Unortodox Münchhausen (Rajcsányi Gellért) − Mandiner négyévértékelő XXII.
2014. április 05. írta: Redakció

Unortodox Münchhausen (Rajcsányi Gellért) − Mandiner négyévértékelő XXII.

rajcsanyi_gellert.JPGMagyarország jobban teljesít. Nem jól, jobban. És nem mindenben. Sőt. De az alapvető költségvetési mutatóink, gazdasági kilátásaink jobban alakulnak 2014-ben, mint az abszolút mélypontot jelentő 2006-2010 közötti időszakban. Nagyon fontos más gazdasági mutatók (pl. a beruházások és a bizalom szintje) viszont siralmasak, és legközelebbi, régiós versenytársaink továbbra is megelőznek minket. És ehhez egy stabil, cselekvőképes kormányzás és összességében társadalmi nyugodtság/lefojtottság társul. Ez önmagában érték a mai világban, a mai Európában. Nem vagyunk Görögország, nem vagyunk Románia. Pláne nem Ukrajna. De ne ehhez az országokhoz mérjük magunkat.

Az elmúlt négy év mérlege: feltaláltuk a hiperaktív, reformdühös stagnálás receptjét. Mintha Magyarország egy olyan unortodox Münchhausen báró lenne, aki egyik kézzel ugyan kiemeli magát a mocsárból, a másikkal viszont vissza is tolja magát. De fogalmazzunk pontosabban: ez a két kéz leginkább a Fidesz, még közelebb Orbán Viktor és rendszerének két keze. A szerencsétlen, megújulásképtelen, továbbra is hiteltelen baloldali ellenzékről elmondtunk már mindent. Megérdemelt helyükön vannak. Ahogy a radikalizmus zsákutcájából a kölyökvizslás kampány ellenére sem kitörni képes Jobbikról is beszéltünk már eleget. Most a Fidesz van. Csak a Fidesz.

Fideszország 2010-ben megszületett, négy év alatt felcseperedett és most a felnőtté avatáshoz kéri a választók bizalmát. Meg is fogja kapni, mert Fideszország az ország népéhez hasonult, az ország népe pedig megkötni látszik az alkut a kialakult új rendszerrel. A szocik dicsőségük teljében sem tudtak annyira a magyar társadalom állapotának leképezőjévé és tükrévé válni, mint a Fidesz az elmúlt négy évben. Megtörtént a látható és árnyékhatalmi helycsere a posztkommunista elittel.

A Fidesz ellenfele az elmúlt négy évben itthon csak a Fidesz volt. Túl sokszor el is vesztette a csatát (régi) önmagával. Az etatizmus csúcsra járatása, a hatalompolitikai önmérséklet teljes hiánya, a kultúrpolitika koncepciótlansága, a veterán népi balosok térfoglalása és szemléletük jobboldali mainstreammé válása, a kádárizmus korabeli és kuruc beidegződések felerősödése, a konzervatív elvek, megközelítések gyakorlati kiüresítése és negligálása, a szabadelvűség teljes kiirtása a kormánypolitikából − ez mind-mind szembe ment nagyon sokak felfogásával, akik még mindig az ezredforduló környéki Fideszt látták a legközelebb a privát politikai ideáljaikhoz. A jobboldal szellemi hátországának egy része pedig némaságot fogadva vagy kényelmes elmúltnyolcévezéssel bekkelte ki az ország Fidesz általi, tektonikus erejű átalakítását.

munchhausen.jpg

Lett valami, ami most van. Minek nevezzelek? Hogyan értékeljelek? Ki mennyi szellemi erőfeszítést tett meg azért, hogy az elmúlt négy évben értelmezze, mi történik és miért? A katonás együttmenetelés, együttgondolkodás, a szigorú, hierarchikus kontroll alkalmas egy párt professzionális működtetésére, a választás megnyerésére; de ahogy telnek az évek, az erre kondicionált szervezet egyre kevésbé lesz alkalmas egy posztmodern, fragmentált társadalom és nagyvilág megértésére, az egyre gyorsabban változó valóságra való reflektálásra. Ha a kormány nem lesz képes a társadalom, a szellemi élet természetes sokszínűségét megfelelően kezelni, szét fog válni a kormányzati szféra és mindenki más valóságértelmezése.

A világ pedig közben rohan bele a 21. századba: új technológiai forradalom küszöbén vagyunk, a Nyugat köszöni szépen, jól van, viszont csúszunk bele egy újabb hidegháborúba, ahol mégis csak állást kellene foglalnunk valahogy. Addig is, a magyar glóbuszba zárva elmúltnégyévezünk, elmúltnyolcévezünk, elmúltszázévezünk, elmúlt ezeregyszázévezünk; a többit meg ráhagyjuk Orbán Viktorra, aki azt ígéri, minden pillanatban jól fog dönteni és tudni fogja a helyes utat a jövőbe. És továbbra is személyekben bízik majd az intézmények helyett.

Ha Fideszország a személyekről és nem a személytelen intézményekről szól, akkor az érintett személyek tegyék fel maguknak a kérdést: az elmúlt négy évben milyen arányban tudták legyőzni magukat, és a következő négy évben mennyire lesznek képesek erre? Mert a kiüresített, kinevetett, megvetett, elvetett fékek és ellensúlyok, meg a szorongató, nyakban lihegő ellenfelek hiányában rajtuk fog eldőlni, mindennapos döntéseiktől fog függni Magyarország sorsa. Ha Fideszország nem lesz képes nap mint nap legyőzni önmagában a természetszerűen előtőrő emberi, politikai, hatalmi gyarlóságot, akkor – ahogy év végén írtuk – Fideszország egy kimerevített 2010-es pillanat lesz egy tartósan leszakadó, legjobb esetben is csak helyben járó észak-balkáni országban. Ahol a vezetőink 21. századi Münchhausenek lesznek, akiknél a báróhoz hasonlóan összemosódik majd a nagyotmondás, a vetítés, az ön- és közszuggesszió, a megkonstruált valóságkép a valódi cselekedetekkel és valóban elért teljesítményekkel.

A szerző a Mandiner.hu főszerkesztő-helyettese.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745913924

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Unortodox Münchhausen − Mandiner négyévértékelő XXII. 2014.04.05. 10:26:01

Az elmúlt négy év mérlege: feltaláltuk a hiperaktív, reformdühös stagnálás receptjét. Mintha Magyarország egy olyan unortodox Münchhausen báró lenne, aki egyik kézzel ugyan kiemeli magát a mocsárból, a másikkal viszont vissza is tolja magát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.04.05. 10:17:09

Ez a poszt egyszer ma már kint volt. Mi változott?

S=klogW 2014.04.05. 10:47:16

"feltaláltuk a hiperaktív, reformdühös stagnálás receptjét" - ostobaság

Reformdüh az 2006-9 között volt.

Egyetlen dolog volt amire rá tudnám erőltetni ezt a szót, az pedig a ciklus elején - legalább is külső szemlélőként - teljesen felelslegesnek tűnő médiatörvény-harcoskodás.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2014.04.05. 11:34:07

Ne szépítsük: a Fidesznek sikert megteremtenie az első valóban demokratikus bolsevizmust.

egyetmondok 2014.04.05. 11:37:52

Meglátjuk,Kedves Rajcsányi Gellért, lesz - e Békemenet pl.... a vizitdíjért.
És bár hányingert lehet kapni a menet elején közlekedő nemzeti/népi balosok egész kompániájától, én biztosan vonulni fogok.

S=klogW 2014.04.05. 11:55:45

@egyetmondok:

A vizitdíj teljesen értelmetlen dolog azon túl, hogy erkölcstelen is.

