Miért nem politizálok? − Kivonuló középosztály VI.
2014. május 12. írta: Redakció

Miért nem politizálok? − Kivonuló középosztály VI.

politik.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Ausztriában élő és dolgozó olvasónk cikke.

 

Olvasónk, Caius Martius Coriolanus írása.

*

Miért nem politizálok?

Ha egy fiatal politizálni kezd, akkor tisztában kell lennie, hogy ez milyen hatással fog járni az életére anyagilag, emberi kapcsolatok terén és a jövőjét illetően.

Kezdjük a piszkos anyagiakkal: a fiataloknak nincs sok pénzük; legtöbben a napi megélhetésért küzdünk. Ha szerencsénk van és sikerült elindítanunk egy sikeres karriert, van pár év tapasztalatunk egy nemzetközileg is versenyképes szakmában, és már éppen kezdünk annyit keresni, hogy meg merjünk házasodni és családot alapítani; akkor hülyék lennénk mindezt feladni és megélhetési politikusokká válni. Mert valamiből meg kell élni, el kell tartanunk a családunkat. A piaci szakmánk szépen jövedelmez, biztos és tisztességes munka. Ehhez képest a hivatalos politikus fizetés szánalmas, nem lehet megélni belőle. Viszont ha megélhetési politikussá válok és trükközök a költségtérítéssel, kikönyöklök bizottsági helyeket, halmozom az állásokat − a nyílt korrupcióról még nem is beszélve −, akkor ugyanolyan hulladék lesz belőlem, mint a többi politikus. Hogyan tudnék tükörbe nézni ezek után? Ha egy idealista fiatal tisztességes politikus akar lenni, akkor hatalmas áldozatot kell vállalnia és rendkívüli megpróbáltatásoknak kitenni a szeretteit.

Mert a politizálás próbára teszi az emberi kapcsolatokat is; a politikusi coming out azzal járna, hogy azonnal elveszteném a barátaim legalább felét − soha többé nem állnának velem szóba, és valahol meg is érteném őket. Persze, lennének új barátaim is, akiknek a társaságában egyből „Kolumbia-alsón” érezhetném magamat. Hát csodálatos lenne, valóban. Meg azt is tudni kell, hogy mindenki talpas aktivistaként kezdi; szórólapozik, aláírást gyűjt, zászlót lóbál, tüntetni jár, esőben, szélben, fagyban. Beszólnak neki, leköpik, meg is verik. El kell menni pártgyűlésre, kongresszusra; minden szabadidőmet erre kell fordítani − nem marad időm magamra vagy a családomra.

Ráadásul életem végéig együtt kellene élnem a politikusi szerepvállalásommal; ha évtizedek múlva valaki ráguglizik a nevemre, akkor tudni fogja, hogy x párt képviselőjelöltje voltam  aztán majd én is hazudozhatok, hogy nem is voltam szerkesztője a Munkásőr újságnak (csak írtam bele), meg hogy belülről bomlasztottam a rendszert és hasonlók.

Mindezen áldozatvállalásokért cserébe mégis mit kap a fiatal politikus?

Kezdetben max egy képviselőtestületi széket egy falusi/kisvárosi önkormányzatban. Na, itt törnek először markánsan felszínre a generációs ellentétek; beigazolódik, hogy főleg nyugdíjasok foglalkoznak a politikával, mert nekik van rá idejük és pénzük, ennek megfelelően a döntéseket is ők hozzák. Viszont a döntések meghozatala során nem hajlandóak figyelembe venni, hogy a nyugdíjasoknak kifizetett, berendezett házuk van, kocsijuk és biztos havi jövedelmük. Nekünk, fiataloknak meg ugyanakkora vagy csak kicsivel több pénzből kell házat építeni, berendezni, gyereket nevelni, szüleinket támogatni, jótékonykodni, kocsit fenntartani. Ráadásul mi bármelyik pillanatban elveszíthetjük ezt a csekély jövedelmet is, ha munka nélkül maradunk. De próbáld meg ezt elmagyarázni nekik IRL − még a fórumon is majdnem agyonvernek érte, bármennyire is udvariasan és visszafogottan próbálom felvetni ezt a témát.

