Schmidt Mária: Miért nem bátor Lázár János?
2015. március 05. írta: Redakció

Schmidt Mária: Miért nem bátor Lázár János?

schmidt_maria_1.jpg

Lázár János a Sorsok Háza ügyében ugyanazt a hibát követi el megint, amit már a Szabadság téri megszállási emlékmű esetében is elkövetett – mondja Schmidt Mária a Mandinernek. A Sorsok Háza létrehozásával megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kurátora, a Terror Háza főigazgatója Orbán Viktor szavaival üzen Lázár Jánosnak: „Bátornak kell lenni.” Lázár János miért nem szívleli meg ezt az üzenetet? – teszi fel a kérdést. Schmidt szerint a képlet: „Az egyik oldalon van Lázár, Zoltai és Heisler, a másik oldalon pedig ott vagyunk mi”. Úgy látja: Lázár János zsidó belügyet kreál a holokausztból, pedig az a nemzet ügye. Interjúnk.

„A legoptimistább forgatókönyv szerint mikor tudják megnyitni a Sorsok Házát?

Nem tudom. A miniszter úr a beruházás semmilyen feltételét nem teremtette meg.

Parkolhat a projekt akár évekig is?

Ó hogyne! Bármeddig. Az is lehet, hogy közben berendezik azt a múzeumot, amelyre a Mazsihisz szerint nagyobb szükség van. Minthogy az a magyar-zsidó együttélés háza lenne, nagyon remélem, hogy annak a koncepciójáról teljes és hiánytalan szakmai egyetértés lesz. Hiszen, amint látjuk, múzeumot mostantól csak úgy szabad megvalósítani. Igaz, hogy a teljes körű szakmai egyetértés még soha, sehol nem valósult meg a világon, de sebaj. Majd most, a Rumbach Sebestyén utcában meg a Várnegyed és a kiemelt projektek esetében! A koncepció véleményezésekor természetesen az összes magyarországi egyháznak is vétójogot kell majd adni. A német megszállás áldozatainak állított emlékmű esetében azonban nem emlékszem, hogy hosszú egyeztetéseket folytatott volna a miniszter úr.

Tanult a hibából.

Ugyanazt a hibát követi el megint. Már akkor sem egyeztetett, csak fölállították az emlékművet, aztán a tiltakozások hatására visszahőkölt és még csak felavatni sem volt képes. Orbán Viktor azt mondta a felcsúti akadémián, hogy »gyáva ember soha nem csinál semmit. Ezért bátornak kell lenni.« Lázár János miért nem szívleli meg ezt az üzenetet? Engem másmilyen fából faragtak. Átgondolom, belevágok-e egy adott feladatba, de ha úgy döntök, hogy igen, akkor a munkát elvégzem. Aztán pedig vállalom érte a felelősséget és kiállok mellette. A Terror Háza Múzeum esetében is így volt. Ezért maradt meg az intézmény pengefalastól. Pedig ugyanígy támadták. Nagyrészt ugyanezek.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr87242799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.03.05. 13:53:38

Johnny, the Fox & Mary, in her Coat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.05. 14:49:27

Látom, Schmidt Mária ugyanúgy érvel Lázár sz_rkavarásai ellen, ahogy én tettem korábban: mandiner.hu/cikk/20150304_lazar_vagy_a_zsidosag_tamogatasaval_lesz_holokauszt_muzeum_vagy_sehogy#comment3719264

Márpedig ha két ilyen nagy elme (mint Sch. Mária és én), egymástól függetlenül, ugyanarról ugyanarra a következtetésre jut, akkor abban a következtetésben nem kis igazságnak kell lennie [........../.]

Eddig mást sem hallottunk (meglátásom szerint, lényegében, helyesen), minthogy a kommunizmus, a holokauszt (bármit is jelentsen az) és egyéb válogatott XX. századi extrém sportok tobzódása, pusztítása nem csupán az áldozatok személyes tragédiája, hanem nemzeti tragédiák. Márpedig ha ez így van, akkor az azokra való emlékezés és annak módja is nemzeti kompetencia.

