Kelet-európai háborúskodások elé
2014. szeptember 01. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kelet-európai háborúskodások elé

varso_1.jpg

Ha tudni akarja, miért is veti szét az ideg a lengyeleket a kelet-európai háborúzás hallatán, nézze meg ezt az animációt az 1945-ös, lerombolt Varsóról.

varso_2.jpg

varso_3.jpg

Először '45-ös színes légifotóknak hittem, aztán megtudtam, hogy egy animáció, a City Of Ruins képkockáiról van szó − igaz viszont, hogy az animáció több mint egy év munkájával, alapos kutatással és több ezer korabeli, a lerombolt Varsót ábrázoló fotó alapján készült el.

Küldöm minden Putyinért lihegő, wannabe muszkavezetőnek; valamint az eddig még a sorkatonaság, hadkötelezettség, honvédelem gondolatától is kiütést kapó, de hirtelen a NATO-odacsapás mellett kardoskodó héjafiókának.

Valahol Kelet-Európában, egy szeptember 1-jén.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr956655181

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kelet-európai háborúskodások elé 2014.09.01. 15:13:02

Minden Putyinért lihegő, wannabe muszkavezetőnek; valamint az eddig még a honvédelem gondolatától is kiütést kapó, de hirtelen a NATO-odacsapás mellett kardoskodó héjafiókának.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poroltó Ernő 2014.09.01. 16:52:38

Nem értem én ezt. Most miért kell úgy tenni, mintha nem ez történne a II. vh befejezése óta folyamatosan a világban. Csak eddig többnyire nem a mi seggükben játszották le a nagyhatalmak konfliktusaikat, hanem lágy Ázsiában, borzolt Afrikában stb. A konkrét esetben annyi történt, hogy a két évtizede ütközőzónaként kezelt Ukrajnát be akarta nyelni a Nyugat és a Muszka vétózott. Teljesen fölösleges erkölcsi aspektusok után kutakodni, mert olyanok itt nincsenek. Ha a konfliktus nyílt fegyveres konfliktussá válásáért konkrét hibást keresünk (aminek nem sok értelme van, mert ebben a helyzetben már senkit nem érdekel), akkor azt a Nyugatban találhatjuk meg: még februárban francia-német-lengyel külügyminiszteri küldöttség járt Kijevben, hogy közvetítsen a Majdan és Janukovics között. Abban állapodtak meg, hogy Janukovics új választásokat ír ki, erre akkor az USA és Oroszország is rábólintott . Talán másnap, tálán két nap múlva az ukrán parlament "menesztette" Janukovicsot, emberiségellenes bűnökkel vádolták meg, majd ideiglenes kormány alakult. És ezt az ideiglenes izét a Nyugat, az előzetes megállapodás ellénére, elismerte. A többi már jött magától, a maga "természetes" menete szerint...

Poroltó Ernő 2014.09.01. 16:55:27

@maxval a bircaman:

"Hasonló esetben az USA már bombázná Kijevet. Lásd Líbiát, Irakot, stb." --- írod.

Ez, bizony, igaz:-[

Helyes Írás 2014.09.01. 17:07:08

Bevallom, ezt nem értem. Varsót speciel nem a ruszkik lőtték szét, épp az volt a baj, hogy ők nem lőttek. Egyébként egész Németország így nézett ki. A földig rombolt Köln vagy Hirosima fotója is sokkoló, s milyen animációt lehetne készíteni mondjuk Drezdáról. A Dunába lőtt budapesti hidak, vagy az 56-ban szétlőtt körút fotói sem a háborúba hívogatnak. Vagy gondoljunk Vukovárra...

Akik az Ukrajnai konfliktusban amellett érvelnek, hogy nemcsak Oroszország feketeseggű, nem a háború mellett állnak ki, hanem azt mondják, hogy minden nagyhatalomnak megvan az érdekszférája, amelyet nem enged megsérteni. Ki mondja azt, hogy az USA, GB, Franciaország vagy Kína nem így viselkedik? S vajon olyankor ezek az államok betartják a nemzetközi megállapodásokat?

Oroszország a saját érdekszférájához tartozónak tekintette Ukrajnát, különösen a nagy arányban oroszok lakta Kelet-Ukrajnát. Az USA és az EU megszerezhető piacnak ítélte ezt a megalapítása óta életképtelen államot, amelyet eddig Oroszország tartott lélegeztető gépen. Miből gondolták ezek a felelőtlen politikusok és profitéhes multikutyáik, hogy az oroszok ezt hagyják?

És azt miért teccenek gondolni, hogy az ukrajnai oroszokat csak Putyin uszította, nekik maguknak nem volt okuk autonómiát vagy elszakadást követelni? Van elég infó arról, hogy mi történt velük az elmúlt húsz évben. Éppen mi, magyarok ne értenénk a helyzetüket?

Aztán lengyel barátaink is megérik a pénzüket. Regionális hatalomként viselkedve, évek óta azon mesterkednek, hogy nyugatra tolt országuk egykori keleti tartományait ismét az érdekszférájukhoz csatolják. S ennek során ők sem voltak finnyásak adott esetben ukrán nácikkal is együttműködni. Amikor pedig az oroszok bekeményítettek, nekiálltak hisztizni.

Nem kell szeretni az oroszokat, de jó ha megtartjuk a három lépés távolságot, mert évszázadok óta birodalmi logikára jár az agyuk. Örüljünk, ha pacifikálni tudjuk őket, s addig jó nekünk, amíg egy ilyen minden hájjal megkent, de okos ember vezeti Oroszországot, mint ez a Putyin. Ha pedig most, ennek a háborúskodásnak a végén kiharcolják az ukrajnai oroszok autonómiáját, mi magyarok azon bizony nagyot nyerhetünk.

Virág et. 2014.09.01. 17:12:27

@gyalog.galopp: Már miért lenne tagja? A kérdésed ez volt: "Nekünk itt Európa közepén mi a fene közünk van mindehhez?"

A "nekünk"-ből arra következtettem, hogy Magyarországra utalsz. Számomra a "nekünk", az Magyarországot, jelenti, ha neked Ukrajnát, az a te dolgod.

@S=klogW: Érvekkel beégtél, azt' ennyire telik?

@Bell & Sebastian: Ja, ja. A cseheknél, meg a lengyeleknél, meg a szlovákoknál.

Ezek egyike sem ukrán. És erről volt szó. Az USA se Brazíliába küldte a hadihajóit a kubai rakétaválságkor, nem?

Virág et. 2014.09.01. 17:13:08

@Helyes Írás: Orosz többség csak a Krímben van. K-Ukrajnában az oroszok kisebbségben vannak.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 17:22:02

@Virág et.: Tanképpen Poroltóval és Helyessel árulok egy gyékényen. Náluk többet én sem tudok. A szlovákok bármire kaphatóak, mint a bérgyilkos, csak legyen, aki fizeti. Ők is szeretnének harapni a dögből, félő, ugyanazt a combot néztük ki.

Kár itt vergődni, szépen feldarabolják az ukrán bábállamot, mindenki viszi a részét, reméljük, ide is esik majd valami.

ÁrPi 2014.09.01. 18:21:32

@gyalog.galopp:

"A lengyelek ez ügyben totálisan bénák."

Szerintem nem totálisan. Az hogy a Tusk-jukat a rompuy helyére juttatták az nem ügyetlenkedés topikilag sem.

gyalog.galopp 2014.09.01. 18:22:16

@Virág et.:

Te jöttél azzal, a NATO tagsággal kötelezettségeink vannak. A ukrán - orosz vitában véleményünk lehet, NATO szövetségesi kötelezettségünk nem, mivel egyik sem tag.
A csordában való bégetés nem szövetségesi kötelezettség, ami egyébként is ellentmondana a liberális, demokratikus alapelveknek.

Itt sunyi módon mindenki a koncot lesi, egyesek közben felfújják magukat és próbálnak félelmet kelteni a kedvezőbb alku pozíciókhoz.

gyalog.galopp 2014.09.01. 18:34:44

@ÁrPi:

A jövő EU-ja nem lesz működőképes 1-2 és 60 milliós országokkal, ez politikailag, gazdaságilag kezelhetetlen.
Lengyelország már most is túl nagy, nem kívánatos a növekedésük.

Tusk pozíciója meg, a lengyelek elveszítettek egy Tuskot, az EU meg kapott egy Tusk(ó)t.

Tündér_Lala 2014.09.01. 19:00:03

A béke alapfeltétele, hogy a nagyhatalmak egymást és egymás érdekeit tiszteljék.
Nos itt az oroszok érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyták, amit ők nyilvánvalóan nem néznek ölbe tett kézzel. A valódi agresszor tehát az, aki a státuszkót felrugta. Az EU pedig életbevágó gazdasági érdekei ellenében cselekszik és követ el önharakirit (ostobaságból, gyávaságból, fizetett emberek révén ?).

Egyelőre pedig az egypólusú amerika vezérelte világ nagyobb diktatúrával és kártételekkel fenyeget, mintha van valami fék és korlát a korlátlan uralmuk elött.

Helyes Írás 2014.09.01. 19:18:23

@Virág et.:

Nagy arányban oroszok lakta Kelet-Ukrajnáról írtam.

Egyébként érdekes dolog ez. A népszámlálás során magukat orosznak vallók aránya még a két legkeletibb megyében is 40% alatt maradt, ugyanakkor az oroszul beszélők talán egy megye kivételével többségben voltak minden dél-kelet-ukrajnai megyében. A két nyelv közötti különbség nyelvjárásnyi (a szlávok egész jól megértik egymást bármilyen nyelven beszélnek is), valószínű, hogy az orosz nyelv kiszorítására való törekvés nem a nyelvekről szól, hanem az identitásról. Azt pedig jól ismerjük, amikor az emberek politikai nyomás és félelem miatt másnak vallják magukat, mint aminek érzik. Ha pedig azt nézzük, hogy hányan szavaztak Janukovicsra a történetileg Keletnek tartott megyékben, az 70 és 98 százalék között mozgott.

