Mi az európai identitás? Nemzetekről és Unióról
2016. augusztus 03. írta: hllndr

Mi az európai identitás? Nemzetekről és Unióról

europa.jpg

Tegyük fel, hogy néhány évtizeddel ezelőtt önnek adták volna a feladatot: valamilyen közös, nemzetek feletti identitás révén egyesítsen félmilliárd európai polgárt! Az „elavult” nemzeti hűségek helyett formáljon új, közös európai azonosságtudatot! A cél adott volt: a béke garantálása, azaz az új európai háború esélyének végérvényes megszüntetése. Hogyan fogott volna hozzá?

Lehet, hogy megvizsgálná: mi az, ami az európaiakban valójában, ténylegesen közös. Közös bennük például a kulturális, történelmi, vallási, felfogásbeli örökség, a görög-római, zsidó-keresztény hagyomány. (Amelynek része volt a felvilágosodás is.) Közös ezen kívül bennük az az alapvető biológiai tény, hogy Winnetou szavával élve: ők a sápadtarcúak. Századokon át fehér ember alatt európai embert volt szokás érteni − és fordítva. Egészen egyszerűen ezek a tények: az közös bennünk, hogy az európaiak a fehér keresztények, illetve azok leszármazottai. Ez az európaiak valós biológiai és történelmi öröksége. Mi más?

Az alapvető probléma ott van, hogy ha tényleg azon a valóban valóságos  alapon próbált volna meg valaki egyesíteni félmilliárd európait, hogy ők a fehér keresztények, Adolf szellemének a röhögésétől zengett volna odalent a pokol. Poénnak jó, bár kissé erős volna, hogy az EU alapja ha reálisan állnának hozzá körülbelül ugyanaz lehetett volna, mint egy nemzetközi skinheadtalálkozóé, de hamar belátható, hogy ez nemigen volt a vállalható opciók között.

És valószínűleg az újabb világháború elkerülésének sem az lett volna a leghatékonyabbnak tűnő módja, hogy félmilliárd fehér keresztény menetel szorosra zárt sorokkal a jó ég tudja, hova.

Az egyesítést a tényekre alapozni tehát halva született ötlet lett volna minden embercsoport identitásának alapja történelmi és biológiai örökségében rejlik, de ezen az alapon nem lehet, nem lehetett európai egységet létrehozni 1945 után. Azaz: az új európai identitást nem lehetett a valóság talaján létrehozni, a valóban létező közös vonások alapján megteremteni.

Minden bizonnyal ezért alapozták hát fikcióra.

Kitalálták, hogy a közös európai identitás alapjai az emberi jogok és a tolerancia. Ezzel csak egyetlen probléma volt és van: ennek a történelmi gyökere körülbelül nulla. Soha a büdös életben nem definiálták magukat az európaiak úgy, hogy ők a tolerancia és az emberi jogok szellemében egyesült népek kontinense. Gondoljon mindenki akár csak a saját nagyszüleire, körülbelül mekkora szerepe volt e kettőnek az identitásukban? Talán hittek valami olyasmiben, hogy az európaiak alapvetően humánusabbak, mint például az orosz katonák, akiktől okkal félt a negyvenes évek népe. De ezt sokkal inkább voltak hajlamosak a műveltségnek, a civilizáltságnak, a törvényességnek vagy a kereszténységnek betudni, mintsem az emberi jogoknak és a toleranciának.

Volt, tényleg volt egy szűk humanista értelmiségi kör, de Stefan Zweig teljes kétségbeesésében elkövetett öngyilkosságán lemérhető, hogy mekkora sikerrel formálták az európai tömegek felfogását.

A tolerancia és emberi jogok értékeire alapított európai egység tehát egyszerű humbug, avagy a legjobb esetben: vágyálom. A félmilliárd európaiból vajon mennyien gondolják azt, hogy tényleg ez az európaiság közös alapja, és hogy ez sokkal jobban összeköt minket a többi európaival, mint amennyire saját népünkkel köt össze az anyanyelv, az identitás, a kultúra, vagy a történelem, a saját közös hagyományaink.

Azon nyilvánvaló kisebbségnek, akik mégis így gondolkodnak, egy jelentős része pontosan olyan karrierre pályázik, ahol kötelező efféléket mondani, a többi csak szajkózza a belé vésett szólamokat. Ennél még akkor is többre mennénk, ha a Milka csoki lenne a közös európai identitás alapja. Azt legalább a gyerekek félig-meddig komolyan vennék. A tolerancia és az emberi jogok, mint legfőbb identitásképző tételek vallása viszont nemigen terjed túl az egyetemek falain.

Vagyis: közös európai identitás nincs. Ami volt, azt sikerült szétverni: a kereszténységet, az öt nyelven beszélő arisztokraták kontinentális hálózatát, a komolyan vett polgári műveltséget, a népeket egyesíteni képes uralkodóházakat. Ezeknek már mind harangoztak.

A közös identitás két világháborúban égett el, azóta körülbelül az köt össze minket, hogy mind amerikai félgyarmat vagyunk, MTV-n, hollywoodi filmeken nőttünk fel. Ha őszinték akarnánk lenni, James Hetfield kaliforniai házát tiszteletbeli EU területté kellene nyilvánítanunk − mert akkor fogja leghamarabb megtalálni a közös hangot egy harmincas svéd, görög és magyar férfi, ha alkoholközi állapotban eléneklik az Enter Sandmant. Valamiféle közös, modern, nyugati, nyugatias kultúra, életérzés tényleg létezik, de az nem európai, hanem annyira amerikai, mint a Jack Daniels és a Batman. Ami ma közös bennünk, azt leginkább Amerika adta kölcsön határozatlan időre.

Hiteles európai identitás híján Európa népei úsznak az árral, azaz passzívan vagy passzív-agresszívan belemennek az EU-projektbe egészen addig, amíg nem érzik úgy, hogy ez többé nem áll érdekükben. Jelen pillanatban az európaiság nagyjából egy elitista fikció. Nem sokkal több ennél. Amikor az európaiak úgy érzik, elég volt az Unióból, akkor visszaváltoznak azokká a britekké, hollandokká, franciákká, magyarokká. Akik valójában mindig is voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr888913242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyalog.galopp 2016.08.03. 10:48:51

@jose maria padilla:

háát, innentől kezdett zavaros lenni a fogalmazvány.
Én végig olvastam, nem mondom, hogy bearanyozta a napomat, de jót röhögtem.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.03. 10:54:04

Európai? Ha európairől hallok, akkor saját magát gyűlölő ateistát látok, aki egyik kezével iszlamistát, más kezével pedót vagy homokost simogat.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.03. 10:57:19

" Közös ezen kívül bennük az az alapvető biológiai tény, hogy Winnetou szavával élve: ők a sápadtarcúak. "

Akkor a görögök, olaszok, spanyolok és a többi NEM európaiak??

Éljen a germán európa?

b+

Bell & Sebastian 2016.08.03. 11:00:25

Jaja, a görög-római, zsidó-keresztényből mára csak a gyökerek maradtak.

Valami hóhmeczvizéz végre kifejthetné, mit _kellene_ értenünk a zsidó-keresztény hagyományokon?

Hogy _ha_ adnak pénzt, vastag kamatos kamatot számolnak fel, vagy mit? Szeressük egymást gyerekek, vagy mi a túrósbukta?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2016.08.03. 11:02:04

@Bell & Sebastian:
"mit _kellene_ értenünk a zsidó-keresztény hagyományokon?"

Pl. Tízparancsolat, mint a civilizációnk alapja?

Bell & Sebastian 2016.08.03. 11:05:46

@rajcsányi.gellért (ergé): Aham, és még? Ugyanis európai civilizációnknak _nem_ a Tízparancsolat az alapja, legfeljebb a filoszemiták szerint.

Ha jól számolom, most szólsz hozzám másodszor, RG. Büdös a tojás, vagy mi van?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.03. 11:07:15

@Bell & Sebastian: én nem
de fél európa az

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.03. 11:07:16

@Bell & Sebastian: én nem
de fél európa az

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.03. 11:10:02

Népeket egyesíteni képes uralkodóházak?

Lsd. népeket értelmetlen és kicsinyes háborúkkal kiirtani képes uralkodóházak

***

Amikor az európaiak úgy érzik, elég volt az Unióból?

Ez a cikk a brexit előtt született? Mert hogy utána elég jelentősen NŐTT az EU-pártiak aránya szerte Európában

ésastb

Kár az ilyen szemellenzős ún. konzervatív baromságokért, lehetne jó írás, ha félretenné a skatulyákat

De nem teszi, így nem jó írás.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 11:19:00

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ha már olyan műveltnek tetszik lenni, ugyibár, honnan számoljuk az igazi, népirtással együtt járó háborúkat? Mert szerintem a francia forradalomtól, előtte minden a Pál utcai fiúk harcánál nem volt több a grundért.

gyalog.galopp 2016.08.03. 11:21:24

@rajcsányi.gellért (ergé):

Tízparancsolat, mint a civilizáció alapja, tehát egy civilizáció terméke, nem pedig isten adománya.
Ennek fussál neki még egyszer.

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

Ez nem konzerv, nem libsi, hanem jelzők nélküli baromság.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 11:22:29

@rajcsányi.gellért (ergé): Na jó, segítek.

- görög filozófia
- római jog
- a Mennyei Királyság földi mása

Ebbe nagyon nehéz belelátni a minden népet kardélre hányó, kiválasztott zsidókat, főleg azokat, akit megmaradtak az Aranyborjú tisztelőinek. Inkább lehetetlen.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 11:23:44

@gyalog.galopp: A rossz szándék kevés, több kell: akarat! :)

lokkoL 2016.08.03. 11:24:18

az 5 nyelven beszélő arisztokraták meg a polgári műveltség ... juj és az 1. világháborút akkor kik robbantották ki? a zsidó iparosok?

a jelenlegi bevándorlási hullánál nincs alkalmasabb időpont hogy Európa rátaláljon az identitására, hogy mi a lényegi különbség köztünk és a migránsok között

mi tudunk demokratikus módon szervezett társadalmakban élni, aminek alapja az identitás, nem a fegyverektől való félelem

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.08.03. 11:28:06

Milyen groteszk, hogy a nemzetekfelettiségre, az emberi jogokra és a toleranciára akarják (akik akarják) fölépíteni az európai egységet, holott, ami az európait (kulturális értelemben) európaivá teszi (azaz az európaiság) még csak nem is nemzeti (ez már a felvilágosodás terméke és jobbára erőszakosan létrehozott konstrukció), hanem lokális. Európa lokális kultúrák százaiból született meg, amelyeket egy dolog tett hasonlóvá, a mindent átjáró kereszténység. Amit mi közösnek érzünk európaiként, az kivétel nélkül a középkori kereszténység univerzális kultúrájának hagyatéka.Erről ismerjük föl egymást. Európa szelleme nem demokratikus és pláne nem liberális, hanem hierarchikus, rendies, privilegiális és önkormányzatias.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 11:40:11

@lokkoL: Mit akarsz mondani?

@bbjnick: Helyes, ez legalább tiszta beszéd.

2016.08.03. 11:40:39

változik a világ, új parancsolatok lépnek be, pl:

ne hazudj!!!

törődj a magad dolgával!!!

dolgozz 7 napot, mert minden nap kell adót fizetned!!!

légy kegyelmes és nagylelkű!!!

szóval szerintem lapozzunk, a cionizmus (zsidó-kereszténység) lejárt lemez, arra jó volt hogy kidobjuk a zsidókat európából, most már ideje elfelejteni őket és a magunk dolgával törődni. volna itt meló elég, ideje felkészülni egy
"élni és élni hagyni"
társadalmi rend megszervezésére, mert ennek csúnya vége lesz, és a maradvány zsidók lesznek a legelső vétkesek. ha ti ott a mandinernél azt hiszitek van hova menekülni, ajánlanám a

"tepsiből a tűzbe ugrani"

kifejezés átgondolását.

úgy látom a mandineresek nem értik finkelstein&co judeaizmus utáni világát, segítek, röviden:
a kivételezett időknek vége, vagy beálltok a sorba, vagy a döntések nélkületek és ellenetek történnek.

gyalog.galopp 2016.08.03. 11:43:51

@Bell & Sebastian:

Az én kedvencem Dávid, ezt a fazont az olasz maffia is kiköpte volna magából, mint keresztapát, nem hogy szenté avassák.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 11:44:57

@az igazmodó juhász: Esetleg sokan beledöglenek, beleértve a "kiválasztottak" ki nem választott részét, ez a legvalószínűbb verzió.

aszterixagall 2016.08.03. 11:58:40

Nagyon gyorsan eljutottunk attól a kérdéstől, hogy mi a közös az európaiakban, a válaszig, miszerint csak az, hogy fehérek és keresztények. Igenis van egy halom közös dolog, amire lehet építeni. Mondjuk az, hogy hogyan gondolkodnak egyén és állam, vagy vallás és állam viszonyáról. Nyilvánvalóan ez is eltérő az európai országok között, de az alapvető hozzáállás hasonló, vagy legalábbis hasonló kérdéseket teszünk fel. Ettől az Unió még nem lesz legitim vagy jó dolog persze.

És igen, Hetfield is része ennek a kultúrkörnek. Olyan arcokat mint ő, a világ nagyon sok részén...mi is az szó?..megvan: nem tolerálnak.

Conchobar 2016.08.03. 11:59:20

"Tegyük fel, hogy néhány évtizeddel ezelőtt önnek adták volna a feladatot: valamilyen közös, nemzetek feletti identitás révén egyesítsen félmilliárd európai polgárt!" - De mi a fenének? Az európai identitás a nemzeti identitások helyébe és gyengítésére lett kitalálva. A jobboldaliak részére, mert a baloldaliak részére változatlanul megvan az internacionalizmus. Már abban az értelemben, hogy a különböző népek legalsó osztályai alkossanak egy kvázi nemzetet. Ami az USA-ban más történelmi alapokon sikerült, az Európában nem menni. Bár ami azt illeti, a nagyobb közös, földrajzi alapú nemzetalkotás és identitás-teremtés az USA-ban sem sikerült igazán, mert az csak az elitre meg talán a középosztályra terjed ki. Az alsóbb, gettóközeli és gettóbeli rétegeknek határozottan másfajta identitása van

Bell & Sebastian 2016.08.03. 12:33:45

@Conchobar: Felépítették Új-Jeruzsálemet és a Terra-Nován az Ígéret Földjét -gondolta Obama-Klinton-Stirlitz. Ebből az is következik, kik vitatják első- és másodsorban ezt az állítást.

Igazából senki sincsen itt a vitatkozó fél pozíciójában, mert Bbj. csak puszta tényközlésre szorítkozott.

Mindenki valamilyen régvolt dicsőség roncsain ücsörög Európában, az csak részletkérdés, ki mekkorát szív azzal, hogy éppen milyen vastag a rozsda a rakásán?

A választás leszűkült Új- és régi Jeruzsálemre, Harmadik opció pillanatnyilag nem látszik.

Ebből szokott lenni a népirtás, ha valakinek még nem eléggé világos, mennyire tragikus a helyzet.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2016.08.03. 12:40:05

De szép is volt az uralkodóházak idején... oh wait.

A magam részéről nem tudom szépen megfogalmazni, hogy mi az európai identitás lényege, de nem is szeretem a skatulyázást, így nem is nagyon törekszem rá. Inkább egy saját tapasztalatot osztanék meg a dolog illusztrálására.

Ahhoz, hogy valamit meg tudjunk igazán vizsgálni, "kívülről" kell azt nézni. A magam tapasztalata az volt, hogy amikor cserediákként elmentem az USA-ba egy fél évre, akkor egyből nyilvánvalóvá vált, hogy van valami közös bennem és a spanyol, svájci, német, szlovák diákokban, amitől különbözünk az amerikai, argentín, brazil, venezuelai vagy éppen kínai társainktól (nem mintha ők egy kategóriába tartoznának). Adott helyzetben másként gondolkodunk, más a világnézetünk, másként öltözünk, bizonyos helyzetekben másként viselkedünk, stb.

Ha Magyarországon éli le valaki az egész életét, akkor nagyon különbözőnek tartja magát többnyire még a szomszédos országok lakóitól is. Ha elmegy Németországba/Franciaországba/Nagy-Britanniába, akkor ráeszmélhet, hogy van valami közös benne és a többi kelet-európai társában. Ha pedig átrepül az óceánon, akkor már a kelet-nyugat különbség is apró korrekció lesz az amerikai (vagy éppen kínai, afrikai, akármi behelyettesíthető)-európai különbségekhez képest. Ettől még nem feltétlenül tud majd rábökni az illető, hogy "na, ez az európai identitás", de valamit érezhet belőle.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.08.03. 12:41:02

"Kitalálták, hogy a közös európai identitás alapjai az emberi jogok és a tolerancia. "

Micsoda szánalmas bértollnok ez már megint?

Bell & Sebastian 2016.08.03. 12:50:27

@Doomhammer: Eltakarították már az ENSZ által a migráncsoknak osztogatott hátizsákokat és Soros elszórt bulletinjeit a határsávból?

Mert fent említettek kifejezetten az európai restaurációban érdekeltek, ugyebár.

Még a végén összefogunk a zsidókkal, hogy kiverjük innen ezeket a..., zsidókat.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 12:51:56

@_Maverick: Oszt mi lett a vége, adtak füvet?

Conchobar 2016.08.03. 12:53:55

@bbjnick: "Európa lokális kultúrák százaiból született meg" - Hát nem. Európa a különféle népek isteneit és kulturáját megemésztő, majd kereszténység mögé felsorakozó latin kultúrából nőtt ki. Ezen a kultúrán a különböző germán és szláv nép legfeljebb csak színeztek. Mi magyarok is félredobtuk valahol Árpád és Szent István között az addigiakat, legalábbis a javát, és vettük helyette nyugatról a latin-utód kultúrát (amin legfeljebb csak színeztünk az újjal is összeegyeztethető régi elemekkel)

Pelso.. 2016.08.03. 12:54:27

@rajcsányi.gellért (ergé): Ugyan miféle alapot képezhet, ha soha (elenyésző mértékben és esetben néha) nincs betartva? Kicsit savanyú, de legalább a miénk, hát hurrá.

GNDL 2016.08.03. 13:01:04

Most hirtelen nem is azon őrlődök hogy mit olvastam, hanem hogy miért...

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2016.08.03. 13:04:53

@Bell & Sebastian: Hatalmas luftot lőttél, mert még csak egy szál cigit sem szívtam el soha, nemhogy drogokat. Sőt, még csak a kommentek közt való használat értelmében "libsi" sem vagyok, bár utálok minden ilyen címkézést... Csak balga módon azt hittem, hogy talán van értelme normális módon megosztani kötekedés és ideológia nélkül, hogy mit tapasztaltam én ezen a téren. De megint elpazaroltam több percet az életemből feleslegesen. :( További jó skatulyázást!

Conchobar 2016.08.03. 13:11:34

"A tolerancia és emberi jogok értékeire alapított európai egység tehát egyszerű humbug, avagy a legjobb esetben: vágyálom" - Nem vágyálom, hanem valami más. Többen utaltak már rá: egy nagy esernyő, ami alá nemcsak a született európaiak férnek be, hanem ráadásként a helybéli és izraeli zsidók, Mohamed-hitű négerek és arabok, de még az indiaiak, cigányok és pakik is beférnek. Ennek jegyében már hozzá is láttak Merkelék és balos-liberális elvtársaik az egy ernyő alá beszuszakolni őket a Willkommenskultur jegyében

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 13:14:05

@rajcsányi.gellért (ergé):
dehülyevagy! a tízparancsolatot isten adta tilalomként a zsidóknak, mintegy csokorba kötve szokásos bűneiket.
ejrópának nincs zsidó gyökere

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2016.08.03. 13:34:09

@jose maria padilla: Európának egyébként milyen gyökerei vannak szerinted?

germán? ők is idejöttek. finnugor? mi is ide jöttünk. őskelta? Ők is idejöttek.

mindenki migráns Európában! :D

Conchobar 2016.08.03. 13:39:28

@rajcsányi.gellért (ergé): "Ők is idejöttek. mindenki migráns Európában!" - Végülis az egész világon mindenki migráns, aki(nek az őse) kimászott az olduvai szakadékból

lokkoL 2016.08.03. 13:42:09

@Bell & Sebastian:
az európai népek igen hasonló társadalmakban élnek

ennek megvan a maga történelmi kulturális háttere, aminek fontos, de nem kizárólagos része a kereszténység.

kereszténység nagy erőkkel jelen van dél amerikában és afrikában is, de ott még sincsenek hozzánk hasonló társadalmak.

Robinzon Kurzor 2016.08.03. 13:48:25

@bbjnick:

Hetedikben, kb. félévkor fejezted be az általánost.

Conchobar 2016.08.03. 13:53:57

@lokkoL: "ennek megvan a maga történelmi kulturális háttere, aminek fontos, de nem kizárólagos része a kereszténység." - Nem Dél-Amerikára kellene hivatkozni, hanem a bosnyákokra és az albánokra. De az ő muzulmán vallásuk felfogható kivételt erősítő szabályként is

Conchobar 2016.08.03. 13:56:27

@Conchobar: jav: De az ő muzulmán vallásuk felfogható szabályt erősítő kivételként is

2016.08.03. 13:57:33

@bbjnick:

európa nem a múlt,hanem a jövő.
nemzetállamok felettiség, ateizmus
az más kérdés, hogy lokálisan is lehet erős, elvégre erős lokalitások hálózata + eu-szint, nemzetállamnak sok helye már nincs.

Conchobar 2016.08.03. 14:15:26

@WiteNoir: "európa nem a múlt,hanem a jövő.
nemzetállamok felettiség" - Az utópiák emlegetése nem most kezdődött. Egyszer már volt egységes Európa (a római császárok idején). Egyazon állam, egyazon nyelv, egyazon kultúra, egyazon gazdaság. De csak addig bírta egybe, amíg a császár elegendő katonai erővel rendelkezett

Conchobar 2016.08.03. 14:20:37

@WiteNoir: "nemzetállamnak sok helye már nincs" - És ezt épp akkor mondjuk, mikor a skótok is önállósodnának, meg a katalánok is, a vallonok, flamandok, baszkok, galíciaiak (gallego nyelven beszélők) meg fészkelődnek. És bizony idevehetjük még az ukrajnai oroszokat, abházokat és dél-oszétiaiakat

pitcairn2 2016.08.03. 14:22:57

@WiteNoir:

az erős lokalitások hálózata gyenge, névleges "Európai vmit" (konföderációt?) feltételez

pl. olyat mint amilyen anno a több száz de facto __független__ államocskából álló Német-Római Birodalom volt

és igazad van

ez remek lenne

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 14:24:01

@rajcsányi.gellért (ergé): tudod te is, mint mindenki, csak muszáj hozzátenni a zsidót. a többi igaz. a görög, a római, a keresztény. de zsidó semmi esetre sem. legfeljebb a keresztény tükröződésen és metamorfózison át. az al andalusznak nagyobb hatása volt, ha mán szövetidegen egzotikumokat keresünk.
az, hogy a vallásból kitért zsidók milyen szerepet játszottak, ejrópában, nem kéne hogy tévedésekre sarkalljon. a gyökereknél nincs zsidó kultúra. /szerencséd van, elárulom azt is, hogy ha a zsidó alatt a vallást értjük, akkor nincs is zsidó kultúra. a zsidó istenben él, nincs szüksége önimádó -kultúrának nevezett- baromságra. /

pitcairn2 2016.08.03. 14:24:55

@WiteNoir:

az ateizmus minden további nélkül működhet afféle aberrált "vallási fanatizmusként" is...

lásd pl. a SZU-ban működő "Harcos ateisták szövetsége"által összehozott mókákat...

Conchobar 2016.08.03. 14:35:05

@jose maria padilla: "tudod te is, mint mindenki, csak muszáj hozzátenni a zsidót" - Nem föltétlen zsidó-seggnyalásról van ám szó, sokkal inkább arról, hogy mivel a kereszténység egykor zsidó eretnekségből indult útjára, ezért sokan úgy gondolják, hogy zsidó-keresztényként kellene a kialakult kultúrkört is emlegetni, függetlenül attól, hogy az Ószövetséget leszámítva szinte semmi nem maradt az egykor meghatározó zsidó elemekből. Nem maradt, mert a latin kultúra elemei kiszorították, avval párhuzamosan, ahogy terjedt a kereszténység szerte a Római Birodalomban

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 14:46:19

@Conchobar:
persze, az ószövetségen kívül más nem is lehet, mert nincs zsidó kultúra. szoros, kemény vallás, nem hagy másra időt csak az ószövetségből megismert "istenre".
a zsidó nem szobrik, nem fest, irodalma a talmudtóra, nem zenél. most a bebaszott hülye haszidok primitív klezmerével ne jöjjön senki.
az ószövetség meg nem alapja az ejrópai kultúrának. az újszövetség ideológiailag lenullázza, majd történeteit meseként interpretáltatja a művészettel. ha az irodalomban megjelenek a kurvák, nem jelenti azt, hogy a kurvák irodalomteremtők.

gyalog.galopp 2016.08.03. 14:46:24

Ha a zsidó vallás nem vállalja fel a kereszténységet, akkor mi a faszé erőlködnek a nem zsidó ateisták a zsidó-keresztény kultúrán?

pitcairn2 2016.08.03. 14:46:48

@lokkoL:

az 1 vh előzményei kapcsán valószínűleg a brit Foreign Office "titkos diplomáciája" viszi el a pálmát

How Diplomats Make War
mises.org/library/how-diplomats-make-war

a "szívélyes megállapodások" (entente cordiale) néven elhíresült teljesen átláthatatlan informális megállapodások...

How Edward VII Started World War 1
www.youtube.com/watch?v=QUHIZQLMo-0

az is érdekes egybeesés, hogy az 1913-ban alapított FED 1914 nyarára lett működőképes...

és mint tudjuk FED által lehetővé tett hitelexpanzió már 1914-től kezdve óriási szerepet játszott az I. vh finanszírozásában (amerikai kölcsönök 99%-ban az antant oldalra), ill. az amerikai hadiipari termelés felfuttatásában (az amerikai üzemek már 1914-től kezdve nagyon fontos szerepet játszottak az antant katonai szállításokban)

pitcairn2 2016.08.03. 14:48:41

@lokkoL:

summa summarum

ne varjuk az 1 vh-t az "öt nyelven beszélő" arisztokraták nyakába

az 1 vh inkább az ő világuk végét jelentette...

közösperonos átszállás 2016.08.03. 14:51:55

@Bell & Sebastian: "Ha már olyan műveltnek tetszik lenni, ugyibár, honnan számoljuk az igazi, népirtással együtt járó háborúkat? Mert szerintem a francia forradalomtól, előtte minden a Pál utcai fiúk harcánál nem volt több a grundért. "

Jaja, a harmincéves háború is csak olyan kis hepajocska volt a maga ~tízmillió halottjával (egyes területeken a népek felével).

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 14:55:49

sipákolnak itten a háborúkon. az emberiség folyamatosan háborúzik. itt is vége lesz hamarosan a jajdejóhogybékébenélünk buzoid nyivákolásának. gellért is majd a frontról tudósít. amíg át nem fúrja a sisakot egy lövedék :( :)

Conchobar 2016.08.03. 15:06:12

@jose maria padilla: "a zsidó nem szobrik, nem fest, irodalma a talmudtóra, nem zenél." - Észre se veszed, hogy éppen a zsidó kultúra jellemzőit sorolod, ergo létezik zsidó kultúra. Ami azt illeti elég jellegzetes egy zsidó templom (a díszítését tekintve). Túl ezen, a kultúra fogalmába nemcsak a zene, tánc, szobrászat tartozik bele ("A kultúra kifejezés általános értelemben egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességét vagy a szűkebb meghatározás takaró ún. 'magas kultúra' értjük). Mindazonáltal teljesen igazad van, az európaiakra jellemző kultúrát nagyon helytelen zsidó-keresztényként említeni, sokkal találóbb lenne latin-kereszténynek mondani

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 15:18:22

@Conchobar:
ne szőrszálhasogasson. persze, az étel meg a baszás is kultúra, tudjuk, tudjuk, de a lényegről beszéltünk.
persze hiába okoskodunk, mire a mandineresek korosabbak lesznek, már úgy kell beszélni, hogy zsidó-romano-keresztény-meleg....stb. ugye a görögök is buzik voltak, szóval komoly alapja is lehet ennek :)
de teszünk róla, hogy ne így legyen!

annamanna 2016.08.03. 15:23:20

"A tolerancia és emberi jogok értékeire alapított európai egység tehát egyszerű humbug, avagy a legjobb esetben: vágyálom. A félmilliárd európaiból vajon mennyien gondolják azt, hogy tényleg ez az európaiság közös alapja"

Jelentkezem: ÉN!!!!!!! Én pontosan ezt gondolom!

Plusz, a közös identitás alapja az a megmásíthatatlan tény, hogy ugyanazon a földrészen lakunk - és egészen konkrétan magából a földrészből következik a lakói viselkedése.

