Területfoglalók − a Schiffer-kísérlet végéről
2016. június 02. írta: Redakció

Területfoglalók − a Schiffer-kísérlet végéről

schiffer_andras_lmp.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

A Schiffer-kísérlet kétségkívül rokonszenves volt, a következetlenségeivel együtt is. Rokonszenvet kelt még az is, hogy a vezető politikusok közül talán Schiffer András fogadta el (eddig) a legkevésbé a pártpolitika törvényeit. Azt például, hogy a választói attitűdök zavarba ejtő stabilitást mutatnak, és a pártok közötti erőviszonyok változása mögött többnyire nem a választók meggyőzése, hanem a pártok változása áll.

A pártpolitika egyebek mellett területfoglaló játék. Politikai mezők vannak, mindegyiken alig változó számú választó, a pártpolitikai sikerhez a saját terület megvédése mellett új területek meghódítása vezet. A jól védett területek megvédése azonban rendkívül nehéz. Nagy pártmozgásokra szinte kizárólag akkor kerül sor, ha egy-egy terület védelme megrendül, vagy pláne összeomlik.

Orbán Viktor politikusi kvalitásait az ellenfelei sem vitatják. A Fidesz felemelkedéséhez azonban ez kevés lett volna, a teret az ellenfelek nyitották meg a számára. A rendszerváltás utáni első parlamenti ciklus idején a szabad demokraták, oldalukon a surranópályán éppen őket előző szocialistákkal tönkreverték az MDF-et – annak választóit azonban magukra hagyták. A nemzeti közepet a kutya sem védte. A KDNP belharcainak eredményeképpen őrizetlenné vált a kereszténydemokrata mező is. A Fidesz gyakorlatilag ellenállás nélkül foglalta el ezt a két mezőt, majd a Torgyáni kisgazdapárt összeomlásával a kisgazda területeket is birtokba vette. Csak a radikális jobbszélt nem tudta (akarta?) meghódítani, azt Csurka szerezte meg, az ő örökébe pedig a Jobbik lépett.

Az identitásában letisztult SZDSZ 1998-ban 350 ezer, 2002-ben 310 ezer, 2006-ban 350 ezer szavazatot szerzett – nyilvánvalóan stabil szavazói bázisról van tehát szó. A szabad demokraták azonban 2010-re felszámolták saját magukat. És láss csodát: az LMP 2010-ben 380 ezer szavazatot gyűjtött. Magyarán birtokba vette az SZDSZ elhagyott választóit.

Schiffer András becsületére legyen mondva, hogy időnként megpróbált ennek a szavazói bázisnak a szája íze ellenére is politizálni. De ezt még a saját szavazói sem hitték el. Az a 350 ezer ember kitartott mellette. Ha a jobboldal a Szakasits-nagypapa miatt támadta, a saját szavazói éppen emiatt bíztak benne – akár tetszett ez neki, akár nem.

Akkor tudott volna kitörni a parlamenti küszöb körül botladozó párt szerepéből Schiffer, ha valamilyen irányban új területeket hódít, miközben a sajátját is megtartja. De most védtelen vagy akár csak gyengén védett területek nincsenek, ráadásul a saját tábora sem vegyül. Kitart, de nem vegyül. Így hát a Schiffer vezette LMP-nek egy jövőbeli választáson pont annyi esélye volna az 5,5 százalékra, mint a 4,5-re. Valóban nem túl csábító lehetőség.

Schiffer nélkül viszont biztosra vehető a bőven 5 százalék alatti eredmény. Hiszen a választóik zöme nem program, hanem bizalom alapján szavazott rájuk, és a bizalom személy szerint Schiffer Andrásnak szólt. Az LMP által megörökölt és eddig birtokolt politikai mező hamarosan gazdátlanná válik. A következő kérdés, hogy a versenytársak közül ki mennyit hasít majd ki belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr138769634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoplita 2016.06.02. 08:32:32

"...Az identitásában letisztult SZDSZ 1998-ban 350 ezer, 2002-ben 310 ezer, 2006-ban 350 ezer szavazatot szerzett – nyilvánvalóan stabil szavazói bázisról van tehát szó. A szabad demokraták azonban 2010-re felszámolták saját magukat. És láss csodát: az LMP 2010-ben 380 ezer szavazatot gyűjtött. Magyarán birtokba vette az SZDSZ elhagyott választóit...."

:DDDDD

Tebenned fel sem ötlik kósza gondolatként, hogy a választási matematika nem másodikos összeadás, kivonás?
Ennél különb posztot rittyentene a harmadikos gimis lányom.:)

Conchobar 2016.06.02. 08:43:04

"Hiszen a választóik zöme nem program, hanem bizalom alapján szavazott rájuk, és a bizalom személy szerint Schiffer Andrásnak szólt" - Az LMP arca/legismertebb arca kétségkívül Schiffer (volt). Azonban az LMP nem egyszemélyes párt, az LMP nem Schiffer kreatúrája, az LMP nem Schiffer ötleteinek kritikátlan megvalósítója, az LMP választói ezzel alighanem tisztában is vannak, ezt látják, következésképp Schiffer távozása aligha fog kihatni választóik létszámára. Mindenesetre egy rivális párt támogatójának érdemes temetnie az LMP-t, akár van oka rá, akár nincs

chrisred 2016.06.02. 08:47:20

A blogszerző az LMP történetét a 2010-es állapottal befejezettnek tekinti, nyilvánvalóan így áll érdekében. De befejezem helyette, mert nekem ez áll érdekemben. :)

2010-2013 között az LMP lényegében identitás és határozott imázs nélküli protestpárt volt, ami a legkülönbözőbb irányultságú figurákat gyűjtötte össze, és adhoc módon, lényegében a felszólaló képviselő egyéniségéből adódó reakciókat produkálta a politikai történésekre. Ebben némileg hasonlított az 1990-94 közötti Fideszre.

2013-ban viszont a bukott ballib oldal kezdett készülődni a visszatérésre. A céljuk nem is a választás megnyerése volt, hanem az, hogy a politikát újra kétszereplőssé tegyék, tehát az ellenzéki oldalon lévő összes többi szereplőt jelentéktelenné tegyék. Ennek érdekében a szerző által említett liberális mag egy az egyben be akarta vinni az LMP-t a Gyurcsány-Bajnai-MSZP választási konglomerátumba, és amikor ez nem sikerült, kiszakadtak a pártból, és vitték magukat és a volt SZDSZ-es szavazókat.

Itt ért véget a történet, amit a szerző leírt. Az LMP támogatottsága 2013-ban lényegében mérhetetlen volt. Viszont az SZDSZ vonallal történt szakítása vonzóvá tette azoknak a középosztálybeli volt Fidesz szavazóknak a szemében, akik az előző években jöttek rá, hogy a narancsosoknál a polgári jelző elavult politikai termékké vált. Lényegében ők alakították ki az LMP jelenlegi arculatát is, ami egy jelentős űrt betöltve a bérből, fizetésből élők érdekképviselőjévé vált. Ezt egyetlen másik parlamenti árt sem vállalja fel, az LMP viszont határozottan, igaz, teljesen hatástalanul.

Conchobar 2016.06.02. 08:58:11

@hoplita: "Tebenned fel sem ötlik kósza gondolatként, hogy a választási matematika nem másodikos összeadás, kivonás?" - Ugyanilyen 'matematika' volt az is, mikor 2009-2010 táján a Jobbik váratlanul szert tett ~1millió szavazóra, ugyanakkor az MSZP ugyanannyit veszített adva evvel az egyszerűen gondolkodó 'matematikusok' szájába a magyarázatot: az MSZP-től a választók átpártoltak Jobbikhoz (föl se tudott merülni az, hogy bár Borsodban és más cigányok által sűrűbben lakott területeken igaz ez a 'matematika', de az MSZP-ből kiábrándultak első sorban a nem-választók számát gyarapították). Mindenesetre az LMP diszkreditálásához megfelelő módszer az, ha így, vagy úgy párhuzamot húznak közte és az SZDSZ között

hoplita 2016.06.02. 10:49:12

@Conchobar:
Ezt folytatva írtam a mandin, hogy...."Körülbelül annyira 'nyilvánvaló' mint amennyire a dilettáns vagy megvezetett faszok ugyanennek tartják a maszopból felhízott Jobbik meséjét.
Ugyanakkor elegánsan eltekintve azon tény fölött, hogy a fidesz szavazói egyszer csak megszaporodtak 600 ezerrel és felülprezentáltak körükben a 60 fölötti és alulképzett, 8 osztályos nyuggerek.