Az ukrán identitás a lengyel-litván állammal szembeni harcokban alakult ki és kelet felé gyengült. Később, az orosz birodalomban arrafelé az orosz identitás erősödött, nyilván hatalmi kényszerek nyomán is. Ilyen viszonylag gyenge identitású társadalomban, mint a kelet-ukrajnai, feltehetően a vonzerő is sokat számít. S ha így van, az elmúlt két évtizedben alighanem az orosz állam vonzereje volt a nagyobb.

Mindent összevetve egyáltalán nem csodálkoznék azon, ha egy valóban szabad, félelem nélküli népszavazáson kiderülne, hogy mégiscsak az orosz tudatúak vannak többségben. De, ha nem így van, a 30-40%-nyi orosz kisebbséget is meg kell, hogy illesse valamilyen autonómia. Ahol a többség úgy szavazna, ott a területi is.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 19:56:54

@rajcsányi.gellért (ergé): Na ezért nehéz manapság fideszes újságírónak lenni...
Napnál világosabb, hogy Putyin elszánta magát a nagyorosz birodalom visszaállítására (a Szovjetunió is ez volt, nevétől függetlenül, és attól is, hogy a cárt pártfőtitkárnak hívták). Úgyhogy egyrészt aligha van szó arról, hogy a konfliktus majd Ukrajnában lokalizálható lesz (rettegnek is a lengyelek, és nem alaptalanul - már orosz hadgyakorlat is volt olyan, ahol Varsó taktikai atombombázása volt a téma a NATO elrettentésére).

Ugyanakkor Orbán (igen, Viktátorunk) már most elkezdte járni a Kállay-kettőst. Pofon az EU-nak az atomerőmű-üggyel, pályázat nélkül irány az orosz gazdasági függés. Kállay legalább fegyverkezett, ahogy tudott, Orbán ezt se teszi, inkább rezsicsökkent a háború küszöbén... Márpedig az az ország, amely a hadseregét nem tudja eltartani, előbb-utóbb arra kényszerül, hogy más hadseregét tartsa el...

Aztán jött az ügyes láblövős duma a szankciókról. Most akkor kit szeretünk? Az EU-t, amibe annyit ácsingóztunk, hogy bevegyenek, vagy Putyin cárt?

Már a háború előtt elérjük, hogy egyik fél se bízzon bennünk, és még mindig a Kelet és a Nyugat között vagyunk... Orbán hülyesége miatt esetleg semmi nem marad majd az országból.

ergé, ha lett volna benned jellem és tudás - de te jellemet, boldogtalan dudás, sose lttál s azt tudod csak, hogy hülye fráter is lehet lovag - akkor ezt posztoltad volna:
molnargoreny.blog.hu/2014/08/25/rukvercben_a_damaszkuszi_uton

A Gazda azonban szent... Őt bírálni nem lehet. Csak várom, mikor visznek engem is a Pussy Riot után?...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 20:07:51

@Helyes Írás: "A két nyelv közötti különbség nyelvjárásnyi (a szlávok egész jól megértik egymást bármilyen nyelven beszélnek is), valószínű, hogy az orosz nyelv kiszorítására való törekvés nem a nyelvekről szól, hanem az identitásról. "

Nem egészen pontos - van ukrán (igazi ukrán, nem kárpátaljai magyar) kollégám, őt kérdeztem ki alaposan, de máshonnan is tájékozódtam.

Ukrajna mint ország évszázadokon át nem létezett. Az erőszakos oroszosítást nem Sztálin kezdte, hanem még sokkal régebben a cárok. A hajdan eléggé eltérő ukrán nyelv maga is eloroszosodott - annyira, hogy az ukránok többsége nem ezt, hanem az átlagos oroszt beszéli. A függetlenedés után komoly erőfeszítéseket tettek a nyelv helyreállítására, részben mesterségesen - mert pl. a helyesírást úgy kellett kitalálni, korábban nem lévén ukrán írásbeliség.

Ugyanakkor az ukránok eléggé gyűlölik az oroszokat (sok okuk van rá, cári gyarmatosítás, holodomor Sztálin alatt, stb.), viszont az identitás sokszor egyáltalán nem eldönthető - tényleg vállalás kérdése. A betelepült/betelepített oroszok egy része ukránnak, míg a született ukránok egy része orosznak vallja/hiszi magát. A történelmi múlt miatt az identitás inkább politikai, mint származási hitvallás. Éppen ezért a putyini félcári Oroszország erősödése rohamosan szaporítja - különösen mellette - az "oroszokat". Mindenki a vélt nyerteshez húz, és mivel a mai felnőttek nagy része még a Szovjetunióban tanult, az ukrán identitás nagyon is ingatag.

Ugyanez a probléma a szintén visszahódításra tervezett balti államokban másként merül fel: ott a nagyon különböző, nem közelíthető nyelv és az emiatti hangsúlyosabb nemzetiségi elnyomás a függetlenedés után bosszút (viszontelnyomást) váltott ki, úgyhogy ott majd a helyi oroszok jogainak védelme valós kisebbségi jogvédelemként lesz előadható Putyinék részéről. Ukrajna esetében ez sántít, mert ott esetleges, hogy ki orosz és ki ukrán.

gyalog.galopp 2014.09.01. 20:09:51

@Molnárgörény:
" Csak várom, mikor visznek engem is a Pussy Riot után?..."
Ennyire bejönnek neked ezek a csajok?

Elolvastam, a link eléggé link, de tényleg olyan , hmm puncis.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 20:27:42

@gyalog.galopp: Az ítéletükre gondoltam, de szerintem erre magad is rájöttél. De küölönben ha valamelyik hozzábújna, nem lökném ki az ágyamból, mert sajnálatosan én túl konzervatív vagyok már a buziság megtanulásához (néhány művészembernek ez jobban megy...).

Amúgy meg nem is kellett olvasni, ott két beszédes kép van. Tól-ig. Tanulságos...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 20:28:28

@Molnárgörény: hozzámbújna, természetesen, csak vacak az öreg netbook klaviatúrája.

==T== 2014.09.01. 20:32:50

Kedves Ergé!

A lengyelek - különösen a Sikorsky nevű külügyérük - az egyik legnagyobb ***kavarók voltak a történetben. Már a Majdantól kezdve. Persze nem akkorék, mint az USA és az a nulland, de tkpa britek (és a románok) mellett ők töltik be az USA érdekek legfőbb EU-s kiszolgálója pozíciót.

Értem én, hogy utálják az oroszokat, de ha lehet, inkább a sajátjukkal verjék a csalánt, és ne a NATO és EU tagság mögül keménykedjenek, a többieket is magukkal rántva.

==T== 2014.09.01. 20:38:27

@Fedor:

1, Értem. Tehát más haljon meg a hazáért, ha arra van szükség, de te ne.

2, Itt a majdani puccsiták (a mostani kormány) az agresszorok.

Nem a kelet-ukrajnai oroszajkúak voltak, akik betiltották az ukrán hivatali nyelvhasználatot, hanem az ukrán kormány tiltotta be az oroszt (és magyart és minden mást).

Nem a kelet-ukrajnai oroszajkúak voltak, akik elmentek nyugat-ukrajnába ukránokat verni, vagy ölni, hanem a nyugat ukrajnai jobb-szektorosok mentek keletre oroszokat verni, majd lőni.

Most sem a kelet-ukrajnai oroszajkúak azok, akik a nyugat-ukrajnai ukrán városokat ostromolják, hanem a nyugat ukrajnai jobb-szektorosok és az ukrán hadsereg teszi ezt keleten.

Az oroszok mindezt meglepő nyugalommal tűrik.

==T== 2014.09.01. 20:40:34

@rajcsányi.gellért (ergé):

Mi a független ésszuverén?

Az állam, mint jogi kategória, vagya nép?

Mert konkrétan Kelet-Ukrajna népe nem kér a foga fehérjét kimutató majdanista Ukrajnából. Minden okuk megvan rá.

Amúgy érdekes módon Koszovó esetén valahogy nem volt fontos az a bizonyos területi integritás.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 20:43:17

@Molnárgörény: Szerinted ugye teljesen logikus, hogy népek olvasztótégelyét csináljanak Európából, amerikai módra. Lehetőleg sok, muzulmán arabbal és szerecsennel, hadd szóljon!

Mert mi Jeruzsálemért még az ördöggel is cimborálunk! Gratulálok a nézeteidhez, nem csoda, hogy kiköptek már mindenhonnan.

Ez a félszerzet Orbán nem a szívem csücske, de ilyenkor kedvem támad megvédeni. Nem vagy te is véletlenül beépített provó, mert azoknál nem szokott szinkronban lenni a tudás és hitvallás.

Netes szimpatizánsaidból kiindulva, ez a feltételezés nem is olyan légből kapott. Mondjuk sokan nincsenek, itt bevett szokás, hogy a főállásúak többféle álarcban is nyomják, nem ritkán pro és kontra.

Azt szeretem a legjobban a kibaszott bal-libsi-bibsikben, hogy a fene nagy liberalizmusuk mindig csak ott érvényes, ahol éppen állnak, egy kétméteres átmérőjű körben.

Aki ezen kívül esik, az akár meg is dögölhet, mert csak egy szánalomra méltó, alávaló, gój-alember.

Ukrajnát kiszedni az igazi, progresszív-kommancs maffia karmaiból már vagy huszonöt éve időszerű (lenne), akárcsak minket.

Érdekel ez valakit (rajtunk / rajtuk kívül)? Senkit.

==T== 2014.09.01. 20:43:33

@Alvarez: Ki lőtte le az utasgépet?

Van bármi bizonyíték?

Én eddig csak annyit olvastam - tegnap - hogy a fekete doboz londoni vizsgálatának eredményét titkosították. még a maláj légitársaság emberei elől is.

Szerinted ha csak egy pici bizonyítékmorzsa lenne bennük, ami a szakadárok vagy oroszok bűnösségére utal, nem jöttek volna elől?

BTW nagy hiba volt a szakadárok elől, hogy hagyták, ne valami semleges országban vizsgálják ki a fekete dobozok tartalmát.

==T== 2014.09.01. 20:47:36

@Molnárgörény: lol

Na igen, az utóbbi 2 évtized még véletlenül sem arról szólt, hogy az USA folyamatosan növeli globális katonai jelenlétét és dominanciáját, hogy sorra épít ki új katonai bázisokat, buktat meg neki nem tetsző kormányokat...

