Nincs titok, csak rezsicsökkentés − Mandiner jövőváró IV.
2014. április 08. írta: nénike

Nincs titok, csak rezsicsökkentés − Mandiner jövőváró IV.

jovovaro_3.jpg

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

A kormányt végül nem váltók kínlódására nem érdemes sok szót vesztegetni; lesz négy évük, hogy végre megértsék a rezsicsökkentés népének nem túl bonyolult lélektanát. Az egyes környező országok polgáraihoz viszonyítva is szegény, ezért a megoldásokat állam bácsitól váró társadalom többségének megnyerése még jó ideig a ki ad több pénzt alapján dől majd el. Ha valaha képesek lesznek rá, ezen a vonalon kapcsolódhatnak be a tömegigények kielégítésének dicstelen versenyébe.

Értékalapú politizálásra, a nagy elosztórendszerek fenntartható egésszé alakítására, korrupciómentesítésre, 15-20 éves távlatra vonatkozó jövőkép megfogalmazására nem számítok. Zsákmány hiányában (köztestületi pozíciók, számottevő vagyonelemek) további zsákmányszerzésre sem. Az egy szóba sűrített program: folytatjuk, legalábbis ezt vetíti előre. Lesz rezsicsökkentés és − amint azt Tát polgármesterének levele is mutatja − a nagyszerű intézkedés kritikája látszatának is kínos kerülése. Szerencsés esetben a nemzeti együttműködés rendszerének részleges konszolidációja várható.

Nem meglepő módon a vasárnapi választás egyetlen izgalmát az LMP szolgáltatta. Az a párt, amelyet a saját vezetősége két éve az alapokig visszabontott, hogy a benne lévő humán tőkét szatyorban átvigye a Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai alakulat térfelére. A most bejutó LMP tehát már nem a négy évvel ezelőtti LMP. Ezt a formációt a konkrét programjától és ideológiájától függetlenül részben a 2010-es Fidesz-szavazó nagyvárosi középosztály csalódott kisebbsége segíthette át az 5%-os küszöbön és tolta be a parlamentbe, régi pártjának küldött figyelmeztetésként.

Azok a kevesek, akik megengedhetik maguknak a hűvös kívülállás úri gesztusát. Akiknél a Jobbik rasszizmusa éppúgy nem játszik, mint a gyurcsányi tempó, a „haladó” észosztók arroganciája és látványos alkalmatlansága, de a totális térfoglalás és párbeszédre való fittyet hányás sem. Akiket dühít az állambiztonsági hálózat takargatása, a nemzeti dohányboltok kiosztása, a demagóg nemzeti konzultáció, az alkotmány átalakításáról pedig az azt megerősítő népszavazás jut eszébe, nem egy asztal.

Magyarország rövid távú jövője nem sok titkot rejt a hétköznapok emberének. Miután az elmúlt ciklusban a gránit szilárdságú alapokat már letették, a közélet előttünk álló évei is összesen két kérdést tartogatnak csupán: 1. Mikor dönti be Gyurcsány Ferenc egója az MSZP-vel tető alá hozott Barátok Közt-klubszobát? 2. Schiffer András pártja a taktikailag helyesnek bizonyult kétirányú távolságtartó politikáját meg tudja e támasztani pitypangos zöldségeken túli, a szélesebb közönséget is megszólítani képes elképzelésekkel, valamint rétegpártként képes lesz e az összetett válaszokat igénylő, fontos kérdésekkel és ügyekkel tematizálni a közbeszédet? A fennálló médiaviszonyok között ez igazán szép kihívásnak látszik.

Fotó: Fortepan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr145986693

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs titok, csak rezsicsökkentés − Mandiner jövőváró IV. 2014.04.08. 14:52:02

Értékalapú politizálásra, a nagy elosztórendszerek fenntartható egésszé alakítására, korrupciómentesítésre, 15-20 éves távlatra vonatkozó jövőkép megfogalmazására nem számítok. Szerencsés esetben a nemzeti együttműködés rendszerének részleges konszolidáci…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.08. 15:02:00

" a benne lévő humán tőkét szatyorban átvigye a Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai alakulat térfelére"

a cigánysimogatás, meg a tömény ostobaság mióta humán tőke?

"Akiknél a Jobbik rasszizmusa éppúgy nem játszik"

aki nem akarja elcigányosítani az országot, az a szerző szerint rasszista? üssük fel ezt a kérdést 1000 éves magyar történelmi, irodalmi alakoknak is az egyik szellemidézésen. hagyjuk már könyörgöm a rasszistázást ebben az országban.

amúgy igen, érdekes milyen keveseket dühít a lusztráció hiánya.

S=klogW 2014.04.08. 15:05:23

15-20 éves távla?

Orbán 50 éves. Ezen kívül még egy, legfeljebb két ciklus fér bele az életébe, olyan színvonalon és intenzitáson, amilyenen a legutóbbit kellet végigvinnie.

