Csalfa, vak remény – Az ellenzékről és a civilek kihasználásáról
2016. április 04. írta: Redakció

Csalfa, vak remény – Az ellenzékről és a civilek kihasználásáról

civilek1.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

„Kit teremt magának
A boldogtalan,
S mint védangyalának,
bókol úntalan.” (Csokonai)

Fekete Nővér – istenem! Szegény Sándor Mária! Vele is elhitették, hogy nagypolitikát csinál, és most keserűen adja föl – a mit is? A korrupció legyőzéséért meghirdetett harcot? Az egészségügy teljes reformjáért indított küzdelmet? A kormánybuktatás hatalmas tervét? Hát komolyan gondolhatta, hogy ő majd mindezt megcsinálja? Igen, komolyan gondolta – hiszen ezt mondták neki. Színpadra állították, írtak róla, tévében szerepeltették, a menet élén meneteltették, róla szólt, őt zengte minden ellenzéki médium – és mint annyi elődje már, ő is elhitte, hogy ez a sok figyelem személy szerint neki, az ő bátor, sőt hősies tetteinek szól, hát hogyne vinné győzelemre a nagy ügyet.

Becsapták. A politikát ugyanis a politikusok csinálják. Az a fajta demokrácia, amelyben mi itt Európában élünk, így működik. Kormányozni a kormánypártoknak kell, kormányt buktatni az ellenzéki pártoknak kell. Utóbbit, ritka eseteket kivéve a választások megnyerésével. Ez a módja. A többi csak fecsegés.

A hazai ellenzéki pártok azonban hosszú ideje tökéletesen alkalmatlannak mutatkoznak egy választás megnyerésére. Híveik és barátaik ezért egy illúzióba kapaszkodnak: majd a civilek. Majd a Milla, majd Gulyás Balázs, majd a Fekete Nővér, majd Pukli István, majd valaki, végre elvégzi helyettük a munkát.

És indul újra és újra a nagy önbecsapás: a kormány hibázik valamiben, ezzel szemben fölbukkan valamilyen civil tiltakozás; de az ellenzéki média nem arról tudósít, ami történik, hanem arról, amit szeretne, hogy történjen. Elhitetik a közönségükkel, hogy ez most végre igazi nagy megindulás, hogy százezrek és milliók, hogy most már aztán tényleg, de igazán. Minden számot megszoroznak tízzel, aztán már ezt szorozzák, az ország 67 százaléka őmellettük áll, már el is hiszik, hiszen a lapok írták, bemondta a tévé.

Ennek a nagy önámításnak, ennek a csalfa, vak reménynek a vágya teremt újabb és újabb boldogtalanokat, akikkel rövid időre el lehet hitetni, hogy egy nemzet hősei – amíg a valóság a maga rideg könyörtelenségével le nem darálja őket. Sándor Máriát most darálta le, ő most már csalódott emberként élhet tovább.

A ma embere, Pukli István még nem tudja, hogy rá is ez vár. Az ő számait még tízzel szorozzák, őt még hívják a tévébe, vele komoly emberek tárgyalnak. Akár egy hónapja is van még a rivaldafényben, mielőtt visszahullik a jelentéktelenségbe, és keserű szájízzel, az egész világban csalódva átadja a helyét egy új civil hősnek.

Egészségügy már volt, oktatásügy is, most talán egy közlekedési ember jöhetne, ott is van bőven elégedetlenség, amire rá lehetne szervezni egy tízezres tüntetést a Kossuth-téren. Ki tudja, az is lehet, hogy valami váratlan helyről jön az új hős, a kormány hibázik eleget, sértett embereket mindig lehet találni.

A rendszerváltás után aggasztóan lassan kel életre Magyarországon a jól szervezett, működőképes civil társadalom. De kevés rosszabb történhet vele, mint hogy az impotens ellenzék hazug reményeinek kiszolgálójaként járatódjék le. Az ellenzék a civil társadalomra való rátelepüléssel nem nyer semmit, a civil társadalom viszont rengeteget veszít. A továbblépéshez ezzel a ténnyel kell szembenéznie.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr378558800

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: Csalfa, vak remény – Az ellenzékről és a civilek kihasználásáról 2016.04.04. 13:39:01

Kevés rosszabb történhet a civil társadalommal, mint hogy az impotens ellenzék hazug reményeinek kiszolgálójaként járatódjék le.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2016.04.06. 00:53:03

@Holger Hartland: " igen, igazuk van, de az már kevésbé szimpatikus, ahogy a ballib ellenzék erre rászáll"

Sőt, annyira nem szimpatikus, hogy ezek után már az sem számít, hogy igazuk van.

Az sem számít, hogy az iskolás gyerekeink képzése a tét, az sem számít, hogy a kórházba kerülő szüleink élete a tét.

Csak az számít, hogy legalább a "ballib" jól megkapta, megint.

Robinzon Kurzor 2016.04.06. 00:58:06

@gyalog.galopp:

Ebben a civil életérzés dologban nagyjából egyetértünk.
Raktam én homokzsákot árvíz idején egy szcientológus "önkéntes lelkész" pólós és egy "Szebb jövőt!" jobbikos pólós között állva a láncban.

Ami viszont lényeges: a civil nem politikamentest jelent.
Csak azt, hogy nem a hatalmi kontextus szerint foglalkozunk az üggyel, hanem a közös célok elérése érdekében, együttműködve.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.06. 01:51:39

@Robinzon Kurzor: Nyugi. Két szálon fut a történet. Az egyik, hogy a tanárok és a szülők (ballibek, fideszesek, jobbikosok, elempések és pártot nem választók együtt) mit tudnak elérni. A másik, hogy a ballib közben sütögetné a saját pecsenyéjét. Nézd meg a számokat: igen, a többség egyetért azzal, hogy több pénzt és több észt az oktatásba, de közben a pártszimpátiákban a helyzet nagyjából változatlan:

www.origo.hu/itthon/20160324-fidesz-kdnp-mandatumbecsles-jobbik-lmp-mszp-egyeni-valasztokerulet.html

Több intézet eredményeiből összesítve. Sajnos nem a teljes népesség, hanem csak a pártot választók megoszlását közli, de azon belül Fidesz 47%, ballibek 25,5%, Jobbik 20%, LMP 4,5%. Magyarán: bármiféle mozgalomnak akkor lehet sikere, ha a Fidesz (esetleg a Jobbik) szavazóit is meg tudja szólítani.

A keserű ironizálásodban szándékod ellenére is van igazság. Amit a ballib művelt és művelne az országgal, az elég sok ember szemében (az enyémben is) rosszabb még a fideszes lopásnál és idiotizmusnál is.

maroz 2016.04.06. 07:34:00

@gyalog.galopp: Nem tudom, emlékszik-e még valaki a Parmalat-botrányra. Nem is volt olyan régen. A Demokrata megírta, hogy jujj, de jó, megbukott a gaz multi, visszakerül magyar kézbe a tejfeldolgozás.

Aztán tavaly csak néztünk, amikor a világ legnagyobb tejfeldolgozó multija, a Lactalis csoport megvette a Kuntej Zrt-t, nincs már kvóta, éljen a liberalizált európai tejpiac! Ezt olvastam a Parmalat honlapján:

"Az elmúlt években alig láttam Parmalat termékeket a polcokon, miért?

Bár egy időre elhagytuk az országot, most visszatértünk, új és jobb termékekkel, például a mikroszűrt tejjel."

Tegnap fellázadtam. Mondok én ilyen éhesen nem dolgozok tovább, álljunk meg és együnk valamit. Jó, mondja a párom, itt vagyunk a kunság fészkes közepén, mindjárt elérünk egy kétezer lelkes községhez, majd szólj, hogy hol és mit ennél. Nyilván, ábécé, valami pogácsa meg egy joghurt. Az egyiken egy svájci, a másikon egy francia multi keres, otthagytam a harapnivalóért kábé egy menü árát, és nem volt alternatíva. De ezt egy budapesti úgysem érti, hiszen neki az a tudása, hogy az országban gasztroforradalom van és a streetfood az úgy jön fel, mint a talajvíz. Ha panaszkodom, akkor meg sem kísérek szolidáris lenni velem, sőt, lehülyéz, milyen egy faszkalap vagyok, hogy nekem semmi sem elég, ott van a körúton az az új kolbászozó is, hát mi a bánat kéne még nekem?

Pelso.. 2016.04.06. 10:05:34

@Holger Hartland: Nem mintha vágynék rá, de: mit művelne a ballib az országgal, tudsz valamit?
Persze megnyugtató, azzal tisztában vagyunk (immár), hogy a fidesz mit. Elégedjünk meg ez utóbbival, jó ez nekünk.

gyalog.galopp 2016.04.06. 12:15:44

@Robinzon Kurzor:
Nézd, vannak természeti csapások, amiket még az állatvilág is felismer, pl. erdőtűz, áradás esetén nem zabálják fel egymást, mi több, aszály esetén a fellelhető itatónál sem eszik meg egymást.
Úgy gondolom a homo erectus ennél többre is képes, a sapiensről meg nem is beszélve.

Ha a politikusoktól várjuk el, hogy megmondják mi a mi - mezei polgárok - közös érdekünk, hát azt várhatjuk.

Robinzon Kurzor 2016.04.06. 12:25:11

@Holger Hartland:
"Sajnos nem a teljes népesség, hanem csak a pártot választók megoszlását közli"

Az annyit is ér.

"A másik, hogy a ballib közben sütögetné a saját pecsenyéjét."

Ennyit tudnak. Nem őket sajnálom.

"a többség egyetért azzal, hogy több pénzt és több észt az oktatásba"

És ezért veszélyes ez a Fideszre nézve, tehát ezért kell a NER bolsevik logikáját követve rátolni a tiltakozást a ballibre. Mert attól szubjektíve vállalhatatlan lesz az, amivel egyébként tartalmilag egyetért a többség.

Ebben a játszmában fontos lapot osztottak a Mandinernek és szemmel láthatóan működik is: te is a hamis dilemma csapdájából nézed ezt a kérdést.

Robinzon Kurzor 2016.04.06. 12:29:36

@Pelso..:

A ballib földig rombolta az országot 1990-2010 között, mindent a nulláról kellett újjáépíteni.
Amikor a Fidesz hatalomra került nem volt egy szem elvetett búza, nem volt egyetlen magzat sem a magyar anyák méhében stb.

gyalog.galopp 2016.04.06. 15:06:17

@Robinzon Kurzor:

Nem állsz messze az igazságtól, eléggé mínuszos volt a mérleg.

Robinzon Kurzor 2016.04.06. 15:21:16

@gyalog.galopp:

Kevesen tudják, de Gyurcsányék Budapest összes hídját a Dunába robbantották a 2010-es választások esetéjén, amikor megtudták, hogy mennyire veszítettek.

Aztán a Várat is ledózerolták, annak helyreállítására sajnos csak most kerülhet sor.

Jean Sol Partre 2016.04.06. 17:19:40

@Holger Hartland: "Csapódni kell valamerre?"

Persze, hogy nem kell csapódni, a nővér fekete ruhát vesz fel, tiltakozik kicsit egyedül, nyilatkozik párat, aztán kibasszák Magyarország össze egészségügyi intézményéből és le van tudva a dolog, a kormány nyugodt, a Mandiner ír egy ciket, hogy Sorors majdnem pénzelte az ávós nagypapával rendelkező óvónőt és milyen szerencse hogy az orvostársadalom résen volt, te sajnálkozol kicsit, hogy valaki igazán segíthetett volna neki, de azért mégis így a legjobb mert Orbán kurva jól kezeli a migráncsügyet.

A nővér meg elmegy Ausztriába áplónak, kurva jól keres és hamar elfelejti az egészet.

Jean Sol Partre 2016.04.06. 18:08:13

@maroz: a rendszer szükségszerűségéről nem akarok vitatkozni, ezt kiveséztük már, én csak annyit mondtam, a szerencsésebbeknek ugyanebben a világrendszerben azért jutott jobb is, mi pechesek vagyunk, nme is kicsit.

Jean Sol Partre 2016.04.06. 18:10:56

@Robinzon Kurzor: figyi, ha a kerítés jól megvéd minket a migráncsoktól, engem még az se zavar, ha HH gyereke hülye marad és a szülei meghalnak a kórházban, akkor is megérte, pont.

Jean Sol Partre 2016.04.06. 18:19:50

@maroz: az viszont egy érdekes kérdés, hogy eg ykis faluban, ahol lehetne tehén meg mindenféle, miért nem adják a helybeliek legalább egymásnak az olcsó és finom házi termékeket? Még adózni se kellene, barterezhetnének vagy bármi. Az én nagyapám még hajat nyírt meg kertészkedett másoknak, borért, pálinkáért, meg mindenféle termékekért, meg persze azért disznójuk meg csirkéjük nekik is voltak, meg háztáji kert is.
Hogy van ez ma, mitől múlt el? Olcsóbb a multi?

maroz 2016.04.06. 18:59:44

@Jean Sol Partre: Igen, nagyon jol latod, olcsobb megvenni, mint akar sajat reszre is megtermeszteni.

