Népszavazás Skóciában: mit gondolnak maguk a skótok?
2014. szeptember 18. írta: Redakció

Népszavazás Skóciában: mit gondolnak maguk a skótok?

skocia_riport.jpg

Ma zajlik Skóciában a történelminek tekinthető népszavazás, melynek egyetlen kérdése: függetlenné váljon-e Skócia? Sok elemzést, véleményt lehetett már olvasni a témában, de talán a legérdekesebb kérdés: mit gondolnak maguk a skót polgárok a kérdésről? Fiatal és idős, nagyvárosi és vidéki skót férfiakat és nőket kérdeztünk meg arról: ők hogyan vélekednek a skót függetlenség kérdéséről.

A környezetvédelmi szakértőként dolgozó Chris (Edinburgh) is szkeptikusabb véleményt fogalmaz meg: „Érdeklődök a függetlenség ügye iránt, de aggódok, hogy egy működőképes és tovább javítható uniót bontanánk fel”. Részt fog venni a népszavazáson és nemmel szavaz majd. „Fontos megvédeni és megőrizni az Egyesült Királyságot. Nem szabad elfutni előle egy pár probléma miatt. Skócia már így is nagyfokú függetlenséggel rendelkezik a kormányzás terén, és ezt tovább lehetne fejleszteni, ha még több önkormányzati hatalmat kapunk Londontól. Ez jobb lenne, mint a teljes elszakadás.”

Kay (Glasgow) joghallgatóként nagyon érdeklődik a népszavazás iránt. A politikát és az alkotmányjogot tanulmányozva úgy látja, a népszavazás egy lehetőség arra, hogy pozitív változások történjenek a kormányzás terén. „Egyszer-az-életben lehetőség ez, hogy elmozduljunk egy még mindig a feudális eredetére emlékeztető demokráciából egy valóban képviseleti demokrácia felé.” Kay igennel fog szavazni: „Érezni akarom, hogy a szavazatom számít. Az évek során egyre inkább kiábrándultam a westminsteri kormányzásból, és valódi változásokat szeretnék látni”.

Az edinburghi Deryck alapból a függetlenség mellett állna, de nincs megelégedve egyes függetlenségpárti politikusokkal. Viszont amikor a „nem”-pártiakkal beszél, nem hall tőlük meggyőző érveket arra nézve, miért is lenne jobb a további unió a függetlenséghez képest. Ehelyett inkább csak érzelmeskedéseket és aggódásokat hall tőlük. Egy egyetemet végzett, „nem”-párti közeli barátja is csak annyit tudott mondani: „Háromszáz éve az Egyesült Királyság része vagyunk, nem akarok változást, és nem akarok erről többet beszélni”. Deryck szerint a skót függetlenségi népszavazás megfeleltethető a felnőtté válás és a fészekből való kirepülés pillanatának. „És ebbe az otthonba háromszáz éve csak el lettünk rabolva! Milyen szülő az, aki azt mondja a felnőtté vált gyermekének, hogy »rosszabb lesz egyedül lenni, maradj csak velünk, majd mi, a szüleid tudni fogjuk, mi a jobb neked«”? Deryck ilyennek látja a Westminster és Skócia viszonyát. Viszont azt is hozzáteszi: „Ha győznek a függetlenségpártiak, az csak a kezdet lesz. Meg kell majd küzdeni a politikában is azért, hogy a függetlenség víziója valósággá váljon”.

Rajcsányi Gellért riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr586708703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2014.09.18. 13:29:21

Nyilván vannak érvek mellette és ellene is. A kérdés leginkább az Egyesült Királyságot érinti - Skócia kilépése gyengíteni fogja őket. Ezzel pl. le is zárulna Európa vezető hatalma tekintetében a vita, azt a németek nyernék minden szempontból.

EU-s nézőpontból nem olyan jelentős a kérdés. Részben ugye a UK azzal kampányol már egy ideje, hogy jövőre kivinné az egészet az EU-ból, így picit akadémikus is a kérdés, hogy mi lesz Skóciával. Részben pedig nem lesz akadálya Skócia felvételének az EU-ba, ha mégis ezt szeretnék - ezt egyébként maga David Cameron mondta a bbc-nek (apropó, vegyétek már le azt a sz.rt oldalról, ami szerint Cameron ennek az ellenkezőjét mondta volna, nem mondta, a szánalom fikablogokat meg kezeljétek már végre egyszer a helyén!). A font nyilván ugrik, bár azért én még ezt se nevezném lefutott körnek - ami kampányban elhangzik, azt a kampány után higgadtan újra át lehet gondolni.