De ez még mind semmi: ugyanis minden faluban/társasházban van legalább egy, különösen kötekedő vérnyugger, akinek a megnyomorított életében az egyetlen örömöt a trollkodás jelenti. Ha előállna az az amúgy nem túl gyakori helyzet, hogy minden simán megy, érdemi munkát tudunk végezni, akkor megjelenik Mr/Mrs Vérnyugger és széttrollkodja a falugyűlést. Utána feljelent becsületsértésért, rámküldi a rendőr ismerősét, kihívja a gázosokat éjjel kettőkor, hogy gázszivárgás van a házamban, kihívja a Blikket és elmondja nekik, hogy fajtalankodtam a kutyájával. Csupa móka és kacagás.

De nem baj, nem etetem a trollt, megpróbálom végezni a munkámat. A képviselő- és politikustársaim átlagéletkora 60 és a halál között van. Én vagyok a hülyegyerek, akinek ott a tojáshéj a seggén; hiába van két szakirányú diplomám, az esti érettségit pártvonalon végzett ex-tészelnök jobban tudja, hogyan kell költségvetést készíteni vagy csatornaberuházást levezényelni, nekem ott szavam nem lehet, igazam meg főleg nem. Akkor fognak szeretni, ha kussolok és bólogatok, minden újítási, fejlesztési kísérletet gyilkos támadásnak vesznek és azonnal kicsinálnak − az épphogy elindult politikusi karrierem már véget is ér.

Már ha egyáltalán el tud indulni; ugyanis az elmúlt négy évben többször is elkapott az idealista lendület és megpróbáltam csatlakozni az egyik parlamenti párthoz. Regisztráltam a honlapjukon, írtam nekik emailt, hagytam üzenetet a rögzítőjükön − hogy szeretnék talpas aktivista lenni, sárban és esőben küzdeni értük, leamortizálni az arcomat az ő kedvükért. De soha, egyetlen egyszer sem jeleztek vissza; nem írtak, nem hívtak. Miközben minden létező fórumon panaszkodtak, hogy nincs pénzük, nincs aktivistájuk. Négy különböző alkalommal próbáltam kapcsolatba lépni velük, sikertelenül.

Szóval miért hozzam meg ezt a sok áldozatot, ha senki nem fogja megköszönni nekem?

Miért pazaroljak el éveket az életemből, miért tegyem ki a családomat nélkülözésnek, megaláztatásnak, támadásoknak? Előbb fogom élve felgyújtani magamat valami nemes célért, minthogy ezen az évekig tartó kínszenvedésen keresztül menjek, csak azért, hogy aztán életem végéig cipeljem a keresztet miatta.

Önző lennék? Szerintem nem. Egyszerűen arról van szó, hogy széllel szemben nem lehet.

Sorstársaimmal együtt olyan gazdasági és társadalmi pozícióban vagyunk, ahonnan a játékszabályokat betartva nem tudunk kitörni, nem tudunk fejlődni és továbblépni. Patetikusan hangzik, de igenis el vagyunk nyomva, a kleptokrácia és a gerontokrácia áldozatai vagyunk.

Röhöghettek rajtunk nyugodtan, de idővel meg fog keseredni ez a nevetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr716126606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nem politizálok? − Kivonuló középosztály VI. 2014.05.12. 07:26:01

Patetikusan hangzik, de igenis el vagyunk nyomva, a kleptokrácia és a gerontokrácia áldozatai vagyunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrelnyikov 2014.05.12. 08:03:59

"Fiatalok!!! Tiétek a jövő!
....eredetileg úgy volt, hogy a miénk lesz, de..."
(Sándor György)

S=klogW 2014.05.12. 08:36:57

Talán kezdjük azzal, hogy

a "patetikus" magyarul NEM AZT JELENTI, mint a "pathetic" angolul.

