Trump-győzelem: Rozsda-Amerika visszavág
2016. november 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Trump-győzelem: Rozsda-Amerika visszavág

trump_amerika.jpg

A hajnalban körvonalazódó eredmények alapján ebben a pillanatban igen nagy esély van arra, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A hogyanokról és miértekről mostantól nyilván elképesztő mennyiségű elemzés fog születni a világ körül. Néhány alapvető magyarázatot azonban érdemes most is megfogalmazni.

*

trump_clinton_hajnal.jpg

Az amerikai politikai térkép most sem rendeződött át brutálisan. Megmaradtak az immár több évtizedes hagyományok: Trump nem veszélyeztette a nyugati parti és északkeleti államok tradicionális demokrata többségét, ahogy a demokraták sem tudtak betörni egykori, az idők során elvesztett szülőföldjükre, a Mély Délre, ami a hatvanas-hetvenes évek óta a konzervatív oldal fellegvára.

Donald Trump mégis változtatni tudott valamin: egészen pontosan ki tudta használni egyedi nézeteit és üzeneteit, hogy megszólítson egy olyan vidéket, amik pár évtizedig elsősorban a demokraták hátországa volt, ámde az elmúlt 10-20 év változásai politikai árvává vált. Ez pedig Északkelet-Amerika egykori nagyipari régiója, amit manapság egyszerűen rozsdaövezetnek neveznek.

Trump győzelmének talán legfontosabb feltétele − az örökké billegő Florida szintén rendkívül fontos megszerzésén túl, ami szintén sikerült neki az volt, hogy betörjön erre a területre. Hogy a jellemzően politikailag elárvult, egykori világukat, megélhetésüket, az őket egyben tartó kötelékeket elveszítő, és éppen ezért kellően dühös kékgalléros alsó középosztályt megszólítsa.

És megszólította.

*

A Trumpra jellemző nagyhangú össze-vissza hadoválásból karakteresen kihallatszott egy üzenet: hogy Amerikában tömegek vannak, akiket a politikai és gazdasági elit magára hagyott. Akiket kitettek a globalizáció negatív hatásainak. Akik egykor büszke amerikaiak, büszke melósok és kisvállalkozók voltak, de az ő saját biztonságos világuk és világképük összetört.

Trump pedig azt ígérte, hogy ezt visszaszerzi nekik. Hogy Amerikát és az amerikaiakat újra naggyá teszi. És nem a nagyvárosi kávéházi liberálisokra és az általuk épp aktuálisan dédelgetett mikroszubkultúrákra gondolt. Ezt tudták ezek a liberálisok és tudják Rozsda-Amerika lakói is. Ez alapján is szavaztak.

S ennek meglett az eredménye. A jelenlegi, még nem végleges választási térkép azt mutatja, hogy Trumpé Pennsylvania, Ohio, Indiana, Michigan, Wisconsin. Az Amerikát egykor naggyá tevő nagyipar ma már rozsdaette hazája. Más választásokkor, korábban a demokraták jórészt biztonságos hátországa volt ez.

Egy evangéliumi keresztény, mélykonzervatív, Mély Délről érkezett erkölcscsősz republikánus talán nem tudta volna őket megszólítani. Egy minden hájjal megkent, ravasz New York-i ingatlanmágnás és tévés celebritás viszont igen.

*

Az, hogy Trump miként tudja majd ígéreteit megtartani, hogy miként tud egyáltalán felnőni egy választott vezető felelősségéhez és méltóságához, hogy miként fog viselkedni a világ első számú nagyhatalmának elnökeként, még kérdéses. Meglátjuk.

Mert ahhoz, hogy Trump a Rozsda-Amerikának tett ígéreteit beváltsa, gyakorlatilag meg kellene fordítania a globalizáció épp Amerika által diktált több évtizedes folyamatát.

Haza kellene hoznia a termelést. Hiszen nem lesz újra amerikai munkásosztály anélkül, hogy vissza ne hoznák a termelést a kínai munkásosztály elől. Hagyományos, ámde a 21. században elavulttá vált iparágakat kellene újraélesztenie. Hiszen nem lehet minden nyugat-virginiai dombhajlatba Szilícium-völgyet telepíteni. Sok tucatnyi Magyarországot kitevő, halódó amerikai vidéket kellene újra élővé tennie, visszafordítva a kozmopolita, versenyképes, pezsgő nagyvárosokba áramló fiatal tömegeket. Hiszen a fiatalok nélkül ott sem lesz jövője a vidéknek.

„Csak” ennyit kellene megvalósítania Trumpnak, hogy a győzelme talán legfontosabb biztosítékának számító ígéreteit betartsa.

Good night and good luck!

És most olvassa el mindenki a Trump-jelenség és immár a valószínűsíthető Trump-győzelem hátteréről szóló legpontosabb, legfontosabb, legmegértőbb cikket: How Half Of America Lost Its F**king Mind a Crackedről.

Nem csak Amerikáról szól. Rólunk is. Az egész nyugati világról, amiben élünk és élni fogunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7211944399

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Trump-győzelem: Rozsda-Amerika visszavág 2016.11.09. 07:39:01

Amerikában tömegek vannak, akiket a politikai és gazdasági elit magára hagyott, akiknek a hagyományos világa összetört és eltűnt. Trump sikerrel szólította meg őket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.09. 07:52:07

ergé bubus, hónapok óta mondtam h nem kéne fríksózva leírni trump bácsit.

S=klogW 2016.11.09. 08:00:08

Akinek van kedve egy kicsit együtt örülni más Trump-szurkolókkal a friss eredménynek - és a jelenlétével beinteni a hivatalos amerikának -, az ebédidőben nézzen ki a Szabadságtérre.

S=klogW 2016.11.09. 08:02:31

@S=klogW: mondjuk egy piros sállal vagy valami egyéb pirossal felszerelkezve, h megismerjék egymást

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 08:03:54

Nemzetközi jelentősége esemény, ugyanaz, mint amikor Gorbacsov lett a szovjet vezér 31 éve.

mortullus 2016.11.09. 08:17:27

Az index teljesen lehalt, már eredményeket sem mutatnak. :)
Utolsó hírük, hogy a demokrata kampánybulin sem mutatják már az eredményt, és mindenkit hazaküldenek. Killary mami meg a hotelben kesereg, előbújni sem mer. :)

Trump! Trump! Trump! Trump! Trump! Trump!!!
:))

GNDL 2016.11.09. 08:25:45

Volt már műveletlen suttyó paraszt elnöke a jenkiknek, legutóbb a kisebbik Bush személyében, nem kell beszarni... :) Ott legalább működnek a fékek és ellensúlyok...

Wikus Van De Merwe 2016.11.09. 08:30:57

@GNDL:

Így van.
W. Bush után sokkal rosszabb nem jöhet.
És ezekhez képest a színészből lett elnök, Reagan, egy géniusz volt.

2016.11.09. 09:02:07

Donald Trump győzött.

A háttérhatalom jelöltje csúfosan leszerepelt, így a világvége szerencsére egyelőre elmarad.

Hillary Clinton az egész életét tett fel arra, hogy egyszer elnök legyen. Ezért keverte a szart, ezért zsarolt, hazudott, ezért fogadott, sőt követelt ki kenőpénzeket. Ezért nyelte le, hogy a férje minden nőt megkúrt, akihez hozzáfért. Ezért vágta el rituálisan Bernie Sanders torkát. Ezért feküdt össze a szaúdi-katari iszlámista elittel, ezért szervezte meg az Arab Tavaszt.

Clintonné drága, talán jó lett volna a konyhában maradni és esténként kielégíteni Billt! Most a hátralévő életét egy szexmániás, pinavadász férj mellett kell majd leélni és a millió dolláros beszédek megrendelői is bosszúsak lesznek az elmaradt teljesítés miatt.

Nem lennék meglepve, ha pár hónapon belül felakasztaná magát Clintonné. Egy élet körmönfont cselszövése, intrikái mennek most a kukába.
Ő is elhitte, hogy nyerni fog. Én csak féltem ettől a lehetőségtől.

Az establishment vereséget szenvedett.

It's a tremendous victory!

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.11.09. 09:10:41

A legújabb kutatások szerint a Clinton név devalválódott.

mortullus 2016.11.09. 09:19:32

@karandash: Várj. Még benne van a pakliban, hogy elborul az agya és bosszúból megöleti Trumpot is.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2016.11.09. 09:34:10

@GNDL: @Wikus Van De Merwe: azért W egyrészt egy cizellált, művelt úriember volt Trumphoz képest, másrészt volt legalább HALVÁNY elképzelése arról, hogy hogyan is kell vezetni egy országot. Trump csak céget tud vezetni, azt is viszonylag szarul.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.11.09. 09:38:33

@lacalaca:

"Trump csak céget tud vezetni..." --- írod.

Nem csak céget tud vezetni! Választást is tud nyerni.:-)

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 09:40:59

@karandash:

Jó dolgok jönnek. Az USA el fogja fogadni a többpólusú világrendet, azaz csökkenteni fogja harcát a világuralomért.

Orbánnak ez persze hatalmas személyes győzelem is, de remélem, ki fogja használni értelmesen, nem hülyeségre.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2016.11.09. 09:43:24

@bbjnick: céget pont nem tud, csak elég gazdag a családja, hogy a csődöket túlélje, meg leszarja a kifizetetlen alvállalkozók tömegeit.

Egy valamihez ért, az a reklám. Ezért nyert választást. De ez édeskevés lesz az elnökséghez.

Arról nem is beszélve, hogy az atomkódok most egy olyan embernél lesznek, aki az őt kritizáló újságokat egyszerűen bezáratná, és hajnali háromkor képes a twittert figyelni, és basztatni azt, aki bírálni meri.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2016.11.09. 09:44:18

@Wikus Van De Merwe: jó, oké, igazad van. Minden republikánus elnök(jelölt) egyöntetűen gáz. Így jó? :D

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.11.09. 09:46:37

na, kezdődhet a féregirtás.
az orbánizmus globalizálódik.
hajrá magyarország, hajrá magyarok!

bgp 2016.11.09. 09:50:54

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Trump átadja Európát az oroszoknak. Ha ennek valaki itt örül az max. a KGB-s ügynökök :D

Medgar 2016.11.09. 09:51:28

@lacalaca: Nem csak céget tud vezetni! Választást is tud nyerni.:-) Ennyike

kissiú 2016.11.09. 09:51:49

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "Orbánnak ez persze hatalmas személyes győzelem is, de remélem, ki fogja használni értelmesen, nem hülyeségre. "

Ezt a szokásos komolysággal írod, vagy most még te is röhögtél közben? Abban viszont igazad van, hogy a mi Trumpunk (Fico-nk, Putyinunk, Erdoganunk, Vladim Tudorunk, hol hogy hívják) hátradőlhet: senkit sem érdekel már a 15 milliárdos felesleges népszavazás és bukott alkotmánymódosítás.

GNDL 2016.11.09. 09:51:56

@lacalaca: Azért ez az atomkódos dolog nem ilyen egyszerű, a szolgálatoknak és a hadsereg vezérkarának is van némi beleszólása. :) De végül is a jenkiknél tényleg működik ez a „fékek és ellensúlyok” rendszere, kicsi az esélye hogy intézkedéseiben valamiféle őrült ámokfutásba kezdjen a fickó. Van pár hónapja amit most elbohóckodhat majd, de aztán jönnek a félidei választások, meglátjuk addig hogyan rendezi viszonyát saját pártjával is. Ugyanis most nem csak Clintont győzte le, de a médiát és saját pártját is, akik nagyon nem támogatták őt a kampányban... :)

GNDL 2016.11.09. 09:55:54

@kissiú: „a mi Trumpunk hátradőlhet”

Azért ácsi... sosem értettem miért örömködnek mondjuk a fideszesek Trump sikereinek, mivel a republikánusok igen kényesek az „üzleti ügyekre”. A demokraták csak kitiltották a jenki vállalatoknak és befektetőknek anyagi károkat és versenyhátrányt okozó korrupt fideszeseket, de a republikánusok drónokkal fogják őket levadászni... :)

von Putri 2016.11.09. 09:57:21

Soros Gyuri megint rosszul fektette be a pénzét. Ahogy rábaxás volt neki (és a világnak) Grúzia, Ukrajna, a szíriai és a többi kaland, most Clintonovát is sikerült a roncstelepre juttatnia

Ideje volna már egy síremléket rendelni magának, oszt beköltözni oda, a világ csak jobban járna ezzel

Wikus Van De Merwe 2016.11.09. 09:57:33

@lacalaca:

Még egy kis adalék W. Bush-hoz.
Argusto, Harken Energy...
Nézz utána a kis zseninek.
:)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2016.11.09. 10:00:07

@GNDL: akkor is káosz lesz ottan... Lásd az emlékezetes kijelentést az egyik vitán, hogy hiába briefelték Trumpot a titkosszolgálatok, egyszerűen kijelentette, hogy nem hiszi el, amit mondanak. Ha csak behazudta a kampányhoz, az félelmetes, ha tényleg így gondolja, az méginkább az.

Wikus Van De Merwe 2016.11.09. 10:00:14

@bgp:

Átadja?
Az övé, az övék volt eddig?
Európának ebbe beleszólása sincs?
Miért toljátok túl rendszeresen a bringát?

von Putri 2016.11.09. 10:01:27

@GNDL:
" A demokraták csak kitiltották a jenki vállalatoknak és befektetőknek anyagi károkat és versenyhátrányt okozó korrupt fideszeseket, "

Úgy látom leragadtál Horváth András megsárgult zöld dossziéjánál

Az US főügyészségnek nincs tudomása semmi korrupciós ügyről, de ennek a hivatalos közlésére másfél évet kellett várni. A külügyük meg eleve csak vaktában lődözött, és ennél többet nem is voltak hajlandók tenni

S=klogW 2016.11.09. 10:01:32

@jose maria padilla:

hát ja: Donald sem egy valódi harmadik út

a harmadik út eltakarítaná a cinikus orbánféléket is

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.11.09. 10:02:03

Tumpnak vannak savköpő menyétjei?

GNDL 2016.11.09. 10:04:28

@von Putri: Úgy látom a tájékozódást valamiféle hitvány és felesleges elfoglaltságnak tartod: hvg.hu/cimke/Bunge

von Putri 2016.11.09. 10:08:40

@karandash:
Clintonova egy önjelölt világátalakító, ugyanazzal a fanatikus hevülettel, mint a bármire kapható bolsik voltak annak idején. Ez a fajta ember nem lesz öngyilkos, mindaddig, amíg az eszmei hevület, vagy annak parazsa melegíti belülről

Szerintem már régen csak hamu az egész, és még jó hogy belül maradt és nem sikerült az egész világot felperzselni ennek a zizzent agyú lotyónak. Meg a Soros gazdájának és a többi hibbant felforgatónak, meg a felbérelt csapataiknak

high up! 2016.11.09. 10:15:50

@S=klogW: "Akinek van kedve egy kicsit együtt örülni más Trump-szurkolókkal a friss eredménynek "

Való igaz, hogy nektek félkegyelmü idiótáknak most konjunktúrátok van: Putyin, Erdogan, Orbaneszku, a lengyel Orbaneszku nőci a fél Kacynskival, a briteket az EU-ból kivezető egymás után bukó politkusiaik, most meg hozzájuk Trump - hábammeg ha ehhez ti félbolondok ünnepeltek, akkor ti még annál is hülyébbek vagytok, mint amennyire eddig adtátok a lapot.

FOLYTASSUK!

S=klogW 2016.11.09. 10:20:52

@Vödör1:

nagyon fáj, hogy külföldön is rühellik a banyát?

S=klogW 2016.11.09. 10:22:25

@Tronald Dump:

meg neked is?

@high up!:

meg neked is?

csak nem ballibszemétgyűjtés van?

-JzK- 2016.11.09. 10:22:29

A nyugati civilizáció a szakadék széle előtt pár centivel állt meg, kaptunk egy utolsó esélyt.

Ha Clinton nyer, akkor vége lett volna a játszmának: annyi füstöst legalizált volna, hogy a fehér amerikának ezzel végleg és visszafordíthatatlanul vége lett volna, fehérpárti elnököt képtelenség lett volna választani. Az 1965-os bevándorlási törvény elfogadása óta a nemlatin fehérek (tehát az igazi amerikaiak) aránya 90%-ról 65%-ra esett vissza.

Feltölthetik konzervatív elemekkel az évtizedek óta liberális Legfelsőbb Bíróságot, és visszavonhatják végre a buziházasságot és Roe-féle abortuszhatározatot.

Elkerültük az atomháborút: Putyinnak konstruktívan egyezkedni tudó elnök végre meg tud egyezni pl. Szíria vagy Ukrajna kapcsán.

Befejeződik a magyar kormánynak a mindenféle liberális baromsággal való basztatása.

A nyugati kultúrmarxista vezetők reszkedhetnek, óriási repedés keletkezett a világrendjükben. Már csak az kell, hogy jövőre az AfD megbuktassa Merkelt.

Plusz az én privát vágyálmom: lecserélni Ferenc pápát Richard Williamsonra, vagy legalább Jude Law karakterére, XIII. Piuszra :)

Lassan szépen megbomlik a gonosz tengelye.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 10:23:05

Puff neki.

A ballibek tegnap még Orbánt tolták rá Trumpfra, mert biztosak voltak Hilary győzelmében, és hogy megszívatja majd jól ezért Viktort.

Ezt is beszívták, pedig a valóságban szinte tök mindegy ki az Amerikai elnök.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 10:23:37

A Soros bérenceknek egy újabb pofon.

Etniez 2016.11.09. 10:25:58

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "Orbánnak ez persze hatalmas személyes győzelem is,"

:D:D:DD
Orbánnak ehhez nem sok köze volt, szemlélője az eseményeknek.

high up! 2016.11.09. 10:27:26

"Haza kellene hoznia a termelést. Hiszen nem lesz újra amerikai munkásosztály anélkül, hogy vissza ne hoznák a termelést a kínai munkásosztály elől."

Majd lemásolja Orbanszkut oszt megteremti ő is a havi 200 eurós fizetésü sok milliós közmunkás osztályt. Hánem? Há ekkel bammeg, nem a tudás alapú szolgáltató társadalom.

Irány Amerika újraiparosítása, indíccsanak a gyárak meg futószalagok! Robbannyon a szakmunkás képzés a romkocsmás ügyvédek, formatervezők, üzemgazdászok képzése heyett.

A mihaszna libsi szellemi munkákat meg vigyék a kínajiak meg indijaiak, oszt éljenek majd meg belőle pont olyan szarul mint most a hanyatló EU.

FOLYTASSUK!

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:27:35

hehe

ideje faji alapú tvek meghozatalának villámgyorsan

ez lehet hogy az utsó választás volt a történelemben amit fehér emberek döntöttek el az usa-ban

kezdetnek: fegyvertartás csak fehérekne és indiánoknak, újságírószakma csak fehéreknek és indiánooknak, központi bankból ki a zsidókkal, büntetőadó minden fekete, kapucsínó és latino gyerekre

katonák hazahozatala és bevetése az etnikai zavargásokban

illegális bevándorlók kirúgása, fal a mexikói határra

Scott Tenorman Must Die 2016.11.09. 10:28:47

@high up!: kurva szar lehet folyamatosan vesztesnek lenni petikém :)))) te legnagyobb demokrata

high up! 2016.11.09. 10:30:17

@Ballib cenzúrázók réme 18: "A Soros bérenceknek egy újabb pofon."

Akkor a Soros által kiképzett és finanszírozott bérencek, úgy mint Orbaneszku és a fél fideszbanda kurva nagy pofont kapott.

FOLYTASSUK!

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:30:56

etnikailag vegyes házasságokra, vagy utódnemzés (fajgyalázás) ilyen kapcsolatból halálbüntetés

feketék, latinók iskoláztatása középiskolától felfelé teljesen felesleges, soha semmit nem találtak fel a történelemben, erre büntetőadó

faji kötelező kvóta és nőkvóta helyett a multiknál ezekre szigorú pénzbüntetés

röf 2016.11.09. 10:31:15

Ma este két remek sörrel leülök a tévé elé, és hallgatom Kálmán Olga szakértőit.
Szenzációsan szórakozok.....

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:34:10

klinton alapítvány ügyeinek felmelegítése

obamacare megszüntetése

obama kitoloncolása az országból

határozott büntetőakciók a rebellis fekete negyedekben/városokban

ezek az első lépések

MAKE AMERICA GREAT AGAIN

high up! 2016.11.09. 10:35:47

@Scott Tenorman Must Die: "kurva szar lehet folyamatosan vesztesnek lenni"

jaja, pont ezért röhögök rajtatok Átlaghülyemagyarokon. Hogy ti már évtitzedek óta rendre a fütyi szopó oldalára kerültök. Akármivel is pobálkozatok eddig, MSZMP-vel, Hornnal, gyúrtcsánnyal Orbaneszkuval, ti rendre csak a szopást kaptátok.
Hála Trumpnak, a sorsotok egyre szarabb lesz, sok mindent el fog ez a faszi szarni, amit pont a ti Átlaghülyemagyar kisember osztályotok fog megfizetni. Az elit meg csak tovább fog röhögni rajtatok. Én is.

FOLYTASSUK!

mortullus 2016.11.09. 10:37:22

@röf: Mindenki ijedt arccal fog rikácsolni és sivalkodni! :) Jó móka lesz.

Scott Tenorman Must Die 2016.11.09. 10:38:05

@high up!: röhögsz??? itt verébkedsz a neten annak ellenére, h már rég kitántorogtál. nem vagy boldog az új hazádban, ezért nézel mindig vissza

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 10:38:50

@bgp:

Mo. esélye hosszú távon a semlegesség, az atlanti civilizációhpz semmi közük, a rossz sors sodrott minket oda 25 éve, most lehetőség lesz kiszállni.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 10:40:52

@kissiú:

Orbánon múlik már, sikeresen kihasználja-e a történelmi esélyt.

GNDL 2016.11.09. 10:41:29

@-JzK-: Van itt azért pár alapvető félreértés...

„Befejeződik a magyar kormánynak a mindenféle liberális baromsággal való basztatása.”

Na most hiába Trump furcsa stílusa, azért ő még mindig jobboldalibb és liberálisabb Orbánnál és a korrupt fideszes elvtársaknál... republikánusokról van szó, tudod, őket szoktátok általában „neoliberálisnak” bélyegezni a kurucinfós barlangjaitokban. :) Másrészt eddig sem a jenkiktől kellett tartania Orbánnak, hanem inkább az uniótól, márpedig ma az unióban egyre hangosabbak azok a hangok amelyek szorosabb együttműködéshez és az európai értékek elfogadásához kötnék a csóróbb keleti tagállamok támogatását. Uniós források nélkül pedig Orbán is csak egy felkapaszkodott műveletlen paraszt, letolt gatyával és üres zsebekkel... :)

Nem említve hogy Trump eleve egyfajta „programként” tűzte ki célul, hogy a jenkik leveszik a kezüket azokról a NATO tagállamokról amelyek nem tartják be a vállalásaikat... szóval ha nem négyszerezik meg Orbánék a honvédség támogatását nagyjából már jövőre, akkor hiába a tévesen rendszerváltásnak nevezett posztkommunista átmenet óta eltelt 26 év, nagyjából ugyan ott lesz Magyarország ahonnan a 90-es évek elejétől indult: újra 100%-os orosz befolyás alatt. Így akkor már mondhatni Orbánék végleg megcsinálták a szocialista restaurációt. Hidd el, ennek a maroknyi kádárista rezsiharcosokon kívül senki nem örül túlzottan, nem véletlenül 2011-12 után kezdett erősödni a kivándorlás Magyarországról...

„Már csak az kell, hogy jövőre az AfD megbuktassa Merkelt.”

Ennek nagyjából semmi esélye, ha Merkel és jobboldali konzervatív-keresztény szövetsége meggyengül, akkor a liberális-szocdem koalíció lép a helyére, még az is lehet hogy Martin Schulz vezetésével... tudod, a kedvenc könyvtárosotok, aki és akinek elvtársai jelenleg is tucatnyi fronton állnak harcban Orbánékkal. :)

Szóval nem értem, hogy az állítólag ugyancsak keresztény-konzervatív fideszesek miért kívánják Merkel bukását, de talán nem is ez az egyik legnagyobb irracionális baromsága a mára szellemileg teljesen leépült fideszes megszállottaknak... :)

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 10:42:26

@Etniez:

Mégis sikere ez számára. Ha nem így lenne, nem lenne ma hajnal óta a magyar ballibáknál függönytépő gyász.

Virág et. 2016.11.09. 10:42:48

"Haza kellene hoznia a termelést. Hiszen nem lesz újra amerikai munkásosztály anélkül, hogy vissza ne hoznák a termelést a kínai munkásosztály elől."

:))) Erről a David Letterman show epizódja jut eszembe, ahol Trump sajátmárkás termékeit mutogatta a showman Trumpnak. Mindegyik Kínában, Bangladesben vagy Mexikóban készült. Trump az utolsó, aki ha 10 centet spórolhat, akkor ne menne hazafias érzelemből külföldre gyártatni. Ment is eddig mindig.

Egy szélhámos megetette a sudribunkókat. Szórakoztató lesz nézni, amint szembesülnek majd a valósággal.

A "libsi" államok, akik ellene szavaztak a leggazdagabb államok, ők tartják el az egész országot. A Szilícium-völgy sem Georgia-ban vagy West Virginiában van. Talán ez sem véletlen.

komisz_kölök 2016.11.09. 10:43:01

@röf: en asszem belehallgatok a klubradioba delutan. Remelem bolgarur lesz :)

Wikus Van De Merwe 2016.11.09. 10:43:05

@high up!:

Hát ezt neked, átlaghülyemagyarnak, pontosan tudnia, pontosan látnia kell.
Bőszen és hangosan mondod is, amikor éppen nem jár és dolgozik a fütykös a szádban.
És igen. Jól látod.
Az elit mindig is röhögni fog rajtunk. Rajtad is.
Mert hát te sem vagy tagja, annak az illusztris társaságnak.
Ugyanis ők nem szoktak a Mandin kommentelgetni.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 10:43:16

@GNDL:

Merkel ultraliberális. miért ne akarná a Fidesz a bukását? Hol az ellentmondás?

2016.11.09. 10:44:18

@Tiszteltetem Brüsszelet: Trump felesége véletlen nem amerikai. Tehát őket kéne először kivégezni.
Miért a hülyék szaporodnak ezen a világon?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 10:45:35

@GNDL:

Clinton és Trump - mi köztük a valós különbség?

A baloldal-jobboldal skálán mindketten jobboldaliak. Amerikában a baloldal gyenge, Bernie Sanders jó eredménye kifejezetten szokatlan volt idén.

A liberális-konzervatív skálán Clinton egyértelműen liberális. Viszont Trump nem egyértelműen konzervatív, e tekintetben ő inkább semleges, középen van. Pontosan ez döbbentette meg a republikánusok vezetését idén: a szavazótábor látványosan hátat fordított a legjelentősebb erősen konzervatív jelölteknek, s velük szemben a hozzájuk képest egyenesen liberális Trump lett a nép kedvence. Trump valójában nacionalista liberális, míg Clinton kozmopolita liberális: az eltérés másodlagos kérdésekben van.

Az igazi eltérés az elitista-populista skálán van. Clinton az oligarchia embere, míg Trump a kisembereké.

De ez miért érdekeljen minket, akik nem vagyunk amerikaiak? Mindez amerikai belügy. Persze mégis fontos ez, hiszen az USA a világ vezető nagyhatalma, így minden ottani esemény kihat az egész világra.

Ami számunkra fontosabb az az amerikai külpolitikai eltérés a két jelölt között.