Az is egy erosen velemenyes allitas, hogy a hazi termek finom. Olcsonak nem olcso, es ez egy hosszabb tortenet, ami azt is megmagyarazza, hogy miert nem alapbol finom. Ami finom az roppant draga, mert finomat csak dragan lehet. A termeles ma indusztrialis, noveny, allat, mindegy. Eleve olyan fajokkal dolgoznak, amelyek arra lettek kifejlesztve, hogy gazdasagosan lehessen minel nagyobb mennyiseget eloallitani.

A tomegtermeles miatt ma egy haztaji nem lehet versenykepes arban. Nem tudsz olyan hatasfokkal hizlalni tiz disznot, mint negyezret. Joszagot tartani kulonben is egy kemeny mufaj, tobb evre lehet csak tervezni es ha keves a joszag egy ev hasznat akar egy komolyabb lodoktori beavatkozas is elviheti. Az aprojoszag meg pusztul, a nekunk a mult het vegere igert negy jercet peldaul szettepte a szomszed kutyaja, es gondolhatod mekkora ervagas az, amikor egy haztajizo husz szarnyasabol hetet hazavag egy atszokott kutya. A videken szokasos lopasokat most nem is emlitenem, szoval nagy joszag nagy gond, kis joszag nagy gond, es aki ebben el, az megerti, hogy az evek soran miert megy el a videkiek kedve a gazdalkodastol.

Es akkor ugye ott lenne az, hogy mindezt fel kene dolgozni es elerhetove tenni. Legalabb fu alatt, informalisan. Itt pedig az a csapda, hogy ha jol csinalod akkor csak ido kerdese, hogy lebukj. Akkor pedig szembesulni fogsz azzal a problemaval, hogy ezen a szinten legalisan nem tudod csinalni, mert annak mar keptelen lennel kitermelni a koltsegeit. Nincs palya, nincs lehetoseg. Illetve egy nagyon szuk, elitpalya van, hiszen ha van egy keveske toked es sok-sok muveltseged, akkor megcelozhatod a mislencsillagos ettermeket es a sznob piacokat, de ez egy nagyon erosen elitpalya, es meg annak is roppant szuk.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.06. 19:56:43

@Pelso..: Kár a szóért, erről úgysem fogunk megegyezni. Szerintem a ballib rosszabb még a mostani Fidesznél is, edig az nem kis dolog ám. Nem írok még egy tldr-posztot, abban írtam erről is:
hartland.blog.hu/2015/12/31/migransok_strategiak_haboruk_tldr

@Robinzon Kurzor: Nem kellett rátolni, rajta volt az magától is. Március 15. (rendezte: Schilling Árpád), meg a március 30-ai "sztrájk" is (az iskolák 1-3%-ában). Ha a következő tanársztrájkban legalább az iskolák fele részt vesz, arra lehet majd mondani, hogy civil megmozdulás.

@Jean Sol Partre: Mehet.

Jean Sol Partre 2016.04.06. 21:57:59

@Holger Hartland: anyád meg elpusztul a kórházban. Végülis nem nagy ár. És hiába hiszed, hogy majd te a pénzeddel megoldod, max a Kútvölgyiben lehet védve. Ha oda vagy bejáratos, akkor persze értem, miért vagy ennyire flegma.

Jean Sol Partre 2016.04.06. 22:00:42

@Holger Hartland: "Szerintem a ballib rosszabb még a mostani Fidesznél is, edig az nem kis dolog ám"

Csak épp lehet, hogy ez nem a ballibet jellemzi, hanem téged :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.06. 22:05:47

@Jean Sol Partre: A problémáimat megoldom, a szavazatomat leadom. Tégy te is így.

Robinzon Kurzor 2016.04.06. 23:10:42

@Holger Hartland: "Nem kellett rátolni, rajta volt az magától is. Március 15. (rendezte: Schilling Árpád), meg a március 30-ai "sztrájk" is"

A Hermann-os nyílt levél (2015. november 27.) után volt három és fél hónap a március 15-i tüntiig, ez idő alatt a kormánybarát sajtó részéről folyamatosan ment a rátolás a ballibre és nem ment semmiféle támogatás a magát polgárinak tartó elit részéről.

Aki gyáva volt kiállni mellettük, azoknak kell most utólag az önigazolás, hogy hát ezek a ballibekkel árulnak egy gyékényen (azok meg ugye atomot dobtak Magyarországra), tehát morálisan elfogadható a lapítás.

Így állunk.

A kérdés ugyanis nem az, hogy visszajön-e a ballib. Mert nem fog visszajönni, semmi esélyük, még ha esetleg bukna is a Fidesz, akkor sem.
Ellenben a kormány csak az erőből, a vereség lehetőségéből ért: te pedig ezt nem mutatod feléjük, és inkább beletörődsz az oktatás és az eü totális szétkúrásába.
"Ballib, aki kockásinges!" -- mondja a kormány, te pedig önfeledten beszállsz a játékba.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.07. 00:00:54

@Robinzon Kurzor: Megfogadtam korábban, hogy értelmetlen vitákba nem szállok be. Te nem úgy gondolod, hogy az oktatás az minimum szakpolitikai kérdés?
Szvsz. leszögezhetjük, hogy a klik-rendszer rengeteg hibát tartalmaz, sőt mi több, komoly fenntartási problémákat okoz. Szerinted az a megoldás, hogy "keressünk egy puklit", aki elég nagy huppot ver ahhoz, hogy valami történjen?
Mit gondolsz, hogy ha pl. a jelen kormányt afféle maffiának gondolod, akkor nem tudott volna egy ilyen problémát idejében és hatékonyan kezelni? (tudod, a maffia is haszonérdekelt szervezet alapból)
Csupa izgalmas kérdés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.07. 00:27:51

@Robinzon Kurzor: El vagy tévedve. Senkinek sem kell kiállni a tanárok mellett, legfeljebb esetleg a szülőknek. Pont az a lényeg, hogy pártok nélkül, maguktól álljanak ki, a saját pártpreferencia-különbségeiken túllépve. Ez a legerősebb, ez kényszeríti a kormányt a tárgyalásokra. Tárgyalásnál és józan kiegyezésnél sokkal többre viszont sem esély, sem szükség nincsen.

"A kérdés ugyanis nem az, hogy visszajön-e a ballib. Mert nem fog visszajönni, semmi esélyük"
- De, a liberális oldal nagyon erős. Lépj túl a hazai kontextuson. A nyugati világban a konzervativizmus régóta defenzívában van és vesztésre áll, vagy az önfeladásba menekül és liberálissá változik. Magyarország ennek a világnak a függeléke, kis folt a térképen. Igaz, most mintha elkezdődött volna valamiféle "konzervatív lázadás" nyugaton is, de még nagyon az elején van, és még jócskán leverhető.

