„Orbánnal csak operáról beszélünk” – Ókovács Szilveszter a Mandinernek
2015. december 07. írta: Redakció

„Orbánnal csak operáról beszélünk” – Ókovács Szilveszter a Mandinernek

okovacs_szilveszter.jpg

Orbán Viktor operarajongó, élvezi és érteni is szeretné az előadást, csak úgy bújja a tanulmányokat tartalmazó műsorfüzetet. Azért csípős megjegyzéseket is tesz, és a főigazgató levelezésébe is simán beleolvas. Az érintett, az ország legnagyobb költségvetésű kulturális intézményét vezető Ókovács Szilveszter a Mandinernek beszámol arról is, miért használhatta a miniszterelnök lánya a Királyi Páholyt, megvédi és méltányosságra inti az egyre nagyobb teret foglaló Magyar Művészeti Akadémiát, de előtte részletesen elmagyarázza, miért veszik el bevándorlók a magyarok munkáját a Magyar Nemzeti Balettban. Gigantikus kultúrinterjúnk.

„A miniszterelnöknek egyébként gyakran statisztál a Ház és ön különféle protokoll-rendezvényeken?

Múltkor megkérdezték az origósok, hogy rokona vagyok-e Orbán Viktornak. Nem vagyok. Akkor látom, amikor idejön operát vagy balettet nézni. Azaz: viszonylag sűrűn, nem csak akkor, amikor protokollárisan szükséges. Ebben a szobában is többször járt Barrosóval és másokkal is. Olyankor teszi a csipkelődő megjegyzéseket.

Mire?

Bármire. Múltkor például nyitva maradt a gépem, valami financiális levél volt a monitoron. Simán leült, beleolvasott és viccelődve kommentálni kezdte, hogy már megint mi ez... És mindig elmondatja az iroda, az asztal, a nagy tárolószekrény, az első társulati tabló vagy az épület történetét a külföldi vendégeknek.

Jókat politizálnak ebben a szobában?

Csak operáról beszélünk. Jön, élvezi az előadást és érteni is szeretné. Nem ritkán fog ki kevéssé klasszikus produkciókat is. Látta a Faustot, a Hattyúk tavát, többször a Troy Game-et, a Szilfidet. Nemrég egy Richard Strauss-darabot nézett, amely addig sosem hangzott el Magyarországon. Ilyenkor bújja a tanulmányokat tartalmazó műsorfüzetet, és megvitatjuk a látottakat. Juan Diego Florez koncertje után is minden érdekelte. Hol él a  művész, miért nem tudunk idekötni efféle világsztárokat... Sokat tud rólunk, egyszer még a tetőre is feljött velem, de az előterjesztéseink attól még nem mennek át azonnal: legutóbb az Eiffel Műhelyházéval két éven át izzasztott, és az Operaház felújítási tanulmánya még hátravan… A médiából szuggerálthoz képest teljesen más Orbán-kép ez, tudom, némelyeket meg is zavarhat – főleg, hogy garantáltan valódi.

Orbán Ráhel tehát azért használhatta barátaival a királyi páholyt, mert a miniszterelnökkel ilyen jóban van a főigazgató. Összeáll a kép.

Nincs értelme puzzle-t rakosgatni. A Királyi Páholy használatát pontosan szabályozza a hagyomány, s annak nyomán a szabályzat, amelyet nem én alkottam.

Persze, a miniszterelnök és családtagjai használhatják. De akkor is, ha Orbán nincs ott, s a lánya viszi operába a haverjait?

