Kommentszűrés
’16 sze
28
09:51

Magyarországnak igenis szüksége van a bevándorlásra!

Írta: AgentUngur

allamhatar_1.jpg

Angolul jobban hangzik a „demography is destiny” kifejezés (bár franciák használták először), de a demográfia tényleg maga a sors. Annak, amit az egyébként gyűlölködésben és ostobaságban egyszerre kiváló balos újságírók és politikusok „gyűlöletkampánynak” hívnak, ebben mélységesen igaza van. Olyan demográfiai folyamatok zajlanak a világban, amelyek a népvándorlást, ha azt erővel nem állítják meg, elkerülhetetlenné teszik. Ezt csak a vak nem látja, a számok magukért beszélnek

A kérdés azonban jóval bonyolultabb az egydimenziós üzeneteknél.

A sorsszerűség ugyanis vonatkozik a magyar népesedési folyamatokra is. A hetvenes évek közepének utolsó nagy létszámú nagy generációja negyvenes éveibe lépett. A hölgyek lassan kikerülnek a szülőképes korból, és azok a gyerekek, akik nem születtek meg az elmúlt 4-5 évben e nagy létszámú generációtól, már egyre kisebb eséllyel fognak megszületni. Utánuk jóval kisebb korcsoportok jönnek, kevesebb szülőképes korú nővel. Nem reális tehát, hogy az ország népességcsökkenését a születésszám növelésével meg lehet állítani, ami nem jelenti azt, hogy a kormány intézkedései ne lennének helyesek ezen a téren. Helyesek, de csodát nem tudnak tenni.

Mit lehet akkor tenni? Mert valamit tenni kell, ha nem akarunk egy elszegényedő és kihaló országban élni.

*

Már jobboldalon is hallani olyan véleményeket, hogy majd az elszakított területek magyarsága megoldja a maradék Magyarország demográfiai problémáit. Ez lássuk be, minden valamirevaló román, szlovák, szerb és ukrán nacionalista álma, de hogy Budapesten jelentsen ki valaki ilyesmit, az megdöbbentő.

És nem csak azért, mert éppenséggel a magyar közösségek felszámolására való nacionalizmusok szekerét tolja, hanem azért is, mert ez rendkívül sértő a magyarok számára. Kinek képzeli az magát, aki azt gondolja, hogy egy székelynek más álma sincsen, mint hogy mondjuk a tágas és kiürülő Alföldön telepedjen le? Vagy, hogy egy szám legyen valakinek a fejében: rendben, 10 év alatt veszítünk 300 ezer embert, arra szűken elég a délvidéki magyarság, gyertek át testvérek.

Ez egyrészt erkölcstelen, másrészt nem is kivitelezhető.

Aki át akart jönni, jórészt már átjött, több százezer főként erdélyi és délvidéki magyar lassította a maradék ország demográfiai hanyatlását, de ezzel már spontán folyamatként sem lehet számolni.

A helyzet az, hogy a jelentős demográfiai problémát − ami súlyos gazdasági problémát, munkaerőproblémát jelent  Magyarország hosszú távon csak a bevándorlás segítségével tudhatja mérsékelni. Most persze kampány van, és csak két abszolút vélemény állhat egymással szemben: a bevándorlást csak negatív jelenségként, veszélyként értelmező; és az, ami szerint itt egy szinte csak pozitív kérdésről van szó, megoldható problémákkal. De a népszavazás után azért majd el kell gondolkozni.

Az helyes dolog, hogy nemet mondunk az európai baloldal végtelenül naiv, rózsaszín világára, még akkor is, ha ez a propagandagépezet iszonyúan fárasztó. De helytelen, ha magát azt a gondolatot vetjük el, hogy okosan csinálva a bevándorlás hasznos is lehet az ország, sőt a nemzet számára is. A rengeteg negatívum mellett volt erre is példa múltunkban.

Magyarország persze még egy jó ideig nem lesz olyan gazdag, hogy válogathasson a legjobbak között, de legalább tudati szinten meg kell őrizni a nyitottságot. Amire első körben szükség van, az elsősorban az elvándorlás megállítása. Utána viszont szükség lesz egy jól átgondolt bevándorlási stratégiára, hogy azokat a rendkívül súlyos problémákat, amivel Nyugat-Európa szembenéz, elkerülhessük.

*

Nézzük meg, hogyan csinálják ezt mások. Mondjuk egy hozzánk hasonló méretű, közeli állam: Csehország. Nos, jobban; lenne tőlük mit tanulni. A cseh demográfia nem annyira rossz, mint a magyar, de már ott is több a halálozás, mint a születések száma. A népesség mégis növekszik, éves átlagban 20 ezer fővel. Csehország lakossága ezzel a hivatalos adatok szerint 10 millió 541 ezer fő jelenleg. Az összehasonlítás végett: a cseh népesség 1980-ban 10.3 millió, 2002-ben 10,2 millió, 2011-ben pedig 10,44 millió volt.

Magyarország a maga 10.7 milliójával 1980-ban 400 ezerrel nagyobb lakosságú volt Csehországnál, ma viszont nagyjából 9.8 millióan vagyunk. 700 ezer ember tehát a különbség, úgy, hogy hozzánk legalább 200 ezres vérfrissítés jött a Trianonban elszakított területekről.

Hogy is csinálták ezt? A fele ennek a jobb demográfiai helyzet: kevesebb halálozás, több születés az elmúlt majd' negyven évben. A másik fele pedig az, hogy Csehországban ma mintegy 400 ezer külföldi él. Egy részük persze szlovák, sőt felvidéki magyarok is nem ritkán választják Prágát Pozsony vagy Budapest helyett, de a többség harmadik országból jött.

Főként Ukrajnából, nagyjából 200 ezren, és Vietnamból, 70 ezren. Jórészt spontán módon, de Prága a tudatos telepítési, betelepítési politika jeleit kezdi mutatni. Ukrajna tekintetében egy alapítványon keresztül programot indítottak az egykori Osztrák-Magyar Monarchián belül a mai Nyugat-Ukrajnába telepedett csehek utódainak visszatelepítésére. A jövőkép az, hogy a programot az egész világra kiterjesszék.

Egy másik alapítvány kezdeményezésére indult meg az iraki keresztények betelepítése, igaz, jóval kevesebb sikerrel, mint az ukránoké. Nem lehetett ugyanis megakadályozni, hogy a menekültek továbbutazzanak Németországba. De az, hogy a cseh állam ezt nem hogy engedi, hanem támogatja is, figyelemre méltó.

*

Prága tehát próbálkozik, gondolkodik a kérdésről, méghozzá jó irányban és okosan. Az ukránokkal egyértelműen kezelni tudja hosszú távú demográfiai problémáit, a 42 milliós ország kimeríthetetlen forrása lehet a beilleszkedésre kész és képes bevándorlóknak.

Magyarországnak követnie kellene a cseh példát. A népszavazás persze nem erről szól, hanem, a belpolitikai vetületen túl az ostoba nyugat-európai bevándorlás- és menekült politika elutasításáról. A kényszerkvótára nemet kell mondani, egy jövőbeli világkvótát viszont meg kell fontolni, mert a nulla bevándorlás rossz és rövidlátó politika egy olyan demográfiai helyzetben lévő ország számára, mint Magyarország.

Ne öntsük ki a gyereket a fürdővízzel! Semmi bajunk sem lenne a közel-keleti keresztények kisebb közösségeinek befogadásával. Az ukránokkal sem, de a távol-keleti népek között is számos olyan van, amely munkakultúrája, életfelfogása kompatibilis a magyarral.

Ha nyertesek akarunk lenni az egyébként elég szörnyűnek ígérkező XXI. században, akkor befogadjuk, sőt behívjuk azokat, akikkel gazdagodhat a nemzetünk; és kíméletlenül távol tartjuk azokat, akik valószínűsíthetően több problémát hoznának, mint amennyit megoldanának.

Címkék: társadalom bevándorlás népesség kvóta demográfia Európa Csehország kvótanépszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3411748783

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Agent Ungur: Magyarországnak igenis szüksége van a bevándorlásra! 2016.09.28. 10:00:01

valamit tenni kell, ha nem akarunk egy elszegényedő és kihaló országban élni. Hívjuk be azokat, akikkel gazdagodhat a nemzetünk!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2016.09.28. 10:12:31

Közel azonos vagy hasonló kultúrából származó bevándorlók asszimilálhatók. Ez teljesen rendben van. Nálunk még a távol-keletiek egy része is sikerrel asszimilálható a genetikai rokonság miatt.
Több százezer búr menekülne a dél-afrikai tenikai genocídium réme elől. Hollandia elutasítja őket.
Szorgos, dolgos, keresztény, fehér földműves nép.
Északkelet-Magyarországon nagyon jó lenne őket tervezetten, szervezetten letelepíteni!

MasterMason 2016.09.28. 10:19:49

Lassú de fenntartható növekedési pályán van Európa lakossága, szemben a felelőtlenül túlnépesedett országokkal, akik a felelőtlenségük által előbb utóbb egy zombiapokalipszist fognak előidézni. Egymást fogják felzabálni az írni meg olvasni sem tudó emberek egy egy szárazabb év vagy kevesebb termés után.

De tudod mit, a felelőtlenül túlnépesedett társadalmak viseljék saját maguk a felelősséget! Nincs semmi baj a magyarok és európa demográfiai mutatóival, a gond a túlnépesedett társadalmakkal van...

Tata86 2016.09.28. 10:44:35

@MasterMason: A magyarok népesedési mutatóival böszme nagy gond van. Ez szimpla matematika.

Olyan 2.3 gyerekre lenne szükség/nő, nálunk ez a szám 1.3 körül van.

Tata86 2016.09.28. 10:50:49

Nagyon jó írás! Nekünk is a Monarchia területéről kéne betelepíteni, csak nem magyarokat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.09.28. 11:09:58

"Az ember fáj a földnek" - írta Vörösmarty, és ez ma sokkal igazabb, mint akkor. Nem nekünk kellene gyarapodni, hanem inkább másoknak is ilyen szép ütemben fogyni - de mindenkinek ám! (Helló, Afganisztán, helló, Banglades! Helló, Afrika!)

De Vörösmarty (170 éve!) már a megoldást is megírta: "Az ember sárkányfog-vetemény: Nincsen remény! nincsen remény!"

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.28. 11:29:44

Alapvetően a magyar diaszpóra kivándorlása, azaz átvándorlása Mo-ra a megoldás. Minden más magyar nacionalista lázálom.

A magyarság elvesztette a csatát ezekért a területekért. Erdély pl. ma már háromnegyed arányban román, s még ez a leginkább magyar terület így is.

Szóval ilyenkor helyesebb tisztességgel visszavonulni, mint az értelmetlen harcot folytatni. Ezek a magyarok idegen földön előbb-utóbb úgyis asszimilálódnak, míg Mo-ra települve erősítik nemzeti közösségüket.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2016.09.28. 11:35:10

Kvótalíra

Egész ország tavasz óta
Azon agyal, lesz-e kvóta,
S a „Brüsszel” szó mit is jelent,
S hogyan folyásol be jelent?

Utcán lassan mást se látok,
Rám merednek nagy plakátok:
TUDTA? alá blabla kerül,
Mintha szólna ó-héberül!

Sok milliárd folyik így el,
S fürkész népünk egymást figyel:
Ki ikszel igent, ki nemet?
Jövőt ki épít, s ki temet?

Olyan is lesz tán - és nem egy -
Ki még urnát látni se megy?
Kinek voksa érvénytelen,
Elnyeli bősz örvény talán?

Egyik azt mondja, hogy éljen
Messze innen minden Alien!
Másik: Befogadjuk, mi Grál
Lovagok, ki ide migrál!

Bonyolult ez, mint az atom,
S amennyire felfoghatom,
Arról szavaz, aki magyar,
Élhet-e itt Akhim Adjar.

„Elnézést, hogy közbeszólok, de nekem eszemben sincs önöknél letelepednem. Itt Berlinben úgy is kényelmesen megélek, hogy nem kell hetente háromszor ügyelnem egy romos kórházban, ahol se nővér, se gyógyszer, se vécépapír. Németország jobban teljesít.” /Dr. Akhim Adjar, menekült piréz belgyógyász/

„Jövevény voltam és befogadtatok.” „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek cselekedjenek veletek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük!” /Jézus Krisztus, a mára már szinte teljesen elfeledett eredeti kereszténység megalapítójának magyarra fordított ó-héber kijelentései/

„Na, nehogy már egy keresztre feszített közel-keleti bajkeverő oktasson ki minket kereszténységből?! Ezt az eszeveszett eretnekséget! Az Úr nézzen rá összevont szemöldökkel!” /Ájtatos Ártány, a Keresztény Átokmondók Országos Szövetségének (KÁOSZ) szóvivője/

„Már kiadtuk a körözést az uszítással alaposan gyanúsítható J. Krisztus, egyelőre ismeretlen helyen tartózkodó názáreti ács ellen. Egyik követője a kihallgatás során azt vallotta, hogy valami Menny nevű törzshelyén tartózkodik, de többet nem sikerült kihúzni belőle, mert váratlanul belehalt a kérdéseinkbe.” /Csávás Kálmán főtörzsőrnagy, a Keresztényellenes Uszítókat Tyűdeeltángáló Alapítvány (KUTYA) ideológiai metszőfoga/

„Jó, hogy még nem találták fel az égig érő kerítést, mert akkor nem tudnánk évente egyszer-egyszer be- és kimigrálni!” /Kelep Kenéz és Füsti Fedor, a Fecskék És Gólyák (FÉG) alapítvány vezérszárnyasai/

„A költőtől nem idegen a szép, így számára az idegen szép, pedig nem az idegen a szép, illetve nem alanyi jogon szép az idegen, hanem az idegenségnek a szépségtől elidegenedettsége tud nem szép lenni, ha csupán az a szép, ami érdek nélkül tetszik, bár szépítőszerek nélkül még a szép is idegen. Még szép, hogy holnapra egy ötösért bárki megtanulhatja. A többieknek alapból egyes alá!” /Szép Szatyorné Szigor Szotyola, középiskolai magyartanár és Avon tanácsadónő/

„Ezt a piramidális rettenetet szellemi szabadfoglalkozásúként kényszeres elhivatalból elolvasva a Kádár kori mondás jut eszembe: Az értelmiség előtt két út van. Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. A darázsfészekbe nyúló költő silány tehetségtelenségével még ezt a társadalmilag érdekes, bár rajtam kívül senki más által meg nem értett témát is képes volt a tápláléklánc legalján fetrengő véglények által kiizzadott fekália bűzkörébe vonni. Anyám szerint, aki ma gyarló és józan paraszt, annak ettől a népszavazósditól görcsbe szorul még a talpa is. Hosszú idő óta először igazat adtam neki. Meg egy vérnyomáscsökkentő pirulát is, hogy nyugodtan aludjon. Magamnak meg hármat.” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Ha bárki a szemem láttára menekültet bántott, akkor azt én is bántottam, hiába menekült. A puszta hónaljszagommal az őrületbe kergettem. Előttem meghajol minden térd, még az Old Spice-é is. Én bizonyíték vagyok, nem ígéret.” /Chuck Norris/

„Nekem nincs időm most vasárnap népszavazni, mert délelőtt lábteniszezem a svájci gárdistákkal, délben menekülteket ebédeltetek, délután 4-re pedig elmegyek a zuglói Angol utca 44-ben tartandó Istentiszteletre a költő testvér prédikációját meghallgatandó. Ámen!” /Ferenc pápa/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2016/09/kvotalira.html

na4 2016.09.28. 11:41:05

Frászt! Migrants get the fuck out of Europe!!!

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.09.28. 11:41:38

Ez a legostobább cikk, amik a témában írni lehetett.

A "demográfia" magának a népnek, a démosznak a leírása. Ha a magyar nép nem hajlandó saját jövőt építeni, saját gyerekeket vállalni, azt a kis, töppedt, nyúlszarni földet benépesíteni, ami maradt, akkor nincs tovább.

Én leszarom a nyugdíjamat is, a magyar nép dögöljön meg.

Miért kell mások gyerekeit asszimilálni? Miért nem azok a népek asszimilálják a mi gyerekeinket, akik európai kultúrát és know-howt vinnének oda magukkal?

Itt siránkoznak az emberek, hogy nem lehet gyereket vállalni, mert nem tudja eltartani. A nigeri, csádi családoknak pedig megy.

És a poszter szerint ez így teljesen rendben van. Szüljék tele a nyomort és jöjjenek Magyarországra, vegyék örökül, a degenerált magyarok meg haljanak ki.

Csak a brand maradjon, meg a korona. Csak az számít.

Nekem meg akkor az sem. Nem érdekel, hogy a múltban mi volt, nem érdekel, ha a mai magyarság többségében szláv, de ha itt mások fognak letelepedni, akkor a saját érdekükben KÖVETELEM, hogy mondják ki, hogy mennyire aljas, mennyire undorító az a nép, aminek nem a saját gyerekei az elsők, ami csak puszta lustaságból képes kihalni. KÖVETELEM, hogy a magyar névre is csak köpjenek ki, és ahogy mi nem gyűlöltük a morvákat, úgy gyűlöljenek úgy minket.

Mert csak így tanulhatnak a rossz példából, csak így élhetnek ott, ahol más elsatnyult.

metal · http://electric.blog.hu 2016.09.28. 11:43:07

Jók ezek a demográfiai elemzések, csak össze kellene tenni azokkal, ahol meg azzal rémisztgetnek, hogy a robotizálás elveszi az emberek munkáját. És valahogy a két hatás összességét vizsgálni!

Bell & Sebastian 2016.09.28. 11:45:15

Nem ilyen egyszerű ez, mert mit fognak csinálni? Elmennek kariatidának az egyik stadionhoz, tartani az erkélyt?

telkoe 2016.09.28. 11:56:35

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Ezt a kihalosdit mar csak peldamutatasbol is el is kezdhetned. Aztan ha keszen vagy vele, a tobbiek majd eldontik, hogy mennyire akarjak a hozzad hasonlo habzo szaju idiotacskak otleteit kovetni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 11:57:35

@Frady Endre:

"S hogyan folyásol be jelent?"

Jajjaj, ezt még a rím kedvéért sem kellett volna. :(

Gery87 2016.09.28. 11:58:07

." A másik fele pedig az, hogy Csehországban ma mintegy 400 ezer külföldi él. Egy részük persze szlovák, sőt felvidéki magyarok is nem ritkán választják Prágát Pozsony vagy Budapest helyett, de a többség harmadik országból jött.

Főként Ukrajnából, nagyjából 200 ezren, és Vietnamból, 70 ezren. Jórészt spontán módon, de Prága a tudatos telepítési, betelepítési politika jeleit kezdi mutatni. Ukrajna tekintetében egy alapítványon keresztül programot indítottak az egykori Osztrák-Magyar Monarchián belül a mai Nyugat-Ukrajnába telepedett csehek utódainak visszatelepítésére. A jövőkép az, hogy a programot az egész világra kiterjesszék.
Egy másik alapítvány kezdeményezésére indult meg az iraki keresztények betelepítése, igaz, jóval kevesebb sikerrel, mint az ukránoké."

vagyis pont azt csinálják amit te erkölcstelennek tartasz!
hazatelepítik a cseheket, rokon népeket (szlovákok), rokon kultúrákat.

Ez egyébként csak tűzoltás....a népesség bevándorlókkal való pótlása nem megoldás hosszú távon ha nincs természetes belső növekedés is!
Az a közösség amely saját magát nem reprodukálja a saját környezetéből, alapanyagából, az egy sikertelen közösség!
Ott valami nincs rendben.

A bevándorlók pedig vagy átveszik ezt a mintát és ők sem vállalnak gyereket vagy a gyerekeik nem teszik ezt...immáron asszimilálódva, integrálódva átvéve a mintát...
Vagy túlszaporodjak a őslakosságot, asszimiláció nélkül.

Ez így csak "rablógazdálkodás"....nem egy fenntartható társadalom.

lavór 2016.09.28. 11:58:53

"Hívjuk be azokat, akikkel gazdagodhat a nemzetünk!"

Ki a fene akar egy gyűlölködő országban élni, gyereket nevelni? Már a magyarok se, az anyagi okon kívül már nagy százalékban az élhetetlen jelző miatt vándorolnak el az emberek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 12:00:18

@Frady Endre:

Már csak azért sem, mert másképp is rímelne.

Kedves Hölgyem, ez rossz húzás volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 12:01:52

@Gery87:

A Mandineren én is pont ezt vetettem fel: a cseheknél jó, nálunk nem jó?

Gery87 2016.09.28. 12:02:45

@bircaman maxval szerkesztő:

Hosszú távon ez sem megoldás.
Nem lehet a végtelenségig elszívni a határontúli magyarságot, egyszer "elfogynak"...és ők sem vállalnak több gyereket most sem, pláne nem ha áttelepülnek.

Az hogy itt vállal 1 gyereket, (vagy annyit se) és közben 70 évig él...az max fél siker.

Hosszú távon még a nyugdíjrendszert is jobban megterheli majd!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2016.09.28. 12:02:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: :))))
Direkt volt. Enélkül elaludna az átlagolvasó, így viszont behabzik az agyában az adrenalin és simán végigolvassa... :)))

Gery87 2016.09.28. 12:06:01

@lavór:

Hülyeség, a kivándorlás oka anyagi....a duzzogó belpesti értelmiségi csőcseléket hagyjuk, ő akkor is elmennének Londonba IT-snek ha itt kétszer annyit keresne vagy baloldali kormány és liberó dominancia lenne...mert ott még így is többet kap és amúgy is zabszem van a seggében, világot akar látni...hogy ezt a kiköltözését a "fidesznácik rémuralmával" igazolhatja csak egy plusz érv a frusztrált kis lelkeknek.

Gery87 2016.09.28. 12:09:05

@Veridicus76:

"Nálunk még a távol-keletiek egy része is sikerrel asszimilálható a genetikai rokonság miatt."

Hülyeség.
Ennek semmi köze a genetikához...

A búrok meg Kanadába, USA-ba mennek (nyelv) nem Borsodba havi 70-ért....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 12:11:58

@Frady Endre:

Sorry, én pont ott hagytam abba az olvasást. :D

ogli dzsí 2016.09.28. 12:13:35

@Gery87: " A másik fele pedig az, hogy Csehországban ma mintegy 400 ezer külföldi él. Egy részük persze szlovák, sőt felvidéki magyarok is nem ritkán választják Prágát Pozsony vagy Budapest helyett, de a többség harmadik országból jött.''

Ezt a poszter írta?

Itt élek Prágában. Igen, van itt pár EZER magyar, vagy SZÁZEZER szlovák (messze a legnagyobb kisebbség), utána jön az UKRÁN(40e) utána az OROSZ(30e), utána a vietnami(20e) brit, amerikai, német, olasz, görög is van de sokkal-sokkal kevesebb
(ez prágára, nem csehországra vonatkozik)

harmadik ország HAHAHA

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.09.28. 12:14:51

éjdes faszom, ezt a baromságot.
vegyük az okosan betelepített hetvenezer vietnámit. mind bűnöző, csempész, kurvafuttató.

ogli dzsí 2016.09.28. 12:16:14

@ogli dzsí: persze a szlovákia magyarokat (az összes magyar 70%-a prágában) itt magyarnak számoltam....

Gery87 2016.09.28. 12:18:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

egyébként Galíciába anno elnémetesedett cseh hivatalnokokat telepítettek be...akiknek az I.Vh után nem sok nyoma maradt, lengyel sem él már ott kb nemhogy cseh...
Szóval ez az "Ukrajnai csehek" ilyen mű indok hogy olcsó munkaerőhöz jussanak az Unión kívülről, mivel cseh "határontúliak" nem igen vannak...kb annyi alapja sincs mintha mi Moldvai románokat telepítenénk be, akiknek az ükanyja katolikus volt..

Gery87 2016.09.28. 12:20:43

@ogli dzsí:

A poszter írta...én csak idéztem.

Szlovák meg azért is sok van mert a II.Vh után a kitelepített szudétanémetek helyére több százezer szlovákot telepítettek be, és csehszko idejében természetes módon is telepedhettek le ott, volt rá 70 évük, ez nem csoda...

Tom66 2016.09.28. 12:23:17

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Többek között, a hozzád hasonló gyökértelenek miatt áll így ez a szerencsétlen ország és Európa túlnyomó része is. Néhány évtized múlva, úgy eltűnik az európai kultúra, mintha nem is létezett volna.

Conchobar 2016.09.28. 12:23:40

"A helyzet az, hogy a jelentős demográfiai problémát − ami súlyos gazdasági problémát, munkaerőproblémát jelent − Magyarország hosszú távon csak a bevándorlás segítségével tudhatja mérsékelni" - Egyrészt, hiába lesz bevándorlás, avval nem mi fogunk többen lenni (nem mi magyarok), másrészt meg, költözz te oda a vállalkozásoddal, ahol van bőven munkaerő. Afrikába is kellenek ám a vállalkozások

Netuddki. 2016.09.28. 12:24:45

@na4: te minden hülyeséget elhiszel hülyegyerek?

chrisred 2016.09.28. 12:26:45

Talán szerencsésebb lenne, ha hagynánk elnéptelenedni ezt a területet. A magyar emberek, ahogy mindig is csinálták, felkerekednek és szerencsét próbálnak, beilleszkednek más, kedvezőbb feltételeket kínáló társadalmakba. Az élősködők (a politikusok és a sleppjük) meg maradjanak, folytassák egymáson a kisded játékaikat. Ha nincs, aki dolgozzon helyettük, elbb-utóbb úgyis éhenhalnak.

ogli dzsí 2016.09.28. 12:26:49

@Gery87: Qrva eccerü. Azért van sok szlovák, mert nincs gondjuk a nyelvvel, és Szlovákia pici. Nekik ez belföld. Ukrán, orosz meg azért van sok mert nekik EU residence kell, és szintén könnyen adaptálják a nyelvet (az építőiparban takarítók, mosogatók szinte mindenki ukrán).

Az ukránok a prágai mexikóiak (bár irodákban is vannak sokan)!

Netuddki. 2016.09.28. 12:27:28

Ha fidesz már Horvátországban is elcsalja az országgyűlési választásokat, akkor mi lesz itt?
index.hu/kulfold/2016/09/28/kamumagyarokkal_bundazhattak_meg_a_horvat_valasztast/

Nemisafideszvolt? Persze, egyértelmű.
"A csodálatos szavazógyarapodással sikerült kiütni a horvát magyarság baloldali képviselőjét, Juhász Sándort, a Fidesz favoritjának számító jobbos Jankovics Róbert került a helyére. A rendkívül szoros választáson akár Orbán legnagyobb külföldi kritikusának a visszatérése is múlhatott volna."

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.09.28. 12:30:12

@Tibi !:
állj meg bolsi! a vesztes komcsi hazudozik, a választási bizottság elhajtotta a faszba. az indexben erős a horvát komcsi titkosszolgálati befolyás. majd egyszer pl. spirket is megvizsgáljuk a mol-ina cikke miatt.

Gery87 2016.09.28. 12:31:01

@ogli dzsí:

Erről beszélek..
Az "ukrajnai csehek" egy humbug, egy ürügy...nem valós "hazatelepítés"...
Gyanítom akinek a szépapja egy cseh mellett lakott, vagy rá tud bökni a térképen a szent cseh anyaföldre már "adoptálható":)
Ennyi erővel mi meg Baskírokat honosíthatnánk...

Bell & Sebastian 2016.09.28. 12:32:32

Régi nóta...

Itt nem az van, hogy Günther nix spritzen, willkommen (Adjektiv) Unga & Bunga, hanem az, hogy az eltartóképesség nem több 3 milliónál, a többiek életének egyetlen értelme, hogy elmennek szavazni kettedikén, igyí táváriscsí, rákkendrol mijúzik!

Egy ember munkáját hárman végzik, ez tükröződik a fizetésekben, mert arról mindenki elfeledkezett, hogy az új érték előállítása a cél és nem a médiaszakmunkások és egyéb, színes léhűtők szaporítása.

Miért is? A KGST nem osztott ránk semmit, a washingtoni nagyságos malteros urak ezt így tervezték.

Konklúzió: Magyarország tervszerű kiürítése folyik, ami szemmel láthatóan kiválóan halad. Ezt is elbaszták az elvtársak, hacsak nem így volt megbeszélve a Sinai-hegyi elvtársakkal.

ogli dzsí 2016.09.28. 12:34:25

De oroszukrán vidéken is rengeteg van.

Karlovy Vary-ban pl. állítólag több orosz van mint cseh. De nem csóri orosz, a városban mindenhol minden ki van írva oroszul, sőt sok helyen csak oroszul vannak kiírva a dolgok.

Gery87 2016.09.28. 12:35:41

@chrisred:

Hülyeség, akárhová ment, mindenhol asszimilálódott a magyar...ez nem opció.
Attól még hogy milliók mennének el mosogatni, kulimunkára mitől lesz jobb a helyzetük?
Ennyi ember nem a középosztelybeli létbe menne el, a szar magyar politikusok elöl, hanem áthelyezné a nyomorát máshová...mint a szírek.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 12:36:42

@ogli dzsí: Régebben meg magyarul, csak most kevés hozzá az az 1 db oligarcha, amit fel tudunk mutatni.

ogli dzsí 2016.09.28. 12:37:16

@Gery87: A cseheknél a legalacsonyabb a munkanélküliség az EUban (3%), alacsonyabb mint a németeknél, így tényleg jönnek dolgozni sokan, de persze elsősorban keletről.

Ráadásul Prágában jól el lehet lenni 0 cseh tudással, vidékről ez mondjuk nem mondható el.

ogli dzsí 2016.09.28. 12:38:29

@Bell & Sebastian: Csehország 4 db. dollármilliárdossal rendelkezik, Magyarország 1el se. Csányi a közelben van.

2450 dollármilliárdos van a Földön.

Gery87 2016.09.28. 12:43:33

@ogli dzsí:

"Karlovy Vary-ban pl. állítólag több orosz van mint cseh"

Azért ezt kötve hiszem...

igazi hős 2016.09.28. 12:44:11

"nemet mondunk az európai baloldal végtelenül naiv, rózsaszín világára" Látom, már a Pápa és a CDU is baloldali, ha nem ért egyet a szerzővel. (Bár ha a Fideszt tesszük meg a jobboldaliság mércéjének, akkor bárkit mondhatunk baloldalinak, hiszen Orbán pont annyira keresztény, mint amennyire konzervatív vagy liberális vagy bármi más: semennyire. Matematikában a nullvektor mindennel párhuzamos, merőleges, vagy épp ellentétes irányú - mindezt egyszerre.)
Úgy tűnik a "gyűlölködésben és ostobaságban egyszerre kiváló" szerkezetet magára hallotta a szerző, megtetszett neki és szívesen használja másokra.

Nagyorrú Barbi 2016.09.28. 12:48:02

A blogger összetojta magát, hogy már csak 9.800.000-en vagyunk. Ne hogy már Árpád örökségét odadobjuk araboknak, meg niggereknek! Ez magyar föld, és az is marad! Szerencsére még többen vagyunk, akik így gondolkodnak.

ogli dzsí 2016.09.28. 12:49:13

@igazi hős: Pápa..:)

Ma már senki sem akar migránst, 1,5 éve csak a fasiszta orbán nem akart...vicces

ogli dzsí 2016.09.28. 12:51:31

@Nagyorrú Barbi: Minden nyugati társadalom fogy. Amelyik nem fogy (USA, NBr.) abban a fehér ember fogy.

Kérdés hogy ez baj-e? Muszáj nőni a népességnek, Nigéria, Bangladesh akkor a világ legkirályabb helye.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 12:55:54

@ogli dzsí: Ja. Itt nincsen lóvé, ezt tuggyuk a saját eszünk által is.

Gery87 2016.09.28. 12:58:09

@ogli dzsí: @Nagyorrú Barbi:

Nem lenne baj, ha nem öregedne is egyben a népesség...MO is élhetőbb és tisztább hely lenne mondjuk 7 milllió fővel...kevesebb ember, kevesebb adó, de kevesebb beteg, rokkant, nyugdíjas, tömegközlekedő stb.
De sajnos a fogyás mellett, az eltartottak aránya nő...ezért probléma. Nem lehet úgy fogyni, hogy közben az arányok ne torzuljanak...csak minden társadalmi réteget és korosztályt érintő kivándorlással (tervezett kitelepítéssel).

A túlnépesedés szintén probléma...

Bell & Sebastian 2016.09.28. 12:59:22

@ogli dzsí: Pontosabban: sétál ki a jövőbe fektetés, majd hatszor annyi, mint amennyi bejön, méghozzá a saját lábán.

Hej, pedig milyen hatékonyan nyaljuk fel az uniós támogatásokat, az árulók bérét.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.09.28. 12:59:55

@Tom66: én vagyok a gyökértelen, mert nem gondolom, hogy édesmindegy, hogy egy országban kik laknak, amíg a statisztika megvan darabszámra?

Be lehet ide telepíteni bárkit, de az nem lesz Magyarország. Kérdés, hogy kinek kell ez, kinek jó ez? Valószínűleg azoknak, akiknek nem a kultúra, nem is az életszínvonal számít, csak szolgák kellenek darabra.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.09.28. 13:02:22

@igazi hős: a pápa mégis mi, ha nem egy latin-amerikai internacionalista komcsi?

ogli dzsí 2016.09.28. 13:05:42

@Bell & Sebastian: 'Pontosabban: sétál ki a jövőbe fektetés, majd hatszor annyi, mint amennyi bejön, méghozzá a saját lábán.'

Ált a kivándorlásról szoktak beszélni, mert azon lehet hisztizni.

Én viszont olyan forrást találtam, ami szerint több bevándorló jött 2014-2015ben Mo-ra, mint amennyien elmentek: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

tarackos 2016.09.28. 13:10:49

A szerzo nyitott kapukat donget. Jott mar ezernyi kopt kereszteny, szazezernyi ukran mostanaban. Igaz, meg senki nem talalta meg oket de a kormany csak nem hazudik.

Altmagyar 2016.09.28. 13:11:59

Az sem lényegtelen, bár ez részben következménye, és nem oka a helyzetnek, hogy a cseh folyóáras GDP 1991-2015 között 30 Mrd dollárról 182 Mrd dollárra nőtt, míg a magyar GDP 35-ről csak 121 Mrd dollárra.

A cikk szemérmesen hallgat a kivándorlás tényéről és okairól, illetve arról is, hogy a határon túli magyarok közül nagyon sokan a magyar állam szándékaitól függetlenül kivándorolnak a történelmi területekről, csak éppen nem a rosszabb lehetőségeket kínáló anyaországba jönnek, hanem pl. surprise, surprise, Csehországba (meg Németországba stb).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2016.09.28. 13:16:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor olyanhoz szóltál hozzá, amit el sem olvastál. Nem csoda, ha mindig annyira megingathatatlan a véleményed. Akit nem zavarnak a tények, az ideológiailag rettenthetetlen tud lenni. Ahogy a költő mondja:
"Gondolkodó ember ritka,
Ez a fidesz-vallás titka."
:)

ogli dzsí 2016.09.28. 13:16:43

@Altmagyar: Milyen kivándorlás? Mindenki a kivándorlásról beszél, holott a nettó migrávió számít.

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

Altmagyar 2016.09.28. 13:30:36

@ogli dzsí: érdekes, én senki sem ismerek, aki 2015-ben érkezett volna Magyarországra, de több olyat, aki elment. Amúgy a megfejtés nyilván ott van, hogy aki magyar lakcímről elmegy külföldre, az nem jelenti be a magyar hatóságoknál, hogy ő most külföldön él, viszont aki érkezik, az igen. Utóbbiak között vélhetően ott vannak azok is, akik letelepedési kötvényt vettek, illetve más, pro forma megoldással magyar rezidenssé váltak, de közben egy másik EU országban tartózkodnak. A konkrét számokat senki sem tudja, de abban azért konszenzus van, hogy az utóbbi években nagyon sokan mentek külföldre dolgozni. Közülük persze sokan hazajöhetnek a jövőben. Egyébként ha már bevándorlás, akkor ők lennének a legnagyobb célcsoport.

eMJe 2016.09.28. 13:31:02

Persze, állítsuk meg a fogyást, kell a sok gyerek munkanélkülinek. Ezzel biztos előrébb vagyunk.

El is felejtettem, munkaerőhiány van. Nem akarnak az emberek minimálbérért 12 órázni, ahol a belük is kihajtják. Meg természetesen a balatoni vállalkozóknak is jaj de rész volt, nem akartak odamenni az emberek. Miért is? Na, először ezeken kell változtatni, addig sem a több gyerek, sem a bevándorlás nem segít. Sőt, a bevándorlásnak az a hátulütője is meg van, hogy kevesebbért is hajlandóak dolgozni. Remek ötleteid vannak tényleg, posztíró. A lakásból kimozdultál már az idén???

Alex Lavour 2016.09.28. 13:34:18

Nem kell itt kicsinyeskedni! Osszuk szét maradék országunkat a szomszédos országok között. Azok majd megoldják.
Amúgy meg amelyik ország nem tudja fenntartani magát bevándorlók nélkül, az megérett a pusztulásra, és el is fog pusztulni. Amelyik országban az ilyen uszító propaganda lehetséges, mint amit ez a cikk megenged magának, az beteg. Megbetegítették az effajta vírusok, mint a cikkíró.
Remélem, hamarosan kigyógyulunk!

ogli dzsí 2016.09.28. 13:36:04

Úgy néz ki Fico baromságot beszélt (amire ráakadt a ballib sajtó és tényként tálalta), és Orbánnak volt igaza: www.origo.hu/nagyvilag/20160928-juncker-ragaszkodik-a-migracios-kvotahoz-uzent-kelet-europanak.html

Jakab.gipsz 2016.09.28. 13:39:57

A Mandiner részéről ez a cikk meglepően butuska, megközelítése annak a komplex kérdésnek, amit előbb taglalni kellene, ( spontán folyamat-e a hazai népesség csökkenés), vagy egy elhibázott társadalmi-gazdasági elmélet következménye, a hazai népesség csökkenés.

