Megszámláltattál − a magyar tragédia előérzete
2014. július 16. írta: AgentUngur

Megszámláltattál − a magyar tragédia előérzete

1914.jpg

„Nemzetietlen dolog eltéríteni a választók figyelmét az önálló bankról, önálló vámterületről, most, mikor ők ezért küzdenek és napszámról beszélni, cselédkérdésről meg kivándorlásról. És igazságtalan dolog is; hiszen éppen Darányi hozta meg most a cselédtörvényt, csak még alkalmazva nincs; a kivándorlás rendezésére pedig új törvény van és kormánybiztos és kitűnő szerződés a Cunard-Line-nak és (…) kivándorlási palota is épült Fiuméban. (…) Ha pedig Andrássy az ő grófi magaslataiból pártatlankodni akarna és azt mondaná, hogy ő a gyülekezési szabadságot tiszteli és ami nekünk szabad azt másnak is szabad és efféle dolgokat, hát meg kell neki magyarázni, hogy más az a gyűlés, amit mi hívunk össze, mert az hazafias és más ezeknek a dolga, akik darabontok és cucilisták. Az ilyen szövetséget nemhogy tűrni nem kell, de eltiporni nemzeti kötelesség. Ha pedig vonakodnék, hát azt is hozzá lehet fűzni, hogy végre is a 48-é a többség a Házban és mi bármiben le tudnók szavazni, ha akarnók.  Így szóltak azok, akik érdekelve voltak az alföldi kerületekben; a többit ez a mozgalom kevésbé érdekelte, hiszen még három teljes esztendő van a mandátumok lejártáig. Ki gondol ilyen távoli időkkel?!  Az újonnan összegyűlt képviselők ezekkel az eseményekkel és gondolatokkal üdvözölték egymást. (...)

Távolabbi történések nem kerültek szóba. Igaz, hogy semmi világrengető esemény nem történt a közelmúltban. Inkább tünetszerű dolgok.

Susákon, Fiume testvérvárosában nagy szokolista ünnep volt, hol szlovének és csehek ölelkeztek a horvátokkal. Nem sokkal azután zavargás tört ki Krajnában; véres összeütközések szlovének és németek között. De hát ez Ausztriában van; ez minket nem érdekelhet. Az se nagyon, hogy Horvátországban a bánt és a vicebánt inzultálják, úgyhogy már Zágrábban is detektívek őrzik.  A karlócai szerb pátriárka választásáról sem esik szó, pedig két ízben kellett a megválasztottól a királyi megerősítést megtagadni, amíg végre olyan pátriárkára szánták reá magukat, akit az állam elfogadhatott.  Mindez itt körünkben történik vagy a szomszédban.

Ami külföldi hír, az már csak annyi, mintha panoráma volna, amit érdekes lehet végigszemlélni, de valóságnak úgysem vesz senki. Igen, az angol hadiflotta Revalban járt. Ó? Valóban? Ez az angol-orosz békülés tüntető aláhúzása. Ugye? Igazán? A bolgár csapatok megszállták a nemzetközi vasútvonalat. Vajon miért? Csak nem akarnak belekötni a törökbe!?  Ugyan dehogy! (…)

Az angol lapok mind sűrűbben írnak arról, hogy „Ausztria” annektálni fogja Boszniát.  Ilyen buta beszéd! Először is Ausztria ebben nem rendelkezik, hanem csakis Ausztria és Magyarország! És ha még ezt sem tudja az az ostoba angol, akkor mit érthet, amit különben firkál? … Különben is ki gondol ilyenekre?! – Te igen? – Ugye nem és én sem és senki! És béke van mindenütt. (…)Hát akkor minek okvetetlenkednek azok az angol újságírók?!

Ebből a számos témakörből válogathatott az, aki szeptember 22. reggelén a képviselőház folyosójára jött; tárgyalhatta bármelyiket bármilyen módszerrel (…) mindegyikhez hallgatót és helyeslőt is találhatott, föltéve, hogy abban a gondolatkörben maradt, amit vázoltunk.  Mert a magyar politikus roppant önálló gondolkozású, de nem szereti, ha valaki önállóan gondolkodik.”

*

Az Erdélyi Trilógia első kötetében, (Megszámláltattál…1934) írta le ezeket a sorokat gróf Bánffy Miklós erdélyi író, földbirtokos, volt magyar külügyminiszter.