Sch. Mária jól látja: "...amióta Lázár János maga mellé vette Zoltai Gusztávot tanácsadóként, azóta megszakítottak velünk minden kommunikációt. Azóta következő tehát a képlet: az egyik oldalon van Lázár, Zoltai és Heisler, a másik oldalon pedig ott vagyunk mi. Ha a kormány úgy dönt, hogy végezze ezt a munkát inkább a Mazsihisz, akkor azt is tudomásul veszi és elfogadja, hogy a holokauszt nem a magyar társadalom ügye. A legnagyobb bajom Lázár János ténykedésével ebben az ügyben az, hogy zsidó belügyet kreál a holokausztból. Márpedig az nem zsidó belügy. Az egész nemzet ügye."

Most akkor van közünk vagy nincs közünk? Ideje volna eldönteni, mielőtt a nemzet megunná a kavarást, felállna, otthagyná az egészet és ejtené a kérdést!

Bell & Sebastian 2015.03.05. 17:56:39

@bbjnick: Sch. M. még nem érte fel ésszel, hogy a pénzosztás központosítva van és a demokráciának ott számára is vége, amikor összeszedi az ellenérveit, holmi szakmaiság álarca mögé bújtatva.

Társadalom-mérnökösködés van, de úgy van meg "annak" is a hozzá szükséges tudása, mint bukfenc-akadémistának a forrásjegyzéke.

Okoskodni lehet, csak a lóvé nyista.

Pelso.. 2015.03.05. 19:06:06

@Bell & Sebastian: Azért a cégen belül külső szemlélő számára jó ideig fegyelem volt. Ezeknek most megengedett az üzengetés, vagy tényleg recseg a felépítmény?

Bell & Sebastian 2015.03.05. 19:55:35

@Pelso..: Alapítók vs. ifjútörökök. A felkavart porban és csatazajban könnyebb iszkolni a haráccsal. Der Untergang.

Tehéntőgy 2015.03.06. 08:10:37

hvg.hu/itthon/20150305_Az_Akademai_izekre_szedte_Schmidt_koncepc
"Az MTA kutatói észrevételezik, hogy a koncepció csak egy alapítványtól származó képeket használ (közel 40 oldal terjedelemben) minden azonosító adat nélkül. Köztük vannak rosszul datáltak: 1944-esnek van feltüntetve például két 1941-es fotó. A fényképeket rendelkezésre bocsátó Klarsfeld Alapítvány a Vichy-Franciaországban elkövetett náci büntettek kutatójaként ismert, a magyar holokauszttal eddig nem foglalkozott. Kérdésként vetődik fel a véleményezőkben, hogy egyáltalán magyar gyerekek fotóit sorolja-e a koncepció 40 oldalon keresztül? "

Erről van szó:

www.klarsfeldfoundation.org/press/97/holocausts_children/holocausts_children.htm

www.amazon.com/French-Children-Holocaust-A-Memorial/dp/0814726623

Magyarán Schmitt az "előzetes koncepcióba" egyszerűen átemelte képanyagnak Klarsfeldék a holokauszt 2500 francia gyermekáldozatáról gyűjtött képeinek egy részét.

"Átgondolom, belevágok-e egy adott feladatba, de ha úgy döntök, hogy igen, akkor a munkát elvégzem."

Hát hogyne.
Lássuk csak:
1. udvarias levél írása a Klarsfeld házaspárnak, hogy küldjék meg a már amúgy is publikált és mindenfelé kiállításokon bemutatott fotógyűjteményük képanyagát, átolvasással legyen egy óra munka
2. Klarsfeldék bepalizása sikeres, képanyag meggyött,
képaláírásoknál csak dátumokat meghagyva (fél napi törölgetés) bevágjuk az egész hóbelevancot az előzetes koncepcióba, mint a kiállítás fotóanyagát, ezzel már meg is van az aktuális beadandó szarunk majdnem negyede, amivel le fogjuk nyúlni a Nemzeti Vagyonkezelőt 30 millió forintra.

És ez az egész ki se derül, ha nem követjük el a hibát, hogy összeveszünk fidesznyik főmaffiózókkal. Nehéz az egyszeri Schmidtmária élete, hát hiába rendez az ember történészkonferenciát a NER nagyszerűségéről, nem hagyják a sokadik valódi kiállítási anyag nélküli terrorvidámparkot megnyitni.
Pedig az Emlékpontban is mekkora ötlet volt betenni egy baszott nagy terembe egy traktort meg búzaszemes tapétát kiragasztani körbe, és aztán lekapcsolni a villanyt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 11:05:51

@Tehéntőgy:

Azért a Schmidtmária terrorvidámparkjai elég jól elműködgetnek:-) No, de ha a holokausztot nem lehet integrálni a történelembe, akkor nem lehet; ha a holokauszt zsidó belügy, akkor zsidó belügy! Ha nincs közünk hozzá, akkor nincs közünk hozzá!

gyalog.galopp 2015.03.06. 11:12:38

Nem kéne itt tovább hergelni a népet, az nem közös emlékezés, hogy más mondja meg nekem, hogy vele kapcsolatban mire emlékezzek és mire ne.

