Klímaegyenlőséget a világnak!
2015. december 15. írta: dobray

Klímaegyenlőséget a világnak!

szivarvany.jpg

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idő, mindig esik az eső – talán ismerős a népdal szövege. Miközben a javak, az élelmiszer, a víz és az energia igazságtalan elosztásáról több könyvtárnyi szakirodalom áll rendelkezésre; bizony sajnálatos, hogy a kutatók, politikusok és aktivisták figyelmét elkerüli egy hatalmas, strukturális probléma: az időjárás és éghajlat igazolhatatlan egyenetlensége.

Egyértelmű, hogy mindenkinek joga van olyan időjáráshoz, amilyet szeretne, de legalábbis amilyenben prosperáló életet élhet!

Ez egyértelműen a mérsékelt égöv kontinentális időjárása, amiből anélkül jutott sok az ott lakóknak, hogy bármiféle módon kiérdemelték volna. Ez a civilizációs fejlődésre ösztökélő időjárás ugyanakkor nem áll rendelkezésére sem az eszkimóknak, sem az esőerdők lakóinak, sem az elsivatagosodó területek lakosainak. Ezért van az, hogy igluban, nádházikóban és beduinsátorban laknak.

Bizonyos, hogy ha ők azt állítják, számukra megfelel a hideg, a forró és a sivatagos időjárás, akkor ezt csak azért állítják, mert az időjárás struktúráinak foglyai. Megszokták ezt, hamis tudatuk van, a prosperáló élethez szükséges időjárás túlságosan is befolyásolja a gondolkodásukat. Ezért segíteni kell rajtuk, ha más nem, rájuk kényszerítve a másként gondolkodást, hiszen csak így lesz összehasonlítási alapjuk, lesznek igazán szabadok az autonóm döntésre.

A következő klímacsúcson újra kell osztani a világ időjárását: Grönland és az Antarktisz környékén túl sok van a hidegből, az egyenlítő környékén túl sok a forróság; egyértelmű tehát, hogy bizonyos százalékot mindkét terület időjárásából el kell vonni a és a másik rendelkezésére bocsátani. Így a kereskedelem is könnyebb lesz, hiszen nem kell egy-egy cégnek ugyanazon termékéből a speciális helyi körülményekhez alkalmazkodó változatokat előállítania. Ugyanez áll a sivatagokra: az esőerdők, dzsungelek vidékéről át kell irányítani az eső felét a sivatagokba, a sivatagokból pedig homokot kell vinni a dzsungelbe és az óceánba.

Ha pedig megvagyunk mindezzel, még mindig lesz teendő: tűrhetetlen, hogy egyenlőtlenül oszlik el mind térben, mind időben a fény. Az északi sarkhoz közel többhetes nappalok és éjszakák váltják egymást, ami megnehezíti például az ott tartózkodó muzulmánok böjtjét a ramadán idején − tekintve, hogy olyankor reggeltől estig nem ehetnek. Javasoljuk, hogy a nappali időszakból raktározzanak el fényt a sötét hetekre, a sötét hetekből pedig csoportosítsanak át némi sötétet a világos időszakra!

Csak így biztosítható mindenki számára a megfelelő autonómia, esélyegyenlőség, csak így tudjuk felszámolni az igazolhatatlan egyenlőtlenségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr828170086

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szilvay Gergely: Klímaegyenlőséget a világnak! 2015.12.15. 08:39:03

Tűrhetetlen, hogy a világban egyenlőtlenül oszlik el mind térben, mind időben a hőmérséklet és a fény. A következő klímacsúcson újra kell osztani a világ időjárását!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2015.12.15. 09:18:55

"Ugyanez áll a sivatagokra: az esőerdők, dzsungelek vidékéről át kell irányítani az eső felét a sivatagokba, a sivatagokból pedig homokot kell vinni a dzsungelbe és az óceánba" - No itt az érv a migránsok európai beengedésére: hogy a négerek és az arabok is megtapasztalhassák milyen az élet a mérsékelt égövön

Jean Sol Partre 2015.12.15. 09:54:19

Ez ugye komoly? Mert viccnek nagyon szar.