"Ellenben a kormány csak az erőből, a vereség lehetőségéből ért"
- Így van, és ezért erősebb egy olyan tanári (szülői) megmozdulás, ami nem ballib. Gondolom, ez megvolt:
index.hu/belfold/2016/03/24/nem_nyilvanos_nezopont-kutatas_tanarok_alkotmanymodositas_afa/
Meg is van az eredménye: tárgyalás.

"te pedig ezt nem mutatod feléjük"
- Pedig hallottam, hogy Viktor mindig a kommentjeimmel kezdi a reggeli sajtószemlét. Kinyomtatják neki. Jól van, akkor innen üzenem, hogy tessék tárgyalni és józan kompromisszumot kötni.

Jean Sol Partre 2016.04.07. 09:52:07

@Mihint: szerinted létezik ma Magyarországon bármi ami szakpolitikalilag kezelhető?

Pelso.. 2016.04.07. 18:28:19

@Holger Hartland: Szélesebb sprektrumban gondoltam, nemcsak migráció ügyben, persze ennek jelentőségét nem kívánom csökkenteni.
Maradva ez utóbbinál: nyilván a szocik (vagy valakik) elfogadnák a kvótát, lehet ezzel egyetérteni vagy sem.
Csakhogy: bármennyire is nem tetszik, ha Brüsszel úgy dönt, szerintem OV-nak sem lesz más választása. Amit nem tudunk meg soha: ezért mit fognak felajánlani neki, akár pozitív, akár negatív előjellel.

2016.04.07. 19:18:03

@Holger Hartland:

te vagy trollkodsz, vagy megzakkantál, ebben az esetben szakembernek kellene látnia

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.07. 21:16:18

@Pelso..: A hosszú posztban szélesebb spektrum is van.
@WiteNoir: Neked nyilván az utóbbi, de mindegy.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 11:17:53

@Jean Sol Partre: Ilyen ábrándokba még én sem ringatom magam. Attól tartok, a legtöbb dolog ma Magyarországon kizárólag erőpozícióból kezelhető, de csak akkor, ha nagyobb erők ezt engedik és/vagy van rá mogyi. Az erőpozíció pedig egyáltalán nem garancia sem a hozzáértésre, sem a jóakaratra, a közösségi érdek figyelembevételéről nem is beszélve. Sajna még ehhez képest is értelmetlen ostobaság puklizni szvsz. ugyanis a "nagyobb erők" rokonszenvét/támogatását elég nehéz butaságokkal vagy felesleges arroganciával megnyerni.

Jean Sol Partre 2016.04.08. 11:31:37

@Mihint: nincs-e értelme annak, hogy egy olyan rendszert ami mindent maga alá gyűr és tönkretesz, akár még butaságokkal is, de a gyenge pontokon támadni, próbálni megzavarni. Segíthet-e ez, vagy nagyobb annak a veszélye, hogy ha az eredmény aztán (a butaság miatt) nem kielégítő akkor a végső helyzet még rosszabb lesz? És ha nagyobb ez a veszély akkor vajon mi mást kellene tenni?
Egyáltalán van-e értelme jóslásnak?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 13:49:59

@Jean Sol Partre: "nincs-e értelme annak, hogy egy olyan rendszert ami mindent maga alá gyűr és tönkretesz, akár még butaságokkal is, de a gyenge pontokon támadni, próbálni megzavarni."
Nincs, mert ha az adott rendszer valóban tönkretesz mindent, akkor saját magát számolja föl eleve(ez akár a jelenlegi világrendszer ismérve is lehet), persze velünk együtt. Ha valaki ez ellen tiltakozik(mármint hogy ne számoljatok fel minket is magatokkal együtt) az már nem butaság, csak akkor azt kell mondani, nem azt, hogy mi tudunk jobbat, mert az meg nem igaz.
"Segíthet-e ez, vagy nagyobb annak a veszélye, hogy ha az eredmény aztán (a butaság miatt) nem kielégítő akkor a végső helyzet még rosszabb lesz? És ha nagyobb ez a veszély akkor vajon mi mást kellene tenni? "
Amit fentebb mondtam az alapján is, ha úgy kerüljük el a bringással a karambolt, hogy a kamion alá ugrunk, az bizony butaság, és a jóakarat meg a tettvágy az eredményen mit sem változtat. Ezért aztán - maradva a példánál - bármilyen kellemetlen is a karambol a bringással, inkább a következményeit enyhítsük, minsem hogy ostobán ugráljunk. Gyakorlatilag például az egyik rendkívül zavaró fejlemény a KLIK kapcsán az volt, hogy az iskolaigazgató kezéből kivették a legelemibb gazdasági döntéseket, azonban a felelősségi köre szinte érintetlen maradt. Hol szerepel ez a 12 pontban, holott ez igazán komoly működési zavarokat okozott? Meg ilyesmi. Az erőpozícióból hozott döntések akkor okoznak gondot, ha közveszélyesek, márpedig - az igazgató nem tud miből visszaosztani - ebben a helyzetben csak valami szakpolitikai érvrendszer képes segíteni, ha egyáltalán valami segít.
"Egyáltalán van-e értelme jóslásnak?"
Nincs, de kiváló szórakozás, pl. fogadásokat lehet kötni, és aki vesztett, az viszi ki a szemetet :)

Jean Sol Partre 2016.04.08. 14:02:43

@Mihint: lehet, hogy akkor egyszerűen segíteni kéne az ugrálóknak, hogy okosabban csinálják :)

Mert az meg jól látszik, hogy ugrálók nélkül nem történik semmi.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 14:12:36

@Jean Sol Partre: Az ugrálók számára maximum jótanáccsal tudok szolgálni, és ha úgy látom, hogy hajlanak az okos szóra, képes vagyok magamat is odatenni. Máskülönben: "Vitam et sanguinem, sed avenam non.." :)

"Mert az meg jól látszik, hogy ugrálók nélkül nem történik semmi." Ebben nem értünk egyet, a legtöbb dolog mindenféle ugrálás nélkül történik, szép csendben. Sőt, legtöbbször még az esetleg kiérdemelt buksisimi helyett is koki a jutalom ;-)

gyalog.galopp 2016.04.08. 14:22:14

@Jean Sol Partre:

A tényszerű, gyakorlati tapasztalat az, hogy az ugrálók csak akkor ugrálnak, amikor úgy látják, hogy már veszély nélkül ugrálhatnak, mert a közhangulat miatt megtehetik.

