Felbomlik egy világrend – Mandiner2016 V.
2017. január 02. írta: AgentUngur

Felbomlik egy világrend – Mandiner2016 V.

helms_deep.jpg

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek.

Agent Ungur írása.

*

 

2016: Orbán, Walking Dead és a liberalizmus kiszenvedése

A Walking Dead előző évadának befejezésénél már csak az új évad nyitánya volt nagyobb csalódás 2016-ban. A Walking Dead elvesztette varázsát. De közben 2016-ban véget ért az az időszak, amikor két ember fejének szó szerinti péppé verése a tévében különösebb érzelmet kelt. Méghozzá azért, mert a Walking Dead elindult a valósággá válás útján. Nem, nem csak a migránsokról, menekültekről stb. beszélek, ez egy apróság a nagy képben; hanem arról, hogy felbomlott egy világrend.

Igen. A liberális demokráciák uralta kor 2016-ban lezárult. De a nyugati liberalizmus végvonaglása egyáltalán nem vicces dolog vagy jó hír. Mert csak tünet. A Nyugat alapvető és visszafordíthatatlan gyengülésének és az általa teremtett viszonylagos stabilitás szétesésének tünete.

A nyugati liberalizmus ugyanolyan doktriner ostobaság volt, mint a kommunizmus. Saját nyelvezettel, hitvilággal, aminek semmi köze a valósághoz, az ember valódi természetéhez.

Hogy az ember akarja a történelmet, akarja a hitet, akarja a vért és verejtéket.

Az a Mátrix, ami ezt nem adja meg, megsemmisül.

*

Oké, akkor most örülhetünk? Nem, mert a világot nem lehet újratölteni. Ha Washingtonban, Párizsban vagy Berlinben nem komplett idióták fognak ülni a jövőben, az már nem segít. A kár megtörtént. Európában nem az egymillió új migráns a fő probléma, hanem az a tízmilliós nagyságrendű régi bevándorló, akiknek többsége már bizonyította, hogy alkalmatlan értékeink, életmódunk átvételére. Megfigyelhetetlen, kezelhetetlen tömeg, és ahogy Európa vezető hatalmai befelé fordulnak a kihívás miatt, úgy gyengülünk kifelé.

Pedig már most is vereségek sorával nézünk szembe. Oroszország felmosta a padlót az nyugati világgal Szíriában és közel áll a győzelemhez Ukrajnában. Irán ugyancsak jól halad Irakban. A Nyugat a teljes kudarc szélén tántorog Afganisztánban, a saját maga csinálta mocsárban áll Líbiában, Ázsia és Afrika robbanni készül a talpunk alatt Bangladestől Egyiptomon át Etiópiáig és Nigériáig. És ezek nem 6-20-30 milliós nemzetek, mint amelyekben most vallunk kudarcot. Összesen 1,3 milliárd ember él olyan országokban, amelyek fejlődése demográfiai, klimatikus, kulturális és számos egyéb tényező miatt fenntarthatatlan. Azaz meg fognak bukni, polgárháborúkba, anarchiába süllyedni, dominóként ledöntve azon szomszédaikat is, amelyek egyébként életképesek lennének. Ha azok hagyják.

Emberi jogok? Menekültek jogai? Egy ilyen kihívásra nincs liberális válasz. Aki megpróbálja, meghal, mint a naiv jófiúk a Walking Dead-ben.

*

A nyugati országok meghatározó hatalmi pozíciójának vége egyébként is eljött volna, mert a globális történelmi folyamatok is ebbe az irányba mentek. A világ legnagyobb és egyik legtehetségesebb nemzete, a kínai vajon meddig maradt volna viszonylag szerény és békés mellékszereplő, ha a Clinton- (mindkettő), Blair-, Cameron-, Merkel-, Hollande- és Bush-félék nem ássák mélyebbre a gördröt? Az oroszok meddig viselték volna nyugodtan a miénkhez hasonló hanyatlásukat? Ha a Victoria Nulandok nem játszanak több mint 40 millió ukrajnai életével rulettet tovább. Ez a konfliktus egyébként csak gyengíti a Nyugatot és persze Oroszországot is a jövő nagy kataklizmái előtt. Mint ahogy Bizánc és Perzsia szétverte egymást utat nyitva a hódító iszlámnak. 

Szóval lehetett volna jobb a végkifejlet. Hogy a Walking Dead zóna ne legyen ilyen közel, ne legyen ekkora. Ami jön, az kőkemény lesz. A kegyetlenség ideje, a vérebek százada. Egy világ, ahol az erő dönt. Vagy az, hogy elég erős-e a fal a normalitás szigetei körül.

Örülök, tényleg, hogy most még lehet az jelentős probléma, házasodjanak-e a melegek, vagy mehet-e a férfi/női mellékhelységbe, aki biológiai nemétől függetlenül férfinak vagy nőnek érzi magát? Hogy azon háborodhat fel a zabálós jólétben élő világ liberális fele, ha valaki esetleg nem az előírt történelemleckét mondja fel, és nem jár rituális táncot a szent tehenek körül. Vagy hogy rossz a Walking Dead és elbaltázták a remekül induló Westworldöt. És még sorolhatnám a „jó idők” problémáit.

Kevésbé lesz vicces a falon állni, fegyverrel a kézben, remélhetőleg nem itt, hanem Bulgáriában. Meg a görög strandokon, ahol korábban napoztunk, meg hadihajókon a Földközi-tengeren. Szomorúan nézni mondjuk az egyiptomi nyaralás képeit, mert ugyanúgy nincs már Egyiptom, mint ahogy nincs Szíria és Líbia sem. Esetleg olyan dolgokat tenni, amire gondolni is rémületes és gyomorforgató.

*

2016. Az új világrend kezdete.

Hogy jön ebbe Orbán? Természetesen nyilvánvaló, de azért leírom: úgy, hogy az nyugati vezetők közül az első volt, aki ki merte mondani a valóságot. Bekerült a történelembe, egy nem túl nagy és nem túl befolyásos ország miniszterelnökeként. 1989-ben eltemette a kommunizmust és hazaküldte az oroszokat, mert lehetett. 2010-től kezdődően pedig elkezdte lebontani az életveszélyessé vált liberális dogmákat, mert lehetett.
 
Akkor nem hittem, hogy lehet. Biztos voltam benne, hogy levadásszák. Nem lett igazam. A nagy nyugati hatalmak liberális vezetői saját gyengeségük, tehetetlenségük, mélyen beívódott dogmáik miatt még egy sebezhető tízmilliós országot sem tudtak megrendszabályozni. Nem hogy a saját demográfiai és politikai zsákutcájába kerülő iszlám világot vagy Afrikát kezelni, ami akkor is szinte lehetetlen lett volna, ha évtizedekig Kissinger-klónok vezetik a nyugati nagyhatalmakat.

Ezek a vezetők megbuktak vagy meg fognak változni/bukni, Orbán meg prófétává lett globális szinten.

Az új nyugati elit már aligha lesz ilyen gyenge, és ez egyszerre reménykeltő, de kijózanító is. Az új, illiberális Nyugaton nem lehet majd Budapestről úgy szembe menni Washingtonnal és a többi nagyobb játékossal, mint eddig lehetett.

Szóval ez 2016. A régi idők utolsó, vagy az új idők első éve.

Ne legyen igazam.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4412090553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2017.01.04. 14:13:16

@Bajer Zsolt: " Az a nyugat akihez csatlakozni akartunk az megszunt, helyette ez az eltorzult beteg eletkeptelen liberalis orulet van, arab hordakkal. "
Ne keverd össze a politikusokat a társadalommal. Az tény hogy sok degenerált politikus van arrafelé, miért pont náluk ne lenne, de a politikának nincs akkora ereje, mint nálunk. Konkrétan az emberek 90 százalékát nem érdekli a politika, de az is igaz, hogy a mostani események tükrében, biztos hogy jobban el fognak gondolkodni azon, hogy legközelebb kiket választanak meg. Valószínűleg az őszintébb emberek felé fognak fordulni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.04. 15:53:53

@Ad Dio:

Nekünk nincs vitánk egymással, nem is lehet, mert nem ismerjük egymást. Viszont a zagyvaságaidat, csúsztatásaidat és hazugságaidat, mivel nyilvánosan követed el azokat, másként, mint nyilvánosan cáfolni sem lehet. Úgyhogy, erre számíts a továbbiakban is.

Ad Dio 2017.01.04. 16:06:51

@bbjnick:

Ez a diskurzus része. Azonban ezen a ponton azért felhívnám a figyelmedet valamire: az hogy Te azt ÁLLÍTOD hogy valami hülyeség, attól az még nem válik azzá. Icipici energiát fektess már az érvelésbe is, ha már én megtisztellek azzal, hogy a kedvedért megpróbálom lépésről lépésre könnyebben érthető formára hozni a mondanivalómat. Ha nem mozdulsz el az érvelés irányába a kinyilatkoztatásos stílusodról akkor én leszek kénytelen ignorálni amit írsz :-/.