S=klogW 2014.04.05. 12:03:15

@egyetmondok: @S=klogW:

Kisnyugdíjasok kiirtására tökéletes: lassú passzív eutanázia.

egyetmondok 2014.04.05. 12:10:35

@S=klogW:
Ki lenne képes vitatkozni azzal,amit írsz ? Ilyen már senki sem maradt: igazad van.

STIRLITZ 2014.04.05. 12:19:44

Két ellenség is fenyeget bennünket: egyik oldalon a szolgalelkű sötétség, a másik oldalon pedig a nácizmus! Nekünk pedig meg kell mozdulnunk, hogy mindkettővel szemben megvédjük családunkat, értékrendünket, és ezer év alatt elért európaiságunkat! Tartozunk ezzel magunknak, tartozunk ezzel őseinknek, és tartozunk vele mindazoknak, akik nem képesek látni mindazt, amit mi igen. democrat.blog.hu/2014/04/05/vasarnap_megkondultak_a_demokracia_harangjai_kotelessegunk_elmenni_szavazni

Kandeláber 2014.04.05. 12:21:00

Inkább maradjanak ezek, minthogy jöjjenek az összefosók.
Gyurcsány, Szanyi, Meseházy, Bauer, Eörsi, Debreczeni, Kerék-Bárczy, Kuncze...
A nevük hallatán is felfordul a gyomrom.

S=klogW 2014.04.05. 12:25:24

@egyetmondok:

Finanszírozási oldalról teljesen értelmetlen a vizitdíj,

1. a külön adminisztráció, elszámolás költségei miatt

2. senki nem jár hobbiból orvoshoz, nem ilyen értelemben van pazarlás a rendszerben

3. pazarlás pl. ott van, hogy 19 megye+fővárosban 100 felett van a kórházként működő intézmények száma: ennek a számnak 80-90 között kellene lennie és inkább a MENTŐKAPACITÁST ÉS AZ ÚTHÁLÓZAT MINŐSÉGÉT kellene fejleszteni, mely utóbbi a nemcsak a mentők számára, hanem mindenféle közlekedés és ezen keresztül a teljes gazdaság számára előnyös lenne

S=klogW 2014.04.05. 12:27:34

@STIRLITZ: Kik azok a "mi" a végén? A náci bolsik vagy az internáci bolsik?

egyetmondok 2014.04.05. 12:45:21

@S=klogW:
Ki lenne képes vitatkozni azzal,amit írsz ? Ilyen már senki sem maradt: igazad van.

S=klogW 2014.04.05. 13:40:20

@egyetmondok:

Valami egyéb a nagyon intellektuálisnak gondolt gúnyolódáson kívül, esetleg érv?

egyetmondok 2014.04.05. 13:51:36

@S=klogW:
Vonulhatnánk a kötelező magánnyugdíj rendszer bevezetése mellett is, vagy a minden magyar állampolgárra - csecsemőtől nyugdíjasig értve - szintén kötelező magán egészségbiztosítási rendszer mellett is, ha Neked ennyire nem tetszik a vizitdíj.
De szívesen vonulnék az állami felsőoktatásban kötelező tandíj mellett is, és ugyancsak vinném a táblát a települési önkormányzatok megszüntetése,és a járási önkormányzatiság megteremtése mellett.

De ha azt írod, hogy ezek mind hülyeségek, azt én elfogadom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.05. 14:24:00

Magyarország jobban teljesít"

nem teljesít jobban. az államadósság növekszik, a nem fideszes holdudvarok fizetése meg pont nem növekszik.

"Ahogy a radikalizmus zsákutcájából a kölyökvizslás kampány ellenére sem kitörni képes Jobbikról is beszéltünk már eleget. Most a Fidesz van. Csak a Fidesz."

helyesen, magyarul: vizslás kampány ellenére kitörni képtelen Jobbikról vagy a kölyökvizslás kampány ellenére kitörni sem képes Jobbikról,

de amúgy hadd kérdezzem már meg hogy mi a radikalizmus zsákutcája? jobb simogatni demszky fejecskéjét vagy mi van? kényszerből kell megölelni gráf józsefet a mezőgazdasági üléseken nehogy radikalizmus legyen?
és miért nem képes kitörni? vagy mit akartál most mondani?
azt nem fogod elárulni?

youtu.be/BCBOOubabJc?t=8m21s

"Fideszország 2010-ben megszületett, négy év alatt felcseperedett és most a felnőtté avatáshoz kéri a választók bizalmát. Meg is fogja kapni, mert" a választók ostobák.

