Nem is akarunk középosztály lenni? – Kivonuló középosztály XXV.
2014. május 28. írta: Redakció

Nem is akarunk középosztály lenni? – Kivonuló középosztály XXV.

galgagyork.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Matejcsok Zsolt, Galgagyörk polgármesterének írása.

Fotó: Panoramio.

*

Nem is akarunk középosztály lenni?

Galgagyörk falu – mintegy ezer fő – polgármestere vagyok 2010 óta, hobbiból. Informatikában dolgozó vezető voltam és vagyok jelenleg is. Család, gyerekek, Budapesttől nem messze egy kis faluban − mondhatnánk, középosztálybeliként. Valamikor tanítottam egy középiskolában, innen némi tanítói attitűd. Mozgolódtam civil szervezetekben, kicsit a helyi politikában 2006-tól; majd látva azt, mennyire megélhetési politikus az akkori vezető, néhány hasonló indíttatású értelmiségivel összefogva fölényesen választást nyertünk és nyakunkba vettük a gondot. Negyvenöt évesen már nem vagyok fiatal középosztálybeli, de talán lehet véleményem a cikkekben felvetett témákról, leginkább azért, mert jelenleg is igyekszem foggal-körömmel a középosztályt építeni, erősíteni a kis faluban, amely a „hobbim” kísérleti terepe 2010 óta. Hobbiból csinálom, csináljuk, mert főállás mellett, a családtól lopott időben próbálok, próbálunk néhányan egy átlátható méretű közösségben valamiféle olyan működő társadalmi szerkezetet létrehozni, melyben a tagokra jellemzőek azok a pozitív gondolkodási formák, amikről már sokat olvashattunk az előző cikkekben.

Azt gondoltuk, az ezer főből felépített hálózat, amit nevezzünk falunak, jól kezelhető méretű terepe lesz a kísérletnek: mindenki ismer mindenkit, erősen összefont a háló, könnyen elérhető és megmozdítható annak bármelyik pontja. Az lett, jó kísérleti terep.

Az itteni tapasztalataim talán választ adhatnak néhány eddig felmerült kérdésre a középosztály kapcsán. Hiszen itt az van kicsiben, ami az országban nagyban. Vannak mélyszegénységben vagy annak közelében élők, volt „téeszelnökök” elég nagy vagyonnal, köztük egy réteg, amely igyekszik a fejét víz felett tartva megélni. Van értelmiség jól képzett, nyelveket beszélő fiatalokkal; vannak kisebbségek, akik nem akarnak, nem tudnak dolgozni; vannak nyugdíjasok nagy számban; de a még egészséges korfa miatt vannak gyerekek és fiatalok is elegendő sokan. Tökéletes kísérleti terep ahhoz: mutassuk meg, igenis lehet „középosztályos”, polgári gondolkodásra nevelni embereket. Rávenni őket az öngondoskodásra, a közösségért való munkálkodásra. Elültetni azt a gondolkodást, hogy nem kell mindig a „felsőbbség intézkedését” várni, mert a problémáink nagy része megoldható, ha mi is tevékenyen beszállunk a megoldásba − tegyünk először csak öt percet havonta, majd talán később naponta ezekért a célokért.

Így visszatekintve az elmúlt négy évre, azt látom, rettenetes mennyiségű energiát befektetve nagyon csekély eredményt sikerült elérnem, elérnünk ebben a kísérletben. Ha üzleti szemmel gondolkodnék a projektről, mondhatnám, most kell megállni, mielőtt a veszteség még nagyobb lesz.

Azt látom, a legnagyobb baj az, hogy az emberek – na jó, csak a jelentős többség  nem akarnak polgárok lenni ebben a faluban  ebben az országban. Szeretnének, mert látják a tévében, az interneten, hogy az szép és jó. SZERETNÉNEK, de nem AKARNAK. Sajnos ez igaz a magasan iskolázott, nyelveket beszélő, nemzetközi világot látott fiatalokra is. A lehetséges fiatal középosztály többsége még mindig szívesebben „bámulja a köldökét”, hangoztatva, hogy milyen rossz ez a világ. Szerintük itt, ebben a faluban és országban nem történik semmi olyan, ami miatt érdemes lenne itt maradni. Azt mondják: menjünk máshová, mert látjátok, ott mennyivel jobb. Nem hiszik el, hogy csak tenni kell és jobb lesz itt is.

