Mi történik a frankkal? – A svájci jegybank „váratlan” lépéséről
2015. január 16. írta: Redakció

Mi történik a frankkal? – A svájci jegybank „váratlan” lépéséről

frank.jpg

Csütörtökön a svájci jegybank elengedte az 1.20-as árfolyamküszöböt, a bejelentést követően az árfolyam 0.85-re is erősödött az euróval szemben, majd 1.00 körüli szintre jött vissza. A lépés a legtöbb elemzőt meglepte, míg mások erre vártak három éve.

Azzal, hogy korábban 1.20-as küszöböt állított a svájci jegybank, gyakorlatilag hozzákötötte az árfolyamát az euróhoz. Mivel garantálta, hogy 1.20 frankot mindig hajlandó 1 euróra cserélni. Ezzel még mindig nem lenne önmagában baj, ha az euróval minden rendben lenne. A kockázat abban áll, hogy abban az esetben, ha az euróval valamilyen komolyabb gond lenne (valamilyen teljesen „váratlan” okból) és jelentősen leértékelődne, úgy ez a frankot is magával húzza a mélybe.

Olyan mintha egy nagy repedező hajóhoz hozzákötné magát egy jó állapotban lévő kis hajó: mindaddig, amíg a tanker a víz felszínén van, nincs gond. De amikor süllyedni kezd, onnantól kezdve a kis hajó kapitányának el kell döntenie, hogy akar-e a nagy hajóval süllyedni, vagy mégis elvágja a kötelet. Az euró övezet problémái – szemben a hivatalos propagandával – egyáltalán nem oldódtak meg az elmúlt években, sőt...

Mi is történt pontosan?

Szabó Gergely határidős kereskedő teljes írását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr327080247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.01.16. 19:08:59

Megvan ennek az előzménye. Leszakadt az euróról, mert egyre szorosabban láncolják a dollárhoz, valószínűleg még a valutauniót is megérjük.

A német elemzés azt mondja, azon kívül, hogy nagyon mérgesek, Svájc ezzel akarja elérni, hogy a szabad tőke (az mi más, ha nem spekulációs) a svájci termelésbe áramoljon és megerősítse a cégeit.

www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/schweiz-nationalbank-hebt-euro-mindestkurs-des-franken-auf-a-1013091.html

Mindezt úgy mondom, hogy egy sort nem olvastam el a Határidős Kereskedő Úr elemzéséből.

Amerika a kapu előtt áll és ez -most úgy néz ki- Svájcnak -egyedül- nem tetszik, ezért levakarta magáról az eurodollárt.

Most majd kiderül, mit ér a Fidesz -gazdaság, mi igaz a propagandából? Szívás lesz ebből, bárki meglássa.

Ez nem volt egy tartós házasság (frank-euró). Szerintem van összefüggés az oroszok kiebrudalása és e közt a barátságtalan húzás közt.

Amerika mindig és megint fingért akar lovat venni a vásárban. Most nem fog.

Herr Schwarze Liste 2015.01.16. 19:17:40

hát nem vagy egy hjalmar schacht

mrZ (törölt) 2015.01.16. 20:29:22

van egy jelentéktelen ország, semmije sincs, és a valutája erősödik. van egy másik ország csilliókat érő természeti kincsek, giga hadsereg, óriási területen és a valutája értéktelenedik.

?????

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2015.01.16. 21:10:24

@mrZ: mondjuk abban a jelentéktelen országban sok évszázados hagyománya van a magántulajdon szentségének, a kollektív, demokratikus jogoknak; míg a másik, óriási országban sok évszázados hagyománya van a magántulajdon és más egyéni és kollektív jogok folyamatos megsértésének :D

mrZ (törölt) 2015.01.16. 21:53:50

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ja, csakhogy a svájci frank mögött semmilyen fedezet nincs, mégcsak fix igéret sincs!!!!, korlátlan mennyiségben gyártják az igény szerint, és az snb részvénytársaság. A rubel viszont korlátozottan áll rendelkezésre,_ a mindenkori oroszok által ténylegesen birtokolt valuta és érték állomány, a kereskedelmi értékesítés volumene és gazdaság termelési volumene arányában_, és a teljes orosz állam áll mögötte. A svájci frank teljesen fedezetlen az orosz rubel a tartalékokkal és a gazdasággal teljesen fedezett pénz.