öjj, de sokáig cserepedett fel ez a fidesz, trafik, föld, nav, lusztráció, elszámoltatás elmaradása, csak gyerekkori botlások, csíntevések.

"A szocik dicsőségük teljében sem tudtak annyira a magyar társadalom állapotának leképezőjévé és tükrévé válni, mint a Fidesz az elmúlt négy évben"

ezek a mocskos kommunisták! bezzeg a fidesz! csakafidesz!
jaj, már lőni sincs kedvem ilyen kisvadra.

"Megtörtént a látható és árnyékhatalmi helycsere a posztkommunista elittel."

te mi a * -ról beszélsz? a "majdnem" beszervezett viktorral az élen? stumpfal akinek apósa horváth istván kádár belügyminisztere, vitázy dáviddal és hankiss ágnessel, akinek nagy/apja, erdős péter popcézár? lázrán ak, kövérnek, pokorninak és rogánnak is komcsi az apja, és ne gondoljuk, hogy csányi és simicska meg széles et, martonyival, meg a népszaviba író bajer zsoca, meg bencsik elvtársak ne lennének posztkommunisták csak azért mert most mást állítanak magukról.

ezek mind poszktommunisták

nem azért tartott kihelyezett kormányülést orbán az mszp-s leisztinger szállodájában, meg ölelekezik budai gyula gráf józseffel, mert megtörtént a helycsere
a földtámogatásokról ne is beszéljünk
kkbk.blog.hu/2013/04/03/angyan_pecsen

"z elmúlt négy évben milyen arányban tudták legyőzni magukat"

nem akarják legyőzni magukat, azt teszik, amihez értenek, a primkó komcsi csak lopni tud és hazudozni, a legszánalmasabb, legnyomorúságosabb lény, pedig el is hiszi, és megy csápolni, meg ordítani a koncertre, hogy viktor-viktor vagy Feri-feri.

"gy kimerevített 2010-es pillanat lesz egy tartósan leszakadó, legjobb esetben is csak helyben járó észak-balkáni országban"

ez már az, basszus, mióta mondjátok ezt? és mikor fogjátok elhinni, felfogni hogy ez lesz amúgy? 8 év múlva? telibevert papagájok vagytok, 8 év múlva is ugyanezt mondanátok, ha rátok bíznánk az országot fidelitasosokra, minden tej megaludna, minden tea kihűlne, ez a baj a sznobokkal.

képtelenek vagytok felfogni, érzékelni a való világot, mert sose éltetek benne. tisztességes pályáztatás, ja.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 14:25:52

Ne bassz' mán, milyen vizitdíj? Örüljön, akinek rendben a szénája és legalább van egészségügyi biztosítása, be van jelentve rendesen, és a többi. Tudják, milyen ritka az olyan alkalmazott, aki körül minden legális? A jelek szerint nem.

A báró úr úgy fogott pecával füzérnyi libát egy falásnyi szalonnával, hogy ami az egyeknek hátul ki, az a másiknak elöl be. A liba a magyar politika visszatérő motívuma. Mindenki libát akar fogni a sóletjébe.

Azt mondják, hogy a Főnököt legszűkebb tanácsadói köre látja el információval, azaz, mozgatja. Egyik nap ezt mondják neki, a másikon meg azt. Meghallgat mindenkit, nagymestertől kezdve sakter pecsételőjéig.

