Ma is állnak az európai falak
2014. november 13. írta: Redakció

Ma is állnak az európai falak

brusszel.jpg

Vendégszerzőnk, Kardos Gábor filozófus írása.

Akik kelet-európai termékek exportjával foglalkoznak, jól tudhatják, hogy a berlini fal ma sem lufi, mert naponta keményen beleütköznek mai szellemi utódaiba. Annyiban viszont találó az idei berlini megemlékezés jelképévé tett lufi, hogy az Európa egyesítésével kapcsolatos illúzióinkat el kellene engedni végre, de nagyon. Igen, lényegében lufi volt az Európa egyesítésének jelszavával verbuvált unió, ami mára egyesek szerint leeresztett, mások szerint kipukkadt; és szinte alig van, aki még hisz abban, hogy felemelkedik.

A berlini fal ledöntésének huszadik évfordulójára meghívtak a párizsi szenátusba pár kelet-európai értelmiségivel egyetemben, hogy egy konferencián értékeljük az évfordulót. A legtöbb meghívott a szokásos kincstári verzióval jött, hogy hát végre Kelet-Európában is beköszöntött az igazi és vélhetőleg örök szabadság kora. Leginkább a két magyar résztvevő, Tamás Gáspár Miklós és én próbáltuk árnyalni a képet abból kiindulva, hogy talán ideológiai szólamok ismételgetése helyett ideje lenne szembe nézni valós helyzetünkkel.

Azóta, különösen az ukrán válság kapcsán csak még egyértelműbbé vált, hogy nem csökkennek a Nyugatot Kelettől elválasztó gazdasági, kulturális és politikai különbségek, hanem drámaian nőnek. Európa ugyanolyan többsebességes, mint régen; és a visszatérő hidegháború sem csak Amerikát távolítja el Oroszországtól, hanem Kelet-Európát is távolítja Nyugat-Európától!

*

Húsz éve exportálok magyar bort, és folyamatosan azt tapasztalom: kőkemény falakba ütközünk. Az uniós csatlakozással sem jött el a Kánaán, sőt: még hagyományos keleti piacainkat is elveszítettük, illetve belső piacainkat nagyrészt nyugati cégek szerezték meg. Olyannyira nem hozott megváltást számunkra az uniós csatlakozás, hogy még ma is könnyebb exportálni Amerikába vagy Ázsiába magyar bort, mint Nyugat-Európába; mert a tengerentúlon nyitottabb piacokat találhatunk a mi termékeinkre, mint az elvben egységes és vámmentes belső uniós piacon.

Ne beszéljünk mellé, inkább tegyünk egy próbát! Mondjunk csak egyetlen konkrét dolgot, intézményt vagy trendet, amit a Nyugat, illetve az Európai Unió követendő példaként átvett Kelet-Európától az uniós gazdasági vagy politikai életben! Nem kell sok, csak egy konkrét példa. Nos? Miért nem jönnek sorra a példák? Talán, mert egészen más történt a gyakorlatban, mint az a nagy egyenjogúsítás és egyesítés, amit beharangoztak.

Mi szinte mindent átvettünk, és a falat csak innen keletről nézve bontottuk le (nagyon lelkesen és naivul), onnan nyugatról nem bontották le; ezért lényegében nem megszűnt a fal, hanem láthatatlanná vált. Ha nem csak piaca és fogyasztói akarunk lenni a Nyugatnak, hanem valamit oda akarunk vinni, valamit el akarunk adni (és nem azzal, hogy sokkal olcsóbb; hanem azzal, hogy vegyék meg, mert ez jó) – vajon mekkora erre az esélyünk tíz év közös uniózás után? Ha azt szeretnénk, hogy bármit átvegyenek tőlünk, mint modellt, megnézhetjük magunkat. Legfeljebb a német belső egyesítés tekinthető viszonylag sikeresnek; viszont európai egységről, valóban egyenrangú partnerségről beszélni rossz vicc, illetve elképesztő tájékozatlanságra vall.

*

Talán ideje lenne szembenézni a történelmi ténnyel, hogy a német egyesítésen túl a mai napig a Nyugat totális gazdasági, kulturális és politikai győzelmét ünneplik Kelet felett, nem pedig Nyugat- és Kelet-Európa egységét. Aki nem baromi naiv, olcsón manipulálható véglény, ilyesmit nem ünnepel. Nincs mit ünnepelni rajta. A minden téren érvényesülő nyers nyugati dominancia nem európai egység. Egyedül azzal lehetne bizonyítani az ellenkezőjét, ha konkrét példákat tudnánk mondani arra, hogy mi mindent vett át Nyugat-Európa tőlünk. Valójában inkább a piacainkat és a legjobb munkaerőt „vették át”, illetve szerezték meg. Ki akarna olyan házasságban élni, ahol szava se lehet, mintha egy csadorban kellene élnie? Pedig Nyugat- és Kelet-Európa házassága a mai napig ilyen.