Jean Sol Partre 2016.04.08. 14:32:52

@Mihint: jótanácsra gondoltam én is, mondjuk segíteni a 12 pont kijavításában.

@gyalog.galopp: szerintem se a feketeruhás nővér, se az iskolák nem így kezdtek ugrálni. Az más kérdés, hogy a csatlakozók közül sokan már igen.

gyalog.galopp 2016.04.08. 14:35:13

@Jean Sol Partre:

márpedig, de.

Bár, Mariskát nem említeném egy napon Pukival.

Jean Sol Partre 2016.04.08. 14:40:07

@gyalog.galopp: nem is mérhetőek össze, de hát nem Pukli kezdte, ő már később csatlakozó ugráló, más kérdés, hogy az élre ugrált.

gyalog.galopp 2016.04.08. 15:35:37

@Jean Sol Partre:

Van két ember, két személyiség, van két ügy, ami ezt a két embert közvetlenül, de ugyanakkor közvetve széles tömegeket is érinti.
Mariskát nagyon jól kitalálták, Mariska hitelesen tudta közvetíteni a problémáit, de a producere cserben hagyta és eladta. Puki kushadt a dagonyában, de mikor látta, látta, látták, hogy vidékről indul ki egy hatékony ellenállás, gyorsan összebumlizott egy kis média támogatást és úgy tett, mintha valaki lenne. Természetesen kapott a médián kívül is helyi támogatást, nehogymá a vidék ossza itt az eszet, ezzel jól összezavartak egy érdemi , konstruktív tárgyalást , sikeresen megosztották önmagukat.
Ha én lennék a kormány , én találtam volna ki a Pukit.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 16:21:06

@Jean Sol Partre: Aha, szóval reptében kapjuk el :)
Már az ilyen "ugrálós" 12 pontig sem lett volna szabad eljutni, nincs azon mit javítani, legfeljebb a végére egy "rabok tovább nem leszünk" örökbecsűt odaragasztani, oszt' kész.
Én (ha egyáltalán megkérdeztek volna, de nem tették, és igazuk is volt, mert nem vagyok szakértő) azt tanácsoltam volna még prepukli állapotjában a dolgoknak, hogy elsősorban egy összeszedett elemzéssel és hatástanulmány-izével felfegyverkezve a szolgálati utat próbálják. Második lépés, ha ez nem működik, petíciózás, elemzés+tanulmány kivonattal: azaz további támogatók szerzése. Ha még ez sem megy, nyílt levél a bővített, immáron szakpolitikai anyag kivonatával, és egyben a teljes anyagot közzétenni, akár saját weboldalon, fórumlehetőséggel+faszbúk meg a többi. Ebben a stádiumban már a maffia sem a verőlegényt küldi, hanem inkább enged, de ehhez egyrészt szakmailag támadhatatlan anyag kell, másrészt a vérveresbe kell elzavarni az összes pártpolitikust, és a legtöbb médiát is.
Úgy látszik, most ilyen észosztó hangulatom van, jó nap ez a halálra :)

Jean Sol Partre 2016.04.08. 16:29:47

@gyalog.galopp: ugyanazt mondjuk. A vidéki suli kezdte az ellenállást, akkor amikor még nem volt semmiféle mérhető közhangulat.

Jean Sol Partre 2016.04.08. 16:37:05

@Mihint: nem rossz forgatókönyv, bár szerintem ha mindenkit elzavarnak, akkor hatástalan. Meg nagyon lassú.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 16:46:05

@Jean Sol Partre: Ha nincs pártellenfél a háttérben, de van egy jó szakmai anyag és szak+tömegtámogatás, attól minden nyílt hatalom úgy fél, mint ördög a szenteltvíztől, és bizony engedni fog, még az ugribugri előtt. Persze a munkát azt bele kell tenni, bizonyos időket meg érdemes kivárni, mert ha igazság van, támogatás is van, és ez csak bővül. A netes anyagokra meg úgyis repül a sajtó, ha kell, ha nem.

2016.04.08. 16:50:47

@Mihint:

a szöveg menet közben alakult, igen facebook meg web, meg fórumok meg hasonlók.

pukli ugrott legmagasabbra ő lett a vezér, meg azért mert befolyásos, még mindig bejáratos a fővárosi fideszhez.
a cél az első perctől kezdve a változás elérése, ehhez pedig a kormány is kell.

@Jean Sol Partre:

a 12 pont az tárgyalási alap, meg széleskörű felhívás. most 4 pont van, abból egy már elfogadva.

gyalog.galopp 2016.04.08. 16:57:26

@Jean Sol Partre:

nem a faszt, már hogyne lett volna. nem attól van közhangulat, hogy az atv bemondja.

Jean Sol Partre 2016.04.08. 17:07:02

@Mihint: ez a mai hatalom paranoiás, és bármilyen ellenkezésre rátolja a politikát.
Az ellenzék meg mint a pióca, rászívja magát minden ígéretes kezdeményezésre.
Reménytelennek látom ugribugri nélkül.

Jean Sol Partre 2016.04.08. 17:12:04

@gyalog.galopp: de attól lesz kecsegtető és biztonságos.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 17:28:23

@Jean Sol Partre: De ha nem tudja? Mondtam, hogy az ugribugri előtt, nem figyeltél? Amúgy meg minden hatalom szükségképpen paranoid, ezért érdemes vigyázni a megközelítéssel, már ha valamilyen érdemi eredményt szeretnénk elérni. Feleslegesnek látom még pluszban hergelni is a mindenkori hatalmat, hacsak nem az agresszió a fő cél.
Ellenzék? Muhhahaha! A skacok minden lőszerüket ellőtték már vagy tíz éve, a könnygázból még én is kaptam anno :)
Szóval, az ugribugri az nem a vége valaminek, hanem az eleje, mert ha mindezek után még az is kell, a forgatókönyv ismert, úgyhogy semmi sem reménytelen ;-) persze a megfelelő előzmények után. És bizony nem lehet kihagyni az előzményeket, mert akkor az eredeti, esetleg jó terv/szándék is a levesbe mehet. Ugye tudod, hogy nem opportunizmusból tartok itten most kiselőadást? :)

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Kicsit el lett sietve, de szvsz. menni fog, főleg ha a tudorka nem ad még egy ultimátumot. Nem lehet valahogy abbahagyatni vele ezt a marhaságot?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 18:50:09

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Még így sem reménytelen, ha a maradék három pont jól van összeszedve. Dógozzatok egy kicsit tik is, nehogymár csak én :)

2016.04.08. 20:01:16

@Mihint:

azért késő mert 15.-e túl jól sikerült.

