A nők és az átlagosan egyenlőtlen bérek napja
2014. március 08. írta: bakó.bea

A nők és az átlagosan egyenlőtlen bérek napja

gender work malac 560.jpg

Idén negyedik alkalommal tette közzé a nemek közti bérszakadékkal kapcsolatos szokásos aggódását az Európai Bizottság az „Egyenlő Díjazás Napja” alkalmából. Eszerint 16 százalék körüli a nők és a férfiak „átlagos” bére közti eltérés. Azt viszont már nem harsogja a dokumentum, hogy ez a szám nem az azonos munkakörben dolgozók bérének vizsgálata alapján jött ki: magyarul almát hasonlítottak össze a körtével. Az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvben ugyanis az egyenlő munka is benne van, csak ezt a feminista harcosok és Viviane Reding hajlamosak elfelejteni. Nőnapi ünneprontás következik.

A Bizottság megállapította, hogy még mindig 16,4 százalék az eltérés a nők és a férfiak átlagos keresete között. Ebből valamilyen bámulatos logikával azt a következtetést vonták le, hogy a nők Európában 59 napot ingyen dolgoznak évente. „Az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás az EU alapelveinek egyike, ám sajnálatos módon az európai nők számára egyelőre nem ez a valóság” – mondta Viviane Reding. Ráadásul több tagállamban, köztük Magyarországon még nagyobb lett a nemek közti bérszakadék a 2012-es adatokhoz képest – hangsúlyozza a Bizottság közleménye. Mielőtt elmorzsolnánk egy könnycseppet a szemünk sarkában szegény nők alacsony fizetése miatt, öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ezek az adatok átlagos fizetéseken alapulnak, vagyis a takarítónőtől a vezérigazgatóig mindenkinek a bére benne van. Jó lenne már látni egy olyan EU-s felmérést, amelyben az azonos munkakörben dolgozó férfiak és nők fizetését hasonlítják össze. Ha majd abban is az jön ki, hogy ugyanannál a cégnél az ugyanannyi munkaórában dolgozó női igazgatóhelyettes kevesebbet keres a férfi igazgatóhelyettesnél, akkor majd sajnálkozhat Reding asszony, hogy a nők számára nem valóság az egyenlő fizetés. A nagy „átlagos” számítgatásokra hivatkozva azonban ez nem túl meggyőző.

Már ha van egyáltalán a legtöbb cégnél női igazgatóhelyettes. Az ugyanis nem meglepő, hogy sok nő inkább nem választja a stresszes, könyöklős, sok munkával, adott esetben túlórával járó vezetői karriert, inkább megelégszik a nyugisabb beosztotti állással kevesebb pénzért. Azonban ha valaki így dönt, annak tudatában teszi, hogy a beosztotti állással kevesebb fizetés jár. Mindenki mérlegelheti, hogy megéri-e a kompromisszum. Viszont ha egy nő akar, és van kedve egész életében vállalatok csúcsaira nyomulni, semmi sem akadályozza meg, hogy karriert csináljon és sok pénzt keressen. Ehhez nincs szüksége a sokat emlegetett női kvótákra sem, mert nagy „átlagban” amúgy valószínűleg hálóval kellene összefogdosni a cégvezetői, politikai és hasonló karrierre vágyó kvótanőket. A legtöbb nő ugyanis egyáltalán nem vágyik arra, hogy férfiakkal harcoljon a munkahelyén a vezető pozíciókért és az azzal járó vezető fizetésekért, de ha mégis erre vágyik, akkor szabad a pálya. Ott van példának Viviane Reding, akiről nehéz lenne elképzelni, hogy kevesebbet keresne bármelyik férfi biztos kollégájánál.

Mielőtt a nők egyenlő esélyeiért kezd valaki aggódni, szembesüljön az adatokkal: az Eurostat felmérése szerint a tagállamok többségében, köztük Magyarországon is a nők nagyobb arányban végeztek felsőfokú tanulmányokat, mint a férfiak. Itt persze megint nincs lebontva, hogy milyen szakon és milyen színvonalú egyetemen, pedig ez nagyon nem mindegy. A két nemre vonatkozó munkanélküliségi ráta szinte azonos az utóbbi négy évben az uniós szinten, jelenleg 10,8 százalék a nők, és 10,6 százalék a férfiak körében.

Az EU természetesen már alkotott irányelvet a témában. Ebben az áll, hogy „ugyanazért a munkáért vagy azonos értékűnek tekintett munkáért járó díjazás minden vonatkozásában és minden feltételében meg kell szüntetni a nemi alapon történő közvetlen és közvetett megkülönböztetést”. Persze lehet azon rugózni, hogy ki mit tekint azonos értékű munkának. Például van két alkalmazott ugyanabban a munkakörben – függetlenül attól, hogy férfi vagy nő –, egymás mellett ülnek az irodában, de az egyik egész nap facebookozik, a másik meg szorgalmasan dolgozik. Ők papíron ugyanazt a munkát végzik, de szíve szerint melyik főnök adna nekik ugyanakkora fizetést? Vagy persze az egyszerűség kedvéért ki is rúghatja a facebookozót, és felvehet helyette még egy rendesen dolgozót ugyanannyi fizetésért.

A példa csak arra akar rámutatni, hogy ideális esetben sem az állami, sem az uniós szabályozásnak nem kellene, hogy helye legyen a munkáltató és a munkavállaló munkabérről szóló megállapodásában. A munkavállaló egyszerűen annyit keressen, amiről meg tudja győzni a főnökét, hogy az ő munkája megér annyit. Ez a kettejük megállapodása, egy alku. Mivel azonban nincsen ideális eset, ezért bevezették az olyasmiket, mint a minimálbér, a túlóráért és éjszakai munkáért járó pótlékok, vagy jelen esetben a női és férfi dolgozók közti megkülönböztetés tilalma.

Az irányelvnek a munkavállalók és a munkáltatók közti viszonyban nincsen közvetlen hatálya, vagyis a tagállamoknak törvényben kell implementálniuk a rendelkezéseket. Amennyiben egy tagállam nem, vagy nem megfelelően ültet át egy irányelvet a saját jogába, a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat ellene. Egy állampolgár is perelheti az államot az Európai Bíróság előtt, ha az átültetés elmaradása miatt őt kár éri. Vagyis európai szinten biztosított, hogy az irányelvben rögzített „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve érvényesüljön. Ennek az elvnek nem nagy átlagban, hanem a valóban egyenlő munkát végzők viszonylatában kell érvényesülnie, és hogy ez nem így lenne, arról már Reding asszony sem szólt egy árva szót sem.

Magyarországon az egyenlő bánásmódról szóló törvény és a munka törvénykönyve is tartalmaz az irányelvnek való megfelelést szolgáló szakaszokat. A szabályok kimondják, hogy „a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani”. Az Mt. azt is hozzáteszi, hogy „e követelmény megsértésének orvoslása nem járhat más munkavállaló jogának megsértésével vagy csorbításával”. Erre érdemes lenne azoknak is odafigyelniük, akik női kvótákat követelnek (logikusan a férfiak sérelmére), vagy „átlagosan” több fizetést akarnak a nőknek, csak épp „átlagosan” több vagy „átlagosan” magasabb minőségű munkavégzés nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr615846056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.09. 23:32:42

@egysmás:

Ez a zagyválkodás teljességgel fölösleges; ezzel csak magadat járatod le!

egysmás 2014.03.09. 23:42:34

@bbjnick: Ez nem zagyválkodás, hanem így van.

De meggyőzhető vagyok!
Mutass rá, hol van benne a zagyvaság, mi az, ami nem igaz!

Bell & Sebastian 2014.03.09. 23:44:33

@egysmás: Képzeljen maga elé egy minimalista kibucot és kussoljon, he semmi okosat nem tud mondani, mert láthatóan még távolról sem szagolt családi vállalkozást. se kicsit, se nagyot.

Hagyománya (ennek) még csak éledezik errefelé, de Ausztriában vagy Németországban létezik számunkra elképzelhetetlenül nagy is. Egyetlen nagycsalád, teljes vertikummal ural egy mezőgazdasági, piaci szegmenst, mondjuk járásnyi területen. (sugara: egy nap gyaloglás)

De találni rá példát - akár az iparból is.

egysmás 2014.03.09. 23:56:16

@Mihint: @Mihint: "1, Mi az a piac? Amennyiben feltételezzük azt az alapvetést, hogy a családi vállalkozás elsősorban önfenntartó, a piac csupán másodlagos, el nem hanyagolható, de akkor sem az első. Úgyhogy nem egészen úgy gondolom."

A családi vállalkozás önfenntartó? Mi önfenntartó? A vállalkozás, vagy a vállalkozásban az emberek?
Mert, ha a vállalkozás az önfenntartó, akkor annak a piacra kell termelnie és fenn kell tartania magát -hasznot kell termelnie a tulajdonosoknak, plusz el kell tartania a benne dolgozókat, ki kell termelni azok bérét.
Ha viszont csak a benne dolgozóknak kell önfenntartónak lennie az, kb azt jelenti, hogy heti hét napot güriznek, hogy kb. kőkorszaki szinten vegetáljanak az emberek, a puritán igénytelenség olyan fokán tengődve, amiben se folyóvíz, se villany, se net, se telefon se utazás se gyerektaníttatás nincs a napirenden.
Amelyikben nincs hűtőgép, mosógép, mikroszálas törlőkendő, az asszony otthon font cérnájából otthon szőtt vászonból otthon varrt ruhában jár mindenki, mert az önfenntartáshoz ezek kellenek, ne a pénz..
Vagy a családi vállalkozás az, ami két-három ember munkájával megtermeli a család kajáját? (ezt egy ember is meg tudja tenni napi nyolc órás tinglitangli munkával )

2, "Ez így van, azonban fordítva nincs így, egy elképzelt "független alkalmazott" nagyon is függ a családjától. Mi történik, ha baj van? A "szociális háló" szétfoszlóban van, marad a család."
Nem mintha érteném, hogy egy alkalmazottnak miért ne lehetne családja, és hogy ez a dolog hogyan viszonyul a családi vállalkozáshoz.

3, Érteni vélem az ellenvetésed, de ez bizony akkor is így van, ha nem akarjuk látni. Egy családban vannak "szar" munkák, ahogy a munkaerőpiacon is, azonban a család esetében csak egyéni gonoszság hat ilyen módon (hamupipőke effektus) azonban a munkaerőpiacon ez mindennapos, személytelen jelenség.

Én úgy tapasztaltam, hogy az emberek zöme alkalmazottként nem olyan munkát végez, amihez semmi kedve.
Családon belül viszont minden munkát el kell végezni, így a nemszeretem munkát is.

egysmás 2014.03.09. 23:58:13

@Bell & Sebastian: És abban a dolgozók nem kapnak bért, az abban dolgozók nem részei a munkaerőpiacnak...

egysmás 2014.03.10. 00:03:25

@Bell & Sebastian: És a járásnyi területű családi gazdaság, ami mezőgazdasági-piaci szegmenseket ural elsősorban ugye önfenntartó, nem pedig a piacra termel, mint azt a fenti eftikéid kifejtegetik

Mondták má' neked, hogy blőblőblőblőő hülyegyerek?
Nem-e lehetne-e, hogy az eftársaidat kussótadod, ha már a saját pofád nem tudod befogni?

trombitagomba 2014.03.10. 00:12:18

@bbjnick: @Ivonn88:
"Mao Ce-tungtól ered a mondás, hogy "virágozzék száz virág"" - Ez igaz.
"Ő ezt a női egyenjogúsággal kapcsolatban mondta és úgy értette, hogy amit egy férfi el tud végezni, azt egy nőnek is kell tudnia. Ugyanis: a rendszerrel szembeni kötelessége." - Lószart, mama, ez egy orbitális hazugság.
A teljes mondás: ”Virágozzék száz virág, versenyezzen száz gondolati iskola”
1956-ban hangzott el, egyfajta kullturális pluralizmus lehetőségét nyitotta meg (elvileg). Aztán jól visszaéltek vele, kb. egy évig hagyták nyílni szerencsétlen naiv virágokat, majd szépen összeszedték őket egy csokorba, és elküldték őket munkatáborba. Az égvilágon semmi köze nem volt a női egyenjogúsághoz soha. Ez egy akkora marhaság, hogy szerintem szándékosan csinálod, és magad se gondolod komolyan.

Bell & Sebastian 2014.03.10. 00:15:06

@egysmás: Mit szeretnél megkérdezni, miután kibámészkodtad az új kapun magad, borjú?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.03.10. 00:18:54

@egysmás:
1, Az "önfenntartás" alatt én egy, az aktuális szituációnak megfelelő, alkalmazkodó, rugalmas viszonyulást is értek, melynek középpontjában a túlélés, és annak feltételei benne foglaltatnak. Ha net kell, az is, ha ehhez pénz kell, az is. És ha semmi sem kell, akkor étel-ital-ruházat-hajlék és "szeretet" (ezt hosszas gondolkodás után tettem idézőjelbe, mert láthatóan "ezzel", ami minden élő számára nélkülözhetetlen, senki nem foglalkozik. A munkaerő-piac biztosan nem).
2, Lásd fent. És úgy viszonyul, hogyha valaki független alkalmazott, és van családja, és bajba kerül, a családja tudja támogatni, ha van neki. Ha nincs, mindjárt csökkentendő állami költségvetés alá kerül, ami néha kegyetlenebb tud lenni, mint a Jókai által említett "meghalató intézet". Szerintem van különbség.
3, Én meg úgy tapasztaltam, hogy nagyon meg kell azért harcolni, hogy alkalmazottként valaki az általa optimálisnak tartott, és valóban optimális tevékenységét végezze. A család ebben az esetben még egyszerűbb is.

egysmás 2014.03.10. 00:25:09

@Bell & Sebastian: Akol melegből sértegetsz.
De túlteszem magam ezen!

Szóval, az önfenntartó családi vállalkozásban a családi vállalkozás az önfenntartó, vagy a benne dolgozók azok?
A családi vállalkozásban dolgozók szerinted részei-e munkaerő-piacnak?
A családi vállalkozásban dolgozóknak kell-e bért adni?
A családi vállalkozás globális megoldás lehet-e a jelen problémáira (juthat-e minden családnak vállalkozási szegmens -gondolva itt a megfelelő hatékonyságra is- és erőforrás)?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.03.10. 00:36:05

@egysmás:
Az ad hominem megjegyzéseden kívül már választ adtam a kérdéseidre. Ha nem voltam érthető, nagyon sajnálom. Ha szándékosan nem értetted meg (mi értelme van valami "bér"-nek egy családon belül pl.?), az pedig a Te dolgod. Én biztosan nem tudok ehhez többet hozzátenni, így hát nem is fogok. Örvendek, hogy szót válthattunk, szia.

Bell & Sebastian 2014.03.10. 00:38:29

@egysmás: - a termelés zárt, azaz önfenntartó, mivel nincsen külső erőforrás
- nem
- nem
- lokális

egysmás 2014.03.10. 00:56:45

@Mihint: A család és a családi vállalkozás nem szinonima.
A családi vállalkozás is egy vállalkozás, csak annyiban speciális, hogy rokonok üzemeltetik.
A rokonok közös felhalmozása az, amihez hozzá lehet nyúlni, ha valaki bajba kerül, de csak akkora mértékben, hogy az ne veszélyeztesse a vállalkozás működőképességét.
Ez a közös felhalmozás léte és megfelelő nagysága az, amit te egy családi vállalkozás esetén evidensnek veszel, pedig ez korántsem biztos, hogy megvan.
Egy vállalkozás célja a haszon (az a felhalmozás, amihez baj esetén nyúlni lehet).
Hasznot a dolgozók önfenntartásából nem lehet termelni, csak a piacról, tehát a családi vállalkozásnak is elsősorban a piacra kell termelnie. Különben egy rossz év után becsődöl a vállalkozás és éhen hal a család.
Vagy akkor is, ha az egyik családtag valami okból munkaképtelen lesz.
A családi vállalkozás haszontermelő képessége számszerűsíthető, kockázattal súlyozható.
Ha ez a számszerűsített és kockázattal súlyozott érték kisebb, mint az, amit alkalmazottként lehet elérni, nem éri meg (családilag) vállalkozni.
A méretgazdaságosság miatt ez utóbbi mellesleg valószínű.