Ad Dio 2017.01.04. 16:17:44

@Amator:

Trump-pal szemben tartózkodó állásponton vagyok. Nem hiszem hogy olyan "bohóc" lenne, mint amilyennek láttatja magát. Meglátjuk.

A globalizációt nem megakasztani vagy pláne nem felszámolni kell, mert ez egy közgazdasági nonszensz. Viszont az is közhelyes, hogy az eddigi neolib gazdaságpolitika nem nagyon megy tovább. A világ változik, a határok már simán tapinthatóak. Új pályára kell állni, amiben az intenzív és nem az extenzív fejlesztés dominál. Ez minden bizonnyal laposabb fejlődési pályát eredményez, de ezzel ma már illik megbékélni. Minden bizonnyal a hitelből növekedés dogmáját is felül kell vizsgálni (legalábbis a nagyságrend tekintetében). A "maastrichti 3%" ma már aligha haladja meg az 1%-ot az eurózónában.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.04. 17:48:00

@Ad Dio:

Olvasd vissza (akár ezt, akár bármelyik) beszélgetésünket: én érvelek, te következetesen mellébeszélsz. Ha nem tudod vagy nem akarod látni a különbséget az érvelés és a mellébeszélés között, megnyugtatlak, nincs olyan hiú és naiv ambícióm, hogy én világítsam meg neked. Kommentjeimben semmi személyes aspektus nincs: szimplán utálom a hazugságot és ennek hangot adok.

Amator 2017.01.04. 18:28:32

@Ad Dio: " Trump-pal szemben tartózkodó állásponton vagyok. Nem hiszem hogy olyan "bohóc" lenne, mint amilyennek láttatja magát. Meglátjuk. "
Ebben bízom én is, különben szigorú világ jön.
A globalizáció közeljövőjében igazat adok neked, de pont a másik aspektus miatt kell hogy visszaszoruljon ( intenzív fejlesztés ).
A gazdasági aránytalanságokat kellene leginkább kezelni, főleg Afrikában, és az arab államokban, mert milyen dolog az, hogy az az afrikai bányász , aki rendkívűl nehéz körülmények között termeli ki azokat a ritkaföldfémeket, amiket csúcstechnológiás készülékekbe építenek be, csak 2 dollárt kap naponta a munkájáért. Ha ekkora különbség lesz a világ 2 pontja között, akkor ne csodálkozzunk a mostani népvándorláson.
Visszatérve a globalizációhoz, az is nonszensz, hogy egy termék szállítási költséggel együtt is kevesebbe kerül a fél világon át szállítva, mintha helyben állították volna elő.
Arra meg fogadásokat lehet majd kötni, ha a belsőégésű motorok visszaszorulnak, akkor milyen adónemeket fognak a kormányok kitalálni, hiszen a legnagyobb bevételi forrásukat fogják elveszíteni. ( a benzinár adótartalmára gondolok. )

Ad Dio 2017.01.04. 22:27:33

@bbjnick:

:-)

Azért remélem egyszer négyszemközt is szerencsém lesz Önhöz amint megereszt egy ilyen szellemi szellentést. Akkor majd adekvát és megalapozott választ is kap rá, majd ha magához tért még egyet emlékeztetőül ;-). Addig is au revoir mon ami!

Ad Dio 2017.01.04. 22:32:19

@Amator:

A globális világ folyamatai nagyon összetettek. Rengeteg cikket és véleményt olvastam a témában, de csak azt látom egyre tisztábban hogy senki nem tudja mi is történik körülöttünk igazándiból és arra mi hogyan hathatna. Úgy tűnik Trump "jóvoltából" visszakerül a protekcionizmus a térképre. Remélem nem veti el a sulykot és akkor megnézhetjük, hogy módjával használva képes-e egy új, stabilabb egyensúlyi helyzet kialakulásához hozzátenni ez az eszköz, vagy igaza van azoknak, akik szerint ez egy eredendően ördögtől való eszköz.
A 2 dollár meg... nos sajnos PONT 2 dollárral több, mint amit azok az emberek keresnének a globalizáció nélkül...

Amator 2017.01.04. 23:24:40

@Ad Dio: " A globális világ folyamatai nagyon összetettek ". Én egy picit másképp ill. fordítva látom, lehet persze, hogy nincs igazam. A folyamatok egyre egyszerűsödnek, a globalizmus globális technológiái által egyszer csak kicsi lett a világ, ha rendelkezzünk ezzel a tudással és eszközökkel, bárhol lehetünk a Földön, hozzáférünk mindenhez. Viszont épp ez a technológia, ami akár olcsón is elérhető, biztosítja, hogy a gazdaságnak 1 vagy 2 nagyságrenddel több az aktív résztvevője. Emiatt tűnik mégis csak bonyolultabbnak, a szereplők száma miatt.

annamanna 2017.01.05. 01:08:32

@]{udarauszkasz: Érdekes ez a 18 éves ciklikusság, van benne valami.
Viszont, ha - tegyük fel - tényleg létezik valamiféle ritmusa a történelemnek, valóban vannak bizonyos kisebb korszakok, amiket meghatároz egy-egy speciális trend, akkor ez vagy tudatos emberi manipuláció eredménye, vagy valamiféle spirituális háttere van, esetleg mindkettő egyszerre.
Ha emberi manipuláció, akkor is rengeteg ember közös erőfeszítése valamiféle terv mentén. Ha spirituális háttere van, akkor még komolyabb a helyzet. Akárhogy is - szerintem ennek konzervekkel, ivóvízzel, Geiger-számlálóval nem lehet ellenállni. Főleg spirituális háttér ellen hatástalanok az akkumulátorok stb.

Szerintem ennél érdekesebb abba az irányba gondolkozni, hogy vajon az egyes egyének életében is megfigyelhetőek-e a szabályos időközönkénti ciklusok. Sokszor esik szó a 7 évről; a szervezet 7 év alatt újítja meg magát, egy párkapcsolat esetében a 7. év vízválasztó. Van-e ebben komolyan valami, vagy ez csak blöff? Na és mi van a 9 éves ciklusokkal? Vagy az akárhány éves ciklusokkal? Felfedezhető bármiféle rejtett ritmus egy ember életében? Vagy minden úgy esik, ahogy puffan?
Mert ha egy nagyobb szervezet (emberiség) esetében kimutatható valamiféle szabályos korszakolás (egyelőre fogjuk rá a fentire, hogy tényleg lehet valami); akkor valami hasonló ciklikusságnak az egyének életében is kell lennie - feltéve, ha a ciklusoknak spirituális háttere van.
Ha pusztán emberi manipulációról van szó, akkor ezt a szabályosságot nagyon nehéz volna fenntartani.
Elég gyakran elhangzik, hogy "azok a legendás huszas évek" vagy "harmincas évek" vagy "ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek". (A legendás tízes és negyvenes éveket valamiért senki sem emlegeti).
Tehát kisebb korszakhatárokat mindenképpen igyekeznek az emberek közbeiktatni, évtizedekre lebontani a történelmet, és tíz éves trendeket meghatározni. Ez nem is tűnik furcsának, a 9 éves korszakhatár viszont meglepő, és érdemes átgondolni, hogy működik-e; és ha működik, akkor vajon "mi hajcsa".

Ad Dio 2017.01.05. 08:51:59

@Amator:

A bonyolultságot nem a szereplők száma jelenti számomra, hanem az alrendszerek differenciáltsága és az, hogy minden mindennel összefügg. Egy zárt rendszerben nagyon szépen le lehetett írni a folyamatokat néhány változó figyelembe vételével és meglehetősen pontos prognózist lehetett adni egy-egy paramétercsoport megváltozására. Ma ez ennél pár nagyságrenddel komplexebb. Sokszor az az érzésem, hogy a rendszeranalízisek valójában sokkal inkább káosz leírások :-))).

Ad Dio 2017.01.05. 10:02:46

@bbjnick:

Buta. Ennyi? Lássa, ez így szimplán hangzik. Így nincsen hatása. Mondhatta volna szebben kis Czimbora, más-más hangnemben. Így ni, hallja csak:
Komlói módra: hékás pajtás, fejedben oly nagy a sötét, a komlói bányász is pirulva issza melletted a sörét!
Antik stílben: Pallas Athene elnézést kérni jár önhöz!
Teológus módra: Magasságos Ég, hogy teremthet íly mélységet!
Kaszparovot utánzva: Önnek a sakktáblán feltétlen az első sorban a helye!
Csudálkozva: a természet nagy csudája, hogy ön képes sétálni és rágózni egyszerre s nem csak felváltva!
Kedvesen: kérem, amikor az észt osztották, ön kétszer állt sorba, az hogy mielőtt odaért elfogyott, nem ön tehet róla!
Tudós módra: önt tanulmányozva akadémiánk úgy dönt, létrehoz egy új rendet közvetlen az egysejtűek és a telepesek közt.
Hízelegve: barátom, ön kiváló szellemi paralimpikon!
Pestiesen: ha a bkv-nál ön vezetői állást szerez, az remélem csupán villamos áramszedőként lesz!
Végül torzítva Bölcs Miniszterelnökünk gondolatját: szellemi képességeit ön az imént megsokszorozta, kár hogy a kiinduló érték nem volt más mint nulla!
Emígyen ömlött volna szájából a szó, ha volna önben szellem és tudás...

