Trump-tanácsadó: Csodáljuk Orbán Viktort
2016. december 01. írta: Redakció

Trump-tanácsadó: Csodáljuk Orbán Viktort

jeffrey_d_gordon.jpg

Mi úgy látjuk, Orbán Viktor nagyszerű vezető, világszerte az egyik legjobb. Olyan, aki a józan ész talaján áll – mondja Jeffrey D. Gordon, Donald Trump megválasztott amerikai elnök külpolitikai tanácsadója a Mandinernek. A korábban a Pentagon szóvivőjeként is dolgozó Gordon szerint Trump teljesen friss levegőt hoz a politikába, Európa katasztrofálisan kezelte a migrációs válságot, a kudarcos amerikai demokrácia-exportnak pedig vége lesz. Nagyinterjúnk.

Jeffrey D. Gordon amerikai kommunikációs és külpolitikai tanácsadó, 2009-ig négy éven át a Pentagon szóvivője. Nyugalmazott haditengerészeti tiszt, aki több kiemelkedő republikánus politikai szereplőt segített tanácsaival és számos konzervatív washingtoni agytröszt főmunkatársaként volt tevékeny nemzetbiztonsági, külpolitikai és kommunikációs területen. Gordon a Fox News, a The Daily Caller, a The Washington Times és más médiumok állandó szakértője, publicistája. Donald Trump kampánystábjához idén februárban csatlakozott.

„Mit szól az új ENSZ-főnök szövegéhez, aki szerint a migráció nem probléma, hanem megoldás, a politikusoknak meg nem a választóikra kellene hallgatniuk, hanem elvekre és értékekre?

Minden politikusnak az a dolga, hogy a saját országát tegye az első helyre. A józan ész ezt diktálja. Nem azt, hogy a saját hazád fölé helyezz bármilyen szervezetet. A migrációról pedig: 7,3 milliárd ember él a Földön. Amerika és Európa nem sokkal több mint egymilliárd ember hazája. Ezek a legjobb helyek a bolygón. Azért, mert felépítettük őket. Egyiptomban eközben majdnem 90 millió ember él, miközben az emberi életre alkalmas terület nem nagyobb mint Massachusetts. Mi lenne, ha Massachusettsbe zsúfolnánk 90 millió embert? Káosz. A közel-keleti harcok, a szekták, a törzsek csatáinak mélyén ott van ez a fő szempont: a szűkös erőforrásokért folytatott küzdelem. Ezt megállítani nem könnyű, de erős vezetők kordában tarthatják. Ami még fontos: meg kell szüntetni a szaúdiak és irániak közötti háborút. A szunnita és síita szélsőségesek harcának alapját. 

Aszad? Trump egyetért Putyinnal abban, hogy akármilyen rosszfiú, inkább legyen ő a vezér Szíriában? 

Ez a kérdés nem ilyen egyszerű, azt azonban látjuk, mi történik, ha diktátorokat csak úgy leszedünk államok éléről. Nagyon ellene voltam annak is, amikor Kadhafit eltették az útból. Megírtam sokszor, tévéműsorokban is elmondtam: ez csak kinyitja majd Európa kapuját az ottani tömegeknek. Ez is történt. 

Tapasztaltuk itt, Európában. Mi lenne az EU dolga ilyen helyzetben?

Amit az EU-nak tennie kellene szerintem: a migránsokat Líbia partjaira visszaszállítani. Nem pedig Lampedusára. 

Ez pont az, amit Orbán mond.

Tudom, többek között ez az, amiért egyike a kedvenc vezetőimnek. Donald Trump is így van ezzel. Orbán bátor vezető, aki a józan ész talaján áll. A világ pedig fel fog ébredni és rá fog jönni, hogy neki és Mr. Trumpnak igaza van. Ebbe az irányba mennek a dolgok. Ahogy ugyanis Európa a migrációs válságot kezelte, az katasztrofális volt. Ezen változtatni kell.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr812013904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.01. 09:08:21

Jó esély van a felesleges magyarországi amerikaellenesség erős csökkenésére.

ariel1 2016.12.01. 10:20:44

Teljesen megzavarodtam. Alig egy hónapja még ti beszéltetek az amerikai imperializmus bűneiről.

Sir Galád 2016.12.01. 10:38:35

Ja. Főleg, amikor megmondják neki, hogy ki az egyáltalán...

Bryan élete 2016.12.01. 11:33:02

és még negyvenkilenc vezető politikusnak mondta ugyanezt a panel szöveget.

GNDL 2016.12.01. 11:41:16

Én simán benne lennék egy Trump-Orbán cserében... azért az egyáltalán nem mindegy, hogy egy kapitalista paraszt vagy egy kommunista paraszt van hatalmon... :)

Pelso.. 2016.12.01. 12:22:19

OK, Jeff. Akár ide is költözhetnél.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.12.01. 13:08:14

Remek. Egy akadály elhárult az erős ember által vezetett magyar nemzeti szocializmus elől.

