Új űrodüsszeia − Interstellar
2014. november 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Új űrodüsszeia − Interstellar

interstellar.jpg

„Grandiózus vállalkozás, okos, átgondolt és látványos film”; „a Csillagok között a műfaj csúcsa”; „30 éve nem készült ilyen látványos űreposz”; és így tovább. Hozsannáznak az Interstellar, a magyarul Csillagok között néven futó sci-fi kritikái, ahogy a nemzetközi sajtóban is jobbára korszakos műként beszélnek a filmről. Az biztos, hogy grandiózus és ambiciózus volt Christopher Nolan rendező vállalása, de a végeredményben a mennyiség (és a töménység) agyonnyomta a minőséget.

Pedig nagyon jók az Interstellar koktéljának összetevői. Adott egy disztópikus közeljövő, gyermekeink és unokáink elképzelt világa; amelyben Amerika fölött indiai kémdrónok köröznek, s ahol már nem az újabb és újabb kütyük megjelenésére, hanem a mindennapi betevő élelmiszer megtermelésére koncentrál az emberiség a kimerülő Földön. Adott egy klasszikus hős, aki mindezek ellenére a horizontot, az ismeretlent választja, s elindul a csillagok felé. Adott még egy családi dráma; adott egy tudomány vs emberség dilemma; adott egy kötelező fekete és egy női űrutazó, adott még egy lélektani thriller-szál egy megőrülő tudóssal is. Adott egy tényleg nagyszerű, lenyűgöző látványvilág, mellé Hans Zimmer wagneri monumentalitású zenéjével.

És fontos tény, hogy az Interstellar valóban sci-fi, tudományos és fantasztikus film, ami az elmúlt hosszú évek egy kaptafára készülő, fantáziátlan és agyatlan űrinváziós filmjei után tényleg megpróbálja a tudomány, az űrkutatás mai nagy kérdéseit is közérthető formában beszuszakolni a galaxisok között szárnyaló történetbe. Egy újabb űrodüsszeia ez, sok tekintetben és utalások sorában is tisztelgés Kubrick klasszikusa előtt. De amíg Kubrick légies, mondhatjuk, űr-szerűen üres filmje nem rágja szánkba, mit is kell gondolnunk róla (ezért is marad mindmáig egy izgalmas, filozofikus kérdőjel a nézők és rajongók számára); addig Nolan a szájbarágó magyarázatokban hisz, bár az Interstellar általunk leszűrt üzenetei inkább csak ellentmondanak egymásnak.

Úy tűnik, Christopher Nolan, aki az utóbbi évek legminőségibb hollywoodi közönségfilmjeit (Inception és az új Batman-trilógia) szállította egymás után, most túlvállalta magát. Az Interstellar rengeteg szintje, sávja, mi több, konkrétan dimenziója agyonnyomja a filmet. Bárhogy is igyekszik, az űrkutatás tudományos tételeit, kérdéseit lehetetlen átadni a nagyközönségnek, még egy közel háromórás játékfilmben is. Pláne, ha eközben meg kell küzdenünk az összes többi történetszállal, a túlfűtött érzelmű családi drámától az izgalmas kalandfilmes jelenetekig. A végeredmény egy olyan tömény, három órás sci-fi mashup, aminek a megtekintése után kissé zsibbadó fejjel jövünk ki, s a nagy aha-élmény és katarzis helyett inkább csak próbáljuk felidézni a már a filmnézés során elfelejtett epizódokat.

Persze nem rossz film az Interstellar. Nagy ez a film. Csak túl nagy. Egy évvel a kristálytiszta szerkezetű, egyszerű, de sokrétű és felemelő történetet elmondó Gravitáció után az Interstellar egy különböző dimenziók közé szoruló, darabos, nagyot mondani akaró, de meg-megbotló sci-fi.

De azért a mozi és a sci-fi szerelmesei (és Nolan rajongói) ne hagyják ki, nézzék meg színes-szagos szélesvásznon az alkotást. Csak ne igyanak túl sok kólát az elején.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr996921777

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új űrodüsszeia − Interstellar 2014.11.23. 12:13:04

Persze nem rossz film az Interstellar. Nagy ez a film. Csak túl nagy.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.11.22. 13:56:04

ÉSZRE KELLENE MÁR VENNI, hogy Halivúd csak egy gusztustalan nagy

PARASZTVAKÍTÓ PÉNZSZIVATTYÚ!