Az első világháború előtti években vagyunk, amikor a sokáig stabil nemzetközi rendszert súlyos válságok rázták meg, Magyarországon pedig felerősödtek a nemzetiségi mozgalmak. Az ország presztízse, sajtója a meghatározó hatalmak közvéleménye szemében sokat romlott, de nem baj ez, gondolták sokan, eb ura fakó!

Magyarországról, európai összehasonlításban egyébként meglehetősen igazságtalanul, olyan kép alakult ki, mint valami kivételesen problémás ország, a nemzetiségek súlyos elnyomója. Ezt a képet Belgrád és Bukarest, meg persze a cseh emigráció nagy ügyességgel festegette, miközben az első kettő sokkal rosszabbul bánt saját nemzetiségeivel. A Trianon felé vezető út megnyílt, beértek mind külső, mind belső feltételei.

Közben a magyar politikai elit süketet és vakot játszott, se a külső, se a belső kihívásra nem tudott megfelelő válaszokat adni. A többség észre sem vette, hogy mekkora a baj. El volt foglalva a napi politika apró-cseprő küzdelmeivel, sütkérezett saját nagyságában, élvezte a parlament gyönyörű új épületét és alapvetően úgy érezte: minden rendben van.

Néhány nagy formátumú egyéniség, mint például Tisza István kivételével nem ismerte fel, hogy Magyarországot ellenségek veszik körbe, akik felosztására törnek. Sokan például őszintén azt hitték, hogy Románia szövetséges ország, miközben Bukarestben Erdély elfoglalását tervezgették, hármasszövetség ide vagy oda.

A Kárpátokon túl, ahol hisznek a geopolitikában, tudták: a szövetség, kérem, mindig egy papír. Ha a nemzeti érdekek úgy kívánják, ki lehet dobni a fecnit az ablakon. Egy emberöltőn belül kétszer meg is tették, sikeresen.

Budapesten viszont nem látták, hogy a világ változik, és bizony nagyon alaposan figyelemmel kellene kísérni, ki mit csinál. Kellene tán költeni a hadseregre, mert az véd meg, foglalkozni azzal, ki mit gondol rólunk, mert a presztízs számít. Hogy a nemzetiségek egy részével, például a horvátokkal vagy a szászokkal akár ki is lehetne egyezni, kemény kompromisszumokkal, de végső soron a hosszú távú magyar érdekekért. És persze hogy a belpolitikában is csökkenteni kellene a feszültséget, nem növelni, mert a szembenállás bizonyos szintjén túl már a nemzet gyengül.

*

Bánffy Miklós manapság nyolcvan éves sorai egy több mint száz évvel ezelőtti korról nem arra valók, hogy bármiféle párhuzamot vonjunk a mával. Természetesen senki sem tör a mai Magyarország felosztására, szomszédságunk jó része még mindig az előző felosztást emésztgeti.

De azért azt nem árt észrevenni, hogy a geopolitika nagy fogaskerekei megint beindultak, a még mindig nyáriasan kék ég változik és egyre sötétedik körülöttünk. Mert a boldog békeidőket (igen, most az van!), gyorsan felválthatja valami más, ahogy száz éve, 1914 nyarán is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr966510255

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az elmúlttízév: a honvédelem elvesztegetett évtizede 2014.09.01. 08:54:08

„In­kább egy­he­ti plusz nyug­díj, mint újabb fegy­ve­rek!”(Kortárs magyar miniszterelnök ahonvédelmi büdzsé csökkentéséről.*) Legalább fél éve tart a polgárháborús-háborús feszültség Ukrajnában. Hogy mit lépnek erre a szomszédok? Románia 700 millió...

Trackback: Megszámláltattál − a magyar tragédia előérzete 2014.07.16. 12:26:02

A geopolitika nagy fogaskerekei megint beindultak, a még mindig nyáriasan kék ég változik és egyre sötétedik körülöttünk. Mert a boldog békeidőket (igen, most az van!), gyorsan felválthatja valami más, ahogy száz éve, 1914 nyarán is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 12:20:42

Ez most nagyon elkél ide (link), ugyanis az előzetes ostobaság nem mentség az utólag, más által elkövetett, sokkal nagyobb bűnre. Én jobban megfontolnám a rendezésnek azt a módját, amit időszerűen erőltetnek.