Nevezhetjük Kádár-rendszer 2.0-nak is.

pitcairn2 2016.12.01. 14:41:45

@Doomhammer:

vagy hívhatjuk a hivatalos nevén is ami úgy hangzik, hogy: Európai Unió:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.12.01. 16:23:31

@pitcairn2:
Maga lemaradt egy brossúrával. A nemzeti szocializmus erős kezű vezetővel - kvázi királlyal - a magyarság túlélésének egyetlen garanciája.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/12/a-nemzet-jovoje.html

NemodaBuda 2016.12.01. 16:51:03

Szép, értelmes arc, komoly mondandó ! De sokkal inkább arról van szó, hogy orbántól a lehetőségeket irigylik. Nekik ott, a fránya Amerikában messze nincs lehetőségük ekkora kuplerájt összehozni !

Herr Stacheldraht Leger 2016.12.01. 18:07:57

nehogy megtudja jeff, hogy a főszerkesztő úr szerint mocsárba süllyedő freakshow a trump bácsi.

drain the mandiner!
ergé for prison!
lock dobray up!
make articles great again!

Herr Stacheldraht Leger 2016.12.01. 18:11:40

@GNDL: inkább imádkozz, hogy ne akarja túlzottan feszegetni sorosgyuri az elnökválasztás eredményét, különben viszontszívességként dupla gőzzel fogja szívatni trump az itteni fiókszervezeteket, ez nem kerül neki se amerikai szavazatokba, se coastal demokrata feszkózásba.

ppprrrruttyyy!!!

Ba BalKat 2016.12.01. 18:19:39

Nagyon, nagyon összetévesztették valakivel, bár, csodálni lehet, nem kerül semmibe, ilyen embert mutogatni kell aki egy országot vezet az orránál fogva.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.12.01. 18:23:21

@pitcairn2:
Az EU akadályozza a magyar paradicsom létrehozását a szingapúri recept alapján.

index.hu/gazdasag/2016/10/26/orban_viktor_felreertett_rendszere/
"Egyes húzásai ugyan a mai, liberálisabb Európában már nemkívánatosak, de nem is olyan régen a mára finnyássá váló és ideológiát váltó nyugati demokráciák is bőséggel alkalmaztak az áraikat, a versenyt és a piacaikat durván torzító, ma protekcionistának vagy szocialistának nevezett, a hazai kivételezetteket favorizáló, a külföldiekkel szemben nem épp barátságos és gyakran nem is demokratikus húzásokat. "

A jólétnek egyetlen feltétele van, hogy Orbán ossza szét az összes pénzt. Ezt nem hatalmi mámorból teszi, hanem kizárólag a haza felemelkedéséért.

Trump majd segít neki, hogy a fanyalgók befogják a szájukat.

Még az érdekelne engem, mitől olyan nyájas ez az amerikai. Nyilván kaptak valamit Orbántól a választás megnyeréséhez. De ez szigorúan a magánvéleményem.

GNDL 2016.12.01. 18:24:23

@Herr Stacheldraht Leger: Hozzád akkor lassabban jutnak el a hírek, ha egyáltalán, mi?! :) Lásd: mno.hu/kulfold/soros-korabbi-embere-trump-penzugyminiszter-jeloltje-1374149

„ppprrrruttyyy”

Ez valami rejtett kódja az intelligenciahányadosodnak? Ami mennyi is pontosan?! Eléri az életkorodat egyáltalán? :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.12.01. 18:32:38

@GNDL: ormány piktor is soros embere volt valaha, oszt lám, nem sokra megy ezzel a kávéházi progresszió, ellenkezőleg

pppruutttty!!!

GNDL 2016.12.01. 18:49:52

@Herr Stacheldraht Leger: A fickó a Goldman Sachsnál és Soros egyik alapkezelőjénél dolgozott. Orbán még azt az iskolát sem volt képes elvégezni amit Soros fizetett neki... egy évig bírta... :D Nem kicsit túlzás úgy emlegetni Orbánt mint „Soros embere”... :D

„nem sokra megy ezzel a kávéházi progresszió”

Az nem tudom mit jelent, gondolom a szokásos zsidózásod... mert te meg ilyen iskolát jártál. :) De sajnos nem ez a legfőbb baj Orbánnal, hanem hogy az ország nem megy vele sokra. :) De ez már legyen a csóró prolik dolga, ha nekik megfelel a 270 EUR nettó minimálbér, meg a nyugdíjasoknak a 32 EUR „tisztelet”, akkor boruljanak csak Orbán lábai elé. :)

pitcairn2 2016.12.01. 19:19:51

@Doomhammer:

a szocialista EU-ban tényleg nem lehet olyan relatíve szabadpiaci enklávét létrehozni, mint Szingapúr

egyébként Szingapúr nagyon szépen reflektál a világgazdasági folyamatokra, pl. önként köti a szingapúri dollár árfolyamát a legfontosabb kereskedelmi partnerei valutáiból létrehozott valutakosárhoz, azaz önként mondott le - átmenetileg - a monetáris függetlenségéről

(persze ezt a vállalást senki sem kéri rajta számon)

Herr Stacheldraht Leger 2016.12.01. 19:20:32

@GNDL: húúú és akkor mivaaaaan? lássuk... a prez-elect neve steven, vagy donald? na ugye. kezdheted is a nácizást, hillerinek is fantörpikusan bejött ez a taktika.

pppprrrutttyyy!!!

nixugribugri: cdn.shopify.com/s/files/1/0877/4420/products/Get-in-line-red-t-primaryimage_grande.jpg?v=1475844761

GNDL 2016.12.01. 19:30:22

@Herr Stacheldraht Leger: „húúú és akkor mivaaaaan?”

