A Kossuth tér visszanyert nagysága
2014. március 16. írta: TuRuL_2k2

A Kossuth tér visszanyert nagysága

Kossuth_ter_KIM_zaszlo.jpg

Március 15-én elmentem megnézni, milyen lett a felújított Kossuth tér. Régóta vártam, hogy történjen valami Budapest és Magyarország legtöbbet emlegetett és legismertebb terével, ami méltatlan állapotban, bozótosként, autóútként és parkolóként töltötte az elmúlt évtizedeit.

A leglátványosabb az – átmenő vagy éppen ott parkoló – autók eltűnése a Kossuth térről. Az új rend szerint csak gyalog, kerékpárral és villamossal lehet közlekedni a téren, a képviselők és munkatársaik járművei pedig az északi mélygarázsba kerülnek majd. A hatalmas autómentes placc egy kicsit 2006 őszének budapesti belvárosát idézte – igaz, akkor egészen másként lett a gyalogosoké a város.

Kossuth_ter_szellozo.jpg

Északra, a mélygarázs mellé került a parlamenti látogatóközpont is, ami májustól véget vet annak az áldatlan állapotnak, ahogy az Országházra kíváncsi látogatók esőben-szélben álltak sorban akár órákon át a kordonok mellett. 

A tér sokkal monumentálisabb lett, jobban kiemeli a parlament épületét. Az Alkotmány utca torkolatánál, a főlépcsővel szemben állva, dél-nyugat felé nézve Rákóczi-szobor, az eredeti tetőkupoláit visszakapó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a háttérben a budavári palota látványa már-már birodalmi erőt sugároz. 

A tér közepe ideális tüntetési terepnek tűnik, a korábbi vízszintesség helyett még egy kis lejtése is van az épület felől. Az Alkotmány utcát lezáró víztükör sem fog gondot jelenteni a demonstrációk során, simán körbeveszi majd a tömeg.

Kossuth_ter_1956_acellemez_golyonyom.jpg

A kedvenc részem – akárcsak Zubreczki Dávid Urbanista-bloggernek – az '56-os sortüzet idéző, golyószaggatta acéllemezekből álló lejáró a tér déli részén, ami a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületén található golyók koncepcióját követi. Ha minden igaz, ez lesz az '56-os emlékhely lejárata. De nem csak ez van teljesen rendben, hanem gyakorlatilag minden, amit láttam: a Jószef Attila-szobor a korábbi susnyás helyett tényleg odakerült a partra, ahogy a régi-új Kossuth-szobor is nagyon impozáns.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr525864154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve the Great 2014.03.16. 21:03:45

Ugyan személyesen nem láttam még, de az eddigiek (beszámolók, fotók) alapján ez végre egy olyan projektnek tűnik, ami összességében jól sikerült, mindenki büszke lehet rá.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.16. 21:18:49

ára?

eléggé igénytelennek tűnik a sortűzlyuk

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.16. 21:25:16

"A kormány tavaly júniusban egymilliárd forintot csoportosított át az épület tulajdonjogának megszerzésére. A döntésről szóló, 2012. június 6-án megjelent kormányrendelet szerint 2014-ig 20 milliárd forintot szánnak a kibővített Steindl Imre Programra, aminek része a KIM központi épületének felújítása is, a homlokzat és a korhű tetőzet helyreállításával."

na hát akkor jól járnak a mandarin szerkesztői is, kulturált munkakörnyezet, tiszta udvar, rendes ház.

"A már jóváhagyott forrásokon felül további legfeljebb 7,2 milliárd forint összegű forrást biztosít a kormány a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) központi épületének külső felújítására"
index.hu/belfold/budapest/2013/05/09/meg_7_2_milliard_a_kossuth_ter_felujitasara/

egy kicsit drágállom elvtársak, én és a fiúk kiássuk 2 milliárdért cakkompakk. igazi buckalakók vagyunk, na itt kezem, nem disznóláb!

Veridicus76 2014.03.16. 21:29:28

Pazar lett, ideje volt átépíteni a lepukkant teret. Végre egy kiváló fejlesztés.

Bell & Sebastian 2014.03.16. 21:42:06

A hivatalos verzió szerint Ivan Szerov, a KGB vezetője személyesen adott tűzparancsot a harckocsiknak a tér kiürítésére.
7,62 -es géppuskákkal a tömeg fölé és az emberekre lőttek, majd 85 -ös hk. ágyúkkal repeszromboló és páncéltörő gránátokat épületekre.
(Izgága, kék ávósok meg nyilván PPS -sel, űrmérete 7,62 mm.)

Hogy jön ide a 14,5 -ös Gepárdtól likas páncél?
Hogy jó lett volna, ha? Hát hogyne.
Ezt az apró, tárgyi tévedést leszámítva, összességében jó az összkép.

Most tekintsünk el attól is, felvétel van arról, hogy a szovjet tankok tűz alatt tartják a Mezőgazdasági Minisztérium tetejét, ahonnan az első sortűz érkezett a tömegbe. Ennek a hivatalos változata meg az, hogy előbb a tankokon kopogtattak a felkelők, az oroszok csak visszaköszöntek.

Még sincs rózsa tövis nélkül, mindenhová kell egy oda nem illő Gábriel, már csak a védjegy kedvéért.

Hogy a sok kicsi összeadódik, történelemhamisítás lesz belőle, amit érettségin visszakérdeznek? Ez meg kit érdekel?

Amikor a slendriánság nem kirívó kivétel, hanem maga a főszabály.

Venyigeszu 2014.03.16. 22:01:49

Én is azt gondolom, hogy az erre költött pénznek sehol sem lett volna jobb helye.
Bazinga!

Bell & Sebastian 2014.03.16. 22:26:54

@Venyigeszu: Borisz Vian és Agymenők. Rákéredzkedhetek? Almérnök tartalék nickje arra az esetre, ha késztetés még lenne, csak lehetőség már nincs.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.16. 22:32:14

"már-már birodalmi erőt sugároz"

Tyű.

Sapika 2014.03.17. 00:10:55

Bocsánat a tudatlan kérdésért, de nem követtem az eseményeket. Ugye volt valami nyilvános pályázat, hogy milyen legyen majd a tér, természetesen kikötve a kiírásban a szempontokat, és ugye volt valami közismert szakértőkből álló zsűri, amely kiválasztotta a beérkezett pályaművek közül a legjobbat. Úgy, mint anno a parlament építésénél történt, olyan 120 éve.
( @Venyigeszu: @Kinyílott a pitypang. Megírom.: )

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.17. 00:26:41

Első blikkre kevés a fa.

A déli oldalon a villamos kanyarogtatása egyrészt állatság, másrészt viszont kialakítható ott egy ideiglenes végállomás rendezvények idejére.

Az autóforgalom teljes kiszorítása szerintem távon nem jó.

S=klogW 2014.03.17. 06:18:57

@Bell & Sebastian:

Épp ezt akartam én is kifogásolni.

A Minisztérium épületén valódi, történelmi golyónyomokat jelenítenek meg. A történelmileg hiteles megjelenítést összekeverni egy merőben fiktívvel veszélyesen zavarónak tartom:

folytatódik a történelem-hamisítás.

Jéghegy 2014.03.17. 07:59:39

Én azért építtettem volna oda egy stadiont is.

Algopirin 2014.03.17. 08:40:15

lehet a téren tüntetni. szerintem is ez a legfontosabb. minden más le van szarva.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.17. 09:02:26

Az 56-os emlékhely lejárata tényleg nagyon jó lett. Megdöbbentő, ahogy ott sétálsz és egyszer csak meglátod a valódi, lövedékek lyuggatta acéllemezeket. Ezt egyébként lemértem az ott kószáló turisták arcán is, akik az első pillanatban elhűlnek, majd némi tanácstalanság után veszik az adást, hogy ez valami tragédiának az emlékhelye.