Előfordul, hogy az államelnök sincs jelen, Anita asszony viszont teljes joggal ülhet az elnöki páholyban, mint valamely rendezvényünk fővédnöke. A közvetlen családtag tehát ab ovo használhatja a páholyt, de az az eset Orbán Ráhellel egészen más volt. Legalább tizenöten jöttek, az úgynevezett testőrpáholyban viszont csak nyolc hely van, ezért összenyitottuk a Királyival. Nem kérte tőlünk a Királyi Páholyt sem Ráhel, sem senki más. Én ajánlottam. Ellenben fizettek minden jegyért, ami nekünk még gondot is okozott, mert a Királyiba – értelemszerűen – nincs értékesítés, de megoldottuk, hogy aznap mégis legyen. És természetesen nem pezsgőztek a páholyban, és én nem voltam odabenn – ellentétben azzal, ami a sajtóban megjelent. Nagy tanulsága a saját médiahasználatom immár interjúalanyi gyakorlatának, hogy bár a Klubrádióban Bolgár Györgynek mindezt elmondtam és ő nyugtázta is, az adó honlapján mégis más értelmű összefoglaló jelent meg. Mindegy, itt a vihar egy lyukas pohárban keletkezett, épp egy évvel ezelőtt.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr88145752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2015.12.07. 15:04:56

Orbán és az opera? meg a balett?
Szétröhögtem magam, vicces fiú vagy te Szilveszter.

Bell & Sebastian 2015.12.07. 20:39:39

@Spániel: Simán el tudom képzelni, hogy szeret balettre járni, az operák közül -gondolom- többet válogat.

Viszont más gépébe beleolvasni és kommentálni a látottakat -bár tahóság- is megfér egyetlen emberben.

Az orosz balett népi hagyományokon alapul, a rétoromán inkább udvari jellegű, úri pantomim.

A jelek szerint Ókovács (és Európa) az utóbbit kedveli. Nincsen ezzel semmi baj, hogy lehúzza a magyar néptáncosból átvedletteket.

Akinek ez nem tetszik, az szerencsére nézhet mást, szemüvegen át. Nekik van az ATV zenés blokkja.

Bell & Sebastian 2015.12.07. 23:55:08

@Herr Stacheldraht Leger: Máma bekapta a Lompos-Nácit, amikor a csórelás szigmatúráját egyhúron pengették. Stró, nem mint ojsztrák rumlikőr, hanem, mint -man. Ez a szó nem jutott az eszébe a családbarát barátokról. Igaz, más se nagyon. Rossz a harmonikus filhallása, kár beléje annyi librettó.

Bloodscalp 2015.12.08. 00:22:29

Az mekkora...:)

Anno a rémhír tévén ő volt az egyik fő alákérdezője Szeretett Vezérünknek (áldassék az Ő neve), és most meginterjúvolják olyan szépen hogy obersovszky már azt sem tudja kire figyeljen. Alákérdeznek az alákérdezőnek:)

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.08. 04:05:26

@Bell & Sebastian: akárhogy is, az előadásnak lényeges eleme a függöny.

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.08. 04:07:17

egy mandiner klasszikus rovat? most h tudjuk bástya efftárs mennyire rajong a zenebonáért?

Bell & Sebastian 2015.12.08. 11:48:40

@Herr Stacheldraht Leger: Vikingnek nem kell függöny, hadd lássa mindenki, mit csinál az asszony, mialatt a férj tudományosan bálnavadászik.

Jean Sol Partre 2015.12.08. 16:57:32

Az emberarcú géniusz, még az operára is jut ideje és személyesen felügyeli, hogy nekünk jobb legyen. Mondhatni az Operába is érettünk jár.

2015.12.09. 11:33:23

Orbán csak a lopásról, a summantásról és a talpnyalói számának növeléséről beszélhetett.
Opera ! Azt sem tudja hogy eszik vagy isszák, igaz jól hangzik. És ezt el is hiszi valaki ? na ne má !!!!!

Imrebá 2015.12.09. 12:42:37

@Spániel: @jános515:

Szerintem simán be tudna ugrani elénekelni néhány áriát, vagy táncolhatna a Hattyúk tavában.

Imrebá 2015.12.09. 12:44:38

@Jean Sol Partre: valakinek áldozatot is kell hozni a nemzetért.
süti beállítások módosítása