Egy adott földrajzi környezet nagyon is hat a rajta lakó emberek mentalitására. Az európai földrajzi környezet sajátossága, hogy kiszámítható, biztonságos, nagyon is kedvező életfeltételeket kínál.
Európa a mérsékelt éghajlati övben található, az óceánok felől érkező, esőt hozó szeleknek nem állja útját vízválasztó hegység, tehát a vízellátása remek, a talaja termékeny. A partvonala tagolt, nincs nagyobb tektonikai tevékenységnek kitéve, nem jellemzők a földrengések vagy vulkánkitörések, nem kell pusztító szökőártól tartani, és hurrikánoktól stb sem.
A vízellátása egyenletes, nincs külön esős és száraz évszak (bár a mediterrán éghajlaton már jelentkezik a szárazság okozta probléma). De ennek ellenére sincsenek Európában sivatagok, és úgy általában véve igen kellemes itt lakni.
Ez pedig megteremti a biztonságos, kiszámítható élet feltételeit, pontosabban már sokezer éve megteremtette. Az európai emberek nagyobb nyugalomban élhettek, mint más földrészek lakói.
A biztonságos élet pedig azt hozza magával, hogy az egyes ember saját maga, egyedül is képes fenntartani az életét, nem szorul rá a közösség védelmére (mert mondjuk nem kellett öntözőcsatornákat ásni, az eső megöntözte a földet, és magától is megnőtt a gabona). Ha pedig valaki egyedül is boldogul, akkor nagyobb jelentőséget és méltóságot tulajdonít magának, nem lesz annyira szolgalelkű, behódoló, hanem sokkal inkább öntudatos és magabiztos.
De nem csak magabiztosabbá válik az ilyen ember, hanem a saját szabadságát és méltóságát másokra is kivetíti, tehát másokat is méltóságteljesebbnek lát, azaz tiszteletben tart.
Lehet példálózni a gyarmatosítással és háborúkkal, ez mind igaz, mégis, ennek ellenére is igaz az, hogy a többi földrészen még ennyi méltósága sincs az embereknek, mint itt.

Tehát egészen konkrétan Európából, mint földrajzi területből következik a tolerancia, emberi jogok, liberalizmus, és az ÖNFEGYELEM, aminek szintén a biztonság az alapja.
Ezt nagyon könnyű bebizonyítani, elég arra gondolni, hogy ha egy bizonytalan kajaellátáshoz szokott embercsapat ugyanazt a svédasztalt szállja meg, mint egy nyugati turistacsoport, akkor az előző csoport percek alatt lepusztítja az egész asztalt, miközben a nyugatiak csak alig csipegetnek. Mert ők nem aggódnak azon, hogy legközelebb hogy jutnak ételhez.
Az önfegyelemnek a biztonságérzet az alapja, nem az akaraterő.

A második világháborúban például a rendkívül fegyelmezetlen, őrülten viselkedő oroszok (náluk is sokkal durvább, kegyetlenebb az éghajlat, mint nyugaton) elsöpörték a jóval kiszámíthatóbban, fegyelmezettebben viselkedő németeket.
Ha a fegyelmezett embert rossz célok szolgálatába állítják, akkor gyenge lesz, és legyőzi az, aki irracionálisan, őrülten viselkedik, kiszámíthatatlan, mindenen átgázol.
De ha jó célért küzd, akkor egy fegyelmezett, magabiztos kis csapat hatalmas haderőt is megfutamít, és erre jó példa az ókori történelemből az athéni és a perzsa hadsereg összecsapása, vagy mondjuk a magyar történelemből Kőszeg, Eger védelme.

Amit írtam, annak az ötletét innen merítettem: www.okotaj.hu/szamok/33-34/ot33-15.htm

A földrajzi alapokat már csak színezi a keresztény vallás; ami talán pont azért szilárdult meg Európában ennyire biztosan, mert eleve "jó talajba" hullt.
Köztudott, hogy a keresztény vallás Ázsiában született, a Közel-Keleten indult, és először ott térítettek az apostolok. Józan ész szerint azoknak az országoknak kellene most nagy keresztényeknek lenniük, amik jelenleg mohamedánok, és ahol a vérszomjas IÁ gyilkolja halomra a népet. De a Közel-Kelet nem vált kereszténnyé; egy sokkal durvább, könyörtelenebb vallást fogadott el.
És miért is? Nyilván ennek sok oka van, de az egyik oka kétségkívül a földrajzi környezet könyörtelensége.

Mivel pedig Európát nem lehet áttolni sehová, és a földrajzát teljesen megváltoztatni sem lehetséges, ezért az európai mentalitást mindig is az a föld fogja táplálni, amin a lakói laknak.
Hozzáteszem ehhez, hogy a biztonságos, kiszámítható Európán belül a legvédettebb terület egészen konkrétan a Kárpát-medence, úgyhogy illik megbecsülni a szerencsénket, hogy pont itt tettük le a seggünket.

Úgyhogy hajrá Európa, hajrá liberalizmus, tolerancia, emberi jogok, kereszténység, önfegyelmen alapuló, rendezett szabadság!
www.youtube.com/watch?v=MyzkeHEzFXU

annamanna 2016.08.03. 15:30:01

@annamanna: És még egy: ha Európa Orbán szerint megvénült és elgyengült, ahol mondjuk a magyar államnak 1000 éves múltja van, akkor mit lehet mondani a Közel-Keletről, ahol kábé ötezer éves történelmi múltra tekint vissza az államiság? Öt-hatezer éves civilizációkból érkezik ide megszállóként ez a fegyelmezetlen, mocskos, kecske- és gyerekbaszó, agresszív csürhe. Az a terület mégis mitől újult meg??? Az nem vén?

Olyan hülyeségeket beszél Orbán, hogy a fal adja a másikat. Nahát mondjuk ezzel nem mondtam ÚJAT.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 15:32:28

@annamanna: tarisznyás okoskodás. a magabiztosság azt jelentette, hogy ejrópa magabiztosan kiirtott magából mindent ami nem ejrópai volt. aztán megjelent a liberalizmus, és a beteg padlót fogott.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 15:35:21

@annamanna: miért, orbán azt mondta, hogy a közel-kelet megújult? azt mondta ejrópa meggyengült. és igen, ha néhány ezer év alatt ilyen lett, ötezer év múlva pont kecskebaszóssá silányul.

pitcairn2 2016.08.03. 15:38:55

@közösperonos átszállás:

az is afféle "integrációs háború" volt elvégre a (névleges) központi (a császári) hatalom megerősítésének az igényével indul a sztori

pitcairn2 2016.08.03. 15:40:55

@közösperonos átszállás:

+ ideológiai (azaz a kor szintjén vallás) háború is volt egyben

kb. ez a két tényező magyarázza a harcok szokatlan intenzitását

a szimpla arisztokratikus vetélkedés lényegesen korlátozottabb volt ennél

annamanna 2016.08.03. 15:40:59

@jose maria padilla: Ha Európa a vén, akkor szerinte nyilván Ázsia az új, feltörekvő, izmos, nemde? Ázsia az új-új-Újvilág! Az Ígéret Földje! Muhaha.

Amúgy meg: www.youtube.com/watch?v=n_EPA2rhS5w

annamanna 2016.08.03. 15:49:29

@jose maria padilla: Pontosan miben? Ki lehet javítani, amiben tévedek.

Conchobar 2016.08.03. 15:50:25

@jose maria padilla: "ne szőrszálhasogasson" - Te meg ne beszélj hülyeségeket, hogy nincs zsidó kultúra, mikor saját nyelvük van és saját írással. Felesleges ilyenekkel adni a lovat a kazárok és barátaik alá

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 15:51:41

@annamanna:
mindegy. régen volt már hogy szórakoztatott az ideírás. ne várjon tőlem hosszú szövegeket. a legszívesebben nem is írnék, csak elvitetném magukat.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.03. 15:53:17

@Conchobar: jaj ne butáskodjon már. tudom, hogy szuper érzés egy nagy emberrel vitába keveredni, de ezt most kár. maga is tudja miről beszéltem.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 15:56:44

@közösperonos átszállás: Há'persze. És melyik része volt a legvéresebb? Mert hogy egy kalap alá vesszük az egészet, az sincs rendben, de hogy szezonban hol a haszon, azt csak egy marxista tudja. És mondhatja.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 16:00:28

@lokkoL: Erre mit mondjak? Kérd vissza a tanulópénzt, amit kifizettek helyetted a szüleid.

Conchobar 2016.08.03. 16:02:00

@annamanna: "De a Közel-Kelet nem vált kereszténnyé; egy sokkal durvább, könyörtelenebb vallást fogadott el." - De bizony az kereszténnyé vált, igaz a bizánci császár vallási hajthatatlansága miatt az arabok oldalára álltak és később áttértek az iszlámra ("634-ben az arabok rátörtek Palesztinára és Szíriára. 636. augusztus 20-án a jarmúki csata eldöntötte Szíria sorsát, amelynek monofizita lakói harc nélkül nyitották meg városaikat a muszlimok előtt")

Bell & Sebastian 2016.08.03. 16:02:27

@_Maverick: Majd talán legközelebb, ne add fel.

annamanna 2016.08.03. 16:06:32

@Conchobar: köszönöm a kiegészítést, de ez a lényegen nem változtat. Európában a mai napig nincs komoly vetélytársa a keresztény vallásnak (kivéve a muszlim bevándorlókat és a "fejben totálisan összeomlott" "zsidókat").

Conchobar 2016.08.03. 16:07:34

"@annamanna: "De a Közel-Kelet nem vált kereszténnyé; egy sokkal durvább, könyörtelenebb vallást fogadott el. És miért is? Nyilván ennek sok oka van, de az egyik oka kétségkívül a földrajzi környezet könyörtelensége." - Tehát akkor az Európába, más földrajzi feltételek közé került arabok könyörtelensége (pl.papok torkának nyiszálása) a közel-keletinél kissé zordabb klímának köszönhető?

annamanna 2016.08.03. 16:16:37

@Conchobar: A magyarok eleinte fel akarták dúlni Európát, időbe telt, mire rájöttek, hogy itt bizony más játékszabályok érvényesek, amihez alkalmazkodniuk kell, ha életben akarnak maradni.
Aztán a magyarok a kunokkal szemben játszották le ugyanezt.
Ezt az asszimilációt sajnos igyekeznek összezavarni és átírni bizonyos alvilági-elit hatalmi érdekkörök, akik például a tolvaj vándorcigányokat sem kényszerítették az európai játékszabályok elfogadására, már évszázadok óta. Vagy évtizedek óta engedik a párhuzamos muszlim társadalom kialakulását.
Az igazi problémát ez az alvilági érdekkör okozza, aminek van elég hatalma ahhoz, hogy átírja az európai játékszabályokat, és az európai emberekre rákényszerítsen egy teljesen másvilági szabályrendet.
Remélem, Európa Istene közbeszól, mielőtt elérnék a céljukat. Nagyon remélem, hogy van olyan banánhéj, amin elcsúsznak.

Conchobar 2016.08.03. 16:50:57

@annamanna: " A magyarok eleinte fel akarták dúlni Európát" - Beszéltél velük, vagy honnan ez a bizonyosság? Nehéz azt megérteni, hogy ebben az időszakban a Lajtán túl feudális anarchia volt, belső háborúskodások dúltak, és a háborúskodóknak segítségre volt szükségük. Segítség gyanánt hívták a magyarokat, ők pedig összekötötték a segítséget a kellemessel: rabolgattak, fosztogattak

Conchobar 2016.08.03. 16:54:22

@annamanna: "itt bizony más játékszabályok érvényesek, amihez alkalmazkodniuk kell, ha életben akarnak maradni" - Géza és István esetében pont nem életben maradásról volt szó, jóval inkább arról, hogy nyugati (bajor) segítséggel (amit legjobban a kereszténység felvételével tudtak előmozdítani) a magyarok többi ura (pl.Ajtony) fölé tudnak emelkedni. És ez be is jött nekik

Veder1 2016.08.03. 17:07:14

@Bell & Sebastian
"- görög filozófia
- római jog
- a Mennyei Királyság földi mása"

Igy van! Ha el akarunk indulni valamifele kozos felemelkedes fele akkor e szerint kellene szerveznunk magunkat, es az ebbol eredo szemleletet kellene MEGKOVETELNUNK az ide bevandorloktol.

Conchobar 2016.08.03. 17:13:35

@annamanna: "Ezt az asszimilációt sajnos igyekeznek összezavarni és átírni bizonyos alvilági-elit hatalmi érdekkörök, akik például a tolvaj vándorcigányokat sem kényszerítették az európai játékszabályok elfogadására" - A cigányokkal az a helyzet, hogy kis létszámú csoportokról volt szó, és mivel komoly gazdasági tevékenységet nem folytattak, adóztatni se nagyon lehetett őket, így aztán ki estek mindenki látóköréből. Ha meg tolvajkodtak, azt le tudta rendezni a hatóság. Mária Terézia idejében viszont változott a helyzet

annamanna 2016.08.03. 17:19:29

@Conchobar: Persze, amit írsz, abban mind igazad van. Ugyanakkor az is igaz, hogy már a római császárság kénytelen volt behódolni a kereszténységnek, mint vallásnak, mert nem bírta eltiporni.
Valamiért Európában "kedveznek a csillagok" a kereszténységnek (hogy orbánosan fogalmazzak).
Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy mindaz, ami mostanában zajlik, bár egymástól független, esetleg egymással szembemenő erőfeszítésnek látszik, a mélyben mégis mind az európai liberális és keresztény szellemiség kiirtását, átírását célozza.
De abban reménykedek, ha ez idáig senkinek sem sikerült (sőt inkább olyan erőre kapott a liberalizmus, mint korábban soha), akkor most sem fog sikerülni.
Bár persze az is igaz, hogy a liberalizmus leginkább pont a kereszténység kontójára erősödött meg, tehát ezt a két szellemiséget egymással szembenállónak is lehetne nevezni, én mégis úgy gondolom, nagyon is összetartoznak, és amíg az egyik életképes, addig a másik is az marad.
Nehéz egyszerre mindkettővel elbánni, persze próbálkozni lehet vele, tulajdonképpen akár érdekesnek is nevezhetném ezt a fajta erőfeszítést (biztonságos távolságból, persze). De azért átélni is érdekes, kíváncsi vagyok, mire jutnak vele és mi lesz a vége.

annamanna 2016.08.03. 17:29:14

@Conchobar: ez is igaz. A pillanatnyi "cigánypolitikát" anakronizmus volna a múltba visszavetíteni, a mostani állami politika viszont nemhogy segíti, inkább akadályozza az asszimiliációt, és a többségi társadalom követelményeivel való szembeszegülésre ösztönzi a roma népességet (persze a helyzet ennél bonyolultabb, sokan sikeresen beilleszkednek).
De a muzulmánok által létrehozott párhuzamos társadalomra is áll, hogy másfajta állami politikával nem jött volna létre. A no-go zónák kialakulása, vagy a tavalyi évben beáramlott 1,8 millió migráns ellenőrizetlen szabadjára engedése sem olyan, mint a dinók kihalását okozó meteorit becsapódás, hanem tudatos állami politika eredménye.