Erre ez a szemét Puzsin nem nézi tapsikolva, hogy az amerikai pénzből hatalomra juttatot puccsisták ölik a helyi orosz nemzetiséget.

==T== 2014.09.01. 20:51:06

@Molnárgörény:
@Fedor:
@rajcsányi.gellért (ergé):

Mind3ótoknak melegen ajánlom ezt a videót:

Wesley Clark az USA betervezett háborúiról
www.youtube.com/watch?v=eouD-dShjkA

van magyar felirat, csak 3 perc.

hosszabb, angol nyelvű:
Wes Clark - America's Foreign Policy "Coup"
www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu8

Bell & Sebastian 2014.09.01. 20:53:25

@==T==: A nehézsúlyú hullarablók (lengyelek, szlovákok és románok) mellett mi csak kismiskák lehetünk, teljesen nyilvánvaló, hogy _senki_ sem érdekelt Ukrajna jelenlegi státuszának fenntartásában.

A határvonalak pontos kirajzolásáig még sok idő van hátra, de az már most látszik, Putyin legalább annyit visz majd, mint az összes többi együtt. Aki bírja - marja.

Akkor hát, miért is az Orosz a főgond? Az áldatlan helyzet itt a probléma meg az, hogy az amcsik rágyújtottak a puskaporos hordó mellett.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 21:26:10

@Bell & Sebastian: személyeskedésekre nem válaszolok, azok hülyeségek.

Érdemben viszont a baj ott van, hogy ez a nyüves világ sehogy se hajlandó fekete-fehér lenni. Itt nem a szürke ötven, hanem több ezer árnyalata létezik.

Igazad van abban, hogy az USA mint világcsendőr nem rokonszenves; nekem sem az. Ugyanakkor inkább egy amerikai választási rendszer, mint egy putyin-orosz.

A népek olvasztótégelye duma itt értelmetlen. Leírtam, hogy Ukrajna milyen szerintem (meg egy született ukrán orvos szerint). Máshonnan tájékozódva is ezt látom. Az ukrán nacionalizmus pedig megint csak kétélű ügy. A mostani kormány simán vinné a kárpátaljai magyarokat Luganszkba meghalni. De a Janukovics-féle semmivel nem volt jobb: mert azok meg nem ukrán, hanem afféle kevert orosz-ukrán nacionalizmussal nyomták el a többi kisebbséget.

A Kárpátalja visszavétele nem rossz cél, csak irreális, legalábbis saját erőből (Antalléknak az alapszerződéskor az addig európai pária ukránok fel is vetették, de ő hajlandó volt enélkül is alapszerződni határgaranciával, mert ő egy úriember volt, de ez a politikában nem kifizetődő). Ha Ukrajnát szétszedik (amire nagy az esély), akkor marhára nem mindegy, hogy ki adná nekünk. Mert ha az oroszok, az pont olyan, mint a bécsi döntés volt, és vélhetően nem is tartana sokkal tovább.

Ha egy hagyományos háború tör ki harmadik világháborúként (mint mondtam, atom esetében minden mindegy), akkor az oroszok nem nyerhetnek. Még Kínával együtt sem. Vagyis a Kárpátalját ugyanúgy elvennék a végén, mint ahogy 1945-ben.

A helyzet szinte ugyanaz, mint a harmincas évek végén (még a lengyelek fene nagy, ok nélküli bátorsága is), a különbség annyi, hogy most nem két diktatúra között vagyunk, mert az EU demokráciái belülről is reformálhatóak (azonkívül nem fenyegetnek minket megszállással), míg az orosz rendszer autokratikus, és egy kis ország annyit se számít neki, mint férges alma a fán.

Megjegyzem, a történelmi tapasztalatunk az oroszokkal csakis rossz, úgyhogy feléjük integrálódni ezért is marhaság.

Jelenleg vadul fegyverkezni kéne, majd deklarálni a fegyveres semlegességet, és kilépni a NATO-ból, de egyidejűleg felmondani az orosz atombizniszt. Így talán kimaradhatnánk a háborúból. Másképp aligha, és a frontvonalban, ahol vagyunk, sose jó lenni, egyik fél oldalán sem.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 21:28:10

Továbbá a Kárpátaljáról álmodozóknak (orosz segítséggel visszaszerezve) nagyon ajánlom az Anschluss és Burgenland példáját. Putyin se az a fajta, hogy amit elfoglal, elosztogassa.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 21:46:41

@Molnárgörény: Eddig háromszor jött szóba területszerzés, ez a negyedik lehetőség, ugyanis az előzőeket visszautasították. Kádár a Kárpátalját '56 után, majd megint Kádár a Kárpátok Géniuszától nem vett magyart a talpuk alatti földdel, majd Antall nem bótolt a SZU megrágódásakor.

A magam részéről már egy autonómiával elégedett lennék és Galícia visszaállításával, hátha sokan visszatérnének a gyökerekhez.

Lófaszt kéne fegyverkezni, ha tiltottak a hozzárendelt, szervezési keretek. Majd, ha lesz Nemzeti Gárda és valós, önvédelmi politika, stratégia és taktika, kötelező alapkiképzés mindenkinek, emelt szinten a tiszteknek, egy ütőképes, hivatásos maggal, majd akkor.

De ehhez mi nem vagyunk elég filoszemiták, meg aztán ha kiosztanának 600.000 lőfegyvert, mi lenne a cigány kártyával?

Be kell látni, legalább olyan korlátozásokkal nyomorítanak minket (kimondatlanul), mint az Első Verekedés utáni Németországot vagy Japánt.

Mióta vagyunk középhatalom? Úgy tudom, minket lefokoztak és kiheréltek, többszörösen kiraboltak.

Védjen meg a NATO, az a dolga, mi szarunk bele a mákföldjeibe.

S=klogW 2014.09.01. 21:48:32

@Molnárgörény:
Kárpátaljáról már Hruscsov helyi népszavazást ajánlott Kádárnak, de Kádár elutasította.

Kétlem, hogy Putyinnak akkora szüksége lenne Kárpátaljára.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 22:05:51

@S=klogW: Hitlernek se volt szüksége Felsőőrre. Nem is az egész Burgenlandot kérte vissza az akkori kormány, csak - bátortalanul - néhány színmagyar falut, mégis bemutatott. Értsétek meg, hogy a diktátoroknak az elvi kérdés, hogy amit elfoglalnak (és Ukrajna a Szovjetunió része volt, a Kárpátaljával együtt), azt megtartják. Ez visszafoglalás neki, nem szétosztanivaló.
@Bell & Sebastian: Nem 600000 puskát kell kiosztani. Tömeghadseregre nincs szükség, az a mai háborúkban értelmetlen. Olyan saját stratégiát kellene kialakítani - akár sok pénzből - amire, mint egy szem kis állam ellen, nehéz készülni, így a fegyveres semlegesség megvédhető. Csak egy apró példa: a kitűnő magyar Gepárd nehézpuska tömeggyártása és nehézpuskás osztagok kialakítása, akik másfél-két kilométerről kilövöldözhetik az ellenséget, még járműveket is. Vagy olyasféle eszközök hadrendbe állítása (itt előny, hogy kicsik vagyunk!), mint Li-akkumulátoros, kicsike, földközeli-éjszakai alkalmazásra szánt légcsavaros gépecskék. Sokan, mert egy nem kerülne sokba. Hőkövető nem lövi ki, gyalogság nehezen találja el, és egy légcsavartengelyen át tüzelő géppuska elég rá (nem drón, pilótás gép, mert annak a kommunikációját nehezebb zavarni, illetve a célzásnál erre nincs nagy szükség). Egy-két ezer belőle nem is kerülne sokba, és kurvanehéz elbújni az ellenségnek. De más, a szokványostól eltérő eszközökkel is nem nagyon drágán lehetne fegyverkezni, és a nagyobb hatalmaknak egy szem kis ország speciális haderejére nem éri meg külön rákészülni, gazdaságosabb békén hagyni.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 22:19:28

@Molnárgörény: Már hogyne kellene kiosztani. Nagyban meggátolná a lódítást-tódítást-orrnál fogva vezetést. A _valódi_ demokrácia, honvédelem és nagykorú -számba vevés alapja a fegyver. Nem egy ühöm-bódottá', de ez van.

Vagy azt mi indokolja, hogy szlovák magánszemély (amennyiben teljesíti a jogi feltételeket) birtokolhat akár géppuskát is, sok rakasz lőszerrel?

A különbség annyi, hogy a szlovákoknak ezt megengedik (Antanték), nekünk meg nem, mert mi csak egy egzotikus majomfajta vagyunk, akinek még az orrát is Orbánviktorokkal töröltetik, két pelenkázás között.

Itt nem az van, amit akarunk, hanem amit szabad. Ennyi a szabadság.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 22:30:24

@Molnárgörény: Három hónapot minden, retardált köcsög kibír, legalább a cigány is megtapasztalná, mi van a sövényen túl. Tiszteknek fél év, és máris van egy hárommilliós tartalék, otthon tartott, lelakatolt és ellenőrzött személyi fegyverekkel, központilag tárolt technikával. Honvédelem nincsen enélkül, bárki bármit is pofázik ez ellen, az hazudik és hazaáruló.

Hogy ez csak jótékony hatással lenne a társadalom természetére?

Ez bizony a nem kívánt mellékhatás. Így aztán, szorosan markolva a bálamadzagot, néha megsétáltatnak az óvónénik, de szigorúan délben ebéd és sziesztához mese dukál, hadd zsibbadjon el az agya a sok kis köcsögnek!

gschenker 2014.09.01. 22:46:04

Kedves kommentelők!

Nevetséges az a premissza (mert itt bizony nem tényről, hanem abszolúte szubjektív előfeltételezésről van szó!), mely szerint az ukrajnai konfliktusban Oroszország lenne az "agresszor". Az agressziót az USA kezdte az Euromaidan mozgalmával, éspedig konkrétan úgy, hogy egy törvényesen és demokratikusan megválasztott embert erőszakkal rángatott le a hatalomról. Itt most nem Janukovics a lényeg, ő olyan volt, amilyen - ez mellékes. A lényeg az, hogy őt legitimálták a választások, míg az Euromaidan "demokrata"-kommunista-nacionalista-náci összeborulása illegitim módon fegyveresen döntötte meg Janukovics kormányát.