Nem is Keletről kell tehát beszélnünk, mert ennél sajnos sokkal találóbb, ha Kelet-Európaként nevesítjük azt a képződményt, amely nem Európa keleti felét, hanem a Nyugatnak teljesen alárendelt, elvtelenül alávetett részt jelenti. Úgy jártunk, mint a cselédlány, aki bedőlt az úrfi ígéretének, hogy majd elveszi feleségül és egyenrangú partnereként élhet; de a valóságban csak az kellett, hogy megkapjon minket, hogy megkapja, amit akart – valódi házasságról, egyenjogúságról szó sincs. Kérdés: mit lehet ünnepelni ezen?

A határok eltörlése is pont olyan illuzórikus, mint a berlini fal szimbolikus ledöntése, mert az uniós csatlakozással valójában nem eltűntek a vámhatárok, hanem − míg régen csak az országhatárokon volt vámvizsgálat − most bárhol megállíthatnak az uniós vámosok, a saját házunk előtt is, mintha épp ott lenne a határ... Persze, tudom: jól hangzik, hogy „nincs többé határ”, csak hát nagy illúzió, a gyakorlatban semmire se megyünk vele.

Az öngyarmatosító fal-ünneplés helyett ideje lenne számon kérni Nyugat-Európán a valódi egységet és a valóban egyenjogúságra épülő partnerséget. Ha pedig ennek nincs eredménye, le kell vonni a megfelelő konzekvenciákat és kivívni végre azt a gazdasági, kulturális és politikai szabadságot, illetve autonómiát Közép-Kelet-Európa számára, amivel kapcsolatban ma, két évtizedes közös európázás után még kevésbé érhetjük be üres ígéret-lufikkal, mint 20-25 évvel ezelőtt.

Tizenöt évvel a berlini fal felépítése előtt Churchill beszélt először vasfüggönyről, fultoni beszédében, amit általában a hidegháború első megfogalmazásának tartanak. A Nyugat is kezdeményező volt a hidegháborús falazásban, a Keletet Nyugattól elválasztó ideológiai fal felépítésében. Ezért nem volt elég, hogy keletről lebontottuk ezt a falat. Amíg ők nem végzik el a rájuk eső feladatot, amíg ők nem számolják fel Kelet és Nyugat gazdasági, kulturális és politikai elválasztását, addig hiába is ünneplik ezt akárhányan, mert lényegét tekintve nem történik meg Európa újraegyesítése. A középkori Európában vagy a Monarchia idején nem kezelték úgy a keleti országokat, mint ma; és nem kellett másodrendű állampolgárnak éreznie magát senkinek a régi Európában annyira, mint a mai Unióban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr866891207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2014.11.13. 09:03:10

Miről beszél ez az ember? A magyar export 80%-át az EU-ban vásárolják meg. Akkor ez milyen falakról beszél? Akkor mi az, hogy könnyebb exportálni Ázsiába vagy Amerikába? Akkor miért nem oda megy az export négyötöde?

Biztos, hogy az EU-val volt a baj Kardos uram? A profi magyar borászok gond nélkül kereskednek az európai szövetségeseinkkel. Ha a maga lőréje nem kellett nekik az is csak azt bizonyítja, hogy a filozófus maradjon a fotelnél.

Bár elnézve Kardos Gábor mandineres archívumát ("Birodalmi szopatások", "Ki a paraszt?", "Balfácán hadművelet", "Konteó vagy globális cenzúra?") filozófusnak ugyanolyan pocsék mint lőregyártónak.

De Kardos Gábor esete mégis tanulságos. A fidesz kisiklott külpolitikájának az állatorvosi lova. Ilyen ostobaságokkal építünk falat saját magunk és nyugati barátaink közé. Ezt a beteg filozófiát kell lebontani a saját fejünkben és akkor leomlanak a falak is.

Urfang 2014.11.13. 09:14:59

Úgy tűnik elveszett a hozzászólásom, úgyhogy most már csak annyit mondok: ez hülye. Az exportunk 80%-a az EU-ba megy, ez meg arról beszél, hogy nem tudunk az EU-ba exportálni mert fal van.

Az ő fejében van fal, erről árulkodnak a mandineres írásai is: "Birodalmi szopatások", "Ki a paraszt?", "Balfácán hadművelet", "Konteó vagy globális cenzúra?".