Az viszont tény, hogy a UK történelmi súlya és világhatalmi szerepe megszűnik. Lényegében erejének egynegyedét elveszíti, ezzel politikai - katonai jelentősége is kb. ennyivel csökken. Gazdasági súly terén már rég megelőzték őket a németek, most katonailag is beelőzhetik. A jövőben több Obama - Merkel lesz, mint Obama - Cameron. Arra nyilván emlékszünk még, hogy Bush és Blair elválaszthatatlanok voltak. Hát a jövőben már nem annyira az angol, mint a német kancellár lesz az amerikai elnök nagy barátja majd.

Veridicus76 2014.09.18. 15:19:52

Minden jó, ami a jenkik csicskáit gyengíti.

Virág et. 2014.09.18. 15:28:46

@Veridicus76: Igaz!

Most pedig álljunk fel, kezeket a test mellé és énekeljük együtt:

"Egységbe forrt szabad köztársaságok,
A nagy Oroszország kovácsolta frigy!
..."

mrZ (törölt) 2014.09.18. 15:54:15

@Veridicus76:

Én úgy látom hogy a jenkik 150 éve bontják a brit birodalmat.
És szívesen segítenek bármiféle szeparatista nacionalista terrorista káoszkeltést, amíg nem az usa területén próbálkoznak.

Veridicus76 2014.09.18. 16:29:12

@Virág et.: szánalmas ez a monomániás russzofóbia.
Ideje lenne európaiként európai érdekeket szem előtt tartani.

Virág et. 2014.09.18. 16:39:41

@Veridicus76: Russzofóbia? Ez egyáltalán létező szó? Szerinted russzofóbia, szerintem ÉLETTAPASZTALAT. Majd' 50 évig tapasztalhattuk, milyen is az a russzofília (ha már). Köszönöm,nem. Soha többet.

Európaiként gondolkozni? Ezt egy Európát örök megosztottságra, függésre kényszerítő "Nemzetek Európája" nevű önbecsapás-rajongó mondja vagy egy "lépjünk ki az EU-ból" jobbik-szimpatizáns? Szerinted mi Európa érdeke? A pármilliós kis fingországocskák széthúzása, belső marakodása vagy az integrált és közösen vezetett EU?

Az "európai érdekek" olyan messze vannak Putyintól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ha lenne egy gomb, ami azonnal megsemmisíteni az EU-t, akkor két ember marakodna a világon, hogy a másik előtt megnyomhassa: Putyin és Obama. Nekik nem érdekük egy létező, erős, harmadik pólusként szolgáló világhatalom születése. Mindenki másnak igen.

Szerintem inkább ne beszéljünk arról, hogy melyikünk is gondolkozik európaiként vagy törődik Európával jobban.

Virág et. 2014.09.18. 16:46:05

Azért azt '90-ben nem gondoltam volna, hogy lesz olyan szituáció, amikor elméletben jobboldali társaságban nekem kell az oroszkritikus véleményem megvédeni a sok jobboldali oroszbaráttal szemben.

Ehhez képest kb egy éve hetente ez a program.

picur3ka 2014.09.18. 19:32:00

@Veridicus76:

Az egykori "kommunisták" most a legnagyobb amerika fanok és oroszgyűlölők.

Mindig csontig, ennyiről szólnak.

Virág et. 2014.09.18. 20:07:51

@picur3ka: A Fidesz léte a bizonyíték arra, hogy mennyire nincs igazad.

picur3ka 2014.09.18. 23:53:27

"A Fidesz léte a bizonyíték arra", hogy a Naprendszeren kívül is van élet.

2014.09.19. 00:18:34

@Virág et.: Jobboldalitól az usafóbia is fura.

Virág et. 2014.09.19. 08:43:44

@földalatti: Ez az, amit én se értek. Egy republikánus amerikainál kevés jobboldalibb dolog van a világon, az úgy kb a skála széle.

A mi jobbikosaink mégis a Vörös Téren 2010-es években is vöröscsillagos zászlót lengető putyinistákat imádják. Akik mellesleg egy olyan ember előtt hajbókolnak, aki maga az élő, két lábon járó kommunizmus: a KGB volt operatív tisztje, magas rangú ex-komcsi funkci.

Bár mondhatnám a muzulmán-rajongást is. Ami szintén hungarikum. Furcsa a mi (szélső)jobboldalunk, na.

2014.09.20. 00:24:16

Az értelmesebb skótok már nagyon rég Angliában élnek.

(A Labour is örülhet, megmaradtak a komcsi szavazóik.)

picur3ka 2014.09.20. 00:37:01

@Lion K:

Mindkét állítás igen tényszerű.

Sok angol nagyon szerette volna, ha leszakadott volna a szocialista pénznyelde, ahogy ezen angolok nevezik.
süti beállítások módosítása