Mindkét jelölt védi az amerikai érdekeket. Ebben semmi gond: minden normális, egészséges ország vezetőjének ez a fő feladata. Ellenben míg Trump csak az amerikai érdekeket védi, Clinton számára további szempont a liberalizmus messianisztikus hévvel való terjesztése is a világban. Trump nem akar háborút – hacsak ez nem elkerülhetetlen Amerika érdekei számára -, s hajlandó kiegyezni a többpólusú világrenddel, míg Clinton számára nincs más elfogadható megoldás, mint az Amerika vezette liberális, globális rend.

Számunkra Trump győzelme a jobb megoldás. Nem azt mondom, hogy Trump jó és Clinton rossz, hanem azt, hogy Clinton a sokkal nagyobb rossz kettejük közül.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:45:43

@GNDL: nos, persze

csak az a gond hogy a világban 1 kézen meg lehet számolni kik merték kinyitni trump mellett a szájukat a ma reggel előtt, Orbán volt az egyik

A világpolitika és az európai politika is abszolút viktorunk szája íze szerint alakul, ahogy a migrikrízis is

Arról nem beszélve hogy nemsokára ő lesz minden idők leghosszabb időre megválasztott, legfontosabb, legbefolyásosabb, legdemokratikusabb magyar miniszterelnöke

hehe

Wikus Van De Merwe 2016.11.09. 10:45:59

@Virág et.:

Szórakoztató azt is nézni, ahogy a demokrata mainstream szembesül a valósággal. Ők biztosan úgy gondolták, hogy a sudribunkóknak továbra is jó lesz az az abrak, amit kb. negyedszázada adagolnak nekik.
Hát keserű az ébredés.

high up! 2016.11.09. 10:46:18

@Tiszteltetem Brüsszelet: "etnikailag vegyes házasságokra, vagy utódnemzés (fajgyalázás) ilyen kapcsolatból halálbüntetés"

Hámongyuk ezt még Hitler se merte így meghirdetni, de te komplett félkegyelmü fideszbarma látom nagyon sok extasy tablettát nyeltél ma reggel, hogy ennyire pörög az 12-es IQ-d.

Ja, ha fajgyalázás, akkor rögtön a te fajtád jut eszembe, mondjuk ti fidesznáci félkegyelmü birkák tényleg a magyar faj legnagyobb gyalázatai vagytok.

Amúgy van papírod arról, hogy egyik felmenőd se keveredett holmi idegen genetikával? Hanem neked még mindig az echte fajtiszta ősi genetikád van, mármint az Ural alji fajtiszta félázsiai genetikád´.

FOLYTASSUK!

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:46:45

@Könnyen elkaptuk, uram!: szerintem amerikai állampolgár és fehér, és még szép is

az ilyenek bevitelét támogatni kell

komisz_kölök 2016.11.09. 10:48:08

@GNDL: "Ennek nagyjából semmi esélye, ha Merkel és jobboldali konzervatív-keresztény szövetsége meggyengül, akkor a liberális-szocdem koalíció lép a helyére"

Vagy CDU (amiböl a megijedt elvtarsak kirugjak az öregasszonyt) -CSU-AFD

2016.11.09. 10:48:39

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: ne légy olyan boldog. Az, hogy Putyingazdád hatalomba juttatta a bohócot, még nem jelenti, hogy hálás lesz. Tudod, nem politikai kategória....
Azért várom a napot,amikor Trump betartja igéretét és hazaviszi az amerikai tőkét...

BobAlice 2016.11.09. 10:48:52

@S=klogW: nem szeretem a kommunistákat

Te amúgy eldöntötted már, hogy Trump elit-ellenes, vagy elit-párti?

Nem tudom, hogy hol és mi a ballib, ami engem illet, a kiszámíthatóságot és a stabilitást tartom fontosabbnak. Rád bízom, hogy szerinted ez milyen oldal, engem nem érdekel.

2016.11.09. 10:49:35

pont azpok nyerték meg Donaldnak, akik a brexitet is összehozták: a leszart alsó középosztály.

de van egy rossz hírem számukra: trump nem tud nekik munkát adni, mert kurva drága az amerikai munkaerő. ( a nyanya se tudna)

high up! 2016.11.09. 10:49:38

@Wikus Van De Merwe:

lúzerkám, a lelki problémáiddal fordulj szakorvoshoz. Én nem tudlak meggyógyítani.
Inkább indulj el a Szabaccsaág térre, hogy az a félkegyelmü náci testvéred ne egyedül ácsorogjon ott.

FOLYTASUK!

Virág et. 2016.11.09. 10:50:42

@Wikus Van De Merwe: Ez a legnagyobb önámítás. A "demokrata elit" kőgazdag és köszöni, jól van, jól lesz Trump alatt is. Anyagilag még jobban is, miután Trump eltöröli a 200k USD feletti gazdagok adóját.

A megvezetett rozsdaamerikai kékgalléros lesz, aki a nap végén szívni fog. Csak ma még nem tudja. Ma még ünnepel.
Holnap meg már a tegnapi abrak is hiányozni fog.

De ne legyen igazam. (igazam lesz)

2016.11.09. 10:54:07

@Tiszteltetem Brüsszelet: Melania szlovén, bevándorló, és tíz évébe telt, míg megszerezte az állampolgárságot . Modellként dolgozott...
Tehát ki a bevándorlókkal!
Trump hazudott éjjel, hazudott nappal. Esze ágában

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:54:24

trumpnak először is a belső biztonság érzetét kell visszaadnia amerikaiak százmillióinak, és azt az érzést is, hogy az ország nem multikulti, hanem fehérr keresztény ország, ahol mindenki más megtürt kategória

a latinók és a feketék közül a munkanélkülieket az 'üres' államokba kell letelepíteni a fehérektől elkülönülten

nekik a szaporodást meg kell tiltani

2016.11.09. 10:55:13

Egy ilyen faszi kéne ide is és akkor fityiszéknek gyorsan leáldozna!

Vödör1 2016.11.09. 10:55:53

@S=klogW: dehogy fáj, te nyalsz itt kéretlenül egy vadidegen segget, mint DP :)

GNDL 2016.11.09. 10:56:16

@Tiszteltetem Brüsszelet: „kik merték kinyitni trump mellett a szájukat a ma reggel előtt, Orbán volt az egyik”

Meg Farage, Wilders, Le Pen... szép kis társaságba keveredett Orbán, ennyit arról akkor röviden hogy ők lennének itt a mérsékelt keresztény-konzervatívok. :) Ma már ott tartunk, hogy a Jobbik mérsékeltebb és elkötelezettebb európai mint a Fidesz... ami így tényleg több szempontból is igen kínos a Fideszre és szavazóikra nézve... :)

„világpolitika és az európai politika is abszolút viktorunk szája íze szerint alakul”

Mondjuk ha esetleg mégsem így lenne, minden bizonnyal akkor sem lehetne a magadfajta fideszes megszállottakat meggyőzni ennek ellenkezőjéről... :)

„nemsokára ő lesz minden idők leghosszabb időre megválasztott, legfontosabb, legbefolyásosabb, legdemokratikusabb magyar miniszterelnöke”

Hát most azon is feleslegesen vitáznánk hogy egy korrupt posztkommunista autoriter paraszt mitől lenne a „legdemokratikusabb”, de a lényeg hogy a kormányzáshoz, az ország problémáinak megoldásához és a polgárok jólétének megteremtéséhez ugyan úgy nem ért mint ideológiai elődei, Kádár és Rákosi. Így amikor hamarosan elapadnak vagy végleg elfogynak majd az uniós források, a kommunista rezsiharcos fideszeseknek is el kéne majd menniük dolgozni mert nem lesz ki eltartsa őket... bár csak kéne, mert pontosan azért is alakult ki mára a magas munkanélküliség mellett a szakképzett munkaerő óriási hiánya is, mert ezeket a képzetlen prolikat nem lehet hozzáértést és tapasztalatot igénylő munkára fogni. :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:57:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: ahogy Orbán, Trump is az ILLEGÁLIS bevándorlóktól védi meg a Földet

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 10:58:30

@GNDL: pontosan, ez a társaság mától a MAINSTREAM

szopkodhatod

Wikus Van De Merwe 2016.11.09. 11:00:11

@Virág et.:

Mégis értetlenkedik a demokrata elit. Félti a kékgallárosokat, pedig eközben leszarja őket, mert hát drága elitünk, köszöni szépen jól van.
:DD

Virág et. 2016.11.09. 11:02:02

@Wikus Van De Merwe: Szerintem az országot féltik. Nem mindenki mindent a saját zsebe alapján határoz meg.

De ha te azt gondolod, hogy Trump, a milliárdos csaló mágnás hozza majd el az új proletárforradalmat Amerikába, akkor egészségedre. :)

GNDL 2016.11.09. 11:04:17

@Tiszteltetem Brüsszelet: „ez a társaság mától a MAINSTREAM”

Ez csak nektek újdonság, ahogy fent említettem már volt suttyó paraszt elnöke a jenkiknek, és végül is megúszták... :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 11:11:48

A sajtóval az első intézkedések között kell vmit kezdeni, ebben Orbán sokat segíthet Trumpnak a tapasztalatával

- olyan sajtó, ami H győzelmét 80-90%-ra adja aztán az első szavazat mmegszámolásától az utolsóig T vezet, maga az intézményes DEZINFORMÁCIÓ

- állami kézbe kell venni a sajtó 50%-át, vagy baráti vállalkozóknak átjátszani

- a sajtón belül is etnikai tisztogatást, fordított kvótákat kell alkalmazni ( eddig az volt az amerikai cégeknél és a lapoknál, hogy mindenképp fel kellett venned xy % zsidót és négert, nem baj hogy 3 generációra visszamenőleg debil volt a család, vagy ilyesmi, vagy különben +adókat kellett fizetni - most fordítva kell, numerus clausus ami a sajtó esetén zsidók millióit fogja munkanélkülivé tenni, az ő átképzésükről, áttelepítésükről még 2017ben gondoskodni kell)

Wikus Van De Merwe 2016.11.09. 11:12:14

@Virág et.:

Nem, nem ezt gondolom.
De azt sem hiszem, hogy most jött el a világvége és hogy gyökeresen más lesz minden a nagy vízen túl.
Véget ért egy túllihegett kampány, amibe sokan sok mindent láttak bele. Egy hónap múlva, mikorra mindenki lehiggad, máshogy látják majd a jelent és a jövőt.

Virág et. 2016.11.09. 11:20:22

@Wikus Van De Merwe: Akár ez is lehet. Trump mai beszéde erre utal. De. Ezt ma bizonyossággal senki nem tudja megmondani, mert Trump eddig össze-vissza beszélt.

chrisred 2016.11.09. 11:31:02

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: A hadsereg nélküli semleges országokat egy idő után nem létező országoknak szokás nevezni.

Virág et. 2016.11.09. 11:36:13

@csentecsa: Ebben sem lehet senki sem biztos.

Trump Iránnal szemben pl. harcias, nem zárta ki a Közel-Keleten az atomfegyver (!!!) bevetését sem. Ez nem annyira izolációra utal szerintem. Mindent mondott már és annak ellenkezőjét is.

Buchhalter 2016.11.09. 11:38:43

@GNDL: Már csak az kell, hogy jövőre az AfD megbuktassa Merkelt.”

Ennek nagyjából semmi esélye, ha Merkel és jobboldali konzervatív-keresztény szövetsége meggyengül, akkor a liberális-szocdem koalíció lép a helyére, még az is lehet hogy Martin Schulz vezetésével... tudod, a kedvenc könyvtárosotok, aki és akinek elvtársai jelenleg is tucatnyi fronton állnak harcban Orbánékkal. :) szerintem te is álmodozol.Veled meg a többi okoskodóval ellentétben vannak kint német származású rokonaim és ismerőseim! Nagyon nem tolja az átlag német Merkel és a többi libsi szekerét!Azért amiket írsz ezzel ellentétben az AfdP folyamatosan jön fel és idióta módra Merkel még a szelet is immel-ámmal fogja ki!Felére kell csökkenteni a migráns segélyt,kötelező német nyelvű iskola a bevándorlóknakéls a helyi szokások szigorú betartása!Ha nem, le is út fel is út! A többségi német tisztában van vele ,hogy a 2-3 millió menekült és segélyvadász eltartása óriási pénzekbe kerül.Ezek nem dolgozni hanem többségében élősködni érkeztek.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 11:41:50

@chrisred:

Most soroljam a katonailag gyenge semleges országokat?

Jakab.gipsz 2016.11.09. 11:42:58

Hála az égnek megszabadult a világ két ámokfutótól. Clinto-né (kurázsi mamától) és Soros Gyuri (Cipollától), és felülkerekedett a józan ész. De a neheze most következik, le kell cserélni az egész tudomány filozófiát.

Kivlov 2016.11.09. 11:48:53

A yenkik is (mint a britek) megelégelték a "háttérből vezérelt", álszent látszatpolitizálást. Ezért nyert Trump. Nincs ezzel semmi baj.
A baj azzal van, hogy pl az EU vezetői csak odáig látnak, hogy Trump-pal nehezebb lesz együttműködni. A miértek nem esnek le nekik. Változtatni pláne nem hajlandóak. (lásd: mszp nálunk)

GNDL 2016.11.09. 11:55:56

@Buchhalter: „az AfdP folyamatosan jön fel és idióta módra Merkel még a szelet is immel-ámmal fogja ki”

Sajnos ez általános európai jelenség, az uniós bürokrácia és a tagállamok egymás közti szorosabb, mondjuk úgy „nemzetbiztonsági szintű” együttműködése mindig is lomhább volt, mint egyébként minden más kérdésben a konszenzus és az intézkedések meghozatala. :) Az utóbbi hónapok terrorcselekményei elhárításának kudarcában nyakig voltak a német, belga és francia titkosszolgálatok is, már csak az elképesztő ami eddig kiszivárgott, és akkor milyen fejetlenség lehet egyébként is ezekben a szolgálatokban...

Viszont most már kapcsoltak, reméljük azért hamarosan konkrét intézkedések is lesznek az orosz befolyás megfékezése, az orosz propaganda leállítása, és az oroszok által támogatott, Európa megosztásában, az európai értékek bemocskolásában és egyébként mindenféle gyűlölet- és ellenségeskedés keltésében, így az unió meggyengítésében érdekelt szélsőséges szervezetek felszámolása terén... legyen szó AfD-ről vagy Fideszről...

Mert gondoljunk bármit az egyébként nagy mértékben csillapodó menekülthelyzetről és annak mondjuk németországi kezeléséről, azért remélem nem azt akarod állítani, hogy mindennek megoldása az elvörösödött fejjel öklöt rázó gyűlöletkeltés, vagy éppen AfD-vel szemben kritikus újságírók és politikusok nyílt utcán megtámadása, ellenük erőszakos bűncselekmények elkövetése lenne... :) Mert akkor ennek sosem lesz vége, jönnek majd olyanok is akik átveszik majd az AfD eszközeit az AfD tagjai és szimpatizánsai ellen, és szerintem nem lenne túl szerencsés egy menekültválság miatt egész Európát polgárháborúkba sodorni, mindezt Putyin kedvéért...

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 11:56:05

@Kivlov:

Marhaság.

Trump-pal könnyebb lesz szót érteni mindenkinek.

Leszámítva a Soros által a listáján megbízhatónak nyilvánított ballib képviselőket, akik még egy jó ideig verik a nyálukat.

Kivlov 2016.11.09. 11:58:00

@Ballib cenzúrázók réme 18:
persze, hogy marhaság.
de a hatalmas orrú juncker csak ezt tudja belőle leszűrni.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 11:58:42

@GNDL:

Te nem olvasol híreket ?

Itt egy dolog bukott meg, nevezetesen a Soros Gyuri féle, dezinformációkkal terhelt ballib véleménydiktatúra.

Tisztán látszik hogy a választás elött is hazugságokat hírdettek, és utána se nyugodtak le a kedélyek.

De már késő.
Ezt a meccset a ballib hazudozók bebukták csúnyán.

ZX 2016.11.09. 12:00:09

@Tiszteltetem Brüsszelet: Nem ártana bevenni a gyógyszereidet nem gondolod?

GNDL 2016.11.09. 12:01:29

@Ballib cenzúrázók réme 18: (ásít)

A kurucinfós antimagyar és fárasztó propagandád helyett talán megtanulhatnál kulturáltan érvelni és vitázni, és így nem vágnának ki a trollkodásod miatt téged mindenhonnan ahol csak megjelensz... akkor talán nem kéne már lassan a huszadik nickedet legyártanod. :)

ZX 2016.11.09. 12:03:39

@Ballib cenzúrázók réme 18: Mantrázd el 10x, hogy Soros, ballib, Soros, ballib, szúrkodj meg egy babát tűvel mondj el 3 miatyánkot, hátha attól holnap majd másképp kel fel a Nap. :D
Ha azt hiszed, hogy attól mert Trump győzött majd sarkaiból fordul ki avilág, akkor szólok, hogy sürgősen fel kéne ébredned mielőtt a bilibe lóg a kezed.

arckönyv 2016.11.09. 12:03:44

van annak némi ironikus bája amikor a prolik megszavazzák a megalomán dúsgazdag üzletembert elnöknek és változást várnak tőle... erre befizetek.

is 2016.11.09. 12:07:17

"Akiket kitettek a globalizáció negatív hatásainak."

Tehat ugy kellett volna maradnia, hogy az USAban 12 dolcsi a minimalber, Kinaban meg 12 cent. Es emellett a 12 dolcsis amerikai exportaljon a 12 centes Kinaba. Illetve Kina a vilag vegeig vegyen havi 50 milliard USA kotvenyt 0%-os kamaton, amibol aztan az USA kifizeti a kereskedelmi merleghianyat Kina fele, ahol 12 centert gyartjak az iPhonet, amit persze a 12 dolcsis amcsi vehet majd meg. A globalizacioban csak az afrikai es azsiai orszagok veszthetnek, az USAnak nyernie kell. Ezert volt kitalalva a globalizacio, nemde?

Nem. A globalizacio az igazsagot szolgaltat. Afrikanak es Azsianak JOVAL tobb jar, mint eddig, es ebbol kovetkezoen az USAnak es Europanak is kevesebb. Ez az igazsag. 1000 euros havi ber, az amcsi es a kinai munkasnak IS.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 12:09:13

@ZX:

Én veletek ellentétben pontosan tudom, hogy tökmindegy hogy Clinton vagy Trumpf nyer.
Semmilyen valódi tétje nincs a választásoknak 10-20 üzletember, és bank 4 éves profitját leszámítva.

Ami miatt mégis örülök, az hogy az emberek ballib Soros Gyuri féle fanatizálása, gyűlöletkeltése már Amerikában is megbukott, és egyre több helyen látnak át a ballib szarháziakon.

Hiába a választások elötti dezinformáció (90% Clinton győzelem pl),
a Trump elleni gyűlölet keltés (kocsit gyújogattak a demokrata szavazók, Trumpf matrica miatt).

Már mindenki átlát a ballib hazudozókon ott is.

ZX 2016.11.09. 12:12:56

@Ballib cenzúrázók réme 18: "Semmilyen valódi tétje nincs a választásoknak" Ezt nagyjából mindenki tudja amióta az elnöki szerep valójában egy kirakati bábuéra hasonlít.

Valójában neked biztos nagy barátod a Soros, hogy ennyi mindent tudsz róla. Ha meg nem tudod az meg akkor csak fantazmagória.

is 2016.11.09. 12:15:03

@Ballib cenzúrázók réme 18: "Trump-pal könnyebb lesz szót érteni mindenkinek."

Felteve, hogy az USA feladja a Del-kinai tengert, feladja Afrikat, feladja Kelet-Europat, es ugy altalaban mer kicsi lenni. Legyen Kina a vilaghatalom, Oroszorszag a samesza, Orban a csicskaja, alakitsuk vissza a Felvonulasi teret, es piros nyakkendoben vonuljunk Csi Pi vagy Csuk Kong elnok szulinapjan, tablakkal kezunkben: Eljen a megbonthatatlan Magyar-Kinai baratsag!

Nem viccelek: Kinaban a mai napig vannak ilyen felvonulasok, es nalunk is voltak. Legalbb vilagos, hogy te ezt akarod visszahozni.

is 2016.11.09. 12:21:58

@Ballib cenzúrázók réme 18: "Én veletek ellentétben pontosan tudom, hogy tökmindegy hogy Clinton vagy Trumpf nyer."

Ez sajnos nincs igy. A Brexit se volt mindegy, ez sem az. Minden dontesnek van kovetkemenye, es nem minden ut vezet ugyanoda. Ez egy kis lepes volt egy haboru iranyaba, mikozben Clinton megvalasztasaval ezt a lepest nem tettuk volna meg.

Az Ellenálló 2016.11.09. 12:25:15

Trump győzelme egy újabb bizonyíték, hogy mennyire meg lehet vezetni a népet választási ígéretekkel. Az nem baj, hogy emberileg egy hulladék, nőket molesztáló, rasszista, önimádó. Milliárdosként majd pont ő fogja a kisembert képviselni, igaz Clinton se panaszkodhat. Mondjuk megnézném, hogy mégis hogyan képzeli Trump azt, hogy Mexikó önként fizetni fog az általa elképzelt (részben már ma is létező) falért.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 12:25:43

@is:

Trump nem tekinti Amerika fő feladatának a liberalizmus világuralmát, neki elég az amerikai nagyhatalmi érdekek védelme. Ez pozitívum.

Buchhalter 2016.11.09. 12:26:56

@GNDL: oh persze az USA egyáltalán nem volt benne a migráns válságban és a törökök sem.Te lehet,hogy hülyének nézel engem is meg egy átlag nyugat-európait de nem kéne.Amerika és Törökország a válságban nyakig benne van és elég rendesen profitálnak az Európaiak tesze tószaságából.Lásd Erdogan nyíltan zsarolgat és még pénzt is kap! Amit összehordtál annak a fele elégé a saját liberális nézőpontod.Legyen,de nekem és több tízmillió európainak nem jön be.Európa legyen 95%-ban fehér.Én sem megyek teszem azt Algériába keresztény templomot építeni(meg is ölnének),tehát ők se akarják ugyan ezt!Persze te is eljátszod az álságos jólelkű kapitalista liberálist.Gyertek csak muszlimok ,ha adtok pénzt építek nektek imaházat a másik fehér csapatnak meg: adjatok pénzt és én megvédelek tőlük,igaz te hoztad be őket mindenféle izadságszagú az emberségre ható lelkiismeretre való fals szöveggel,de mindvégig a pénz és a saját hatalmi jólét volt a cél.Ezt értsd ahogy akarod amit írtam neked.De röviden : elég átlátszó vagy .

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 12:27:45

@GNDL:

Így igaz. a liberális oligarchia kétségbeesésében a sajtó- és véleményszabadság ellen fog nyúlni, de ezzel csak gyorsítani fogja saját agóniáját.

morph on deer 2016.11.09. 12:29:08

@csentecsa:
"BREXIT, NÉPSZABI, TRUMP..

Mi jöhet még libsik..? :)))"

Az életjelenségeket mutató proteinhalmazok (meghatározás Simicskától) találkozója - Orbán megy Washingtonba, és szerelmet vall Trumpnak :)))

ZX 2016.11.09. 12:30:02

@Buchhalter: Az oroszoknak meg ugye véletlen sincs szerepük benne?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 12:30:30

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Fel kell ismerni, a médiák nagy részét az oligarchia uralja. Ezért az államnak szerepet kell vállania e téren, valamint segíteni kell a néppárti médiatulajokat. Putyin így érte el, ezzel a módszerrel, hogy a 2000-ben még 90 %-osan liberális, oroszellenes orosz médiák aránya mára 10 % lett alig.

ZX 2016.11.09. 12:32:36

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Most már tudom honnan kapod a fizetésed.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 12:33:32

@ZX:

A török helyzetet Obama elvesztette nagyon bután, a hagyományosan oroszellenes török vezetés átállította Oroszország oldalára.

A washingtoni oligarchia elégedetlen volt az oroszellenes, de a nyugattól is függetlenkedő török vezetéssel, így puccsot szervezett ellene. A puccsról meg Izrael tájékoztatta Ankarát. Plusz az oroszok is szóltak.

Moszkva jelezte: elfogadja a török rendszert, így Ankara számára más nem maradt, mint kibékülni az oroszokkal.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 12:36:58

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: 'Fel kell ismerni, a médiák nagy részét az oligarchia uralja.'

mondd ki nyugodtan, birca

ki kell nyírni a zsidó sajtót, ezt nem most kell először megtenni a történelemben

más kérdés, hogy szvsz az általános rendszerváltó hangulaton kívül most ez a sajtómonopolhelyzet visszanyalt a demokratákra, mert az amerikaiakat nem hatotta meg hogy Trumpot előbb esélytelennek írták az elnökjelöltségre, majd miután Hillary előtt lett hivatalosan elnökjelölt, magukat nem zavartatva esélytelennek írták az elnökségre

tipikus zsidó pofátlanság

Buchhalter 2016.11.09. 12:37:58

@ZX: egy szóval se írtam ilyet.Európa idióta,hogy nem keres megoldásokat a külső pusztító hatások ellen. Ameriak,Törökország,Oroszország,Kína nem barát hanem versenytárs és mindegyik csak a kemény válaszokból ,vagy jó sakk lépésekből ért.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 12:39:19

@Elvetemült ellenálló:

Az egyetlen probléma a hozzád hasonló fanatizálható gyűlölködőkkel van, akiket Soros Gyuri féle ballib majmok feltüzeltek a végletekig.

Nem igazán tudom, hogy ezt a mérhetetlen gyűlöletet hogy lesznek képesek Clintonék és az ottani ballibek kordában tartani.

Igazából elkeserítő látni, hogy Soros Gyuri parancsára itthon is és Amerikában is van egy ostoba ballib réteg, akit vakon vezet a mesterséges gyűlölet.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 12:44:18

- és persze a további libbancs hazudpozásokat megelőzően Trump a diplomások között is nyert (sőt még a fehér diplomás nők között is csak 6%kal vesztett), fekete diplomás nők meg nincsenek

GNDL 2016.11.09. 12:47:31

@Buchhalter: „lehet,hogy hülyének nézel engem is meg egy átlag nyugat-európait de nem kéne”

Nyugodj meg. Egyrészt a szélsőséges véleményed, amire lejjebb visszatérek, nagyon távol áll egy átlag Nyugat-európaiétól, másrészt kizárólag téged nézlek hülyének... most már, mivel fent szerintem teljesen kulturált hangnemben válaszoltam a felvetésedre, ennek ellenére valamiért felkaptad a vizet.

„Amit összehordtál annak a fele elégé a saját liberális nézőpontod.”

Nem, az egésze a saját liberális nézőpontom. Általában a saját véleményemet fogalmazom meg, nem pedig másét... nem tudom te hogy vagy ezzel... :)

„nekem és több tízmillió európainak nem jön be”

Remélem vitázni azért még lehet róla... esetleg nem okoz gondot ha le merem írni a saját, tiédtől eltérő véleményem... mondjuk anélkül, hogy tízmillió másokra hivatkoznék akikkel minden bizonnyal egyezik a véleményem, de én szerencsésebbnek tartom ha én védem meg a saját érveimet, nem toborzok magam mögé képzelt barátokat hogy támogassanak... :)

„Európa legyen 95%-ban fehér”

A hajuk milyen színű legyen? A szemük? Milyen magasak legyenek? Milyen arányban legyenek a nők és férfiak? Szexuális orientációt is meghatározzuk? Lehetnek ateisták, buddhisták, ne adj isten zsidók is köztük vagy kizárólag keresztények?

Nem tudom mit akartok ezzel, de ha elvégezted volna az iskoláidat akkor minden bizonnyal hallottál olyan történetekről is, hogy nem olyan régen volt már ez a fajta hozzáállás meghatározó Európában, annak bizony világégés lett a vége, 60 millió áldozat, és szokás szerint Magyarország volt az egyik amely állam a legnagyobbat bukta rajta...

Szóval hidd el, a náci propagandátok nem nyerő, és mérget is vehetsz rá, hogy sosem lesz az.

„te is eljátszod az álságos jólelkű kapitalista liberálist”

Hidd el nem játszom, én tényleg liberális jobboldali vagyok... és csak hogy még jobban összezavarjalak, mindemellett keresztény is, ezért nem tudom elfogadni ezt az általad hangoztatott faji- és vallási alapú, rossz emlékű uszító propagandát... :)

GNDL 2016.11.09. 12:50:06

@Tiszteltetem Brüsszelet: Csak még egy ellentmondás a propagandátokban: Trump nagy támogatója a cionista zsidó közösségeknek, már nekik is ígérte Jeruzsálemet... :) De zsidózzatok csak nyugodtan...

chepunk 2016.11.09. 12:50:12

Milyen érdekes, most nem nagyon hallom, hogy "az USA elnökének egy majmot is választhatnának úgysem Ő irányít"! Most ugyanezek örömködnek, hogy minden más lesz... A másikak meg világvégét látnak, pedig az USA első feka elnöke után sem lett világvége, holott az előző oldal meg akkor jósolta ezt. Ja és mégsem Soros György dönti el ki legyen az amerikai elnök? Nagymagyar jobbról ezt is vízionálták....

Másészt az USA élén egy Putyini elnök automatikus világháborút jelentene, ráadásul az USA utóbbi háborúit épp republikánus elnökök alatt kezdte. Trump fő tamogatói a déli államokban azok akiknek kötelező elmenni háborúba katonának, mert csak úgy fogadják el őket a családban felnőtt férfinak, ükapjuk az 1. vh-ban, dédapjuk a 2. vh-ban, nagyapjuk Vietnamban, apjuk az első Öböl-háborúban, harcolt...

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 12:50:32

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Hogy jönnek ide a zsidók? Sehogy.

A ballibek zsidókártyája már erősen lejárt szavatosságú.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 12:57:00

@GNDL:

Igen, a magyar ballibek legnagyobb sajnálatára a Trump-tábor erősen zsidópárti, ez van. így majd vért kell izzadni, hogy be lehessen bizonyítani róla, hogy antiszemita.

chrisred 2016.11.09. 12:58:47

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Ne. Inkább a haderő nélküli semleges országokat. Persze a miniállamok kivételével.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 13:03:55

@GNDL: anélkül jelölt se lehet senki, hogy Izraelnek ígérné jeruzsálemet

mindig mind2 párt 1. választási pontja ez, még a választások előtti első dzsemboreen, aztán jöhetnek az amerikai dolgok

de kinyírják a zsidókat ott is majd ha gazdasági bajok lesznek mint minden birodalomban a történelemben

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 13:04:31

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: hogy jönnek a zsidók az amerikai sajtóhoz?

vicces gyerek vagy te birca

chrisred 2016.11.09. 13:05:24

G@chepunk: És az a mítosz is sokadszorra dőlt me, hogy a migránsok behívásával átrajzolható egy ország politikai térképe. A latinókat, feketéket rugdoshatta Trump, könyöröghetett nekik Clinton, le se tojták.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.11.09. 13:08:48

Amerikai elnökválasztás

Két rossz közül új elnököt
Választott tegnap az USA,
S tátogsz, mint egy partra lökött
Pettyes és/vagy fehér busa.

Eredménytől bambán állasz,
Sajtó zagyvál havat-hetet…
Hogyha Donald Trump a válasz,
Kérdés vajon mi lehetett?!

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 13:12:06

@chrisred: baromság

a tendencia az hogy fehér emberekkel az usaban egyre nehezebb választást nyerni - a színesek nyilvánvaló túlszaporulata miatt

ma már több a kisiskolás aki nem fehér (ha a latinókat nem számoljuk fehérnek), ami azt jelenti hogy max 12 év múlva már a választókorúak között is több lesz a színes

amint a cigányok fognak választani elnököt, amerika szocialista lesz aztán csődbe megy a gecibe (obama elkezdte a makicare-rel, ezt most trump kukázza gondolom, de a tendenciát nem lehet megfordítani)

amerika véglegesen a cigányoké - európában ezt nem engedjük meg

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.11.09. 13:15:20

@Frady Endre: a "Trump" szóra nincsen valami jó rímed?

GNDL 2016.11.09. 13:16:54

@Tiszteltetem Brüsszelet: „amerika véglegesen a cigányoké - európában ezt nem engedjük meg”

Mondjuk attól eltekintve hogy nyilvánvalóan Orbánban is van jó pár vonó, vagy ez most nem érdekes?! :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.11.09. 13:25:25

@GNDL: sosem volt érdekes amit a libsi sajtó hazudozott

ZX 2016.11.09. 13:30:33

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: És az hol van? Oroszország melyik részén?

ZX 2016.11.09. 13:41:02

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: A munkahelyed ahonnan a fizetésed kapod. Moszkvára vagy Pétervárra tippelek.

@csentecsa: Hűha, az biztos tuti jó lesz, ha Trump meg Putyin egymás faszát fogják szopni.

ZX 2016.11.09. 13:46:35

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Csak nem az amelyik neve Главное разведывательное управление? :D:D

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 14:03:30

@ZX:

Nem, a 20 legnagyobb amerikai cég egyike. Szürke aktatologatóként dolgozom.

grigorij 2016.11.09. 14:04:20

Eszméletlen tájékozatlanság észlelhető a témában...
Az OK, hogy a média nagy része, a bloggertér szereplői stb. most a világvégét vizionálják, de az olvasók, a kommentelők miért mennek bele ebbe a hazug játszmába?
Aki már felnőttként élte meg Reagan valamikori hatalomra jutását, azok emlékezhetnek arra a gennyes lejáratókampányra, amit akkor kaptunk!
De akkor Reagan ELLENSÉG volt! A szoci balos tábor ördögként tüntette fel, emlékszem, a karikatúrákon rendre egy részeg cowboykét ábrázolták, aki atomrakétákat kapdos elő a pisztolytáskáiból.
Most ez a figura ugyanaz, mert a korszak hasonló. Csak mi most azonos oldalon állunk, a társadalmak, csak a PC alapú globális média kavarja a szart.
Most is van már hidegháború, itt az arab bevándorlás (nekik is ott a latin hullám) és a jóléti társadalmak nem tudnak mit kezdeni a problémákkal.
.
Azt végképp nem értem, hogy számos faék kommentelő hogyan hozza ide a ballib dolgot?
Az USA alapja a liberalizmus! A megalakulásuk alapja!
Ja, hogy ezt a ballib média és annak minden szereplője most tagadja? Meg kell nézni a térképet! Hol nyert Clinton? Hát a globalizált és multikulti két parton és pár hasonló államban. Ott ahol nem az "amerikai" él, hanem az Amerika által befogadott világpolgárság! New York Amerika? Egy frászt! A Hollywood Amerika? Egy frászt!
Ez a zene témáakorben sokszor előkerült, Amerika zenéje nem a mi rádióinkban is játszott zene, hanem az úgynevezett "fehér" Amerika zenéje! Csak az nem kerül nemzetközi adásba.
Így mi azt hihetjük, hogy Amerika az, amit a globalizált média nekünk közvetít.
.
Ez a Trump is liberális. A klasszikus értelembe. Clinton is az, de ő a ballib értelemben.
A klasszikus az egyént helyezi előre, az egyén jogát! Ez az amerikai alap. Ezért van fegyvertartás, ezért nincsenek felesleges okmányok, ezért van az, hogy ott élsz és úgy ahogy akarsz! És a klasszikus liberalizmus a gazdaság alapjai is (amit orbán itt tilt...), tehát egy kőkemény üzletember nem fog elnökként orbáni korlátozásokat bevezetni a munkások javára.
Clinton meg egy olyan szabadságot kínált, ami a ma már sokak által gyűlölt PC alapú szabadság.
Hogy add fel a saját jogaidat másokéért. Mert nekik is van joguk, de az például az érdekvédők szerint magasabb a tiédnél! A Clinton elv az, hogy saját mikrokörnyezetedben sem dönthetsz, hanem általa lefektetett PC elfeket kell betartanod. És ha nem, akkor rasszista. kirekesztő stb. vagy!
.
Ez Trump ki fog egyezni Putyinnal! De nem farkat behúzva, ócska tárgyalásokkal, hanem szemtől szembe! Trump nem lesz szovjet barát. És nem lesz terrorista barát sem.
De ERRE van szükség.
Majd megkérdezi tőlünk is, hogy miért az ellenséggel bratyizunk, szövetségesként, eltartottként? Meg fogja kérdezni, hogy mi is ez az unortodox gazdaságpolitika?
Ez nem lesz jó orbánnak.
És le fogja szarni a sok PC alapú magáncsapatot, és ezért lesz nagy durrogás, pufogás a médiában.
.
Ahogy már most megy, az első nyilatkozatát már nem is hozzák le hitelesen! Már hazudik a média, mert aki hallotta az első beszédét, az tudja, hogy nem az hangzott el, ami a magyar média nagy részében lejött.
.
Ami a gond, hogy megint rossz és rosszabb között lehetett választani (az amerikaiaknak).

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2016.11.09. 14:04:29

Vége lett a bohózatnak...
Vesztett a bosszúéhes luvnya, viszont a bohóc győzőtt.
Mindkettő egy zsinóron rángatott bábu. A nép azt hiszi választ, de már JFK óta tudjuk, hogy ha valaki nem fogadja el a zsineget mi lesz a sorsa.
A demokrácia mára totálisan megbukott nem csak ott, hanem nálunk is. Behülyített tömegek reménykednek, hogy a pénzvilág urai rájuk kacsintanak.
Önös érdekből ez a Trump fazon is tehet "jó", de ne értsük már félre, kb. olyan mint Viki kerítése a sáskák ellen. Undormány tolvaj, aki félti a lopott holmit így kénytelen "védeni" a hazát.
Viszont valóban vicces a sok reakció a balos oldalon.... Vajon miért? Mit gondoltak? Milf Clinton rendet vágott volna az EU "nem szopunk be mindent" országain? AZ MSZP, DK, Egyveleg, stb.. messiása lett volna?
No, sebaj kérek egy kávét és figyelem a show-t!

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 14:19:23

@grigorij:

A "ballib" jelzőnek semmi köze a baloldalisághoz se, és ugyanúgy semmi a liberalizmushoz se.

Ezzel a jelzővel Soros Gyuri és pénzügyi köre bábjait illetik általában, akiket listáz az EU-ban, mint számára megbízható EU-s képviselők, akik többek között Magyarországot szivatják, és szívatták, valamint Trumpf ellen is hergeltek.

chrisred 2016.11.09. 14:20:20

@Tiszteltetem Brüsszelet: Szép elmélet, a valóságtól elzártan élőknek még hihető is lehet, a mai nap viszont a gyakorlatban kukázta.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 14:30:09

@ZX:

Mi mást, mint az igazságot. Engem számtalanszor próbáltak már sarokba szorítani ballib fizetett aktivisták, háttérhatalmista megbízottak, soha senkinek nem sikerült. Miért? Mert őszinte vagyok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.11.09. 14:35:33

@Peti nevet: Angolul a dump jöhet szóba. :)

Kiütötte szegény trampli
Clintonnét a kemény Trump Lee.
:)

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.09. 15:45:49

@morph on deer:

Azt ugye vágod, hogy Izrael miniszterelnöke, és Obama pl ugyanúgy gratulált neki ?

morph on deer 2016.11.09. 16:05:06

@Ballib cenzúrázók réme 18:
"Azt ugye vágod, hogy Izrael miniszterelnöke, és Obama pl ugyanúgy gratulált neki ?"

Szerinted te most kinek és mire válaszoltál?

morph on deer 2016.11.09. 16:06:28

@csentecsa:
"Ti meg majd jól megvigasztaljátok klingonnét."

Ugyanakkor?
Te kis huncut ;))

Gery87 2016.11.09. 16:19:53

@röf:

Hát arra én is kíváncsi leszek....:D

Brix 2016.11.09. 16:20:27

A fehér, középosztàlybeli és munkàs férfiak visszavették a hatalmat, a tàrsadalmat sajàt ideológia elveinek megfelően àtnevelni akaró, kultúrmarxista, liberàlis elittől...Az àtlag amerikainak elege lett a globalizàció nem kívànt mellékhatàsaiból és az Obama-kormànyzat kollektivista megoldàsaiból..Trump-al Magyarorszàg is jobban jàr, hiszen Clinton egy hàborús uszító volt, és rossz szemmel nézte a magyar kormàny migràcó-ellenes törekvéseit

morph on deer 2016.11.09. 16:23:47

Azért imádnivaló, ahogy mindenki jövendöl ezerrel, hogy majd így lesz, meg úgy lesz!
Valaki is a jelenlevők közül emlékszik olyan esetre, amikor a megválasztott politikus betartotta választási igéreteit?

Orbánon kívül, természetesen, mert ő megigérte, hogy "folytatjuk" (elvtársak!) - és lám, mostanáig szóról szóra be is tartotta! (Igen elvtársak! Vagyis nem, elvtársak, de igen elvtársak, elvtársak!)

Az természetesen garantált, hogy Orbán és Trump egymáséi lesznek, csak Vlagyimír meg ne orroljon, de ezen túl Amerikának qrvára nem érdeke Orbánt támogatni az EU ellen, ez ugye megvan.

A többihez viszont további kellemes jövendőmondást kívánok!

Majd ne felejtsetek el valami jutalmat kisorsolni a győztesnek, hogy valami értelme is legyen a jósolgatásnak

Gérard Duchemin 2016.11.09. 16:28:35

@abcd1234: Fasiszta ellen fasisztát bevetni? Hülye ötlet.

ZX 2016.11.09. 16:31:26

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Ahhahahaha.

@csentecsa: Nem vagyok elkeseredve, legyenek a buta amcsik, ők választották meg ezt a paprikajancsit. Én nem várom el, hogy mások regulázzák meg a Zorbánt a nép helyett. Ha a nép hülye és hagyja a nyakán élősködni a mi bohócunk akkor egyék meg amit főztek.

gyalog.galopp 2016.11.09. 17:03:52

A "68"-asok pöffeszkedése leáldozóban, már ideje volt.
Ettől függetlenül messze még a világbéke.

Virág et. 2016.11.09. 17:23:18

@csentecsa: Senki nem tudja megmondani, hogy mi volt csak kampányos nagyot mondás és mi a komoly. Trumpban ez a legnagyobb baj. HRC kiszámítható volt, mindenki tudta, mit kap. Trump egy biankó csekk.

Meglátjuk. Én hajlok arra, hogy ez az ember csak a nevét akarja a történelemkönyvekben, amit most meg is kapott. Most meg majd hagyja, hogy mások vezessenek helyette, ő csak reprezentál. Ez az én jóslatom. Aztán simán lehet, hogy tévedek.

Zoltan Hazafi 2016.11.09. 17:55:38

@csentecsa: Vona, Alkotmány-(nem) módosítás, Pharaon és az FBI...
:-)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.11.09. 18:42:52

Muhaha a liberálfasiszták TÉNYLEG Hitler második eljövetelét vizionálják Trump győzelmében. Ezek tényleg megbolondultak. Vagy csak érzik a végüket.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.09. 18:49:16

@lacalaca: "Trump csak céget tud vezetni, azt is viszonylag szarul."

Nem kell félteni, ahányszor csődbement, ő mindig felállt. Most is lehet, hogy csődbe viszi Amerikát, de ő fel fog állni. :))

Peter Götz 2016.11.09. 19:07:59

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
őszinte birka,na ne már,most tényleg a Sorosnak dolgozol!!!!!!!!!!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.09. 19:18:14

@morph on deer: "Valaki is a jelenlevők közül emlékszik olyan esetre, amikor a megválasztott politikus betartotta választási igéreteit?"

Igen. A meggyesi. Meg is ugrott az államadósság 20%-kal.

morph on deer 2016.11.09. 19:31:13

@a gyűlölködő uszítás eredménye, egy rendőr meghalt:
"Igen. A meggyesi. Meg is ugrott az államadósság 20%-kal."

Most beleköthetnék abba, hogy én "politikust" kérdeztem, te meg Meggyesivel jössz, de a Trumphoz képest ő igenis politikus :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.09. 20:56:58

@GNDL: van egy rossz hírem prüntyike: az elnöki pozíció mellett a szenátusban és a képviselőházban is stabilan republikánusok ülnek, ergo a legfelsőbb bíróságba is ők fognak delegálni, ergo kár fellengzősködnöd, egy ideig nem a transgender budi lesz a fő gond, hanem hogy megtanuljon a progresszió újra szót érteni az átlagemberrel (jajj, fúúúj, populizmus, mucsa, ójaj... ismerős ez valahonnan)

ppppppprutty!

GNDL 2016.11.09. 21:09:28

@Herr Stacheldraht Leger: Hát most egyelőre úgy tűnik ott tartanak a republikánusok, hogy ha már így alakult, akkor arra is esély van hogy elkezdi megvalósítani választási ígéreteit is Trump... és egyrészt mint a költségvetés hiányára érzékeny jobboldaliak, másrészt tekintve Trump egymásnak tökéletesen ellentmondó kampányígéreteit, erősen veri őket a víz hogyan fogják majd vissza a főnököt... azért az ugye megvan, hogy a beiktatása után alig pár hónappal újabb választási kampány indul a félidei választásokra, és az ígéreteivel elég magasra tette az elvárások mércéjét az ingatlanmogul... :) Ahogy szokták is mondani, forradalmat azért nem hirdetnek politikusok mert akkor azt meg is kéne csinálniuk. :)

„megtanuljon a progresszió újra szót érteni az átlagemberrel”

Hát, neked ezt hiába mondanám, de nehéz egy magadfajta fogyatékossal szót értenie olyannak aki a te intelligenciahányadosod többszörösével rendelkezik... félreértés ne essék, a te esetedben az „átlagember” elég hízelgő jellemzés rád nézve. :) Komolyan, nagyjából úgy menne ez a dolog, hogy adok a kezedbe egy banánt és megeszed akkor kedvelsz, ha visszadobod akkor nem, és ennyi amit veled kommunikálni lehet, legfeljebb. :) Esetleg lehetne olyasmiket is mondani neked hogy „ppppppprutty”, de sajnos ezt a primitív nyelvezetet csak te érted... :)

GNDL 2016.11.09. 21:11:24

@Herr Stacheldraht Leger: De még annyit is megjegyeznék, hogy nekem tetszik a szitu, ha már így alakult, egyébként is híve voltam a republikánus váltásnak, csak pont nem így... nem egy suttyó paraszttal, ez méltatlan a republikánusokhoz...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.09. 22:39:54

"miként tud egyáltalán felnőni egy választott vezető felelősségéhez és méltóságához, hogy miként fog viselkedni a világ első számú nagyhatalmának elnökeként, még kérdéses."
Ez nem kérdéses, hanem inkább kétséges. Trump idáig sok mindent mutatott, de kompetenciának, vagy akár csak konzisztenciának még a nyomát se. Hogy úgy mondjam, teljesen kiszámíthatatlan.
Bármennyire örülnek most a magyar antiliberálisok (ők jobboldalinak hiszik magukat, a többségük tévesen) ez nem jó senkinek. Az USA Magyarország legerősebb szövetségese. Lehet, hogy Németországgal szorosabbak a gazdasági kapcsolataink, de a NATO rendkívül fontos Magyarország szuverenitásának megtartásában. Az USA nélkül viszont nincs NATO, csak egy vicc. Trump többek közt a NATO létjogosultságát is kétségbe vonta. Ha a NATO nem számíthat a legerősebb tagjára, az lényegében felkérés Putyinnak, aki már többször bebizonyította, hogy a közeli országok potenciális orosz területek. Különösen, ha az olajár megint esni fog, akkor újabb hódításokkal próbálja meg javítani a romló orosz közhangulatot. És akkor még nem is említettem a különböző helyi kiskirályokat és diktátorokat, pl. Aszad, akik nagyon szemtelenek bírnak lenni, ha nincs otthon a macska.

Hosszabb távon van egy olyan félelmem, hogy mivel Trump összehordott hetet-havat, nagyon sok téves elvárás épült fel vele szemben. Például ez "Haza kellene hoznia a termelést." lehetetlen. Az amerikai jólét nem kis részben annak köszönhető, hogy az alacsony hozzáadott értékű munkák ki vannak szervezve az országból. Ha valami csoda folytán sikerülne neki, akkor még sokkal nagyobb feszültségeket eredményezne. Így vagy úgy ebből nagyon sok csalódott ember lesz, ami nem igazán jó talaj a politikai stabilitáshoz. És, akkor visszajutunk oda, ha az USA a saját belpolitikai válságával van elfoglalva, akkor magára hagyja a világot...

Pop40 2016.11.09. 23:25:40

Na, az ostoba amcsi tahók ott is kitettek magukért, sikerült hozzájuk méltóan bunkó elnököt választani maguknak. Ha valaki tudja garantálni az amcsi fejlődést, tuti, hogy a hülye Trump az. :-)

Még ebből a ritka gyenge mezőnyből is sikerült nekik a nagyobb szart kiválasztani. Pont, mint itthon a helyi tahóknak.

Pop40 2016.11.09. 23:29:20

@-JzK-: "Befejeződik a magyar kormánynak a mindenféle liberális baromsággal való basztatása"

Az ilyenekre gondolsz, mint pl "ne lopjatok már (annyit)", vagy "(legalább nyomokban) tartsátok tiszteletben a sajtószabadságot", stb stb?

Bizony, ezek liberális baromságok. Te meg egy kapitálisan hatalmas, idióta vadbarom vagy.

Pop40 2016.11.09. 23:35:45

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

Így van, Mo sorsa a ruszkik kebelén van. Az 1945-90 között is olllyan faszául bejött.

Pop40 2016.11.09. 23:41:53

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Aha. Vitya. Mint a "legdemokratikusabb" magyar miniszterelnök.

Te szedsz, szívsz, iszol valamit, vagy szimplán magadtól is ennyire hülye vagy?:D

chrisred 2016.11.10. 05:30:26

@Disznóvári: Ami baromság, mert a választói inkább azt várják tőle, hogy Amerika Brezsnyevje legyen.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.10. 05:39:28

@GNDL: hát hooogyne, zseniális vagy, mint einstein egy pornófilm közepén, ppppprutty!

maroz 2016.11.10. 05:44:07

@Pop40: A sajtószabadság tényleg az, gondolj bele, egy pártlapért ment a hiszti, azért, mert a párt nem akarta megvenni és a tőkés nem akarta a párt helyett fizetni a tíz deka párizsit és a zsemlét.

Amerikában is az van, ami nálunk, csak nálunk a rozsdaövezetet úgy hívják, hogy vidék a demokratákat pedig úgy, hogy balliberálisok. A folyamat is ugyanaz, a balliberális elit antipopulista, ők nem is akarnak odafigyelni az élő, konkrét emberekre, mert ők anélkül is tudják, hogy mi kell az embereknek hogy látnák őket. Ezért aztán ez a belvárosi liberális elit teljesen elszakad a társadalomtól, utána elszakad a valóságtól, már nem is érti, hogy mi zajlik körülötte, és mivel nem maradt már semmi más a számára mint a balliberális teoretikus baromságok mantrázása, sajtószabadság, jogállam, alkotmány, és egyéb öblögetések.

Az osztályukat elvesztett emberek tömegekké váltak, ezt a tömeget immáron könnyű megindítani bármilyen irányba, de mivel a balliberálisok (ott a demokraták) a parttalan elitizmusukban odáig mentek az antipopulizmusban hogy semmit se értenek a tömegek vágyaiból, érzelmeiből így mondani sem tudnak nekik semmit, ezzel szemben a populisták nagyon is. Te, ha jól látom Vityázol, holott ez a helyzet nem miatta lett, hanem amiatt, hogy a munkásosztályt a balliberális elit nem tekintette olyan tényezőnek, amivel foglalkoznia kellett volna és ez az elitista bezárkózás visszanyalt. Érdemben a baloldal baszta el, amikor a neoliberális gazdaságpolitikának önös érdekekből szinte mondhatni, hogy az élére állt, a multinacionális nagytőke kegyeit kereste, a centrumországok gyarmatosító ideológiáját terjesztette, elárulva és magára hagyva ezzel a tömegeket, különösen a vidékieket.

Lehet ám továbbra is Vityázni, de ennek az lesz a következménye, hogy a baloldal megmarad továbbra is a mindenféle liberális baromságok egyre ostobább szajkózásánál és az országban a közbeszéd arról fog szólni, hogy akkor most a fidesz vagy a jobbik képviseli jobban a nemzeti érdekeket. Nem tudom, te mit gondolsz, el fog valaha is jönni annak az ideje, amikor a hozzád hasonló, vélhetőleg kisemberek a balliberális oldalt kezdik el szidni tele szájjal Vityázás helyett? Mert hogy az ő szempontjukból nem Vitya baszta el, hanem a ballibsik meg a belvárosi liberálisok. Miben reménykedsz, ha nem a megfelelő emberrel pörölsz? Illetve ha nem pörölsz a megfelelővel?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.10. 06:21:46

@Pop40:

Akkor is a kommunista eszme volt a baj, nem az oroszok.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.10. 06:23:44

@Pop40:

A nép megunta a liberális oligarchia uralmát, ez van. Lám, már az USA-ban is. Jön a végjáték, elvtársak...

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.10. 06:25:38

@maroz: nyugi, az lesz a dolog vége, hogy egy átsírt éjszaka után a progresszió felfedezi magában, hogy tulajdonképpen kedveli a republikánusokat és tulajdonképpen nem is olyan rossz fej a trump. újult nyelvcsapásokkal és nyálukban csúszva dörgölőznek majd az új gazdihoz, aki hátha majd küldi a bombázókat a bolseviktátor meg a sokhülyemagyarfasisztamucsai ellen. csak nekik kelljen kimozdulni ragyogó elméjük elefántcsonttornyából a zemberek közé, ójaj.

elég itt gndl prüntyögését olvasni, vagy vincsenzó elekótya csont nélküli átnyalását a blogján, prájszlessz.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.10. 06:28:06

@GNDL:

Mind a 2 amerikai párt megváltozik.

Most lett egy populista fordulat a republikánusoknál. A válasz egy populista fordulat lesz a demokratáknál, idén Sanders majdnem megcsinálta!

S akkor mi lesz veletek, magyar ballibákkal, melyik országot fogjátok aztán isteníteni???

2016.11.10. 06:57:35

@a gyűlölködő uszítás eredménye, egy rendőr meghalt: Amerika csődben van. Sok tízezer milliárd dolláros adósságot halmozott fel Hussein Obama. Többet, mint előtte Reagan, az öreg Bush, Bill Clinton és George W. Bush együtt.

Obama eljátszotta az amerikaiak jövőjét. Ma többen élnek food stampen Amerikában, kevesebben dolgoznak, mint a 70-es évek óta bármikor.

2016.11.10. 07:03:15

@chepunk: "Trump fő tamogatói a déli államokban azok akiknek kötelező elmenni háborúba katonának..."

Ostobaság. Azért állnak sokan katonának, mert utána ingyenes a főiskola, ami amúgy több tízezer dollárba kerül félévente.
Rengeteg a latino is már a hadseregben, nekik kiugrási lehetőség. Főleg a puerto ricoiak felülreprezentáltak, ugyanis ők szolgálhatnak a seregben, ezzel biztosíthatják a státuszukat, jövőjüket a kontinensen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.10. 07:53:31

@maroz:
Van valami koncentrált irónia abban, amit összehordtál. Igazából nem is neked válaszolok, csupán nagyon tanulságosnak találom. Afféle állatorvosi ló.