Ez az ember Bogár László filozófustársa, akinek nem volt szerencséje a kereskedelemben és ezért a láthatatlan birodalom falait okolja, nem a saját lőréjének a rossz minőségét.

Conchobar 2014.11.13. 09:30:21

"Az exportunk 80%-a az EU-ba megy, ez meg arról beszél, hogy nem tudunk az EU-ba exportálni mert fal van." - Nincs ám itt ellentmondás (az elenyésző mennyiségnek is van 80%-a). Egyébként a múlt századi afrikai gyarmatok kivitelének (több mint) 80%-a is a gyarmattartóhoz irányult

Conchobar 2014.11.13. 09:34:18

@Urfang: "Ilyen ostobaságokkal építünk falat saját magunk és nyugati barátaink közé." - Igen, nagyszerű barátaink vannak. Nekünk már nincs szükségünk ellenségre ("Talán ideje lenne szembenézni a történelmi ténnyel, hogy a német egyesítésen túl a mai napig a Nyugat totális gazdasági, kulturális és politikai győzelmét ünneplik Kelet felett, nem pedig Nyugat- és Kelet-Európa egységét.")

Urfang 2014.11.13. 09:34:36

@Conchobar: Szóval a 80% a fallal együtt jön ki. Mennyi lenne akkor fal nélkül?

Urfang 2014.11.13. 09:36:55

@Conchobar: Szóval a gonosz EU akadályozza Nyugat- és Kelet-Európai egységét? Az egység igazi élharcosai meg azok akik ki akarnak lépni az EU-ból? Világos mint a nap.

gyalog.galopp 2014.11.13. 09:42:47

@Urfang:

"Ezt a beteg filozófiát kell lebontani a saját fejünkben és akkor leomlanak a falak is. "

Most akkor van fal, vagy nincs fal?

Urfang 2014.11.13. 10:03:07

@gyalog.galopp: Van fal, de a fejekben, nem pedig a nem létező vámhatáron.

Ez a fal az elhibázott keleti nyitás terméke. Az elhibázott próbálkozás helyett át kell állni az egészséges keleti nyitásra, ami úgy nyit keletre, hogy közben nem emel falakat nyugatra.

Még a fejekben sem. A Kardosok, Bogárok, Bayerek, szaniszlók emelik ezeket a falakat, sajnos ezek az árokásók a fideszre is nagy hatással vannak, meg is látszik a külpolitikájuk látványos kudarcán.

Conchobar 2014.11.13. 10:13:05

@Urfang: Tessék már megérteni: a százalékérték a gyarmati alárendeltségünket bizonyítja

Conchobar 2014.11.13. 10:14:55

@Urfang: "Szóval a gonosz EU akadályozza Nyugat- és Kelet-Európai egységét?" - Ez honnan jön?

Conchobar 2014.11.13. 10:15:50

"Az egység igazi élharcosai meg azok akik ki akarnak lépni az EU-ból?" - Mi ez a baromság?

gyalog.galopp 2014.11.13. 10:16:03

@Urfang:
Hogyan nézne ki egy egészséges keleti nyitás szerinted?
Pontosabban, ha nincs saját termelő bázisunk, mi a fenével nyitunk bárhová is?

Bármilyen nyitáshoz saját termelő bázis kell, ez pedig csak akkor lesz, ha visszavesszük.... ez meg nem megy konfliktus nélkül. A nyugat nem akar magának konkurenciát, se nyugaton, se keleten.

Conchobar 2014.11.13. 10:20:05

@Urfang: "Az elhibázott próbálkozás helyett át kell állni az egészséges keleti nyitásra, ami úgy nyit keletre, hogy közben nem emel falakat nyugatra" - Az nem fog menni. Pláne a mostani oroszellenessé, meg erdoganszultánossá, meg azeribaltássá, meg kínai újkommunistássá hiszterizált közegben

Tündér_Lala 2014.11.13. 10:32:29

A export döntő többségét a multik állítják elő, amit haza- illetve értékesítésre visznek. Noncs itt semmi ellentmondás. A maradék a tömegárúként vásárolt mezőgazdasági termékek (a feldolgozó ipart megvették és becsukták, őjbóli létrhozását ott gátolják ahol csak tudják).
Ha megpróbálunk kitörni, rebellisnek tekintenek, hanem birkaként néznek le.

Szóval nagyonis jó cikk ez.

Bell & Sebastian 2014.11.13. 10:36:32

One. A német, belső egyesítés nem éppen sikersztori, amennyi pénzt a felnémetek az alnémetekbe pumpáltak, ahhoz képest vidáman újraválasztották Hitlert.