a civil közoktatási platform már a népfrontot szervezi, szóval most vagy megtanulunk mások ütemére ugrálni vagy árulók leszünk, nem nagy dilemma.
úgyhogy a maradék három pontból ha őket is beleszámoljuk 14 pont lett, a jövő héten meg már 22 lesz, és hol vannak még a horgászok és lóvakarók meg a többi, na meg még te is, szóval ideje hozzátenned a magadét.

itt a napi hoppá:

Domain Name: TANITANEK.COM
Registrar: WILD WEST DOMAINS, LLC
Sponsoring Registrar IANA ID: 440
Whois Server: whois.wildwestdomains.com
Referral URL: www.wildwestdomains.com
Updated Date: 12-nov-2015
Creation Date: 12-nov-2015
Expiration Date: 12-nov-2016

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.08. 20:14:54

@Mihint: Ez viszont nem fog menni. Tancsiórának vége.

maroz 2016.04.09. 05:52:05

@gyalog.galopp: Az elit ugrál, de csak és kizárólag akkor, amikor a saját helyzetét is veszélyben érzi, lásd Törőcsík Marit, vagy kit, aki majd jól felhívja Vajnát, mert kirúgta tévéből a Dezsőt, vagy kit, és ugye az egész Szabolcs megyét le lehet darálni, de a Dezsőhöz ne nyúljon senki, mert az már diktatúra.

Az elit egy része időnként ugrál, aztán kap a pofájába egy fél zsemlét plusz öt deka párizsit (romlanak a csereviszonyok) és onnantól kussol, vagy szépeket ír a szolidaritás szükségességéről.

maroz 2016.04.09. 05:55:54

@Mihint: Angyali naivitás, már ne is haragudj. Illetve na, ki tudja, lehet, hogy félreértelek, azok a fránya fogalmak: mit értesz tömeg alatt? Mind az ötöt, vagy elég, ha kettőt közülük? ;)

maroz 2016.04.09. 05:57:15

@Jean Sol Partre: "hatalom"

Kulcsszavakat nem leírni kell, hanem próbálni megérteni. Kinek van ma hatalma?

maroz 2016.04.09. 08:50:46

@Mihint: Az oktatáspolitika mindig is a társadalompolitika része volt, önmagában teljesen értelmezhetetlen. Szakpolitikáról akkor lenne értelme beszélni, ha lenne egy erős társadalmi konszenzus a társadalompolitikát illetően, amiből következne a konszenzus az oktatáspolitikában is.

Nézd meg közelebbről mi is ez a szakpolitika. Ehhez nézd meg mi az a politika. Ha megnézed, akkor magad is láthatod, hogy a szakpolitika valójában nem politika, hanem egy olyan bürokratikus gondolkodás, amelyik egy már eleve kijelölt úton keresi az eszközöket a haladáshoz. Bővebben lásd Mannheim bürokratikus gondolkodásról írt sorait.

A probléma az, hogy ma úgy érdemben politika sincs. Nincsenek manifeszt divergens érdekek, illetve amik lennének azokat a rendszer (nem az Orbáné, hanem a neoliberális világrendszer) nem hagyja kibontakozni. Ma olyan szintű a hegemónia, hogy ezt harminc-negyven évvel ezelőtt még diktatúrának írtuk volna le. Ma aki szakpolitikáról beszél és a tömegek beállításáról a szakpolitika mögé az sajnos erősen hajaz azokra, akik még a nyolcvanas évek derekán is bíztak abban, hogy az a rendszer megjavítható.

Ma az oktatáspolitikáról csak akkor van értelme beszélni, ha az ember előtte mondott valamit a társadalompolitikáról is. Arról viszont csak akkor tud mondani bármit is, ha kiszakad a hazai (no meg akár a globális) elit narratíváiból, fogalmi és leírási kereteiből és tiszta, kritikai purgáláson átesett fogalmakat használ. Ehhez képest Puklikról beszélgetni körülbelül olyan, mint ha az ember arról értekezne, hogy vajon kellően szépen van-e odakanyarítva a kérdőjel Tolsztoj regényeiben.

Mire fel az oktatáspolitika? Milyen társadalompolitikai célt szolgál? Kik, milyen csoport, esetleg osztály a hordozói annak a gondolkodásnak, amelyikben ezt a társadalompolitikai igényt megfogalmazzák és érvényre is képesek juttatni? Csomó értelmes, vitára, gondolkodásra alkalmas kérdés, de ti itten szemérmetlenül Pukliztok. Ej-ej. ;)

maroz 2016.04.09. 08:53:33

@Pelso..: Na, látod, ez a neoliberalizmus. Szereted a neoliberalizmust? Edd a kínai makói fokhagymát boldogan! Eszed?

Pelso.. 2016.04.09. 09:05:37

@maroz: Nem eszem, mert az nem fokhagyma, hanem valami.
A forgalmazó KL e szerint neoliberális?

maroz 2016.04.09. 09:07:03

@Pelso..: Mi az a káel? A Spar árulja, nem?

maroz 2016.04.09. 09:23:55

@Pelso..: Hehe, de jó posztot lehetne ebből írni:

"A cég kézbesítési címe: fokhagyma@index.hu
A változás időpontja: 2015/03/19
Bejegyzés kelte: 2015/04/08 Közzétéve: 2015/04/10
Hatályos: 2015/03/19"

Stróman, Botka-ingatlanozás, multi, amit csak akarsz. Neolib látkép, csata után, ballib árnyalatokkal.

Pelso.. 2016.04.09. 09:25:01

@maroz: Elnézést, korrekció: a beszállítóra/importőrre értettem.

maroz 2016.04.09. 09:40:39

@Pelso..: A beszállító/importőr követte a neoliberális fordulat kényszereit. Elkezdett beszállítani, annak, akinek lehetett, aztán amikor jól beépült a multi valagába tette, amire utasították. Németh Lászlónak hívják a csókát, ugye, milyen jónevű? :)))))

maroz 2016.04.09. 11:49:24

@Pelso..: Amúgy meg jó lenne végre értelmesen beszélni: nem a forgalmazó a neoliberális, hanem a rendszer.

2016.04.09. 12:49:35

@maroz: @Pelso..:

kereskedelmi cég, nem termelő

Fő tevékenység 4631. Zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem

ha itthon nincs akkor importál, az a dolga, abból él.

...@index.hu, nyilvános ingyenes emilszolgáltatás, hol a gond?

maroz 2016.04.09. 13:42:31

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Te aztán tudod hogy megy a hagyma-ágazat a billentyűzeted mögül... mert ugye miért pont ezt ne tudnád, amikor minden mást is tudsz? Szóval csak kíméletesen.