@Vödör: ez teljesen igaz és jogos (volna).

annamanna 2016.08.03. 18:07:44

@Conchobar: és még egy: az az európai szemlélet, amit a cigányoktól és a migránsoktól is meg kellene követelnünk, az önfenntartás.
Ezt tette lehetővé az európai föld, ez termelte ki az önbizalmat, civil kurázsit, autonómiára való törekvést, liberalizmust.
Ha valaki nem önfenntartó, hanem függ az államtól, azt könnyű elválasztani a fenti értékektől.
Elég nyilvánvaló, hogy egy államnak, ha saját maga erős akar maradni, az az érdeke, hogy a polgárai gyengék legyenek. Ahhoz, hogy a polgárok gyengék legyenek, meg kell akadályozni az autonómiájukat, azaz az önfenntartási képességüket, és állami csecsbimbókból kell őket táplálni (idővel persze csökkenteni lehet az ellátást, egészen az éhkoppig).
Az államnak ezért nem érdeke átnevelni azokat a migránsokat, akik eleve a közösségtől való függéshez szoktak hozzá. Úgyhogy nyomatja nekik a segélyt, és közben forgatja a szemeit.
Na persze, ha a polgárok elszegényednek, akkor elszegényedik a hatalmi elit is - de mire lennének jók a robotok, ha nem a termelésre, az emberi munkaerő pótlására? Úgyhogy gond egy szál se, az elit már látja maga előtt a fényes jövőt és az örök világosságot.
Azért remélem, győz a szeretet: www.youtube.com/watch?v=ktvTqknDobU

Conchobar 2016.08.03. 18:19:54

@annamanna: "Bár persze az is igaz, hogy a liberalizmus leginkább pont a kereszténység kontójára erősödött meg" - Nem érteni, hogy te mit is nevezel liberalizmusnak. Mert egyrészt voltak történelmi liberális mozgalmak (legjelentősebb az angol whig-párt), amelyeknek manapság csak perifériális szerep jut (pl a német FDP). Aztán van az a fajta liberalizmus, ami eredendően nyugat-európai államok jellemzője. Ez egy történelmi küzdelemnek a lezárásaként értelmezendő. Nevezetesen a munkásmozgalmak (ideértve nácizmust!, kommunizmust és szociáldemokráciát) és a hatalmat gyakorló elit között jött létre, legfőképpen a kommunista nyomás fenyegetés kivédésére. A harmadik fajta liberalizmusnak mondott jelenség meg az, amikor a baloldali-kommunista nézetűek munka nélkül maradván (hiszen elérték céljukat, a munkásosztály felemelkedett és megszűnt) a munkásosztály helyett új mentoráltakat keresnek, amit megtalálnak a buzikban, menekültekben, cigányokban stb, liberális szólamok, illetve a demokrácia sűrű emlegetése közepette

annamanna 2016.08.03. 18:39:36

@Conchobar: Orbán mit ért liberalizmuson?

Bell & Sebastian 2016.08.03. 19:00:10

@Vödör: De nem ebben a sorrendben, mert a görög filozófia a pálizmusban asszimilálódott, a római jog pedig a földi Igazság alapja lett, azaz mindkettő alárendelt a kereszténységhez képest, ami egy liberónak furcsa, de nem egyforma súllyal esnek latba.

Lehetne még cizellálni más egyebekkel, de a megértéshez ez is elég elég lenne, ha...

legalább alapfokon ismerné a katekizmust az, aki megszólal a témában, vagy legalább venné a fáradságot, hogy utánanéz szakavatott helyen.

Addig éljünk, míg ez be nem következik. Addig is mindig akad egy barom, aki rázendít a zsidó-keresztény nótára.

Ami felettébb csodálatos, hiszen ha már 8 éve itt lebzsel és mégsem ragadt rá semmi, akkor vagy szellemi visszamaradott, vaagy..., libsi.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 19:03:59

@annamanna: No, erre én is kívántsi lennék. Mert az aki bírja, marja, ami a libsi államrend alapja, kezd alaposan ráégni.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.03. 19:47:09

aki eu identitást keres, az nézzen csak rá a brexit szavazás korfájára. 50 év alatt lefelé haladva egyre inkább igen, fölötte egyre inkább nem. azaz igenis felnőtt egy új generáció, aki már a kontinensen ide-oda utazva, tanulva, dolgozva felfedezte magának a tágabb kontinentális családját. teljesen függetlenül attól, hogy jobbos, balos, hívő, nem hívő, miegymás. a közvetlen tapasztalat útján érzi magának a közösséget.

2016.08.03. 20:33:43

Ezek az uniós törekvések a történelem során állandóan szétestek. Csak régen birodalmaknak hívták, most meg uniónak, de ez a lényegen kurvára nem változtat semmit.

Pelso.. 2016.08.03. 20:40:15

@az igazmodó juhász: Hát persze, hogy nélkülük történnek döntések, döntési pozíciók nem nekik vannak leosztva. Persze egyszer majd mindegyikük árpi szeretne lenni, mert árpinak lenni jó. Mivel soha nem jön össze nekik (valószínű tudják), ezért néha durciznak egy kicsit.

Veder1 2016.08.03. 20:46:31

@Bell & Sebastian: én mint nem hívő keresztény a görög-római eszméket előrébb valónak gondolom, ugyanakkor mivel itt születtem és nevelkedtem, a személyiségem részévé vált bizonyos keresztény alapelvekre való törekvés, persze ettől még elkárhozom... Viszont úgy gondolom, hogy a kereszténység - az évszázadok alatt történt minden kacskaringójával együtt - Európa alapvető részévé vált, és a felsorolt háromtól alapvetően különböző gondolkodásmód NEM része az európai identitásnak.

Zsidó kultúrából én sem érzek semmit sajátomnak (számomra kívülálló számára nagyon különbözik az ószövetségi istenkép az újszövetségitől, de nem tudom mit gondolnak a hívők pl.: a szombati rőzsegyűjtés = halál kérdésről)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.03. 20:49:16

@az igazmodó juhász:

" ideje felkészülni egy
"élni és élni hagyni"
társadalmi rend megszervezésére"

nédda ki beszél :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Bell & Sebastian 2016.08.03. 21:46:40

@Vödör: Az a probléma, hogy a kereszténység nem végezhető el foxi-maxi kurzuson, mert egy végtelenségig kiérlelt rendszer, aminek legapróbb csavarja is fontos rendeltetéssel bír. Másik lényeges ismérve a kontinuitás.

2016.08.03. 21:56:45

@Pelso..:

a cionizmusról írok, hogy megszűnt pánzsidó vezető- összefogó irány lenni, az ellentétek és ellenérdekek egymás ellen fordítják őket, új szövetségek alakulnak.
eu ----> anti-eu,
usa ----> anti usa,
cionista ----> anticionista

egyik zsidó család sem hagyhatja a helyi népét magára, onnan ered a hatalma, gazdagsága, biztonsága. hátországi fedezet nélkül emigrálásra és ott passzív vegetálásra kényszerülnek. olyan még nem volt hogy később visszatérjen, a helyét addigra elfoglalta más. (ez legjobban soroson látszik, milliárd dollárral sem tudta magát visszavásárolni ide, megmaradt hazátlannak, vagy nézd meg a uk-svájc-izraelben dekkoló ezreket)

szóval azt mondom hogy a cionizmus helyett újabb zsidós okokat kell az események mögé rakni, germanizmus, hungarizmus, nacionalizmus, félelem, biztonság, patriotizmus, lokálpatriotizmus....

és közben természetesen jön az opportunizmus, nagyívű tervek, titkos megállapodások, háborúk.

Silcon 2016.08.03. 22:20:44

@Bell & Sebastian: "mindig akad egy barom, aki rázendít a zsidó-keresztény nótára"

Az nem hagyomány(*), hogy a középkorban elég sűrűn zavarták el őket innen-onnan? :)

(*) ~ egy adott közösség tudásának, tapasztalatainak összessége, mely a közösség fennmaradását támogatja.

Hagyományt, kultúrát ápolni csak megértve és átérezve lehet, aki pusztán a külsőségeire hagyatkozva teszi az előbb-utóbb úgy jár, mint a csendes-óceáni szigetlakó, aki nem érti miért nem jön a repülő, pedig mindent pontosan úgy csinál, mint pár éve az amerikai katonák, akik erre jártak. Pedig milyen jól esne már egy kis Coca cola.

Úgy is lehet fogalmazni, hogy valaki a törvény szellemiségét vagy betűjét tartja irányadónak. Juncker jogszerűen intézte el a multik minimáladóját odahaza, ettől függetlenül többen nyúlkálnak a szívlapát nyele után.

Willkommenskultur 2016.08.03. 22:31:38

Minek közös európai öntudat? Bőven elég a gazdasági együttmüködés.

A kulturális gyökerek és a kereszténység így is úgy is összeköt, amerikával is. Akkor is, ha a lakosság nagyobb része nem vallásos (nálunk). Az etikánk és a jogunk minden alapeleme a tízparancsolatban és a krisztusi tanításban gyökerezik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.03. 22:39:27

@Bell & Sebastian: magát exkommunikáljuk. német bank hiteléből vett dacia-ra ne tegyen nagymagyar matricát.

quodlibet 2016.08.03. 22:44:40

pedig van ilyen, ha eltávolodsz tőle érteni, érezni fogod, bár nem tudod szavakkal jól megragadni a lényegét. ha nem lenne, putyin nem próbálná rombolni.

Willkommenskultur 2016.08.03. 22:48:12

@quodlibet: Merkel az arabokkal, törökökkel az oroszoknál sokkal kevésbé európai népekkel hígítja az olvasztótégelyt.

Putyinnak meg tökmind1 h egyesült v. nem egyesült Európa van, csak a mostani vezetést fúrja hogy kereskedhessen megint. Junkeréket ezer okból valóban kukázni kéne.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 23:03:46

@Herr Stacheldraht Leger: Sokat járt az külföldön, a franciákban mindig megfordult a csiga, valahányszor meglátták. Ha nincsen, most nem tudnék autót szerelni.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 23:05:43

@Silcon: Mint az angol rókavadászat? Be van tiltva.

$pi$ 2016.08.03. 23:18:41

@a BircaHang Média szerk.: "akkor saját magát gyűlölő ateistát látok, aki egyik kezével iszlamistát, más kezével pedót vagy homokost simogat. "

Miért gyűlölné magát az ateista? A te vallásod mondja, hogy mindenki bűnös aki él, az ateista nem bűnös, csak ha csinál valamit!

Miért simogatná az "iszlamista" az ateista? Az iszlám egy vallás, az ateista meg pont azt gondolja, hogy az butaság, úgyhogy igazából te állsz az "iszlamistához" közelebb!

Miért simogatná a pedofilt az ateista? Jelentős részük katolikus pap, te megint csak jobban kijössz velük.

A homoszekszuálisokról meg annyit, hogy az ateistának egyetlen szabálya nincs, ami megtiltaná, hogy heteroszekszuális viszonyt létesítsen, neked vannak mindenféle kifogásaid, hogy miért nem szabad nőhöz nyúlnod. :D

2016.08.03. 23:31:10

@_Maverick: ez jo hozzaszolas es nagyon igaz! Az ember a mas kulturakkal valo szembesuleskor erti igazan meg a kulonbsegeket es az azonossagokat, es erzi magat igazan magyarnak vagy igazan europainak.

Talan ha E.T. leszall a Foldre, akkor kiderulne, hogy az embereket is osszkoti valami es nem olyan nagyok a kulonbsegek. Egy tanarnom mondogatta mindig reges regen, meg kisiskolas koromban, hogy a Foldon barmely orszagban eljunk is, de mind emberek vagyunk, es ezt onnan tudjuk, hogy ha valakinek faj a gyomra, akkor borszintol vagy vallastol fuggetlenul ugyanott fogja a hasara szoritani a kezet.

pitcairn2 2016.08.03. 23:34:51

@Kishableany:

ez remek, de ha lehet ne érveljünk effélékkel a politikai hatalom monopolizálása mellett

pitcairn2 2016.08.03. 23:39:26

@Herr Stacheldraht Leger:

1914 előtt sem volt útlevélkényszer a kontinensen

annamanna 2016.08.04. 00:25:46

@rajcsányi.gellért (ergé): @Bell & Sebastian: Tessék, itt a bibliai tíz parancsolat, ami RG szerint az európai civilizáció alapja:

És Mózes nagy sietséggel földre borula, és lehajtá fejét.
És monda: Uram, ha előtted kedvet találtam, kérlek járjon az Úr velünk; mert keménynyakú nép ez! Kegyelmezz a mi vétkeinknek és gonoszságunknak, és fogadj minket örökségeddé.
Ő pedig monda: Ímé szövetséget kötök; a te egész néped előtt csudákat teszek, a milyenek nem voltak az egész földön, sem a népek között, és meglátja az egész nép, a mely között te vagy, az Úrnak cselekedeteit; mert csudálatos az, a mit én cselekszem veled.
Jegyezd meg magadnak a mit ma parancsolok néked. Ímé kiűzöm előled az Emoreust, Kananeust, Khittheust, Perizeust, Khivveust, Jebuzeust.

1. Vigyázz magadra, nehogy szövetséget köss annak a földnek lakosaival, a melybe bemégy, hogy botránkozásra ne legyen közötted.
Hanem oltáraikat rontsátok el, törjétek össze bálványaikat, és vágjátok ki berkeiket.
Mert nem szabad imádnod más istent; mert az Úr, a kinek neve féltőn szerető, féltőn szerető Isten ő.
Hogy valamiképen szövetséget ne köss annak a földnek lakosaival, hogy a mikor isteneiket követvén paráználkodnak, és áldoznak az ő isteneiknek, és meghívnak téged, egyél az ő áldozatukból.
És feleséget ne végy az ő leányaik közül a te fiaidnak, hogy mikor paráználkodnak az ő leányaik isteneiket követvén, a te fiaidat is paráználkodásra vigyék, az ő isteneiket követvén.
2. Ne csinálj magadnak öntött isteneket.
3. A kovásztalan kenyér innepét megtartsad: hét nap egyél kovásztalan kenyeret, a mint megparancsoltam néked, az Abib hónap ideje alatt; mert Abib hónapban jöttél ki Égyiptomból.
4. Mindaz a mi az anyja méhét megnyitja, enyém legyen, és minden hímbarmod is, a mely a te tehenednek vagy juhodnak első fajzása.
5. De a szamárnak első vemhét juhon váltsd meg; ha pedig nem váltod, szegd nyakát. Fiaid közül minden elsőszülöttet megválts, és ne jöjjön üresen előmbe senki.
6. Hat napon munkálkodjál, a hetedik napon pedig pihenj; szántás és aratás idején is pihenj.
7. A hetek innepét is megtartsd a búza zsengének aratásakor; meg a betakarás innepét is az esztendő végén.
8. Háromszor esztendőnként minden férfiú jelenjen meg az Úrnak, Izráel Ura Istenének színe előtt.
Mert kiűzöm a népeket előled, és kiszélesítem határodat, és senki nem kívánja meg a te földedet, mikor felmégy, hogy a te Urad Istened előtt megjelenjél, esztendőnként háromszor.
9. Áldozatom vérét ne ontsd ki kovász mellett, és a husvét innepének áldozatja ne maradjon meg reggelig.
10. Földed zsengéiből az elsőt vidd fel az Úrnak a te Istenednek házába. Ne főzz gödölyét az anyja tejében.

