Meg tudnánk halni egymásért, a nemzetért? – A katonai doktrínákról
2014. szeptember 11. írta: aristo

Meg tudnánk halni egymásért, a nemzetért? – A katonai doktrínákról

honvedelem.jpg

„A háború a politika folytatása egyéb eszközökkel.”
(Carl von Clausewitz)

Turul főszerkesztő kolléga cikket írt a magyar hadi kiadások alacsony színvonala ellen, mely kiadásokat – némileg populista módon – a nyugdíjak emelésével állított párhuzamba. Meglátása szerint nekünk is fokoznunk kéne a hadi kiadásokat, mert itt, a határainkon fegyveres konfliktusok vannak, amelyek elfajulván minket is fenyegetnek és fennáll az a veszély, hogy letolt gatyával kapnak el bennünket. Sajnos az a véleményem, hogy mi nem tudunk annyit költeni a hadseregre, hogy ez ne történjen meg.

Ha valaki hadsereget akar fejleszteni – nálunk ez inkább létrehozást jelent –, mielőtt akár csak egy lándzsát is venne, szüksége van egy olyanra, amit úgy hívnak, hogy katonai doktrína. Ez egy roppant praktikus dolog: le van fektetve benne, hogy kik ellen akarunk/kényszerülünk háborút viselni; leendő ellenfeleink milyen képességekkel rendelkeznek; milyen háború lenne, támadó vagy védekező; továbbá, hogy ezek az opciók miféle eszközöket igényelnek; valamint hogy reálisan milyen lehetőségeink vannak. Ebből derül ki ugyanis, hogy mit kéne venni vagy gyártani, kőbaltát vagy repülőgép-hordozót. Ennek előzetes eldöntése annál is inkább fontos, mert egy akkora ország, mint hazánk, bizonnyal nem képes olyan hadsereget létesíteni, amelyik bárkivel ki mer állni.

Közbevetőleg jegyzem meg, hogy én még emlékszem mikor szegény Für Lajos – honvédelmi miniszterként – akart készíttetni egy ilyet, és olyan világraszóló vinnyogás lett belőle, hogy azóta sem próbálta meg senki. Lajos lett ettől minden: háborús uszító, soviniszta, liliomtipró – amit csak akartok. Pedig a mainstream katonapolitika szerint tökéletesen igaza volt, csak hát már akkor sem az számított, hogy mit mondanak, hanem, hogy ki mondta. Libi honfitársaink ez idő tájt a linderbélai hadseregfejlesztés álláspontját képviselték: „nem akarok katonát látni”. De félre a régi sérelmekkel, hiszen most azt látjuk, minél liberálisabb valaki, annál nagyobb militarista lett az ukrán események hatására. Próbáljuk meg valamiféle katonai doktrína vázlatát felállítani!

*

Az első lépés lesz a legnehezebb: meghatározni, hogy kik is lennének az ellenségeink és vajon mi támadnánk rájuk, avagy ők miránk? Szögezzük le, hogy olyan – realista – katonai doktrína, amelyik Oroszország, az USA vagy Kína ellen készülhetne, nem létezik. Sem erőforrásaink, sem demográfiánk, sem az ország terepadottságai nem teszik lehetővé, hogy ilyen hatalmak ellen védekezzünk. Ha megtámadna és nincs, aki segítsen – és mikor volt? –, akkor főként a kedvező kapitulációs feltételeken kell gondolkodni, hogy ne döntsék feleslegesen romba az országot. Hogy mi támadjuk meg valamelyiket a fenti országok közül, az nem elképzelhetetlen – ugye volt már ilyen –, de akkor úgyis minden mindegy.

Létezik persze egy olyan elképzelés is, kvázi katonai doktrína, hogy mint NATO-tagok, nem kell különösebben semmire sem készülődnünk, megvédenek bennünket a szövetségeseink. Elég a katonai szövetség elvárásainak megfelelni, megvenni hitelből a méregdrága nyugati haditechnikát és békésen fizetni a kamatokat az idők végezetéig. Ennek az elképzelésnek hívei úgy vélik, hogy ha száz katonánkat és két helikopterünket elküldjük Afganisztánba meg ki tudja, még hova, ahol hidat, utat, iskolát építenek és üzemeltetik a tábori mosodát, akkor – ennek fejében – joggal várhatjuk el, hogy atomcsapást mérjenek Moszkvára, ha Oroszország ránk támad. Csak addig ne vegyünk levegőt – ahogyan mondani szokták.

A NATO mára túl van életpályája csúcsán: annyi ellentétes érdekű, eltérő történelmű ország lett a tagja, hogy erősen paralitikus állapotban van – ami a tényleges cselekvést illeti; mert harcias nyilatkozatokban nincs hiány. Manapság úgy tűnik, a NATO egyetlen szerepe, hogy némi nemzetközi hátteret és hivatkozást biztosítson az amerikai katonai kalandokhoz. Teszi ezt addig, amíg a nagy NATO-tagállamokban élő muzulmán tömegek egyes militáns tagjai esetleg fel nem robbantanak ezt-azt mérgükben a hittestvéreiket ért atrocitások miatt. Nyugat-Európa demográfiai lejtmenetben van, és egyre nagyobb mértékben a bevándorlók és gyerekeik közül kerülnek majd ki az egyáltalán hadra fogható férfiak. Hogy ezeket lehet-e a tálibok vagy az ISIS ellen vezényelni, az egy roppant érdekfeszítő kérdés.

*

Magyarország természetes ellenfelei – mind földrajzi, mind pedig történelmi okok tekintetében – a környező országok. Közülük többen ugyanúgy NATO-tagok, mint mi. Olyan katonai doktrínát készíteni, amely ellenük szól, meglehetősen pikáns dolog − bár nem lehetetlen, emlékezzünk csak a görög-török ellentétre, akik NATO-szövetségesként néhány Égei-tengerben meredező szikla miatt fenekednek egymásra, a ciprusi ügyről nem is beszélve.

Ha a környező országokat nevezzük meg ellenségnek a katonai doktrínánkban, akkor szembe kell néznünk azzal a kínos ténnyel, hogy egy konfliktus esetén, etnikai-történelmi okok miatt, ezek nyilván szövetségre is lépnének ellenünk, tehát olyan haderőre lenne szükség, amelyik egyszerre képes a környező országok mindegyike ellen harcolni. Tartok tőle, hogy ez önmagában is komoly fejtörést okozhatna a stratégia kidolgozói számára. További gond, hogy ezekben az országokban jelentős magyar kisebbség él, akik nagyszerűen be tudják tölteni a túsz szerepét. Olyan hadműveletek képzelhetőek hát el kizárólag, amelyek kellően gyorsak ahhoz, hogy megóvják ezeket magyarokat, ez viszont csak egy támadó háborúban képzelhető el. Mármost az, hogy mi megtámadjuk ezeket az országokat vagy közülük bármelyiket, az csak nagyon sajátos körülmények között képzelhető el, valamely nagyhatalom szövetségeseként; ám a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen szövetség sem nyújt biztosítékot az esetleges keserű csalódások ellen.

Hogy lesz-e valaha ilyen történelmi helyzet, azt nem tudom, de most nem is futurológiai tanulmányt írunk, hanem katonai doktrínát, amelynek számolnia kell az összes lehetséges opcióval. Az, hogy ezen államok közül valamelyik vagy egyszerre mind ránk támad, szintén elképzelhető, elég csak a román nacionalisták ábrándjaira gondolni a Tiszáig terjedő Nagy-Romániáról, vagy a szerbek ötleteire a Balatonig tartó Szerbiáról.

Lesznek persze, akik eddig olvasva a földhöz vágják a monitort, mondván: „mindez lehetetlen, mert mindannyian az EU tagjai vagyunk, a határok eltűntek, békességben fogunk élni egy nagy boldog birodalom kebelén, mi ez a nacionalista lázálom!?” Nekik megjegyezném, hogy e gondolatuk két semmivel sem alátámasztott feltételezésen alapul. Az egyik az, hogy az EU a jelenlegi formájában az idők végezetéig fennáll; míg ahogyan a dolgok jelenleg állnak, a következő tíz év sem biztos. A másik, hogy akár erővel is elejét venné a „Nyugat” valamiféle kelet-európai belháborúnak; nos, emlékezzünk a Balkánra!

*

Ott tartunk tehát, hogy már az első lépéseknél – az ellenség és a háború jellegének meghatározásánál – leküzdhetetlen nehézségebe ütközünk. És még csak most jön a java. Ha túltennénk magunkat a fenti nehézségeken és eldöntenénk, hogy milyen kardot, pajzsot, helikoptert és tengeralattjárót kéne venni – én,  ellentétben a sok botcsinálta stratégával, nem tudom –; akkor is szembe kell nézni a következő súlyos problémával: ki használná ezeket?

Talán a romkocsmák ifjúsága, szinte kivétel nélkül k. und k. untauglich, tornából felmentve? Mert úgy tűnik, nekik van a legnagyobb kedvük az ukrán polgárháború hatására odapörkölni az oroszoknak. Hogyan képzelik ezt? A pride-ról egyenesen a frontra? Mit szólna ehhez a TASZ? Lennének például – a nemzetközi brigádok mintájára – komplett HaHa-századok? Hogy érzékeltessem velük a háború borzalmait, elárulom hogy a fegyverek között egyáltalában nincsenek tekintettel az LMBTQ-személyek érzékenységeire és például nem ásnak nekik külön latrinát, nem engedik, hogy szivárványszínűre fessék a géppisztolyt, és a homofób ellenség akár le is lőheti őket. Szembe kell nézni azzal is, hogy a nőket – heteronormatív, szexista módon – teljesen másra szokták használni a háborúban, mint a férfiakat. Hogy hajnalonként egy nyilvánvalóan ostoba, fasiszta őrmester üvöltésére kell ébredni és a mama nem főz semmit. Kik azok és hol lakoznak, akiket a nagyszájú belvárosi clausewitzek hadba akarnak küldeni? Vannak egyáltalán?

Nem csak nálunk, egész Európában felnőtt egy nemzedék, amelyik nem hogy meghalni, élni sem hajlandó másokért. Ezért azután nyugodtan lehet nyugdíjat emelni helikoptervásárlás helyett; mert a helikoptert nem tudjuk, hogy ki ellen és miért használnánk, és azt sem tudjuk, hogy ki lenne az, aki használja. Roger Scruton írja A nemzetek szükségességéről című könyvében, hogy azok tartoznak egy nemzethez, akik képesek meghalni ismeretlenekért, pusztán azért, mert azokat honfitársaiknak tartják. Katonai doktrínánk legfontosabb részének annak kellene lennie, amelyik meghatározza, hogy Magyarországon ma kik lennének képesek erre – ha vannak ilyenek egyáltalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr606686841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti italbolt védelem 2014.09.12. 08:09:55

F.mpsz; Tetszik nekünk az ön italboltja. Megvédenénk.

Trackback: Meg tudnánk halni egymásért, a nemzetért? – A katonai doktrínákról 2014.09.11. 11:00:01

Nem csak nálunk, egész Európában felnőtt egy nemzedék, amelyik nem hogy meghalni, élni sem hajlandó másokért. Ezért azután nyugodtan lehet nyugdíjat emelni helikoptervásárlás helyett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huKKK 2014.09.12. 01:24:09

@Mystes:

Fáj a hajam.

2x is reagált rád hiába kesztió.
Erre vonatkozott a műbalhém.

huKKK 2014.09.12. 01:43:58

@Mystes:

Sztem nemcsak keletukrajna érdekli Putyint.
Ürügynek jó.
Nem jó neki egy "leendő" nato tag.
Ez is szempont lehet.

blasiusii 2014.09.12. 02:08:42

csodálom, hogy aki ily szépen érvel, valamint összeszedett mondatokat ír, az hogyan tud az egész írás végén egy ilyen utolsó bekezdést írni??

aristónak (az író) üzenem, hogy az I. vh.-ban véget ért a háború utáni korábbi "k.u.k."-békeidők-beli rajongás. Ugyanis egyáltalán nem nemes dolog nagyhatalmak kisebbségi komplexusos vezéreinek a bársonyszékekben hozott döntései alapján mocsokban és még hadd ne soroljam, milyen embertelen körülmények között -melyek nagyrészt hiányolnak bármiféle hősi szcénát- meghalni. Ehhez nincs semmi köze a homofóbiádnak vagy a romkocsmák fiataljainak. A világháborúkban sem voltak általában sokkal képzettebbek a fiatalok. Ne rinyálj, vár az Idegenlégió, ott majd jól érzed magad.

blasiusii 2014.09.12. 02:30:45

...máskülönben pedig a reguláris hadsereg az egyik legnagyobb politikai átverés. Ugyanazt a munkát, amit azelőtt elvégeztettek zsoldosokkal, lovagokkal, azt számonkérik a teljes lakosságon, leöntve a XIX. században örökölt nemzeti mázzal - pedig ugyanúgy csak az erőforrások elosztásáról szól, mint mondjuk, 1000-2000 évvel ezelőtt. A zsoldos legalább tudta, hogy ebből él meg. Ezért is lett rögtön kiábrándultság az első világégés után, mert sokan rájöttek a fentiekre. "Egyenlőbbek" pedig mindig is lesznek! Pl. @aristo, mondjuk, egy 10-es skálán mennyire lennél ideges, ha a háborúban egyik bajtársad véletlenül eltalálna téged, lebénulnál, és hazaérve megtudnád, hogy a csajodat a helyi gyáros protekciós kölyke dugja már, akit felmentettek a sorozás alól? Mindezt pedig azután, hogy egy olyan országban harcoltál, amiről azelőtt még sosem hallottál? Nos?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.12. 05:52:10

"Kik azok és hol lakoznak, akiket a nagyszájú belvárosi clausewitzek hadba akarnak küldeni? Vannak egyáltalán? Nem csak nálunk, egész Európában felnőtt egy nemzedék, amelyik nem hogy meghalni, élni sem hajlandó másokért." --- írja.