A blablát én is ismerem, a vitát valami tényszerű információra szerettem volna terelni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2015.01.16. 22:02:15

Azt ha egyszer valaki elmagyarázná, hogy ezeket a határidős, opciós, faszságokat mi a túróért nem lehet betiltani, én biza megköszönném. Szerintem a kedves tőke legyen kedves végre beruházásba, kutatásba, innovációba, termelésbe; hogy ne mondjam: a reálgazdaságba befáradni, és megpróbálni abból hasznot produkálni, de nem oroszrulettezni, főleg nem taktikai atombombákkal...

Bell & Sebastian 2015.01.16. 23:17:35

@Herr Schwarze Liste: Ha másodikként szól hozzá, nem kell túlspílázni. Munkahelyet teremteni a semmiből csak a nácisták tudnak.

Bell & Sebastian 2015.01.16. 23:21:00

@mrZ: Ne beszéljen zőccséget, hol fizetnek még a kuncsaftok a pénzük megőrzésért? Ez a mutatvány, nem a kamat.

vizipipa 2015.01.17. 00:22:07

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: ezeket a határidős, opciós, faszságokat mi a túróért nem lehet betiltani

Nem olyan bonyolult ez. A tőzsdéken a tényleges mennyiségek többszörösét adják-veszik, évente. Az arány folyamatosan nő. Mit gondolsz miből él a londoni City? És a Wall Street? Tízezrek élnek ebből. Adóznak is. Meg ezért pénzügyi központok. Jól jön ám ez amikor szankcionálnak valakit.

Nem teszik saját nyakukra a kést. Ja, hogy közben a tőzsdének egyre kevesebb köze van a valósághoz és ebből időnként balhé van? Hát igen. Számos kormány, kormányközi és bankközi bizottság dolgozik az ügyön. Van amikor néhány év alatt eljutnak olyan megállapításokig amit értelmes emberek a botrány kitörése után néhány nappal is kimondanak. De a bizottság az más. Mint tudjuk.

Bell & Sebastian 2015.01.17. 00:39:52

@vizipipa: Obamakinak ez a legnagyobb hazugsága. Elfelejtett kötőféket tenni a kerbankjaikra, pedig ezért tette oda nép. Vagyis mégsem a nép tette oda.

Ha én tenorista lennék, a Goldmant hegedültetném szartaszét.
(Líbia is ezt gondolta, amikor kérte a lóvét és hol van mára Líbia?)

Herr Schwarze Liste 2015.01.17. 06:18:56

@Bell & Sebastian: piha, ezt a trükköt már kopirájgtolta a tényeket szibériába száműző vladimir iljics. illetve úgy hírlik, a honos munkaügyi papírhuszárok is képesek valós munkalehetőségeket eltitkolni, csak hogy meglegyen a közmunkás kvóta. alkímia a javából.

Herr Schwarze Liste 2015.01.17. 06:43:56

@mrZ: a legnagyobb tényszerű infó a kereslet-kínálatnak nevezett bigyula. hovatovább a nagy hadseregek és nagy területek fenntartása rohadt sok (háborúban egyre több) pénzbe kerül, amit nehéz kigazdálkodni, ha a sok ásványkincsednek éppen alacsony az ára a piacon. mert biza az orosz gazdaság gerincét a nyersanyag export adja, nem a szaratov hűtőgép gyár. ezzel ellentétben svájc hosszú idők óta az a hely, ahol senkinek sem vész kárba az oda hordott pénze (ellenkezőleg), ügyesen pörgetik kölcsönös megelégedésre. arról nem is beszélnék, hogy magas hozzáadott értékű innovációs ill precízós termékek gyártásában/val ott van a toppon svájc, pl. nagyobb haszon van 1 rolexben, mint x tucat hordó olajban.

képletesen szólva, legyen a tőke a töke: hiába van elvileg nagy bránere a macis geraszimnak, ha a jól fésült günther a maga szolid virslijét megbízhatóbban és likvidebb spriccel variálja, akkor ő fogja fedezni a kukira éhes lyányokat. kereslet-kínálat, teccik tunni.

toportyánzsóti 2015.01.17. 07:38:52

Pár év elteltével 2-szer annyi forintot kell adni a frankért,erre mondják szerintem,a negatív siker is siker-Magyarország jobban teljesít...vajon kinél?Azoknál biztosan nem akiknél nemrégen még messze jobban áltunk.

mrZ (törölt) 2015.01.17. 07:59:02

Értem én a dumát.

@Herr Schwarze Liste:

>> a legnagyobb tényszerű infó a kereslet-kínálatnak nevezett bigyula.
Akkor most a svájci frank nem pénz/fizető eszköz/érték közvetítő?, hanem érték önmaga?