2016.04.09. 14:07:34

@maroz:

bocsi, eltévedtél, mennyiben válasz arra amit írtam?

2016.04.09. 14:23:20

@maroz:

szóval felhúztad a tüskés proli védőpajzsot?

szombat délben?

iszol te eleget?

Pelso.. 2016.04.09. 20:14:49

@maroz: Kinek a rendszere? A mostanié? Persze nem, csak kollaborálni kényszerül szegény rendszerünk.
A stróman kifejezésre pedig mostanában nem Botka ugrik be az embereknek elsőnek és sokadiknak sem, de te majd elmagyarázod nekik, hogy mind antihelikopter.

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
OK. Felőlem azt hoz be, amit akar. Majd jól államosítjuk egyszer, s minden újra szép lesz.

maroz 2016.04.09. 20:31:00

@Pelso..: A mostani világrendszer, a neoliberális.

Tudom, neked minden ilyesmiről csak Orbán ugrik be, ezt már párszor megbeszéltük, ez nem érdekes.

Az az érdekes, hogy a neoliberális éned tökéletesen lőjön itt is: te nem eszed a te rendszered termékét, mert az fúj, azt egye az, aki nem fér hozzá a jóhoz, amihez te hozzáférsz. Bendőtóni.

Pelso.. 2016.04.10. 11:10:25

@maroz: Nem személyt említettem, hanem a saját rendszerünket. Sajnálatos, hogy az utóbbinak nincs ideje a hazai termelés védelmével foglalkozni, bár akad remény: az éppen kialakuló hazai nagybirtokok feketén/szürkén foglalkoztatott minimálbéreseire alapozva majd odavágunk a silány külföldi élelmiszer dömpingnek.
Megoldom, eszem vegyesben, az arányokat határozd meg/hónap.

maroz 2016.04.10. 11:15:34

@Pelso..: Úgysem fogod a világ végéig sem megérteni, hogy nekünk nincs rendszerünk. Na, mindegy, a fő, hogy te a leszopott fasz boldogabbik végén vagy, így bátran lehetsz rendszer-apologéta, ez egybeesik az önös érdekeddel is. Amúgy meg helyes, helyes, egyed a nyugati értékek hazai hordozója, a Spar nevű multi kínai fokhagymáját és vágjál hozzá jó képet: kicsit savanyú, kicsit sárga, de neoliberális!

Pelso.. 2016.04.10. 12:46:37

@maroz: Már hogyne lenne, hát a NER.
Persze csak hazudták, de legalább nem neolib, ezért aztán bőven elég idehaza bármire, bármihez.

Jean Sol Partre 2016.04.11. 09:39:21

@maroz: ez ebben az esetben nem érdekes, lehet, hogy rosszul, de a kormány szinonimájaként használtam.

maroz 2016.04.11. 09:46:42

@Jean Sol Partre: Ez a vidékezés is egy érdekes beszédtéma lenne. Rákosszentimre az mi? ;)

maroz 2016.04.11. 09:54:43

@Jean Sol Partre: De, érdekes, mert a mondat igaz, csak a hatalom nem a kormány kezében van. Ezt írtad:

"ez a mai hatalom paranoiás, és bármilyen ellenkezésre rátolja a politikát"

Ez tökéletes, de a hatalom nem a kormányból ered, ők csak végrehajtják amit kell a strukturális kényszerek miatt, hiszen ami kevéske kapott hatalmuk van az csak erre elég. Bármelyik kormányra igaz ez, és bármelyik félperifériás betagozódású országra. A hatalom különösen a spontán, mozgalmi jellegű ellenkezésekre tolja rá a politikát, erről vannak esettanulmányaink, eléggé tanulságosak. Persze türelem kell a megértésükhöz, mert ezt a "hatalom" nevű konstrukciót elég nehéz érteni, sok a félrevezető, meseszerű narratíva, és elég nehéz szabadulni tőlük, hiszen végső soron mindannyian mesékben nőttünk fel, így természetes, hogy vágyjuk a legkisebb királyfit, aki majd jól lenyakazza a sokfejűt és utána jöhet a dínom-dánom.

Jean Sol Partre 2016.04.11. 09:55:06

@maroz: agglomeráció, azaz vidék. Mi a baj a vidékezéssel?

maroz 2016.04.11. 10:01:43

@Jean Sol Partre: Van, amit megmagyaráz és van, amit nem. Például egy megyszékhelyi elitgimnázium a legtöbb szempontból a körúton belüli gondolkodáshoz tartozik, hiába van Budapesttől kétszáz kilométerre. Végső soron a legtöbb kontextusban a főváros/vidék dichotómia lefedi az elit/tömeg kettősséget. Amikor azt mondják, hogy vidéki akkor azt gondolják, hogy nem elit, és ez a megyeszékhelyi elitgimnáziumok esetében hosszú és kitartó megfigyeléseim szerint súlyosan téves. Tehát az az állításod, hogy ebbe a pedagógus-háborgásba vidéki iskolák is bekapcsolódtak abból a szempontból téves, hogy ugyan az iskola nem a fővárosban van, de a gondolkodást illetően nagyon is ott, sőt, a körúton belül.

Jean Sol Partre 2016.04.11. 10:02:36

@maroz: tehát szerinted, ha én vagy te lennénk a király, akkor se tudnánk csinálni semmi jobbat? (én nyilván nem, költői kérdés)

Jean Sol Partre 2016.04.11. 10:06:39

@maroz: nekem a vidék egyszerűen azt jelenti, nem nagyváros, semmi elit/nem elit nem kapcsolódik hozzá. Vidék Szeged is a Lovasival, Pannonhalma is, van sok "elit" (jó) suli vidéken is és szar suli Budapesten is.

De értem amit mondasz és igazad is van.

maroz 2016.04.11. 10:17:28

@Jean Sol Partre: Az esélyünket az határozná meg, hogy mekkora erőforrások fölött diszponálunk. Pillanatnyilag megparancsolhatjuk a Napnak, hogy nyugodjon le, és le is fog, feltéve, ha bölcsen parancsolunk. ;)

Én most még egy utópiát sem tudnék összerakni, nem hogy valamiféle baloldali ideológiát, amiből harci lobogót lehetne szőni. Más se tud, hétvégén pont erről beszélgettünk, és sajnos azt látni, hogy akik fiatalok és értik a helyzetet azok is inkább visszasomfordálnak a mainstreambe, mert vannak helyek, vannak életpályák és az még mindig jobb, mint szenvedni. Sajnos az individualizálódás is tele van hamissággal, hiszen az ideológiai nyomás az individualizálódás irányába hat, de ugyanakkor az egyének túlnyomó többsége nem jut olyan társadalmi pozícióhoz, amelyik megengedné az élet- és a gondolkodási formák individualizálódását. "Ti mind egyéniségek vagytok!", mondják, és hozzáteszik, hogy lépééééésindulj!!!.