Légy résen! 2015.12.15. 10:07:21

A meztelen nő is erről énekelt, pupákok! Ideje lenne megérteni már!
www.youtube.com/watch?v=GgZitmfeuQo

maroz 2015.12.15. 10:09:20

@Jean Sol Partre: Figyeld meg, hogy azok veszik a szajukra a prosperalast, akik meg egy olyan kedvezo klimatikus viszonyban, mint amilyen az Orban vegbele, nos meg itt sem voltak kepesek legalabb egy szaros garazsbetet veszteseg nelkul uzemeltetni. Nem az a vicc amit irnak, hanem ok maguk.

Bell & Sebastian 2015.12.15. 10:17:57

@Jean Sol Partre: Van rejtett értelme: az adaptáció. Sivatagi ugrómókus csak addig a lejtő ördöge, míg el nem viszi a Rettungsdienst - tepsiben. A Dunán nem úsztatunk 20% nagypapát, majomnak banán a barátja.

Bell & Sebastian 2015.12.15. 10:24:25

@maroz: Maga is föladta a hiábaló küzdelmet a Kakadémiával és ékezetekkel? Vigye a sajátját, én is úgy szoktam. Vagy nincsen? Beadta a kibucba és nem adják vissza? Nem meglepő.

maroz 2015.12.15. 10:32:11

@Bell & Sebastian: Affaszt, alkoholizmus nélküli delirium tremens. Azt a billentyűzetet, amiben még van anyag csak-csak eltalálom, de a pettingelősön örülök, ha úgy körülbelülre. Küzdelmet meg fel kell adni, hogy mivel szemben az nem érdekes, mindennel szemben fel kell adni. Ma ez az adaptív stratégia.

Jean Sol Partre 2015.12.15. 10:34:06

@Bell & Sebastian: a csótányok, ők a világ urai. Szemlátomást ezt már nálunk is felismerték.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.12.15. 10:35:33

@dobray – szokása szerint – újfent fellapozta a Kereszténykonzervatív Közhelyszótárat, és gyorsan kiszúrta azt a szócikket, amelyről úgy vélte, hogy passzol a témához, majd penderített egy ironikusnak szánt szösszenetet a dologhoz.
Meglehetőst izzadságszagú lett az eredmény.

Bell & Sebastian 2015.12.15. 15:47:24

@kesztió: Mi, a szocikonziklerik is Jotunder (nem olvasom jótündérnek, inkább barikád-harcos felkelő az eredeti jelentése) -hez járunk röhögni.

Bell & Sebastian 2015.12.15. 15:50:37

@maroz: Ezért az én verziómmal jobban jártunk volna.

@Jean Sol Partre: Miféle csókány, megint nyelvújítás van?

maroz 2015.12.15. 16:46:49

@Bell & Sebastian: Csak abban volt némi anomália. A kibucba nem azért adunk be dolgokat, hogy azokat visszaadják, nem ruhatár az. Vissza lehet vásárolni.

Bell & Sebastian 2015.12.15. 17:20:08

@maroz: „- Ide hozzám, kislánykák, nálam lehet cukorkát vásárolni.”

Abszolút Igazság 2015.12.15. 17:49:35

"Ez egyértelműen a mérsékelt égöv kontinentális időjárása, amiből anélkül jutott sok az ott lakóknak, hogy bármiféle módon kiérdemelték volna."

Az őseik véres harcok árán foglalták el ill. védték meg másoktól, ezzel érdemelték ki ezeket a területeket.

chrisred 2015.12.15. 21:18:18

@Abszolút Igazság: Tehát azok az ősök megdolgoztak érte. A most élőknek meg az volt a leghősiesebb tette az életükben, hogy megszülettek.

Bell & Sebastian 2015.12.15. 22:19:03

@chrisred: Már akinek. Ne vonjunk le messzemenő következtetéseket a -történelmi mértékkel mérve- lepkefingnyi libsista Eldorádó tudományos átdolgozásából.

De ha mégis: eddig ez tűnik a legkártékonyabbnak - minden idők zsidó miszticizmusai közül. Meg kéne térniük a pupákoknak, oszt másnap kitörne grínpísz.