A „kísérletben” meg akartuk mozgatni őket, a hangadóikat elérve, mert a hálózat itt gyorsan működik. Igyekeztünk célokat eléjük tárni, ötleteket felvetni, ami miatt talán megmozdulnak. Nem mozdultak. Gondoltam, a mi céljaink talán nem megfelelőek, hiszen ők másképp gondolkodnak dolgokról. Változtattunk, pályázatokat írtunk ki − alkalmazkodva a mai világhoz, anyagi nyereményekért. Interneten keresztül, „fészbúkon”, hogy még papírra se kelljen írni. Mondtuk: „gyertek és mutassátok meg, hogy lehet jobb, adunk pénzt-paripát-fegyvert, mert ilyen célokra van a közösben”.

Szerintetek jelentkezett valaki? Jött valaki, hogy itt van egy ötlet, ha támogatjátok ti, önkormányzók, akkor ettől jobb lesz a falu, jobb lesz itt élni?

Nem jött senki a most durcáskodó fiatalok közül, akiknek ez a világ nem jó, mert máshol mennyivel jobb. Nem AKART senki változtatni, semmin. Mindegyiküknek jó minden úgy, ahogy van. Ez a szomorú talán az egész országra nézvést is: a mi fiataljaink az ezer főhöz képest arányaiban ugyanannyian vannak, mint a fiatal középosztály lenne az országban.

Sajnos hiába a személyes példamutatás, a sok elpazarolt energia: a fiatalok, az idősebbek nem hiszik el, hogy máshol is csak azért jobb, mert az ott élők tették jobbá maguktól, maguknak. Nálunk csak a „szeretném” van és nem az „AKAROM”.

Közelednek az önkormányzati választások, gondolkodom: feladjam, vagy még egyszer próbáljuk megmozgatni a „fiatal középosztályt”? Bevallom, én utálok veszíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr286211073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem is akarunk középosztály lenni? – Kivonuló középosztály XXV. 2014.05.28. 15:26:02

A legnagyobb baj az, hogy az emberek – na jó, csak a jelentős többség – nem akarnak polgárok lenni ebben a faluban – ebben az országban. Szeretnének, mert látják a tévében, az interneten, hogy az szép és jó. SZERETNÉNEK, de nem AKARNAK.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2014.05.28. 17:09:36

Jó, tegyük fel, hogy valaki nagyon szeretne csinálni egy táncházat, néptáncklubot. De csinálja meg ezer főre? Hiszen egy ötvenezres városban van mondjuk talán kettő, jár talán ötven ember. Egy ezerfős faluban talán lennének négyen. Na, azt úgy hívják, hogy házibuli.

Apósomék falujában évek óta töprengenek az önkormányzati konditerem ötletén, de valahogy nincs elég gyúrós korú legény. 75% nyugdíjas.

Amik mennek más falvakban, azok az ilyen pörköltfőzőversenyek, tortaversenyek, és hasonlók. Enni, azt mindenki szeret. Meg ilyen gyerek-versmondók, az az időseknek általában a tetszik, a fiatalabbaknak meg azért, mert az ő gyerekeik :)

Nyugaton? Én annyit láttam Angliában, hogy az ilyen kis településeken az emberek a hobbijaik köré szerveznek klubokat. Ilyen kutyatenyésztő klub meg ilyenek, tehát nem igazán közösségi projekt, csak a hasonló érdeklődésű emberek összejárnak. A közösség az ott is kocsma, templom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.28. 17:09:41

Mert polgárosulni úgy kell, hogy a tisztelt lakos elolvassa a Szent Pályázati Kiírásokat, aztán benyújt egy polgárosulási pályázatot megvalósíthatósági, pénzügyi, hatósági és egyéb mellékletekkel, majd a néhány hónap múlva esetleges jelleggel bekövetkező Sikeres Diszkrecionális Elbírálást követően a Fényes Hivatal által elutalt összegből – polgárosodik.

A projekt végén pedig lejelenti, hogy Tekintetes Polgármester Úrnak alázatosan jelentem, sikeresen polgárosodtam, gratulációkat fogadja, tipográfiai hulladék oklevelet átveszi, kiteszi; féldisznót az ünnepség után a megbeszéltek szerint, ugye.

És ez még a világosabb fejű fajta?

mathe.aron 2014.05.28. 17:36:15

Engem egy kicsit megrázott, hogy folyamatosan azt írja, hogy "kísérlet", meg hogy "kísérleti terep".
Régebben legalább hozzátették: дальнейшее совершенствование.

De a varjak nem akarnak úszni, mindegyik megdöglik. Meg, a rohadékja.

Itt meg ismét a néppel van a baj. Nem akarnak. Alkatilag képtelenek, a fene a fajtájukat. De hálózat, az bezzeg van.

Én azt hiszem, van olyan falu ahol megy. De ott nem hobbyból vezetik a közösséget, még akkor se, ha van más melója is a polginak.

Egy fontos probléma viszont megjelenik: mi van, ha a fiatalok nem úgy, nem azt akarják? Szavazzanak a Jobbikra?
Pláne ha a csendes generáció elégedett "a bulival meg a viszkikólával"? Akkor mi lesz a magyar "értelmiséggel", ha elszéled a nyáj?

Bell & Sebastian 2014.05.28. 19:15:01

Most kéne abbahagyni.
A szöveg gyorsolvasás (örökké áldassék érte José Silva neve) előtti felmérésekor a következő hívószavak ugrottak ki: közgéposztály, lopott, pénz-paripa-fegyver.

Bamba népnek könny a nyoszolyája.

Alkibiádész77 2014.05.28. 20:42:29

"a fiatalok, az idősebbek nem hiszik el, hogy máshol is csak azért jobb, mert az ott élők tették jobbá maguktól, maguknak. " - hát persze, hogy nem hiszik el, mert ez nem igaz, ebben igazuk van a konzikkal, libsikkel szemben. Dánia, Hollandia, Anglia stb. stb.nem azért sokkal gazdagabb, mint pl. Magyarország, mert "ők tettek is érte", bezzeg a lusta magyarok (románok, cigányok, görögök etc. etc.) nem , ezért aztán ők szegények. Ez a felfogás tök ugyanaz, mint amit Lázár János is jól megmondott: annyit érsz, amennyid van. Kapitalista rendszerben élünk, azt hirdetni, hogy a dolgok nagyrészt a "mentalitáson" múlnak, tévhit, sőt nem más, mint a rendszert és a kizsákmányolást legitimáló ideológia. Fordítva áll a dolog: a lé határozza meg a tudatot. Ahhoz pedig, hogy ez ne így legyen, a rendszert magát kell megváltoztatni! Csak ezt senki nem mondja el a nyomorultaknak. Ha lenne jövőkép, ha lenne egy vízió arról, hogy milyen teljesen más társadalmat szeretnénk, akkor az embereket is jobban lehetne mozgósítani. Így, ha csak rövid távú, kis célokat tudunk ajánlgatni, ami inkább csak munkával, mintsem valódi eredményekkel járhat, az emberek nem fognak megmozdulni. Mert a lényeget ilyen projektek nem változtatják meg. Ne feledjük, hogy az, ami egy a felső-középosztályhoz tartozó úriembernek esetleg "eredmény"nek számíthat - mondjuk egy tér rendbetétele - az egy munkanélküli számára sokkal kisebb jelentőséggel bír. Mert hiába lesz szép a tér, ő ugyanolyan kiszolgáltatott marad. És akkor is az marad alapvetően, ha mondjuk közmunkás lesz vagy vki felajánl neki vmi kis munkát két hétre, feketén. Ezért aztán az ilyesmi alapvetően őt nem tudja motiválni. És nem fogja magát egy közösség tevékeny, egyenértékű tagjának érezni - MERT ETTŐL MÉG NEM LESZ AZ! Ez az, amit ti, polgáriak képtelenek vagytok felfogni, akár ellenzitek a melegjogokat például, akár támogatjátok.

___________________________ (törölt) 2014.05.29. 00:28:54

@Counter: ez szerintem rosszindulatú volt. Minden értelmes közösségi projektnek vannak vezetői. Ezek nem teljesen egalitárius dolgok, hanem páran vezetik, többiek követik. Kis falu, kevés pénz, adja magát hogy a vezető a polgármester legyen. Nincs annyira szükség másra, többre. Főleg hogy a pénz az önkoritól, államtól, EUtól jön, nincs magánkézben elég.

