Egy új deal lehetősége − Mandiner jövőváró V.
2014. április 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Egy új deal lehetősége − Mandiner jövőváró V.

deal.jpg

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

Soha nem volt 1990 óta olyan mértékű változatlanság választás után, mint 2014. április 6-át követően. Ahogy az éjszakába nyúló eredményvárás után reggel felébredtünk, minden pontosan ugyanúgy megy tovább, és pontosan ugyanaz várható a legrövidebb és hosszú távon is, mint az előző ciklusban. Még a parlamenti erőviszonyok is megismétlik nagyjából a négy évvel ezelőtti eredményeket. A világ előrébb ment négy évvel, de a magyar politikai erőknek és az ország vezetésének nagyrészt ugyanazokkal a dilemmákkal kell szembenézniük, mint 2010-ben. Hozzátéve − és fenntartva  korábbi állításomat: Magyarország 2014-ben jobban teljesít, stabilabb és fenntarthatóbb pályán mozog, mint a 2010-hez vezető utolsó, válságos, semmibe vezető években.

*

A nagy magyar politikai játszmában a régi balliberális oldal rálépett a Menj vissza a startvonalra mezőre. Négy év alatt olyanok voltak, mint a semmit sem tanuló és semmit sem felejtő Bourbonok. Most ugyanúgy a súlyos vereséggel és az eddigi zsákutcával kell szembenézniük, mint 2010-ben. A megújulás elmaradt, sőt, az utolsó hónapokban teljes visszarendeződés történt. Ebben nagy felelőssége van annak a veterán baloldali-liberális értelmiségi csúcselitnek, amelynek tagjai  a Népszava információi szerint  konkrétan egyikük lakásán beszélték rá az összefogókat arra, hogy a győzelem esélye érdekében engedjék vissza Gyurcsányékat a fedélzetre. A választás eredménye azt mutatja: a magyar valóság pontosabb ismeretének játszmájában Orbán és köre kiütéses győzelmet aratott a balliberális értelmiség fölött. A baloldal következő négy éve a valódi megújulást célul tűző, csekély befolyású körök; a bukott és enervált régi mamelukok; valamint a már most is láthatóan újra vezéri szerepre törő, a teljes vereségben is politikai étvággyal bíró Gyurcsány Ferenc közötti belső meccsről fog szólni. Amiben akár Gyurcsány is győzhet 2018-ra  vele viszont csak egy újabb 2010-et és 2014-et érhet el a baloldal. A következő évek arcai a baloldalon ismét Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy (és Fodor) lesznek. Az elmúltnyolcév az elmúltnégyévben is velünk maradt, és a következő négy évben is kísérteni fog. Ez a baloldal csapdahelyzete, amiből nem látszik az egyszerű kiút. Nem lennék most egy őszinte, idealista baloldali aktivista helyében.

Jobbik: a vasárnap esti közvetítések alapján meglehetősen csalódottak voltak, hogy nem tudtak második erővé válni és nem győztek egy egyéni kerületben sem. 2006-ban még sehol nem voltak, 2010-ben jött a nagy áttörésük, de innen most már csak kisebbet tudtak előre lépni. És lehet, hogy ennél előrébb már nem is fognak jutni: ha az ország a következő években képes lesz a konszolidáció, a gazdasági kibontakozás útjára lépni, az egyszerűen el fogja szívni a radikális szólamok elől a levegőt. Ha ez történik, akkor könnyen megtörténhet: a Jobbik előbb lép a zsugorodás útjára, minthogy kormányképes/kormányzó erővé válna. Amire egyébként sincs nagy esély: nemzetközileg mind most, mind a jövőben vállalhatatlan lenne egy Jobbikkal kötött koalíció. Ez a radikalizmus csapdahelyzete.

LMP: ez az LMP Schiffer Andráson kívül nem a négy-öt évvel ezelőtti LMP. Egy kitartó maroknyi szavazói kör és sok helyről (balról, jobbról, akár széljobbról) érkező protestszavazó segítségével a teljesen átalakult, Schifferen kívül szinte ismeretlen arcokból álló új LMP becsusszant a parlamentbe. A függetlenséghez és bizonyos elvekhez mindvégig ragaszkodó Schiffer és köre ezzel a ténnyel kiütéses győzelmet aratott a kudarcot vallott baloldali összefogásból legrosszabbul kijövő, teljesen hiteltelenné vált PM-esek fölött. Az új LMP szinte tiszta lappal indulhat neki a következő négy évnek, kidolgozva egy új, kerek programot, arcot, arcélet a pártnak. Mégse tartom valószínűnek, hogy a kispárti létből nagyot tudnának előrébb lépni a következő években. A mostani választáson is épp hogy megugrották, szinte kizárólag fővárosi szavazatokkal a küszöböt, vidéken a zöld és agrártémák futtatása ellenére szinte nem is látszanak. Az LMP-t a következő években önmaga − eredendő szervezeti gyengesége, tapasztalatlan új gárdája és kiforratlan üzenetei − akadályozhatja meg abban, hogy felnőjön a nagyobb pártok közé. De elég kihívás lesz életképes, fenntartható kispárttá is válni.

*

A Fidesz és a harmadik Orbán-kormány: ahogy eddig, úgy ezután is a magyar jobboldal helyzete és állapota a legfontosabb számomra. A Fidesz-gépezet, ahogy várható volt, nagy győzelmet aratott a választáson. Ez 25, de főleg az utóbbi 12 év kitartó, szívós építkezésének, valamint négy év kíméletlen hatalmi politizálásának és professzionális kommunikációs stratégiájának az eredménye. Az elmúlt négy évről írtam korábban, nézzük a jelenbe és a jövő lehetőségeit. Az, hogy a Fidesz 600-700 ezer szavazót vesztett 2010-hez képest, a győzelmi öröm mellett azért elgondolkodtathatja a stratégákat. Kikből állhat ez a sok százezres réteg, miért nem szavaztak a Fideszre és hol vannak most? Idősek vagy fiatalok? Vidékiek vagy fővárosiak? Aktív, dolgozó emberek vagy inaktívak? Meghaltak, kivándoroltak, otthon maradtak, más pártra szavaztak? Ez alapos vizsgálatok tárgya lehet. Az már az elmúlt években is látszott (akár a békemeneteken is), hogy a Fidesz legelkötelezettebb szavazóivá a jellemzően vidéki, alsó középosztálybeli, idősödő, vagy már idős társadalmi rétegek váltak. Nagy változás ez a 10-15 évvel ezelőtti Fideszhez képest. A párt elkötelezett szavazótábora és kitartó rajongói köre gyorsabban idősödik a párt vezetésénél. Csak a Fideszen múlik, hogy a következő években újra komolyabb hangsúlyt helyez-e a fiatalabb, aktívabb korosztályok megszólítására vagy sem.

És van egy, már a rendszerváltozás után szocializálódott vagy született új nemzedék, tanulmányai végén vagy immár több év munkával, karrierrel a hátuk mögött, akik meglehetősen kritikusok saját helyzetükkel és az őket körülvevő világgal. Körükben igen nagy az apolitikusok aránya is. Ha a Fidesz nem tudja megszólítani őket, előbb-utóbb más teszi ezt meg helyettük. A magyar jobboldal politikai ereje 2010 után 2014 tavaszán újra ellenfelei romjain ülhet tort. A következő évek nagy kérdése az is lesz, hogy képes lesz-e a jobboldal végre enyhíteni a kilencvenes évekből itt ragadt ostromlott kicsiny vár vagyunk mentalitást, megbékélve a megismételt nagy arányú győzelemmel elért nagysággal és a jobboldal eredendő sokszínűségével. Kevesebb kicsinyességet, több nagyvonalúságot várnánk a következő években.