És monda az Úr Mózesnek: Írd fel ezeket a szavakat; mert ezeknek a szavaknak értelme szerint kötöttem szövetséget veled és Izráellel.
És ott vala az Úrral negyven nap és negyven éjjel: kenyeret nem evett, vizet sem ivott. És felírá a táblákra a szövetség szavait, a tíz parancsolatot.
(2. Mózes 34:8-28)

Komolyan gondolod, hogy ez az európai civilizáció alapja?

dukeekud 2016.08.04. 00:36:41

Egy dokumentum filmben, ugy fogalmaztak, Europa legfobb erteke, az egymassal versengo nemzetallamok.
Europa a nemzetallamok kozotti kisebb nagyobb kulonbsegek miatt Europa, ezert ezt fent kell tartani.
Kinaval hasolitottak ossze.
2 ezer evvel ezelott kina sokkal fejlettebb volt mint az akkori Europa. De aztan a sok kisebb tartomanyt az egyik csaszar egyesitette, es onnantol lelassult, szinte megallt a fejlodes. Igy Europa boven megelozte civilizaciossan.

morph on deer 2016.08.04. 00:39:45

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Európának egyébként milyen gyökerei vannak szerinted?"

Például mint a magyar miniszterelnök...
Egyike a legnagyobbaknak..!

Willkommenskultur 2016.08.04. 00:41:45

@annamanna: A mózesi parancsnak semmi köze a kereszténységhez, ergo az európaisághoz se.

Willkommenskultur 2016.08.04. 00:47:48

@dukeekud: '2 ezer evvel ezelott kina sokkal fejlettebb volt mint az akkori Europa. '

Kr.u.16ban? Hát, nem éppen. A Római Birodalom már létezett, méghozzá köztársaság volt. A világkereskedelem szálai Rómában értek össze nem kínában.

De Albánia pl. ma is fejletlenebb mint Kína, szóval az a kérdés mit számítunk Európának.

morph on deer 2016.08.04. 01:01:45

@Conchobar:
Figyelmedbe ajánlom, hogy az általad felsorolt önállósági törekvések java része NEM az Európától való "önállósodást" akarja elérni, hanem általában az őket bekebelező országoktól való - főleg politikai és gazdasági - függetlenedés a céljuk. Természetesen ilyen esetekben a kulturális motiváció is felerősödik, pl nyelvhasználat, stb.

A skótok például kimondottan a közös Európához akarnak/szeretnének tartozni, "nemzetállami" törekvéseik ellenére.

Willkommenskultur 2016.08.04. 01:17:05

@morph on deer: Amikor dől a szar kiéleződnek a konfliktusok (a legjobb családban is).

Európa az elmúlt 10 évben is vesztett világgazdasági jelentőségéből, nyugaton az életszínvonal a legjobb esetben is stagnál (azzal h mindenhol emelték a nyugdíjkorhatárt), de a UKben a reálbér 10%-ot csökkent 10 év alatt. Az országok fele nem éri el még a 2008as GDP kibocssátási szintet se.

A görögök nem éledtek fel, az olaszok bankrendszere a csőd szélén áll, a britek kiváltak, az EU ellenesség Franciaországban erősebb mint a briteknél, és nagyon sanszos, hogy Hollande 1 éven belül repül, és LePen követi. Nem áll jól a projekt, sem az USA-hoz, sem a feltörekvő országokhoz képest. A VG évi átlag 3,3% körül bővül, Európa még az évi 1%-ot sem éri el az elmúlt 10 évben (az is kb. kelet-európa GDP növekedése).

És ez csak a gazdaság, migráncsokról még nem is beszéltünk.

dukeekud 2016.08.04. 01:46:17

@Willkommenskultur: Tudomanyossan muszakilag ertettem a fejletseget.
A selyem a porcelan a puskapor, az iranytu. A kinaiak mar akkor kezdetleges raketakkal lotek egymast, es tengeralattjarokat vetettek be csatakban, amikor a romaiak meg talan a lovat sem ismertek, de legalabb is nem hasznaltak.
A kinaiak hasznaltak eloszor agyukat, es akkora hajokat epitettek mint az 1800-as evek az angolok, franciak, nemetek.
Amerikaba is ezer evvel koraban jutottak el, mint az Europaiak.

annamanna 2016.08.04. 02:13:07

@_Maverick: Ez legalább teljesen konkrét, nekem tetszett, amit írtál. Eszembe jutott róla három nő példája, akik nemhogy kívülállónak érezték kint magukat, de nagyon negatívan is ítélték meg az amerikai mentalitást:
1. egy ismerős nő költözött ki a rendszerváltás környékén az USA-ba, de igen hamar "sikítva" jött vissza, bár nem Magyarországra, hanem Bécsbe. Azt mondta, Amerikát csak az amerikaiak érthetik meg. Bécs élhető, Amerika nem az.
2. egy másik nő akkor jött vissza, amikor a (rézbőrű származású) férjét börtönbe csukták. Azt mondta, az csak egy rossz vicc, hogy Amerika a szabadság földje.
3. a "Menjek vagy maradjak" new yorki részében www.youtube.com/watch?v=xlQhYVQSpDE egy Donáth Miriam nevű, Manhattanban élő újságíró azt mondja, a legszívesebben sírva jönne haza, annyira rosszul érzi ott magát. Számára borzalmas, embertelen a new yorki mentalitás, és nagyon magányos.

@jose maria padilla: "ha az irodalomban megjelenek a kurvák, nem jelenti azt, hogy a kurvák irodalomteremtők."

Ezt lopom, annyira frappáns.

@Conchobar: " Ami azt illeti elég jellegzetes egy zsidó templom (a díszítését tekintve)."

Talán nem tűnt fel, de nincsenek zsidó templomok. Egyetlen darab zsidó templom sincs a földgolyón, már lassan kétezer éve, amikor a rómaiak lerombolták a Heródes-féle templomot. És nem is lesz soha, legfeljebb, ha a Jelenések könyve szerinti Fenevad fel nem építtet valami tákolmányt az Al Aksza mecset helyén.

@Herr Stacheldraht Leger: Ezzel össze is lehet foglalni a lényeget.
Egy idő után például a római birodalmi identitás is kialakult:

Csel 16,37-38 Pál pedig monda nékik: Megvesszőztek minket nyilvánosan, ítélet nélkül, holott római emberek vagyunk, és tömlöczbe vetettek: és most alattomban akarnak bennünket kiküldeni? Nem úgy; hanem jőjjenek ők maguk és vezessenek ki minket.
A poroszlók pedig megmondák a bíráknak e beszédeket; és azok megfélemlének, mikor meghallották, hogy rómaiak,

Csel 22,25-29 A mint azonban lekötötték őt a szíjakkal, monda Pál az ott álló századosnak: Vajjon szabad-é néktek római embert, kit el nem ítéltek, megostorozni?
Miután pedig ezt meghallá a százados, elmenvén, megjelenté az ezredesnek, mondván: Meglásd, mit akarsz cselekedni; mert ez az ember római.
Hozzámenvén azért az ezredes, monda néki: Mondd meg nékem, te római vagy-é? Ő pedig monda: Az.
Mindjárt eltávozának azért ő tőle, a kik őt vallatni akarák. Sőt az ezredes is megijede, mikor megértette, hogy római, és hogy őt megkötöztette.

Csel 23,27 Ezt a férfiút, kit a zsidók megfogtak és meg akartak ölni, oda menvén a sereggel, kiszabadítám, megértvén, hogy római.

@bbjnick: Ez lehet, hogy régen még igaz volt, a grófságok korában, de ma már nem. Inkább olvasd el azt, amit itt feljebb idéztem. A római birodalom is kialakította a maga közös identitását, és az Európai Unió is.

@az igazmodó juhász: "egyik zsidó család sem hagyhatja a helyi népét magára, onnan ered a hatalma, gazdagsága, biztonsága. hátországi fedezet nélkül emigrálásra és ott passzív vegetálásra kényszerülnek."

Ezzel nagyon konkrétan azt állítod, hogy élősködők, akik képtelenek az önfenntartásra. Feljebb azt fejtegettem, hogy az európai identitás alapja az önfenntartás, aminek következménye az autonómiára való törekvés, a civil kurázsi, a liberalizmus, a tolerancia, a szabadságjogok stb, és ebben a mentalitásban volt képes meggyökerezni a kereszténység is.
Az általad leírt viselkedési forma nyilvánvalóan szöges ellentétben áll ezzel. Inkább a közel-keleti migránsok viselkedésére hasonlít, mert mindkét társaság ugyanannak a civilizációnak az örököse, a több ezer évvel ezelőtt kialakult folyamvölgyi államiságnak, ami az emberekből rabszolgákat és despotákat (felsőbb- és alsóbbrendű embereket) csinált.

@Willkommenskultur: Bár meggondolandó, hogy a "Ne főzz gödölyét az anyja tejében." mégiscsak olyan civilizációs kőszikla, amire aztán egész Európa rátehénkedett!

A gazdasági pozíció gyengülése valóban fontos; kérdés, kinek áll érdekében az oroszoktól való elzárkózás-szembenállás, és ehelyett a több millió muszlim migráns munkaerőpiaci tényezőként való szerepeltetése.

@dukeekud: Nekem az tűnt fel, hogy a kínaiak sokkal könnyebben képesek beilleszkedni az európai vagy amerikai közegbe, mint az indiaiak, pakisztániak, afgánok, arabok, cigányok stb.
A mentalitásuk, munkamoráljuk is sokkal közelebb áll hozzánk, és a férfi-nő kapcsolat, a nők társadalmi helyzete is sokkal kiegyenlítettebb, egyenrangúbb, mint Indiában vagy a muzulmán területeken.

morph on deer 2016.08.04. 02:38:16

@Willkommenskultur:
Bár az jórészt stimmel/várhatóan fog stimmelni amit mondasz, de ez még mindig nem jelenti - nekem - a nezetállamokba való zárkózást egy, a jelenleginél sokkal együttműködőbb Európával szemben.
A szellem kiszabadult a palackból, és jobban érzi magát! Azok a százezrek pedig, akik megtapasztalták a szabad mozgás és a kozmopolita életszemlélet lehetőségét, szabadságát, kötve hiszem, hogy szivesen visszatérnének a lokális, ha úzgy tetszik provinciális modellhez, ami egyenes következménye lesz/lehet egy "Európán kívüli", nacionalista modellnek.

A lényeg: szerintem semmi nem lesz olyan, mint az EU előtt volt. Olyasmit várni, vagy akár elképzelni is hiábavaló. Annak a kornak már vége!

annamanna 2016.08.04. 03:44:20

@annamanna: A kínaiakról és a nőkről jut eszembe, hogy az is lehet, hogy az amerikai dolgozó néger nők is sokkal jobban értik a "fehér" értékrendet és kultúrát, mint az a tradicionális fehér család, ahol a nő apuci játékszere.

Legalábbis nagyon érdekes Obamának ez a nyilatkozata: "Obama szerint Donald Trump alapvető dolgokat nem ért a világról." "Az a tény, hogy úgy tűnik, nincs meg az alapvető tudása sem olyan fontos témákkal kapcsolatban mint Európa, a Közel-Kelet és Ázsia, azt jelenti, hogy szánalmasan felkészületlen arra, hogy elvégezze ezt a munkát." mandiner.hu/cikk/20160803_obama_trump_alkalmatlan_elnoknek

Egyrészt persze-persze, mondania kellett valamit Clintonné érdekében, másrészt ez elég mellékes témának, picike rúgásnak tűnik egy elnökválasztás során, mert az amerikai elnöknek elsősorban a saját országát kell értenie, nem Európát meg Ázsiát (amúgy az is fura, hogy a Közel-Keletet külön kontinensként említette). De!
Azt nem tudom, hogy Donald Trump a magánéletében mennyire követi a közel-keleti családmintát (ezt eufemisztikusan "patriarchális"-nak nevezik), de felteszem, a feleségeinek nem sok szalmaszálat kellett keresztbe tenniük, inkább tejben-vajban fürösztötte őket, hogy megőrizzék Donald papa számára a szexuális "kisugárzást" (ez utóbbi kifejezést Rogánnétól vettem, mert ő is a lányok "kisugárzására" figyel, pláne, ha a Bad Girlz klubban csapatja a bulikát).

Obama mellett viszont egy totál másfajta nő áll, aki természetesnek veszi, hogy egyenrangú a férjével, nincs neki alárendelve, és nem kitartott háremhölgy vagy "fehér" cseléd.
Obama szavai mögött szerintem ez is rejlik - Trump nem látja a világot olyannak, mint Obama (és neje); és Obama szerint az ő (és neje) nézőpontja a legális, elfogadott, "fehér civilizációs", míg Trumpé (a Trump családé) kívülálló, idegen, barbár.

És ha mindezen továbbmegyek, azt kell mondanom, hogy mindazon magyar politikusok, akik "keleti" családmodellt valósítanak meg a magánéletükben, láthatóan nem értik Európát, nem is értékelik, inkább támadják, és kelet felé nyitnak, pláne azon országok felé, ahol a férfi felsőbb- és a nő alsóbbrendűsége az elfogadott világtörvény.
Naná, hogy ezen mélyen tisztelt hölgyeim és uraim az amerikai elnökjelöltek közül is Trumpot favorizálják.

Sok ember számára nyugaton is előnyösebb a keleti mintát követni a párkapcsolatban (általában a keresztény egyházak is ezt preferálják), ez a két minta tehát nem elvágólagosan oszlik meg kontinensek között, legfeljebb arányszámokban mutathatók ki különbségek; ahol az egyik vagy a másik típusú kapcsolati forma dominál, az a magánéleten kívül még nagyon sok dologra rányomja a bélyegét, például a munkamorálra, egyén és állam viszonyára, szabadságjogokra, toleranciára, sőt még a környezet tisztaságára is.
Ez egy nagyon alapvető különbség, ami sokkal mélyebb, mint a bőrszín vagy vallás. Az élet legtöbb területére kihat a kétféle szexus közti különbség.
Európa annyira fehér Európa, amennyire a nő egyenrangú, és Ázsia annyira sötét Ázsia, amennyire a nő alávetett.
Európában illegálisnak számít az alávetett nő; Ázsiában illegálisnak számít az egyenrangú nő. Persze a kép nem fekete-fehér, a szürkének ötvennél is több árnyalata van. "Van, ami változott, van, ami nem, és azt is látjuk, hogy nem is fog. Hogy volna itt egy mozdíthatatlan alapvaj. A vaj nem jár egyedül. Satöbbi." (Esterházy Péter)

Az egyenrangúság és az alávetettség kultúrájára hozok két olyan művészi példát, ami szembemegy a "keresztény" erkölcs- és világképpel, de elég jól bemutatják azt a különbséget, ami valahol mélyen az erkölcstelent a morál felé lendíti, az erkölcsöst pedig az amorálisba taszítja.
Az egyik példában a film szándékait kell értékelni (az ábrázolt történelmi szituációhoz talán nem sok köze lehet): www.youtube.com/watch?v=PWgCqbWwpBg - a filmben a nők meglehetősen egyenrangú partnerei a férfiaknak.
A másik egy irodalmi példa:
"Megágyaztak. Levetkőztek. Ágyba bújtak.
Mariska eloltotta a villanyt. Ő is lefeküdt. Egy ideig hallgatott, aztán félénken megkérdezte: - Háromba vágtad, édes, jó Lajosom?
- Háromba? Nem. Négy egyforma darabba vágtam... Talán nem jól tettem?
- De jól tetted, édes, jó Lajosom - mondta Mariska. - Te mindig tudod, mit hogyan kell csinálni."