Ugyanis amíg ezt a két kérdést nem vizsgáljuk meg külön külön érdemi választ sem kaphatunk.
Ezért az európai népesség csökkenésre sem születhet érdemi válasz, helyette pedig egy migrációt szorgalmazó állítás sorozat, (mint gyógymód), csak tovább fokozza a társadalmi frusztrációt, javítás helyett ront a helyzeten.

ogli dzsí 2016.09.28. 13:41:25

@Altmagyar: 'érdekes, én senki sem ismerek, aki 2015-ben érkezett volna Magyarországra, de több olyat, aki elment.'

mert ismerőseid mentel el, akik jöttek azokat még nem ismered..:)

'Amúgy a megfejtés nyilván ott van, hogy aki magyar lakcímről elmegy külföldre, az nem jelenti be a magyar hatóságoknál, hogy ő most külföldön él, viszont aki érkezik, az igen.'

Abban hiszel amiben akarsz, a forrásban pontosan ott van az apróbetüben ki a ki-bevándorló. Szerinted Mo-ról távozók nem jelentkeznek ki, de minden más országban meg kijelentkeznek akik kimennek. Vicc.

'Utóbbiak között vélhetően ott vannak azok is, akik letelepedési kötvényt vettek, illetve más, pro forma megoldással magyar rezidenssé váltak, de közben egy másik EU országban tartózkodnak.'

Mint mondtam, ott van a forrásban ki a ki-bevándorló.

'A konkrét számokat senki sem tudja, de abban azért konszenzus van, hogy az utóbbi években nagyon sokan mentek külföldre dolgozni.'

A CIA Factbookban nem konkrét számok vannak?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.09.28. 13:43:27

@ogli dzsí:
ficonak nem érdeke egy gigásszá nőtt orbán.

ogli dzsí 2016.09.28. 13:52:53

@jose maria padilla: Nem hiszem hogy erről van szó, szerintem elhitte Fico a dolgot.

Orbán meg nyilván nem gigász (inkább szikra), de a jövőre várható francia-olasz fordulat a kormányzásban már alapjaiban fordíthatja meg Európa politizálását.

ogli dzsí 2016.09.28. 13:55:42

@jose maria padilla: +Junker is össze vissza beszél, nemrég az ellenkezőjét mondta.

És, őszintén szólva senkinek sem világos ki az illetékes: Európa Tanács, Európai Bizottság, Európa Parlament, nemzeti parlamentek vagy mindegyik?

gyalog.galopp 2016.09.28. 14:11:40

@ogli dzsí:

Az illetékesség egy dolog, de nézd a felelősség oldalát, egyetlen felelőst nem találsz az egész brüsszeli gittegyletben, nincs olyan jogszabály, ami alapján a brüsszeli döntések következményeiért bárkit is felelősségre lehetne vonni.

Amennyiben egy döntéshozó testületet nem lehet felelősségre vonni a döntésért, akkor ott burjánzik a korrupció, ez így volt, így van, így lesz, amíg a világ világ színre, szagra, politikai, ideológiai marhaságoktól függetlenül. Ez egyszerűen az emberi természetből adódik.
Aki meg hisz a mesékben az várjhatja, míg a büdös boszorkány gyönyörű királylánnyá változik dugás után.

ogli dzsí 2016.09.28. 14:14:51

@gyalog.galopp: Hát azért Mo-n meg a szomszédainkknál sem vontak sürün felelősségre senkit...ez nem csak az Eura igaz

Opi87 2016.09.28. 14:18:43

Miért jönne bárki is ide a balkáni-bohócnacionalizmus/kleptokrácia hazájába? Öt perc hírolvasás után bárki rájön, itt nem a teljesítmény számít, hanem hogy kit ismersz. Kvázi vissza lett építve a feudalizmus, ahol olyanok keresnek milliárdokat így-vagy úgy állami pénzből akinek a teljesítménye alapján wc-t kéne pucolni valamelyik kis falu kultúrházában. Oroszoknak, ukránoknak biztos ismerős lesz...

Aki teheti, elhúz, és van egy réteg, aki kifejezetten szeret a zavarosban halászni. Lehet Hollandia meg Svédország tele van nem európaival, de ott legalább a rendszer nem így épül fel.

martineden 2016.09.28. 14:27:40

@jose maria padilla: ,,állj meg bolsi! a vesztes komcsi hazudozik, a választási bizottság elhajtotta a faszba."...a rendorseg es az ugyeszseg viszont nyomoz, nem veletelnul,fidesztroll.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 14:33:10

@Gery87:

Ezt nem tudtam, kösz az infót. Hát így kicsit másképp hangzik. :D

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2016.09.28. 14:42:37

Örülök, hogy látok egy értelmes posztot a sok világtól elrugaszkodott vagy szimplán ostoba poszt között. Igen, a bevándorlás jót tehet nekünk, csak nem mindegy, hogy kik jönnek.

"Aki át akart jönni, jórészt már átjött"

Ez szerintem nem így van. Az arabokat most úgy lennénk kénytelenek befogadni, hogy az államnak jelentős költségeket kell vállalnia a kedvükért. A szórványmagyarok idetelepülésére viszont az állam, azt hiszem, nem sokat költött, inkább néhány önkormányzat. Ha most az állam kimondaná, hogy az arabok helyett jobban örülünk magyaroknak, és akkor az állam ad is nekik valami kezdeti segítséget, pénzbelit is, meg munkalehetőségek, lakhelyek keresését, akkor biztos vagyok abban, hogy néhány magyarlakta helyről már szívesen mozdulnak ki olyanok, akiket otthon tényleges politikai zaklatás szokott érni. Tudjuk, hogy Kárpátalján mi megy, de a szlovák és román hatóságok gorombasága is sok esetben lett nyilvánvaló. Biztos, hogy lesznek még emberek, akik szívesen próbálnának nálunk új életet kezdeni, DOLGOZNI, családot alapítani, azért is, mert itt nem néznek rájuk csúnyán, ha magyarul szólalnak meg. Ők nem német színvonalú segélyt akarnának kapni, ahogy a nyomorból és üldöztetésből reménytelenül egészen odáig "menekülők", hanem a békésebb életért cserébe részévé akarnak válni ennek az országnak.

Zsuzsi25 2016.09.28. 14:45:38

@Tata86: 3 gyerekhez havi 600 ezres bevetel minimum.....(ne probalj meggxozni az ellenkezojerol)

Tata86 2016.09.28. 14:51:52

@Zsuzsi25: Nem kell annyi. :)
Nem tudom hogy jött ez ki neked. ^^

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.09.28. 15:09:14

@bircaman maxval szerkesztő: Na te fideszkutya, gondoltam, hogy itt talállak. Ezt most csak neked:
444.hu/2016/09/28/orosz-raketaval-orosz-szakadarok-lottek-le-a-malaj-utasszallitot

Emlékszem, hogy toltad a Putyin propagandát akkor is, egészen biztos voltál benne, hogy az ukránok lőtték le a gépet.
Nos, mindenben kb ennyire vagy képben. Azt hiszed, hogy van hozzáadott értéked a dolgokhoz, de nincs. Van, aki boxzsáknak használ, de amúgy egy nevetséges talpnyló vagy csupán "szerkesztő úr" az egyszemélyes szerkesztőségben.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.28. 15:12:18

@Tutta? Kampánymigráncs:

Semmi új nincs a cikkben.

Nem tudni mi történt.

Valószínűbb, hogy a kijevista ukránok lőttek.

De az is lehet, hogy a kelet-ukrán felkelők, tévedésből.

Mindkét esetben a kijevi hunta a felelős.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.09.28. 15:15:47

@bircaman maxval szerkesztő: Hát persze. :-) Nem tudni mi történt? Bezárnálak egy fél órára az áldozatok gyászoló családtagjaival, ahogy véded Putyint. Szerintem nem lenne rád több gondunk.

Opi87 2016.09.28. 15:17:04

@bircaman maxval szerkesztő:

Már mitől "valószínűbb" számodra?

GNDL 2016.09.28. 15:18:44

„kíméletlenül távol tartjuk azokat, akik valószínűsíthetően több problémát hoznának, mint amennyit megoldanának”

Mi van ha ezek nagy része maga is bennszülött magyar?! Ráadásul magukat a legkeresztényebbnek, legmagyarabbnak tartják mindtől... már úgy „kulturálisan”...

Gondolok itt hirtelen arra, hogy amennyi közpénzt a Fidesz kormány saját ostoba politikájának népszerűsítésére, állampárti agitprop sajtó- és médiabirodalmának felépítésére, valamint a korrupt holdudvarának feltőkésítésére ellopott, elherdált az elmúlt években a 2010-es kormányváltás óta, abból több szempontból is Európa akár egyik legmodernebb, leghatékonyabb egészségügyi- és oktatási rendszerét lehetett volna létrehozni. Így bár még mindig nem megoldva, de legalább enyhítve a lakosság hitvány egészségi állapota, az elvándorlás és a magasabb képzettségű/termelékenységű munkaerő hiánya okozta gazdasági problémákat.

Ha lenne egy lista Magyarország legégetőbb problémáiról, akkor az úgynevezett „menekültválság” ennek a listának az egyik utolsó oldalán lenne a lap alján feltüntetve, míg az első oldalon az első sorokban többek közt az egészségügyi és oktatási rendszer leépülése szerepelne... a gazdaság versenyképességének hiánya, az intézményesített/állami korrupció, a bürokrácia és a túlburjánzó közigazgatás mellett, amelyek mind elképesztő mennyiségű közpénzt emésztenek fel, Magyarország és polgárainak európai felzárkózásának kárára.

Szóval amíg saját maguktól képtelenek megvédeni az államot a kedves magyarok, addig nem másoktól kellene rettegni...

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.28. 15:20:03

@Tutta? Kampánymigráncs:

Nincs miért védeni Putyint. Aki nem vétett semmit, azt nem kell védeni.

Egyébként annak idején az áldozatok emlékét ápoló FB-oldalra is írtam. A többség egyetértett velem, hogy az oroszellenes hisztériakeltés az igazi kihasználása az áldozatoknak.

Bukott az ügyben Amerika, bármennyire is sajnálod ezt. Oroszország erkölcsi győztesként került ki az ügyből. Ez van, Sorosod bukott ismét...

Bell & Sebastian 2016.09.28. 15:21:48

@Tata86: Meg lehet azt oldani hetvenezerből is, ha előkerül a padlásról a petróleumlámpa, ami ha jól be van állítva, tényleg kék a lángja.

Ebben a műfajban úgy egy év a rekord és egy nagyon közeli ismerősöm tartja.

Üdv.: Bell

gyalog.galopp 2016.09.28. 15:23:48

Aszongya, szükség van bevándorlókra.

Nézzük meg van -e olyan befogadó nép amelyik jó járt a befogadással, emellett nézzük meg mennyire jártak jól a bevándorlók.

Akárhogy is nézem, a befogadók mindig megszívták, ez akkor is így van, ha a befogadók örültek a bevándorlók által hozott technológiáknak.
Mivel a történelmet a győztesek írják, így hát a bevándorlás egy pozitív dolog lett, kivéve, mikor mégse.

Európának szüksége lenne egy genetikai frissítésre?
Európa elég nagy populáció ahhoz, hogy önmagát frissíteni tudja, ezt eddig is megtette.

Európának szüksége lenne egy idegen génkészletre?
Nem, nem Európának, hanem a világnak van szüksége az európai génkészletre. A világ eddig is Európától kapta az innovációt, ha ezt az innovációs forrást elpusztítják, abból semmi haszna a világnak.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 15:24:30

@bircaman maxval szerkesztő: A negyvennyolcezer éhező segélyszállítmánya volt már? Ha nincsen légi busz, földi vonat is jó nekik.

Opi87 2016.09.28. 15:26:54

@bircaman maxval szerkesztő:

A dolgok nem csak úgy történnek, hogy "kinek az érdeke". Pl. balesetek is vannak. Emlékszel, hogy volt egy rádióbeszélgetés, amin az adott egység parancsnoka beszélt, és azt hitték először, egy ukrán gépet lőttek le?

Úgy beszélsz, mintha minden ami történik a világban egy előre megtervezett dolog lenne.

Opi87 2016.09.28. 15:28:39

@gyalog.galopp:

A legtöbb sikeres bevándorlás eredménye nem látható ma már. Pl. németekhez, franciákhoz, angolokhoz nagyon sok hullám beolvadt már, max. a családnevek eredetéből lehet következtetni. Az én nevem is ilyen (ami cseh eredetű), és aki eredetileg viselte olyan 1700 körül jöhetett Magyarországra. De ezt ma már csak a család tudja.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 15:31:04

@gyalog.galopp: Engedd be a görögöt - kiver a házadból. Diaszpóra kirajzása megoldva.

Ez a keverés-kavarás nem csökkenti a teljes népességet, azt majd valami egészen más fogja csökkenteni.

És nem az amerikaiakon kezdik, furcsa is lenne, ha öngyilkosságba menekülnének az általuk kavart kakaó elől.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.28. 15:31:45

@Opi87:

Én is ezt mondtam. Ha a kelet-orosz antifasiszták is lőttek, a felelősség akkor is a kijevi huntáé.

chrisred 2016.09.28. 15:31:56

@Gery87: Pont erről van szó. A bérből, fizetésből élők családjai Magyarországon éppen átmennek egy deklasszálódási, lecsúszási folyamaton, aminek a végén a gyerekeik, unokáik talán már írástudatlan, vagyontalan rabszolgamunkások lesznek. De dönthetnek úgy, hogy nem törődnek bele a sorsukba, és egy mobilisabb társadalomban alulról kezdve próbálnak élhető jövőt teremteni az utódaiknak.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 15:33:28

@Opi87: Szerinted mennyien dolgoznak a CIA operatív részlegénél? És ezek mit csinálnak egész nap, ha éppen nincsen fizetésnap?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 15:33:32

@Tutta? Kampánymigráncs:

A Nyugat már az alső napon "tudta", hogy az oroszok lőtték le a gépet. Innentől semmi meglepő nincs abban, hogy most az oroszokat hozták ki felelősnek. Az lett volna a meglepetés, ha azt hozták volna ki, hogy a Nyugat által pátyolgatott ukránok tették.

S akkor még itt van az a kellemetlen kérdés, mit keresett egy polgári gép egy háborús övezet felett. Mivel ukrán területről volt szó, nem az ukrán kormány felelőssége lett volna lezárni a légteret a polgári forgalom elől?

Opi87 2016.09.28. 15:39:05

@Bell & Sebastian: Mit tudsz a CIA-ról? Mik a forrásaid? Plusz, szerintem a hasonló ügynökségek munkájának igen nagy része analízis és jelentésírás, ahogy máshol is, pl. magyar szolgálatoknál, amihez belső infóm is van kivételesen.

gyalog.galopp 2016.09.28. 15:42:25

@Opi87:

Jó, nem beszéltem az arányokról, nem beszéltem a bevándorlók motivációiról, létszámbeli, vagy technikai fölényéről.

Nem mindegy, hogy egy bevándorló, hódítási szándékkal érkezik, vagy megengedő, a beolvadást elfogadó szándékkal.

Minél többen vannak, annál kevésbé fogják elfogadni a beolvadást, ha még többen vannak, akkor már saját identitás megőrzést akarnak, ha még többen akkor parlamenti képviseletet. Ez a tapasztalat, mi kell még?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 15:45:28

@AgentUngur:

Ady Endrével válaszolva erre az egész népességfogyás problémára:

"LENNI KELL, LENNI

Rám néznek és minden rendben van:
»Nagy valaki ez, vagy nagy senki.«
Csupán azt nem kérdi senki sem:
Gyűlölni kell-e vagy szeretni?

Úgy bánnak velem, mint kisdeddel,
Hol elaltatnak, hol fölráznak.
Minek születtem: valakinek,
Prófétának vagy zsigorásnak?

Kóbor kutyának sorsa az enyém?
Ötszáz évre kell újra lenni?
Ostoba sors, ostoba sírás:
Lenni kell, lenni, lenni, lenni."

tényállás 2016.09.28. 15:46:30

@bircaman maxval szerkesztő: Nem kell védeni, hisz mindenki tudja hogy egy népírtó hazudozó geci!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.09.28. 15:50:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen. Nyilván az csak a hiteles vizsgálat, amit Putyin / Orábán / Erdogan stb pénzel.

Nem szar érzés, hogy a saját szövetségeseinkkel kapcsolatban predesztinálod a hazugságot olyanokkal szemben, akik a történelem során több száz évig tatották elnyomásban hazánkat és ex-KGB-sként, kvázi leválthatatlanul illiberáliskodnak az országuk élén? Nem szégyened magad?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.09.28. 15:52:42

@bircaman maxval szerkesztő: Figyelj, légyszi ne akarjál engem semmiről meggyőzni. Egyáltalán nem vagy hiteles a szememben, sőt normálisnak sem tartalak (igaz egykor te is megírtad, hogy mentális problémáid vannak, szóval nem biztos, hogy tehetsz róla).

annamanna 2016.09.28. 15:56:47

@Tutta? Kampánymigráncs: Nyilván azokra az áldozatokra gondolsz, akiknek az átlyukasztott (tehát érvénytelenített) útleveleit gyűjtögették össze a zuhanás után. Meg akik 10 ezer méteres zuhanás után alig véreztek, nemhogy cafatokra szakadtak volna. De azért iszonyú büdösek voltak, már rögtön a kereséskor.
Egy holland újságíró írt egy cikket, hogy felkereste az egyik áldozat családját. Kiderült, a cím és a név stimmelt, csakhogy az illető a második világháborúban halt meg.
A lezuhant gép körül valahogy minden a 17-es számhoz kötődött. Utána fura módon átnevezték a járatot 19-esre, mintha ez bárkit is érdekelne azokon kívül, akik fullosan okkultak. Grabovoj faluban történt a szerencsétlenség, és a légitársaság egyik vezetőjét pont Grabovszkinak hívják. Különös egybeesés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 15:57:01

@Zsuzsi25:

Neked. Neked annyi. Nem a három gyereknek. Neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 15:59:14

@Tutta? Kampánymigráncs:

Kisköcsög, a múltnak semmi köze ahhoz, ki lőtte le a gépet. A hányásod többi részével inkább nem foglalkozom, téged minősít.

gyalog.galopp 2016.09.28. 16:03:29

@Bell & Sebastian:

Én földhöz ragadt módon a pénz útját próbálom követni.
A világ legnagyobb terrorista hálózatát támogató szaudiakat most pakolják tele fegyverekkel az usákok.
Ezek az arabok egyetlen fikarcnyi menekültet sem hajlandók befogadni, hanem inkább ... zavarják őket, némi baksissal .

Ezek az elmenekült igazhitűek, most a dajcsoktól több apanázst kapnak, mint a magyar minimálbér, a magyaroknál ezért még még valami munkatevékenységet is ki kell fejteni, szemben a migránsokkal, akik még a saját szarukat is mással akarják feltakaríttatni.

Számoljunk, egy millió ifjú menekült, hátrahagyott kb 10 millió mozgósítható családtagot. Ezekre szükség van, be kell hozni őket, különben a konnektort is megdugják , vagy gyújtogatnak.
Mivel ők igazhitűek, saját törvényeik vannak, nem integrálódnak, nem asszimilálódnak, hanem saját pártot alapítanak, megválasztják valamelyiküket London polgármesterévé.
Innentől kezdve a BBC-nél nincs nógó zóna, hiába csinált róla korábban doku filmet.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.28. 16:21:05

@tényállás:

Igen, meg náci és komcsi, gondolom pedofil földönkívüi is. Az elnyomás és a liberalizmus nagy ellenfele ő. ezért is találnak ki ellen vicces vádakat a háttérhatalmista elnyomók.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.28. 16:22:26

@Tutta? Kampánymigráncs:

Ez már a te egyéni problémád. Mindenki előtt ott a válaszút: az emberek vagy a liberális népnyúzók mellé áll-e...

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.28. 16:23:57

@Tutta? Kampánymigráncs:

Szövetségeseink az elnyomott népek, senki más.

A NATO a világ ellensége, nem szövetséges számunkra. Jelenleg Mo. csak kényszerből tag ott.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 16:53:03

@Opi87: Jaja, írogatnak, írogatnak..., még ide is írogatnak.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 16:57:00

@gyalog.galopp: Tévedés, már nem fenékig popómagazin nekik Németország, mert kétségbeesetten próbálják őket a munkához odaterelni, hátha akkor megszűnik a bandázás és unalom-bűnözés. Némi aggodalommal tölt el mindenkit az új jelszó: jogsit és járgányt nekik. Ajjaj.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 17:01:22

Gondolom, az közismert, hogy az összes, Hétszünyű Kapanyánimonyókot Merkel kvóta -jelleggel szétosztotta a cégeknek, valamire csak jók lesznek -alapon.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 17:31:28

amelyik országból többen vándorolnak el, mint be, annak az elitje annyit is ér

telkoe 2016.09.28. 17:58:44

@ogli dzsí: el vagy maradva, az csak egy kis pofozkodás volt. A jó buli itt kezdődik:
www.focus.de/panorama/welt/richtigstellung-gefecht-in-erkrath-libanesen-rocker-gegen-libanesische-grossfamilie_id_6002169.html
175 libanoni az egyik kiccsaládból összebalhézott 25 libanoni rockerrel a másik kiccsaládból, kellemes esti kis utcai verekedés kb 100 rendőr kiséretével.

Szegény libanoniak természetesen nem kiutasíthatóak, köszönettel a bevándorláspártiak , jogvédők és egyéb bűnözőtámogató egyesületek alapos munkájának.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 18:03:52

@telkoe: Ezek a libanoniak amúgy ózdi születésűek?

ogli dzsí 2016.09.28. 18:07:19

@Herr Stacheldraht Leger: Ez nem cáfolja az enyémet, szó sincs benne a bevándorlákról...

ogli dzsí 2016.09.28. 18:08:57

@telkoe: Olyan nincs hogy valaki nem kiutasítható. Ha sokat tökölnek jön Hitler papa. Zemberek semmiből nem tanulnak.

Bloodscalp 2016.09.28. 18:16:03

Ez az idióta fasz, egyetlen egyszer nem filozott el azon, hogy miért lépett le ebből az országból-ahová ide akar csábítani mindenkit-500.000-1000.000 MAGYAR az elmúlt 15 évben?

De komolyan...úgy akarna behívni külföldieket, hogy a magyarok is kifele áramolnak még? A valóság nevű valami egyetlen fideszest se zavar?

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 18:18:27

@ogli dzsí: dehogynem cáfolja, ugyanis kiderül, hogy az összeomló nyugatra koccoltak nagy része papírforma szerint még mindig itt lakik, valóban persze már nem. a negatív és erősödő tendenciáról már nem is beszélve.

persze meglehet csak puszta érzéki csalódás, hogy sem képzett, sem képzetlen munkaerőt nem találsz manapság egykönnyen Mo-n... szóval?

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 18:22:57

@Bloodscalp: mit izélsz, dülledt szemű ráhel kastélyában lehetsz közmunkás kertgondnok havi 47 kilóért, határőrré való előléptetési opcióval, ez már valami, nem?

Bloodscalp 2016.09.28. 18:37:22

@Herr Stacheldraht Leger: huh! az is egy agyrém, mert a 18 éves kölyköket 2+4 hónap ""képzés"" után akarják kivezényelni határt védeni.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 18:44:03

@Bloodscalp: a magyar virtus pótolja a hiányos önvédelmi és fegyveres gyakorlatot.

Bloodscalp 2016.09.28. 19:02:45

@Herr Stacheldraht Leger: az az! a magyar virtus szétveti a rendőrséget, honvédséget,tek-et. kiképzés meg
a gyakorlat ?:)

Kíváncsi vagyok ezt robbantgatos hülyét elkapják-e valaha, hiszen a legútobbit aki 2 éve rendezett tűzijátékot a CIBnél, azt is nagy erőkkel keresik még:)
Mondjuk a szírek ilyen körülmények között otthon éreznék magukat, a bombákat, idióta népvezéreket akik akik csontig vannak a ruszkik seggében, már megszokták.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 19:13:58

@Bloodscalp: Na, ez hogy jött le neked, hogy a gonosz Putyin az oka mindennek? Nem mintha érdekelne, de a pavlovi reflex ugye kutyának való.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 19:16:14

@Herr Stacheldraht Leger: Libériás inas minimálbéren a neogeróf kastélyában? Ez teljes ellátással vagy anélkül értendő? A mai világban nem mindegy.

Bloodscalp 2016.09.28. 19:19:14

@Bell & Sebastian: Bocsi, bemásolnád nekem ahol ezt írtam hogy "a gonosz Putyin az oka mindennek"? Köszi.

Ellenben azt írtam hogy a vezérünk csontig van a seggében. Egyes lengyel cégvezetők is fogalmaztak hasonlóképp. Sztem olvasd el újra.

ogli dzsí 2016.09.28. 19:20:24

@Herr Stacheldraht Leger: 'dehogynem cáfolja, ugyanis kiderül, hogy az összeomló nyugatra koccoltak nagy része papírforma szerint még mindig itt lakik, valóban persze már nem. a negatív és erősödő tendenciáról már nem is beszélve. '

- ezt honnan szedted? A CIA szerinted hülye? Vagy más-más módszertannal hasomlítja össze a különböző országokat? Mi köze ennek a nettó migrációhoz?

'persze meglehet csak puszta érzéki csalódás, hogy sem képzett, sem képzetlen munkaerőt nem találsz manapság egykönnyen Mo-n... szóval?'

- 2010ben volt 3,8 mill. foglalkoztatott most több mint 4,4 mill.

ogli dzsí 2016.09.28. 19:32:21

@Bloodscalp: A lengyelek oroszparája erős teljesen érthetően.

Hogy Orbán lenne Putyin seggében? A magyar ballenzék szerint igen, de ők már senkit nem érdekelnek. Ő azt is mondták hogy a Jobbikot az oroszok pénzelik de Simicska csak azóta orosz mióta a Jobbiknál van....

tény hogy az egész régiónak kárt okoz az orosz kereskedelmi bojkott, és az is tény, hogy a csehek a külkerük 8%-át bonyolítják velük mi pedig 5%-ot, és a cseheknél százezernél több orosz+ukrán él bevándorlóként, mi a közelben sem vagyunk

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 19:42:54

@Bell & Sebastian: teljesen elláthatod a focigecit.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 19:50:04

@ogli dzsí: prüntyikém, ismételjem még egyszer? a hivatalos statisztika szerint minden szép, azt kopipészteli a cia factbook is, csak az nem veszi figyelembe, hogy az eu-n belül átkoccoltak amíg nem szüntetik meg a magyar lakcímüket, addig nem minősülnek kivándorlónak.

továbbá cuki hogy foglalkoztatottsági adatokkal próbálsz bűvészkedni (pláne hogy az is a közmunkások miatt ugrott meg, hehe), de az kissé más téma.

szóval mi a faxért egyre nehezebb munkaerőt találni? rejtély.

kibaszott valóság, szólni kéne neki a pártközpontból, hogy múúúkodjon mááá...

Bloodscalp 2016.09.28. 19:53:33

@ogli dzsí: Engem sem érdekel az ellenzék, de ettől még tartom a dolgot:) A lengyelek tanultak a múltból.

Nem úgy látszik mintha ez a bojkott megakasztaná gazdaságunkat, a kormánypropaganda szerint él és virul a gzadaság, az MNB már azt se tudja mit vegyen meg hoppá...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 19:55:18

@Herr Stacheldraht Leger:

"szóval mi a faxért egyre nehezebb munkaerőt találni?" --- kérdezed.

Azért egyre nehezebb munkaerőt találni, mert a munkáltatók nem hajlandók a munkavállalóikat a speciális igényeikhez át-/hozzáképezni, inkább rinyálnak.

ogli dzsí 2016.09.28. 19:56:48

@Herr Stacheldraht Leger: Nézd, nem őriztünk együtt libát.

1) én hoztam egy forrást a nettó migrációról, ami pozitív értéket mutat

2) te jössz a kivándorlással, ami ennek az egyik fele - mellébeszélsz

3) kétségbevonod a forrás hitelességét, de nem mutatsz semmilyen más forrást a nettó migrációra

nem kötelező csinálni, ha nem megy

ogli dzsí 2016.09.28. 19:58:52

@Bloodscalp: Az is pénz.

Azzal egyetértek hogy a nyugat az első ker. partner, de mindenkivel kereskedni kell.
A németek talán nem kereskednek Putyinnal vagy akár az amerikaiak? Dehogynem, nem kicsit, nagyon.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 19:58:54

@bbjnick:

aha. szóval azért szedik már a borszőlőt is fegyencek, mert nem hajlandó a termelő átképezni traubi-molekula mérnökké a helyi parasztot. nem ám azért, mert az ausztriában ugyanezért alsó hangon 5x több pénzt kap és inkább lelécelt.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 20:03:11

@ogli dzsí:

nézd, hoztál egy forrást, amire én kerek perec hoztam egy másikat, ami rámutat a hivatalos statisztikai mérés hiányosságaira. ezt már harmadszorra veszed levegőnek, persze értem én, hogy ciki a valóság, van ez így.

jó csemegézést, van még anyag bőven:
mno.hu/tarsadalom/aggasztoan-gyorsul-a-kivandorlas-1316103

ogli dzsí 2016.09.28. 20:08:33

@Herr Stacheldraht Leger: Ebben a cikkben sincs egyetlen szó sem a bevándorlásról.

Ne fárassz, ok?

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 20:16:25

@ogli dzsí:

tessék prüntyikém, van az is: ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics/hu

ssssaaajna kerek perec kiderül, hogy a magyar honosítás jellemzően a határ menti országokból kap lendületet és ugye hármat találhatsz, hogy hány percig marad ténylegesen itt az aktív korú vajdasági/székely fiatal, mert ugye fogalmilag kizárt, hogy immár schengeni polgárrá válva nem koccol tányért mosni londonba, prrrrrrrrutty!

Bloodscalp 2016.09.28. 20:18:10

@ogli dzsí: Mintha mi nem biznisszelnénk nagyban, Paks2 baszod? És érdekes hogy amíg egy Németország(!) áttért az atomról az alternatív energiákra, mi addig betiltottuk a szélerőműveket:) A napcellák meg nem gazdaságosak ugye mert éjjel nem termelnek...

Elmondom neked hogy én egy folyami hajón dolgoztam idén. Rajna-Duna, Fekete-tenger. Olyan hajó ami nemrég ütközött a Dunán. Szerinted járt bármilyen adatváltoztatással hogy több mint fél évig nem voltam itthon? Magyarorzágon kb 4-5 cég foglalkozik azzal hogy személyzetet toborozzon ilyen hajókra. Minden, de minden hajón vannak magyarok:) Érted, van aki egész évben van aki csak 6-8 hónap, van aki kevesebb. Papíron elvileg mindenki otthon van:) Az OEP/ NAV ot szart se érdekli hogy utólag rendzve van minden. Na, akkor kivándorlók vagy mi van? Mellesleg ezek a cégek is már ugy halásszák az embert mert nem találnak:D

Ébredj már fel.

Bloodscalp 2016.09.28. 20:20:45

@Herr Stacheldraht Leger: az megvan hogy navracsics volt asszem, pár éve amikor alaposan emelték a képviselői fizukat. Ki volt akadva hogy annyit keresnek mint egy osztrák minimálbéres (1050 eur).

Azóta már osztrákban is emltek ezen, azt vajon tudja?:)
Brtt 1420 lett:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 20:25:31

@Herr Stacheldraht Leger:

Szerinted Hegyaljáról vagy Badacsonyból Ausztriába járnak szüretelni az idénymunkások? :-) Azért szedik a borszőlőt a fegyencek, mert olcsóbbak, mint az idénymunkások.

Konkrétan tudom, hogy hogyan keresnek munkaerőt a munkaerőhiány miatt most is rinyáló (nagyobbrészt külföldi) cégek. Egy időben civilszervezeteztünk és a munkanélküliekre specializálódott szervezetek folyamatosan panaszkodtak, hogy gyakorlatilag lehetetlen megfelelni az elvárásaiknak. Ha átállnak egy új technológiára, akkor kirúgják a munkásaikat (ahelyett, hogy átképeznék a bevált munkaerőt) és olyan újakat keresnek, akiknek gyakorlatuk van (a vadi új) technológiában. De honnan volna? Olyan életkori, képzettségi, gyakorlati és képességi elvárásokat határoznak meg, amire ma Magyarországon szinte képtelenség munkavállalót találni stb. Konkrétan megtörténik, hogy ugyanazt a munkavállalót ugyanarra a munkakörre Nyugaton magasabb bérért alkalmazzák, akit Magyarországon alacsonyabb bérért sem találnak alkalmasnak.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 20:27:19

@Bloodscalp: emelni kéne voldemort nagyúr apanázsát.

ogli dzsí 2016.09.28. 20:27:56

@Herr Stacheldraht Leger: A honosításnak a migrációhoz semmi köze nincs.

Ahogy az adataidnak sem a nettó migrációhoz + a tanulmányban minden adat 2013mas, a CIA adatsorok pedig 2014-2015ösek.

ogli dzsí 2016.09.28. 20:32:18

@Bloodscalp: Paks2ről nem tudok vitatkozni érdemben mert nem vagyok szakértő, de egy kapavágás sem történ 30 éves a projekt (és még bőven elcsúszkat). Nem úgy müxik hogy holnap kifizetjük az egészet, ők meg 30 év alatt megcsinálják, hanem van 1 csomó fázis. Az EUnak sem az a baja hogy atom, hanem az hogy nem ők építik.

Németország energiájának a túlnyomó része MOST atom, igaz, fukushima után azt mondták nem építenek többet, de ők sem cserélik le egyszerre a már meglevő cuccaikat.

+ ez megint bőven túlmutat Orbánon, Paks1 is orosz volt és az orbánt megelőző kormányok is csakis az oroszokkal egyeztettek a projektről

Bell & Sebastian 2016.09.28. 20:32:49

@Bloodscalp: Mást se teszek, mint okos hozzászólást olvasok. Azokból írom a sajátjaimat. Most hajtották el az atlantista Jeszenszkyt, mert azt találta mondani, nehogy két szék közt a pad alá essünk. Szerinte vigyünk inkább banántot Obamakinak. Onnan kezdve hazug a teljes uniós projekt, hogy teljesen kizárták belőle az Oroszt, ugye ez világos?

Bell & Sebastian 2016.09.28. 20:35:52

@Herr Stacheldraht Leger: Miért pont én? Annyian cuclizzák, hogy lehetetlen hozzáférni, közelharcot vívni a minimálbérért meg nem egy távlat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.09.28. 20:38:17

A határon-túli magyarokkal nem csak ezek a bajok. A legnagyobb baj velük, hogy az ő demográfiájuk is hasonló. 35-40 alatt alig van ember. Gondolom, hogy sejted, hogy nyugdíjasok importjával nem vagyunk előrébb.

Az elvándorlás megállítása nem fog sikerülni. Annak oka ugyanis nem a fizetés, hanem a lehetőségek hiánya. A lehetőségek hiánya viszont a mai napig velünk élő feudális reflexek melléktermékei, azok pedig az Istennek nem akarnak elmúlni. Sőt, az elmúlt években még romlott is a helyzet.

Bloodscalp 2016.09.28. 20:39:09

@ogli dzsí: én se úgy gondoltam hogy 1 nap alatt csinálták meg:) De elgondolkotató hogy egy nálunk 10x nagyobb ország már most vált technológiát, mi meg 30 évig fogjuk fizetni csak a hitelt, és akkor vajon megtérül? Inkább jobb az alternatívákat ellehetetleníteni:) Ja, és a szélerűművek nem robbanak és nem sugárfertőznek, nem utolsó szempont.

Bazzeg, Brüsszel egy város, az EU egy intézmény-ez megvan?:) Hagyd már ezt a kormánymaszlagot. Az EU nem épít semmit:D

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 20:42:44

@bbjnick: szerintem magyarázd meg szépen az MGYOSZ-től a balatoni lángosbódé tulajig, hogy nincs munkaerőhiány, csak ők látják rosszul.

ui.:

"Szerinted Hegyaljáról vagy Badacsonyból Ausztriába járnak szüretelni az idénymunkások? :-)"

igen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 20:43:34

@Lord_Valdez:

"Az elvándorlás megállítása nem fog sikerülni. Annak oka ugyanis nem a fizetés, hanem a lehetőségek hiánya. A lehetőségek hiánya viszont a mai napig velünk élő feudális reflexek melléktermékei, azok pedig az Istennek nem akarnak elmúlni. Sőt, az elmúlt években még romlott is a helyzet." --- írod.

Ez mekkora ideológiai bullshit! :-D Mióta lehetőség Londonban mosogatni vagy takarítani? Arról nem is beszélve, hogy Nyugaton is (ahol állítólag a lehetőségek tenyésznek) komoly probléma az elvándorlás, az ottani munkaerő is elvándorol (a magasabb bérért) az USÁ-ba, Ausztráliába, akárhová.

Bloodscalp 2016.09.28. 20:43:50

@Bell & Sebastian: ugyan, fiacskája viszont időről időre ilyen barom hűségeskükkel igyekszik nyalni.

ogli dzsí 2016.09.28. 20:43:53

@Bloodscalp: A franciák akartak építkezni, annyit hallottam.

De mondom, ez a téma túl bonyolult nekem. Arra azért nem vennék mérget hogy a fukushimai pánik utáni nyilatkozat majd megvalósul a tettekben is.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 20:44:00

@bbjnick: Így van, munkáltatói kartell vagy mutyi is létezik, nevezetesen a bérek letörése céljából, De inkább arra hajlok, a zsidók feledkeztek meg a költségnövekedés kikorrigálásáról, még konkrétabban: az állam és multik, a többi úgyis ezek után megy.