Mindez magára az új Orbán-kormányra is igaz lehetne. Ismerjük Orbán Viktor politikai személyiségét, személyzeti politikáját, a Fidesz politizálási stílusát. Naív álmaink nincsenek arról, hogy a Fidesz szocializációjához szokott politikusok majd szinte homlokegyenest más felfogásban fognak cselekedni a következő években. De érdemes lenne realistán számba venni a választásokon megteremtett stabilitásban rejlő lehetőségeket: az elbukott gyurcsányi reformkezdeményezések, majd a Fidesz elmúlt négy évbeli, valóban véghez vitt nagymértékű rendszerátalakítása után ráférne az országra egy nyugalmasabb, kiszámíthatóbb időszak. Igaz ez mind a tízmillió magyar állampolgár és az állam, a közigazgatás viszonyára; de ugyanúgy igaz a kultúra világával; a gazdasági élet szereplőivel; a kormány belföldi és külföldi partnereivel fenntartott viszonyokra is. Mivel azok a bizonyos fékek és ellensúlyok nem éppen ideáltipikusan működnek (és még szavakban sem tanúsítanak különösebb érzékenységet irántuk); belső politikai ellenfél pedig még sokáig nem liheg a Fidesz nyakán; tényleg csak és kizárólag a Fideszen és annak vezető döntéshozóin múlik, hogy a választásokon elért, ország-világ előtt büszkén felmutatható politikai stabilitás végre a hétköznapok, a jobban tervezhető jövő alapjává válik-e  vagy sem.

Ha már az ország népe hosszabb távra elfogadni látszik a 2010-ben megalapozott rendszert, ideje, hogy a kormány is egy méltányos kiegyezés felé mozduljon el minden partnere, köztük minden magyar állampolgár és a gazdasági élet szereplői felé. Nevezzük ezt mondjuk új dealnek. Ha ez kimondva-kimondatlanul megvalósul, az a kibontakozás, a gazdasági és szellemi gyarapodás megalapozója lehet. Ha nem valósul meg, és mindenki pontosan annak folytatására számíthat, ami az elmúlt négy évben történt, továbbra is olyan Münchhausenek leszünk, akik egyik kezükkel mindent megtesznek a mocsárból való kiemelkedésért  a másikkal pedig vissza is nyomják magukat oda. Az újabb (közel) kétharmados Orbán-kormány lehet a stabilizáció, a kibontakozás biztosítéka avagy akadálya is; és csak rajta áll, melyik úton indul el. Új dealt a következő korszakra  és a haza fényre derülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr445996954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyalog.galopp 2014.04.10. 12:01:10

@bbjnick:

naná, hogy a gazdasági kiegyezés már megtörtént, legalább 4 éve. Senkinek nem érdeke, hogy a tehén tényleg megdögöljön.

HToma 2014.04.10. 12:02:00

@Doomhammer: Jól beboroznak aztán kiöntik a sört.:D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:02:49

@neeskens:

A Jobbik támogatottsága (érdemben) egy jelenség függvénye. Ez pedig a közbiztonság kérdése. Mivel az elmúlt négy évben romlott a közbiztonsági helyzet, ezért tudott a Jobbik erősödni.

Egy vidéki számára a közbiztonság nem csupán közérzeti probléma, hanem egzisztenciális probléma is. Ha egy városban (városias településen) romlik a közbiztonság, az emberek félnek, óvatosabbak, körültekintőbbek lesznek stb., ha egy faluban történik mindez, akkor nemcsak biztonságérzetüket, de életfeltételeiket is elveszítik az ott élők. Ha nem tud a falusi kertjében termelni, nem tud állatottartani, mert ellopják, akkor a vidékiség létalapja és létértelme semmisül meg.

A Jobbik-szavazatokat leginkább ez a probléma szüli.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:06:21

@bbjnick: "A kiegyezést nem ez gátolja, hanem az, hogy a Fidesz ellenzéke rendszerkritikusan (rendszertagadóan) lép föl."

1989-90-ben is rendszerkritikusan (rendszertagadóan) lépett fel az akkori ellenzék, mégis lett velük (végül) kiegyezés.

Pont ezért érdekes kérdés, hogy milyen vége lesz a NER-nek; amit arra válaszoltál, abban pont az ellenkezőjét írod le.

És az sem állja meg a helyét, hogy a NER-ben mindenki megtalálta a helyét, aki számít.
Például a takarékszövetkezeti vezetőknél nagyobb fideszeseket nem nagyon lehetett találni, főleg a Dunántúlon.
Még ma sem értik, hogy miért csesztek ki velük ilyen megalázóan, miközben néhány igazi csókos személyre szabott menekülőutat kapott.

unionista (törölt) 2014.04.10. 12:06:24

@neeskens:
akik a rezsicsökkentés miatt szavaztak a fideszre azok legközelebb alighanem a szocialisták ígéreteit választják. a német szolgáltatók kivonulása elég gyorsan végbemegy. nem a fidesz verte ki őket, hanem maguktól mennek ki, vagy mennének. a pénzügyi szektorból az olasz bankházak vonulhatnak ki majdnem teljesen. a franciák összébb húzhatják magukat. az amerikaiak vidéken felszámolhatják az érdekeltségeiket. de ezen az állam nagyot nem fog nyerni. az üzletrészeknek ára lesz. mert a gazdaságnak folyamatosan működni kell. az állam rossz adósokat veheti a nyakába. azon egy fillér megtakarítása nem lesz. a jobbik verheti az asztalt. kiütheti a fideszt, de nem ütheti ki a szocialistákat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.10. 12:07:12

@HToma: Egy Schmidt Mária nem kicsinyes. Egy újságcikk nem kicsinyes.

Egy lepukkant NÉBIH-irodában ücsörgő megbízható Mancika/Botondka, aki egy ezerforintos bélyegzővel csuklóztatja a globális sörgyár jól fizetett regionális képviselőit, minden percben milliós veszteségeket és költségeket termelve... az igen, az kicsinyes.
A vállát vonogató rendőr, aki az önhatalmúlag kiöntött szállítmányról unottan jegyzőkönyvet vesz fel, az kicsinyes.
A magyar emberek energiáit efféle baszakodás felé terelő ifjú népvezér-jelölt, az kicsinyes.
Az a mi utunk, az a konszolidáció útja.

Ezt ugyanis, ami van, így kell konszolidálni. Ami nincs, annak meg se bokra, se konszolidációs lehetősége, ugye.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.10. 12:08:18

@bbjnick: Magának a vidék: falu és _csak_ falu? (Nem kötözködök, meglepődök.)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:10:31

@neeskens: "Én úgy gondolom - de ez csak egy vélemény - hogy a Jobbik nem a nihilben és apátiában lévő nem szavazókat tudja elvinni, hanem a Fidesztől és a baloldaltól szívhat el választókat."

Azokról beszélek, akik korábban szavaztak (mondjuk a Fideszre vagy az MSZP-re), de most senkire, még a Jobbikra sem.

Kérdés, hogy az általad is felsorolt okokból tovább növekvő társadalmi feszkó miatt a Fidesztől (MSZP-től, stb.) elfordulók az apátiát választják-e a továbbra is (mint most), vagy elmennek és a Jobbikra szavaznak (akár szimplán büntetésből, anélkül, hogy hinnének a Jobbikban).

tarackos 2014.04.10. 12:14:20

@bbjnick: Jó de ennek ott a párja, a fidesz is mindent felrúgott ráadásul senkit sem kérdezett meg arról amit csinált. Ebbe kódolva van a rendszerellenesség, nem véletlenül az az egész ellenzék. Lesz még itt a rendszelváltás rendszerváltásának rendszerváltása...;)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:14:40

@bbjnick: "A Fidesz rendszere konszolidálhatatlan --- mondta tegnap Tölgyessy Péter a Friderikusz-showban az ATV-n."