Aztán az orosz "agresszió" emlegetése előtt talán tanulmányoznunk kellene az előzményeket és fel kéne tennünk magunkban a kérdést, hogy mégis mi mi a fenét csináltunk volna a helyükben. Ugyanis egyik pillanatról a másikra az az ember, akit az ukrajnai oroszok-kozákok megszavaztak hirtelen fegyveres erőszak hatására mehet a levesbe, a helyükbe meg olyan formációk kerülnek, mint Jaros Pravij Szektora, no meg a Szvoboda. Ezek a politikai erők konkrétan nácik, akik ellen most érdekes módon nemhogy senki nem ajvékol, de mert a szentséges Tetvesült Állatok így óhajtja, mindenki verseng a kegyeikért. Képzeljétek már magatokat bele a krími és a kelet-ukrajnai oroszok helyébe! Ti mi a fenét csinálnátok, hogy egyik napról a másikra olyan emberek uralkodnának fölöttetek, akikről tudjátok, hogy a veszteteket akarják (és ez nem túlzás, be is bizonyosodott Odesszában...)? Ti hagynátok magatokat bégetés nélkül a vágóhídra terelni? Mert a kozákok ennek mondtak ellent azzal, amikor fegyvert fogtak.

Orosz agresszió? Ugyan már! Május 2-án Odesszában ki volt az, aki álruhás zsarukat küldött a békés orosz tüntetők közé (és ez fényképekkel bizonyítható tény!), hogy kiprovokáljanak az ukrán hatóságok számára egy casus bellit? Mégis ki itt az agresszor, amikor 50 teljesen békésen tüntető embert "Halál az oroszokra!" felkiáltások közepette szabályosan meggyilkoltak? És ezek után az ukránok még csodálkoznak, hogy a kozákság fegyvert ragad, hogy megvédje magát egy náci junta ellen, amely már egy békés tüntetését is képes vérbe fojtani?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 22:53:06

@Bell & Sebastian: Az nekem teljesen új, hogy az antant törölte el nálunk a hadkötelezettséget...

A mai technika ellen biztosan sokat lehet elérni kétmillió puskával. Az a baj, hogy akinek nincs kellően nyílt elméje, az mindig az előző háborúra készül fel. A legtípusosabb eset a franciáké, akik vallásosan hittek a Maginot-vonalban, mert az első világháborúban sikerült tartani Verdunt és a hasonló erődített frontokat. Csakhogy akkor még nem volt Panzer/Stuka együttműködés... A belgák "bevehetetlen" Eben Emael-erődjét egy kisebb osztag pár óra alatt simán elfoglalta, mert második világháborús felkészítést kaptak.

Pár százezer puska épp arra lenne jó, hogy agyonlője mindenki magát, aki nem akar megszállás alatt élni. Másra nem.

Az meg tökéletesen hülyeség, hogy a komoly technikát beraktározzuk, aztán ha kell, beül a tankba a fickó a 3/6/akárhány hónapos kiképzésével. Így pont addig marad meg ő is meg a tankja is, amíg oda nem ér, ahol lőnek is.

Aki ez ellen pofázik - hangsúlyozom, nem a fegyverkezés ellen, hanem a primitív tömeghadsereg felállítása ellen egy olyan országban, amelynek nincs is elég katonának való embere, és a terepe nem védhető - az nem hazaáruló, hanem képes gondolkodni is.

Létező példa, hogy a szovjet-finn háborúban a finnek azért voltak olyan sikeresek (mert az orosz veszteség nagyon sokszorosa volt az övéknek, és alig tudták őket legyőzni), mert az apró, hárommilliós ország nem tömeghadsereget vetett be, hanem az adott körülményekre kitűnően kiképzett katonákat, akik egyénileg is szinte mindig jól tudtak dönteni harchelyzetben.

Szóval, te nem hazaáruló vagy szerintem, ha ilyeneket írsz, csak buta - de hát olyannak is kell lennie...

Bell & Sebastian 2014.09.01. 22:58:20

@gschenker: Nem rossz. Rubelben mit ér egy ilyen agit-prop hozzászólás? Lehetne még csiszolni rajta, a zsidó-náci jelzős szerkezet például még bőven beleférne az ördög patájába és itt még sokan meg is értenék.

Ha maga a saját szemével hallja és a fülével látja az eseményeket, ugyan árulja már el, hogyan lehetséges az, hogy minden, önjelölt főmufti ott is kipás és nemigen látni napi, képes beszámolókat az eseményekről?

Ennyire rosszul teljesítene az ukrán ormány?

Bell & Sebastian 2014.09.01. 23:03:41

@Molnárgörény: Akkor itt most ki a magyar hazafi, te vagy én? Vissza a kályhához, onnan indulunk, hogy Padilla legörényezett. Tartom a tétet.
________________________________________

Ómájgád, a finnek fele vadászott és nem lengetős parittyával. Ha hallgattál volna...
Arról nem is beszélve, hogy milyen fáintos flintákat koppintott nekik a tömeggyártás a honvédelemhez, mindenből csak a legjobbat.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 23:04:13

@Bell & Sebastian: Kis ország serege csak akkor lehet eredményes, ha nem véd mereven területet. Arra ugyanis nincs ember, meg technika se, ott a szimpla túlerő dönt. Még nagyhatalom is belebukik ebbe, Hitler is ezt a hibát követte el a háború vesztős felében.

A te sok százezres sereged a puskáival feláll szépen a határon, lövészárokban. Erre az oroszok lőnek egy baromi nagy puhító tüzérségi tüzet (mert picit több az ágyújuk), és nem is találhatnak mellé, mert jó sűrűn felállítottad a célokat nekik. A sereg 15-20 százaléka egyből halott.

Én felállítok nagyon jól eldugva, de mozgásra alkalmas terepen száz nagyon jól kiképzett profit Gepárdokkal. Jócskán a határ mögött, szanaszét, aljas kis aknacsapdákkal is ellátva. Lövi az orosz az össztüzet, de nem talál el senkit, mert nem is ott vannak. Aztán megindulnak, és itt puffan halkan, ott puffan halkan, ők meg csak potyognak, még a tank kémlelőnyílását is eltalálják vele. Amikor a maradék orosz odaérne, gyorsan-ügyesen helyet változtatnak, vagy csak meglapulnak igen jól előkészített, álcázott állásokban. Aztán elkezdik a már áthaladtakat hátulról lelövöldözni...

@csi: Nem igaz. Először is: én jobboldali képviselőjelölt lettem volna, de úgy, hogy a baloldal is támogat (ezt senki nem így írta meg, holott ez a valóság). Viszont a character assasination miatt a baloldal kiállt mögülem, és így megszabadított attól a gondtól, hogy miért induljak egyáltalán - mert elég nehezen tudtak rábeszélni már a balhé előtt is.
Nem voltam, nem vagyok, és nem is leszek baoldali. Ellenben orbánista még kevésbé - már csak azért se, mert ő már rég nem jobboldali.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 23:08:17

@Bell & Sebastian: Megint hülyeséget írsz, de megszoktam. Egyrészt: mélyen leszarom, hogy ki mit ír vagy mond rólam, különösen akkor, ha az illetőnek két értelmes gondolata nem gyűlik össze.

Ami meg a finn puskákat illeti, azok csakugyan jók, de messze nem annyival, hogy ez indokolta volna a különbséget a harci eredményességben. A vadászatnál pedig az az apró probléma, hogy se a rénszarvas, se a medve nem lő vissza, így ha némi tereptapasztalatot ad is, de harci helyzetre nem készít fel. Aki gondolkodik, belátja. Nagyon sok sportlövő nem vadász is, célba lőni megtanulni nem bonyolult. Én is jól lövök, pedig nem voltam katona, és vadász se.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 23:14:02

@gschenker: Nézd, ami az ukrán demokratikus választásokat illeti, annak a legpregnánsabb példája, hogy az előző, ragyásképű elnököt a demokrácia nagyobb dicsőségére diszkréten megmérgezték az akkori kapmányban, a szőkecopfos miniszterelnöknőt meg simán lesittelték, és nemigen tagadta senki, hogy politikai okból. Szóval az ottani demokrácia azért hagy egy hangyafasznyi kívánnivalót maga után.

Az meg, hogy külföldi pénzzel lázadást/forradalmat lehetne kiváltani, az a hamis premissza. Tényleges és masszív elégedetlenség nélkül ez nem megy. Ha nem így lenne, elhiheted, hogy a Szovjetunió simán fellázította volna a Nyugatot, hiszen ha dollárjuk nem is, de aranyuk elég lett volna hozzá.

Amikor pedig forradalmi helyzet van, az alja is előjön, de hát ez mindig így volt, a legnemesebb forradalomban is.

Már írtam, hogy az alapvető baj, hogy sem az orosz, sem az ukrán identitás sokaknál nem is valós, csak politikai szimpátia. Az én ukrán kollégám nem beszél ukránul, csak oroszul - merthogy az ukránok többsége sem beszél ukránul...

Bell & Sebastian 2014.09.01. 23:40:40

@Molnárgörény: A tetszés szerint csúsztatható álláspont hivatásosra vall. Eladtad a lelked a másik patás ördögnek, imádkozz kegyelemért.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 23:57:43

@Bell & Sebastian: A tények többoldalú szemléletének teljes képtelensége faék-gondolkodásra vall. De a lelked nem tudod így eladni, ez lehet akár előny, mert nemigen akad rá vevő...

Már említettem itt vagy máshol, hogy a fekete és a fehér szín nem létezik, csak a szürke...

Bell & Sebastian 2014.09.02. 00:15:40

@Molnárgörény: Mellébeszélsz. Bárki legyen is a megváltód, se tehelyetted, se énhelyettem nem fog térdig golyózáporban gázolni, hogy feláldozza magát.

Mivel ezt egyedül csak magamtól várhatom el, kérem a hozzávaló eszközöket! Aki ezt meg nem adja, azért nem fogok megdögleni, a magam ügyét pedig -így is - úgy is- magam intézem.

Establishment (az egyik jelentése az elkülönülés) ellen való orvosságról hallottál-e már?

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 00:18:44

@rajcsányi.gellért (ergé): @Urfang:

ha már önrendelkezésnél tartunk nem hinném, hogy az ukrán fél az érintett területek vonatkozásában fel merne vállalni egy korrekt népszavazást

szvsz

egy efféle mókát - a májusihoz hasonlóan - lazán megnyernének az oroszok

(sok ott az orosz /szimpatizáns/ és Oroszország sokkal gazdagabb Ukrajnánál...)

a törvényesen megválasztott kormányt pedig anno __erőszakkal__ buktatták meg

minimum onnan datálódik a sztori (no meg onnan, hogy a független Ukrajna mindig is egy korrupt csődtömeg volt...)

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 00:20:05

@Alvarez:

nagyon látványosan ejtették az utóbbi időben a holland utasszállító ügyét

talán pontosan azért mert nem is az oroszok lőtték le

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 00:23:16

@Virág et.:

végül minden túlterjeszkedett birodalom összeomlik

az USA is így fog járni

Bell & Sebastian 2014.09.02. 00:24:19

Hülye kérdés volt, belátom, az egyik végén például a cserkészet van, ahol egyformán süt a nap gazdagra-szegényre, míg a másik véglet az alkalmatlan csapattisztek hátba lövése.

Előre szólok, hogy a jutasi őrmester nem ez a kategória, mivel az valamikor a szakma csúcsa volt, raj- és szakaszvezetői szinten. A kiképzés arra való, hogy megsokszorozza az életben maradás esélyeit, nyilvánvalóan az ellenség kárára.

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 00:25:36

@Helyes Írás:

"Egyébként egész Németország így nézett ki."

ja

The Bombing of Germany - Part 1
www.youtube.com/watch?v=clbFMklzrzA

elfajult, embertelen terrorizmus

genocídium

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 00:35:34

@Molnárgörény:

ezt a demokratikus gondolatmenetet akár tovább is fejleszthetjük:

önrendelkezést minden ukrán oblasztynak!

ja hogy az oroszok a helyi oroszoknak, orosz szimpatizánsoknak, illetve a magasabb életszínvonalra vágyó lakosságnak köszönhetően a keleti területek többségét ezen a ponton egy pillanat alatt megkapják?

hát ilyen a világ...

ez lenne a valódi demokratikus módi...

kár, hogy nincs erre fogadókészség a "demokratikus" kijevi kormány háza táján...

picur3ka 2014.09.02. 01:37:43

@Molnárgörény:

" Nézd, ami az ukrán demokratikus választásokat illeti, annak a legpregnánsabb példája, hogy az előző, ragyásképű elnököt a demokrácia nagyobb dicsőségére diszkréten megmérgezték az akkori kapmányban, a szőkecopfos miniszterelnöknőt meg simán lesittelték, és nemigen tagadta senki, hogy politikai okból. Szóval az ottani demokrácia azért hagy egy hangyafasznyi kívánnivalót maga után.

Az meg, hogy külföldi pénzzel lázadást/forradalmat lehetne kiváltani, az a hamis premissza. Tényleges és masszív elégedetlenség nélkül ez nem megy. Ha nem így lenne, elhiheted, hogy a Szovjetunió simán fellázította volna a Nyugatot, hiszen ha dollárjuk nem is, de aranyuk elég lett volna hozzá."

Ez mind hazugság, kedves Görény.

picur3ka 2014.09.02. 01:45:02

Ez persze sokkal rosszabb demagóg NATO propaganda cikk, mint a korábbi Turulos. Hogy jön ide Hitler, meg Varsó, meg a tatárok, bazki? Te ennyire hülye vagy?

A nyugat megpuccsolta az ukrán kormányt. Pont.

Lásd még: ezer színes forradalom, taxis blokád, Gyurcsány-kormány, etc.

Nálunk is majdnem ilyen vérontás lett. Sok barma.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.02. 03:02:23

@picur3ka: Hát akkor Juscsenkót nem mérgezték meg - pedig mintha bebizonyították volna -, Timosenkót nem csukták le, és az ukrán demokrácia a föld sója, az angolok is irigylik. Meg hát az orosz aranybányászat se létezik, és nyilván Janukovics kampánya is hótiszta volt. Azt ugyan nem pénzelték oroszok!!!

De arra fogsz ébredni, hogy a kezed bilibe lóg és magadra húztad a klozetot is...

Az, hogy "hazugság", remek érv azoknak, akiknek se tudásuk, se tárgyismeretük, se vitakészségük nincs, de mindenáron akarnak valamit mondani.

@calabria001: Ha figyelmesebben olvasnál, én nem beszélek megoldásról. Sőt, szerintem itt megoldás nincs is. Azt próbálom valahogy érzékeltetni - de nem megy át az Istennek se - hogy ez egy totálisan elbaszott helyzet, ahol a némelyek faék-egyszerűségű álláspontja tökéletesen használhatatlan.

Csak érzékeltetendő, hogy néhányan mi marhaságot hordanak össze, egy gondolatkísérlet. Tegyük fel, hogy tényleg a gaz Nyugat annyit fizetett, hogy amiatt zavarták el a remek Janukovicsot. Érdekes, hogy akkor magában Ukrajnában az ukrán hívei hová lettek - mert csak a magukat orosznak vallók támogatják, másrészt meg akkor most mi lesz? A Nyugat csak hobbiból csinálta volna? Mert ha nem, akkor a konfliktus úgyis továbbmegy, mindegy, hogy melyik oldalról lökik előre...

Persze Európa tudja, hogy ha háború lesz, az itt tör ki, így aztán aligha ráncigálnák az oroszlán bajszát azért, hogy Janukovics elmenjen (nem ér az annyit), de sebaj, biztos a faékeseknek van igaza...

picur3ka 2014.09.02. 04:15:42

@gschenker:

"Mégis ki itt az agresszor, amikor 50 teljesen békésen tüntető embert "Halál az oroszokra!" felkiáltások közepette szabályosan meggyilkoltak? "

A zsidók? Az egész "ukrán" kormány nagyjából zsidó.

Lásd még: kettős államolgárságuak hivatalban nálunk.

picur3ka 2014.09.02. 04:18:59

@Molnárgörény:

Ne szenvedjen, mindegyik bűnöző. Felesleges izzadság kitalálni, hogy politikailag szenvedők, nem is indulhatnának, ne röhögtessen, jó?

Vegye be a cumit, vagy ne nézzen mindenkit hülyének.

picur3ka 2014.09.02. 04:24:11

@ÁrPi:

"A lengyelek ez ügyben totálisan bénák."

Szerintem nem totálisan. Az hogy a Tusk-jukat a rompuy helyére juttatták az nem ügyetlenkedés topikilag sem."

Hm. Ők jutatták-e oda? Vagy csak USA törpök?

picur3ka 2014.09.02. 04:28:11

@Virág et.:

Teljesen tényszerűtlen. Egész Ukrajnában annyira kisebbsegségben vannak az ukránok, hogy nincsenek is olyanok.

picur3ka 2014.09.02. 04:31:58

@Virág et.:

Mind tudjuk, hogy kommunista vagy, ezt nem nehéz kitalálni, szóval, a klasszikusokat idézve: "Takarodj, bazd meg!"

picur3ka 2014.09.02. 04:38:24

@S=klogW:

"23 éve még könnyes szemmel integettél a _szovjetek_ után, te söpredék. "

Tévedés.

4, 6, 8 éve , úgy mint ma napig is erős nyelvcsapásokkal nyalja a seggüket. Mélyen.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.02. 08:54:48

ejnye, gellért, mán megint ez a buzipacifista amerofelszopó picsogás. bizony oroszország jól teszi, ha odabasz ezeknek az állat ukránoknak. ahogy jól tette, mikor a grúzoknak baszott oda.
sikorskinétól szóban, vagy írásban kaptok utasítás-elvárást?

Mezőbándi 2014.09.02. 09:34:58

Most az ukrán-orosz konfliktustól eltekintve, ezt az animációt azoknak kellene naponta 3x megnézniük, akik szerint a mocskos horthysta magyaroknak az együttműködés helyett ellen kellett volna állniuk a náciknak. Képzeljék az animáció helyére Budapestet.

ÁrPi 2014.09.02. 09:57:17

@==T==:

""Én eddig csak annyit olvastam - tegnap - hogy a fekete doboz londoni vizsgálatának eredményét titkosították. ""

Helló Té!
Ez érdekel! Kérlek add meg vagy linkeld is nekem (is) légyszives a maláj gép feketedoboz londoni vizsgálatáról szóló infódat!

ÁrPi 2014.09.02. 10:36:25

@Molnárgörény:

" Putyin se az a fajta, hogy amit elfoglal, elosztogassa."

Azt pedzegetted hogy legutóbb Antal volt az a (sulykoltan teszetosza és vagy nemzetellenes ) uriember
aki alatt (a magyar-ukrán bilaterális kétoldalú államközi izé kötése idején 1991-93 tájékán)

aki alatt a SZU-ból frissen kiszakadott ukránok
fölvetették hogy hozzánkvágják hozzánkollózzák Kárpátalját.

Mondd te molnárgörény te elhiszed az olyan szóbeszédet ami szerint nagyvalaki -vagy éppen a friss Ukrán állam udvariasan el akarta osztogatni a saját területét?

ÁrPi 2014.09.02. 11:08:18

@S=klogW:

"Kárpátaljáról már Hruscsov helyi népszavazást ajánlott Kádárnak, de Kádár elutasította."

Ez meg hogy is volt?

És hogyan kellene helyesen erről a Hruscsovról gondolkoznunk ha regnálása alatt Ukrán felségterületek a Kárpátok gerincvonaláig mehetnének a a nyugati szomszéd Magyarországnak,
ámde a most fegyverrel vitatott területeket pedig anno váratlan tollvonással "elcsatolta" az Orosz Szovjetköztársaságtól
az Ukrán-hoz ???

Mennyire volt abszurd a komcsi birodalom? Hruscsov egy Oroszellenes pártfőtitkárágens? :-)

ÁrPi 2014.09.02. 11:43:01

@picur3ka:

Jó jó tudom hogy Sikorskiné férje a külügyminije, de
a mostani posztjába kerülése mögött inkább EU törpöket kell illetve lenne érdemes gyanítanunk mégha azokat mégmögöttebb a főfőgonosz usa marionettbábuként kezeli. is.
(Mint rejtett hieroarchia a szent demokráciában :)

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 11:46:47

@Molnárgörény:

speciel pl. az európai integráció elmélyítéséhez remekül passzol az oroszok által képviselt külső fenyegetés

és a 2008 utáni válságkezelés kudarcáról is el lehet ezzel terelni a figyelmet

abban pedig egyetértünk, hogy ez egy maximálisan elcseszett helyzet

Ukrajna egy totális csődtömeg

Helyes Írás 2014.09.02. 12:23:49

@Molnárgörény:

Az ukrajnai helyzetleírásban nincs köztünk lényeges véleményeltérés. A hivatalos népszámlálási adatok és a választási eredmények alapján én azért valószínűnek tartom, hogy Donyeck és Luhanszk megyékben, ahol a harcok folynak, orosz identitásúak élnek többségben. Mint ahogy az is érdekesen kirajzolódik, hogy azok a bizonyos orosz nyelven beszélő ukrán identitásúak, akikről a munkatársa is beszélt, alighanem jellegzetesen a Kijevtől keletre fekvő Volhíniai megyéket lakják többségben. Az ukrajnai társadalom többségében Nyugat felé, illetve többségében Oroszország felé orientálódó beállítottsága nagyon karakteresen kettéválasztja az országot területileg egy nyugati - észak-nyugati és keleti - dél-keleti részre. S a jelenlegi konfliktusnak ez a belső társadalmi alapja. Ha ez nem lenne, külső erők nem tudnák a társadalmat megosztani és manipulálni.

Azzal a feltételezéssel vitatkoznék csak, hogy Oroszország a balti államok visszahódítását tervezi. Nem azért, mintha ez olyan messze esne sok orosz vágyaitól, vagy a politikai elit birodalmi álmaitól. (Nálunk is hányan ábrándoznak Erdély visszavételéről stb. és még propagálják is.) Hanem azért, mert Észtország és Lettország (Litvánia az 5%-nyi orosszal nem forgatható fel) az EU és a NATO tagjai, egyértelműen egy másik érdekszférába tartoznak; Oroszország gyengébb, mint a NATO, Putyin pedig okosabb, mint Zsirinovszkij; az oroszok száma 25% körülire esett, a két országban összesen kevesebb, mint egymillió; a fiatal, államnyelvet megtanuló oroszok fokozatosan megkapják az állampolgárságot; s a helyi oroszok beilleszkedett többsége nem érdekelt a konfliktus kiélezésében, mert relatíve jól él, pl. euró csörög a zsebében.

Az észtek és a lettek helyében most én is farkast kiabálnék, mert jobb elővigyázatosnak lenni és távol tartani a medvét. Biztos vagyok azonban benne, hogy amint stabilizálódik az Ukrajnai helyzet, meg fogják tenni a gesztusokat Oroszország felé.

Egyébként pedig cinikus leszek: azt gondolom, ahogy a Nyugat tudomásul vette a Krím leválasztását, úgy tudomásul venné a két keleti megye leválasztását is, csak csillapodjanak le az oroszok. Csakhogy attól még ott maradna a Nyugatban csalódott, az oroszok által pedig tovább nem támogatott, életképtelen Ukrajna, s jönnének az államcsődök, a barikádok és a parlamenti verekedések futószalagon. Éppen ezért, ha most vezető nyugati vagy ukrán politikus lennék, kapva kapnék az orosz ajánlaton, hogy autonómiáért cserébe visszavonulnak. Ennél jobb ajánlatot Putyintól nem fognak kapni. Ukrajna sorsa pedig nem ér meg nekünk (az amerikaiaknak, lengyeleknek, baltiaknak, stb.) egyetlen további emberéletet sem. Sajnálom az ukránokat, de ez az igazság, s minél hamarabb döbbennek rá, annál jobb lesz nekik is.

hoplita 2014.09.02. 17:01:13

@Molnárgörény:
"...Őt bírálni nem lehet. Csak várom, mikor visznek engem is a Pussy Riot után?... "

Muhahahaha...!

Ó, te pozőr majom.:)))))

hoplita 2014.09.02. 17:18:43

@Molnárgörény:
Ha ezt valamelyik mélységi felderítős, exdeszantos haverom olvassa, akkor már az asztal alatt van a röhögéstől...én is, mert deszantos voltam.:)
Ahogy móricka a háborút elképzeli..:)

Bazmeg...te rongyosra nézted a Lopakodókat és továbbálmodtad...:DDDD

hoplita 2014.09.02. 17:23:54

@Molnárgörény:
"...Én is jól lövök, pedig nem voltam katona, és vadász se.
..."

Na, itt a válasz...:DDDDD

Jó lövő vagy és egy km-ról be akarsz lőni egy mozgó tank nyílásába..????

Van fogalmad róla, hogy egy 12 km-es féloldalszél mit produkál a lövedékkel és a röppályával már 500 méteren?
Nem hiszem...tanulj lőelméletet, aztán majd dumcsizunk.:)))

Veridicus76 2014.09.02. 18:13:29

Mindig megdöbbent, hogy mennyi korlátolt faszkalap böfög megfellebbezhetetlen russzofób faszságokat, amiket természetesen az egyenirányított atlantista-cionista médiából tanulnak.
Nem tűnt fel senkinek, hogy a lelőtt maláj utasszállítóról igen nagy a kuss, éspedig nyugaton is?
Krím mindig is Oroszország volt, orosz többségű terület, Hruscsov ajándékozta a soha nem létezett Ukrajnának - milyen szép, hogy a korlátolt jenkiszopók a hruscsovi logikáért kardoskodnak!
És hogy ki van másik ország területén: már elnézést, de ha NATO-"tanácsadók", izaeli kiképzőtisztek beleavatkozhatnak nyíltan a kijevi belpolitikába (az Andenauer Alapítvány pénzelte a párezer hőbörgőt), akkor Oroszország is nyugodtan megteheti a védekező lépéseket. Jenkiszopók, az nem zavar titeket, hogy egy másik földrészen ügyködnek a bálványaitok??? Nem az az agresszió, seggfejek?
Olyan sötétek vagytok, hogy a negró világít a szátokban.

picur3ka 2014.09.03. 01:17:50

@Veridicus76:

Így van, sajnos. Természetesen, a félelmetes része a propagandának, hogy önálló életre kell: ugyanis senki nem szereti beismerni, hogy ő egy hülye és rávették.

picur3ka 2014.09.03. 01:46:47

@hoplita:

Lehet, hogy átírta ezt a részt valami Jókai regényből, vagy hasonló.

Én is jól lövök különben. Csak nem beszélek ilyen baromságokat hozzá.

hoplita 2014.09.03. 06:47:04

@picur3ka:
:))

Na, akkor kamingótolok, én is konyítok valamit a lőfegyverekhez és eltalálom tíz lépésről háromból egyszer az új vámház hatemeletes épületét.:)

Ja...még valami.

Mivel görike nem vót katona, sem elit, sem semmilyen, ezért nemigen ismeri azt az egyébként sem sűrűn emlegetett íratlan hadviselési szabályt, hogy akit a harcmezőn Gepárddal, vagy akár csak egy nyamvadt eszvédével kapnak el, az nem lesz hadifogoly.
Nagyon tökös és elkötelezett gyerekekből lehet csak sznájpereket képezni, mert ennek a státusznak helyszíni felkoncolás a jutalma bukta esetén.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.03. 09:30:38

@Helyes Írás: nagyon nyerhetünk, ha nem adunk el cseh közvetítéssel tankokat az ukránoknak, meg ha nem küldünk magyar csapatokat az ukránokhoz, az oroszok ellenébe, ahogy már a kurucon rémhírlik.

bevallom én már azt sem értem, orbánék hogy lehetnek olyan ostobák, hogy tanokat adnak közvetve az ukránoknak, úgy hogy jelentős hitelt is felvettek tőlük ezek a buta bohócok. (meg ők építik paksot is.)
Ennyire amatőr, primitív társaság vezeti az országot.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.03. 09:32:36

@ÁrPi: Az hogy a Tusk-jukat a rompuy helyére juttatták"

már tévedsz. nem a szuverén lengyel nép juttatta oda, hanem ők választották ki maguk közé a megbízható helytartót. tehát árulót. nézőpont kérdése.

index.hu/kulfold/2014/08/30/bekapcsolva_hagytak_a_mikrofont_kikotyogta_a_titkot/

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.03. 09:34:57

@Tündér_Lala: "Az EU pedig életbevágó gazdasági érdekei ellenében cselekszik és követ el önharakirit (ostobaságból, gyávaságból, fizetett emberek révén ?)."

így van, de az eu emberei alapból ezért kapják a fizetésüket, hogy az usa érdekei szerint járjanak el.
az egész eu mögött az usa áll.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.03. 09:38:11

@ÁrPi: Nem szóbeszéd az. A friss Ukrajnának fogalma se volt arról, meddig lehet önálló. Kétségbeesetten keresett szövetségest, barátot, mert tudták, hogy az oroszok aligha gondolják komolyan az ő önállóságukat. Igazuk is lett, csak kissé később támadt fel a birodalom...

Antall meg úgy érezte, hogy egyrészt nem szabad kényszerített gesztusokat elfogadni, másrészt túl sok ukrán kerülne hozzánk (maffiózónak), harmadrészt a visszaütésnél az oroszok minket is támadnának.