A folyatásért a karikírozott mű megfelelő sorait ajánlom fellapozni. Maradok (alig) tisztelettel... bla-bla...

Ad Dio 2017.01.05. 10:08:14

@Ad Dio:

"Bölcs Miniszterelnökünk"

helyesen:

Bölcs Exminiszterelnökünk

gyalog.galopp 2017.01.05. 10:56:22

@Ad Dio:

Próbáltam a válaszodat értelmezni az én világképem szerint, de nem igazán sikerült.
A liberalizmus, neoliberalizmus szavak tartalma ma már nemhogy képlékeny, de kifejezetten gél állapotú.
A liberális egyre inkább dekadenciát, intoleranciát, gátlástalan pénzügyi, gazdasági műveleteket jelent.
Ez van.

Általában ott érzek ellentmondást a kommentjeidben, amikor liberalizmust mondasz, de szabályozásról, önkorlátozásról írsz. Amivel egyet is értenék, de a szabályozott, önkorlátozó liberalizmus olyan, mint a legeltetésre szoktatott ragadozó.

A lényeg, az új világrendhez mellőzni kellene a régi,többször átrágott, lejáratott fogalmakat, mint konzervatív, akármilyen liberális, populista, stb.
A vicces a dologban, van itten egy szorgos kommentelő, akit rendre lemarxistáznak, amit ő tagad, te pedig liberálisnak mondod magad, ennek ellenére a jövőképetekben sok hasonló gondolat van. :)

Ad Dio 2017.01.05. 12:07:35

@gyalog.galopp:

Először is? ne vegyél túl komolyan. Egy közepes képességű senki vagyok, így nem túl releváns hogy mit gondolok a világról :-).

A liberális szót én az EREDETI értelmében használom, mert úgy vélem az ilyen jellegű fogalmakkal az ember úgy jár el leghelyesebben, ha igyekszik úgy használni őket, amint azok használták, akik kitalálták.

Btw ha már itt tartunk a "liberalizmus" kb annyira írható körül egyértelműen, mint a "kereszténység". De ez ne zavarjon minket, mert vannak azért közös pontjai.

Alap helyzetben a liberalizmus egy olyan társadalomelmélet volt, ami az emberre úgy tekintett, mint 1. elsősorban individdum 2. aminek vágya az, hogy szabad legyen 3. aki eredendően egyenlő a többi emberrel (bőrszínre, vallásra, származásra való tekintet nélkül).
Ezen az alapon a liberális gondolkodók olyan elveket igyekeztek kitalálni, ami ezeket az ideákat minél jobban meg tudják valósítani. A liberálisok nem vetik el az államot (nem anarchisták), csupán úgy vannak vele, hogy az állam semmivel se csináljon többet, mint amit feltétlen szükséges ahhoz, hogy az ember-ember közti kapcsolat úgy legyen szabályozva, hogy "az én szabadságom határa a másik ember hasonló szabadsága". Ebből születtek az egyetemes emberi jogok és végső soron ez adja ma a világunk alapját. A liberalizmus olyanná vélt, mint a levegő amit beszívunk. Talán pont ezért nem is látjuk. Közkics és pont.

Ezzel az elméleti liberalizmussal párhuzamosan léteznek olyan pártok, akik magukat liberálisnak mondják. A közük az előzőhöz esetleges. A történelmünkben úgy alakult, hogy a liberalizmus mint politikai movement általában forradalmi jelleget öltött és a "régi rend" ellen harcolt (rabszolga felszabadítás, nő szavazati jogok, szekularizáció stb). A 20. században a liberalizmus pont ezen az alapon sodródott oda a baloldal mellé, épp ezert mi a liberalizmusnak általában a bal oldali olvasatával találkozunk, ami szabadságjogokról, kisebbségek jogairól, menekültekről szól,nem pedig a tulajdon szentségét, vagy a többségi akarat demokráciáját védő - ugyancsak liberális céljairól. Mára a liberalizmus - faramuci módon - épp azért vált szitokszóvá, mert az igazi nagy csatáit megvívta és győzött - csak ugyebár a politikai brandet alkotók ebbe nem törődtek bele és tolták tovább a biciklit (kb mint a vad békeharcosok, amikor kitört a béke). Csakhogy amit ma képviselnek, az már egyre kevésbé mozgatja meg a tömegeket egyre erőltetettebb, egyre merevebb, egyre doktrinerebb - egyre jobban felfordul tőle a normális ember gyomra.

Csakhogy még egyszer: ez NEM a liberalizmus, hanem annak az aktuális politikai képviselete. Kb annyi köze van a kettőnek egymáshoz, mint Krisztusnak és a barokk egyházának arany angyalkáinak.

A fürdővízzel együtt a gyereket kidobni nem érdemes: a liberalizmus közkincsünk, amire a világunk épül, mégpedig sikeresen épül. A baloldali liberális pártokat meg vérmérséklet szerint lehet... khm... minősíteni. A kettő nem azonos.

A neolib gazdasági elméletek meg egy harmadik dolog, lévén sem társadalmi sem politikai hanem gazdasági téma. A társadalomelmélettel szvsz semmiféle egyértelmű korrelációban nincs.

Ad Dio 2017.01.05. 12:28:53

@gyalog.galopp:

"A lényeg, az új világrendhez mellőzni kellene a régi,többször átrágott, lejáratott fogalmakat, mint konzervatív, akármilyen liberális, populista, stb."

Ezzel akár egyet is értenék, de sajnos nem tudom hogy akkor miképpen fogjuk nevezni a formákat és miképpen fogjuk lefektetni a normákat. De legyen: hívjuk akkor posztliberálisnak, vagy egyszerűen "józannak" az eljövendő kort ;-).

"A vicces a dologban, van itten egy szorgos kommentelő, akit rendre lemarxistáznak, amit ő tagad, te pedig liberálisnak mondod magad, ennek ellenére a jövőképetekben sok hasonló gondolat van. :) "

Szüzmáriaidösanyám! Mit vétettem? :-) A marxizmustól a lehető legmesszebb vagyok a saját politikai térképemen. A bal-liberalizmus szitokszóvá válásának egyik legfontosabb oka épp az hogy a marxizmus belopódzott az elméletekbe. Egyébként az eredeti liberalizmus vegyíthetetlen a marxizmussal. Ezért is vált olyan inkoherens rendszerré a bal-liberalizmus. Pl. hogy minden ember egyenlő, világnézetre való tekintet nélkül, de azért az egyenlők közt legegyenlőbb az ateista ;-). Vagy hogy mindenkinek szíve joga hogy nemzetben vagy emberiségben gondolkozik, de az utóbbinak van "igaza", az előző meg egy maradi senki stb-stb. A liberalizmus úgy keveredik a marxizmussal, mint az olaj a vízzel ;-).

gyalog.galopp 2017.01.05. 12:54:54

@Ad Dio:

Nem mondtam, hogy marxista vagy, a másik se marxista, nem a marxizmusban találkoztok.:)

Jó, egyezzünk meg abban, hogy liberalizmus, konzervatívizmus egyidősek az emberiséggel egymástól elválaszthatatlanok, ketten együtt jin és jang, a fejlődés záloga, motorja, ahogy tetszik.
Ebben az esetben nem kell foglalkoznunk a liberalizmus 50 árnyalatával, csak ki kell dobni a rikító színeket :)
Igen, most pont azt az időszakot éljük, mikor a liberalizmus elszabadult hajóágyúvá fejlesztette önmagát, meg fölborultak a fékek, de különösen az ellensúlyok.
Ha így nézzük, akkor nem kell új fogalom készlet.

Ad Dio 2017.01.05. 13:11:07

@gyalog.galopp:

A konzervativizmus megint csak két dolgot jelenthet: olyan alapállást, ami egy meglévő rendszert óv egy olyannal szemben, aki azt kihívja. Itt a konzervativizmus ellentéte a progresszivitás. Ilyen értelemben meggyőződésem, hogy a ma konzervatívja a bal-liberális.

Más megközelítésben a konzervatív érték-központút jelent. Olyan alapállást, ami nem hajlandó értékeket feladni mindaddig, ameddig az új értékről bizonyosan ki nem derül, hogy jobb/szebb/hasznosabb. Ez a konzervatív a felforgatóval áll szemben.

Szvsz a "konzervatív" fogalom erősen terhelt, rossz konotációkkal. Szívem szerint az "érték-elvű" kifejezést használnám a mai "újkonzervatív" irányokra.

Szvsz a liberalizmus épp úgy tud "konzervatív" lenni (akár egyik, akár másik értelemben), mint a szocialista vagy épp az értékelvű.