Egyrészről, az, hogy egy olyan csoportot balliberálisozol, ami messze jobbra van tőled.
Másrészről, érdekes dolog az a mém, hogy az elit elszakadt a valóságtól. Tegyük fel, hogy igaz, de akkor mit mondhatunk a Népről? Azt, hogy ő meg sose volt vele kapcsolatban. Ha megnézed a nagybetűs nép hiedelemvilágát, akkor azt látod, hogy ez csupán babonák és városi legendák összessége. Még csak konzisztensnek se nevezhető.
Harmadrészről, szép dolog a populizmus, de a történelem több évezrede (bizony már a rómaiak is) futószalagon hozza a példákat arra, hogy végül mindig tökön rúgja saját magát. Egy populista lehet, hogy el tudja hitetni magáról, hogy ő a nemzeti érdeket képviseli, de a végén mindig az derül ki, hogy jobban járt volna a nemzet, ha nem teszi.
Negyedrészről, azért is ironikus, mert amikor a kisember azt hiszi, hogy a populista őt képviseli, akkor nem is tud róla, de valójában csak a pórázának a végét adja oda egy másik elitistának. A populista elit valójában ugyanis csupán egy másik elit, aki eszközként használja a populust a saját hatalmának érdekében.

maroz 2016.11.10. 08:40:41

@Lord_Valdez: Beszélgethetnél ezekről akár velem is, és elmondanám, hogy miket és hogyan értesz félre mindabból, amit mondtam, de a hozzám való beszélgetéshez ezek szerint te már túl okosnak tartod magad. Fölöttem állónak, te vagy a professzor, aki felfedezi a butuska nebulóban a tüneteket, fogja, kiállítja az osztály elé és bemutatja rajta.

Nos, ha te így közelítesz felém, a mindentjobbantudás attitűdjével felvértezve, akkor innen üzenem, hogy inkább basszál a lovaddal.

maroz 2016.11.10. 09:01:10

@Herr Stacheldraht Leger: Á, Elek egy vérszomjas fasiszta zsidó, olyannyira, hogy még Trumpot is leszopná bő nyállal az MTA dísztermében ha az szétbaszik neki pár arabot, de még inkább palesztint. Az Elekhez hasonló gondolkodású és érzelmű fasiszta zsidók mindig is szeretettel gondolnak az amerikai republikánusokra, hiszen attól remélik, hogy támogatni fogja az erec fasiszta politikáját.

A többi ballibsi meg lószart se fog belátni, szerintem visszavonulnak, matracra, mint a Keresztapában, betáraznak spagettiből és amíg kitart lelkesen buzdítják egymást, elmagyarázzák egymásnak és a véletlenül arra tévedőknek is, hogy a populizmus rossz!, a populizmus bukásra van ítélve!, és mi vagyunk a Jók, az egyre kevesebb Jók, akik védjük, őrizzük a Nagy Igazságot, amit ha ti, sutyerák ostoba állatorvosi lovak ha megismernétek és átvennétek tőlünk, akkor arany életke lenne!

Ők már menthetetlenek, így fognak, ilyen tudattal kipusztulni apránként, mint a dodómadár.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.10. 09:01:28

@Lord_Valdez:

A populizmus a modern népmozgalom az elnyomás ellen. Előnye, hogy egyesít baloldalt és jobbot.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.10. 09:08:49

@maroz:

Alapvetően a modern liberalizmus a sajtószabadság hatalmas megsértésének éli meg, ha a médiákban nincs totális liberális túlsúly.

Lásd Oroszországot! 2000-ben az orosz médiák 90 %-a liberális volt, míg a lakosságnak alig 15 %-a. Ez a liberálisok szerint teljesen rendben volt. Azóta Putyin sikeresen elérte: ma a liberális médiák aránya kb. annyi, mint amennyi liberális van az országban: 10 % körül. Ez a liberálisok szerint önkényuralom.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.10. 09:10:47

@Lord_Valdez:

A lényeg: Trump elfogadja a többközpontú világot, azaz azt, hogy nem kell mindenkinek kötelezően liberálisnak lennie. Ezzel felszabadulhat Európa is. S Mo. is kiléphet végre a NATO-ból, ahová be lett kényszeríve 20 éve.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.10. 09:32:16

@karandash: "Amerika csődben van. Sok tízezer milliárd dolláros adósságot halmozott fel"

Egy fenéket! Azt nem veszed figyelembe, hogy M.o.-gal ellentétben az USA a saját valutájában van eladósodva. Akármikor elinflálhatja.

Japán 25 éve van recesszióban, az adóssága (jenben) a GDP 200%-a fölött van. És nem vergődik, mint mi.

-JzK- 2016.11.10. 12:28:42

@Pop40:
NEM, a korrupció nem liberális kérdés (az USA-ban szerinted mekkora mértékű a szemérmesen lobbinak nevezett korrupció mértéke?). Ellenben az SJW-ista faszságok nyomatása igen: feminizmus, füstöspártolás, safe space, sorosista NGO-k pátyolgatása. Azok menjenek a pokolba.

Jean Sol Partre 2016.11.10. 12:59:33

@Herr Stacheldraht Leger: a sok celeb se fog Kanadába költözni, pedig szentül megígérték.

annamanna 2016.11.10. 13:07:43

"De valami azonnal a szemébe ötlött: a felirat az iroda falán, ugyanaz a felirat, amit korábban olvasott, amikor először lépett be aznap a helyiségbe.
A felirat valahogyan megváltozott:
MYNDEN YDOEK WADJAY RT.
WADASZKYRANDUL£SOK A MULTBA!
WALASSZA KY AZ ALLATOTT!
MY ODA VYSSZUEK!
OEN LELOEVY!
Eckels egy székbe vetette magát. Vadul piszkálgatni kezdte a csizmáira száradt vastag sarat. Reszkető kézzel mutatott fel egy göröngyöt. - Nem, lehetetlen. Ettől a parányi állattól? Nem!
Sárba ágyazva egy zöld, aranysárga és fekete szárny˙ pillangó csillogott, egy gyönyörű, halott lepke.
- Ettől a parányi állattól? Egy lepkétől? Lehetetlen! - kiáltotta Eckels.
Az a csillogó valami, az a kis semmiség a padlóra esett: ez a kis semmi borított fel valamilyen egyensúlyt, eldöntött egy sor kis dominót, azok egy csomó nagyobbat, a nagyobbak még nagyobbakat, végig az évek hosszú során.
Eckels agyában vadul kergették egymást a gondolatok. Egy lepke nem változtathat a dolgokon semmit. Mit számít, ha megölnek egy lepkét? Mit számíthat?
Arca sápadt volt. Ajka remegett, ahogy megkérdezte: - Ki győzött... ki győzött tegnap az elnökválasztáson?
A tisztviselő fölnevetett az íróasztal mögött. - Tréfál? Hisz maga is tudja. Természetesen Deutscher! Ki más? Nem is az a nyamvadt Keith. Most aztán vaskezű elnökünk van, szilárdan tartja a gyeplőt, hál' istennek! - A tisztviselő elhallgatott. - Mi baj?
Eckels felnyögött. Térdre esett. Remegő ujjakkal szedte fel az aranyszínű pillangót. - Nem lehetne... - kérdezte siránkozva a világtól, saját magától, a tisztviselőtől, a Géptől -, nem lehetne visszavinni, életre kelteni? Nem kezdhetnénk elölről? Nem lehetne...
Meg se moccant. Behunyt szemmel, borzongva várakozott. Hallotta Travis nehéz lélegzését; hallotta, hogy Travis megragadja a puskáját, csattan a biztonsági zár, vállához emeli a fegyvert.
Aztán mennydörgő robaj hallatszott."
(Ray Bradbury: Mennydörgő robaj)

maroz 2016.11.10. 13:12:53

@Jean Sol Partre: Biztosan rájöttek, hogy nem is tudnak kenuban szeretkezni.

maroz 2016.11.10. 15:58:25

@Jean Sol Partre: Hálás téma, Orbán dakota lova is hozzáköthető: Ha észreveszed, hogy porzik mögötted a kenu, akkor ideje abbahagyni az evezést. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.10. 17:24:45

@Jean Sol Partre: jah... majd mint ifj. bush rrrrrettenetes rémuralma alatt először márvánnyal burkolt stúdióban nyilatkoznak az elképesztően embernyúzó hétköznapjaikról és ché pólóban pózolnak a koncerten ahol most egy ideig fuck this pussy helyett fuck this president szöveget nyomnak. aztán pár év múlva mégis újra együtt grilleznek az elittel, mint bono :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.10. 17:35:30

@maroz: ugyan, a jó öreg vincsenzó inkább egy vérszomjas flepnis zsémbes. jól megalapozott szakmai érdemei mentén élvezhetné az életet albionban, de belezakkant, hogy nem ő fingja a passzátszelet a lenézett mucsai kárpátmedencében. a gop-benyalós projektje sem lesz egyszerű, túl sokszor szállt bele páros lábbal a mostani trumpista sikereket lehetővé tévő alt-right és tea-party féle konzikba. kíváncsian várom az általa nemrég kőbolondnak titulált ben carson kormányzati tevékenységéről szóló elismerő elemzéseket :))))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.10. 19:44:04

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Nem, a populizmus a mennyiség diadala a minőség felett. Egyetlen baj a mennyiséggel, hogy vannak problémák, amikhez nem sok ember kell, hanem kevés okos. Ezért szoktak a populista rezsimek pár évtized válság után összeomlani.

Jaj, elvtárs, ne fárasszál már. Donald "making America great again" Trump egyáltalán nem fogad el semmiféle több központú világot. Ő nagyon is szeretne egy amerikai központú egypólusú világot, csak épp halvány fingja nincs arról, hogy ezt hogy lehetne csinálni, illetve tudja jól, hogy az embereket jelenleg hétköznapibb problémái vannak. Az egy másik kérdés, ha hagyják neki, akkor létre fogja hozni azáltal, hogy meggyengíti az USA-t.

Jaj, elnyom a csúnya NATO, bezzeg testvéri Szovjetunió... Időnként elgondolkodom, hogy te ingyen nyomod-e ezt, vagy fizet az SzVR. Ilyen lelkesedéssel ilyen marhaságot csak kétfajta ember szajkóz: az egyik, akinek ez a munkája, a másik, akinek ez a mániája.

maroz 2016.11.10. 20:12:15

@Herr Stacheldraht Leger: De kár, pedig olyan szép lett volna, hogy migránsként Albionban hősiesen védi a budapesti és egyúttal a washingtoni demokráciát is. Keleti szél, nyugati szél, mindentől megvédhetné a fejlettnyugatiértékeket. Délről már dübörögnek Steiner csapatai, mi az, hogy a belvárosi liberális valamit rosszul tudna?!?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.11. 05:54:11

@Lord_Valdez:

Minden politikus fő feladata saját országa "naggyá" tétele. Viszont Trump számára nem elsőrendű a liberális rend terjesztése, ő realista, nem messianisztikus ember.

A populizmus lényege is ez: a kisembert előtérbe helyezni, nem az oligarchiát.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.11. 08:07:01

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Trump valóban nem messianisztikus, ő nem akarja formálni a világot, az igaz. Realistának viszont semmiképp nem nevezhető. Ő abból élt eddig is, hogy hiteleket vett fel, beugratott befektetőket, aztán kiszállt belőle, mielőtt összedőlt. Ehhez ért.

Ez az, amit a kisember hisz. Valójában a populizmus lényege a kisember felhasználása a hatalom megtartására. A történelem egy örök problémája volt, hogy az elit hogyan biztosítsa az uralmát és ehhez nem ritkán erőszakra is szükség volt. Aztán az általános választójog elterjedése után már ezt nem nagyon lehetett eljátszani, ezért ki kellett találni, hogy hogy lehet a hatalmon maradni. Ha egy elvekkel rendelkező pártod van, akkor az egy bizonyos társadalmi csoportot képvisel, annak létszáma korlátozott, az nem garantálja a hatalmat. Ezért megszületett az ultimate bullshit: a néppártiság. Élelmes politikusok kitalálták, hogy ők az egész népet képviselik. Ez nyilván lehetetlen, mert a nép sok egymással szemben ellenérdekelt csoportot alkot, de mondani azt lehet. Ahhoz, hogy hitelesebb legyen kell egy kontrasztcsoport is, ez pedig a korrupt elit lett, aminek az ezt kijelentő korrupt oligarcha még véletlenül sem a része.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.11. 08:17:30

@Lord_Valdez:

Igen, ez nagyban igazság. De a lényeg most: a legrosszabbat, a liberális elitet leváltani, de legalábbis letörni szarvát.

Szindbad 2016.11.11. 10:04:56

@Holger Hartland: "Fogjuk még hallani, hogy ez milyen antidemokratikus és igazságtalan. "

De hát senki nem mond semmi ilyesmit.

Bell & Sebastian 2016.11.11. 11:23:58

@Holger Hartland: A hatalom terület (vagy föld) -alapú, ezzel az alapító atyák még tisztában voltak.

Mert csak így fordulhat elő, hogy egy városra való köcsögöt lever egy maroknyi paraszt, elsősorban a buzik érdekében.

Nem demokratikus? Hogyne lenne az, mindenki szavazhatott, aki akart, ha homár, ha rákhalász. :)

Laikus Érdeklődő 2016.11.11. 13:05:14

@Lord_Valdez: Szerintem te összekevered a populizmust a demagógiával.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.11. 14:40:18

@Szindbad: Dehogynem, tele van vele a net, nézz körül. Nemrég itt a Mandineren is szemléztek valakit a komcsiblogról a jobb sávban. Hogy rengeteg aljas, gonosz, gyűlölködő és előítéletes liberálisról hogyan hullik le az álarc, az is megtekinthető netszerte (adott esetben IRL is), tanulságos látvány.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 17:20:08

@Holger Hartland: van itt azért egy apró, de lényeges különbség a hazai forgatókönyvhöz képest. itt ugye ha veszít egy párt, akkor a szavazói morgolódnak egyet, majd mennek munkába másnap. a bukott pártvezetés persze azonnal végigsírja a külföldi haverokat és fullban áskálódik. most az usa-ban fordítva van: hilleritől obamáig vettek egy mély levegőt, gratuláltak a győztesnek és rendezetten adják át a sufnit, még sanders is bedobta, hogy melósvédő intézkedésekben számíthat rá trump. ellenben a koppant szavazók fullban kiakadtak és forradalmárkodnának. a dolog nem lehet alábecsülendő mértékű, mert az első sértődött tweet után trump is már dícséri a tüntetőket, hogy végül is legalább országukért aggódó hazafiak, a leköszönő fejesek is nyugalomra intenek. meglehet azért, nehogy még kitörjön a proletárforradalom vagy mi, ilyesmi náluk eddig nem volt a történelmükben. lázondó jobber miliciától indiántörzsön át blacklifemattersig viszont idén ugyancsak sűrűn, elég komoly lehet a gond.

Bell & Sebastian 2016.11.11. 17:41:27

@Herr Stacheldraht Leger: Ha már erőltetjük a párhuzamot, ugyan mondja már meg kedves Tüskésdrót Úr, nálunk melyik párt merné felvállalni verbálisan azt, hogy kihúzza a varázsszőnyeget a csodálatos cigány szaporítás alól?

A következő fokozat az lenne, hogy tettben, de erről már ne is álmodjunk.

Csak ez az egyetlen oka az utcai erőszak elmaradásának.

maroz 2016.11.11. 17:50:47

@Herr Stacheldraht Leger: "ellenben a koppant szavazók fullban kiakadtak és forradalmárkodnának"

Azért ilyen volt itt is, csak nálunk nincs akkora hagyománya a kimenésnek. Ja, és pici utógyújtás is van, de a milla körülbelül ugyanaz a lencsiszemekkel elkövetett "ilyennemtörténhetmeg"-dolog volt. Ott ült a hazai balliberális köménymag matracra vonulva, zsírozgatta a képzeletbeli Tokarevet és mesélte körön belül, hogy hogy fog majd Szíjjártó fél év múlva egy szál lábujjközös vietnámi papucsban menekülni a feldühödött igazak elől.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.11. 18:07:52

@Szindbad:
Derpegés a popular vote miatt (ami ugye itt annyit számít, mint fociban a szögletarány - szép, de nem arra megy a játék, és ez mindenkinek világos az elejétől):
www.cbsnews.com/news/hillary-clintons-popular-vote-lead-raises-questions-about-the-electoral-college/
www.nbcnews.com/storyline/2016-election-day/electoral-college-lesson-more-voters-chose-hillary-clinton-trump-will-n681701
www.slate.com/blogs/the_slatest/2016/11/09/hillary_clinton_appears_to_have_won_the_popular_vote_does_it_matter.html

Józanabb hang:
www.vox.com/policy-and-politics/2016/11/11/13588048/electoral-college-petition-clinton-trump

Mindez csak egy gyors gyűjtés. Igen, van, amelyiket csak átfutottam. Igen, a Trump-szavazók között is biztosan vannak eléggé kellemetlen arcok. De Trump ezt a választást a szabályok szerint megnyerte. Innentől bármi, ami ezt meg akarja fordítani, polgárháborúval is fenyegető nyílt uszítás. (Aki akarja, nevezheti forradalomnak. Nem bánom, én ellenforradalmár vagyok. :))

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 18:09:11

@maroz: na ez a híres nevezetes fotelforradalmár jelenség. további olyan sajátos jelenségekkel fűszerezve, mint amikor a szabótündi a progressziót, (ex)férje meg a nemzetijobbot tolja, valamelyik csak győztes oldalra kerül a dolgok végén, nemde? :)
de hát istenem, a transgenderjogok forszírozásával nehéz utcára vinni a tömegeket, a privatizációt okoskodva végigkollaboráló népszabi kimúlását se fogják sajtószabadságos világvégeként átélni. korrupcióellenes tüntire se mennek olyanokért, akik 2010 előtt zsebre vágták a kasszát. persze hiteles új arcokat se szabad a progresszió közelébe engedni, a végén még elveszik a megélhetési mártír öregek atlanti pénzecskéjét. mit lehet tenni ilyen nehéz helyzetben? ráfogjuk a truvájdemokraták kudarcát az abáltszalonnás parasztnépre, ezekkel nem nem lehet mit kezdeni, brühühü... meg a gonosz orbán nem hajlandó elég kampánypénzt adni önmaga megbuktatására, brühühü... persze arról, hogy sanders/trump módon saját zsebből és crowd fundiggal simán bele lehet csapni a lecsóba médiaháttér és gigaszponzorok nélkül is, arról szó se essék, az meg pláne titok, hogy a két outsider a kontinensnyi ország utolsó sarkát is fáradhatatlanul személyesen végigkampányolta. kávéházból sértődötten picsogni olyan haladóbb, nyaf-nyaf.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.11. 18:11:15

@Herr Stacheldraht Leger: @Szindbad: Igen, a dem politikusok igyekszenek oltani a tüzet, amelyet egyébként ők is tápláltak. A mainstream lib média tele volt azzal, hogy Trump egy szörny, az új Hitler. Hitlerrel szemben pedig ugye bármit szabad.

A helyzet ezzel szemben az, hogy a normális emberek nem akarnak semmiféle polgárháborút és forradalmat. Olyanokban emberek halnak meg, óriási az anyagi kár is, francnak se hiányzik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 18:12:33

@Bell & Sebastian: ez 2006 óta közismerten és hivatalosan jobbik profil, sörétespuskásan meg MNA féle klubok témája. most nemrég megüresedett a vezetői pozíció, jelentkezhet ha ez a hobbija, de ne csodálkozzon, ha alulfegyverzett nyomozó toppan be magához is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.11. 18:16:03

@Szindbad: Még egy uszító cikk a Slate-en:
www.slate.com/blogs/xx_factor/2016/11/09/white_women_sold_out_the_sisterhood_and_the_world_by_voting_for_trump.html

És most a Breitbartól direkt nem idéztem neked semmilyen hírt, mert az neked szélsőjobboldali. Meg a közösségi médiából sem.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 18:22:22

@Holger Hartland:

"Nagy a baj, gyere!

Szellemet idéztem

S nem bírok vele!"

/goethe/

Szindbad 2016.11.11. 18:44:26

@Holger Hartland: Újságírók, politikusok elgondolkodnak a választási rendszer helyességén, 2014-ben nálunk is volt ilyen.

Én inkább olyasmire gondolok, amit Orbánék csináltak 2006-ban, amikor elvesztették a választást. Valami választási csalást kiabáltak.

De egyébként ha jól emlékszem Trump is kijelentett, hogy csak akkor fogja elfogadni a választás eredményét, ha nyer.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.11. 19:10:41

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Akkor rossz lóra tettél, mert a republikánus párt liberálisabb, mint az SZDSZ valaha is lehetett volna.

@Laikus Érdeklődő:
Nem, bár az igaz, hogy a populizmus szükségszerűen demagóg is, de a demagóg nem feltétlenül populista.

Bell & Sebastian 2016.11.11. 19:25:06

@Herr Stacheldraht Leger: Nekem ugyan nem hobbim, hiába biztat. Elég szomorú, hogy a Jobbik profiljába utalja, amikor a Fidesz van hatalmon, amelyik legalább olyan nyíltan tolja, mint bib-lib-kom elődei, szigorúan Kiss Manyi, nyúltenyésztő útmutatásai alapján, csak ez pont egyik felületen sem tehető szóvá, igaz, más-más okból.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 19:26:12

@Szindbad: pillanatnyilag pont azok feszkóznak randalírozva, akik pár napja még kiröhögték trumpot mert nem akarta elfogadni simán az esetleges vesztes eredményt.

egyébiránt garantáltan nem szélsőjobber szemszögből:

theintercept.com/2016/11/09/democrats-trump-and-the-ongoing-dangerous-refusal-to-learn-the-lesson-of-brexit/

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 19:37:03

@Bell & Sebastian: májszterkám, beleírhatja a cigánypecsenyét bármelyik pártétterem menüjébe ha attól boldogabb, attól még hivatalos főfogásként még mindig a jobbiknál van, másfajta fűszerezéssel meg a PM-nél, a többinél nem kiemelt téma, sőt mr biztosjótétlélek soros is kifarolt nemrég a romaprojektek pénzeléséből. evvan. inkább hillerire tette fel a pénzét, rá is fázott. megjegyzem az öreg amilyen jó a tőzsdén, olyan sík hülye a politikában. bárkit is karolt fel, az vagy lebőgött, vagy ellene fordult. a következő elnökválasztásnál elég lesz nézni, kit támogat dzsordzs bácsi és az fog elhasalni 99,9% valószínűséggel.

Szindbad 2016.11.11. 19:50:57

@Herr Stacheldraht Leger: Nem kiröhögték, hanem elszörnyülködtek. Gondolhatod, mit éreznek most.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.11. 19:57:39

@Lord_Valdez:

Valakivel összekeversz, nem vagyok híve a republikánus pártnak. 4 éve kifejezetten örültem Obama győzelmének, mert akkor a republikánus jelölt rosszabb volt nála.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 20:42:36

@Szindbad: na mondsza, én magamtól nem jövök rá miért is kéne egy eredményelismeréskorrekt, világbékekorrekt, toleranciakorrekt, miegymáskorrekt demokratának gyújtogatni, másként gondolkodókat verni és kivégzéssel fenyegetni. hisz ilyesmit közismerten csak a fa-ha-sihisztákok csinálnak, brühühüüüü

Jean Sol Partre 2016.11.11. 20:46:20

@Herr Stacheldraht Leger: szóval Amerika még mindig bezzegország :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.11. 20:58:42

@Jean Sol Partre: amúgy az, ugyanis a szövetségi struktúra és az erős do it yourself életfilozófia miatt igazi keljfeljancsik. ha valami elbaszódik, irányított vagy spontán sokkterápia után helyrebillen. lásd jelen eset, a heves reakciókat látva a régi és új elit gyorsított tempóban a de-eszkaláció irányába kezdett közös lépéseket tenni. nem mintha hirtelen megszerették volna egymást, csak hát ugye senkinek se éri meg romhalmazon trónolni, a k-euban divatos dögöljön a szomszéd tehene nem pálya. ezt és még néhány egyéb dolgot változatlanul nem ártana eltanulni az összeomlani talán nem véletlenül sose akaródzó imperialistáktól :)

Szindbad 2016.11.11. 21:14:11

@Herr Stacheldraht Leger: Jobb, mintha olyan balfaszok lennének, mint mi voltunk, hogy hagytuk a fejünkre nőni ezt az autokrata vezetőt.

Szindbad 2016.11.11. 21:16:15

@Holger Hartland: A komcsiblog azt írja, hogy a klasszikus konzervatív értékekkel szembe menve győzött Trump. Ez szvsz teljesen igaz.

Bell & Sebastian 2016.11.11. 21:57:34

@Herr Stacheldraht Leger: Nem a vérükre áhítozom, tulajdonképpen megható, amikor tömegesen küldik haza a pénzt elseje körül a német postáról, csakhogy ki kell tölteni egy bulletint is hozzá, ami lássuk be, nem egyszerű, még magyarul sem. Innen indul az ordítozva telefonálás: mennyi is a házszám, ahová be vagy jelentve?

De a társadalmi igazságtalanság ott kezdődik, hogy pozitív diszkrimináció. Nem nyulak ezek, hogy eladásra tenyésszék őket olasz piacra.
___

Gyuri bácsi sok Brutust kitaníttatott, most téphetik a sorszámot, ha mögé akarnak osonni egy döfésre.

Nincsen emberismerete, ami szinte zsidó sajátosság. A cigónak bezzeg van, több is, mint kéne.

maroz 2016.11.11. 22:00:47

@Szindbad: Poenaru elvtárs pedig azt írja, hogy ez a választás osztályalapú volt és tipikusan a konzervatív valamint a baloldali ideológiákra fogékony osztályok választották meg Trumpot.

www.criticatac.ro/29250/victoria-lui-trump-esecul-clintonismului/

Most akkor bajban vagyok, mert kinek van igaza? Te is és Poenaru elvtárs is azt mondtátok, hogy ez a választás osztályalapú volt, a neoballibsi blog pedig azt, hogy a klasszikus konzervatív értékekkel ment szembe. A kettő együtt nehezen jön ki, így valaki téved. De ki? Te és Poenaru elvtárs, vagy a Kettős Mérce?

Amúgy meg a linkelt írásban Poenaru elvtárs azt is elmondja, hogy szerinte a demokraták baszták el azzal, hogy a körúton belüli üvegtornyocskájukba zárkózva szart se értettek már a világból. Meg hogy azért talán lehetett volna annyi eszük, hogy Sanderst ne annyira gusztustalan módon nyírják ki, hogy még a sajátjaiknak is elmenjen tőlük a kedve. Szóval vannak itt érdekes vélemények mindenféle oldalakról, bár speciel számomra nem teljesen egyértelmű, hogy Poenaru elvtársam akkor most hol is áll, mert ha a kettős mérce komcsi, akkor mi végleg elvesztünk.

Szindbad 2016.11.11. 22:13:49

@maroz: "[...] ez a választás osztályalapú volt, a neoballibsi blog pedig azt, hogy a klasszikus konzervatív értékekkel ment szembe."

Miért lenne ez ellentmondás?

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.12. 03:26:17

@Szindbad: aha. szóval trump még hivatalba se lépett, de mivel truvájdemokrata megérzésből biztoshitlerlesz, megelőlegezett előítélet (hát szavad ilyet?) alapján bianco erőszakosan megdönthető instant és azonnal.

olvasd inkább a fentebb linkelt greenwald cikket, pontosan rólad szól

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.12. 03:28:28

@Bell & Sebastian: szép-szép, és mi köze mindennek az usákokhoz?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.12. 03:36:16

@Szindbad: Idézzem? "nem lehet a demokrácia sikerére utalgatni egy olyan választás kapcsán, ahol végül nem az nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta" - ez kiemelt szöveg a komcsiblogon.