A Tóték példájából látható, hogy nem csupán a nő behódoló és kiszolgáltatott, hanem a férfi is behódoló és kiszolgáltatott. A nő alávetettsége egyben a férfi alávetettsége is; a nő egyenrangúsága egyben a férfi egyenrangúsága is. Ahol liberalizmus van, az mindenkire érvényes, és ahol diktatúra van, az is mindenkire érvényes.
A Tóték alapján nyilvánvaló, hogy az elnyomás-elnyomottság alapvetően szembemegy az erkölccsel; az erkölcs alapja csak az egyenrangúság lehet.
Szókratész, mint erkölcsfilozófus pontosan tisztában volt vele, hogy a "természet rendjére" apelláló "erősebb kutya baszik" elve totálisan erkölcstelen. Ilyen alapra semmiféle moralitást nem lehet építeni. Nincs "úri morál" csak "úri amoralitás" van.

chrisred 2016.08.04. 05:27:55

@Willkommenskultur: A Földközi-tengeri kereskedelem szálai értek össze Rómában. A Qin-dinasztia ugyanebben hasonló méretű és szervezettségű birodalmat fogott össze, és ugyanúgy meg voltak arról győződve, hogy az a civilizált világ központja.

Avocado Diaboli 2016.08.04. 06:16:27

@_Maverick: En ertem mit mondasz es egyetertek. Amikor az ember Europan kivul el, akkor van az a fajta europai identitas amirol beszelsz. Az europai identitas hirtelen nagy jelentoseget kap, mert kontrasztban all az amerikaival. De Europaban elve ebbol az europai identitasbol nem sokat erezni, ott inkabb a nemzeti vagy helyi identitas a fontos. Pl. hogy magyar, vagy pesti valaki, vagy akar az hogy rakosborzasztoi.

Avocado Diaboli 2016.08.04. 06:19:56

Egyetertek azzal hogy az emberi jogok meg tolerancia nem hatarozzak meg az europaisagot. Ezeket az idealista vagyalmokat mashol is nyomjak, foleg a nyugati orszagokban, es nem feltetlenul Europaban. Meg aztan az europai tortenelem mintha masra utalna.

Kaflin 2016.08.04. 06:21:59

Isten éltesse James Hetfieldet! (Tegnap volt a születésnapja

Conchobar 2016.08.04. 07:16:26

@annamanna: "Talán nem tűnt fel, de nincsenek zsidó templomok." - Hagyd már a csudába ezt szőrszálhasogató zsidó teológiai kérdést a templom és a zsinagóga megkülönböztetésére. Különösen, hogy "A reformzsidók a templom elnevezést is használják a zsinagógára, de az ortodox zsidók egy része ezt a szóhasználatot a jeruzsálemi templom kizárólagos volta miatt elutasítja"

Conchobar 2016.08.04. 07:19:32

@morph on deer: "Figyelmedbe ajánlom, hogy az általad felsorolt önállósági törekvések java része NEM az Európától való 'önállósodást' akarja elérni" - Nem. És az ENSZ-től se akarnak 'önállósodni' és feltehetően a NATO-tól se, azaz a NATO nevű szövetségnek is tagjai akarnak maradni

Conchobar 2016.08.04. 07:25:53

@annamanna: "Orbán mit ért liberalizmuson?" - Nem kérdeztem még tőle. Nem is fogom, mert számomra Orbán nem jelent szellemi iránytűt. Se pro, se kontra

nu pagagyí 2016.08.04. 07:46:21

Mindent dinamikájában kell nézni. Amikor létrejött az első köztársaság, az akkori "konzervatívok" nyilván bőszen ostorozták a köztársaságot akarókat, hogy nincs hagyománya a dolognak, az emberek a békés szolgalétet szeretik, meg a jó királyt (az átalakulás áldozatairól most ne essen szó).

Nagyszerű érv a két világháborúval kontrázni a humanizmust. Pedig pont ezért vágott bele Európa jobbik fele egy új projektbe, aminek egyik sarokköve az emberi jogok egyetemes nyilatkozata volt, a másik pedig a nemzeti acsarkodás leküzdése egy kölcsönös bizalomra épülő szorosabb együttműködés kialakításával Európa nemzetei közt.

Nem kell aggódni, lesz "hagyománya" a dolognak, még akkor is, ha ez egy olyan nehéz sorsú, perifériális országból, mint a miénk nem nagyon látszik. Az új identitás kialakult, nehéz lesz Európát visszaalakítani kerítésekkel szabdalt szemétdombbá. Ez akkor is így van, ha a "régi hagyomány" erőteljes rúgásokkal igyekszik a víz felett maradni. Hosszabb távon nem győzhet a gyűlölet, az agymosás, a melldöngetés. Európa valódi hagyománya ugyanis nem a a bigott vallásosság, a hatalom által kötelezően előírt egyetlen igazság, hanem a mindig újra törekvés, a becsületes utópiák. Európa az a hely, ahol sokan mernek álmodni még az embertelenség körülményei közt is és akkor is, ha nem jár érte dicséret.

Conchobar 2016.08.04. 08:26:45

@nu pagagyí: "Ez akkor is így van, ha a 'régi hagyomány' erőteljes rúgásokkal igyekszik a víz felett maradni." - Nagyon hasonló volt a szöveg a Rákosi-féle kommün elején is (meg később is), akkoriban az emberek nagy része is elfogadta, hogy a kommün a jövő útja, a progresszió. Nem telt el 50 év, és be kellett látniuk, hogy még az a jövő útja. Ez is egy jó balekfogó szöveg, hogy "Pedig pont ezért vágott bele Európa jobbik fele egy új projektbe, aminek egyik sarokköve az emberi jogok egyetemes nyilatkozata volt, a másik pedig a nemzeti acsarkodás leküzdése". Az európai hatalmak (vezetői) immár nem a nemzetre hivatkozva avatkoznak be más országok belügyeibe, nem a nemzeti érdekekre hivatkozva bombázgatnak, hanem a demokráciára meg emberi jogokra hivatkozva. A középkorba még Jézus tanításainak a terjesztése volt a hivatkozási alap. A hivatkozás tekintetében határozott a fejlődés, most is igazodik az irányadó ideológiához

Conchobar 2016.08.04. 08:27:32

@Conchobar: jav: Nem telt el 50 év, és be kellett látniuk, hogy még sem az a jövő útja

Larry Silverstein 2016.08.04. 08:54:42

@annamanna: Obama persze h savazza Trumpot, az lenne meglepetés ha nem így lenne. Lehet hogy az Apehos botrányát meg Klintonné levelezgetős botrányát is könnyebb lesz elsimítani, ha demokrata elnök lesz a következő.

Göntér László 2016.08.04. 08:56:00

Bizonyára találhatunk közös elemeket, de ezeket a közös elemeket a globalizáció felül írja.
ktkj.blog.hu/2013/07/24/uniok_kialakulasa

Larry Silverstein 2016.08.04. 09:00:28

@nu pagagyí: 'Nagyszerű érv a két világháborúval kontrázni a humanizmust. Pedig pont ezért vágott bele Európa jobbik fele egy új projektbe, aminek egyik sarokköve az emberi jogok egyetemes nyilatkozata volt, a másik pedig a nemzeti acsarkodás leküzdése egy kölcsönös bizalomra épülő szorosabb együttműködés kialakításával Európa nemzetei közt.'

Európa jobbik fele=amerika pillanatnyi érdekből a kommunizmust támogatta a nácizmussal szemben, mert különben esélyük sem lett volna a seggük kényelmének a megvédésére. Persze előtte a nácizmust is támogatta amerika, mert így mindkét oldal fegyverkezéséből profitálhatott. Utána át is engedték a fél kontinenst a kommunistáknak. A háború utáni zsidó berendezkedéshez meg nyilván közelebbb állt a zsidó világkommunizmus, mint a nácizmus. Bár ez utóbbi sem egy humanista utópia lett.

Kovi1970 2016.08.04. 09:00:54

Ez a cikk még a szokásos félművelt nekonnak tetszelgő vizslasimogatós szélsőjobb szinten is gyenge.

Mindjárt benyalunk egyet a Putyini pánszláv bábáskodásnak? Mert ott aztán lehet nemzeti identitást gyártani...

Jó lenne ha alapvető dolgoknak utánaolvasna a szerző, hogy pl még a nemzet koncepció is mennyire eltér a kontinensen.

Addig jó amíg nem próbál senki mesterséges Európai identitást keresni, és másokat erőszakkal beolvasztani.

Pont a kultúrák szokszínűsége a szép.

Egy "európai" (legyen az délolasz vagy skandináv) nagyon más lesz mint egy "amerikai" (pedig egy New yorki vagy egy texasi kulturálisan is más lesz).

is 2016.08.04. 09:14:29

Tokeletes levezetes, alig ket kiindulasi pontot kellett meghamisitani, hogy kijojjon az eredmeny:
1. A felvilagosodas minosegileg meghaladja zsidokereszteny kulturkort. Megszuntetve orzi meg, es olyan kovetkezmenyei vannak m szekularizacio, tudomanyos es technikai fejlodes.
2. Mar dehogyisnem a feher civilizalt emberek kozossege Europa. Vannak bortonok, torvenyek es rendorseg, itt nincs szabad fegyverviseles (barbar USA), nincs lincseles, nincs gyerekmunka stb. Mar egy, a vilag nagy reszehez kepest, civilizalt es kulturalt Torokorszag sem johet be, amig rendbe nem teszi magat. Ezt osszehozni olyan eszmekkel, amik masok gyuloleten alapulnak, teljes tevedes, bar megertem, hogy a barbarosodo Mon, a felazsiai magyar csaladmodellben felnove ezt nehez erzekelni.

Szoval csak ket alapveto tevedesbol/hazugsagbol kell kiindulni, aztan pazarolni az IQt. Kuka.

Bell & Sebastian 2016.08.04. 09:16:09

@is: Saját hülyeség, vagy betanult? Kuka.

Krumpli Bogart 2016.08.04. 09:42:53

Nem kellett volna túlbonyolítani a dolgot. Európában mi a közös? A gazdasági érdek.
Le kell írni öt A4-es oldalon, hogy az EU gazdasági közösség, a tőke, áru, munkaerő szabad áramlása érdekében nincs belső határ, közös az adó és pénzügyi rendszer és erős a külső határ.
Ennyi. Nem kell több púder és vízfejű párhuzamos intémények, meg politikusok.

pitcairn2 2016.08.04. 14:09:54

@Krumpli Bogart:

ja, éljenek a monopóliumok, az oligopóliumok és a kartellek:)

pitcairn2 2016.08.04. 14:12:46

@is:

"itt nincs szabad fegyverviseles (barbar USA)"

1914 előtt Európában is volt (lásd boldog békeidők...)

hangulati aláfestésként pedig gyönyörködj az Esterházy család fraknói arzenáljában:)

Fraknó vára - fegyvergyűjtemény, puskák, kardok
indafoto.hu/akb/image/13457765-b2191ec7

pitcairn2 2016.08.04. 14:19:59

@Kovi1970:

"Addig jó amíg nem próbál senki mesterséges Európai identitást keresni, és másokat erőszakkal beolvasztani."

akkor most egy kicsit gyalázd az alábbit:)

THE DEVELOPMENT OF EUROPEAN IDENTITY/IDENTITIES:
UNFINISHED BUSINESS
ec.europa.eu/research/social-sciences/pdf/policy_reviews/development-of-european-identity-identities_en.pdf

pitcairn2 2016.08.04. 14:22:15

@nu pagagyí:

bocsi, de az a két világháború Európa egyesítéséről szólt...

pitcairn2 2016.08.04. 14:23:04

@nu pagagyí:

"Az új identitás kialakult, nehéz lesz Európát visszaalakítani kerítésekkel szabdalt szemétdombbá"

1914 előtt sem volt útlevélkényszer Európában...

pitcairn2 2016.08.04. 14:30:49

@Herr Stacheldraht Leger:

ez már 1914 előtt is megtörtént...

"azaz igenis felnőtt egy új generáció, aki már a kontinensen ide-oda utazva, tanulva, dolgozva felfedezte magának a tágabb kontinentális családját. "

oszt nem volt happy end a sztori végén...

pl. állítólag még adolf is lehúzott néhány hónapot Liverpoolban, (legalábbis az akkoriban ott élő rokonai ezt állítják) de erről senki sem tud biztosat, mivel akkoriban a kutya sem foglalkozott ezekkel a gyüttmentekkel...

Did Adolf Hitler ever visit Liverpool, and if so, why?
www.theguardian.com/notesandqueries/query/0,5753,-1915,00.html

akár New York-ig vagy Melbourne-ig is elmehettél kis hazánkból útlevél nélkül...

pitcairn2 2016.08.04. 14:34:14

@Herr Stacheldraht Leger:

pl. a Titanic-on (1912-ben) különben anno nemhogy útlevelet nem kértek, de az se volt probléma ha fiktív név alapján utaztál (mondjuk "Zeusz" vagy vmi hasonló), többek között ezért sincs még ma se normális utaslista, kb. ilyenek voltak anno a viszonyok és úgy összességében semmi probléma sem volt velük...

pitcairn2 2016.08.04. 14:36:14

@Herr Stacheldraht Leger:

persze az útlevélmentesség az 1914 előtti kontextusban teljesen érthető elvégre a gyüttmentek semmire sem voltak jogosultak és nem viselkedtek megfelelőképpen akkor igen gyorsan repültek...

2016.08.04. 15:12:04

@bbjnick:

európa nem a múlt,hanem a jövő.
nemzetállamok felettiség, ateizmus
az más kérdés, hogy lokálisan is lehet erős, elvégre erős lokalitások hálózata + eu-szint, nemzetállamnak sok helye már nincs.

Bell & Sebastian 2016.08.04. 15:29:33

@WiteNoir: Valamit nagyon félre tetszett érteni, mert nem arról volt szó, hogy a nemzetállam erős rés Európa várán. Pontosan arról, hogy a nemzetek- és államok felettiség nagyon is összetartotta a konstrukciót, míg az újmódi behúzza az amerikai lobogó alá, lehetünk a gyarmatok gyarmata, ami lássuk be, nem egy kecsegtető pozíció.