Two. Mi átvesszük a fölösleges holmiját a Nyugatnak riszájkling céljából, míg nekik csak a létezhető legjobb dolgok kellenek innen, persze az ő szemszögükből nézvést: például az olcsó és képzett munkaerő.

Egy magyar felnémetebb, mint egy vörös-szín-nyugtassa-Ossie.

Bell & Sebastian 2014.11.13. 10:43:49

@Tündér_Lala: Számunkra a negatív COCOM -lista a valóság, onnan kell megvenni mindent, ami magas, hozzáadott értéket képvisel, cserébe mézzel kenegetik a madzagot, azaz: ezt a manővert úgy támogatják, hogy a végén mégiscsak kifizetjük vastagon és még adózunk is nekik. Mivel?

Hallelujával és három szakajtó extraprofittal, ami köztudomásúlag nem jár, csak valahogy odajut.

Urfang 2014.11.13. 10:45:19

A fidesznek előbb-utóbb ketté kell szakadnia két táborrá.

Az egyik tábor ez a Kardos-féle harcos forradalmi nyugatellenes illiberális autokratikus totalitárius tábor lesz.

A másik tábor az ami kitart a fidesz régi elvei mellett, az európai értékrendű nyugatos elkötelezettségű mérsékelt polgári konzervatív demokrata tábor.

Kész csoda, hogy ezek még egyáltalán megférnek egymás mellett, csak a Viktor deleje tartja még össze őket, bár az ózdi eset megmutatta hogy a Viktor duplafenekű deleje sem tart már soká, mert az első tábor kezdi megunni a szélkakaskodást és inkább átmegy a jobbikba.

I_Isti 2014.11.13. 10:48:09

@Conchobar: Ez egy ilyen tökmindegy hely: valaminek így is - úgy is a gyarmatává kell válnunk, akkor az inkább ne Putyin legyen, meg ne a szaúdiak, meg ne a kínaiak legyenek hanem inkább ajrópa.

gyalog.galopp 2014.11.13. 10:49:15

@Bell & Sebastian:

"cserébe mézzel kenegetik a madzagot"

drága jó nagyapám(:)) ere szokta mondani, a mézesmadzag, aminek szaros a vége.

I_Isti 2014.11.13. 10:50:20

@Urfang: A magyar ember genetikailag, meg neveltetése alapján alattvaló.
Nem fog semmi sehova szakadni, meghunyászkodnak a szájukba odavetett cba-s párizsi pont elég lesz arra, hogy örök időkre támogassák azokat, akik a szemüket lopták ki előtte...

gyalog.galopp 2014.11.13. 10:51:47

@I_Isti:

Ezt a perspektívát napi 10 órában minibábért keresőként látod?

Conchobar 2014.11.13. 10:55:46

@Urfang: "A fidesznek előbb-utóbb ketté kell szakadnia két táborrá. Az egyik tábor ez a Kardos-féle harcos forradalmi nyugatellenes illiberális autokratikus totalitárius tábor lesz. A másik tábor az ami kitart a fidesz régi elvei mellett, az európai értékrendű nyugatos elkötelezettségű mérsékelt polgári konzervatív demokrata tábor." - Én a magam részéről nem, bocsátkoznék találgatásokba a Fidesz jövőjét illetően, de azt meg kell jegyezni, hogy a törésvonal nem a nem a "nyugatellenes illiberális autokratikus totalitárius tábor" és a "európai értékrendű nyugatos elkötelezettségű mérsékelt polgári konzervatív demokrata tábor" között húzódik Magyarországon, hanem a félgyarmati függést és a nyugati csatlósságot támogatók, illetve az azt ellenzők között, maga a Fidesz az opportunizmusával ezt tükrözi (szabadulna a félgyarmati sorból, meg nem is)

Conchobar 2014.11.13. 11:00:42

@I_Isti: "Ez egy ilyen tökmindegy hely: valaminek így is - úgy is a gyarmatává kell válnunk, akkor az inkább ne Putyin legyen, meg ne a szaúdiak, meg ne a kínaiak legyenek hanem inkább ajrópa." - Jól mutatja a szolgalelkűségedet a kommented. Bizonyára most forgolódik a sírjában Hunyadi Mátyás, a Rákócziak, Kossuth és Petőfi is. Úgy nehéz felegyenesedni, hogy tele az ország hozzádhasonló lakájjal, akik számára csak az a kérdés, hogy kelet felé, vagy nyugat felé hajlongjanak

Conchobar 2014.11.13. 11:02:04

@I_Isti: "A magyar ember genetikailag, meg neveltetése alapján alattvaló." - Ha a magyar ember nem is, te igen (lásd előzö kommentet)

I_Isti 2014.11.13. 11:04:24

@Conchobar: Álmodik a nyomor? :)

A magyar honvédségnek konkrétan van 7800 darab konkrétan korszerűnek nevezhető, félig-meddig Magyarországon készült...

gépkarabélya.