Az optimálisnak tartott munka és a muszáj megcsinálni munka között vannak fokozatok.
Pl. ha valaki nem szeret irodában ücsörögni, akkor abból nem lesz könyvelő, ha valaki nem szeret bazinagy vasakkal bíbelődni, akkor abból nem lesz liftszerelő.
Egy családban, amennyiben nem Kalányosékról van szó, ritkán vannak annyian, hogy minden munkára megtalálják azt az embert, aki azt szereti csinálni.
Viszont meg KELL csinálni.
Vagy ki kell adni bérmunkába.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.03.10. 00:59:49

@egysmás: A valóban érdekes felvetéseidre engedelmeddel ma már nem válaszolnék, nyugovóra készülök. Ha neked is érdekes, ma még folytathatjuk. Jó éjt!

egysmás 2014.03.10. 01:07:07

@Bell & Sebastian: " - a termelés zárt, azaz önfenntartó, mivel nincsen külső erőforrás"

tehát nincs net, villany, mosógép, nincsenek gépek, szerszámok miközben "járásnyi területen gazdálkodik és teljes vertikummal ural egy piaci szegmenst ".

A dolgozóknak pedig nincs folyóvíz, gyógyszerek, oktatás, nyaralás, pihenés, kulturálódás, fogkefe, fogkrém, csak, ha csinálnak maguknak. :) hihető.

A családi vállalkozásban dolgozóknak nem kell bért adni ÉS nincs külső erőforrás, amit a vállalkozástól juttatásként kapnának, mivel a vállalkozásnak nincs olyanja.
Miért is dolgozna bárki egy ilyen helyen?
Ennél akkor is jobban él, ha elmegy kukázni Azerbajdzsánba.

egysmás 2014.03.10. 01:10:02

@Mihint: oké!
Este leszek, mert dolgoznom kell a családi vállalkozásban. :o

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.10. 05:33:51

@trombitagomba:

Hazudok?! Már miért hazudtam volna?:-)

Meglehet tévedek, esetleg rosszul emlékszem, no de miért hazudnék?

Ha időm és erőm engedi utánajárok a dolognak, mert továbbra is csak úgy emlékszem, hogy a "virágozzék száz virág" és a nőpolitika Maonál összekapcsolódik. Hogy hol olvastam erről, arra, sajnos, nem emlékszem, de ha eszembe jut vagy megtalálom, te leszel az első, akivel megosztom azt:-) A "Virágozzék száz virág"-mozgalom egy Mao-versből vett idézet nyomán kapta nevét; Mao előszeretettel és gyakran idézgette magát:-) Talán máskor, korábban is előfordult, hogy e sorokra hivatkozott? Vagy az '54-es kínai alkotmányreform, melyen egyik kulcseleme volt a női emancipáció (a nők kiszabadítása a családból és beemelése a közösségbe), valamelyik vitás eleme került újra előtérbe az '56-os "Virágozzék száz virág"-mozgalom idején?

Mondom, majd utánanézek:-)

trombitagomba 2014.03.10. 07:25:10

@bbjnick: Oké, ha hozol valami forrást, akkor meg én leszek az első, aki megkövetlek.
Nekem egyelőre továbbra is marhaságnak tűnik (és azt gondoltam, hogy szándékosan hergeled vele a többieket, akik viszont komolyan veszik), de hát Mao fejében kétségkívül sok minden elfért, szóval hajrá:)

Amocsok 2014.03.10. 08:36:57

@bbjnick: Te kérdezted, hogy mi alól kell felszabadítani a nőket, én meg idéztelek.
bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.03.08. 22:45:17
"Nehéz ezt másként látni, mint a kizsákmányolás egy speciális módjának. "
Gondoltam, a kizsákmányolás egy speciális módja alól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.10. 08:55:15

@Amocsok:

Mond, te tényleg gyagyás vagy? Vagy ez csak afféle hétfő reggeli t(r)ollgyakorlat nálad?

Ha nők XX. századi "felszabadítási" mozgalma tkp., mint a kizsákmányolás egy speciális módja működik, akkor mi szükség arra? Kizsákmányolással hogyan szabadítasz föl valakit (állítólagos) kizsákmányolása alól? Ez kb. olyan, mint a kirekesztés ellen kirekesztéssel küzdeni:-)

...A kirekesztés ellen kirekesztéssel lehet és kell harcolni... (M_rsovszky M_gdolna antiszemitizmuskutató, kultúrpolitikus[?], a németországi Villigster Forschungsforum zu Nationalsozialismus, Rassismus und Antisemitismus e. V. vezetőségi tagja --- itt: atv.hu/videotar/20130211_marsovszky_magdolna_1_resz és itt: atv.hu/videotar/20130211_marsovszky_magdolna_2_resz)...

bbjnick.blog.hu/2013/02/18/yoko_ono_sakktablaja_a_vagy_3_1_toleranciagyakorlat

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.10. 13:50:06

@Alfőmérnök:

Királysirály nóta! Bírom. Szerintem minden egészséges lelkű férfiemberben benne van egy kicsit ez az érzés, amiről Lennon danol; de nem azért, mert csökött jogvédő (egyébként Lennon sem volt az), hanem mert szereti és tiszteli a nőket:-)

Amocsok 2014.03.10. 15:54:48

@bbjnick:

Akkor szépen, sorjában!

bbjnick 2014.03.08. 22:45:17
„…minél több nőt kényszerítsenek a munkaerőpiacra vagy tartsanak ott. Nehéz ezt másként látni, mint a kizsákmányolás egy speciális módjának.”

Amocsok 2014.03.09. 09:36:16
„Mi felelne akkor meg a te elképzelésednek? […] Melyik az a rendszer (előzőektől eltérő is lehet), amiben el tudnád képzelni a "nők felszabadítását"?

bbjnick 2014.03.09. 18:43:00
„Már miért kellene a nőket felszabadítani? És mi alól?”