Természetesen nincsen itt semmiféle történelemhamisítás és a lövedékek kora és kalibere sem számít, hiszen a cél nem az, hogy nyomozati anyagok pontosságával és hitelességével rekonstruálja a sortűz történéseit, hanem hogy kortárs (tehát nem kortévesztett, nem patetikus, nem giccses) eszközökkel hívja fel a figyelmet a helyszín egykori tragédiájára. Ráadásul nem ez a konkrét emlékmű (ez csak annak lejárata), hiszen a korábban a téren elhelyezett, sírkőre hajazó végtelenül egyszerű emlékkő a térszint alá került egy használaton kívűl helyezett téglaboltozott alagútba, ami korábban a szellőzést biztosította.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.17. 09:06:24

Azon gondolkodom, hogy miért csak akkor van nagyobb állami építkezés vagy fölújítás Magyarországon, amikor Fidex-kormányzat van? A Nemzeti Színháztól a Millenáris Parkig, a Művészetek Palotájától a Várkert Bazárig stb. csak olyan építkezés jut eszembe, ami a Fidex alatt zajlott...

S=klogW 2014.03.17. 09:24:48

@bbjnick:

Az M6 meg az M4 alagútjai samfuk? És az országos térkövesítés?

gyalog.galopp 2014.03.17. 09:36:27

@Sapika:
Nagyon jó a kérdésed!
Valóban, szignifikáns különbségek mutathatók ki az job b, illetve baloldali beruházások tervezése, kivitelezése között.

Baloldal: évekig tartó tervezés, egyeztetés, pályztatás, módosítás, megint pályáztatás, a kivitelezés, - ha egyáltalán sor kerül rá - alvállalkozók hosszú láncolatán keresztül, a végén többszörös költség, pereskedés, kifizetetlen alvállalkozók tucatjai.

Jobb oldal:
A terv megjelenik a médiában, megkezdik a munkát, ciklus időn belül befejezik, átadják, nem dől össze, nincs pereskedés, az embereknek tetszik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.17. 09:43:10

@S=klogW:

Azok a térkövesítések nem EU-s pályázati pénzekből megvalósított önkormis akciók voltak? Olyanok, mint a falusi teniszpálya-építések? (Nemrég láttam egy dokufilmet: egy polgármester küzdelmeiről szólt, aki EU-s pályázati pénzből teniszpályát építtetett a falujában és komoly erőfeszítéseket tett a teniszkultúra elterjesztése végett a falusiak között:-))

Az autópályákról pedig jobb, nem beszélni... Elképzelhetetlenül sok pénzből, embertelen környezetrombolással (nekem a gyerekkorom szinte minden helyszínét eltörölték egy autópályaépítkezés során) minimális hozadék: ha azt a pénzt közút- és vasútfelújításra és fejlesztésre fordították volna (szerintem) sokkal előrébb tartanánk.

Steve the Great 2014.03.17. 10:08:58

@S=klogW: Öööö.. jól értem, abban áll a történelemhamisítás, hogy egy emlékművön (pontosabban az emlékhely lejáratán) nem eredeti és nem autentikus űrméretű golyónyomok vannak? Vannak a kormánynak irgalmatlan kultúrharcos balfasságai, de pont ez szerintem nem tartozik közéjük.

Én a tér kapcsán a zászlórúd méretét és kihasználását nem értem. A zászlót a teljes magasság kb. 4/5-éig vonják fel, így olyan, mintha folyton félárbocon lenne...

Steve the Great 2014.03.17. 10:12:56

@bbjnick: A pontosság kedvéért: a MüPa építése 2002-ben kezdődött, bár a szerződést még az Orbán kormány hozta tető alá.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.17. 10:27:09

A 2. számú képen mi látható? Ez volt a szellőző egyik kútja? Ebből korábban mintha csak a rácsos kupola látszott volna. Mi most?

Sapika 2014.03.17. 11:00:59

@gyalog.galopp: Te tényleg úgy gondolod, hogy a nyilvános pályáztatás vmint magas szintű szakmai zsűriztetés kiiktatása jó dolog? Vagy pedig csak a munkaköri kötelességed ilyeneket írni?

gyalog.galopp 2014.03.17. 11:19:08

@Sapika:

A gondolataimról egy szót sem írtam.
Amit leírtam, azok nem gondolatok, cáfold meg , ha tudod.

S=klogW 2014.03.17. 11:29:19

@bbjnick:

no igen, mihelyst az ember lejön az autópályáról, még az egyszámú főutak is képesek szétrázni a kocsijával együtt

Dr. Valentin Narcisse 2014.03.17. 12:16:41

@tesz-vesz: Éles lőszerrel lőtték rá a lyukakat. Igénytelen volna? Szerintem csak írtó hiteles, realisztikus.

Kandeláber 2014.03.17. 12:54:34

@bbjnick: Nono.
Ott a Városligetben az időkerék meg a vaskefe.
Vidéken meg a síkvidéki viadukt.

caralho voador 2014.03.17. 13:57:49

Most már csak az ügyben kellene lépni, hogy ne arról a kibaszott kosútról legyen elnevezve a tér.

mikka 2014.03.17. 14:07:39

@caralho voador: kiről legyen? Apró Antalról?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.03.17. 14:16:24

"már-már birodalmi erőt sugároz" - van, aki erre élvez?

2014.03.17. 14:17:50

Tegnap végre világosban is megnéztem a Kossuth teret és egyértelműen csalódott vagyok. Egyik érzés, hogy mi a franc került ezen 25 milliárdba, amikor még a metrólejárat feletti épületet homlokzatát sem alakították át elfogadhatóra. pozitívum, hogy a déli oldalon visszaépítették a tetejét annak az éületnek, az nagyon szép lett. Maga a tér sivár kősivatag benyomást kelt, minden sötétszürke kő. Van két nagyobb fűfelület, ami jó, de kivágták a fákat és nem ültettek újakat a helyükre. Ettől nagyobbnak érződik a tér, de összességében kifejezetten barátságtalan, komor hangulatú. Aztán ott vannak azok a otrombán gigantikus szoborkomplexum talapzatok. hatalmas, órmótlan fehér kőtömbök, melyekkel még a platánfák törzsét is körberakták. Amolyan sztálinista fíling. Bazinagy komor szobrokkal. Jól mutatja, hogy ez az ország milyen halálosan komolyan vesz mindent, még véletlenül sincs semmi könnyedség, érdekesség, játékosság. A zászlórúd szimbólumba inkább bele se mennék. Az egész tér komor, órmótlan, aránytalan, unalmas, sivár. Másik pozítívumként meg kell említeni a Duna felőli járda kiszélesítését, bár ide se ártott volna legalább pár fa, ha már egy autópálya mellett kell gyönyörködni a parlamentben.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.17. 14:21:30

@ébrenjáró:

Alsó rakpartra fát ültetni nem tudom, hogy az árvizet hogy bírják, bár a Lánchídnál meg szoktak maradni.

Az "autópálya" egy szükséges rossz, de befedni legalább a Parlament előtti szakaszon be lehetett volna.

Sapika 2014.03.17. 14:31:16

@gyalog.galopp:
Nem sok késztetésem van a népnevelésre, de azért megjegyzem:
a nyilvános pályázat, és a szakértőkkel való zsűriztetés a sikeres országok évszázados tapasztalatok alatt elfogadott normája.
Egy korrupt régióban persze rosszul működik ez is, de még mindig jobb, mintha a nagyfönök titokban, versenyeztetés nélkül vesz mondjuk ezermilliárdos nagyságrendű cuccokat. Például még a meghekkelt közbeszerzéseken is előfordulhat, hogy a vesztes fél pert indít, vagy a kartelezőkre lecsapnak, vagy a hekkelőt elkapja a rendőrség. Ezek közül az első kettőre volt is már példa hazánkban, és nagyon várok már egy példát a harmadikra is.
-------
Az állításod második fele:
Ezt írtad: " ciklus időn belül befejezik, átadják, ... az embereknek tetszik. "
Azt hiszem, ez itt a főbaj. Eldöntik, hogy visszaállítják a magyar történelem egyik különösen sötét pontjához tartozó állapotot a választásokig, azért, hogy a jobber szavazók szavazatát beszedjék.
Nekem úgy tűnik, hogy nem így épültek valaha azok a dolgok a városban, amitől Budapest világviszonylatban szép és látványos helynek számít azóta is. (((A parlamentről már írtam, véletlenül láttam a Szépművészetiben egy kiállítást az akkori nyílt pályázatra beérkezett pályatervekről kb. 13 évvel ezelőtt.)))