(Ami korszerű belőle, a holografikus irányzék, az irányzótávcső, a gránátvető: az import. :)

Vagyis kb ennyi katonát tudunk normálisan felszerelni kézi lőfegyverrel.
Van ezen kívül kb 12 darab tankunk, kb 1 darab működőképes harci helikopterünk, meg kb 3 darab nem harci.

Ezek után legyél független, erős állam...

Urfang 2014.11.13. 11:14:25

@I_Isti:

Szerintem inkább csak a mérsékelt-európai-nyugatos-polgári-konzervatív-demokrata tábor fog meghunyászkodni. Ez a Hörcher Ferenc vagy a Rajcsányi Gellért nevével fémjelezhető vonal, csak hogy értsük kiről van szó. Ők azok akik rendre felszisszennek majd amikor a fidesz a Szaniszló Ferenc vagy a Bayer Zsolt nevével fémjelezhető vonalon sasszézik, de rendre megnyugodnak majd amikor Viktor Janus-arca nekik is mond valami kellemeset. Nem ők fogják kirúgni a karám ajtaját.

A karám ajtaját az illiberális-nyugatellenes-EU-ellenes-autokrata-totalitárius vonulat tagja fogják kirúgni. Ők fogják előbb megelégelni a meghunyászkodást Viktor szélkakas magatartása előtt, és ők lesznek azok akik pofon vágják a Janus-arcot amikor épp feléjük fordul hogy nekik is csicseregjen valami szépet.

Ennek a nyugatellenes tábornak ott a jobbik ami nem duplagondol hanem következetesen ezt képviseli, a konzervkeresztényeknek viszont nincs más csak a fityisz-kdnp.

I_Isti 2014.11.13. 11:15:54

@Conchobar: A realitás az, hogy van egy darab nyugati hatalom, ami még tojás formájában van, de majd kikel belőle a tízfejű, meg van a keleti hatalom, ami harminc éve még világbirodalom volt, igazi nagysárkány, mára meg csak egy helyi érdekeltségű kishatalom, ami sóvárogva vágyik arra, hogy újra nagyhatalom lehessen.

A kárpát-medence pontosan kettőezer éve van a nyugati civilizáció és a keleti kultúra határmezsgyéjén - a szó szoros értelmében, ezért az igazi függetlenség - ezen a hosszúságon - nem létezik.

Conchobar 2014.11.13. 11:20:35

@I_Isti: "Ezek után legyél független, erős állam..." - A fegyverek száma is csak egy pillanatnyi helyzetet tükröz. Mindenesetre úgy nehéz, ha még csak meg se kíséreljük a gazdasági függetlenségünket visszaszerezni

I_Isti 2014.11.13. 11:25:30

@Conchobar: Hát, kíséreld csak meg! Előre szólok, úgy nem fog menni, hogy a beruházások 99%-át uniós forrásokból lehet csak finanszírozni, mert a mAgyar emberek megtakarításai egyrészt nincsenek, ami meg van, az álompapírban szolgálja a további állami eladósodásunk nemes és szép célját...

I_Isti 2014.11.13. 11:26:52

@Conchobar: Ja, és még valami: "gazdasági függetlenségünket visszaszerezni" -- ez egy jól hangzó lét hazugság: Magyarország soha, de soha nem volt gazdaságilag független - még az államalapítás előtt sem, utána meg pláne nem.

Conchobar 2014.11.13. 11:27:07

@I_Isti: "A kárpát-medence pontosan kettőezer éve van a nyugati civilizáció és a keleti kultúra határmezsgyéjén - a szó szoros értelmében, ezért az igazi függetlenség - ezen a hosszúságon - nem létezik. " - Nem tudom, hogy mit értesz a függetlenség alatt, de semmiképp ne egy földönkívüli (keletitől és a nyugatitól is különböző) civilizációt értsél alatta. Függetlenség alatt azt értsd, hogy nem vetjük alá magunkat se nyugati hatalomnak, se keletinek, bármilyen is legyen a belső berendezkedésünk és bármilyen világnézet uralja is közvélekedésünket

Conchobar 2014.11.13. 11:28:40

@I_Isti: "ez egy jól hangzó lét hazugság: Magyarország soha, de soha nem volt gazdaságilag független - még az államalapítás előtt sem, utána meg pláne nem" - Mert kitől függtünk gazdaságilag? Mondjuk az államalapítás idején? Vagy mondjuk Kun László király korában?