Ebben egyébként igaza van, szerintem.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:16:58

@bbjnick:

Ha ez így van, márpedig szerintem is jórészt így van, akkor továbbra sincs magyarázat arra, hogy miért nem tudott a Jobbik egyetlen evk-t sem nyerni.

Vagy ennyire jó lenne a közbiztonság?

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:18:27

@bbjnick:

Nem, ez nem olyan.

Ez olyan, mint a verekedés a napköziben, ami mindig úgy kezdődik, hogy a másik visszaütött ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:20:12

@Counter:

"Magának a vidék: falu és _csak_ falu? (Nem kötözködök, meglepődök.)" --- kérdezi.

Nem csak a falu, hanem mindazon hely, ahol a falusias, mezőgazdasági alapú létforma van jelen. Per definitionem ez a vidék. Egy "vidéki" város vidéke az azt körülvevő falusias települések, mezőgazdasági területek és természetei környezet együttese. Egy falusi számára egy város nem vidék, hanem központ.

Nem mindenki budapesti, hála Istennek!:-)

tarackos 2014.04.10. 12:23:57

@Robinzon Kurzor: Mert a zemberek leginkább oda szavaznak ahol lisztet osztanak. A jobbik nincs abban a helyzetben ahogy a bal sem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:26:01

@tarackos:

A Fidesz számára elmúlt négy évi ténykedését visszaigazolta a választások eredménye.

unionista (törölt) 2014.04.10. 12:28:21

@bbjnick:
csak a valóság nem igazolta vissza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:31:29

@unionista:

Megnyerték a választást vagy nem nyerték meg?

tarackos 2014.04.10. 12:32:32

@bbjnick: Attól még a fideszen kívül is van élet, vagy háromszor akkora. De lehet tenni rá, a bal is ezt csinálta.

neeskens 2014.04.10. 12:43:48

@bbjnick: Szerintem a Jobbik ennél sokkal-sokkal összetettebb jelenség, minthogy a közbiztonsággal egyedül meg lehetne magyarázni a sikerét/kudarcát.
A Jobbik identitásképző, nagyon kiterjedt kulturális háttérrel, nem véletlen, hogy a fiatalok körében messze a legnépszerűbb párt.
@Robinzon Kurzor: ez egy lehetőség, nem vagyok jós. Ám úgy gondolom, hogy az apátia előbb utóbb dühöt szül, nem is a legszegényebbek között, hanem azoknál, akik ennek szociális katasztrófának a másodlagos érintettjei, a lecsúszó középosztályban elsősorban.

Mindenesetre szerintem Rajcsányi téved, amikor azt gondolja, hogy a Fidesz-kormányzást konszolidálni lehet. Nem olyan a természete, ez forradalom, ez háború ahol győzni kell, minden nap új és új csatákat megvívni és győzni, győzni, győzni. Az EU felett, a bankok felett, a spekulánsok felett, a rezsi felett, a baloldal felett. Komolyan azt gondolja valaki, hogy Orbán Viktor egyik nap azt gondolja, mostmár eleget győztünk, egyezkedjünk a legyőzöttekkel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:44:44

@Robinzon Kurzor:

"Ha ez így van, márpedig szerintem is jórészt így van, akkor továbbra sincs magyarázat arra, hogy miért nem tudott a Jobbik egyetlen evk-t sem nyerni. Vagy ennyire jó lenne a közbiztonság?" --- írod.

Ennek több összetevője van. Egy egyéni választókerület általában egy vagy több város és az azt körülvevő kistelepülések együttese, ahol a falusias létformában élő szavazók általában kisebbségben vannak; általában olyan egyéni jelöltre szavaznak a választók, akinek győzelmét valószínűsítik; a Jobbiknak nincs elegendő kapacitása arra, hogy abban a politikai és médiaellenszélben, amiben tevékenykednek, mindenhol kellő energiát (pénzt, paripát, fegyvert) fordítson egyéni képviselőjelöltek "felfuttatására" stb.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 12:50:25

Nem lesz itt semmiféle új deal. Főleg nem a két oldal közt. Ha mozdulna a fokozódó, nemzetközi helyzet, az megint csak Orbán malmára hajtaná a vizet.

Tulajdonképpen a többség szarik bele, hogy mi lesz a volt, rózsadombi kiváltságosokkal, hadd ne mondjam, szívesebben inná a vérüket, mintsem hogy még egyszer hatalomra kerüljenek.

A New Dealt felemlegetni éppenséggel nem oktalanság, az eredeti értelmében. Ami az USA gazdaságának helyreállítását szolgálta a válság után, tulajdonképpen egy új társadalmi szerződés megkötésére kényszerítette az állam a munkaadókat és munkavállalókat, az utóbbiak javára.

Ennek nemzetközi kiterjesztése lett Bretton Woods, a maga sajátságos eszközeivel.

A falka tagjainak nagyobb jólétét pénzszivattyúk kitelepítésével biztosították, felszorozva saját -erre fordítható- erőforrásaikat.

Menet közben aztán úgy rászoktak a módszerre, hogy még háborúzni sem restek egy kis fellendülés kedvéért, persze mások udvarában.

Ragadjuk ki a lényeget! A visszakapaszkodás piacszerzéssel indul, majd az új, társadalmi-gazdasági szerződés megkötésével.

A nép nem fogja szó nélkül hagyni, ha kihagyják az osztozkodásból. A nyugati-keleti bérek közti négyszeres szorzó már nem tartható sokáig.

Hogy ennek a folyamatnak az MSZP lenne az élharcosa, azt egyelőre el sem tudom képzelni, mivel föl sem ismerték a problémát és nagyjából semmit sem tettek az orvoslására.

Akikkel viszont lesz kiegyezés, az pontosan a másik kettő: Schiffer és Jobbik, hogy tartsák a pofájukat még egy darabig.

A Tanácsköztársaság unokái majd vonulgatnak tovább a vörös zászló alatt, munkásmozgalmi nótákat énekelve, amíg meg nem unják. Minek ezeknek mosógép, ha billeg a teknő rajta, még vécépapírt se kapjanak, ha ott kefe.

Tutyimutyi bagázs, mióta nem mondja meg a Kommunista Internacionálé mit kell csinálni, megakadt a tű a lemezen, az utolsó dalnál:

A hattyú halála. Fazékban főzték meg a cigányok, akiket oly csodálatosan felszaporítottak szavazóbázisnak.

unionista (törölt) 2014.04.10. 12:50:43

@bbjnick:
a választás is a valóság része. de mondjuk a gazdaság továbbra is leszakadóban a környező országokhoz képest, a kulturális árkok mélyültek, a társadalmi feszültségek sem enyhültek finoman szólva. az ország külpolitikai megítélése rosszabb, a nemzet sem lett egységesebb. erre lehet mondani, hogy még több fideszt, még több orbánt. de egyelőre nem tűnik úgy, hogy magyarország jó úton halad. az a siker, hogy nincs összeomlás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:54:34

@neeskens:

"Szerintem a Jobbik ennél sokkal-sokkal összetettebb jelenség, minthogy a közbiztonsággal egyedül meg lehetne magyarázni a sikerét/kudarcát.
A Jobbik identitásképző, nagyon kiterjedt kulturális háttérrel, nem véletlen, hogy a fiatalok körében messze a legnépszerűbb párt." --- írod.