Sapika 2014.03.17. 14:40:52

@jose maria padilla: "buzi"
Roppant mélyen szántó érvelés.
Viszont most rápillantottam a blogodra, és ezt a versrészletet találtam:
"és azt is mondta hogy idősebb ember volt aki
a fiát rejti és hogy nehéz volt vele
fiatalokkal könnyebb pesszimizmusuk vad villogó szétszórt
sokágú
és megrémül ha meglepi a valóság
az öregeké szürke nehezen mozdítható

apa embereket hallgatott ki a csendőrségen
olyanokat akik rosszak
ezt anya mondta"

Melyik éned vajon a színlelés?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.17. 14:48:27

@Sapika:
érvelés? minek. a dolog egyértelmű. aki egy ilyen csodálatos téren a csak zavaró hatású fákért nyivákol, és kéjesen retteg a zászlórúd shivalingam jellegétől, az buzi.
melyik énem? egyik sem.

gyalog.galopp 2014.03.17. 15:01:19

@Sapika:

Na, ez az , mindig a népet akarjátok nevelni, nézzetek már tükörbe!:)

A tehetetlen, döntésképtelen, szervezetlen, koncepciótlan társulás bukásra van ítélve.
Demokrácia önmagában , féloldalasan nem létezik, csak működőképes szervezetek között.

Ezt a nép tudja, nem kell őket erre tanítani, hidd el.:)

gyalog.galopp 2014.03.17. 15:30:08

A zászlórúd meg olyan, "na ezt kapjátok be" kifejező erővel bír. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.17. 16:18:36

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: haha, én nem tudom hol él ez a turul, a sok koncesszió között megrészegült

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.17. 16:20:19

@Sapika: dehogy volt, kiosztottak a rokonok között 30-50 millárdot, ahogy szokták a posztkommunisták, ebből 2-3 milliárdot fordítottak az építkezésre.

gyalog.galopp 2014.03.17. 16:57:04

@tesz-vesz:
ja, pénzéhes rokona mindenkinek akad, tehetséges már kevésbé.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.17. 17:15:15

@Sapika: "Eldöntik, hogy visszaállítják a magyar történelem egyik különösen sötét pontjához tartozó állapotot a választásokig, azért, hogy a jobber szavazók szavazatát beszedjék."

Természetesen nem ez történt, úgyhogy le kéne már állni ezzel az abszurd picsogással. A '44-es állapotok kizárólag a tér egykori szobraira vonatkoztak, vagyis az Andrássy-, a régi Kossuth-, valamint a Tisza-szobor visszaállítására. Emellett sokkal méltóbb helyet találtak J.A. szobrának, és baromi jól megoldották az 56-os emlékhely kialakítását. A tér tájépítészeti megldásai, a térkövezés, az utcabútorok és a világítótestek nemhogy retrográd, de nagyon is kortárs, és formailag előremutató dizájnt képviselnek, amelyek tök jól harmonizálnak az épület neogót jellegével.

@ébrenjáró: a kivágott fák helyett egészen pontosan 133 előnevelt fát ültettek el a téren. Ezzel végre megszűnt a tér katyvaszos növénytelepítési koncepciója, ami a szocializmus egyik jellegzetes, a parképítészet és a kertkultúra mindenkori írott és íratlan szabályait anulláló gyakorlata volt. Az előző, sztálinista Kossuth-szobor körüli fenyőket például szovjet mintára telepítették, míg a néhai Károlyi-szobor körüli susnyás nélkülözött mindenféle koncepciót. Egy szó mint száz, a Kossuth tér most az eddigi legjobb formáját mutatja.

Bell & Sebastian 2014.03.17. 17:26:25

@bbjnick: Kapcsolt áru szinte minden faluközpont, ami azt jelenti, hogy a nagy/főberuházás kivitelezőjével csináltatták "ingyen". Cserébe meg az adta az önrészt abból, hogy közterület használatról fogadott be számlát.

A magyar találékonyság és törvényes svindli iskolapéldái. A csavar ott van, hogy ezt csak annak lehet, aki csókos az éppen uralkodó pártnál (fizet), ezért az adóhatóság nem kapott rá kilövési engedélyt.

Mint az idézett verse Babitstól.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.17. 17:44:49

@Dr. Valentin Narcisse: és akkor már igényes? mert?
ezen kép alapján igénytelennek tűnik, több képet nem láttam, az egészet nem láttam

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.17. 17:48:07

@gyalog.galopp: "Baloldal": évekig tartó tervezés, egyeztetés, pályáztatás, módosítás, megint pályáztatás, a kivitelezés, - ha egyáltalán sor kerül rá - alvállalkozók hosszú láncolatán keresztül, a végén többszörös költség, pereskedés, kifizetetlen alvállalkozók tucatjai.

"Jobboldal":
A terv megjelenik a médiában, megkezdik a munkát, ciklus időn belül befejezik, átadják, nem dől össze, nincs pereskedés, az embereknek tetszik. jelentős túlszámlázás, irgalmatlan korrupciók

utolsó mondatod lemaradt, biztos véletlenül.

S=klogW 2014.03.17. 17:51:59

@tauglich: " egészen pontosan 133 előnevelt fát ültettek el a téren"

kereshettek volna még egynek helyet

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.17. 17:57:39

@gyalog.galopp: de azért egy semjén-verssel beérjük, ha már l. simon nem olyan méjnsztrím, ugye elvtárs?

gyalog.galopp 2014.03.17. 18:03:21

@tesz-vesz:
nézd, ha rajtam múlt volna, én az M3-ast pilléreken kötöttem volna össze Debrecennel, ökológiai szempontok alapján híve vagyok a síkvidéki viaduktnak , a bucka alagutaknak.
Csak annak nem vagyok híve, hogy mindezeket többé csinálják, mint amennyiért az olaszok, meg az osztrákok kifurkálják, mag áthidazzák az Alpokat.

hol van a számla?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.17. 18:07:03

@gyalog.galopp: ja, szóval akkor a fidesz kiderítette az m6-ost, meg a vidadukt, meg a margit-híd felújításának túlszámlázásait. korrupciót elszámoltatta - vmelyik másik dimenzióban

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.17. 18:08:11

@Bell & Sebastian: igen.

@S=klogW: amúgy is ilyenkor szok lenni a forradalmi ifjúsági napok, szóval szép gesztus ez az irányvesztett baller szavazók felé.

2014.03.17. 18:18:41

Eddig ez tűnik a legsikerültebb fidesz éra beli beruházásnak. Jó volt az alap koncepció, talán ez a siker kulcsa.
De akkor lehet majd végső ítéletet mondani, ha minden szobor a helyére került és beindul az élet.

Sárika tanuló, 6/b 2014.03.17. 18:24:54

@tauglich: Azt mondta az apukám, hogy a bácsinak nappali fénynek tetszik lenni inkább, mert lemaradt a té. Ezt nem is értem de mindegy.

Akkor az egyenletes bácsi az esti fény, tettem hozzá, mire kaptam egy pofontot. Pedig még ki se mondtam, hogy lófaszpicsacintányér.

alfax 2014.03.17. 18:33:41

szerintem kb minden ok, kivéve a zászlórúd, az nagyon el lett baszarintva.

kilencvenes évek posztmodernje keveredik benne a hatvanasévek vurstli-rakétáival.

ormótlan, csúnya.

maroz 2014.03.17. 18:46:15

@Sapika: Mivel Magyarország nem az a kifejezetten évszázadok óta sikeres ország, így számomra nem nagyon tűnik jó érvnek az, hogy mi bármit csak úgy, simán átvehetnénk, ami az ilyen országokban működik.

Ezzel szemben nálunk annak van súlyos hagyománya, hogy minden döntés politikai döntés, csak a balliberális oldalnak van egy olyan heppje, hogy ezt el szeretné tagadni és meg szeretné képezni a szakmaiság látszatát. Holott valójában az ő döntéseik is politikaiak, csak mint mondtam szeretik cifrázni. De ettől még érdemi különbség nincs semmi köztük.

Sapika 2014.03.17. 21:06:45

@maroz: "hogy mi bármit csak úgy, simán átvehetnénk, ami az ilyen országokban működik."
Elég sok mindent átvettünk, ami működik, Szt. Istvántól napjainkig (Széchenyin át). Így a pályázatok, és zsűrik rendszere is már a 19. század vége felé megérkezett tudtommal*, csak aztán volt némi visszarendeződés (sztem 1919 őszétől kezdve, de nyilván mások más dátumot adnának meg.)
Ez a világ rendje: eszmék, politikai és vallási ideák, technológiák, irodalmi és művészeti motívumok áramlanak egyik helyről a másikra. Csak persze mindenhez idő kell. De hát vannak nagy sikertörténetek a világban: Németország demokratizálódása, Japán demokratizálódása, stb.
Nézzünk bizakodva a jövőbe ;-)

------
* Olvastam valahol, hogy már a 19. század utolsó harmadában felrótták a főv. polgármesternek, hogy vmi nagyobb munkát nem nyilvános pályáztatással végeztetett el.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.17. 21:23:32

@Sapika: Valóban, '19 tavaszán még a nyilvános tenderkötél volt rendszerben, el voltak kényeztetve a nép ellenségei alaposan. A dualizmus idején pedig az egész országot lefedő csatornahálózat épült, legalábbis erre enged következtetni a "panama" szó korabeli sűrű emlegetése...

Sapika 2014.03.17. 21:39:13

@Holger Hartland: Igen, ezt eltévesztettem (nem gondoltam végig), '19 tavaszát kellett volna írnom. Mea culpa. De most viccen kívül: volt vmi visszaesés a dualizmushoz képest '19 tavaszától kezdve, vagy csak nekem tűnik úgy?
Mint laikus, persze nem a panamákat látom, hanem hogy mégis csak rengeteg minden épült, köztük klassz, a maguk korában vszínűleg kiváló, modern épületek. (Nemcsak a szecessziós épületekre gondolok, hanem pl. a Wekerle telepre is.)
Meg mint kiállításokra járó, feltűnt hogy a vége felé milyen modern lett a művészet, aztán az is hogy lekonyult.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.17. 21:44:19

@Sapika: Mindig épült rengeteg minden. Hitler alatt például autópályák. Rákosi alatt meg újjáépült a háborúban szétrombolt Magyarország. Bocs, mondtam már, hogy cinikus vagyok? :) Játszhatunk olyat, hogy mondasz egy kort, én pedig megmondom, hogy mi benne a rossz. Az ókori Athénban például épült Parthenón, meg szobrok, meg volt ingyen színház - az attikai ezüstbányákban halálra dolgoztatott rabszolgák munkájából, meg a Déloszi Szövetség védelmi pénzeiből.

maroz 2014.03.17. 21:49:50

@Sapika: Azért a törököktől is elég sok mindent átvettünk, valamint az orosz (szovjet) import is elég jelentős volt és nekem van egy gyanúm, hogy utóbbi máig elég erősen érezteti a hatását.

Ha jól értem, akkor neked nem a kivitelezéssel van bajod (illetve valószínűleg azzal is), hanem inkább a tervezéssel. Vajon találnánk-e öt olyan nevet, olyan szakemberek neveit, akik egyrészt közismertek, másrészt állnak annyira köztiszteletben, hogy ha ők zsűriként kiválasztottak volna egy pályaművet és azt mondják rá, hogy na, ez az, akkor az emberek nagy többsége ezt el tudná fogadni jó szívvel? Szerintem kizárt. Öt kortárs építészt sem tudnak általában még igen művelt értelmiségiek sem megnevezni, így ha lett volna is pályázatosdi akkor is mindenki azzal lenne, hogy úgyis politikai döntés született, akkor meg minek?

maroz 2014.03.17. 21:54:10

@Sapika: Mostanság például a világ egyik legismertebb sztárépítészét basztatják, mert a dubaji focistadion építése során meghalt vagy ötszáz hindu vendégmunkás, és egyesek nem átallanak párhuzamot vonni a nagy piramisépítések és Zaha Hadid posztmodern kori izéi között.

Sapika 2014.03.17. 22:01:51

@maroz: Még nem láttam a mostani Kossuth teret, csak itt ezen a blogon pár fényképet. Nem tudnék véleményt mondani, amellett nem is lenne releváns a véleményem, mivel laikus vagyok.
Amivel gondom van, az a fidesz rendszer, amely sztem még az előzőt is alulmúlja szégyentelenségben. Csupa közhely, amit tudnék itt írni, meg már írtam is milliószor.
De ha a nyilvános és szabott menetű megmérettetéseket kiiktatjuk a rendszerből, az olyan, mintha az egyetemeken a zárthelyik és a vizsgák megszűnnének, az oktató pedig a saját pártjához tartozóknak ötöst adna, a többieknek pedig kettest-hármast, aki pedig felesel, azt megbuktatja.
Ennél azért még egy olyan egyetem is jobb, ahol ugyan egyeseknek csalásokkal, de azért van vizsga és zárthelyi.

turulfarhát 2014.03.17. 22:03:14

A zászlórúd Észak - Koreai koppintás, közbeszerzés meg nem köll.
Olvastam egy baba verset is, bár kissé csonkának érzem. Kiegészítem hát Rajesh Ramayan Koothrappali Ph.D. örökéletűjével, ami pont ide illik.
Magyar és Lengyel
nemzet,
szellemileg
rendületlen.
Bernadett,
fújd meg a klarinétemet!
Ez így pont kerek.

Sapika 2014.03.17. 22:11:35

@Holger Hartland: Persze, meg a szegény helótáknak is milyen rossz volt.
Doom most egy másik helyen a 1971-es nagy-britanniai tortúrákkal rémisztgetett. Tök igaza van, de azért a 1971-es Anglia még mindig jobb hely volt úgy statisztikailag, mint bármelyik kortársa a vasfüggönytől keletre.
Gondolom, ha választanod lehetne, hol és melyik korban élhetnél, csak tudnál dönteni.
-----
Biztos ismered, szakállas vicc:
Berlinben, a kristályéjszaka után Kohn és Grünn a földgömböt nézegeti.
-- Sztem Patagónia lenne jó hely, mondja Kohn.
-- Patagónia? Nincs az túl messze?
-- Messze? Mitől??

Sapika 2014.03.17. 22:18:07

@maroz: "párhuzamot vonni a nagy piramisépítések és Zaha Hadid posztmodern kori izéi között"
Gondolom, a nyájas megrendelő szeretett volna vmi monumentálisat dubaji focistadionként, az volt az alapbaj. Foci stadionból a felcsúti méret az ideális, mint ismeretes.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.17. 22:36:22

@Sapika: Igen, az 1945 utáni nyugati világ áll még a legközelebb ahhoz, hogy talán jónak, esetleg nem is olyan rossznak lehessen nevezni. Ez a kakukktojás. Egyébként meg nemcsak a helótáknak volt rossz, hanem a spártaiaknak is. Nyomorult, szar élet volt az. Innen nézve.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.17. 22:40:15

@Sapika: Most megnéztem, hiszen te jártál már itt:
hartland.blog.hu/2012/05/04/epitsuk_vissza_a_tizenkilenczedik_szazadot
Dualizmus? Persze, mert ma csak a megmaradt szép épületeket látjuk, és persze a jól szituált, elegáns, korzózó, dehogy panamázó, párbajozó urakra gondolunk, amikor az akkori életet elképzeljük. A mosónőkről is csak a költészet jut eszünkbe, és nem az, hogy korán halnak, és hogy a gyerekeiknek ez milyen szar. Persze, a jövőben talán bennünket fognak majd lesajnálni, hogy milyen egy pöcegödör volt ez a 21. század.

Sapika 2014.03.17. 23:00:08

@Holger Hartland: Igen, tényleg, most visszanéztem a blogodra, hogy ott milyen kellemes csevely alakult ki akkor.
----
Most az előbb rákerestem a guglival idézőjelek közt erre:
"Mindenütt jó, de legjobb sehol"
46.000 találat, nem hittem volna, hogy már ennyire közhely.
----
Valaha kívülről fújtam a Grófi szérűt, a skanzenben is milliószor jártam (vittem családtagokat, rokonokat, külföldi kollégákat), mindig szíven ütött az a nyomor (egy szobában 3 generáció, meg hogy még kéménytéglára sem volt pénzük), stb.
-----
Gondolom, olyan lehetett nálunk 1 9.sz. vége, mint a mai Kína: az életszínvonal lassabban emelkedik, mint a GDP, a különbségből pedig telik a grandiózus építkezésekre.
-----
Biztos írtam már, bocs ismétlésért: A "Két lány az utcán" c. film nyitójelenete az egyik Pozsonyi úti, nyolcemeletes, szupermodern bérház építkezésén lett felvéve 1940 körül. Körbe van az egész pallózva a 8. szintig, azon viszik fel a lányok a malteros ládákat, ketten fognak egy dögnehezet. Pedig akkor már a villanymotor rég elterjedt volt a világban, a környék összes házában volt lift például. De a malteros lányok úgy tűnik, olcsóbbak voltak, mint az áram, a motor, és az azt kezelni tudó szakképzett munkaerő.
(Pár éve még Kínában is előfordult egyébként ugyanez.)

burakefendi 2014.03.17. 23:13:02

szerintem fel kellene szedni a térköveket és egy közösségi kertet kialakítani a parlament tövében. az menő lenne :)

Sapika 2014.03.17. 23:17:22

@Holger Hartland: @Sapika: folytatás
Persze elég csak a Nemzeti Galériában nézelődni, hogy képünk legyen a boldog békeidőkről.
Talán (esztétikailag) a legszebb ez a Szőnyi kép:
www.arkadia.mng.hu/1011.html
Átkelés a Dunán, 1928(!)-ban, nyomorú csónakon, két evezősre öt utas jut, a többi meg a parton várja, hogy rákerüljön a sor.
====
Vagy a Simonffy könyv az apjáról, aki vezérkari tiszt volt a 2. világháborúban. Csak az elejét olvastam nagyon régen, vmi olyasmi rémlik, hogy 1941-ben a Szovjetunióba belépő csapataink nem tudták utolérni a gyorsan keletre húzódó frontot, mert teherautó csak kevés volt, a lovasoknál mintha a takarmány-utánpótlás megoldása lett volna a gond, a bicikliseket pedig a gumijavító eszközök hiánya hátráltatta. Úgy rémlik, ilyesmiről volt szó. (De ha nem, majd kijavít vmelyik amatőr hadtörténész itt.)

brokikrémleves 2014.03.18. 01:30:28

@Holger Hartland:

Szóval azt akarod mondani, büdösnáci, hogy 45 után közvetlen,
amikor hirtelen eltűnt 6millió zsidó és még nem volt idejük újratermelni magukat,
jobb hely volt a világ?

micsoda? 2014.03.18. 05:17:04

A fotókat nézve az a szép az egészben, hogy a parlament gyönyörű épülete érvényesül. Nincs autós forgalom, nagy a tér, pihentető a nézelődés.

gyalog.galopp 2014.03.18. 07:56:27

@Sapika: @tesz-vesz:

Szerintetek mennyi, olyan építőipari váéllalkozás van nálunk, amelyek egy ilyen kaliberű munkát határidőn belül, a megfelelő minőségben el tud végezni?
Ahol megvan a szakember gárda és a technika.

Nem sok, annyi semmi esetre sincs, hogy értelme lett volna egy nyílt pályázatnak. A nyílt pályázatra bezuhan boldog-boldogtalan, fűt fát ígérve, ha nem a legolcsóbbat választják, akkor botrány, ha a legolcsóbbat, akkor még mindig a földet turkálnák.

Csupán azért, hogy néhány laikus, politikailag elkötelezett ne hőbörögjön, kár kockáztatni.:)

maroz 2014.03.18. 08:31:04

@Sapika: "Ennél azért még egy olyan egyetem is jobb, ahol ugyan egyeseknek csalásokkal, de azért van vizsga és zárthelyi."

Na, ez a ballib modus operandi. Adjunk az európaiság látszatára, mert a mi legitimációnk alapja a hónaljig felhúzott Európaiság. Az a vizsga ugyanis nem úgy megy nálunk, hogy egyesek csalnak, mások elbuknak, hanem úgy, hogy már a vizsga előtt ki van jelölve, hogy te átmész, a többieknek pedig köszönjük, hogy a mi légitársaságunkat választották. Súlyosan sérül egy nagyon fontos alapértékünk, az őszinteség.

Pelso.. 2014.03.18. 08:47:10

@gyalog.galopp: Egy, ún. nyílt pályázat, tehát közbeszerzési eljárás során az ajánlat kérő kemény referenciákat és számos egyéb feltételt köthet ki, mint egyáltalán a pályázat beadásának alapfeltételeként. Tehát jogszerűen kiszűrhető a boldog-boldogtalan.
Az értékelésnél általában a legkedvezőbb ár szerepel a legmagasabb súlyszámmal, de pontozhatók egyéb tényezők, ezt a Kbt. elég jól behatárolja.

Kockázat pont akkor nem áll fenn, ha nyílt s jogszerű nemcsak az eljárás, hanem maga a szerződés és a teljesítés menete, dokumentálása.

maroz 2014.03.18. 08:49:30

@Sapika: Az alapbaj az, hogy a balliberális oldal ténykedése miatt ezek a viták hozzánk már csak így, ebben a formában jutnak el. Így lehet az orbánizmust fenntartani, mindent csak vele és rajta keresztül kell interpretálni és persze utána meg csodálkozni, hogy ebben az országban minden Orbánról szól.

Ő a Gonosz megtestesítője, mert lám, az Európai Értékek helyett ocsmány keleti despotákkal pacsizik. Aztán amikor picit beszivárogna ide is némi kritikája azoknak a bizonyos Európai Értékeknek, például az, hogy a bides kapitalizmus jegyében az Európai Értékek felkent és ősi hordozói is bizony ugyanúgy lepacsiznak ocsmány keleti despotákkal, akkor itthon ebből menten az lesz, hogy na jó, jó, de az Orbán!

joska61 2014.03.18. 08:59:41

Szépnek nem mondanám, csak újnak. Rendben. Ráadásul az építkezés az alapvető célját elérte, 4 éven át nem mehetett be hétköznapi honpolgár a térre, különösen tüntetési célzattal. Következő ciklusra vajon mit találnak ki? Befedik? :-)

konrada 2014.03.18. 09:20:44

@joska61:
...pedig igény lett volna rá, elnézve a több száz fős ellenzéki tüntetések sikerét.;))

...meg egyébként is, ha már kordon, akkor legalább meg is csinálták a teret, nem csak körbe sünözték.;))

gyalog.galopp 2014.03.18. 09:26:42

@Pelso..:
Ezen nem fogunk összeveszni, ez így lenne jó, ahogy leírtad, de a pályázatok meghackelésének művészetébe ne menjünk bele.
Nem tudom, hogyan működött a beruházás pályáztatása, kivitelezése, de nekem az eredmény fontosabb, mint a számomra követhetetlen részletek.