Amocsok 2014.03.09. 21:25:15
"Nehéz ezt másként látni, mint a kizsákmányolás egy speciális módjának. "

bbjnick 2014.03.09. 22:51:43
„Milyen felszabadítás az, ami a kizsákmányolás egy speciális módja? „

Amocsok 2014.03.10. 08:36:57
„Te kérdezted, hogy mi alól kell felszabadítani a nőket, én meg idéztelek […] Gondoltam, a kizsákmányolás egy speciális módja alól.”

bbjnick 2014.03.10. 08:55:15
„Mond, te tényleg gyagyás vagy? Vagy ez csak afféle hétfő reggeli t(r)ollgyakorlat nálad?”

Jól látod. Gyagyás is vagyok meg troll is. Kérdés, túl teszel-e rajtam?
De segítek. Az volt a kérdésem, hogyan szabadítanád fel a nőket a ’kizsákmányolás speciális módja alól’, ami véleményed szerint nem más, mint a nők munkára kényszerítése („minél több nőt kényszerítsenek a munkaerőpiacra vagy tartsanak ott.”)? Hogyan gondolod megoldani, hogy a nőknek ne kelljen a munkaerőpiacon gürcölniük?

Amocsok 2014.03.10. 16:09:25

@bbjnick: Örömmel olvasom, hogy a feminista mozgalmat nem tartod csökött jogvédő szervezetnek. És persze háború ellenes is volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.10. 16:36:30

@Amocsok:

Látom, a logikával hadilábon állsz!

Ha a "felszabadítási" mozgalom a kizsákmányolás egy speciális módját hozta el a nőknek, akkor mi szükség az ilyen "felszabadításra"?

Amocsok 2014.03.10. 16:56:01

@bbjnick: Értelmezgesd még egy kicsit!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.10. 16:56:51

@Amocsok:

Lófaszt volt Lennon feminista vagy háborúellenes! Egy tehetséges dalszerző volt és überceleb. Harrison nyilatkozta róla, hogy amikor '69-ben elkezdte Yoko Onoval a hülyeségeit, többen azt gondolták, hogy megőrült, de ők, mármint a többi beatle, pontosan tudták, hogy a hírverésért csinálja és el is fogja érni a célját (ahogyan el is érte: bérelt helye volt a címlapokon). Ahogyan mindent brahiból ("mert megtehetem") csinált, de nagyon jó érzéke volt ahhoz, hogy tudja, hol a határ (csak addig ment el, amíg abból jól jöhetett ki). Ivott, drogozott, mint az állat, de amikor rájött ('69-ben), hogy a heroin "megfogta", húzott az elvonóra; a hetvenes évek közepén ugyancsak nagyon elszaladt vele a ló (beállva stúdiókat vertek és lőttek szét Phil Spector bolond cimborájával), de amikor per fenyegette, ha időre nem készíti el a leszerződött hanganyagot, akkor leállt és tipp-topp összedobta a lemezt. A hetvenes évek elején az amerikai szélbalosokkal haverkodott, de amikor megtudta, hogy az FBI figyeli, többé a telefont sem vette föl, ha a balos arcok hívták. Miután megkapta a letelepedési engedélyt pedig mintaamerikait játszott, nagy pénzekkel támogatta a new yorki rendőrség (a bűnözés megfékezésére, a hajléktalanok kitakarítására, a rend helyreállítására szolgáló) alapítványát.

Amocsok 2014.03.10. 17:03:04

@bbjnick: Tehát azért nem volt háború ellenes, és azért nem támogatta a feministákat, mert nem döglött bele a drogba, nem lövette agyon magát, de még csak le sem csukták. Világos.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.10. 17:08:19

@Amocsok:

Azért nem volt feminista, trollocska, mert ha valaki veled úgy bánna, mint Lennon bánt a nőkkel, akkor sok minden eszedbe jutna róla, csak nem az, hogy emberijogi (nőjogi) aktivista:-]

Alfőmérnök 2014.03.10. 17:30:37

@bbjnick: Állítólag támogatta az IRA-t is.

Mondjuk ennek a számnak a szövegét akár Simone de Beauvoir is írhatta volna. :)
De az is lehet, hogy ezt is Adorno írta, ahogy a korai Beatles-számokat egészen biztos, mint B&S-től tudjuk.

Azért ezt az albumot nehéz nem jellemzően baller, poszt-'68-as propagandalemezként értelmezni, persze ettől még vannak rajta jó dalok, de pl. az Angela Davishez írt szám azért már vérciki.
www.youtube.com/watch?v=GAMR0JPXDHo

Amocsok 2014.03.10. 19:33:50

@bbjnick: Lefelejtetted a szmájlit. :)
Jo! Hagyjuk a hozzászólások fonalát! Valóban elég bonyolult. A lényeg egyébként ott volt a végén.
"Hogyan gondolod megoldani, hogy a nőknek ne kelljen a munkaerőpiacon gürcölniük?"

Amocsok 2014.03.10. 19:38:14

@bbjnick: Mikor? Melyik időszakában? Tudjuk, hogy az ember élete során változik. Lehet, hogy nem volt feminista, de a szóbeszéd szerint az is volt. Tehát az volt. :)

Alfőmérnök 2014.03.10. 22:11:05

@bbjnick: Egy népi komcsitól ez nem is meglepő. :)

Egyébként Lennon személyiségét szerintem jól látod. Én még azt is el tudom képzelni, hogy megkomolyodott volna, és ma nem az euroatlanti-globlib-multikulti-feminácik szekerét tolná.
De ezt sajnos már nem fogjuk megtudni.

Kár érte, mert az utsó lemeze arról tanúskodott, hogy képes megújulni, legalábbis szerintem a Double Fantasy-n is vannak jó dalok (és itt most nem a Yoko Ono-féle parasikolyos borzalmakra gondolok).

Amocsok 2014.03.11. 08:52:53

@Alfőmérnök: Add még alá a lovat! Mi lett volna, ha...? A tény viszont az, amit írtál. Yoko Ono szült neki egy gyermeket, együtt készítették a lemezt. Ono pedig feminista volt, de minden bizonnyal még ma is az. Kiállt például a Pussy Riot bebörtönzött tagjai mellett.

Alfőmérnök 2014.03.11. 11:46:52

@Amocsok: Lennon mindössze 32 éves volt, mikor azt a lemezt készítették. Ono meg mindig is zakkant volt egy kicsit, Lennon halála után meg még jobban megzakkant (érthető módon).

Amocsok 2014.03.11. 12:37:43

@Alfőmérnök: Akkor sem tudjuk, hogy Lennon milyen irányba zakkant volna. Tény, hogy utolsó éveiben Ono irányába zakkant, aki viszont feminista volt, és ugyan kiderülhet még, hogy Lennon ezért napjában többször szájon vágta, de amíg erre nem hoz nekem valaki bizonyítékot, én inkább azt képzelem, minimum elfogadta.
Bevallom, mellesleg, hogy sem Lennon, sem pedig Beatles rajongó nem vagyok, életrajzukkal nem sokat foglalkoztam, de abból, hogy valaki felismeri a betegségét és azt gyógyíttatja, meg hogy a boszorkányüldözések közepette felhagy a nyílt politizálással, azt a következtetést levonni, hogy évek múltán még istenfélő, konzervatív ember is lehetett volna, ez számomra kicsit merész.

bömböcz 2014.03.11. 18:08:11

@Alfőmérnök:
lennon bepippantott és beszippantotta egy öregecske manga femdom punci.
De nem kár érte, mert amúgy is csak egy angolszász pop-beat szenesiván volt...seresrezsősen...

Alfőmérnök 2014.03.11. 20:39:38

@Amocsok: "sajnos már nem fogjuk megtudni" (idézet tőlem)
Amúgy volt már rá példa, hogy kicsapongó életű pop/rocksztárok megtértek. Szóval egyáltalán nem merész feltételezés.

@bömböcz: :)

Amocsok 2014.03.11. 21:26:06

@Alfőmérnök: Hát, én meg az IRA vonalat valószínűsiteném. Ultraradikális femenanarchista lenne, aki petárdákat robbantgatna a szocsii kozákok meg a vak komondoros gazdák fenekében. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.11. 23:00:51

@Alfőmérnök: @Amocsok:

Lennon soha nem kötelezte el magát semmi iránt; nem az a személyiség volt.:-) És kitartás is nagyon kevés volt benne. Kölyökkorától arra készült, hogy popsztár lesz, ezért mindent megtett, hogy ezt elérje, valamint, amikor ez sikerült, hogy ezt a helyzetét fenntartsa, minden más, csak ahogy adódott... Ez nem titkos, ezt ő maga is számtalanszor elmondta:-)

Ez a szélbalosdi/emberijogisdi csak egy nagyon rövid időszak volt az életében, amikor New Yorkba költözött ('72-ben) avantgárd művészkörökben divatos volt a szélbalos/emberijogista mozgalmi arcokkal haverkodni, így akadt össze néhánnyal. Számára a szélbalos/emberijogista eszmék csak daltémák voltak: ebből született a Power To The People kislemez és a Sometime In New York City nagylemez. Elment egy-két tüntetésre, lenyomott egy-két jótékonysági koncertet, aztán beleunt. Lennon maga mondja el, hogy pillanatok alatt rájött, hogy ezek a figurák megbízhatatlan kamualakok, csak a népszerűségét akarják fölhasználni és a pénzét lenyúlni és dobta őket; ehhez persze az is hozzájárult, hogy a Sometime In New York City nagylemez nagyon kis példányszámban fogyott és hogy az FBI is rászállt (márpedig ő le akart települni az USÁ-ban). Soha többé, még csak hasonló témájú dalokat sem írt:-) Hát, kb. ennyi:-)

Amocsok 2014.03.12. 06:44:18

@bbjnick: OK.
Volt ott még az a másik téma, aminek van valami köze a témához is. Hogyan gondolod megoldani, hogy a nőknek ne kelljen a munkaerőpiacon gürcölniük?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.12. 08:03:11

@Amocsok:

Úgy, hogy hazaküldeném őket, hogy főzzenek vacsorát az uruknak és a kölykeiknek.

rdi 2014.03.12. 11:05:51

@bbjnick:
"Úgy, hogy hazaküldeném őket, hogy főzzenek vacsorát az uruknak és a kölykeiknek. "

Gratulálok. Nincs több kérdésem.

Amocsok 2014.03.12. 12:23:37

@bbjnick: Köszönöm a választ.

Alfőmérnök 2014.03.12. 13:46:13

@bbjnick: "We tell her, home is the only place she should be/
Then we complain that she's too unworldly to be our friend" :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.12. 14:12:31

@Alfőmérnök:

Engem nem zavar, ha egy nő "too unworldly".

Alfőmérnök 2014.03.12. 14:45:50

@bbjnick: És a feleségednek van munkája?

Bell & Sebastian 2014.03.12. 17:37:44

@Alfőmérnök: Kurva nagy különbség, hogy egy szellemi műhely szőnyegbombázásos népirtást javasol Churchillnek, újszerű ifjúsági trendeket talál ki a nemzetközivé válás reményében vagy szövegeket ír és hangskálát újít.