A másik posztjukban pedig arról hazudoznak, hogy "elszabadultak az indulatok" Amerikában, mármint a Trump-szavazók indulatai, jön a fasizmus. Mindezt ellenőriz(het)etlen twitter-beszámolók alapján, miközben a Trump-ellenes tábor vandál agressziója felvételekkel dokumentált.

Ami most megy, az nem "gondolkodás a választási rendszer helyességén", hanem Amerikát polgárháborúval fenyegető, bolsevik jellegű felforgatás.

Ez a Daily Mail cikke:
www.dailymail.co.uk/news/article-3928944/More-TWO-MILLION-people-sign-petition-Electoral-College-elect-Hillary-Clinton-president.html

A liberális Cosmopolitan ugyanakkor linket is ad a végén azoknak, akik alá szeretnék írni:
www.cosmopolitan.com/politics/a8276723/petition-electoral-college-vote-hillary-clinton-president/

maroz 2016.11.12. 06:19:54

@Szindbad: Mert ha elfogadjuk, hogy osztályalapú volt, akkor olyan rétegek szavaztak Trumpra zömmel, amelyek tipikusan a konzervatív tudat hordozói.

Illetve nyilván, itt lehet trükközni, mert ha azt mondod, hogy a "klasszikus" konzervatív értékekkel ment szembe akkor bármire, amire valaki rámondja, hogy "de hát azok konzervatív értékek" simán visszabaszható azzal, hogy jó, jó, de nem klasszikus!

Jut eszembe: mondanál pár "klasszikus" konzervatív értéket? A neoSZDSZ-blogon mit ír erről a megélhetési? Tudom, elolvashatnám én is, de hátha te meg tudsz kímélni ettől a traumától...

Trumpokalipszis, hehe, ez azért jó.

maroz 2016.11.12. 06:33:15

@Szindbad: Ez is cuki:

www.theguardian.com/commentisfree/2016/nov/09/donald-trump-white-house-hillary-clinton-liberals

"But she was exactly the wrong candidate for this angry, populist moment. An insider when the country was screaming for an outsider. A technocrat who offered fine-tuning when the country wanted to take a sledgehammer to the machine."

Bajnai vagy Mesterházy, szólt 2013-ban a Nagy Dilemma nálunk is:

index.hu/belfold/2013/06/23/egy_szinpadon_bajnai_es_mesterhazy/

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.12. 10:10:18

@a nagy hohoohooo:

Igen, az, de mégis másféle.

Ha fősordú liberális lenne, most senki se tiltakozna ellene, nem? Mégis látod, Soros gazdád szervezi elleni a hisztit. Vajon miért, unalmában?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.12. 10:22:08

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Az mindegy, hogy minek vagy a híve. Trump a republikánus párt jelöltje és mivel Amerikáról beszélünk az elnök nem csinálhat meg bármit. Nem lesz itt leváltva semmi, csak irányváltás azon belül.

Laikus Érdeklődő 2016.11.12. 11:49:38

@Lord_Valdez: "a populizmus szükségszerűen demagóg is"
Helyesbítek, nem összekevered a populizmust a demagógiával, hanem összemosod.
A PC-szótár szerkesztői egy újabb szó jelentését szeretnék megváltoztatni.
Felkészül: a demokrácia - mint a populizmushoz hasonló, szükségszerűen demagóg társadalomfelfogás.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.12. 12:21:04

@Lord_Valdez:

Lassú folyamat ez, igazad van, de a lényeg: beindult, a liberális oligarchikus rend végéhez értünk.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.12. 13:38:18

@Laikus Érdeklődő:
Nem. A populizmus azért elkerülhetetlenül demagóg, mert a széles népréteghez nem tudsz racionálisan szólni.
Próbáld ki, hogy egy pár tízezres tömegnek olyanokat szajkózol, hogy akasszuk fel, vagy éljen a haza meg ilyesmi. Éljenezni fognak, esetleg pfujjolni, de reagálnak rá. Próbáld meg azt, hogy 3%-kal csökkentjük. A tömeg csak döbbenten fog pislogni.
Már Arisztotelész is rájött, hogy ez nem működik. A logika és retorika két külön világ.

És, ha esetleg nem csak kérkedni szeretnél a tanulatlanságoddal, hanem tenni is ellene, akkor érdemes megnézni az athéni demokrácia történelmét, illetve, hogy mit gondoltak róla a gondolkodóik, különösen Platón.
Utána, hogy a korai, majd újkori köztársaságok választási szokásait, majd az általános választójog kialakulásának történetét, valamint a PC jelentését.
Ha ez megvolt, akkor érteni fogod, hogy mekkora marhaságot írtál.

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Ezt mintha már hallottam volna párszor.
A liberalizmus túlélt már pár évszázadot és azóta se született alternatívája. Minden, amit megpróbáltak azóta, pár évtizeden belül összedőlt.
És ráadásul egy oligarchától várod az oligarchia végét. Erre nem tudok mást mondani, hogy ezt az elvárást örökíteni fogod az unokádra. Mint ahogy a zsidók már évezredek óta várják a messiást, úgy az ükunokáid is oligarchia végét fogják...

2016.11.12. 14:02:27

@Lord_Valdez:

A liberalizmus túlélt már pár évszázadot és azóta se született alternatívája. Minden, amit megpróbáltak azóta, pár évtizeden belül összedőlt."

süket duma. a liberalizmus nemrég jött létre, igen, alig pár évszázada, arról nincs is szó hogy a teljes egésznek kellene alternatívája, pár autoriter kísérlet volt azok is megfelelő feltételek híján, még szép hogy összedőltek.
szóval nem mondtál semmit

2016.11.12. 14:03:37

@Lord_Valdez:

jaja, te egyszerre vagy az elitizmus és a liberalizmus híve, mesélj, mester, vagy hozod egy-két szopódat is a blogodról segíteni?

2016.11.12. 14:06:43

@Holger Hartland:

bolsevik a lófaszt.
egy csomó idióta médiamunkás meg aktivista hőbörög a twitteren, egy részük buzi transz néger skizofrén stb, és mit tudnak ezek? uszítani a fehérek a férfiak meg a heterók ellen, meg nácizni, kb. ennyi.

"a bunkók cseszték el"--idéztem a vincentes kettes posztját másutt
ennyit tudnak.
de vernyákoljanak csak, jót röhögök rajtuk, én inkább vagyok balos-liberális mint nem, de a vernyákolásért megérte a brexit, trump, orbán, jobbik, mind.

2016.11.12. 14:09:40

@Lord_Valdez:

Nem, bár az igaz, hogy a populizmus szükségszerűen demagóg is, de a demagóg nem feltétlenül populista. "

jóember, a demagóg a populista egy részhalmaza, innen fuss neki

Szindbad 2016.11.12. 14:37:28

@Holger Hartland: De ez nem kérdőjelezi meg a választás legitimitását sem, nemhogy a választás érvényességét. Ez ilyen szálka a szemükben. Míg Orbán választási csalás kiáltása meg egy méretes gerenda a szemedben.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.12. 14:52:39

@Lord_Valdez:

Trump nem oligarcha.

A liberalizmus meg egyszer véget ér, mi is teszünk, hogy gyorsítsuk. Nem akarunk liberális társadalmi rendben élni.

2016.11.12. 14:54:52

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

de mit értesz liberalizmus alatt?

fentebb valdadék és blogger társai a liberális demokrácia és a szabadpiaci kapitalizmus kombót, annak valamelyik verzióját értik alatta.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.12. 15:01:16

@WiteNoir:

A liberalizmus gazdasági eszméje a kapitalizmus: melynek két fő verziója van, a szabadpiaci kapitalizmus és merkantilista kapitalizmus. Az utóbbi is szabadpiaci, de államon belüli korlátozott verzió.

Nem-kapitalista liberalizmus nem létezik. mivel a liberális eszme egyik alapja a szent magántulajdon és az azzal való rendelkezés szabadsága.

Liberalizmus alatt azt értem, ami saját maga ért maga alatt. Azaz azt a XVII. századi eszmerendszert, mely a premodern társadalmat felrobbantotta és helyére a modernitást tette, lényegileg a liberalizmus fő pontjai:
- szabad piac,
- egyenlőség (az anyagiakat leszámítva),
- a közösségi identitások esetlegessége,
- az állam szerepének másodlagossága,
- az egyéni önzés pozitívnak vélése.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.12. 15:39:49

@Szindbad:

Humánusabb, az ember áll a központban, nem az oligarchia.

2016.11.12. 15:43:43

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

jó hát ez azért eléggé összezagyválja a modernséget a liberalizmussal

az általad említettek egy részével a kevésbé szabadpiaci, közösségelvű konzervatív-liberalizmus is szemben áll.

ezen túlmenően meg akarhatsz szocializmust, vagy valamiféle széljobb kollektivizmust, mintha te efelé kacsintgatnál, hát abból kösz nem kérünk

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.12. 15:47:52

@WiteNoir:

Kívül állok a modern paradigmán, azaz a kommunizmust és a nacionalizmust ugyanúgy elutasítom, mint a liberalizmust. A konzervatívizmus pedig eleve a liberalizmus része: a konzervatívizmus szimplán mérsékelt liberalizmus.

Bell & Sebastian 2016.11.12. 16:30:27

@Herr Stacheldraht Leger: Nyilvánvaló. Amerikában a négerek vernek, itt meg a cigók vernének, ha valaki ki merné tépni belőlük az infúziót.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.12. 16:34:37

@WiteNoir: Felhívom szíves figyelmedet, hogy ez itt nem politikatudományi szimpózium, így a "liberális", "komcsi", "bolsevik" stb. szavakat nem precíz ideológiai meghatározásként használom, hanem részben hozzávetőleges meghatározásként, ugyanakkor szitokszóként, mondjuk a "genyó" szinonimájaként is.

Így természetesen a vincentesek is bolsevik liberálkomcsik. :)

De nem is lehet ezeket a szavakat precízen használni, amikor a világ így felfordult, hogy össze-vissza keveredik mindaz, amit korábban bal-, illetve jobboldalinak címkéztünk.

Ki írta ezt?
"...az új világban szinte kizárólag a fehér pénzarisztokrácia fog jól járni. A felső 0,01 százalék. Mi, többiek pedig a szolgáik leszünk."

@Szindbad: Most kaptalak rajta, és még tetézed?

Nézd, ez lesz a világból, ha a magadfajták akarata fogja meghatározni:

www.dailymail.co.uk/news/article-3925124/You-voted-Trump-Beat-Video-claims-man-beaten-voted-Donald.html

A te világodban húsz év múlva, ha már ősz lesz a hajam, rólam készül majd ilyen videó, ahogy összevernek és elrabolják a kocsimat. A magadfajtáknak pedig ehhez annyi hozzászólnivalójuk lesz, hogy maradjak csöndben, mert ha kinyitom a számat, az társadalmi igazságtalanság, privilégium és rasszizmus.

Ezzel semmi bajom, akár drukkolhatsz is, hogy legyen majd rólam ilyen videó - van olyan, hogy az embernek ellenségei vannak, na és. De az ellenség ne csodálkozzon már, ha mindent megteszünk azért, hogy ne jöjjön el az ő országa. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.12. 16:39:00

Most veszem észre, rossz a posztban a térkép.
New Hampshire úgy néz ki, marad kék, de Pennsylvania PIROS! :)

2016.11.12. 16:39:09

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

szia

@Holger Hartland:

te egy elitista ember vagy, ezt is tudjuk rólad, csak épp a vincenteseket nem szereted.
de nekik nem sok befolyásuk van, legfeljebb a hazai "értelmiség" egy része olvassa jótündér írásait, más ott nem nagyon blogol, ha mégis, olyan okosságokat ír mint a kettes ma

maroz 2016.11.12. 16:51:59

@WiteNoir: "de mit értesz liberalizmus alatt?"

Ezen én is sokat törtem a fejem, meg persze olvasgattam utána, és arra jutottam, hogy a problémáink zömét az okozza, hogy nem a maga teljességében értjük meg a liberalizmust. Mannheim nekem sokat segített ebben, mert ő azt javasolta, hogy a liberalizmust ne csak mint eszmét vizsgáljuk, hanem nézzük meg azt is, hogy kik hordozzák, kik azok, akik a tudatukban liberálisok.

Az ő interpretációja szerint az 1800-as évek során a feltörekvő polgárság az életakarásaiban, az ambícióiban folyton a rendi rendszerbe ütközött, így érthető volt, ha ez az új, feltörekvő osztály egy új társadalmi berendezkedést szeretett volna, és ehhez ideológiát is gyártott számára az értelmiségnek az a része, amelyik a saját ambícióit a polgárság segítségével jobban kiélhetőnek vélte mint az arisztokrácia kegyeire támaszkodva.

Érthető, hogy ennek a feltörekvő polgári rétegnek az ideológiájában komoly hangsúlyt kap a szabadság, hiszen ez akkor a rendi társadalom születési előjogaival szemben a szabadon született, egyenlő jogú ember érdekeivel igen jól összhangba került. Ez a liberális ideológia aztán szépen ki is futotta magát, elérte a polgárság, hogy emancipálódjék, majd teljesen ki is szorított minden feudális maradványt, elérte azt a célját is, hogy a szabadságjogok deklarálva és többnyire törvénybe rögzítve legyenek, És körülbelül itt ki is futott, mint polgári, középosztályi ideológia.

Az emberi gondolkodás alapvetően tradicionális, ezért a polgárság amikor saját részére megszerezte a megszerezhetőket már nem nagyon törte magát azon a következő lépésen, hogy a deklarált jogok ne csak deklarátumok legyenek, hanem ugyanaz a szabadság, ami a polgárság számára elérhető a többség számára is legyen elérhető. Mivel a polgári liberális ideológia ezzel nem tudott és nem is akart foglalkozni így érthető, hogy a nempolgári rétegek a liberalizmus helyett saját ideológiát kerestek, és mivel a szabadon lebegő értelmiségi elég jól fel tudja ismerni az ilyen szükségleteket Marx bátyó neki is látott a munkának. Amire az addigra polgári jólétbe került tradicionalista megtalálta magában a konzervatívot, így a liberalizmus szükségszerűen rétegideológia maradt, az elit ideológiája.

A konzik szépen elmeccselgettek a szocikkal, ugye a második világizé után nyugaton, rettegve a kommunista befolyástól kifejezetten szociálisra fazonírozták a kapitalizmust, ami érthető módon felbaszta az addig konzervatív gazdasági elitet, hiszen nekik tényleg nem volt jó az, hogy például az ötvenes években Franciaországban volt olyan pillanat, amikor a termelő tőke 50%-a állami tulajdonban volt. Utálták, hogy a bérmunkást szakszervezetek és egy csomó idióta jogszabály védi, utálták, hogy ott a sok szinte ingyen dolgoztatható ember a világban, de nekik ezekkel a kekec honfitársaikkal kell baszakodniuk, és amikor az olajspekulációs válság beütött lett egy kényszer is, ami elindította ezt a gazdasági elitfrakciót az ideológiagyártás útján.

Elővették a régi jó liberális ideológiát és újragyúrták. Az megszűnt a polgárság, az akkorra már középosztállyá váló réteg ideológiája lenni, hiszen számukra már nem volt olyan érdek, ami a liberális ideológiával elérhetőnek tűnhetett volna. Ezért aztán az ideológiagyáros szakmunkások ennek a szűk gazdasági elitnek a sajátos osztályakarásait univerzálissá tették. Elhitették, hogy a megújított liberalizmus univerzálisan jó, hogy ez nem csak az egész társadalom, hanem az egész világ érdeke. Elhitették, hogy a neoliberalizmus az nem a nagytőkések gazdasági érdekei miatt szeretne liberalizálni, tehát lebontani az addigi nemzetállami korlátokat, hanem a liberális humanizmus terjesztése miatt. A neoliberalizmust a legkegyetlenebb populista eszközökkel olyanná gyúrták, hogy azt már simán el tudta fogadni az a kispolgár is, akinek a tényleges gazdaságai érdekeivel szembe ment az ideológia. A neoliberalizmusnak ezt a populista ideológiáját sokan kultúrliberalizmusként azonosítják, és sorolják azokat a mémemekt, amelyek sikerrel terelik el a figyelmet arról, hogy ennek a rendszernek és az ideológiájának milyen valós társadalmi hatásai vannak.

Ez látható itt is, ez a téves azonosítás, amikor a liberalizmust, illetve annak kortárs változatát, a neoliberalizmust "rész az egész helyett" a maga gazdasági-társadalmi, komplex és ésszerűen idősíkban is vizsgálandó világrenszer-alakító ideológia helyett a kultúrliberális-populista leegyszerűsítésként látják és próbálják láttatni. Mintha a neoliberalizmus semmi másról sem szólna, mint az elismeréspolitikáról: gondolkozz, beszélj, nyilvánulj meg, alkoss, satöbbi úgy, mint ha már most ideáltipikus nyugati lennél, de még ez sem elég, hanem időről időre tégy vallomást is, ítéld el azt, aki nem viselkedik eléggé nyugatiul, aki nem fogadja el bő nyállal a nyugati értékeket.

A neoliberális ideológia egy gyarmatosító, harácsszerző ideológia volt, és mostanra kifújt. Mivel más nincs, az emberek osztálytudata oda, tömegekké váltak, tehát jön az ungabunga, hurrá.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.12. 17:11:05

@WiteNoir: Ne anyádból indulj ki annak a megítélésében, hogy ki mennyire "elitista". Inkább tippelj az idézet szerzőjére.

Szindbad 2016.11.12. 17:27:09

@Holger Hartland: "Ezzel semmi bajom, akár drukkolhatsz is, hogy legyen majd rólam ilyen videó"

?? Teljesen elmentek otthonról?

Laikus Érdeklődő 2016.11.12. 18:06:05

@Lord_Valdez: Gondoltam, hogy a demokrácia az igazi ellenséged, a populizmus csak másodlagos célpont.

"a széles népréteghez nem tudsz racionálisan szólni."
A széles néptömegek nem tudnak racionálisan gondolkodni, ezért nem vevők a neoliberális eszmékre. De mi majd kifogunk rajtuk! Ha nem megy piaci alapon (demokrácia, populizmus) akkor majd megoldjuk okosba. Ez a szabadság filozófiája Liberatóriában.

2016.11.12. 19:20:48

@maroz:

erre nehéz lenne hirtelenjében mit mondani, az biztos, hogy a tág értelemben vett (balos-jobbos) liberalizmus egy középosztálybeli ideológia, és roppant dühösek amiatt, hogy az alsók, a lecsúszottak vagy a lecsúszástól rettegők nem elég lelkesek és nem osztják mindenben az ő "roppant civilizált" normáikat

2016.11.12. 19:21:57

@Holger Hartland:

gondolom a rendszerváltáskor mondta valaki, de nem tippelek

2016.11.12. 19:32:06

"Nekem a vilagon semmi bajom nem volt Clintonnal, Trumpot egy tahonak tartom, nem is nagyon kicsi tahonak,
Rohadtul megertem azokat az amerikaiakat, akik most nagyon duhosek, mert egy ilyen majomparade lesz az elnokuk. Azt is gondolom viszont, hogy Trump akar meg egy teljesen kozepszeru amerikai elnok is lehet (nem zarom ki teljesen, hogy csinal valami komolyabb baromsagot, azt igen, hogy kirobbantja a harmadik vilaghaborut)."

jó hogy benéztem, ezt írta jótündér

2016.11.12. 19:34:28

@WiteNoir:

persze a blogjaikból ki nem tennék a lábukat, véletlenül sem, akkor már megy a vernyák, ha nem tilthatnak, ha nem ők vannak hazai pályán

2016.11.12. 19:38:47

Clintonnak pedig betett az email-ugy, ami nyilvan egbe volt tulozva. "

ja, mások ezért börtönbe mennek vagy kirúgják őket.
clinton egy bűnöző vénkurva, és arra büszke az értelmiségi söpredék hogy rá szavazott.

annamanna 2016.11.12. 19:40:59

@Holger Hartland: itt a teljes videó: twitter.com/MiddleOfMayhem/status/796545047915331586 a fickó úgy kapaszkodik a kocsijába, mint nemrég egy Zsófi nevű fiatal nő, akinek egy cigány (zenész) elrabolta a kocsiját.

De az tény, hogy sehová sem jut a világ, ha holnaptól a hatalom nem az egyik csoportot védi a másiktól, hanem a másikat az egyiktől.

2016.11.12. 19:42:11

@WiteNoir:

mármint az értelmiségi clintonra szavazó része, trumpra sem a szegények és az iskolázatlanok szavaztak

2016.11.12. 20:44:28

OoOoOo 2016.11.12. 20:19:13

@viharangöntő: hajdaniSZDSZhajdani hangadóiról beszélni 7 év csontfideszuralom után? borsodi falvak kapcsán?? neee. erre sztem kicsit updateljünk rá."

ez mindent visz, a nap eddigi legjobbja

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.12. 21:32:42

@Szindbad: Amit a videón látsz, az az általad is támogatott liberális politizálás nyílegyenes következménye. Akkor már akár fel is vállalhatnád, hogy igen, ilyen világot szeretnél - a középosztálynak. ;P

@WiteNoir: Ann Coulter. Be kell mutatnom? Híres kőjobbos (!) amerikai publicista, Trump egyik fő támogatója a nyilvánosságban. Egyébként ha valami vagyok (nem hiszem, de ha mégis), akkor semmiképen sem elitista (pfhöjj :)), hanem "középosztályista".

Szindbad 2016.11.12. 21:34:44

@Holger Hartland: Nyílegyenes? Vagy csak behaluzod?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.12. 21:40:52

@WiteNoir:
Jaja, mindig a körülmények. Még véletlenül sem azért, mert egy ilyen rezsimből hiányoznak azok az automatizmusok, amik korrigálnák a vezetés hibáit, ezért csak idő kérdése és falnak mennek...

Nem akarlak elkeseríteni, de ha tanultál volna történelmet, akkor tudnád, hogy a liberálisok nagyon is elitisták voltak. Persze, nem egészen úgy, mint az Ancien Regime, hanem inkább meritokratikus alapon. Eszükbe nem jutott, sőt határozottan ellenezték az általános választójogot.

"a demagóg a populista egy részhalmaza"
Nem. A demagógia a módszer, amire szüksége van egy populistának, ha sikeres akar lenni.

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Áh, dehogy. Oké, nem olyan kelet-európai stílusú, hanem modern.

Pontosítsunk, te nem akarsz, meg még néhány ember, aki azt hiszi, hogy a hatalmasok talpnyalása jó dolog. A többség viszont jól el van benne. Lehet, hogy nem akarja, hogy egy liberális párt legyen hatalmon, de nagyon is örül, hogy nem egy teokráciában él, vagy egy olyan országban, ahol a sajtó a Központi Véleményt jelenti és börtön jár a tőle való eltérésért.

@Laikus Érdeklődő:
Ismét csak a kimaradt tanulás pótlását javaslom. Érdemes megnézni, hogy mi a különbség a liberalizmus és a progresszivizmus között.

Mindenki tudja jól, hogy a liberális demokrácia legjobb esetben is csupán a legkisebb rossz. Az ideális államforma egy végtelenül bölcs, erkölcsös, stb. vezető lenne, de ilyen nem létezik.
"Many forms of Government have been tried and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed, it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time." - Churchill

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.12. 21:45:59

Henry Kissinger: "The Trump phenomenon is in large part a reaction of Middle America to attacks on its values by intellectual and academic communities. There are other reasons, but this is a significant one."
www.theatlantic.com/magazine/archive/2016/12/the-lessons-of-henry-kissinger/505868/

Szindbad 2016.11.12. 21:52:47

@Holger Hartland: Rosszindulatú ideológiáid rabja vagy.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.12. 21:57:03

@Szindbad: Gyilkos, gonosz ideológia szolgája vagy.

maroz 2016.11.12. 22:19:51

@Szindbad: Szerintem nem jól látod. Ideológia csak akkor lesz, ha valaki megcsinálja, és ma igyekezeten túl nem nagyon látni mást. A neoliberális ideológia kifutotta magát, miközben a konzervatívok szokás szerint aludtak (ők középen voltak, nekik még éppen jó volt a neoliberális három évtized), a baloldaliak pedig elhitték, hogy a neoliberális ideológia végső soron nekik is jó.

Amit most a hagyományos fogalmakkal jobboldalinak mondott térfélen tapasztalsz az még nem az ideológia, csak a hőbörgés, a ressentiment. Mostanra jutottak el oda, hogy találnak okokat a háborgásra, érzik, hogy az ő életük sem tűnik annyira rózsásnak, pláne a kilátásaik. A szunnyadó konzervatív tudat felébredve legelőször is marhaságokat csinál, kapkod fűhöz-fához, keres valami kapaszkodót a tradicionalista érzelmei kiéléséhez. Ami éppen a kezébe kerül, például a keresztény európai civilizáció védelme a barbároktól. Amikor egy ilyen felgerjedt kispolgár a nagy konzervatív demhedelmében elkezdi arra építgetni a konzervatívnak remélt identitását, hogy a lebensraumot meg kell védeni a barbároktól olyankor én elolvasom Kavafisz versét és bólintok: mama, kezdődik!

mandiner.blog.hu/2011/05/22/a_barbarokra_varva_konsztantinosz_kavafisz

2016.11.12. 23:18:27

@Holger Hartland:

nem kell bemutatnod, több mint tíz éve tudok a létezéséről
elitizmus többmindent jelent, a hardcore középosztályista is az, bizonyos szemszögből

2016.11.12. 23:22:14

@Lord_Valdez:

Nem akarlak elkeseríteni, de ha tanultál volna történelmet,"

jaja, mindig a liberális tetvek nagy arca

akkor tudnád, hogy a liberálisok nagyon is elitisták voltak."

igen azok voltak, egy kurva szót nem beszéltem róluk. az az általatok "klasszikus liberalizmusnak" nevezett eszme egy hardcore kapitalista, középosztálybeli elnyomó ideológia, bizony

"a demagóg a populista egy részhalmaza"
Nem. A demagógia a módszer, amire szüksége van egy populistának, ha sikeres akar lenni"

muhaha. jóember, egy szónak több jelentése van.
a populizmus egy politikai irányzat, a valódi populista nem demagóg, épp ellentéte annak.
önmagában a tömegekhez szólás, az érzelmekre hatás nem demagógia, legfeljebb elitista libéknél.
szia

2016.11.12. 23:23:20

lsd wiki, demagógia
"A mai politikai pártok kissé elkoptatták ezt a kifejezést, mert túl gyakran használják kevésbé elítélendő jelenségek (például kampányfogás) megjelölésre, leszólására."

2016.11.12. 23:27:00

ingyenebéd, az egyik kedvencem

ingyenebed 2016.11.12. 22:13:57

@Hölderlin ist ihnen unbekannt?:

nem az a megoldás, hogy leereszkedünk a hülyékhez.

az a megoldás, hogy felbontjuk velük a sorsközösséget.

az államot leredukáljuk a minimumra, amennyire csak lehet.
nincs közös nyugdíjrendszer, nincs közös eü rendszer, nincs közös semmi, csak amire egészen nagyon szorosan rá vagyunk kényszerülve.

ha nincs az államnak hatalma, pénze, akkor tökmindegy, hogy a hülyék kire szavaznak. aztán mindenki úgy csinálja az életét ahogy akarja.

egyébként sztem ezért van így megrémülve fél Európa, mert az itteni elnyomó börtönállamot rávetítik az USA-ra.
pedig egy átlag amerikai mindennapi életét jóval kevésbé befolyásolja, hogy ki az elnök, mint mondjuk egy átlag franciáét."