A jin és a jang nálam kétféle embertípus és nem két politikai véglet. Az egyik embertípus a "bázis". Az, aki hajlamosabb a biztost őrizni, alacsony kockázattal, folyamatos, fenntartható növekedési pályát bejárva építkezni. ez az embere szereti az állandóságot maga körül, mert az életstílusával az vág egybe. A másik véglet az az ember aki még a cipőjét sem szereti kétszer ugyan úgy bekötni. Akinek kétszer ugyan azon az úton menni a boltba unalom, akiaz örömét abban leli, ha ÚJ dolgokat talál ki. Számára mindegy hogy jobb az új vagy rosszabb, elegendő az, hogy ÚJ. Ez az ember hajlamos nagy kockázatot vállalva, nagyban játszani. Szvsz egy jól működő társadalomban minden 10 bázisemberre jut egy újító. Ez biztosítja azt, hogy a világ ne ragadjon le, mozogjon, fejlődjön, de a nagy kockázatokból származó menetrendszerű bukások mégse mossák el a kultúrát.

gyalog.galopp 2017.01.05. 13:26:08

@Ad Dio:

:) ez mind világos, de a társadalom egyének tömegét jelenti, ebben a tömegben a hasonló a hasonlónak... elv alapján érdek közösségek jönnek létre, ezek egymáshoz való viszonya meg politika. Nem?

Jól értem a konzi mint kifejezés terhelt, törölendő, de a liberálisa maradhat, annak ellenére, hogy ő is terhelt?

Ad Dio 2017.01.05. 14:01:29

@gyalog.galopp:

Nem rajtam múlik, hogy mi megy és mi marad :-). De igen: én a liberálist megtartanám, mondhatni "visszafoglalnám" a baloldaltól, aki szerintem ok nélkül "bitorolja". És azt sem szeretem amikor "konzervatívnak" tartanak, mert ma épp én vagyok az, aki meg akarom változtatni a világot és új utakra szeretném terelni a nyugatot. Ma én és a hozzám hasonló gondolkozásúak akarjuk a megkövesedett bal-liberális hegemóniát megtörni. Lehet ezt "konzervatívnak" nevezni, de ebben úgy egyébként semmi "konzervatív" nincs. Ez szín tiszta progresszió, csak nem abban az irányban amelyikben megszoktuk hogy az un. "progresszívek" (aka balliberális tink tankek) haladnak ;-).

gyalog.galopp 2017.01.05. 14:11:27

@Ad Dio:

Önmagában nincs liberó és nincs konzi, a két fogalomnak csak egymáshoz viszonyítva van értelme.
A kettő közötti kapocs nem a tagadás kell , hogy legyen, hanem a morál.

Mr. Waszabi 2017.01.05. 19:19:54

@Ad Dio: picit nehéz dolgod lesz. Én ugyanis nem most találtam ki, amiket írok. Konzisztens a gondolkodásom sok évtizede - más különben személyes fejlődésem nem lehetett volna olyan, amilyen lett. Mármint a való életben.
És bár sokat "beszélek", nyilatkozom a neten, ezt a konzisztenciát nem tudod megbontani, megtámadni. Mert nem találsz ellentmondást a 6 évvel ezelőtti, az azóta elkövetett és a mai megnyilatkozásaim között. Pedig igen sok volt. És azért nem, mert a lényeget mindenkor megfelelően láttam, és csak is azt nyilatkoztam, nem többet, nem képzelt, erőltetett dolgokat.
6 évvel ezelőtt például azt, hogy hová fogja vezetni az országot Orbanescu elvtárs. Mellesleg jegyzem meg, hogy maga a gúnynév is tőlem származik, igen, még 2010-ből. Szóval, nem igazán értem, hogy mire alapoznád felsőbbrendű, fraternizáló magatartásodat - szerintem leginkább semmire. Egyszerűen nem vagy elég okos ehhez. Ez viszont nem az én problémám, ezt azért remélem, látjuk mindketten. Én minden esetre látom.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.18. 16:53:28

@bandiras2:

Kitűnő téma és nagyszerű postot is választott hozzá.

Maga szerint is vége a liberalizmusnak?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.09.29. 22:47:50

Ki uszít bűnözőket a magyar emberek ellen? Orbán Viktor.

444.hu/2017/09/29/jegyezzuk-meg-a-napot-amikor-orban-nyiltan-kiallt-az-ostoba-rasszista-eroszak-mellett
"Az, hogy egy választott politikai vezető egy ennyire tisztán nyilvánvaló ügyben az erőszakos bűnelkövetők oldalára áll, tényleg a világtörténelem legsötétebb időszakait idéző erkölcsi mélypont az Orbán-kormány, és velük együtt sajnos az egész magyar társadalom számára."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.30. 09:05:09

@Doomhammer:

Időközben már Ausztriában is más szelek fújnak, Faymann is eltűnt a süllyesztőben. Igazán követhetnéd.

tireless treehugger 2017.09.30. 13:10:01

@Doomhammer:

Magyarországra és az únióra a legnagyobb veszélyt a migráció jelenti.

A BELSŐ MIGRÁCIÓ!!!!

itt nem néhány millió migráncsról hanem tízmilliókról esetleg százmilliós nagyságrendről van szó, ami jelenlegi hatalmi eszközökkel nem szabályozható.

Nyugaton sikeresen menedzselték a falvak megtartóképességét. Nálunk meg sehogy, budapest győr debrecen szeged szombathely fehérvár és vonzáskörzeteik kivételével gyors tempóban néptelenedik. Még olyan városok is amik kiváló földrajzi helyzetben vannak mint szolnok-eger-csongrád-komárom, is az elvándorlás+beköltözés okozta gondokkal küzdenek, de a települések fele (lakosság összlétszám alapján) néptelenedik el. Gigantikus probléma szőnyeg alá söpörve, mert ha beszélnének róla csak tovább erősödne. Aztán nemcsak nálunk hanem az összes eurón kívülinél, a gazdasági gondok valamint az ebből fakadó politikai-társadalmi problémák tönkrevágják a jelen-jövő elképzeléseket.

A lényeg hogy bármi áron helyben tartani a tehetetleneket és lemaradókat mert a városokban feltorlódva követeléseiket és jogaikat eredményesebben tudnák képviselni, ie social explosion.

Szóval nagyon helyes a lokálpatrióta rasszista xenofób idióta alkesz nyugger megőrzők erősítése minthogy ezek az egyének elárasszák a virágzó városokat.

Még a kommunizmusban volt olyan hogy budapesti betelepüléshez 2 és 5 éves várakozás, itt az ideje hogy ismét bevezessék és egyéb városokban is. A lunpeneknek eldugott vidéken a helyük, lehetőleg legalább 50km távolságban.

A panziós meg legközelebb alaposabban átgondolja a bizniszelés világát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.30. 14:21:42

@tireless treehugger:

"A lunpeneknek eldugott vidéken a helyük, lehetőleg legalább 50km távolságban. "

A lumpeneknek melletted a helyük, lehetőleg a közvetlen szomszédságodban. Similis simili gaudet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.09.30. 18:21:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Időközben már Ausztriában is más szelek fújnak, Faymann is eltűnt a süllyesztőben. Igazán követhetnéd. "

Ez milyen módon van azzal összefüggésben, hogy Magyarország miniszterelnöke bűncselekményekre buzdítja a politikája pártolóit?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.09.30. 18:23:46

@tireless treehugger:
"Nyugaton sikeresen menedzselték a falvak megtartóképességét. "

Ja, amikor kiürültek a falvak és a falusi népesség legalább fele felköltözött a városokba. Az '50-es, '60-as évek története.

Egyébként egyetértek, a belső migráció nagy gond. Kelet-európaiak özönlik el Nyugat-Európa nagyvárosait és jön velük az, ami jönni szokott: a betegségek és a bűnözés.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.09.30. 18:26:23

Politikailag kifizetődő bűncselekményekre buzdítani a magyarokat.

www.facebook.com/torokgaborelemez/posts/10154755153207312
"A témában talán ez a miniszterelnök eddigi legkeményebb és legegyértelműbb mondata, pedig sok mindent mondott már. Menekült gyerekek nyaraltatása kapcsán mondja ezeket a szavakat, és biztos vagyok abban, hogy lesz még olyan időszak, amikor sokat fognak vitatkozni erről. Ma politikailag kétségtelenül kifizetődő, ez nem is vitás, de az idő sok mindenre képes."

Ugyan már, Orbán és a bűnözők kapcsolata olyan régi (pl. amikor Gyurcsány-érában a huligánok minden nemzeti ünnepet szétvertek), hogy egy ilyen mondás már fel sem tűnik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.30. 19:32:16

@Doomhammer:

"Ez milyen módon van azzal összefüggésben, hogy Magyarország miniszterelnöke bűncselekményekre buzdítja a politikája pártolóit?
"

Úgy, hogy amit te bűncselekménynek nevezel, az csak szerinted és a liberális elvtársaid szerint az. Persze közéjük tartozik a Merkelschlampe is, hiába más a pártja neve. Ui. egy pártot nem a neve, hanem a tettei határoznak meg. Egy politikust is.

tireless treehugger 2017.09.30. 19:47:55

@Doomhammer:

Ne túlozz, nem volt olyan hogy a fele elment volna, ilyen falvakat ismerek svájctól a sarkkörig és mindegyik megtartotta a lakosságát az elköltözést a növekmény kitöltötte..