Az van tehát, hogy ebben a közegben nemigen lehet ezt hűdeindividualista módon kezelni. Viszont.

Az a fajta egyéni kezdeményezés és felelősségvállalás, ami a polgárságnak tényleg sajátja, itt indul el. Polgi, adjál helyiséget, péztet. De legalább a szervezőmunkát vállalom.

Miért, hogy máshogy induljon el? Rögtön saját pénzből, két ugrást egyszerre?

Aki közpénzből nem akar szervezni, magánból sem fog.

De mint írtam, itt inkább arról lehet szó, hogy ezer főre nem érdemes sok mindent szervezni, főleg ha a többség idős.

___________________________ (törölt) 2014.05.29. 00:37:54

@Alkibiádész77: értem, megvolt Marx az egyetemen. Ideje továbblépni. A következő a valós helyzet: egy olyan kapitalizmus, amelyben nem lenne bérmunkás , hanem mindenkinek köbö annyi magántulajdona lenne, amennyivel dolgozni tud: kis föld, bolt, műhely, definíció szerint problémamentes lenne. Max. elmaradott, az nem baj. De nem tudna senki senkit szívatni. Tehát nem a piagazdasággal vagy magántulajdonnal van baj, hanem annak eloszlásával. Kevés kisvállalkozó, sok bérmunkás, csak itt a bajunk.

Namost egyet értsen meg: vidéken még mindig kevésbé szar ez, mint városban. Vidéken így megy ez: ja, a pénz kevés. De a földben a krumpli, kapar a csirke, fúrtam kutat, tűzifa is van, hűtőládásban fél disznó, kihúzom valahogy. A városban mindenért kápét kell fizetni, nincs ilyen önellátási lehetőség.

Tehát, az elmélet nem igaz. A vidéki munkanélküli aki ott ül egy 400 négyzetméteres telken, kifizetve, kevésbé kiszolgáltatott, mint aki egy pesti bérlakásban ül. Havi 50 csak a bér.

Nem azt mondom most, hogy vidéken nem nehéz, hanem hogy az egész vidéki élet a marxi elmélet tagadása. Olyan emberek élnek rosszabul, akik kevésbé függenek a bér-csekktől.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.29. 07:37:38

És vannak falvak ahol a lehető legkissebb a bevétel akár eléri személyenlént a 30000 HUF is. Nos ezekkel szembesülve bizony nem nehéz kiszámitani hol tartunk. Sajnos van naponta alkalmam szembesülni ilyen gondokkal. Az az aktiv réteg aki mer gondolkodni és mer vállalkozni és mer ötleteket elmondani azok már rég a határon túl vannak. Ők rájöttek arra amire mi még nem, hogy a legkissebb erőfeszitéssel ott lehetnek boldogabb. Idehaza meg maradnak azok akik akik a rendszer kedvezményezettei és azok akiket azért tartanak, hogy ezeket a kedvezményezeteket eltartsa!!!!Ha a 100 at elakarjuk osztani testvériesen akkor a 99 nekem és neked meg csak annyi amivel naponta nem döglesz meg és még megkeresed nekem a 99-et. Ez az egész a kizsákmányolásról szól. A saját vezetőink zsákmányolnak ki olyan agyafúrt módon amit a tankönyvekben lehetne tanitani. Ha egy multi idejön akkor a magyar viszonyokhoz képest is elég jó fizetést ad miközben ő a bűnbak minden keservünkért . Hát nem egy jó jövőkép az biztos.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.29. 09:42:10

egy szdsz voluntarista társadalomszobrász nyafogása.

ateista barmokból nem lesz társadalom, pláne nem középosztály, vagy mifene.

hekhekhekhekkinen 2014.05.29. 10:14:21

@Alkibiádész77: Te is csak egy kifogásokat kereső kis senkiházi proli vagy.

Nekem sem mondta soha a fater, hogy tanulj és meglesz 26 évesen a céges BMW.
El se hittem volna neki, hiszen egy csóró tanár volt.
Csak annyit mondtak: tanulj. És kaptam egy attitűdöt, hogy tanulni és dolgozni igenis megéri.
Aztán útközben valahogy mégiscsak rámragadtak a milliók.

