Kommentszűrés
’14 már
6
07:01

A Nyugat vs Oroszország: ki a király?

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

USS George Washington leads the George Washington Carrier Strike Group

Torkig vagyok azzal az egyre terjedő itthoni közvélekedéssel, mely szerint a hanyatló Nyugatot, amerikástul és európai unióstól lassan megelőzi, kiüti, lenyeli, legyőzi, lehagyja a putyini Oroszország. Mely szerint nekünk lihegve ki kéne szolgálni Vlagyimir nagyurat, mert a jövő Oroszországé, a Nyugat meg megy a levesbe. Mely szerint jobb, ha a Nyugat reszketni méltóztatik, ha az orosz hadsereg fel-alá vonulgat az ukrán határon. Komolyan, még a Szovjetunió legdicsőbb idejében sem voltak annyira elbizakodottak Moszkva urai, mint amilyen módon manapság a magyar közbeszélők és kommentelők egy jelentős része vizionálja az ébredő Oroszországot.

Mintha mi, magyarok a forradalmak leverésén és a kommunizmus háromszori (1919, 1945-1949, 1956) ránk kényszerítésén túl kaptunk volna valamit a mindenkori orosz hatalomtól és hazai kiszolgálóitól. Mintha már nem is csak egy Kádár János, hanem komplett tömegek akarnák áttolni az országot Ázsiába. Még keservesebb azt látni, hogy ezekben a hetekben a magyar jobboldali közbeszédben nyomulnak a wannabe muszkavezetők. A Sándoroknak – na nem a cároknak, hanem a Petőfinek meg a Márainak – lenne egy pár keresetlen szava hozzájuk a véleményeik hallatán, azt hiszem.

Persze, nem érdemes atavisztikus félelmeket táplálni Oroszországgal szemben. Tisztelni és élvezni kell az orosz kultúra teljesítményeit; kereskedni kell Oroszországgal, ahogy a csövön kifér; realistán számba kell venni a magyar-orosz politikai és gazdasági kapcsolatok állását; valamint nem szabad elfelednünk a jelenlegi függőségünk tényét és mértékét. Majd a lehetőségeinkhez képest tenni kell a további függőség csökkentéséért.

De csak van oka annak, hogy ha valaki itthonról egy jobb élet, több perspektíva reményében külföldre indul, akkor Bécs, és nem Kurszk felé veszi az irányt.

Jobb, ha mindenki tisztában van azzal, hogy a Nyugat (az EU és az USA) és Oroszország viszonya nem hogy Oroszország fölényét, de még csak nem is egyenlő súlyú „birodalmak” vetélkedését mutatja. Igen, a hidegháborús időszakból itt maradt egy nagy adag atombombájuk; igen, van sok oldschool tankjuk és katonájuk; no meg van pár megkerülhetetlen gázvezetékük Nyugat felé. Ugyanakkor számos mérhető gazdasági és hadászati, és nehezebben mérhető társadalmi (életminőségi, közegészségügyi, demográfiai) mutató terén Oroszország lemaradt és eltörpül a Nyugat óriási tömbje mellett. Hagyjuk a belátó realizmuson túli ködevő, a Kelet térnyeréséért szurkoló szólamokat. Magyarország helye itt, az EU és a NATO tömbjében van, és itt lesz a jövőben is.

Infógrafikák következnek a Nyugat és Oroszország egymáshoz viszonyított mutatóiról, sokak okulására, remélem.

Az adatok elsősorban a Világbank, a CIA World Factbook és az ENSZ adatbázisain alapulnak.

*

Lakosságszám, millió lakos.

 

 

 

   Repülőgép-hordozók száma

 

 

Címkék: gazdaság társadalom hadászat USA EU Európa Oroszország Nyugat Egyesült Államok Kelet

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr325844638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.06. 13:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A Goldman Sachs megeszi a világot? 2014.03.06. 10:23:00

a nagyszerű Sorok között blog: "Bizonyára sokan emlékeznek még arra a nyilatkozatra amit egy ismeretlen bróker adott a BBC élő adásában, amelyben többek között azt is megemlítette, hogy nem a kormányok hanem a Goldman Sachs uralja a világot. Az interj...

Trackback: A Nyugat vs Oroszország: ki a király? 2014.03.06. 07:39:02

Torkig vagyok azzal az egyre terjedő itthoni közvélekedéssel, mely szerint a hanyatló Nyugatot, amerikástul és európai unióstól lassan megelőzi, kiüti, lenyeli, legyőzi, lehagyja a putyini Oroszország.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apeiron (törölt) 2014.03.06. 07:10:48

"Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!"

sztrelnyikov 2014.03.06. 07:54:58

Van erre egy ősi magyar közmondás: "Jobb egy Pershing a tanyámon, mint húsz orosz az anyámon". És a jobbat nem úgy kell érteni, hogy kurvajó, hanem, hogy csak egyel jobb, de jobb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 07:56:15

Majd amikor az orosz "Topol" interkontinentális rakéta telibe találja a George Washington repülőgéphordozót, akkor majd kiderül, hogy ki a nagy legény!

Majd amikor a fordulékony Mig-29-esek leradírozzák az égről a mindenféle elektronikával teletömött, de korántsem olyan jó pilóták által vezetett F-16-osokat, akkor lesz meglepetés!

A Nyugat pofára fog esni a technokütyükkel.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/02/oselemek.html

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.06. 08:00:15

Hol készülhetnek a pufi Hollande-ról vagy a vézna Obamáról, neadj'isten az enyhén buzis fiókollégista Cameronról olyan tökös, férfias képek, mint amilyenek a félmeztelenül tigrisre vadászó Álomférfionovics Putyinról?

Ez itt a lényeg.

Meg a kommunistáktól hagyományozott szilárd hit, hogy hej, az orosz technika, abban van vas, az a tuti. Erre rá lehet építeni a mítoszt a fehér Európa, a civilizáció és a kereszténység utolsó bástyájáról is. Bár röhögés nélkül kimondani egyelőre csak a jobban képzett elvtársaknak sikerül :-)

bozon 2014.03.06. 08:05:21

Egy kis javítás: biztos vagy benne, hogy 1919-ben oroszok erőltették ránk a kommunizmust?

Amúgy vastagon egyetértek. A "keleti szél" és hasonló baromságok jobboldani támogatóinak még annyit említenék, hogy a világtörténelemben a keresztény társadalomideálhoz eddig semmi sem állt közelebb, mint a liberális demokrácia.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.06. 08:13:03

Na végre. Mutasd meg a posztot Viktornak is.

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 08:17:16

@Apeiron:

Kösz, legalább nem nekem kellett beírnom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 08:23:00

ergé, azt állítottad hogy stumpfék nem rokonok:
"Stumpf István és Stumpf András semmilyen szinten nem rokonok, csak névazonosság van. "

ezek szerint be kell perelni a mancsot:

"ne feledkezzünk meg Stumpf István kancelláriaminiszter szőlész unokatestvéreiről sem. Egészen biztos, hogy a magasra kapaszkodott rokontól függetlenül kerültek egy állami cég vezetői közé! Az állami céget Tokaj Kereskedőház Rt.-nek hívják, ahol Stumpf Miklós a vezérigazgató-helyettes, marketingigazgatónak pedig sikerült megnyerni Stumpf Andrást.

csak egy ismert fivéréről tudhat a figyelmesebb újságolvasó. Stumpf János jogi szakértőről van szó, aki nemrégiben egy szerződést is meg tudott fogalmazni, midőn egy BAZ megyei csomagolóipari beruházásnál a szindikátusi megállapodás megírását bízták rá. A dolog érdekessége, hogy a szindikátus egyik résztvevője a magyar állam tulajdonában lévő Regionális Fejlesztési Holding, amelynek felügyeleti jogát a kormányban Stumpf István kancelláriaminiszter látja el."

www.magyarnarancs.hu/belpol/kormanytag_kozeli_vallalkozok_csaladi_gazdasagok-62185

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 08:23:14

@poszt:

És akkor mi következik ebből a kurva nagy torkig levésből?

Mert amiről írsz, az nem egyszerűen egy "egyre terjedő itthoni közvélekedés", az bizony Orbán (és így a kormány) következetes politikája, a NER alapvetése.

sztrelnyikov 2014.03.06. 08:25:40

@Doomhammer: Nézz kevesebb Transformerst meg Ironmant! Semmi nem képes megközelíteni egy repülőgéphordozót. (oroszt se!) Mert kilométerekről mindent leszednek, ami közeledik.

aeidennis 2014.03.06. 08:26:23

Ha nem tévedek a nagyságos muszkavezető fejedelem szobrát éppen most vitték vissza a Kossuth térre.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 08:32:48

off, de előzőhöz:

A Tokaj Kereskedohaz Rt (APV Rt a tulajdonos), 5 MRD HUF visza nem teritendo tamogatast kap a kormanytol -- fideszes kepviselok inditvanyozasara.
Tavaly 1,5MRD HUF volt a tamogatas

hvg, 2001

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.03.06. 08:48:06

Amint azzal is torkig van az ember, hogy két konkrét ügy - egy energetikai üzlet és az Ukrán helyzet - kapcsán ha valaki nem a ballib kottájából játszik azt muszkavezetőzik. Teszik ezt azoknak a valódi muszkavezetőknek a fiai és unokái, akik ténylegesen kétszer is behívták az oroszokat és akik - ezek nélkül az oroszok nélkül - továbbra is cselédek és disznópásztorok lennének. Bár ez - bizonyára -mindenkinek jobb lenne.

Senki sem "szereti" az oroszokat attól, hogy egy üzletet előnyösnek tart velük, vagy egy konkrét nemzetközi ügyben legalábbis megérti az álláspontjukat. Az szereti az oroszokat például aki az orosz titkosszolgálat akadémiáján végzett, aki ott szerezte a diplomáját, aki benősül a bolgár titkosszolgálatba - amivel azt a munkát végeztették el, amitől még a KGB is undorodott - s.í.t.

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2014.03.06. 08:53:37

Egyetértek Gellérttel, az oldschool tankokat azért átgondolnám ;)

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 08:54:29

@Doomhammer:

Egy intekontinentális rakéta soha a büdös életben nem fog telibetalálni egy hajót, még egy repülőgéphordozót sem.
Még ahhoz is óriási szerencse kell, hogy olyan közel robbanjon hozzá, hogy kárt tegyen benne.

Egy repülőgéphordozóra alapvetően csak kisebb és nagyon csendes dízel/elektromos tengeralattjáró lehet veszélyes, atomrobbanófejes torpedóval. De az is csak akkor, ha nem kell feljönnie akksit tölteni.

Van még egy másik trükk is, de azt már Tom Clancy leírta 30 éve a Vörös viharban, szóval azt már nem fogják megenni.

Tetszik vagy sem, de az USA az egyetlen olyan hatalom, amelyik a világon bárhol képes olyan katonai erővel megjelenni, ami megsemmisít bármit. (Nyilván nem veszteségek nélkül.)

OmegaMale 2014.03.06. 08:59:14

@Doomhammer: "Majd amikor a fordulékony Mig-29-esek leradírozzák az égről a mindenféle elektronikával teletömött, de korántsem olyan jó pilóták által vezetett F-16-osokat, akkor lesz meglepetés!"

F-16? Mig-29?

Fizess elő valami jobb TV-csomagra, mert a Spektrum TV-n húsz-harminc éves dokumentumfilmek mennek.

OMFG Mr. Katonai Tanácsadó XD

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 08:59:41

@aristo:

Azt kellene észrevenni, hogy aki nem a kormány kottájából játszik, az még nem feltétlenül a "ballib" kottájából játszik.

Ez a "két konkrét ügy" meg tényleg fájdalmasan ostoba hivatkozás.
A két konkrét ügy már a következmény.

"Senki sem "szereti" az oroszokat attól, hogy egy üzletet előnyösnek tart velük, vagy egy konkrét nemzetközi ügyben legalábbis megérti az álláspontjukat." -- ezt nem Gyurcsány mondta pár éve?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.03.06. 09:04:26

@bozon: naná, Kun Bélák a lenini Oroszországban készültek a '19-es hatalomátvételre:
hu.wikipedia.org/wiki/Kun_B%C3%A9la

OmegaMale 2014.03.06. 09:07:00

@Horgos Eszter: Valószínűleg itt is van a harckocsiknak "krém"-je a területfoglalásra és van a mennyiségi állomány, amik a már ellenőrzött területekre használhatók. Gyalogsági járművekkel és fegyverekkel szemben akár két generációval öregebb harckocsik is összeengedhetők, mert a két kategória között akkora a különbség páncélzatban és tűzerőben.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.03.06. 09:08:19

@aristo:
"Senki sem "szereti" az oroszokat attól, hogy egy üzletet előnyösnek tart velük, vagy egy konkrét nemzetközi ügyben legalábbis megérti az álláspontjukat. "

Ebben egyetértünk, benne is van a posztban, el kell kerülni az atavisztikus, tisztánlátást gátló félelmeket. a kritikátlan Putyin-rajongással és az ezzel egyidejű Nyugat-temetéssel van bajom. A Nyugat (különösen Amerika) a létező negatív jelenségek ellenére nem tetszik lehanyatlani, miközben Oroszország egy agyaglábú óriás, néhány erős ütőkártyával és súlyos belső társadalmi krízissel.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:10:13

azt bezzeg elfelejti a kedves szerző, hogy a korabeli szdsz rebellió / 1848/ leverését is orosz barátainknak köszönhetjük. :)

és bármennyire is zavarja a szerzőt, igenis az orosz oligarcha féldiktatúra sokkal becsületesebb és emberibb, mint a nyugati demokráciának nevezett sunyi lélekpusztítás.
amerikai meg ejrópai hadipotenciállal meg ne jöjjön. lehet bármilyen technika, baszhatják, ha azt homokosok, meg felelőtlen négerek kezelik.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:14:16

Fel tudna valaki világosítani, hogy honnan származik a "muszkavezető" kifejezés? Mert tippem szerint száz százalékosan irodalmi motívum.

szempontpuska 2014.03.06. 09:15:55

@rajcsányi.gellért (ergé): Ne áltassuk magunkat! Az ún. keleti nyitásnak egyetlen kizárólagos motivációja van:
Az EU-n belül mindenféle macerák vannak az autoriter hatalomgyakorlással, míg keleten ez a természetes modus vivendi.

Alfőmérnök 2014.03.06. 09:17:25

@aristo: Az is jobb lenne mindenkinek, ha az ostoba fajtád eltakarodna a magyar közéletből.

bz249 2014.03.06. 09:20:02

@sztrelnyikov: "There are two kind of ships nowadays, submarines and targets" ;)

Alfőmérnök 2014.03.06. 09:20:49

"Mintha mi, magyarok a forradalmak leverésén és a kommunizmus háromszori (1919, 1945-1949, 1956) ránk kényszerítésén túl kaptunk volna valamit a mindenkori orosz hatalomtól és hazai kiszolgálóitól."

Bazmeg, Gellért, nehogy már a sztálini diktatúrát (vagy akár a Hruscsov-érát) hasonlítsd a mostani oroszországi helyzethez.
Az megvan, hogy Szolzsenyicin Putyin-fan volt?

marko11 2014.03.06. 09:21:10

Ettől a nagyon rossz kérdéstől csak a nagyon ostobák lelkesednek.
Vagy nem ostobák, csak nem itt éltek az elmúlt 20-25 évben.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:22:07

@tauglich: Kizárt, a legenda jóval, évekkel Világos után született meg. Ne feledjük, hogy közvetlenül Világos és Arad után még Arany is Kossuthra volt mérges, mint az ország zöme. (Persze Arany elvtárs a Marattól lopott nevű Nép Barátja kormánylap radikálisan francianyaló és forradalompropagandista szerkesztője lehetett volna mérges magára is) Mikszáth-Móra, stb, és sajnos akár Tormay, ilyenek keltették a régi, nemzetközi irodalmi minták nyomán a marhaságot. Főleg Tormay elképesztő, nem vette észre, hogy a Patkánylázadás egy korábbi kiadása 48-49-ben volt nálunk.

sztd 2014.03.06. 09:23:34

Én a kedves posztolótól még egy két elemzést szívesen vennék.

Pl. elfogadom, hogy katonailag annyival többet költ az EU mint Oroszország, de őszintén érdekelne, hogy ezt milyen hatékonysággal teszi?

Pl. nem láttam, hogy a NATO a román határon néhány tízezres hadgyakorlatot rittyentett volna próbaképpen, esetleg a Fekete tengeren a román/bolgár/török partoknál. Jobbat mondok, egyáltalán nem tudok arról, hogy a NATO haditengerészeti hadgyakorlatot végzett volna a Fekete tengeren.

Az se tűnt fel, hogy a gazdasági bokánrúgással nagyon kísérleteznének:
index.hu/gazdasag/2014/03/05/orosz_oligarcha/

A szerző által ostorozott mítoszok ugyanis abból erednek, hogy látunk magunk körül egy érdektelen USA-t egy töketlen EU-t és egy cselekvőképes Oroszországot.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:24:05

@Alfőmérnök:
mit vár? ha a mai oroszország azonos a szovjetúnió kommunista diktatúrájával, akkor gellért is azonos a náci németországgal, származási alapon.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:25:41

@jose maria padilla: Szóval egyetértesz velem, hogy a nácizmus "származású" trükk volt? :-)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:26:48

@sztd: Emlékszünk rá, hogy a holland vitézek szrebrenyicai helytállásának elismeréséül nem sokkal a dicső haditett után a NATO holland főtitkárt választott? :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.06. 09:27:55

@aristo: Ezt a bolsevik dumát!

Egyből egy hazug dichotómiával indít, miszerint bármi, ami nem a Párt irányvonala, az a ballib kottája; jöhet is a "mi csak eltértünk a gonoszoktól és máris hogy bántanak csak ezért".
Holott valójában ez az attitűd bélyegez _mindent_ ballib kottának, ami nem a Párt irányvonala.

Aztán jön az eufemizálás: az évtizedes, titokban összehozott és leboltolt adósságvállalás az "csak egy üzlet", a közép-európai egység megtörése, a belső bomlasztás az meg csak "megérti az álláspontjukat". Bassza meg, mi vagyunk az oroszok ötödik hadoszlopa a környéken, ha nem tűnne föl.

Nézze meg, miket írogat az mno Oroszországról a jobboldali olvasótábornak. Stier Gábor nyilván bolgár vonalon érkezett a laphoz, s cikkeivel a jóérzésű konzervatívokat igyekszik provokálni:

"Jó három éve volt, amikor a Valdaj Klub ülésén Vlagyimir Putyin csak úgy jobbra nézve, s a szemével csippentve annyit mondott, hogy minden rendben lesz. Beszélt az energetikai együttműködésről, Paksról, és sok minden másról. Arról, hogy Magyarország ebből csak nyerni fog. Néztem a szemébe, s láttam, hogy mindezt őszintén gondolja, s Magyarország ebből igazán nyerhet. Mivel Oroszország, szakítva a birodalmi politizálással, erre a térségre is csak úgy tekint, mint ahol lehet ugyan teret nyerni, de ez nem oly fontos. Nem vagyunk stratégiai célpont, ami egyúttal azt is jeleni, hogy megnőtt a játéktér.
[...]
Oroszország ugyanis ma már nem ideológiákban gondolkodik. Ha mégis, akkor a konzervatívban! Éppen ezért a múltat félretéve előre kell tekinteni. S ekkor világosan látszik, hogy Oroszország újra igazodási pont, amely a globális rendetlenségben előre visz. "

szempontpuska 2014.03.06. 09:28:06

@ArmaGedeon: jól emlékszem, hogy amiatt lemondott a holland kormány?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.03.06. 09:28:34

@rajcsányi.gellért (ergé): Nem lenne itt semmi baj, a dolgot meg lehetne higgadtan is beszélni, ha az egész nem lenne pusztán alkalom az itt tobzódó patkányblogos propagandisták számára, hogy felállítsák az Orbán=Putyin=diktatúra egyenletüket. Ez, túl azon, hogy még az ő szellemi színvonalukhoz képest is szánalmas, lassan minden értelmes vitát lehetetlenné tesz. Ezekkel a beszélgetésekkel meg kell várni a választásokat. Utána egy darabig talán nyugtunk lesz tőlük, miután eljátsszák a hattyú halálát a választási csalással.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:28:55

@ArmaGedeon:
az haditett volt. a holland direkt gyilkoltatta le az embereket. jó hivatkozási alap.
ahogy kijevben a lázadók gazdái mesterlövették a lázadókat.

mikorkakalman 2014.03.06. 09:33:38

Ha már ennyire erőteljes analógiát vélünk felfedezni az oroszokkal való üzletelés és a hozzájuk fűzött gyengéd érzelmek között, akkor ne szarozzunk: azonnal mondjuk fel velük a kőolaj- és földgázimportot! Nehogy má' Vlagyimír nagyúr a mi pénzünkből vegyen arany vécékefét! Há nem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 09:37:59

megnéztem a posztot, jójó, putyin ugyanolyan diktátor mint az usa-vezetők, de ne tegyünk már úgy, mintha az usa demokrácia lenne, meg mintha az usa vezetői nem lennének háborús bűnösök. csak senki nem tudja bíróság elé állítani.

mert az ilyen ember nagyon ciki, főleg ha közíró
el fog jönni még az idő amikor a nagytöbbségnek nyilvánvalóvá válik

amúgy én nem vagyok meggyőződve arról, hogy az oroszok olyan nagy ellentétei lennének az usának, ez is lehet egy gigantikus nagyrészben gumicsont. ugyanis oroszországban is van macdonalds.

ahogy a törökök is tettetik az izrael ellenességet, aztán mégis üzletelnek velük.

tevevanegypupu 2014.03.06. 09:38:25

Kicsit mindenki átesett a ló másik oldalára. Politikai célból kifolyólag nem érdemes a Szovjetuniót Oroszországgal keverni. Egyébként aki tartósan él az un. nyugaton - tehát nem egy-két évig meg ilyesmik - az tudja, látja és érzi, hogy a nyugat bizony hanyatlik..Úgy a hetvenes évektől kezdve..Oroszország és Kina pedig, két nyers birodalom bizony fejlődik. És jó lesz elgondolkodni az iszlám birodalmak terjeszkedésén is..

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:42:42

@tevevanegypupu:
mit vár egy olyan szerzőtől, aki a sándorokra hivatkozik? egy petőfire, a kor harasztimikijére, meg arra a szerencsétlen balfasz máraira? :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:44:28

@sztrelnyikov:
És mi van a lopakodó hajóromboló rakétákkal? Olyan már van a kínaiaknak is, az oroszoknál pedig évek óta hadrendben van!