Nagyon szívesen tapsoltam volna az MSZP-nek is ugyanezért a teljesítményért. A Nemzeti pl. nem tetszett, most sem tetszik, akkor bosszantott, hogy lekommunistáztak, most meg fideszfan lettem. :)

Én világ életemben önjáró voltam, képtelen vagyok megérteni, hogy emberek mért képesek a saját érdekeiket mellőzve, szervilis áhítattal csüngeni életképtelen ideákon.

Pelso.. 2014.03.18. 09:42:43

@gyalog.galopp: Nem kell azokat különösebben hackelni. Már a jogalkotó meghagyja a lehetőséget a résztvevőknek, a világ meg szép s kerek, az összes szereplő számára.

sárospataki 2014.03.18. 09:45:09

@Pelso..: ja, az emeszpé például úgy zárta ki a magyar kkv-kat mindenféle euniós pénzből, hogy feltolta a forgalmat olyanra, amit csak a multik helyi fiókszervezetei tudtak produkálni. Ezért aztán a kkv-k kénytelenek voltak fővállalkozót keresni, így aztán az történt, hogy a kkv vállalási ára 30 forint volt, a multi rátett 60-at (ez nem túlzás, ez volt a normális árrés), az euniónál nem kezdett villogni a rábaszásjelző, hiszen egyrészt ezek az ő multiaik, másrészt a normális nyugateurópai árszint 80 és 100 forint között van (normális európai bérekkel, stb.)

Eredmény? A kkv sakkozhatott a számlákkal és az evával, hogy a melósai ne alamizsnát kapjanak, az emeszpé visszakapott a 90 forintból kb 30-at, a multi zsebretett némi adminisztrációval és munka nélkül 30 forintot (30%-os árrés, az kurvajó), ezt nagyjából egyazegyben kitolta az anyacégnek. Bocs, pár öltönyös gecit jól tartott közben a budapesti irodában, vettek nekik Audit, amivel szintén az anyaország gazdaságát támogatták. A kormány fenntartotta a szabad verseny látszatát, neki tökmindegy volt, hogy az egy-egy területen jelen levő 2-5 multi közül melyik nyer, mindegyik visszajattolt neki, tőle akár a jobb pályázat is nyerhetett, ehe ehe ehe. Simon Gábor számlája meg csak nődögélt (ne legyenek illúzióink, ez kb. az emeszpé által megforgatott pénz kb 1%, egy jobb ház ára Grinzing környékén), nyilván elment egy kicsi a működésre, stb. A kormány kitehette az "európéer" és "befektetőpárti" kitűzőket, holott ez álságos hazugság.

Nem azt mondom, hogy ami most van, az technikailag és morálisan jobb. Az biztos, hogy jóval hatékonyabb, és a hozzáadott érték is Magyarországon marad. Úgy ahogy. De ne istenítsük a szoclib látszatpályáztatást, mint reális alternatívát, mert megöl a röhögés. Kösz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.18. 10:37:15

@maroz: Az Európai Értékek hordozói (az amerikaiakat is beleértve) 1945-1990 között sem álltak épp egy morális Mount Everesten, de azért a morális Kaszpi-mélyföldön álló szovjet rendszerhez képest ott voltak mondjuk egy morális János-hegyen. (Kékestetőn? Schneebergen?) Ma sincs máshogy, talán csak a Kékestetőből lett Gellért-hegy, vagy éppen udvarvégi szemétdomb. Nehéz megmondani az akkori nyugati rendszerkritikus baloldalról (például amikor valamikor a '80-as évek elején a Pershing rakéták ellen tüntettek Nyugat-Európában), hogy a szabad világot kritikájukkal erősítő szereplői voltak, vagy a szovjetek hasznos hülyéi. Az ún. "értelmiség" egy része pedig ma is ugyanazokat a játékokat játssza, mint akkor.

gyalog.galopp 2014.03.18. 10:50:36

@sárospataki lány:

A 12o kg marhahús is csak pislogott, mikor az osztrákok vizsgálgatták a Strabag SZDSZ kapcsolatait. Az persze csak osztrák belső kampány felhejtás volt.
Csak tudnám mért demokratikusabb a sógorokat fizetni, mint a hazai rokonokat? :(

Pelso.. 2014.03.18. 11:17:35

@sárospataki lány: A mai napig, alvállalkozó a becsült beszerzési érték max.10%-ig lehet, keress rá.Konzorciumi megállapodást ugyan köthetnek a felek, de részvétel mértéke itt is szabályozott, ma is. Ami számokat-arányokat említettél, arra utalnak, hogy fogalmad sincs valósokról.
Szoclib látszat pályáztatás, ez jó; a közbeszerzési törvényt kifejezetten a multik háttérbe szorítása céljából érdekes, a Fidesz sem módosította, biztos kevés ehhez a kétharmad. Pl a sokat emlegetett Strabag 2010 után is jelentős tendereket nyert, nahát.

Szerintem nem az számít, hogy ki lophat sokat, hanem lehetőleg minél kevesebben kevesebbet, ugyebár. Az üzlet pedig nem politikamentes, de mentes a politikai ideológiáktól, bízd a többit fantáziádra.

wantaan 2014.03.18. 11:39:01

@sárospataki lány: Nocsak nocsak! ...hogy kiviszi ki a pénzt és zsarolja az alvállalkozót?
Ha van hozzá tehetséged rajzold már föl mit kellett csinálnia a Mészáros Lőrinc féle építőipari vállalkozásnak, hogy cc. 5milliárdos árbevételből cc800 milla adózott eredményt tudott kimutatni?
S érdeklődj más vállalkozásoknál, hogy ilyen miként lehet ?????????

gyalog.galopp 2014.03.18. 12:06:38

@Pelso..:

Éljenek és virágozzanak a hazai oligarchák, hogy a kenőpénz is házon belül forogjon.:)

közösperonos átszállás 2014.03.18. 12:16:55

@gyalog.galopp: "A terv megjelenik a médiában, megkezdik a munkát, ciklus időn belül befejezik, átadják, nem dől össze, nincs pereskedés, az embereknek tetszik. "

Viszont olcsóbbnak nem olcsóbb, időnként sőt.

Meg tényleg befejezi*, ha a fene fenét eszik is. Nem vak, bátor.

* nem építkezés, de láthatod, az útdíjat meg az elektronikus pénztárgépes rendszert is bevezette, és az be van vezetve. Jó, hát pénztárgép speciel még nincs elég.

közösperonos átszállás 2014.03.18. 12:20:50

@sárospataki lány: " ja, az emeszpé például úgy zárta ki a magyar kkv-kat mindenféle euniós pénzből, hogy feltolta a forgalmat olyanra, amit csak a multik helyi fiókszervezetei tudtak produkálni"

Az autópályáknál például pont nekik jutott eszükbe, hogy kisebb szakaszokat (20-30 km) is lehetne pályáztatni, külön-külön. Persze jó sokára, nem az első négy évükben. Amiből két dolog következik:

1) balfaszok, és
2) korábban nem direkt csinálták, hogy száz km-t pályáztattak (mert ha direkt csinálták volna, miért hagyják abba?).

közösperonos átszállás 2014.03.18. 12:21:46

Amúgy ezen az új téren akkor végülis van hova felverni a sátrakat?

Pelso.. 2014.03.18. 12:21:51

@gyalog.galopp: Éljenek, egye fene. Csakhogy nálunk (is) rendszerek alapvető motorja a korrupció, tartok tőle, egy idő után működésképtelenségbe sodor.

S=klogW 2014.03.18. 12:33:17

@Pelso..:

Gratulálok Derítőmedence!

Jó nagy bűzölgő ocsmány hazugságot kapartál össze féligazságokból.

Nyílt pályázaton simán indultak volna politikai megrendelésre kamucégek, csak azért, hogy utána az eredményt megtámadhassák, és folyamatoan húzni tudják az időt, hogy minél később lehessen belekezdeni.