murcielago 2016.06.02. 13:50:35

@chrisred:

Én is láttam náluk ezt a nagyon óvatos balra orientálódást, amivel egyet is értettem (a Sch. A.- féle LMP-vel szimpatizáltam). Kérdés, hogy a lemondás hogyan érinti a Fideszt. Szükségszerű, hogy ha a Fidesznél erősebben fognak jelentkezni majd a politikai elhasználódás jelei, kénytelen lesz valódi koala-partnert keresni. Ma úgy tűnik, számára kisebb veszély egy „néppártosított”,”cuki” Jobbik, mint egy valódi baloldali jegyeket is gyűjtögető LMP.
(Vagyis megint O. V. lépett jót a sakktáblán.)

Bambano 2016.06.02. 21:04:49

"A jól védett területek megvédése azonban rendkívül nehéz.": volna még min dolgozni...
szerintem meg vonzóbb lett az lmp.

Bell & Sebastian 2016.06.03. 01:15:28

@murcielago: Így valahogy lehet, eddig minden, valódi pártot kinyírtak. Tübbnyire úgy, hogy levágták a fejét és ragasztottak rá egy másikat.

_Ha_ OV nem is volt benne, hasznot húzott mindegyik döglött lóból, mert jól felhúzta a bőrüket. Hogy itt most ki keverte a kártyát? Kérdés fogalmatlanoknak.

murcielago 2016.06.03. 10:55:21

@Bell & Sebastian:

Sakk ez, ha az ellenfél hibázik ki kell használnod (még akkor is, ha sajnálod, hogy hamarabb véget ér a játszma).

Tényleg, lehet, hogy női párt lesz, javulna a parlamenti arány...mondjuk nem ártana ehhez levinni az 5 %-ot 3%-ra, de erre én nem látok esélyt...

Muschong 2016.06.07. 13:48:20

@murcielago: "megint ov lépett jól" helyett:
ov érdeke, hogy legyen tőle jobbra párt... sőt az is érdeke, hogy ne vegyen el tőle túl sok szavazatot jobbközépről. Ha a jobbik helyett egy radikálisabb pártot kreálnak a kizártak, neki nem érdeke.... Semmi érdeke nem fűződik a jobbik néppártosodásához... Ahhoz meg pláne nem, hogy vona a neolib által meglengetett ellenzéki összefogásra alkalmas pártot kreáljon a jobbikból.

Ez másnak az érdeke. Ebből még Schiffer is ki akart maradni, nem szeretné a felépített arculatát besározni hatalom-ittasságból, de valsz egyetért a tervvel, másként nem szállt volna ki.

Bell & Sebastian 2016.06.07. 14:29:41

@murcielago: Gondolja, hogy András eón múlva Andreaként tér vissza kvótát javítani? :)

Láma szeme sötétkék.

Jean Sol Partre 2016.06.07. 14:45:48

@Bell & Sebastian: András biztosan hetero, ha nem is túl sikeres :D

murcielago 2016.06.07. 18:21:51

@Muschong:

A néppártosodás szvsz megkönnyít egy a távoli jövőbeni esetleges koalíciót. Persze jobb neki, ha van tőle jobbra egy még jobb-oldalibb párt, de én abból indultam ki, ha muszáj koalíciót kötni. (Sőt, ha már ennyire belemélyedtünk, a Fidesznek a legjobb lett volna, ha a Jobbik válik ketté, de erről szó sincs)

@Bell & Sebastian:

Nem erre gondoltam, hanem olyan fantázia-képre, hogy az emberek felhalmozzák a GMO-élelmiszereket, az azt népszerűsítő kiadványokat, majd meggyújtják, helyenként zavargások törnek ki, azután egy média-felületen megjelenik: „Schiffert akarjuk”. (távoli jövő)

"Láma szeme sötétkék. " - most félreértett, ha arról volna szó, nem kommenteltem volna.

Sajnálom, hogy ilyen rossz véleménnyel van rólam.

@Jean Sol Partre:
Ilyen egyszerűek egy nagy liberális blogger gondolatai, vagy csak a magáé.
süti beállítások módosítása