A Jobbik, mint értelmiség rétegpárt és szubkulturális jelenség max. 5-10%-os támogatottságra tehetne szert (mint anno az SZDSZ:-)): ami e fölött van, az a vidéki támogatottság.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:00:26

@bbjnick:

Ez a korábbi választási rendszerben és körzethatárokkal így volt, de pont az új rendszerben (a városokban erősebb MSZP gyengítésére) lettek átrajzolva a határok.

Csak nézd meg mondjuk a borsodi evk-kat, meg hogy hol mennyien mentek el egyáltalán szavazni.

Sok helyen, falusi (max. formailag egészen kisvárosi, de facto nagy falusi) szavazókörökben is 55% körüli részvétveli arány mellett a Jobbik úgy lett harmadik, hogy még az MCP is megelőzte. (Tehát a Fidesz nem a szervezetten szállított cigány szavazókkal győzte ott le a Jobbikot.)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:01:30

@bbjnick: "A Jobbik, mint értelmiség rétegpárt és szubkulturális jelenség max. 5-10%-os támogatottságra tehetne szert (mint anno az SZDSZ"

A MIÉP-re tetszett gondolni ...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.10. 13:01:57

ha az ország a következő években képes lesz a konszolidáció, a gazdasági kibontakozás útjára lépni, az egyszerűen el fogja szívni a radikális szólamok elől a levegőt. "

fakitermeléssel foglalkozna, holott zongorázik? mintha csak ennyi lenne, hol van már a tavalyi lusztráció meg elszámoltatás elvtársak? demszkizzünk még! demszkizzétek egymást is össze nyugodtan, perverzek!

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:03:40

@neeskens: "Mindenesetre szerintem Rajcsányi téved, amikor azt gondolja, hogy a Fidesz-kormányzást konszolidálni lehet"

Oké, félre a tréfával: Rajcsányi pontosan tudja ezt, nem hülye. Ahogyan a többi itteni főblogger is.

Az izgalmas kérdés az, hogy miért teszik.

Stockholm-szindróma?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:05:17

@Robinzon Kurzor:

Konkrétan mely választókerület(ek)ről beszélsz?:-)

neeskens 2014.04.10. 13:05:47

@bbjnick: Ebben tévedsz,de gondolom nem foglak meggyőzni. Nézz utána a Jobbik szavazótáborát érintő kutatásoknak, rengeteg fiatal, diplomás. A közbiztonság is hoz nekik jópár %-ot, de csak ha megnézed a területi adatokat a mostani választásról, akkor is világos, hogy már rég nem arról van szó, hogy az északkeleti megyékben erős a párt.

www.origo.hu/valasztas2014/20140407-terkep-az-egyeni-korzetek-masodik-helyezetteirol.html

Érdekesek ezek a második helyek, még a Dunántúlon is sok körzet összejött.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:06:41

@Bell & Sebastian: "A Tanácsköztársaság unokái majd vonulgatnak tovább a vörös zászló alatt"

Egyelőre Kun Béla unokájának van állandó műsora a köztévében, szóval ennek az egésznek nyugodtan fuss neki újból ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:07:32

@Robinzon Kurzor:

A MIÉP is, az SZDSZ is egy értelmiségi rétegpárt és szubkulturális jelenség volt.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:18:27

@bbjnick:

Konkrétan megnéztem jó pár olyan észak borsodi szavazókört az ózdi és a sátoraljaújhelyi evk-ban, ami nem a választókerület központja (város), hanem lényegében (kisebb vagy nagyobb) falu.

Jellemzően kétféle eredményt láttam.
Vagy 45% körüli részvétel mellett a Fidesz nyert és a Jobbik lett a második, vagy 65% körüli részvétel mellett a Fidesz nyert és az MCP lett a második.

Lehet, hogy volt olyan is, amit a Jobbik nyert, de az teljesen biztos, hogy nem -- még itt sem -- igaz az az állítás, hogy falun a Jobbik az erősebb, csak a városiasabb környékek fideszes szavazati ezt elnyomják.

Szavazóköri szinten lenne érdekes egy szép színes térkép ott látszana igazán, hogy mi a helyzet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:19:24

@neeskens:

1) Észak-Kelet-Magyarországon kívül nincs vidék? Elárulom: van.

2) A diplomás fiatalok és a szubkultúrosok kiadnak kb. 10%-ot. Nem kevés az!

Az én egyemista gyerekeim is vagy a Jobbikra vagy az LMP-re szavaztak, de ezek protestszavazatok. Nem az ilyen szavazók adják a Jobbik társadalmi bázisát.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:21:06

Háború a nemzet ellen

Sokadjára ismétli a Duna, az egykorvolt MIÉP hangja csendül ki belőle. Amit sikeresen leszalámizott magáról Antall is és Orbán is, pedig nagyon is aktuális minden szava.

Aki felveszi a porba taposott zászlót (Jobbik?), az lesz a nyerő, ezért teoretikusan kizárható, hogy a keserű ébredés után ez a Fidesz lenne. Ugyanis csak a lényegét adhatja maga-magának: uniós keretek közt mindent hazahúzni, amit csak lehetséges.

A rendszer fenntartásához és az euroatlantiak megzsarolásához nélkülözhetetlen Putyin pénze. Nem is értem, hogyan szerzett erre engedélyt az USA -ban.
Hacsaknem úgy, hogy alaposan átverte őket.

Szóval, a hosszútávú, nemzeti megmaradás szempontjából Orbán egymagában nem jó választás.

Amikor megkoronázták, még jól tudta, hogy a demográfia a kulcsa ennek (nemzeti megmaradás), ezért minden eszközt ennek a kedvezőtlen trendnek a megfordítására kell bevetni.

Nem látom az eredményét, nemhogy a sarokszámban, az összetevőkben még annyira sem!

Messze még a feltámadás, a halál meg oly közel. Számolni tudni kellene!

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:23:45

@Robinzon Kurzor: Egyre ostobább tetszik lenni, megfigyelte már magán? Inkább olvasgatnék a helyében, nem ugornék mindenre. Nyuszi, hopp!

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:23:56

@Bell & Sebastian: "Amikor megkoronázták, még jól tudta, hogy a demográfia a kulcsa ennek (nemzeti megmaradás), ezért minden eszközt ennek a kedvezőtlen trendnek a megfordítására kell bevetni."

Be kell vezetni a kötelező néptáncot, ennyi az egész!

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:27:24

@Robinzon Kurzor: Magát meg ki innen, mert csak trollkodásra fussa.

neeskens 2014.04.10. 13:29:48

@bbjnick: Figyelj, tényleg - ott a térkép, hol lett második a Jobbik. Tegyél mellé a bűnözési statisztikát és látni fogod, hogy maximum a kerületek egy részében lehet magyarázat.
Fejérben, Győr-Mosonban, Pest megyében, Zalában , Tolnában hoztak második helyeket szép számmal. Szóval enyhén szólva sommás az a vélemény, hogy csak a közbiztonságtól függ a Jobbik sikere. Légyszíves a tényeket próbáld meg nem figyelmen kívül hagyni.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:40:33

@neeskens: Aki rájuk szavazott, az csak részben a "közbiztonságot" díjazta. Valójában a MIÉP -et, aminek most jönne el az ideje, ha még létezik.

Nem _csak_ a zsidózást-cigányozást kellett volna kiragadni a mondanivalójukból, hanem a tényleges lényeget. Föld, víz, levegő, népszaporulat, et cetera.

A potenciális ellenfelek megfojtásában eddig Orbán bizonyult a legvirtuózabbnak. Nem sorolom, hány pártkezdeményt nyírt ki, szövetségben a kommancsokkal.