Most jön a neheze:
Szerintem érdekes dolog hogy egy saját népéből való vidéki tahó nem szívesen látott de egy kannibál idegen viszont igen. A nagyvárosokban lakik 2milliárd, ennyi ember nem tévedhet, szóval mi van ha a brain drain mára érte le azt a szintet hogy kifogyott az országban aztán európában található értelmes koponya és már az afrikai bozótot kell zörgetni hogy használható emberekre bukkanjunk..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.09.30. 20:42:59

@tireless treehugger:
"Ne túlozz, nem volt olyan hogy a fele elment volna, ilyen falvakat ismerek svájctól a sarkkörig és mindegyik megtartotta a lakosságát az elköltözést a növekmény kitöltötte.. "

Már miért is ne.
Itt van Ardeche régió Dél-Franciaországban.
1790-ben 289 671 lakosa volt, ami az akkori 32 milliós Franciaországban kb. 1% volt. 2014-ben 322 381-en voltak, ami ugyan névlegesen növekmény, csakhogy közben Franciaország lakossága 66 milliósra nőtt, tehát jelenleg kb. 0.48%-át teszik ki az európai Franciaország lakosságának.

https://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_l'Ard%C3%A8che

Vitatkozhatunk itt mértékről és arányról, de a valóság az, hogy az ardeche-i mazőgazdaság képtelen volt megtartani a lakosságot és pl. a II. világháború után ez a mezőgazdaság tudatos leépítésének a következménye. Tehát a lakosság felére csökkent.

És még sorolhatnám a hasonló példákat.

Az egy másik história, hogy az urbanizáció Kelet-Európában is zajló hatásaihoz hozzájárul az, hogy a lakosság menekül Kelet-Európából. Ha megnézi azt, hogy a magyar miniszterelnök most buzdított arra, hogy a migránssimogatókkal szemben akár bűncselekmények is elkövethetők, akkor meg is érti, hogy miért.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.09.30. 20:45:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Úgy, hogy amit te bűncselekménynek nevezel, az csak szerinted és a liberális elvtársaid szerint az. "

Az, hogy kiszúrták a furgonjának gumijait, az köztörvényes bűncselekmény.

"371. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagy
b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást
ba) falfirka elhelyezésével vagy
bb) bűnszövetségben
követik el.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a rongálás nagyobb kárt okoz, ..."

tireless treehugger 2017.09.30. 21:11:52

@Doomhammer:

lokális gazdasági változások miatti kismértékű elvándorlás természetes folyamat, nem jár semmilyen jelentős hatással. Miközben az említett helyről éppen elvándoroltak a tengerparti falvakban meg a letelepedés volt jellemző. Ezek még összességében sem jelentősek és egy hosszú folyamat eredményei, itt most 200 évest hoztál fel példának.

Nem akarok moralizálni, ezért nem írom ide hogy nem illik ennyire ragaszkodni a hamis igazságodhoz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.09.30. 21:43:00

@tireless treehugger:
"Ezek még összességében sem jelentősek és egy hosszú folyamat eredményei, itt most 200 évest hoztál fel példának."

Akkor vegyünk egy rövidebb távot.
1946-ban Ardeche még 0.63%-át tette ki európai Franciaország lakosságának, 2014-ben már csak 0.48%-ot. 1982-re a relatív elnéptelenedési folyamat már le is zajlott (0.49%). A helyiek történetei mind a mezőgazdaság központilag irányított leépítésére fogták a folyamatot, ami mögött a Közös Piacot látták.

tireless treehugger 2017.09.30. 22:38:29

@Doomhammer:

Nem illik kiforgatni dolgokat. A "relatív" elvándorlásod azt mutatja hogy máshol fejlődtek.

béke legyen veled, nevessünk inkább:
www.youtube.com/watch?v=GJEOgdgqnpU

Pelso.. 2017.10.01. 07:25:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A jogrend egyértelműen és részletesen definiálja a bűncselekményeket.
Olcsó hőbörgéssel az ilyesmit normális országban nem lehet felülírni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 10:51:14

@Doomhammer:

"371. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagy
b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást
ba) falfirka elhelyezésével vagy
bb) bűnszövetségben
követik el.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a rongálás nagyobb kárt okoz, ..."

Köszönöm az idézetet. Most akkor elmondhatod, miért nem bűncselekmény szerinted a kormányzati plakátok átragasztása és telefirkálása. Mert az elvtársaid szerint ez pusztán a szabad véleménynyilvánítás eszköze.

"Az, hogy kiszúrták a furgonjának gumijait, az köztörvényes bűncselekmény."

Igen, ez az. Na de te ezt írtad:

"Magyarország miniszterelnöke bűncselekményekre buzdítja a politikája pártolóit?"

Mikor és hol buzdított Orbán furgonok gumiabroncsának kilyukasztására?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 10:55:32

@Pelso..:

Úgy bizony, és ha bárki alaptalul azt állítja egy nagy olvasottságú internetes helyen, hogy "Magyarország miniszterelnöke bűncselekményekre buzdítja a politikája pártolóit", akkor az elköveti a nagy nyilvánosság előtti rágalmazás bűncselekményét.

Pelso.. 2017.10.01. 13:06:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket".
Egyebek mellett ez az elismert "véleménykifejezés" a panziós fenyegetése és kocsijának rongálása volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 13:30:39

@Pelso..:

Ha elolvasod azt, amit idéztél, akkor azt fogod olvasni, hogy a vélemény kifejezését helyeselte, nem a rongálást. A rongálás az rongálás, nem véleménynyilvánítás.

A kormányzati plakátok átragasztásáról és telefirkálásáról mi a véleményed? Az szerinted pusztán véleménynyilvánítás vagy elismered, hogy rongálás volt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 14:55:24

@Pelso..:
@Doomhammer:

"Az Együtt a kormány újabb gyűlöletkeltő, Soros György-ellenes plakátjait is eltávolítja az utcákról, jelentette be Vajda Zoltán, a párt elnökségi tagja."

index.hu/belfold/2017/09/30/egyutt_plakat_soros_gyorgy_nemzeti_konzultacio_plakattepes/

Valahogy mindketten kurvára sunnyogtok e kérdésemmel kapcsolatban. Nincs annyi gerincetek, hogy elismerjétek: bizony ez is rongálás, vagyis bűncselekmény, s az egyik ellenzéki párt, az Együtt bűncselekmény elkövetésére buzdítja a tagjait.

Külön vicc, hogy miközben büntetlenül hirdethetitek meg és követhetitek el a rongálás bűncselekményét, még a ti szátok sír diktatúráról. Próbáljátok ezt megcsinálni Észak-Koreában, oszt majd megtudjátok, mi a diktatúra. Persze ehhez nincs vér a pucátokban, csak a kibírhatatlan, nyomasztó, fullasztó orbáni diktatúrában mertek bűnözni meg sivalkodni.

tireless treehugger 2017.10.01. 19:11:30

A nyugati világban teljesen elfogadott ha a "greater good" érdekében kismértékű jogsértés történik. Ezt minden esetben bíróság dönti el, _független bíróság_. Különösen szokásos amikor hazugság csalás sumákolás ellen lép fel egy csoport vagy érdekelt fél.

Mi egyelőre még a nyugathoz tartozunk.

A polgári engedetlenség szintén teljesen elfogadott tiltakozási forma, úgyszólván kötelező hiszen a részvételi demokrácia nem azt jelenti hogy csak 4 évenként van szava a polgárnak hanem aktívan részt vesz a mindennapi politikai életben.

Az állami tulajdon nem esik azonos megitélés alá mint az egyéni, időnként alacsonyabb védettségű időnként magasabb, esete váltogatja.

Nem a rosszindulatú banyának írtam hanem csak úgy.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.10.01. 19:44:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mikor és hol buzdított Orbán furgonok gumiabroncsának kilyukasztására?
"

ujszo.com/a-nap-mondata/2017/09/30/nagyon-helyes-hogy-hatarozottan-hangosan-es-erthetoen-fejeztek-ki-a
"
Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.

Orbán Viktor arról, hogy a magyarországi Őcsényben egy panziótulajdonost a helyiek halálosan megfenyegettek és megrongálták az autóját, mert menekült gyerekeket akart elszállásolni."

Nem meglepő ez. Valahogy úgy alakult, hogy a futbalhuligánok csak addig terrorizálták a lakosságot minden nemzeti ünnepen, amíg Orbán nem volt miniszterelnök. Utána valahogy elcsendesedtek.

Ne mondja senki se, hogy nincs összefüggés. Én azt gondolom, hogy Orbán nyilvánvalóan bűnözőket használ a céljai érdekében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 19:48:21

@Doomhammer:

Kérlek, idézd PONTOSAN, azaz szó szerint az Orbánnak feltett kérdést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 19:50:00

@tireless treehugger:

"Különösen szokásos amikor hazugság csalás sumákolás ellen lép fel egy csoport vagy érdekelt fél."

Mint pl. a sukorói telekcsalás esetében.

"A polgári engedetlenség szintén teljesen elfogadott tiltakozási forma"

A polgári engedetlenségbe mióta fér bele más tulajdonának rongálása?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.10.01. 22:42:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kedveském, maga fordítva ül a lovon. Ha azzal akar érvelni, hogy Orbán nem is arra a kérdésre válaszolt, akkor magának kell érvet előbányásznia, nem engem dolgoztatnia.

Mert ugye a maga itteni szereplése nem olyan fényes. Először azt mondta, hogy Őcsényben nem is történt bűncselekmény. De igen, történt. Ezt belátva azzal próbálkozott, hogy Orbán nem is azt mondta. De igen, azt mondta. Miután ezzel is felsült, most azzal jön, hogy hát nem is arra a kérdésre válaszolt.

De igen. Arra válaszolt, hogy mit szól ahhoz, hogy a helyiek tiltakoztak a migráns gyerekek táboroztatása ellen. Erre azt válaszolta, hogy nagyon helyes, hogy hangosan és egyértelműen kifejezték a véleményüket.

Csak sajnos az a véleménykifejezés egy bűncselekmény.

Nem ez az első alkalom. Ott voltak a 2006-2010 közötti időszak futballhuligán-tüntetései, ott volt a boltzáras népszavazás elleni izomlegény-delegáció. Orbánnak nem okoz lelki törést, ha itt-ott becsúszik egy kis hepaj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 22:49:54

@Doomhammer:

"Ha azzal akar érvelni, hogy Orbán nem is arra a kérdésre válaszolt, akkor magának kell érvet előbányásznia, nem engem dolgoztatnia."

Nem, nem azzal akarok érvelni. Azzal érvelek, hogy nem vagy hajlandó pontosan idézni a kérdést, csak Orbán válaszát. Így épp a te érvelésed nem ér szart sem, mert nem mindegy, mire mondja Orbán azt, hogy helyesli.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.01. 22:52:52

@Doomhammer:

"Csak sajnos az a véleménykifejezés egy bűncselekmény."

Így igaz, nálatok libbantaknál a tiétektől eltérő vélemény kifejezése bűncselekmény.

Pelso.. 2017.10.02. 09:15:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Rongálás, mint ahogy az ellenzéki plakátok lefestése is. Lehetett látni belőle bőven szerte az országban.
Ha nem történt volna az egyébként nevetségesen primitív oda-vissza plakátháború, ugyan mivel érvelnél az őcsényi történtekre? Mit enyhít (maszatol el) pár ezer plakát átfestése a panzióst fenyegetők, kocsiját rongálók ügyén, mint jogalkalmazási folyamaton?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.02. 09:49:09

@Pelso..:

"Mit enyhít (maszatol el) pár ezer plakát átfestése a panzióst fenyegetők, kocsiját rongálók ügyén"

Semmit.

A megdöbbentő az, hogy a plakátátfestés és -letépés bűncselekményén csöppet sem vagytok felháborodva, sőt egyenesen polgári engedetlenségnek tartjátok (na jó, nem személy szerint te, hanem valamelyik elvtársad itt). Pedig esélyes, hogy pár tucat vagy akár száz plakát átfestése vagy letépése nagyobb anyagi kát, mint 4 autógumi kiszúrása. Arról nem beszélve, hogy a plakátok megrongálása előre megfontolt szándékkal és bűnszövetkezetben történt, míg a gumi kiszúrása valószínűleg csak indulatból elkövetett egyéni akció volt, vagyis nincs meg benne két súlyosbító körülmény: az előre megfontoltság és a bűnszövetkezetben való elkövetés.

Valahogy mégsem óbégattatok a plakátrongálások miatt.

Jean Sol Partre 2017.10.02. 11:09:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: amikor valaki a relativizáláshoz fordul érvként, azt jelenti, tudja, hogy a másiknak igaza van. Kicsinyes visszavágás, ovis tempó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.02. 11:40:46

@Jean Sol Partre:

Igazad van, ezért nem is értem, miért háborodtok fel a plakátok kormányzati eltávolításán. Hiszen ezzel ezt az eljárást a ti plakátrongálásotokkal hozzátok egy szintre - hogy a te divatos szavadat használjam: ti relativizáljátok. :D

Jean Sol Partre 2017.10.02. 12:51:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ki az a ti?

Amúgy én látok egy nagy különbséget a civil plakátrongálás és a kormányzati leszedés között, mégpedig a kormányzati erőfölény miatt, szerintem nagyon nem mindegy, hogy néhány ember kockázatot vállalva rongálja a kormányzati plakátokat, vagy egyszerűen a hatalom a saját ereje és erőszakszervezete mögé bújva (amúgy valószínűleg alkotmányellenesen) elnyomja az ellenállást.

De ha te nem óbégatsz Orbán tűlkapásai, lopása és egyéb tisztességtelen és törvénytelen dolga miatt, akkor azért se óbégass, hogy azok akiket "ti"-nek nevezel, nem óbégatnak a plakátrongálás miatt.
Mert ez így az ovis tempó minősített esete :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.02. 13:15:24

@Jean Sol Partre:

Látom, imádod az ovis tempó kifejezést. Akkor nézz a tükörbe és gyakorold a bolsevik tempó kifejezést, az illik rád és rátok.

"néhány ember kockázatot vállalva rongálja a kormányzati plakátokat"

Tökmindegy, hogy a bűncselekményt mekkora kockázat mellett követi el valaki. A bűncselekmény és annak megítélése változatlan marad.

"(amúgy valószínűleg alkotmányellenesen)"

Vicces, hogy egy bűncselekmény-sorozat elkövetői ill. azok támogatói hivatkoznak az alkotmányra. Bár jobban belegondolva inkább szánalmasan cinikus.

"De ha te nem óbégatsz..."

Én egyik miatt sem óbégatok - csak hátradőlök és élvezem az előadást. Ti óbégattok az állam általi plakátleszedés miatt. Pedig csak azt kapjátok vissza, amit ti is megtettetek. :D Ugye, milyen kellemetlen, ha a fagyi visszanyal?

Abban meg ne is reménykedjetek, hogy majd a karhatalom jól eltángál benneteket, Orbánnak több esze van annál, hogysem fellépjen a plakátrongálóitok ellen. Nem akar mártírokat, ti viszont ezzel épp eléggé lejáratjátok magatokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.02. 13:17:42

@Jean Sol Partre:

"De ha te nem óbégatsz Orbán tűlkapásai, lopása és egyéb tisztességtelen és törvénytelen dolga miatt, akkor azért se óbégass, hogy azok akiket "ti"-nek nevezel, nem óbégatnak a plakátrongálás miatt."

Akkor most hadd idézzelek, mert ugye most te relativizálsz: :)

"amikor valaki a relativizáláshoz fordul érvként, azt jelenti, tudja, hogy a másiknak igaza van. Kicsinyes visszavágás, ovis tempó."

Jean Sol Partre 2017.10.02. 13:58:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: továbbra sem tudom, kik azok a "ti". Ha találsz bármiféle idézetet vagy bármit, ahol én óbégattam volna a plakátleszedés miatt, akkor szólj.
Én csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy az egyik oldal vállalja akár a büntetőjogi felelősséget is, a másik pedig gyáván a rendőrei mögé bújik. Ezért aztán kurvára nem egyenlő a dolog, így nem is kaphatta senki vissza azt, amit ő tett meg.

A szánalmasan cinikus pedig az, hogy egy társadalomra szinte veszélytelen rongálást össze akarsz hasonlítani egy alkotmánysértéssel.

"Én egyik miatt sem óbégatok"

Hazudsz, hiszen óbégatsz a plakátrongálás miatt, igyekszel az orra alá dörgölni mindenkinek, aki a kormány törvénysértésére felhívja a figyelmet, vagy akár csak veled szembeni ellenvéleményt fogalmaz meg bármiről.
Ráadásul a viccet sem érted.

Jean Sol Partre 2017.10.02. 14:00:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én nem relativizáltam, csak felhívtam a figyelmed a te relativizálásod álságos mivoltára :)

Pelso.. 2017.10.02. 15:34:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Csak az egyensúly kedvéért, s hogy a példa érvényét veszítse (eddig is):
a.) mindkét oldal plakátrongálását elítélem
b.) mindkét oldal plakátrongálását csupán polgári engedetlenségnek tartom.
Választásod lehetőségét meghagyva, csak hogy ne lovagolj ezen tovább.

A gk rongálás és panziós fenyegetésének részleteit pedig nem ismerjük, annyira meg főleg nem, hogy esetleges enyhítő/súlyosbító körülményeket nevezzünk meg. Ilyesmikre hivatkozni, - megint az másik valóság, szájíz szerint formálva.