Gondolkodtam rajta, leírjam-e, aztán úgy döntöttem, leírom, mert tartozunk ezzel az igazságnak:

az én gyerekeim már főskolások-egyemisták, elég nagy a jövés-menés nálunk korukbeli arcokból, volt és jelenlegi iskolatársakból. És meg kell, hogy mondjam, kicsit fölül kellett írnom a prekoncepciómat ezzel a korosztállyal kapcsolatban. Volt középiskolai osztálytársaik közül, akikkel tartják a kapcsolatot, a többség meglepően felelős, talpraesett módon "adja ki magát" és főskolás-egyemista évfolyamtársaik között is, már akiket mi látunk, akikkel beszélünk, a java imponálóan józanul gondolkodik. Persze, ez szak(ma)-, családiháttér- és stb.-függő is, de ebben a generációban is vannak, valószínűleg nem is elhanyagolható számban, akik akarnak és képesek gondolkodni.

hoplita 2014.09.12. 06:35:33

@hacsaturján:
Ne képezzél mán ki, faszfej, a deszant rohamzászlóaljnál szolgáltam, vpct,-ként, többször voltam gyakorlaton, mint ahányszor te kiverted odabenn, gyökér.

hoplita 2014.09.12. 06:41:59

@Robinzon Kurzor:
Szedem én melletted az aknát, ne fossál.:)
Mongyuk én legalább tudom hogy kell és mit csináljak vele, ha megvan.:)

hoplita 2014.09.12. 06:50:05

@szempontpuska:
Csak nehogy eccer unatkozzak és megkeresselek jótündér haveroddal együtt, mert akkor megtapasztalhatod, milyen monitorharcos vagyok, netcigány.:)

metalbobby 2014.09.12. 06:56:06

Üzenetem a sok fasiszta kommandós kocsögnek.Semmilyen háborúban nem vennék részt mert:Politikusokért nem harcolok,sem én sem a családom.Kaptam kilépzést(összesen 9 db lőszert lőttem ki,gránát nem volt készleten,az elmaradt),de az kb annyit ért mint az ország népének morális állapota,szart sem.Valamint aki azt hiszi hogy ennek lenne értelme az valami gyogyót szed.Nyugodtan menjetek hősi halált halni,ti annyira hazafiak vagytok hogy arra nincs is szó,illetve van:sőtétek vagytok mind(a háború pártiak).Nyuhodtan nevezhetnek hazafiatlannak,nemzetárulónak,libsinek.

hoplita 2014.09.12. 06:59:31

@Kandeláber:
Erre mindig azt szoktam mondani, hogy aki nem a maga gazdája, az vigyázzon a szájára.
Próbáljanak meg engem kirúgatni.:)

hoplita 2014.09.12. 07:01:19

@metalbobby:
Én inkább csak faszfejnek nevezlek.
Ugye nem baj..?

hoplita 2014.09.12. 07:10:21

@Hepci:
Az utóbbi opció szimpatikus megoldás.

nu pagagyí 2014.09.12. 07:20:12

A jó katonai doktrína a következő:

- Kell hozzá egy szerethető ország, amelynek vezetése a nép jólétén fáradozik.
- Szükséges ebben az országban egy szolidáris társadalom, amely a gyengét is megvédi.
- Az emberek egyenlőnek érzik magukat másokkal, bíznak intézményeikben, választott vezetőik elszámolnak nekik tevékenységükkel, beleszólhatnak az őket közvetlenül érintő dolgokba, mindenki szava számít.
- A magántulajdon szent, a becsületes vagyonosodás lehetősége mindenki előtt nyitva áll. Az egyén társadalmi hasznosságának mércéje a valós teljesítmény, amelyet versenyben és a nyilvánosság előtt kell produkálni.
- A mindenkori kormány egyik legfőbb feladata olyan viszonyok kialakítása, amelyben az egyéni képességek nem vesznek el. Az egyén megszerezheti a képességeinek megfelelő tudást ahhoz, hogy megvalósíthassa vágyait.
- Mindenki maga irányíthatja a sorsát, felel saját tetteiért, alapvető joga, hogy boldog lehessen.
- Az emberek tisztelik és figyelembe veszik a másik ember érdekeit és törekvéseit, mert tudják, hogy ez kölcsönös. Képesek együttműködni közös céljaik elérésében.
- Az ország más országokkal is együttműködésre törekszik, ugyanolyan elvek szerint, amilyen elveket saját társadalmában is alkalmaz.

Egy ilyen ország polgárai pontosan tudják majd, mit veszíthetnek, ha nem védik meg hazájukat. Nem lesz baj a motivációval. Nem kell igazságtalan célokért harcolniuk, hiszen országuk politikája kiszámítható, ami megfelel saját társadalmuk általánosan elfogadott igazságainak. Együtt fognak működni, vezetőik pedig, a legtehetségesebbek lesznek. Aztán, hogy drón kell-e vagy tankhadosztály, polgári milícia vagy elitkommandó nyugodtan rábízhatják arra, akik ezekben a kérdésekben a legjobbak, hiszen csak ők juthatnak vezető szerephez.

hoplita 2014.09.12. 07:29:20

@Bell & Sebastian:
:)

Utólag visszagondolva felnőtt életem leggondtalanabb 536 napja volt a benntöltött idő..

A tárazást most kiváló szintre nem merném elsőre bevállalni, de 20 perc gyakorlás után az is meglenne.
A többi smafu.

toportyánzsóti 2014.09.12. 07:30:08

@Mystes: Kész vagy nagyon szellemileg,sokáig az sem segít ha bebeszéled magadnak hogy okos vagy.

hoplita 2014.09.12. 07:32:59

@Molnárgörény:
"...Merthogy nem nemzetállam, gondolom...."

Lófaszt azért.

Azért mert egy mesterséges tákolmány, nem egy szerves történelmi fejlődés eredménye.
Lásd csehszlovákiát, jugoszláviát.

hoplita 2014.09.12. 07:36:51

Na, csá mindenkinek.

Megyek, termelek egy kis dzsídípít...csak sajna ebből a csutitörpe még az áfát sem fogja látni, nemhogy elkölteni a tenyészetére.:)

nu pagagyí 2014.09.12. 07:57:23

@hoplita: Nagyszerűen látod a dolgot. Most már csak az az apró belátás kéne, hogy felesleges trianonozni. Az egykori Magyarország ugyanolyan tákolmány volt, mint Csehszlovákia.

Magyarország tragédiája, hogy nem tud mit kezdeni azzal, ami van. Minden sikeres állam először saját határai között teremtett igazi nemzetet, amelynek jellemzője, hogy minden tagja egyenlő lett és szabad, fajra, nemre tekintet nélkül. Magyarország korábban birodalom volt, egy feudális csökevény, amely csak az az urak nemzete volt, a szolga nép pedig csereszabatos termelőeszköz . A trianoni békeszerződés, bármilyen igazságtalan is volt, megadta Magyarországnak is a lehetőséget, hogy létrejöjjön az önálló modern magyar nemzet. Azóta sem tudtunk élni ezzel. Nincs nemzet. Ostoba politikusaink és a szellemi sötétségben ragadt nép nem egyesíti, hanem darabolgatja magát.

Kandeláber 2014.09.12. 08:22:37

@Mystes: Egyébként elég vérszegény firkálmányokat produkálnak a patkányblog ide delegált közkatonái, ezért nem is érdemes foglalkozni velük.
Maradjanak csak meg az akolmelegben.
@hoplita: Oké, de nem mindenki van olyan helyzetben, mint te.
@Molnárgörény: Ez is egy álláspont.
Churchillnél - aki nagy gazember volt ugyan, de brit miniszterelnökként egészen figyelemreméltó dolgokat produkált - "A második világháború" c. könyvben kicsit másképpen olvastam az említett eseményekről.
Úgy tűnik te is osztod Oblama és egyéb, kevésbé színes nyugati vezetők vízióit arról, hogy Putyin legszívesebben meg sem állna Berlinig, de minimum Bécsig. :D
Holott csupán arról van szó, hogy kihasználta a CIA által generált puccs okozta zűrzavart, és visszavette az ukrán paraszt által elvett és Ukrajnához csatolt Krímet.
Az, hogy Donyeck környékén mit csinálnak egymással ukránok és ruszkik, nem igazán érdekel.

Tudományos libsizmus 2014.09.12. 08:39:14

Az utolsó előtti bekezdésen szétestem a röhögéstől. Ül nagyon:)

A NATO-ba véleményem szerint súlyos hiba volt belépni.

Tudományos libsizmus 2014.09.12. 08:46:27

@nu pagagyí:
"Az egykori Magyarország ugyanolyan tákolmány volt"
Azon tűnődöm, hogy képes egy "tákolmány" ezer évig fennálni.

LINOLEA 2014.09.12. 08:46:35

haljatok meg ezért az országért, zsidózva, trianonozva, lehetőleg máma még.

nu pagagyí 2014.09.12. 08:56:34

@Kandeláber: Sokat levon az oroszok igazából az a tény, hogy az Oroszországtól elszakadni vágyó népeket fegyveresen tartják a birodalmon belül, mint például a csecseneket, ugyanakkor természetesnek veszik, hogy a más országokban élő oroszok joga területtel együtt csatlakozni a birodalmukhoz. Annyira, hogy fegyveresen is beavatkoznak egy szuverén ország belügyeibe. Oroszország egy szaros agresszív állam. Jó lenne még időben kordába szorítani őket, mert Magyarország sem nagyobb falat nekik, mint Csecsenföld.

Tudományos libsizmus 2014.09.12. 08:56:34

@Mystes:
Ott magam is jártam már így.

panelburzsuj 2014.09.12. 09:02:30

@Tudományos libsizmus:
Na, végre egy elégedett fogyasztói visszajelzés.

Pontosan látod - a szép, nemes és választékos aristo pontosan neked írta e szép, nemes és vélasztékos bekezdést.

nu pagagyí 2014.09.12. 09:02:42

@Tudományos libsizmus: Kb. 500 évig bírta, aztán még nagyobb birodalmak közigazgatási egysége lett. Aztán minden birodalom széthullott és kiderült, hogy a magyar nemzet akkora, amekkora.

De ne keseredj el, a történelem végtelen, ha virágzó nemzetet tudunk teremteni és teleszüljük a Kárpát-medencét még lehet egyszer nagyobb országunk is, persze ha lesznek még egyáltalán országok.

Kandeláber 2014.09.12. 09:06:43

@nu pagagyí: Félreértések helyett: nem vonom kétségbe az oroszok agresszivitását.
Az utóbbi 200 évben háromszor is lerohantak minket.
Ebben a szituációban azonban érzelmileg nem állok az ellenfeleik oldalán.
A csecsenek pedig még annyira sem érdekelnek, mint az ukránok.
Muzulmán terroristák.

nu pagagyí 2014.09.12. 09:08:16

Bevétel a "Magyarország összefog" hirdetésből: 1000 forint/pixel. És akkor írjunk arról, hogy Magyaroszág összefog.

metalbobby 2014.09.12. 09:13:19

@hoplita: Magadra ismertél pöcsikém?

Laikus Érdeklődő 2014.09.12. 09:13:28

"Az egykori Magyarország ugyanolyan tákolmány volt, mint Csehszlovákia."
Nézz rá egyszer egy Európa térképre kérlek! Nem politikai vagy történelmi térképre gondolok, hanem földrajzira.
A Kárpát-medence az egyik legjobban körülhatárolható szárazföldi terület Európában. Még a madarak is másképp fütyülnek a Kárpátok innenső oldalán mint a túlsón. És ez így volt már évmilliókkal ezelőtt is.
Ezt a természetesen egységes régiót darabolták fel 94 évvel ezelőtt.

nu pagagyí 2014.09.12. 09:42:59

@Laikus Érdeklődő: Ebben a kis paradicsomban nem alakult ki egységes nemzet, több nép lakta, amelyet nem sikerült nemzetté formálni. Sajnos, úgy látom a maradék is hasonló helyzetben van, nincs vonzó nemzeti önképünk, egymásra uszult és uszított emberek heterogén csoportja alkotja.

igazi hős 2014.09.12. 09:47:37

Elolvastam a posztot és az jött le, hogy a szerzőt elhagyta a csaja egy másik lányért (az egyik lány talán HaHa-s?), ettől most egyszerre dühös és depressziós, különben ennyi marhaságot nem hord össze az ember.

Mystes 2014.09.12. 09:50:54

@Molnárgörény: A Kárpát-medencében komoly hagyományok vannak, Ukrajnában nincsenek - amik megalapozhatnának egy föderációt. De ezt te is tudod.

Mindamellett Ukrajnában sem kizárt a föderáció. Az a kizárt, hogy egyben lehessen tartani hosszútávon egy ilyen mesterséges mozaikállamot.

Laikus Érdeklődő 2014.09.12. 10:01:24

@nu pagagyí: Csak nem lettél csúnya nacionalista? A népek egységes nemzetté formálása náci dolog, nem tudtad? ;)
Nem lehet, hogy Trianonnak éppen az volt a célja, hogy ne alakulhasson ki egységes nemzet a Kárpát-medencében?

Kandeláber 2014.09.12. 10:24:51

Az antant által összetákolt Csehszlovákia és Jugoszlávia egyaránt életképtelennek bizonyult.
Utóbbiban egy cirillbetűs, pravoszláv balkáni paraszt-népet, a szerbet tették meg vezető nemzetté, amit természetesen nem igazán jól viseltek a minden tekintetben fejlettebb horvátok.
Az usztasa-mozgalom évtizedekkel a háború után is odapörkölt a vörös csillagos titoistáknak, '91-'95 között pedig tudjuk, mi történt.
A farizeus Nyugat kezdetben Milosevicsékat támogatta, és ehhez igazodva az itteni libsik is óriási visításban törtek ki, amikor napvilágra került a Kalasnyikov-ügy.
Azután persze rájöttek a tévedésükre, és a horvátok a németektől kapott fegyverekkel elkergették a szerbeket.
És most Szerbia kisebb, mint Csonka-Magyarország, mert még Montenegró is kivált "Jugoszlávia" maradékából.
És most bácskai szerbek kutatják a magyar gyökereiket, és magyar állampolgárságért ácsingóznak.
Sic transit gloria mundi.

nu pagagyí 2014.09.12. 10:34:23

@Laikus Érdeklődő: A nácik csak egy kiválasztott fajt tekintettek a nemzet részének, a nép többi tagját szolgaságra és pusztulásra ítélték. Mellesleg azokat a fajtársaikat is, akik nem osztották ezt a fennkölt ideológiát.

Nekem szimpatikusabb és hatékonyabbnak tűnik az a nemzetfogalom, amely a határokon belül élő összes állampolgárt egyenlőnek és a nemzet részének tekinti, függetlenül származásától. A határokon kívül élők közül pedig azokat, akik magukat a nemzet részének tekintik.

nu pagagyí 2014.09.12. 10:48:50

@Kandeláber: Jugoszlávia lehetett volna egy nemzet, meg volt rá az esélyük, de a faji alapú kekeckedés végül szétfeszítette. Sok népből úgy lehet egy nemzetet összehozni (évszázadok alatt persze), ahogy a franciák tették. Igaz, ott volt egy véres polgári forradalom és némi felfordulás után, politikusaik igyekeztek vigyázni polgáraik egyenlő jogaira és az állam semlegességére. Na nem azért, mert az ottani politikus okosabb, mint a miénk, hanem azért, mert nem tanácsos a saját jogait akár szélsőséges módon megvédő polgárokkal szembekerülni, mert még ismét guillotin alá küldik az aktuális királyt.

zorki 2014.09.12. 11:15:48

@Bell & Sebastian:
Emberi élet kioltásában nem ismerek különbséget a "katonai, háborús célú" vagy az "egyéni célú" között, mert mindkettő akaratlagos.
Nem tudom Te hol tanultad a tízparancsolatot, de a keresztény egyházakban nem ezt tanítják. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy ez fordítási hiba eredménye vagy sem.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a tízparancsolatból az ötödik:
"V. Ne ölj!