Tehéntőgy 2015.03.06. 11:36:44

@bbjnick: A kuplerájok is jövedelmezőek szoktak lenni. Ez a halandzsavonal a holokauszt integrálhatóságáról meg hogy zsidó belügy-e, nem érdekel, Schmidt vásári gagyiban utazik, nem "nemzeti emlékezetpolitikában".
Nézd meg ezt a konkrét esetet is, a fényképekkel: őszintén, nem borzasztóan szánalmas? Erre meg itt végighadoválja az interjút keleti nyitásról, Goodfriendről meg Mazsihiszről meg az öreganyám térgye kalácsáról.

"A konferenciát azért tartottuk, mert a magyar közéletből fájóan hiányzik az elismerés, az hogy megdicsérjük azt, aki valamit jól csinált. Túl nagy tere van az állandó kritikának, a másik lehúzásának. A saját politikai családunkon belül sem adjuk meg az elismerést. Tavaly három választást is megnyert a Fidesz, de elmaradt az, hogy megveregessük egymás vállát. Ez nem jelenti, hogy nincsenek ügyek, amelyek elégedetlenségre adnának okot; ám ha nem emeljük ki, mi az, ami jó volt, akkor nem maradnak büszkeségpontok a politikai közösségünkben, amelyekre a jövőt építhetnénk. Minthogy ezt a munkát más nem végezte el, megtettük mi."

A múzeumigazgató, amint meg szeretné veregetni a kormánypárt vállát.
Nyalok itt, mint a güzüegér, és még ki sem fizettek?

gyalog.galopp 2015.03.06. 12:23:21

@Tehéntőgy:

:)
A jó kupiban a madam jó üzletasszony, a lányok kívánatosak, a bútor meg poloska mentes.

De a holokauszt múzeum meg állítólag nem megy ?

Ez az emlékezet izé, meg majd olyan matyóhímzéses holokauszt lenne?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 12:52:52

@Tehéntőgy:

'a halandzsavonal a holokauszt integrálhatóságáról meg hogy zsidó belügy-e, nem érdekel" --- írod.

Épp úgy, ahogy Ságvárit sem érdekelte a moszkvai irányvonal?:-)

Robinzon Kurzor 2015.03.06. 15:25:21

SchmidtMarcsi gegen LézerJani ... erkölcsi gigászok csatája ez.

Géza Fispán 2015.03.06. 15:29:48

@bbjnic*k: Esetleg elárulnád, hogy mitől vagy te a nemzet?

* legendás, személyes bátorságod közbeszéd tárgyát képezi, natürlich...

Géza Fispán 2015.03.06. 15:48:56

@gyalog.galopp: Ki a fasz kér téged, hogy bármiről megemlékezz ?! Kaptál meghívót?

Magánügy, van aki az eszelős_ Magyarországot kirabló, Budapestet tönkre lövető, hídjainkat felrobbantó nácikért ont könnyet, van aki a védett virágokért a Zengőn...és vannak akik fejet hajtanak a nácik és nyila s..ggnyalóik ellen fellépő harmatosan gyönge, de a magyar antifasiszta ellenállás résztvevői példátlan bátorsága előtt. Legyen ő boldog Salkházi Sára vagy Ságvári Endre. Ezen nem változtat a pillanatnyilag regnáló kormány álságos taktikázása sem.

Géza Fispán 2015.03.06. 15:51:26

Mária néni, inkább sepregetne a saját háza előtt és korrigálná a Terror Pláza hibáit..Mielőtt újabbak elkövetésére kap kedvet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.06. 16:18:35

@Géza Fispán:

Szerintem az sokkal érdekesebb kérdés, hogy te miért és mitől is nem vagy az:-)

gyalog.galopp 2015.03.07. 18:45:47

Néma csend, senki nem szól.
Talán még a kurucon se terrorvidámparkozzák és kuplerajozzák a holokauszt áldozatait.

Tényleg ideje komolyabban foglalkozni a kommunizmus áldozataival, na meg a kommunistákkal.
süti beállítások módosítása