A repülőgéphordozók ideje elmúlt. Azok a monstrumok többé nem tényezők a tengereken. Az űrfegyverek kora jött el.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:46:09

@bz249:
Űrfegyverekkel a tengeralattjárókat is el lehet pusztítani. Most minden erő az űrhatalomban van!

szempontpuska 2014.03.06. 09:48:26

@ArmaGedeon: "Emlékszünk rá, hogy a holland vitézek szrebrenyicai helytállásának elismeréséül nem sokkal a dicső haditett után a NATO holland főtitkárt választott?"
Megnéztem: A srebrenicai mészárlás 1995-ben volt. NATO főtitkár - Willy Claes (Belgium)

utána még 3 főtitkára volt a NATO-nak:
- Sergio Balanzino (Olaszország)
- Javier Solana (Spanyolország)
- George Robertson (UK)

Az a "nem sokkal" utána, egészen pontosan mintegy 8,5 évet jelent, mire a holland Jaap de Hoop Scheffer lett a NATO főtitkár....

tevevanegypupu 2014.03.06. 09:48:38

@jose maria padilla:

A szerzőt még megtévesztik a szines síruhák meg az, hogy tud venni egy bigmakot magának a picadillin.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:48:40

@Robinzon Kurzor:
Már miért ne találhatna telibe egy interkontinentális rakéta egy hadihajót?

Ne a Spektrumon futó, második világháborúról szóló filmekből tájékozódj, hanem figyelj oda, mit suttognak az igazán beavatottak. A repülőgéphordozók a múlt.

legeslegujabbkor 2014.03.06. 09:52:00

@Counter:
Arról beszélt Putyin, "hogy Magyarország ebből csak nyerni fog. Néztem a szemébe, s láttam, hogy mindezt őszintén gondolja, s Magyarország ebből igazán nyerhet"

Ej de szép az, amikor őszinteség sugárzik egy kém szeméből.

bz249 2014.03.06. 09:54:32

@Doomhammer: pfff a Penzfegyver az az igazan hatekony. Mondjuk egy talalatot talan elviselek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 09:56:54

@bz249:
Hát jó, itt egy találat.
Adja át gyorsan az évi jövedelme harmadát.

sírjatok 2014.03.06. 09:58:21

@jose maria padilla: "és bármennyire is zavarja a szerzőt, igenis az orosz oligarcha féldiktatúra sokkal becsületesebb és emberibb, mint a nyugati demokráciának nevezett sunyi lélekpusztítás."

Engem azért inkább a nyugat foglaljon el, mert akkor nem fog fájni a puncim.

Feketeleves 2014.03.06. 09:58:54

@Doomhammer:
Te már csak tudod, "kanapészakértő"! :D

"...de korántsem olyan jó pilóták által vezetett F-16-osokat...."

Abban biztos lehetsz, hogy már csak a gazdasági erőből és a katonai kiadások, fejlesztések összegéből következően is a USA és az angol/francia/kanadai pilóták sokkal többet repülnek, és gyakorlatoznak mint az orosz pilóták.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 10:00:46

@Feketeleves:
Mit tudsz te arról, mennyit repülnek az orosz pilóták? Oroszországban továbbra is a humán komptenciák állnak a középpontban és nem a csillogó-villogó, de kulcshelyzetben csődöt mondó technika!

Célkereszt 2014.03.06. 10:01:08

Az alábbiak már 70-80%-ban megvalósultak. A maradékot csak azért nem tudták, mert korlátozza őket a nyugat. Ezért a közeledés a rokonlélek Putyinhoz. Nem akarom azt állítani, hogy a Fidesz célja ennek megvalósítása lenne, csak érzik a választói nyomást. Ők pragmatikusok.
hu.wikipedia.org/wiki/Fasizmus
A. Ideológia és célok:
Idealista és voluntarista filozófia, kísérlet egy modern, önálló, szekuláris kultúra megteremtésére.
Új típusú nacionalista tekintélyuralmi állam megteremtése
Erőteljesen szabályozott, integrált nemzeti gazdasági struktúra megteremtése, nemzeti korporatista nemzeti szocialista vagy nemzeti szindikalista néven.
Az erőszak és a háború dicsőítése, hajlandóság az alkalmazásukra.
Expanziós törekvések, birodalmi célok, a nemzet külkapcsolatainak alapvető átalakítása
B. A fasiszta tagadások:
Antiliberalizmus
Antikommunizmus
Antikonzervativizmus (azzal, hogy a fasiszta csoportok hajlandóságot mutatnak időleges szövetségek kötésére, elsősorban jobboldali szervezetekkel).
C. Stílus és szervezet:
Törekvés a tömegek mozgósítása, a politikai viszonyok és stílus militarizálása, törekvés egy tömeges, felfegyverzett párt-milícia létrehozására.
A gyűlések, jelképek, politikai liturgia külső képének erőteljes hangsúlyozása, érzelmi és misztikus szempontok előtérbe helyezése.
A férfiasság, a férfiuralom kiemelése, a társadalom erősen organikus szemlélete mellett.
Az ifjúság dicsőítése, a generációk közötti konfliktusok hangsúlyozása, legalábbis a mozgalom kezdeti szakaszában.
A tekintélyuralmi, karizmatikus, egyszemélyi vezetés hangsúlyozása, függetlenül attól, hogy az adott vezető miképpen került hatalomra.

petermolnar (törölt) 2014.03.06. 10:12:17

@Doomhammer

Elég, ha a katonák ruházatát és alapfegyverzetét összehasonlítod, bőven nem kell elmenni a gépekig.
Nem összemérhető Oroszország katonai fejlettsége Amerikával.

Más kérdés, hogy pár nagyon csúnya dolog lehet a kezükben a régmúltból ( nem atomra, inkább vegyi és biológiai dolgokra gondolok ), de azt nem fogják használna, mert visszafele is el fog sülni.

A repülőgéphorzodókra meg épp teszik a lézert, amit se látni, se hallani, de biztos eltalálja majd egy orosz rakéta...

Feketeleves 2014.03.06. 10:16:24

@jose maria padilla:

".....orosz oligarcha féldiktatúra sokkal becsületesebb és emberibb, mint a nyugati demokráciának nevezett sunyi lélekpusztítás."

Muhahahah!
Ha már ilyen határozottan, kinyilatkoztattál akkor az miért van, hogy a lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok, horvátok, románok stbstb illetve a világ egyéb részéről is (afrika, dél amerika, ázsia) érkező emberek mégsem Oroszországban próbálnak szerencsét, hanem Nyugat Európában, vagy az USA/Kanada/Ausztrália stb országokban, egy szóval a nyugati demokráciákban?

