Aki semmiben nem hisz, az annyit is ér
2014. június 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Aki semmiben nem hisz, az annyit is ér

hitt.jpg

„Minden ideiglenes: a szerelem, a művészet, a Föld, te meg én.” (Frédéric Beigbeder)

A minap tartott reklámadó-ellenes, sajtószabadság- és Origo-párti tüntetés kapcsán újra felszínre került egy olyan ellentét, ami a jelenlegi nemjobbos, nemszélsőjobbos közeg inherens megosztottságát tükrözi. Az első idei kánikula közepén tartott tüntetésre ismét kevesen mentek el; ismét ugyanaz a néhány, elmúlt évekből már ismert hivatásos aktivista arc tűnt fel; és ismét ugyanazok kritizálják őket a saját köreikből − nagyjából annak mentén, hogy a tüntetés ciki, a megvalósítás még gázabb; meg egyébként is, kevesen vannak, tehát az ilyen aktivistáskodás úgy, ahogy van, bénaság.

Ezek a viták évek óta folyamatosak ezekben a közegben − és emögött egy jóval mélyebb probléma húzódik meg. A probléma már ott kezdődik, hogyan is hívjuk ezeket a köröket: liberálisok? Baloldaliak? Újliberálisok? Újbaloldaliak? Jobboldaliak, nem magyar értelemben véve? Egyik sem? Vagy mindegyik egyszerre, amilyen kedvük éppen aznap van? Az a helyzet, hogy úgy tűnik, ők maguk sincsenek tisztában saját világnézeti felfogásukkal, önmagukkal és a világban betöltött helyükkel. Sőt, mintha irtóznának, vonakodnának attól, hogy önmagukra, saját identitásukra találjanak, megtalálva a helyüket, berendezkedve egy életre. Persze, tudom, általánosítok. Ráadásul az a poszt-posztmodern, technologizált, jóléti, dekadens urbánus valóság, amiben léteznek − és létezünk −, kiváló táptalaja ennek az életérzésnek.

Milyen is ez a poszt-posztmodern életérzés? Rezgés és lebegés: identitások és megközelítések random változtatgatása; kőkemény kritikai szellem és mindent, a kritikusságot is elsöprő irónia; néha szinte bolsevik vagy fasiszta mértékű élcsapat-mentalitás és igazsághirdetés vagy éppen totális relativizmus; yuppie nemtörődömség vagy elemi erővel feltörő baloldali társadalmi érzékenység; állandó szerepjáték és naponta, sőt, percenként változó élményekre és szenzációkra való vágyakozás; kielégíthetetlen információéhség, amit jól táplál a közösségi hálók folyamatos infóözöne. Mindez állandóan ütközik a tudat legmélyén mindvégig szunnyadó, kivonulás iránti vággyal. Ami soha nem következik be. Nincs kivonulás, de nincs egy pillanatnyi kikapcs sem. Minden ideiglenes, semmi sem állandó. Nincs leállás, nincs megállapodás. És mivel nincs megállapodás, ezért nem lehetséges a szemlélődés, a feltöltődés, és végső soron a kiteljesedés sem.

És még valami hiányzik: a hit.

Nem csak a vallásosságra gondolok, amit nyilvánvalóan továbbra is a nép ópiumának tartanak, legyenek akár újmarxisták, akár egyébként megrögzött baloldalellenesek.

Hiányzik a hit, bármiben.

A napokban Kalotaszegen barangoltunk, fatornyos öreg templomokat jártunk, pókhálós tornyokba másztunk fel, sok száz éves falpingálásokat, egyszerű népi bölcsességeket és naiv hitvallásokat bemutató szőtteseket nézegettünk. Összefutottunk helyi magyar, református lelkészekkel: kemény, határozott férfiak és nők, mind fiatalok, tele gondolattal, ötlettel, közösségi érzéssel, szolidaritással, tettvággyal, küzdőszellemmel, bizalommal és önbizalommal. Vagyis hittel. A világ végén, murvás-földes utakon elérhető falvakban; egy életet feltéve pár tucat, pár száz magyar falusi ember életének, hitének, szellemének, önazonosságának, identitásának megvédésére, megőrzésére, ápolására.

Ehhez kell a hit.

Sőt, mindenhez kell a hit. Anélkül nem fog menni semmi.

Lehet hinni önmagunkban. Lehet hinni a saját közösségeidben. A nagyvárosban. A faluban. A civil szférában. A pártban. Vagy a szabadságban, remélhetőleg.

Lehet hinni egy isteni örök igazságban, Magyarország feltámadásában. Lehet hinni a szebb jövőben.

Lehet hinni az állandó, végtelen történelmi progresszióban. Lehet hinni az emberi jogok mindenekfelettiségében.

Lehet hinni abban, hogy az állam mindent megold. És abban is, hogy az állam a megoldás akadálya.

Lehet mondjuk hinni a polgári Magyarország megteremtésének lehetőségében is.

És persze lehet hinni a hatalomban is, ha valaki erre akarja feltenni az életét.

Mert legalább mindegyik gondolkodást feltételez, ami nélkül nincs cselekvés. Cselekvés nélkül pedig nem lehetséges a változás. Sem az életünkben, sem a közösségeinkben, sem a közéletünkben. Változás nélkül pedig az marad, ami most van, amit más, hittel (avagy önhittséggel) rendelkező cselekvők alkotnak önmaguk, saját köreik és a passzív tömegek számára. Aztán lehet rá nyomni egy lájkot vagy diszlájkot.

Az annyit is ér.