Herr Schwarze Liste 2015.01.17. 08:45:50

@mrZ: ahogy mondod, gratula, közgáz alap tanfolyam elvégezve. ilyen funkciója is lehet egy valutának, pláne, hogy oskolai tanulmányiból ha dereng, valaha mindenféle arany meg ezüst izé volt a valuta, ahol ez a kapcsolat még közvetlenebb volt. az aranytallérnak is volt önmaga erejénél fogva értéke és nem az adta, hogy kémiai képlete aurum, hanem mert azt a szépen csillogó ám ritka izét értékesnek ítélte a mohó szápiensz és abból indult ki, hogy nevezett szépen csillogó izé egyben értékálló is és unokái idejében is átváltható minden egyéb jóságra. kereslet-kínálat.

huKKK 2015.01.17. 09:26:05

Álmomban 300 eurót kaptam 1 forintért.
Egyszer meg 400 fontot.
Frankkal még nem álmodtam.

mrZ (törölt) 2015.01.17. 09:48:53

@Herr Schwarze Liste:

Ne keverd ide a fémeket, abból nincs korlátlan mennyiség. frankból meg akár világvaluta is lehet(dolfrank vagy frallár ahogy B&S is utal rá).

de miért van "értéke" számodra a svájci franknak? A hiten kívül!!!! Mennyit vettél belőle a tartalékaid arányában?

Herr Schwarze Liste 2015.01.17. 10:22:41

@mrZ: na csak kezded felfogni: az eszközbe vetett "hit" is értékadó. a bizalom, hogy az átváltás x idő múlva visszafelé is jól működik, nem enyészik el. ha pedig történelmi tapasztalat szerint nemhogy 10, hanem akár 100 év múlva is nagyobb eséllyel kapod vissza a zürichi számlád értékét (bármire visszaváltva) mint a moszkvai rubelét, akkor az lesz a keresettebb. a kínáló félnek pedig nem lesz érdeke ebből túlkínálatot generálni, mert az értékcsökkentően hatna. az a bizonyos "hit" pedig akkor lesz tartós, ha áll mögötte a visszaigazolt tapasztalat. még hosszabb lenne végigvenni, hogy az átváltott frankok nem csak úgy porosodnak a bankfiókban, hanem ezt - tapasztalat szerint ügyesen, itt a lényeg - befektetik a svájci bankárok, kormányok, mert a "hit" fedezetét ez adja. ha az ügyfél jóval nagyobb eséllyel látja viszont a pénzét frankban, mint rubelben (v. euroban), akkor a frankra tesz. ennyike.

ennek fényében ez a mondatod:
"de miért van "értéke" számodra a svájci franknak? A hiten kívül!!!! Mennyit vettél belőle a tartalékaid arányában?"

értelmezhetetlen, másrészt a svájci frank értéknövelő hitéhez a legendás banktitkuk is hozzájárul, hülye lennék esetleges svájci számlám meglétét offolni a vidanéninek :DDD

de vicc félre, inkább kérdezd meg az orosz elitet, vajh miért svájci (londoni) számlán látja szívesebben a pénzét, mint saját hazájában.

mrZ (törölt) 2015.01.17. 10:42:01

@Herr Schwarze Liste:

te ökörpalánta mit kezdek felfogni? A butaságodat?

Direkt úgy fogalmaztam mekkora a százalékos chf tartalékrátád, ebből senki sem tud kikövetkeztetni semmilyen értéket!
De tudom hogy mennyi: 0. zéró.
Mert ha tartalékolnál biztos hogy nem svájci frankban tartottad volna, ......(na mit nem írtam oda?)

Csak akkor miért harsogod a buta rizsát?

Herr Schwarze Liste 2015.01.17. 11:04:07

@mrZ: apafej, irány a közkönyvtár, samuelson biblia kivesz, samuelson biblia elovas, vita folyt utána.

Messzi Vetek 2015.01.17. 11:10:23

@mrZ: szerintem B&S fentebb az EUR-USD házasságról értekezett, nem a CHF-USD-ről. de lehet, hogy félreértettem valamit.

mrZ (törölt) 2015.01.17. 11:19:13

@Herr Schwarze Liste:

Ami több évvel ezelőtti is elmélet volt az ma is csak elmélet. Ami propaganda volt az ma is csak propaganda. Mindennap találkozok a gazdaságtudomány elméletével felkészített és a mindennapi propagandával manipulált idiótákkal, mind csóró. És sohasem lesz jobb helyzetben amíg nem értékeli át a dogmáit.

Az egyik ilyen dogma az ÉRTÉK fogalma.

A másik a PÉNZ fogalma.

A harmadik a PÉNZZEL teremtett ÉRTÉK.

