Csíkszentmihályi Mihály: Európában a válság a normális helyzet
2015. december 17. írta: Redakció

Csíkszentmihályi Mihály: Európában a válság a normális helyzet

csikszentmihalyi_mihaly.png

„Az bánt néha, hogy az amerikai és nyugat-európai sajtó sokszor erősen kritizálja Orbánt és a politikáját. Nem tudom, mi mást lehetne tenni, mint amit ő próbált, legalábbis rövid távon” – mondja Csíkszentmihályi Mihály, a világhírű flow-elmélet megalkotója, a Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa és immár Prima Primissima díjas pszichológus a Mandinernek. Csíkszentmihályi, akit épp Kolumbia elnöke kért fel segítségre, lapunknak kifejtette: az európai országok megmaradása kétséges, ha a keletkező vákuumba túl sok bevándorló érkezik. A pszichológussal társadalmaink és az egyének fejlődési lehetőségeiről is beszélgettünk. Interjúnk.

„A Flow című könyvében említette a kulturális hübriszt, amikor is a társadalom illuzórikus biztonságérzetbe ringatja magát és emiatt ellustul, nem érez késztetést a fejlődésre. Lehetséges, hogy Európa egy ilyen korszakot élt meg a válság előtt?

Nehéz kulturális és politikai válság zajlik most. De sajnos ez a »normális« helyzet Európában már jó ideje. Reméljük, hogy nem afelé fejlődik, mint a korábbi válságok, vagyis egy nagy háborúba… Más népek, más kultúrák próbálnak előrelépni, a brazil és kínai például. Három héttel ezelőtt egy demográfiai fórumon vettem részt itt, Budapesten. Eleinte nem értettem az alcímet: Üres bölcsők kontinense. Aztán kisült, hogy szinte minden országban kevesebb gyerek születik és több az öreg mint a fiatal. Ha ez továbbra is így megy, vákuum keletkezik Európában, ami miatt aztán mindenki idejön, mert szükség van új munkaerőre. Hozzák a különböző kultúrát, vallást, hagyományokat. 

Amerikában ezt már jól ismerik…

Ez lassan megemészthető egy akkora országban, mint Amerika. Folyamatosan érkeztek új embercsoportok olyan térségekből, ahol nehéz volt megélni. De az emberek eloszlottak a hatalmas területen és beilleszkedtek. Ennek ellenére lehet, hogy ötven év múlva az amerikai kultúrát elmossák a különböző bevándorlók. Az első amerikaiak vallási üldözöttként érkeztek Angliából. Hívők voltak, tisztelték a munkát, és ez már azóta is sokat változott, de még jobban megváltozhat. Ez a probléma. Európában különböző nyelvű, kisebb országok vannak, ezek megmaradása kétséges, ha a keletkező vákuumba túl sok bevándorló érkezik. Hogyan lehet megoldani, hogy ne jöjjenek be anélkül, hogy falakat építsen az ember vagy megtámadja őket? Nagyon könnyen megborul az egyensúly, félő például, hogy Olaszország egy közel-keleti országhoz fog hasonlítani. Az bánt néha, hogy az amerikai és nyugat-európai sajtó sokszor erősen kritizálja Orbánt és a politikáját. Nem tudom, mi mást lehetne tenni, mint amit ő próbált, legalábbis rövid távon. Németországnak, Franciaországnak és Olaszországnak is együtt kellene működnie. 

És hosszútávon?

Az egyetlen komoly megoldás, ha az európai országok összefognak: új munkalehetőségeket kell teremteni Törökországban, Szíriában, Afrikában, hogy ne kelljen az embereknek kivándorolni. Délkelet-Ázsiában és a filippínóknál ezt részben megcsinálták: amerikaiak és európaiak teremtettek sok munkalehetőséget. Bár nem jó kondíciókkal, de ennek ellenére sincs thai vagy malajziai menekült, aki Európába akar jönni, mert valahogy meg tudnak ott élni. De sajnos vagy szerencsére ez nem az én területem. Habár mielőtt idejöttem, éppen Kolumbia elnöke kérte a segítségemet. Az utolsó 25 évben ugyanis a lakosság 20 százalékát ölték meg polgárháborúban. Minden ötödik embert. Most senki sem bízik a szomszédjában, nem bíznak a rendőrökben, a hadseregben, a jogrendszerben. Ezt megoldani sem tartozik az én mesterségemhez. Mindenesetre az emberek jóléte kell a békéhez és kiegyensúlyozott társadalomhoz, ezen a területen tudok hozzájárulni rendeződéshez.”

 

Viola Beáta interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr728179378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása