Ombudsman a Mandiner.jognak: Alaptörvénybe ütközhet a migránskvóta
2015. december 21. írta: Redakció

Ombudsman a Mandiner.jognak: Alaptörvénybe ütközhet a migránskvóta

szekely_laszlo.jpg

A kvótarendszer végrehajtása a menekültek alapvető jogait sértheti és a magyar Alaptörvénybe ütközhet, ezért fordult az Alkotmánybírósághoz – fejtette ki Székely László, az alapvető jogok biztosa a Mandiner.jognak. Az ombudsman tőlünk szerzett tudomást az adatmegőrzéssel és a menekültügyi válsághelyzet fenntartásával kapcsolatos aggályokról. A hozzá érkező panaszok kapcsán Székely László leszögezte: az ombudsman nem postás. Beszélt arról is, hogy ha a most fönnálló szabályokat teljes mértékben komolyan vennénk, akkor Budapest lakosságának a fele fagyna meg idén télen. Nagyinterjúnk.

„Röszkén jól jártak el a hatóságok?

Én ezt nem tudom. Majd meg fogjuk kapni a nyomozások és a vizsgálatok eredményét. De nekem nincs jogom szemletárgyak lefoglalásához vagy tanúk idézéséhez. A tanúknak meg nincs igazmondási kötelezettsége velem szemben. Ha igaz, ami a beadványokban szerepel, akkor az bűncselekmény. Ezt vizsgálja ki az, akinek ehhez jogköre és eszközrendszere van.

Ön fog arról értesítést kapni, hogy a rendőrség vagy az ügyészség indított-e nyomozást és milyen eredményre jutottak?

Igen, természetesen. Mihelyt megérkezik, a beadványozókat máris értesítem. És akkor önöknek is be fogok tudni számolni, hogy a rendőrség szerint ez és ez történt.

A migrációval kapcsolatban tényleg az utolsó kérdés, csak hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba

Én szívesen beszélgetek a migrációról, semmi kifogásom ellene! Legyen tiszta víz a pohárban! Például a zákányi óvodásokat kivitték az óvodából és – rettenetes dolog történt – megmutatták nekik a katonabácsikat, amint kerítést építenek. Ez az után történt, hogy körülbelül egy hét alatt nyolcvanezren vonultak át a településükön. És akkor hozzánk érkezett egy beadvány arról, hogy itt militáns szellemben nevelik a gyerekeket, akik közül a fiúk katonásat, a lányok meg migránsosat játszanak. A vizsgálatot le kellett folytatni, úgyhogy megkérdeztük az intézményfenntartót, hogy felforgatta-e a település életét, ami történt; izgatta-e a gyerekeket az, amit láttak nap mint nap; tettek-e föl ezzel kapcsolatban kérdéseket, milyen válaszokat kaptak és így tovább. Abszolút megnyugtató válaszokat kaptunk. Pontosan a köznevelési törvény szellemében a gyerekeket meg kell ismertetni – értelmi fejlettségüknek megfelelően – az őket körülvevő világ eseményeivel. Úgyhogy meg tudtuk nyugtatni az Eötvös Károly Intézetet, hogy nem történt alapjogsérelem. Egyetlen panasz sem érkezett hozzánk az érintettektől, és tudomásom szerint senkinek a képviseletében nem jártak el.

A személyes véleményére lennénk kíváncsiak: a menekültkvóta tényleg csak amiatt rossz, mert esetleg tömeges kiutasítást jelent?

Én azt nem tudom, hogy a menekültkvóta jó vagy rossz, és nem is tisztem nekem ezt minősíteni. Ilyen kérdésekben nem foglalnék állást.”

Bakó Bea és Lándori Tamás interjúját Mandiner.jog oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr848188312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.12.21. 17:21:48

Mujkó

Javasolnám egy legeslegújabb, ősrégi stallum restaurálását. Az egyszemélyes intézmény feladata az lenne, hogy mulatságokon szórakoztassa az udvartartást viccesen hangzó, ám mélységesen igaz beszólásaival. Bonyolultabb mondanivalóját versbe szedve lenne köteles előadni énekes formában, zenei kísérettel, a szemnek kedveskedést és az általa gerjesztett feszültség levezetését pedig ledér lyányok táncával, elismert, külföldről hozatott díszletmesterek bevonásával teljesítené be. Ha jót röhögnek, elfáradhat a pénztárba, de ha nem, csapják le a nézését vagy a járását és nevezzválasszanak másikat.

Politikailag korrekten nevezzük el egyszerűen udvari bolondnak, ha már bölcs semmi esetre sem lehet.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.21. 19:44:53

Az ombudsman az ugyanaz mint a sztálinizmusban a komisszár?

Bell & Sebastian 2015.12.21. 20:16:31

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nem egészen. Az rohamnál hátul maradt, hogy kezelje a Maximot, ez meg elöl szalad az aknamezőn. Ha elvéti a lépést, érdemes követni.

legeslegujabbkor 2015.12.21. 20:23:54

"izgatta-e a gyerekeket az, amit láttak nap mint nap; tettek-e föl ezzel kapcsolatban kérdéseket, milyen válaszokat kaptak és így tovább. Abszolút megnyugtató válaszokat kaptunk."

Nincs ezzel semmi baj. Emlékszem én is koszorúztam mindenféle emlékműveket, és énekeltem az énekkarral munkásmozgalmi dalokat különböző kultúrházakban, és nagyon bírtam, amikor a jelenlevő vendégek meghatódtak.

Imrebá 2015.12.22. 12:58:04

Az uniós tagságunk is alaptörvénybe ütközik?

NemodaBuda 2016.01.06. 10:21:37

Semmi sem ocsmányabb, mint egy kormányzathoz lojális ombudsman !
süti beállítások módosítása