Herr Schwarze Liste 2014.11.22. 19:04:30

tudományosan inkorrekt fércmű... az antigravitáció széles gabesz kopirájgtja vazz. az emberiség új kánaánja és őshazája meg közismerten a szíriusz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.11.22. 19:07:03

Talán a sok kockafejű francia forradalmár megérti, hogy a technokütyüknél többet érnek az őselemek.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/02/oselemek.html

Ezért kell minden áron megakadályozni, hogy a Birodalom rájuk tegye a kezét.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.11.24. 09:41:13

@Doomhammer: azért valahol félelmetes, hogy minden poszthoz elő tudsz rántani egy marginálisan kapcsolódó agymenést a saját kis virtuális valóságodból. :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.11.24. 09:48:37

@lacalaca:
Szomorú vagyok, hogy a francia forradalmárok véleményterrorja olyan mélyre hatolt, hogy nem ismered fel a kommentem kapcsolódását a poszttal.

A poszt ezen mondatára reagáltam.
" s ahol már nem az újabb és újabb kütyük megjelenésére, hanem a mindennapi betevő élelmiszer megtermelésére koncentrál az emberiség a kimerülő Földön."

Megmondta a Professzor már hónapokkal ezelőtt, hogy a létfenntartáshoz szükséges erőforrások lesznek a fontosak és nem a technokütyük. Ezért szükséges a technokütyüket reszakralizálni nemzetstratégiai szinten.

Ha ezt nem érted, akkor bámuld csak a Való Világot.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.11.24. 10:01:38

@Doomhammer: igen, és ha megnézed a filmet is, kiderül, hogy az "őselemek" (amik persze csak filozófiai konstrukciók, mert a víz mindenhol oxigén- és hidrogénatomokból áll) bizony nem mentik meg a Földet. Minden haszonnövény feladja, egymás után, mindegy nekik, milyen földben vannak. Kampec. Hiába koncentrál rájuk az emberiség minden erejével.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.11.24. 10:15:20

@lacalaca:
én nem a filmre, hanem a posztra reagáltam. a film a globálbirodalom szennymédiájának egy újabb ipari hulladéka, a valóvilág nézôinek való. a poszttól várom el, hogy a nemzetstratégiai megfontolások megjelenjenek benne.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.11.24. 10:23:37

@Doomhammer: sőt, a közlekedési hírekben is megjelenhetnének nemzetstratégiai megfontolások. És a színházi kritikákban is. Meg a filmkritikákban. Meg a sporthírekben. És az időjárás-jelentésben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.11.24. 10:33:45

@lacalaca:
látom, kezded kapizsgálni. a globálmédia által agymosott konzumidióták elutasítanák a nemzetstratégiát, ha egyenesen az arcukba kapnák. kiskanállal kell adagolni, édes szirupba keverve.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.11.24. 13:49:00

Jó szar film volt. Különösen a könyvespolc mögött bujkáló űrhajósos bohóckodás. Ja, és jött a penész, mindent megevett, miközben 5-6 balfasz olyan űrhajókat barkácsolt a föld alatt, ami képes a féreglyukban utazni. Aki ezt a sztorit kiagyalta, az agyhalott volt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.01.17. 12:13:22

@Herr Schwarze Liste: ja, a feketelyukban való utazgatás nekem se volt túl korrekt tudományosan.

amúgy nem volt ez rossz film, kicsit a sablonsszereplők untattak, matt damont jobban ki kellett dolgozni. vagy valahogy máshogy kellett volna, meghát a végén a könyvespolcoknál nagyot néztem, hogy mi ez ? óvodások az írók? dehát az alap logika, hogy ki a fene segített először mettyúnak? mivelhogy a jövőbeli emberek nemigen lehettek, mármint először.

de jó lenne ha za időutazást már elfelejtenék a filmesek, a vissza a jövőbe meg az időhurok már kimaxolta a témát

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.01.17. 12:19:46

@Doomhammer: remélem viktor nem nézi meg ezt a posztot.
nem lennék most Rajcsányi helyében
süti beállítások módosítása