Anglia búcsúja
2016. június 24. írta: Redakció

Anglia búcsúja

brexit3.jpg

Vendégszerzőnk, Hörcher Ferenc, az MTA Filozófiai Intézet igazgatójának írása

 

Súlyos csapás érte az Európai Uniót. Ha a szövetség demokratikus alapokon áll, vezetőinek le kell vonniuk a megfelelő következtetéseket.

Hogy mi történik az Egyesült Királyságban a kilépéspártiak győzelme után, nem lehet tudni. Még a győztesek sem lehetnek biztosak benne, hogy a politikai vezetők és a gazdasági elit kézben tudják tartani a folyamatokat. Ám ha komolyan veszik a demokratikus alapelveket, meg kell hallaniuk a „nép” szavát, akár milyen kis többséggel nyertek is a kilépést pártolók.

Számunkra fontosabb azonban, hogy Európa hogy reagál. Ha az Európai Uniót vezető országok – Németország és Franciaország – vezetői, valamint az uniós intézményeket vezető elit nem érti meg azt a súlyos kritikát, amit a kilépés melletti szavazás megfogalmazott, akkor még súlyosabb következmények várhatóak. Csak abban lehet bízni, hogy Európa vezetői megértik: hosszú távon és alapvető kérdésekben nem lehet a választókkal szemben politizálni.

A visegrádi országoknak Európa jövőjével kapcsolatos markánsan eltérő álláspontja is megerősíti: az Unió csak akkor marad életképes, ha alapvető reformok születnek a Brüsszel-Strasbourg-Luxemburg-Frankfurt vízfej megszüntetésére és a demokratikus deficit megszüntetésére.

Természetesen realistának kell lennünk: Európát a nagyhatalmak irányítják, s az ő hajóiknak irányát nem olyan könnyű átállítani. De világosan kell fogalmaznunk: ha Európa egységét meg akarjuk őrizni, akkor szükség van Európa demokratikus és a nemzetállamok szuverenitását jobban tiszteletben tartó intézményrendszert eredményező reformjára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr948836816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2016.06.24. 11:32:19

Ez megbolondult bazmeg. Kibaszott filozófusok.

GNDL 2016.06.24. 11:38:04

„vezetőinek le kell vonniuk a megfelelő következtetéseket”

Cameron már bejelentette óvatos lemondását... szerencsés lenne ha az összes populista balfék haverja követné. Gondolok itt elsősorban főnökötökre... nem, nem Putyinra, hanem a másikra... :)

„Számunkra fontosabb azonban, hogy Európa hogy reagál.”

Igen, reméljük jóval keményebben lépnek fel a jövőben a populista politikai kalandorokkal, legfőképp a nyíltan orosz-barát és az EU egységét évek óta romboló keletiekkel szemben.

„hosszú távon és alapvető kérdésekben nem lehet a választókkal szemben politizálni”

...és akkor csak nem tudtok lejönni a populista szoporóllerről, igaz?! :)

Steve the Great 2016.06.24. 11:41:23

"hosszú távon és alapvető kérdésekben nem lehet a választókkal szemben politizálni."

Mintha a fidesz hivatalos álláspontját olvasnánk.
Egyébként egyrészt az szokott lenni az egyik fő kritika az EU-val szemben, hogy lassú és bürokratikus a döntéshozatal, a másik meg, hogy ellenezzük ezerrel a szorosabb integrációt, merthogy az EU vezetőit nem választotta meg senki. Csak az a gond, hogy a kettő együtt nem lehetséges:

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.06.24. 11:43:33

A nép. a kisemberek nyertek. A háttérhatalom, a ballibák csúnyán vesztettek.

Ez van, rájár manapság a rúd a liberókra, tépik is derakasan a függönyt kétségbeesésükben.

Dehát már Petőfi megmondta, hogy is van ez!