És mielőtt válaszolnál, nem azt állítom, hogy a "nyugati" országokban minden szép és jó, és a megélhetés is meseszerűen könnyű és csodálatos!
De azt igen, hogy még mindig sokkal jobb, és minőségibb életet lehet élni, akár úgyis, hogy közben az ember nem teszi magáévá a multikultit, hanem ha akarja, akkor ápolja azokat a szokásokat, kultúrát amiket az anyaországából hozott.

bz249 2014.03.06. 10:17:26

@Doomhammer: gazdagabb nalam vagy nem? Mert ez itt a kerdes. Egy nagyon okos tudomanyos cikkben olvastam, hogy az USA vagyoneloszlasat elo lehet allitani egy egyszeru modellkiserletben, ami ugy mukodik, hogy ha ket ember talalkozik, akkor mindketten megmondjak mennyi vagyonuk van es aki szegenyebb az odaadja a gazdagabbnak a vagyona 10%-at. Es igy tovabb.

Oroszorszagban ilyen szerintem nem fordulhatna elo.

Calaf il principe ignoto 2014.03.06. 10:18:37

Beszélhetünk a Nyugat hanyatlásáról, de egy dolgot nem lehet elvitatni: az itt meghonosodott demokratikus berendezkedés egyik legnagyobb előnye, hogy rugalmasan tud reagálni a kihívásokra. Katonailag ugyan erősnek tűnhet, de gazdaságilag egy háborút a Putyin-rendszer se nagyon engedhet meg magának.

Akik az oroszokkal riogatnak, vagy a legendás nagyorosz felemelkedésről ábrándoznak olyan rossz úton járnak, mint George Bernard Shaw, aki a '30-as évek Szovjetunióját egy utópia megvalósulásaként ünnepelte. Sokatmondó, hogy a politikailag hasonlóan rövidlátó, nyugati vörösbarát értelmiségiekre Sztálin a "hasznos idióta" kifejezést használta...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 10:19:04

@petermolnar:
Csak aztán azzal a lézerrel nehogy úgy járjanak az amerikaiak, mint az angolok a szuper rakétáikkal a Falkland szigeteki háborúban. A HMS Coventry odaveszett, mert nem tudták kilőni a légelhárító rakétákat ...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 10:19:27

abból az egy főre jutó gdp-ből jutna már nekem is vmennyi, meg az átlagkeresetből.

milyen keveset költ ez a gyarmattartó, megszálló oroszország a katonai kiadásokra.. micsoda egy ócska, senkiházi nímand társaság! milyen gyengék!
csak egy (1 db) repülőgéphordozójuk van, egyszerűen senkik vagytok

engem a számok megyőztek! az usa egy jó ország, nem háborús bűnösök, nem primitív maffiózók, nem a multik támogatják és irányítják a kormányaikat. a goldman sach kormány nem létezik!

kkbk.blog.hu/2012/01/10/a_goldman_sachs_megeszi_a_vilagot

az export iránya megmutatja milyen gyarmat is Magyarország, az usa rábólintott az orosz paksra, vagy min. jóváhagyták, nem ellenkeztek nagyon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 10:20:47

@bz249:
Itt most pénzfegyver bevetéséről van szó, nem modellkísérletről.

Az közismert, hogy a pénz pénzt vonz.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 10:22:43

a lényeg az, hogy a mai oroszország elfogadja a status quot, amerika pedig még az egyértelmű vezetést sem fogadja el, hanem kizárólagos globális hatalmi pólus akar lenni, és hajlandó az oroszoknak és kínának is nekimenni, főleg ha a számlát a fuck the EZ fizeti.

a ma oroszországa nem támad meg senkit 25 éve, simán ellenne a prosperáljunk-kereskedjünk egymás mellett elv mentén, de hát ez nem jó, és ha válaszolni mernek, akkor szemét hitlerputyin stb stb.

továbbá oroszország eetében pontosan tudjuk kinek a kezében a hatalom, és azt is, hogy ennek a hatalomnak az érdekei többnyire egybe esnek az orosz lakosság érdekeivel, de az EU-ban egy csapat bohóc van tényleges hatalom nélkül, mert az az USA kezében van, mi pedig szánalmas csatlósok vagyunk.
és amerikában? kinek a kezében a hatalom? obamáéban? :D a két párt zsebében? ugyanmár
lófasz sem tudja, kiében, és biztos nem szolgálja az amerikai lakosság érdekeit az, amit az ismeretlen amerikai hatalom képvisel.

amerika lenne a demokrácia, ahhol kettő párt van? akárki el sem indulhat a választásokon, tehát mitől lenne jobb ebben mint oroszország?
az meg külön vicc, hogy minden jelöltet az AIPAC-nak kell jóváhagynia.

Nuland 'fuck the EU'-ja pontosan azt jelentette, hogy ha kell, ha nem ők megcsinálják a balhét kijevben, és az EU-nak ez hiába nem tetszik, hiába tiltakozna, hiába ő fizeti meg az árát az amerikai terjeszkedésnek, leszarják.

amúgy az is érdekes, hogy az ENSZ megbízott akit tegnap orosz fegyveresek 'bántottak', szintén szerepelt a Nuland beszélgetésben, ő az egyik kilóra megvett áruló az ENSZ-ben.

tehát tisztességes gondolkodó ember ebben a kérdésben nem is állhat máshova, csakis az oroszok mellé.
ukrajna ororszország és kész, kárpátalját, lvov-ot, csernovitzet oda lehet adni nekünk, a lengyeleknek meg a románoknak, talán lehet csinálni egy miniállamot ukrán fasisztákból, de hogy kijev oroszország 2.-3. legfontosabb városa, az minden normális ember számára egyértelmű.

ami meg a jövőt illeti:az EU vagy megszűnik, vagy a vezető gazdasági hatalmával megegyezően egy erős, egséges, önálló hatalmi pólussá válik. egyenlő(bb) távolágra amerikától és az oroszoktól, különben az ismeretlen amerikai hatalom terjeszkedéséért folytatott háborút megint európában vívják meg, megint mi fizetünk, és az EU meg bassza meg.

oroszország ma a világ legnépesebb fehér-európai országa - rövidesen ez a tény válik a legerősebb indokká, hogy európának miért kell inkább hozzájuk közeledve szembenézni a 21. század kihívásaival.

