Nem állhatunk le a hagyomány átadásával! – Kelemen László a Mandinernek
2016. február 08. írta: Redakció

Nem állhatunk le a hagyomány átadásával! – Kelemen László a Mandinernek

kelemen_laszlo.jpg

Borzasztóan kevés pénzért dolgoznak az első Orbán-kormány által létrehozott, idén 15 éves Hagyományok Házában olyanok, akiknek szívügyük a néphagyomány továbbadása – mondja a Mandinernek Kelemen László, a Lázár-féle bürokráciacsökkentési terv listáján is megtalálható intézmény igazgatója, aki az intézményt regionális hálózattá bővítené. A „Háhá” egyes programjai olyan népszerűek, hogy máshol kell helyiséget bérelni a megtartásukhoz. Kelemen rámutat: a hagyomány élő átadásához szükség van ilyen intézményre, amit a Felszállott a páva sikere is bizonyít. Interjúnk.

„Remélem, tisztán látják, mit tett le a Hagyományok Háza az előző 15 évben az asztalra, és el tudják dönteni, van-e szükség bármiféle változtatásra a Hagyományok Háza működésével kapcsolatban. A Ház maga is egy nagy konglomerátum, ahova begyűjtöttünk mindenféle tevékenységet – művészeti, közgyűjteményi, közművelődési – a cél elérésének érdekében. A cél pedig a falvakban kiveszőben lévő népművészet élő megtartása, átadása a következő generációk számára. Optimista vagyok, azt gondolom, hogy a Hagyományok Házának ebben kulcsszerepe van.

Amikor levezényeltem az Utolsó Óra programot, már akkor láttam, hogy az utolsó generáció megy ki azok közül, akik még a második világháború előtt voltak fiatalok, és ezáltal érintetlenül vették át azt a hagyományt, amit mi is szeretnénk, hogy tovább éljen. Világosan látszik, hogy ez a kultúra eltűnőben van, és ennek kapcsán merült fel annak idején a Hagyományok Háza életre hívásának gondolata is. Ha ugyanis eltűnik valami, azzal a nehézséggel fogunk szembeállni, hogy miként lehet feltámasztani. Amikor elkezdtem a hangszeres népzene tanulását, csak Lajtha László széki gyűjtése állt rendelkezésre. Zeneszerzés szakos hallgatóként is nehéz volt a lejegyzett kottákból kisilabizálni, hogy miként szólhatott a széki népzene. De amikor kimentünk Székre, akkor láttuk, hogy igazából milyen egyszerű.

Ebből pedig az a tanulság, hogy élő módon megtartani mindig sokkal egyszerűbb a hagyományokat a kultúra eme szegmensében, mint feltámasztani. Ezért lett Hagyomány Háza, ami az élő népművészet intézménye. A parasztság már látszik, veszni hagyja ezt a kultúrát, mely legalább olyan fontos a nemzet számára, mint az anyanyelv. Ezt a nyelvet ma még mindenki érti, Gyimestől Pozsonyig. Ezért úgy gondoltuk, hogy ezt a feladatot, az élő megtartást és átadást a táncház-mozgalomra visszük át – a városi fiatalság mozgalmára, ami hál' Istennek negyven éve él és virul, hiába keltették halálhírét többször is. Az élő hagyomány átadásával azonban nem lehet leállni, ez egy folyamatos munka, mivel minden nemzedéket újra és újra meg kell nyerni, a dolog bűvkörébe kell vonni.”

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr428369380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belevauvau 2016.02.08. 11:11:33

Na, a "jobboldali" kormánynak annyit is értek, amennyit rátok szán.
De a kormányon belüli Lázárnak meg még annyit se.

GNDL 2016.02.08. 11:27:58

Oké, de ha nem oldjátok meg már holnapra az egészségügy, az oktatás, és legfőképp a 2010-es kormányváltás óta meredeken zuhanó gazdasági versenyképesség problémáit, hogy az intézményesített fideszes korrupcióról, a pofátlan közpénztolvajlásokról és a jogállamiság leépítéséről ne is beszéljünk, akkor lobogtathatjátok a nemzeti trikolórt a cifraszűrben, de nem lesz következő generáció, akinek átadhatjátok a hagyományokat. Csak úgy mondom...

Ideje lenne nem ilyen baromságokkal foglalkozni, mikor a varrásai mentén foszlik szét az ország. Egészségügy, oktatás, gazdasági versenyképesség, korrupt fideszes gecik rácsok mögé, hosszú évtizedekre, vagyonelkobzás mellett. Ha ez megvan, visszatérhetünk a cifraszűrre, hogy akkor mi a picsa legyen vele...

Bell & Sebastian 2016.02.08. 11:44:45

@GNDL: Erre lehetne zenét szerezni, koreográfiát írni, énekeseket hívni, a nép, ami eltáncolja, adott. :)

A répát félre, nagy kár lenne ezért a műhelyért, csak nem hagyják veszni. Ha eltemettük a Szent Hagyományt is, utána gyorsan sírba száll a nyelv is, a régi, jó dolgokból nem marad semmi.

Az új értéket előállítók / versenyszféra nem tud ennyi közalkalmatottat jóllakatni, ez tény. A spórolási hullám elér mindenkit, aki eddig nyugton ült a babérjain. Csoda, hogy eddig kihúzták valahogyan.

Ha nem megy az export, marad a belső fogyasztás-vezéreltség, csak ennek a felismeréséhez Matolcsynak öt év kellett. A piacvédelem megszervezésére még ötöt jósolok, addig is garantált a córesz. Meg csórez.

