Kollázszene és az ember − újra jelentkezett Kutiman
2014. szeptember 21. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kollázszene és az ember − újra jelentkezett Kutiman

kutiman.jpg

Öt évvel első nagy dobása, a ThruYOU után ismét visszatért hangkollázsaival Kutiman, a YouTube-on található közösségi zenei tartalmakat kreatívan újrafelhasználó zeneszerző-producer. A jeruzsálemi fiatalember 2009-ben elindított projektjében nem csinált mást, mint hogy amatőr, félprofi vagy épp professzionális zenészek és zenészpalánták YouTube-ra feltöltött random zenés videóit, hangszeres vagy énekfelvételeit használta fel egymáshoz tapasztott hangmintákként, hogy ebből valami új és jó dolog szülessen. Jöhetett őrült szólózás, hangpróba, hangszerbemutatás, gyermeki zongoralecke, bármi.

Kutiman saját bevallása szerint két hónapig dolgozott az első számokon: alig evett valamit, csak aludt, felkelt, szerkesztette a zenéket, aztán ment aludni; nem látott se barátokat, se családot, se a napot. A sziszifuszi, aprólékos munkája csodálatos eredményre vezetett. A világ minden tájáról összeollózott, egymást nem ismerő zenészek, művészek, énekesek hangmintáiból különös, hol melankolikus, hol funkos, groove-os dalok és trackek születtek. Kutiman kollázs-zenéjét leginkább a kilencvenes évek végén virágkorát élő triphop műfajhoz lehet sorolni: hasonló hangulata volt a szintén hangmintákból művészkedő DJ Shadow vagy a japán DJ Krush felvételeinek is.

Az izraeli producer viszont a YouTube-ra feltöltött zenés videókból vette hangmintáit. A felvételeiben a zene és a klip együtt mozog, együtt él: látjuk, kik milyen énekhangot vagy hangszeres játékot adnak épp a nagy mixbe. Így válik Kutiman projektje egy játékos, de valójában az emberi alkotásvágyat, a kreativitást, a zenét, a zene határok nélküliségét ünneplő performansszá, a közösségi hálózatok technicizált világának egyik legemberibb kezdeményezésévé. A 2009-ben megkezdett zenei utazás idén októberben a Thru You Too-val folytatódik, amiről itt is az első felvétel, a Give It Up − amit 23 egymástól független hangos-zenés videóból rakott össze Kutiman.

 Ez pedig két felvétel az öt évvel ezelőtti hangkollázsokból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr646712521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása