Nem nekünk szól a politika − Kivonuló középosztály VIII.
2014. május 14. írta: Redakció

Nem nekünk szól a politika − Kivonuló középosztály VIII.

kozeposztaly_5.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Budapesti könyvelő olvasónk írása.

*

Nem nekünk szól a politika

A legátlagosabb budapesti, középosztálybeli fiatal felnőttek közé sorolom magam. Egyetemet végeztem, képzettségemnek, nyelvtudásaimnak és külföldi egyetemi tapasztalataimnak megfelelően több éve dolgozok könyvelőként egy nagy nemzetközi vállalatnál. A magyar átlaghoz képest jól élek, a város magjában élem mindennapjaimat (értsd ezt mint gazdasági, kulturális és szellemi teret). Egy ideig több hetilapot olvastam egyszerre, de ma már beérem a nagy online lapokkal, mert nem érzem úgy, hogy a politika nekem szólna (vagy számítana a szavam benne). Ezzel nem vagyok egyedül, ugyanezt tapasztalom minden hasonló élethelyzetben élő fiatal felnőttnél a környezetemben.

Ez betudható a magyar közbeszéd pocsék szellemi szintjének, de vannak konkrét okai is. A közbeszélgetésben részt vevők egymás letarolására, megsemmisítésére hivatkozva vívnak évek óta árokharcokat  a baloldali ugye kamumagyar, a jobboldali meg turulmagyar. Nulla kompromisszum, semmi gesztus, kiegyezésre való törekvés. Nincs közös kulturális minimum. Hozzáteszem, a Fidesz ebben még az előző baloldali kormányoknál is rosszabbul teljesít. Már megszoktam, hogy a politika nem az együttélés ügyes-bajos dolgainak megbeszéléséről és rendezéséről szól, hanem a kormányzó part ideológiájának lehető legtotálisabb kiteljesítéséről. A Fidesz ugye nemzetet épít, az MSZP leginkább országot fejlesztene, a Jobbik pedig magyarságot. Értitek.

Márpedig ameddig a politika a választásokon X szavazatot bezsebelő, éppen kormányt alakító párt(szövetség) víziójának megvalósítására szolgál, addig nem tudok részt venni a politikai közösség dolgaiban. Jól értitek, én szkeptikus, piacbarát, liberális konzervatív kormányzást szeretnék Magyarországon, ahol a politika nem víziók, ízlések és szimbólumok harci terepe, hanem az a tér, ahol a praktikus, az állampolgárok együttélésének (mindennapi) problémáit tudjuk megvitatni. Ahol a politika nem piti dominanciaharc (lásd német megszállási emlékmű, vagy korábbról a parlament körüli kordon ügye). Például ilyeneket:

1, Nyugdíjasországban azé a hatalom, aki az időseknek pénzt ígér. A nyugdíjak megőrzik a reálértéküket. Rezsicsökkentés. Gyógyszertámogatás. A jövőbe nem érdemes fektetni, az oktatás elmuzsikál kevesebből is, mert ugye a nemzetközi trendek és az európai sikersztorik is azt mutatják, hogy aki kevesebbet költ oktatásra, kevesebb embernek biztosít hozzáférést a felsőoktatáshoz és beszűkíti az oktatás szabadságát (tanárok fizetése, tankönyvrendelet, egyetemfúrások), az sikeresebb. Ja, a hülye nemzetközi trendek, nyugatmajmolás. A viccet félretéve, nem tudom, melyik kormány volt olyan az utóbbi évtizedekben, aki ne így gondolkodott volna demográfiáról, oktatásról. A két dolog szerintem szorosan összefügg.

2, Az állam jó, az állam segít. Devizahitelek. Magánnyugdíjpénztárak. Amúgy kellenek a beruházások meg jó az aktív piac, de csak a haveroknak adunk lehetőséget, az pedig már mindegy, hogy az éppen autópálya-építés, iskolafelújítás, trafik vagy egy gyár államosítása. Állami kézbe vehetünk amúgy lényegében bármit, az már mindegy, hogy kik fizetik meg annak a költségeit, illetve hogy megtérül-e a jövőben, elvégre az állam nyilván mindent hatékonyabban működtet, mint a privátszféra. Amúgy ha nem jön össze az államosítás, max eladjuk megint. A legjobb mindezt úgy intézni, hogy az ellenzéki sajtó az állami nyomulást ne neszelje meg, a parlamentben pedig ne vitázhassunk róla... Nem látok lényegi különbséget az állam szerepének megítélésében a késő kádárizmus és a ma között, az igazság az, hogy idehaza nem szeretjük eléggé a piacot (és nem is tudunk élni vele).

3, Kellenek a nagyvállalkozók, szeretjük a nagytőkét  addig ameddig a hatalom érdekelt benne. A multikat és a külföldieket persze nem kedveljük túlzottan (az EU-t sem), nélkülük sokkal jobban ellennénk, mindenhez van megfelelő technológia, munkaszervezési tapasztalat, tőke meg vállalkozói kedv. Magyarországon az emberek ugye szeretnek vállalkozni, már középiskolában tisztában vannak a pénz világával, ezért például nem okoz gondot annak meglátása, ha a politikus hazudik a gazdasági helyzetről. Nem?

4, Nem jó a korrupció, tenni kéne ellene  de pont csak annyit, amennyi a hatalom érdekében áll. Az állam reklámozhatja önmagát a választások során, sőt, az még jobb, ha civil szervezet vagy nagy külföldi számlával rendelkező háttérember költ a kampányra pénzt. Ugyanez áll a közigazgatás minden szintjére, de még az alternatív színházaknak kiosztott pénzekre is. Mert ugye a lényeg az ellenség bedarálása, a mi kutyánk kölyke pozícióba juttatása.

5, „Jobb büntetni mint felzárkóztatni − ha a Magyarországon élő romák ki akarnak törni a mélyszegénységből, oldják meg maguk, az ő gondjuk, elvégre az hogy mi van velük, nincs rám hatással. Csak ne lopják el a gyümölcsöt a kertemből és ne raboljanak ki este buliból hazafelé jövet. Ugyan nehogy már az én pénzemből keressék magukat halomra segélyből?”

...

Mit tud egy városi, középosztálybeli fiatal értelmiségi tenni ezekhez a vitákhoz? Pontosabban: elősegíteni hogy kialakuljon komoly vita, majd szükségszerűen valamilyen konszenzus a fenti kérdésekben. Jelenleg úgy érzem, hogy ezek pusztába kiáltott szavak, nincs közösség ami képviselne, nincs olyan fórum ahol ezt kulturáltan meg lehetne vitatni anélkül, hogy a fideszbérencség vagy a ballibbantság árnyéka ne vetülne rám.

Értitek, ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr476135809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér_Lala 2014.05.14. 07:37:38

Hát ez elég ócska. Visszaböfögi a libbant paneleket.

De mit csinálna másként és főleg hogyan ?
Na ez már nehezebb kérdés ugye ?

tableno 2014.05.14. 07:47:55

@Tündér_Lala: ajánlom figyelmedbe az utolsó mondatot: "nincs olyan fórum ahol ezt kulturáltan meg lehetne vitatni anélkül, hogy a fideszbérencség vagy a ballibbantság árnyéka ne vetülne rám." - hát úgy tűnik tényleg nincs. Az ilyen gondolkodó embereknek előbb-utóbb elegük lesz, és dobbantanak. Nyugaton az ilyenek jó eséllyel nem mosogatni fognak, mert képzettek és nyelveket beszélnek. Ti meg majd köpködtök utánuk, hogy "hazaárulók, ne is gyertek vissza". Nem is jönnek. Bégető birkáké a magyar jövő, de az olyan is lesz.

S=klogW 2014.05.14. 07:49:24

"a város magjában élem mindennapjaimat (értsd ezt mint gazdasági, kulturális és szellemi teret)"

erre nem lennék büszke, erre a kulturális és szellemi ma(szla)gra
sem a gazdaságira, ami ma mogyorórszágon leginkább a korrupciót jelenti

S=klogW 2014.05.14. 07:52:45

@tableno:

Tudja, ezzel a "gondolkodó ember" mint pozitívnak alapértelmezett kategóriával vannak komoly fenntatásaim:

mert milyen minőségű erkölcs és lélek szülte gondolatokról van szó?

Tündér_Lala 2014.05.14. 08:11:09

A "gondolkodó ember"-el nekem is. A gondolkodó ember ugyanis elméri, hogy melyik megoldásnak mik az előnyei, mik a hátrányi. Ezekkel számot vetve (területenként) alakítja ki az álláspontját.
Ennek tükrében nem elég, hogy rosssz a ballib rendszer vagy rossz a jobber rendszer, hanem ezek konzekvensen illeszkedő részeiből kell (kellene) egy működőképes rendszer.
Az pedig hogy paneleket használ az nem ezt a megközelitést mutatja.

tableno 2014.05.14. 08:26:51

@Tündér_Lala: és te mit használsz? Mert az ilyen cimkék, mint "ballib" aztán végképp nem vallanak árnyalt gondolkodásra.

tableno 2014.05.14. 08:28:38

@S=klogW: a gondolkodás és értelem eleve a Sátán műve, mint az közismert. Jógondolók hasérzik az Angszoct.

S=klogW 2014.05.14. 08:40:09

@S=klogW:

Vagy egyáltalán: maguknak a gondolatoknak milyen a minősége, kiforrottsága, átgondoltsága - jól meggondolt gondolatok-e?

Tündér_Lala 2014.05.14. 08:45:48

Fogalmak nem panelek. Ballib az a rendszer, amelyet igyekeztek kiépíteni a rendszerváltozás után. Ez a bal és a neoliberális gondolatkör össze nem illő elemeiből felépített rendszer, amely súlyos károkat és működési zavarokat okozott mind gazdasági, mind társadalmi vonatkozásban. Az emberek ennek megváltoztatására szavaztak (szerintem helyesen).

(Nem, a tudás (gondolkodás) Isteni eredetű, legfeljebb tiltott gyümölcs, de már fogyasztottunk belőle. Persze lehet mellőzni, akkor viszont nem kell posztot írni vagy kommentelni, mert az csupán trollkodás lesz.)

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.14. 09:16:01

ne siránkozzanak, uraim! direkt hasznos belelátni a mai sötét fejekbe. szerencsétlen ország.

tableno 2014.05.14. 10:02:38

@jm padilla: hű, most nagyon fején találtad a szöget! Csak gondolom nem veszed észre, hogy magadról beszélsz... :)

S=klogW 2014.05.14. 10:05:34

@tableno:

Most, hogy mondja, valóban, Gyurcsányferkó is hogy rajongott az angszoc Tóniért.

tableno 2014.05.14. 10:12:11

@S=klogW: látod, ez a poszt üzenete is: ha nem Orbán akkor Gyurcsány. Más variációt el sem tudtok képzelni, és ez itt a baj.

S=klogW 2014.05.14. 10:16:36

@tableno: "ez a poszt üzenete is: ha nem Orbán akkor Gyurcsány"

és ez a tipikus kriptoballib taktika, amikor már nagyon nyilvánvaló az aljasság és önzés ostobasága: összekenni, mindent a saját mocskukkal

tableno 2014.05.14. 10:39:07

@S=klogW: látod ez a tipikus kriptobirka taktika: ha valaki nem béget együtt a nyájjal, akkor azt rögtön összemossák az "ellenséggel", akkor is, ha amúgy azt ugyanúgy kritizálja.

S=klogW 2014.05.14. 11:19:57

@tableno: erőlködj csak, szdsz-árva

conchita wurst 2014.05.14. 11:44:50

Érdekes, én fiatal vk., középosztálybeli, és Orbánra szavaztam.

tableno 2014.05.14. 11:47:47

@S=klogW: részemről inkább CDU, de ezt te úgysem érted.

Sztavrosz_ (törölt) 2014.05.14. 12:22:54

A legnagyobb fasizmus az, hogy mindíg valami rendszerbe kényszerít az állam, aztán meg követeli hogy tartsam el a munkámmal, adómmal.

Arra miért nem lehet szavazni hogy ne legyen állam ne legyen kormány mindenki csináljon amit akar vagy tud?

Senki se kérte hogy polgára legyek ennek a rohadt államnak (mindegyik rohadék), egyszerűen itt születtem. Soha senki nem kérdezett arról hogy mint szeretnék, csak elvárják hogy a saját agyament világképüket támogassam.

vizipipa 2014.05.14. 13:02:28

"piacbarát, liberális konzervatív kormányzást szeretnék"

Vagyis jobblibkonzervnek gondolod magad. De nem az vagy. Olvasd vissza magad azzal a feltevéssel, hogy más írta. Jobblibkonzervnek néznéd?

