Václav Klaus: Meg kell változtatni az EU rendszerét
2014. május 06. írta: Redakció

Václav Klaus: Meg kell változtatni az EU rendszerét

vaclav_klaus.jpg

Van-e ok arra, hogy az EU-tagság tíz évét ünnepeljük? Erre kereste a választ Václav Klaus volt cseh elnök Budapesten, a Danube Institute vendégeként elmondott, Európa és az EU helyzetéről szóló beszédében. Klaus magát eurorealistának tartja, aki szemben áll az euronaívokkal: „Az Európai Unió rendszerének kritikára van szüksége, én pedig a racionális gondolkodás és az igazság kimondása mellett állok.”

Václav Klaus szerint Kelet-Európában hiányzik a komoly gondolkodás, a valódi elemzés az EU-ban töltött évtized tanulságairól, „csak propaganda van”. A cseh politikus úgy vélte: az elmúlt tíz évben nem egy gazdaságilag erőteljesen növekedő térségbe és demokratikus közösségbe léptek be a kelet-közép-európai országok. Ismeretei szerint tíz év alatt 3600 uniós direktíva és 500 uniós szabály lépett életbe. Klaus hosszan kritizálta az uniós bürokráciát és az EU demokratikus deficitjét: ő évtizedek óta a hayeki megoldást szorgalmazza, ehelyett a liberális reformok folyamatos megnyirbálása és a bürokratikus beavatkozás erősítése zajlik. „A kapitalizmusból az európai szocializmusba, egy adminisztrált társadalomba érkezünk. Menetelünk egy zsákutcába”  fogalmazott Klaus. „Konstruktivista, progresszív kísérlet, a nemzetállamok undemokratikus elnyomása zajlik, pedig a rendszerváltás után csak normális európai országok akartunk lenni egy szabad Európában” − kritizált tovább a volt cseh elnök, aki hozzátette: „szabadabbak vagyunk persze, mint a kommunizmusban, de új izmusok, multikulturalizmus, kollektivizmus, genderizmus ássák alá szabadságérzésünket”. Úgy vélte: az európai stagnálás emberi hibákból született, egy önmagát gerjesztő problémáról van szó, ami apró lépésekből, részletekből állt össze rendszerré, s amely különösen az euró szerinte elhibázott modelljére vezethető vissza. 

Klaus leszögezte: „A paternalista jóléti állam nem működik, így nem lesz növekedés, át kell alakítani a gazdasági és szociális rendszereket”. Szerinte a túlzott centralizáció és a bürokrácia már nem demokratikus deficitet, hanem demokratikus defektet eredményezett. „Posztdemokratikus, féldemokratikus korszakba érkeztünk, ez volt mindenféle szocialista álma. Meg kell változtatni az európai integráció modelljét”.Klaus arról beszélt: „Európát nem lehet homogénebbé tenni, csak evolúcióval, s nem pedig revolúcióval, központi politikai döntésekkel”. A volt cseh elnök az eurózóna szabályozott felbomlását tartja célravezetőnek, mivel az eurózóna tagállamai az elmúlt tíz évben nem konvergáltak, épp ellenkezőleg, szétfejlődtek. „Az euró túl kemény a déli tagállamoknak, túl puha az északiaknak. Az euró egy extrém rögzített árfolyamrendszer, közgazdászként mondom, hogy ez történelmileg soha nem működött.” Klaus szerint az eurózóna egy naív kísérlet a történelem megállítására.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr626125962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 12:57:49

Minden szar.

Sok részigazság van benne, de egy összefüggéstelen katyvasz az egész.

Klaus az EU Puzsér Róbertje.

Alfőmérnök 2014.05.06. 13:57:54

"Van-e ok arra, hogy az EU-tagság tíz évét ünnepeljük?"

Nincs.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 14:04:11

@Robinzon Kurzor:

Mennyivel "tartalmasabb" egy Martin Schulz szöveg az EU pozitivitásáról. :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 14:23:07

@pocaklakó minimanó:

Semennyire, az is baromság.

De ezek egymástól független körülmények, csak te próbálsz ilyen gyerekesen terelni, mert ostoba birkaként azt hiszed, hogy ez már érv.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 14:53:43

@Robinzon Kurzor:

"...csak te próbálsz (...) terelni..."