Minden ember élete szent. Az egészség is Isten ajándéka. így kell őriznünk magunk és mások életét. "
Ebből semmiféle háborús cselekedetet nem lehet levezetni.

"Semmi gond, talán ha jól megfizetsz valakit, az majd megvédi helyetted a bőrödet?"
A háborúról és a katonaságról csak elvakult emberek mondhatják: az arra való, hogy megvédje a bőrödet.
Csak a legutolsó országunkban is zajló háború hány magyar állampolgár életét követelte?
Mitől is védett meg?
Semmitől, sőt sok százezer magyar állampolgárt hurcoltak külföldre, és gyilkoltak meg. 350 ezer magyar katona halt meg. Minden tizenötödik vagy tizenhatodik magyar állampolgárt elvesztettünk.
Mit "nyertünk"? Ötven évre kaptunk a nyakunkba egy diktatúrát.
De mondok mást. A Szovjetunió állítólag nyertes hatalom volt. Polgárai "elnyerték" -nem oroszok is, akik nem is akartak szovjet rendszert- a rendszer konzerválását. (Mi persze most, az ismét birodalmi terveket szövögető oroszokhoz dörgölőzünk, hát ha leesik egy kis konc. Közben meg nem értjük, hogy Varsóban vagy Tallinban ezt rossz szemmel nézik.)
Hát kinek is van igaza?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.12. 11:22:26

@nu pagagyí:

Hja, hogy a vérprogresszív, vérdemokratikus, vérbezzeg Franciaországban, a XIX. században, a bretonok, provanszálok, baszkok stb.-k nem beszélhettek a hivatalokban, nem tanulhattak az iskolákban anyanyelvükön úgy, mint a mucsai, elnyomó, náczi Magyar királyságban és ezért válhatott egységes nemzetté a francia?:-D

Kandeláber 2014.09.12. 12:25:27

@nu pagagyí: Teljes képtévesztés összevetni Franciaországot és Jugoszláviát...
És miféle "faji alapú kekeckedés"?
Az albánokat leszámítva délszlávok laknak arrafelé...
Csak éppen a Horvátok évszázadokig a Magyar Királyság részei voltak, a dualizmus idején különleges jogokat élveztek a Monarchiában, római katolikusok voltak, és latin betűkkel írtak/írnak. Az ő történelmük részben a miénk is, gondoljunk csak a Zrínyiekre..
Ezzel szemben a szerbek csak nagyon későn lettek önállóak a törököktől, ezt követően erős orosz befolyás alá kerültek, és ugye cirillbetűs pravoszlávok...
A szlovének ugyancsak toronymagasan állnak fölöttük, mind kulturálisan, mind gazdaságilag.
És Jugoszláviának nem adatott meg még egy évszázad sem, mert életképtelen kreatúra volt.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.12. 13:33:23

@bbjnick: "ebben a generációban is vannak, valószínűleg nem is elhanyagolható számban, akik akarnak és képesek gondolkodni"

Jééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé!

Akkor elárulok valamit. Semmi gáz nincs a fiatalokkal.
A gáz az a "kultúra", amit fogyasztanak, amit ti termeltetek ki, és az a világ, amiben fel kell nőniük, amit ti hoztatok létre.

Egyébként meg normális ember nem lenézi a fiatalokat, hanem figyel rájuk, segít nekik ha tud és ad nekik. Cserébe ő is kap valamit tőlük. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.
Ha találnak valami fix pontot ebben az értékvesztett világban, abba foggal-körömmel kapaszkodnak.

Ami romkocsmák népét illeti, én nem tartozom közéjük, de néha (általában kényszerből -- utsó busz után nehéz hazajutnom, és ezek a helyen vannak legtovább nyitva) betévedek, és teljesen normális arcokkal lehet beszélgetni. Nem kevésbé normálisak, akik oda járnak, mint akik Jenőbe meg a Ligetbe. :-D :-D :-D

nu pagagyí 2014.09.12. 14:00:36

@bbjnick: Nálunk sem sokra menne az, aki kun nyelven folyamodna segélyért, de valószínűleg nem is akarna. Viszont van olyan is, aki hiába itt született és magyar az anyanyelve, mégsem tekinti egy magát magyarabbnak felkent csoport elég magyarnak. Ez utóbbi jelenség egy igazi nemzet esetében nemigen fordul elő, csak az olyan félázsiai helyeken virágzik, mint a miénk.

nu pagagyí 2014.09.12. 14:10:46

@Kandeláber: Az összevetés eredménye: Franciaország több népből sikeresen épített nemzetet, Jugoszlávia pedig nem. Semmiféle "képtévesztés" nincs ebben. A különbség oka pedig az, amit írtam: a polgárok egyenlősége és a vallási és származási szempontok alapján semleges állam.

Kandeláber 2014.09.12. 15:06:28

@nu pagagyí:
A horvát, a szlovén, a szerb, az albán már réges-régen külön nemzet volt...Miért kellett volna újat létrehozni?
Bár a kommunisták megpróbálták azt sugallni a háború után, hogy létezik "jugoszláv nemzet".
Hát nem létezett.
Csak a szerbek mindig egy kicsit egyenlőbbek voltak a többinél, mármint Jugoszlávia összekalapálása után.
És '45 után mintha egypártrendszer lett volna a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságban, vagy rosszul tudom?
Franciaországban pedig elég régóta plurális demokrácia van.
Jó hogy már nem Svájcot akarod összevetni Jugoszláviával, mint többnyelvű-többnemzetiségű államot.

Bell & Sebastian 2014.09.12. 15:52:44

@zorki: Hogyan magyarázzam, hogy megértsd?

Olyan ez, mint a nemzőképesség. Ha van, attól még nem ugrunk neki minden, szembejövő nőnek, ha pedig nincs, akkor sajnos mindannyiszor át kell mennünk az utca túloldalára.

Az Ötödik Parancsolatról nem nyitok századszorra vitát, magyarázatát lásd, mint fent.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.13. 02:51:41

@hoplita: Tökéletesen tudatlan vagy: ugyanis ukrán nép és nemzet éppen létezett, létezik (nézz utána Bogdan Hmelnickijnek), csak nagyon hosszan elnyomta őket az orosz. Na de a lengyel államiság is milyen hosszan szünetelt, mégse kérdés, hogy a lengyelek nép-e vagy sem.

@Mystes: Hogyne, remek Kárpát-medencei hagyományaink vannak - olyanok, hogy amint lehetett, ment mindenki szanaszét. Még csak nem is rokon népek vagyunk, semmi oka és semmi szüksége egy eféle föderációnak, az a folyamatos belharcra volna csak jó.

