„Romániában nincs igazság” – A Budapesten bujkáló Markó Attila a Mandinernek
2015. május 04. írta: Redakció

„Romániában nincs igazság” – A Budapesten bujkáló Markó Attila a Mandinernek

marko_attila.jpg

Kémfilmbe illő körülmények között sikerült találkoznunk a Budapesten „bujdosó” Markó Attilával, aki csak a Mandinernek szólalt meg azóta, hogy múlt szerdán a román legfelsőbb bíróság az ottani korrupcióellenes ügyészég (DNA) kérésére elrendelte előzetes letartóztatását. Az egykori kisebbségügyi államtitkár és RMDSZ-es politikus nem az igazságszolgáltatás, hanem annak hiánya elől menekült el Romániából. Szerinte a nagy korrupcióellenes harcot kihasználva a román állam egy füst alatt a magyar politikai elitet is le akarja fejezni, az ingatlanok újraállamosításával pedig visszafordíthatják az erdélyi magyar – egyházi és civil – „terjeszkedést”.

Közvetítőkön keresztül kerestük meg Markó Attilát, az RMDSZ politikusát és volt román kisebbségügyi államtitkárt, miután múlt szerdán a román legfelsőbb bíróság az ottani korrupcióellenes ügyészég (DNA) kérésére elrendelte előzetes letartóztatását. Néhány óra gondolkodás után beleegyezett abba, hogy nyilatkozzon a Mandinernek. Markó Attila erdélyi magyar politikus feleségével együtt érkezik a budapesti magánlakásra, ahová a találkozót megbeszéltük. Semmi zakó, nyakkendő. Farmert, pólót, bordó kardigánt visel. A homloka enyhén gyöngyözik. Nem csak a lépcsőzéstől. „Lehet, hogy ez már a paranoia, de méterekig jött mellettünk egy pasas itt az utcán. Egyszer csak megfogta a karomat azzal, hogy »Markó úr?«. Összerezzentem.”

Nem a DNA, a román korrupcióellenes ügyészég embere volt, csak egy otthoni tisztelője, aki biztosította támogatásáról a három éve még Románia kisebbségügyi államtitkáraként dolgozó Markót. Feleségével december óta vannak Budapesten. Bujkálnak? - kérdezem. „Nem tudom, mi a neve ennek pontosan. Azt tudom, hogy nagyon rossz. De nem valódi bujkálás ez. Ahhoz, hogy ne némítsanak el és az igazat kimondva védekezhessek, meg kell, hogy legyen a kellő szabadságom. Itt megvan. Romániában nincs. Se szabadság, se igazság.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr837428332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 08:35:31

A román korrupcióellenes ügyészég (DNA) valójában Washington hosszú keze, semmi egyéb.

Virág et. 2015.05.04. 09:30:32

@maxval bircaman szerkesztő: Neked minden Washington hosszú keze, birka. :)

annamanna 2015.05.04. 09:47:56

"De rosszul jártunk el. Ezért a börtön. Mert egy bizonyos iratot nem kértünk ki a minisztériumtól. Csakhogy olyan dokumentumot kér számon a bíróság, amelyre az ítéletben három oldallal korábban maga is hivatkozik! Annyira nem kértük ki, hogy ott van a dossziéban! Elképesztő."
Nem tartozik az ügyhöz, csak a romániai hivatali ügyintézést jellemzi: www.youtube.com/watch?v=INnwxpboe1A

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.04. 10:09:34

Egy magyar DNA az egész politikai életet újrarendezné.

Mivel a Jobbik és az LMP nem érintettek az elmúlt 25 év korrupciós ügyeiben, csak a feudális elit kapcsolathálózata, ezért az érintettek (fidesz, mszp, szdsz stb) rövid idő alatt mennének a levesbe.

Kitisztulna a levegő, helyreállna a közbizalom is.