Á, dehogy. Én csak azt mutatom meg, hogy te szelektíven finnyáskodsz és csak akkor horgad fel benned a buzgalom, ha a neked nem kedves fél oldalát kívánod ekézni.

Magadtól a saját oldal böszmeségeit sosem.

Mert te "független egyéniség" vagy. Mint a többi sokcsillió ballib.

vizipipa 2014.05.06. 15:06:22

@pocaklakó minimanó:

"Martin Schulz szöveg az EU pozitivitásáról"

Nos, az kb. ilyen: igen, természetesen felvettem a napidíjat a nem itt töltött napok után is.

jungefreiheit.de/politik/ausland/2014/trotz-wahlkampf-eu-parlamentspraesident-kassierte-sitzungsgelder/

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:18:40

@vizipipa:

Éppen a minap olvastam agyhalott ballibtrollok óbégatását, hogy bezzeg minálunk miféle herdálás megy (Svédország volt az ellenpélda). De valahogy nem tűnt fel nekem, hogy a pár évvel ezelőtti, összegileg sokkal jelentősebb EU-s herdálás felkeltette volna a figyelmüket.

Amúgy pénzügyileg a svédek menők számomra. Amikor valamelyik agyilag senkiházi ballib beírta, hogy itt is nyilvánossá kellene tenni a politikusoknak kifizetett összegeket, mert az mennyire kúl, akkor valahogy érdekes módon (persze nem) már nem volt hasonlóan lelkes, amikor arról is tájékozódott szerény személyem által, hogy a Közember Kázmér zsetonjai is nyilvánosak.

A szelektivitás menő az "elfogulatlanoknál." :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 15:36:39

@pocaklakó minimanó: "Én csak azt mutatom meg, hogy te szelektíven finnyáskodsz"

Szemmel láthatóan nem szelektíven finnyáskodom.

Megint nem jött be a négy láb jó - két láb rossz világszemléleted, és még észre sem veszed.

Egyszerű lélek vagy, nem túl sok ésszel ... de legalább szórakoztató, szóval abba ne hagyd!

Helyes Írás 2014.05.06. 18:30:56

Klausnak és az euro-szkeptikusoknak sajnos alighanem igazuk van. Közös pénzt legfeljebb hasonló szerkezetű és reakcióképességű gazdaságokkal rendelkező, hasonló fejlettségű államok között érdemes bevezetni, de közép- és hosszú távú kockázatokkal ott is számolni kell. A kapitalista pénzrendszer működtetése a modern állam egyik központi funkciója. Szabályozó és felelősségvállaló politikai központ nélkül nem lehet fenntartani. Jelenleg az EU és az eurozóna erős állama, Németország tölti be a politikai központ szerepét. Ez egészen addig működhet, ameddig a többség elfogadja, mert Németország magára vállalja a terhek nagyobb részét, miután nála jelentkezik a hasznok nagyobb része is.

Ha ez a törékeny egyensúly megbomlik, az euró megszűnik, hacsak létre nem jön az Európai Egyesült Államok központi államhatalma. Közös nyelv és egységes történelmi és kulturális tudat nélkül azonban nincs állam (legalább az egyikre szükség van, lásd Svájcot, de leginkább mindkettőre). Az USA-ban ez a tudat a központi államhoz kötődik, a tagállamok, európai értelemben inkább tartományok. (A polgárháborúban az volt a tét, hogy két állammá válnak-e szét.) Ha egy tartomány fejlődése visszaesik, kisebb-nagyobb konfliktusok után a tartomány népessége lecsökken, a fejlődő tartományoké megnő, az állam egységét azonban ez nem veszélyezteti. Ilyesmi Európában elképzelhetetlen, ezért az EEÁ is elképzelhetetlen.

Tehát az eurónak sincs tartós alapja, kivéve, ha az EU tagországai összefejlődnek az eredeti célkitűzések szerint és ez tartósan fenn is tud maradni. Mekkora az esélye annak, hogy Bulgária, Románia vagy akár csak Magyarország is Németországgal minden lényeges szempontból azonos szintre kerül? Egyáltalán jó lenne-e? Sokáig úgy tűnt Görögországgal megtörténik a történelmi kiegyenlítődés, azután jött a kijózanító döbbenet.