@Kandeláber: Hiába magyarázgatom, hogy az oroszok tervszerűen gerjesztik a feszültséget a határon végig, ahol terveik vannak. Ugyan mi a rossebért kellett az ukrán válság idején elrabolni egy észt fickót a határsávból? Érdekes, erre senki se válaszolt, mert a válasz egyértelmű: mert Putyin és csapata itt is megkezdte a destabilizációt.

zorki 2014.09.13. 07:06:22

@Bell & Sebastian: Rossz példa.(Ne sértődj meg ezen, mert ha higgadtan belegondolsz, az elsőre kitűnőnek talált példádba, akkor rádöbbensz, hogy inkább az én igazamat támasztja alá.:DDD)
A példád is jól jellemzi a macsós felsőbbrendűségi tudatot, aminek alappillére a sok gyermeket nemző hím, aki emellett legalább annyi hím "egyedet" le is kaszabol, mint amennyit nemzett. Aminek persze jól leírt evolúciós előzményei vannak.
Az emberi evolúció azonban ezen már rég túl mutat, mivel fennmaradásunk feltétele az is, hogy ne gyilkolásszuk le egymást sorozatosan. Ezért a belülről fakadó harci feszültségek oldását meglepően sok emberi kulturális tevékenység szolgálja.
Többek közt a vallás sok más mellett ezt is teszi.
Emiatt -egyetértünk- valóban értelmetlen a vita az ötödik parancsolat fordításán, mert a keresztény hitelvek általánosságban is a "békés egymás mellett élést" segítik.
Az embereknek a kultúra -ezernyi szálon- nagyon sok olyan ismeretet közvetít -sokszor közvetve és bizonyítottság híján a tapasztalatra támaszkodva-, ami a túlélésünket biztosítja.

Kandeláber 2014.09.13. 09:46:31

@Molnárgörény: Természetesen a CIA nem "gerjesztette tervszerűen a feszültséget", amikor pénzelte a puccsistákat.
Eléggé sematikus az attitűdöd: szimpla ukrán szimpátia.
Nekem nem szimpatikusak sem az ukránok, sem az oroszok, de bizonyos szempontból mindkét félnek igaza van. Az egyik nem az ördög, a másik pedig nem a gáncs nélküli lovag.
Ezt kéne felfogni.

hoplita 2014.09.13. 12:06:27

@Molnárgörény:
Háppersze, görikém.:)

Hmelnickij inkább lengyel volt, de főképpen kozák, semmint ukrán.
Másrészt pedig a felekezeted mondta meg ki vagy, még a 20.század elején is.
Az identitásuk a lapja meg a Kióvi Rusz volt....úgyhogy inkább te tanuld újra a dógokat, öcsi.:)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.13. 15:38:37

@hoplita: persze, kozákul is beszélt, ugye?

A kozák nem nemzetiség vagy nép, hanem társadalmi állapot (mint a magyar hajdú, olyasmi). Szabad státusú lovaskatona.

Ettől még Hmelnickij ukrán volt, még ha az állama kozák állam is.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.13. 15:40:22

@Kandeláber: nem szimpátia, az ukránokat nem szeretem, nincs is rá okom. Viszont tőlük nem kell félnünk, az oroszoktól viszont igen. Egy évszázad alatt (1849-től) háromszor támadtak meg minket.

Kandeláber 2014.09.13. 16:11:20

@Molnárgörény: Ezt tegnap írtam a nu pagagyi nicknevű kommentelőnek:" Félreértések helyett: nem vonom kétségbe az oroszok agresszivitását.
Az utóbbi 200 évben háromszor is lerohantak minket."

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.14. 01:41:54

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Dino_Buzzati_A_Tatarpuszta&id=2102461859&type=10

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.14. 19:59:40

@hoplita: "Hmelnickij inkább lengyel volt, de főképpen kozák, semmint ukrán.
Másrészt pedig a felekezeted mondta meg ki vagy, még a 20.század elején is."

Ennyi marhaságot két mondatban elég nehéz összehozni.

Na, vegyük sorra:
1/ A "kozák" nem nép, hanem társadalami pozíció. Szabad lovaskatona.
2/ A kozákok ukránok, beloruszok és oroszok is voltak. Többsége tehát ortodox. Vagyis Hmelnickij lengyel és kozák együtt - ha a második, felekezetes mondat igaz lenne - sehogy se lehetne, mert a lengyelek katolikusok.
3/ De persze a második mondat is originál baromság. Már csak itt Magyarországon se volt szokás vitatni a másik magyarságát csak azért, mert református. Még Pázmány Péter se mondott olyat, hogy a nem katolikusok nem magyarok.

Amúgy meg Hmelnickijről meg a kozákokról még neked is elég egyszerű tájékozódni:
hu.wikipedia.org/wiki/Kozákok
"Kozákokon azokat az ukrán sztyeppére kivándorolt szabad szláv csoportokat értették, akik kereskedelemmel, halászattal, vadászattal, szarvasmarha tenyésztéssel és sógyűjtéssel foglalkoztak.

Többségük elűzött, kivert, szökött paraszt, jobbágy, pásztor vagy katona volt, de voltak közöttük kereskedők és egyéb foglalkozású emberek, valamint gonosztevők is. Nemzetiségük szerint oroszok, ruténok, lengyelek, jellemzően szlávok voltak.

A kozák szó a török kazak kifejezésből eredhet, mely szabad embert jelent. "

Tehát a kozák az nem nemzetiség, sose volt az, ezért nincs kozák nyelv sem.

hu.wikipedia.org/wiki/Bohdan_Hmelnickij

Meglehetősen részletesen leírja, hogy Hmelnickij hogy kötötte Ukrajnát az oroszokhoz - azóta is ezt nyögik.

huKKK 2014.09.15. 14:06:41

@ALFI:

"A gáz az a "kultúra", amit fogyasztanak, amit ti termeltetek ki, és az a világ, amiben fel kell nőniük, amit ti hoztatok létre"

Ki az a ti?

Végre valaki aki ártatlan, aki igaz, aki jó, aki Alfi.
Jövel Uram . . . . . !

huKKK 2014.09.15. 14:19:30

...@Molnárgörény:

"Viszont tőlük nem kell félnünk, az oroszoktól viszont igen"

Nane.
Pont tőlük?
Hajszálon múlott, hogy megúszták az oroszok amikor betámadtuk őket, hogy Magyarországhoz csatoljuk őket amerikával együtt.
Ha valakitől, akkor tőlünk kell reszketnie a világnak, mert az ogrevér nem válik vízzé.
Azt ajánlom, ne piszkálják az egér bajszát, mert használni fogjuk a hangfegyverünket!!!

huKKK 2014.09.15. 14:57:22

@zorki:

"A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a tízparancsolatból az ötödik:
"V. Ne ölj! "

Valóban.
Ez abból az értelmezésből származhat, hogy a nagytiszteletű Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem számolja bele a másodikat, ami így kezdődik:
"Ne csinálj magadnak faragott képet..."
( biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=2&c=20&v=4#v2 )

Érdemes megkérdezni ez ügyben egy rabbit is, mert mégiscsak egy zsidó kapta a kőtáblákat, valami Mézes nevű vagy ki.
Mézes bácsi szerint az első kőtáblán ember-Isten kapcsolat 4db útmutatása(parancsolata) állt, a második kőtáblán pedig az ember-ember kapcsolat 6 db útbaigazítása(parancsolata).
A második kőtábla első felszólítása ez volt:

"Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked."

( biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=2&c=20&v=12#v10 )

Ezt követte hatodikként a Ne ölj.
De ettől még szabad szeretni a nagytiszteletű Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát.
Ha van kedve, ideje, nézzen utána, hogy szerepel-e a nagytiszteletű Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tízparancsolatában a Bibliában szereplő "Ne csinálj magadnak faragott képet..." kezdetű.

Laudetur Iesus Christus!

zorki 2014.09.15. 17:57:45

@huKKK: Ez a vita értelmetlen. mint írtam, a vallások számomra azért fontosak, mert kulturális üzeneteket közvetítenek, melyik milyet, ez koronként és társadalmanként is változhat. Két különböző vallásról beszélünk, nem helyezem őket sorrendbe, de eltérő feladatot töltöttek-töltenek be, és időközben is változtak feladataik.
Az egyik vallás nemzeti vagy inkább nemzetségi és törzsi üzeneteket is közvetít, míg a másik nemzetek feletti üzenetekre vállalkozik. Természetes, hogy vannak eltérő üzeneteik.
Amúgy annyira nagyra nem tisztelek semmilyen püspöki kart, mert saját parancsaiknak sem tudtak megfelelni.
Tehát maradjunk annyiban, hogy akkor csak az én fixa ideám -meg az őskereszténységé-, hogy a Ne ölj! parancsát úgy értelmezem, ahogy azt leírtam, Ön pedig úgy, ahogy a kőtáblába vésték.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.15. 21:40:08

@huKKK: Hát ecsém, neked sem erősséged a szövegértés.
Mivel bbjnick (implicit módon) a "mi" alatt az ő generációjukat értette, és mivel én nem tartozom az ő generációjukhoz, értelemszerűen a válaszomban a "ti" az ő generációjukra vonatkozik, amelynek tagjai közül valakik felsőbbrendűnek képzelik magukat a fiatalabb generációhoz képest. Csak azt nem tudom, hogy mi a kurvaanyjukra olyan büszkék? Mert amit letettek az asztalra, az egy rakás szar.

huKKK 2014.09.16. 02:08:27

@ALFI:

4. Altalanositas.
3. Ez is+k.anyazol
2. A "ti" es a "mi" is torz.

1. Sem?
Te is d. vagy
Batyo?
Testverem!

picur3ka 2014.09.16. 02:53:19

@Molnárgörény:

"nem szimpátia, az ukránokat nem szeretem, nincs is rá okom. Viszont tőlük nem kell félnünk, az oroszoktól viszont igen."

Csak mindennap összevernek egy magyart egy évszázada és gyalázzák a nemzeti emlékeinket. Az oroszok meg nem.

picur3ka 2014.09.16. 02:56:05

@Molnárgörény:

Na most vezesse ezt le zsidókra. Aztán bele ne zavarodjék!

Kezdjük például a liberális zsidóval.

picur3ka 2014.09.16. 03:02:26

@Kandeláber:

"Nekem nem szimpatikusak sem az ukránok, sem az oroszok, de bizonyos szempontból mindkét félnek igaza van. Az egyik nem az ördög, a másik pedig nem a gáncs nélküli lovag."

Ez viszont egyszerűen nem igaz. Az ukránok bűcselekményeket követnek el szimplán, sorozatban. Megpuccsolt kormány, elűzött elnök, akit ki szeretne a 60 bérgyilkos forradalmár végezni, elcsalt választások, lecsukott jelöltek, megvert, megfélemlített politikai, professzionális személyek, civil politikai foglyok sokasága, törvényellenes, alkotmánysértő ATO, sata, sata. Bűnöző bérgyilkosok serege.

picur3ka 2014.09.16. 03:06:40

@zorki:

Persze, ha nincs harcosunk, akkor sokkal kevesebben fognak megtámadni és megölni bennünket, ezt próbálod kilogikázni? Nem fog menni, hacsak egy öngyilkos szektát nem alapítasz.

picur3ka 2014.09.16. 03:10:30

@Molnárgörény:

Rossz hírem van. A németek "képezték" az ukránt, Kijev környéki orosz hadifoglyokból az első VH. után. KB. 50 000 orosz hadifoglyot válogattak ki az agymosó tábori célokra.

picur3ka 2014.09.16. 03:11:41

@picur3ka:

A cél természetesen ugyanaz volt, mint ma: gyengíteni, támadni, morzsolni az oroszokat.

hoplita 2014.09.16. 06:22:13

@Molnárgörény:
Na, mint apa a hülye fiának...

"...1/ A "kozák" nem nép, hanem társadalami pozíció. Szabad lovaskatona...."

Annyiban igaz, hogy a kialakulásuk kezdetén, divatos szóval az etnogenezis elején valóban ez volt a szervező erő, de néppé váltak, önálló identitássá.

Nem lovasok voltak, kimondottan gyalogos harcmodort folytattak, sőt folyami hajósokként a vízi harcászatban is otthonosabban mozogtak, mint lóháton. Később ez változott, de például a Nagyságos Fejedelem első reguláris haderejében is inkább a gyalogságot erősítették.

"....2/ A kozákok ukránok, beloruszok és oroszok is voltak. Többsége tehát ortodox. Vagyis Hmelnickij lengyel és kozák együtt - ha a második, felekezetes mondat igaz lenne - sehogy se lehetne, mert a lengyelek katolikusok...."

Igen, jelentős volt köztük a szlávok aránya, de legalább annyira jelentős a a keleti, pusztai maradványnépek által képviselt népelem, nagyon sok, a kelet-európai síkságon szétszórtan élő türk eredetű népcsoport töredékei, hogy a tatárokat már ne is említsem.
Nem véletlen, hogy a nevük is türk eredetű.

"...3/ De persze a második mondat is originál baromság. Már csak itt Magyarországon se volt szokás vitatni a másik magyarságát csak azért, mert református. Még Pázmány Péter se mondott olyat, hogy a nem katolikusok nem magyarok...."

Esetünkben nem releváns a magyar viszonylat, míg keleten bizony a néppé válás kritériuma volt az azonos vallás.
Ez biz így van, öcsi, még ha "originál baromságnak" is titulálod az általam említetteket.

Az önálló nyelv, mint a nép létének megdönthetetlen bizonyítékát ugye nem gondolod komolyan?
Mongyuk 2 nappal a skót függetlenségi szavazás előtt?
Vagy mondd egy írnek, hogy te nem létezel, mert nincs önálló nyelved?:)
Leütik az ostoba fejed a helyéről.:D

Amúgy a hajdúkkal való hasonlatod kicsit áll, de csak kicsit.
A hajdúk kialakulása hasonló módon ment végbe, de itt nem kellett néppé válniuk, nem is válhattak, hiszen a hajdúk nemzetisége magyar volt.
(bele ne merj kötni, hogy "hádde vótak köztük nem magyar etnikumúak is", mert a halál náthás faszára küldelek)

Igen, neked a wiki kényelmes, pár kattintás, de én az a fajta vagyok, aki még könyvekből szerezte tudása nagy részét, könyvtárakban bogarászva...főleg a történelmi tudását.:)

A wiki egyébként is hírhedten megbízhatatlan, ha valami hangyafasznyi aktuálpolitika is bejátszik egy szócikk létrehozásánál....ordító baromságok keverednek tudatos hazudozásokkal, de ha neked jó, akkor Isten neki, fakereszt.