Az erőforrás-elszívás nagyobb dimenziót kap, a végeken majd harcolnak a szabaccságért az elvtársak, míg az elit vidáman tovább kollaborál, helyben vagy a központban, attól függően hol lehet többet lopni.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.04. 20:35:50

@pitcairn2: affaszt lófaszt, 1914 előtt az utazás luxus volt a keveseknek, igazolvánnyal, vagy nélküle. manapság nem az, igazolvánnyal vagy nélküle, hétvégi hányásra is átjön romkocsmázni john doe. tök más alaphelyzet, pubi.

pitcairn2 2016.08.04. 21:26:30

@Herr Stacheldraht Leger:

változik attól vmi ha csúnyán beszélsz? :)

"A rapid expansion of railway infrastructure and wealth in Europe beginning in the mid-nineteenth century led to large increases in the volume of international travel and a consequent ___unique dilution___ of the passport system for approximately thirty years prior to World War I."

en.wikipedia.org/wiki/Passport#History

pitcairn2 2016.08.04. 21:36:19

@Herr Stacheldraht Leger:

különben még Amerikába is több mint 1 millió ember vándorolt ki kis hazánkból 1914 előtt és közülük több százezren vissza is tértek (akár az Amerikából jöttünk mesterségünk címere című játékra is gondolhatsz itt, ennek állított emléket...)

pitcairn2 2016.08.04. 21:43:19

@Herr Stacheldraht Leger:

rémlik még az alábbi könyv, amelyben egy angol úriember azzal kelt feltűnést, hogy mániákusan pecsételtetni szeretne a senki által nem kért útlevelébe? :)

"„A konzul befejezte az olvasást.
- Ön Phileas Fogg esquire? - kérdezte a gentlemantől.
- Igen, uram - válaszolt az.
- Ez az ember az inasa?
- Igen. Francia; neve: Passepartout.
- Londonból érkezett?
- Igen.
- Útjának célpontja?
- Bombay.
- Köszönöm, uram. TUDJA, HOGY A VÍZUM MA MÁR CSAK FÖLÖSLEGES FORMASÁG, ÉS AZ ÚTLEVÉL
BEMUTATÁSA NEM KÖTELEZŐ?
- Tudom, uram - felelte Phileas Fogg -, én azonban szeretném, ha aláírásával igazolná, hogy
átutaztam Szuezon.
- Kérem, uram.”
"

JULES VERNE
NYOLCVAN NAP ALATT
A FÖLD KÖRÜL
mek.oszk.hu/02000/02045/02045.pdf

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 02:37:52

@pitcairn2: phileas fogg meg a korabeli szafarizók aztán baromira a tömegturizmus és a manapság bevett masszív hétköznapi eu-n belüli emberi érintkezések überelése, mondjál még valami baromságot

annamanna 2016.08.05. 05:24:16

@Conchobar: Hagyjuk már. Pont te vagy rendkívül szőrszálhasogató, elmerülsz az apró részletekben (ami viszont igen hasznos, már többször hasznát vettem, hogy felhívtad a figyelmemet a részletekre).
A templom és a zsinagóga megkülönböztetését viszont korántsem lehet szőrszálhasogató teologizálásnak nevezni, hanem az egyik legalapvetőbb, legkardinálisabb kérdésnek.
A Templom a Szent Sátor utóda, az az Isten által kijelölt és felszentelt hely, ahol a kötelezően előírt istentiszteleti kultuszt el lehet végezni.
Csakhogy NINCS TEMPLOM, NINCS SZÖVETSÉG LÁDÁJA, SEMMI SINCS! Nincs lehetőség a mindennapos áldozati kultusz végzésére, mert nincs hol bemutatni, nincs szent hely!
És azt is pontosan lehet tudni, hogy ez nem véletlenül van így, hanem Jézus próféciája teljesedett be vele, aki megmondta, hogy:

Mk 13,2 Jézus pedig felelvén, monda néki: Látod ezeket a nagy épületeket? Nem marad kő kövön, a mely le nem romboltatik.
Lk 19,44 És a földre tipornak téged, és a te fiaidat te benned; és nem hagynak te benned követ kövön; mivelhogy nem ismerted meg a te meglátogatásodnak idejét.
Lk 21,6 Ezekből, a miket láttok, jőnek napok, melyekben kő kövön nem marad, mely le nem romboltatnék.

Az ószövetségnek vége! Nincs "zsidó vallás", és ezt konkrétan lehet tudni abból, hogy nincs "zsidó" templom, ahol Istent tisztelnék!
Ez nem szőrszálhasogatás, hanem pont a lényeg!
Aki ezzel ellenkezik, az elviseli a következményeit az Isten ellen való lázadásnak.

Annakokáért voltak ugyan az első szövetségnek is istentiszteletei rendtartásai, mint szintén világi szenthelye.
Mert sátor építtetett, az első, a melyben vala a gyertyatartó, meg az asztal és a kenyerek felrakása; ezt nevezték szenthelynek.
A második kárpiton túl pedig az a sátor, melyet neveztek szentek szentének,
Melyben vala az arany füstölő oltár és a szövetség ládája beborítva minden felől aranynyal, ebben a mannás aranykorsó és Áron kihajtott vesszeje meg a szövetség táblái,
Fölötte pedig a dicsőség kérubjai, beárnyékolva a fedelet, a mikről most nem szükséges külön szólani.
Ezek pedig ekképen levén elrendezve; az első sátorba ugyan mindenkor bejárnak a papok az istentisztelet elvégzésére,
A másodikba azonban egy-egy évben egyszer csak maga a főpap, vérrel, melyet magáért és a nép bűneiért áldoz.
Azt jelentvén ki ezzel a Szent Lélek, hogy még nem nyilt meg a szentély útja, fennállván még az első sátor.
A mi példázat a jelenkori időre, mikor áldoznak oly ajándékokkal és áldozatokkal, melyek nem képesek lelkiismeret szerint tökéletessé tenni a szolgálattevőt,
Csakis ételekkel meg italokkal és különböző mosakodásokkal - melyek testi rendszabályok - a megjobbulás idejéig kötelezők.
Krisztus pedig megjelenvén, mint a jövendő javaknak főpapja, a nagyobb és tökéletesebb, nem kézzel csinált, azaz nem e világból való sátoron keresztül,
És nem bakok és tulkok vére által, hanem az ő tulajdon vére által ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve.
Mert ha a bakoknak és bikáknak a vére, meg a tehén hamva, a tisztátalanokra hintetvén, megszentel a testnek tisztaságára:
Mennyivel inkább Krisztusnak a vére, a ki örökké való Lélek által önmagát áldozta fel ártatlanul Istennek: megtisztítja a ti lelkiismereteteket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljatok az élő Istennek.
És ezért új szövetségnek a közbenjárója ő, hogy meghalván az első szövetségbeli bűnök váltságáért, a hivatottak elnyerjék az örökkévaló örökségnek ígéretét.
Mert a hol végrendelet van, szükséges, hogy a végrendelkező halála bekövetkezzék.
Mivel a végrendelet holtak után jogerős, különben pedig, ha él a végrendelkező, épen nem érvényes.
Innét van, hogy az első sem szenteltetett meg vér nélkül.
Mert mikor Mózes a törvény szerint minden parancsolatot elmondott az egész népnek, vevén a borjúknak és a bakoknak vérét, vízzel és vörös gyapjúval meg izsóppal együtt, magát a könyvet is és az egész népet meghintette,
Mondván: Ez azon szövetség vére, a melyet Isten számotokra rendelt.
Majd a sátort is és az istentiszteletre való összes edényeket hasonlóképen meghintette vérrel.
És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bűnbocsánat.
Annakokáért szükséges, hogy a mennyei dolgoknak ábrázolatai effélékkel tisztíttassanak meg, magok a mennyei dolgok azonban ezeknél különb áldozatokkal.
Mert nem kézzel csinált szentélybe, az igazinak csak másolatába ment be Krisztus, hanem magába a mennybe, hogy most Isten színe előtt megjelenjék érettünk.
Nem is, hogy sokszor adja magát áldozatul, mint a hogy a főpap évenként bemegy a szentélybe idegen vérrel;
Mert különben sokszor kellett volna szenvednie a világ teremtetése óta; így pedig csak egyszer jelent meg az időknek végén, hogy áldozatával eltörölje a bűnt.
És miképen elvégezett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután az ítélet:
Azonképen Krisztus is egyszer megáldoztatván sokak bűneinek eltörlése végett, másodszor bűn nélkül jelen meg azoknak, a kik őt várják idvességökre.
(Zsidó 9)

chrisred 2016.08.05. 05:38:34

@pitcairn2: Azért Vernét történelmi tények igazolására idézni elég merész. Mert mai szemmel nézve scifiket írt, vagy ha úgy vesszük, a könyvei egy alternatív valóságban játszódtak. Az utazás a holdba például olyan történelmi szituációban kezdődik, hogy az amerikai polgárháború döntetlennel ért véget.

Másrészt meg, ha jól értem, itt Fogg nem a helyi hatóságokkal, hanem a brit konzullal hitelesíti az útlevelét. Erre manapság sincs semmi szükség.

pitcairn2 2016.08.05. 08:40:39

@Herr Stacheldraht Leger:

milliók vándoroltak akkoriban jobbra balra kies bolygókon...

lényegében nulla központi kontroll mellett...

(a kontroll inkább helyi szinten működött...)

pitcairn2 2016.08.05. 08:52:27

@Herr Stacheldraht Leger: @pitcairn2:

ihol lenne egy 1890-es Beadeker, mely szerint Olaszországban a postán és a brit, illetve az amerikai konzulon kívül a kutyának sem kell az angol/amerikai útlevél...

1890 - Italy : handbook for travellers: second part, Central Italy and Rome (Karl Baedeker)
archive.org/stream/italyhandbookfo22firgoog#page/n24/mode/2up/search/passport

a posta esetében az ajánlott küldemények fogadásához kellett (vmi-vel igazolni kellett magát ehhez az embernek)

a brit és az amerikai konzul estebében pedig a konzuli segítséghez kellett (vmivel igazolni kellett azt, hogy jogosult az illető erre a segítségre...)

az olasz hatóságokat azonban momentán totálisan nem érdekelték az efféle úti okmányok...

az gyütt be aki begyütt...

és az ment ki aki kiment...

speciel Dél-Olaszországból millió számra tántorgott a nép Amerika felé...

komplett körzetek ürültek ki...

és azt újra kihangsúlyoznám, hogy a "gyüttmentek" SEMMILYEN ellátásra nem voltak jogosultak és ha nem viselkedtek jól akkor rövid úton repültek...

pitcairn2 2016.08.05. 09:10:32

@chrisred:

ihol lenne egy másik Baedeker 1911-ből:)

1911 - The Rhine, including the Black Forest & the Vosges; handbook for travellers, by Karl Baedeker
archive.org/stream/rhineincludingbl00ka#page/n18/mode/1up/search/passport

minden további nélkül lehetett 3 évvel a háború előtt útlevél nélkül utazgatni vagy urambocsá dolgozni Németországban

és ez vice versa is működött rengeteg német dolgozott Nagy Britanniában...

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 09:13:42

@pitcairn2: és akkor még mindig mi van? na és? semmit se változtat azon, hogy 100 évvel ezelőtt az utazás drága és lassú móka volt, ha valaki elment, az elsöprő többségében emigrált és az új hazába olvadt be, plusz volt egy szűk réteg aki csak úgy utazgathatott. az emberek többsége meg a faluja határán se nagyon jutott túl. ma meg akár schengenen belül vagy akár nem, könnyen bejárhatod a kontinenst hétvégi bulitól egyetemi tanulmányon át a jobb megélhetési hosszabb-rövidebb lekoccig. és ez az, amitől a jelenlegi helyzet más, kitágul az emberek megélt élettere európában. akár turbókozmopolita, akár patrióta, de a sima mindennapokban közelebb került egymáshoz a komplett 50 alatti generáció eu szerte, már ebbe nőtt bele. na ettől van az, hogy - lásd brexit szavazói preferencia korfa tükrében - nagyon is van ma egy olyan eu identitás, ami 1914 ben a széles tömegek fejében még nem volt, függetlenül a papírmunkától és függetlenül attól is, hogy éppen milyen passzátszelet fingana a brüsszeli agytröszt.

persze leollózhatod felőlem az anno domini ellis islandi vámszabályzatot is, attól még mindig teljesen mellé prüntyögsz

pitcairn2 2016.08.05. 09:16:30

@chrisred:

1914 előtt mindössze két állam szórakozott útlevelekkel Európában:

- az Orosz Birodalom és
- az Oszmán Birodalom

és az útlevélrendszerrel ők legfőképpen a kivándorlásnak próbáltak gátat vetni

az oroszoknál pl. __fizetni__ kellett a kivándorlásért

irodalmi vénával megáldottak pl. Joseph Konrad könyveiben olvashattak erről:)

"Yet, in spite of having become a subject of Queen Victoria, Conrad had not ceased to be a subject of Tsar Alexander III. To achieve the latter, he had to make many visits to the Russian Embassy in London and politely reiterate his request. He would later recall the Embassy's home at Belgrave Square in his novel The Secret Agent.[10]:112 Finally, on 2 April 1889, the Russian Ministry of Home Affairs released "the son of a Polish man of letters, captain of the British merchant marine" from the status of Russian subject"

en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Conrad#Citizenship

pitcairn2 2016.08.05. 09:23:42

@Herr Stacheldraht Leger:

100 évvel ezelőtt kis hazánk egy poliglott birodalom része volt döbbenetesen kozmopolita városokkal...

+ összevissza migráló idénymunkásokkal...

és a kötelező katonai szolgálat keretében össze vissza vezényelt sorkatonákkal...

megjegyzem a birodalmon kívülre csángáltak közül még az USÁ-ba kivándoroltak jelentős része is visszagyütt:)

Az “Amerikából jöttem, mesterségem címere: …” nevű játék eredete – 2. rész
prehryfarkas.hu/2014/04/20/az-amerikabol-jottem-mestersegem-cimere-nevu-jatek-eredete-2-resz/

prehryfarkas.hu/2014/04/21/az-amerikabol-jottem-mestersegem-cimere-nevu-jatek-eredete-3-resz/

pitcairn2 2016.08.05. 09:27:41

@Herr Stacheldraht Leger:

"könnyen bejárhatod a kontinenst hétvégi bulitól egyetemi tanulmányon át a jobb megélhetési hosszabb-rövidebb lekoccig"

1914 előtt az egész világot bejárhattad így

pl. a fent említett _ koldusszegény - Joseph Konrád is így tett:)

en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Conrad#Merchant_marine

persze matróznak kellett ehhez felcsapni, de ennek nem volt semmi akadálya (aki pl. még emlékszik az "Onedin kaitány" című sorozatra ott is bárki matróz lehetett azonnal - nem kellett ahhoz semmilyen okmány- és indult a Föld körüli móka (+ tucatjával hullottak a kapitány matrózai...)

pitcairn2 2016.08.05. 09:32:52

@Herr Stacheldraht Leger:

ellis island esetében is csak a betegeket küldték vissza, egyébként semmilyen kontroll sem volt

útlevél sem kellett a belépéshez...

az gyütt aki gyütt...

korábban még ennyi kontroll sem volt

és a gyüttmentek természetesen SEMMIRE sem voltak jogosultak és széles ívben röpültek ha nem viselkedtek jól...

mellesleg akárhogy is próbálod csűrni csavarni a dolgot ez volt a globalizáció első és rendkívül intenzív fázisa, melynek keretében az európai lakosság jelentős része az Újvilágban kötött ki...