A legjobb példa a következmények nélküli gátlástalanságukra a deviza-alapú hitelezés, ami egy cent devizát nem látott, de azért kényük-kedvük szerint váltogatják oda-vissza, egészen a mai napig.

Így fordulhat elő, hogy tök mindegy, ki miben kezdett (forint / euró /frank), abban végzi, ami számára a legnagyobb szopás. Recept a kusza szemű, szex őrült főbankárnál, törvény védve.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 20:45:30

@Bloodscalp: Ha ruszofóbiád van, fordulj szemorvoshoz.

ogli dzsí 2016.09.28. 20:46:31

@Lord_Valdez: @bbjnick:

Az elvándorlást nem is kell megállítani, mert ez volt az egyik fő oka amiért az EUhoz csatlakoztunk.

A lényeg hogy legyen utánpótlás, aki dolgozik.

Pl. mit szóltok ehhez? www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 20:46:41

@Bell & Sebastian: nem tetszik érteni. a fáraó rabszolgájának lenni önmagában véve is dicsőség. aki a magasságos uralkodó jólétén felül a saját gyarapodására merészel gondolni, az dekadens önző szélsőindividualista felforgató. ideje rendet rakni a fejekben.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 20:49:29

@ogli dzsí: na és hol az utánpótlás, ami dolgozik? pláne 47.000 pengőért? ráadásul már számolni se tudom hanyadszorra kopipészteled azt a migrációs mutatót, ami nem veszi figyelembe, hogy a kivándoroltaink nagy része papírforma szerint még mindig itt lakik. de sebaj, linkeld még pár százszor, hátha igaz lesz :)))

Bloodscalp 2016.09.28. 20:50:44

@Lord_Valdez: maga a magyar kivándorlás, főleg annak megfordítása nem hiszem hogy egyszer is fölmerült volna kormányzati szinten-nyilványosan. És ez baromi nagy hiba. Persze most megy a rinya hogy nincs munkaerő, de ez már a késő bánat rész...

Ja de, pár éve az ifjú kdnpsekre hagytak pár száz millát hogy elszórjanak egy "gyere haza" barom "kampányra".
Aztán az egyik vezetőjük is migrált:) Mondjuk úgy volt elszarva az egész ahogy volt. Ennyit a kdnpről.

Bloodscalp 2016.09.28. 20:54:08

@Bell & Sebastian: Haha:) Nincs. De szerintem is jó tanulni a történelemből. A szovjet magyar baráti társaságot nem kéne visszahozni.

És veled mi van, kisdobos, párttag,ügynök voltál-e?Hiányzik? Meg a velük járó előny.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 20:54:21

@Bloodscalp: Kezdetben bezzeg milyen szépen belesimultunk az Új Világrendbe, bölcs vezérünk Rágcsáló Árpád vezetésével, oszt mégis rábasztunk, mi? Érzek itt némi ellentmondást, koma.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 20:55:25

@Herr Stacheldraht Leger:

Ez nem érdemi válasz. A magyar gyáriparos, ha versenyben akar maradni, ugyanúgy viselkedik a munkavállalóival, mint a multi. A lángossütő is találna valakit a bódéjába, ahogy mindig is talált, az ő panaszának hátterében a lehetőségeinek szűkülése áll: olyan munkaegészségügyi, élelmiszeregészségügyi, adóügyi stb. szabályozások szorítják (és egyre jobban szorítják), amik megkövetelik, hogy olyan munkavállalót keressen, akit már nem állíthat oda a pult mögé szaré'-húgyé' heti hét nap tizenkét órában.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 20:57:17

@Bloodscalp: Ne is. Mondd a németeknek, a saját megszállóik ne hordjanak rájuk annyi migricet, lassan újra lehet forgatni Kunta-Kinte kalandjait, aki egyedül küzd meg a Viking -hadosztállyal - és győőőőőz, bazmeg.

ogli dzsí 2016.09.28. 20:57:40

@Herr Stacheldraht Leger: Hagyd már azt a 47000 pengőt, én nem dolgoznék annyiért. Hol az utánpótlás?

A mélyponton volt 3.800.000 munkavállaló, a válság idején (ebben benne voltak a közmunkások és a küldöldön munkavállaló, de mo-n élő emberek is, de nem voltak benne a külföldön élő mo-n dolgozó emberek (pl. Suzuki, Nokia).

Ma 4.400.000 foglalkoztatott van és ebből kb. 250.000 a közmunkások+az előbbi külföldön dolgozó, mo-n élő kategória.

+ van a versenyszférában, belföldön nettó 350.000 munahely

És van még egy kategória, aki elhúzott, és nem is él az országban + a bevándorlók akik itt jelentkeztek be lakóhelyre.

Több ember meg nincs, úgyhogy béremeléseknek nézünk elébe (legalábbis azokkban a szektorokban ahol súlyos hiány van), de emiatt később jön az áremelés is..:(

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2016.09.28. 21:00:29

Hát, kedves Agent Ungur,
én azért nem vennék mérget arra, hogy egy jobbacskán szituált budapesti fideszeshez kulturálisan közelebb állna egy csángómagyar napszámos, mint pl. egy szíriai fogtechnikus.

Kis háziolvasmány a tisztábban látás kedvéért.
foter.ro/cikk/20140820_tatar_agota_jezus_szindroma_5_honnan_tudod_hogy_bakoi_vagy

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 21:00:35

@bbjnick: dehogynem érdemi válasz. az egy dolog, hogy miért lécel le a munkaerő nyugatra, de lelécel és itt kezdődik a baj. amúgy stimmel, jól mondod, szarér-hugyér hülye lesz a jómagyar heti hét nap 12 órában gürizni, csak hogy a bandivállalkozónak meglegyen szezon végére az új mercije.

Bell & Sebastian 2016.09.28. 21:01:01

@Herr Stacheldraht Leger: Ez az, ha elvesztette és keres valamit, akkor honnan gondolja, hogy az én fejemben nincs?

Bloodscalp 2016.09.28. 21:02:21

@Bell & Sebastian: Én most kérnék tolmácsot, mert nem értem amit írsz:)

Bell & Sebastian 2016.09.28. 21:04:15

@Herr Stacheldraht Leger: Azért lécel le a munkaerő, mert a munkahelyét halálmenetben vitték Nyugatra, keretlegények kíséretében. Ami lemaradt, mert nem bírták cipelni a többiek, azt végső megoldották.

Érthető, vagy színezzem még vörösebbre?

Bell & Sebastian 2016.09.28. 21:05:39

@Bloodscalp: Nem az én bajom, hanem a tiéd. Nappali tagozaton ez a szint.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 21:06:58

@ogli dzsí: még mindig elegánsan elfeledkezel arról a sokszázezres tömegről, amely papíron él itt, de ténylegesen már nyugaton. a béremeléses része az oké, nyilván azzal lehet a legjobban helyben tartani a melóst. persze ha ellensúlyozásként fogyasztói árakat emelsz, akkor a melós megvonja a vállát és megy nyugatra továbbra is, hamar megvan a matek, hol éri meg gürizni.

ogli dzsí 2016.09.28. 21:08:31

@kesztió: Igen és sok-sok szíriai fogtechnikust láthattunk tavaly a keletiben meg kerítést rángatni lenn délen...:)

Akinek van szakmája, minek hajigálná el a papírjait és adna több ezer eurót egy embercsempésznek, amikor minden szíria környéki országban van követségünk, van repülőtér, és párszáz euróért ide lehet repülni (+keresett szakmákban már skype-on felvesznek dolgozni, olyan nincs hogy állással a kezedben ne engedjenek be az EUba)

Bell & Sebastian 2016.09.28. 21:10:09

@Herr Stacheldraht Leger: Nyugodjon meg a csipába, nagyon dicstelen és hosszú folyamat ez, minek kalapján csak bokréta a Ti Vezérünk.

ogli dzsí 2016.09.28. 21:11:26

@Herr Stacheldraht Leger: 'még mindig elegánsan elfeledkezel arról a sokszázezres tömegről, amely papíron él itt, de ténylegesen már nyugaton. '

Nem, te feledkezel el arról, hogy ez minden EU országban így megy. csak te ebbe azt látod bele hogy csakis magyarországon nem szüntetik meg a lakóhelyüket, akik elmennek, de akik idejönnek azok meg mind megszüntetik otthon + a szomszédok kitántorgásában nincsenek meg ugyanezek a statisztikatorzító tények....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 21:12:16

@Herr Stacheldraht Leger: @Bell & Sebastian:

Ez a globalizáció. Azért megy el a magyar lángossütő, hentes stb. Nyugatra, amiért a német mérnök vagy az angol orvos az USÁ-ba vagy Ausztráliába. Magasabb bérért.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.09.28. 21:12:23

@bbjnick:
Valóban ezek a melók nem tűnnek valami nagy számnak, de az az érzés, hogy az állam nem szökött jobbágyként tekint rád, vagy az, hogy nem csak akkor kerülhetsz be egy munkahelyre, ha nagybátyád is ott dolgozik felbecsülhetetlen.

Beszélgess egy kicsit kivándorolt magyarokkal, hogy miért mentek el.

@Bloodscalp:
De felmerült pl. ezért találták ki a röghöz kötést is a frissen végzetteknél. Az egyetlen baj, hogy el se kezdték megérteni, hogy miért mennek ki.

Még mindig árulóként kezelik őket és nem sikerült megérteniük, hogy az államok nem mások, mint jogszolgáltatók és a szolgáltatóknak versenyezniük kell az ügyfelekért. Ők még mindig úgy gondolkodnak, mint a földesúr, aki sérelmezi a jobbágyai távozását. Nem sikerült még megemészteniük, hogy az emberek ma már választhatnak államot is, nem csak internetszolgáltatót.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 21:14:20

@Bell & Sebastian: csak ne lenne ott a fránya többi ex-komancs káajrópai állam, ahol furcsamód mégis sokkal jobban sikerült felzárkózni a mariahilfer strasséhoz, gonoszháttérhatalmista folyamatok ellenére is. vagy csak kevesebbet lop a kevésbé félművelt elitjük. nagy rejtély ez, nem vitás.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 21:19:20

@ogli dzsí: nem pajti, ez a hazai számszépítés. ugyanis van ahol a tényleges életvitel szerinti helyet veszi figyelembe a statisztika, van ahol nem. plusz Mo-n történetesen semmi szankció nem fűződik ahhoz, ha pottyintasz a lakcímstátuszodat aktualizálni, másutt ezt komolyabban veszik.

Bloodscalp 2016.09.28. 21:23:09

@ogli dzsí: aha, szóval a franciák az EU:)

Miért akarna ide repülni valaki ha aztán megy tovább németbe, miértnem oda repül kapásból? Az hogy van több ezer eurója ez már olyan legenda:) Hogy látták ahogy leveszika pénzt kapásból..jajaja
Én azt nem értettem mirt hajtották át őket Pesten?
Ha olyan baromi veszélyesek, meg tele vannak terroristákkal, nem el kellett volna őket szeparálni?
Már úgyis el voltunk könnyvelve náciknak, tökmindegy lett volna. Ellenben nagyon jó hatásvadász képek videók készültek:) Mondjuk egyetlen sem maradt itt:D mind húzott tovább...
Most derült ki hogy a TEKünk sem állt valószínüleg a helyzet magaslatán...mert ugye tényleg voltak terroristák:)

@Bell & Sebastian: mint a nappali tagozat eminense, már biztos megtaláltad az írásaim között-" a gonosz Putyin az oka mindennek? ":)

Neked hiányoznak az orosz kiskatonák, nekem nem, ennyi.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 21:24:55

@bbjnick: ohó, kezdünk egyenesbe jönni. magasabb bér. és ugye minél kevésbé elmebajos/változékony/nyúzó a keretszabályozás (állam sara, csaxóltam), annál jobban marad lehetőség bért fejleszteni. meg persze illene a vállalkozónak is kevésbé mohónak lenni.

Bloodscalp 2016.09.28. 21:27:17

@Lord_Valdez: mint egy eszköz igen, de mondjuk ez a legrosszabb amit tehetnek. De ez úgy kompletten hogy a magyarok kivándorolnak, benne van a közbeszédben?
A minap csinált a hvg riportot kósával:D
A határon túliak levélben könnyedén tudnak szavazni...a külfödön élők miértnem? Rossz volt nézni kósát...

ogli dzsí 2016.09.28. 21:31:25

@Bloodscalp: Ebben teljesen egyetértek, ha valaki szír és orvos/informatikus az nem fog Bp-en megállni, egyrészt a pénz, másrészt a rokonság miatt se!

Ezért (is) szavazok vasárnap az embertelen antihumánus kvóták ellen..:)!

Bell & Sebastian 2016.09.28. 21:33:21

@Herr Stacheldraht Leger: Vagy többen vannak / felesküdtek a sasra / téglának használják. Párosítson kedve szerint.

Ha a Patást elviszi az ördög lehetőleg máma még, akkor mi lesz? Rögtön kitörik a gulyáskapitalizmus?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 21:33:33

@Lord_Valdez:

"Valóban ezek a melók nem tűnnek valami nagy számnak, de az az érzés, hogy az állam nem szökött jobbágyként tekint rád, vagy az, hogy nem csak akkor kerülhetsz be egy munkahelyre, ha nagybátyád is ott dolgozik felbecsülhetetlen. Beszélgess egy kicsit kivándorolt magyarokkal, hogy miért mentek el." --- írod.

Kivándorolt magyar vagy kinn dolgozó magyar? Nem mindegy! :-) Számos kinn dolgozott vagy kinn dolgozó ismerősöm van, sőt, családtagom is. Egyikük érvkészletében sem merült még föl "a szökött jobbágy"-feeling. Legtöbben azért mentek külföldre dolgozni, mert több pénzt kerestek/keresnek, mint amit (egy adott időszakban) itthon kereshettek volna/kereshetnének. És legtöbbjük hazajött, miután "kikereste" magát vagy a hazatérést tervezi.

ogli dzsí 2016.09.28. 21:34:52

@Herr Stacheldraht Leger: 'nem pajti, ez a hazai számszépítés. ugyanis van ahol a tényleges életvitel szerinti helyet veszi figyelembe a statisztika, van ahol nem.'

Hát, az Eustat nem így müködk. Mert ha így müködne, akkor a soproni lakos ausztriában kubikoló Józsi a magyar foglalkoztatottságba/munkanélküliségbe is beleszámítana meg az osztrákba is!

Ne legyél okosabb mint az EUstat! Ez csak a feketemunkásoknál müködik, de olyanok meg vannak a tiszántúlon ugyanúgy, külföldről.

telkoe 2016.09.28. 21:37:04

@Bell & Sebastian: Nem ozdi egy resze libanoni, az "elveszett" papiroknak koszonhetoen hontalan (tehat nem kiutasithato), a fiatalabbja meg inkabb nemet allampolgar.
kicsit tobb reszlet www.focus.de/politik/deutschland/kriminelle-grossfamilien-duisburg-bremen-berlin-in-diesen-deutschen-staedten-treiben-clans-ihr-unwesen_id_5156732.html
Termeszetesen nincsennek no-go areak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 21:37:48

@Herr Stacheldraht Leger:

Bullshit! Muhammad Ali azért volt sikeresebb bokszoló nálad vagy nálam, mert jobb volt az edzésterve és nem azért, mert jobbak voltak az adottságai?

Bloodscalp 2016.09.28. 21:40:31

@ogli dzsí: Nem mintha lenne ilyen "kvóta":)
De azért csak menj el szépen, és vigyél magaddal még 15 embert, ahogy elnézem szükségetek lesz rá:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 21:55:39

@ogli dzsí: prüntyikém, az eurostat hozott anyagból dolgozik, aminek a kereteit vagy böcsülettel harmonizálta az adott tagállam, vagy sem. és bizony ez kerek perec azt jelenti, hogy simán felbukkanhat józsi duplán a számsorokban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.09.28. 22:00:56

@Bloodscalp:
Ja, nem. Azt hivatalosan tagadják. Ők csak kint dolgoznak. A kivándorlás beismerése a kudarc beismerése lenne. A kudarc pedig nem szerepel a fideszes nyelvben.

@bbjnick:
Volt egy felmérés és valami olyasmi jött ki, hogy a külföldön élő magyarok fele egyáltalán nem tervezi, hogy valaha is haza jön. További egy negyede meg "egyszer talán".
Döntsd el, hogy ők minek számítanak.

Nem mindenki így fogalmazza meg. A "jobb lehetőségek" sok mindent takarnak, többek közt azt is, hogy nem talpnyalásból akar megélni, hanem munkából.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:01:24

@bbjnick: ja van a szomszédban a balkáni adottságú románia, ami időközben kevésbé korruptabb nálunk. meglehet ők nem a kifogásokat keresték, ezért sikerült.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:03:51

@Herr Stacheldraht Leger: Tehát a statek hamisságára az a bizonyítékod, hogy nem hiszed el.

Ok, de akkor minek próbáltál úgy tenni mintha vitatkoznál, amikor belinkelted az EuStatos tanulmányt nekem?

Bloodscalp 2016.09.28. 22:11:06

@ogli dzsí: Pff, mert soros/ferenc mozgatja a szálakat(ez nem volt még ugye?).

Amikor az EUs támogatási pénzeket nem tudják visszavenni/lekövetni se, pedig két kézel síbolják el, majd biztos kötelezően be fognak telepíteni ide:)

Persze ha zsét ad, akkor kell az EU...egyébként meg dögöljön meg...

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:12:49

@ogli dzsí: ügyetlenül csúsztatsz, prüntyikém. a dolog bökkenője éppenséggel az, hogy az eurostat hibája a kapott számsorokból adódhat, no de mivel minden tagállam bedobja a közösbe a sajátját, kibukik a tagállami szintű stikli. azaz: hiába jelzi józsit a magyar állam belföldinek (azaz nem-migránsnak) ha józsi a hazai lakcíme ellenére londonban is kerek perec kimutatott (ottani lakcíme/szocbiztosítási száma stb. miatt). opppszi.

Bloodscalp 2016.09.28. 22:15:31

@ogli dzsí: ez a krapek-juncker-akar minden európai városba, cirka 100.000 ingyen wifit csinálni.

le lett vezetve hogy úgy hülyeség ahogy van.
Nem kell minden baromságot benyalni minden barom pártnak. Akkor sem ha riogatnak összevissza.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:18:21

@Herr Stacheldraht Leger: Ok, tehát az Eurostat
hazudik.

'de mivel minden tagállam bedobja a közösbe a sajátját, kibukik a tagállami szintű stikli'

- és mi bukott ki eddig?

De persze nem más országokban kozmetikáznak, hanem nálunk.

Akkor maradjunk ennyiben.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:20:06

@Bloodscalp: Ingyen, mi? Junker fizetése is ingyen van, mi?

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:24:21

@ogli dzsí: még mindig ügyetlenül csúsztatsz, még mindig nem az eurostat hazudik. ellenben a hazai statisztika vastagon (mert ugye a hazai lakcímüket megtartó, de valójában régen külföldre húzottakat illetve a munkaközvetítőkön keresztül nyugaton melózókat hajlamos belföldiként kezelni.) nyilván nincs kizárva más államok esetén sem a trükközés, de gyaníthatóan a jelen vita tárgyában nem szórakozásból jelenik meg évi x tízezer új magyar származású munkaerő a német/angol munkaügyi hivatalokban. ezeket ráadásul nem érdekli, hogy otthon méltóztatott őket a ksh vagy az agitprop részleged minuszként kezelni, vagy sem.

de kezd csak szépen elölről, más érved nem nagyon maradt, van ez így :)

Bloodscalp 2016.09.28. 22:25:57

@ogli dzsí: egyébként csak 2 dolog.

nem tudom emlékszel-e a legutóbbi népsavazásra?
Szintén a fizess kreálta,2008. Eü. és tandíj témában.
Szerintem sokan akik akkor nemmel szavaztak, ma máshogy szavaznának. És ma talán lenne normális eü. rendszer és normálisabb f.oktatás, bár szétbaszták mindkettőt:)

A másik, az évek alatt már lejött szerintem mindenkinek hogy orbán iszonyat nagy ribanc. Pénzért bármit bárkinek...ma ezt mondja, holnap azt.
Migránsok ne jöjjenek, külföldi munkaerő igen?
Hidd el, van az a pénz amiért jöhetnek migránsok:)
Még egy ilyen kampány után is. Majd elmegy legfeljebb kormánykommunikációra pár milliárd havroknak akkor is. Magyar választópolgárt meg majd megkampányoljuk.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:29:19

@Herr Stacheldraht Leger: Ne hamukázz hazai statisztikahamisításról, hanem azt mondd meg hogy eddig mikor derült ki hazai statisztikai csalás?

Mert én kettőre emléxem egész európában, Gyurcsány csinált ilyet 2006ban meg a görögök. Gyurcsánynak Barroso megparancsolta hogy azonnal emelje vissza az ÁFÁt a választás után vagy botrányt csinál, a görögök meg csődben vannak azóta is.

Ezen kívül volt más ilyen eset?

Bloodscalp 2016.09.28. 22:30:02

@ogli dzsí: nem az volt a lényeg a sztoriban te szerencsés, lehetetlen képíteni főleg nem az adott időre.
Az EU adott volna rá x zsét, de fölösleges lenne.
Vannak légbőlkapott ötletei az ipsének.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:33:22

@Bloodscalp: 'Migránsok ne jöjjenek, külföldi munkaerő igen?
Hidd el, van az a pénz amiért jöhetnek migránsok:)'

- ki mondta hogy pénzért nem jöhetnek? ki mondta hogy munkaerő nem jöhet?

debil vagy, már megbocsáss? kb. mintha vmi indexes rinyát hallanék: fujj ooobááán rossz nincs munkaerő, fujj ooobááán munkaerőt akar az országba engedni

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:37:09

@ogli dzsí: könnyű labda, le is csapom:

index.hu/gazdasag/2015/06/25/tul_sok_volt_a_szegeny_megszuntettek_a_mutatot/

és

www.profession.hu/cikk/20130131/tul-szep-a-foglalkoztatottsagi-statisztika/2166

és

www.napi.hu/magyar_gazdasag/csunyan_megugrott_a_magyar_allamadossag.617053.html

plusz ugye a jelen poszt alatt számtalanszor megregélt eset, hogy az x éve londonban élő tányérmosó az hazainak minősül amíg itt van bejelentett lakcíme

stb

mindez persze nem csalás, ááá nem, csak nem bontják ki a valóság minden részletét, ami ciki arról nincs hír és akkor nincs is :)

szellemkor 2016.09.28. 22:37:35

Előre szólok, nem leszek népszerű.
1. Nyugdíjrendszert durván visszanyesni, legalábbis a befizetett nyugdíjjárulékokat választható módon átcsoportosítani szülőtartásra. Erősíteni a generációk egymásra utaltságát és kohézióját. (u.i. az állami nyugdíjrendszer az elsődleges gazdasági oka hogy nincs rákényszerülve a társadalom a reprodukcióra)
2. Szavazati jogot adni a szülők jogán a gyermekeknek, vagyis ahány gyermek, annyit ér a szavazat. (Aki itt elkezd cigányozni, az nem lát az orránál tovább)
3. Új Zélandi (és nem új zsélandi=értsd orrlandói, vagyis újlipótvárosi) valamint ausztrál mintára újraszabályozni a letelepedést és a tartózkodást: pontrendszer szakmák és végzettségek szerint.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:40:40

@Herr Stacheldraht Leger: Minden más országból londonban mosogató otthon bejelentett IS ugyanúgy hazainak minősül, szóval ez nem torzítja a statekot

ogli dzsí 2016.09.28. 22:43:24

@Herr Stacheldraht Leger: Most ez komoly hogy vmi attól statisztikahamisítás, hogy a baller újságba azt mondták?

Gyurcsányt az EB elnök küldte el a picsába, és az ÁFAemelés meg is pecsételte az MSZPSZDSZ kormányt a mai napig

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:44:03

@ogli dzsí: dehogynem torzítja, ha méltóztatnál el is olvasni:

www.profession.hu/cikk/20130131/tul-szep-a-foglalkoztatottsagi-statisztika/2166

nem megy neked ez a csúsztatósdi :)

ogli dzsí 2016.09.28. 22:45:16

@szellemkor: Ezek nem rossz dolgok, de nyugaton kell elindulnia ennek a folyamatnak, nem legyünk már csak mi unortodoxok....a mai eu jog alapján ezeket nem lehet így átvariálni

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:45:36

@ogli dzsí: szóval ha baller újság, akkor nemigaz, ha fidimédia, akkor tutibiztos.

hihihi, ennyi?

ogli dzsí 2016.09.28. 22:47:18

@Herr Stacheldraht Leger: mi az a GKI?

A GKI a független gazdaságkutató? Tőle kéri be az EU az adatokat?

ogli dzsí 2016.09.28. 22:48:06

@Herr Stacheldraht Leger: Már bocs de a baller újságot meg a KSH-Eustatot azért ne mérjük már össze, ha lehet..:))))

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:50:17

@ogli dzsí: szóval attól helyes az adat, ha hivatalos? akkor saját logikád szerint a fletó féle hamis konvergenica program is okés volt akkor.

mondom, hogy nem megy neked a csúsztatás, egy kommentváltáson belül is hasra esel a saját lábadban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:52:19

@ogli dzsí: szóval ha egy baller újság tartalmilag rámutat, hogy hol téved a ksh, akkor nincs igaza, mert ő nem a ksh.

nobel díjas vagy prüntyikém, de még mindig gyengén csúsztatsz.

Bloodscalp 2016.09.28. 22:52:26

@ogli dzsí: a debil az te vagy bazdmeg:) Hogy mélytorokkal szopsz be mindent a fidesztől:)
Tőlem aztán a csakafideszt! tolhatod itt a végetelnségig:)

Mondjuk kvázi hülyét csináltok majd magatokból alapból ha fordul a kampány, de ne zavarjon akkor:)
Vannak hülyék akik beszopnak mindent.

Amúgy ki a tököm jönne ide, áruld már el? Melyik országból? Környezőkből? Posztban is benne van hogy nem lenne szerencsés se Felvidék,Délvidék,Erdély vagy Kárpátalja, mert elnéptelenednek teljesen.
Külföldiek???:) ne röhögtess...
Főleg most hogy takarodjon innen a külföldi:) Elszarta ezt a vezíred.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:53:02

@Herr Stacheldraht Leger: 'akkor saját logikád szerint a fletó féle hamis konvergenica program is okés volt akkor.'

Akkor igen, de ők lebuktak.

Orbán pedig nem bukott le pedig régebb óta kormányoz mint bárki más. Persze ez lehet azért van mert ő nagyobb geci mint gyurcsány de ez hitvita.

ogli dzsí 2016.09.28. 22:54:39

@Bloodscalp: Ne hisztizzél..:)

Miért ne jöhetne ide dolgozni bárki?

Vagy államkötvényt venni?

Van olyan barom aki szerint ez baj? Mi köze ennek a kecskeszarok migráns élősködőkhöz?

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:56:25

@ogli dzsí: a fenti linkek történetesen azt példázzák kerek perec, hogy a vekker is bűvészkedik a számára nem kedvező számokkal, de ez persze nem lebukás, tévedni csakis a másikok tudnak, mert ők a másikok.

nem megy ez neked, mondom

kéne valami tehetségesebb migráns az agitprop műhelybe :))))

Bloodscalp 2016.09.28. 22:56:45

@Herr Stacheldraht Leger: azt akarja mondani hogy fideszék alatt is csalnak, de az rendben van:D olyankor szabad csalni:)

Amikor szoci kormány van, és akkor csalnak, az nagyon csúnya dolog!!!

Csak nem tudja megfogalmazni szerencsétlen. Kezdő még.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 22:58:29

@Bloodscalp: de legalább szorgalmas és az is becsülendő.

Bloodscalp 2016.09.28. 23:00:47

@ogli dzsí: Jöhetni jöhet, csak nem jön...:)
Innen csak elmegy a magyar is.

ogli dzsí 2016.09.28. 23:01:42

@Herr Stacheldraht Leger: A fenti linkek híroldalak, az EU nem híroldalak feltételezéseire alapoz hanem a KSH számaira.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:02:32

@Herr Stacheldraht Leger:

"van a szomszédban a balkáni adottságú románia, ami időközben kevésbé korruptabb nálunk" --- írod.

:-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D ...

De azért, ugye, te sem hiszed el, amit írsz?!

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:06:55

@bbjnick:

lássuk.... ott keményen elővették a bukaresti demszkitől kezdve a pontáig a díszpintyeket . itt hogy is állunk a számonkéréssel? vagy voldemort nagyúr 90%-os lenyúlása? oppszi...

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:09:41

@ogli dzsí: még mindig ott bukik a dolog, hogy ksh számai kozmetikázottak. amit fenti linkek végigvesznek, miért és hol. erre érdemben nulla ellenérved van, leszámítva azt, hogy izééé azok ballerek, ez meg ksh.

gyengus, ráadásul ismétlés.

ogli dzsí 2016.09.28. 23:10:41

@ogli dzsí: Ez alapján az életszínvonal és a korrupció között nincs lineáris kapcsolat, de jé, Mo-n javuló a tendencia.

ogli dzsí 2016.09.28. 23:12:07

@Herr Stacheldraht Leger: Bevallom nem olvastam végig, mert az első 2 bekezdésben volt 3 -hat -het feltételezés, tehát minek vitatkozzak valamivel, amit nem állítanak?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:15:43

@Lord_Valdez:

"Volt egy felmérés és valami olyasmi jött ki, hogy a külföldön élő magyarok fele egyáltalán nem tervezi, hogy valaha is haza jön. További egy negyede meg "egyszer talán"." --- írod.

Én készséggel elhiszem neked, hogy van ilyen felmérés, de saját tapasztalataim ennek erősen ellentmondanak. Elég szélesnek mondható ismeretségi körömből három személyről tudok, aki úgy döntött, hogy kivándorol: mindhárman nők és férjhez mentek (egyikük Svájcba, másikuk Spanyolországba, harmadikuk Izraelbe; bár a "spanyolos" asszonyság jóformán többet van Magyarországon a férjével és a gyerekével, mint Spanyolországban, úgyhogy őt nem igazán tekinteném idegenbe szakadtnak). Míg kinn dolgozott vagy dolgozó ismerős személyeket több tucat-szám tudnék sorolni: eddig mindannyian hazajöttek vagy (úgy tervezik) hazajönnek.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:17:39

@ogli dzsí:

hihi, jó kis öngól a corruption indexed... magyarország romló tendencia, románia javuló. ráadásul ruanda és jordánia is böcsületesebb nálunk, jahahaaaj...

opppszi

Bloodscalp 2016.09.28. 23:19:22

@ogli dzsí: melyik részre gondoltál?:)

"refugees (countries of origin): 5,950 applicants for forms of legal stay other than asylum (Ukraine) (2015)
stateless persons: 132 (2015)
note: 409,842 estimated refugee and migrant arrivals (2015 - September 2016)"

? Nem értelek. Miért jönne valaki ide élni/dolgozni, amikor kivándorlás van...számszerűsítve állítólag az átlagkereset 170e...(ezt nehéz elhinni, gondolom bruttó). ezért jönne valaki ide? Ebbe lehetetlen gyűlölködő adóval nyomorított eü. nélküli országba?

Van esetleg jobb indokod?

ogli dzsí 2016.09.28. 23:20:21

@Herr Stacheldraht Leger: görögország meg olaszország meg korruptabb

engem meglepett mondjuk

DE: bocs, mo. tényleg romló tendencia, benéztem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:22:57

@Herr Stacheldraht Leger:

"ruanda és jordánia is böcsületesebb nálunk" --- írod.

Te ezt elhiszed?

ogli dzsí 2016.09.28. 23:24:36

@Bloodscalp: 'Nem értelek. Miért jönne valaki ide élni/dolgozni, amikor kivándorlás van..'

ööö, nem, nincs. www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

58. hungary 1.33 (migrant/1000 population) Ahol pozitív a szám ott bevándorlás van - ezek 2015ös előzetes adatok, de megtalálod a linken a 2014est is és az is hasonló

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:26:35

@ogli dzsí: hihihi, az a pozitív mérleg úgy jön ki, hogy mint fentebb unalomig át lett rágva, a ksh nem méltóztatik leminuszolni a papíron itt, de valójában már másutt levő tányérmosóinkat.

neverending story.

Bloodscalp 2016.09.28. 23:27:47

@ogli dzsí: Hát akkor munkaerőhiány letudva:)
Szómágiával megoldható minden:D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:28:05

@Herr Stacheldraht Leger:

Akkor nincs más hátra, mint előre: irány Ruanda! Majd számolj be a tapasztalataidról! :-D

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:29:00

@Bloodscalp: az audi üzemébe leadja ogli a cia factbook egy példányát, hátha elkezd az Q7-et hegeszteni

Bloodscalp 2016.09.28. 23:30:25

@Herr Stacheldraht Leger: Na, visszajutottam oda ahonnan idnultam első kommentemben:)

A fideszest nem zavarja a valóság:) Még akkor se lerombolják az országot, legfeljebb ráfogják a nyuszira:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:31:47

@bbjnick: nem nagy kunszt, a véres népírtás után rövid pórázon tartott új elit még nem kurvult el.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:32:44

@Herr Stacheldraht Leger:

Te ott, Ruandában, ezt látod magad körül? :-D

ogli dzsí 2016.09.28. 23:32:48

@Bloodscalp: Nem, az hogy bevándorlás van, nem jelenti azt hogy munkaerőhiány letudva, én ezt nem állítottam.

De talán kellemesebb probléma ez, mint a magas munkanélküliség, nem?

Bloodscalp 2016.09.28. 23:34:06

@Herr Stacheldraht Leger: szerinted feladjam neki házifeladatnak hogyha a népesség itthon csökken átlagban minden évben 10.000 fővel, de az elmúlt években honosítottak kb 3-400.000 határon túli magyart, akkor most nőt vagy csökkent az ország lélekszáma?:)

ogli dzsí 2016.09.28. 23:35:25

@Herr Stacheldraht Leger: Nem hiszem hogy a CIA a KSH-tól kéri be az adatokat, bár lehet, meg kell nézni.

Nagyon-nagyon részletes adatok vannak ott a világ minden országáról, kezdve attól hogy hány orvos meg mobiltelefon, meg nagy sebességü netvonal meg reptér van 1000 lakosra....

tényleg érdekes

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:36:07

@Bloodscalp: rutin hazai párt-defekt, semmi különös.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:36:28

@Bloodscalp:

"a népesség itthon csökken átlagban minden évben 10.000 fővel, de az elmúlt években honosítottak kb 3-400.000 határon túli magyart" --- írod.

Az ország népességébe mióta számítanak bele a honosított magyarok?

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:38:20

@ogli dzsí: a cia hivatalosan elérhető oldalacskája bizony hivatalos forrásból dolgozik. goodfriend meg a jóval pontosabb és kevésbé hivatalos verziót lapozza.

ogli dzsí 2016.09.28. 23:38:29

@Bloodscalp: Igy van a honosításnak a népességhez semmi köze.

És a lakosságcsökkenés meg a pozitív migrációs ráta is létezhet együtt...nem árulom el hogyan, majd kitalálod.

Bloodscalp 2016.09.28. 23:38:38

@ogli dzsí: Az egyik elöző kampánypanel ugye az volt hogy elveszik a magyarok munkáját:))) Viccesek vagytok ti mondtam.

Lenne az is magas ha több mint fél milla magyar ugye itthon lenne:) Dehát ők kinnfele gazdasági migránsok, ott megtűrik őket.

ogli dzsí 2016.09.28. 23:39:54

@Herr Stacheldraht Leger: Ez teljesen OK, lehet hogy azok az adatok hiteltelenek, csak nem láttam más migrációs statisztikát, csak ezt az egyet.

Még mindig nem kivándorlási statiszikáról beszélek!

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:41:01

@ogli dzsí: pedig a valós nettó bevándorlási statisztikát csak akkor kapod meg, ha a valós kivándorlást is számba veszed.

még mindig.

ogli dzsí 2016.09.28. 23:43:23

@Herr Stacheldraht Leger: Ok, nekem elég, ha adsz egy másik statisztikát.

Addig is, nekem a CIA-é is megfelel.

Bloodscalp 2016.09.28. 23:43:41

@bbjnick: én főleg azt nem értem miért szavazhatnak!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:44:39

@Herr Stacheldraht Leger:

Nem kéne kavarni! A bevándorlási statisztika épp úgy nem tartalmazza az ideiglenesen itt tartózkodókat, ahogy a kivándorlási sem az ideiglenesen külföldön tartózkodókat.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:45:23

@Bloodscalp:

a valódi vicc, amivel rövidre zárom az egészet a magam részéről:

ha tényleg megnyugtatóan pozitív lenne a bevándorlási mérlegünk meg a munkaerőnk, mint ahogy ogli meg bb szeretné láttatni, akkor vajh mijjafaszomért agitál a fulfinesszes mandimédia mégis a bevándorlás mellett? :)))

Bloodscalp 2016.09.28. 23:47:45

@Herr Stacheldraht Leger: Nekem már az is fura hogy egy fidesznyik a Cégre hivatkozik:) Akik egyértelműen a háttérhatalomhoz tartoznak, és akiket soros irányit. Csak megtévesztenek...hát még az EUstat:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:48:40

@Herr Stacheldraht Leger:

Mert ha elolvasom, akkor nem fogsz kavarni? :-)

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.28. 23:51:40

@bbjnick: ha elolvasod, rájössz hol hibádzik a hivatalos statisztika.

picur3ka 2016.09.28. 23:53:54

Poszt:

"Mit lehet akkor tenni? Mert valamit tenni kell, ha nem akarunk egy elszegényedő és kihaló országban élni."

Jó család- és népességipolitika, cigányok nem szaporítása. Gyerek, anyaság, család mint érték prezentálása közéletileg, politikailag, kulturálisan.