Egyszer megpróbálkozhatna az öreg szántóvetővel is, hátha a nyaka köré csördítene az ostorral, mire rögtön kiszállna belőle az a sok baromság, amit a pszichiátere és az úgynevezett tanácsadói belé nyomtak.

Senkinek sem hiányzik egy elemről működő Brezsnyev beépített hangszóróval. Haverokat lecserélni, egy hónap meditáció, egészséges életmód és vissza a talajra, vízen járás vége!

Mert ha már marad, gondoljon arra, él itt pármillió alember is és mit szépítsük, csak ezek emelték pajzsra.

Nagyon jó lenne, ha ha el lehetne nyerni másként is az űbermencsséget, nemcsak pártkönyvvel beleszületni!

Ha már lefokozni nem sikerül magukat, az istennek se!

egyetmondok 2014.04.05. 14:43:01

@Bell & Sebastian:
"Örüljön, akinek rendben a szénája és legalább van egészségügyi biztosítása, be van jelentve rendesen, és a többi. " --- úgy érted, hogy örüljön az, akinek van állami egészségbiztosítása ?

De, hát olyan nincsen is.

(Az nagyon nem nyelvtani probléma, hogy már nem járulékot, hanem "hozzájárulást" vonnak a fizetésből, magyarul: adót. Annak nincsen semmi köze bármely biztosításhoz.)

S=klogW 2014.04.05. 14:50:32

Közben ugye arra is gondolunk, hogy fele létszámú lesz az ogy.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 14:51:27

@egyetmondok: Ajánlott kompromisszum: ellátási jogosultság. De amúgy remélem érti, hogy sok embernek nincs, ami gyakran az orvos számítógépe előtt derül ki. Vagy nem fizet maga után, vagy nincs bejelentve, vagy nem fizetik az adóját.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 14:57:04

@STIRLITZ: Tényleg, ez paródia? Mert annak is gyengusz.

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2014.04.05. 15:34:16

Értelmezési hiba, hátán. Van egy posztom, igaz máshonnan közelít de segít eligazodni mind a baloldali mind az ErGe féle félreértelmezésben. Amugy a beruházási ráták és más előrenéző mutatók nem olyan rosszak már(mikor legutóbb néztem)...torvenyszeret.blog.hu

Virág et. 2014.04.05. 15:35:46

@S=klogW: Te melyik országban élsz? 2006-9 között semmilyen reform nem ment át, vagy az óvatoskodó szocik gáncsolták el (emiatt lépett a szadesz a koalícióból: emlékszel még a "bársonyos reformokra"?), vagy a Fidesz a népszavazással. Egyetlen reformot mondj, ami átment és maradt is!

A médiatörvény csak egy volt a sok közül. Új Ptk., nem pici módosítás, új. A régi 1959 óta volt velünk, folyamatos módosításokkal persze, mielőtt valamelyik eszetlen elkezd komcsizni. Új Btk., nem pici módosítás, új. A régi 1978 óta volt velünk, folyamatos módosításokkal persze, mielőtt valamelyik eszetlen elkezd komcsizni. Alaptörvény. Teljesen új adórendszer. Teljesen átszervezett közigazgatási rendszer, megszűnt PSZÁF, megszűnt ombudsmanok (1 db maradt), lényegében kiherélt KT. Járási rendszer bevezetése (visszahozása). Lényegében MINDEN változott, ha kellett erővel, visszamenőleges szabályozással, alkotmányellenesen, de átvertek mindent. Aztán a végén persze visszahátráltak, miután az állam fizette a kártérítéseket, pl. a bíráknak. Vagy a 30 éve közigazgatásban dolgozóknak.