C_s_a_b_a 2014.05.29. 10:18:40

A cikket elolvastam, a kommenteket nem.

A középosztály AKKOR érdeklődik a helyi ügyek
iránt, ha

- megszólítják őket, és
- bevonják őket a döntéshozatalba.

Ez utóbbi - szerintem - eddig nem történt meg, mert:

- Galgagyörk honlapján nem érhetőek el
(legalábbis nem találtam meg)
az előterjesztések és azok mellékletei,

- úgy néz ki, március óta nem születtek
testületi döntések, és

- nem derül ki, mikor lesz a következő ülés.

Netuddki. 2014.05.29. 10:36:28

Nézd Pógi!
Alapvetően fordítva ülsz a lovon ha azt hiszed a falu közösségi élete a Te feladatod. Valójában a feladatod az lenne, hogy a képviselőkkel közösen intézd a falu ügyes-bajos ügyeit. Mint az infrastruktúra, pályázás mindenféle támogatásra amiből mindenféle jó dolgok épülhetnnének, lobbizás, és a többi.
A zemberek magánélete, vallása, hobbija, közösségi élete tabunak kéne, hogy számítson. Ha ők akarnak közösségi életet akkor lesz, ha nem akkor nem lesz.
Ettől még persze lehetsz a közösség motorja, de ez független a polgármesterségtől. Ha engem kérdeznél akkor nem szerencsés ez a fajta összeállítás mert időt vesz el a polgármesterségtől, ami szintén nem kis feladat. Főleg ha szabadidődben csinálod.

Netuddki. 2014.05.29. 10:38:27

@C_s_a_b_a: Pontosan erről beszéltem az előbb. A pógi (és valószínűleg a képviselőtestület se) úgy látszik nem a feladatával foglalkozik hanem valami mással van elfoglalva.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.29. 11:10:43

@Shenpen: Mi a polgári felelősségvállalás abban, hogy a pénz a másé, a tárgyi eszköz a másé, s pályázgatunk, pályázgatunk

Aki magánpénzből nem szervez, az a közéből se pont szervezni fog, hanem.

"De mint írtam, itt inkább arról lehet szó, hogy ezer főre nem érdemes sok mindent szervezni, főleg ha a többség idős. "

Minek arra a kis időre, eh?

Lehetne sok mindent, ha már csak arról van szó, hogy csináljunk valamit az ingyenpénzből.

2014.05.29. 11:32:01

@Alkibiádész77: öö, izé, nem értem: Dániában hullott manna az égből?

2014.05.29. 11:35:10

@hekhekhekhekkinen: Hagyd, hiába magyarázod neki, hivő.

Kivlov 2014.05.29. 12:46:29

akarunk, csak nem munkával elérve azt. legalábbis a többség. egyszerűbb az államnak tartani a markot és az égből várni a mannát...

Alkibiádész77 2014.05.29. 13:05:43

@Shenpen: Nos hát először is: nem volt meg Marx az egyetemen. Nem tanították nekem sem az irodalmárok, sem a történészek, legfeljebb a kommunista kiáltványt írták be egy tízoldalas kötelező -irodalom gyűjteménybe. Csak hát a jobbosoknak van egy olyan parájuk, h. a marxista-materialista elméletet terjeszti minden intellektüel az egyetemen. Ez kurvára nem igaz. Az egyetemen mindenhol libsik és konzik vannak, balosok csak elvétve akadnak. A libsik pedig ugyanúgy rühellik pl. Marxot (habár a kapitalizmus - kritika egyáltalán nem csak tőle származik), mint a konzik. Ők ugyanis imádják a kapitalizmust (ld,: Gyurcsány, Bajnai).
Ami Marxot illeti: egyáltalán nem értek vele mindenben egyet. Nem gondolom, hogy a kommunizmus az emberiség jövője, és hogy a magántulajdont meg a piacot el kell törölni a föld színéről. Ha egy kicsit figyelmesebb nézed a történelmet, hamar rájössz, hogy ezek már a kapitalizmus előtt is léteztek. A legfontosabb, amit Marxtól tanulni lehet, az épp az, h. miben is áll a kapitalizmus legfőbb lényege. Ez a tőke logikájának uralma, amely szép lassan kiterjeszti magát mindenre. A tőke pedig egy nagy halom pénz, amely arra tör, hogy megsokszorozza magát. Ezért elképzelhetetlen a kapitalista rendszer a gazdasági növekedés és a profithajsza nélkül. Az a vállalkozó ugyanis, amelyik nem enged ennek a nyomásnak, hamar lemarad a többiek mögött. Amikor a kapitalizmus megdöntésének/meghaladásának szükségességéről beszélek, akkor azt mondom, hogy a tőke logikájának ezt az uralmát kell megtörni.
Abban igazad van, hogy a vidéki életben nagyobb a lehetőség az önellátás megteremtésére. De árutermelés nélkül egy vidéki gazdálkodó élete is elképzelhetetlen. Igen, a kajáját, a tüzelőjét meg tudja termelni, de pl. a ruháját már nemigen. És valszeg igényt tart arra is, hogy legyen mobilja, tévéje, internet- csatlakozása - a középkorba már a vidéken sem lehet visszatérni. Az egyéni vállalkozás itt jó lehet, de nekik is össze kell fogniuk, az értékesítést szövetkezetben kellene végezni - hogy ne legyenek kiszolgáltatottak a kereskedő multiknak.
A mai radikális baloldali törekvéseket idióta dolog összekeverni a korábbi bolsevizmussal. Ők a kapitalizmust anno mindenféle demokrácia felszámolása és a totális államosítás útján akarták meghaladni. Csakhogy a Marx által is emlegetett társadalmi tulajdon sem azonos az állami tulajdonnal, főleg ha a politikai hatalmat, az államot kisajátítja egy párt. A mai radikális baloldal - amelynek zászlóshajója a görög radikális baloldali Syriza - a kapitalizmus meghaladását nem a demokrácia leépítése révén akarja meghaladni, hanem épp ellenkezőleg: a parlamentáris demokráciát részvételi demokráciává akarja szélesíteni, s amennyire lehetséges, ki szeretné terjeszteni a gazdaság irányítására is. Államosítani csak a bankokat akarják - ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy ne a tőke logikája érvényesüljön a hitelezés során, és ne csak az kaphasson hitelt, aki bizonyos profitrátát fel tud mutatni, hanem az is, akinek a fő érdeme az, hogy többeket foglalkoztat, és bevonja őket a gazdasági döntéshozatalba is.
Ha marad a kapitalizmus, akkor a civilizáció pusztulása előbb - utóbb bekövetkezik, ugyanis a gazdasági növekedésnek fizikai - ökológiai határai vannak. Tulajdonképp a zöld problémafelvetés talán a legjobb antikapitalista érv. Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban, amelyeket a globális kapitalizmus válsága jobban sújtott, a zöldek nagyrészt a z új radikális baloldal mellé álltak. A Syriza is tele van zöldekkkel, Portugáliában ott a Zöld- Kommunista Párt, Spanyolországban az Uirquiza. Ezekben az országokban nem is a szélsőjobb lett a rendszerellenzék - pedig a munkanélküliség magasabb, mint nyugaton, és bevándorlóból is legalább annyi van.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.29. 13:25:05

Kb a feléig olvastam, amikor felmerült két kérdés:

1. Hány embernek ad munkát vállalkozóként a falujában a posztoló?

2. Hány embernek van meg a reális lehetősége a posztoló által vezetett faluban, hogy jó középosztálybeliként vállalkozzon?

Egyébként meg ritka ellenszenves, nagyarcú, ám csekély teljesítményű, a rajta és családján kívül álló kb 996 fő falubélijét lenéző pöcsfejnek tűnik a posztoló.

Bruteman 2014.05.29. 14:00:33

@Counter:

Te hogy csinálnád? Szerintem a szerző biztos örülne a jóindulatú, támogató tanácsoknak.

Én meg csak kíváncsi vagyok.

Bruteman 2014.05.29. 14:04:05

@Bell & Sebastian: Szerintem meg ha érdekelné a bloggazdát a véleményed, már az első után abbahagyták volna.

Nem lehet, hogy kurvára nem érdekli?

Bruteman 2014.05.29. 14:05:47

@Bell & Sebastian:

Szerintem meg ha érdekelné a bloggazdát a véleményed, már az első után abbahagyták volna.