Ez a fidesz (meg az összes többi) halálos ítélete lenne, persze hogy foggal-körömmel küzdenek ellene.

capacete 2015.05.04. 16:26:42

Kellő szabadsága van = itt nem üldözik a korrupciót. Szép...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.04. 17:03:43

@capacete: Te képben vagy? Bonyolult ügynek tűnik.

capacete 2015.05.04. 17:27:13

@Holger Hartland: Nem, valóban nem, de még nem láttam olyan korrupció miatt eljárás alá vont politikust, aki ne így védekezett volna.
Kívülről úgy tűnik, hogy tömegesen tartóztatnak le romániai politikusokat, akik között egy-egy magyar is előfordul. Ezt viszont úgy tálalni, hogy itt kifejezetten a magyarok ellen folyik üldöztetés, finoman szólva kétségesnek tűnik. Persze lehet, hogy tévedek, akkor majd megkövetem...

2015.05.05. 06:50:16

Már megint olyan dologban nyilvánítol véleményt, amit nem ismersz. Csak "valaki " mondta, hogy neki mondták, mert ő pedig hallotta, azt hogy..................

Hogy Markó Attila bujkál, az egy dolog. Hogy miért is keresi a DNA , az egy másik dolog. Hogy miért van kiadva ellene nemzetközi elfogatóparancs , az pedig egy harmadik dolog.

Szép és tiszteletreméltó, hogy igyekszel valakit megvédeni, kimosni és tisztességes, becsületes embernek beállitani. De vajon ezek a tények, amit elmondott neked ?

De nem lenne jobb talán megvárni a román hatóság és biróság véleményét és itéletét ?
Mert most ismét az az érzésem hogy okoskodásnak tűnik, hogy megint meg akarunk védeni egy olyan dolgot, amihez semmi közünk.

Ha lopott, ha csalt , ha sikkasztott, akkor itéljék el. Ha nem akkor pedig felmentik. De ne prejudikáljunk már
magunknak előjogot hogy magyarként, mi határozzuk meg hogy ki lop, lophat, ki lopott és ki a bűnös. Ez már kissé paranoia és különben sem áll jól ha bebizonyosodik hogy Markó sáros .

Talán jobb lenne itthon, az itthoni viszonyokkal és az itthoni visszaélésekkel, a gyanús haveri és családi összefonódásokkal, a trafikmutyi, a földmutyi, a tanácsadói mutyi, az útépítési mutyival foglalkozni .

Vagy a hatalmával visszaélő és milliókat, tízmilliókat eltüntető és hirtelen "kő gazdaggá" lett úgynevezett politikusok , munka nélkül szerzett jövedelmével foglalkozni. Mert ez talán jobban érdekelné a keresztényi szellemben megjelenitett és szavakban támogatott keményen dolgozó kisembereket.

Azokkal, akik lassan vagy kivándorolnak, vagy éhen halnak a nagy rezsicsökkentésben, és a Magyarország jobban teljesit szlogentől, amit nem lehet sem megenni, sem pedig azzal jobban élni hogy ha azt kiabáljuk hogy Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok " !

De tudom, a gumicsont kell, hogy rágódjon a keményen dolgozó kisember. És dolgozzon minél többet, minél kevesebb pénzért, mert az ország érdeke ezt kívánja.
András ! Mindenki seperjen a maga portáján. Te is itthon sepregess, mert van mit , hidd el !

Virág et. 2015.05.05. 07:41:05

@janos551: Hernádit ugyanígy körözi az Interpol, ráadásul ott nem is csak előzetes miatt. Vele valahogy megbocsátóbb a hazai közvélemény...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.05.05. 11:52:40

akinek ilyen erdélyi gazember-szakálla van, az nyugodtan leültethetik

2015.05.05. 16:29:25

@Virág et.: Hernádi--már elnézést--de magyar . Ha jól tudom akkor a független magyar biróság nem mondta ki bűnösségét.
De Markót a saját hazájában kerestetik , adtak ki ellene elfogatóparancsot. Nem itt !! Itt csak bujkál és kormol.

Hernádit körözi a magyar hatóság ? Nem !! Akkor miről beszélünk ?
Védjük a Markót, és elitéljük a Hernádit ? Na ne mán !!!
Holott Te is tudod hogy a két dolog, az egy lapon nem is emlithető .
süti beállítások módosítása