Conchobar 2014.11.13. 11:31:16

@I_Isti: "Előre szólok, úgy nem fog menni, hogy a beruházások 99%-át uniós forrásokból lehet csak finanszírozni, mert a mAgyar emberek megtakarításai egyrészt nincsenek, ami meg van" - Fog az majd menni, csak előbb rá kell döbbennünk (mindannyiunknak), hogy a gazdasági függés, a félgyarmati sor az, ami nem folytatható

I_Isti 2014.11.13. 11:31:52

@Conchobar: "nem vetjük alá magunkat"

NE vesd alá magad! Kit érdekel?

Az a szó, hogy "hatalom" azt jelenti, hogy képesség arra, hogy az emberre olyan cselekést kényszerítsünk rá, amit egyébként magától nem tenne.

Az a szó, hogy "nagyhatalom" pedig azt jelenti, hogy nem csak a saját állampolgáraira, de még másokra is rá tudja az akaratát kényszeríteni.

Akár a mások akarják, akár nem akarják.

I_Isti 2014.11.13. 11:33:08

@Conchobar: Az egész középkor azzal telt, hogy magyarországon nem volt elegendő számú mesterember, céh, manufaktúra...

Conchobar 2014.11.13. 11:47:23

@I_Isti: "Az a szó, hogy 'nagyhatalom' pedig azt jelenti, hogy nem csak a saját állampolgáraira, de még másokra is rá tudja az akaratát kényszeríteni" - Rá? Rá tudta az USA kényszeríteni az akaratát Vietnámra, vagy mondjuk Irakra (az Iszlám Állam létrejöttéről nem megfeledkezve)? Vagy akkor az USA már nem is nagyhatalom? Egyébként a függetlenség kulcsa nem kívül van (az idegen nagyhatalomnál), hanem belül

Conchobar 2014.11.13. 11:52:47

@I_Isti: "Az egész középkor azzal telt, hogy magyarországon nem volt elegendő számú mesterember, céh, manufaktúra... " - Az volt a kérdés, hogy kitől függtünk gazdaságilag az államalapítás korában, meg Kun László korában? Amiből meg nem volt elegendő, azt a középkorban nagyon gyorsan lehetett pótolni (egy kiváltságlevél és már meg is telepedtek sváb, szász, itáliai, németalföldi kereskedők és iparosok Szepességben, Brassó környékén és egyebütt)

mrZ (törölt) 2014.11.13. 12:07:24

A kereskedelmi statisztikák export-importnak mutatják a cégen belüli árumozgásokat. Az értékesített volumen mindössze 20-25%.

A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlődése duma, általában egy újabb összeszerelő üzemet, vagy esetleg csak egy logisztikai telepet jelent.

Évekkel ezelőtt volt már erről vita hogy ezt a rendszert a németek találták ki. Import amikor a konténert leveszik hamburgban a hajóról, és export amikor passsaunál elhúz egy tréleren. Nem nyitották fel, nem dolgoztak rajta, nem adták-vették, simán csak a belépés és kilépés miatt.

gyalog.galopp 2014.11.13. 12:49:00

@I_Isti:

Abszolút értelemben vett függetlenség soha nem volt, nem is lesz sehol, semmikor. A gyarmatosító is függött a gyarmatától, ezért szűnt meg a klasszikus értelemben vett gyarmatosítás, a jobbágyság, rabszolgatartás szintén.

Amit ma függetlenségnek akarunk nevezni, az gyakorlatilag a kiszolgáltatottság mértékének csökkentése.
Van, lesz abban valami jó, hogy az EU korlátozza a belső elvándorlást, egy német tulajdonú és központú cég nem teheti meg, hogy a tényleges termelést végző cseh, magyar, lengyel szakember csak töredékét kapja az anyacégnél lévőnek.
Most azt mondják a németek, angolok, hogy ne vándoroljak ki hozzájuk az ő szociális jólétüket lelegelni, hát jó nem megyek, de akkor a Bosch ne a negyede fizetést adja nekem itthon, mint a németeknél.

Az EU-s források gyakorlatilag a kivitt profit egy töredékének visszaajándékozása, az aranytojást tojó tyúk takarmányozása, nehogy éhen dögöljön.