Mint az élet, bármifajta hit nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr146297809

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Origóban az apologéták 2014.06.12. 19:48:53

Szimpátiatüntetés kezdődött az Origo szerkesztősége előtt Sáling Gergő, a lap volt főszerkesztője mellett. Több mint ezren gyűltek össze a Dob utcában, többen fekete ruhát viselnek. A demonstrációt a Facebookon szervezte a Kettős Mérce. Korábban rés...

Trackback: Aki semmiben nem hisz, az annyit is ér 2014.06.12. 12:26:01

Mindenhez kell a hit. Anélkül nem fog menni semmi. Hit nélkül nincs cselekvés. Cselekvés nélkül pedig nem lehetséges a változás. Sem az életünkben, sem a közösségeinkben, sem a közéletünkben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.12. 13:12:13

Ne hagyd, hogy definiálatlanul sodródjanak a nihilzmus felé, Gellért! Definiáld őket, különben nem tudod beskatulyázni sem, csak bullshitelni róluk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.12. 13:21:42

Coelho-epigonságig zülleni, ez már teljesítmény?

jan 2014.06.12. 13:22:15

Hát Gellért... arcpirító, hogy ezt a posztodat annak a közegnek a fikázásával indítod, amelyik legalább vette a fáradságot, és kiállt néhány nagyon fontos dolog mellett, amiben erősen hisz, úgymint: sajtószabadság, a hatalmi önkény elutasítása, tisztesség, igazmondás stb.

És akkor mélyebben: az egészséges életszemlélethet hozzátartozik a hit is, meg a kétely is, felnőtt ember csak úgy lehetsz, hogy megvan benned mindkettő. Hidd el, a kalotaszegi refi hőseidben is ott van a kétely (Makkai Sándor életútját alighanem ismered), és az általad (ön)ostorozott közegben is ott van a hit, hiszen ha nem lenne, nem mozdultak volna meg tüntetni egy verőfényes strandolós hosszú hétvégén.

Yorik 2014.06.12. 13:54:39

Nem igazán látom a felcímkézés szükségszerűségét. Egy életre berendezkedni, azt meg pláne miért kellene? A politikusaink különösen nagy mesterei a nemberendezkedésnek, elvtelenségnek, populizmusnak, elrongyolva a kategóriákat, amikbe pozicionálják magukat. Nem csoda, ha ezeket a kifacsart jelentéstartalmú címkéket valaki vonakodik magára aggatni.

Amúgy meg a "hit" szónak többféle jelentése van, egyrészt jelentheti bizonyos a világról tett állítások megfelelő igazolás nélküli elfogadását, másrészt jelent szubjektív értékválasztást. A poszt elkülönítetlenül, összemosva használja a két jelentést (lehet hinni a történelmi progresszióban/lehet hinni a szabadságban), és mintha próbálna úgy tenni, mintha ezek az emberek semmiféle értéket nem vallanának magukénak.

Urfang 2014.06.12. 14:04:36

Ők legalább hittek valamiben Gellért. Valamiben ami közösséget formált belőlük és cselekvésre ösztönözte őket, hogy közösen kiálljanak azért amiben hisznek és a közélet elé tárják azt.

De te miben hiszel Gellért? Megszívod magad az öreg fatoronyban magaslati önhittséggel, majd a monitor posztmodern fénye előtt legépeled a n+1-edik gunyoros kommentárodat a másikokról? Akikre még egy rendes kollektív címkét se tudsz rátapasztani, bizonyítékául annak hogy valami nincs rendben velük? Aztán meghinted őket az unalomig ismert negatív jelzőkkel amik mindig csak a másikokban lelhetők fel és soha nem a mieinkben? És végül a diadalod tetőpontján megadod a kegyelemdöfést a másikoknak a hitetlenség forró billogvasával?

Te ebben hiszel Gellért?

Abba most ne is menjünk bele, hogy a mélyen hívő baráti média is ugyanúgy tiltakozott ez ellen, mint a szikkadt lelkű nihilista ifjak, mert ez csak megbontaná a mesterműved fenséges kristályszerkezetét.

A lényeg, hogy higgyünk valamiben, akár abban hogy ők nem hisznek és ezért mi vagyunk a jobbikabbak.

2014.06.12. 14:07:23

Én is ott voltam a tüntetésen. Jobboldali konzervatív vagyok, és csak pislogtam, hogy kikkel sikerült egy tüntetőnyájba terelnie ennek az aljas kádárista kurzusnak!

Lexa56 2014.06.12. 14:25:20

Hit az kell. De a hit nem azt jelenti, hogy politikai hatalommal és fizikai fenyegetéssel elpusztítani vagy legalábbis elhallgattatni mindent és mindenkit, aki másként gondolkozik, mint én. A hit azt jelenti: a hit alapján cselekedni akkor is, ha ez nem kedvező a számomra. Kiállni az értékeimért, vállalni akkor is, ha az nem hoz pénzt, hatalmat. Akkor is, ha olyanok hibáira kell rámutatni, akikkel egyébként szimpatizálok. A vallásos hit meg annyit jelent, hogy hitből cselekedni és Istenre bízni a döntést. "Nem erővel, nem hatalommal, hanem az én Lelkemmel" - hangzott már az Ószövetségben is. Egyébként oda silányul az egész, hogy a "cél szentesíti az eszközt". Még szerencse, hogy odaát mindenkinek egy mindent látó törvényszék előtt kell felelnie. Ott nem lesz kétharmad és manipuláció, csak igazság. Ott kiderül, hogy kiben volt hit és kiben nem, és ki az, aki csak köpönyegként használta és szégyenítette meg Isten nevét.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.06.12. 14:48:50

@jan: "annak a közegnek a fikázásával indítod" de hát pont arról szól a poszt (lásd a végén a felsorolást), h önmagában a hit valamiben több annál, mint amikor nem hiszünk semmiben. ennyivel a mindenkori tüntetők, bármi ellen is tüntetnek, többek annál, mint aki nem áll ki semmi mellett - mivel alapvetően azt se tudják, ők maguk hol állnak.

jan 2014.06.12. 14:56:35

@rajcsányi.gellért (ergé): de akkor meg azt nem értem, hogy pontosan mi a bajod ezzel a definiálatlan (nevezzük mondjuk budapesti fiataloknak vagy mittudomén) közeggel?

most, pünkösd hétfőn nem a református lelkészek, nem a békemenetesek (na ők aztán hisznek, reflektálatlanul), nem a gyurcsányisták, nem a regnumosok; egyszóval nem "a hívők" (ha jól értem a kategóriáidat), hanem éppen a "kétkedők" voltak azok, akik megcselekedték, amit kellett cselekedni

a hétfői tüntetés épp arról szól szerintem, hogy a bátor és tiszteletreméltó cselekvéshez nem kell vakhívőnek lenni; másként: attól, hogy reflektálsz önmagadra, még nem leszel cselekvésképtelen, sőt!

Virág et. 2014.06.12. 15:00:20

Ráesett a macska a bullshit-generátorra?

Urfang 2014.06.12. 15:07:09

@rajcsányi.gellért (ergé):

No de miért fáj neked a tüntetésük annyira, hogy késztetést éreztél rá jól leszólni őket? Legrosszabb esetben elérik azt (nem fogják), hogy a Mandinernek is több reklámbevétele marad és lesz pénz a kollégáknak erdélyi túrákon való hittel feltöltekezésre.

A képmutató politikusok végső diadala az, amikor az ember már a saját érdekével is szembemegy csak hogy a Pártot minden áron igazolja. Pedig a Párt még maga sem igazolta mire jó ez tulajdonképpen, összevissza beszéltek mindenféle kamu indokokról, Lázár a jó gyermekekkel takarózott, egy másik a rossz minőségű műsorokkal dobálózott, bár azt nem fejtette ki miféle minőségbeli javulást hozhat majd egy különadó, és a végén ezt is megkoronázták egy lex haverokkal.

Az ember azt se tudja melyiküknek higgye el a különböző magyarázatokat, de ezek után csak azért is védeni a hetet-havat összehordó politikusokat és inkább a tiltakozókon köszörülni a billentyűt, hát ehhez tényleg hit kell.

Olyan ember nincs aki semmiben sem hisz. Ők a sajtószabadság mellett tettek hitet, te a Párt mellett, mindenki hisz valamiben, nem kötelező mindenkinek ugyanabban, de attól hogy ők nem hisznek a Párt magyarázatában még nem jelenti azt, hogy nem hisznek semmiben.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.06.12. 15:12:12

@Urfang: "miért fáj neked a tüntetésük annyira, hogy késztetést éreztél rá jól leszólni őket?" nem szólom le őket, a véleményszabadság, a sajtószabadság, a szabadság elkötelezett híve vagyok, mandineres kollégáimmal egyetemben:
mandiner.blog.hu/tags/v%C3%A9lem%C3%A9nyszabads%C3%A1g

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.12. 15:13:10

@rajcsányi.gellért (ergé):

"a mindenkori tüntetők, bármi ellen is tüntetnek, többek annál, mint aki nem áll ki semmi mellett" --- írod.

Ez egy nagy butaság. A tömegnek nincs hite, csak hangulata. A hit személyes történet.

gyalog.galopp 2014.06.12. 15:39:13

@bbjnick:
Érteni vélem ergét, amit érteni vélek, azzal kivételesen egyet is értek.

Azonos hitű emberek is alkothatnak tömeget a hitük megerősítése érdekében, lásd vallási körmenetek, búcsúk stb.
Az is igaz, hogy a spontán tömegnek nincs hite, csak hangulata, vagy adott esetben indulata. Itt a tömegerő nem a fejből, hanem a gyomorból jön ( szimpla anyagi, egzisztenciális érdekek), ergé erre utalhatott, szerintem.

Jack Torrance 2014.06.12. 15:46:48

Hinni abban, hogy te akkor is jó ember vagy, ha egyre nyilvánvalóbban élsz az egykori elveid ellenében. Hogy nem csak egy eszköz voltál. Hogy nem egy hamis bálványban hittél. Hogy ha ilyen gyönyörű Mülleri-Coelhoi bölcsességeket írsz az felment a felelősség alól. Nem fog ez menni Gellért.

Füstös-Róka Giovinezza 2014.06.12. 15:54:48

Meggyőződésem, hogy a reklámadó elsősorban a kettő kereskedelmi televízió ellen irányul, másodsorban maga a reklám ellen. Ami így helyes, ugyanis ezeknél kártékonyabb valamit nehéz elképzelni. Nagy kár, hogy végül csak felhígították, jó szokás szerint.

Hit és hit (tévhit) közt azért van (nem csekély) különbség, kár összemosni mindent egy katyvaszba.

Attól, hogy a pincsikutya megugatja a Fidesz kitett, büdös gumicsizmáját, nem vagyunk előrébb. Attól se, hogy a kiegyensúlyozottság jegyében vakkant a karikás ostorra és sarló-kalapácsra is.

A pincsikutya hitét, azt nagyon hiányolom. A hit a Credo. Nem kell belelapátolni minden fűt-fát és Pilátust, mert nincsen benne. Tulajdonképpen alig valami van benne. De az legalább sziklaszilárdan.