Pelso.. 2014.03.18. 14:02:19

@S=klogW: Általában, (tudod, itt: nemcsak fenti konkrét esetben) a nyílt pályázatok átláthatóak, arra utaltam, mosolyogtató, amennyiben ez téged zavar.
Kamucég, hogy indulhatott volna kellő referencia nélkül..? Azért szokás feltétel rendszert kialakítani, hogy eleve kizárják a valamilyen okból nem kívánatos cégeket, lehetett volna e módon is, kissé diszkrétebben, persze hatékonyan.

Az eljárás során előzetes vitarendezés keretén belül tehetők fel kérdések, de ezek halasztó hatálya a gyors, akár egynapos válaszok miatt is minimális, az eredetileg kitűzött eredményhirdetést nem befolyásolják.
Ha bármely érvényes pályázó a Közbesz. Döntőbizottságnál jogorvoslati eljárást kezdeményez, annak fizetnie kell: a becsült összérték min. 1%-a, igazgatási szolgáltatási díjként. Tehát nem kevés pénzbe került volna csak azért támadni, hogy húzzák az időt, valamint egyéb körülmények miatt is valószínűtlen, hogy ilyesmivel késleltetni lehetett volna a kezdést.

A tények szar dolgok ám, ne kínozd velük magad.

sárospataki 2014.03.18. 14:46:38

@Pelso..: tévedés, alvállalkozó esetén akkor kell külön lépéseket tenni (indoklás, igazolások stb.), ha meghaladja a 10%-ot. Különösen így volt ez akkoriban.

sárospataki 2014.03.18. 14:48:45

@közösperonos átszállás: megjelent valahonnan egy éhes száj, akinek 30 km-re volt tőkéje, technológiája. Ennyike.

Pelso.. 2014.03.18. 16:58:02

@sárospataki lány: Az már közös ajánlat tevő, nem csupán alvállalkozó.

bömböcz 2014.03.18. 17:15:55

@S=klogW: tizenhat tonna súlyú (ennyi a bér...) haladár-szekér elé nem szerencsés állni.
Egyébként már megint a ló túloldalán vagyunk, miközben a nemesebbik végével a szánkban próbáljuk megregulázni az nemes metélt csődört...

Sapika 2014.03.18. 21:50:30

@maroz: (& @Holger Hartland: )
Közben Hartland már megírta a mondanivalóm egyik felét (jobban, mint én tudtam volna).
----
A másik fele: a civilizált országok normáinak átvétele előre visz. Ha az a keretrendszer, akkor egyszer majd le lehet csukni azokat, akik ebben a keretrendszerben csalnak, lopnak. Nem tudom, mikor lesz, de volt már ilyen a történelemben, például vezető olasz politikusok mentek a rács mögé.
A másik irány a putyinizmus felé visz. Korábban nem voltam benne biztos, hogy a "szovjet utódállam" jó kifejezés erre, de az itten kommentek olvasása alapján arra jutottam magamban, hogy igen: ez egy használható kifejezés a kommentársak többsége által itt kifejtett gondolatmenetekre.
------
A nyugati típusú fejlődésről még nem tudjuk, hová visz. Az ettől eltérő formációkról viszont már tudjuk. A diktatúrák és féldiktatúrák megbuktak, tönkre mentek, lemaradtak a versenyben, vagy esetleg totális katasztrófába vezettek.
------
Azt is tudom, hogy én milyen irányban tartó országban akarok élni. Vmi véletlen folytán az összes családtagom, rokonom, és egy frusztrált barom kivételével valamennyi barátom is ugyanabban az irányban szeretne haladni. Pedig térben is, társadalmi háttér szerint is nagyon különböző helyekről jöttünk össze. De végül is nem az lényeg, hogy honnan jött valaki, hanem hogy hová tart [amint azt Illyés mondta anno].

joska61 2014.03.19. 09:59:06

@konrada: Nem feltétlenül igény kérdése, amit írtam. Épp attól félelmetes, hogy még ilyen méretű igény mellett is igyekszenek elejét venni.

közösperonos átszállás 2014.03.19. 12:37:07

@sárospataki lány: "megjelent valahonnan egy éhes száj, akinek 30 km-re volt tőkéje, technológiája."

Tudod, amikor minden azt támasztja alá, amit mi mondtunk, azt összeesküvés-elméletnek szokás nevezni. :-)

Ugyanakkor:

- akkor elég lett volna egyetlen ekkora szakaszt megpályáztatni, kár volt feldarabolni az egészet, márpedig ez történt;
- ha ez az "éhes száj" olcsóbban vállalja, akkor ezzel mindenképp nyertünk, nem?
- ráadásul erre lettek volna más módok is (konzorciumba venni azt az egy éhes szájat, vagy úgy alakítani a feltételeket, hogy az az egy kapja meg az egészet fővállalkozóként, ehhez nem kell szakértelem meg olyan hatalmas tőke sem, lásd Vegyépszer, lásd Közgép), aztán mégse azokat választották.

Ha meg az "éhes száj"-on nem havert értesz, hanem magyar kis- és középvállalkozót, akkor pont ott vagyunk, amit te meg én is kívánatosnak tartunk, és aminek az ellenkezőjét állítottad.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.20. 21:10:26

@Dr. Valentin Narcisse: most néztem meg az új kossuth teret. baromi igénytelen ez a lövéses rész, remélem azért a 30-40 milliárdból futja majd egy vödör festékre az elvtársaknak

a katonák meg az oroszlánnál álljanak díszőrséget, háttal a kapunak ahogy szokás, mert most mit őriznek? a koszos medencét?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.20. 21:15:13

@alfax: az szobortartókra még odaférne egy sztálin figúr.

mikszer 2014.03.20. 23:34:05

Budapest jellegzetes gödrei sem maradhattak el: batthy.blog.hu/2014/03/20/ngk_fertozes_budapesten
Föld alá ti rabjai...!

fehérfarkas 2014.03.22. 19:35:42

@bbjnick: "Azon gondolkodom, hogy miért csak akkor van nagyobb állami építkezés vagy fölújítás Magyarországon, amikor Fidex-kormányzat van? A Nemzeti Színháztól a Millenáris Parkig, a Művészetek Palotájától a Várkert Bazárig stb. csak olyan építkezés jut eszembe, ami a Fidex alatt zajlott... "

Mert a szocik alatt autópálya épült (719 km = több mint előtte 4 évtized alatt), modern motorvonattal gyarapszik a MÁV (93 db), panelprogram történik (190.000 lakás), számos kórház, rendelő és iskola fel lett újítva, és a vidéki falvak csatornahálózata bővül.
(meg ott a 4-es metró - de az külön eset, mert ott a szocikat hibáztatja mindenki a negatívumaiért, viszont a pozitívumaiért a Fidesz aratja le a dicsőséget; pedig a valóságban a Fidesz miatt 1,5 évet késik az átadás + a Bosnyák tér helyett csak a Keletiig épül meg + a metrókocsik kocsinként 1 milliárddal lettek drágábban Tarlósék/Vitézyék Alstommal való pereskedései miatt)

De már itt a következő nagy állami fideszes beruházás: a Városliget helyén 150 milliárdért múzeum negyedet építeni 6 emeletes betonépületekkel "körbekeríteni" a ligetet. Európa első közparkját. Élt 250 évet. A túlzsúfolt zöldterülethiányos 6. és 7. kerületieg pedig 5 évvel rövidebb ideig élnek majd a megnövekedett szállóportartalom és szmog miatt, mivel a 6 emeletes épületektől körbeépítve a megmaradt ligeti rész a várostüdő szerepet már nem fogja tudni ellátni.
Én meg odamennék mindegyik luxusviilájához aki a projektet megszavazta, és vállalkozóként részt vesz benne, és az ő telküket építeném körbe 6 emeletes épületekkel, és a kipofogójuk füstjét egy csövön keresztül a villájukba vezetném. Hogy átérezzék milyen lesz a 6. és 7. kerületi lakosok élete miután megépül ez a szörnyedmény.
Ezer más terület van Budapesten, ahová egy ekkora monumentális projektet fel lehetne húzni. Pl. ott a Rákosrendező, ahol barnamezős beruházásban pont tökéletes is lenne. Na de a ligetbe???? Európa első városligetjébe és közparkjába? Normálisak ezek?