Nem tudom, te tényleg ennyire nem követed az ország sorsát (akkor minek szólsz hozzá egy közéleti kérdéshez), amelyikben élsz?

wantaan 2014.04.05. 15:41:57

@STIRLITZ: Valóban a két legveszedelmesebb dolog a nemzet egészére nézve. A szolgalelkűség az a veszélyesebb. a nácizmus az "csak" megélhetési nácizmus ha az érdek úgy hozza simán leköpik magukat s átváltanak ortodox vagy unortodox kommunistává.
Számtalan példa közt lásd az echte náci Jobbik hogy lett hazaáruló az oroszok felé?
.... vagy milyen röhejes egy kommunistázó Kövér vagy Orbán (Orbán legutóbb talán Győrben? figyelmeztette híveit, hogy a "kommunisták " elfognak menni szavazni -így nekik is el kell!)
Az új magyar nácizmust elég hamar kinövik politikusaink .... persze ha érdekeik úgy kívánják akkor náculnak tovább.

Az igazi s valós veszély az a szolgalelkűség mert az a nemzet gerincét töri és az nagy tömegeknél jelentkezhet. Lásd a birka-menet!

Bell & Sebastian 2014.04.05. 16:05:51

@PhysisPhylos: Ígéretes kezdés, csapnivaló közép, elfogadható következtetés.

Hozzáadva azt, hogy a belülről vezérelt embert a kívülről (tehát más princípium, például Isten) által vezérelt ellentéteként állítja ki, az előbbit hirdetve győztesként.

Ami szóról szóra megegyezik például a katolikus felfogással, csakhogy ők a kívülről vezérelt emberben a propaganda áldozatát látják, míg a belülről vezéreltben azt, akiben a Szentlélek sugallatára maga Isten működik.

Szóval, sem a marxista, sem a pszichiátriai hókuszpókuszok sem találták fel a spanyolviaszkot, mivel csupán gyenge másai egy ősibb és sokkal komplexebb rendszernek.

Ha vannak is átfedések vagy hasonlatosságok köztük, az nem a véletlen műve (hanem a mintának tekintett, leutánzott rendszeré), bár mi annak tekintjük. Főleg akkor, ha még csak nem is tartalmi jellegű az egyezés.

Rossz peremfeltételek megadása esetén egyező eredmény viszont már tényleg a véletlen kategóriája.

S=klogW 2014.04.05. 16:22:14

@Virág et.:

"2006-9 között semmilyen reform nem ment át"

Azt készséggel elhiszem élősködő ballib, hogy nem teneked kellett 2007 április 1-én reggel betegágyakat kitolnod a kórteremből, aztán akit a délelőtt folyamán a szakrendelésen felvételre irányítottak, félmagas pótágyakon elhelyezned.

egyetmondok 2014.04.05. 16:33:35

@Bell & Sebastian:
Létre kéne hozni az egészségbiztosítást.
Ma az állam adókat szed, és igyekszik biztosítani az eü ellátását. Ez azonban nem egészségbiztosítás.
Ajánlott javaslatom: az ellátás megtagadása.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 16:52:29

@egyetmondok: A javaslatára adható legjobb ellenpélda a benzinárba beépített kötelező felelősségbiztosítás. A világ legigazságosabb rendszere (lett volna), ha jól csinálják és ha nem kell teret nyitni a magánbiztosítóknak.

Az egészségüggyel is így van, valódi verseny esetén lehet jó a magán-, de ekkora országban akár az állami is.
Amit ki lehet egészíteni ezzel-azzal, amitől a rendszer kombinálttá válik. Alap (vezetett magánszámlával) + kiegészítő.

Az állam is hajlamos a lopásra, a multi is pofátlanabb a hátsó udvarban, mint otthon, ezért szívem szerint ezt a kettőt ereszteném össze, hogy verekedjenek meg a kuncsaftért.

Hogyan? Amíg erről is Orbán dönt (én meg Orbánról), bárkit megkérdezhet - rajtam kívül. Mert úgyse az lesz, ami Istennek tetsző, hanem ami az isteneknek tetszik.

unionista (törölt) 2014.04.05. 16:52:36

kényelmes négy év vár a szoci és a liberó értelmiségre. elég lesz hátradőlni és figyelni: mit eredményez az unortodoxia. sohasem látott felemelkedést, vagy orbitális bukást.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 16:57:15

@unionista: Kár, hogy nem élvezhetik soká, mert éhen fognak dögleni.