Rosszul használni tudatlan okoskodás, ami pathetic de nem patetikus.

A FÉLMŰVELTEK MAGABIZTOSSÁGÁTÓL LIBERA NOS DOMINE!

S=klogW 2014.05.12. 08:39:22

Kedves Mandiner Redakció!

Kérem, helyesbítsétek ezt a nagyon helytelen szóhasználatot, mert sajnos az angol nyelv terjedésével már amúgy is nagyon virulens.

Tündér_Lala 2014.05.12. 08:56:44

Mondjuk azért a szerző összetéveszti a szimpla politizálást (valami tájékozottság és véleményalkotás) a hivatásszerű politikai pályával.
A kettő nagyon nem ugyanaz.

Helyes Írás 2014.05.12. 11:06:35

Bármilyen furcsának tűnik, a kedves szerző is lesz egyszer "nyugger". Hamarabb, mint gondolná.

Sok frusztrált öregember "trollkodik" a politikában, bár jóval kevésbé frusztráltak ma, mint pl. a rendszerváltás idején voltak. Viszont ennyi ifjú "troll", mint manapság, akkoriban bizonyosan nem volt.

Az egész generációs okoskodás kisszerű és nevetséges. Mindig is az volt. Nagy tévedés a Mandinertől ilyesminek teret adni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.05.12. 11:14:28

Barátom, te inkább a tudatlanság áldozata vagy.

Bell & Sebastian 2014.05.12. 11:59:13

Ezt kár volt kitenni, nettó baromság. Ausztriában is az.

Kandeláber 2014.05.12. 13:28:22

"Előbb fogom élve felgyújtani magamat".
Nosza, kis Ausztriában dolgozó magyar fiatal.
Kérésre küldök benzint és gyufát.

vizipipa 2014.05.12. 13:39:57

A barikádokon a fiatalok vannak többségben (mondjuk <40). Miért hiányoznak az idősebbek? Több tapasztalat kevesebb lelkesedés?

És ez így volt 200 évvel ezelőtt is, természetes állapot.

----------------------------
(Nem sok köze van ehhez, de leírom. 2012-ben be akarták zárni a Vidám Parkot - Kell a hely az Állatkertnek. Határozat jött, Vidám Park maradt. Akkor is azt mondtam: hiszem, ha látom, hisz már vagy 40 éve zárják be a Vidám Parkot vagy költöztetik az Állatkertet. Láss csodát, 2013 végén tényleg bezárt a Vidám Park. Miért? Mert már senki sem tudta gazdaságosan üzemeltetni, a főváros meg nem dotálta tovább. Előrébb kerültek a sorban más népcirkuszi elemek, inkább arra költenek. A gazdasági helyzet megoldotta a sokéves problémát.
Hány éves volt a probléma? Épp 99 éves. Az Esti Újság - korabeli bulvárlap - 1914 május 8-án írja: A vurstlinak költöznie kell mert az Állatkert számára kevés a hely.)