Sajnos most még nincs helyzet, ami változást hozhatna, viszont bármikor, akár perceken belül is előállhat egy ilyen.

maroz 2016.04.11. 10:27:24

@Jean Sol Partre: A XIX. század eleji Nagyvárad például annyira túltolta ezt a "nem vagyunk vidék!"-tematikát, hogy Budapestet kikerülve igyenest Párizshoz kezdte magát méregetni. Egy építészeti íráshoz gyűjtöttem anyagokat és akkor bukkantam rá Nagy Endre cuki kis korfestményeire:

www.youtube.com/watch?v=XeiuGhZ3ia4

2016.04.11. 14:40:23

@maroz:

gondolom te is láttad azt a nemrég közzétett közvéleménykutatást a 18-34 közötti fiatalokról.

közel felük apatikus-bizonytalan, az aktívak jobbára jobbikosok, van még lmp meg azért a felső-középosztálybeli fiatalok között fideszes is, mszp-s már alig, más pártok meg lényegében sehol sincsenek.

közöny, kritikusság, inkább jobbos mentalitás---ezek a fiatalok nem fognak forradalmat csinálni...

maroz 2016.04.11. 14:45:39

@WiteNoir: Így van, ráadásul forradalmat csak az elit tud csinálni és még mindig van elég mainstream elit életpálya, nincs akkora kiszorulás, hogy komolyabb mozgolódást eredményezhetne. Vihar előtti csend, szplín, etc.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.15. 12:04:08

Beszéljünk nyíltan: a civilek idegen érdekek szekértolói.

444.hu/2017/04/15/orban-arra-szamit-hogy-az-ertelmiseg-elfordul-a-civilektol-ha-kiderul-hogy-azok-kulfoldrol-kapnak-penzt
„Nem hiszem, hogy a polgári értelmiség szívesen árulna egy gyékényen azokkal, akikről a hamarosan elfogadandó törvény eredményeképpen világosan kiderül: külföldi pénzen, külföldi érdekeket szolgálva, külföldi megbízásból végzik a tevékenységüket.”

maroz 2017.04.19. 07:22:36

@Jean Sol Partre: Azért ez is vicces:

index.hu/belfold/2017/04/19/baloldal_ellenzek_tanacskozas_mszp_lmp_orban_egyutt_pm_momentum_keserges/

Pogátsa elvtárs is végre-végre totálisan hozzáhülyült az elithez:

"Pogátsa Zoltán közgazdász, a beszélgetés moderátora, az egyik szervező Új Egyenlőség társadalomelméleti magazin főszerkesztője elárulta, hogy mivel csak "progresszív pártokat hívtak", a Jobbik és a DK nem ment át a szűrőn. "

Megcsinálta az Új Egyenlőség nevű periodikát, ahol az egyik elitfrakciócska elmagyarázza saját magának, hogy mi is a répa a világban:

ujegyenloseg.hu/mi-a-neoliberalizmus-1-resz-a-neoliberalizmus-eredete/

Hát, körülbelül itt a vége a progressziónak, itt válik körkörössé. Haladnának ők valamiféle irányba, csak éppen elfelejtették megnézni, hogy merre is van előre, és mivel ma már olyan nincs így szépen beültek egy saját ringlispílbe és néhány bélás reményében bárkit elvisznek egy körre. Ajánlom neked is, remek hánytató és szinte ingyen van.

maroz 2017.04.19. 09:45:02

@Jean Sol Partre: Lépcsőház-effektus, csak most látom, hogy ez a cikk csupa móka, kacagás:

"Tóbiás József: A hagyományos pártstruktúrák befagytak, nem működnek. Helyben oda kell menni az emberekhez, "garázsokba" a kis csoportokhoz, különben nem lesz semmi."

Ez is egy alapvetően téves helyzetértékelés, hiszen a "helyben" lévő embereknek, akik valami nehezen érthető okból garázsokban parkolnak azért jól-rosszul, de még akad mosdó, vécé, budi, de legalábbis egy kertvége, így ha mindenáron faszt akarnak látni kimennek, előveszik és nézik. Minek nekik oda egy tóbiás???

Jean Sol Partre 2017.04.19. 17:05:53

@maroz: egy ilyen beszélgetés már önmagában vicces :)

A Momentumra kíváncsi vagyok, mert járja a vidéket is és állítólag kis falvakba is megy, de nem tudok semmit ezekről, hogy kikkel és miről beszélgetnek.

A többieknek rá kellene jönniük, hogy az ő mosóporuk nem kell senkinek és kész, főleg, hogy akiket meg kellene győzniük, azoknak se mosógépe, se mosnivaló ruhája nincs. De hát ők csak azon gondolkodnak, hol rontották el a reklámot.

Jean Sol Partre 2017.04.19. 17:08:36

@maroz: azért ez se rossz: ""Szabó Tímeát összekeverik Szél Dettivel, mert mindketten hosszú hajúak és egy pártban voltak.""

Ha ezen múlik egy párt sikere :D

maroz 2017.04.19. 18:30:08

@Jean Sol Partre: Egy budapestinek tipikusan nem a kisfalu a vidék, hanem a megyeszékhely. Vagy mondjuk Cinkota. No, akkor figyelek és ha elkapom ezt a pillanatot vidéken, akkor meghallgatom jól! :))

Jean Sol Partre 2017.04.19. 21:54:05

@maroz: én is budapesti vagyok, nekem mondjuk Makkoshotyka kis falu (nem a legkisebb, van pl iskolája), de tényleg nem tudom, a Momentum merre jár. Azt mondták, olyan helyekre, ahová a trollok már nem követik őket :)

maroz 2017.04.20. 06:03:40

@Jean Sol Partre: Ha tényleg így van ki lehet a tolmácsuk? ;))

Komolyan kedvem lenne megkérdezni őket, hogy tudnak-e valamit javasolni így hirtelen az árutermelő oligopol kapitalizmus helyett, mert az nekem valami piszkosul nem jött be. Néznének, mint rozi a moziban. :))))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.21. 16:15:52

Vannak civilek és civilebbek.
index.hu/belfold/2017/04/21/cof_kovetsegek_utasitasa_kulfoldi_egyuttmukodes/
"Utasították a magyar diplomáciát, hogy segítse a CÖF külföldi építkezését"

Csak nehogy valahol a CÖF-öt bélyegezzék külföldi ügynöknek.
süti beállítások módosítása