Ha ennek az ellenkezője folyik, nem kell ilyen képmutató, hazug szövegeket írni. És nyilván ez a bevándoroltatás is egy ilyen akció, mint a cigányszaporítás. A cél nyilvánvaló: Európa kiírtása.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:55:56

@Herr Stacheldraht Leger:

Csak szólok: velem nem a foglalkoztatottsági statisztikáról vitatkozol, hanem a "munkaerőhiányról" és a korrupcióról. :-)

picur3ka 2016.09.28. 23:57:35

@Bloodscalp:

Erre nagyon egyszerű, és világosan tudható válasz van. Természetesen politikai. Ki (melyik párt) honnan reméli növelni a szavazatai/szavazói számát. Ilyen egyszerű. A jobboldal a külföldi magyarokból, a baloldal a migránsokból, cigányokból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.09.28. 23:57:47

@ogli dzsí:

A világ összes statisztikáját beidézheted nekik, egyik sem lesz jó. Trollkodnak.

picur3ka 2016.09.29. 00:05:41

@Herr Stacheldraht Leger:

Erről az érdekelteket kell megkérdeznie, mi itt csak találgatni tudunk. Imígyen, például:

1. Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem, amit teszek.

2. Lehet, még maguk is naívan remélik, hogy ezek közül több fog dolgozni, mint a cigányok közül.

3. Nem vagyunk döntéshozói pozícióban. a mi érdekeink nem számítanak. Mások érdekeit kell szolgálnunk és nem vagyunk abban az erőpozícióban, hogy nemet mondhassunk.

Bloodscalp 2016.09.29. 00:06:31

@ogli dzsí: Én elhiszem hogy pozitiv az a statisztika, de én azt kérdeztem miért jönne ide bárki is:) Élni dolgozni, érted...Miért??? Meg kik, honnan? Moldáviából Albániából se érheti meg annyira, illetve ha idáig eljön, miértnem megy Ausztriába tovább?

Ne statot vágj be:) mert nem lesz benne hogy az 55ezer(ha jól tudom ennyi a betöltetlen állás ma) állásra hogyan találnak külföldi munkaerőt?

@picur3ka: cigányok???Farkas flóriánról hallottál már? őket mindig az veszi meg aki többet ígér, és szintén ráfogja a nyuszira hogy ő csinálja:)

Bloodscalp 2016.09.29. 00:08:42

@picur3ka: épp most olvasom indexen hogy fideszünk sikeresen exportálta a választási csalási trükkjeit horvát szomszédunkhoz:)

Bloodscalp 2016.09.29. 00:12:21

@bbjnick: alapvetően úgy kérdeztem tőle, amire kifejtendő választ vártam. Erre egy stattal válaszolt.És azóta is csak statisztikát gyárt ide...vajon miért?

2 bittel nem egyszerű gondolkodni.

ogli dzsí 2016.09.29. 00:13:39

@Bloodscalp: Nem tudom, te nem érzed jól magad mo-n, de van akinek ez előrelépés.

Ha megnézed, Románia is pozitív (becsukott szemmel megmondom neked hogy a moldáviaiak a fő forrása a bevándorlásuknak).

- Egyébként a bevándorlás forrásai: NYEUból visszatelepülők (nem mindenkinek jön be a munka hosszú távon), határon túli magyarok...szubjektív véleményem szerint, amit nem támaszt alá semmilyen adat, ez a 2 csoport adja a bevándorlók 90%-át Magyarországra, a többi egyéb.

A betöltetlen állás nem tartozik ide: Ha vagytok 100an és a pozitív migráció hozzátesz 2-t, és 110 munkahely van, akkor lesz 8 betöltetlen állás. Ennyi.

Bloodscalp 2016.09.29. 00:40:52

@ogli dzsí: Idézek Agent Ungur írásából. Nem tudom elolvastad-e egyáltalán.

"Már jobboldalon is hallani olyan véleményeket, hogy majd az elszakított területek magyarsága megoldja a maradék Magyarország demográfiai problémáit. Ez lássuk be, minden valamirevaló román, szlovák, szerb és ukrán nacionalista álma, de hogy Budapesten jelentsen ki valaki ilyesmit, az megdöbbentő.
És nem csak azért, mert éppenséggel a magyar közösségek felszámolására való nacionalizmusok szekerét tolja, hanem azért is, mert ez rendkívül sértő a magyarok számára. Kinek képzeli az magát, aki azt gondolja, hogy egy székelynek más álma sincsen, mint hogy mondjuk a tágas és kiürülő Alföldön telepedjen le? Vagy, hogy egy szám legyen valakinek a fejében: rendben, 10 év alatt veszítünk 300 ezer embert, arra szűken elég a délvidéki magyarság, gyertek át testvérek.

Ez egyrészt erkölcstelen, másrészt nem is kivitelezhető.

Aki át akart jönni, jórészt már átjött, több százezer főként erdélyi és délvidéki magyar lassította a maradék ország demográfiai hanyatlását, de ezzel már spontán folyamatként sem lehet számolni."

-Érted? Nagyon nem jó dolog ha a határontúliak idetelepülnek. Senkinek.
(agent ungurról annyit, hogy ő aztán virtigli fideszes)

Az esetleges visszatelepülükről inkább ne beszéljünk.

A betöltetlen állások száma nagyon is ide tartozik..egy komoly tűnete hogy élhetetlen az ország. Ezt meg hogy a fazsba képzelted????:)
"Ha vagytok 100an és a pozitív migráció hozzátesz 2-t, és 110 munkahely van, akkor lesz 8 betöltetlen állás. Ennyi."

Ja aha. 55ezer álláshely van, és 300ezer munkanélküli kb, akkor hipphopp marad 250ezer munkanélküli és ...Ennyi?:)
Téged komolyan csak a valóság zavar, de elismerem, nagyon jól tudsz statisztikát keresni:)

Bloodscalp 2016.09.29. 00:46:51

@Tiszteltetem Brüsszelet: nicsak:) egy idióta ott is a cia-ára hagyatkozik:) gyanús gyanús..

ogli dzsí 2016.09.29. 00:51:26

@Bloodscalp: Na álljunk meg. Eddig azt állítottad hogy kifogyunk az országból.

Most azt állítod hogy nem jó hogy nem fogyunk ki, mert.

Akkor annyit azért kérdeznék, hogy mi lenne a te ennél sokkal jobb megoldásod a problémára? Ahmedék?

'Ja aha. 55ezer álláshely van, és 300ezer munkanélküli kb, akkor hipphopp marad 250ezer munkanélküli és ...Ennyi?:)'

Igen, ennyi. Vagy azt gondolod hogy az Audi felvesz akárkit?

picur3ka 2016.09.29. 01:13:17

@Bloodscalp:

Nagy hiba az Indexre hagyatkozni tájékozódásilag, különben.

picur3ka 2016.09.29. 01:15:28

@Bloodscalp:

Nem arra reagál, amit írtam, hanem elkalandozik a cigány szó említésén, pedig én a maga kérdésére válaszoltam. Úgy tűnik, felesleges volt.

maroz 2016.09.29. 07:51:42

@bbjnick: Hehe, még a románok is akkor lepődtek meg igazán, amikor valamelyik választás során nem jött ki az annyi. Sehogyan sem akart stimmelni a "van" és a "kéne legyen". Akkoriban vezettek be a román statisztikusok egy új mértékegységet, számmal nem is lehet leírni, kézzel kell mutatni, és hümmögve mondani: "úgy körülbelül ennyi".

Bell & Sebastian 2016.09.29. 08:47:53

@telkoe: Kösz, amúgy is imádom ezt a herrschen -kifejezést, ami eredetileg az almába harapás hangutánzó igéje. Jók a fogaid, Helmut! :)

Egypár tartomány (összesen van 13+3) annak örül, hogy náluk még nincsenek bűnöző klánok. Várjá-várjá, majd lesznek, csak idő kérdése.

A legszervezettebb cigánybanda feje egy iráni Iránban, helyi alvezérekkel, mint Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária..., lassan a Microsoft beiratkozhat hozzájuk továbbképzésre, hogy megtanulják, milyen egy jól megorganizált fosztogatás?

Bell & Sebastian 2016.09.29. 08:53:13

@maroz: A román korrupció legendásan kiemelkedik még a hazai mérték, ami nem kicsi, átlagából is, élen a magyarlakta vidékkel, messze megelőzve a románt.

Uniós forrásokat úgy eltüntetni más nem tud, mint egy góbé. No hiszen, az adaptációs képessége is messze a legjobb e vidéken.

Bell & Sebastian 2016.09.29. 09:19:21

@picur3ka: Az Indexszel rögtön az első probléma az, hogy bal-lib-bib koncepciós szerkesztésű, a második: pop-kulturális műveltségűek a négereik, akikkel íratják, valódi, transzatlanti gyorsétkezde, hányásgátló adalékkal, génkezelt alapanyagokból, fele cukor fele méz, ami Nyugat, keserű cián, ha magyar hitleráj.

Jüdischer Beobachter.

Hadrian77 2016.09.29. 09:31:11

Migráncs az köll. Már az államalapítástól Mohácsig is folyamatos volt a spontán és szervezett bevándorlás. Anélkül nem lett volna növekedés és fejlődés az Árpádok, Anjouk, stb. alatt sem.

Az a nem mindegy, hogy honna és kik jönnek. Ennyi.

Szindbad 2016.09.29. 09:45:08

@Bell & Sebastian: Ott volt mostanában pár korrupciós botrány, és börtönbe is került egy-egy politikus. Itt ez elképzelhetetlen.

Bell & Sebastian 2016.09.29. 09:52:10

@Hadrian77: Van a "költi a pénzét" -kategória, mint mondjuk Spanyolországban az a 2-3 millió angol nyugdíjas, akik odaköltöztek, van a "hasznos tagja a társadalomnak" -kategória, aki a mérsékelten simlis, de azért jól elvagyunk vele-, mint például egy kínai, aki könnyen meglehet, három, egyetlen igazolvánnyal, de a "tartson el az állam" -típusú jövevények kellenek ide a legkevésbé. Ebből a fajtából szinte korlátlanok a lehetőségeink - a népgazdasági export szintjén. Ha a teljes, magyar establishment eltűnne egy szempillantás alatt, mert mondjuk a Marsra sugározná őket Kirk kapitány, jól kiszámítható időn belül farkasszemet néznénk a marslakók inváziójával.

Kiválogatnánk belőlük az agysebészeket, fizikusokat és autóipari légkulcs-kezelőket, a fölösleget pedig szétosztanánk a Nyugatnak.

Bell & Sebastian 2016.09.29. 09:57:38

@Szindbad: Azok a nagyobb pénzen sokkal jobban összevesznek, mert butuskák, míg nálunk szoci vagy libsi egy se halt éhen, mert rendszeresen etetik őket a ketrecben. Csak most nem 60% -ot kapnak az egészből, mint amennyit régebben elvettek maguknak, hanem billent a libikóka, csak 40 -et. Mert gondolnak a saját jövőjükre.

Jean Sol Partre 2016.09.29. 10:11:56

@bbjnick: ugyanez a saját tapasztalatom, sokan haza szeretnének jönni, majd, ha normális ország lesz itt. Ha megérik.

Hadrian77 2016.09.29. 10:19:31

@Bell & Sebastian: románok és ukránok is dolgoznak az ország nyugati felében építkezéseken, a szállásuk környékén lakók meg panaszkodnak, hogy nem képesek a kultúrált együtt élés szabályait betartani.
Talán majd a marslakók képesek lesznek rá.

Szindbad 2016.09.29. 10:30:12

@Bell & Sebastian: Egy libsi hiába nyomoz ki egy csúnya korrupciós ügyet, ha elhal az ügyészségen, rendőrségen.

telkoe 2016.09.29. 10:37:26

@Bell & Sebastian: A megfelelo politikai- medianyaloncok tamogatasaval meg el lehet soprogetni az aprobb dolgokat es ugy tenni mintha minden ok lenne. Neha egy kicsit kellemetlen ha kiderul a polkorrekt szonyeg ala soprogetes, mint a kolni szilveszteri partynal.

Igazan akkor lesz vicces ha tenyleg borul a bili es egyszerre teszik rendbe a politikai elitet, az NGOs "segitoket" es inditjak haza nagytetelben a partfogoltjaikat. Az igeny mar lassacskan formalodik ra.

Bell & Sebastian 2016.09.29. 10:58:51

@Hadrian77: Ha ugyanonnan szerezték az etikájukat, mint én, akkor támogatom.

@Szindbad: Akkor tessék támogatni az esküdtbíróság ötletét, vagy kitalálni valamit, amivel a nemlétező egyezséggel érinthetetlennek minősített bírókat ki lehet rugdosni. A rendszer alkalmatlansága nem Orbán alatt kulminálódott és a rendelésre gyártott törvény sem az ő találmánya, mint ahogyan a pénzért üdvösséget sem.

Bell & Sebastian 2016.09.29. 11:11:29

@telkoe: Ezért húzzák a kivonulást az amcsik, ezért nincsen nemzethez hű hadseregük és tartják őket média által leszedálva. Pontosan úgy, mint a magyarokat.

A túltolt libsizmusnak is megvan a maga veszélye, de most valóban felcsavarják a potmétert, adnak egy kis kakaót a nemzetre, mert az adolfozás hosszútávon kontra produktívnak bizonyult.

Hiába fogadták meg, többet nem mennek háborúba, úgy járnak vele, mint mi a migráncsokkal, egyik sem választás kérdése, ők mennek, mi pedig a végén csak kapunk. Quintus Pontius Pilatus kézmosása...

Bell & Sebastian 2016.09.29. 11:19:01

Az elég fura megoldás volt a németektől, amikor beküldte őket Oblama a szíriai darálóba, az ócska, özvegycsináló Tornádóikkal mentek, de egyetlen bevetést sem abszolváltak, arra hivatkozva, hogy nem képesek kommunikálni a vezetési pont szerepét betöltő AVACS -szal.

Az okos lány esete...

Bloodscalp 2016.09.29. 12:29:15

@ogli dzsí: Te nem nagyon fogod fel amit írok,azt már látom, de azt se amit egy fideszes társad. Kifogyunk ez tény, és az nem megoldás ha határontúliak jönnek ide.
Normális élhető országot kéne csinálni, ami a fideszbandától nem várható, ez egyértelmű.

Kérdezd meg a szerzőt kire gondolt:)

@picur3ka: oké, de migráns szavazók nincsennek, ez olyan elvi lehetőség, maradnak a cigányok:)
Az index legalább írt róla, a mandineren nem fog hírként megjelenni sem:)

@Tiszteltetem Brüsszelet: amit linkeltél oldalt, ott szintén valaki a CIA adataival példálozik, érted?akárcsak itt, gondolom nem lehet véletlen

Szindbad 2016.09.29. 12:44:57

@Bell & Sebastian: De Orbán mintha direkt erre építené a rendszerét, ami így nélkülözhetetlenné válik, és nem lehet harcolni ellene. Preorbán időkben azért legalább a remény megvolt, hogy csak elhatározás kérdése, és tisztítható a rendszer. Orbán elvette ezt a reményt.

Bell & Sebastian 2016.09.29. 12:51:07

@Szindbad: Remény, az volt, például az Üvegesszemű Jóska a cociknál, hej, hogy elszámoltatott volna! De nem tette.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.29. 13:03:32

@Bell & Sebastian: Most már én ezt nem értem.

Ebben a ritka szituban még slomó vezér is nem-et mondott az idegenekre. akkor mi nem jó az indexnek?

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.29. 13:10:40

@Szindbad: magyarok mindeninek nekimennek aki geci - habsburgok, oroszok, gyurcsány, sokkal rebellisebb nép vagyunk mint bárki a környéken

orbánnak is nekimennek ha eljő az idő

mindenesetre abban kevesen hisznek hogy az anarchia jobb lenne mint orbán, én is így vagyok

Szindbad 2016.09.29. 22:44:05

@Bell & Sebastian: Ne kend már ezt is a szocikra. Mintha nem nagyságrendekkel nagyobb lenne a korrupció ma, mint nyolc éve.

picur3ka 2016.09.30. 00:13:54

@Szindbad:

Ezt nyilván bizonyítani is tudod, persze. Nem csak trollkodván benyögsz egy-két sértő félmondatot időnként. Kb. ennyi a fórumtevékenységed: troll.

picur3ka 2016.09.30. 00:19:09

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Ott van eltévedve, hogy Slomó nem vezér, hanem lázadó, vagy legalábbis racionalista, a vezérürük, akik őt is jól megrugdossák, teljesen mások.

Vagy csak szalmabáb, akit erre a funkcióra a kirakatban lehet használni: lám, mennyire jók és rendesek vagyunk.

Ebből egy szó nem igaz. Akárhogy is, Slomó semmit nem dönt el, tehát teljesen lényegtelen, hogy ő mit mond.

picur3ka 2016.09.30. 00:21:58

@Szindbad:

Neked is O-fóbiád van, ami nem meglepő tőled, de az élet és a világ problémái nem Orbán-eredőek.

picur3ka 2016.09.30. 00:25:32

@Bloodscalp:

"oké, de migráns szavazók nincsennek, ez olyan elvi lehetőség"

Tényleg? Nézzél utána. Ezt nyíltan olvashatni a médiában évek óta.

Egyébként is csak törvénymódosítási kérdés. Aki ezért behozza őket, az nyilván ezt a törvényt is kontrolállja, nincs miről beszélni.

chrisred 2016.09.30. 05:22:22

@picur3ka: Eggyel több ok, hogy ne adjunk népszavazással az országgyűlésnek semmilyen felhatalmazást mindenféle betelepítések jóváhagyására. Bár ez sem garancia semmire, lásd kettős állampolgárság, de legalább a magunk részéről megtesszük, amit lehet.

picur3ka 2016.09.30. 06:16:54

@chrisred:

Ne butáskodj! Akkor az EU-nak, a gyarmatosítódnak lesz ilyen joga. Valakinek joga lesz rá.

chrisred 2016.09.30. 06:26:53

@picur3ka: Jelenleg nincs senkinek ilyen joga, és semmi okunk arra, hogy önként felhatalmazzunk bárkit, akár az Unió szerveit, akár a magyar politikai elitet. Magyarországon bevándorló csak a saját személyes kérelme alapján, az előre meghatározott feltételek teljesítésével szerezhet állandó tartózkodási engedélyt, és nincs a világon olyan hatalom, ami ezt a szabályt jogszerűen átlépheti. Tartózkodom attól, hogy olyan népszavazáson megjelenjek és érvényessé tegyem, ami ezt az állapotot megváltoztathatja.

picur3ka 2016.09.30. 06:30:11

@chrisred:

Te a valósággal nem találkozol, nyilván, ne hirdesd magad, mert a valóság az, hogy megszegik naponta, minden pillanatban, évek óta. Igyál valamit inkább!

chrisred 2016.09.30. 06:59:13

@picur3ka: Látom, elfogytak az érvek. Nem baj, jó napot!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2016.09.30. 07:53:07

@Tata86: Azért türelmesen várom, hogy valaki végre értelmesen megindokolja, mi is az a fene nagy gond a NÉPESSÉGCSÖKKENÉSRE alapuló társadalmi modellel.

A társadalom ún. elöregedése miatti kétségbeesés akkora humbug, mint ide Aleppo. Ha az emberi életkor határát kitolják 200 év felettire (ez akár 50 éven belül sanszos), akkor majd családonként 4 gyerek kell, hogy a népességfa konzerválódjon? A társadalom el fog öregedni és kész. Inkább a pilótajáték-elvű nyugdíjrendszert kellene újragondolni, amikoris egyre több gyerek kell a nyugdíjrendszer fenntartásához, majd az egyre több nyugdíjashoz még egyre több gyerek és így a végtelenségig.

Hadd csökkenjen a Föld népessége! Ha leesünk 500 millió alá, na akkor lehet gondolkozni, hogy nem vittük-e túlzásba. De ez 1,3-as rátával is azért jó fél évezred lenne…

picur3ka 2016.09.30. 08:20:41

@chrisred:

Kellene értelmezni, amit írtam. De ugye, ezt tudni is lehet, ha követi az ember az eseményeket.

Bloodscalp 2016.09.30. 09:47:26

@picur3ka: milyen törvényt kontrollál??? persze, már évek óta van ilyen bayerzsóti féle konteó:) hogy behozzák őket szavazni, ennyi. És kit hoztak be? Melyik országban? Itthon a szocikra mondják, németben...jééé ott nem is szoci kormány-apróság.
Mondjuk azt se értem hogy majd minden migráns 100%ban automatikusanúgy szavaz ahogy azt egyesek elképzelik, ahogy azt se hiszem hogy határontúliak egyfele szavaznak csak, bár nagyon befolyásolhatóak.

Szóval konteókkal kérlek hagyj:)

Jean Sol Partre 2016.09.30. 12:00:05

Ma, amikor egy gép már szinte bármilyen feladatot elvégez (sírunk is, hogy elveszi a munkánkat), ódivatú nyavalygás a népességcsökkenés miatt sírni. A hatékony termelés és legfőképp a jövedelmek más formában elosztása simán megoldaná a szegénység és a nyugdíjak problémáit.
A gép dolgozik, az emberek hátradőlnek és élvezik az életet, mind.

annamanna 2016.09.30. 13:21:35

@Jean Sol Partre: "Az elsőn egy király lakott. A király, bíborban és hermelinben, egy nagyon egyszerű, de méltóságteljes trónuson ült.
- Hohó! Itt egy alattvaló! - kiáltott föl, amikor megpillantotta a kis herceget.
„Hogyan ismerhet meg - gondolta magában a kis herceg -, ha még soha életében nem látott?”
Nem tudta, hogy a királyok szemében a világ fölöttébb egyszerű: minden ember alattvaló.
- Gyere közelebb, hogy jobban szemügyre vehesselek - mondta a király, és nagyon büszke volt rá, hogy végre valaki fölött királykodhatik.
A kis herceg körülnézett, hová ülhetne le, de a bolygót mindenestül beborította a pompás hermelin palást. Állva maradt hát, és mert fáradt volt, ásított egyet.
- Az etikett megtiltja, hogy a király jelenlétében ásítsanak - mondta az uralkodó. - Megtiltom.
- Nem bírom megállni ásítás nélkül - felelte a kis herceg zavartan. - Nagy utat tettem meg, és nem aludtam...
- Akkor megparancsolom, hogy ásíts - mondta a király. - Hosszú esztendők óta senkit sem láttam ásítani. Az ilyesmi ritka szórakozás nekem. Tessék, ásíts még egyet! Parancsolom.
- Csakhogy ettől lámpalázas lettem. Nem megy... - felelte a kis herceg, és elpirult.
- Hm... hm... - tűnődött a király. - Hát akkor... megparancsolom, hogy hol ásíts, hol meg...
Dünnyögött valamit, szemlátomást feszengve.
Mert a király föltétlenül ragaszkodott hozzá, hogy tiszteljék a királyi tekintélyét. Semmiféle engedetlenséget nem tűrt: abszolút uralkodó volt. De mivel ugyanakkor jóságos is volt, értelmes parancsokat osztogatott.
„Ha egy generálisnak megparancsolnám - mondogatta -, hogy változzék tengeri madárrá, és a generális nem engedelmeskednék: ebben nem ő lenne a hibás. Én lennék a hibás miatta.”
- Leülhetek? - kérdezte a kis herceg félénken.
- Parancsolom, hogy ülj le - felelte a király, és méltóságteljesen odébb húzta egy kicsit a hermelin palástja szegélyét.
A kis herceg elcsodálkozott: a bolygó egészen parányi volt. Vajon min uralkodik akkor a király?
- Fölség - mondta -, engedelmet kérek, de kérdeznék fölségedtől valamit...
- Parancsolom, hogy kérdezz tőlem valamit - mondta sietve a király.
- Fölséged... min uralkodik?
- Mindenen - válaszolta mérhetetlen egyszerűséggel a király.
- Mindenen?
A király futó kis mozdulattal végigmutatott a bolygóján meg a többi bolygón meg a csillagokon.
- Ezen mind? - kérdezte a kis herceg.
- Ezen mind - felelte a király.
Mert nemcsak abszolút uralkodó volt, hanem egyetemes is.
- És a csillagok engedelmeskednek fölségednek?
- Természetesen - mondta a király. - Azon nyomban. Semmi fegyelmezetlenséget nem tűrök.
A kis herceg elámult ekkora nagy hatalmon. Ha neki ilyen hatalma lenne, napjában nem negyvennégy naplementét láthatna, hanem hetvenkettőt, sőt százat vagy akár kétszázat is, és még csak odébb se kellene húznia a székét! S mivel egy kicsit szomorú volt, mert eszébe jutott az elhagyott bolygócskája, olyannyira nekibátorodott, hogy egy kegyet merészelt kérni a királytól:
- Úgy szeretnék naplementét látni... Örvendeztessen meg fölséged. Parancsolja meg a napnak, hogy nyugodjék le...
- Ha egy generálisnak azt parancsolnám, szálljon virágról virágra, mint egy lepke, vagy írjon egy tragédiát, vagy változzék tengeri madárrá, és a generális nem hajtaná végre a parancsot, ki lenne a hibás emiatt: ő vagy én?
- Fölséged! - jelentette ki a kis herceg nagy határozottsággal.
- Látod. Mindenkitől azt kell követelni, amit az illető megtehet. A tekintély legelső alapja az értelem - mondta a király. - Ha népednek azt parancsolod, vesse magát a tengerbe: föllázad, forradalmat csinál. Azért van jogom engedelmességet követelni, mert ésszerűek a parancsaim.
- Akkor mi lesz a naplementémmel? - firtatta a kis herceg, mert ha már föltett egy kérdést, többé nem tágított tőle.
- Meg fogod kapni a naplementédet. Követelem. De kormányzói bölcsességemben megvárom, hogy kedvezőek legyenek hozzá a körülmények.
- És az mikor lesz? - tudakolta a kis herceg.
- Hm... hm... - felelte a király, és böngészni kezdett egy testes naptárban. - Hm... hm... mikor lesz... mikor lesz... ma este, hét óra negyven perc körül. És majd meglátod, milyen híven engedelmeskednek nekem.
A kis herceg ásított. Sajnálta, hogy oda a napnyugtája. Ráadásul egy kicsit unatkozott is már.
- Nincs itt semmi dolgom többet - mondta a királynak. - Megyek tovább.
- Ne menj! - mondta a király, hiszen olyan büszke volt rá, hogy végre akadt egy alattvalója. -
Ne menj el, megteszlek miniszternek.
- Milyen miniszternek?
- Hát... igazságügyinek!
- De ha nincs, akinek igazságot szolgáltassak!
- Sosem lehet tudni - felelte a király. - Még nem jártam be a királyságomat. Öreg vagyok, hintóra nincs helyem, a gyaloglás meg fáraszt.
- Ó, hiszen már láttam! - mondta a kis herceg, és előrehajolt, hogy egy pillantást vessen a bolygó túlsó felére. - Ott sincs senki."

annamanna 2016.09.30. 13:22:42

@Jean Sol Partre: "- Hát akkor ítélkezzél saját magadon - mondta a király. - Ez a legnehezebb. Magunkon ítélkezni sokkal nehezebb, mint máson. Ha sikerül helyesen ítélkezned saját magad fölött, az annak a jele, hogy valódi bölcs vagy.
- De ítélkezni mindenütt ítélkezhetem magam fölött - jegyezte meg a kis herceg. - Ahhoz nem kell itt laknom.
- Hm... hm... - mondta a király. - Azt hiszem, van itt valahol a bolygómon egy vén patkány. Éjszaka hallom a motozását. Hát ítélkezzél e fölött a vén patkány fölött. Időről időre halálra ítéled; élete így a te igazságszolgáltatásodtól függ majd. Aztán minden egyes alkalommal megkegyelmezel neki, takarékosságból, mivel csak egy van belőle.
- Nem szeretem a halálos ítéleteket - mondta a kis herceg -, és minden bizonnyal elmegyek.
- Ne! - mondta a király.
A kis herceg azonban nekifogott az előkészületeknek, majd, mivel nem akart fájdalmat okozni az öreg uralkodónak, így szólt:
- Ha fölségednek az a kívánsága, hogy pontosan engedelmeskedjenek a parancsainak, nekem is adhatna egy ésszerű parancsot. Megparancsolhatná például, hogy egy percen belül keljek útra. A körülmények, úgy látom, kedvezőek...
A király nem felelt. A kis herceg először tétovázott, aztán egy sóhajtással mégis útra kelt.
- Kinevezlek nagykövetemnek! - kiáltott utána sietve a király.
Arcáról csak úgy sugárzott a tekintély.
„Hát bizony furcsák a fölnőttek” - gondolta útközben a kis herceg."

annamanna 2016.09.30. 13:43:04

@Jean Sol Partre: Ha nem munkaerő kell, akkor még mi lehet a bevándoroltatás célja?
Mondjuk az, hogy legyen piac, azaz legyenek, akik megveszik a termékeket, és így pörgetik a gazdaságot.
Csakhogy az országban egyre nagyobb divat a közmunka, ami az éhbérnél is kevesebbet fizet. Se nem termel eleget az inaktívak és az állam ellátásához, az infrastruktúra fenntartásához stb, se nem képes elég terméket felszívni.
Akkor minek még plusz tömegeket idehívni? Például lehet az az ok, hogy ha nincs ember, akkor nincs kit kormányozni. Persze nem mindegy, milyen emberből van sok. Nem azokból kell sok, akiket nem lehet irányítani. Egy vezető számára az a jó, ha olyan emberből van minél több, akiket könnyen lehet vezetni. Fegyelmezetten arra mennek, amerre mondják nekik.

annamanna 2016.09.30. 14:07:10

@Jean Sol Partre: Elég marozt olvasni, hogy ez érthető legyen. Ő folyamatosan minimálszintre szorított tömegekről fantáziál. "az egyén a szocializációja során mihez, milyen nagyobb csoportnormákhoz igazodik" "a többség szinte teljesen képtelen saját magát úgy elképzelni, mint egyet a sok közül." "Nehéz ma olyan életpályákat, olyan életakarásokat találni, ahol az egyénnek van lehetősége egy közösségben feloldani az individuumának egy részét, ahol a gondolkodásában nem az én építgetése lenne a túlnyomóan meghatározó, hanem valóban és érdemben is meg tudná élni azt, hogy egy közösség részeként kap jutalmakat."
Ahhoz, hogy egy közösség egyszerre mozogjon, kell egy központi akarat. Ahhoz, hogy egy közösség egyszerre mozogjon, az kell, hogy senki se akarjon/ne legyen képes önállóan mászkálni, egyedi irányban. Ehhez az erőforrásait a minimumszintre kell szorítani.
Ez a maroz által elképzelt ideális világ.

Ha a kormányzatnak valóban az a célja, hogy az ország népességfogyását megállítsa, akkor elsősorban a kivándorlást kellene visszájára fordítani. Erre semmiféle törekvés nem látszik, annyira nem, hogy a nyugatra települt magyaroknak a szavazását is akadályozzák. Önállóskodókra nincs szükség, mert őket nehéz irányítani. Ellenben folyamatos jelszó a "keleti nyitás", ahonnan súlyosan traumatizált helyzetből érkeznek emberek (pl ukránok), tehát nincsenek különösebb egyéni ambícióik, és nem akarnak szembeszegülni a központi akarattal. A hatalommechanika láthatóan fontosabb, mint a GDP.
"Ám az elszabadult hatalomtechnikai logika szerint nyerő szériából és megerősítésből sosem elég." valasz.hu/publi/a-kerdes-es-a-kerdezo-igy-dontok-a-vasarnapi-nepszavazason-120595

annamanna 2016.09.30. 14:58:33

@Jean Sol Partre: De akár "haza" is beszélhetek - az egyházak, pláne a radikális szekták is előszeretettel fordulnak a traumatikus helyzetben levő emberek felé. Akik jóindulatúak, azok azért teszik ezt, mert azokat támogatják, akik valóban rászorulók; de a jóindulatú segítőkre könnyen rátelepülnek azok, akik a megtörhető, alávethető embereket keresik. Ez elég nyilvánvaló veszély bármiféle karitatív tevékenység esetén. Ha már segítséget kapsz tőlem, akkor cserébe legalább annyit tegyél meg, hogy.... szavazz rám!
"Tudom, eddig mindegy volt,
Mostantól fontos lesz neked.
Mentsd meg a megmentőd!
Mentsd meg - hogy megmenthesselek."

Sőt, még Pál apostol is említi, hogy a megtért hívek nagy része elnyomott társadalmi rétegekből került ki, persze ő ehhez hozzáteszi, hogy azért, mert eleve őket választotta ki Isten az üdvösségre:

"Mert tekintsétek csak a ti hivatástokat, atyámfiai, hogy nem sokan hívattak bölcsek test szerint, nem sokan hatalmasak, nem sokan nemesek;
Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;
És a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának az Isten, és a semmiket, hogy a valamiket megsemmisítse:
Hogy ne dicsekedjék ő előtte egy test sem." (1. Kor. 1:26-29)

Akármennyire igaza is van Pálnak, ezt az alaphelyzetet elképesztően könnyű kiforgatni, és önös célok érdekében kihasználni. Legalább olyan könnyű, mint az adakozásokat saját zsebbe eltenni.

A Biblia logikája szerint az elnyomott emberek ne is lázadjanak az elnyomás ellen, hanem vessék magukat alá a hatalomnak, engedelmeskedjenek az elöljáróknak. Erre sok ige int, nyilván te is hallottál erről (és nyilván rosszallóan). Azért kárhoztatják ezt a tanítást, mert totális szabadságot biztosít a zsarnokságnak. Egy példa azért mégis mutatóba:
"Szolgai állapotban hivattattál el? Ne gondolj vele, sőt ha szabad lehetsz is, inkább élj azzal.
Mert az Úrban elhívott szolga az Úrnak szabadosa; hasonlóképen a ki szabadságban hívatott el, Krisztusnak szolgája." (1. Kor 7:21-22)

De ha belegondolsz, milyen groteszk, hogy minél elnyomóbb, szarnokibb (direkt elírás) volt a múltban egy hatalom, annál inkább szembement a kereszténységgel. Még akkor is, ha a keresztény vallás a lehető legnagyobb előnyt biztosítja az uralkodónak az alattvalókkal szemben. Tehát elég nyilvánvaló, hogy az az uralom, ami még ezt az előnyt sem képes a maga javára fordítani, a lehető legostobább és legganébb emberekből áll.
Na persze érthető, miért nem használják ki a zsarnokok a Biblia által önként felkínált alávetettséget: azért nem, mert ebben az esetben (legalább színleg) nekik is be kell tartaniuk a Biblia törvényeit, hiszen az Isten őfölöttük is uralkodik. De ez már nem ide tartozik.
Vagy pontosabban azért tartozhat ide, mert egy hatalom gondolkozhat úgy, hogy a vallás által biztosított engedelmes alattvalók helyett az egzisztenciálisan kiszolgáltatott, függő helyzetben levő (a függő állapotot okozhatja adósság, alkohol, drog stb), pszichésen megtört, esetleg a személyes bűneik miatt könnyen zsarolható embertömegekre építi az uralmát, és akkor nincs szüksége az egyház aktív támogatására.
Főleg igaz ez abban az esetben, ha a vallásnak már nincs is különösebb hatása a társadalomra, illetve, ha az alávetni kívánt embertömegek eleve nem is keresztények.

Jean Sol Partre 2016.09.30. 15:41:07

@annamanna: én nem a bevándorlás céljáról beszéltem. Arról beszéltem, hogy az egy kibaszott mítosz, hogy sok gyerek kell ahhoz, hogy eltartsa az öregeket. Az csak a jelenlegi elosztási rendszer hozadéka, hogy az emberek fizetéséből osztja ki a nyugdíjat, emiatt kell sok dolgozóval számolni. Holott nem a munka szükséges ahhoz, hogy az ember éljen, hanem a kaja és egyéb javak, azokat pedig a mai kor színvonalán néhány géppel simán meg lehet oldani, az emberek meg csinálhatnának értelmesebb dolgokat. Ehhez persze az kell, hogy a jövedelmeket teljesen más rendszerben osszák szét, ne az egy géptulajdonos járjon jól, hanem mindenki más is.

Jean Sol Partre 2016.09.30. 15:46:49

@annamanna: szerintem félreérted marozt, de nem tisztem megvédeni, ügyes fiú, ha akarja majd megteszi ő.

Mindenesetre a közösségi élmény nem megy parancsra, az egy másik feeling amikor a közösség részének érzed magad, mint amikor tömegben menetelsz. Minarik Ede se drónhadseregre gondolt, amikor azt mondta "kell egy csapat".

Jean Sol Partre 2016.09.30. 15:52:35

@annamanna: Lenin, Jagger és Clara Zetkin engem javasolt. Én vagyok a megbízható anti-futurista! A monumentális propaganda tárgya!

annamanna 2016.10.01. 03:25:17

@Jean Sol Partre: Oké, nem olvastam vissza a kommenteket, csak ezt a legutolsót láttam tőled, meg a cikk címét, azt kombináltam össze.

Maroz lehet, hogy elhiszi, hogy úgy fújnak a fényes szelek, ahogy elképzeli, de megtévesztésben él.