Sir Galád 2015.12.15. 23:39:01

Írj egy ilyen szatírát a rákgyógyítást kutató orvosokról is, miszerint milyen bénák, hogy nincs megbízható gyógyszer és még mindig meghalnak emberek rákban. Szerintem hasonlóan vicces lesz. Remélem érted az iróniád.

annamanna 2015.12.16. 01:18:05

"Ez a civilizációs fejlődésre ösztökélő időjárás ugyanakkor nem áll rendelkezésére sem az eszkimóknak, sem az esőerdők lakóinak, sem az elsivatagosodó területek lakosainak. Ezért van az, hogy igluban, nádházikóban és beduinsátorban laknak."

Ez azért öngól, mert a migránsok pont olyan területekről menekülnek, ahol évezredekkel korábban alakultak ki civilizációs központok, fejlett társadalmak, mint Európában. Az európai, viszonylag kiegyensúlyozott időjárás egyáltalán nem ösztönöz jobban fejlődésre, mint a szélsőséges, sőt; mivel az első államok az európainál melegebb, szárazabb, gyakorlatilag sivatagi (vagy szubtrópusi monszun) éghajlaton jöttek létre, ebből következően a szélsőséges éghajlat inkább fejlődésre ösztönző, mint a kényelmesen kiegyensúlyozott.
Bár azért, a telet hatóságilag nálunk is tilcsák be. Legyen örökké április, mert Kovács Ákos Művész Úr is erről énekelt: www.youtube.com/watch?v=hQRju1n-Vk0

fraxinus86 2015.12.16. 03:21:06

ez valami kegyetlenül ostoba :((

maroz 2015.12.16. 06:33:04

@annamanna: Rajta vannak a betiltáson:

www.theguardian.com/world/2015/dec/15/arctic-noaa-report-record-high-temperatures-diminishing-sea-ice

Képzeld el, hogy 25 év múlva Dobray, vagy melyik bilétásmajom is írta ezt a szart éppen Grönland felé menekül egy félig felfújt gumicsónakon, mert Magyarország egy szép nagy sivataggá változott.

annamanna 2015.12.17. 01:08:34

@maroz: Szerintem nem lesz Magyarországból sivatag, úgyhogy fogadjunk. 25 év múlva jössz egy kapucsínóval, ha most tévedsz.
A jövőt az ember mindig a mából kiindulva képzeli el, éppen ezért általában téved. Jónás elment Ninivébe, és azt hirdette, 40 nap múlva elpusztul a város. Aztán leült egy tök árnyékába, és várta a pusztulást. De a város nem pusztult el, és Jónás megsértődött. Ninive akkor pusztult volna el, ha a jövő a jelen egyenes meghosszabbítása lett volna. De nem volt az, mert a város lakói új jövőt hoztak létre maguknak azzal, hogy bűnbánatot tartottak Jónás prédikálásának hatására.
Elképzelhető egy bűnbánó fordulat, ami megváltoztatja a jövőt? Szerintem elképzelhető.

maroz 2015.12.17. 05:54:53

@annamanna: Milyen 25 év? :)))))

Jónást amúgy kifogta cetestül egy trawler és mire partot értek feldolgozták halrudacskának.

Ki bánna bűnt? A bekokózott bróker, aki a világot irányítja? Ma ő az isten. Ő csak egyet bán, hogy még létezik olyan bűn, amit nem próbált ki.

Neked pedig a hitetlenségeden, istentagadásodon túl más globális bűnöd nincs, azt meg úgysem fogod megbánni, mert még csak fel sem ismered.

pitcairn2 2015.12.22. 16:19:44

@annamanna:

5900 évvel ezelőtt hűvösebbre és szárazabbra fordult a térítők vidékén az éghajlat ezért indult meg a nagy folyamvölgyek felé tartó migráció

en.wikipedia.org/wiki/5.9_kiloyear_event

különben a homo sapiens kialakulásában kulcsszerepet játszottak a pleisztocén jégkorszak alatt végbemenő extrém éghajlati események...

Ice World 1-6
www.youtube.com/watch?v=LmjeBqpgsoA
süti beállítások módosítása