Mivel mindhárom "áldás" ugyanannak az intézetnek a nevéhez köthető és ezidáig csak az utolsót kifogásoltad (mert szerinted azt állítottam, hogy Adonro írta a Beatles szövegeit), akkor vagy valamit nagyon elkúrtál az általam eddig, erről a témáról leírtak értelmezés során, vagy kuplungos tetszel lenni, azaz egy agresszív, gyakorló, elmebeteg gyökér.

Inkább az utóbbira tennék komolyabb tétet.

Alfőmérnök 2014.03.12. 17:58:22

@Bell & Sebastian: Kíváncsi voltam, mikor reagálsz erre valami zavaros és össze-vissza hazudozó, rágalmazó fost, elmebeteg, ostoba náci.

Alfőmérnök 2014.03.12. 18:04:26

"A sikeren felbuzdulva a Tavistock Intézet újabb rock csoportokat is bevont a kísérletbe. Kezdetben részükre is Adorno írta a dalok szövegeit és zenéjét, úgy ahogyan azt a Beatles együttes számára is tette. "
mek.oszk.hu/01500/01560/html/03.htm

Erre a tanulmányra hivatkozott hiteles forrásként ez a hulladékember. Itt:
mandiner.blog.hu/2013/08/24/a_fal_es_ami_mogotte_van/fullcommentlist/1#c20468369

Bell & Sebastian 2014.03.12. 18:04:51

@Alfőmérnök: Rossz válasz, mivel a Tavistock -ot hoztad szóba, marxista tahókám. Ha kíváncsi lettél volna, csendben rákeresel és fogod befele pofádat, de hát mit mit várhatunk egy hullámzó kedélyállapotú elmebetegtől? Mint pontosan ezt, amit stabilan produkálsz.

Bell & Sebastian 2014.03.12. 18:07:01

@Alfőmérnök: Van más nyelven is, keress csak még, bugris. És fogjad erősen ezt is a fogad közé, mint Floki a lábtörlőt! :)

Alfőmérnök 2014.03.12. 18:08:26

@Bell & Sebastian: Már megint projektálsz, ostoba náci.
És marxista a redves kurvaanyád. Persze ezzel próbálsz visszacsapni a nácizás miatt. Csakhogy tpled én egy rakás náci kommentet tudok idézni, te tőlem meg egy darab komcsit se. Úgyhogy jobb lesz, ha megint bekussolsz néhány napig, ostoba náci.

Bell & Sebastian 2014.03.12. 22:45:06

@Alfőmérnök: Mi van, kijöttél a sodrodból, kicsi fiú? Osztán akkor akkor mi is van ezzel a Tavistock Intézettel, amiben az összes kedvenced egységfrontba tömörült, he? Csak _szerinted_ nem vagy marxista, geci. Szerintem meg főállású, nyomorult sorstalan vagy, akinek az élete annyit ér, mint hörcsögé az üvegdobozában. Mások buzerálása nélkül, ugyebár.

Alfőmérnök 2014.03.12. 23:31:08

@Bell & Sebastian: Szállj le rólam, te paranoid buzeráns.
Menj pszichiáterhez, van gyógyszer a betegségedre.

Bell & Sebastian 2014.03.13. 00:47:28

@Alfőmérnök: Nem is örülsz annak, hogy régi ismeretségünk okán időt szakítok egy magadfajta, sötét gazember eligazítására? Pedig önzetlenül teszem, teljesen ingyen van. :)

Nos, hogyan is állunk a kedvenc agymosodáddal? Lombikbébi a Bitlic, vagy sem? Ez volt az eredeti kérdésed, ha még emlékszel a korábbi büfizésedre, bébipopó.

Alfőmérnök 2014.03.13. 06:48:23

@Bell & Sebastian: Megint haluzol, náci. Nem ismerjük egymást, soha nem is ismertük (és nincs is igényem rá), és nem volt semmiféle kérdésem a Beatlesszel kapcsolatban. A Tavistock Intézet nem éppen a kedvencem, Adorno sem, a konteókat ismerem, csak veled ellentétben fenntartásokkal kezelem. Ennyit a fantáziálásodról, hazudozásaidról, rágalmaidról, buzi.

petronella.k.t. 2014.03.13. 11:25:15

Kíváncsi vagyok, h amit itt olvashatunk, vajon ilyen fajta "hatalomért folytatott férfias" (sőt, stratégiai!) versenyre gondolt-e @egysmás. Mer az tény, h a nők kiszálltak :)
Persze csak feltételezem, h ez a kettő itt fent férfi.

Alfőmérnök 2014.03.13. 12:54:30

@petronella.k.t.: Nincs semmiféle verseny. Egy paranoid (szerintem mániás depressziós, de az is lehet, hogy skizo), buzeráns náci valamiért rám szállt. Alapvetően leszarom, hogy miket ír, meg miket gondol, de ha hazugságokat, rágalmakat terjeszt rólam, azt nyilván nem hagyom szó nélkül. Ugyanis vannak, akik adnak a szavára, mert minden minden második kommentjében zsidózik és/vagy cigányozik, tehát csak jófej lehet és biztos igaza van mindennel kapcsolatban.

Amocsok 2014.03.13. 13:09:57

@petronella.k.t.: Pultoslyány koromból ismerős ez, mikor az otthon sanyarú sorban senyvesztett családfő kissé kapatosan a kocsmában próbált kompenzálni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.13. 13:12:08

@Amocsok:

Pultoslyánynak jobb lenni, mint családanyának?:-)

Amocsok 2014.03.13. 13:18:10

@bbjnick: Kérdésre először válaszolunk szépen, utána teszünk fel viszont kérdést. Azt hittem, mi már lezártuk a beszélgetésünket.
Azért persze válaszolok.
Pultoslyánynak és családanyának lenni, nem kibékíthetetlen ellentét. Lehet egyszerre jó, egyszerre rossz, vagy akár külön-külön jó és rossz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.13. 13:56:57

@Amocsok:

És trollnak jobb lenni, mint értelmes vitapartnernek?

Amocsok 2014.03.13. 14:02:51

@bbjnick: Ezt neked kell tudnod. Van amiben tudok segíteni, és van amiben nem. És az is előfordul néha, hogy bár tudnék segíteni, de bízom abban, hogy a látszólag segítségre szoruló maga is képes megbirkózni a problémájával.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.13. 14:17:52

@Amocsok:

Hiszen te egy büszke ember vagy, aki büszke arra, hogy a száján kulál? Jól értem?

Amocsok 2014.03.13. 15:22:26

@bbjnick: Nem érted jól, megint bele fogsz bonyolódni. Javaslom, ebben a blogban maradjunk ennek a blognak a témájánál!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.13. 15:26:36

@Amocsok:

Pontosan értem!

"Amocsok 2014.03.13. 14:13:12
Büszke magyar ember, büszke a magyar kulára. Légyen az sajátja, vagy bármely nemzettársáé. Ez mindig is így vót, így van, így lészen."

dotoho.blog.hu/2014/03/13/allj_fel_loszar_legy_magyarra_642/fullcommentlist/1#c21892853

Amocsok 2014.03.13. 15:37:48

@bbjnick: És ezt miért nem abban a blogban? :o
Troll vagy tán, hogy ide jössz vele blogot rombolni? Vagy csak sértődött? Olvass, irkálj kicsit figyelmesebben, akkor elkerülöd a pofára esést!
Nem tudom, mi jár most a kicsi kobakodban, de ennyi előzmény után, szégyen ide, szégyen oda, nem is nagyon érdekel. Csá, kicsibogár!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.13. 15:52:35

@Amocsok:

Sem troll, sem sértődött, sem figyelmetlen nem vagyok; ellenben kíváncsi annál inkább (ezt a hibám ismerem és beismerem:-)). Így kíváncsi voltam arra is, hogy csak engem tisztelsz meg a trollkodásoddal vagy mindenütt ezt a minőséget nyújtod? (Ez, egyébként, a jóindulat és az önreflexió jele, hiszen nem könyveltelek el első blikkre szarkupacnak, hanem adtam neked is és magamnak is esélyt:-)) Átnéztem néhány blogra és egykettőre megkaptam a választ; @amocsok mindenütt ugyanolyan...

Amocsok 2014.03.13. 16:03:12

@bbjnick: Én már előbb megadtam neked az esélyt, mikor egy normális kérdésre hülyeséget válaszoltál, de én nem erőltettem tovább a társalgást. Csak az neked nem volt elég, mert sértette a férfiúi egódat, hogy nem győzelemmel távozhattál. De végre kellően kiismertük egymást, ha gondolod, isten veled! Valamint, használhatod a Szűrés parancsot.

Alfőmérnök 2014.03.14. 23:01:23

@bbjnick: Ne terelj, paraszt! Igen, vagy nem? :)

Amocsok 2014.03.15. 10:45:58

@Alfőmérnök: Te jobban bejössz. Mit tudsz felmutatni macsókám? :)

Amocsok 2014.03.15. 11:39:28

@Alfőmérnök: Oh! Ne haragudj! Az előző válaszomat vedd meg nem történtnek! :(
Összekevertelek a Bellel és a Szabasztyiannal.

Alfőmérnök 2014.03.15. 20:13:36

@Amocsok: Nem látod, milyen menő légi bicajom van?

Amocsok 2014.03.15. 23:35:39

@Alfőmérnök:
?
???
Komolyan gondolod, hogy egy légibicivel levehetsz a lábamról?
Inkább kérdezd meg a Bellt és a Szebasztyiánt, hogyan tettek szert ilyen formás alakra?

Amocsok 2014.03.16. 00:08:19

@Bell & Sebastian:
Jaj, ne! Ennyi lett volna a pont ideális...
!!!
Örökre szingh-li mah-rah-dok. :(

Amocsok 2014.03.16. 00:08:51

@Bell & Sebastian:
Jaj, ne! Ennyi lett volna a pont ideális...
!!!
Örökre szingh-li mah-rah-dok. :(

Amocsok 2014.03.16. 00:13:13

@Bell & Sebastian:
Blogh-motor... bedögh-lött.
Azon... sopánkodh-tam előbb, hogy... ez lett volna ideális,... és, és..., hogy én már örökre szingli maradoook! :(

Amocsok 2014.03.16. 00:16:53

Hülye blogmotor!
Törölné valaki a háromból valamelyik kettőt?
Köszi!

Bell & Sebastian 2014.03.16. 00:17:18

@Amocsok: Akkor mégiscsak a hörcsög a magának valóbb. Különben is, mit kezdene egy fejetlen-lábatlan ágyékkötő-alsóval? Üthetném agyon a napot az éjjeliszekrénye fiókjában.

Amocsok 2014.03.16. 01:00:19

Úgy vagyok én ezzel, mint a moszó nők. Férfi nappal pihenjen, nehogy éjjel törjön rá a fáradtság!
De ez... így... már tárgytalan.

Amocsok 2014.03.16. 01:34:51

@Alfőmérnök: Köszi Alfi! Komolyan! Tudod... Másként szeretek repülni. De azért nincs harag, remélem.
süti beállítások módosítása