A közösségi élményről egy tanulságos bibliai sztori:

"Lőn pedig az esztendő fordulásakor, mikor a királyok hadba szoktak menni, elküldé Dávid Joábot és az ő szolgáit ő vele, és mind az egész Izráelt, hogy elveszessék az Ammon fiait, és megszállják Rabba városát; Dávid pedig Jeruzsálemben maradt.
És lőn estefelé, mikor felkelt Dávid az ő ágyából, és a királyi palota tetején sétála: láta a tetőről egy asszonyt fürdeni, ki igen szép termetű vala.
És elkülde Dávid, és tudakozódék az asszony felől, és monda egy ember: Nemde nem ez-é Bethsabé, Eliámnak leánya, a Hitteus Uriás felesége?
Akkor követeket külde Dávid, és elhozatá őt; ki beméne ő hozzá, és vele hála, mikor az ő tisztátalanságából megtisztult; és annakutána visszaméne az ő házához.
És fogada méhében az asszony, és elküldvén, megizené Dávidnak ilyen szóval: Teherbe estem!
Akkor Dávid izene Joábnak: Küldd haza hozzám a Hitteus Uriást; és elküldé Joáb Uriást Dávidhoz.
Mikor pedig eljutott Uriás ő hozzá, megkérdé őt Dávid Joábnak békessége felől, a népnek békessége felől és a harcz folyása felől.
Ezután monda Dávid Uriásnak: Menj haza, és mosd meg lábaidat; kimenvén pedig Uriás a király házából, a király ajándékot külde utána.
Uriás azonban lefeküvék a királyi palota bejárata előtt az ő urának minden szolgáival, és nem méne a maga házához.
És megjelenték Dávidnak, mondván: Nem ment le Uriás az ő házához. Akkor monda Dávid Uriásnak: Nemde nem útról jöttél-é? Miért nem mentél le a te házadhoz?
Felele Uriás Dávidnak: Az Isten ládája, Izráel és Júda nemzetsége sátorokban laknak, és az én uram Joáb, és az én uramnak szolgái a nyilt mezőn táboroznak: hogy mennék én be az én házamba, hogy egyem és igyam és feleségemmel háljak? Úgy élj te és úgy éljen a te lelked, hogy nem mívelem azt!
Monda azért Dávid Uriásnak: Maradj itt ma is, és holnap elbocsátlak. Ott marada azért Uriás Jeruzsálemben az nap és más napra kelve is.
Ennekutána hivatá őt Dávid, és ő vele evék és ivék, és lerészegíté őt, és kiméne estve aludni az ő ágyára, az ő urának szolgáival együtt, de házához nem méne alá.
Megvirradván pedig, levelet íra Dávid Joábnak, melyet Uriástól küldött el.
Írá pedig a levélben, mondván: Állassátok Uriást legelől, a hol a harcz leghevesebb és háta mögül fussatok el, hogy megölettessék és meghaljon.
Lőn azért, hogy mikor ostromlá Joáb a várost, állatá Uriást arra a helyre, a hol tudja vala, hogy erős vitézek vannak.
Kijövén azért a városbeli nép, megharczolának Joábbal, és elhullának egyesek a nép közül, Dávid szolgái közül, és a Hitteus Uriás is meghala."

Remélem, nem volt túl hosszú. A harcoló katonák nagyon mély közösségi élményt élnek át, erről szól pl a Nyugaton a helyzet változatlan c. film is.
Uriás számára természetes volt, hogy nem megy át civilbe addig, amíg a bajtársai életre-halálra küzdenek a harcmezőn. Mert egy közülük. A belülről fakadó közösségi élmény nivellálódást eredményez, a csoport tagjai nagyjából egy szinten levőknek érzik magukat, nincs elszigetelődés, alacsony fokú a rivalizálás, felerősödnek az egymást segítő szándékok.

A Biblia törekszik a kiegyenlítődésre, például a szőlősgazda példázatában a nap végén minden munkás ugyanannyi bért kap, függetlenül attól, hány órát dolgozott. Vagy a mannából is mindenkinek egyforma adag jutott a pusztában, függetlenül attól, ki mennyit szedett össze belőle.

Ézs 40,4 Minden völgy fölemelkedjék, minden hegy és halom alászálljon, és legyen az egyenetlen egyenessé és a bérczek rónává. - értsd: a pökhendi nagyarcok alázkodjanak meg, a megalázott nyomorultak emeljék fel a lehajtott fejeiket.

A fenti sztoriban ezzel ellentétesen viselkedik Dávid. Királyként felfuvalkodik, nem vállal közösséget a katonáival, önmagát rekeszti ki közülük, úgy érzi, fölöttük áll, de ez az übermensch mentalitás azonnal mélyre rántja; miközben mások felett állónak gondolja magát, alávaló, gonosz dolgokat művel.
Ebből jól látszik, hogy nivelláló közösségi élmény híján az emberi viselkedés szélsőségessé válik: az egyén másokkal szemben határozza meg magát, többnek és ugyanakkor kevesebbnek is látja magát a többinél.

Erre jó példa ez a metrós jelenet is: alfahir.hu/mi_van_geci_meg_kell_szurkalni_az_embereket?over18
Amíg a metró utasai közösségként viselkednek, igyekeznek kiállni egymás mellett, addig a görkoris mindenkivel szemben határozza meg magát; mindenkinél följebb és egyben lejjebb is kerül.

A metró utasain is jól látszik, hogy a kiegyenlítődés a társadalomban középen megy végbe; az átlagnál, a középosztálynál. NEM a szegényeknél, amiről maroz fantáziál.
Valaki minél inkább középen áll, tehát minél inkább megközelíti az átlagot, annál könnyebben képes a közösséghez kötődni.
Erős középosztály = erős társadalmi összetartás.
Gyönge ~ = atomizálódó társadalom.

annamanna 2016.10.01. 05:25:00

@Jean Sol Partre: Egy széthulló, összetartás nélküli társadalomban a zsarnok teremtheti meg a közösség látszatát; egy olyan pszeudoközösséget, ahol abszolút az ő akarata érvényesül, és a közösség minden tagja azon az alapon válhat a közösség tagjává, hogy őhozzá, a Big Brotherhez kötődik.

"Éljen a gépi demokrácia,
Éljen a gép egyszerű fia,
Csak a mindennapi gépzsír meglegyen,
Ami mindent egy formára ken.

A kép-gép ontja a képeket,
Hogy ne értse senki a lényeget,
Hogy fel ne fogják, hogy ne tudhassák,
Micsoda rabság a Gépszabadság!"
www.youtube.com/watch?v=adN5FyJ0QA4

www.youtube.com/watch?v=9s5zcXccNMY (ha nem néznéd meg: Pink Floyd - Run Like Hell & Waiting For the Worms)

Ez pedig egy kis példa arra, hogyan különbözik ettől az önkéntes alapon szerveződő közösség: www.youtube.com/watch?v=qL7Y7Y_enAg
"Unity in diversity", a mottójukat nagy betűkkel ki is írták a falra.
Könnyen észrevehető, hogy az önkéntes közösséget nem csupán a kényszer hiányával lehet meghatározni, hanem ennél fontosabb, hogy az egyéni teljesítményre való törekvés hozta és tartja őket össze.
Tehát az önkéntes közösség minden tagja egyéni teljesítményre törekszik, és elismeri mindenki más egyéni teljesítményét is. Az egyéni teljesítmény akkor is fontos, ha többen ugyanazokat a mozdulatokat táncolják, és teljesen egyformán mozognak.
Az egyéni teljesítmény egyéni felelősségvállalással is jár.
Az egyéni teljesítményre való koncentrálás nem veri szét a közösséget, nem növeli a rivalizálást és mások elnyomását.
Ennek oka, hogy az egyéni teljesítmény olyan belső sikerélménnyel ajándékoz meg, ami kioltja a kisebbrendűségi érzést és a szégyent, tehát a sikerélményt nem szükséges valamivel kompenzálni; mivel a sikerélmény maga a kompenzáció.

Ez nagyon fontos különbség a tömegmozgalomhoz képest. Az utóbbi nem tűri, nem viseli el az egyéni teljesítményt; minden teljesítménynek a Nagy Egyet kell szolgálnia, pontosan igazodnia az elvárásokhoz.
Ezért aztán az egyéni felelősségvállalás ki van csukva; a tömegmozgalomban elkövetett dolgok olyasmik, amik "nem is számítanak", pont ahogyan a bulímiás által felfalt kaják, meg a pornófüggő által megtekintett videók stb. A tömegmozgalom valami párhuzamos univerzumban létezik, az ott történt eseményekért senki sem felelős.
Mivel nem lehetséges egyéni siker, ezért az elfojtott egyediség torz formában bugyborog a felszínre - belső széthúzásban, torzsalkodásokban, rivalizálásban, versengésben, egymás szapulásában, elnyomásában.
A tömegmozgalomban belülről is hasonló folyamatok zajlanak, mint amiket kifelé mutatnak; állandósul a belső ellenségtől, lázadástól való félelem, a "belső tisztogatás", amíg végül a forradalom fel nem falja gyermekeit.
A tömegmozgalomban állandó a hiányérzet. A mozgalom által belebegtetett cél tulajdonképpen az az átlagosság, kiegyensúlyozottság, amire az önkéntes közösség tagjai is törekszenek.
Csak amíg az utóbbi csoport el tudja érni ezt a célt, addig az első sohasem, mert állandósul benne a polarizáció; a vezető réteg dúskál, míg a talpasok nyomorognak.

Az átlagot, mint ideált csak egyéni teljesítménnyel lehet megközelíteni. Akár felülről, akár alulról indul valaki, minél erősebb a teljesítménye, annál inkább megközelíti az átlagot. Az alulról való közelítésre jó példa Bogdán László és Cserdi község, a felülről való közelítésre pedig mondjuk Diana, a szívek hercegnője. Vagy Harison Ford, az allűröktől mentes, közvetlen, barátságos szupersztár.
De a legmellbevágóbb példa talán José Mujica. A nagybetűs átlagember, a nagybetűs emberideál.
Meg számomra speciel Luther Márton és neje :) Valahová a társadalom közepére kalibrálták be magukat, se fölfelé, se lefelé nem igyekeztek.
Ellentétben például a katolikus koldulórendekkel, akik az önként vállalt nélkülözést látták erénynek; csakhogy az állandósult hiányérzetet előbb-utóbb kompenzálni kell valamivel, és ha nem lehetséges nyíltan a kiegyenlítődésre törekedni, akkor az eltitkolt hiányállapot mohóságig torzítja a vágyakat, és a szélsőségbe kényszerült ember elfelejti, mit jelent az elég. Az 'elég' van középen, ahol semmiből sincs se túl sok, se túl kevés.
Még az időjárás is akkor jó, ha átlagos, és nem akkor, ha szélsőséges. Egy emberi test is akkor tűnik arányosnak, ha minél inkább megközelíti az átlagot.

Valaki minél inkább képes rá, hogy átlagemberként éljen, annál inkább szabad arra, hogy "megüsse a mércét". Tehát semmi nem téríti el a normától.
Osvárt Andrea például szimpatikusan normakövető index.hu/kultur/cinematrix/2016/09/28/alkut_kotottem_volna_az_ordoggel/
Madonna pedig groteszk módon képtelen rá, hogy normális legyen prominent.blog.hu/2016/09/28/madonna_puceran_beallt_katy_perry_moge
Ugyan mindkét "celebnő" az egyéni teljesítményére építette az életét, de Madonna szélsőséges viselkedése mögött felsejlik a mások elnyomására való hajlam. Osvárt Andreáról viszont a cikk alapján az a benyomásom, hogy nem használ tisztességtelen eszközöket azért, hogy elérje a célját.

maroz 2016.10.01. 07:48:45

@Jean Sol Partre: "Holott nem a munka szükséges ahhoz, hogy az ember éljen"

Vajon? Elkedvetlenít, hogy a sok kulturális hacacáré mellett (buziskodás, náculás, etc.) milyen kevés szellemi erőfeszítés van beletéve abba, hogy az egyik legfontosabb önmeghatározó cselekvésünkről időnként kollektívan is elgondolkodjunk.

Például mi lenne, ha következetesen végiggondolnánk azt az opciót, hogy a munkához mint teremtő erőhöz, gyümölcsöt hozó fához, és nem mint egy tőlünk idegen kényszerhez viszonyuljunk? Amikor én az individualizmus túltolása ellen, szükségszerűségből (Mégis, mi a fenét lehet csinálni egy olyan levessel, ami túl lett sózva? Felvizezzük, hogy legalább ehető legyen. Hogy így nem lesz olyan finom? Tetszettünk volna nem elsózni!) azt javaslom, hogy nézzük meg alaposabban a közösségi lehetőségeket is akkor ott elsősorban a munkáról van szó.

Persze ezt kevesen értik, hiszen úgy vagyunk idomítva, hogy számunkra a "közösség" az valami formális, jellemzően szimbolikus valami, társadalmi egyesület, hobbiszervezet, egyház, esetleg a közösségi lét nettó szimbolikus megélése (középosztály, nemzet, drukkerség, stb.), és mint ördög a semjénfüsttől, úgy rettegünk attól, hogy magát a munkát próbáljuk meg úgy elképzelni, mint egy olyan emberi tevékenységet, amit közösségként is lehet végezni. Hosszú lenne, ezért csak jelzem, hogy a ma szokványos munkaszervezés mellett hiába dolgoznak többször sokan egy légtérben az az alapvető emberi lelki igények szerint még nem közösségi munkavégzés (lásd még: társas magány).

Az ébren töltött életünk egy jelentős részében valamiféle munkahelyen vagyunk, tehát ha érdemben is foglalkozni szeretnénk azzal, hogy közösségi lénnyé váljunk akkor megkerülhetetlen az, hogy a munkánk is szóba kerüljön.

A súlyos probléma az, hogy nem igazán van olyan atavisztikus rögzülésünk, amivel jól bírnánk a semmittevést és a magányt. Jó lenne, ha lenne rajtunk valami standby gomb, mert akkor működne a dolog: megtermelné nekünk egy gép a pempőt, megetetne, megbüfiztetne, aztán letenne szundiba. Pelenkacseréig nyugivan. A bonobóknak legalább van annyi eszük, hogy csoportban hesszölnek és átlag kétóránként körbebasszák egymást, de mi sajnos még nem értük el a fejlettségnek ezt a fokát, mi inkább verekszünk és gyilkolászunk, ha unatkozunk.

És ez a gond, hogy unatkozunk. 2015-ben lett ide nekünk 91690 darab újszülött probléma. Mi vár ezekre a gyerekekre, milyen életpályák, éltakarások állnak nyitva előttük? Amikor azt mondom, hogy nincs ez meg az, például hogy nincsenek olyan életlakarások, amelyek nem rendelődnek alá totálisan az árutermelő neoliberális gazdaság elvárásainak azt nagyon sokan helyből férleértik, és elkezdik mondani, hogy de, de, van, vegyél egy kecskét és menj el vele az Őrségbe, meg hasonlók, ami remek, de ez hány ember számára választható ténylegesen? Az, hogy nincs alternatív életakarás az valójában azt jelenti, hogy nincs ott szem előtt másmilyen modell, nem tud a zöm, a 91690 gyerek bő kétharmada, de szerintem még ennél is több olyasmit találni, ami ne a bérmunka mai változata lenne, hanem egy olyan munka, ami teremtő erő, satöbbi, és elsődlegesen a munkát végző érdekeit szolgálja.

A munkamegosztás és a differenciálódás, mint problémaforrás nem az én ötletem, erre Mannheim már száz évvel ezelőtt felhívta a figyelmünket:

"Az a társadalom, amely munkamegosztásában és funkcionális differenciálódásában nem képes minden egyénnek olyan problémákat és tevékenységi köröket kínálni, ahol kezdeményezőkészsége teljesen kibontakozhat és egyéni ítéletalkotása megnyilatkozhat, nem tud olyan átütő erejű individualista és racionalista világnézetet sem megvalósítani, amely reménykedhetne abban, hogy hatékony társadalmi valósággá válik."

Az individualizáció azon taknyol el, hogy az általa kínált út járhatatlan a nagy többség számára. A kollektív mítoszoktól megfosztott életvitelünk csak a kiváltságos kevesek számára viselhető el, hiszen csak ők rendelkeznek az ehhez szükséges társadalmi helyzettel és erőforrásokkal. Az élet, mint belső egyensúly individuálisan sokak számára nem, vagy csak roppant nehezen elérhető, kollektív minták nincsenek, az istenhit ma már inkább elithobbi, és felteszem rá a lyukas bölcsességfogam, hogy erre az egyensúlyvesztésre csúnyán rá fogunk baszni.

maroz 2016.10.01. 07:57:55

@annamanna: "Ez a maroz által elképzelt ideális világ. "

Kedves apostolom, boldog vagyok, hogy terjeszted a tanaimat (lásd még: a Markszengelsz meg a Tanai!), de azért engedd meg, hogy figyelmeztessem a híveket:

"Szeretteim, ne higyjetek minden léleknek, hanem próbáljátok meg a lelkeket, ha Istentől vannak-é; mert sok hamis próféta jött ki a világba."

1 Ján. 4,1.

Köszönöm a figyelmet!

Jean Sol Partre 2016.10.01. 09:50:01

@maroz: rosszul fogalmaztam, bérmunkát akartam mondani.
Volt már erről nagy csörte még aLEx-el meg annamannával, akkor is ez volt a lényeg, hogy gondoljuk át újra, mi is a munka és az ő szerepe.

maroz 2016.10.01. 10:14:45

@Jean Sol Partre: Ezt válaszolják a fiatalok:

"Anyagi biztonságban akkor éreznék magukat, ha több mint egymillió forint lenne a számlájukon, 40 éves korukra a nyugalmas mindennapokat kétmillió, ötvenes éveikre pedig hárommillió forint jelentené a válaszok alapján."

Nem az az érdekes, hogy ezt válaszolják, annál sokkal lényegesebb, hogy ezt kérdezik tőlük. Miért ezt és miért nem mást? Vajon ennél a roppant erősen sugallt szuperindividualisztikus megközelítésen túl már el sem képzelhető az anyagi biztonság? Miért is egyenlő az anyagi biztonság egy pénzösszeg meglétével? És így tovább. Ez a problémánk, ez a roppant egysíkúság, amikor egy számunkra létkérdést csak és kizárólag az uralkodó dogmák szerint szabad elgondolnunk. Ezt nevezik ma társadalomtudománynak, ettől kéne várni a mit is.

annamanna 2016.10.01. 15:14:39

@maroz: Te ilyen jól ismered a Bibliát? Mert ha igen, akkor akár meg is fogadhatnád a tanácsait. Amit feljebb írtam, arra valóban, akár ez az ige is igaz lehet - nem hiszek minden léleknek, hanem megpróbálom, vajon Istentől van-e; mert sok hamis próféta jött ki a világba.
Érdekes, milyen könnyen eszedbe jutott egy ideillő ige.

@Jean Sol Partre: A nyolcvanas években ez a dal miről szólt? Mert most rendkívül aktuális, de hogy illik a pártállami időbe? Persze rendkívül merésznek tűnik, pl ez a részlet:

"Kinyílik a gép ajtaja, kilép egy férfi... kizuhan - és szájon csókol. Keletrôl jött diplomatának gondolná az ember, pedig Alice Cooper az, megismerem a nyakában tekergô óriáskígyóról!"

De kicsit olyan, mintha időutazók lennének, akik a kilencvenes évekből visszamentek volna a nyolcvanasba, és arról énekeltek, amit a jövőben átéltek. Vagy esetleg arról fantáziáltak, amit a "rothadó kapitalizmusban" láttak azok a barátaik, akik megpattantak a legvidámabb cucilista barakkból.

Bell & Sebastian 2016.10.01. 17:32:46

@Szindbad: Nincsen különbség, 30% volt, annyi is lett. Ja, mégsem, a pislogósnál egyharmad, mert ő rendes gimnáziumba járt.

maroz 2016.10.01. 17:58:34

@annamanna: "Ez a maroz által elképzelt ideális világ. "

Ha már igehirdetőmmé álltál, ha már a prófétám lettél kéretlenül, akkor nekem kötelességem szólnom a hamis prófétákról. Legalább az aranyjánosi szinten: gondolta a fene!

annamanna 2016.10.02. 01:38:37

@Jean Sol Partre: Nagyon rövidre fogva: az egyik csoportszerveződés esetében a csoportban egy személy áll a középpontban, mint a kaptárban a méhkirálynő;
a másik esetben mindenki a középpontban áll, mert mindenki a saját középpontja felé törekszik.
A kaptár-struktúrában a raj biztonsága a királynő biztonságán múlik, tehát mindenki őt védi, ha a királynő kirepül, követik.
A másik struktúrában az egyén biztonsága leginkább saját magán múlik. Ha az előző csoportmodellt a méhkaptárhoz hasonlítottam, akkor ez legyen hasonló mondjuk a pingvin kolóniához. Itt nincs falkavezér, központi vezető, pedig akár 160 ezer madár is élhet együtt egy telepen. A csoport még extrém méretű pusztulás esetén is életképes marad; az alábbi hírben 160 ezer pingvinből már csak 10 ezer maradt, de attól a kolónia nem omlott össze: sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2016/02/13/150-ezer-pingvin-halt-meg-egy-gigantikus-jeghegy-miatt/

A Pink Floyd-videóról meg az ugrott be, hogy Orbán március 15-én talán direkt játszott rá a hasonló imázsra. Nem kért esernyőt, de még sapka vagy kalap sem volt rajta, a vizes haját pedig pont úgy túrta hátra, mint Bob Geldof:
3.bp.blogspot.com/_GLScYOGFRWQ/S7SueWf7xsI/AAAAAAAAAW0/gxDnaB9djck/s1600/wall6.jpg
m.cdn.blog.hu/vi/vigyazo/image/orban_march15.jpg
www.szombat.org/files/2016/03/Orban-marcius-15.jpeg

@maroz: Szóval te valami istenségnek képzeled magad.
Neked pirulát www.youtube.com/watch?v=9wwFADGK2Bw
orvosodnak jobbulást.

maroz 2016.10.02. 06:57:41

@annamanna: Nézd, mennyivel rosszabb így, mint ha hozzád hasonlóan én is polihisztornak képzelném magam, aki bármit séróból tud, de jobban, mint bárki. Pingvinkolónia, meg a méhkirálynő.

Azt nem értem, hogy ha már ennyi időt és strapát beleraksz, akkor miért nem inkább abba rakod, hogy megérts dolgokat? Karfiolként vagy tartva, és csak itt támad lehetőséged okosnak látszani? Mást nem nagyon tudok elképzelni.

annamanna 2016.10.02. 11:27:13

@maroz: "A józan ész az a dolog, amely a legjobban oszlik meg az emberek között: mert mindenki azt hiszi, hogy annyit kapott belőle, hogy még azok sem szoktak maguknak többet kívánni, mint amennyiük van, akiket minden más dologban csak igen nehéz kielégíteni." (René Descartes)

Mellesleg a pingvinek kifejezetten félelem nélküli és önző élőlények. Ez azért érdekes, mert ez a két tulajdonság emberi mércével is érthetően következik abból, hogy nem kell senkinek behódolniuk, alárendelődniük, viszont nem is várhatnak támogatást, nincs csapatmunka, saját magukról kell gondoskodniuk.
"Cherry-Garrard megjegyezte: "Ők olyan rendkívüliek, mint a gyerekek, ezek az Antarktisz-világ kis emberei egyszerre gyerekek és idős emberek, tele saját fontosságukkal." Önzőségük egy bizonyos megjelenését George Murray Levick, a Királyi Haditengerészet sebész hadnagya és tudósa is megjegyezte; aki szintén csatlakozott Scott balul végződő 1910-es antarktisz expedíciójához: "A hely, ahol a leggyakrabban bementek [a vízbe], egy hosszú, hat láb magas és néhány száz méter széles jégterasz volt a víz mentén; és itt, csakúgy, mint a tengeri jégen, tömegek álltak a szakadék szélén. Amikor sikerült egyiküket a vízbe lökniük, mindegyik a peremen túlra nyújtotta a nyakát, és amikor látták, hogy az úttörő biztonságban van a vízben, követték őt."

"Megfigyelhető volt, hogy a pingvinek ármánykodása a tűzvonalba juttatta őket; amit Scott különösen zavarónak talált: "A [kutyás csapatok] legnagyobb problémája a pingvinek ostoba magatartásának volt köszönhető. Folyamatosan, csoportokban ugráltak rá az úszó jégtáblánkra. Attól a pillanattól kezdve, hogy talpra-álltak, az egész hozzáállásukon látszott, hogy felfalja őket a kíváncsiság és önfejűen figyelmen kívül hagyják saját biztonságukat. Előre kacsáztak, fejüket a szokásos abszurd módon előre-hátra ingatva; annak ellenére, hogy egy sor üvöltő kutya erőlködött, hogy elkaphassa őket. "Hulloa!" (úgy tűnt mintha ezt) mondták, "itt egy játék - mit akartok, ti nevetséges dolgok?" És néhány lépéssel közelebb jöttek. A kutyák olyan közel rohantak, amennyire a kötél vagy póráz lehetővé tette. A pingvinek a legkevésbé sem ijedtek meg, de a szőrnyakörvük felemelkedett, és haragosan rikácsoltak."

Ez a hozzáállás általában az Adélie-pingvin bukásához vezetett: "Amikor megtették az utolsó lépést, volt egy ugrás, egy rikácsolás, egy szörnyű vörös folt a hóban és az incidens le volt zárva."

A Déli-sarkra tartó küldetés más résztvevői fogékonyabbak voltak az Adélie-k ármánykodására. Cherry-Garrard: "Meares és Dimitri odakint a nagy pelyhekben gyakorolt a kutya-csapattal, amikor valamennyi időre feltartóztattak minket. Egyik nap, egy csapat kutya volt a hajó oldalához kötve; egy pingvin észrevette őket, és messziről odasietett. A kutyák kétségbeestek az izgalomtól, ahogy közeledett hozzájuk: ő azonban úgy gondolta, hogy ez egy üdvözlés, és minél hangosabban ugattak, és minél inkább megfeszítették köteleiket, annál gyorsabban nyüzsgött, hogy találkozzon velük. Rendkívül dühös volt arra az emberre, aki odament és megmentette a nagyon hirtelen végtől; csőrével a nadrágjába kapaszkodott és úszólábával dühösen rugdosta a sípcsontját.”"
hu.wikipedia.org/wiki/Ad%C3%A9lie-pingvin

annamanna 2016.10.02. 11:40:44

A fenti francia előadótól itt egy másik politikai témájú nóta: www.youtube.com/watch?v=GPj1ozBHKPM Azon háborog, hogy a franciák egy jó része apolitikus, a fiatalok 40%-a nem szavazott, és ez micsoda szégyen.

Jean Sol Partre 2016.10.02. 12:36:33

@annamanna: "A nyolcvanas években ez a dal miről szólt?"

ugyanarról, amiről most.

Jean Sol Partre 2016.10.02. 12:39:10

@annamanna: "A másik struktúrában az egyén biztonsága leginkább saját magán múlik."

nem, ott az egyén biztonsága leginkább a közösségen múlik.

maroz 2016.10.02. 12:56:13

@annamanna: A Nagy Pingvinszakértő. Mi nem voltál még? ;)

annamanna 2016.10.02. 14:22:01

@Jean Sol Partre: csakhogy a nyolcvanas években a rendszer (vagy legalábbis a módszer) teljesen más volt, mint most. Nem szólhatott ugyanarról mint most, nem szólhatott a mai rendszerről/módszerről, mert az akkor nem létezett.

"nem, ott az egyén biztonsága leginkább a közösségen múlik."

Minél több energiát szán valaki a saját életére, annál kevesebbet pocsékol másokra. Például ahogy kitört a demokrácia, megszűnt a néphadsereg. Amerikában igen laza a szociális háló, tízmillióknak nincs semmiféle egészségbiztosítása; viszont "Amint azt korábban már említettük, az Egyesült Államokban egy emberre majdnem kilenc lőfegyver jut, ami egészen megdöbbentő adat. És ne feledjük, hogy ezek csak a legális eladások mutatói. Arról állítólag fogalma sincs a mindenkori kormánynak, hogy összesen mennyi fegyverrel is kellene számolni." "Nem tudhatjuk tehát, hogy mennyi lőfegyverrel él az amerikai, de a legóvatosabb és legfinomabb becslések szerint is nagyjából 270 millió fegyvert tartanak a háztartásokban." vadaszujsag.hu/fegyverek-ballisztika/fegyvertartas-az-usa-ban-3-hany-lofegyver-van-hivatalosan-fogalomban/

Na persze, amint valaki stabilizálódik, és az élete hatékonyabbá válik, jut ereje mások segítésére is; de ez csak lehetőség, nem garancia. Egyetlen stabil embertől sem lehet elvárni, hogy eltűrje az élősködőket.
Az teljesen más módszer, hogy valaki (állam vagy maffia) előzetes garanciát vállal a védelmedre, annak fejében, hogy eltartod. Tehát te fizetni fogsz, és bízol benne, hogy a másik fél is betartja a szerződés rá eső részét. Aztán vagy igen, vagy nem. Ha a megbízott védőnek van esze, úgy intézi a dolgokat, hogy te mindig félj, és mindig fizess. A fenyegetettség érzésének fenntartásába nyilvánvalóan beletartozik az is, hogy burkoltan célozni fog rá, hogy ha abbahagyod a fizetést, ő fog rád támadni. A tarifa pedig úgy van megállapítva, hogy soha ne bírd megvalósítani az önvédelmet.

De vegyük mondjuk az Egri csillagok példáját. Ott valóban, egy egész közösség harcáról van szó. Vajon Hegedüs hadnagy miért nem bízott abban, hogy őt ez a közösség megvédi? Sőt, miért akarta szétverni az egész közösséget, miért akart megszüntetni minden védelmet? Nyilván azért, mert ő maga nem volt stabil. Hiába, hogy esetleg mindenki más stabil volt körülötte, ő ezt még csak észre sem vette, nemhogy bízott volna abban, hogy számíthat a többiekre. Mert nem számíthatott _saját magára_. Elsődlegesen ez számít, vagyis az önvédelemre való képesség.

@maroz: Már kicsit unom ezt a nagy érdeklődést a személyem iránt. Inkább itt egy következő, neked való nóta: www.youtube.com/watch?v=9gUc4HBHGG4
A klipváltozat sajna már csak rossz képminőségben és hangsáv nélkül érhető el, de igen hatásos: www.youtube.com/watch?v=I1_RSvdRWe8

maroz 2016.10.02. 14:47:33

@annamanna: Már elnézést, de a mid iránt??????? :))))))

Tetszik a humorod, még ha nem is szándékolt.

annamanna 2016.10.02. 17:29:04

@maroz: A közösségről beszélgettem JSP-vel, amibe belekotyogtál. Témánál maradtál? Nem. Mire terelted a szót? Rám. Ha valakinek nincs érve, akkor elkezdi a másik személyét támadni. Ezt hívják személyeskedésnek. Ehhez akkor folyamodik valaki egy vitában, amikor vesztett. Még utoljára igyekszik a másikra borítani az asztalt. Ezt csinálod most.

maroz 2016.10.02. 17:48:49

@annamanna: Vesztettem? Bíró úr, akkor megtenné, hogy jó magasra felemeli a győztes kezét? Ováció, satöbbi.

Bocsánat, hogy belekotyogtam a természetrajzi tájékoztatódba. Ha érdekel, akkor elmondom, hogy a behaviorizmust manapság olyan nagyon sokan nem veszik komolyan, és mintha már a szaporodást sem a méhecskékkel magyaráznák el a kamaszoknak. Azt tudtad, hogy a mókusok 80%-a nem éli túl az első telet?

annamanna 2016.10.02. 18:01:21

@maroz: Pont a beszélgetési stílusod bizonyítja, mennyire igaz, hogy azon az alapon nem lehet közösséget szervezni, amilyen alapon elképzeled.
Ha az egyéni erőforrásokat visszavágják, és azok nagyon minimálisak, akkor a hiányérzettel küszködő embereken eluralkodik a düh; ennek eredménye pedig a lázadás, anarchia, anómia.
Például nemrég összevertek egy magyar kamionsofőrt Franciaországban a migránsok. Nyilván nem bővelkednek személyes erőforrásokban, nincs egyensúly az életükben, nem találják a helyüket; és minél hátrányosabbnak érzik a helyzetüket, minél jobban sajnálják magukat, annál inkább jogosnak tartják a vadulást, annál kíméletlenebbek.
Kiskoromban rengeteg injekciót kaptam, és én is összevissza szurkáltam a babámat, mert nehogy már csak nekem fájjon. Mindenki ugyanígy viselkedik; ahhoz, hogy kíméletes tudjak lenni, képes legyek másokkal együttműködni, kell, hogy saját magamban legyen némi tartalék, lelkierő, egyensúly. Különben minden apróság kiborít, és (tudat alatt) igyekszem másokat is belerántani a fájdalomba.
Hogy ezt elkerüljem, elsősorban a saját erőmre kell koncentrálnom, a saját kiegyensúlyozottságomra, tartalékaimra, lelki-fizikai jóllétemre, mert enélkül legfeljebb csak az köt másokhoz, hogy együtt vagyunk dühösek, és együtt igyekszünk bántalmazni az "ellenséget". De ez még nem valódi közösség. Újra, mert ez nagyon találó videó, ráadásul lehet, hogy te még tudsz is franciául, ha Erdélyben nőttél fel (Románia ugyebár elég frankofon): www.youtube.com/watch?v=9wwFADGK2Bw

maroz 2016.10.02. 18:16:59

@annamanna: Éééééén Erdélyben? Inszinuáció, kikérem magamnak!!!

Látod, szart se tudsz, csak okoskodsz, és emiatt soha nem is fogsz tudni semmit. Mi érdekem lenne nekem veled közösséget alkotni?

annamanna 2016.10.02. 18:27:08

@maroz: A mandiner blog is egy virtuális közösség, aminek a tagja vagy. Ahhoz mérten illik viselkedni, hogy ez a virtuális közösség nagyjából működőképes legyen.

maroz 2016.10.02. 18:27:29

@annamanna: Amúgy meg tudod miért rajzanak a méhek? Már ugye azok, amelyek rajzanak, mert van vagy húszezer méhfaj, de tegyünk úgy, hogy a háziméhről beszéltél.

Én azt tudom, hogy a rajzást a méhész nem szereti egyértelműen, és meg akarja akadályozni, amihez különféle műszaki megoldásokra van szüksége. Kell hardver, és van is, így mivel én úgy nagyvonalakban ebből élek tudok is róla ezt-azt. Nem minden pont úgy van, ahogyan azt te gondolod, de hát ugye te tökéletesen zárt vagy bármiféle információra, mert megelégszel a bennszülött tudással. Lelked rajta.

maroz 2016.10.02. 18:30:13

@annamanna: Egyrészt ugye azt ne mondod komolyan, hogy te határozod meg a viselkedési szabályokat (dehogy nem, dehogy nem), másrészt pedig úgy mégis, mi a lóhimba érdekem fűződne nekem ahhoz, hogy pont a mandiner virtuális izéje fennmaradjon?

A közösségnek irl van értelme, a többi pornó.

annamanna 2016.10.02. 18:39:44

@maroz: Valóban nem értek hozzá, utoljára ebben a cikkben láttam méhrajt: 444.hu/2016/05/26/veletlenul-bezarta-a-mehkiralynot-a-kocsijaba-erre-uldozobe-vette-20-000-meh
Ha értesz hozzá, írd le, kíváncsi vagyok, valójában hogy viselkednek, kívülállóként mit tudok rosszul.

annamanna 2016.10.02. 19:25:05

@maroz: Azért, mert te vagy az egyik törzstag. Miért én határoznám meg? A szabályokat a közösség általános színvonala alakítja ki. Egy kocsmában vagy az Operában másképp viselkednek az emberek, mert más a közösség általános színvonala, amit úgy nagyjából mindenkire érvényesnek tartanak. A grúz (vagy épp az ukrán) parlamentbe beleférnek az ilyen jelenetek: 24.hu/kulfold/2016/09/27/elo-adasban-verekedett-ossze-ket-gruz-kepviselo-video/ Ez Magyarországon elképzelhetetlen, az urak legfeljebb káromkodnak (azt is inkább mikrofonon kívül). Nem mintha nem lennének agresszívak, nem verekednének (pl a vakkomondoros Balogh); de a parlamentben, vagy kamera előtt ezt nem engedhetik meg maguknak. Ki határozza meg a szintet? Van egy személy, aki előírja a viselkedési szabályokat? Nyilván nincs, csak egymás átlagos viselkedését tudják belőni, amihez a magukét viszonyítják.
A virtuális közösség még inkább koncentrál a kommunikációra, mint az irl. Ez nem pornó, inkább dráma a regény helyett; más információra nem tudsz támaszkodni a többiek megítélésében, csak arra, amit leírnak. És ez a legtöbb esetben nem kevesebb, hanem több, mert kevésbé megtévesztő. Pl. a politikusok is más (valódibb) benyomást keltenek, ha valamit mondanak, mint amikor csak annyit látok belőlük, hogy belemosolyognak a kamerába. Közismert példa a Nixon-Kennedy tévévita, amit rádión keresztül (csak a tartalomra koncentrálva) Nixon nyert volna.

maroz 2016.10.02. 20:05:21

@annamanna: A córesz miatt indulnak el. Leginkább azért, mert kevés lesz a hely. Hát megnöveljük, mondd már, kapnak műlépet és maradnak.

A királynő sem akkora májer, ha megpurcan beáll helyére egy másik nőstény, egyszer megdugták őket és ez elég egy életre. És így tovább, ezekről a dolgokról nem sokat tudok, méhészek mesélgettek, de hát ez itt nem is annyira érdekes, mert jó régen lefutott már az, amikor az emberek még hittek a behaviorizmusban.

Állat az ember, ez nem vitás, de annyiban mégiscsak különbözik a többi pondrótól, hogy el tudja magát gondolni, és képes a prekognícióra is, meg tudja saccolni, hogy mi lesz a jövője. Ilyesmire csak az ember képes, és emiatt lett az, hogy a bennünk rejlő állatot, az atavisztikus késztetéseinket több-kevesebb sikerrel uraljuk. A méhnőstény nem cicózik, elereszti a feromont, és a hím sem mérlegel, ha megérzi, akkor munkához lát. Na, ez az, ami az embernél nagyon másként van.

Az alap lehet ugyanaz, de a megvalósulás a mi esetünkben fokozatosan szublimálódott. Nemrég olvastam egy megdöbbentő gondolatot, azt, hogy talán nem is jártunk olyan jól ezzel a szublimálódással. A szerző az erőszakot említi, azt, hogy az a naturális, állati erőszak a modern emberre nem annyira jellemző, igen sokszor visszafogja magát, de ezzel nem biztos, hogy nyerünk, mert a szublimálódott fizikai erőszak helyét átvette a kifinomultabb lelki terror, és koránt sem biztos, hogy ezzel jobban jártunk. Ugyanezt gondolom én a szexről is, és akkor a fontosabb mozgatóinkkal végeztem is.