2016.11.12. 23:52:53

de akármennyire ellenszenves jelölt is trump, tényleg örülök hogy nyert, kevés élvezetesebb dolog van mint olvasni az önhitt liberális kamuértelmiség meg az sjw-barmok vernyákolását

Szindbad 2016.11.13. 00:05:09

@WiteNoir: Az van, hogy valahogy engem megnyugtat, hogy Trump nyert.

2016.11.13. 00:16:17

@Szindbad:

egy szegénymegvető réteg tombolását jelenti majd, bár nagy változások aligha lesznek.

2016.11.13. 00:51:04

milyen pozícióban volt az az ember, aki ezt írta....

ugyanaz a tipikus hülyeség, vagyunk mi, kibaszott elitista liberálisok, akik kurva okosak, jól látják a világot és az igazat mondják az embereknek
meg vannak a cinikus hazug gazemberek, akik beetetik a butákat.
na az ilyenek megérdemelnének egy valódi náci kormányt...

"Jobboldali, baloldali, harmadik utas megszállottak, okos gazemberek, cinikus támogatóik és hasznos idiótáik tömik a fejüket lebutított világmagyarázatokkal, hogy népszerűséget és hatalmat szerezzenek, valóban.
Ám amikor ez épp sikerül valamelyiküknek (nem először történik, Magyarországon gyakrabban, Amerikában ritkábban), akkor a válasz az, hogy "hogyan csökkentsük károkat", meg az, hogy "hogyan segítsünk rajta". Nem pedig az önvád és azok basztatása, akik nem tömték az emberek fejét lebutított világmagyarázatokkal. Miszerint miért nem tömték, akkor lehetnének ők ("mi") az aktuális gazemberek, ha mégse tömték, akkor magukra vessek.

Amikor nem csurkák, hanem korábban normális, szabad emberek liberálishisztiről meg polkorrekthisztiről kezdenek beszélni; amikor eufémiákat gyártanak saját félelmeiket és szégyenüket csillapítandó; amikor maguk se veszik észre, hogyan csatlakoznak szépen, lassan, aztán egyre lelkesebben a "többséghez" - nos ez a Stockholm szindróma.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.13. 02:02:06

@WiteNoir: Szociológiai és történelmi szemináriumot sem tartunk. A "középosztály" nálam egyszerűen azokat jelenti, akik se nem gazdagok, se nem szegények. Dolgoznak, gyereket nevelnek, megélnek valahogy. Lehet "középréteg" is, nekem mindegy, a szavak csak címkék. Ez a középosztályizmus nem elitizmus.

annamanna 2016.11.13. 05:55:28

@Holger Hartland: "Lényegében a magyar lakosságnak 25 maximum 30 százaléka az, amelyik jelenleg Európában él. Ez nemcsak jövedelemprobléma, hanem életmód-, életvitel-, értékszerkezet-probléma is. A középosztályhoz hozzátartozna egyfajta biztonság és függetlenség, ez Magyarországon inkább a felső-középosztálynak adatik meg.”
A magyar középosztály európai értelemben nem középen van, hanem a középnél rosszabb helyzetben – mondta Kolosi Tamás.
A Tárki vezérigazgatója, Tóth István György szerint a középosztályhoz az is hozzátartozna, hogy az illető ne kerüljön bajba, ha elromlik a mosógépe.
„Ilyen értelemben nem nagyon combos a magyar középosztály. Ugyanakkor azt látjuk, hogy az utóbbi években az ilyenfajta deprivációs mutatók – nem tud nyaralni, nem tudja kifizetni a tartozásait, nem tud rendszeresen húst venni, van egy kilenc elemből álló lista – a középosztályban magas arányúak. 60-70 százalékos nagyságrendben vannak azok, akik nem engedhetnek meg maguknak valamilyen váratlan kiadást, azaz nem rendelkeznek likvid vagyonnal.”"
inforadio.hu/belfold/2016/10/20/a_magyarok_tobbsege_nem_europaban_el/

www.youtube.com/watch?v=11AIJwmyXds

maroz 2016.11.13. 06:03:17

@WiteNoir: Vegyük Jótündért egységnek, ha már elitizmus. HH minimum 1,5J, de eléggé nyilvánvaló, hogy ahogyan Jótündért sem tudod meggyőzni arról, hogy a gondolkodása és a viselkedése elitista, úgy HH-t sem lehet, pláne, hogy ő sokkal, de sokkal butább is, viszont ugyanannyira aljas. Szerencsére Jótündér már nem a mi fiataljaink életét teszi tönkre a szemináriumaival meg a Zeusz-tudatával, ezt mindenképp a javára kell írni. HH úgy pökhendiskedik itt, hogy a mi kenyerünket eszi. Ilyen a mi akadémiai elitünk, szétszóródott-szétszaródott, de jó is nekünk.

maroz 2016.11.13. 06:09:17

@WiteNoir: Mihail Alekszandrovics de örülne, hogy összegyűlt egy helyre ennyi elégedetlen narodnyik. :)))

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.13. 07:05:14

@Lord_Valdez:

Minden társadalomnak van tömeg és elit. A kérdés csak az, az elitet hogyan kényszerítsük rá arra, hogy a tömeg érdekében működjön.

Erre a liberális demokrácia tűnik a legrosszabb megoldásnak. A liberális rend elitje eleve nem áll semmilyen kapcsolatban a néppel, a népnek semmilyen hatása nincs rá, sőt még nevét se ismerheti meg. S a legrosszabb: a liberalzimus komolyan hiszi, hogy az önző elit tevékenysége hasznos a tömeg számára.

Ennyi az egész.

Hogy jön ide a teokrácia? Soros gazdádnál nem figyeltél, arra kellett volna itt hivatkoznod, hogy ha nincs liberalizmus, akkor jön Hitler és Sztálin.

Szindbad 2016.11.13. 08:43:34

@maroz: JT elitista, de az elitizmusa a minőségre épül. A minőség viszont nem csoportképtő erő, nem sokan tudnak minőséget produkálni, nem lesz belőlük tömeg sohasem. HH viszont nem elitista, hanem kultúrharcos, az ideológiája a liberálisok gyűlöletére épül. Kár, mert néha ír jókat, pl a legutóbbi fasizmusról írt posztja is jó.

Szindbad 2016.11.13. 08:55:54

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Aha, de melyik rendszer elitjei állnak szóba a pór néppel?

maroz 2016.11.13. 09:04:29

@Szindbad: Nehéz erre mit mondani, mert csak akkor tudnék, ha előtte tisztáznánk, hogy mit is értünk elitizmus alatt, illetve igyekeznénk megkonstruálni egy olyan meghatározást, amit mind a ketten el tudunk fogadni, de úgy tudom, hogy te az ilyen "mit értünk alatta?"-tematikáktól csalánkiütést kapsz. ;)

Szindbad 2016.11.13. 09:35:15

@WiteNoir: Gondolkoztam, hogy miért nyugtatott meg Trump győzelme. Jelenleg úgy tűnik, hogy Trump még kevésbé "kultúrharcosabb", mint Hillary. Remélem így is marad, a kultúrharcosok csak rombolni tudnak.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.13. 09:40:29

@Szindbad:

Az, amelyik kénytelen rá. Legkevésbé a liberális elit kénytelen rá.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.13. 11:17:39

@WiteNoir:
Ehhez nem liberalizmus kell, hanem iskola.

Házi feladat utánanézni a demagógia szónak.

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Nem tudom, hogy érzed-e az ellentmondást a szavaidban. Azt mondod, hogy a liberális demokrácia a legrosszabb arra, hogy az elit szolgálja a tömeget. Mert egy olyan rendszerben, ahol a nép szavazza meg a vezetőit, nincs a népnek ráhatása. Bezzeg egy monarchiában, ahol a vezető az alapján kerül pozícióba, hogy kinek a spermájából fogant, az nyilván jobban fogja képviselni. Meg herceg, grófok és bárók jobban képviselik, igaz?
Kénytelen vagyok megkérdezni, hogy te milyen gyógyszert szedsz?

Nem nagyon szoktam Sorost olvasni. Soros ugyanis progresszív, én meg liberális. Elég régi ősellenségek vagyunk, ha úgy tetszik.

@Szindbad: +1

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.13. 12:00:45

@Lord_Valdez:

A liberális demokrácia elitje a háttérhatalom. A választott politikai vezetők bábuk, kb. annyit számítanak, mint az, hogy Kádár alatt ki lett parlamenti képviselő.

A megszavazott libdem vezetők nem az igazi hatalmi tényezők!

Ez a legnagyobb baj a liberális dmeokráciával.

Ennél még a rossz monarchia is jobb, ahol esetleg a király debil fia kerül hatalomra.

2016.11.13. 12:19:32

@Lord_Valdez:

Házi feladat utánanézni a demagógia szónak."

te tényleg hülye vagy:))

2016.11.13. 12:20:07

@Szindbad:

igen, az sjw-aktivizmus tényleg csak rombolni tud, undorítóak. ma már így gondolom

2016.11.13. 12:21:22

@Holger Hartland:

bizonyos értelemben nem elitizmus, de nekem az sem szimpatikus, a tipikus középosztálybeli a fentit-lentit egyaránt utálja, elnyomná, lehet hogy nem jobb, mint egy szűkebb értelemben vett elitizmus.
pláne, ha elég erősen épít a balosok gyűlöletére

2016.11.13. 12:23:02

@maroz: @Szindbad:

azért elit ide, minőség oda, ha valaki állításait nem igazán tudja-akarja megvédeni, csak lesöpör, fölényeskedik, tilt stb. az azért nem a legminőségibb dolog.
vö. TGM: "nem vagyok vitázó típus"
hát ja, csak éppen a tudomány, a társadalmi kérdések nem kinyilatkoztatásról, retorikai gyakorlatokról szólnak

Pelso.. 2016.11.13. 13:12:47

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Akár már holnap kezdd el kényszeríteni a hazai elitet, hogy a tömeg érdekében működjön:)

Egyébként megfelelő életszinvonal esetén a középosztály nem akar az elittel semmit, szépen elvan, tervezhető jövővel.

2016.11.13. 13:16:20

@Pelso..:

a jövő társadalma inkább sok kispolgárról és egy tágabb értelemben vett felső rétegről szól, az az igazi középső közép elég szűk lesz. a világ változik.

maroz 2016.11.13. 13:19:42

@WiteNoir: A velünk élő elitizmus:

"Ehhez nem liberalizmus kell, hanem iskola.
Házi feladat utánanézni a demagógia szónak."

Ha a diskurzus során a partnert magammal egyenlőnek fogadom el, akkor morális kötelességem a mondandómat úgy megfogalmazni, hogy azt a másik is megértse. Ezt a megértést nagyon sokszor nehezíti az, hogy ugyanazon a szón, ugyanazon a fogalmon mást és mást értünk. Nem csoda (az a csoda, hogy tudunk egyáltalán artikuláltan beszélni), hogy ilyen fogalomeszköztárral nem tudjuk egymásnak érthetően elmondani azt, ami a fejünkben van.

Ha ezt az egyik fél felpanaszolja és javaslatot tesz a probléma áthidalására, akkor a másik fél ha a tudata elitista akkor le fog osztani: én tudom, te meg végezd el a házifeladatodat, nem szeminárium ez, hogy oktassalak, meg különben is, az nekem munka és én faszt vern..., öööö, izé, szóval szórakozni járok ide! Na, ez az elitizmus, és ha ezt egy elit státuszú ember teszi, akinek ráadásul a státusza miatt komoly hatalma is van, akkor ettől én nemboldog leszek, ami nem ugyanaz, mint a boldogtalan, de ettől még szar érzés.

maroz 2016.11.13. 13:23:01

@WiteNoir: @Szindbad: Nézzétek meg ezt, nem kell vele egyetérteni, csak azt vegyétek észre, hogy bizonyos keretezések, bizonyos megközelítések amelyek eddig nem igazán léteztek egyre sűrűbben fel-feltünedeznek és nem fogatlan vén kommancsok makogják el a régi nótákat ugyanúgy:

www.youtube.com/watch?v=hM4TFRNXUfk

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.13. 14:31:47

@annamanna: Relatív, hogy mi van "középen", és a magyar "középosztály" (vagy -"réteg") persze, hogy sokkal szegényebb, mint az osztrák.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.13. 14:49:17

@WiteNoir: Nem is rokonszenves akarok lenni, hanem egyértelmű. :) Látom, ez alakul is, olyasfajta "középosztályizmusra" gondolok, amilyenről írsz, bár ez a fentit-lentit nem feltétlenül utálja, csak magától különbözőnek tartja. És valóban, a jelen felállásban inkább a jobboldal felé húz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.13. 15:03:35

Ms. Kutzera is no Trump voter. She’s a Bernie Sanders fan. But she, too, thinks the system is broken. And she thinks Trump supporters get a bad rap.

“The characterization of Trump voters is off-base and unfair,” she says. “These people are my cousins and my neighbours, and I can tell you they don’t care that I’m gay. They don’t care that I have a wife. And I don’t care about their guns. All my friends and family have handguns and stuff like that. But I’ve never wanted to take anybody’s guns away, and they don’t want to take away my right to be who I am.”

Guns and gays – “That’s something the media have decided we should argue about.”

As for racism, she says, “Republicans are no more racist than the Democrats around here.”

www.theglobeandmail.com/news/world/us-election/trump-voters-deserve-respect-hereswhy/article32816170/

2016.11.13. 15:44:26

@maroz:

nem tudja, hogy összekeveri a demagógia retorikai és politikai jelentését. neki per def. minden demagógia, ami tagadja a liberális kapitalizmus mindenhatóságát és bármilyen módon kedvez a szegényeknek, kispolgároknak
(ahogy másoknak meg demagógia, ha kimondják, hogy pl. a cigányságot illetően árnyaltabb a kép, mint a ballib elit képvisel)

2016.11.13. 15:47:28

@maroz:

jaja, mond dolgokat. nem ismertem eddig eme csatornát

hogy pofára estek.
egyrészt szeretnék elhitetni, hogy a sötét bunkó réteg szavazott trumpra, csak hát a statisztikák nem ezt mutatják.
másrészt meg azt hitték, a trumpriogatás, meg hiladék több szavazót hoz majd, hát sokat hozott, de nem eleget.
most meg megy a rinya

2016.11.13. 15:48:34

@Holger Hartland:

így van.
mint mondtam, pofára estek.
nyilván nekem trump is ellenségem, de attól még a demokrata elitet meg az öreglányt nem kell szeretnem

2016.11.13. 15:57:56

@maroz:

a ballibek
stefan75 2016.11.13. 15:54:52

@viharangöntő: "jó lenne, ha végre szembenéznének ezzel"

Nem tudom, hol töltötted az elmúlt évtizedet, de ez a szembenézés olyan sikeresen megtörtént, hogy el is tűntek a süllyesztőben. Most akkor hogyan tovább?"

2016.11.13. 15:58:53

@Holger Hartland:

"Kettes · orulunkvincent.blog.hu 2016.11.13. 14:37:52

@jotunder: Pompás cikk! Rengeteg új dolgot tudtam meg a Trump-szavazókról, például, hogy felügyeletre szoruló idióták, akik tudják, hogy választottjuk hazug, megbízhatatlan és fogalmatlan tróger, de bíznak benne, hogy megváltozik és valami csodát tesz. Meg azért egy kicsit rasszisták, idegengyűlölők, homofóbok és redneckek is, de csak amolyan szemérmesen. Tényleg, érdemes beszélgetni velük."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.13. 22:19:05

@WiteNoir: Ő dolga. Ő baja, nem enyém, oldja meg magának. :)

Szindbad 2016.11.13. 23:26:18

@Holger Hartland: Hát, 5-10 év múlva kiderül, hogy pontosan kinek is a baja.

annamanna 2016.11.14. 05:25:11

@Holger Hartland: Nem minden társadalom oszlik fel ugyanúgy. Van, ahol nagyon széles a középosztály, és van, ahol nincs. A szövegben ez volt: "A középosztályhoz hozzátartozna egyfajta biztonság és függetlenség".
Persze nyilván sokféleképpen lehet értelmezni a középosztály kifejezést; most valami olyasmiből indulok ki, ami Marxnak is feltűnt. Ő írt a különböző "termelési módokról", és szembeállította az "ázsiai termelési módot" a "germán"-nal. Lehet, hogy nem jól írom le, de úgy emlékszem, ebből az a lényeg, hogy míg az ázsiaiban egy egyén először is a közösség tagja, úgy lehet birtokosa bárminek, addig a germán rendszerben egy egyén először is birtokos, úgy tagja a közösségnek. A germán termelési mód egy nyugat-európai sajátosság, és Európa történelme erre épül rá. Ez teremtette meg azt a középosztály fogalmat is, amiről a fenti cikk megjegyzi, hogy a magyar társadalom nagy része nem Európában él.
Az európai középosztály fogalmához ugyanis hozzátartozik a hatalomtól való függetlenség; a germán termelési módban először valaki birtokos, aztán tagja a közösségnek, tehát a közösségtől függetlenül birtokol. Az ázsiai módban viszont nem létezik közösségtől, hatalomtól való függetlenség.
Szerintem a két rendszer különbségének legalapvetőbb oka a közel-keleti és az európai tájak közti éghajlati különbség. A Közel-Kelet száraz, meleg, a táj sok helyen sivatagos, a mezőgazdasági művelés csak öntözéses gazdálkodás keretei között volt elképzelhető, az pedig egyedül kivitelezhetetlen; tehát már a neolitikumtól kezdve csakis közösségi termeléssel lehetett az életet fenntartani. Az egyén csak a közösség tagjaként létezhetett, csak a közösségnek való alárendeltségben szerezhetett jogosultságot bármire. Akit kizártak a közösségből, azt halálra ítélték.
A germán törzsek által lakott területeken viszont bőséges a csapadék, teljesen értelmetlen lett volna a földet öntözni; a mezőgazdasági termeléshez nem volt szükség közösségi összefogásra; az egyén nem kényszerült arra, hogy minden határon túl is alkalmazkodjon a közösséghez; az élete fenntartásában a saját szerepét fontosabbnak láthatta, mint a közösség szerepét. Ha valakit kizártak a közösségből, ezzel egyáltalán nem ítélték halálra. A germán mesék újra és újra felbukkanó szereplője az erdőben (vagy a kút alatti világban) magányosan élő öregasszony (pl Holle anyó, aki magányában nemhogy elesett, inkább nagyon is gazdag).
A magyar törzsek őstörténetében a kelet-európai pusztákon való nomád legeltetés szerepel, ami szintén csoportos tevékenység, még ha nem is párosul olyan erős alávetettséggel, mint a közel-keleti államok alattvalóinak élete. A magyar mentalitásba éppen ezért nem épült be az a nagyfokú autonómia, mint a germánba. Lám, több mint ezer évvel később is még mindig arról cikkeznek a magyarok, hogy a társadalom nagy része nem Európában él; Ady azon csodálkozott, hogy mit keres a Tisza partján stb. Az ősi korban kialakult mentalitás szívósan túlél, megváltozott földrajzi-társadalmi viszonyok között is átöröklődik, ahogyan ezt látjuk a cigányok esetében is.
A speciális germán mentalitásból kiindulva lehet megérteni olyan meghatározó történelmi eseményeket is, mint a lutheri reformáció. A katolikus egyház a római birodalom romjaira épült, birodalmi gondolkodással. A katolicizmusban az egyén az egyház tagjaként üdvözülhet, mindenek felett alkalmazkodnia kell hozzá, kritikátlanul el kell fogadnia az egyház szabályait, azokat nem kérdőjelezheti meg.
Ezt a rendszert persze hogy egy autonómiára törekvő germán torpedózta meg. Luther egy bányász 8. gyerekeként lett jogi doktor. A nem germánok lakta országokban szerintem nem lett volna lehetséges, hogy egy bányász egyetemre járathassa a 8. gyerekét. De a német területeken az elnyomó hatalom nem volt olyan erős, hogy sikeresen lepusztítsa a "középosztályt". Az izmos, életerős középosztályból származó Luther megkérdőjelezte az egyház kizárólagos szerepét az üdvösségben, az egész vallást az egyéni autonómia felé mozdította el, és ebben partnerre talált a német államocskák vezetőiben is, akiknek szintén terhes volt a pápának való alárendeltség.
Az európai civil autonómia, független középosztály, liberális szabadságjogok, feminista egyenrangúság és hasonló értékek mögött nagyon ősi, több ezer éves struktúrák húzódnak. Ahogyan a magyarság nyugat és kelet közt billegő pozíciója, hídszerepe is több ezer éve kialakult gondolkodásmódba gyökerezik.
Nyilván ezért is lehetséges, hogy számodra a középosztály szimplán annyit jelent, hogy vannak emberek, akik anyagilag valahol a társadalom közepén helyezkednek el, és ebbe a kifejezésbe nem érted bele azt a "civil kurázsit", hatalomtól való autonómiát, ami a nyugati értelemben vett középosztály jellemzője (és amihez természetesen kellő anyagi stabilitás, jómód is szükséges).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.14. 06:58:56

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Akkor mutass már nekem egyetlen államformát, ahol több szóhoz jut a drága nép. Egyetlen van: az anarchia, ahol igazából ököljog formájában a csőcselék bárkit agyonverhet.

@WiteNoir:
Nem, a demagógia nem a témájától demagógia, hanem a módszerétől. Attól, hogy tisztán érzelmi manipuláció.
Ezért adtam fel házi feladatnak.

Pelso.. 2016.11.14. 07:49:35

@WiteNoir: A kispolgár is polgár, ha így lesz, némi kompromisszummal tekintsük fejlődésnek.
Viszont a felső réteg nem szereti, ha értelmezik, a tágabb számukra itt azt is jelentheti, hogy majd többen kell osztozkodni a koncon.

Szindbad 2016.11.14. 08:23:16

@Holger Hartland: index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/11/14/trump_ne_feljenek_tolem/

Eddig teljesen normálisnak tűnik Trump, kultúrharcosság jelei sehol.

Emlékszel mi volt 2010-ben? a WTF kampány, meg a szánalmas fülkeforradalom?

Kibaszott kultúrharcosok.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.14. 08:30:08

@Lord_Valdez:

A liberalizmusnak vége, ennyi, ne sirasd annyira.

Kinek jó az a rend, melyben a nagytőke élet és halál ura? Ráadásul a tőkések erősen elkanászodtak az utóbbi időben, elkezdték támadni az alapvető szabadságjogokat, plusz perverz értékeket kényszerítenek ránk.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.14. 08:41:48

@Szindbad: Persze, hogy Trump normális, mindig is az volt. Csak ezt eddig nem vetted észre, mert bekajáltad, hogy ő az új Hitler. Most, hogy ő lesz az elnök, már motiváltabb vagy, hogy észrevedd.

@annamanna: Én erről nem gondolkodom ilyen bonyolultan. :) A közép az, aki középen van.

Szindbad 2016.11.14. 08:45:05

@Holger Hartland: Nem, sehol nem mondtam ilyet.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.14. 08:51:48

@Szindbad: Akkor nem vagy tipikus dem-párti és nem újdonság számodra, hogy normális? Jó.

Szindbad 2016.11.14. 08:56:03

@Holger Hartland: Hát itt ugye inkább az a kérdés, hogy a te elképzeléseidet mennyire fogja hozni.

Pelso.. 2016.11.14. 10:53:01

@Holger Hartland: a "más a kampány, más a kormányzás" ugye nem felejtődött el?

Vödör1 2016.11.14. 12:20:56

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
"Minden társadalomnak van tömeg és elit. A kérdés csak az, az elitet hogyan kényszerítsük rá arra, hogy a tömeg érdekében működjön.

Erre a liberális demokrácia tűnik a legrosszabb megoldásnak. "

ez szerintem nem igaz. Azért azt a liberális demokráciától nehéz elvitatni, hogy az elitje ebben foglalkozott a legtöbbet a nép jólétével. Vagy mondj másik történelmi példát (lehetőleg több évtizedest, hogy ne minősüljön fenntarthatatlannak) ahol ez jobb lett volna. Talán a kádárrendszer többet adott a többségnek, de nem volt fenntartható. Tényleg kíváncsi vagyok hogy hogy nézne ki egy a tömegeknek jobb nem liberális demokrácia, ami nem egy ember (diktátor) jóságán múlna.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.14. 12:54:55

@Vödör1:

A megoldás a jelző nélküli demokrácia, azaz a nem liberális demokrácia.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.14. 13:18:11

@Szindbad:

Még sehol, a kezdetei láthatóak Belaruszban és Oroszországban.

2016.11.14. 14:25:24

@Lord_Valdez:

Nem, a demagógia nem a témájától demagógia, hanem a módszerétől"

te nevezed magad iskolázottnak, te fogyatékos???

2016.11.14. 15:19:56

@Vödör1:

nem liberális demokrácia, ami nem egy ember (diktátor) jóságán múlna. "

a "liberális demokrácia" voltaképpen a mai nyugati demokrácia ideális formája.
vannak ettől eltérő típusok is, sokféle, de azok sem nagyon sokban különböznek.
ami már számottevően különbözik, azok az "illiberális demokráciák", de ezeket nevezzük (fél)autoriter rendszereknek is, ez a pontosabb, nem pedig a manipulatív "illiberális demokrácia".
ezek már nem valódi demokráciák a szó mai értelmében

2016.11.14. 15:21:00

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

azok jobboldali, autoriter rendszerek, nem 21. századi értelemben vett demokráciák.

2016.11.14. 15:27:29

@WiteNoir:

azért legyen, hogy olvasók is értsék

Valdadék fentebb helyesen megállapítja, hogy a demagógia egy módszer
de mint írtam fentebb a populizmussal kapcsolatban,
vannak
-valódi populisták,
- demagóg valódi populisták és emelett ----látszatpopulista demagógok

a liberráltaknak minden populizmus demagóg, igazából nem tesznek különbséget

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.14. 18:04:06

@Pelso..: nagyot fognak lesni a fijugg, amikor goodfriend lesz kinevezve új nagykövetnek :)))))))))))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.14. 18:26:11

@Szindbad: @Pelso..: Idénre annyit kértem a Jézuskától, hogy Trump győzzön. Megkaptam, karácsonyra mást már nem kérek. :) Örülök neki, és minél savanyúbb képpel kárognátok bele onnan a libbancs táborból, annál jobban. :)

Jó kedvemben ajánlok is nektek egy cikket: How to destroy the alt-right?
www.breitbart.com/milo/2016/09/19/milo-destroy-alt-right-speech/

2016.11.14. 19:30:04

@Holger Hartland:

Milo Yiannopoulos egy gazdag nárcisztikus kis buzi, teljesen összeillik "ellenségével", a feminista aktivista shanleyvel aki szintén egy jó családból származó yuppie-ból lett femináci(volt barátja egy börtönviselt náci informatikus)

na ilyeneket látva gondolkodom én el azon, hogy ezeket paraszti életre kellene fogni, kivenni a kényelmes kis nagyvárosi környezetükből és akkor megnéznénk a kisbuzit meg a feminácit valóságshow formájában a tévében.
és bazdmeg egy csomóan minimálbérért robotolnak meg munkanélküliek meg éheznek...

2016.11.14. 19:32:32

@WiteNoir:

www.breitbart.com/big-government/2015/08/23/shanley-please-come-back-to-twitter-we-beg-you/

mekkora valóságshow lenne, egy farmon összezárva a két majom, hánynák a trágyát meg ha enni akarnak, fognának nyulat:)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.14. 20:05:37

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Jól van, higgyél benne, ha jól esik.

Az a baj, hogy a "nagytőkések" nem léteznek, mint csoport. Vannak gazdag emberek, de nem alkotnak egy közösséget.
Egyébként meg mi az alternatívája? Hogy politikusok lesznek azok. Kinek jó ez?