Ha ugyanaz az Erőspista kétszer is helybenhagy a kocsmában, harmadszorra már gyanúsnak találnám, ha meghív egy sörre.

www.youtube.com/watch?v=qHl6p0xR_kE

Doberdo 2014.07.16. 12:43:57

Hah: "Agent Ungur" felfestette a harmadik világégés
lehetőségét ? És mit tesz ez ellen Orbán ?

delphinus 2014.07.16. 13:21:14

@Bell & Sebastian: Nem világos a történetben, hogy miért pont Angliától várták el, hogy nekik adja Palesztínát, ha egyszer egyik nagyhatalmi szereplőnek ugyanannyira nem volt jogalapja az ajándékozáshoz mint a másiknak, egyszerűbb lett volna a győztes hatalomhoz fordulni, akit addig teljes gőzzel támogattak. Ha csak ez volt a bajuk.

Printyő12 · http://howtoviewprivateinstagramphotos.blogspot.com 2014.07.16. 13:27:28

Nagy engedmények a nemzetiségeknek, és nézzük meg hol vagyunk most, a elnyomott nemzetiségek, jobban elnyomják a jelenleg Ő országuk által vezérelt területein lévő mi nemzetiségeinket, szép mondhatom.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 13:36:01

@delphinus: Talán azért, mert a végső soron a krími háború is Jeruzsálem fennhatóságáért folyt, ahol is vesztettek az oroszok és a francia-angol-török szövetség győzött. A franciákhoz nem fordulhattak, az oroszok kikapcsolását a németek és amerikaiak közösen oldották meg, Lenin és Trockij ledobásával, a SZU létrehozásával.

Utólag így is lett (jó helyen kopogtattak), mert az angol ellent állás feladása után jöhetett csak létre a zsidó állam, az is igaz, egy kicsit később. Gondoljon a tengeri blokádra, az angolok visszafordították a telepesek hajóit.

Palesztina (Jeruzsálem) -nem mindenki számára láthatóan- angol befolyási övezet volt.

vizipipa 2014.07.16. 13:36:43

Nekem is az a véleményem, hogy gyűlnek a viharfelhők.

A 1. vh. is régóta érett, mindenféle időpontok elhangzottak már (utólag), 1895-től kezdve. Az első (1904), majd a második (1911) marokkói válságot is szívesen emlegetik.

A 19.-20. sz. évfordulója nagyon fontos periódus volt. Érdemes vele többet foglalkozni. Egészen meglepő dolgok is kiderülnek. Pl. a magyarok Horvátországi asszimilációja és az ellene folytatott harc, Julián Egyesület.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 13:44:59

@Printyő12: Cigány nemzetiség nem létezik, igény sincs rá.

___________________________ (törölt) 2014.07.16. 14:18:26

"Magyarországról, európai összehasonlításban egyébként meglehetősen igazságtalanul, olyan kép alakult ki, mint valami kivételesen problémás ország, a nemzetiségek súlyos elnyomója"

Igen, ezt én sem értem pontosan. Például a csernovai tragédiában szlovák csendőrök lőttek szlovák parasztokra, magyar ember nem adott ki tűzparancsot. Ehhez képest a fél világsajtó elkezdett hurrogni, hogy a magyarok ölik a szlovákokat. Valahol azt olvastam, hogy például az amerikai szlovákság el tudta érni a pápánál, hogy járjon közben Hlinka felmentéséért. Mivel nem arról híresek, hogy nagyon gazdag vagy befolyásos emberek lennének, nyilván emögött egy dolog lehet: nagyon kemény összetartás, és egyesült erővel kifele lobbizás. Nekünk valahogy pont ez nem megy.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 14:35:38

@Shenpen: A szóban hörgő probléma bizony fennáll.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 15:25:10

Egyébként csak arra várok, mikor tűnik fel valakinek, hogy bármilyen végkimenetel esetén az ütközőzóna szerepét kapjuk. Hogy kitől? A győztes féltől. A Habsburg demo változat túl jó lett, még a végén precedenst teremt, Ausztria mindig is német övezet volt. Ugyanakkor a szatellit -változata (N.-Mo.) sem maradhatott, egy lengyelekkel összeérő középhatalom együtt már nagyhatalom.

Ha a központi hatalmak nyernek (mert például az olaszokat és románokat nem tudja az ANTANT átugrasztani, akkor is egy tördelt kicsikből álló (hogy egymást is buzerálják) ütköző-védőzónát hozott volna létre a győztes fél Európa és Oroszország / Balkán közé. amely törekvés természetesen fordítva is fennáll.

Ágyútölteléknek kellettünk csak vagy négercsók keltetőnek, amióta itt vagyunk. Akárhogyan is lett volna, a malac nem repülhet, még ha szárnya is nő.

picur3ka 2014.07.16. 15:40:33

@Doberdo:

És ha már meg is kezdődött?