Bell & Sebastian 2016.08.05. 09:44:02

@pitcairn2: Nagyapám, bár megjárta a Dont és egy kijevi textilgyárban is eltöltött egypár feledhetetlen évet, életében egyszer kalandutazott Pestre, a következőképpen:

- felpakolt az ökrös szekérre, majd komótosan leballagtak a Dunához, eddig egy nap
- felcuccolt a kompra, nagyanyám tábort vert a szekéren, várták a tolóhajót, újabb egy nap
- hegymenetben a székesfővárosig, megint egy nap
- eladta a piacon az árut, fogta a pengőt és kiállta rakpartra, elment ezzel egy újabb nap
- tutajon lecsorgott a révig, megint egy nap
- hazavágtattak a két szürke mögött ülve, sűrű kérődzés közepette
=====

Hipp-hopp, ezzel el is ment a hét munkás része, de legalább megmaradt a vasárnap.

pitcairn2 2016.08.05. 09:45:19

@Herr Stacheldraht Leger:

de a legcukibb az útlevelekkel a kivándorlás útjába álló Cári Oroszország esete, akik 1861 és 1917 között 4,5 milliós pozitív vándorlási egyenlegre tettek szert

(azaz 4,5 millióval több bevándorló érkezett oda mint amennyi kivándorolt)

"From the 1850s to the 1860s, according to Lohr, immigration into Russia increased by a factor of five. There was a net immigration of 4.5 million people into Russia between 1860 and 1917"
www.wilsoncenter.org/publication/immigration-emigration-and-empire-population-politics-imperial-and-revolutionary-russia

a bevándorlás erőltetése és a kivándorlás útlevélkényszerrel történő akadályozása ott vhogy nem sült ez túlzottan jól...

a bevándorlók mellett a vendégmunkások is sok feszültséget okoztak az orosz iparban...

"Up to 500,000 guest workers were entering and leaving the country each year by the end of the imperial period. Foreign managers and investors played a huge role in the economy. This period of openness came to an end in 1914"
www.wilsoncenter.org/publication/immigration-emigration-and-empire-population-politics-imperial-and-revolutionary-russia

egységes orosz identitás helyett inkább vmi kaotikus zűrzavar lett az eredmény:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 09:49:32

@pitcairn2: isten hozott 2016ban, most és mai kontextusban kéne ellenérv, erőlködj még egy kicsit esetleg ókori példákkal

pitcairn2 2016.08.05. 09:50:18

@Bell & Sebastian:

a mai átlagember meg "last minutes"-el elmegy "görögbe" és menet közben SEMMILYEN görög vagy európai identitásra sem tesz szert:)

ellenben azok a milliók akik anno az 1914 előtti világban migráltak jobbra balra igen kemény átalakuláson estek át

pitcairn2 2016.08.05. 09:52:10

@Herr Stacheldraht Leger:

tisztában vagyok azzal, hogy felesleges veled vitatkozni, hisz mindig "igazad" lesz:)

(teljesen függetlenül a tényektől és a vita elején megfogalmazott állításoktól...)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 09:58:38

@pitcairn2: hehe, nincs ellenérv, jöhet a cukkolás, nyihaha

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 10:01:32

"A közös identitás két világháborúban égett el"

lófax mama, épphogy ez hozta létre, pár év vérfürdő után ugyanis belátta mindenki, hogy inkább békésen kéne klubot alkotni

pitcairn2 2016.08.05. 10:02:38

@Herr Stacheldraht Leger:

bocs, hogy kizökkentettelek az egybites propaganda-mondókádból:)

pitcairn2 2016.08.05. 10:03:54

@Herr Stacheldraht Leger:

a két világháború Európa egyesítéséről szólt...

ennyit erről a "remek" projektről...

Bell & Sebastian 2016.08.05. 11:12:35

@pitcairn2: Az egyik autómat egy olasz származású és nevű kereskedő adta el Pécsent, tán még Igazságos Mátyás idejében vetette meg nálunk lábát a család.

Belőle néztem ki a legkisebb esélyt a becsapódásra és mondhatom, ezúttal is bevált a mélyen rasszista előítéletem, ami a "magyarokat" sújtja, tapasztalati alapon. :)

pitcairn2 2016.08.05. 11:24:47

@Bell & Sebastian:

annyiban igazad van, hogy anno nagyon kevés ember utazgatott "kedvtelésből", munkából kifolyólag viszont annál több...

vándormunkás - Magyar Néprajzi Lexikon /
mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1169.html

Bell & Sebastian 2016.08.05. 16:31:12

@pitcairn2: Volt szerencsém látni egy hétig angol vándorcigányokat, de üstöt nem foltoztak, vályogot nem vetettek, teknőt nem vájtak, szappant nem főztek, gombnak való kagylóhéjat nem gyűjtöttek, a késeket nem élezték, lóval nem kupeckodtak, egyáltalán: lófaszt se csináltak, kirakták a lavórt és nézték a lapostévén, hogyan élnek a másik cigányok.

Talán pont az Éjjel-nappal Budapest -et hesszelték.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 16:56:05

@pitcairn2: bocs hogy nem estem hajra az egybites propaganda mondókádtól. amúgy erdogan tisztogatásai most éppen miként értelmezhetőek a szultáni szeráj száz évvel ezelőtti import keresztény pipjeinek aránya tükrében?

Bell & Sebastian 2016.08.05. 18:05:54

@Herr Stacheldraht Leger: Én már azt sem értem, mijafasznak kell vágóhíd egy banknak, ha már az ingatlanozás is határeset.

Talán hentesnek készült, már kiszeretett a szotyi köpködéséből? Marosán végéből legalább kilógott a péklapát, ez meg egyedül feküdne rá a csávás vödörre.

Magyar fagyosszentek: Sándor, Sándor és Sándor.

272_1 (törölt) 2016.08.05. 18:16:31

@Bell & Sebastian:

száezer hektáron termett gabonát feletetik 20millió disznóval, levágják és szalámiként exportálják.
nézzük a támogatások listáját:
földalapú
termék
állattartási
élelmiszerfeldolgozási
export

ha a teljes cégláncolat azonos számokat ad le, és 5-10millió disznó csak papíron létezik, bukta sohasem lesz, mert minden papirusz stimmel. 200mrd tiszta haszon. az állam is örül olyan gdp és külker stat jön ki belőle hogy lehet prémiumként adni 100mrdot a haveroknak.

pitcairn2 2016.08.05. 18:16:40

@Herr Stacheldraht Leger:

ha 50%.al megemelnék a béreket pillanatok alatt találnának...

pitcairn2 2016.08.05. 18:17:24

@Herr Stacheldraht Leger:

egybites propagandát nyomsz mindenféle háttérismeret nélkül

chrisred 2016.08.05. 18:19:11

@pitcairn2: Így van. Pont ezt akartam valahogyan elmagyarázni. Az az útlevél, amiről itt szó van, az alattvalók számára kiállított útiengedély volt, valahogyan olyanformán, mint a Kádár-rezsimben, egyfajta jutalomnak vagy kiváltságnak számított, hogy elhagyhatta az országát. Semmi köze ahhoz, hogy a későbbi korokban az államok nemzetközi egyezményekben biztosították egymás polgárai számára a beutazás és tartózkodás különböző formáit, amikhez kapcsolódó személyre szóló dokumentum az útlevél lett.

pitcairn2 2016.08.05. 18:19:35

@Bell & Sebastian:

a bank esetében az ingatlanozás nem határeset:)

500 Million Debt-Serfs: The European Union Is a Neo-Feudal Kleptocracy (July 22, 2011)
www.oftwominds.com/blogjuly11/EU-debt-serfs-6-11.html

pitcairn2 2016.08.05. 18:24:25

@chrisred:

egy pillanatig se zavarjon az, hogy az Orosz Birodalom és az Oszmán Birodalom kivételével sehol sem kellett útlevél 1914 előtt...

a monarchiából speciel oda mentél ahová akartál

a székelyek pl. leginkább a Román Királyság felé indultak...

Székelyek migrációja a dualizmus korában
tortenelemportal.hu/2010/04/szekelyek-migracioja-a-dualizmus-koraban/

pitcairn2 2016.08.05. 18:27:27

@chrisred:

de ha már ennyire megtetszett a cári gyakorlat, akkor szögezzük le, hogy az rendkívül távol állt Kádári-féle móditól

a cári gyakorlat arról szólt, hogy egy csinos összegért oda mentél ahová akartál

a XIX. század végére XX. század elejére pedig már jelképessé vált ez az összeg

pitcairn2 2016.08.05. 18:33:06

@chrisred:

az útlevélnek egyébként meglehetősen hosszú története van

a XIX. században pontosan azért szorult radikálisan háttérbe, mert a vasútépítésekkel párhuzamosan __robbanásszerű fejlődésnek__ induló személyforgalom lényegében elsöpörte az akkori útlevélrendszert

Bell & Sebastian 2016.08.05. 18:40:26

@az igazmodó juhász: De ilyen már volt a cuclizmusban, hogy papírdisznókkal zsonglőrködtek, mindösszesen jól rá is röfögtünk. Ezeknem nincsen másik receptjük, mindegyik a Büdöskomcsi Kézikönyvből gazdagszik?

Ne is válaszoljon, tudom...

Bell & Sebastian 2016.08.05. 18:44:36

@pitcairn2: Halál Farkán Bog Obamaki Hasszán legnagyobb bűne nem az, hogy szappant főzetett pármillió emberből, hanem az, hogy nem zárta el az útját egy legújabb, transzatlanti ingatlanlebőgésnek, ami szerintem már megint érlelődik, mint félmarha a hűtőkamrában, hogy szakmailag helytálló hasonlatot húzzak ki a pénzügyi ganéjdombból.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 18:50:39

@pitcairn2: 40%-ra sem talál, 50-re majd tuti hirtelen igen? nagy közgazdász lehetsz :DDDD

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.05. 18:51:32

@pitcairn2: egybites propagandát nyomsz jobb híján törikönyvből kopizgatva, ha már érvekre nem futja

pitcairn2 2016.08.05. 19:15:53

@Herr Stacheldraht Leger:

ez a "munkaerőhiány" című fasság-propaganda gyanúsan együtt gyütt be migráncs-sztorival:)

272_1 (törölt) 2016.08.05. 19:18:28

@pitcairn2:

propaganda+antipropaganda=káosz=zsindex.

pitcairn2 2016.08.05. 19:19:38

@az igazmodó juhász:

propaganda+antipropaganda=figyelemelterelés:)

Bell & Sebastian 2016.08.05. 19:19:51

@Herr Stacheldraht Leger: Attól, hogy nem egy Aritmetikai József, még egy oldalon vagyunk.

pitcairn2 2016.08.05. 19:21:19

@Bell & Sebastian:

én inkább arra tippelnék, hogy kb. addig fognak ezek pénzt nyomtatni amíg tudnak (azaz egy csinos inflációs robbanásig)

pitcairn2 2016.08.05. 19:27:04

@Bell & Sebastian:

az igazat megvallva rá se klikkeltem a cikkre, ez a - jobb és baloldal által kórusban harsogott - "munkaerőhiány" izébizé eszméletlenül bűzlik...

Bell & Sebastian 2016.08.05. 19:35:48

@pitcairn2: Én se, csukott szemmel, csípőből, ösztönből lövök. Akkora nyulat, mint egy elefánt, megölni úgyse tudok, max. felizgatni.

272_1 (törölt) 2016.08.05. 20:40:19

intermarium megérkezett a csehekhez is:
www.offiziere.ch/?p=28529

a rácsok ....

Bell & Sebastian 2016.08.05. 20:55:53

@az igazmodó juhász: Hát ja. Az NDK -t még igazán hozzácsaphatták volna. (A szerző oldalán további érdekességek a jövendő múltból.)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.06. 11:58:02

@pitcairn2: nyilván libsibibsi kommunikációs fortély, hogy immár teljes megyékben van jelentős munkaerőhiány. sebaj, majd linkelsz pár történelmi kivonatot, hogy a great depression alatt még szarabb volt szitu, ettől máris megoldódik minden a ner-paradicsomban, hurrá.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.06. 12:00:43

@Bell & Sebastian: közveszélyes bolond, agyára ment a könyvtár pora.

pitcairn2 2016.08.06. 12:50:16

@Herr Stacheldraht Leger:

akkor miért robotol több mint 230 ezer ember közmunkásként?

Közmunkások javítottak nagyot a munkanélküliségi rátán
24.hu/fn/gazdasag/2016/07/28/kozmunkasok-javitottak-nagyot-a-munkanelkulisegi-ratan/

pitcairn2 2016.08.06. 12:51:00

@Herr Stacheldraht Leger:

személyeskedés = érvek hiánya:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.06. 12:58:46

@pitcairn2: javaslom akkor kínáld meg a képzett szakmunkaerőre áhítozó cégeket közmunkással. majd ha kiröhögték magukat, talán elmagyarázzák neked, mi nem stimmel a rejtett erőforrással.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.06. 12:59:52

@pitcairn2: magadból indulsz ki? nemhiába, a ner templomából is szökik a szakértelem, meglehet közmunkások rontják az agitprop színvonalt

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.06. 13:01:11

@pitcairn2: már megint a tükröt bámulod? :)

pitcairn2 2016.08.06. 13:10:57

@Herr Stacheldraht Leger:

Henry Ford anno néhány hét alatt betanított szalagmunkásokkal alázta porba a szakképzet munkásokra építő konkurenciát

szóval ha efféle hiány van, akkor az első lépcső kb. a munkaügyi szabályozás deregulálása lenne...

PS.: 5%-os munkanélküliség, 230 ezer közmunkás és több mint százezer napi rendszerességgel Ausztriába ingázó - de még Magyarországon élő - munkavállaló mellett inkább ne delirálj "munkaerőhiányról"...

pitcairn2 2016.08.06. 13:12:30

@Herr Stacheldraht Leger:

ha én neked "NER propagandamunkás" vagyok, ám legyen:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.06. 14:21:22

@pitcairn2: elég alacsony a szint hozzá, nem vitás

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.06. 14:27:12

@pitcairn2: már megint a megrögzött történelmi csapdáid. nem a múltban kéne élni. a faék egyszerűségű t-modellen anno meg tudta húzni a csavart akár a déli ültetvényről behozott munkaerő is. egy mai gépjármű termelésébe való becsatlakozáshoz ez már édeskevés. de javaslom keresd fel ezeket a cégeket hónod alá csapott lexikonaiddal, hátha sikerül őket meggyőzni.
süti beállítások módosítása