Nem tudom, hogy tudsz-e róla, de ha nem, elárulok egy óriási titkot: Mindig az elit uralkodik. Mindig.
Csinálhatsz forradalmat hetente, polgárháborút minden második kedden, proletárdiktatúrát szökő-évente, akkor is az elit fog uralkodni. Próbáld ki nyugodtan. Már nagyon sok országban kipróbálták. Hiába hirdeted a munkás-paraszt-hatalmat, hiába nevezel ki szövőnőket miniszternek, pár év és ugyanolyanok lesznek, mint a régi elit volt, maximum csak alpáribbak.

@WiteNoir:
Ülj le, egyes. Legközelebb készülj!

Pelso.. 2016.11.14. 20:13:11

@Herr Stacheldraht Leger: Mindegy. Az épp aktuális nap főnöki sug

2016.11.14. 20:16:16

@Lord_Valdez:

a "nagytőkések" nem léteznek, mint csoport.



Ülj le, egyes. Legközelebb készülj! "

valdadék, attól még létezik nagytőke és léteznek nagytőkések mint strukturális pozíciót elfoglaló személyek, hogy esetleg szociokulturális csoportként nem egységesek (bár egy részük az)

Pelso.. 2016.11.14. 20:33:22

@Herr Stacheldraht Leger: Sebaj, az se. Az épp aktuális nap főnöki sugallat szerint kell örvendezni , az ilyesmi tartja ám egyben a tábort.

@Holger Hartland: Nekem mindegy. Senki nem látja előre, hogy kormányzásának milyen közvetlen hatásai lesznek az itthoni átlagember számára. A mímelt lelkesedés meg semmit sem hiánypótol.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.14. 21:34:24

@WiteNoir: @Pelso..: Sok dolog talán változtathatatlanul és örökre másként látszik jobbról, mint balról.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.14. 22:01:33

"Szép az, ami érdek nélkül tetszik."
(lépcsőházi bölcsesség, amúgy tán Kant)

Szindbad 2016.11.14. 22:21:28

@Holger Hartland: Mondom én, hogy rosszindulatú ideológiád rabja vagy. Nincs ezzel baj, együtt nézzük végig ahogyan beérik a világról alkotott elképzelésed, remélem lesz más örömed is a kárörömön kívül. Beszéltünk már erről, legyőzitek a liberálisokat, könnyen legyőzhetők, csak éppen az élhető világok legjobbikát győzitek le velük. Kezdek ráhangolódni egyébként, szerintem jól fogok szórakozni. A Trump történet kicsit felgyorsítja az eseményeket, aminek kifejezetten örülök.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.14. 22:28:51

@Szindbad: Mikuláskor az ember nem agyal, hanem örül a pillanatnak. Ja, aki szart talált a cipőben, az de.

Szindbad 2016.11.14. 22:58:41

@Holger Hartland: Igen, azon agyalok, amin magam is meglepődtem, hogy miért nyugtatott meg Trump győzelme. Innentől fogva gyakorlatilag vége van a liberális demokráciák korának, elindult egy időszak, amiért a liberalizmus már nem felelős. Nem kell már, hogy rosszul érezzem magam a liberálisok elbaszásaiért, mostantól te jössz, a felelősség mostantól a tiéd (mint ahogy Orbánért is 2010-től). Boldog karácsonyt. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.14. 23:55:47

@Szindbad: Mikuláskor nem szívesen mondok ilyet, de nagyon korai feladnod. :) Messze nincs még vége, és a liberalizmus még mindig sokkal erősebb. Furcsa módon Orbánért (akinél az ország választana jobbat, ha volna kit) is elég nagy mértékben felelős.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.15. 00:01:21

@Pelso..: eeeeh, akkor szólok vissza washingtonba, hogy maradhat az öreg harcos otthon, mással kell szétfeketelistázni az újévet

Szindbad 2016.11.15. 00:23:21

@Holger Hartland: Ja, igen, emlékszem, rosszindulatú ideológiád célja a liberalizmus totális megsemmisítése, amelynek része az is, hogy mindenért a liberalizmus a hibás, pl Orbánért is. Hát így könnyű boldog pillanatokat átélni mikuláskor, de akkor ezek tényleg csak pillanatok lesznek, hiszen hosszú még az út.

annamanna 2016.11.15. 04:58:55

@Holger Hartland: mondok jobbat: a közép az, aki ki van egyensúlyozva, és az egyensúlyából nem billen ki se ide, se oda.
A szélsőség nem kiegyensúlyozott. Aki a középtől ebbe vagy abba az irányba elbillen, az a normától, a normálistól távolodik el.
Aki kiegyensúlyozott, az nem függő. Aki kiegyensúlyozatlan, az függő. A szélsőségesek függők. A gazdag függ a szegénytől, a szegény a gazdagtól.

"Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.

Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.

Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia."

Jaj, ezt a poént most nem bírom magamba fojtani:

"Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habony tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt."

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 06:29:34

@Lord_Valdez:

A tpkések közösséget alkotnak, természetesen nem homogén ez a közösség, de közösség, hiszen van egy sor közös érdekük.

Ha a társadalom vezetői nem tartoznak felelőséggel a társadalom tagjai felé, az hatalmas gond. Ezért rossz a liberális demokrácia: a hatalom háttérhatalom, nem láthatóak, nem tudhatók konkrétan kik azok. Ezért jobb ennél még az abszolút monarchia és a diktatúra is: ott nincs vita, ki a felelős. Kádár alatt nem volt kérdéses, ki a felelős mindenért, ami történik, legfeljebb a szovjet vezetés nyomását kellett még figyelembe venni.

A liberális demokrácia ötvözi a demokráciűt és a diktatúrát, mindkettőből a legrosszabbat véve.

Pelso.. 2016.11.15. 08:28:28

@Herr Stacheldraht Leger: Az elmúlt napokban volt valami hír, hogy a pénzügyminiszteri posztra valami globálsátánfajzat-népnyúzó bankár az esélyes.

@Holger Hartland: Néha lépjünk már ki a jobb-bal szemléletből, ez csak az árkot ássa, az elit meg röhög.
Hogy is lehetne így megkülönböztetni, amikor (homályos ideológiáikat hagyjuk, úgyis hazudnak), csak gazdaság terén, 90' óta többször, és nem alkalomszerűen, hanem folyamatosan x párt az elveivel és addig hirdetett programjával is ellentétes és ugyanakkor pont politikai ellenfelével több ponton egyező gazdaságpolitikát folytatott? Nálunk nincs klasszikus jobb vagy bal, érték ill érdek képviselet, hanem amit aktuálba le lehet nyomni a nép torkán.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 09:39:03

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: nem sokra megyünk azzal, hogy tudjuk ki a felelős, ha nincs lehetőség felelősségre vonásra.
Márpedig látjuk, illiberáliában nincs, szóval baszhatod.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 09:41:39

@Jean Sol Partre:

Liberális rendben végképp nincs lehetőség a felelősségre vonásra, vedd észre. Hogyan vonod felelősségre pl. Sorost?

maroz 2016.11.15. 09:59:08

@Jean Sol Partre: Benned van a hiba, nem tudod értékelni amikor van, például amikor valakit saját kérésére, érdemei elismerése mellett menekülés közben hátba lőnek. ;)

Jean Sol Partre 2016.11.15. 10:06:10

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: ha Soros vét a törvények ellen, le lehet csukni most is.

De te javasolsz egy másik rendet, ami pont az általad állított szempontok szerint semmivel se jobb, mint amit le akarsz váltani. Birca, galambocskám, nem vagy te véletlenül mégiscsak orosz ügynök?

Jean Sol Partre 2016.11.15. 10:08:01

@maroz: dehogynem, és a jól bevált rituális királygyilkosságot is nagyon birom, csak nem feltétlenül érzem a direkt felelősségi összefüggéseket.

maroz 2016.11.15. 10:13:33

@Jean Sol Partre: Talán azért, mert nincs is? ;)

Viszont az vicces, hogy már megint ott fogunk élni, ahol az elefántok basznak, és már megint fűként. Ráadásul most még az sincs, hogy keletről valami más ideológia jönne, illetve ami különbség van az elhanyagolható, így most majd a kapitalista államok munkaversenyében leszünk forgács. Ex oriente lux, de hát most keletről is ugyanaz jön vissza, ami nyugatról odaömlött, tehát ex oriente reflux. :)

Jean Sol Partre 2016.11.15. 10:21:42

@maroz: akkor ez az az égető érzés a torkomban.

gyalog.galopp 2016.11.15. 10:45:35

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:

fikciókra fikciókkal fikciózni, miközben meg a világ nem fikciók szerint működik.

A kérdés jogos, nem fikció.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 11:23:24

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: de ha a törvények ezt lehetővé teszik, akkor a törvények társadalomellenesek, rajtuk kellene kezdeni a felelősségrevonást. Te bűnbakot keresel, nem felelőst.

IdomitottFoka 2016.11.15. 11:46:16

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Én nem is értem, hogy bírtál csak Bulgáriáig szaladni, miközben annyi liberálisoktól mentes vezetésű ország akad a világon (tulképpen a többsége az). Fehéroroszország, nemfehér Oroszország, a komplett Közel-Kelet és Afrika egésze, Dél-Amerika vadromantikus gerilla és antigerilla kormányai. A távol-kelet egypártrendszerei mind mind a rendelkezésedre álltak és állnak, boldogan élhetnél ott, fütyülve a liberókra/buzikra/ateistákra/pápára. Egyes helyeken baszogatnának ugyan, hogy bigott muzulmán helyett a bigott keresztény vagy, de ha azokat kihagyod még mindig temérdek hely közül válogathatsz. Ja és felelősségre is vonhatod a jól látható elitet (pl Dzsongun elvtársat), ha vmi csúnyaságot követ el. Blogolni onnan is tudnál (hehe), mi meg lehet hogy jól belátnánk hogy mennyire igazad van.

A tőkésekkel meg úgy van, mint a női lábakkal, tudod.

maroz 2016.11.15. 11:48:25

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Ez így, ennyire leegyszerűsítve nem igaz, hiszen a sorosi világrendszer például Szindbádnak kifejezetten jó. Nekik el sem tudom mondani azt, hogy mi a baj ezzel a jelenlegi társadalmi berendezkedéssel, mert nekik relatíve jó és ezt féltőn őrzik. Soros bizonyos társadalmi rétegeknek jó, másoknak rossz, és ha tippelnem kéne akkor azt mondanám, hogy a magyar társadalom 80%-ának biztosan rossz, míg a húsz százaléknak nem annyira rossz, jó és nagyon jó, egyre szűkülő arányban.

A probléma csak az, hogy a hatalom a húsz százalékra támaszkodik, egyrészt, másrészt pedig az érdemi hatalmi eszközök a szűk egy százalék kezében van, koncentráltan. Ennek a húsz százaléknak kurvaélet, hogy nem fogod tudni elmagyarázni hogy rossz és miért, de miattuk a maradék nyolcvannak sem, mert túlordibálnak és a többség simán elhiszi, hogy neki az a fontos, hogy a Szindbádok webshopolhassanak, és ha nem lenne Soros akkor vége lenne ennek a világnak, amiből amúgy ők személyesen úgysem részesülnek, vagy ha mégis, akkor két évben egyszer, de az illúziója, hogy akár ők is vásárolhatnának interneten keresztül, az roppant fontos, és ez felülír minden mást.

maroz 2016.11.15. 11:54:45

@IdomitottFoka: "Ja és felelősségre is vonhatod a jól látható elitet (pl Dzsongun elvtársat), ha vmi csúnyaságot követ el. "

Látod, @Szindbad:, szinte fillérre pontosan ugyanazt mondja, amit te. Ugyanaz az ostoba és aljas narratíva, amiről te azt hiszed, hogy a saját okosságod, közben ha jobban megnézed akkor láthatod, hogy dől belőletek vissza a balliberális elit által a torkotokon lenyomott neoliberális populizmus.

(Bocs, Fóka, te itt most csak demonstrációs segédeszköz voltál, használtalak, elnézést érte. )

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 11:56:13

@Jean Sol Partre:

Pontosan ezt teszem. Nem Soros ellen küzdök, hanem a liberális rend ellen.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 11:57:57

@IdomitottFoka:

Nem politikai alapon választom meg lakóhelyemet. Vicces, hogy a liberálisok simán küldözgetik az embereket ide vagy oda, miközben mélyén felháborodnak, ha más mondja ezt nekik: pl. "költözz Hollandiába, ha homokházasságot akarsz!".

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 12:03:42

@maroz:

Nyilván van akinek jó a liberális demokrácia, ezt nem tagadom. De alapvetően azok többsége, akik azt hiszik nekik ez jó, csak a liberális narratíva miatt hiszik ezt. Ha valamit hosszasan mondogatunk, előbb-utóbb mindenki magától értetődő galaktikus igazságként fogja elfogadni azt.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 12:14:00

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: de amit helyette ajánlasz, ugyanazokkal a hibákkal küzd. Hogyan vonod majd felelősségre Sorost, ha illiberális rend lesz? Vagy monarchia?

IdomitottFoka 2016.11.15. 12:14:45

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: De hát nem küldtelek sehová. Csak felhívtam a figyelmedet, hogy ott boldog lehetnél, nem érne el az ezerfejű liberálhidra.

"Ha valamit hosszasan mondogatunk, előbb-utóbb mindenki magától értetődő galaktikus igazságként fogja elfogadni azt. "

Azért vicces azt olvasni tőled, hogy bárkit megszólsz mert vmit hosszasan mondogat.

@maroz: Nem sértődtem meg. De miért ostoba? Mitől felelősségre vonhatóbb egy tényleges vagy kvázi diktátor mint egy liberálháttéreminenciás? Akikről amúgyis tud mindenki mindent, vagy tudhatna, ha hajlandó lenne utánanézni, ahogy Te is.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 12:34:38

@Jean Sol Partre:

Akkor eleve nem fog tudni semmit. Ha nem azon alapszik a rend, hogy az egyén önzése nagyszerű, semmi gond, mert ezek után simán leállítható lesz az, ami a nép számára káros.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 12:36:13

@IdomitottFoka:

Én most is boldog vagyok, a boldogságom nem helyfüggő. San Francisco homokos negyedében is ellennék, hidd el. Akinek a boldogság fizikai helyzhez kötött, az nem tudja, mi a boldogság.

Szindbad 2016.11.15. 13:12:24

@maroz: Nem értem, hogy miért gondolod, hogy más rendszerben jobban éreznéd magad. Valószínűleg azért nem értem, mert nem tudom, hogy konkrétan mi a bajod ezzel. Nézd, én írtam már, hogy ez a rendszer igazságtalan. Mivel én is a kis-középosztály része vagyok, az osztálypályám meredek, generációk múlva tudunk csak feljebb lépni, ahogy Gagyi Ági mondta. Te melyik osztályba tartozol? A munkásosztály osztálypályája lapos, ők nem tudnak generációk múlva sem feljebb lépni. Te melyikhez tartozol?

Jean Sol Partre 2016.11.15. 13:21:06

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: ez teljesen homályos. Ki állít le mit? Mi lesz, ha az illiberális vezető válik Sorossá?

Jean Sol Partre 2016.11.15. 13:41:24

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: akkor mi is lenne a különbség a két rendszer között? Feltaláltad a demokratikus monarchiát?

Jean Sol Partre 2016.11.15. 14:01:29

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: nem, de az általad kívánt rendszerben is kialakulhat és semmi nem véd meg tőle. Most is csak az uralkodót lehet leváltani, meg a tiédben is.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 14:07:24

@Jean Sol Partre:

A legrosszabb megoldás az, ha a vezető rétegnek hivatalosan nincs pozíciója. Ez teljesen idegen jelenség, sosem létezett a korábbi emberi társadalmakban. A háttérhatalom modern jelenség, s be kell szüntetni.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 14:12:44

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: de ennek semmi köze az illiberalizmushoz. Lám, nálunk az van, mégse fogjuk tudni leváltani Mészáros Lőrincet. És Törökországban is legfeljebb Erdogan majd megy, az oligarchái meg maradnak majd háttérhatalom.
A te módszered semmit nem javít semmin amit szeretnél.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 14:19:46

@Jean Sol Partre:

S miért kellene "leváltani" Mészárost, akinek nulla politikai hatalma van?

Az oligarcha szó nem azt jelenti "sok pénze van", hanem azt "sok pénze ÉS politikai hatalma van".

Jean Sol Partre 2016.11.15. 14:22:35

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: egyrészt most se nulla, sőt (ugye strómanként azonos Orbánnal, akinek elég sok politikai hatalma van).
Másrészt ennyi pénzzel bárki vehet magának politikai hatalmat, ha épp nincs neki akkor is.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 14:48:19

@Jean Sol Partre:

Aki kicsit is ismeri a Fideszt, az tudja: senkinek sincs ott hatalma Orbánon kívül.

IdomitottFoka 2016.11.15. 14:49:35

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "A legrosszabb megoldás az, ha a vezető rétegnek hivatalosan nincs pozíciója. Ez teljesen idegen jelenség, sosem létezett a korábbi emberi társadalmakban."

Hát igen, a szürke eminenciás, a bábkirály fogalmak mind az írói fantázia szüleményei, csak a rohadt liberálisok csaptak a homlokukra, hogy ezt megcsinálják valódiból is. És Richelieu-t úgy küldték el a választók, mint a huzat.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 14:52:12

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: ez igaz, de nem változtat semmit. Ha bukik a rezsim, Orbán vérgazdag lesz hatalmas politikai befolyással, és te nem tehetsz majd semmit, nem válthatod le jobban. Ugyanaz, mint Soros.
Semmit nem véd ez ellen az illiberalizmus, sőt, könnyebb ekkora vagyont és hatalmat összeharácsolni. Aztán ha nem válik be az aktuális kedves vezetőd, próbálhatod leváltani, nem fog igazán sikerülni, baszhatod.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 14:56:23

@Jean Sol Partre:

Orbán gazdagsága mítosz, Gyurcsány gazdagabb nála. Gyurcsány képes irányítani most az országot pénze révén? Nem. Ahhoz sokkal több kell, ami egyetlen magyarnak sincs meg.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 15:04:03

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: nyilván az 1.3 milliárd forint amit idén osztalékként felvett, az lófasz. Meg ugye az előbb említett Mészáros Stróman Lőrinc se vagyonos. Meg az apja, meg a neje meg a lánya meg a veje sem. Orbán sose volt vagyonos ember és sosenem hazudott se, tudjuk, megvolt a szükséges lózung, a mai zsebpénzt kiérdemelted.

De tekintsünk el ettől az álnaiv propagandától, elméletben beszélgetünk, ha tegyük fel mégis vagyonos ember lenne, mert kihasználta volna a hatalmát és összeharácsolt volna a strómanjain és a családján valamint a haverokon keresztül egy nagyobb vagyon, arra akkor sem működne az te rendszered.

IdomitottFoka 2016.11.15. 15:05:55

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Te meg pusztán nevezéktannal (de nevezhetjük szómágiának is) próbálod bebizonyítani, hogy egy háttérhatalmista liberáltanyában (pl Hollandia) rosszabb élni mint egy vállaltan autokrata, korrupt kleptokráciában mint a ruszkik. Remélem azért nem csodálkozol nagyon, hogy csak egy maroknyi holdkóros hisz neked.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.15. 15:12:50

@Szindbad: Baromságokat hordasz össze. A liberalizmust nem kell (nem is lehetne) "totálisan megsemmisíteni", annyira része már a nyugati világnak. Nem, egyszerűen csak vissza kell vágni, megfelelő méretre. (Lehetne úgy is címkézni, hogy a mai liberalizmus, avagy a balliberalizmus már annyira nem is liberalizmus, hogy az ellene lázadók az "igazi" liberálisok, és Trumppal tkp. a liberalizmus győzött - de a szavak csak címkék.)

@annamanna:
Volt egyszer egy naiv közép
Remélte hőn, hogy a köz ép
De télre nem volt jó brikett
Így kályhába ment az etikett
Mégis meggazdagodott a Tüzép

maroz 2016.11.15. 15:27:23

@Szindbad: Írtad, hogy igazságtalan, és azt is írtad, hogy ez az igazságtalan rendszer NEKED jó. Nem vagy te kisember, hanem Stephen vagy, aki védi a gazdáit mert kimosdatták és relatíve jól tartják.

Nekem ez a mostani rendszer nem jó, ezt fel tudod fogni? Nem jó, sőt rossz. Kurvára rossz. Megpróbáltam elmondani, hogy miért: mandiner.blog.hu/2016/10/26/europa_a_kamaszkorat_eli_holvenyi_gyorgy_a_mandinernek?full_commentlist=1#c31723385

A reagálásod alapján szart se értettél abból, amiket írtam. Nincs más lehetőség, mert nem adsz. Stephennel mit kellett csinálni, mi maradt a végére? Ez lesz a te sorsod is, mert mindig ez szokott lenni, csak ezt te nem érted, mert olyan vagy, mint a Bourbonok: de hát ha nincs kenyerük miért nem esznek kalácsot?

Szindbad 2016.11.15. 15:44:33

@maroz: De nem jó nekem, ezt is írtam. Lehetne jobb.

Szindbad 2016.11.15. 15:55:59

@maroz: Szóval szép az, amit ott leírtál, de olyan távol van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Szép elképzelések egyébként, támogatom, csak nehogy katasztrófába torkolljon.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.15. 16:33:36

@IdomitottFoka:

Ott jobb élni, ahol nagyobb a jövedelem, nem? Azaz Hollandiában jobb élni, mint Moszkvában. De ezt ki tagadta? Senki.

Eleve szóba se került az életszínvonal.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 16:37:02

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: azt mondtad, mítosz a gazdagsága.

Gyurcsány elbújhat mellette, Orbán a családján és a strómanjain keresztül irtózatos vagyon felett rendelkezik. Földek, bányák, kastélyok, gyárak és rengeteg pénz.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 16:38:55

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: de persze ez mellékvágány, a kérdés továbbra is az, hogy az általad preferált illiberális rendszer miként védene meg minket mindettől. Hogy van ez például Oroszországban, Belorussziában, Törökországban? Mi védi a népet és mitől?

maroz 2016.11.15. 17:14:04

@Szindbad: Osztán kinek nem? Van olyan létminimum-elképzelés is, amelyikben belegondoltatik a pezsgő és a kaviár is. Nem Szovjetszkoje Igrisztoje.

Nekem semmi bajom a te többletjóság-igényeddel mindaddig, amíg nem tesz keresztbe az én igényeimnek. Most keresztbe tesz, tehát köztünk érdekellentét van. Alkudnunk kell. Vagy harcolnunk. Azt hiszed viccelek, ugye? Katasztrófába azért fog torkollni, mert te nem vagy hajlandó nem hogy engedni, nem hogy alkudni, de még csak kísérletet sem teszel arra, hogy egyáltalán megértsd az én pozíciómat.

A társadalmak valahol olyanok, mint az óceánjáró: baszottlassan fordul, de percek alatt el tud süllyedni. Miért gondolod azt, hogy egy olyan helyzetben, amikor az osztályharc a legésszerűbb eszköz nem fognak ehhez nyúlni? Ha a szívednek oly kedves neoliberális ideológiában nekem nem jut élettér, akkor miért is gondolod, hogy nem fogom támogatni azokat, akik szétbasszák a neoliberális berendezkedést? Én pont azt szeretném, hogy _ez_ a mostani rendszer torkolljon katasztrófába, hiszen semmi más ésszerű forgatókönyvet nem tudok elképzelni arra, hogy megjavuljon. Hidd már el, hogy mi ketten halálos ellenségei vagyunk egymásnak, csak te ezt majd olyan 5-10 év múlva fogod csak megérteni. Vedd úgy, hogy spoilereztem kicsit.

maroz 2016.11.15. 17:21:55

@Jean Sol Partre: A vicc az, hogy amiket felsoroltál azok egytől-egyig liberális rendszerek. Neo.

Az "illiberális" jelzőt én úgy értelmezem, mint amikor keresztények veszekednek és egymást antikrisztusozzák. A termelőeszközök zömmel magántulajdonban vannak, a termelés, a kereskedelem, a tőkeműveletek és társai liberalizáltak. A bérmunkás ott is bérmunkás, a munka haszna ott sem az övé, finoman szólva sem.

Az, hogy a liberalizmus pár kulturális aspektusát nem a fejlettnyugati ideálok szerint csócsálják az fókasóhaj a sarki éjszakában, hiszen a nyugati társadalmak napjainkban talán még ívesebben fosnak bele a saját kultúrliberalizmusukba, mint bármelyik ügyeletes Putyin. Attól lenne mondjuk Oroszország illiberális, mert ő nyíltabban szarja le a kultúrliberális értékeket, mint a szemforgató Nyugat? Nézd úgy, hogy tőle legalább tudod, hogy mire számíthatsz.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 17:25:07

@maroz: tisztában vagyok vele, de ezek Birca kedvencei, példaképei. Pont az a bajom velük, hogy ugyanolyan szarok, mint amit szid, csak rosszabb a hangulat.

maroz 2016.11.15. 17:44:18

@Jean Sol Partre: Nyáron végig kéne járni Bulgáriát, megnézni milyen a hangulat. Most, hogy ott is oroszpárti szocik győztek lassan el kéne kezdeni szokni a gondolatot... ;)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.15. 19:25:49

@WiteNoir:
Létezik olyan, hogy ismeretelméleti kategória és létezik olyan, hogy közösség.
Az ismeretelméleti kategóriák elemeit valamelyik tulajdonságuk köti össze és csak a te fejedben kerülnek egymás közelébe pl. szén-alapú életformák.
A közösséget viszont nem a megfigyelő hozza létre, hanem a közösségi tudat. Létezik nagytőkés közösségi tudat? Nem.

Attól, hogy te fogod a nagyobb vagyonnal rendelkező embereket és egy kategóriába pakolod, ők még nem fognak egy csoportot alkotni.

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Nem tudom, hogy mi az a TPK, de a közös érdek nem jelent semmit. Neked is van közös érdeked pl. egy bengáli tigrissel: mind a ketten enni és szaporodni akartok. De ettől még olyan veszett sok közötök nincs egymáshoz.

Tudod, hogy miért nem láthatóak? Azért, mert nem léteznek. Az a bizonyos háttérhatalom csak egy absztrakció. Egy megszemélyesítése mindannak, amit nem értesz. Nagyjából olyan, mint a Sors keze. Nem egy létező dolog, hanem a világ számtalan folyamatának a gyűjtőneve. Nem látod át, ezért félsz tőle, ezért megszemélyesíted, mert így kezelhetőbbnek tűnik.

Mármint azáltal, hogy az emberek szavazhatnak, illetve jogaik vannak? Felháborító.

@maroz:
"a balliberális elit által a torkotokon lenyomott neoliberális populizmus. "
Csak egy apró megjegyzés: a neoliberalizmus egy (szélső)jobboldali eszme, ezért ellentmondás a balliberális elit szájába adni. Illetve pont azért, mert jobboldali, erősen elitista. Azaz a neoliberális populizmus egy oximoron.

maroz 2016.11.15. 19:44:51

@Lord_Valdez: Egy apró megjegyzés: butaság.

Az elitfrakcióink egyikét olyan mértékben szokásos és elfogadott balliberálisnak hívni, hogy a kifejezés minden további értelmi vizsgálat nélkül is alkalmas a csoport azonosítására. Ha azt mondom, hogy "balliberális elit" akkor az, aki eddig nem befőttesüvegben élt tudja mire gondolok, aki pedig igen az kérdezzen, ráérek.

Tehát nincs ellentmondás, nem én adtam a szájukba, ott volt az masszívan, tényszerűen.

Ami neked eszme, az nekem ideológia, azaz én a neoliberalizmusra mint ideológiára utaltam, és nem is kívántam különösebben foglalkozni azokkal az eszmékkel, amelyek a neoliberalizmust, mint ideológiát megkonstruálták. Ha létezik olyan narratíva, amelyik a neoliberalizmust eszmének írja le ám legyen, de én nem ismerek ilyent.