A hit a vesztesek magyarázata, a győzők tudják hogy miben hiszel és ezt használják ki.

mrZ (törölt) 2015.01.17. 11:27:41

@Messzi Vetek:

A chf usd rögzítésről írkál, valamihez hozzá akarják kötni, mert túl sokan vásárolják, és teljesen elszáll az árfolyam, deflációt okoz, és akkor bedől a hitelre épített svájci gazdaság.

én már csak tovább gondolom az új világvaluta(valutakosár alapon) irányába. Amiben talán ott lesz az euró is, de mi van ha nem? és hogy miért? Megelőzni a brics terveit, és leteríteni a világot, mielőtt nekik sikerül.

Bell & Sebastian 2015.01.17. 14:22:37

@Herr Schwarze Liste: Itt elmondta, mi a modern pénz? Mi a fedezete?

- Arbeit
- a Zukunf -ba vetett hit

A utóbbit a közgáz-paraszt fejlődésnek híja.

Ám az sem ártott, hogy mára Svájc összeszedte az ott bankoló világ minden aranyát. Van itt még egy további előny, az érinthetetlenség / függetlenség.

Bell & Sebastian 2015.01.17. 14:27:56

@Messzi Vetek: Jól értette, az euró eltűnik, ha így megy tovább. Svájc arra tesz, amire akar. Vagy az eurodollárra vagy a jübelre, de inkább mindkettőre.

picur3ka 2015.01.17. 15:49:15

@Mr Falafel:

Épp most akartam linkelni, ez bizony jó húzás volt.

toportyánzsóti 2015.01.17. 17:27:26

@Mr Falafel: Kérdezz meg 1 frankhitelest miért akarja szöges karóval agyonbaszni a csuti pocakmutyit,aztán tereljél.4 évig szarakodott aztán veri a mellét,ha 6 évente lenne választás akkor 6 év után csinálta volna mekkora baromnak kell ehez lennie?!

mrZ (törölt) 2015.01.17. 17:28:21

@Mr Falafel:

@picur3ka:

Marhak.

Magyarorszag frankban szamolt adossaga 12mrd frank, annyi volt tavaly es annyi iden is. A banki magyar elszamolasi egyseg valtozott csak. Viszont arrol elfelejtkezik a propaganda hogy ez az adossag eddig 10mrd euro volt most meg 12mrd euro. Meg az sincs valamiert a hirekben hogy a tavalyi es elotti dollarkotvenybol bejott dollart meg aznap eurora valtottak es az most ujabb felmilliard euro adossag.

picur3ka 2015.01.17. 19:53:04

@mrZ:

Köszönjük. Talán próbálja meg elolvasni, mire reagál.

mrZ (törölt) 2015.01.17. 20:29:39

"....az OTP és az Erste Bank és a Raiffeisen Bank International még csütörtökön közölte, hogy a devizakitettségüket lefedezték, így őket is csak mérsékelte érintik az események."

Ha hataridos fedezetet vasaroltak az aktualis fizetesi reszletekre akkor egyaltalan nem erintette volna oket a dragulas.
Azert mersekelt a gond (jelenleg) mert csak az aktualis kovetkezo reszletre (ami kb otvened resze a tartozasnak), kell kikohogniuk a plusz 20% ot. Az utana kovetkezok meg odabb vannak, addig meg sok minden tortenhet.

A tartozas nem mult el, es senki sem vasarolt opciot. A kereskedo ur a posztban nagyon korrekten es becsuletesen elmondta. Pont ellenkezoleg a rogzites miatt mindenki inkabb arulta a frankjat, mert hozam nem volt rajta, es nem lehetett arfolyam nyereseget elerni.

Az elofordulhat hogy nagyon kozeli fizetesi hataridore (pl 1 vagy 2 het) megvan a fedezeti ugylet, de hosszabb tavra biztos hogy nincs, nem volt eddig ertelme. Naluk jobban felkeszult bankok siman bevallaltak hogy hatalmasat buktak, a mieink mindig tokeletesek.

Nem baj ha nem tudod vagy erted, a baj az amikor ketelkedes nelkul elfogadod a propagandat. Meg mondjuk illene mast is olvasni mint hogy csodaorszag jobban teljesit.

picur3ka 2015.01.17. 20:36:15

@mrZ:

Nem erről volt szó az örömhírben (mondjuk én nem tettem be a cikkemet, de amit olvastam, mind írta, hogy cumizunk, ez nem vita kérdése), hanem a lakáshitelesekről.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.01.17. 21:46:14

@mrZ: Így van, mindenki hülye a Blombergsnél is, csak te vagy helikopter. Szerencsétlen flótás!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.01.17. 21:48:15

@toportyánzsóti: Hidd el, faszkalap, én lennék a legboldogabb, ha a fajtádon a fajtádbeliek uralkodnának, és mi élhetnénk nyugodtan.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.01.17. 21:58:06

@picur3ka: Látod, mit értettek meg belőle. Minden szoclib félkegyelmű?

mrZ (törölt) 2015.01.17. 22:13:19

@Mr Falafel:

A bloomberg egy hirgyaros es hazudott.