Szúrófény 2014.05.12. 16:22:28

mint az alulról történő polgárosodás spontán megindulását, ami nálunk még 1848 után sem indult meg, mert uraink inkább az idegen etnikumok, a zsidók, az osztrákok, a csehek és morvák polgárosodását nézték el, mint a magyar parasztságét
Végül a középosztály tényleges magyar része: a lefelé és felfelé bukottak két rétegéből tevődött össze: az első típus az úr betyár, minden szociális igazság, kultúra, könyv művészet ösztönös ellensége, a születési kivételezettség és kiváltságosság vadagyarú emberbaromja. A második típus az ezercsalafintaságú ravasz haszonvadász, szolgál minden űrt és érdeket, elnyom minden gondolatot és munkát, lesz bármily párt vagy érdekszövetség ágense, lesz idegen érdekek zászlója, poroszlója, vagy vérebe: csakhogy a maga vagyonát és hatalmi helyzetét emelje. A harmadik típus: talán a leghitványabb, aki nem vállal soha semmilyen felelősséget, kezdeményezést, nem kockáztat semmilyen melléállást, aki minden színű és semmi színű, barátja minden sikernek, és elszökője minden tragédiának.
A középosztály felfelé bukott magyar elemeinek, minden lépésüket előre, minden deka több kenyerüket azzal kellett és kell megfizetniük: hogy buzgón megmutassák az uralkodó érdekszövetségnek, mindenképpen alkalmasak az álláshoz jutásra, az előléptetésre... A fentebbi lelki sajátosságból szükségszerűen következik a magyar középosztály egy másik általános vonása: antidemokratikus, demokráciaellenes... egyszerűen a jól nevelt házi kutya úrkutyasága, mely fogat vicsorít a kevésbé pártfogolt és „be nem érkezett vértestvérei ellen!... a folytonos szolgaságban Annyira úri emberré csonkult, hogy képtelen emberré egészségesedni. Szabó Dezső
(És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?)

Messzi Vetek 2014.05.12. 17:49:25

@S=klogW: honnan tudhatjuk, mit akart írni a szerző? lehet hogy neki ez tényleg patetikusan és nem szánalmasan hangzik. teli páthosszal. :P

@jose maria padilla: ennyi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 18:08:48

jól olvasom/érzem, hogy a posztoló ezt kipróbálta nem csak elképzelte?!

J.László 2014.05.12. 19:06:06

Az osztrákok a németeknél is hülyébbek? Lejattol az elnökük ezzel a szerencsétlen hülyével? Persze az indexet sem kell félteni: egy hete minden nap ez az elmebeteg csávó/csaj megy a címlapon. De hát az index mégsem államfő, így neki talán elnézhetjük.

kvadrillio 2014.05.12. 19:13:50

Kóservágó lesz a nyolcvannyolc évig üzemelő kapuvári húsüzemből
Írországi üzletember tett ajánlatot a felszámolás során értékesítésre kínált kapuvári húsüzemre - értesült a Világgazdaság egy a pályáztatás részleteit jó ismerő, ám neve elhallgatását kérő forrástól. A befektető szándékai szerint alaposan átrajzolná a nyolcvannyolc évig üzemelő gyár profilját, és kóser marhavágást indítana be Kapuváron.

MICSINÁLSZ TE VIKTOR A MAGYAROK HÚSFELDOLGOZÓIVAL ????? ELADOD, ÁTJÁTSZOD A ZSIDÓKNAK ?????
ANYÁD EZÉRT SZÜLT IDE A MAGYAR FÖLDRE ????? MEGBŰNHŐDSZ TE ECCER EZÉRT KEGYETLENÜL !!!!!!
MÁR NAGYON VÁROM EZT ! :)

kvadrillio 2014.05.12. 19:18:01

@kvadrillio: ECCER TÉGED FOGNAK KÓSERVÁGNI VIKTOR !!!

S=klogW 2014.05.12. 19:28:23

@Messzi Vetek:

Hm, még igaza is lehet (mármint magának). Lehet, hogy én vetítettem bele a szó (félre)értelmezésébe a folytatásban leírt mondat kapcsán bennem megfogalmazódó véleményt.
Ugyanakkor az a szerző szemszögéből is tűnhet kritizált helyzet szánalmasnak.

kvadrillio 2014.05.12. 19:32:21

@kvadrillio: "...az elmúlt másfél évben a harmadik (Debrecen és Mosonmagyaróvár után most Abda) gyárat zárja be. Pedig ahogy egész Európában, hazánkban is stratégiai kérdés az élelmiszergyártás.