Mind betagozódott a NER -be, elnyelte őket a kisgömböc. Ez a kisgömböc is úgy végzi majd, mint a mesében.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:43:37

@neeskens:

Nem szívesen kerülök azonos oldalra bébéjével egy vitában, de a bűnügyi statisztikáról azt azért tudni kell, hogy azokban benne lesz az Orbán-lagzin lenyúlt telefon (tudod, amivel kapcsolatban az alapos nyomozás már odáig jutott, hogy a személyzetet tisztázták, gondolom most a násznép DNS-ét vizsgálják), de nem lesz benne a sok falusi termény- és egyéb lopás.

Mert azokban már eljárás sem indul, mert az állam leszoktatta a népet arról, hogy ilyen csip-csup apróságokkal zaklassák az ő rendőrségét.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:46:42

@Bell & Sebastian:

Tisztára mint az ágyasod, bébéjé: hülyeséget írsz, az orrod alá dörgölik, erre fröcsögni kezdesz.

S=klogW 2014.04.10. 13:47:16

@neeskens:

Én nem bíznék ennyire a bűnözési (valójában bejelentési, felderítési) statisztikákban. Különösen nem aprófalvas vidékek esetében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:51:09

@Bell & Sebastian:

Látja, ez például egy nagyon érdekes és érdemi kérdés! Mennyiben tekinthető a Jobbik a MIÉP szellemi örökösének?

Én azt gondolom (és tapasztalom), hogy, gyakorlatilag, semennyire:-( A Jobbik értelmiségi magja egy alapvetően nyugatos, nemkeresztény, ezoterikus jobboldali hagyomány híve, gyakorlatilag semmiféle kötődése nincs sem a magyar történeti hagyományhoz, sem a keresztény és magyar népimozgalmas vonulathoz.

Bármennyire igyekszem, nem tudom másként látni őket.

neeskens 2014.04.10. 13:52:52

@Bell & Sebastian: csak arra reagáltam, hogy bbjnick ezt írta:
"A Jobbik támogatottsága (érdemben) egy jelenség függvénye. Ez pedig a közbiztonság kérdése."

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:54:31

@Robinzon Kurzor: Akkor te még nem láttál engem fröcsögni. :)

tarackos 2014.04.10. 13:55:33

@neeskens: Sztem a jobbik protestpárt is lett, amolyan LMP-féle. Meg nem volt tétje a jobbikra szavazásnak ez is hozhatott a konyhára.

S=klogW 2014.04.10. 14:02:03

@HToma:

Lesz.rom a "balos vért". Mi az? Látszik, hogy a magadfajta söpredék miben tud csak gondolkodni.

A 95 (106) éve tartó hazaárulást kell megszüntetni, "ahogy lehet". Felőlem mehet akár békésen is a balos vezeklés is, nekem a bűnbánat és alázat gyakorlása is elég, de ezt az
embert,
családot,
népet,
hazát
pusztító képmutató, hazug, erőszakos cinizmust el kell takarítani az országból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:02:12

@neeskens:

Ha nem probléma, most nem állnék neki parttalan statisztikaelemzésekbe: de, gondolom, ezeket te sem végezted el:-) Annyit megjegyeznék, hogy Győr-Moson, Pest, Fejér megyékben kiterjedt cigánymaffiák működnek, amelyek tevékenysége, nyilván, nem kerüli el a polgárok figyelmét sem.

De térjünk vissza erre, mondjuk, négy év múlva! Meglátjuk, melyikünknek lesz igaza! Mennyiben bizonyul a Jobbik értelmiségi és középosztályi pártnak és milyen összefüggések válnak addigra nyilvánvalóvá a bűnözés kiterjedtsége és a Jobbik támogatottsága között?

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:04:00

@bbjnick: Én is így látom. Meg azt is látom, hogy a Fidesz génkoktélos és -párti. De volt olyan ravasz, hogy bevette mondjuk Ángyánt. Az elveit meg kizárta.

A Jobbikról már elmondtam, hogy mit kellene átértelmeznie ahhoz, hogy önálló tényezővé válhasson és ne csak a mérleg nyelve legyen, mondjuk Orbán seggében, már bocsánat. Gyakorlatilag teljes pályamódosítás kell(ene).

De most még éppen ott tart, hogy új, nemzeti vallást szervez maga köré. Ezt a hibát egyszer már elkövették, méghozzá Németországban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:05:04

@bbjnick:

nem állnék neki parttalan statisztikaelemzésekbe= nem állnék neki parttalan statisztikaelemzéseknek

neeskens 2014.04.10. 14:07:40

@bbjnick: Ebben viszont egyetértünk, a MIÉP sokkal inkább kötődött a népi mozgalomhoz, túlságosan is intellektuális is volt talán a Csurka beszédeken megjelenő bőrfejűeknek. A Jobbik nyugatosságán viszont vitatkoznék, én alapvetően nem tartom egyébként a pártot intellektuálisan megalapozottnak, ahogy írod is, valamiféle nemkeresztény, ezoterikus kimunkálatlan világképük van. (Ettől még lehetnek jó szakpolitikáik, ezt nem vitatom.) Amúgy én elfogadom, a bűnözés és a protespárt elméletet is. Alapvetően mégis elsősorban egy radikális rendszerellenes pártnak tartom a Jobbikot, amely nagyon erős szubkultúrával, de nagyon csekély szellemi megalapozottsággal rendelkezik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:08:41

@Robinzon Kurzor:

Ez így nem túl konkrét!:-)

Mindazonáltal: Te jártál már Észak-Borsodban? Mert én igen. És egyáltalán nem vagyok meglepődve, hogy ott az MCP jól szerepelt:-)

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:10:07

@tarackos: Ez is igaz. De ameddig nem állnak ki a "Megvédjük a magyar földet!" -szlogen mellett (a hazug Fidesz ellen), azaz nem bukkan fel mellettük például az oly sokat emlegetett Ángyán (a másik főtémát már elorozta Schiffer), az egész választósdi annyit ér, mint amikor Cintula tintába mártott lábú, szárnyatlan legyeket mászatott füzetének fehér lapján.

S=klogW 2014.04.10. 14:12:33

@Bell & Sebastian:

Ha a MIÉP nem visz el 2002-ben majdnem 5%-ot, akkor valószínű eszébe se jutna, nem lenne oka ilyet gondolni, hogy "most eljött a MIÉP ideje".

tarackos 2014.04.10. 14:23:38

@Bell & Sebastian: Hát, sztem kevesebb embert érdekel ez a föld mizéria, mint sokan gondolják. Pár százezer embert érint közvetlenül, a többieknek csak szimbólikus értéke van. Ráadásul Viki zseniálisan kiherélte a gazdákat, bár szénné alázta őket egyetlen traktort sem voltak képesek prezentálni 4 év alatt. Az egyszeri ember joggal gondolhatja, hogy nincs itt kérem semmi gond, bezzeg a zelmúlnyócban felköltöztek a gazdák a Hősök-terére.

Abban viszont egyetértek, hogy ez egy olyan téma amit fel lehetne karolni a munkahelyteremtés miatt. A lomposoktól sem áll távol és közgizda is akad aki támogatja, pl. Mellár vagy Róna etc. Viszont kérdéses a hozadéka: az elején biztosan csak vinné a pénzt és ha a baloldal csinálná (pedig ez nekik való téma) fennállna a veszélye hogy vmi cigótenyész programnak cimkézik az ellenfelek. De hát próba cseresznye.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:23:45

@S=klogW: Maga mondta, hogy a Haza érdekeit szokta nézni, amikor szavazni megy. Erre válaszoltam, hogy én meg (elsősorban) Istenhez próbálok igazodni. Gondolja, hogy ezek közül (Isten, haza, család!) bármelyik is mennyiségi kérdés? (Elnézést a végletes leegyszerűsítésért.)