Nem firtatják ugyan, csúfos történet, de komoly népirtás folyik éppen a szomszédban.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 15:51:36

A Megszámláltattál... -utalás innen nézve jogos, a magyar birodalomnak egy időre lőttek. Filoszemita olvasatban meg pont lejárt a tiltás, a németeknek csak összejött az éppen aktuális birodalom összegründolása, hacsak nem leszünk (együtt) legújabb csillaga az amerikai lobogónak.

A birodalomstop történelmi előzménye közismert, templomrombolás és száműzetés, folytatólagosan elkövetett kegytárgygyalázás.

Ácsi! Több rákkendrolt az Örömódába!

___________________________ (törölt) 2014.07.16. 16:21:58

@Bell & Sebastian: azért ez valószínűtlen, hogy egy győztes Ferenc József vagy Boldog Károly feldarabolta volna a saját birodalmát. Az vágási, hogy a német-osztrák nép valóban szerethetett volna ilyen ütközőzónát, de abszolút nem esélyes, hogy ezt odafent is támogatták volna. Hiszen Ferenc József inkább terjeszkedni akart, Bosznia bekebelezése stb.

Tehát azt történt volna, hogy a monarchia fennmarad, de a nemzetiségek egyre jobban mozgolódnak, lázadoznak, egyre nehezebb elfojtani, cseh katonák nem hajlandóak lőni a szerb lázadókra meg ilyenek, szóval ilyen nehezen kormányozható, kaotikus időszak. Aztán vagy megegyezés, vagy általános vérfürdő.

Bell & Sebastian 2014.07.16. 17:22:55

@Shenpen: A folytatásod revánsba is cserekereskedelem útján csöppentünk, valamit-valamiért.

Segédnép státuszban, a birodalom magjának kiszolgálóiként. A hegylakó viadalban semmiképpen sem maradunk talpon, választást is csak abban engedtek, hogy melyik rosszat óhajtjuk?

Ha jól figyelt, egyértelmű, hogy kik báboztak itt népekkel, földrészekkel. Ide nem osztottak lapot.

De ha nem hiszi, induljon ki abból, amit az ablakon kinézve lát. Felforgatók kérdése csupán, éppen hol üti fel a fejét az úgynevezett szabadságvágy.

incze 2014.07.16. 22:07:32

"egyre sötétedik körülöttünk"

nem "körülöttünk" sötétedig egyre, hanem itthon van egyre sötétebb. egy koncepciótlan (a szabadrablás nem koncepció), hepciáskodó szaroslábú parvenü csoport megpuccsolta az országot, és még azt is elvárja, hogy szeressék, "több tiszteletet".

Na ne.

S=klogW 2014.07.16. 22:32:28

Ha nem születik meg az autonóm Székelyföld 2020ig, el fog tűnni a magyarság Erdélyből az azt követő évtizedekben. Ha pedig Erdélyből eltűnik a magyarság, a románokat nagyon hamar újra a Tiszánál üdvözölhetjük.

Szúrófény 2014.07.17. 11:10:06

„Századokon keresztül a magyar a hízelkedéshez szokott, amibűl honosaink nagy részének önmaga túl¬becsülése, gőgje s hiúsága támada: az igaz egyenes szótúl pedig elszokott...
„A közrestség nem engedi, hogy ott keresse a hibák gyökerét, ahol azok valódi fészke van, tudniillik saját szánakozásra méltó tudatlanságában s a legvilágosb oknak sem elegendő gőgjében." Széchenyi.
Ma is ez van!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.18. 08:49:11

@Printyő12: Mármint úgy érted, hogy ma jobban el vannak nyomva a határon túli magyarok, mint a történelmi Magyarországban a szlovák, román, szerb stb. nemzetiségek?

Pontosan hány szlovák, román, szerb nemzetiségű képviselő ült a magyar Országgyűlésben? Hány etnikai pártjuk működhetett? Volt egyetem, ahol a saját nyelvükön tanulhattak?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.18. 09:08:59

@Counter:

A kor általános normáihoz mérten anno mi sokkal jobban bántunk a kisebbségeinkkel, mint a kor általános normáihoz mérten ma bánnak a magyarokkal az utódállamokban. Ez szerintem vitathatatlan.

gyalog.galopp 2014.07.18. 10:40:45

@Counter:
"Pontosan hány szlovák, román, szerb nemzetiségű képviselő ült a magyar Országgyűlésben? Hány etnikai pártjuk működhetett?"