Azt tapasztaljuk ebben a tőkeszegény, fejlesztési hiányosságokkal küszködő ágazatban, hogy a szakmai befektetők helyett húsipari köntösbe bújt tőkebefektetők vásárolják fel a gazdaságilag legyengült magyar húsipar 80-100 éves gyárait, vele együtt kiváló termékeit. Legtöbbször ezek a befektetők néhány éven belül „kipörgetik” a cégek még megmaradt tartalékait, gazdaságos és márkás termékeit. Rövid időn belül soha nem látott veszteséget mutatnak ki az adott gyárnál és eljátszva a „hattyú halálát” bezárásra, felszámolásra kényszerülnek, az eredeti tervüknek megfelelően. Veszítve munkahelyeit, piacait, sok évtizedes eredeti magyar termékeket. Így jut a húsipar is egyre közelebb ahhoz a kátyúhoz, amibe a malomipar, a cukoripar, az étolajgyártás és a tejipar már beleesett. :::"'

MIT CSINÁLSZ TE ORBÁN VIKTOR EZZEL A MI HAZÁNKKAL ?????????? MIÉRT NEM VÁNDOROLSZ KI A CSALÁDODDAL EGYÜTT INNEN A FENÉBE IN KÁBB, MINTHOGY LEROMBOLD ENNEK AZ ORSZÁGNAK MINDEN MUNKÁT-ÉS ÉLETET ADÓ ÁGAZATÁT ??!
MENJ INNEN TE ROMBOLÓGÉP A BÜDÖS FENÉBE !!!
NEM FOX SENKINEK SEM HIÁNYOZNI !!!!!

kvadrillio 2014.05.12. 21:18:27

orbán KERESZTÉNYDEMOKRATA KURMÁNYT ALAKÍT....

HVG.HU \
VILÁG
Júliusban indul az első istentagadó tévé az Egyesült Államokban

2014. május 09., péntek, 20:39
Szerző: MTI

Címkék: Egyesült Államok; tévécsatorna; ateista tévé; istentagadó;

Kinyomtatom Elküldöm

Ateista tévécsatornát indítanak júliusban az Egyesült Államokban – írja internetes kiadásában a USA Today című napilap.

A Roku internetes streaming-lejátszóval fogható csatorna mögött az American Atheist szervezet áll, amelynek elnöke, David Silverman kedden, a Stanford Egyetemen jelentette be a hét minden napján 24 órában jelentkező adás elindítását. A műsorokat a New Jersey állambeli Cranfordban található stúdió koordinálásával készítik, és úgy becsülik, hogy 7 millió háztartásba jutnak majd el.

Ez a csatorna lesz az első, amelyet teljes egészében az istentagadásnak szentelnek majd. A USA Today szerint az Egyesült Államokban jelenleg több mint 100 keresztény és négy zsidó tévécsatorna működik. A New York-i The Daily News 300 vallási tematikájú televíziós adóról tud.

Az ateista, humanista és szabadgondolkodó közönségnek szánt műsorok, legalábbis a kezdeti időszakban, ingyenesen lesznek majd foghatók. A kínálatban egyebek között az American Atheist korábbi kongresszusain felvett anyagok, tudományos ismeretterjesztő adások, valamint ateista bloggerek és csoportok által elkészített betétek szerepelnek majd. A csatornán megismétlik majd Madalyn Murray O'Hair, a szervezet 1995-ben meggyilkolt alapítójának két évtizeddel ezelőtt készített The Atheist Viewpoint (Az ateista nézőpont) című sorozatot is.

Murray 1963-ban az egyik felperes volt abban az ügyben, amelyben az amerikai legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy a közpénzből fenntartott iskolákban szüntessék meg a kötelező bibliatanulmányokat. A közös imádságot 1962-ben tiltották ki a közoktatási intézményekből.

Az új tévé nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

:o)))))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.12. 21:35:34

@Disznóvári:

Tudtam honnét a proli-puli-kapcsolat. Azé' röhögtem.

Sztyepan Asztahov 2014.05.13. 07:57:58

az egész írás hülyeség. El se olvastam végig, látszik, hogy egy olyan írta aki még a közelébe sem volt a politikának.
süti beállítások módosítása