" több éve dolgozok könyvelőként egy nagy nemzetközi vállalatnál"

Akkor kellene hogy legyen némi rálátásod arra, hogyan tűnik el a profit a költség sorokban. Írjál inkább erről. Érdekelne. Meg a véleményed a multi áldásos hatásáról. Bentről biztos másképp látszik.

Tényleg kell a multi? Sajnos igen. De mennyire? Meddig több a hozadéka, mint az ára?

nu pagagyí 2014.05.14. 13:19:30

"...nincs közösség ami képviselne"

Ez a legnagyobb gond, sokan érzik így. Meg kellene tehát teremteni. A polgár és a politika közti közvetlen kapcsolat a választott egyéni és önkormányzati képviselő. A demokrácia leépülésének jele, hogy ezek a képviselők már nem választóikat, hanem pártjukat képviselik. Létre kellene hozni olyan, hangsúlyozottan civil szervezeteket, amelyek folyamatosan képesek számon kérni és orientálni a választott képviselőt, ellensúlyozva pártja nem feltétlenül számukra kedvező tevékenységét. A személyében megválasztott képviselői státusznak csak akkor van értelme, ha szabad mandátumot birtokol és nem pártja gombnyomogató zombija a parlamentben. Nulláról kell kezdeni sajnos a demokrácia felépítését, ha nem akarunk saját országunkban kiszolgáltatott páriaként lézengeni és tehetetlenül szemlélni mindenféle autonómia felszámolását.

nu pagagyí 2014.05.14. 14:05:32

@Tündér_Lala: Abban tévedsz, hogy az emberek a rosszul működő balliberális rendszert egy jobban működő belliberális rendszerre szerették volna lecserélni (az idézetek a Fidesz 2010-es programjában, a Nemzeti Ügyek Politikája nevű irományban találhatók).

A Fidesz ugyanis véletlenül sem azzal kampányolt, hogy a szegényeknek még rosszabb lesz, hanem azzal: "Itt az idő, hogy megteremtsük a szociális biztonságot" (baloldali)

Nem a szabadpiac ellen kampányolt, hanem például a monopóliumok ellen, mert:
"A piaci versenyben csak akkor győz a jobb, ha valóban van verseny: ha ezt sikerül korlátozni vagy kizárni, akkor nem a jobb, hanem az erősebb győz." (liberális)

Szó sem volt "a demokrácia lecseréléséről, valami másra - Orbán", hanem:
"Kitartunk a demokrácia és a jogállamiság eszméje mellett", főleg mert szerintük: "2006-ban Magyarország polgárai megtapasztalhatták, hogyan lehet demokratikusnak látszó keretek között visszaélni a jogállammal és az alkotmányossággal."

Az embereket, tehát a Fidesz átbaszta a palánkon és mostanra olyan rendszert épített ki, ami lehetetlenné teszi, hogy vér nélkül fel lehessen számolni. Azt talán nem kell mondanom, hogy a megvalósult műben nyomokban sem található szociális biztonság, szabadpiaci verseny, demokrácia. Pillangó helyett a hernyóból egy még rusnyább pondró lett, egy oligarchák által vezérelt félfeudális rendőrállam.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.14. 14:29:04

@nu pagagyí:
vér nélkül? választásokon. de egyelőre az embereknek tetszik az "átbaszás". kétharmad.

nu pagagyí 2014.05.14. 15:48:52

@jm padilla: Van még egy opció. 20 év múlva szétesik a rendszer Orbán aggkori végelgyengülése miatt. A baj, csak az, hogy nem jutunk előrébb. Ismét előáll a demokratikus hagyományok nélküli nemzet problémája és néhány "zavaros" év után kezdődik minden elölről. Ahol igazi demokrácia van, ott mindenhol kellett/volt valami össznépi trauma (Anglia, Francaiország, USA, Svájc, Hollandia), ami úgy tűnik történelmi időkig elejét vette, hogy bárki kiválasztottnak képzelje magát.

S=klogW 2014.05.14. 16:00:08

@tableno:

Ach so? Für mich lautet es unwahrscheinlich.

Denn sollst du nach Deutschland ziehen.