A kérdésed elképesztő tájékozatlanságról, primitív világszemléletről tanúskodik.
Az mért nem kérdezed, hogy volt -e nekik saját internet hálózatuk?

picur3ka 2014.07.18. 12:43:08

@Counter:

Aki nem nyomja el a kisebbségeit, azok azt eltapossák, ez a történelmi tanulság. A történelem pedig világosan bizonyítja, hogy ez a kérdés értelmetlen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.18. 15:22:30

@bbjnick: Ez az állítás legalább vitaképes.

Maga szerint mik azok az "általános normák"?

@gyalog.galopp:
1. Az állítás, amelyre válaszoltam, úgy szólt, hogy a ma élő határon túli magyarok jobban el vannak nyomva, mint az 1910-ben a Magyar Királyságban élő nem magyar nemzetiségek.
Az összehasonlítást is csak olyan területen tettem meg, amelyek akkor is, ma is léteznek, pl. a politikai pártok szervezése, a parlamenti képviselősködés, a felsőoktatás stb.

2. Majd szólj, ha a minősítgetésnél hatékonyabb eszközét is felfedezed a vitatkozásnak.

@picur3ka:
1. Maga szerint Svájcnak van jövője? Úgy hallottam, csupa-csupa kisebbségből áll: olaszok, németek, franciák, meg a hülye nevű rétorománok. Legalább a rétorománokat el kéne nyomniuk!

2. Tehát az összeurópai kisebbségvédelmi törekvések, amelyeket Magyarország is támogat, tulajdonképpen egész Európa eltaposását segítik elő?

picur3ka 2014.07.18. 16:18:57

@Counter:

"1. Maga szerint Svájcnak van jövője? Úgy hallottam, csupa-csupa kisebbségből áll: olaszok, németek, franciák, meg a hülye nevű rétorománok. Legalább a rétorománokat el kéne nyomniuk!"

Lehet. Bele kellene néznem a részleteibe.

Viszont anélkül is tudom,, hogy nem hasonlítható össze, mert pl:

- szövetségi formáció
- gazdag
- pénze mocskos történelmi pénzek mosásán virágzik, tehát szándék a szétszedésére valószínűleg nem lesz
- ilyen hülyeségeket, mint nálunk van, nem csinál: bepecsételi a roma útlevelébe, hogy koldus például,
ez mondjuk pár széz éve volt, de a romákra ott, amikor megjelentek, simán kilövési parancsot adtak ki.

Önmagától is előállhat a helyzet, hogy az, akinek külön identitása és ilyen jogai vannak, külön szeretne válni(lásd például flamandok-az nem is ország valójában), de általában kell és gyakran jelen van egy külső, pénzelő, támogató, felbújtó erő. Az ok tehát gyakran más, de a kisebbségek az eszköz országok szétcincálására.

"2. Tehát az összeurópai kisebbségvédelmi törekvések, amelyeket Magyarország is támogat, tulajdonképpen egész Európa eltaposását segítik elő?"

Potenciálisan, egyértelműen igen.

Mondjuk eddig országokról beszéltünk, Európa egy kicsit más, de igen, ha valaki egy háborút akarna kirobbantani most Európában, simán megtudná tenni nacionalizmus/rasszizmus gerjesztő propagandával, lásd Jugoszlávia, Ukrajna.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.18. 17:08:37

@picur3ka: 1. "Mondjuk eddig országokról beszéltünk, Európa egy kicsit más, de igen, ha valaki egy háborút akarna kirobbantani most Európában, simán megtudná tenni nacionalizmus/rasszizmus gerjesztő propagandával, lásd Jugoszlávia, Ukrajna. "

Bezzeg a régi szép időkben, amikor még boldog-boldogtalan úgy nyomta el a kisebbségeit, ahogy csak érte, erre nem volt mód! Tanúskodni hívom Ferenc Ferdinándot, ő csak tudja.

2. "2. Tehát az összeurópai kisebbségvédelmi törekvések, amelyeket Magyarország is támogat, tulajdonképpen egész Európa eltaposását segítik elő?"

Potenciálisan, egyértelműen igen.

Tehát akkor Magyarország egy összeurópai háború kirobbantásán munkálkodik azzal, hogy tüzeli a határon túli magyarok magyar nacionalizmusát?

picur3ka 2014.07.18. 17:22:55

@Counter:

Most direkt értetlenkedsz, ezért hagytad ki azt a részt, ahol ezt a kérdést már eleve megválaszoltam.

A mai szép időkben is jól elnyomja a kiebbségeit sok ország, ez csak így van. Sokkal jobban, mint mi akkor, mellesleg.

