Mikor lesz magyar euró?
2015. július 02. írta: Redakció

Mikor lesz magyar euró?

euro1.jpg

Illusztráció: Bernát Barbara magyar euró-sorozatterve (Facebook)

A kormány folyamatosan az egyre javuló gazdasági adatokat kommunikálja, de az eurózónába mégsem akarunk belépni, pedig a feltételeknek jórészt már megfelelünk. Magyarország javuló gazdasági adatainak köszönhetően a számok terén már nem tűnik olyan elérhetetlennek az eurózónához való csatlakozás, azonban a politikai akarat egyértelműen hiányzik ehhez – legutóbb a miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott interjúban még évtizedeket jósolt a forintnak.

Valóban be tudnánk-e vezetni az eurót és jól járnánk-e vele? Mit tanulhatunk a görög példából, és mit azoktól – például a svédektől vagy a dánoktól – akik úgy döntöttek, hogy inkább kimaradnak a közös európai valutából? Bod Péter Ákost, a Corvinus Egyetem professzorát, volt jegybankelnököt és Oblath Gábort, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársát kérdeztük a magyar euróbevezetés esélyeiről.

Az euróbevezetés feltételeinek, a maastrichti kritériumok többségének megfelelünk: a kormány eddig is prioritásként kezelte a deficit 3 százalék alatt tartását. Ugyan az államadósság nagyobb az elvárt határértéknél, de ez az eurózóna tagországainak felére is igaz – mutatott rá a Mandiner kérdésére Bod Péter Ákos közgazdász, a Corvinus Egyetem professzora, korábbi jegybankelnök. Hozzátette: a lényeg igazából az, hogy az államadósság csökkenő tendenciát mutasson, ennek pedig meg tudunk felelni, hacsak nem áll be újabb pénzügyi krízis.

Bod Péter Ákos és Oblath Gábor egyaránt úgy látja: Magyarországnak érdemes lenne belépnie az eurózónába. „Erre azonban semmiféle szándék nem mutatkozik, helyette időről-időre meglehetősen komolytalan, nyilvánvalóan mondvacsinált és közgazdasági szempontból irreleváns feltételeket dobtak be az euró hazai átvételére nézve. A jelenlegi jegybankelnök, még gazdasági miniszteri minőségében, az államadósság-ráta 50 százalékos szintjét, a miniszterelnök pedig azt jelölte meg a hazai euróbevezetés feltételeként, hogy az ország gazdasági fejlettsége érje el az EU-átlag 90 százalékát” – fejtette ki érdeklődésünkre Oblath Gábor, az MTA KRTK tudományos főmunkatársa. Leszögezte: „ezeknek a feltételeknek egyrészt nincs közük az euró bevezetéséhez, másrészt olyanok, amelyeknek Magyarország akár hosszú távon is csak mérsékelt esélyekkel képes megfelelni”. Ilyen feltételek támasztásának Oblath szerint két oka lehet: vagy az, hogy az illetékesek teljesen félreértik a magyar gazdaság kilátásait és lehetőségeit, vagy az – és Oblath ez utóbbit tartja valószínűbbnek –, hogy tartósan el akarják hárítani az euróövezeti csatlakozást.

Bakó Bea riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr877590182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2015.07.02. 10:45:14

„Mit tanulhatunk a görög példából”

Azt mindenképp érdemes lenne, hogy amikor nyilvánvalóan nem felelünk meg a feltételeknek, akkor nem kampányolunk azzal, hogy „a feltételeknek jórészt már megfelelünk”. Valahol itt kezdhették az elkúrást és a mélyrepülést a görögök is... persze a gazdasági adatok meghamisítása mellé még bevállaltak egy olimpiát is, szerencsére erről nálunk még nincs szó... oh, wait... :)

I_Isti 2015.07.02. 11:00:40

A római birodalomból nem lehet kilépni.
Akkor se, ha acél, akkor se ha agyag az illető provincia.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.02. 12:01:18

Az eurózóna tagság egyetlen előnye az árfolyam stabilitása. A többi hátrány.

vizipipa 2015.07.02. 13:05:54

Vélemények helyett nagyon konkrét és aktuális elemzés kellene: miben jó, miben rossz nekünk az ojró.
Aztán abból mindenki levonhatja a következtetést, hogy kell-e vagy sem. Természetesen ellentétes következtetéseket fognak levonni. Meglepő lesz?

Egyébként a csatlakozás maastrichti követelményeit ma már jóval szigorúbban értelmezik mint 2004-ben, amikor még csatlakozhattunk volna 2-3 év alatt, ha Gyurcsány és tsai. el nem qrják az egészet 10 évre.

Persze hogy akkor lett-e volna értelme, azt máig nem bizonyította senki.

Petőfisch Andor 2015.07.02. 13:45:02

Nemigen lesz itt euró, de semmi tágabb középeurópai közösségi lét sem, főleg ha ez a forgatókönyv érvényesül , testvérek:)
konzultacio.blog.hu

a nemzet fogatlan provokátora 2015.07.02. 14:31:18

Kíváncsi vagyok hogy a szlovákoknak mennyi pénzük ragad benn a görög válságban..?

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.07.02. 17:10:41

A levát kellene már végre bevezetni: megoldódna Magyarország minden gazdasági baja és egyszer s mindenkorra lenne egy stabil valutánk.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.07.02. 17:17:32

@maxval bircaman felelős szerkesztő: tévedés!

a stabil árfolyam csökkenti a versenyképességet és munkanélküliséget szül.

Gazdalkodov bulgár közgazdász már 1879-ben megírta, hogy „növekvő gazdaság csak recesszióban képzelhető el, ott is csak közös gazdasági alapokon nyugvó térségben, a protekcionista gazdálkodás gyámsága alatt”.

http:\газдалкодј_окощаи\таиулмайок\1897\убжилмсф
süti beállítások módosítása