Tehát ha nem eszme, ami szerintem butaság, akkor ideológia, és ha ideológia, akkor annak olyan a populizmus, mint plébánosnak a mise, munkaköri kötelesség. A neoliberális populizmusról például itt is olvashatsz egy árnyalatnyit:

pogiblog.atlatszo.hu/2015/07/29/neoliberalis-populizmus/

Jean Sol Partre 2016.11.15. 20:46:58

@maroz: én még nem jártam Bulgáriában, de barátaim közül voltak ott már síelni is meg a tengerparton is, azt mondják, nagyon klassz hely, legalábbis túristaként. Régebben nagyon vigyázni kellett az ablaktörlőlapátokra, nem tudom, ez a kedves vidám népszokás ven-e még (vagy már megint, tekintettel az új oroszbarát vezetésre).

Szindbad 2016.11.15. 21:35:52

@maroz: " Most keresztbe tesz, tehát köztünk érdekellentét van. "

Nem látom, hogy miért lenne ellentét közöttünk. Az én érdekem, hogy megjavuljon idehaza a kapitalizmus, ami mellesleg azzal a mellékhatással jár, hogy neked is több lehetőséged lesz olyan munkát találni, amit élvezel.

maroz 2016.11.15. 22:03:40

@Jean Sol Partre: Romániában régebben az ilyen jellegű lopások jellemzően csak a gyüttmenteknek okozott problémát, az őslakosok ha észrevették, hogy ellopták valamijüket gyorsan pótolták, naná, hogy lopással. Majdnem zéróösszegű játszma volt. ;)

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 05:49:01

@Jean Sol Partre:

Igen, többek között övé a Budai Vár, a Diseneyland és Bajkonur Űrközpont is.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 05:54:56

@Jean Sol Partre:

Választások vannak rendszeresen, s mivel a politikai hatalom csak azoké, akik választott tisztséget töltenek be, a hatalom leváltható. Putyin reformjának egyik fő pontja az orosz oligarchia, az ottani háttérhatalom likvidálása volt, majd folytatta ezt az Oroszországban jelen lévő idegen kémközpontokkal is (pl. Soros Alapítvány).

maroz 2016.11.16. 06:11:26

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Nálunk is vannak "választások". Választásokat tartani jó dolog, egyetlen apróságra kell vigyázni, hogy érdemi, az átlagember sorsára is befolyással bíró kérdéseket ne tegyenek fel.

Azért szerintem kéne legyen egy határ. Oké, én is izomból utálom a neoliberalizmust és a tartalmatlan, öblögetésszerű kultúrliberális baromságokat, de ez még nem indokolja, hogy nettó hülyét csináljak magamból. Sajnos az az állítás, hogy a mai hatalomgyakorlási technológiának számító formális demokrácia több lenne, mint hatalomtechnikai ujjgyakorlatgyűjtemény egy kifejezetten elszállt állítás.

Úgy sejtem, hogy egy pici asszertivitással többre mennél.

maroz 2016.11.16. 06:28:31

@Szindbad: Egyrészt: addig mit csináljak? Mit csinálJUNK? Meddig? Mikorra fog úgy megjavulni a kapitalizmus, hogy az nekünk is jó legyen?

Másrészt: mitől fog megjavulni és hogyan? Neked ezzel nem kell foglalkoznod, hiszen neked most jó (persze, tudom, még mindig nem ELÉG jó, lehetne több jóság is, naná), de mi biztatót tudnál mondani annak, akinek viszont kell, mert neki nem jó? Mi hihetőt tudnál mondani, hogyan, milyen forgatókönyvvel tudnád elérni, hogy az ütésre lendülő ököl egy kicsit még visszacsihadjon?

Harmadrészt: mondj valami konkrétumot. Mondd el, hogy milyen az a munka és hol található meg, ami a felsorolt elvárásaimat igyekszik teljesíteni! Mondj konkrétumot, mondd el, hogy ha te lennél a helyemben mit tennél, mihez kezdenél. Mondj valami használhatót, ha jó, akkor meg is csinálom és akkor jöhetsz te is, ha lerúgtak a kapitalizmus nyekergő szekeréről.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 08:24:48

@maroz:

Mo. politikájának nagy része nyugati irányítás alatt van, ezért nem lehet a választásokon fordulatot elérni. Ballib vagy Orbán - a nép itt csak a hangsúlyokon változtathat, nem az alapvető kérdéseken.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 09:15:19

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: erről nem is tudtam. Akkor miért mondtad, hogy nem gazdag?

Az említett országokban mi védi a népet és mitől?

Jean Sol Partre 2016.11.16. 09:17:16

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Az nem nagy változás, hogy az egyik oligarchiát lecseréli egy másikra. Nálunk se lett jobb attól, hogy Simicska helyett Mészáros Lőrinc lett a kegyelt, az csak Orbánnak jobb mert a gázszerelőt nyilván könnyebb irányítani.

Oroszországban mi védi a népet és mitől?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 09:17:25

@Jean Sol Partre:

"Akkor miért mondtad, hogy nem gazdag?"

Hol és mikor mondtam ilyet?

"Az említett országokban mi védi a népet és mitől?"

A hatalom látható, ez védi.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 09:18:03

@Jean Sol Partre:

Se Simicska, se Mészáros nem oligarcha, ezt már tisztáztuk.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 09:18:35

@Jean Sol Partre:

"Oroszországban mi védi a népet és mitől?"

Lásd a putyini fordulatot!

Jean Sol Partre 2016.11.16. 09:42:23

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: azt mondtad, a gazdagsága mítosz.

"A hatalom látható, ez védi"

Mitől védi? Mit kezd a látható hatalommal? Miben változott az élete attól, hogy most szerinted látható a hatalom?

Jean Sol Partre 2016.11.16. 09:44:01

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Simicska kibaszottul oligarcha volt, Mészáros Lőrinc pedig csak Orbán strómanja, ekként viszont (mivel Orbán politikai hatalommal bír) ők ketten egy oligarcha. Ezt már tisztáztuk rég.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 09:44:42

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: milyen Putyini fordulatot? Kit és mitől védett meg a Putyini fordulat?

Bell & Sebastian 2016.11.16. 10:07:57

@Jean Sol Partre: Az amerikanizálódástól, mert éppen készültek benyelni a Nagy Oroszországot a gigacégeik.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 10:08:29

@Jean Sol Partre:

Akinek nincs politikai hatalma, az nem oligarcha.

Mert ezen az alapon én meg milliérdos vagyok, olyan specifikus milliérdos, akinek nincs milliárdps vagyona.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 10:09:05

@Bell & Sebastian: az egyszerű orosz számára ez mit jelent?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 10:09:25

@Jean Sol Partre:

Nem az mítosz, hogy gazdag, hanem az, hogy valamiféle szupermilliárdos, akinek tulajdonában van a fél ország.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 10:10:12

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Állam az államban, de mivel mindkettő tőgyön csügg, ha nincsen tejci, megmurdel. Azaz, valóban nem orchideák, vagy mik.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 10:10:20

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Simicskának komoly politikai hatalma volt.
ML pedig maga OV, akinek igencsak van hatalma most is.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 10:10:50

@Jean Sol Partre:

Ha a hatalom nem látható, le se váltható. A formális hatalmi poziícióval nem rendelkező hatalom a legveszélyesebb.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 10:12:11

@Jean Sol Partre:

Kivette az irányítást az orosz háttérhatalom, az orosz oligarchák kezéből és összpontosította a hatalmat az alkotmányos, legitím hatalom kezében.

Kinek lett jobb? Mindenkinek, leszámítva a volt oligarchákat, a liberálisokat, s a nyugatot.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 10:13:05

@Jean Sol Partre:

Fizikailag: magasabb életszínvonalat.
Szellemileg: nemzeti függetlenséget.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 10:13:53

@Jean Sol Partre:

Mészáros Orbán nélkül egy senki, ugye? Azaz nincs hatalma.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 10:14:21

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Hűbérurak, ha ezt a fogalmat kereste. Egy tollvonással mennek vissza a lelencbe, ahol összeszedte őket.

Gyeripaszka még a tollat is megfújta zavarában, amikor tévékamerk kereszttüzében íratták vele alá a saját kimiskárolását.

Majd száműzték idegen tollakkal ékeskedés alapos gyanújával.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 10:15:43

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: De még elmehet NATO -radarnak, ha nem szédülős.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 10:20:02

Birca, dolgozza már fel, hogy Oroszországban is a mélyállam irányít vaskézzel, aminek a szorításában Putyin is csak egy hűbérúr.

Ez ugyan első látásra nem nyilvánvaló, de vannak erre utaló jelek - bőséggel.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 10:48:17

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: ez meg egyrészt hazugság, mert nincs jobb életszínvonal, másrészt ugyanúgy megfoghatatlan lózung. Mit kezd egy átlag orosz a nemzeti függetlenségével? Mit ad az neki?

Bell & Sebastian 2016.11.16. 10:57:33

@Jean Sol Partre: Inkább úgy fogalmaznék, hogy a jövedelmező birkanyíráshoz a birkákat is fel kell nevelni valahogyan. Birca azt látja, ha a jó pásztor terelgeti hűs legelőkön, ki megvédi a farkastól, fűtött akolban alhat, nem deportálják a báránykáit megsemmisítő lágerekbe, tulajdonképpen jól elvan a kabátja nélkül is.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 11:15:58

@Jean Sol Partre:

1995: 75 dollár nettó átlagbér.
2015: 420 dollár nettó átlagbér.

Nem magasabb? Ne viccelj! Drasztikus az emelkedés.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 11:18:36

@Bell & Sebastian:

Oroszország még - sajnos - liberális demokrácia, de jelen vannak az új irány jelei is. Ez amolyan vegyes izé.

Egyébként ez abszolút hagyományos modell Oroszországban, nem most lett ez, szinte mindig így volt.

Már Nagy Péter kora is erről szólt: erőszakos nyugatosítás a felszínen, amiről azonban a nép 95 %-a nem vett tudomást.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 11:37:40

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: A demográfiai helyzet -tudtommal- összességében ott is billeg, az etnikai összetétel _változása_ pedig pont az uralkodó oroszokra nézve kedvezőtlen, a próféta szakálla meg szaporodik, mint a nyű.

Nem rózsavíz illata lengedez, hiába tértek vissza az eredeti recepthez a Vörös Moszkva gyártásánál.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 11:43:24

Pont a napokban olvastam, hogy Putyint sikerült a történész-régészeknek lebeszélniük egy kommunisták által, a Kreml területén lerombolt kolostor visszaépítéséről.
___

Lótolvajok! Regnum Marianum?

Jean Sol Partre 2016.11.16. 12:21:43

@Bell & Sebastian: és hol van az a farkas?

Bell & Sebastian 2016.11.16. 12:29:27

@Jean Sol Partre: Bekecsben, Schwartzban, fűben-fában. De nem állja a szenteltvizet, ez a jó hír.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 13:16:21

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: nem, hiszen a gazdaság nem függ semmi mástól, tehát vagy Isten vagy Putyin tett csodát. Személyesen!

Jean Sol Partre 2016.11.16. 13:27:23

@Bell & Sebastian: attól a szentelt víztől ami Putyinnak van az Isten is megijedne.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 14:01:41

@Jean Sol Partre:

Csak a politikai vezetéstől függ, vannak-e oligarvhiák az országban, s az is, hogy megtermelt profitból kimegy-e nyugatra a nagy rész. S persze a bérszint is politiakai kérdés.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 14:16:30

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: a bérszint csak részben függ a politikától, oligarchák pedig most is vannak, csak a régieket lecserélte olyanokra akik neki is tejelnek. Az embereknek meg tök mindegy, hogy az a pénz amit ők sose látnak az nyugatra megy vagy valamelyik oligarcha zsebébe.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 14:19:22

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
444.hu/2016/11/16/john-mccain-szerint-a-trump-kormany-zsarnokok-ellen-igy-putyin-ellen-harcolok-oldalan-all-majd

"Annyira hihetünk ebben a kijelentésben, mint bármi másban, amit az egykori KGB-ügynök tett, aki az országát zsarnokságba taszította, meggyilkolta a politikai ellenfeleit, megszállta a szomszédait, fenyegette az USA szövetségeseit és megpróbálta aláásni az amerikai választásokat."

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 14:21:23

@Jean Sol Partre:

Ezt már megbeszéltük, kevered az "oligarcha" és "milliárdos" szavakat, melyek azonban NEM szinonímák.

A bérszint leginkább a politikától függ.

Az embereknek nem mindegy, belföldön van korrupció vagy külföldre. Az utóbbi nagyobb rossz.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 14:22:59

@Jean Sol Partre:

Káinfi Szidni János kamukínzott vietnámi háborús bűnös közismert globalista, szavaz nem ér sokat. Persze jó lenne, ha nem kerülne kormányközeli pozícióba.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 14:36:02

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: nem keverem a szavakat, te próbálod letagadni a haveri viszonyokat. Ha valaki a politikai kapcsolataival lesz milliárdos és a közpénzekből él, akkor oligarcha. Az, hogy a politikai vezető ez esetben erős és ő irányítja a milliárdosait, nem számít, mert a színfalak mögött teszi, kvázi ő lesz az oligarchák vezére, a vezéroligarcha. Fogalmam sincs, ez neked miért tetszik.

Mitől sokkal rosszabb, ha külföldre megy a korrupció, ha egyszer így is úgy is ellopják azt a pénzt?

Jean Sol Partre 2016.11.16. 14:36:57

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: de republikánus és befolyásos. És jelen esetben igaza van abban, amit Putyinról mond.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 14:51:23

@Jean Sol Partre:

Kevered az "oligarcha" és a "korrupt ember" szavakat.

Tagadom a haveri viszonyokat? Nem tagadom. A Fidesz korrupt, pont.

Oligarcha != korrupt ember. Lehet valaki oligarcha és nem korrupt. S lehet korrupt és nem oligarcha. Mo-on ez utóbbi a helyzet évek óta, a ballibek alatt se voltak oligarchák.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 14:52:52

@Jean Sol Partre:

Reméljük nem lesz túl nagy befolyása.

Tök mindegy melyik párt, ennek semmi valós jelentősége.

Amit pedig Káinfi Szidni mond Putyinról NEM igaz.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 14:54:07

@Jean Sol Partre:

Megesik ez. Írsz egy cikket valamelyik maffia ellen, s letámadnak. Ez világjelenség.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 14:56:05

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: felőlem hívhatod őket bárhogyan, a lényeg, hogy a fidesz is korrupt és Putyin is az. Akkor most, hogy ezt megbeszéltük, áruld el, mi is jobb így, hogy két deklaráltan korrupt vezető vezeti az országokat egy olyan rendszerben, ahol bármiféle számonkérés legfeljebb a választásokon elképzelhető?

Jean Sol Partre 2016.11.16. 14:58:23

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: csakhogy Oroszországban állami maffia van, a többit kinyírta meg beolvasztotta Putyin.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 15:01:52

@Jean Sol Partre:

Putyin nem korrupt, a pénz nem érdekli őt. Viszont tény: jelentős korrupció van Oroszországban. Tagadja ezt bárki?

Éppen tegnap tartóztattak le egy orosz minisztert korrupció vádjával, azaz van igyekezet a jelenség ellenében,

Orbán se pénzcentrikus ember, de róla el tudom képzelni, hogy korrupt. De nem ez akkor se a célja.

Miért központi téma számodra a korrupció, mikor valójában ez csak ötödrangú kérdés? Eleve az oligarchiáról beszéltünk, nem a korrupcióról.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 15:08:44

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "Putyin nem korrupt, a pénz nem érdekli őt"

lol

Nem az oligarchákról beszéltünk, hanem hogy mitől jobb az általad javasolt rendszer az emberek számára. Nekik mindegy, oligarcha vagy sima korrupció, ha a pénzből nem látnak semmit és a politikai döntések így is úgy is aszerint születnek, hogy melyik havernek mi kell.
Az egyetlen lényeges különbség, hogy az illiberális rendszerben mindezt sokkal könnyebben valósítja meg és sokkal könnyebben tudja elleplezni (lásd az általad favorizált "felelősség" amit el tud fedni) a vezető, és a kritikusaitól is sokkal könnyebben szabadul meg (lásd a cikket), ezzel persze a saját leváltását is megelőzve.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 15:11:09

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: persze, és KGB ügyök se volt és embereket se öletett meg.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 15:20:12

@Jean Sol Partre:

Így igaz.

Nem KGB-ügynök volt, hanem KGB-alkalmazott.

Embereket megöletett, hiszen háborút vívott többször is.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 15:22:01

@Jean Sol Partre:

"mitől jobb az általad javasolt rendszer az emberek számára"

Attól, hogy átláthatóbb a hatalom.

"Nekik mindegy, oligarcha vagy sima korrupció, ha a pénzből nem látnak semmit"

De látnak, lásd az orosz életszínvonal DRASZTIKUS emelkedését.

"és a politikai döntések így is úgy is aszerint születnek, hogy melyik havernek mi kell"

Nem így születnek.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 15:59:30

@Jean Sol Partre: Putyin széthugyozta volna valamelyik ellenfelét? Azt hiszem, legutóbb pont az ipari miniszterét. Kétmillió dollár még arrafelé is szép summa.

Orbán nem hugyozta szét a propagandistáját, mert ennyi pénz errefelé lópikula, csak vegye-vigye, egyszer élünk, sej!

Jean Sol Partre 2016.11.16. 16:16:06

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: erről azért mondjuk Litvinyenkót is megkérdezhetnéd, meg az újságírót akit az utcán lőttek le.
Alkalmazott :D Kis irodista aki még vadászrepülőt is tud vezetni :D Te egyre nagyobb hülyeségeket hazudsz.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 16:19:08

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: átláthatóbb? És mire megy vele, már az eredeti kérdés is ez volt. Putyin rendszerében azt titkol el amit nem szégyell, mi átlátható ott? Mitől jobb ez egy orosznak?

A fizetések nőttek valamennyit, meg az árak is, az életszínvonal szinte semmit. Hülye statisztikákkal nem tudsz átverni, sok orosz rokonom van, tudom, hogy élnek.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 16:22:24

@Bell & Sebastian: minden ellenfelét bedarálta, vagy halottak, vagy börtönben voltak aztán inkább elmenekültek, visszavonultak. Hogy az ipari miniszter ellenfél volt-e, azt nem tudom, irreleváns, lehet, csak nem akart tejelni vagy túl független akart lenni, mint nálunk L Simon (a hülye meg akart venni valami kastélyt Tiborc elől).

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.16. 16:44:20

@Jean Sol Partre:

Livinyenkót kivégezte az orosz titkosszolgálat, ahogy ez szokás terroristák esetében. Ráadásul a britek direkt nem védték meg ők: nekik is kellemetlen lett az iszlamista Litvinyenko.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 16:48:32

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: kifogást mindenre lehet mondani, ettől még a dolog igaz. Nyilván a házrobbantásoknak is nagyon fontos oka volt, meg az újságírók megölésének is, gondolom, mindenki terrorista aki az útjában áll.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 16:49:00

@Jean Sol Partre: Azt már a görög filozófia is kimondta, hogy a királynak módjában áll felülemelkedni a köztörvényen. Hatalma (még ha választott is vagy kisorsolták) végső soron isteni eredetű, mivel törvényalkotó. Csak a cél a nem mindegy, aminek elérése érdekében abriktoltatja, löveti szitává, robbantja macskaeledellé, ütteti el nyugdíjassal az ellent.

De inkább arra poentíroznám, hogy a magyar viszonyra mit lehet adoptálni?

Nyilván az Aranybullát nem, mert az rasszista, kirekesztő zsidótörvény, egyben a kinevezett hűbérurak hatalmának megtörésére irányuló próbálkozás.

Ehhez képest a fasorban sem vagyunk a hírneves demokráciánkkal!

Rézzel bevont, gagyi alumínium bulla ez, egy alap....... szart nem ér.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 16:51:48

@Bell & Sebastian: hát ez az.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 16:56:17

Pontosabban:

az Aranybulla szellemében úgy része a magyar joghagyománynak, amit a főnixmadárként feltámadt, teljes fegyverzetben az ájpodból kipottyant Alaptörvényünk tartalmaz, hogy pont leszarják.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.16. 19:47:39

@maroz:
Egyrészről, ez a csoportazonosítás dolog azért gáz, mert egy bizonyos másik csoport mindent annak hív, ami nem Fidesz vagy Jobbik, függetlenül az az által képviselt ideológiától.
Másrészről, attól, hogy a butaság forrása más, még butaság marad. Az igaz, hogy létezik neoliberális demagógia, de az nem populizmus, hiába van viszonylag széles támogatottsága olyan országokban, ahol széles középosztály van. A témái közt nem szerepel a nép dicsőítése és az elittel való szembeállítása, ami nélkül nincs populizmus.
Harmadrészről, még Pogátsa posztja is utal arra, hogy ez mennyire jobboldali dolog. Ráadásul a témái tökéletesen idegenek akár az MSZP-től, akár az LMP-től.

maroz 2016.11.16. 21:22:08

@Lord_Valdez: Tehát nem balliberális, mert van, aki rosszul használja, nem populizmus, hanem vonyarcvashegy, mert az szebben hangzik, dallamosabb, és persze jobboldali, ami úriszabónál tényleg lényeges szempont.

Most akkor az is érdekelne, hogy mit is akartál mondani, ha egyáltalán.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.17. 18:55:31

@maroz:
Nem egészen. Csak helyre akartam tenni fogalmakat.
A neoliberalizmus nem balliberális, mert nem célja az egyenlőség, sőt kimondottan azt mondja, hogy hagyd a jobbakat kiemelkedni, a rosszakat elbukni. Nem teljesen szociáldarwinista, de közelebb áll ahhoz, mint a baloldali utópiákhoz.
Nem populista, mert a populizmus lényegi eleme a köznép (populus) felmagasztalása és szembeállítása az elittel. Ilyen eleme nincs.
Jobboldali, mert a jobboldaliság lényege az, hogy az emberek nem egyenlőek, hanem vannak jobb emberek és rosszabbak. Az a természetes, ha a jobbak magasabban vannak a hierarchiában.

chrisred 2016.11.17. 19:22:33

@Lord_Valdez: És tegyük hozzá, hogy a neoliberalizmus nem is liberális jellegű, mert a polgári szabadságjogok érvényesülését sem tekinti döntő szempontnak. Ezért szokták neokonzervativizmusnak is nevezni.

maroz 2016.11.17. 20:13:27

@Lord_Valdez: Magadban? Vagy azt hiszed, hogy bennem te teszed helyre a fogalmakat? Esetleg a többi olvasóban? Felkért helyretevőjük vagy?

Basztad a rezet marhaságokkal unalmadban, hagyjuk már.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.17. 22:13:46

@Bell & Sebastian: eszébe jutott már magának, hogy a főnök alfőnöke valójában nem annyira saját zsebre, hanem főképp a főnöknek lop?

Bell & Sebastian 2016.11.17. 23:05:12

@Herr Stacheldraht Leger: Velem született készség, amire most rávezetni akarni tetszik. Mármint nem a lopás, hanem az azonnali átlátás. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.18. 18:53:00

@chrisred:
Ezt nem mondanám, legfeljebb ezek manapság nem annyira szorulnak hangsúlyozásra.

@maroz:
Elsősorban benned, másodsorban a többi olvasóban.

Talán nehéz elhinni, de vannak emberek, akik a hülyeséget tekintik fő ellenségüknek.

Bell & Sebastian 2016.11.18. 19:08:43

@Lord_Valdez: Az tényleg hülye, aki még azt sem tudja, hogy a butaság a főellenség.

maroz 2016.11.18. 19:58:28

@Lord_Valdez: Ötven százalékos bukta. Legalább. Lényegtelen részletkérdésbe kötöttél bele, de legalább nem volt igazad. Mondanivalód sem. Egyetlen okot mondj, amiért bennem bárminek is helyre kéne tevődnie általad. Már ugye azon túl, hogy te ezt akarod.

Ha azt, hogy még csak igazad sem volt a többi olvasó legalább fele észreveszi, akkor 75%-os bukás a célodhoz képest. Nem tűnsz valami hatékonynak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.19. 10:14:14

@maroz:
Nem muszáj. A tanulást nem lehet erőltetni. Azt mondjuk, hogy tanítjuk a gyereket, de ez önbecsapás. Valójában, a gyerek magától tanul, a tanár csak segíteni tud benne. Ha a gyerek nem akar tanulni, a tanár akkor is megkapja a fizetését, a gyerek meg majd boldogul, ahogy tud...

2016.11.19. 14:58:33

@Lord_Valdez:

annyiban van igazad, hogy helyesebb lenne "neoliberális" demagógiát emlegetni, bár a neoliberális is többjelentésű, a szabadpiaci talán jobb lenne de az is félrevezető, "pensée unique"-propaganda meg túlkomplikált és franciás, szóval nehéz pontos jelzőket találni

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.20. 09:28:44

@WiteNoir:
Azzal nem is vitatkoznék, mert demagóg módon lehet ezt csinálni, sőt szokták is.

chrisred 2016.11.21. 05:10:05

@Lord_Valdez: Pont így értettem, nem kerülnek kihangsúlyozásra, ezért nem is tekinthető liberális jellegűnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.21. 18:59:07

@chrisred:
Mivel a neoliberalizmus eszmei alapja a klasszikus liberalizmus (igaz, a neokonzervativizmusnak is), ami a nyugati világban többé-kevésbé megvalósult, ezért ezek a témák trivialitásnak hangzanak. Nincs igazán üzenetértékük.

chrisred 2016.11.22. 05:51:48

@Lord_Valdez: Egyike a leggyakoribb történelemmel kapcsolatos téveszméknek az, ha azt gondoljuk, hogy egyszer egy társadalmi réteg kiharcolt bizonyos jogokat a hatalmat gyakorlókkal szemben, akkor az már örökre megmarad, semmit sem kell tenni érte. Ez a gondolat valószínűleg a kommunizmus társadalmi fejlődés elméletéből származik, miszerint a társadalom a történelem folyamatában egy bizonyos végső pont felé irányuló evolúcióban van, tehát nem térhet vissza egy korábbi stádiumba - feudalizmus után nem jöhet újra rabszolgatartás blablabla.

Pedig ezt igen egyszerűen lehet gyakorlati példákkal cáfolni, gondoljunk csak a magyar jobbágyok helyzetére és jogaira a XIV-XV. században, majd a Tripartitum után. De ha a polgári szabadságjogokról van szó, akkor ott van Németország a weimari köztársaság idején, és azt követően a Harmadik Birodalom alatt.

Ezért úgy gondolom, a neoliberalizmus-neokonzervativizmus elmélete, mivel társadalom-működtetési/hatalomgyakorlási doktrína, nem azért mellőzi az egyéni szabadságjogok kihangsúlyozását, mert alapnak tekinti, hanem mert működik azok nélkül is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.11.22. 07:43:35

@chrisred:
Ezt mindenki tudja, a szabadságot mindig védeni kell, de ha épp nem áll támadás alatt, akkor nincs mitől.
Ha most alapítanál egy pártot, ami kampányol pl. az állam és az egyház szétválasztásáért, akkor a választók csak pislognának, hogy miről beszélsz, hát ez már megvan.

Egyébként tényleg működik. Sokan támogatták a Pinochet-rezsimet is, de ahogy Friedman mondta őt nem az döbbentette meg, hogy Pinochet tanácsért fordult hozzá, hanem hogy egy diktatúra ezeket a tanácsokat meg akarja fogadni. A gazdasági szabadság ugyanis, létrehozza a polgárságot, az pedig végül felszámolja a diktatúrát.
süti beállítások módosítása