Tündér_Lala 2014.05.14. 17:27:02

Kéremszépen az emberek nem liberális vagy más rendszerekben gondolkodnak. Ők egyrészt jobban szerenének élni (ki nem ?), másrészt (minden ellenkező híreszteléssel szemben) érdekli őket az egész közösség helyzete.
Azt tudták, hogy rosszul működnek a dolgok és azt is érzékelték, hogy ők sem jutnak egy jottányit előre. Ráadásul Ferenc közölte , hogy mindenkit becsapott és átvert, az emberek meg majd tüntetgetnek aztán hazamennek, ha nayon kiborul a bili.
Hát tévedett. Az emberknek megvan a józan eszük és nem szeretik ha lenézik őket.

Különben pedig liberális demokrácia ez még mindig, csak nem olyan szélsőségesen ostoba és kártékony mint régebben, hanem egy lépést tett a normalitás irányába.

___________________________ (törölt) 2014.05.15. 12:06:33

Kedves Szerző,

Ballibant vagy :-) Na jó, nem, de kérlek, hogy próbálj meg azért kissé elvonatkoztatni a pest-multi-szemszögből és mondjuk egy Heves megyei fizikai munkás szemszögét nézni, akinek a feje felül elbontották a bélapáti cementet meg az összes normális munkahelyet. Vajon mennyi oka van rá, hogy szerelmes legyen a piacba?

Nem a piaccal van baj persze, de azt látni kell, hogy mennyire mocskosul visszaéltek az elitek ezzel a fogalommal és ezért nincs most benne bizalom.

Fura dolog ez, de a "ballibség" egyik definíciója éppen az, hogy van egy pesti elit, aki abszolút képtelen empátiát érezni a vidéki munkásság iránt, akiknek teljesen felforgatták és tönkretették az életét, megélhetését, úgy, hogy abban neki szava sem volt, és amikor ez ellen - úgy, ahogy éppen tud - tiltakozni akar, akkor meg jól bele is rúgnak, hogy mucsai primitív etatista nacionalista, há' neked Kádár kéne, sörvirsli május elsején? Akolmeleg kell geci, nem jó neked a fejlett nyugati piaci verseny?

És persze ez mélyen igazságtalan, mert az illetőnek kb. arról szólt az élete, hogy nem volt sose lehetősége ilyen dolgokkal foglalkozni, burcsázott a gyárban látástól mikulásig, elbontották felőle, elment a másik gyárba, azt is, több gyár nem maradt, azt' közölték vele, hogy tetszedjen versenyezni a piacon proaktívan, maga büdös kádári bunkó. Ekkor kezdte úgy gondolni, hogy tulajdonképpen ti mind elmehetnétek a jó édes anyátokba, és ezt különféle módon kifejezni.

A "ballib" rétegnek ez az abszolút empátiaképtelensége ezzel a réteggel az egyik fő oka az "árkoknak" és ha nem akarja megkapni ezt a jelzőt, a legfontosabb tényleg az lenne, hogy valami empátiát kialakítani ezzel a réteggel.

Mert ami az egyik szemszögből a kádári akolmeleg, az a másik szemszögből pusztán az a normális emberi kívánság, hogy legyen már 50 km-es körzeten belül egy normális munkahely, ha nincs, akkor nem ő tehet róla, hogy nincs, nem ő a versenyképtelen, hát ő alapítson gyárat, aki művezetőségig se vitte?

Szóval ezért lenne ez nagyon fontos.

Fekete Pestis 2014.05.18. 08:55:00

@S=klogW:

Jó, M.o-n nem arról van szó, hogy csupa Seneca meg Maxwell szaladgál az utcákon, akik eredetibbnél eredetibb ötletekkel állnak elö az élet minden területén.

valahol el kell kezdeni.

P.l. ott, hogy megpróbál önálló és eredeti gondolatokat kialakítani.

Második lépés lehet a gondolatok kiérlelése, kidolgozása.

Egyébként a tudományos kutatás/fejlesztés is így megy : ötlet=>kidolgozás=>implementálás.

@Tündér_Lala: " hanem egy lépést tett a normalitás irányába. "

Kérdés: szerinted mi lenne a többi lépés a "normalitás irányába"?

Anno, 2008-ban a hollandtanáromnak azt fejtegettem, hogy a demokrácia nem feltétlenül jobb, mint a diktatúra. Mire ö elgondolkozott, és azt felelte, hogy persze, persze, ha te vagy a diktátor ;)
süti beállítások módosítása