Csak jelzem, az elvtársozás cseppet sem erősíti teóriádat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.02. 20:19:07

@Pelso..:

Az ellenzék általi plakátrongálások súlyosbító körülményeit (előre megfontolt szándék, bűnszövetség) ellenben jól ismerjük.

"Csak jelzem, az elvtársozás cseppet sem erősíti teóriádat."

Nem is azzal a szándékkal írtam, viszont nem is gyengíti.

Jean Sol Partre 2017.10.03. 12:40:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az ellenzék általi plakátrongálások súlyosbító körülményeit (előre megfontolt szándék, bűnszövetség) ellenben jól ismerjük."

és a két cselekmény társadalmi veszélyességét is jól ismerjük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.03. 12:49:36

@Jean Sol Partre:

"és a két cselekmény társadalmi veszélyességét is jól ismerjük. "

Bizony, mennyivel veszélyesebb a társadalomra a törvényellenesen kitett, magántuélajdont képező jobbikos plakátok eltávolítása, mint a törvényesen kitett, állami tuéajdont képviselő kormányzati plakátok bűnszövetségben történő átragasztása és letépése.

Jean Sol Partre 2017.10.03. 12:53:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem a két plakátügyet hasonlítottam össze, hiszen az idézett kommentedben sem erről volt szó.
A plakátrongálás és a gumikiszúrás plusz életveszélyes fenyegetés társadalmi veszélyességeiről van szó.

Jean Sol Partre 2017.10.03. 12:54:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: amúgy senki nem bizonyította, hogy törvénytelenül lennének kint azok a plakátok, a plakáttörvény alkotmányellenessége és a plakátok törvénytelensége mind csak gyanú.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.03. 13:03:20

@Jean Sol Partre:

"nem a két plakátügyet hasonlítottam össze"

Én viszont most igen. :) Tán nem tetszik?

"senki nem bizonyította, hogy törvénytelenül lennének kint azok a plakátok, a plakáttörvény alkotmányellenessége és a plakátok törvénytelensége mind csak gyanú. "

Amíg az alkotmánybíróság nem mondta ki, hogy alkotmányellenes a jobbikos plakátok leszedését megalapozó törvény, addig a leszedés törvényesnek tekintendő.

A kormányzati plakátok átragasztása azonban a már érvényben lévő Büntető Törvénykönyv alapján is bűncselekmény.

Jean Sol Partre 2017.10.03. 13:12:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én viszont most igen. :) Tán nem tetszik? "

egyszerűen irreleváns.

"A kormányzati plakátok átragasztása azonban a már érvényben lévő Büntető Törvénykönyv alapján is bűncselekmény. "

tudtommal a letépése lenne az, a leragasztás pedig nem.nem is ítéltek el senkit, pedig volt tettenérés meg bevivés ahogy emlékszem.

Jean Sol Partre 2017.10.03. 15:29:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: és mit szólsz, most a Simicska plakátokat rongálják előre megfontolt szándékkal, bűnszövetkezetben a kormánypártiak. Felborult az egyensúly, törvénytelenebb a NER. Fogsz óbégatni?

Pelso.. 2017.10.03. 20:04:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nos, akkor itt az ideje a feljelentéseknek, ismeretlen tettes ellen, minden plakát rongálás, lefestés vonatkozásában.

Egyébként meg, az oly törvényesen kitett kormányzati plakátokra egyáltalán mi szükség? A pártmédia sikerekről, de minimum harcról áradozik folyamatosan, ennek függvényében közpénz milliárdokat tolni pártpropagandára felesleges.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.04. 09:39:15

@Jean Sol Partre:

"egyszerűen irreleváns."

Szerinted.

"tudtommal a letépése lenne az, a leragasztás pedig nem.

Tudtoddal.

"nem is ítéltek el senkit, pedig volt tettenérés meg bevivés ahogy emlékszem. "

Nem is fognak. Orbánnak van annyi esze, hogy nem akar mártírokat. Az el nem ítélés is azt igazolja, hogy ordas hazugság diktatúráról óbégatni.

"most a Simicska plakátokat rongálják előre megfontolt szándékkal, bűnszövetkezetben a kormánypártiak."

Hatályos törvény megsértése miatt, vagyis törvényesen - akkor ism ha neked nem tetszik. Az lényegtelen, alkotmányellenes-e a törvény, míg az AB annak nem nyilvánítja, addig be kell tartani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.04. 09:41:41

@Pelso..:

"az oly törvényesen kitett kormányzati plakátokra egyáltalán mi szükség?"

Ezt kérdezd a kormánytól, ne tőlem. Én itt sehol nem azt állítottam, hogy szükség van rájuk, hanem azt, hogy a rongálásuk törvényt sért.

Jean Sol Partre 2017.10.04. 11:24:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
""egyszerűen irreleváns."

Szerinted. "

persze, szerintem. Ártem, hogy neked fontos, írj róla ha akarsz.

"Tudtoddal. "

persze, ezért mondtam, tévedhetek.

"Hatályos törvény megsértése miatt, vagyis törvényesen - akkor ism ha neked nem tetszik. "

Azt állítod, hogy Simicska a saját hirdetőoszlopain a saját plakátjaira nem írhat azt amit akar??? Milyen hatályos törvény megsértéséről beszélsz??? Kapucnis fiatalemberek (NEM hatóság!) rongálta meg Simicska plakátjait, mitől lenne ez törvényes?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.04. 11:55:54

@Jean Sol Partre:

"Azt állítod, hogy Simicska a saját hirdetőoszlopain a saját plakátjaira nem írhat azt amit akar??? "

Azt bizony. Ha nem hiszed, kérd meg a Simicskát, írja ki a hirdetőoszlopaira, hogy "Heil Hitler!" és hogy "A holokauszt hazugság"! Aztán várd ki a következményeket. :)

"Kapucnis fiatalemberek (NEM hatóság!) rongálta meg Simicska plakátjait, mitől lenne ez törvényes?"

"A kormányhivatal kezdte el lekaparni és átragasztani Zalaegerszegen a Jobbik saját – tehát a párt tulajdonában álló – plakáthelyein lévő üzeneteit – ezt jelentette be kedden rendkívüli sajtótájékoztatóján Szilágyi György."

"A Pest Megyei Kormányhivatal, ahogy más megyei kormányhivatal is tette, a tiltott pártfinanszírozás tilalmába ütköző, jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolítását rendelte el – írták esti közleményükben.

A kormányhivatalok szerint a jogszabályban előírt feladatukat végzik, amikor a Publimont és a Mahír felületeiről eltávolítják a plakátokat, ezek a cégek ugyanis nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, nem szolgáltattak adatokat. Nem jelentették be listaárukat valamint szerződésüket sem küldték meg, így a kormányhivataloknak két napon belül el kellett rendelni a reklámok eltávolítását.

A rendőrség a kormányhivatal kérésére biztosítja a helyszínt és hogy ne akadályozzák meg illetéktelenek a munkavégzést, rendőrök a plakátok leszedésében nem vesznek részt."

mno.hu/belfold/elkezdte-leszedni-a-kormanyhivatal-a-jobbik-plakatjait-2418776

Jean Sol Partre 2017.10.04. 12:10:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
" Ha nem hiszed, kérd meg a Simicskát, írja ki a hirdetőoszlopaira, hogy "Heil Hitler!" és hogy "A holokauszt hazugság"! Aztán várd ki a következményeket. :)"

Ó, hát már szőrszálhasogatásra szorulsz? Ez kicsit száni :)
Simicska nem ilyeneket írt ki, hanem olyat, ami ellen nincs törvény.
Úgy csinálsz, mintha lemaradtál volna egy fontos hírről, persze nyilván nem, csak szándékosan félrebeszélsz.
Simicska a már _lekapart_ (tehát "torvényes" állapotba hozott) plakáthelyekre írta, hogy Orbán egy geci, amivel - minthogy a saját oszlopai és plakáthelyei - nem sértett semmiféle törvényt.
Ellenben kapucnis fiatalok, nem hivatali emberek és nem rendőrök, lefestették a feliratokat, amivel (ráadásul tömegesen és előre megfontolt szándékkal tették) a plakátrongálás általad minősítettnek nyilvánított esetét követték el. Most aztán óbégathatsz, vagy tettetheted továbbra is hülyének magad és beszélhetsz tök másról.

" ordas hazugság diktatúráról óbégatni. "

Azért az a nagy igyekezet, hogy minden ellenzéki plakátot próbálnak valami törvénnyel eltüntetni, elég diktatórikusnak tűnik, persze Észak Korea még odébb van, de közeledik.

"A kormányhivatalok szerint"

szerintük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.04. 16:06:51

@Jean Sol Partre:

"szerintük. "

A kormányhivatal bizony a közigazgatás, a végrehajtó hatalom része, így a "szerintük" kissé nyomósabb. mint a "szerinted".

A többi gagyogásod nem méltó válaszra, bocs.

Jean Sol Partre 2017.10.04. 16:19:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: lol. azt hiszem, te vagy errefelé a legszánalmasabb kommentelő. Na jó, talán még Hartland.