GNDL 2016.02.08. 12:08:11

@Bell & Sebastian: Nem konkrétan a fentiekről lenne szó, ez csak egyetlen olyan dolog a számos mellett, amivel szerintem ráérne foglalkozni a politikai elit, a lopott közpénzekből eltartott cselédbloggereik és a közvélemény... egyelőre a 18-49 korosztály fiatalabb része nem is Magyarországon képzeli el a jövőjét, ez ugye az a generáció, amelynek valamiféle hagyományokat szeretnének átadni, de azok nyilvánvalóan szarnak rá magasról. Nekik pénz kell, egzisztencia, megélhetés... saját lábon, nem kormányzati könyöradományokkal. A fideszes rejtett erőforrásnak és kádárista nyugdíjasaiknak a hitvány csóró életvitelükhöz lehet megfelel a havi pár tízezer forintos osztogatás, meg a zsák krumpli vagy a kommunista rezsiharc, de ezzel csak egy széles proletár réteget tud megtartani a kormányzat az országban, a középosztály, vagy az annak való emberanyag amint teheti húz el innen. Van még egy rossz hírem: a proli is szarik bele a hagyományokba, legyen kommunista rezsiharc, legyen zsák krumpli, és ennyi... ez az ő hagyományuk, adjon az állam, mert az nekik jár... szerintük. :)

A jelenlegi fideszes bürokráciacsökkentés meg ugyan olyan kampánybullshit mint volt 2010-ben: akkor is ezt ígérték, majd közel 100 ezer fővel tovább hizlalták a bürokráciát. Ha most kivágnának 100 ezer korrupt fideszes naplopót a közszférából, még mindig ott tartanánk mint 2010-ben, amikor már rekord volt a bürokrácia, tehát érezhető bürokráciacsökkentéshez legalább 200 ezer korrupt fideszes naplopót kellene anyjába zavarni... még ma. De említhetném a radikális adócsökkentés vagy korrupció felszámolása 2010-es ígéreteket is, nem hogy pont ellenkezőleg sültek el ezek az ígéretek, de rekord szinten nőttek az adóterhek, mind számukat, mind mértéküket tekintve, és hát ugye a korrupció... ma már nem talicskával hordják el a közpénzt a kormányzati elvtársak, hanem billencs flottákkal.

Ráadásul akkor még mindig bürokráciacsökkentés: elsősorban a közigazgatást kellene racionalizálni, modernizálni, az ötszintű közigazgatást kurva gyorsan felszámolni, és az ügyintézést online elérhetővé tenni, így megszabadulva fénymásoló-segédmunkások százezreitől, gittegylet közpénznyelő közhivatalok százaitól, és felszabadítva ezer milliárdokat amit adócsökkentésre lehetne végre fordítani. De ezzel kapcsolatban megint ott vagyunk, ahol a part szakad: az egész Fidesz-KDNP egy digitális analfabéta társaság, kezdve a miniszterelnökkel, hogy a faszba csinálnának ezek modern, digitalizált/online közigazgatást? Lásd az Erzsébet program ügyintézését, az éppen aktuális botrányt: baszki, bevezették az online várólistát, mert ennyire kibaszottul nem értenek ehhez sem. :D

Imrebá 2016.02.08. 17:11:03

@Bell & Sebastian:

Fügét fügéért.

2016.02.08. 17:52:17

@Bell & Sebastian:

Humánállatfarm. Évente kinevelünk 10k értelmes felnőttet. A java megy a központokba. A többi meg fentartja a majorságot.

@GNDL:

Életed utolsó évében költik rád a teljes rádjutó összeg 90 százalékát.
Konklúzió?

2016.02.08. 19:03:39

@260:
@GNDL:

Bocsi, túlrövidítettem.

Helyesen:
Az egészségügy az életed utolsó évében költi rád a teljes rádjutó összeg 90 százalékát.

GNDL 2016.02.08. 19:21:48

@260: Ezzel így nem tudok mit kezdeni, a tapasztalataim alapján: jelenleg ha idősebb családtagjaimnak valamilyen kórházi kezelést igénylő egészségügyi problémájuk akad (szerencsére ritkán fordul elő), akkor magánklinikákhoz/privát orvosokhoz fordulunk, saját zsebből fizetve minden felmerülő költséget, mert ugye az érthető, hogy nem fogjuk őket ilyen idős korukra a „magyar közegészségügy” gondjaira bízni... Utoljára a nagymamám volt magyar közegészségügyi intézményben pár éve, úgy kellett kimenekítenünk a dzsuva, a penész, a beázás, és a nem megfelelő higiéniai körülmények valamint a nem megfelelő ellátás miatt egy olyan „kórházból”, ahol a kutyámat nem hagynám... nem hogy nagyit. :)

Szóval ez most nem jött le nekem, mire utalsz... :)

2016.02.08. 20:21:23

@GNDL:

Végkövetkeztetés nélkül, de megválaszoltad.

Tudod, de még nem érted.

Majd jövök vele később.

GNDL 2016.02.08. 21:45:08

@260: Oké, akkor érdeklődve várom a fejleményeket. :) De próbáljuk úgy csinálni, hogy nem bölcsész vagyok, hanem informatikus, tehát maradjunk a földön... :)

2016.02.08. 23:52:33

@GNDL:

"One does not discover new lands without consenting to lose sight of the shore for a very long time."

Az ismeretlent csak az ismert magad mögött hagyása után találod meg.

Imrebá 2016.02.09. 03:03:13

Térjünk vissza a témához.

Sir Galád 2016.02.09. 22:54:57

Kár értük. De legalább több pénz jut luxuskurvákra, meg hotelre...
süti beállítások módosítása