Mo. kisebbség támogatása nem támadó, hanem konzekvenciális, s mint olyan védekező, viszont eső után köpönyeg, már szinte mindet kiirtották, aszzimilálták. Ennek fényében még mindig a románok és egyéb tömeggyilkos népek jogairól értekezni botorság.

picur3ka 2014.07.18. 17:29:19

@Counter:

Európa egészét nyilván a transzkisebbségekkel lehetne lángba borítani hasonló módon, de mint tudjuk, elég egy jó helyi szikra is egy nagyobb méretű háború kirobbantásához.

Ami szerintem újszerű a mai Európában ebből a szempontból, az az egzotikus kisebbségek kulturális jogai, mely kettős jogrendszert és elbírálást mutat.

Ez eljuthat egy olyan pontra, ahol az egységes jogállam megszűnik. Magában foglalja annak lehetőségét, hogy mielőtt ez az anarchikus állapot bekövetkezne, polgárháború robban ki.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.18. 19:38:25

@picur3ka: "románok és egyéb tömeggyilkos népek"

Úgy tudom, a konzervatív és keresztény álláspont ún. "szilárd, elvi-morális alapokon" állva utasítja el egész népek és nemzetek kollektív bűnösségének már a puszta lehetőségét is.

picur3ka 2014.07.18. 21:02:31

@Counter:

Kérdés: trollkodsz vagy nem értel nyelv?

Mert ez az álnyelvészkedés engem nem érdekel:

"A jogászok sztrájkoltak." - Az, aki azt hiszi, hogy ez az állítás azt jelenti, hogy minden jogász ott volt, az súlyosan retardált.

Általában csak rasszkártyás, kötözködő troll. Készen a polcról, mindig beilleszthető sablon.

---
Igen, mondja. És a judeizmus mit mond erről, azt tudod?

Ne keverjük össze a felebaráti szeretetet, a jótékonyságot, az empátiát az öngyilkossággal.

Az öngyilkosság szintén bűn a keresztény tanítás szerint. Sátánista és egyéb szektákat nem kell idekeverni.

Másrészt, országoknak ellenségei vannak. Ebben a kontextusban, teljesen mindegy, egy egyedi fickó mit gondol és tesz. Az ország, ahogy van, az ellensége egy másiknak, ahogy van.

Az ellenségeinket pedig, akik 100 éve módszeresen irtanak bennünket lehet tisztelni, lehet megbocsátani nekik, de szeretni őket és megbízni bennük butaság és öngyilkosság.

légügyi megfigyelő 2014.07.19. 20:17:33

A megszámláltattál, és folytatása, a könnyűnek találtattál sokkal közelebbi tragédiát vetít előre: a jelenleg regnáló álkeresztény-álkonzervatív-álmagyar hatalom- és pénzéhes kompánia gyengíti le az országot (uruszágot), miközben a konzervatív, keresztény és vérmagyarok tapsolnak neki.

Nem kell ide világégés, hamarosan egy lepkefing is megingat bennünket, magyarokat, Magyarország polgárait, a hazánkat, mert a piócahadat hagyjuk a nyakunkon. És ebben legnagyobb a keresztény-konzervatív-főmagyar körök bűne, mert ők csak fel kellene ismerjék a hamis prófétákat.

Aki meg világégést akar, az talán próbálja ki, milyen a háború, aztán elmélkedjen az elkerülhetetlenségén.

(Gyűlölöm azt, aki telt kupa mellett háborút emleget és lélekölő diadalt, ám kedvelem azt aki bölcs, és Aphrodité meg a Múzsák szent adományairól zengve szeretni tanít)

picur3ka 2014.07.19. 21:50:06

A levegőfelelős! Várjál, elcsukom az asszonyt, így ni.

Persze, csak a bor és szerelem kedvelő Anakreón olvtárs, egyik szigetről a másikra emmigrált folyton, míg az ottmaradó férfiak harcoltak a sziget jövőéjért, teccik érteni?

légügyi megfigyelő 2014.07.19. 22:00:49

@picur3ka: hát ez borzasztó..., már ha így volt. Nem volt Anakreon véletlen egyéb ügyben is fikázható?

Megjegyzem másról (is) szól a komment.

picur3ka 2014.07.19. 22:05:57

@légügyi megfigyelő:

Azt nem tudom. Már régen foglalkoztam vele.

Induljál! Minden állampolgár választható. Másképp hogy gondolod?
süti beállítások módosítása