Az EU-nak volt és van értelme, de csak korlátok között és csak addig, amíg nem válik a világ jólétben élő kivételezett kasztjává, amely ezt a pozícióját erőszakkal és a nagy többség kizsákmányolásával tartja fenn. És itt bicsaklik meg Klaus felfogása: az ökológiai és a demográfiai egyensúly megbomlása nem álprobléma, hayeki ultrakonzervativizmussal ezt nem lehet kezelni, különösen nem a mai monopolkapitalista piaci működés logikáján belül.

Bell & Sebastian 2014.05.06. 18:41:57

Más, amikor Farage fején landol egy tojás, más, amikor egy német tartomány kritizál (Klaus) és megint más, amikor hőn szeretett vezérünk duplagondol-beszél az Unióról.

A eurodollár még őszintén fejezte ki a lényeget (nem otthon, amerikai bankban tartott dollár).
Nagy-Britannia a kimaradási joga alapján nem csatlakozott, Svédország meg szabotálja bevezetését a feltételek szándékos, be nem tartásával.

Van egy olyan érzésem, ha ezek ketten belelépnének, kiegyenlített lenne az erőviszony (sőt!), mivel még így is alig van különbség az USA és az Unió által előállított világ-GDP -ben, azaz megtörne a dollár varázsa, aminek csodás előnyeit ugyan nem élvezzük, viszont hátrányait annál inkább megszenvedjük.

No! Akkor ki is itt az igazhitű euró-szkeptikus? Melyik macskajancsi a három közül?

Tündér_Lala 2014.05.06. 19:29:52

@Bell & Sebastian: Igen, valahol itt van a kutya elásva.

Európát évtizedeken át zsarolták az amik, hogy az ő védelmük nélkül nem állnának meg a Szu-val szemben. Ez igaz is volt.
Azután megszűnt a hidegháború és elindult a globalizáció. Ezzel az utóbbival az ami szétcseszték a gazdaságukat és jelen helyzetben a hadseregükre alapozva szipolyozzák a világot. A pénzügyi rendszreik pedig meghatározzák Európa sorsát is, a kezükben tartott Központi bank segítségével (nem mellesleg az amarikai "adminisztráció" is csupán az amarikai pénzvilág végrehajtó szerve). Az európai egyesült államok teljas egészében ennek alattvalóivá tennék a tagállamokat.

Értelemszerűen Európának nincs, nem lehet vezetése, amely az európai érdekeket képviselné. (Válság kezelés központi bank nélkül ?) A tagállamok pedig alkalmazkodva a rendszerhez próbálják a saját pecsenyéiket sütögetni (a centrum országok a perifériából szívják el az amerikaiak által követelt erőforrásokat és próbálnak Kínával és Oroszoerszággal kooperálni.

Az amerikaiak pedig az utolsó években bekerítik az EU-t. Arab tavasz, amely a közeli olcsó és jó minőségű energiát igért, destabilizálták és nem mellesleg szüretlen menekültáradatot zudítottak Dél-Európára. Az ukrán helyzet előállításával (az oroszokat lépéskényszerbe hozva) a német orosz együttműküdést torpedózza meg egy európai tűzfészket alkotva. Valószínűleg ez a fő cél a túlzott függetlenedés és összefogás megakadályozására. Természetesen senki nem mer nyiltan ellentállni nekik.

Nagy varázslás folyik itt, azt hiszem. A média által idezúdított szar, pedig csak elfedi a valóságos történéseket.

Európának nincs vezetése.

Bell & Sebastian 2014.05.06. 21:09:05

@Tündér_Lala: Ki kell mondani, hogy ez így, ebben a formában nyíltszíni szembeköpése az eredeti, schumani elveknek.

Ugyanazt eljátszották a bolsevikok unokái a hatalommal, mint amit egyszer már elsütöttek az oroszoknál. Vettünk jegyet matinéra (Matin vajon mit szól?), a szuronyokra támaszkodó, magát többségnek hazudó kisebbség terrorizálja a teljes lakóságot.

És igen, a magországok a kötelező dézsmát a perifériával fizettetik. A nagyokosok meg künn is vagyok / benn is vagyok -ot játszhatnak, mert ők még időben elspájzoltak olyan technológiát, ami nem az amcsiké, kapnak belőle, ha vesznek. Ha nem vesznek, úgy is jó.

Furcsa árnyszínház ez, megy a kábítás és parasztvakítás, miközben táblán a lényeg: Monopoly!

Monopoly nagyban, közepesben és kicsiben, Tarzan -lendülések a törvényhozás liánjain, bősz ordítozás és melldöngetés közepette.