Nem lehet, hogy kurvára nem érdekli?
:D

Bell & Sebastian 2014.05.30. 01:24:20

@Bruteman: Szerintem se érdekli. Nem sokan állnak le velem vitatkozni, mert a hétköznapi igazságoknál általában elvéreznek. Én meg abból nem vagyok naprakész, amit az utolsó kollokviumra bemagoltak.

Így hát inkább a szemünk sarkából méregetjük egymást.

Bruteman 2014.05.30. 10:21:34

@Bell & Sebastian:
Hát, ha visszajelzés érdekel (?), akkor külső szemlélő számára inkább csak annyi jön le, hogy az első három kommentben megjelensz, és jó parasztosan odasercintesz egyet a téma közepébe.

A hétköznapi igazságok lennének ezek? Vagy csak alapértelmezett destrukció?

Ha nem csak rombolnál, hanem építenél (pl ebben az esetben vázolnád, hogy hogy csináltad volna a szerző helyében), lehet, hogy nem kényszerülnél a látómező perifériájára.

Bruteman 2014.05.30. 10:31:26

@Bell & Sebastian:

Ja, és még annyit, hogy az erős hited a hétköznapi igazságokban is könnyen félrevezethet téged.

Más hétköznapok, más igazságok...

Egy dimenzióban gondolkodni kényelmes, boldoggá tesz. Könnyű ítélni.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 10:37:53

@Bruteman: Ja. Keringenek a témák, mint a bolondóra. Már mindegyiket kitárgyaltuk. A paraszt hangja? Az a jó, az köll Pöstre.

Bruteman 2014.05.30. 11:15:26

@Bell & Sebastian:

Te a pestiek szemszögéből értékeled az írást? Vagy az beküldési kritérium volt? Vagy aki nem pesti, az paraszt?

Vagy hogy kell ezt érteni, segítsél már :D

Bell & Sebastian 2014.05.30. 12:44:16

@Bruteman: Mivel azt gyanítom, magában a szerzőt tisztelhetem, megnyugtatnám, hogy nincsen az írásával semmi baj.

Mivel azt írta, hogy nem harap a hal a különféle (felülről szervezett programokra), azt tudom javasolni, hogy osszák el. A tutit csinálja az önkormi, az alkalmikat meg oda kell adni a civileknek, annak a pár katalizátornak, aki még nem halt ki.

Ugyan nem ezt kérdezte, de a többi problémája úgyis érdektelen. Ha szívvel csinálja a polgármesterséget, belehal, ha lélekkel, újraválasztják.

Végső soron ezt akarja, nem?

Bruteman 2014.05.30. 13:01:42

@Bell & Sebastian:

Haha, már miért lennék én a szerző? Ha az lennék, nem aláznám magam itt álnéven, hanem felvállalnám.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy
1. Unatkozom munka közben, kell egy kis szórakozás,
2. Mindig erősebb a szimpátiám azokkal szemben, akik valamit adnak (itt pl. sztorit, véleményt), vagy építenek, még ha nem is feltétlenül tökéleteset, mint azokkal szemben, akik nyomják az agresszor, "majd én megmondom, miért vagy ostoba" műsorukat szüntelenül.

De lehet, hogy érintettként majd én is írok egyet, azt is megköpködheted;)

Bell & Sebastian 2014.05.30. 13:28:21

@Bruteman: Hol tetszik köpködést látni vélni? Mert nálam itt csak egy türelmesebb és toleránsabb van.

Szimpátia az ördöggel, az egy régi sláger, ma is fut.

Bruteman 2014.05.30. 13:53:53

@Bell & Sebastian:

Mondjuk középosztály helyett 'közgéposztály' írni pl. elég vaskos turha az én olvasatomban.

De különben - visszaolvasva néhány kommentedet - nem Te vagy a legrosszabb (legjobb) ebben a műfajban, szóval akár meg is követhetlek, nem akartam én a lelkedbe gázolni.

A Bevégzetlen szimpátia is régi nóta - nekem jobban bejön.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 14:12:31

@Bruteman: Csak a kínai gyökerek miatt lehet benne turha és köpés. Valójában pár uncia aranyért sok meddőt át kell mosni és egyre nehezebb találni.