Nem, hanem minőségi. Maga úgy megkeveredett itten, mint vasorrú bába a mágneses viharban.
Mondja csak nyugodtan azt, ami a szívén, mert ami a száján, az valahogyan nem áll össze rendszerbe magánál.

S=klogW 2014.04.10. 14:29:03

@neeskens:

"Ehhez a Fidesz még hozzácsapta a külföldi kizsákmányoló bankok/közműcégek stb. történetet, tehát tulajdonképpen már ők is a társadalmi javak újraelosztását hirdették meg. "

Észreveszed, amikor hazudsz

vagy amúgy is szándékos?

Újraelosztani csak azt tudja az állam, amit beszed. Ha az állam a profitja egy részét a fogyasztóknál hagyni kényszeríti a külföldit, annak semmi köze az újraelosztáshoz.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:31:58

@tarackos: A sámánhagyomány, vagy a pán-etelközi gondolat hobbinak drága, hitvallásnak meg kevés. Marginálisan elmegy, fősodornak taszító.

A helyükben -ha már- elsőre laposra kalapálnék egypár finnugristát, hadd lássuk, hol van több ész?

Majd elzarándokolnék (az összes haverommal) Csíksomlyóra és azt nyilatkoznám, bocsánatért jöttem és támogatásért. Ezzel még csak hazudnom sem kellene.

Harmadjára kitalálnám, hogyan győzzem meg a magyar vállalkozókat. Mert azokkal bizony komoly konfliktusban állnak - mind a mai napig. Amivel a munkavállalóik szavazatát is bukják, nagy általánosságban.

S=klogW 2014.04.10. 14:36:54

@Bell & Sebastian:

Nyilván nem gondolom.
Ellenben a kormány minőségét (milyenségét) a szavazás mennyiségi alapon dönti el.

Ha esetleg monarchista (erre még nem figyeltem fel, hogy az lenne), akkor természetesen okafogyott az észrevételem.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:38:42

@S=klogW: Kard, Kereszt és Korona! -talált.

neeskens 2014.04.10. 14:41:33

@S=klogW: Ne hazugozzál már légyszíves, olyan visszataszító színvonalú vitához vezet.
Egyébként meg félreértesz. Az újraelosztást nem redisztribúciós értelemben használtam, hanem abban, hogy a társadalomban jelen lévő és folyamatosan képződő javakat különböző szereplők nem egyenlő mértékben osztoznak. Ez az elosztást az állam jogszabályokkal és egyéb adminisztratív eszközökkel szabályozza, befolyásolja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:41:51

@neeskens:

"A Jobbik nyugatosságán viszont vitatkoznék, én alapvetően nem tartom egyébként a pártot intellektuálisan megalapozottnak..." --- írod.

Mert nem ismered azokat a kulturális referenciákat, amelyekből a Jobbik értelmiségi magja táplálkozik. Ez az újpogány tradicionalizmus, amely nagyon erős volt a XX. század első felében Nyugaton és még ma is komolyan jelen van. Nálunk manapság leginkább Hamvas Béla révén ismert, bár ő műveiben erősen áthangolta azt tradicionalista egzisztencializmusára:-) Az újpogány tradicionalizmus a művészetben is és a társadalomszemléletben is komoly hatást gyakorolt. Görögségkultusz, antikvitáskultusz, nietzscheiánizmus, krízisirodalom, George-kör, majd Guenon, Evola stb. Nálunk a húszas-harmincas években nagyon erős hatása volt, majd a nyolcvanas években, már megújult formájában újra megjelent a szocialista Magyarországon, mint hagyománykutatás. A Jobbikos "gyerekek", a párt alapítói, kulturálisan ebben élnek.

Hogy mennyire nyugatos ez a vonulat, mi sem bizonyítja, hogy a skandináv vikingmetáltól a különböző gruidaőrületekig és társaiig mind-mind ennek az irányzatnak a kései hozadéka; de komoly értelmiségi-szellemi műhelyek is képviselik ma is nyugaton is az újpogány tradicionalista irányt.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:49:34

@bbjnick: Addig jó, amíg ez ki nem derül, feketén-fehéren. Mert ezzel tényleg csak 20% az elérhető maximum. Aki karmolós macskával álmodik, az ne guinea piget tartson.

S=klogW 2014.04.10. 14:52:38

@neeskens:

A csúsztatás is hazugság. Márpedig olyasmi kapcsán említetted az újraelosztást, aminek semmi köze hozzá.
Két egymással nem összefüggő dolgot kauzálisan vagy szemantikailag kapcsolódónak feltüntetni pedig csúsztatás,
tehát hazudtál.
Hogy szándékosan vagy tudatlanságból, azt te tudod.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:54:29

@Bell & Sebastian:

"De most még éppen ott tart, hogy új, nemzeti vallást szervez maga köré. Ezt a hibát egyszer már elkövették, méghozzá Németországban." --- írja.

:-[

Nekünk ma egy rendes, becsületes keresztényszociális párt kellene, ami az országgyűlési bejutáshoz szükséges támogatottságot mindig megszerezné (mert vagyunk annyian, hogy megadjuk neki:-)) és ami a legfontosabb nemzeti sorskérdéseket napirenden tartaná.

neeskens 2014.04.10. 14:56:19

@bbjnick: Hát elég sok Jobbikost ismerek az alapítók közül, tekintve, hogy nagyon sokukkal együtt jártam egyetemre.

Egyébként kíváncsi lennék azokra az írásokra, amik a Jobbikot az általad emlegetett tradicionalizmushoz kötik, mert ez a párthoz közel álló sajtóból nem annyira látszik. Görögségkultusz? Antikvitáskultusz a Jobbikban?

Én inkább valamilyen zavaros hungarista, turanista, tradicionális vonalat látok. Vona törökországi megnyilvánulásai, illetve az Iránnal kapcsolatos perzsa szál sem kifejezetten nyugatos.

tarackos 2014.04.10. 15:11:01

@Bell & Sebastian: Sztem a jobbik szélesebb bázisa a volt kisgizda bázis lehetne -már akkor is menő volt a családi gazdaság- de hát ők nincsenek már sehol. A fiatalok meg a fent említett okok miatt szavaznak rá de ha benő a fejük lágya ez változhat. Ha nem sikerül lefegyverezni a szélsőségüket akkor sztem csak idő kérdése, hogy visszaessenek 5-10%-ra. Viszont szélsőség nélkül már nem lenne jobbik. Igaz, nem ők lennének az elsők akik lecserélik a szavazóikat, sőt, mint ha ennek divatja lenne :D

Aztán meg sem említettem mi lesz ha tényleg kiderül, hogy a ruszkik pénzelik őket. Sanszos, mert az eus széljobb pártok mind Putyinhoz járnak raportra.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 15:16:51

@bbjnick:

Jártam Észak-Borsodban, volt, hogy pont "családi napon", ha mond ez neked valamit (ha nem, akkor inkább ne játszd a bennfentest), volt, amikor segélyfizetési napon, volt hogy egyedül voltam nem cigány egy "Büfé" feliratú kocsmában.