GNDL 2016.06.24. 12:03:31

@BircaHang Média: „nép. a kisemberek nyertek”

Jellemzően az idősebb, vidéki és iskolázatlan szavazók voksoltak a kilépés mellett: www.theguardian.com/politics/ng-interactive/2016/jun/23/eu-referendum-live-results-and-analysis

Mondjuk ki: a tanulatlan suttyó parasztok... mintha csak a Fidesz szavazótáborát látnám magam előtt. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.06.24. 12:16:30

@GNDL:

Tanulatlan suttyó parasztozzál csak! Másra, többre úgysincs és jó ideig nem is igen lesz módod. :-)

GNDL 2016.06.24. 12:22:08

@bbjnick: Tetszik vagy sem, frusztrál vagy sem, a tanulatlan suttyó parasztoknak egyébként nem sok lapot osztanak nem csak az unióban, de Magyarországon sem... állami segítség és támogatás nélkül nem hogy a kölkeiteket, de magatokat sem tudnátok eltartani. Úgyhogy addig örüljetek amíg az uniónak akad forrása és hajlandó is arra, hogy az ingyenéléseteket és léhűtőzéseteket finanszírozzák.

Kegyelmi időszak ez számotokra, elvtársak, mert ennek nyilvánvalóan hamarosan vége lesz, és akkor el kéne majd menjetek dolgozni... de mint említettem, a tanulatlan suttyó parasztoknak nem sok lapot osztanak, ezen a téren sem. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.06.24. 12:31:05

jön a visegrádiak ejrópája orbán vezetésével.

szódabár 2016.06.24. 12:36:39

@GNDL: a hollandok már józanodnak. Ha letennéd a füvet, akkor rájönnél, hogy mekkora idióta vagy. Szerencsére nem ezek a hozzád hasonló agymosott szarok szavaztak. Az időseket nem lehet már a szartalicska eus antidemokráciával hülyíteni.

GNDL 2016.06.24. 12:43:29

@jose maria padilla: A V4-ek éves GDP-je alig valamivel több mint egyedül Németországé... csóringer kis közösség lesz a nyugatiak támogatása nélkül, de legalább a miénk. Nem fogja az imperialista nyugati politikai elit bántani a mi kedves kulturálatlan és korrupt orosz-barát populista vezetőinket! :)

GNDL 2016.06.24. 12:44:51

@szódabár: „időseket nem lehet már a szartalicska eus antidemokráciával hülyíteni”

A nyugdíjasok mint a jövő záloga. Hm... sok szerencsét hozzá. :) Bár van némi természetes akadálya ennek a dolognak, de mindegy, ilyesmivel ne foglalkozzatok. :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.06.24. 12:55:01

@GNDL:

Nem kérünk az elitista nagytőkések uralmából!

Pánikban a ballibák!
írta: Petőfi Sándor feat. maxval bircaman

Feltámadott a tenger,
A népek tengere:
Ijesztve Sorost, Brüsszelt,
Rémisztve a piac
"Láthatatlan" kezét!

Látjátok ezt, brüsszeliták?
Halljátok ezt, ballibák?
A népet hiába tapostátok!
Most megtanulhatjátok,
Hogyan győz a büszke nép!

Reng és üvölt a tenger,
Hánykódnak a jachtok,
Sűlyednek a pokolra,
Az álnok nagytőke és liberóság
Döbbenten gágognak.

Tombold ki magadat, te özönvíz,
Tombold ki magadat,
Mutasd tiszító erődet,
S dobd szemétdombra
Parazita bitorlóid!

S jegyezd vele az égre
Örök tanúságul:
Habár felül a balliba igája,
S alul a néptömeg,
Azért mégis a néptenger az úr!

GNDL 2016.06.24. 13:03:03

@BircaHang Média: „Nem kérünk az elitista nagytőkések uralmából!”

Igen, pontosan erről mesélnek a szüleim, nagyszüleim és a család idősebb tagjai állandóan, hogy utoljára a 60-as, 70-es és 80-as években volt itt olyan Nyugat- és tőkés-ellenes hangulat, mint amit ma a feltűnően orosz-barát és Európa-ellenes, állampárti szocializmust építő Orbán és retardált hívei szítanak...

Ez volt a vita tárgya itt tegnap is, hogy mit akarok én a rendszerváltással?! Hát pontosan ezt: befejezni végre. :) Az Európa-ellenes kommunista gecik húzzanak anyjukba, és vigyék korrupt putyinista haverjaikat is...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.06.24. 13:25:14

@GNDL:

A 90-es ballibáinak panaszos éneke még arról szólt, hogy a magyar nép fasiszta, mert nem hajlandó alávetni magát a romlott és hazug liberális értékrendnek.

Azóta felnőtt egy új ballib nemzedék, ők már azt vélik, hogy a magyar nép kommunista, mert nem hajlandó alávetni magát a romlott és hazug liberális értékrendnek.