A kőkorszakig visszabombázni azt, aki nem parírozik.

Hogy a hamiskártyás nagyok rendszeresen előhúzott ötödik ászától csak vérszemet kaptak a mi gyomorforgatóan piti lótolvajaink is, az már a személyes tragédiánk.

Ez már nem az uniós Jupiter és a magyar kisökör esete, hanem államközi szintre emelt, szervezett bűnözés. Amerika megvéd. Igen-igen, majd a meteorittól, ha az oroszok is ráérnek éppen, de ki véd meg Amerikától, ki véd meg az Uniótól és ki véd meg a mi, az ő rendszerükbe illesztett politikusainktól?

Kérhet bárki pisztáciát. De ha nincs?

S=klogW 2014.05.07. 09:42:18

@Bell & Sebastian:

UK az lényegében a USAt jelenti

Bell & Sebastian 2014.05.07. 12:00:35

@S=klogW: Még maga a szabadkőműves Újvilág sem tudta soha eldönteni, kit szeretne nevelőszülőnek bemondani, a Junájtid Kingdómot vagy a Dájcsesz Rejhet? Leginkább mindkettőt.

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:59:01

@Robinzon Kurzor:

"Szemmel láthatóan nem szelektíven finnyáskodom."

Nem a te szemedről beszéltem. Azzal még akkor sem látnád, ha mindenki látná.

Robinzon Kurzor 2014.05.12. 12:50:27

@pocaklakó minimanó:

Tehát ha a tények nyilvánvalóan ellent mondanak a rögeszméidnek ... akkor annál rosszabb a tényéknek.

pocaklakó minimanó 2014.05.13. 10:06:02

@Robinzon Kurzor:

"Tehát ha a tények nyilvánvalóan ellent mondanak..."

a) Ha.
b) "tények"

Ennyi. :)

Robinzon Kurzor 2014.05.13. 10:28:36

@pocaklakó minimanó:

Ennyi bizony, kicsi huszár.

Egy értelmes, önálló mondatod nincs, csak hebegsz-habogsz, mert felsültél.

pocaklakó minimanó 2014.05.13. 10:37:23

@Robinzon Kurzor:

Csakis. Főleg azért, mert te mondod. :)

Robinzon Kurzor 2014.05.13. 12:56:17

@pocaklakó minimanó:

Állítottál valamit ("szelektíven finnyáskodsz"), aztán beégtél, amikor ezt bizonyítani kellett volna.

Sőt, duplán beégtél, mert azt hitted, hogy ha "ilyen" oldali politikusra "finnyáskodom", akkor ha egy "olyan" oldalit bedobsz, akkor arra nem fogok "finnyáskodni".

De beszoptad, kicsit huszár.

A saját ostobaságodból indulsz ki és ezért a saját korlátolt személyiségedet próbálod kivetíteni másokra is.

Szóval igen: nincs egy értelmes, önálló mondatod sem, csak hebegsz-habogsz össze-vissza.

pocaklakó minimanó 2014.05.13. 14:27:28

@Robinzon Kurzor:

"...akkor arra nem fogok "finnyáskodni"."

Szóval akkor mutatod, hogy évekkel ezelőtt milyen serényen ekézted őket?

Valahogy nem olvasom. :)

Robinzon Kurzor 2014.05.13. 22:00:34

@pocaklakó minimanó:

Klaust lehülyéztem, erre jöttél nekem azzal, hogy szelektíven finnyáskodom, mert Schulz dumája biztos tetszik.
Őt is lehülyéztem.

Te meg szarban vagy, mert az egyetlen, ám annál gyerekesebb csodafegyvereddel saját magad lőtted tökön.

És most terelsz.

Legyen vér a pucádban, te kis szakállas Koncsíta és bizonyítsd, ha valamit állítasz.

pocaklakó minimanó 2014.05.15. 09:16:48

@Robinzon Kurzor:

Aha. Mást sem olvastam az elmúlt években, hogy milyen serényen hülyézted le a másikat. Nem is szóltak másról a beírásaid. :)

lüke 2014.05.19. 21:22:53

@pocaklakó minimanó:
Tartalmasabb?
Szoci maszlag,remek jó szónokkal
akár Gysit is hallgathatod
Kláus eu szkeptikus,jobbról
süti beállítások módosítása