Hogy micsoda? Pont ezt kellett volna megkérdezni Csaba királyfi csillagösvényének postaállomásán annak, aki még ezt sem tudja.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2014.06.12. 17:16:14

"Mert legalább mindegyik gondolkodást feltételez" - itt a hiba. A hit nem feltételez gondolkodást, ez a lényege, és ettől olyan veszélyes. A hit rendben van, ha amúgy van mellette gondolkodás is, de a hittel ÖNMAGÁBAN baj van. Sajnos kurvasokan vannak a világban, akiknek kizárólag hitük van, gondolkodni meg nem hajlandók, vagy nem képesek, vagy nem szabad nekik. A gondolkodás nélküli hit pedig dzsihádot, inkvizíciót, holokausztot, iskolai lövöldözéseket (a 2nd amendmentből könnyen levezethetően) eredményez. Lehet hinni, hogyne. De légyszi ne kelljen már.

Ergé, én téged olyan sokáig, tán egy évvel ezelőttig úgy tiszteltelek, úgy szerettem az írásaidat - ez most kábé betetőzte az elmúlt hónapok fejlődését. Szerintem nem én változtam ilyen gyorsan ilyen sokat. Marhára elszomorít, hogy még eggyel kevesebb emberrel tudok egyetérteni.

___________________________ (törölt) 2014.06.12. 17:46:39

Ugye a hithoz cél is kell. Most nem akarok nagyon genya lenni, de szerintem az itt vázolt réteget inkább érdekli az, hogy magát hűdehaladó színben tüntesse fel és ettől menőbbnek tűnjön, mint hogy valamit komolyan megváltoztasson.

OK, lehet, hogy ez kissé rosszindulatú elemzés, csak azt akarom mondani, hogy van egy ilyen dolog is, ez a "menőnek tartom magam mert harcolok az elnyomás ellen" c. műfaj, a romantikus lázadó, a Luke Skywalker, a gyengék és elesettek védelmező a csúnya sötét náááááácik ellen c. narcisztikus egotrip, ez még filmekben is bőven megvolt, Children of Men (Az ember gyermeke, magyarul), a V for Vendetta és a többi, meg a hülye Banksy grafittijei, szóval ez a popkultúrában is abszolút megvan, és ez mind mind ez a húdebátran a zelnyomás ellen harcoló narcisztikus egotrip, ez mind arról szól, aki csinálja, hogy ő milyen szerepben akar tetszelegni, és sohasem semmilyen igazi célről. Szerintem.

Ezek között ritka az, akit ennél több is érdekel.

gyalog.galopp 2014.06.12. 17:52:06

@Mr. Pither:

Szóval Mr.Pither a gondolkozásban hisz, hát ez is egy hit.:)
Mellesleg a hit nélküli gondolatok csapongóak, kiszámíthatatlanok semmivel nem kevésbé veszélyesek, mint a vakhit által szült gondolatok.

MR.Pither ne rágd má a gittet baszki, a lényegre koncentrálj!

___________________________ (törölt) 2014.06.12. 17:53:44

@Mr. Pither: pedig bizony van ez fordítva is, amikor túl sok az okoskodás és túl kevés a hit. Kár, hogy ezt nem érti, sokunknak mindennapi tapasztalat ez. Nagyon sok üzleti vállalkozásba nem mertek belevágni emberek, nagyon sok szép lányt nem mert leszólítani egy fiú, nagyon sok olyan ember nem tanult még egy szinttel tovább, nagyon sok felelős beosztásba kinevezést nem mertek elfogadni emberek, nagyon sok nagy célt és álmot adtak fel emberek, szóval nagyon sok jó dolog nem történt meg, mert túlokoskodták, túlrágódták, ezer és egy okot hoztak fel, hogy miért nem fog áááá úgysem sikerül, mert nem volt meg a hitük, a bizalmuk, sem magukban, sem valami másban.

Szerintem Gellért most Végh Antal régi "Mit ér az ember hit nélkül?" c. könyvére célzott és az ma is nagyon aktuális. Nagyon jó könyv, érdemes elolvasni. Arról szól, hogy a hit az, hogy akkor is dolgozni, akkor is tovább menni, ha minden esély ellene szól, nem adni fel a nehézségek miatt, százszor elesve is újra felállni, és mindig bízni benne, hogy a célt egyszer eléri az ember, akkor is, ha valószínűtlennek tűnik.

Mert bizony okosság optimizmus nélkül nem fordul tartós, kitartó cselekvéssé, abból csak egyhelyben ülés, elemzés, kritizálás lesz, nem alkotás.

Pelso.. 2014.06.12. 19:31:16

"Lehet mondjuk hinni a polgári Magyarország megteremtésének lehetőségében is." Meg a lottó ötösben is lehet hinni.

Melyek azok a gazdaságpolitikai lépések, mint nélkülözhetetlen alapok, amelyek alapjai lehetnek a polgári társadalom felé tendálásnak, - hazai értelmezésben?

program készítő 2014.06.12. 19:56:18

Akinek egy portál volt a kezében,és egyszer véletlenül írt valamit,azért tüntetni kell.Nem kell elvállalni azt a munkát,ha csak a saját érdeke,fizetése érdekli.A többi magyar polgárnak érdekeit,nem védte---ennyi.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.12. 20:14:47

Érdekes. Ha a sikerhez egység és hit kell, akkor a Fidsznek és a Mandinernek az csak jó, ha a nemfideszesek (segítek: így hívják őket) nagy részéből hiányzik a hit és az egység.

Ez a poszt így most ahhoz a korábbihoz hasonlít, amelyben a szerző a bátor nőktől várta Magyarország megmentését.