Ez önmagában persze érdekes változás, de mindkettő demagóg bugyutaság...

GNDL 2016.06.24. 13:30:22

@BircaHang Média: Fogalmam sincs hogy nálatok az oviban mit jelent az hogy „ballibák”, de például amióta „politikai öntudatra” ébredtem én igen elkötelezetten jobboldali liberális vagyok... és én azóta csak azt mondom, hogy Magyarországon a kádári nosztalgia, a populizmus és a „suttyószocializmus” dúl, megállás nélkül. :) Amely kijelentéseimet a magadfajta félkegyelműek szokták a legfaszábban alátámasztani... :D

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.06.24. 13:34:16

@GNDL:

Igen, te balliba vagy. A ballibaizmus jobboldali eszme nyugati értelemben, csak Mo-on ezt "baloldalnak" szokás hívni, ezért is a "balliba" név.

GNDL 2016.06.24. 13:40:22

@BircaHang Média: „ballibaizmus jobboldali eszme nyugati értelemben”

Oké, folytasd csak, ne hagyd abba... ne csak én érveljek amellett, hogy milyen műveletlen suttyó parasztok Orbán és a Fidesz szimpatizánsai, most demonstráld te is egy kicsit. :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.06.24. 13:59:05

@GNDL:

Mióta suttyóság a tények kimondása?

annamanna 2016.06.24. 14:39:45

@BircaHang Média: Jaj, ne már, ez kegyetlenül rossz.
Kik nyernek ezen az egészen? Akiknek a káosz a célja, a zűrzavar, a felfordulás. Azon lehet jót nyerészkedni. A kisemberek csak szívni fognak emiatt is.
Ukrajnában a kisemberek lelkesen kimentek a Majdanra, hogy hű, most aztán jól felzárkózunk az EU-hoz és elcsapjuk ezt a korrupt bandát! Na és sikerült?
Az arab államokban a kisemberek kimentek az utcákra, hogy most aztán elzavarják a diktátorokat. Na és sikerült?
1848 csak káoszba fulladt, és minden más forradalom is. A Brexit tán valóban alulról szerveződött? Ugyan már. Ezt is felülről mantrázták bele az emberekbe. Majd a népnek jó lesz? Naná! A népnek soha nem lesz jó. Semmi értelme felülni a manipulációs körhintára, mert úgyis zuhanás a vége.
VIII. Henrik durván szakított Európával, és majdnem ráment Anglia. Szapolyaiék nyugat helyett kelet felé nyitottak, és ráment az ország.
Na mindegy, legalább egy nappal közelebb van az apokalipszis.

2016.06.24. 14:53:07

A britek elmentek, csendben. Merkel készül , Putyin nevet, Soros besöpri a nyereséget, Clintonné pedig reszelgeti körmeit.
A kedves vezető pedig kezdi átiratni a plakátokat, hogy Brüsszel is megértse. A szöveg a következő. " Küldjetek még több pénzt,mert nincs mit ellopni ".

GNDL 2016.06.24. 15:04:36

@BircaHang Média: A fideszes megszállottak és a tények... mint két távoli galaxis... egymástól a legtávolabb... :)

Ha a fideszes megszállottakat egy kicsit is érdekelnék a tények, legalább egy keveset adnának a tájékozottságra, mindjárt nem lennének fideszesek.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.06.24. 15:54:46

@GNDL:

Én magam eleve nem vagyok fideszes. Bár kérdés, ki mit ért "fideszes" alatt.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 16:10:49

úgy látszik, az angol illuminátus fiókszervezet már egy népszavazást sem tud megakasztani keleti európai kopasz segítség nélkül

felháborító.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 16:11:56

kurrens arab vicc: nem hittük volna, hogy az egyesült királyság hamarabb bomlik fel, mint irak

Bell & Sebastian 2016.06.24. 16:31:36

Pár napja téma, miért nem nyerte meg Hitler a világháborút? Angol tudós (felsorol vagy 15 badarságot) kontra józan ész, ami szerint Ukrajna lett a banánhéj, át kellett volna állítani őket.

Másik maskarákban ugyan, de csak nekifutunk ennek mégegyszer. Adolf végig hitt benne, hogy az angolszászok meggyőzhetők, miként Merkel mamka is.

