Magyarbarát amerikai történész írt könyvet a Horthy-korszakról
2015. július 08. írta: Redakció

Magyarbarát amerikai történész írt könyvet a Horthy-korszakról

deborah_s_cornelius.jpg

Az ötvenes évek óta szimpatikusak neki a magyarok, ezért is foglalkozik régóta a magyar történelemmel Deborah S. Cornelius amerikai történész. A magyar nyelvet is elsajátító Cornelius új könyve „Kutyaszorítóban. Magyarország és a II. világháború” címmel jelent meg. A kötet budapesti bemutatóján a szerző előadása mellett magyar történészek méltatták és kritizálták Cornelius művét.

Cornelius előadásában a kutatási kezdetek nehézségeiről, a korai nyelvi problémákról és a nehezen beszerezhető forrásokról is beszélt. Szintézisét először a harmincas évek végétől akarta indítani. A szakirodalomban való elmélyülést követően döntött úgy, hogy az első világháború utáni forradalmaktól és a trianoni békeszerződéstől indít. Azt ugyanakkor nem gondolta, hogy teljes mértékben elkerülhetetlen és szükségszerű kényszerpálya volt az az út, amit Magyarország ebben az időben bejárt. „Annyi bizonyos, hogy mindkét állam, Németország és Magyarország is elégedetlen volt a békékkel, és ebben kölcsönösen egyetértettek. De azt gondolom, sok minden alakulhatott volna másként, ha Hitler és a náci vezetés nem jut hatalomra. A harmincas évek végéig Magyarország szövetségesének sokkal inkább Olaszország számított.” A harmincas évek végétől kerül az ország vezetése igazi kutyaszorítóba, mert az Anschluss után már sokkal nehezebb volt ellenállni a német szövetségnek. „A háttérben pedig mindig is ott volt az a vágy, hogy az elveszített területeket visszaszerezzék.” Azt pedig, hogy Horthy a német megszállást követően is pozícióban maradt, nem tekinti hősies cselekedetnek. A kormányzót ebben az a meggyőződése vezethette, hogy „az ország és a nép érdekében cselekszik”, de Cornelius úgy vélte, „nem gondolom, hogy ezt jól tette”.

Bödők Gergely tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr327610146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2015.07.09. 16:14:31

Egy kicsit más megközelítés, mint Krauszé vagy Karsaié...

Sátán meg a Jocó 2015.07.13. 16:34:11

Ajánlanám még a témában John Flournoy Montgomery - Magyarország, a vonadkodó csatlós c. könyvét.

"J. F. Montgomery üzletember és diplomata, az Amerikai Egyesült Államok egykori budapesti követe (1933-1941), Magyarország barátja volt. Az ország II. világháborús útjának egyik koronatanújaként vetette papírra és jelentette meg 1947-ben Hungary, the Unwilling Satellite (Magyarország, a vonakodó csatlós) című emlékiratát, amely jelképes érvénnyel is is figyelemre méltó hozzájárulás nemzeti sorsunk alakulásának, geopolitikai fekvésünk tragikusan ismétlődő következményeinek jobb megértéséhez. "
süti beállítások módosítása