Az ellenzék ekézésével persze megvan a narancsfarok, ahogyan az aktivistához biggyesztett "hivatásos" (muhaha, ki itt a hivatásos?) jelzővel is.

gyalog.galopp 2014.06.12. 20:37:55

@Holger Hartland:
Na, ez is megjött menetrend szerint.
Szerinted van az ellenzéknek van hite(le) és ha van, mi az ?
Jó, tudom az ellenzék hiszi a demokráciát, a toleranciát, a kisebbségeket , meg ilyeneket. De most nagyon úgy néz ki , hogy ezekből nincs zsíroskenyér, a demokrácia éhezik, tehát a hithez kell a kenyér is meg a zsír is.
A francba, ezt a hülye népet!

Jack Torrance 2014.06.12. 21:50:05

@Szindbad: én azt hiszem, iszom még egyet

hanta boy 2014.06.12. 22:55:23

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában.

outtatime 2014.06.12. 22:59:27

álértelmiségi álnyafogás nyomokban bukolikával, csipetnyi nihilizmussal, de leginkább szemérmetlenül sok, értelmetlen - és valljuk be rossz - írásra fordított idővel. Ha azt írod szerintem a tüntetőket fikázók hülyék, az legalább őszinte egyenes, Te meg jössz itt haranglábakkal, meg libsikkel, marxistákkal...
én vagyok a hülye, mert elolvastam.

elgigante70 2014.06.12. 23:04:44

a hit az egyik legostobább, legidejétmúltabb, és legkártékonyabb hívószó manapság, amit mindenki csak arra használ, hogy önálló akarat, és egyéni gondolatok nélküli arctalan tömegeket megnyerjen a saját céljainak. ha valaki hisz istenben, vagy másban, és ez neki jó, az o.k., de ez magánügy. közösséget építeni belőle azonban nem lehet. tessék elkezdeni gondolkodni!

seahawks 2014.06.12. 23:28:19

Az iro oriasi tevedesben van(vagy demagogizal): a hit SOHA nem feltetelez gondolkodast. Pont ellenkezoleg: tiltja a szabad gondolatot, azt parancsolja hogy ne gondolkozz hanem higgy mert en mondtam. A hit a szellemi sotetseg melegagya.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.12. 23:34:21

Hiszem, hogy az előbb kamutizenegyes volt. Most kapcsoltam ki. Hiszem, hogy jól döntöttem. Hiszem, hogy videóbíró kéne.

nyiktonyeatszusztvujet 2014.06.12. 23:35:53

Igen erős HIT kell ahhoz ,hogy valaki az RTL-t ,Origót...független médiumként definiálja akár magában ,akár egy tömeg előtt.
Szóval a tüntetőknek igenis volt HIT-ük.Sőt ,csak az volt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.12. 23:42:40

Micsoda szar. Majdnem hinni kezdtem, hogy talán érdemes mégis nézni ezt a vb-t. Erre a nyitómeccsen 1-1-nél a hazai csapat kap egy kamutizenegyest. Nem baj: van hitem - hiszek benne, hogy így volt a legjobb, hogy már az elején kikapcsolhatom ezt a szart, és megspórolok egy csomó időt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.13. 00:17:20

@Holger Hartland: Ostoba. Nem tudja, hogy a szabálykönyvek, normák a bukott, kiüresedett, lézengő ballib köd-mentsvárai?

A valóságban élő tisztességes, becsületes, jobban teljesítő konzervatív ilyesmivel nem foglalkozik, hanem tudja, mit kíván a focivb dramaturgiája: hazai győzelmet a nyitómeccsen.
Ezért ha bíró, befújja a tizenegyest, ha focista, igyekszik hanyattesni. Ez a személyiség győzelme az üres intézményecskék, szabályocskák felett.

Ennyi az egész, és mindenki boldog, helyreáll az ősi törvény.

Maga meg fanyalog? A maga hérosza a senki által meg nem választott szabálykönyv fűrészpor-szövege; az enyém az erőtől duzzadó brazil sportoló, az okos japán bíró, a boldog szambatáncosnő.

Na.
Látjátok.

;-)

röhögő 2014.06.13. 00:49:17

@jm padilla: Köcsög barom az internet homályából.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.13. 01:21:00

@Counter: Dehogy látjuk. Már nem is nézzük.
Mi vagyunk a kivonuló B-középosztály. :)

Amúgy lehet valami ebben a hit-szövegben. Isteni jel, hogy már az első meccs bunda - milyen rossz lett volna, ha hetek múlva egy már majdnem végignézett vb-t rontottak volna el így! Megnéztem a híreket, végül a brazilok 3-1-re nyertek. Ez is jó. Ha egyenlítenek a horvátok, még meginoghattam volna, hogy esetleg valahol mégis van igazság.

Amíg nem lesz videóbíró, bojkottálom a focit. :)

röhögő 2014.06.13. 05:48:53

@Holger Hartland: Mi abban az érdekes, hogy 22 majom kerget egy labdát?

midnight coder 2014.06.13. 06:17:40

@jan: Ja. Hát végül is, ők is hisznek valamiben. Abban, hogy Orbán előbb-utóbb csak eltűnik valahogy, és akkor majd végre ők kerülnek oda a húsosfazékhoz.

midnight coder 2014.06.13. 06:18:49

@röhögő: Az, hogy van egy rakás olyan marha, aki ezt nézi.

midnight coder 2014.06.13. 06:36:29

Amúgy a postnak van igazsága, de a probléma ennél egy fokkal bonyolultabb.