Feketeleves 2014.03.06. 10:34:27

@Doomhammer:
Nem olvastad el amit írtam?Mondjuk onnan, hogy Oroszország a töredékét fordítja katonai kiadásokra, mint a NATO vezető katonai országai.
Ebből pedig az következik, hogy mindenre (katonai fejlesztésekre, kiképzésre, a katonák javadalmazására, életminőségük javítására stb) sokkal kevesebb pénz jut.
Hát innen.

És a megbízható orosz technika/ember vs. "csillogó-villogó, de kulcshelyzetben csődöt mondó technika!"- állításodhoz pedig csak annyit hogy én voltam katona.No nem csak sorállományú, hanem szerződéses majd hivatásos is.Ráadásul olyan helyen ami talán Magyarország egyetlen épkézláb alakulata volt illetve még az is.(Szolnok Különleges Felderítő Zászlóalj - akkor még így hívták)
Ott tanultunk egy-két dolgot, sőt a második öbölháború idején az amerikaiakkal is volt egy két közös munkánk, gyakorlatunk.Taszár, felkészülés missziókra stbstb.
Ez egy óriási baromság amit állítasz.Az amerikai haderőben, a humán kiválasztás, és kiképzésnél én fontosabbat nem láttam.A "csillogó-villogó technikát" (ahogy írod) hihetetlenül magasan képzett specialisták irányítják, kezelik.
Ja, és fel kell hogy világosítsalak: Nem ,ezek nem mennek tönkre, hanem bizony működnek.Ami viszont tönkre megy az a Magyar Honvédéség által használt volt szovjet-orosz (kinek hogy tetszik) technika.....

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 10:37:02

@aristo:

Beálltál a NER mögé tobzódó propagandistának.

Leépítés lesz az egyetemen, nem kell annyi bölcsész, aztán most próbálsz jópontokat szerezni?

egyetmondok 2014.03.06. 10:37:25

@tevevanegypupu:
Mit kéne jelentsen a nyugati hanyatlás a hetvenes évektől kezdve ? Az egy főre jutó,mondjuk GDP adatait, a Német Szövetségi Köztársaság, UK, USA, Hollandia stb. esetében ? Hát, azt meg lehet nézni, de abból pont nem a hanyatlás olvasható ki.
Nézzünk a technológiai fejlődést illetően adatokat ? Hát, azt se érdemes, mert ugye ebben pont brutális a nyugati fejlődés. Nézzünk adatokat az állami és nem állami , jóléti rendszerekről, mondjuk olyanokat, hogy egy főre vetítve mennyi jut egészségügyi ellátásra ? Nyugaton megdöbbentően sok.
Mit értsünk nyugati hanyatlás alatt ?

Feketeleves 2014.03.06. 10:38:04

@Doomhammer:
Ez igaz, de a háborút meg villám gyorsan megnyerték.Az argentinoknak meg úgy elkenték a szájuk szélét, hogy azóta sem heverték ki.
Senki sem állítja, hogy veszteségek nem fordulnak elő, de ezekből még semmi nem következik...

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 10:38:06

@tesz-vesz: biztos rábólintottak?

honnan tudod, hogy nem volt benne eredetileg a forgatókönyben az is, hogy 2 legyet ütnek egy csapásra: az oroszok mellett az EU-ra is.

szted nem számoltak azzal, hogy komoly balhé esetén, nem lesz gáz, tehát hozható majd hajón az amerikai?
hogy a balhé miatt leállhat a finn, a balti, a magyar, a bolgár és a török atomerőmű-beruházások és jöhetnek a nyugati cégek?

a wikileaksből tudjuk, hogy az amerikiak már 2006-2007ben nagyon akarták a paksi bővítést(ennyit arról is, hogy nem volt az már eldöntve régen)

2 napja egy amerikai szenátor maga mondta: az amerikai-orosz kereskedelem jelentéktelen, de európának igencsaj fájhatnak majd a szankciók.

de hát fuck the EU.

amúgy nem is tudom amerikának mi a lófaszt kéne csinálnia ahhoz, hogy vele szemben hörrdüljünk fel ilyen látványosan.
itt az oroszok még pofán csem csaptak senkit, eddig csak a virágotkat meg a csókokat láthattuk, és mi már amerika leggusztustalanabb kutyájaként óbégatunk azok háta mögül az ő érdekeikért. vicces és groteszk is a helyzet.
izrael esetében szanciókon gondolkodni maga a nácizmus, amerika meg simán megszállhat bármilyen országot, terroristákat vezényelhet oda, vagy zavargásokat robbanthat ki, legyilkolhat milliókat, mi meg vagy csak annyit mondunk, hogy ejnye-bejnye, vagy megyünk velük.

a nuland és az ashton beszélgetések után az EU-nak az USA-val szemben kéne szankciókat bevezetnie, de hát merkel lehallgatására sem volt már válaszunk. semmire sincs. teljesen egyértelmű az EU totáűlis politikai és gazdasági kiszolgáltatottsága: utolsó szar csatlósok vagyunk.

és a vezetőink? kik ezek a van rompoyuk? ashtonok, reddingek, barrosok stb stb? kik ezek a senki áltl meg nem választott szerviens szarháziak?
az egész EU vezetést elcserélném egy Putyin-Lavrov párosra.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 10:39:04

Ezt azért jó lenne ha minden európai naponta egyszer elolvasná

Nuland: Szóval mit gondolsz?