Csak ülök a zsákomon és mondom a magamét. Van rá fedezet.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 14:33:31

@Bruteman: Így valahogy, csak nézem a királyfik és válogatott cigány legények lovagi tornáját, hogy levágjam a last mant. Csaj marad, királyság az enyém.
Fárasztó rutin.

Zsolt Matejcsok 2014.05.30. 15:29:17

@Bruteman:
Valóban nem te vagy én :-) ezt megerősítem

Köszönöm mindenkinek az építő vagy rombolónak gondolt jelleggel tett kritikákat, megjegyzéseket. Sokat tanultam belőle...pl. azt, hogy a példákat jobban ki kell fejteni, és a "mérnöki" gondolkodás nem fog menni a társadalompolitikai gondok megoldásában, ezt valahogy tudat alatt éreztem eddig is, de köszönhetően a rombolónak gondoltan megírt kommenteknek most világosabban látom, hogy így is van, nem lehet "parancsra polgárosodni"

Néhány kiragadott kérdésre a válasz hogy a kommentelőben nem maradjon hiányérzet
1. hobbi attól hobbi, hogy az ember pénzt költ rá, én így voltam a polgármesterkedéssel
2. a családom több mint 4 fő így kevesebb mint 996 embernek rossz a helyzete :-)
3. nem vagyok vállalkozó, de ennek ellenére van vállalkozásom ahol két embert próbálnék foglalkoztatni

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.30. 15:48:24

@Bruteman: Vannak építészek, akik úgy terveznek, hogy beköltöznek a megrendelő családjába legalább 1-2 hétre – és nem tesznek mást, csak figyelik, hogy hogyan élnek.

@Zsolt Matejcsok: "köszönhetően a rombolónak gondoltan megírt kommenteknek"

Ön polgármester, időutazó és gondolatolvasó is egy személyben, hogy most látja, mi járt a kommentelők fejében, amikor a hozzászólásaikat írták?
Bámulatos!

Halkan jegyzem meg, mert azok a fajta emberek, amilyennek ön is tűnik, zokon veszik a kritikát: valószínűleg a "majd én jobban tudom, mit akar/mond/gondol a másik" attitűd is ronthatja az amúgy jó szándékúnak tűnő törekvéseinek a hatékonyságát. Akárcsak a mások hibáztatására való hajlandósága – a hibáztatás eleve nem egy előrevivő tevékenység, ha pedig kifelé irányul, akkor még konfliktusokat is gerjeszt.
Érthető reakció a kudarcokra, de haszontalan.

Zsolt Matejcsok 2014.05.30. 17:01:39

@Counter: Persze hogy zokon veszem a kritikát! hiszen politikus lennék :-) vagy nem, franc se tudja...

a reál képzésem miatt sokszor rossz szavakat választok az tény, a romboló nem volt jó választás, talán inkább másként gondolót kellett volna írni, na mindegy ez van...

köszönöm a tanácsait

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.30. 19:19:48

@Zsolt Matejcsok:
Nekem az a véleményem, hogy aki politikusként a Zemberek többségének támogatását vagy egyetértését kívánja bírni, az hosszú távon nem jár jól, ha rosszul tűri a kritikát. (Vagy ha úgy néz ki, mintha rosszul tűrné.)

Ha ugyanis a kritikára ellenkezéssel, netán ellentámadással válaszol (és ezt őszintén is teszi), akkor a reakcióval saját magát befolyásolja olyan irányba, hogy a kritikát mondó személyét, motivációit, felfogását ne értse meg. Aki nem érti az embereket, az pedig egy idő után elveszíti velük a kapcsolatot, ami egy idő után a befolyása elvesztését is jelenti majd.

NB. természetesen a kritikával szemben védekezni, azt cáfolni rendben való dolog. De először meg kell érteni és jól érteni.
Azt pedig a harag, dac, düh, a reflexszerű visszacsapás megakadályozza azzal is, hogy elfojtja az empátiás képességeket, illetve a kritizálót is veszekedésre készteti, elzárva ezzel a tőle jövő visszajelzéseket is. A szituáció pedig rövid időn belül oda degenerálódik, hogy a felek sértegetik egymást, érdemben pedig képtelenek beszélni. Ez egy országban sem praktikus, hát még egy faluban!
süti beállítások módosítása