Annak aki ma nem jobboldali, elég nehéz hinnie bármiben is. Higgyen a sajtószabadságban ? Ha valaki nyitott szemmel jár, láthatja hogy ez mennyire viszonylagos, és nem csak nálunk. Még a BBC is egyoldalú, erősen lejt a szerkesztőség ideológiájának irányába. Olyan hogy elfogulatlan sajtó, vagy szabad sajtó, nincs. Max. az van hogy van HírTV és van ATV.
Az Origó főszerkesztőjét kirúgták - ki tudja miért, de erősen kétlem hogy egy vacak kétmilliós korrupciós ügy miatt - a nokiésdobozok hazájában ez még uborkaszezonban is erősen mínuszos hírnek számít. Az RTL klubba sajtószabadságot belelátni jó nagy fantáziára utal. Free Maunika! Ne vicceljünk.

A demokráciában hinni pedig még inkább necces. A demokrácia arról szól, hogy 1000 8 elemis takarítónéni és egy akadémikus dönt arról, hogy épüljön-e új atomerőmű. Az akadémikusnak esetleg még csak-csak lehet saját véleménye - de az ő szavazata csak egyet ér. A 8 elemis takarítónőnek viszont se tudása, se információja, se a döntésre allokált ideje nincs arra hogy a dologról érdemben állást foglaljon. Mi alapján teheti meg mégis ? Az alapján amit a média sugall neki. És mit fog a média sugallni ? Azt amit a legerősebb lobbi, aki a legtöbb médiumot tudja megvenni. Na, ez a demokrácia.

Aztán van még az antirasszizmus, a bevándorás támogatása. Na jó, ebben épeszű ember nemigen hisz, de hátha. Ez ellen elég csak ránézni a kies Afrikára. Na, az a hely nem azért szar, mert sok a zebra. De jó kúra liberalizmus ellen egy-két év eltöltése cigánylakta területeken is.

Aztán lehetne még hinni a liberális gazdaságban. Ha nem az lett volna eddig a legszarabb 8 évünk amikor a liberósbolsi Fletó-Megyó páros vezette az országot. Illetve, ha nem a csodás liberós gazdaságpolitika következménye lenne, hogy egész Európában az ipar Kínába megy, a szolgáltatások meg Indiába.

dr Smittpálelnökúr 2014.06.13. 07:08:18

Hiszem, hogy a posztoló csak a szokásos ellenzék-fika posztot hozta szokás szerint.

lavór 2014.06.13. 08:12:39

Szóval csak hinni kell. Akarni már nem. Na meg dönteni.
A döntések következményeit önkritikával fogadni... Igen, valószínűleg egyik sem kell. A hit mindenre megoldás, igazi aduász.

@hanta boy:
Ez jó. A Magyar Hiszekegy 1920-as megjelenése óta nem tűnt fel ezek szerint senkinek, hogy a hit nagyon kevés.

belekotty 2014.06.13. 08:14:55

@midnight coder: "Ha nem az lett volna eddig a legszarabb 8 évünk amikor a liberósbolsi Fletó-Megyó páros vezette az országot."
- Az a 8 év alatt 15 százalékot emelkedett a GDP.
Az elmúlt négy év alatt 2-t.

"ha nem a csodás liberós gazdaságpolitika következménye lenne, hogy egész Európában az ipar Kínába megy, a szolgáltatások meg Indiába. "
- ennek semmi köze a liberalis gazdaság politikához. Ennek a multinacionális vállalatokhoz van köze.

belekotty 2014.06.13. 08:15:45

@lavór: Nem olvastad el a posztot, vagy nem érted. Az utóbbi kínosabb.

Exploiter 2014.06.13. 08:20:24

Az embernek egyedül és kizárólag saját magában kell hinni.
Ez kötelező, de bármi másban hinni veszélyes és ostoba.
Nem abban kell hinni, hogy a kormány jól csinál valamit, hanem abban, hogy elsöpörhetjük, ha nem.
Nem abban, hogy isten megsegít, hanem abban, hogy elég erős vagy segítség nélkül élni.
Ésatöbbi

lavór 2014.06.13. 08:21:21

@belekotty:

Szerintem te nem érted, mit írtam.
De hihetsz benne, hogy neked van igazad.

Szindbad 2014.06.13. 08:22:56

Én ebben hiszek.

index.hu/belfold/2014/06/13/tancosok_helyere_koltozne_be_orban_viktor/

"Emberek jöttek hozzájuk, lemérték az irodákat, de csak most derült ki, miért. Fogalmuk sincs, hol fogják kezdeni a következő évadot."

Kurvajó ez :-)))

Trackers 2014.06.13. 08:35:53

A baloldali megmondó emberek önszuggeszciója, a skatulyázhatatlanság.
Alapvetően igaznak gondolják amiért harcolnak, magukat pedig függetlennek.
Persze ez önámítás, és rajtuk kívül ezt mindenki pontosan tudja.

Egyrészt nincs olyan hogy igazság.
Teszem azt a az egykulcsos adó, és a kétkulcsos adót is lehet jól rosszul bevezetni, alkalmazni, mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek.
A függetlenség is csupán egy ostoba szólam.
A függetlenség szónak akkor lenne értelme önmagában, ha lenne "igazság", amit mindentől függetlenül lehetne képviselni.

Millió szempont és lehetőség, vélemény között ki a független ?
Aki mindet kicsit magáénak érzi ? Aki racionálisan kritizálja ezeket ? Aki a vélemények mértani közepe mentén halad ?