Az eredményeket találomra nézegettem, amire emlékszem az Boldva, Forró, meg valamilyen ...huta, és még volt négy-öt szavazókör; mind olyan településen, ahol egy vagy max. szavazókör van összesen.

gyalog.galopp 2014.04.10. 15:17:51

@neeskens

Neked lehet, hogy zavaros, de az imádott nyugaton a mindenféle irányzat a természetes.
Az új deal itt az jelentené, hogy végre túl lépünk a népi - urbánus baromságon, ami a gyakorlatban az egyre szűkülő urbánus és az egyre táguló nácizmus kategóriákban jelenik meg. Már ami a politikai retorikát illeti, mert a köznép az szarik rá.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 15:17:55

@Robinzon Kurzor: egy vagy max. 2 szavazókör van összesen

gyalog.galopp 2014.04.10. 15:36:40

@Robinzon Kurzor:

baszki, ez olyan nekem is van ... haverom, izém
nemá!

neeskens 2014.04.10. 15:48:19

@bbjnick: Ja látom már miről van szó...:)
Jók ezek amúgy meg viccesek, meg nyilván megvan a helyük a Nap alatt, virágozzék száz virág, de ezek inkább egy alternatív valóság részei, amivel izgalmas szellemi játék lehet foglalkozni.
Csakhát egyrészt a tudományos megalapozottságuk azért minimum kérdéses, másrészt a jelen magyar valóságához vajmi kevés közük van.
De úgy látom, hogy marhára rajta vagy ezen és nem akarlak megbántani.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 16:00:30

@bbjnick: Gondolom, a rendest és becsületest nyomta volna meg, ha hangsúlyoz. :)

@tarackos: A fiatalok későn érnek, parasztok meg a temetőben, a többi stimmel. A Jobbik is rögtön értelmet nyerne egy másik vonatkoztatási rendszerben, de mit tegyenek a liberális áldemokráciában, ami csak nácikra és partizánokra oszlik, középút nincs.

Szerintem intellektuális kihívásnak sem utolsó kérdés. Szerencsére nem nekem kell megválaszolni, dolgoznak ezen sokan, akik okosabbak és fiatalabbak nálam.

Az sem kizárt, eljutunk még arra a szinte, hogy mindegy mi ez, csak ne legyen marxista (komcsi, ahogyan mondják).

Bell & Sebastian 2014.04.10. 16:09:27

@unionista: Maga szerint a KDNP megélne a maga tehetségéből? Ha még azt is hozzávesszük, hogy egy rendes szocdem (helyett szoci) elszipkázná a keresztény szavazatok többségét, akkor tör még ki csak az értelmezési-banzáj igazából!

Mindenre rányomja a bélyegét a kiegyezési kényszer a zsidókkal. Én meg úgy vagyok vele, ha zsidóként jönnek (ha baj van, úgy szoktak, ha meg háváj, akkor magyarként), húzzanak sorszámot, aztán a cigók után mondhatják a magukét, hátha lesz megoldás.

De előretolakodni, ordítozni és lökdösődni, az nagyfokú illetlenség.

unionista (törölt) 2014.04.10. 17:21:24

Bell & Sebastian:
a zsidókkal az önkormányzatokban kellene kiegyezni. mondjuk ez ügyben szélsőséges véleményem van. én a hátsó szobában azt mondanám nekik: tolják be a pénzt, vagy húzzanak el innen. két lehetősé van: a magyar fővárost a kárpát-medence pénzügyi központjává teszik, vagy számolják fel az összes érdekeltségüket. ez a két lehetőség van. üljenek össze és döntsék el. ha nem jutnak konszenzusra, akkor dobjanak fel egy sékelt.

egyáltalán nem vagyok antiszemita. semmilyen ellenérzésem nincs a zsidósággal kapcsolatban. a legjobb az lenne ha biztosítanák az ország pénzügyi stabilitását. de ha nem, akkor az európai normák értelmében pontosan annyi jogot kellene nekik is biztosítani, mint a cigányoknak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 17:22:02

@Bell & Sebastian:

"Gondolom, a rendest és becsületest nyomta volna meg, ha hangsúlyoz. :)" --- írja.

Úgy valahogy!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 17:32:42

@neeskens:

Engem nem sértesz meg, csupán tájékozatlanságodról és műveletlenségedről teszel tanúbizonyságot. Gondolod, hogy a nyugati világban mindenki neomarxista vagy neokon?

HToma 2014.04.10. 17:57:04

@S=klogW: leírod, hogy POLGÁRHÁBORÚ kell, majd lesöpredékezel engem. Bagoly mondja verébnek nagyfejű.
Maradjunk a békés megoldás mellett. Polgárháborúban nemcsak a rossz oldalon állók szoktak meghalni.

Alfőmérnök 2014.04.10. 18:53:14

@HToma: Nem mondott olyan nagy hülyeséget az áldoki. (Nem mintha számítana, de Spiró nemrég kb. ezt ugyanezt mondta Friderikusznak.)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 19:58:12

@gyalog.galopp:

???

Nem kötelező elolvasni, amit írok.

Reagálni meg pláne nem...

S=klogW 2014.04.10. 20:40:02

@HToma:

Azt, hogy "POLGÁRHÁBORÚ kell" nem a véleményem, hanem a történelemből leszűrhető empirikus "good practice".

A cinizmusnak egyetlen ellenfele az adott egyén vagy csoport kiiktatása az értékeiben, értékrendjében megtámadott közösségől a közösség által. Ez jelen helyzetben - tehát, hogy a magyar nemzetbe elvegyülve és annak erőforrásaiból élő az internacionalista nemzet - csak konfliktusosan távolítható el,

mert nem fognak felemelt kézzel elsétálni.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 22:20:01

@unionista: Van olyan, hogy két galaxis képes úgy átmenni egymáson, hogy az égegyadta világon nem történik semmi, aminek oka a sűrűségben (ritkaságban) keresendő. De a magyar nem ez az eset. Majd hülyék lennének önként kimászni és feladni a jól erődített sáncaikat.

Integrációról kár is elmélkedni akkor, ha párhuzamos síkokon létezésről beszélünk.

Azt azért vegyük észre (mi is), ha már egyszer a Jobbik a téma és a kiegyezés lehetősége, hogy kiegyezni egyforma erős felek szoktak.

Igazából a Jobbik már ebben a formában is igen hatékony anticionista formáció abban az értelemben, hogy a cionisták diaszpórában preferált céljai ellen hat. (A másik ág már régen elhúzott melegebb tájakra.)

Hogyan képesek ezt elérni? Nagyon egyszerűen. Felépítenek egy párhuzamos univerzumot az övék mintájára és kiküszöbölik belőle az érintkezés mindenféle formáját. Ez nem a görbe tükör, mint amit Adolf tartott az orruk elé, hanem egy hasonló szervezéselméleti elveken nyugvó világkép, amiből teljesen ki van küszöbölve a zsidó / keresztény alá- fölé vetettségen huzakodásnak még a lehetősége is.

Ilyesmit Iránban, a perzsák tudtak eddig produkálni tartósan, évezredeken keresztül.

Még arra a paradoxonra is van válasz, hogy ha ez valaminek az analógiája, ami az ördögé, akkor vajon ez is az ördög műve?

Dualista világfelfogásban még a kérdés feltevésének sincsen értelme. Ott ha valami emennek az ellentéte, az még ettől semmilyen predesztinációval nem jár a kimenet minőségére (jó vagy rossz?).

Az Ószövetség Istene mellett a mai napig békében megférnek a zsidóknál kisebb istenek is, például a pénz. Erre nehéz azt mondani, hogy tiszta monoteizmussal állunk szemben, ez inkább valami nyakatekert politeizmusnak tűnik.

Visszafejtve a gondolatmenetet, ha az újat le lehet győzni a régivel, a régit is a még régebbivel.

Ahol és akkor még kevés szabály szabály létezett, a sinai 14 -nél biztosan kevesebb.