I_Isti 2014.11.13. 14:19:26

@gyalog.galopp: A profit csak akkor tud lenni, ha van tőke. Tőke nélkül nincs profit, ezért ahhoz, hogy profitjuk legyen először tőkét kell befektetniük.

Ezért a 'kiviszik a profitot' jellegű sírás-rívás olyan, mint amikor valaki kilép a 10. emeleten az ablakon, és csodálkozik azon, hogy gyorsulni kezd a föld tömegközéppontja felé... pedig ezeket a fizikai törvényszerűségeket elég régen írásba foglalták, jól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.11.13. 14:37:55

@I_Isti:

A profitot nem a tőke fialja, hanem a befektetett munka nyomán jön létre, idióta barátom:-)

I_Isti 2014.11.13. 14:43:25

@bbjnick: Köszönöm kedvességedet, ez is mutatja - főleg közgazdasági téren - hihetetlenül magas ismeretszintedet...

(Az általad említett elméletet egyébként úgy hívják, hogy "értéktöbblet-elmélet" és egy Marx Károly nevű közgazdász-filozófus találta ki. Akit én egyébként nagyon nem kedvelek, és ennek a nem-kedvelésnek a fő oka még csak nem is az, hogy egy büdös ember volt, aki még fürödni is lusta volt, hanem valami egész más...)

gyalog.galopp 2014.11.13. 14:53:44

@I_Isti:

" A profit csak akkor tud lenni, ha van tőke. "

Hú baszki, ezt mernéd vállalni arccal, névvel, mindennel?
A tőkét az gondolom örökölted, vagy a szőlésznő azzal ragasztotta le a köldökzsinórod maradványát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.11.13. 14:53:58

@I_Isti:

Nekem te ne marxozzá' itt, nyálcsorgató fogyatékos trollocska! Inkább azt magyarázd meg, hogy miért mozdulna a tőke, miért fektetnék be a tőkéjüket nyugatiak Magyarországon, ha nem azért a munkáért, amit a magyarok nyújtani tudnak és ezáltal profitot hoznak létre?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.11.13. 14:54:28

@bbjnick:
maga hülye! lassan öt éve nem dolgozom, dolgoznak helyettem kötvények, részvények, egyebek. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.11.13. 14:58:54

@jose maria padilla:

Mert dolgoznak helyetted mások, bazdki!:-D

A részvényed, kötvényed értéknövekedéséért is meg kell dolgoznia valahol, valakinek.

TG69 2014.11.13. 15:08:46

@jose maria padilla: mondjuk ez meg is látszik rajtad :).

I_Isti 2014.11.13. 15:12:11

@bbjnick: "Marx egyik legismertebb elmélete az értéktöbblet elmélet. Ennek alapja Ricardo és Adam Smith munkaérték-elmélete; lényege, hogy a munkás (fizikai és szellemi)által megtermelt árukban megtestesülő új érték két részre oszlik: munkabérre és értéktöbbletre. Az új értékből mindössze a munkabér illeti meg a létrehozót, míg a tőketulajdonos tulajdonosi mivoltából eredően kisajátítja a munkabér feletti új értéket, az értéktöbbletet."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.11.13. 15:39:15

@I_Isti:

Ezzel most azt akartad mondani, hogy...?

Inkább azt magyarázd meg, hogy miért mozdulna a tőke, miért fektetnék be a tőkéjüket nyugatiak Magyarországon, ha nem azért a munkáért, amit a magyarok nyújtani tudnak és ezáltal profitot hoznak létre?

mrZ (törölt) 2014.11.13. 16:24:19

@jose maria padilla:

>>.... dolgoznak helyettem kötvények, részvények, egyebek. :)

Megdobhatnál egy printscreen-nel, szívesen tanulnák tőled.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.14. 05:48:08

A nyugat kiszívta a kelet pénzét, s most igyekszik bezárkózni. A keleti pénzek hosszabbították meg a fenntarthatatanná vált nyugati modellt 20 évvel. Egyszerűen a marxizmus után a liberalizmus is megbukott, 20 év késéssel.

no_successful2 2014.11.14. 08:48:10

@Urfang:

"Miről beszél ez az ember? A magyar export 80%-át az EU-ban vásárolják meg."

Igen, amit ide telepített gyáraikban, olcsó munkaerőnket használva termelnek meg, miután komoly beruházási támogatást, és adókedvezményeket kaptak tőlünk.
Ezek után nem vagyok abban biztos, hogy azon kívül, hogy a külker mérlegünket javítják, és munkát adnak néhány ezer embernek, komolyan húzzák az ország szekerét.