@Helyes Írás: Már Belorusszia is fél, joggal. De az orosz oldalról a dolgot sajnos nem lehet logikával kezelni, mert az autokratikus nagyhatalmak ezt így nem alkalmazzák. Éppen azért alkalmas Ukrajna a destabilizáció elkezdésére, mert az orosz/ukrán identitás a több évszázados megszállás és eloroszosítás után teljesen cseppfolyós. Mint jeleztem, az ukrán nyelv alig létezik, a mgukat ukránnak vallók/tudók közül nagy tömegek szimpla oroszt beszélnek.

Vagyis pont az lesz a helyzet, mint a szudétanémet válságban. Ha jön egy Luganszkot és a Donyec-vidéket átadó München, a dolog attól még ugyanúgy folytatódni fog. Putyin és Hitler hasonlóan gondolkodik, csak Putyin lassabban mutatja ki a foga fehérét.

hoplita 2014.09.03. 12:07:31

@tesz-vesz:
Jó szóösszetétel lett ez az önharakiri...:)

Ha már maradunk a japánnál, akkor hasonló, mint a koiponty.:))

ÁrPi 2014.09.03. 15:00:54

@tesz-vesz:

Én nem ragaszkodom a naivitásomhoz hogy a lengyelek mint jónép juttatta volna mai posztjára "Donald"-ot
de megismétlem amit később firkantottam:

Tudom hogy Sikorskiné férje a Tusk külügyminije, de
a mostani posztjába kerülése mögött inkább (illetve: elsődlegesen mégis) _EU_ törpöket kell illetve lenne érdemes gyanítanunk mégha azokat mégmögöttebb a főfőgonosz usa marionettbábuként kezeli is.
(Mint rejtett hieroarchia a szent demokráciában :)

Ez remélem a naivitásom fátylának felfeslésére utaló
gondolat :)

A naivitásom:
Az "EUramerika versus AMERópa" (BogárLászló-i vagy talán David C.Korten-i szóalkotás? ) hatalmi párharcban egy erősebb , integráltabb EU lenne csak olyan amely ki tudná nyírni a most emitt fent többször tételezett marionettbábu-zsinórokat az EU (pl. Tanács) feje fölül, és csak azután lenne az EU FÜGGetlen a főként USA-ban beágyazódott "rejtett háttérhatalom"-tól.

Helyes Írás 2014.09.03. 17:37:51

@Molnárgörény:

A külpolitikában nagyon vigyázni kell a "hitbéli" megközelítésekkel. Putyin és Hitler hasonlóságának semmi alapja nem látszik. Putyin régóta hatalmon van, de a keménység mellett a pragmatikus politika jellemezte. Se olyan ideológiát, se olyan külsőségeket nem vett magára, mint Hitler. A grúziai háború (csetepaté) mutatta, hogy keményen odacsap, ha a lábára lépnek, de nem szándékozik hódítani. Lehet, hogy most megbolondult (én nem látok ilyen jelet), de ha így is van, elég lesz háborút indítani ellene, ha valóban megtámadná Észtországot vagy Lettországot. Belorussziáért a kisujjamat sem mozdítanám, de mi a fenéért szállná meg, hiszen a zsebdiktátor anélkül is a markában van, s a Nyugat sem akarja beléptetni a NATO-ba.

Szerintem Ukrajna politikai státuszának megváltoztatását az USA és az EU az éppen ellenzékben lévő nyugat-ukrajnai politikai erőkkel karöltve kezdeményezte. Ha ezt valaki vitatná is, azt feltehetően nem vitatja, hogy a Nyugat felé való nyitás kérdésében a nyugati és a keleti országrész társadalma között régóta húzódó ellentét van, s a nyugati többség az állam függetlenné válása óta egyfolytában lesöpri a keleti kisebb rész politikai igényeit. A konfliktust a szudétanémet történettől eltérően nem Oroszország szította, s ahogy arra ezen a fórumon is többen felhívták a figyelmet, a megválasztott elnök megbuktatása után az új parlamenti többségnek első dolga volt pofán vágni a keletieket, s nem azok álltak elő követelésekkel, mint a németek Csehszlovákiában. a párhuzam tehát nem állja meg a helyét.

Ráadásul alapos okunk van azt feltételezni, hogy ha az angolok és a franciák Ausztria és a szudétanémet területek annektálása után katonai lépéseket tesznek, akkor egyszerűen csak előbb tör ki a háború, aligha késztetik Hitlert meghátrálásra. Talán azért nem kellene most egy ilyen igencsak kétséges párhuzam alapján háborúba lépni Oroszországgal. Kiver a víz az ilyen kalandor gondolatmenetektől (ez nem Önre vonatkozik), vagy az ilyen irányú utalásoktól. Ha Putyin Hitler, akkor is van még néhány hónapunk. De mi van, ha mégsem Hitler?!? A NATO elindítja a háborút Kelet-Ukrajnában, az oroszok pedig visszalőnek és néhány atomrakéta célba talál ...

Helyes Írás 2014.09.03. 18:13:52

@tesz-vesz:

Semmilyen bizonyítéka nincs annak, hogy Magyarország tankokat adott volna el Ukrajnának, akár direkt módon, akár cseh cégek közvetítésével. Csehország annak idején a világ harmadik fegyverexportőre volt (a SZU és USA után!) és a rendszerváltás után sem számolták fel a hadiiparukat. Ha a szétszerelt tankok alkatrészeiből netán jutna Ukrajnába is, az már nem a mi felelősségünk, hanem a cseheké. S ha valaki végiggondolja egy ilyen üzlet ügymenetét, akkor arra kell jutnia, hogy annak jóval a Donyeck-medencei harcok kezdete előtt kellett indulnia.

Bell & Sebastian 2014.09.04. 00:23:55

@Helyes Írás: Magával általában egyetértek, de most nagyon nincsen képben. Még emlékszem arra, mekkora elánnal tagadták a horvát fegyverszállításokat.

Az úgy ment, hogy magánfuvarozókkal vitették a ládákat ki, ömlesztett krumpli alá rejtve, például. Mindenkinek megérte, lebukás esetén teljes tagadás, nem lebukás esetén búsás haszon.

Nem zörög a paraszt.

Az igazi szégyen az, hogy Bajcsány idejében 8 (nyolc) beindítható tankunk volt, a NER gigantikus fejlesztései után pedig 18 (ez, ha úgy vesszük, 125% százalékos javulás). Innen kezdve a Honvédség szerepét a TEK viszi, ami megfelel mondjuk a Schutzstaffelnek, ha jóindulatúak vagyunk, a Sereg a Sturmabteilung.

Az ócskavas úgy 40 forintért megy, ezekért a hákákért még ennyit sem kaptak.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.04. 00:59:47

@Helyes Írás: Ha a szudétanémet ügyben a franciák és angolok kemények, Hitler akkor a saját tábornokai által megbukott volna, mert egy korábbi háborút nem bírt volna ki.

Putyinra ez nem igaz. Ő nem úgy blöfföl, hogy erőt mutat, ami még nincs - az ő blöffje másmilyen. Azt blöfföli, hogy bármilyen nyugati döntés születik, az neki mindegy, és a világháborún kívül úgyse állítható meg. Nem őrült, szó nincs róla - szimplán csak despota, aki mostanra készült fel a hódításra.

Bell & Sebastian 2014.09.04. 01:39:01

@Molnárgörény: Vlagyimir fia Vlagyimir lenne a cionisták pörölye? Ezt is alaposan benézted, vagy csak a központi direktívákat mondod fel?

Mert egyik sem vall egyenes észjárásra. És jellemre.

picur3ka 2014.09.04. 04:09:01

@hoplita:

buksztárca, championgomba

Van tisztán magyarul is, amikor nem győzöd hangsúlyozni: büdösgörény, pl.

picur3ka 2014.09.04. 04:17:24

@Bell & Sebastian:

Jajj, már megint megsiratott. Egy sokkal konspirálósabb hazafi, mint magam vagyok, meg is fejtette, mi a francért kell az ukránoknak ez a sok T-72 lepukkadt szar.

Kelléknek, az oroszok betámadnak sztorijaikhoz, mert nekik csak sokkal öregebb lepukkadt szaruk van, amit az orosz hadsereg nem használ. Ezeket fogják lefényképezni legközelebb, mikor a Guardian újságírója orosz hadoszlopokat vizionál a határon. Mert ilyenjeik vannak az orosozoknak.

picur3ka 2014.09.04. 04:30:33

@picur3ka:

Tudom, tudom, úgy néz ki, mint valami rasszista elménckedő ige, de csak egy véletlen extra "o" betű.

picur3ka 2014.09.04. 04:46:54

@Molnárgörény:

Te egy nagyon buta faszi is vagy az erkölcstelenen túl, ha ezzel a Putyin-Hitler szarral nem szégyellsz előállni.

hoplita 2014.09.04. 06:29:31

@Bell & Sebastian:
A tek hábé úgy aránylik a Schutzstaffelhez, ahogy a citrom a lócitromhoz.

Ezek nagyjából arra jók, hogy leamortizálják a célszemély szomszédjának a bejárati ajtaját, sárba fektessenek az éjszaka közepén 70 éves embereket .22-es puskáért, vagy combon lövöldözzék egymást bevetés közben.

Inkább az ávóval szembeötlő a hasonlóság..

A horvát fegyverszállítás és a mostani fegyverbotrány közzé ne tegyünk egyenlőségjelet...nagyon más a leányzó fekvése, még párhuzamnak is sántít.

hoplita 2014.09.04. 06:31:52

@picur3ka:
Na hallod...

Aki száz gepárdossal megállít egy támadó arcvonalat, annak már egy Hitler-Putyin összefésülés csak laza ujjgyakorlat.:)

Bell & Sebastian 2014.09.04. 08:00:41

@picur3ka: Orsózva haladók, nyugodtan mondja ki. :)

@hoplita: Lócitrom há, legalábbis minekünk. Ez a Spöttele mongya, hogy Putyinovics Nemzeti Gárdát is szervezett a militáns ifjaknak. Hogy nem sül le a bőr a motoros pufajkájáról.

Helyes Írás 2014.09.04. 12:41:35

@Molnárgörény:

Egy-másfél évvel Lengyelország megtámadása előtt a németek már készen álltak a háborúra. Éppen a franciák és az angolok nem álltak készen, mert a német hadsereg gépesítettsége jóval korszerűbb volt. (De Gaulle könyvekben, tanulmányokban szorgalmazta a professzionális gépesített hadsereget, de Pétain marsall stratégiája a védekezésre épült.)