Attól lenne afüggetlen az RTL, hogy két napja a kormányt fikázza ?
Ez inkább éppen azt bizonyítja, hogy cseppet sem függetlenek, és leplezetlenül zsarolnak.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2014.06.13. 08:53:27

@rajcsányi.gellért (ergé): Europa szerencsesebbik feleben (skandinav orszagok, benelux orszagok) egy ilyenert kirohognek. Igazabol itt van a magyarosch orrfog konzervativizmus baja, hogy nem is akar olyan lenni, mint Svedorszag vagy Hollandia. Azon kene eloszor elgondolkodni, hogy szuksegszeru-e ateistanak lenni ahhoz hogy egy tarsadalom tolerans, kozossegparti, es gazdag legyen, mert egyelore nagyon ugy nez ki hogy igen. Sot nagyon ugy nez ki, hogy ateistanak, emancipaltnak, meg elfogadi a melegeket. Ez all szemben a hittel:)

Szindbad 2014.06.13. 08:58:59

@pancho_sanza: Ezeket egy konzervatív a társadalom hanyatlásának jeleiként látja, te meg azt mondod, hogy egy tarsadalom gazdagságának ezek szükséges feltételei. Ki tegyen itt igazságot?

Trackers 2014.06.13. 09:02:43

@Szindbad:

"Ki tegyen itt igazságot? "

Az idő.

A többi az csak duma.

nemszólokmégegyszer 2014.06.13. 09:12:14

Végigolvastam. Kár volt, inkább mentem volna egy jót hányni. Egyébként te miben hiszel, a jól fizetett fikázásban meg a seggnyalásban?

Trackers 2014.06.13. 09:14:11

@Exploiter:

Önmagadban csak azután hihetsz, ha már megtaláltad az utadat.
Az út végén, amiért az adott irányba tartunk, rendszerint távoli és megfoghatatlan dolgok állnak.
Isten vagy ateizmus.
Progresszió vagy biztonság.
Bármi, amiben hiszel.

Szindbad 2014.06.13. 09:29:48

Nem szeretem ezt a posztot, mert azt implikálja, hogy a leírt emberek nem hisznek semmiben.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2014.06.13. 09:44:31

@Trackers: ha kinn elsz kozottuk, eleg nyilvanvalo, hogy hol gondolnak a jovore. Hol gyujtik szelektiven a szemetet, hol van olyan bebibumm, hogy neha a korhazi folyoson szulnek gyereket, hol teszik zoldebbe a varosokat es moderne a falvakat. Hol gondolja egy tarsadalom kollektiven, hogy az olajgazdagsagot nem koltheti el ez a generacio. Ki kell menni, elni, dolgozni kell kozottuk es latni hogy milyen jovokepuk van. Beszelnek-e az orszaguk, varosuk jovojerol. Van-e elkepzelesuk arrol, hogy mi lesz 20 ev mulva. Itt meg az ilyen okos emberek, mint erge meg Gulyas Gergely sem gondol bele, hogy a mai dolgai mit eredmenyeznek szamukra mondjuk 2035-ben. Egy normalis tarsadalomban mennyit erne egy Heti Valaszos karrier? Vagy gulyasgergelyista demokraciafelfogas? Ott lesz a multjuk minden sziporkaja az Rtl klubon meg az interneten. Egy normalis tarsadalomban Nyerges, Smimcska vagy Szeles Gabor nem aldoz tevere meg ujsagra, mert az latszik, hogy ezt nem tudja csinalni a konzervativ oldal. Csak rafizetessel, cserebe viszont semmit nem remelhet. Es ezert csapda a mai magyaros konzervativizmus. A gulyasgergelyek meg ergek elemi erdeke, hogy itt langyos pocsolya legyen. Ebben kell hinniuk. Vagyis jobb hinni, mint tervezni:(

no_successful2 2014.06.13. 10:00:48

Egy valamit kifelejtettél, azért sodródik ide oda, és azért keveredik egymással a két ideológia Magyarországon, mert emóciók befolyásolják, erősebben, mint a világon bárhol. Amit az egyik oldal tesz, a másik oldal zsigerből támadja.
Ez mindkét fő politikai vonulatra igaz. Sajnálatos dolog, de úgy tűnik, a két politikai oldal egymást erősíti, ebben, egymással állandó kölcsönhatásban.
Mert nem tudják magukat meghatározni másképp, csak egymás ellenében. Ennek szerintem történelmi, és társadalmi, okai vannak, ebbe most nem mennék bele.
Gondoljunk csak bele, jött anno a Horn kormány mely elvileg egy baloldali kormány volt, és mivel írta be magát a történelembe, a Bokrosi megszorításokkal. Volt ugyan egy rövid időszak Medgyessy felelőtlen osztogatásával, hogy aztán gyorsan visszatérjenek a Gyurcsányi megszorításokkal.
A jobboldalnak nem volt más mozgástere, mint a szociális érzékenység felé elmozdulni.
A ballib (már önmagában ez a kategória is érdekes, és sokat mondó) számára az volt a legszerencsétlenebb, hogy egy olyan irányba mozdult el, ami hátat fordít a szociális érzékenység elvének. A harsány IMF támogatásuk is ezt tükrözte. (Közismert, hogy az IMF milyen kemény feltételekkel nyújt segítő kezet.) A rezsicsökkentést pedig tulajdonképpen támadják.
A gazdasági problémák megoldására több féle stratégia létezik. Az egyik, amit Soros György javasolt, tudniillik, a magas államadósságot kifizetni, nem lehet, mert az elvonásokkal megfojtanánk éppen azt a gazdaságot, amelynek ki kéne termelnie a hiteltörlesztést. Az adósságot Soros szerint ki kell nőni. Itt aztán tovább lehet gondolkodni azon, hogy hogyan növekedjünk.