A posztoló a bort említette példaként. Igen, Qva jó boraink vannak, és igen, európában qvára nem kíváncsi rájuk senki. De ezek a falak, sajnos nagyrészt az európai emberek fejében vannak, nem lehet azokat rövíd idő alatt központi akarattal lebontani.

kifordított nagyanyó 2014.11.14. 09:32:18

Van ebben az írásban valami.

Jean Sol Partre 2014.11.14. 17:49:17

@bbjnick: és hogy hoznak létre ezek a dolgos magyarok profitot, ha nincs tőke?

Izo 2014.11.14. 22:12:10

"azzal lehetne bizonyítani az ellenkezőjét, ha konkrét példákat tudnánk mondani arra, hogy mi mindent vett át Nyugat-Európa tőlünk"
KG tud rá példát, mit kellett volna átvenni?

Amíg ilyen esetek buknak ki, ne csodálkozzunk, hogy bizalmatlanok a nyugatiak a magyar termékek iránt: index.hu/gazdasag/2014/10/02/a_tokaji_kereskedohaz_raktarkeszletenek_fele_pancsolt_bor_volt/

Kandeláber 2014.11.15. 12:46:02

Közép-Európa mindig is a periférián volt, és ott is marad.
A gatyaváltáskor ígérgetett osztrák életszínvonal pedig az álmok birodalmában.
Okoskodni, lefetyelni lehet napestig, de sajnálatos módon ezek a tények, amelyek mint tudjuk, makacs dolgok.

picur3ka 2014.11.15. 21:59:33

@I_Isti:

Na igen, de meglehet, hogy orosz gyarmatnak lenni ma már sokkal menőbb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.11.15. 22:10:32

Azért állnak ma is a berlini falak, mert a Nyugat építi őket, ahogy a régi berlini falat is ők építették.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/11/fal.html

picur3ka 2014.11.15. 22:14:35

@bbjnick:

Izé. Sokkal jobb, ha mi vagyunk a tőkései a magyar munkaerőnek, mint bárki más.

Pelso.. 2014.11.16. 07:26:20

@picur3ka: Igen, de: mit néz a munkavállaló, a bért, feltételezve azonos beosztást. Valamint legyünk mi, de szigorúan azonos foglalkoztatás esetén, mint jogszerű foglalkoztatás (bejelentés), a munkavégzés szociális, munkavédelmi körülményei stb, egyáltalán az egész Mt. betartása.

kardos.g 2014.11.17. 17:31:15

az Urfang típusú trollok (ha épp nem fizetett bértopikolók, hanem önjelölt korlátoltságból fakadnak ki) észre se veszik mennyire a keleti ugar terméke az ő szánalmas nyugatnyalásuk. Nyugaton nincs is olyan álláspont, amivel ők azonosulnak, nyilván azért, mert csak bámuló turistaként jártak nyugaton, de véletlenül se éltek és dolgoztak ott évekig, illetve ha véletlenül dolgoztak is nyugaton többé-kevésbé jül fizetett bérrabszolgaként, akkor sem sikerült szert tenniük valódi belnyugati látásmódra, demokrácia-kultúrára, hanem mindig a gyarmatlakó janicsárkodik elő minden egyes megnyilvánulásukból. Az ilyen nyugatbálványozók hiába is hörögnek kígyót-békét a velük kábé azonos szinten primitív és provinciális Cöf-Bogár-Bayer stb jobber táborra, mert észre veszik, hogy mennyire közös erővel tartják ezt az országot a gyarmatkultúra szintjén évszázadok óta. Ez többek közt azon is prímán lemérhető, hogy képtelen felismerni, ha valaki nem a két tábor mocsarában röfögve nyilvánul meg és minden ilyen szabadabb gondolatot azonnal megpróbálnak az ellentáborukhoz sorolva visszarántani olcsó előítéleteik mocsarába. Legfeljebb szánalmat érdemelnek, vagy azt sem.

Szindbad 2014.11.18. 01:44:50

@maxval birca hozzászóló: Azt olvastam valahol, hogy a sajtószabadság Európában Bulgáriában van a legrosszabb helyzetben. Sok sajtót olvastál arrafelé? A kissé elborult felfogásodra ez lehetne magyarázat.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.18. 05:36:17

@Szindbad:

Nem hinném, hogy így lenne ez.

Valójában a bolgár médiák sokszínűebbek a magyaroknál.

Ha arra gondolsz, hogy a fő médiákat pár tulajdonosi csoport uralja, az tény, de hát nem csak a fő médiák vannak.

Jean Sol Partre 2014.11.20. 00:04:11

@maxval birca hozzászóló: a többi még rosszabb lehet, ahogy téged nézlek
süti beállítások módosítása