Az egyáltalán nem véletlen, hogy Európai urai összeszarják magukat a Jobbiktól. Csak nem pontosan azért, amit mondanak a szájukkal.

A felvetésére visszatérve (alku a zsidókkal), ez még nem időszerű, mivel rövid idő alatt még nagyon sokat tudunk javítani a saját pozícióinkon. Akkor lehet és kell megalkudni, amikor mindkét fél számára előnyös megállapodás köthető. Ámen.

Hidvégi Mihály 2014.04.10. 22:22:16

Drága fiam, RG, te most jöttél le a falvédőről? Nem, nem hiszem, inkább a remény munkálkodik benned s ezt még becsülöm is. Reméled, hogy nem fog fojtatódni ez a szélhámos tönkretétele az országnak, ami megy 4 éve, 8 éve, 12 éve.

Sajnos, tanulnod kell még. Emberismeretet is. A mostani garnitúránál nagyobb gazembereket keveset hordott még a föld, s nem csak ez a baj, hanem a lendület, fiam, amikor már nem lehet kiszállni, tudod.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 22:49:37

@S=klogW: Ne üljön föl az Armageddon -hitnek, ami ott munkál minden náciban és partizánban, mélyen tudat alatt. A végső összecsapás központi eleme minden ateista-zsidó- miszticizmusnak, Marx-Engels-Lenin igazán innovatívan tudta többféleképpen is levezetni ezt a főtételt.

Ha van rá igény (az ellenfél részéről ebben nincs hiány, a teljes ballib forradalmat vizionál, mióta nem jutott nekik krumplifőd, sőt, Ferenc direkt erre játszott, amíg tehette, csak ő úgy képzelte, a cigányok / parasztok meccset dísztribünről élvezi majd a haverokkal) mindkét részről, akkor persze lesz.

Ám kettőn áll a vásár, ezért inkább azt mondanám, hogy szépen, csöndesen fojtsuk bele őket a saját pudingjukba. Megszokják vagy megszöknek, hadd döntsék el saját maguk.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 22:59:50

Jaa, azt el is felejtettem mondani, hogy a mai napon a Jobbik viszonyulása az Unióhoz éles fordulatot vett.

A unionista tagadás helyére a föderalista reformot tették és ez így van jól. Egy bástyával kevesebb a fehéreknek.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.04.11. 00:36:32

@bbjnick: Ez bizony így van, ahogy írod, azonban, ha ki akarnak törni, ugyan milyen választásuk van? Egyházunk egyelőre - ahogy a magam részéről gondolom - nincs a helyzet magaslatán, és ilyen körülmények közt amit említesz, nem elkerülhető. Nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem ártalmas megmerítkezni a "nem bolsevik" de nem is "keresztény" gondolatkörökben a döntéshez, vagy az elmélkedéshez - már akinek még erre maradt igénye :-)

gyalog.galopp 2014.04.11. 08:08:42

@Robinzon Kurzor:

Igen, felületesen olvastam. Bocsánat!

neeskens 2014.04.11. 09:13:25

@bbjnick: Ne személyeskedjünk, meg sértegessük a másikat. Egyáltalán nem gondolom, hogy mindenki marxista, vagy neokon, szerencsére ennél sokkal színesebb a paletta.
Biztos rengeteg sikeres ország van Európában, aki a gazdasági-politikai berendezkedését az "újpogány tradicionalizmusra", Guenonra, meg egyéb zavaros áltudományos baromságokra építette. Csak ez nem látszik. Egyébként te tényleg azt a Hüperiont ajánlgatod, amiben Vona papucsállatkának minősíti a saját szavazóit?

@S=klogW: Nem csúsztattam, nem haudtam. Más kérdés, hogy nem megy az értő olvasás.

tisztapista 2014.04.11. 09:33:30

A Fidesz new deal-e 2014-ben ugyanaz mint 2010-ben volt:
"Megvert baloldali kutyák, coki!"

Ha netán elkövetnék azt az ostobaságot, hogy bármiben is kezet nyújtanak a ballibeknek, akkor pedig Gyurcsány "dafke" Ferenc fogja őket visszautasítani. Mivel ezt senki nem szeretné a jobboldalon, ezért nem nyújtanak kezet az elmebetegnek. Meg hát kibékíthetetlen ellentét van a két oldal között, ezért a Fidesz addig harcol, amíg az MSZMP utódpártjai végérvényesen szét nem hullanak.

Aminek itt lenne már az ideje - 25 évvel azután ami 25 éve történhetett volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.11. 12:06:54

@neeskens:

1) Személyeskedni? Nekem eszembe sem volt semmi személyeset bevinni ebbe a "beszélgetésbe", te kezdtél el címkézni, minősítgetni; erre reagáltam.

2) Ha nem tudsz különbséget tenni a gazdasági-politikai rendszer és az szellem- (vagy ha úgy jobban tetszik) eszmetörténeti irányzat fogalma között, akkor miről tudnánk mi vitázni?

3) Nem ajánlgattam semmit. Hivatkozást kértél, hivatkozást adtam.

3+1) Erre a papucsállatkásos, primitív és szánalmas liberálbolseviki alemberi kísérletre, Vona inszinuálására, nemigen tudok mit reagálni... Ez már a szégyen kategória.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.11. 12:22:54

@bbjnick:

Nekem eszembe sem=Nekem eszemben sem

szégyen kategória= szégyen-kategória

neeskens 2014.04.11. 12:29:10

@bbjnick: Műveletlennek minősítettél, de hagyjuk.

Az eszmetörténettel az a bajom, hogy abszolutizáljátok. A gazdasági-politikai rendszerek általában valamilyen szellemi talapzaton állnak. Marxizmus, liberalizmus, konzervativizmus, keresztényszocializmus, meg a Jóisten tudja hányfajta ága-boga ezeknek.

Az általad ajánlgatott tradicionalizmus egy kultúrtörténeti jelenség, ráadásul meglehetősen marginális, Európában is. A gond az, hogy te kevered össze a szezont a fazonnal, amikor alapvetően politikai kérdésekre kultúrtörténeti válaszokat kívánsz adni görcsös felsőbbrendűséggel.
Vona úrhoz pedig ajánlom elolvasásra a“A modernkori ember politikai tipológiája” c. esszéjét.

Gondolom te valami szerkesztő, vagy ilyesmi lehetsz, hogy ennyire mélyen érint a dolog.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.11. 13:08:49

@neeskens:

Te most trollkodsz vagy tényleg csak ennyire futja tőled?

S=klogW 2014.04.11. 14:05:39

@bbjnick:

A kettő nem zárja ki egymást, hülyék is tudnak hazudni.

Bell & Sebastian 2014.04.11. 16:18:06

Az a szomorú, hogy ezek után még ő tartja magát műveltnek.

@bbjnick: Minden idegen lovag magával akar megküzdeni, oszt mindig elsunnyogás a vége. :)

gyalog.galopp 2014.04.11. 17:06:35

@Bell & Sebastian:
Az a szomorú, hogy azt hiszi a művelődéstől okos is lesz, pedig...
Ott van pl. szegény Aczél elvtárs , az is összeolvasott mindent, művelte magát állandóan, de hát hiába az ember iparkodása, ha nincs rajta Isten áldása.

Bell & Sebastian 2014.04.11. 17:42:32

@gyalog.galopp: Határozottan nosztalgiát érzek érzek Aczél elvtárs után, mert ő legalább volt egyfajta színvonal.

gyalog.galopp 2014.04.11. 18:03:02

@Bell & Sebastian:
Kiszámítható volt az biztos.:)
süti beállítások módosítása