fehérfarkas 2014.03.22. 19:44:20

@gyalog.galopp: "Jobb oldal:
A terv megjelenik a médiában, megkezdik a munkát, ciklus időn belül befejezik, átadják, nem dől össze, nincs pereskedés, az embereknek tetszik. "

És háromszor annyiba kerül, mint előtte bármely más kormány alatt (beleértve az I. Orbán-kormány Vegyépszerét, Defendjét, Heppy Endjét, Ezüsthajóját, Kaya Ibrahimját és Josif Tothját is).
Nézd én a szocik korrupcióját is sokaltam, éppen ezért a mostanit, amikor egy gázszerelőből 3 év alatt az ország 100 leggazdagabbjának egyike lesz (2x annyi vagyona lett 3 év alatt mint Gyurcsánynak 24 év alatt a gyáraiból), vagy amikor a másik felcsúti, a Videoton focsicsapat tulajdonosát pedig az offshore gázmutyi részén 55 milliárdos osztalékot vesz ki (az állami MVM-mel kötött szerződés révén), vagy amikor a Közpép évi több százmilliárdos állami megrendeléseket kap, vagy amikor Simicska a kiosztható 34.000 hektár állami földből 16.000 hektárt kap meg (5 cégén keresztül), vagy a mikor a több mint 30.000 becsületes trafikos/kisboltot életét tették tönkre a trafikmutyival, hogy pár ezer fideszközelinek meg a Continental és CBA tulajdonosainak a kezére játszák át az évi 800 milliárdos dohánybizniszt. És még lehetne hosszan folytatni a szerencsejáték mutyival, pénztárgép mutyival, tankönyv mutyival, stb...

fehérfarkas 2014.03.22. 19:54:26

@ébrenjáró: "Tegnap végre világosban is megnéztem a Kossuth teret és egyértelműen csalódott vagyok. Egyik érzés, hogy mi a franc került ezen 25 milliárdba, amikor még a metrólejárat feletti épületet homlokzatát sem alakították át elfogadhatóra. "

A kivitelezők között nem volt egy Közgép nevű cég, vagy bármely más cég amely Simicska-Nyerges pároshoz köthető? :D :D :D
Mert akkor a magyarázat máris meg van rá.

Nekem viszont a fák hiány anem tetszik. De ez tudos koncepció szerint történik, mert a Városliget mutyi keretében 100 éves platánokat (is) fognak kivágni, és a ligetet a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor felöl 6 emeletes épületekkel fogják körbevenni - mindezt potom 150 milliárdért.
Nem baj, hogy Budapest belső kerületei Európa leglégszenyezettebbjei a fővárosok közül, és itt van az egyik legkevesebb zöldfelület az euróapai fővárosok közül - de azért még öbb fát vágnak ki.
(persze a budai dombok luxusvilláiban ez nem érződik - had dögöljön csak meg a pesti proli szerintük;
csak hát ez a pesti proli réteg állítja elő az ország GDP-jének több mint 20%-át - amikből a Vársoligetet tönkrtenni akaró politikusok ellpoták a pénzt a saját luxusvilláikra;
a Városliget helyett inkább a saját budai villáikat építsék körbe 6 emeletes betonépületekkel)

fehérfarkas 2014.03.22. 20:11:38

@gyalog.galopp: "Szerintetek mennyi, olyan építőipari váéllalkozás van nálunk, amelyek egy ilyen kaliberű munkát határidőn belül, a megfelelő minőségben el tud végezni?
Ahol megvan a szakember gárda és a technika."

Ugye a mélygarázs történetre emlékeszel? Tudod, ami tavaly teljesen beázott az építkezésnél, és emiatt a határideje is csúszott (persze, ha a határidő úgy szól, hogy a választásokig, hogy akkor lehessen a médiában ünnepélyesen szallagot avatni - akkor az úgy eléggé nagy nyújtott határidő), és pár milliárddal megemelte a költséget. Mert érdekes módon itt nem százmilliókról, hanem tízmilliárdokról beszélünk ennek az egyetlen egy térnek a kapcsán.
Persze a Városliget mutyi 150 milliárdjához képest persze a 25 milliárd csupán aprópénz.
(erről a témáról 7. kerületi lakosként nem fogok leszáálni és a Városliget gyilkosai hazaáruló bűnösök a szemeben - akkor is, ha mindez törvényes, mert a 14. kerület fideszes polgármestere és parlamenti képviselő által benyújtott törvényt a Liget tönkretételéről a 2/3 megszavazta;
Európa első közparkja élt 250 évet. Gyilkosa: a Fidesz parlamenti képviselői, akik ezt megszavazták; a gyilkosság kivitelezője pedig a Közgép lesz)

fehérfarkas 2014.03.22. 20:20:20

@közösperonos átszállás: "Amúgy ezen az új téren akkor végülis van hova felverni a sátrakat? "

Attól függ ki nyeri a választásokat. Ha a Fidesz, akkor a sátorállítókat az őrezred fogja elvinni. Ha a mostani ellenzék, akkor ugyanúgy mint 2002-2006 között megint minden tavasztól őszig oda fognak lesátorozni a hugyos-kakis fideszes tüntetők. És akkor a megújított tére elköltött 25 milliárd az ablakon kidobott pénz volt csupán.

Egyébként a régi tér nekem tetszett, csak rendesen karban kellett volna tartani, mert a különböző rendezvényekkel minden évben folyamatosan letaposták a füves területeket.
(meg a parkoló terüetét lehetett volna rendbehozni - de nem 25 milliárdért!!!)

fehérfarkas 2014.03.22. 20:23:57

@S=klogW: "Nyílt pályázaton simán indultak volna politikai megrendelésre kamucégek, csak azért, hogy utána az eredményt megtámadhassák, és folyamatoan húzni tudják az időt, hogy minél később lehessen belekezdeni. "

Ezt konkrét tapasztalatból írod? Akkor ez egy beismerő vallámás, hogy a kedvenc Fideszed ezt csinálta 2002-2010 között, amikor voltak nyílt pályázatok és a Fidesz ellenzékben volt, és ezért kamucéggel pályáztatott, hogy utána megtámadhassa időhúzásból az eredményeket?
Köszönöm, hogy leírtad. A pártközpontból ezért a kommentedért szerintem 1 havi béredet levonják.
És akkor még segítőek is neked a Fidesz pártközpontban, mert ha Simicska megtudna, hogy ilyeneket írsz, akkor ennyivel nem úszod meg.
Nos, fideszes trollocskám, vissza munkára, mert az 1 havi béredet valamiből vissza kell hoznod, hogy a rezsicsökkentés mellett is megélhessél LOL :D :D :D

Sárga Pecsenyekacsa 2014.03.23. 08:21:08

@sárospataki lány: "ne istenítsük a szoclib látszatpályáztatást, mint reális alternatívát, mert megöl a röhögés. Kösz."

A legendás kétharmaddal nem lehetett volna csinálni egy fideszes pályáztatást?

A pályáztatás nem az ördögtől való, lehet azt jól csinálni is, ki kellett volna próbálni.

gyalog.galopp 2014.03.23. 09:42:32

@Sárga Pecsenyekacsa:

Ha, visszaolvasod, én nem általában a Strabag szerződéseket kifogásoltam, hanem arra utaltam, hogy az osztrákok saját házon belül firtatták az állítólagosan a Strabag által az SZDSZ-hez utalt pénzeket.

A Gripeneket is vizsgálták, mindkét oldal gyanúba keveredett a csehekkel együtt.

sárospataki 2014.03.26. 10:40:32

@Sárga Pecsenyekacsa: de, lehetett volna, viszont nem erről beszéltem.
süti beállítások módosítása