"A Bloomberg ebben a cikkében is kiemeli, hogy Magyarország tette a legradikálisabb lépést abba az irányba, hogy csökkentse a gazdaság sérülékenységét svájci frank kitettségből, ..."

1., Csak a lakossagi hiteleknel van ez, igy most a bankok buknak. A gazdasagba pedig beletartozik a bank is. A gazdasag serulekenysege nem csokkent az adossag tovabbra is ott van, es svajci frankban, mert senki sem vasarolta vissza, mert szamitottak az eurohoz kotott arfolyamra.

2., Orban ertekelte le a forintot, es okozta a frankhitel gondokat.
www.xe.com/currencycharts/?from=CHF&to=HUF&view=5Y

3., a goromba stilusod nem baj, de a tenyszeru tudas hianya mar igen.

toportyánzsóti 2015.01.18. 09:07:51

@Mr Falafel: Minden keresztény nemzeti úriember faszkalap szerinted,ideje gratulálnom a fajtádnak.Fajtád abban világcsúcstartó hogy mindig van lejebb,soha nem ez a legalja.Gondolkodás megugorja a bucitok szintjét,csak az elvtelen seggnyalás megy,aztán csodálkoztok Trianonon...

toportyánzsóti 2015.01.18. 09:13:43

Unortodox félisten nemrég még rubelben akart tartalékot tartani a jegybankban,az mekkora écesz volt?!Svájc csak azt unta meg hogy a bevételei csökkentek az árfolyamüszöb miatt mert az euró esett majd 10%-ot a dollárokhoz képest külön pikáns hogy pár nagyban spekulálónak is alaposan alávágott.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.01.18. 09:13:44

@toportyánzsóti: Te vagy a keresztény nemzeti? Akkor már tudom, én miért nem vagyok az.

toportyánzsóti 2015.01.18. 09:18:55

@Mr Falafel: Most látom csak 1 biboldó vagy aki rühelli a fajtáját.Génkészlet le van csekkolva?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.01.18. 09:19:31

@mrZ: Bazmeg, Géza, szintén a te fajtád hírportáljai ontják ezerrel a rizsát arról, hogy a bankok az AIG-től megkapták a lét. Nézz szét a neten, hülyegyerek! Látod, ezért vagytok a fasz rossz végén (persze lehet, hogy csak szerettek szopni), mert képtelenek vagytok eligazodni az általatok terjesztett ostobaságok útvesztőjében. Annyira erőlködtök, hogy valami rosszat mondhassatok a patásról, hogy egyik állításotokkal agyonveritek a másikat. Orbánnak védekeznie sem kell, kivégzitek magatokat. LoL És te beszélsz tényszerű tudásról!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.01.18. 09:37:24

sírhatnak makimajom urak. orbán zsenialitásától hangos a világ. és bizony drágáim gútfrend megbukott, és készül az újabb kétharmad. és akkor maguknak már laptopra sem lesz pénzük.

mrZ (törölt) 2015.01.18. 09:59:33

@Mr Falafel:

Fx market kereskedesre nincs biztositas, szabalyozott egysegesitett nyilvanos uzleteles, az egyes paltformok sima adok/veszek/opcio lehetoseget adnak. Nincs biztositas, mert a kotes idopontjaban az uzlet letrejott, nyilvanos ismeretek es feltetelek alapjan.

Ha valaki egyeni szerzodesben (piacon kivul) bizniszel, de az mar mrd dollaros volumen. Ezekben mar vannak valtozok ezert derivativ, es erre lehet biztositast vasarolni. Elofordulhat. Viszont arrol meg senki sem tudhat, uzleti titok minden fel reszerol, osszesitett adatszolgaltatas van csak nyilvanosan.

Dobj meg egy linkkel mire gondolsz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.01.18. 10:23:53

@mrZ:
Tökmindegy, ki bukik, meg hogy mit csinál az államadósság, ebből a nép úgyse ért semmit ("az államadósság csökkenő pályán van" - mondta Varga Mihály).
A lényeg, hogy miként marketingelhető.
Ebből a szempontból remek.
süti beállítások módosítása