Szóval ha az emberi társadalmat szeretnéd megérteni, akkor hagyd a picsába a barmokat. Az emberek gondolkodnak. Csoportosan. Egymás érdekében és egymás ellen. Azért, hogy a fennállót megváltoztassák, vagy azért, hogy azt változatlan állapotában megtartsák. Az emberek cselekvése tipikusan a gondolkodásuk következménye. Ha megértem, hogy hogyan gondolkodnak az emberek, akkor azt is meg fogom érteni hogyan cselekszenek. Szard le a pingvineket.

maroz 2016.10.02. 20:18:08

@annamanna: Látod, ha ismernél engem te sem tulajdonítanál nekem akkora ökörségeket, mint amekkorákat tulajdonítasz.

A webes fórumozás mindenféle lelkibajaink kivetülése. Ép lelkű ember nem csinál ilyesmit, tehát ha közösség, akkor leginkább terápiás. Idehozza az ember az éppen ügyeletes agybaját és bízik benne, hogy rosszabb lesz. Be szokott jönni.

Itt csak szerepek vagyunk, ebből a szempontból találó a dráma-hasonlatod. Az a jó, ha nem is tudjuk a másikról, hogy kicsoda, mert az csak zavar. Szabályok nincsenek, nem zártosztály ez. Divergáló elvárások vannak, kezdők és nagyonbuták néha igyekeznek megfelelni valamelyiknek, illetve nagyonbuták és törzstagok igyekeznek másokat rábírni, hogy a saját elvárásaiknak megfeleljenek. Unalmas játék.

Közösség csak irl értelmezhető, hiszen ahhoz kell valamiféle olyan érdek is, ami személyhez, személyekhez kötődik. Mi itt csak szerepek vagyunk, lecserélhető, pótolható, elszórható, semmi nem változik, ha bármelyikőnk eltűnne nyom nélkül. A közösséghez kell olyan személy, aki tárgya és alanya az empátiának. A személy az sokkal több, mint a kommunikációja, sőt, sokszor a kommunkációja értelmezéséhez is szinte elengedhetetlen a személy ismerete. Ha egészen jól ismerünk valakit, ismerjük a gondolkodását, az élethelyzetét, az életútját akkor sokkal könnyebben értelmezzük az általa mondottakat, hiszen egy csomó értelmezést eleve ki tudunk zárni: ismerjük jól a közlőt és tudjuk róla, hogy olyan értelemben nem gondolhatta, mert nem olyan. És még sok-sok ilyen apróság van, szóval ha közösségről beszélünk, akkor nem bánnám, ha figyelembe vennéd, hogy szerintem ehhez elengedhetetlen az irl.

Jean Sol Partre 2016.10.03. 00:05:24

@annamanna: "Nem szólhatott ugyanarról mint most"

nem akkor szólt ugyanarról, mint most, hanem most szól ugyanarról, mint akkor :)

annamanna 2016.10.03. 03:44:55

@maroz: "A córesz miatt indulnak el."

Te honnan ismersz ilyen szavakat? Mintha azt mesélted volna, katolikusnak neveltek, talán ministráltál is.
Nekem pár napja beszélgetés közben nem ugrott be a macesz szó, csak a pászka, mert a Bibliában pászka van, macesz nincs, ezért ez a kifejezés nincs is benne a tudatomban.
A córesznek is utána kellett néznem, mert még nem hallottam. Neked honnan olyan ismerős, hogy inkább ez ugrik be, mint egy ideillő magyar szó?

"Ha megértem, hogy hogyan gondolkodnak az emberek, akkor azt is meg fogom érteni hogyan cselekszenek."

Az emberi viselkedést szerintem sok tényező befolyásolja, nem lehet pusztán a gondolkodásból levezetni. Így vélekedett Szókratész is, ezért azt tanította, ha a dolgokat alaposan átgondoljuk, ha feloldjuk a logikai ellentmondásokat, akkor a megértés máris elég ahhoz, hogy jól viselkedjünk. Mert a rossz viselkedést kizárólag a tudatlanság okozza.
Akár ő is írhatta volna az alábbi sorokat:

Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,
a meg nem gondolt gondolat
magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/ospatkan.htm

De tévedett. Nem olyan racionális lény az ember, hogy azt csinálná, mint amit gondol.

"Ép lelkű ember nem csinál ilyesmit"

Ugyan miért nem csinál? Az emberek azért fórumoznak, mert megtehetik, van hozzá gépük, idejük (az lehet, hogy nincs, csak lopnak rá időt), és még gondolataik is, amiket közölni szeretnének másokkal. Persze leginkább vágyuk van arra, hogy kommunikáljanak. Ha nincs ilyen vágy, akkor hiába a gép, idő, gondolat, nincs netes beszélgetés. A pszichés problémák szerintem inkább akadályozzák a kommunikációt, kioltják a vágyat a beszélgetésre.

"ha közösség, akkor leginkább terápiás. Idehozza az ember az éppen ügyeletes agybaját és bízik benne, hogy rosszabb lesz"

Na most akkor ront vagy javít a lelkiállapoton? :)

"Itt csak szerepek vagyunk"

Szerintem meg pont addig lehet szerepet játszani, amíg valaki nem teszi ki magát a spontán kommunikációs helyzetek veszélyének.
Aki bele van merevedve egy szerepbe, az nem hajlandó a maszkot kitenni a törésveszélynek, ezért inkább visszahúzódik másoktól. Legföljebb blogol, előadja a monológjait, de nem beszélget.
Például észrevettem, hogy sok nő csak arra képes a neten, hogy bókoljon a barinőknek (és fogadja a barinők bókjait); de ha ebből kibillen, akkor azonnal rikácsolni kezd, meghökkentően durva hangnemben. Az ilyen nők nyilván elég masszívan maszkolnak. A saját maszkját (egóját) nyilván mindenki intenzíven védelmezi.
Kitartóbb fórumozásra az erősen maszkoló emberek alkalmatlanok, nem bírják elviselni, hogy spontán társalgás közben esetleg sérülés éri az egójukat. Pl. az idősb Müller Péterről el nem tudnám képzelni, hogy spontánul társalogjon valamilyen fórumon. Vagy Oravecz Nóra, Rogánné Cecília stb. Vagy képzeld el második Böskét, amint spontán vitatkozik egy fórumon. Vagy vizualizáld Hajdú Pétert, Vujity Tvrtkot, Alföldi Róbertet, amint spontánul gondolatokat cserélnek másokkal.

"Közösség csak irl értelmezhető, hiszen ahhoz kell valamiféle olyan érdek is, ami személyhez, személyekhez kötődik."

Milyen érdek az, ami személyhez kötődik?

"semmi nem változik, ha bármelyikőnk eltűnne nyom nélkül."

Irl mi változik? Sokszor csak az anyagi viszonyok.
Gondolod, az nem szerepjáték, amikor embereket csak a pénz tart össze?
A netes beszélgetést nem színezik át a tulajdonviszonyok (persze mondjuk akadnak bérkommentelők). De irl sokkal meghatározóbbak a "földi javak".

"A közösséghez kell olyan személy, aki tárgya és alanya az empátiának."

Biztos, hogy empátiára gondolsz? Nem inkább a vágyra? A "vágy tárgya" érthetőbb kifejezés, mint az "empátia tárgya".

"A személy az sokkal több, mint a kommunikációja, sőt, sokszor a kommunkációja értelmezéséhez is szinte elengedhetetlen a személy ismerete."

Persze, sokan hazudoznak. De a hazugsághoz kell valamiféle érdek, a net pedig nem túl sok jutalmat kínál a hazugságért cserébe. Hacsak valaki nem pedofil bűnöző vagy ilyesmi, de azok nem a mandiner blogon vadásznak.
A kommunikáción kívül még sokféle eszköz áll rendelkezésre a megtévesztésre, úgyhogy a hazugságtól az sem véd meg, ha valaki ezer éve ismeri a másikat.

"ha közösségről beszélünk, akkor nem bánnám, ha figyelembe vennéd, hogy szerintem ehhez elengedhetetlen az irl."

Jó, akkor gondolj az Isten és az emberek kapcsolatára. Amikor Jézus testben megjelent és csodákat tett, halottakat támasztott, tanított, prófétált, nem hittek benne többen, mint ahányan addig is várták a Messiás eljövetelére; és miután a mennybe ment, nem hittek benne kevesebben, mint amikor még megérinthették és hallhatták beszélni, tehát amíg volt lehetőségük a fizikai kontaktusra, az "irl" kapcsolatra.
Júdás konkrétan évekig a lehető legközelebb volt hozzá, de ez semmit sem ért a számára. Pálnak nem volt "irl" kapcsolata Jézussal, mégis ő lett a legnagyobb hatású apostol.
Ha gyakorlom magam a hitben, azzal együtt gyakorlom a virtuális kapcsolatot is; és ez nyilván fordítva is működhet.

annamanna 2016.10.03. 04:35:29

@maroz: Egy jungiánus elmélet szerint az információkat az emberek érzékszerveikkel vagy intuícióval gyűjtik. Ki erre, ki arra hajlamosabb inkább. Nyilván az internet virtuális világa az intuitívabb embereknek kedvez. Te is az vagy, úgyhogy csak ne panaszkodj :)
Ez már csak egy mentett oldal, egy rakás gomb nem működik rajta, de még így is érdekes: lelektanitipusok.hu/index.html

@Jean Sol Partre: Jó, de a nyolcvanas évek langyosan rohadó kádárizmusában ez a dal egyszerűen anakronizmus. Kinek fájt akkoriban a többpártrendszer? Kit zavart a nyolcvanas években a választási manipuláció? Persze akkor is volt bőven manipuláció, az állampárt részéről, de az MSZMP-nek nem kellett esdekelnie a választók kegyéért. Nem volt más választható párt. Kikről és kiknek énekelte az URH ezt a dalt?
Mintha Petőfi a "Száz vasútat, ezeret" helyett a globalizmus veszélyeiről írt volna. Vagy a forradalom utáni megtorlás miatt búsongott volna.
Fú, de unom ezt a választási cirkuszt! A nyolcvanas években?
Hogy unhatták meg előre azt a korszakot, ami még el sem kezdődött? Hogy gúnyolhatták azt a rendszert, amitől épp el voltak zárva, és ami után mindenki másnak a nyála csorgott? Amikor kiírták a szabad választásokat, jó darabig mindenki a leghevesebb lelkesedéssel fogadta, és sok idő kellett a cinikus kiábránduláshoz.

Mondjuk ahhoz képest, hogy a Beatrice Túl késő már c. nótája a "Beatrice '78-'88" c. albumon jelent meg, ez a szöveg is furcsán jövőbelátó a saját korához képest:

"Önpusztító életek
Terroristákat nevelnek,
Műholddal figyelnek,
Tiszta őrület ez.
S amíg te menekülsz,
Más itt akar lenni menekült."
www.youtube.com/watch?v=4WIf2f9W7HA

1978 és 88 között ez hogy jutott eszükbe? Tavaly kezdett aktuálissá válni, de a második felét még a mai napig megúsztuk, szerencsére eddig nem akartak itt menekültek lenni.
Ekkora próféta lenne Nagy Ferenc? A tavalyi migrációs hullámot, a magyar fiatalok nyugatra vándorlását és a közel-keletiek áradatát évtizedekkel előre látta?
1978 és 88 között kik menekültek el a legvidámabb barakkból, és a helyükre milyen menekültek nyomultak?

A HBB Vadászat c. lemeze is gyanús nekem, szintén Erdős Péter uralkodásának idejéből. Kizárt, hogy Földes zsenialitásának lenne a bizonyítéka. Az utólag betoldott szövegrészek, amiket nyilván már tényleg Hobó követett el, olyan silányak az eredeti változathoz képest, mint a Moncsicsi Jézus az eredeti festményhez viszonyítva.

maroz 2016.10.03. 07:15:18

@annamanna: Hogy mekkora egy mesüge vagy te. Büntetésből el se olvaslak, ma nincs arra kedvem, hogy a terápiás partnered legyek, szenvedj egyedül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.03. 07:39:50

@maroz:

Én már régóta szűröm Annácskát, mert amit csinál, az lényegében DoS támadások sorozata. :)

maroz 2016.10.03. 08:38:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én valamivel türelmesebb vagyok, mert tudom, hogy nekem is megvannak a magam nehezen elviselhető tulajdonságaim, meg ugye gonosz is vagyok, élvezem, hogy ír köbméterszámra én meg nem olvasom el. :)

maroz 2016.10.03. 08:41:30

@annamanna: Az még eszembe jutott, hogy te irl nem tudnád velem ezt csinálni, mert ha irl is elkezdenél ugyanezzel a lendülettel okoskodni akkor megölnélek. Kinyírnálak és elásnálak a kertemben. Url meg csak rád csukom a laptopot.

annamanna 2016.10.03. 11:55:13

@maroz: Na látod, pont ezért nem jobbak az irl kapcsolatok az emberek között.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha tényleg érdektelen lennék számodra, amint azt szeretnéd beállítani, most nem siettél volna ide, hogy mindezt "felsőbbrendűen", "közömbös eleganciával" közöld. Valójában irigy vagy és tartasz tőlem, úgyhogy óvatosan kikerülsz. Nem te vagy az első. A maroznak szánt hálás röhögés leleplez. Na persze ez egy közömbösen elegáns röhögés. Így röhög egy felsőbbrendű intelligencia.

Jean Sol Partre 2016.10.03. 13:17:31

@annamanna: a 80-as években már volt választási élmény, még több jelölt is volt a parlamenti választásokon is, persze mind a Hazafias Népfront jelöltje, de hát épp ez a lényeg. Választottunk KISZ titkárokat, úttörő vezetőket, párttitkárokat, mind a rendszer szabályai szerint, volt honnan meríteni a számhoz.

A Ricse dalszövegben pedig azt gondolom, a névazonosság (menekült) inkább véletlen, nem ugyanarra gondolt a szerző, mint mi ma. Voltak sokan, akik innen valóban menekültek és bizony ide is sokan vágytak (sőt, jöttek is), ha nem is épp Szíriából.

maroz 2016.10.03. 13:39:33

@annamanna: A túlélők között jobbak. Na meg ez is olyan, hogy van elrettentő hatása: elég pár okoskodót elásnom, a többi tanul belőle. Nem szeretnéd te is megnézni a kertem?

annamanna 2016.10.03. 13:57:22

@Jean Sol Partre: "Választottunk KISZ titkárokat, úttörő vezetőket, párttitkárokat, mind a rendszer szabályai szerint, volt honnan meríteni a számhoz."

Nem mondod komolyan. El tudod képzelni pl Gyurcsányt, amint a fiatalok önként kisz-vezetővé választják? Mert olyan szimpatikus? Szerintem egyszerűen kinevezték oszt csóközön. Ha valamiről szavaztak is, az legfeljebb olyan demokratikus megmérettetés lehetett, mint a Csinibabában a Ki mit tud, ahol "a véletlent sem bízzák a véletlenre".

Vagy mint ez: "Jeles filmje sem hagy kétséget afelől, hogy a magyar társadalom a mélypontra süllyedt. A vigasztalan éjszakában a sör, bor, pálinka anyaistennője, a nyolckarú Delirium trónol. Alant két magyar összehajol: „Képzeld haver, voltam a Hazafias Népfrontban, és kihirdették, hogy meg kell halni, ezt adták ki parancsba.” „Ilyen nincs a világon.” „Pedig ez így van. Ilyen világ van.” „Nem hiszem el, tudod? Hidd el, hogy nem hiszem el! Tudod eztet?” „Megszavazták.” „Nem igaz.” „Megszavazták.” „Azt nem hiszem, hogy te ezt mondod. Elhiszed nekem?”" www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=5299

Jean Sol Partre 2016.10.03. 14:03:11

@annamanna: nem elképzelem, hanem tudom, emlékszem.
Persze, speciális feltételek mellett. Erről (is) szól az URH.

Zseniális film, imádtam. Külön respekt Rátonyi Róbertnek.

annamanna 2016.10.03. 17:38:49

@Jean Sol Partre: kicsit utánanéztem: hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1sok_a_Magyar_N%C3%A9pk%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1gban#1980 "A 352 választókerületben alig valamivel több, mindössze 367 jelöltet indítottak."
Bezzeg 1971-ben nagyobb volt a verseny: "Az ekkor meghatározott 352 mandátumért végül 402-en szálltak versenybe; a Népfront jelöltjeire a helyi MSZMP szervezetek tehettek javaslatot (azaz jelölhették ki a személyt), vagyis a pártfelügyelet megmaradt, pusztán áttételes lett."

Ebben a videóban Müller azt mondja, már 1980-ban is előadták a számot: www.youtube.com/watch?v=_JB9nuigJDY
"Határozottan emlékszem, hogy 1980-ban egy másik egyetemen a következő szám miatt megbasztak egy URH koncertet. Azt mondták, hogy ez a szám a tanácsválasztások paródiája. Ez már akkor is hülyeség volt, avval fogjuk bebizonyítani, hogy most ismét szelíden parodizáljuk a tanácsválasztást, vagy én nemtom micsodát."

Ez most nekem azért is fura, mert vki mesélte, hogy a hetvenes években azért került majdnem börtönbe (felfüggesztettet kapott), mert vallásgyalázó grafikát készített, egy Madonna forgatja nyárson a kisdedét. És röhögve megmutatta a munkahelyén. Házkutatás stb, rajzok villámgyorsan budin lehúzva; mivel az anyákon gúnyolódott, ezért börtönbe vele.
De hát ugyanilyen erővel ki is tüntethették volna, mint antiklerikálist. Ahogy erről a dalról is mondhatták volna, hogy a szakadékba rohanó dekadens nyugaton gúnyolódik, nagyon helyes fiúk, csak így tovább.

Az élmunkás szórakoztatóipari szakmunkások meg közben csilivili göncökben ilyen dalokkal nyomultak:
220 felett, Láttam én egy osztrigát, Monte Carlo, Pago Pago, Santa Maria, Varaderói kaland, Zöld dollár (cím alapján választottam), mindenesetre süt az egész Neoton fílingből az, hogy milyen jó a gazdag nyugaton. Tehát erősítették az eszképizmust, elvágyódást.
Hofinak is megengedték, hogy folyton nyugatra kacsingasson, és erősítse a vágyat, hogy ott mennyivel jobb, mint itt.
De ha valaki gúnyolódott a mercis többpártrendszeren, azért "megbaszták".

Erdős: "Akkor kezdett divatba jönni a diszkó Nyugaton, akkor a diszkónak számunkra is különös vonzereje volt, még nem volt par excellence stúdiózene. (...) A Várban megnéztem a Neotont, hát kurva gyengék voltak... Mondtam Pásztornak, hogy ez elég jó, ilyen kéne nekünk, csak diszkósabban kellene csinálni. Meg az a szőke lány nagyon rossz, őt ki kell cserélni. Ez volt Éva. (...) nagyon rossz, esetlen, csetlik-botlik, ő nem kell."

Az alábbi a puha diktatúra működése miatt érdekes:
"amikor élettársi kapcsolatának és vállalati menedzseri mivoltának erkölcsi vonatkozásait firtatták a sajtóban, Erdős cinikus mellébeszéléssel kerülte ki a problémát, rosszhiszeműséggel vádolva az újságírókat.

Ez volt az a pillanat, amikor – szakmai baklövései felemlegetése mellett – Erdős erkölcsi okokból is véglegesen konfliktusba került a hazai ifjúsági sajtó munkatársainak egy részével, akik több alkalommal is szemére vetették, hogy mindinkább visszaél a monopolhelyzetben biztosított popcézári szerepkörével"

"A sajtóban mindezt látva, bő terjedelemben kezdték el szellőztetni az etikailag kifogásolható ügyet, de a hanglemezgyárban nem találtak semmi kivetnivalót a történtekben. Erről maga Erdős így mesélt: „Kialakítottunk egy hülye pojácajátékot, hogy Éva és a Neoton ügyeiben mindig a Bors dönt. De hát mindig úgy döntött, ahogy én akartam."

"Erdős még sokáig élvezte a végi kapcsolatai támogatását, de a szennyhullám ügyet követően karrierje gyakorlatilag véget ért. Állásából elmozdítva (...) A másoknak ásott verembe ő maga is beleesett."
nemerrebaszikamagyar.blog.hu/2012/02/29/megneztem_a_neotont_hat_kurva_gyengek_voltak

Tehát azért volt valamiféle minimális mozgástere a hatalom bírálatának. Vagyis inkább voltak, akik bírálhatták a rendszert és a vezetőket, és voltak, akiket bármiért megbasztak. A 3T nem csak a zenészekre vonatkozott.
Például az NDK-ban a fiatal Angelának is meglepően nagy politikai mozgástere volt, olyan demokratikus csoportot szervezhetett, amiről mások álmodni sem mertek. Biztos jedimester volt lyánykorában, és a Stasitól energiapajzs védte. Ugyanezzel az energiapajzzsal védi most a jó németeket a migráncsterroristáktól.

@maroz: nocraft szívesebben megnézné.

Jean Sol Partre 2016.10.03. 18:32:59

@annamanna: a 80-as évek furcsa volt, sokszor nem lehetett tudni, mit szabad és mit nem. De a legtöbb dolgot azért meg lehetett próbálni, nagy bünti nem járt érte. A lényeg az volt, ne legyen nagy a közönség, kis klubokban, művházakban sok minden szabad volt, aztán néha mégsem.

maroz 2016.10.03. 18:41:04

@annamanna: Van hely bőven, gyere bátran te is!

maroz 2016.10.03. 18:52:10

@Jean Sol Partre: Nemrég nagy ábrándozva jövök éppen kifele valamelyik teszkóból vásárlás nélkül, naná, hogy a nem arra rendeltetett helyen. Fasiszta pribék naná, hogy utánam iramodik, "ott nem lehet kijönni!!!" mondja mintegy köszönésképpen, mire én teljesen ledöbbenve: de hát nekem sikerült! De hát ott nem szabad, próbálja menteni a szekus a menthetőt, mire én megveregetem barátságosan a vállát, na látja, jóember, hogy ez így mennyire másként hangzik! Na, viszlát, jóegészség, sieg heil, avanti, és leginkább: zdrasztvutye! Egy picit összezavarodott. :)

Érdekes, hogy most így jobban belegondolva a nyolcvanas években volt egy csomó olyan dolog, amit nem volt szabad de lehetett, míg ma van egy rakás olyan, amit szabad, de nem lehet. Ma a szabadságpártiaknak áll a zászló, a nyolcvanas években pedig a lehetségpártiaknak. ;)

Jean Sol Partre 2016.10.03. 19:17:39

@maroz: tökéletes megfogalmazás :)

2016.10.03. 19:27:00

@maroz:

"magyarorszagnak nemcsak a kormanya olyan, mint amilyet erdemel, hanem az ellenzeke is. a magyar emberek nagy tobbsege keleties gondolkodasu, aranylag xenofob, megbocsato a korrupcioval, es nem nagyon szolidaris senkivel a vilagon. ugy is fogalmazhatnank, hogy ez nem egy nagyon rendes orszag"

jótündér

maroz 2016.10.03. 20:40:35

@WiteNoir: I have a dream.

Itt ez a két írás:

fordulat.net/pdf/21/F21_Gagyi_antipopulizmus.pdf

fordulat.net/pdf/21/F21_Gille.pdf

Ezek elég jó segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az általad idézett állítást kritikailag is értelmezni tudjuk. Az álmom az, hogy jótündérnek el kell olvasnia ezt a két írást, majd zéhát kell írnia belőlük. Akkor kap átmenőt, ha sikerült megértenie és visszaadnia azt, amit a szerzők mondani akartak. Ha nincs meg az átmenő megköpdösi a mispóche.

annamanna 2016.10.03. 20:58:00

@Jean Sol Partre: Na de az azért mégiscsak furcsa, hogy a Makra évekig be volt tiltva, közben orron-szájon keresztül dőlt a nyugati popcornkultúra; az egyáltalán nem volt baj, hogy mindenki teljesen tudatában volt annak, nyugaton mennyivel jobban élnek a népek. Csak arról nem lehet beszélni, amit itthon egy átlagember átél. Pedig nem volt benne semmi kirívó.

Akkor ez így olyan, mintha egy szegény családban az egyik gyereknek a szülők megengednék, hogy folyton gazdagékról csacsogjon, tőle ez nem baj; de ha a másik gyerek megemlíti, hogy a tornatanár üzeni, néha mossák már ki a tornadresszét, mert irtó büdös, akkor durr, nagy pofon, hogy merészelsz minket bírálni!

És most nagyjából ugyanitt tartunk, csak közben felnőttek a gyerekek: Vajnáék, Rogánék, Szíjjártóék felszínes luxusa, ostobasága dicséretes, de ha Sándor Mária bármiért panaszkodni mer, akkor durr, nagy pofon.

Timcsyke, Cilike, Tónika, Petike stb még a Kádár-korban eszméltek, annak az auráját szívták magukba, annak az értékrendszeréről hallottak először. És az mi volt? Mondjuk ez: www.youtube.com/watch?v=asfGJffjwEY Ilyeneket a végtelenségig lehetett hallgatni. Mert a rendszer a dolgozó népet szolgálta?
Mondjuk ők voltak a dolgozó nép: 4cdn.hu/kraken/image/upload/s--ObbMN-XI--/c_limit,w_1160/6oP0gDbhFOprrnX1s.jpeg
Épp szolgálja őket a rendszer.

És a migriknél ez hogy megy? Háború előtti szír városkép: s9.images.www.tvn.hu/2016/02/27/18/47/www.tvn.hu_52dc85820e9475e4238d833916b655d4.jpg
Ha napi 24 órán keresztül bámulták a csilivili nyugatot, az nem baj, csak arról ne essen szó, hogy otthon nem stimmelnek a dolgok.

Persze hogy megteszi a hatását az éveken át tartó képi kondicionálás.
Tőlünk a 26 év alatt megpattant nyugatra fél-egymillió ember, a Közel-Keletről pedig feltartóztathatatlanul ömlik az áradat a tejjel-mézzel folyó német/brit/svéd Kánaánba.

Ez fatális véletlen? Vagy szándékosan űzik a hordát nyugat felé, régóta kitervelték, és most végrehajtják? A sok barom meg lépre megy, mert semmi mást nem lát, csak "a nézését meg a járását, meg a csípőjének a ringását"? (Szabó Zsófi színművésznő esküvőjén is Kis Grófó nyomta, első sorban denszelt rá Antilop és neje, a kulturált elit. media.borsonline.hu/cikk/13/121971/gallery-picture/645w/1064430_rogan-grofo.jpg ) Ez már olyannyira antikultúra, annyira széttöredezett, atomizálódott, szétöklendezett roncs, hogy azt elmondani nem lehet, mégis hálásak vagyunk érte és örülünk neki, mert ismerősnek tűnik, beleégett az agyunkba, és ahol ezt látjuk-halljuk, ott nyilván otthon vagyunk.

Ami ellenszélben pisilés, az a saját magunkról szóló kultúra kitermelése. A Makrát dobozba rakták. A Sulibuliból egyetlen perc elérhető: www.youtube.com/watch?v=h8cNGHulBsI Szörényi Kőműves Kelemenjét soha nem adják le a tévében, de Izaurától a Szulejmánig bármilyen szahar orrvérzésig jöhet, minél csillogóbb luxust mutat, annál jobb.
Az idősebbik Jeles Álombrigádja még itthon játszódó, önmagunkra reflektáló film; a Saul fia már egy megfoghatatlan globálkultúra terméke. Se az ifj Jeles, se Röhrig nem Magyarországon él, őket is elfújta a nyugati szél; noha fiatalon Röhrig hatalmas Ricse-rajongó volt, Pajorral zenélt, lakáskoncerteket tartottak. De a végtelenségig nem lehet ellenszélben pisilni. Hajdu Szabolcs úgy összeveszett Vajna Erdős Péter Andrással, hogy úgy döntött, disszidál, aztán inkább mégis a saját lakásán nulla forintnyi állami támogatással összehozta az Ernelláék Farkaséknál c. filmet, amiben saját magunkra reflektál, és milyen hihetetlen - állítólag még tetszik is a nézőknek. Timcsykének biztos nem annyira jön be ez a movie, de ha majd díjat kell átvenni érte, akkor újra bebújik egy kétmilliós ruciba és ellibeg a stábbal a fesztiválra, ahol majd újabb szelfiket gyárt a toaletten. Mint kulturális sztárriporter.

maroz 2016.10.03. 22:10:04

@annamanna: A Roncsfilmről mi a véleményed?

annamanna 2016.10.03. 22:43:34

@maroz: Nem sok mindenre emlékszem belőle, sajnos, a Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája c. filmet jobban megjegyeztem, az nagyon tetszett, főleg amikor Szőke a lakásán, a félbevágott bútorok közt magyaráz.

@Jean Sol Partre: A kultúra és a vagyon azonosul (ezt maroznak is linkeltem nemrég): www.youtube.com/watch?v=11AIJwmyXds

Ez bbjnick-től való szöveg:
"...Orbán (a) 2009. őszi kötcsei beszéd(é)ben magyar észjárásról, centrális politikai erőtérről, az értékviták mellőzéséről és szerény értelmiségről beszélt. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy ezzel a programmal egy fenomenológiai feketelyukat hív létre. Az elmúlt időszak ezt (az aggályt) teljes mértékben igazolta. A kormányzást ugyan senki és semmi nem gátolja --- mivel a kormányzati lépések nemcsak hogy nem vitathatok, de nem is értelmezhetők (ahol nincs értékrend [lásd: a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mint doktriner demokratizmus], ott, ugyan, mi alapján volna megítélhető egy-egy lépés tartalma, célja és minősége, helyessége-helytelensége?) ---, de senki és semmi nem is alapozza meg, nem is támogatja és nem is igazolja. Lassan és biztosan mindent elnyel a fenomenológiai feketelyuk, beleértve magát a kormányzást is..."

Az elit értékrendi mintaadása:
www.borsonline.hu/celeb/nem-viccel-vajna-timi-fankozojaban-meg-a-budi-is-ultratrendi-lesz-fotok/119952

www.borsonline.hu/aktualis/szenvednek-a-lakok-andy-vajna-kaszinoja-mellett/119574

444.hu/2016/07/25/vege-a-magyar-internetnek-privatra-allitotta-az-instagramjat-a-fidesz-es-magyarorszag-legfotogenebb-asszonya

index.hu/belfold/2015/11/21/szijjarto_peter_kidobott_oltony_titok_kiderult_hideg/

Csakhogy ezek nem új jelenségek, egyenes úton nőttek ki az Erdős Péter által sugallt Monte Carlo-s álomvilágból. Az meg a Meseautós álomvilágból nőtt ki, az meg a bécsi udvari operettből nőtt ki stb.

Rendszerek jöhetnek-mehetnek, a hatalom és a giccs kapcsolata örök.

Jean Sol Partre 2016.10.03. 23:11:46

@annamanna: szerintem itt valami félreértés van, nagyon egyetértek a bbj idézettel, de szerintem ő nem arra gondolt, amit te kikövetkeztettél belőle.

annamanna 2016.10.03. 23:40:49

@Jean Sol Partre: bővebben bbj blogjáról: magyarido.blog.hu/2010/03/31/a_kotcsei_dilemma_bevezetes

Orbán szövege:

"Nemeskürty István tanár úr (...) A hagyományos konzervatív, nemzeti gondolkodású értelmiséget hozta be vagy bátorította arra, hogy lépjen be ebbe a szövetségbe. A másik nagyon fontos szereplő pedig a Magyar Katolikus Egyház volt. (..) 1996-ban nem lehetett volna létrehozni a polgári szövetséget – amely a jobboldali hatalomtechnikai építkezés kiindulópontja volt – a katolikus egyház nélkül."

"A duális erőtér természetesen a kultúrát sem hagyta érintetlenül. Nem arról van szó, hogy a kultúra szereplőinek is el kellett helyezkedniük ebben az erőtérben – bár ez is igaz –, hanem elsősorban arról, hogy egy ilyen erőtérnek szükségszerű velejárója az állandó értékvita. Nincs egyetlen olyan közös érték, közös cél ebben a duális erőtérben, amit mind a két fél elfogadna, hanem folyamatos harcok zajlanak a legalapvetőbb kérdésekben is. (…) Állandó értékvitáink vannak. Nemcsak politikai küzdelmek, hanem értékviták is."

"Az elit irodalom (…) nagyon világosan megmondja: ahhoz, hogy az elit teljesíthesse a kultúrateremtésen keresztül fennálló kötelezettségét, néhány létformát nem választhat – már amennyiben szépen, nemesen és választékosan kíván élni. Ez az a minta ugyanis, ami kívánatos lenne, ha a társadalomban elterjedne. Szépen, nemesen és választékosan márpedig nem lehet élni, ha az elit az önteltség állapotában van. Akkor sem, ha az önelégültség, akkor sem, ha a törtetés állapotában van, akkor sem, ha az állandó támadás, vagy éppen a szorongás állapotában leledzik, s akkor sem, ha a számonkéréstől való félelem, az önvédelmi reflexek vagy az állandó önigazolási kényszer határozza meg mindennapjait. Ezt mind el kell kerülni. Úgy gondolom tehát, hogy a következő kulturális kormányzatnak az a dolga, hogy a magyarországi kulturális elit számára ezeket a létformákat elkerülhetővé tegye, és a nyugodt lelkiállapothoz, a teremtő alkotáshoz, valamint a szép, nemes és választékos élethez szükséges feltételeket megteremtse és biztosítsa.”

Lánczi András válasza:

A szerző szerint a kultúrát az elit teremti mintaadással. Csakhogy az elit nem egységes, viszont minden tekintetben elvesztette a tekintélyét: a gazdasági elit éppen leszerepelt (a gazdasági elitre a magyar közösség e pillanatban nem néz fel), ám a kulturális elit sem élvezi a bizalmat (a társadalom kevésbé várja az emberi értékesség kritériumának meghatározását tőlük).

Konklúzió: jelenleg nincs tekintéllyel bíró elit, mivel hiányzik egy elfogadott értékelési rend, melyet sem a múltból, sem máshonnan nem szerezhetünk meg. Egyetlen mértékadó, aktív erő maradt: a politikai teljesítmény. Emiatt politika és kultúra elkerülhetetlenül kapcsolódik egymáshoz. E tételen áll vagy bukik az érvelés. Mert mit jelent politika és kultúra összekapcsoltsága? Azt, hogy egy új elitre van szükség, egy olyan mainstream elitre, amelyre alapozni lehet a sikeres kormányzást. A neoliberális elit által kínált minták és értékek kudarcba vezették Magyarországot. Orbán hosszan elemzi azt a hatalompolitikai rendszert, amelyen a neoliberális kormányzás alapult. Két pillérét nevezi meg a megbukott neoliberális rendnek: az individuum és a közösség közötti viszonynak az individuum irányába való megbillenését és a tudományos kapitalizmus bukását, ami a piac mindenhatóságába vetett hitet jelentheti.

Megítélésem szerint a szerző félreérti az individuum szerepét a mai társadalomban, mivel arra utal, mintha ez vezetne a közrend fölbomlásához. Ez követhetetlen gondolat. Viszont azt meg kellene engedni minden embernek, hogy morális döntéseket hozzon – ez viszont feltételezi az individuum tiszteletét és az erkölcsi szabályok egyértel­műségét (azaz a közösség mit helyesel, mit büntet). Morál és erkölcs fogalmának összekeverése hívta elő például Nádas Péter (...) rögeszméjét, miszerint egy társadalom nem lehet morális válságban, csak az egyén.

Ez trivialitás, mert morális döntést csak egyének hozhatnak. Viszont erkölcsi válságban nagyon is lehet egy közösség, ha nem képes egyértelműen hirdetni, milyen normákat, szabályokat fogad el. Morális döntések alakítják ki egy közösség kulturális mintáit, nem a politika – az államilag garantált nevelésen-oktatáson keresztül avatkozhat csak be a kultúrába. Nevelni viszont az tud, akinek van elképzelése, eszméje arról, hogy mire akar nevelni. Mivel egy demokráciában minden politika, a kultúrát is átszövi a politika, vagyis az értékviták, mert versengő erők alkotják a demokráciát. De a politikának folyamatosan önuralmat kell gyakorolnia, mert a kormányzást biztosító elit csak a mértékadó morális döntéseken alapulhat. Kiemelt helye van a politikai elit morális döntéseinek, azaz hogy képes-e, akar-e mintát adni jogkövetésből, önuralomból, mérsékletből. Ez a kormányzás sikerességének legfőbb kulturális feltétele.

Tesz-vesz véleménye: mandiner.blog.hu/2011/09/06/kerenyi_asztala_ilyen_orszag_pedig_nincs_cclxxxvi/fullcommentlist/1#c14643208

maroz 2016.10.04. 11:45:31

@annamanna: "Rámutatott: egyfajta félgyarmati szerkezet alakult ki nálunk, gazdaságunk a külföldi tőkétől és „transzferektől” függ, normális polgári társadalom sem jött létre. "

Ezt a Gólyában hitelesebben mondják, de hát az ugye nem szalon, és nem is a polgári élet illúziója miatt aggódnak. ;)

Végső soron más út nincs, idővel tehát a konzervatív gumicsontot rágni akarók is el fognak jutni erre a felismerésre. Idővel, szépen, lassan, magukat többször is lábon lőve, mert ilyen a konzervatív progresszió. De azért érdekes, hogy mainstream lesz az, amiket én itt mondogattam. Vicces lesz, amikor már te is ezeket fogod visszamondani. Minden folyik, mondta az a nagyon híres beteg és kért egy újabb inkontinencia-betétet.

Jean Sol Partre 2016.10.04. 13:49:56

@annamanna: a lényeg, hogy alapvetően a társadalmi értékrendről szól szerintem bbj és azt hiányolja, nem pedig, hogy való világ vagy big brother. Van persze összefüggés, de nem az utóbbi a fontos. Azaz Orbán nyugodtan tarthatna otthon kertitörpét és hordhatna szandált zoknival, ha amúgy a nagyobb léptékek rendben lennének. Véleményem szerint bbj is erről beszélt inkább.