S=klogW 2014.04.05. 17:41:01

@Bell & Sebastian:
Álmodozik itten: a leguóbbi fb-tanulmányutamon belebotlottam egy gimis liba profiljába tele szoci kampányanyag- meg libsajtó-megosztással, természetesen az ismerősei között is hasonló hülye libákat találtam meg egy törökzsótit.

unionista (törölt) 2014.04.05. 17:42:16

épp ellenkezőleg. a jobbik erősödése miatt alighanem több pénz jut majd a médiamunkásoknak. és nem is kell sok mindent tenniük. egyszerűen hagyni, hogy a disznó felfalja a saját szarát.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 17:55:42

@S=klogW: Na, most hagyja abba, összesen 18 évet jártam gimnáziumokba (ebből négyet saját jogon), annyi libi-libát láttam ott, hogy azóta csak ímmel-ámmal tudom utálni a szocialistákat. Libinek lenni nem férfias dolog vagy buziság.

S=klogW 2014.04.05. 20:12:14

@Bell & Sebastian: szóval a 18asokra bukik :)

Robinzon Kurzor 2014.04.05. 20:51:52

"De az alapvető költségvetési mutatóink, gazdasági kilátásaink jobban alakulnak 2014-ben, mint az abszolút mélypontot jelentő 2006-2010 közötti időszakban"

???

Az államadósság nőtt, dacára a költségvetésbe beleöntött 3000 milliárdos manyup-vagyonnak.

Azt a megfejtést még elfogadom, hogy a mutatók ugyan jobban, csak nem a valós helyzetet tükrözik.
(Lásd még: árokpartot kaszálni kivezényelt segélyesek mint munkahelyteremtés.)

Robinzon Kurzor 2014.04.05. 20:53:05

"A jobboldal szellemi hátországának egy része pedig némaságot fogadva vagy kényelmes elmúltnyolcévezéssel bekkelte ki az ország Fidesz általi, tektonikus erejű átalakítását."

Nahát!
Tényleg?

nyisziati 2014.04.06. 13:57:36

"Megtörtént a látható és árnyékhatalmi helycsere a posztkommunista elittel."

Ühümm. Mert Kövér, Orbán, Martonyi stb. soha nem tartozott a komcsi (valójában diktatórikus egypárt) elithez...

Netuddki. 2014.04.06. 19:55:38

"Az elmúlt négy év mérlege: feltaláltuk a hiperaktív, reformdühös stagnálás receptjét."

Sajna még ezt sem találtuk fel. Ugyanis amiről beszélsz azt lázas semmittevésnek hívják.

tintamin 2014.04.07. 00:52:41

4 év alatt végre sikerült megértenie és alkalmazkodnia a Fidesznek ostoba, birka népéhez, amely nem akar önerejéből boldogulni, újat teremteni, csak azt akarja, hogy vezessék, és megmondják neki, mi a jó, mit szabad, mit nem.

Kényelmes élet, mint Kádár alatt.

És közben kiépül egy szolid hűbéri társadalom.

Pont, mint Kádár alatt.

Viktor ezt stabilan szállítja. Aki meg akar valamit, annak irány a nagyvilág.....

Bell & Sebastian 2014.04.07. 01:04:21

@S=klogW: Gyakorlatilag vagy esztétikailag, mert nem mindegy. Ezt gyakorló pedagógus haverjaimtól tudom, akik közt nem ritka az olyan, amelyik keveri.

S=klogW 2014.04.07. 01:27:42

@Bell & Sebastian:

"A virágnak megtiltani nem lehet,
Hogy ne nyíljék, ha jön a szép kikelet;
Kikelet a lyány, virág a szerelem,
Kikeletre virítani kénytelen. "

www.grunwald.hu/kiskoros/Petofi/avirgnak.htm

:)
süti beállítások módosítása