Igen, valóban az ösztön és széleslátókör szövetsége lenyomta a haszonlesést. Kiken nem fog a propaganda, jól eldöntötték.

Ez a Juncker -nevű faszkalap még rá is játszott, hogy megint Orbánnak legyen igaza. Kínos.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 17:13:13

@Bell & Sebastian: ideje leporolni a trónt az aacheni dómban

Bell & Sebastian 2016.06.24. 17:24:48

@Herr Stacheldraht Leger: Hogyne, hogy Ronald McDonald beleüljön, ugyanis itt ő a nevető harmadik, ezért valószínűsíthetően ő is kavarta a partitúrót.

Ukrajna az ő befolyási övezete, Angliai a szülőháza, az összes, itteni főmufti az ő embere.

Jegelve a IV. Birodalom. Énekeljek, vagy lőjek? Ödönkének békát...

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 17:35:01

@Bell & Sebastian: majd egy hamburgerbe sütött kapszulában megkapom maholnap ronaldtól, hogy mi is a teendő a brexittel kapcsolatban (is), oszt visszatérünk erre.

Bell & Sebastian 2016.06.24. 19:05:35

@Herr Stacheldraht Leger: Szaván fogom, de legutóbb is átverték. Egyben szóljon Rolandnak, hogy vigye a francba Rommel repteréről a Halászsasait, mert hangosak és már napok óta zavarnak a kommentelésben. Talán az archívumot mentik, vagy mi?

2016.06.24. 19:47:27

@Bell & Sebastian:
>>...vagy mi?

rövid összefoglaló az elmúlt hétről:
www.defconwarningsystem.com/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=5507

plusz a megfigyelők jun 21 napi tweetjei, (maradj az adott napnál kereséskor)

Bell & Sebastian 2016.06.24. 20:35:27

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Az Osprey szállító, nincsen rajta semmi, utoljára Romániában mutogatták, hatótávból ítélve ezek a légierőhöz tartoznak. Biztos Ritter Sport csokiért jöttek, mintaboltban olcsó, maradjunk ennyiben.

Pelso.. 2016.06.24. 20:47:48

A szerző említi a nép szavát.
Melyik politikai csoport vállalja fel bárhol, hogy meghallgatja és következetesen meg is valósítja az abban kimondottakat, a szájbarágott, tematizált, manipulált fejezetek mellőzésével persze?

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 20:53:31

@Pelso..: lásd angolok: kilépési népszavazást kértek, megkapták, most mégse tetszik nekik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 21:02:58

@Bell & Sebastian: bizalmasan megsúgom, valójában az ingyen hamburger az ösztönző, átverést alapnak veszem, így mindenki boldog a biznisszel. katonai részhez nincs közöm, jobban agyamra megy az öncélú ordibálás, mint magának a nato gyakorlatra cuccoló gépek zümmögése.

Pelso.. 2016.06.24. 21:16:10

@Herr Stacheldraht Leger: Az fog történni, amit akartak...?:)

Bell & Sebastian 2016.06.24. 23:23:36

@Herr Stacheldraht Leger: Akkor máma nem hasadunk tovább. Látványpékség ez a javából, csak a kimenetét nem találta el. Konkrétan én sem, mert nem tippeltem.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.25. 05:01:56

@Bell & Sebastian: kimenet? nono, csak várja ki a végét. volt az úgy nemrég, hogy a hollandusok lenépszavazták a csapásirányt, aztán a nyugati értelemben vett demokrácia nevében mégse módosítottak rajta. hasonlóképpen a mostani böbbenet után is szép lassan lehet fél lábbal bentből fél lábbal kint konstrukció. man setzt den absatzmarkt nicht ab, besonnenheit, you know.

Bell & Sebastian 2016.06.25. 08:34:42

@Herr Stacheldraht Leger: Ahogyan per tu Attila mondja: fecseg a felszín, hallgat a mély.

A rinya legújabb tárgya: Orbit, ami orbitális baromságnak tűnik, meztelen popóval, kifosztva és megcsalatva. Előbb adják elő a lopott holmit, szabaduljanak meg a brüsszeli bolsiktól, oszt meglássuk.

Ha az utóbbi nem lesz, ez a nóta sem áll meg az első ciffernél. Amit mi nem tudunk, mit tartogat számunkra Roland, a bohóc. Bizonyára mindig van neki másik.
süti beállítások módosítása