2016.10.04. 14:36:19

@maroz:

kösz. letöltöttem őket.

annamanna 2016.10.05. 04:14:07

@maroz: Az az idő sose jön el, amikor azt mondom, amit te. Legfeljebb fordítva: az az idő jöhet el, amikor te mondod azt, amit én. :)

Ami Hossó Andreát illeti, életemben nem hallottam róla, de a google vele kapcsolatban szinte első kontextusként azt adja ki, hogy zsidó. Ennek megfelelően abban a szövegrészletben, amit idéztél, az áldozattudatot és önsajnálatot sulykolja: "Gazdasági katasztrófaként jellemezte hazánk belépését az unióba. Mint mondta, a legrosszabb időpontban, hihetetlenül kedvezőtlen feltételekkel lettünk EU-tagok. – Közép-Európában kísérlet sem történt az „emberarcú kapitalizmus” megteremtésére, és erre Magyarország esete a legjobb példa – fogalmazott Hossó Andrea. Rámutatott: egyfajta félgyarmati szerkezet alakult ki nálunk, gazdaságunk a külföldi tőkétől és „transzferektől” függ, normális polgári társadalom sem jött létre."

A legrosszabb időpontban léptünk be az EU-ba? Brühühű. Hát mégis mi lett vón' a jó időpont? És kinek a hibája, hogy gazdaságunk a külföldi tőkétől függ? Nemde azoktól a komcsiktól, akik maguk között szétlopták, mindent zsebretettek? Pl. egy viszonylag kisstílű tolvaj: "L simon apja téeszelnök volt, a módszeváltáskor bagóért fel tudott egy csomó földet vásárolni, erre épül mai napig a vállalkozás. MSZP-s, utána pici fia fideszes lett" (L. Simon elsinkófálta a tesójától az apai örökséget, aki egy interjúban panaszkodott, hogy kénytelen perelni, kérdezték tőle, mekkora összegről van szó, amit nem oszt meg vele az államtitkár úr: koszos 1 milliárdocskáról. Csupáncsakocska). kkbk.blog.hu/2011/03/29/szilagyi_gyorgy_interju (Érdemes végigolvasni a szövegbe másolt verseit a kulturális államtitkárnak, megrendítő élmény).

Aztán: a normális polgári társadalmat mikor kellett volna létrehozni? Amikor beléptünk az EU-ba? Nyugat-Európa országaiban mikor alakult ki "normális polgári társadalom"? Kész kabaré ennek hiányát az EU-n számon kérni.

"Ám szinte semmilyen feltételt nem szabtak az idetelepülő tőkének. Szerinte a megoldás, hogy új feltételeket kell kidolgozni. Hossó Andrea egyetlen olyan kormányzati politikusról, Becsey Zsolt fideszes államtitkárról tud, aki próbálta elérni a magyar beszállítók arányának növelését – el is távolították posztjáról."

Kik nem szabtak föltételt? Kik nem próbálkoztak? Kik nem tiltakoztak? A komprádor politikai elit.

"Róna Péter ugyanakkor azt hangsúlyozta: azért volt kudarcos az uniós csatlakozásunk, mert – szemben például a lengyelekkel – nem fogalmaztuk meg világosan az elvárásainkat."

Úgy tudom, a csehek sem voltak olyan baromállatok, hogy mindent hagyjanak széttarolni.

"A magyar politikai elitet pedig az „abszolút szolgalelkűség” vezérelte – tette hozzá. (H. Andrea) Ezzel szemben Róna Péter azt állította, nagyon magas szellemi színvonalú szervezetekről van szó, amelyeknek igenis érdekük a másik fél érdekeinek a tisztelete. Itt Lukács Csaba közbekérdezett: akár a profitja árán is? Mire Róna igennel felelt. Szerinte nem a Nyugat, hanem a mi hibánk, hogy főként alacsony hozzáadott értékű munkákat végzünk: ezt mi ajánlottuk föl, miután nincs magas hozzáadott érték előállítására képes munkaerőnk."

Ugyan már, munkaerő lett volna, pont azt szívja el a Nyugat. Csak gerinc meg becsületesség, az nem volt.
500 éve pontosan ilyen elit uralta az országot. Érdemes végigolvasni Antonio Burgio pápai követ jelentésének részleteit, meghökkentően aktuális: hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/antonio-burgio-kerdesei
"Beszámolóiban rendkívül pontos képet festett a korabeli Magyarországról és a török elleni védekezés hiányosságairól. Kétségbeesetten konstatálta, hogy az egyéni és pártérdekek uralta országban szinte teljesen kiveszett az áldozatkészség és az összefogás igénye."

Az egyik legdöbbenetesebb részlet: "Szalkai nem akar segíteni, akármennyire mondja is, hogy akar, mert mihelyt rendbe jönne az ország dolga, vége lenne az ő nyerészkedésének. Rábeszélni őt nem lehet még azokkal az okokkal sem, melyekkel a legátus úr és én kénytelenek voltunk lelkére beszélni: ha elvész az ország, elvész az ő hatalma és pozíciója is. Meg vagyok róla győződve, hogy az ország veszedelmes helyzete - melyet ő éppen olyan jól ismer, mint mi - teszi őt olyan cinikussá. Ő ugyanis arra számít, hogy ha elvész az ország, akkor az ő zsebe jól tele legyen arannyal, hogy mindenütt úr lehessen. Nem képes megérteni, hogy éppen ez a pénz fogja őt mindenütt gyűlöletessé tenni, bárhova menjen is, és végre is ez fogja őt tönkretenni. Beszélni ugyan szeret arról, hogy rendet akar csinálni az országban, de én a magam részéről azt hiszem, hogy nem akar, s ha mi tervekkel hozakodunk elő, akkor ő csak azt fogadja el, melyből neki haszna van, minket pedig csak spanyolfalnak akar felhasználni ehhez. Ilyen terv például az, hogy a király csökkentse a kiadásait. Ezt is nem azért pártolja Szalkai, hogy azt a pénzt, amit a király megtakarít, az ország és a királyi tekintély javára fordítsa, hanem hogy magának megszerezze."

annamanna 2016.10.05. 06:08:34

@maroz: Ez például nagyon érdekes meglátás Hossó részéről: "a szolidaritás hiányát emelte ki: szerinte a társadalom széttöredezett, nem képes összefogni, legyen szó devizahitelesekről, Malévről, gazdákról, ha pedig alakulna valamiféle civil összefogás, azt a hatalom villámgyorsan megtorpedózza."

Följebb leírtam, hogy mi segíti és mi gátolja a társadalmi szolidaritás kialakulását. Minél szélesebb, stabilabb, erősebb a középosztály, annál biztosabb a társadalmi szolidaritás.
És minél inkább hiányzik a középosztály, annál kevésbé lehetséges megvalósítani az összefogást.
Ez a magyarázata annak a kismillió orosz autós videónak, ahol az autóúton egymást verik a sofőrök; ez az oka annak, hogy a világ 50 legveszélyesebb városából 41 Dél-Amerikában található: www.origo.hu/utazas/hirek/20160127-a-vilag-legveszelyesebb-varosai-uj-nev-a-lista-elen.html (A másik 9 város az USA és Dél-Afrika között oszlik meg, 4-4 arányban, a 33. helyen Jamaica fővárosa áll).

A legbiztonságosabb városok listája: www.nlcafe.hu/utazas/20150203/vilag-legbiztonsagosabb-varosai/ Elég egyértelmű, hogy ezeken a helyeken széles a középosztály, viszonylag általános a jómód.

"az unió szándékosan nem akarja kezelni a migránsáradatot: egyrészt gazdasági okokból, másrészt meg akarják bontani a nemzetállamok szövetét, át akarja alakítani a társadalmakat."

A szándékosságban egyetértek, a motivációban nem teljesen. A fő célpont a mentalitás megváltoztatása, a nyugalom kiirtása, a szorongás, pánik általánossá tétele, a lakosság pszichés megrontása.

Róna P: "Azt állította: az iszlám mélységes válságban van, ők a legnagyobb áldozatai a tudomány és a technika fejlődésének, és „dehogy akarnak ők ide betörni”. A népszavazás a magyar társadalom asszimilációs képességéről szól: miután az első világháború óta az asszimilációinkat (cigányok, zsidók) elbuktuk, a csoportos iszlám bevándorlás „idegösszeomlást” okoz."

Na, itt is csak előkerült az áldozattudat-kártya, brühühű, amit Róna azonnal megfejelt a rasszista kártyával.

@Jean Sol Partre: 1. Olvasgass L. Simon-verseket: kkbk.blog.hu/2011/03/29/szilagyi_gyorgy_interju
2. Szerinted milyen szellemiség tölti be Balog Zoltánt? Az Isten Lelke? Ő a lelki vezetője O. Gazsinak.
3. Miért pont Kis Grófóra mulat Rogán, ugyanúgy, mint a Story gála "sztárjai"? Mit keresett Rogán bulvárműsorokban, és miért bulvárműsorokban tűnt fel? Miért állíttatott szobrot a Blikknek?
4. Hová tűnt Kovács Ákos tehetsége?
5. Vajna főfilmes mekkora művészi értéket képes menedzselni?
6. Milyen lett a milánói magyar pavilon?
7. Marslakók, Star Academy, Rákay tévéintendáns és asztrológus neje? Barackfa, Magyarország halszagú?
8. Fekete György, Kerényi Imre? Ezt kifejezetten érdemes végigolvasni: civilhetes.net/fekete-gyorgy-es-kerenyi-nem-tett-jot-a-kormanynak-a-szazadveg-szerint
9. Origó szerk. stb szétverése? 888, Lokál?
10. Általában az oktatás helyzete?

Tovább nem is érdemes sorolni. Nem mintha a másik oldal jobb lenne a deákné vásznánál, nem verték volna szét ugyanolyan lelkesen az oktatást, a kultúrát, nem lettek volna tele kirobbanthatatlan, leválthatatlan, semmirekellő kurzuskurvával, pl Alföldi Róberttel, Veiszer Alindával, Winkler Nórával, tarka tehén kiállítással, Heller Ágnessel, stb, mindez megnehezítve Táncoslábú DJ Gyurcsánnyal.

Hányingerem volt a libsi ízlésterrortól, kaptam helyette "szakrális" ízlésterrort.

A tenger egy cseppjében maga a tenger van benne. A szaros utolsó vacsorát ugyanaz a rendszer termelte ki, mint a vaskefét, Teddy szárszói bmx-ét és vécéjét, vagy Pécsnek, mint Európa kulturális fővárosának a projektjét.
És vannak, akik minden rezsimhez ugyanolyan könnyedén illeszkednek: Fásy Ádám, Jáksó László, Tyereskova, Geszti és Novák Péter, Gyárfás Tamás és Kiss László stb.

Hiába döngetjük a mellünket, hogy mi mennyit adtunk hozzá az egyetemes emberi kultúrához, az olyan rég volt, mint a 6-3. Most nemigen igaz, sajnos, hacsak pl Ke$hát és Zuckerberg puliját nem nevezem az egyetemes emberi kultúra részének.

Már csak attól, hogy mindezt leírtam, a rosszullét kerülget, úgyhogy be is fejezem. (888 karakter írhatnék még).

maroz 2016.10.05. 06:15:45

@annamanna: "Legfeljebb fordítva: az az idő jöhet el, amikor te mondod azt, amit én."

Remélem ebben az esetben lesz valaki, aki elás a saját kertemben. ;)

annamanna 2016.10.06. 04:59:34

@maroz: A feljebb már linkelt baloldali, fogyasztásellenes, zöld, anarchista francia zenekar társadalomképében a pozitív hős a kizsákmányolt proletárcsalád www.youtube.com/watch?v=Wr2lFELjg2M Nyilvánvaló, hogy a bányász apuka több értéket termel a munkájával, mint amennyit visszaosztanak neki, tehát hagyja, hogy a munkája ellenértékétől megfosszák, és beéri a szűkölködéssel.
Mi fog következni ebből? Elég nyilvánvaló, hogy igény a lázadásra, düh, agresszió, revolúció.
"s minden
előlről kezdődik megint."
www.mek.oszk.hu/00700/00708/html/kolto00000/kotet00001/ciklus00443/cim00457.htm

Itt a céltalanul ténfergő emberek és a helikopterről levadászott fehér farkas története van némiképp párhuzamba állítva: www.youtube.com/watch?v=0fDpgWXTX9g

És mi ennek a következménye? www.youtube.com/watch?v=AkUeqbz1I0U
A rendőrség ellenség, a kormány fasiszta, a rend olyasmi, amit le kell rombolni.
Így viszont nem lehet hosszú távon társadalmat fenntartani.

Ami innen hiányzik, az az elégedettség, az egyensúly, a biztonságos nyugalom. És azt mi biztosítaná?
Az, ha mindenki saját maga élvezhetné a munkája gyümölcseit, és nem fosztanák meg tőle.
Az egyes emberek teljesítőképessége közt nincs akkora különbség, mint amilyen borzalmas vagyoni különbségek vannak a társadalmi rétegek között. A felhalmozás persze hogy csak azon az áron lehetséges, hogy sokakat kirabolnak. Ezzel polarizálják, széthúzzák a társadalmat, összeroncsolják annak a szövetét. És hergelik a dühöt, ami összegyűlve felrobbantja a világot.
Ezt csak azzal lehet elkerülni, ha mindenki saját maga rendelkezhet azzal, amit megtermel. Csak ez segíthet abban, hogy nagyjából egy szintre kerüljön a társadalom, és a megmaradt különbségek már ne fájjanak égetően; el lehessen viselni, hogy az egyik ember ebben ügyesebb, a másik meg abban.
Azt elég nagy biztonsággal meg lehet állapítani, hogy ez olyan ideál, amit emberileg lehetetlen megvalósítani, mert az emberek közötti agresszió minden egyéb megoldást felülír.
www.youtube.com/watch?v=ouY3qShw0yI Isten személyes beavatkozása nélkül az erőszak problémáját egyszerűen lehetetlen megoldani.

maroz 2016.10.06. 06:17:50

@annamanna: Halálosan komolyan érdekelne a te motivációd. Miért írsz ide? Máshová is írsz? Ugyanennyit? Mit gondolsz, kinek írod? És miért?

annamanna 2016.10.06. 13:13:41

@maroz: Ha válaszolni akarsz, arra válaszolj, amit írtam; a kérdéseid értelmetlenek.

maroz 2016.10.06. 13:29:03

@annamanna: A problémám az, hogy amit írtál az teljesen érdektelen. Eklektikus katyvasz, amit íráskényszeres emberektől szoktam látni. Tehát a kérésed jól megértve: ha nem szeretnék azzal foglalkozni, amit te írásnak mondasz akkor inkább ne foglalkozzam semmivel. Ez így korrekt, de akkor meg vedd figyelembe amit arról mondtam, hogy mennyire van értelme url közösséget "építeni".

annamanna 2016.10.06. 13:57:23

@maroz: Pedig pont arról szól, amiről már kisregényeket írtál össze. A gondolatmeneted hibás; abból, amiből kiindulsz, csak a káoszig lehet eljutni, de nem lehet egy stabil rendszert felépíteni.
Ez téged miért nem érdekel? Ez számodra miért érdektelen?

Messzi Vetek 2016.10.06. 14:47:33

@maroz: bocsánat, ez teljesen off, de erről te jutottál az eszembe: index.hu/miertorszag/2016/10/06/miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak/
a pofátlanság netovábbja, hogy mindezt szimekkel illusztrálják. beszartam.
és ha már SIM, akkor az Origós gondolatmeneted margójára egy másik aktuális indekszes cucc a Merényi Danitól: index.hu/miertorszag/2016/10/06/miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak/
hát így. ne idegesítsen, Furulya.

Messzi Vetek 2016.10.06. 14:48:52

@Messzi Vetek: nahát, persze a második link az nem az, hanem ez: index.hu/napirajz/2016/10/06/sim/

Messzi Vetek 2016.10.06. 14:50:53

@maroz: és akkor, hogy kicsit ontopik is legyek: ez egyfajta art brut, amit a Manna Panni tol. l'art pour la santé.

maroz 2016.10.06. 16:14:58

@Messzi Vetek: Ezen én fetrengve röhögtem:

"A MT nem reagált a vásárlás tényére, a lapnak adott válaszuk szerint a jogszabályok szerint szolgáltatóként nem kötelességük vizsgálni, hogy egy vásárló hány SIM-kártyával rendelkezik."

Ha rám, Kovács "Porbafingó" Jánosra rám bizonyítják, hogy frottíranyagot adtam el egy törülközőfejűnek, aki később robbantott akkor a terrorizmus támogatása miatt viselhetem a rózsaszín rugdalódzót amíg valakinek más ötlete nem támad. Ezzel szemben ha egy multi mintegy szabadon letölthetővé teszi számukra a kommunikációs eszközt az semmi, az nem bűn, pláne nem hiba, mert kellett a profit, oszt jónapot. Az MT érdemben a DT tulajdona, aki részben a német állam tulajdona.

A német államnak tehát semmi kifogása az ellen, ha a tulajdonában lévő gazdasági vállalkozás a kültelken mindent megtesz azért, hogy aki a belterületeken robbantani szeretne azt a kommunikációs problémák ne hátráltassák. És akkor ugye most sürgősen gondoljuk el magunkat, a mi pozíciónkat, a végvári vitéz szerepét, aki védi az európai értékeket. Például az előbb szemléltetettet is, mert ha ez nem érték, akkor azt tudnánk, Merkel mama már elmondta volna nekünk.

maroz 2016.10.06. 16:27:05

@annamanna: Érdekelne, hiszen roppant örülök, ha rá tudnak mutatni arra, hogy hol és miért hibás a gondolatmenetem, hiszen ha ilyesmi nem lenne, akkor kizárt a fejlődés is, akkor megmaradnék én is mindentjobbantudó balliberálisnak.

Pont ez a bajom, hogy nagyon örülnék, ha a részedről (és persze bárki más részéről) értő vagy érdeklődő kritikát kapnék. Elhiszem, hogy nehéz érteni, hiszen ezek, amiket mondok kívül esnek a szokványos megközelítéseken, ami azt jelenti, hogy az értelmezési keretre és a fogalmakra picit jobban oda kell figyelni, ami munka. Azt látom, hogy ehelyett a munka helyett mintha valamiféle pöcsösszemérés lenne köztünk te megpróbálsz hosszabb kisregényt írni, mint amekkora az enyém volt.

Ami még nem is lenne baj, ha értelmezhető lenne, amit írtál. Nagyon örülnék ha az lenne, de sajnos nem az. Bárhogyan is nézem sajnos azt látom, hogy egy kényszeres cselekvés terméke, írt, mert muszáj írnia. Amit megértek, nekem például muszáj időnként több tíz kilométert gyalogolnom, különben nem vagyok jól. Megértem, hogy írnod kell, de több örömöm lenne benne, ha legalább valamiféle minimálszinten kezelhetőek lennének a szövegeid. Már arra is gondoltam, hogy alapítok egy punkegyüttest és elénekeljük a legjobb kommentjeidet, csak valami jó ütős bandanév kéne. Ötlet?

maroz 2016.10.06. 16:30:00

@maroz: Manna Panni és az l'art pour la santé?

Majdnem olyan ütős, mint a Simicska és a gecik.

annamanna 2016.10.07. 02:23:13

@maroz: Ha valóban logikusan gondolkoznál, akkor azzal a gondolatmenettel vitatkoznál, amit írtam, és annak a hibájába kötnél bele. Ezt tettem én; a gondolatmenetedet kritizáltam és helyette leírtam egy másikat.
Te viszont erre tromfként csupán személyeskedni tudsz, velem kötözködsz, és nem azzal, amit írtam. Ezzel csupán azt bizonyítod, hogy nem tudsz érdemben cáfolni, mert a gondolatmeneted inkonzisztens.
Ha azt akarod bebizonyítani, hogy tévedek és neked van igazad, akkor maradj a felvetett témánál. Ha abból kilépsz és sértegetsz, az csupán az érvelésed gyöngeségét bizonyítja. Vagyis tudod, hogy nincs igazad. Mivel személyes sértésnek veszed, hogy megcáfoltalak, így te is személyesen igyekszel engem megsérteni.

Az általad elképzelt valóság úgy néz ki, hogy az egyén rendkívül primitív szintre szorítja a saját életét; a nyilvánvaló többletet, amit megtermel, valami egyének fölötti, társadalmi szervezet hasznosítja. Ezzel feltaláltad a langyos vizet, a te idealizált világod pontosan úgy néz ki, mint ahogyan most.
Amitől iszonyodsz, az az autonómia. Ezt nem győzöd kárhoztatni. Ez viszont gyermeteg világképre utal. A kisgyermeket ugyanis arra nevelik a szülei, hogy miközben neki csak néhány apró, könnyű dologban kell alárendelődnie (pl séta közben ne rohangáljon, rakja el a játékait, mossa meg a fogát stb), addig a szülei a teljes biztonságát garantálják. A gyerek megszokja, hogy viszonylag kis befektetésért cserébe nagy jutalmat kap; vagy másképp mondva: az alárendelődés számára bombaüzlet, mert amiről ő lemond, amit ő átad a szüleinek, amiben ő vállalja az alárendelődést, az nem olyan fontos, mint amihez ennek fejében jut.
A szocializáció normális menete az volna, hogy ahogyan a gyerek nő, egyre nagyobb szeletet szakít ki magának az önrendelkezésből, egyre nagyobb terhet vállal magára az öngondoskodásból, ezzel párhuzamosan egyre kisebb lesz a jelentősége a szülei által nyújtott komfortnak.
Ez lenne a normális, csakhogy a jelenlegi világrend szerint a szülők gyámkodását vagy "diktatúráját" felváltja az iskola, majd a munkahely, az állam gyámkodása, diktatúrája; a társadalmi intézmények ugyanolyan kiskorúként kezelik az egyént, és ugyanúgy elvárja a totális behódolást, az önrendelkezésről való lemondást.
Az egyén tehát felnőttként is azt éli meg, hogy akkor jár jól, ha egyáltalán nem törekszik az autonómiára, mert az ő munkája nem olyan értékes, mint amit ezért cserébe kaphat. Az egyénnek tehát felnőtt korában is az a benyomása, hogy az ő kis befektetéséért (munkájáért) cserébe nagyot szakít (munkabért). Például egy bányász azt gondolja, jogosan kap keveset, hiszen magától nem tudná megvenni azokat a bányaberendezéseket, amiket a tőkés biztosít a munkavégzés számára; tehát a tőkés jogosan rabolja le tőle a haszon túlnyomó részét. És úgy hajlandó minden pillanatban életveszélyt vállalni a filléres munkabéréért, hogy mindezt még igazságosnak is érzi.
Azt hiszed, te meghaladtad ezt a gondolkodást, pedig nem.
Ezt a gondolkodást csak akkor lehet meghaladni, ha totálisan tiszteletben tartják az egyének autonómiáját, és semmiféle egyének fölötti szervezet nem dézsmálja meg őket semmilyen jogcímen. Persze ezért cserébe nem is számíthatnak semmiféle közösségi védelemre, megszűnik a gyermeki védettség, megszűnik a gyámkodás, megszűnik az az üzletelés, hogy az én könnyű kis befektetésemért cserébe te majd nagy hasznot biztosítasz a számomra.
Ez riasztó lehetőségnek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Elég arra gondolni, hogy miközben az elnyomó, kizsákmányoló indiai társadalomban nem ismerik a segítségnyújtást, társadalmi összefogást, addig a "posztindus" Bogdán László, aki erősen törekedett az autonómiára, egy egész községet képes volt az autonómia irányába terelni; és minél inkább megvalósítják a faluban az öngondoskodást, minél kevésbé szorulnak rá a társadalom gyámkodására, annál több igényük lesz mások segítésére, annál több energiájuk marad arra, hogy másokról is gondoskodjanak. Arról nem is beszélve, hogy amíg rászorultak az állami segélyezésre, addig az általuk felmutatott teljesítmény valóban nagyon gyatra volt. A teljesítményükön nem az állami gondoskodás növelése javított, hanem fordítva: a teljesítményük javulásával egyre kevesebb szükségük lett az állam gyámkodására. Csak egy dologra van óriási szükségük, arra viszont nagyon: hogy az állam ne rabolja le őket, tehát amit megtermelnek, azzal ők maguk tudjanak gazdálkodni. H az állam nyomorszintre vágná vissza az életszínvonalukat, de persze megígérné, hogy az általuk előállított javakat "igazságosan" szétosztja azoknak, akiknek erre "szükségük van", akkor a cserdi lakosok teljesítménye újra ugyanarra a nulla szintre zuhanna vissza, ahonnan elindultak.

Eric Berne ehhez hasonlóan gyermeki, szülői és felnőtt szerepeket különböztet meg a párkapcsolatokban; a szülői és gyermeki szerepek játszmáznak egymással, ezekből a játszmákból csak a felnőtt szerep felvállalásával lehet kilépni.

annamanna 2016.10.07. 04:10:25

@maroz: Ha Bogdánt nem találnád elég jó példának az autonómia megvalósítására, akkor itt egy másik: www.youtube.com/watch?v=bngX-uAsM-4 (Bár talán ezt már mutattam, ha jól emlékszem, teljesen kiakadtál rajta).
Itt egy másik, ami sokkolhat: www.youtube.com/watch?v=OKFbB_kqpDI
Az a vetés még most is ilyen gyümölcsöket terem: www.facebook.com/alessandrodesouza.igret/videos/vb.100001425738123/1194232383967608/?type=2&theater
Ez már tényleg emberfeletti példa: www.hetek.hu/interju/201102/lukacs_erno_egy_igazi_anticeleb

maroz 2016.10.07. 06:34:47

@annamanna: Nahát, tessék, már te is legyőztél! Hogy engem itt mindenki legyőz...

annamanna 2016.10.07. 15:28:46

@maroz: Akkor jöjjön egy nagyon negatív példa: valasz.hu/itthon/ha-orban-gasparek-nem-kapnak-sos-ketmilliot-elmarad-a-mai-felhaz-120745

"Ahhoz, hogy folytathassuk a szervezést, önfenntartóvá, közösségileg finanszírozhatóvá kell válnunk."
"Nagyon hálásak vagyunk minden adományért."

Ezekben az önfenntartásra való törekvés írmagja sincs meg. Helyette ez van:
"Van nemzetség, a ki a maga szemei előtt tiszta, pedig az ő rútságából ki nem tisztíttatott.
Van kevély szemű nemzetség, és a kinek szemöldökei igen fellátnak!
Van olyan nemzetség, a kinek fogai fegyverek, és a kinek zápfogai kések; hogy a szegényeket kiemészszék e földről, és az emberek közül a szűkölködőket.
A nadálynak (piócának) két leánya van: addsza, addsza!"

Ha érted a két mentalitás közti különbséget, jó, ha nem érted, nekem akkor is jó.

maroz 2016.10.07. 19:32:18

@annamanna: És olyan változat nincs, ahol neked is jó, és nekem is? Lehetőleg ugyanabban az évtizedben.

annamanna 2016.10.08. 05:12:06

@maroz: Csak emlékeztetőül: a fenntarthatóságról volt szó, aminek feltétele az önellátás.

Ezen azonban nem azt kell érteni, hogy mindenki az alapszükségletekért dolgozik, földet túr és kutat ás. Az is önfenntartás, amikor valaki egy speciális tudását osztja meg másokkal. Például ez a nő az önfenntartás csodája: mindennapi.hu/cikk/kultura/kannibalok-kozt-halt-meg-a-magyar-misszionariusno/2011-09-10/7183
"Amikor egy éjjel megyek egy beteghez, és a félénk kísérőmet hazakísérem, hogy én egyedül menjek éjfél után végig a szi­geten: ez imponál, ez beszél előttük. És hogy az ételemet, mely nem sok ugyan, de mégis megosztom azzal, aki kívánja, úgyhogy ők maguk látják, hogy nekem kevesebb van, erre hoznak annyi halat, hogy nem győzöm megenni. Így azután, ha kenura van szükségem, szívesen ad­ják”

M. M. azért ment a kannibálokhoz, hogy megossza velük azt, amije van, pontosabban azt, amit csak ő tud adni nekik: Krisztust, a gyógyítást, az oktatást. Tehát elsősorban a maga bőségéből (profizmusából) akart adni nekik; és ez lehetővé tette számára azt, hogy 15 éven keresztül háborítatlanul éljen az emberevők földjén.

Ez a hozzáállás konkrétan ellentéte a "Szavazz rám!" mentalitásnak, mert ott az aspiráns először is kér, az adást csak imitálja, ígéri (nyilvánvalóan tudható, hogy soha nem fogja teljesíteni az ígéreteit).

"Tudom, eddig mindegy volt,
Mostantól fontos lesz neked.
Mentsd meg a megmentôd!
Mentsd meg - hogy megmenthesselek."
www.youtube.com/watch?v=zDCheJwlC3g

Ez a hozzáállás a fenntarthatóság ellentéte. Ez az elnyomó "elit" mentalitása.

A feljebb idézett Orbán Gazsi-féle Felház "vezetői" a saját bevallásuk szerint nem ismerik a Bibliát és nem térítenek senkit Jézushoz; csupán kiszipkázzák az egyházakból a fiatalokat, és üres ígéretekért cserébe pénzt tarhálnak tőlük.

Juhász Péter üres ígéretekért cserébe pénzt tarhál.
Habony Árpi üres ígéretekért cserébe pénzt tarhál.
A róka hazug bókokért cserébe kitarhálta a holló szájából a sajtot.
A migráncsoknak eszük ágában sincs feladatokat vállalni, munkát befektetni Európában, csak tartják a markukat, mint valami gyarmatosítók a bennszülöttek között.

Ez a nő pedig az undok semmittevéséért cserébe helkopteren utazgat:
"teljesen kifordult magából, és olyan, mint egy beképzelt díva. Állítólag az a legdurvább, hogy két kézzel szórja a pénzt, és általában felesleges dolgokra költ elképesztően sokat. Például míg Erzsébet vonattal közlekedik és csak néhány fontot költ az utazásra, addig Katalin csak magán helikoptert hajlandó használni, ami több mint egy millió forintnak megfelelő összeget jelent felszállásonként."
cosmopolitan.hu/te_te_te/2016/02/25/katalin-hercegne-minden-hataron-tulment/

"Napok óta nem tértek magukhoz a britek, akiknél kiverte a biztosítékot Katalin hercegné legutóbbi utazása. Hivatalos elfoglaltság miatt vette igénybe a királyi család helikopterét, ennek ellenére olyan cikkek jelentek meg, hogy szórja a királynő és végső soron pedig az adófizetők pénzét. Az oda-vissza másfél órás utazása ugyanis 3000 angol fontba került, ami közel 1,2 millió forint, miközben II. Erzsébet királynő még a szokásos éves vakációjára is vonattal megy.
A jegy ára 54.99 font volt, mivel a királynő nem pazarolja a pénzt luxus megoldásokra” – írta az egyik hozzászóló a Katalin hercegnő helikopteres utazásáról megjelent cikkhez."
www.nlcafe.hu/sztarok/20160215/katalin-hercegne-erzsebet-kiralyno-adofizetok-penze/

A piócáknak eszük ágában sincs bármit is adni. Nem akarnak fenntartani semmit, csupán kiszívni az áldozataik vérét.
A ragadozók a zsákmányállataikat a következő mentális varázslattal hülyítik:

"És hazudnak megfontoltan,
Behízelgő modorban,
Éppen ugyanúgy ahogy régen,
'Érd be a kicsivel szépen!',
De mégsem fárad belé a szíved,
Aki megöl azt is ölelnéd"
www.youtube.com/watch?v=aQWQk7Jcd5M

A varázslat következtében a zsákmányállat eltompul:
"Kevés volt amit megtudtál,
Mert alig hitted, ha értettél..."

Az 'Érd be a kicsivel szépen!'-tanítás hamis.
Ehelyett a Biblia ezt mondja:

1Tim 5,18 Mert azt mondja az Írás: A nyomtató ökörnek ne kösd be a száját; és: Méltó a munkás a maga jutalmára.

Péld. 30:8-9 A hiábavalóságot és a hazugságot messze távoztasd tőlem; szegénységet vagy gazdagságot ne adj nékem; táplálj engem hozzám illendő eledellel.
Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: kicsoda az Úr? Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével!

maroz 2016.10.08. 07:18:19

@annamanna:

"!?,?;&|>"

Fogadjuk, hogy te a fentire is tudsz írni egy ötezer karakteres "választ"!

maroz 2016.10.08. 07:44:42

Németországnak is szüksége van bevándorlókra:

"A Spiegel német magazin szerint a Deutsche negyede kerülhet katari kézbe."

Higgyetek nekem, ettől csak erősödni fog az amúgy is bikaerős Európai Értékek, Allah engem úgy segéljen.

annamanna 2016.10.08. 15:52:04

@maroz: Tegnap egy Daily mail videót láttam, előtte reklám. Az ISIS reklámozta saját magát. Abszolút pozitív színben voltak beállítva a terroristák. Végignéztem, mert vártam a váltást, meg az elítélést, de nem volt váltás, ez tényleg muszlim terroristák önreklámja volt a a Daily mail oldalán. A playboy címlapján burkinis nő, párizsi divathéten csadoros modellek.
"Hát így élünk fiam."
(innen az idézet: kriptoform.tumblr.com/post/151506402690/sajn%C3%A1latos-szeptemberi-esem%C3%A9nyek )

annamanna 2016.10.08. 16:24:29

@maroz: Inkább idézek mástól:

"Amikor arról beszélnek, hogy a szegénység mekkora probléma, a megoldásuk nem a kitartóbb, szorgalmasabb munka a nagyobb jövedelemért, majd pedig az önzetlen adományozás, hanem az állami erőszakot használva kívánják elkobozni más dolgozó emberek, “gazdagok” vagyonát adó formájában, majd pedig azt “újraosztani” másoknak."

"Ehelyett a baloldalnak az a reflexív válasza a Népszabadság csődjére, hogy tüntetést szerveznek a parlament elé. Nem okolhatjuk őket, hiszen az egyetlen céljuk az államhatalom irányítása saját beteg elképzeléseik szerint – a Fidesz beteg elképzeléseivel ellenben – de azért valahol mégis nevetséges ez az inkompetencia és már-már tudatosnak tűnő együgyűség.

Mint ahogy az elején említettem, a baloldaliak képtelenek személyes áldozatra a saját céljaik eléréséért. Képtelenek adománykampányt szervezni, és milliókat gyűjteni a Népszabadság pénzügyi újraélesztéséhez. Ehelyett viszont bizonyítékok nélkül tüntetést szerveznek egy kitalált ellenség ellen, hogy aztán mámoros önfényezésben dicsérjék magukat, mint azok, akik próbálnak tenni a magyar szabadság ügyében.

Mindeközben a baloldal egy másik alapvető társadalomelméleti hibát is elkövet. Úgy gondolják, hogy az olyan botrányok, mint Rogán Antal kabinetfőnök luxusköltekezése megroppantja a Fidesz hatalmát és rést tör más politikai pártok felemelkedésének. Abszolút nevetség, kérem szépen. Az emberek nem azért fogadják el rezignáltan a Fidesz uralmát, mert nem tudják, hogy egy korrupt bűnszervezet; ezt mindenki nagyon jól látja. A Fidesz azért lehet hatalmon, mert az egyetlen alternatíva egy bármelyik másik hatalom- és pénzéhes, korrupt bűnszervezet."
ellenpropaganda.com/rekviem-egy-nepszabadsagert/

maroz 2016.10.08. 16:56:20

@annamanna: Hehe, most olyan rettenetesen szomoru vagyok a Nepszabadsag miatt, hogy az leirhatatlan. Micsoda igazsagtalansag, szegyellje is mindenki magat, aki enged a karoromnek ahelyett, hogy a demokratikus nyugati ertekek, a sajtoszabadsag melletti elvi elkitelezodeset helyezne eloterbe es elmenne tuntetni este a diktatura ellen.

Jogallamot, sajtoszabadsagot!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.08. 17:51:48

@maroz:

Nekem is vérzik a szívem a Népszabadság miatt, mi lesz most az elveszett sajtószabadsággal?

Mi az urammal évekig hűséges Népszabi-előfizetők voltunk, mindketten előfizettünk egy-egy példányra, hogy jobban fogyjon a lap. Ám egy nap megállt a házunk előtt egy nagy fekete autó. Kiszállt belőle két fekete bőrkabátos férfi, és megfenyegetett bennünket azzal, hogy kirúgatnak az állásunkból, sőt sehol az országban, de még az EU-ban sem fogunk állást kapni, ha nem mondjuk le azonnal az előfizetést. Mit volt mit tennünk, a 10 gyerekünk élete, biztonsága fontosabb volt, így kénytelen-kelletlen lemondtuk az előfizetést. Biztos másokat is így vettek rá az előfietés felmondására, hiszen hozzáférhettek az előfizetők listájához.

Meghalt a Népszabi, meghalt a sajtószabadság.

maroz 2016.10.08. 18:04:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért van még remény. Olvasom, hogy a főszerk egyben szeretné tartani a csapatot. Gondolom nem azért, mert pulikutya-génjei vannak, hanem a folytatás érdekében.

Most nézem, hogy akad még itthon tíz deka párizsi és három zsemle, remélem lesz gyűjtés, addig beteszem a mélyhűtőbe. Mennék a tüntire is, most készítjük a táblát:

“Ti ácsingóztok nálunk finanszírozásért. Konkrétan pénzért, amelyből talán konkrétan már meg is vetted a mai tíz deka párizsidat, meg a két zsömlédet. S hogy végképp tiszta legyen a kép: azért beszélhetünk párt finanszírozta sajtóról, mert nem az én tereferémben, hanem a véres valóságban létezik az a tény, hogy az MSZP a pártalapítványán keresztül közvetetten a lapodat kiadó cég kisebbségi tulajdonosa.”