Jean Sol Partre 2017.10.04. 17:03:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: remélem azért, van ennél nagyobb örömed is az életedben :)

Pelso.. 2017.10.04. 19:22:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pardon, nem tudhattam előre, hogy kényes kérdést teszek fel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.12.12. 13:30:36

Micsoda jóstehetség!
"A Nyugat ... a saját maga csinálta mocsárban áll Líbiában, "

És most meg is buktak, hogy a Nyugat kínozza a menekülteket Líbiában.
www.bbc.com/news/world-europe-42318508
"European governments are knowingly complicit in the torture and abuse of refugees and migrants in Libya, Amnesty International has alleged.

In an effort to stem migration, the EU is actively supporting a "system of abuse and exploitation" on Libyan shores, the group said in a report."

Talán nem kellett volna megbuktatni Kadhafit.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/06/a-vilag-rakja.html

Pelso.. 2017.12.13. 10:10:38

@Doomhammer: mocsár meg Kadhafi...., ne beszéljünk már mellé kérem tisztelettel, amikor nálunk meg patakvérként folyik a hazaárulás:

www.napi.hu/magyar_vallalatok/lehull_a_lepel_ezeket_a_cba-kat_veszi_at_a_lidl.652919.html

tireless treehugger 2017.12.13. 20:21:45

@Doomhammer:

Kadhafi migránsokkal zsarolta az úniót. (még sok egyéb is volt a rovásán) És mivel elsőként ő válogatott belőlük az olasz-francia-spanyol üzemeknek oda kellett települniük. kadhafi idejében államilag szervezett rabszolgatartás volt, nagyon kicsi bérért, lelépni nem lehetett, évekig tartott mire tovább jutott a szerencséjét kereső, esetleg nagyritkán önállósodhatott. Százezreket dolgoztattak éhbérért a jamahiriya projekteken. Kahafi népe afrikán élősködött, aztán amit visszaadott abból mindig csak baj lett, pl a szahel is az öböl államok vs kadhafi vs algéria versengés eredményeként lett háborús övezet, így a rabszolga utánpótlás biztosított volt.

(Most viszont az európai gyárakat hazahozhatták és importálják a hozzávaló munkaerőt, akik rendes bért és rendes ellátást kapnak, meg további lehetőségeket)

A befogadókat aztán a migránsokon keresztül már adott országokhoz személyes kapcsolatok is fűzik, ezzel előnybe kerülnek a gazdasági politikai versenytársakkal szemben.

Egyedi nagyon rossz körülményeket nem szabad általánosítani, magyarországra sem általánosíthatunk valamelyik cigány telep okán.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.12.14. 10:16:53

@tireless treehugger:
Újabb bizonyítéka annak, hogy Orbán egy igazi konzervatív.

www.origo.hu/itthon/20170203-orban-viktor-unios-csucs-malta-migransok.html
"Ha "Olaszország is csatlakozik a mi klubunkhoz, akkor az azt jelenti, képesek lehetünk arra, hogy Líbia parti vizeinél megakadályozzuk az áthajózást, és képesek leszünk arra, hogy visszavigyük a migránsokat Líbiába, ahelyett, hogy beszállítanánk őket Európába" – mondta a miniszterelnök."

Legyen úgy, mint régen volt!

tireless treehugger 2017.12.14. 21:30:39

@Doomhammer:

Persze, a magyar név megint szép lesz méltó régi híréhez, csak melyik régiről lenne itt szó?, mert ha már petőfi is arról nyekergett hogy rákenődött századok gyalázata, akkor mégis melyik időszak adja az (ős)konzervatív alapokat?.

Migráns pedig jönni fog, az ország keleti fele már készen áll rá. A másik variáció "romanoa" megalakítása, de úgy gondolom hogy ez csak usa fegyverek segítségével megvalósítható és eléggé úgy néz ki.

Szóval orbán konzervativizmusa elég kétséges, nemzetvesztő nagyúr inkább csak nem tudja mihez kezdjen a elbaltázott forradalommal és szabadságharccal, lenne ő kommunista klerikális libsi is akár csak kikecmeregjen a bukásból.. Élete művét rúgják ki alóla, remélem a hurok szorosan tart majd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.14. 21:37:37

@tireless treehugger:

"remélem a hurok szorosan tart majd. "

Úristen, milyen szar alak vagy te. :(

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.12.14. 22:54:13

@Pelso..:
Már nem kell soká várni és meghunyászkodnak a multik.

444.hu/2016/09/07/orban-a-penznek-nincs-szaga-de-a-birtokloinak-igen
"„Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük.” "

Magyar furfangot látunk éppen. A Lidl az új CBA.

tireless treehugger 2017.12.14. 23:13:03

@Doomhammer:

otp az új citigroup, a mol az új rosznyeft, mtv az új bertelsmann.

Térdre mindenki!, a dilihaza elnöksége bevonul.

tireless treehugger 2017.12.15. 21:02:13

@Doomhammer:

Arra utalnák hogy ezek minden bolhafingból világszámot csinálnak.

2millió devizahitelest szívattak meg hogy ne dőljön be az otp a válság miatt. És egyrésze még mindig fizeti, százezrek mentek külföldre dolgozni hogy ne tudják kisemmizni őket. És még arról beszél hogy hazai bankok, miközben szingapúrban adóznak.

A mol hasonló, és az mtv is. Élősködő banda, az ország vérét szívják hogy nekik birodalmuk legyen.

Az energia nagyon érdekes sztori, mindig azzal jönnek hogy a költségek olcsóbbak mert alacsonyabb a fizetés, de akkor az energia miért nem kerül a harmadába?. Így ebben is van egy újabb 1000mrd-os lehúzás.

Ezeket úgy fogja elsöpörni a torzított gazdaság miatti csőd, hogy a leninizmus vadkapitalizmusnak fog látszani.

Nemzethy ---->faszfejek.

Pelso.. 2017.12.15. 21:15:41

@Doomhammer:
javítom szavait: nem hazai tőke, hanem haveri tőke.

Csupa siker a keményen dolgozó kisemberek adójából:
Pénzügy: Quaestor, a lélegeztető gépen tartott Exim, FHB és MKB.
Az egész pártmédia szektor, fenntartása még stadionban számolva is sok.

Pelso.. 2017.12.15. 21:30:29

@tireless treehugger: Az MVM 200 milliárdos hiteléről halott?
vállalatfinanszírozásra, illetve a cégcsoport forint klubhitel szerződéseinek refinanszírozására kapta......

tireless treehugger 2017.12.15. 22:06:04

@Pelso..:

200mrd szép summa, az mvm brutálisan nyereséges, mire kellene nekik refinanszírozási hitel?, ha nem azért hogy ellopják?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.12.15. 22:35:34

@Pelso..:
"Az egész pártmédia szektor, fenntartása még stadionban számolva is sok. "

Nem értem a problémáját. Hozzák a szavazatokat vagy nem hozzák a szavazatokat? Ha hozzák, még a duplája is megérné.

Pelso.. 2017.12.16. 13:18:26

@tireless treehugger: Az eredetileg felvett, amit most refinanszíroznak, az mire kellett...?
Na, hogy lehet ugyanazt kétszer ellopni, hát így.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.12.19. 11:55:19

@tireless treehugger:
A Lidl az új CBA.

index.hu/gazdasag/2017/12/19/bizik_a_lidlben_a_cba-s_baldauf/
"A Lidl az egyik legdinamikusabban fejlődő, jól szervezett diszkontlánc, és a következő 20-25 évben ez a vállalat még Magyarországon lesz, míg más kereskedelmi cégek kivonulhatnak hazánkból - ezzel indokolta Baldauf László, a CBA alapítója múlt héten bejelentett döntését, ami alapján Baldauf hét CBA-franchise boltjának üzemeltetési jogát a Lidlnek adta el (pontosabban hat CBA és egy Príma)."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.12.19. 12:08:24

@tireless treehugger:
"2millió devizahitelest szívattak meg hogy ne dőljön be az otp a válság miatt. "

Nem igazán értem a problémáját. Ez az ország már a XX. század kezdete óta azon az elven működik, hogy az elit valami trükkös módon hitelt vesz fel, annak egy részét kiosztja magának, a maradékot szétszórja a nép között és az így létrejövő ideiglenes népszerűségnövekedést felhasználva berendez egy központosított hatalmi rendszert, amit reményei szerint nehéz megdönteni. Aztán eljön a fizetés ideje, a nép elégedetlenkedni kezd, de a központosított rendszerrel egy ideig féken tartható. Azonban előbb-utóbb forrpontig hevül a helyzet, eljön a "rendszerváltás" és minden kezdődik előről.

Most ott tartunk, hogy már nincs pénz, de már van központosított hatalom. Rágom a körmömet, hogy vajon Orbánék mennyire jó munkát végeztek, meddig tart ki a hatalmi rendszerük.

Szerintem nem sokáig, de Kádárról is ezt hitték.
süti beállítások módosítása