Néhány békepárti német tábornok valóban szervezkedett Hitler ellen, de nagyon kétséges, hogy 38 tavaszán-őszén puccsot tudtak volna végrehajtani. Hitlert akkor már hatalmas tömegek támogatták. Meg is ijedtek a saját terveiktől.

Én nem ismerem Putyin urat, nem tudom éppen mit gondol és őrült-e vagy sem. Azt viszont nem látom, hogy az eddigi pályafutása, kinyilvánított céljai, eszmei megnyilatkozásai párhuzamba állíthatók lennének Hitlerrel. Eddig semmi nem mutatott arra, hogy át akarná rendezni a világot, s erre irányuló ideológiája, filozófiája lenne. Az jön át, hogy elég világosan definiálta magának, melyek az orosz hatalmi érdekek és ha ezeket sérelem éri, nem habozik, cselekszik.

Akkor változna meg a véleményem, ha megkérdőjelezne olyan status quo-t (például a balti államokét), amelyet eddig elfogadott. Ukrajnában az ellenkezője történt. A Nyugat és a nyugat-ukrajnai politikai erők akarták megváltoztatni Ukrajna addigi status quo-ját.

Bocsásson meg a kérdésért, de fel kell tennem: akkor ön most becsomagolt, s ha szólítják, indul Kelet-Ukrajnába harcolni? Mert abból amit mond vagy inkább sejtet, valami ilyesmire lehet következtetni. Esetleg, ha koránál fogva már nem "harcképes", támogatja, hogy a NATO erők vonuljanak be a Donyec-medencébe, s készen áll arra, hogy leköltözzön a pincébe?

Helyes Írás 2014.09.04. 13:04:21

@Bell & Sebastian:

Nem örülnék neki, ha bebizonyosodna, hogy tankokat juttattunk Ukrajnába. A horvátoknak nyújtott segítséggel egyetértettem, s már a tagadáskor is valószínűnek tartottam, mert beleillett Antall gondolkozásába.

Egyelőre semmi bizonyíték nincs. Az nem bizonyíték, hogy most is tagadjuk, mint akkor. A harasztot pedig olyanok zörgetik, mint a Mandiner szerkesztőinek társadalmi-politikai kérdésekben teljesen dilettáns borkereskedője, meg az oroszok.

Ha igaz lenne, akkor rászolgálnának az itteni trollok minden megelőlegezett minősítésére.

Bell & Sebastian 2014.09.04. 13:15:00

@Helyes Írás: Egyelőre még csak ott tartunk, hogy nem tudják megmondani, _most_ hol vannak tankok? Vagy nem akarják. Viszont egyetlen tippből is ki lehet találni.

Addig is, Hendének néznek egy másik, bizalmi állást.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.04. 21:41:02

@Helyes Írás: Nem álltak készen. Még a lengyelek megtámadása is elég sok legendával van övezve. A legfontosabb vontatóeszköz a benyomuló seregnél - a ló volt. Egyáltalán nem volt olyan magas szinten gépesítve, mint azt mostanában sematikusan képzelik.

München nélkül a csehszlovák erődvonal is elég komoly gond lett volna. Nem is beszélve arról, hogy ha a lengyel hadjárat idején a nyugati szövetségesek méltóztattak volna támadni, a pár szem ott álló német hadosztálynak esélye sem lett volna. Igaz, hogy gyorsan befejezték a lengyel háborút, de ha igazi támadást kapnak Nyugat felől, ez se sikerült volna, mert muszáj lett volna oda erőket visszavinni.

Pétainnak ehhez semmi köze nem volt, a háború elején, amíg tényleges csata volt, Weygand és Gamelin volt az egymást váltó két francia fővezér. Pétain öreg volt és nyugdíjas, bőven 70 fölött, és csak akkor hívták vissza, amikor már minden elveszett (aztán meg kollaborált...).

Hitler nem volt őrült. Gonosz igen, de őrült nem. Putyin sem az, és lényegtelen különbség, hogy Hitler nyilvánosságra hozott mindenfélét, Putyin meg hallgat a céljairól. Ettől a céljai nem lesznek kisebbek, legfeljebb kevesebben látják át, hogy mennyire vissza akarja az egész birodalmat állítani.

Kelet-Ukrajnában nincs miért harcolni, az már az oroszoké. A kérdés nem az, hogy a NATO odamenjen-e (mert ennek semmi értelme, ugyanis elkerülhetetlen azonnali világháborút jelentene), hanem az, hogy Ukrajna után Putyin merre fordul, és hogyan lehetne megállítani. Mert hogy magától nem áll meg, az számomra bizonyosnak látszik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.07. 21:52:20

@ÁrPi: Anne Applebaum sikorski felesége, neki tusknál is van szerepe?

"Radoslaw Sikorski nem akárki lehet a lengyel politikai életben, vagy bárhol máshol, mivel valamilyen oknál fogva neki majd minden kormányban miniszternek kell lennie"

nem véletlenül, ahogy tusk, úgy sikorski semigen a lengyel érdekeket szolgálja (kizárólagosan?).
még mini.elnök is lehet belőle.

"1992 és 1995 között nagy szabású titkos nyomozást folytatott ellene a lengyel hadsereg kémelhárítása, amely biztonsági kockázatot látott abban, hogy Sikorski kettős, lengyel és brit állampolgár. Mára szemmel láthatólag megszűnt ez a kockázat."

www.azta.hu/nagysag-es-kicsinyseg/8966-felrobbant-a-kueluegyminiszter-felesegenek-az-autoja

vagy akik elbírálják: szűntek meg.

az usa ellen az intengritás lehetetlen, mivel minden országban vannak saját sikorskik és tuskok. szerintem ezért a független, erős, szuverén nemzeti politika eredményes, országonként, gazdasági együttműködéssel max.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.07. 22:00:51

@Helyes Írás: "Ha a szétszerelt tankok alkatrészeiből netán jutna Ukrajnába is, az már nem a mi felelősségünk, hanem a cseheké. "

hát persze, háború idején közvetítőcégekenk eladni nem felelősség, csupán üzlet, nem? aztán csak az ostoba nem kérdezi meg háború idején, hogy ugyan mégis hova kerül majd ez a fegyver? annyira buták hogy nem tudták szerinted? vagy átverték őket és at mondták nekik , feketeafrikába megy?

mégis ostobaság azt az oroszországot magunkra haragítani, akik majd atomot építenek nekünk , meg akiknek majd súlyos pénzekkel fogunk tartozni.

"hogy Magyarország tankokat adott volna el Ukrajnának, akár direkt módon, akár cseh cégek közvetítésével"

egy kicsit le vagy maradva:
"Egy orosz hírügynökség megkérdezte a cseheket, megérkeztek-e azok a tankok, amelyekről a magyar kormány azt állította, hogy oda küldték őket. Nem érkeztek meg és nem tudnak semmilyen tankról - állítják a csehek. Ez teljesen ellentmond annak, amit a magyar kormány állított korábban. "

"Az orosz külügyminisztérium hivatalos oldalán augusztus közepén megjelent közlemény szerint Magyarország megsérti az uniós fegyverexport szabályait azzal, hogy egy közvetítőn keresztül T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügyminisztérium határozottan cáfolta ezt. A tárca szerint a harcjárműveket csak egy másik raktárba szállítják át, azok nem lépték át a magyar határt. Később azt állította a kormány, hogy Csehországba szállítják át a tankot.

Cikkünk megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki a tankokról. Azt írják, a Cseh Védelmi Minisztérium nyilatkozatával ellentétben a Magyarországon megvásárolt T-72 típusú harckocsik Csehországba szállításáról az illetékes cseh hatóságok tudomásul bírnak, arról a magyar társhatóságtól korábban tájékoztatást kaptak.

Vice magazin szerint a NATO fű alatt két forrásból is támogatja fegyverekkel Ukrajnát - kézenfekvő módon a még mindig jelentős szovjet haditechnikai készletekkel rendelkező kelet-európai országok arzenáljából. A cikk két gyanús beszerzést említ, az egyik a horvátok helikopterkorszerűsítési hulláma, melynek keretében gyorsan eladják a régi Mi-8-asokat, a másik meg a magyar Honvédelmi Minisztérium által egy cseh magáncégnek eladott 58 T-72-es.

A HM által sem igazán tisztázott ügylet amerikai olvasata elég egyértelmű: a magyar állam egy cseh cégnek adja el a tartalékban lévő harckocsikat (melyeket az Excalibur a HM állítása szerint az EU-n belülre passzolja tovább - ezt a nyilatkozatot a Vice szakírója nem ismeri, vagy nem hiszi el). A tankok így kikerülnek az államok közti fegyverkereskedelem szigorú monitoringja alól, és a magyar kormány moshatja a kezeit. Vajon a cseh hadseregnek kell? Nem, mert nekik is van tartalékban 90 darab.Akkor mégis hova máshová mehetnének, mint Ukrajnába? - teszi fel a költői kérdést a Vice. "
index.hu/kulfold/2014/08/29/valami_nem_stimmel_eltuntek_a_magyar_tankok/

"S ha valaki végiggondolja egy ilyen üzlet ügymenetét, akkor arra kell jutnia, hogy annak jóval a Donyeck-medencei harcok kezdete előtt kellett indulnia."

mert?

picur3ka 2014.09.09. 22:22:58

Még a tankok, már meg olyan harasztokt zörgetnek (ugyanazok), hogy 7000 amerikai zsoldos van átutazóban az országban.

hoplita 2014.09.10. 06:14:43

@picur3ka:
Jó felé tartatnak, borítékolom, hogy egy jó részük fekete nejlonba csomagolva jön vissza.
A szpecnazos önkéntesek nem iraki, meg afgán kecskepásztorok, legalábbis kiképzettség tekintetében.:)

picur3ka 2014.09.10. 21:50:03

@hoplita:

Áh, már az ukrán nagy falat is építik. Csakúgy megyünk belefele a demokrácijába meg a szabaccságba.
süti beállítások módosítása