Gondot okoz, hogy mit kiabáljunk. "Vesszen az emeszpé, követeljük, hogy finanszírozza a népszabit!!!" Nem elég ütős. "Le a párizsi-megszorítókkal!" Jobbnak tűnik, de kéne valami skandálható is. "Zsemlét, párizsit!" Fog ez menni!

annamanna 2016.10.09. 04:56:10

@maroz: A Hetek szolidáris a Népszabóval: media.mandiner.hu/cikk/20161008_hetek_a_hetek_szerkesztosege_szolidaris_a_nepszabadsag_munkatarsaival
Ez valóban olyan újság, amit a kutya se olvas, ennek ellenére Németh Sándorék vagy húsz éve fenntartják.

Két bibliai példa a szólásszabadság tiszteletben tartására:

"És némelyek a farizeusok közül a sokaságból mondának néki: Mester, dorgáld meg a te tanítványaidat!
És ő felelvén, monda nékik: Mondom néktek, hogyha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani."
(Luk 19:39-40)

"Elméne azután Dávid király Bahurimig, és ímé onnan egy férfi jöve ki a Saul nemzetségéből való, kinek neve Sémei vala, Gérának fia, és kijövén szidalmazza vala őket.
És kővel hajigálá Dávidot és Dávid királynak minden szolgáit, jóllehet az egész nép és az erős férfiak mindnyájan az ő jobb és balkeze felől valának.
És így szóla Sémei szitkozódása közben: Eredj, eredj te vérszopó és istentelen ember!
Megfizet most az Úr néked Saul egész házanépének véréért, a ki helyett te uralkodol; és adta az Úr az országot a te fiadnak, Absolonnak: és ímé te nyomorúságban vagy, mert vérszopó ember vagy!
Monda pedig Abisai, Sérujának fia, a királynak: Hogyan szidalmazhatja ez a holt eb az én uramat, a királyt? Majd én elmegyek és fejét veszem.
Monda pedig a király: Mi közöm van veletek, Sérujának fiai? Hadd szidalmazzon, mert az Úr mondotta néki: Szidalmazzad Dávidot; és ki mondhatja néki: Miért míveled ezt?
És monda Dávid Abisainak és minden szolgáinak: Íme az én fiam, ki az én ágyékomból származott, kergeti az én életemet: hogyne cselekedné tehát e Benjáminita? Hagyjatok békét néki, hadd szidalmazzon; mert az Úr mondotta néki.
Netalán reá tekint az Úr az én nyomorúságomra, és jóval fizet még ma nékem az Úr az ő átka helyett.
És megy vala Dávid és az ő népe az úton, Sémei pedig a hegyoldalon átellenében menvén, mentében átkozódik és köveket hajigál vala ő ellenébe, és port hány vala.
Eljuta annakutána a király és az egész nép, mely vele vala, Ajefimbe, és ott megnyugovék."
(2. Sám 16:5-14)

annamanna 2016.10.09. 13:51:37

@maroz: "Hogy mi áll a Népszabadság teljes platformjának leállása mögött, az a nyilvánosság számára pillanatnyilag nem világos. Ám üzleti érdekek nem magyarázhatják az egyik legismertebb ellenzéki médium minden érintett munkatárs és a közvélemény számára váratlan, elfogadható magyarázat nélküli, azonnali leállítását. Mivel a jelen helyzetben a politikai befolyásolás gyanúja erőteljesen felmerül, a sajtószabadság iránt elkötelezett jobboldaliakként erkölcsi kötelességünknek érezzük a szolidaritás kinyilvánítását a szerkesztőség munkatársai iránt, és annak kimondását, hogy a jelenleg ismert tények alapján az eljárás elfogadhatatlan."
media.mandiner.hu/cikk/20161009_fekete_balazs_horcher_ferenc_pocza_kalman_szolidaritasi_nyilatkozat

"Mi köze a veszteségnek ahhoz, hogy az archívum sem érhető el. RMég egy rendkìvüli leállás sem magyarágzhatja, hogy a már megjelent írások is elérhetetlenek."

Jean Sol Partre 2016.10.09. 14:12:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mázli, hogy a magyaridőket veszik, mint a cukrot, zabálja a közönség, nem is fenyegeti ezért olyan veszély mint a népszabit.

maroz 2016.10.09. 14:16:04

@annamanna: Ez az érdekes:

"Ám üzleti érdekek nem magyarázhatják az egyik legismertebb ellenzéki médium minden érintett munkatárs és a közvélemény számára váratlan, elfogadható magyarázat nélküli, azonnali leállítását."

Kismillió egyéb aljasság is történt ám az üzleti érdekekre történő hivatkozással, dokumentálhatóan minden érintett megkérdezése nélkül állítottak le gyárakat, építettek le teljes ágazatokat, juttattak emberszázezreket, sőt, inkább milliókat iszonyatosan szar helyzetbe úgy, hogy a mostani hűdekurvára meglepődött elit erről egy pisszenésnyit nem szólt.

Ámde ha az üzleti érdekek az elit játszótereit is megtalálják, akkor már egyből felfedezik, hogy az üzleti érdek nem mindig jó, van, amikor a közösségi érdek ellen dolgozik. Nárcisztikus disznók, csoda, hogy ilyen kevesen szolidárisak velük?

maroz 2016.10.09. 14:17:00

@Jean Sol Partre: Várjál pár évet. Olyan kutya még nem volt, amelyikre idővel ne jöjjön teherautó. :))

maroz 2016.10.09. 15:17:36

@Jean Sol Partre: Nyáron Eisenerzben felmásztam egy ilyenre. Buta labancok, meg se gondolták, hogy lehet valaki ennyire pofátlan, mire oda jutottak, hogy sájze és takaroggyak jól megtapogattam a dögön mindent. :))

Jean Sol Partre 2016.10.09. 17:02:23

@maroz: fel_másztál_? Lift nincs?

annamanna 2016.10.09. 17:34:45

@maroz: Tetszik, nem tetszik, az ingyenesen elérhető internetes hírszolgáltatás lenyomta a nyomtatott sajtót. Nem azért csökkent töredékére az előfizetők száma, mert húdeszar lett az újság, hanem azért, mert az elmúlt években általánossá vált a netes újságolvasás. Amit még kiadnak, az is hirdetésekből tartja fenn magát.
Mellesleg, mint az már elhangzott, a Magyar Időknek állítólag 3 000 olvasója (előfizetője) van, a Népszabinak 40 000. Üzleti érdekekre nevetséges ilyen számarányok mellett hivatkozni.
A Hetek szolidáris: media.mandiner.hu/cikk/20161008_hetek_a_hetek_szerkesztosege_szolidaris_a_nepszabadsag_munkatarsaival Ez valóban olyan újság, amit a kutya se olvas, ennek ellenére Németh Sándorék vagy húsz éve fenntartják.
És itt van az archívum eltüntetése, ami olyan rejtélyes okokból dőlt össze, mint a WTC 7. épülete.
Fölösleges mellébeszélni, mert, ahogy mondani szokták: nem hallom, amit mondasz, mert olyan hangosan üvölt az, amit teszel.

maroz 2016.10.09. 18:06:05

@annamanna: Na jó, de akkor hogyan lehetne egy mondatban elmondani ezt a történetet?

A gaz orbánsátán megette vacsorára a sajtszabadságot?

A tőkés pont azt csinál a sajtszabadsággal, amit akar és senkinek semmi köze hozzá?

Elszállt a Népszabadság fölött az idő vasfoga, haladjunk, emberek, nincs itt semmi látnivaló?

Haladjunk, emberek, nincs itt semmi látnivaló?

annamanna 2016.10.09. 23:03:21

@maroz: Mondd meg az igazat és betörik a fejed.

annamanna 2016.10.10. 05:27:41

@maroz: Ha a sztorit üzleti alapon kívánod értelmezni, akkor van itt neked pár egymondatos idézet:

"Az EBESZ képviselője szerint nehezen hihető, hogy üzleti okok vezettek a Népszabadság végéhez."
444.hu/2016/10/09/az-ebesz-kepviseloje-szerint-nehezen-hiheto-hogy-uzleti-okok-vezettek-a-nepszabadsag-vegehez

"a negyedik hatalmi ágba beszállni alig néhány befektetőnek éri meg pusztán üzleti céllal, közpénzből viszont bőséges forrást biztosítanak a jóbarátoknak."

"Az üzletemberről eddig is lehetett tudni, hogy médiacégeit nem haszonszerzés céljából tartja, inkább valamiféle missziónak tekinti, hogy neki tetsző hangok is megjelenjenek a palettán."

"Bár a felpumpált lapok olvasottsága egyelőre bőven elmarad a médiapiac bejáratott szereplőiétől, az agresszív terjeszkedésnek idővel meglesz az eredménye: az új és újonnan megszerzett lapok, rádiók, tévék és a közmédia pillanatok alatt létre tudnak hozni olyan hivatkozási láncot, amellyel az általuk közvetíteni kívánt üzenetek tényleg sok emberhez jutnak el, még ha ez iszonyú sok pénzébe is kerül az adófizetőknek."
index.hu/gazdasag/2016/06/14/magyar_mediapiac_2015/

"A főszerkesztő azt mondta: úgy látták, ebben az ügyben nem pénzügyi, hanem valamilyen másfajta döntés született a kiadó részéről."
index.hu/belfold/2016/10/09/izgalmas_anyagok_megjelenteteset_igerik_a_nepszabadsag_ujsagiroi/

Ez már négy mondat:
"ha a piac döntene ezekről a helyekről és dolgokról, akkor nem is lenne semmi gond. De nem a piac dönt. Vagy ha igen, akkor az a piac, amit a hatalom mozgat. És ez bizony elképesztően távol áll a sajtószabadságtól."
index.hu/velemeny/2016/10/09/sajtoszabadsag/

Kicsit hosszabb kirohanás:
"akármilyen gondok is vannak egy gazdasági vállalkozásnál, ha a tulajdonos annak bezárása mellett dönt, azt nem úgy teszi, ahogy most a Népszabadsággal tették: puccsszerűen, az alkalmazottakat becsapva, irodájukból és levelezésükből kizárva. És persze civilizált országban egy lap olvasóival sem így bánnak."
"Ma Magyarországon nem kérdés, hogy ki tud a legtöbbet fizetni. Az az Orbán Viktor által vezetett, elég szűk politikai-gazdasági-szellemi kör, amely már csak Magyarország egészen kis darabjai felett nem gyakorol totális politikai, gazdasági és szellemi kontrollt. Kétség sem férhet ahhoz, hogy a Népszabadság kurta-furcsa megszüntetése ennek a körnek a parancsára történt.
Ha itt gazdasági döntés született volna, akkor minden bizonnyal életben maradt volna legalább a Népszabadság internetes portálja, a Nol.hu. Nem ez lett volna az első politikai napilap az utóbbi években, amely lemond a papíralapú hírekről. Hogy ez nem így történt, az gyakorlatilag bombabiztos jele annak, hogy itt nem gazdasági racionalizálás volt a cél, hanem egy olyan lap elhallgattatása, amely az utóbbi hetekben a hatalom számára két legkínosabb ügyet kirobbantotta."
444.hu/2016/10/08/rettego-primitiv-es-bosszuallo-hatalom-szuntette-meg-a-nepszabadsagot

A fenti idézetekben elég erős ellentmondás van, mert egyrészt van egy olyan állítás, hogy a Népszabi tudna üzleti alapon működni, de nem üzleti okokból zárták be, másrészt van egy olyan állítás, hogy az újságokat nem lehet haszonszerzésért működtetni, az újságírás nem üzlet, inkább "misszió"; aki üzenetet akar eljuttatni a tömegekhez, az megfizeti az újságírókat.
Ez tehát ellentmondásos érvelés, vagy az egyik igaz, vagy a másik.
Elég valószínű, hogy a második állítás az igaz, tehát hogy a médiát nem lehet fenntartani üzleti alapon, nem is haszonszerzés a célja, hanem az, ami a neve is, tehát hogy a média médiumként viselkedjen, és üzeneteket közvetítsen.
Ha egy üzenet ÜZLET, haszonszerzési céllal küldik, abból elég nyilvánvalóan következik, hogy az üzenet HAMIS, hiszen aki hasznot remél egy üzenetből, az kénytelen úgy alakítani a mondókáját, hogy abból neki is csurranjon-cseppenjen valami.

Egy durva sztori a haszonleső, hazug üzenetközvetítőre (nem járt jól): Izrael első királya Saul volt, aki sokáig kergette (a később utódjává vált) Dávidot. Aztán egy filiszteusokkal vívott csatát elvesztett, a kardjába dőlt és meghalt. Az elmenekült Dávidot a nép királlyá koronázta, ő pedig tudni szerette volna, mi történt Saullal. Egy amálekita hírt hozott a csatából, és azt állította, ő ölte meg Sault, bizonyítékul bemutatta az uralkodói ékszereket is, a koronát a király fejéről és az aranyperecet a kezéről (azt hitte a szerencsétlen, hogy ezért kitüntetést kap). Dávid kivégeztette (mint királygyilkost, hiszen ezt állította magáról az idióta).

A holló szájából sajtót kihízelgő róka ügyesebben manipulált.

Hamis üzenetközvetítők a reklámok, a meggazdagodó tévéprédikátorok, az ezotévés távgyógyítók és jósok, az uszítók és mindenki más, aki haszonszerzés céljából üzenget (ejtsd: hazudik).
A média valóban abból tartja fenn magát, hogy hazug reklámokkal nyomják tele; mert a szimpla tényközlésből, elemzésekből stb nem lehetne üzleti sikert elérni.

annamanna 2016.10.10. 05:50:07

@maroz: "A tény nem érdekel, mert a tény, ha ingyen árad, úgyis deprimál csupán!" www.youtube.com/watch?v=bLWDtRjUzTs#t=01m48s

A hazugságból még nem feltétlenül következik üzleti siker, de az igazságból szinte biztosan nem következik.

Tény, hogy a Népszabi példányszáma esik; de ennek nem "üzleti" okai vannak, hanem világtrend:

"Az internet megjelenése óta a nyomtatott sajtó példányszáma, olvasottsága folyamatosan esik, mert több szempontból is hátrányban van az elektronikus sajtóhoz képest. Egyik nagy hátrányuk az idő. A nyomtatott sajtó hírei képtelenek versenyezni a portálokkal, mivel reggeli híreik tegnapi információkat tartalmaznak, amiket az az interneten elolvashatóak. Ezen hátrány kiküszöbölésére a papír alapú újságok próbálnak az elemzések, vélemények felé elmenni. Ennek ellenére az elektronikus sajtót manapság már többen olvassák.

Eleinte még az írott sajtó határozta meg, hogy milyen legyen az elektronikus, abból átvett sémákat használták. Manapság azonban már az elektronikus sajtó van nagyobb hatással az írott sajtóra. A portálokon újabb és újabb multimédiás funkciók jelennek meg, és így már a televízióval kezdenek el konkurálni. Nézettségben már most megelőzik a televíziós csatornákat (a főbb országos televíziók kivételével)."
hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9dia_(kommunik%C3%A1ci%C3%B3)

"minden érintett megkérdezése nélkül állítottak le gyárakat, építettek le teljes ágazatokat, juttattak emberszázezreket, sőt, inkább milliókat iszonyatosan szar helyzetbe úgy, hogy a mostani hűdekurvára meglepődött elit erről egy pisszenésnyit nem szólt."

1. Vajon miért csak a netadó miatt hoztak össze komolyan vehető tüntetést a zemberek? (Az elmúlt 10 évben, 2006 ősze óta).
Ez ideillő kérdés, szerintem, mert egyszerre jelzi, hogy az emberek számára igenis fontos az információhoz való szabad (és szinte ingyenes) hozzájutás lehetősége, sőt az is, hogy ők maguk lehessenek az információ előállítói (túlnyomórészt nem üzleti szempontokból, hanem csak úgy).
Másrészt a tiltakozás azt is jelzi, hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze", tehát akkor mozdultak meg tömegek, amikor már nagyon közelről érintette volna az életüket valamilyen kellemetlen korlátozás.

2. Ez a cikk olyan rémesen hosszú, hogy perpill képtelen vagyok elolvasni, csak az elejéről idézek: index.hu/gazdasag/2016/10/07/orban_bealdozza_a_gazdakat_a_gyarokert/

"Bár a sajtóban nem keltett túl nagy hullámokat a hír, a Fideszben állítólag igen, legalábbis a Magyar Nemzet csütörtökön már arról írt, hogy a kormánypártban sokakat, köztük például Kövér Lászlót is “hidegzuhanyként” érte a dolog, mert erősen ellenzik a CETA-t, a magyar mezőgazdaságra és az ország szuverenitására is veszélyesnek tartják.
A Nemzet szerint miután kiderült, hogy a Fidesz és a KDNP frakciója egyértelműen szembeszegül az egyezménnyel, Orbán Viktor visszavette magához a döntés jogát, tehát szó sincs a frakcióbeli felhatalmazásról, a miniszterelnök saját maga döntött pártja ellenében.
A pokol maga?"

maroz 2016.10.10. 07:08:05

@annamanna: Oké:

A balliberális elitfrakció egy olyan holló, amelyik rókamentesen, saját magát beszéli rá arra, hogy kiénekelje a szájából a sajtot.

maroz 2016.10.10. 07:10:21

@annamanna: Hehe, ni, mit találtam:

"VCP and Russia
During the initial takeover of BorsodChem (in 2001), VCP has been suspected of secretly acting on behalf of Russian Gazprom.[8] In the report Gazprom's European Web, published by the Soviet dissident think tank The Jamestown Foundation, the authors further criticize the transaction's complex arrangements and saying that "this intricate set of maneuvers should have alerted EU regulators to investigate what appeared to be an unusually complex series of deals."[8]

In 2002, the Hungarian Prime Minister called for an investigation into the BorsodChem deal to examine these allegations.[9] The official investigation did not find any trace of collusion between VCP and the Russian companies [10] [11] and Hungarian daily newspaper Népszabadság had to publish a correcting article for its unfounded accusations.[12]"

annamanna 2016.10.11. 05:34:51

@maroz: nyilván a plakátbizniszt is önként engedik el, főleg Simicska, a balliberális elitfrakcioner: index.hu/gazdasag/2016/10/10/oriasplakat_varoskep/
"Érdekesség, hogy ezeket a reklámokat 2012-ben betiltotta a parlament, mondván, hogy elvonják az autósok figyelmét. Miután viszont Garancsi beszállt a cégbe, már nem érdekelte annyira a képviselőket, hogy milyen reklám lóg bele a sofőrök látóterébe, és feloldották a tiltást."
"Érdekes része a tervezetnek, hogy abban le van írva, hogy a kormány a a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény 5. § (1) bekezdés értelmében
nem akar egyeztetni a törvényről a társadalommal"
"A szakmabeliek úgy látják, hogy a szabályozás célja elsősorban csak az, hogy végleg kirúgják Simicska Lajos alól a köztéri reklámüzletet. A fürdővízzel viszont a gyereket is kiöntik, mert a pusztítás messze túlmutat majd a Simicska-érdekeltségeken. A másik lehetőség a forrásaink szerint az, hogy
valamelyik kormányközeli üzletember olcsón szeretné bevásárolni magát az óriásplakát-piacra,
a következő egy évben megvéve a gyakorlatilag már értéktelen cégeket. A parlament aztán hirtelen meggondolhatja magát reklámszennyezés ügyben és visszavonhatja a plakáttörvényt, ahogy tette ezt korábban a villanyoszlopokról lógó kandeláber-hirdetésekkel kedvéért.
Az ügyben megkérdeztük a Miniszterelnökséget is, egyelőre nem kaptunk választ."

Jean Sol Partre 2016.10.11. 11:05:30

@maroz: szép! ilyennel mentetek síelni?

maroz 2016.10.11. 12:06:10

@Jean Sol Partre: Sajnos télen én már nem nagyon tudok hegyre menni, annyira utálom a síelőket. Vicces, hogy a hegyet elbontó bányavállalat píárra használja ezeket a dömpereket: lám, mi ilyen cuki külszíni fejtők vagyunk!

www.aeiou.at/aeiou.photo.data.image.fw13/fw16025h.jpg

Ha ez nem Ausztriában van, akkor megy a balkánozás, a szövegelés arról, hogy a harmadik világban hogy pusztítják a satöbbit, ezzel szemben ha ott van, akkor cukiságkampányt nyomatnak rá. Persze ettől függetlenül a bennem lévő műszaki embert baromira érdekelte a masina és kihasználva a laza felügyeletet engedélyeztem magamnak egy személyes píár-bejárást. Amúgy én még felvonót se nagyon használok.

Jean Sol Partre 2016.10.11. 12:30:47

@maroz: brutál. De a gép klassz :)

Jean Sol Partre 2016.10.11. 21:33:26

@maroz: azta, ezt megtámogatom én is!

annamanna 2016.10.12. 03:14:38

@maroz: moly.hu/konyvek/drmarias-lomtalanitas Sajnos olvashatatlan, mert pár oldal után az embernek kifordul a gyomra, de szerintem te nem vagy túl érzékeny, úgyhogy ajánlom.

annamanna 2016.10.12. 05:40:10

@maroz: "Itt székel a tulaj, ide kéne menni tüntetni"

1. "A Népszabadság-ügy legbizarrabb vonása, hogy a piszkos munkát, vagyis a hatalomnak kellemetlen balos lap megszüntetését nem valamelyik, a lapkiadót felvásárló orbánista oligarcha végezte el, hanem a Mediaworks kiadót tulajdonló osztrák cég, a Vienna Capital Partners. A magyar sajtóban eddig is rengeteg szó esett a VCP-tulajdonos Heinrich Pecináról, de magáról a VCP-ről és annak vezetéséről annál kevesebb. Pedig a befektető cégnek igen izgalmas, remek magyar kapcsolatokkal bíró figurákból álló tanácsadó testülete van."
444.hu/2016/10/10/rogan-antal-kedvenc-kinai-uzletembere-es-martonyi-janos-is-ott-ulnek-a-nepszabadsagot-kicsinalo-vcp-tanacsado-testuleteben

2. adatujsagiras.atlatszo.hu/2016/10/11/nehany-adat-arrol-hogy-a-kormanykozeli-mediat-hogyan-tartja-el-a-piac/

3. www.kreativ.hu/cikk/hogyan_mukodott_orban_es_simicska_mediabirodalma
Ez utóbbi tl;dr, már szinte kisregény hosszúságú szöveg, a végéről pár mondat:

"Van továbbá még egy olyan szám, amely nagyon sokat elárul. A reklám- és médiapiac ideális árbevétel-arányos nyereségét globálisan 10-15%-ra teszik iparági elemzők, vagyis akkor működik ideálisan egy média- vagy egy reklámcég, ha az árbevételének a 10-15%-a profit. Ezzel szemben a Fidesz-közeli médiabirodalom összesített árbevétel-arányos nyeresége 20,5% volt 2013-ban, közöttük a Publimonté 39%, a Class FM-é 35%, a Hung-Isteré 28%, az EuroAWK-é 27,7%, a Magyar Nemzeté pedig 23%, hogy csak a legkiemelkedőbbeket említsük. Ezek pedig egészen elképesztő számok, miközben a teljes magyar médiapiac vállalatainak 40%-a veszteséges, a teljes piac árbevételarányos-nyeresége pedig a Fidesz-közeli médiabirodalommal együtt is csak 1,77%.

Ezek után még mindig feltehető az a kérdés, hogy ez mind rendben van, de nem lehet, hogy valamit sokkal jobban csinálnak ezek a médiacégek a magyar piacon, mint a többiek? Ilyen kiugróan jó pénzügyi eredmények számos tényező különálló vagy együttes hatásából jöhetnek létre a médiapiacon, amelyek azonban mind-mind az alacsony költséggel vannak összefüggésben. Például van egy folyamatos, előre kalkulálható, nagy mennyiségű bevételforrás. Nincs konkurencia, így nem kell innovációra költeni. Alacsony, vagy az átlagtól nem eltérő színvonalú szolgáltatást kell a piaci versenytársakhoz képest túlárazva adni olyan ügyfélnek, akit nem érdekel az a kérdés, hogy lehetne-e ezt a szolgáltatást máshol olcsóbban is beszerezni. Mindegyikre találunk példát az eddig leírtak alapján. Ezeknek a médiacégeknek – és általában mindegyiknek – a reális piaci súlyát viszont az állami reklámbevételek nélküli teljesítmény mutathatta volna meg, amelyek segítségével elérték a jelenlegi méretüket. Talán most már azok nélkül is piacképes vállalkozások lehetnek."

"az eddigiekben leírt rendszerműködés számos eleme más országok médiapiacán is kimutatható. A kormányzati/politikai pozíció és a médiapiaci üzleti érdek különböző összefonódását tapasztalni Oroszországban, Törökországban, Bulgáriában és Romániában, továbbá az elmúlt időszakban ebbe az irányba indult el a cseh és a szlovák médiapiac is. Törökországban a korábbi kormányfő, most már államfő Recep Tayyip Erdoğan családjának tulajdonában van a török médiapiac jelentős része, Romániában a médiaoligarchák óriási befolyással vannak a médiával kapcsolatos piactorzító szabályozásra, Bulgáriában pedig az állam a legnagyobb hirdetőként rendkívüli mértékben torzítja a médiapiacot. Ráadásul mindegyik országban megfigyelhető, hogy nemzetközi médiavállalatok sorra adják fel a pozícióikat és kivonulnak az adott országból (tőlünk az elmúlt három évben elment a svéd Modern Times Group, a finn Sanoma, a német Pro7Sat1 és a szintén német Funke-WAZ is). A külföldi tőke és know-how kivonulása pedig az egyik legjellemzőbb indikátora annak, ha egy iparág alapvetően beteg. Míg előbbit sokan annak az igazolására használják fel, hogy nem csupán a liberális médiapiacok lehetnek működőképesek, addig utóbbinak sokan azért örülnek, hogy nő a nemzeti tulajdon aránya a médiapiacon."

"A magunk részéről minimum elvárásként azt tudjuk mondani, hogy a kormányközeli média tulajdonosi összefonódása lokális versenyhatósági kérdés kellene legyen, a rendszer magyar és európai finanszírozása pedig uniós kérdés, amelyet a hatályos uniós jog alapján az EU-nak kellene felügyelnie."

maroz 2016.10.12. 07:06:02

@annamanna: Ebben mi az érdekes? Lett valami kis eseménycske, ami okot ad arra, hogy néhány lyukból fecseghessen egy kicsit a sötétség. Ránézel hogy ki mondja és már tudod is, hogy mit fog mondani, dögunalom.

annamanna 2016.10.12. 07:08:43

@maroz: A társadalmi modelled miatt (igények minimalizálása), amivel szemben azt írtam, a széles középosztály a társadalmi együttműködés záloga. Lám, most is a Roncsfilmmel jöttél, és hasonlóan szerencsétlen prolikról szól a Lomtalanítás is, egy pesti bérház végletekig lepukkant figuráiról. Milyen erkölcsi tartás várható a nyomorban élőktől? Ez szintén ideillő megjegyzés:

"Érdekes vizsgálati eredmény, hogy a szegényebb családokban és a leggazdagabb családokban gyakoribb a párkapcsolati erőszak, a legkevésbé a középosztálybeli családok érintettek a kérdésben. A magasabb beosztásban dolgozó férfiak esetében gyakoribb a szisztematikus bántalmazás. Érdekesség még, hogy a leggazdagabb és a legszegényebb nők számára a legnehezebb a bántalmazó partnertől való elválás." www.lelkititkaink.hu/apanak_alkalmatlan.html

annamanna 2016.10.12. 07:11:16

@maroz: "néhány lyukból fecseghessen egy kicsit a sötétség"

A hozzád illő világosság Kim Dzsong Unból árad.

maroz 2016.10.12. 07:13:45

@annamanna: "A társadalmi modelled miatt (igények minimalizálása)"

Nekem olyanom nincs. Ha kicsit küzdenél a lelki bajaiddal és elérnél egy lucidum intervallumot, akkor megérthetnéd, de erre nem sok esélyt látok.

"Milyen erkölcsi tartás várható a nyomorban élőktől? "
Semmilyen, hiszen ők nem is emberek. Isten kiverte a faszát és pár csepp a disznókra hullott, ebből lett a nyomorban élő nevű faj. Ugye te is olvastad ezt a kibaszott bibliádban? A gyehennán fogsz szétégni, de hát ezt már elmondtam neked.

annamanna 2016.10.12. 07:16:42

@maroz: Akkor ezt megbeszéltük.

maroz 2016.10.12. 07:33:03

@annamanna: És akkor csodálkozol, hogy téged még a keresztények is kivetettek maguk közül.

annamanna 2016.10.12. 07:55:35

@maroz: Inkább ezen járjon az eszed:

"Az embernek Fia elküldi az ő angyalait, és az ő országából összegyűjtik a botránkozásokat mind, és azokat is, a kik gonoszságot cselekesznek,
És bevetik őket a tüzes kemenczébe: ott lészen sírás és fogcsikorgatás.
Akkor az igazak fénylenek, mint a nap, az ő Atyjoknak országában. A kinek van füle a hallásra, hallja.
Monda nékik Jézus: Megértettétek-é mindezeket? Mondának néki: Megértettük Uram."

annamanna 2016.10.12. 09:04:05

@maroz: meg ezen: "‘89-ben az volt az uralkodó elmélet, hogy győzött a globális kapitalizmus és a liberális demokrácia. Ám a legfejlettebb világban már jó ideje rosszabbul megy a középosztályoknak, miközben a legfelső rétegnek ütemesen növekszik a vagyona. Negyven esztendeje gyarapodnak az egyenlőtlenségek a fejlett világon belül. A piacokon alulmaradók most a demokrácia intézményeit felhasználva lázadnak fel az elitek igazsága, tudománya ellen. Már Arisztotelész is tudta, hogy a demokráciánál nincs esendőbb rendszer, könnyen a demagógok uralmához vezet, csak akkor működhet jól, ha erős a közép. Akkor lehet a népre bízni a kormányzást, ha viszonylag széles és stabil középréteg létezik. Már pedig a közép a magországokban is gyengül, megrendült a régi biztonsága. Magyarországon pedig alig akad valóban polgári közép.

Az Orbán-kormány pszichológiailag nem éppen ezt a hiányzó közepet próbálja erősíteni?
A lelki dimenzió nagyon jelentős. Orbán Viktor egyszerűen visszamondja azokat a hiteket, képzeteket, mítoszokat, amelyeket a magyar közvélemény többségében gondol. Ezt pontosan mérik is a kormány környékén, és egyszerűen visszakiabálják, amit hallani akarnak az emberek, elképesztő sikerességgel. A jelszavak mind arról szólnak, hogy a közepet támogatja a hatalom, megvédi őket a külvilág „gonoszaitól”.

A valós gazdasági protekcionizmus csak illúzió?
Egy kormány működését nem a szövege alapján érdemes megítélni, hanem például a költségvetése alapján. A középet jól lehet támogatni, mondjuk a minőségi oktatással és a hatékony egészségüggyel.
Az Orbán-rendszerben azonban a fő irány, hogy ezek a költségvetésben szorulnak vissza, jobban, mint a Bokros-csomag idején.

A Fidesz-hatalom szociálpolitikája régi hazai hagyományt követ: már a dualizmus korától, de a két világháború között még inkább a magyar állam alapvetően a felső és a magas státuszú, de a lecsúszástól félő rétegeket támogatta elsősorban, nem az igazán elesetteket. Az igazi nagy állami források most is a legfelső csoportoknak mennek, ez a tényleges gazdaságpolitika.

Klientúraetetés tényleges középosztály-építés helyett?
Pontosan."
index.hu/belfold/2016/10/12/tolgyessy_peter_orban_viktor_kadarizmus_mussolini_rendszervaltas_hatalomvaltas/

Ennek mentális következménye:

"A Fidesz ‘93-94-es alaptraumája, hogy a Demokratikus Chartás értelmiség szabályosan a vesztükre tör, hogy a legkülönbözőbb kádári gyökerű csoportok, főleg a reformértelmiség és a régi hazai baloldali progresszió emberei monopolizálják a nyilvánosságot. A Fidesz akkor vagy beáll a sorba, és akkor ő lehet a legkisebb fiú Horn Gyula kormányában, vagy harcol az életben maradásáért.
Olyan brutális a baloldali értelmiség engesztelhetetlensége, hogy ez a harc egyedül a chicagói gengszterháborúhoz hasonlítható.
Aki előbb húzza elő a revolvert, és nem ismer se istent, se embert, annak lehet esélye. Ezért egy ellen-MSZP-t szükséges felépíteni, mert különben remény sincsen más politikára, mint a kádári gyökerű baloldalé.

Ez a Fidesz-alapítók jó részének alapélménye: a baloldal pártjai a kommunizmus éveiből hozzák roppant média és gazdasági hatalmukat, és bűnben fogant klientúrájuk átfogja az egész országot. Velük szemben kizárólag egy hasonló erő lehet eredményes.
A Fidesz politikusai arra jutottak: ölni kell, különben ők ölnek meg minket, és köztes megoldás nincs.
A Lánczi András-féle tétel, hogy a Fidesz módszeres klientúraépítése valójában előre vivő korrupció, ténylegesen még az 1993-94-es Fidesz kudarc élményéből született."

A háborús mentalitás csak a nagyon gazdagokra vagy a nagyon szegényekre jellemző, a középosztály ilyesmire nem ér rá, mert leköti a munkája.

Széles Gábor és Simicska nagyon gazdag emberek, és meglehetősen harciasak. Donald Trump nagyon gazdag ember, és meglehetősen harcias: "A leköszönő amerikai elnök szerint Donald Trump egy olyan Amerikát hozna el, amelyben mindenki egymás ellen fordul." mandiner.hu/cikk/20161012_obama_trumpot_egy_kozertben_sem_szabadna_alkalmazni

Persze ez képmutató szöveg Obama részéről, de alapvetően mégis igaz, hogy a polarizált társadalom sokkal robbanásveszélyesebb, mint ahol a vagyoni viszonyok kiegyensúlyozottak, és széles a középosztály. A nagyon gazdagok és nagyon szegények veszélyesen élnek és másokra is veszélyt jelentenek.

Ha felszámolják a középosztályt, akkor a rendszer még megbukni sem képes békésen: "A mostaninak is alighanem zajos rendszerváltás lehet a következménye."

Orbánnál még Kádár is "kispolgáribb" volt, ezért aztán a Kádár-rendszer csöndben múlt ki:
"Kádár a szokásos megítélés szerint kiegyezős, konszolidációs politikát folytatott. Orbán vajon miért nem kísérletezik ilyesmivel?
(...) Az öregedő Kádár már kifejezetten konfliktuskerülő volt. Az adok, hogy adj régi osztrák-magyar örökségét próbálta a maga módján folytatni. Orbán Viktor viszont vérbeli háborús politikus. Lehetőleg mindenkor harcban, támadó akcióban igyekszik bemutatni politikáját. (...) Kádár konzervatív politikus volt Orbánhoz képest."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.12. 09:54:03

@maroz:

Minden tiszteletem a tied, amiért még van türelmed elolvasni annamanna mérföldes szófosásait.

annamanna 2016.10.12. 09:59:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: honnan tudod, milyen hosszú, ha úgyse látod?

Plusz megjegyzés a Népszabihoz: " Tamás szerint gazdasági értelemben piacról beszélni a politikai sajtó világában szemfényvesztés. (...) A politikai lapok pedig nem profitábilisak." 24.hu/belfold/2016/10/12/nem-egy-helikopter-miatt-zartak-be-a-nepszabadsagot-ez-nem-a-laprol-szol/

maroz 2016.10.12. 10:05:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Érdemtelen vagyok ám, a hosszúakat nem olvasom, vagy csak az első sorig. :)

Látom például, hogy Tölgyessy megint megmondott. Mivel évtizedek óta ugyanazt mondja, így el sem kell olvasnom, tudom mit mond. Annak, amit mond elég jól ismerem a kritikáját, tudom, hogy miért is véleményes. De hogy ezt nem fogom tudni elmondani egy rám cseppet sem figyelő íráskényszeres embernek, aki ráadásul azzal van, hogy neki muszáj minden kérdésben kifejtenie az okos véleményét az is hétszentség. Viszont izgalmas az eklektikussága, ennyire zavaros gondolatokért mások napokig járják a kocsmák mélyét... ;))

annamanna 2016.10.12. 10:17:07

@maroz: Tölgyessy ugyanazt mondja, mint én, és ugyanazt, mint Arisztotelész: "Már Arisztotelész is tudta, hogy a demokráciánál nincs esendőbb rendszer, könnyen a demagógok uralmához vezet, csak akkor működhet jól, ha erős a közép. Akkor lehet a népre bízni a kormányzást, ha viszonylag széles és stabil középréteg létezik."

Ezt állítja három zavaros elme. Mondja ezt maroz nick, aki mindháromnál okosabb.

Jean Sol Partre 2016.10.12. 10:28:41

@annamanna: "Milyen erkölcsi tartás várható a nyomorban élőktől? "

Hogy mi van???

maroz 2016.10.12. 10:29:31

@annamanna: "Tölgyessy ugyanazt mondja, mint én"

Meg se fordult a fejemben, hogy ez fordítva is lehetne: hogy te mondod ugyanazt, amit Tölgyessy. Ez fogalmilag kizárt. Istennek is te diktáltad az Ószövetséget, eddig világos, már csak azt nem értem, hogy ha ennyire mindent tudsz, akkor miért nem tudod azt is, amit én tudok. Nem az a kérdés, hogy az-e az igazság, hanem hogy ismered-e. Nem ismered, és ez nagyban rongálja a tökéletességedről általad sugárzott képet. Bébasz a közel isteni lényednek, aki kinyilatkoztat, hogy a mindenféle útszéli tölgyessyk gondolhassák ugyanazt, amit te. Figyelni kéne erre, nem gondolod?