1. Adócsökkentés bevételi oldalról, megszorítások kiadási oldalon (Szlovák modell) (ami viszont főleg a jelenlegi gazdasági környezetben a kereslet csökkenésével járhat és ezzel mégiscsak lassulással járna),

2.vagy óvatosan, tartva egyfajta egyensúlyt a gazdaság terhelhetőbb részét adóztatva lassan növekedni (lehetőleg kerülve a közvetlen megszorításokat).

Mindkét politikai vonulat felmutat elemeket mindkét oldalról, de lássuk be, a jelenlegi kormány most inkább a 2. verzió szerint jár el.

A ballib ellenzék pedig hevesen támad, amolyan van rajt sapka, nincs rajt sapka elven.
A kormány pedig ügyesen lavíroz, a média szabályzásával tanulva a múlt hibáiból, tudniillik, hogy 98 és 2002 között kormányzati pozícióból is hagyta anno érvényesülni, a nyomasztó ballib média fölényt. 2002-ben ennek meg is lett az eredménye.
(2006 az más tészta, mert akkor sztem. annyira nem is akarták megnyerni a választásokat, tudván, nagy a gáz.)

no_successful2 2014.06.13. 10:12:42

A hit,

A helyzet az, hogy nagyon is van hit, mindkét oldalon.

A ballib oldalon az Orbánellenességben való hit (ami abból táplálkozik, hogy egyszerűen a figuráját társítják egy olyan történelmi időszakhoz, amely már rég nem aktualizálható, és így oktalan, de egyben megvalósíthatatlan is.)

A jobb oldalon pedig a hit a nemzeti alapon történő politizálás jövőjében, a kozmopolitizmus merev elutasítása mellett, (szintén oktalan, és rég nem aktualizálható történelmi szituációhoz társítva.)

roqfort 2014.06.13. 10:23:11

jó cikk igaza van. általában, szerintem, az emberek többségének nincs hite sem magában sem másban, ezen ráadásul a tanulás és élettapasztalatok még rontanak is. A jobboldalnak jelenleg vannak hitet adó karizmatikus vezetői, akik bátran vagy gátlástalanul kihasználják követőik hitét. A baloldalnak nincsenek ilyen vezetői és a baloldal saját múltja miatt nehezen lenne erkölcsi hitele egy ilyen vezetőnek. Tehát hibásak azok a baloldali liberálisok akik hit nélkül próbálnak boldogulni, de hiányoznak erről az oldalról azok a vezetők is, akik pótolhatnák ezt a hiányosságomat.

mzoltán · www.szuveren.hu 2014.06.13. 11:11:48

Milyen szép lett volna, ha ahelyett, hogy fanyalgó posztot írsz a tüntetés kapcsán ennek a közegnek a feltételezett lelkiállapotáról, egyszerűen leírtad volna, hogy mit gondolsz az origo kicsinálásáról? Az embernek már-már az a benyomása támad, hogy valamiért nehezedre esik a saját meggyőződésedről írni ennek az ügynek a kapcsán, ezért beszélsz inkább mások meggyőződésének a hiányáról. Kicsit rosszul esik amúgy a meggyőződés hiányáról szóló papolást olvasni azután, hogy 35 fokban két kisgyerekkel (akik nagyon máshol szerettek volna lenni) ott álldogáltam szolidaritásból, miközben az origo enyhén szólva nem volt a kedvencem. Ami meg a bejegyzés érdemi részét illeti: nem a hit (helyesen: meggyőződés) hiányáról van szó, hanem arról, hogy ez egy heterogén közeg, sokféle világnézetű emberrel. Akiket a kormányzati gátlástalanságnak sikerül időnként, átmenetileg összehoznia.

Szindbad 2014.06.13. 11:17:09

@mzoltán: Megmondom én, hogy miben hiszek: A kormány egyre nagyobb hatalommal fog rendelkezni, és egyre gátlástalanabb lesz.

És hiszek abban, hogy ez ellen semmit sem tehetünk.

Robinzon Kurzor 2014.06.13. 12:41:24

A szerző teljesen hitehagyottá vált.

Ezért lényegében saját magát próbálja meg győzködni arról, hogy ha mást nem is csinál, csak "hisz" vagy legalábbis megpróbál hinni, akkor már nincs oka, hogy furdalj a lelkiösmeret, mert ennek a hatalomnak a mai napig tolja a szekerét.

no_successful2 2014.06.13. 14:18:32

@Szindbad:

Sok mindent tehet a kormány, egy kivételével, a demokrácia, és a szabad választás jogának teljes felszámolása. Ezt uniós, de úgy általában európai keretek között nem teheti meg. Trükkök ide, vagy oda.
Az emberek nagy része Magyarországon a jelek szerint úgy gondolja, hogy ez a kormány jelenleg megfelel neki.
Majd ha nem úgy gondolják az emberek, akkor leváltják, és nincs az a trükkös, de egyébként az európai normáknak megfelelő választási rendszer, ami azt megakadályozza. Ez ilyen egyszerű.

Szindbad 2014.06.13. 16:03:44

@no_successful2: Észak-Koreában is van választás, hallottál róla?

Messzi Vetek 2014.06.15. 14:33:00

@Szindbad: Magyarországot a KNDK-hoz hasonlítani - azért ezt bizonyára maga is érzi - meglehetősen demagóg retorika.
bármilyen kontextusban.

Szindbad 2014.06.15. 15:36:08

@Messzi Vetek: Csak egy példa volt. Írhattam volna mondjuk Venezuelát is.

Alfőmérnök67 2014.06.19. 14:40:21

@Pelso..: Nincs szükségünk polgári társadalomra (már ha nem gazdasági értelemben használjuk a szót, hanem a polgári "értékrend" széleskörű elterjedését értjük alatta).
süti beállítások módosítása