Nem tudom, mert egyre kevésbé tudom követni a „gondolatmenetedet”... már ha a vérforraló helyesírási hibáiddal és már az általános iskola alsó tagozatában is elfogadhatatlan igen primitív fogalmazási készségeddel előadott véleményeidet bármiféle körülmények közt lehetne ennek nevezni, de az sosem túl szerencsés kombó ha valaki egy suttyó műveletlen náci és még büszke is rá... majd ha egyszer kezedbe akad egy történelemkönyv, biztosan fogsz róla olvasni, hogy mindig pórul jártatok. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.12.01. 19:34:51

@GNDL: szerintem meg te vagy a náci, bi-bi-biiiii.

pppprrrruttty!!!!

tireless treehugger 2016.12.01. 23:46:50

"demokrácia export vége"

aham.

130 éves bizniszt nem fognak bezárni, évi ezermilliárdok áramlanak vissza a befogott csatlósoktól. amerika legsikeresebb exporttermékei a demokrácia és a dolláralapon sztandardizált kereskedelem.

az eddigi mosolykampány súlytalan, bárgyú, pozíció kereső igérgetésekből állt, sehol semmi konkrétum.
szeretnének sikeresek lenni(úgy látszik), de nem tudnak lépni mert a bürokrácia ellenséges velük, a globalizációban érdekelt szektorok (mint például az olaj is!!!) kifejezetten szabotálnak, és a demokratákhoz kötődő jövendőmondók sem állnak velük szóba.

ez volt kb a cél, megállítani a clinton klánt és egy báb elnököt választani, míg összehoznak egy új kompromisszumos egységet.

azért aki otthon él rázós évekre készülhet, amerikai export offenzíva várható, minket fog leginkább érinteni a politikailag támogatott, stabilan finanszírozott versenytársak agresszív nyomulása. most jönne jól az euró, lekéstük, ahogy mást is.

Bell & Sebastian 2016.12.01. 23:52:02

töpörödött törp ördögök

S=klogW 2016.12.02. 09:00:52

@még nem:

a demokráciaexportnak nem a demokrácia volt a lényege te sületlen, hanem a felhalmozódó fegyverkészletek rendszeres megcsapolása 20 évenkénti komolyabb háború keretében, hogy minden újabb amcsi generációnak legyen háborús élménye és tapasztalata a szisztéma/metódus jövőben is megtörténő működtetése érdekében

majd demokrácia helyett találnak más apropót a rendszer működtetésére

tireless treehugger 2016.12.02. 16:19:35

@S=klogW:

ha te mondod hát legyen úgy.
mindig is okos voltál, úgy látom ez sem változott.

S=klogW 2016.12.04. 01:52:32

@még nem:

nem vindikálok magamnak tévedhetetlenséget és nem várok el senkitől feltétlen egyetértést, csak elmondtam (leírtam) a véleményem

Bell & Sebastian 2016.12.05. 23:29:56

@S=klogW: A maga egyetlen hibája a szerénysége.

S=klogW 2016.12.07. 10:00:04

@Bell & Sebastian: M úré mellett leginkább a maga (és L úr) véleményére szoktam (volt) adni.

Ezek szerint már csak kevés hiányzik a tökéletességhez.
:)

Bell & Sebastian 2016.12.07. 20:43:03

@S=klogW: Felülértékel. A tökéletesség műszaki természetű fogalom. Helyébe a bolondbiztost értjük, ami amerikai-állót jelent. A dolgok a valóságban nagyobbak, mint amekkorának a visszapillantó tükörben látjuk őket.

tireless treehugger 2016.12.07. 22:49:39

@Bell & Sebastian:

nana,

kijár a kitüntetett figyelem,

főleg az összefüggéstelen csélcsap marhaságoknak, az alkoholszinttel változó érthetetlenségnek, és a vastyúk is talál szeget pontosságú bölcseleteknek.

tavasszal is volt valami precíz és tökéletes meglátásod, sajnos azóta annyi maszlagot töltöttél rá hogy kiment fejemből, pedig nagyon szerettem, legközelebb kiprintelem.

Bell & Sebastian 2016.12.07. 23:54:40

@még nem: Nyilván összekeversz valakivel, ilyen tucatnévvel nem csoda.
süti beállítások módosítása