Javaslom neked is a könyveket...mongyuk kezdd Sienkiewicz-nél, de ha a gyomormosásoktól, meg az infúzióbekötésektől nem érsz rá, akkor nézd meg a Tűzzel vassal-t:)
De erről a mi a vallásod és megmondom ki-mi vagy kérdéskörről Földi részletesen ír az Elfelejtett háború című könyvében is...

hoplita 2014.09.16. 06:27:42

@picur3ka:
Hehehehe....

A bibsiknek a seggét sem meri megszagolni, igen tanulságos, ahogy hozzájuk viszonyul(t), amikor a judapesten smúzolgatott a sadáj-féle ciongecikkel.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.16. 06:59:58

@Molnárgörény: @hoplita:

Ukrajna nem egy népről kapta nevét, hanem egy hely neve. Több szláv nyewlvben a "krajna" kb. határvidéket jelent, "ukrajna" így határ menti területet. Lengyelországban is, Szlovéniában is létezik Krajna (határvidék). Az ukránok azok, akik a lengyel Krajnától keletre, dél-keletre élnek.

gyalog.galopp 2014.09.16. 10:11:29

@nu pagagyí:

Kicsit nézzél utána a francia történelemnek, a nemzetiségi kérdést nem a gijotin oldotta meg, hanem még Szent Bertalan éjszakája 1560-ban, és az azt követő kb 10 éves, vallási háborúnak álcázott etnikai tisztogatás.
Mondjuk egy olyan trauma után igen kedvező feltételekkel lehet békét kötni.

Ne erőlködj, a patáidat nem tudod eltakarni.:)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.16. 12:10:33

@huKKK: Minden generációzás általánosítás, nem is nagyon szoktam generációzni (más szempontok alapján osztályozom az embereket), de itt fentebb valaki generációzott és én arra reagáltam.
Az viszont nem általánosítás, hanem tény, hogy az országot nem a fiatalok tették olyanná, amilyen.

És igen, kurvaanyázok, mert nem vagyok álszent, képmutató, műkonzervatív pojáca.

Robinzon Kurzor 2014.09.16. 14:56:33

@hoplita:
"Az önálló nyelv, mint a nép létének megdönthetetlen bizonyítékát ugye nem gondolod komolyan?
Mongyuk 2 nappal a skót függetlenségi szavazás előtt?
Vagy mondd egy írnek, hogy te nem létezel, mert nincs önálló nyelved?:)"

Abból, hogy az önálló nyelv "egy nép létének megdönthetetlen bizonyítéka", még nem következik, hogy az önálló nyelv hiánya egyben kizáró feltétel lenne.

huKKK 2014.09.16. 16:32:10

@ALFI:

Kerlek, ne.
A tettesek edesanyjai nem adtak okot, hogy a szabadsagharcod aldozataiva valjanak.
Ennel jobb vagy.

huKKK 2014.09.17. 13:39:38

Támadó-, sőt, gyarmatosító-költségvetést honvédelmünknek.
Magyarország összefog.
Elszámoltatjuk a nagyhatalmakat.

hoplita 2014.09.17. 18:28:11

@Robinzon Kurzor:
Ha figyelmesen olvasol, akkor láthatod, nem is állítottam ilyet.

picur3ka 2014.09.17. 20:39:36

Félreértett. Kimaradt neki az elmúlt 20 év.

Megint jóindulatú vagy. A nyugat tudja ezt. Nincs mit megítélniük, Oroszország kerek-perec kijelentette ezt többször. Sok nyugati diplomata szimplán finoman fogalmaz. Gondolod, hogy az átlag hülyébb, mint Nigel Farage, például? Nem az.

picur3ka 2014.09.17. 20:40:37

@picur3ka:

elnézést ezt nem akartam, felejtsék el

picur3ka 2014.09.18. 14:21:02

Kapott már valaki behívót?

nudniq 2014.09.19. 02:12:01

@huKKK: akkor már legyünk pontosabbak.

Mojse bácsi szerint nem 4+6 az a felosztás, hanem 5+5.

A protestánsok szerint kezdődött az ötödik parancsolattal ("tiszteld apádat...") a második kőtábla.

A zsidó hagyomány szerint ez Istennel szembeni kötelesség is: a vallási hagyománynak (amit apád-anyád tanít neked) a megőrzése. Így az első kőtáblára való.

(De a katolikus 3+7 számmisztikája sem erőtlen.)

huKKK 2014.09.19. 17:12:04

@nudniq:

Köszönöm.

A 4+6-ot nem a protestánsok kedvéért,és nem is a zs. hagy.-ok ellen írta az
I'ró U'r,
Aki egyébként

huKKK 2014.09.19. 17:19:42

éppen téged keres a mobilomon.
Van kedved vele megbeszélni a kőtáblák kérdését személyesen?
Kapcsolhatom?

huKKK 2014.09.19. 19:29:13

@zorki:

Szerintem mind2-nek van univerzális üzenete
is.
+mind2 utal rá,hogy 1 cionista Zsidó

meg tud halni egymásért.

Is.

picur3ka 2014.09.20. 00:32:42

@huKKK:

Mikor?

Mostanában gondoltam.

huKKK 2014.09.20. 01:29:21

@picur3ka:

1.Mennyire mostanában, ma, több napja, egy hete, több hete?
2.Melyik országban?
3.Szám szerint, név szerint?

picur3ka 2014.09.20. 10:06:41

Név szerint???????????

Nem értem a sorozásról szóló pár napos közleményt.

Soroznak, fognak vagy csak úgy soroz-gat-ná-nak, majd, elméletben...

Ilyesmi.

Felemelték már a katonai költségvetést, különben is?

huKKK 2014.09.21. 03:45:16

Hol olvastad azt a közleményt?

huKKK 2014.09.21. 16:54:43

@picur3ka:
Köszönöm.
Úgy tűnik,ált. hadkötelezettség visszaállításáról nincs szó.
Csak profikról és önkéntesekről.
Egyelőre.

huKKK 2014.09.21. 17:33:57

@picur3ka:

Köszönöm a linket.
Úgy tűnik ez csak a profikat és az önkénteseket érinti.
Egyelőre.

picur3ka 2014.09.24. 01:21:31

Örülök, hogy ilyen könnyen lefordította. Kívánom, hogy legyen igaza.

huKKK 2014.09.25. 15:01:11

@picur3ka:

Köszönöm, de ez még csak
nyersfordítás!
Tudna segíteni?
Nem találom az
"Egyelőre"
múlt idejű alakját.

mrZ (törölt) 2014.09.25. 18:50:28

@picur3ka:

Basszus már megint a véletlenek. Hogy véletlenül ennek is most kell megtörténnie. Meg mán a polgári mentési összeírás is milyen véletlen volt. Meg véletlenül hadsereg feljavítás. Meg nato reptér bővítés.

"különleges jogrendben a hadkötelezettség bevezetésekor a megfelelő létszámú,"

Azért a különleges jogrend az bizony 2011-es jogszabály. És még mondják hogy az oroszok mostani akciója miatt kellett ez az egész.

"szükség esetén a veszteségek pótlására."

Véletlenül.

picur3ka 2014.09.26. 00:04:35

@huKKK:

Nagyon szívesen, az alak, amit keres: egyelő-ttre.

picur3ka 2014.09.26. 00:06:58

@mrZ:

Persze, hogy 11-es, nem figyeltél. 10-be megmonta Pósán, hogy a Zalkotményt nem lehet enélkül komolyan venni.
süti beállítások módosítása