És egyelőre nem látható olyan politikus a porondon, aki hasonló karizmával tudná folytatni. Lázár túl arrogánsnak tűnik, akivel tényleg elszaladhat a hatalmi gőg, Navracsics nem annyira agilis. Talán Gulyás Gergely tudná kinőni úgy magát, de igazi méltó képességű utódot most sehol nem látni körülötte.

Kandeláber 2014.04.08. 15:13:19

@tesz-vesz: Engem például már jó 24 éve dühít a lusztráció hiánya, amelynek következtében továbbra is volt KISZ-titkárok és egykori MSZMP-tagok pöffeszkednek közöttünk.

S=klogW 2014.04.08. 15:20:27

@Kandeláber:

Egy világháború, 40 év komm. (benne 56-tal) után honnan került volna elő tömegbázis- és szervezetépítésben, igazgatásszervezésben, politizálásban, tárgyalástechnikában, nyelvtudásban kicsit is jártas humán erőforrás?

Kandeláber 2014.04.08. 15:29:33

@S=klogW: Hát azért például az ex-kisz titkár Csepi Lajosnál talán akadt volna alkalmasabb vezető is az ÁVÜ élére.
Vagy talán nem?

S=klogW 2014.04.08. 16:04:12

@Kandeláber:

Nyilván, bár én most a politikai pozíciókra gondoltam.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.08. 16:58:47

@Kandeláber: én azokat kérdezem, akik a fideszre szavaztak
hogyan képesek tükörbe nézni a lusztráció fényében?

szellemkor 2014.04.08. 19:10:34

@tesz-vesz: Nekem van erre saját narratívám. Sajnos tudom hogyan készült az a leves amit ellenzéki kerekasztalnak hívtak. Sajnos minden rendszerváltó pártban ott ketyegtek, ketyegnek ezek a bombák, és senki nem volt bátor kiszedni a gyutacsot, mert ha egy berobban, akkor a többi is, és dűlt-borult volna minden. Mára sajnos tényleg csak történeti érdekessége lenne amúgy is.

Mert mit gondolsz, az MSzMP a véletrenre bízta a rendszerváltás hogyanját mikéntjét? Nem ültette be az embereit a megfelelő helyekre a megfelelő időben? Elérték a céljukat, nem lett felülvizsgálva az 1986-ban megkezdett spontán privatizáció. Antall nem kezdeményezhette a friss posztkomcsi gazdasági oligarchákra végzetes hatással járó adósságelengedést. Nem lettek elszámoltatva a Recskért, Salgótarjánért, a megtorlásokért felelősök.

Mára ezek a pártokba épített emberek elvesztették eredeti funkciójukat. A jobboldalon talán azóta maguk is személyesen másképp gondolkodnak, a baloldalon talán nem, de éppúgy csak lapítanak szürke, másodvonalbeli vattaemberként. Mert ne gondoljuk hogy a Bibó kollégiumban lámpaoltás után lehetett csak úgy politizálgatni mindenféle kontroll nélkül.

Tetszettek volna forradalmat csinálni!

wantaan 2014.04.08. 19:55:45

@tesz-vesz: Akik a Fideszre szavaztak azok akik 89 előtt munkásőrként , párt csinovnyikként, besúgó házmesterként tartották életben a Kádár rendszert. a mindenkori Matyi bácsik.

Egyik Dunántúli ismerősöm mesélte, hogy volt olyan falubelije egy molnár akinek a Horthy Miklós volt a keresztapja, az apja 45 után mint 19.-es vöröskatona tüntettette ki magát. A Horthy Miklós keresztapával rendelkező meg a 70-es években munkásőr volt.

Pelso.. 2014.04.08. 20:50:47

" Zsákmány hiányában"
Véletlenül nem terjedt ki a figyelmed az EU-s projektekre.

Bell & Sebastian 2014.04.08. 23:39:03

Nyanya, hogy ki vitte be az LMP -t azt te nem jól tudod. Pontosan azok, akik el tudnak számolni legalább ötig és nincsen rajtuk térhatású szemellenző.

Előfordult köztük mindenféle, még kifejezetten érte nem rajongó is. Az emberek nem mind akkora hülyék, mint azt feltételezni szokták errefelé. Tanulják, tanulgatják ezt a szavazósdit, csak hát ugye ritkán van és sok idő, mire jól megtanulják.

tevevanegypupu 2014.04.08. 23:47:47

@wantaan:

Akik pedig a Kormányváltásra szavaztak azok mind úriemberek voltak..csak kevesen voltak, sajnos nagyon kevesen..na de sebaj, majd az EU választásnál megmutathatják, hogy nem és nem, itt a munkásőrök nem dirigálhatnak, Szanyi Tibort Európába.
süti beállítások módosítása