Pyatt: Azt hiszem játékban vagyunk. Klicskó a komplikált részecske itt, főleg mióta kinevezték miniszterelnök-helyettesnek.
Láthattad néhány feljegyzésemet e házasság (Klicskó-Jaszcenyuk) jelentette problémáról, tehát most minél gyorsabban meg kell tudnunk hogy áll ehhez a kérdéshez.
Szerintem következőnek őt kell felhívnod, és ugyanazokat az érveket kell felhozni neki, amiket Jaszcenyuknak is.
Amúgy örülök, hogy helyén kezeled őt és, hogy azt válaszolta, amit.

Nuland: Remek. Nem hiszem, hogy Klicskónak a kormányban lenne a helye. Nincs rá szükség, nem hiszem, hogy jó ötlet lenne.

Pyatt: Egyetértek - nem kell a kormányba, maradjon ki belőle és csinálja csak a politikai házifeladatát. Úgy gondolom, hogy a dolgok előrehaladtával a mérsékelt demokratákat kell együtt tartanunk.
A probléma Tyahnibok (a szélsőjobb szvoboda vezére) és emberei lesznek, és biztos vagyok benne, hogy Janukovics is számol ezzel.

Nuland: Úgy vélem Jaszcenyuk az, akinek van gazdasági, vezetői tapasztalata, de Klicskót és Tyahnibokot kívül kell tartania (a kormányából), de azért heti 4x tárgyalnia kell velük. Úgy gondolom, hogy az nem működik, hogy Klicskó a Jaszcenyuk kormány tagja legyen.

Pyatt: Nem hát. Így van. Akarod, hogy következő lépésként összehozzunk vele egy telefonbeszélgetést?

Nuland: Ha jól értem, Jaszcenyuk azt ajánlotta, hogy a "3 nagy" (Klicskó, Jaszcenyuk, Tyahnibok) venne részt ezen a beszélgetésen.

Pyatt: Persze ezt javasolta, de ismerve a dolgok menetét, eddig Klicskó volt a falkavezér, tehát időbe kerül, hogy bármilyen találkozón részt vegyen, előtte egyeztetni fog a támogatóival. Ha felhívnád közvetlenül őt, az jót tenne a hiúságának és lehetőséget adna, hogy gyosan túllépjünk ezen a dolgon, mielőtt még ők külön leülnének tárgyalni és Klicskó kifejthetné miért nem tetszik ez neki.

Nuland: Jó, örülök. Miért nem lépsz vele kapcsolatba, hogy lássuk akar-e tárgyalni?

Pyatt: Ok, megteszem. Kösz.

Nuland: Mégegy dolog Geoff. Nem emlékszem, hogy már mondtam-e neked, vagy csak Washingtonnak, de amikor beszéltem Jeff Feltmannel(ENSZ főtitkár helyettes) ma reggel, említett egy új nevet az ENSZ-nél: Robert Serry-t. Megírtam ezt neked reggel?

Pyatt: Igen, meg.

Nuland: Jó. Feltman elintézte, hogy mind Serry, mint a főtitkár Ban-Ki-Mun beleegyezzenek, hogy Serry hétfőn vagy kedden talákozna velünk. Nagyszerű lenne, segítene összehozni ezt a dolgot, ráadásul ENSZ támogatással...az EU meg bassza meg.

Pyatt: Valamit tennünk kell, hogy összehozzuk ezt, mert abban biztos lehetsz, ha ez beindul, az oroszok a háttérben mindent megtesznek majd, hogy megtorpedózzák. Arra viszont még mindig nem jöttem rá, hogy Janukovics miért hagyja figyelmen kívül, hogy elindult ez a dolog. Mert közben egy Régiók Pártja frakciógyűlés van éppen, és biztos vagyok benne, hogy élénk viták folynak, de ha elég gyorsak vagyunk, akkor a vajas oldallal felfelé érhetünk földet.
Szóval hagyd, hogy dolgozzak klicskón: keríteni kell egy nemzetközileg ismert személyt, akit idehozhatunk és segítene elrendezni a dolgokat. A másik dolog kapcsolatba lépni janukoviccsal, de ezzel várjunk holnapig, nézzük meg hogy alakulnak addig a dolgok.

Nuland: Még csak annyit Geoff, hogy a feljegyzésre, amit írtam Sullivannek (amerikai elnökhelyettes nemzetbiztonsági tanácsadója), az a bizalmas válasz érkezett, hogy Biden (elnökhelyettes)meg fog dícsérni érte.

Pyatt: Nagyszerű. Kösz.

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 10:39:14

@jose maria padilla:

aristo már eleve úgy tudja, hogy aki a NER-t nem szereti, annak a szülei meg a nagyszülei hívták be az oroszokat.

gonosz1hal 2014.03.06. 10:39:25

Korrekt összefoglaló.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 10:41:34

@Counter: tudatosan gyúrnak erre a szerepre, és jól teszik, mert amúgy tényleg erre a címre esélyesebbek, mint a négerrel, cigánnyal, zsidóval, pakival, keresztényellenes eu-val meg törökkel szennyezett új európára

fepe 2014.03.06. 10:44:55

@sztrelnyikov: És akkor mi van, ha 2 repülőgép hordozó közelít egymáshoz? Akkor az egyiket csak "leszedi" a másik, nem? :D
De jó tudni, hogy ha jön egy 100km-es kisbolygó, akkor ugyan a teljes Föld megsemmisül, de marad itt az űrben 13 repülőgéphordozó...

Ekkora eszement baromságot rég hallottam már. :D

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 10:45:02

A cikk a Nyugat fölényét igyekszik alátámasztani és egyben az író által érzékelni vélt "oroszbarát" érzelmeket hűteni.

A kommenteket végigolvasva persze pont az ellenekező a hatás. A bal-jobb fedőnéven futó vallási hevület mellett érdemes szerintem végiggondolni mást is.

Mi van, ha nem oroszbarátságról van szó, csak arról, hogy az emberek egy részének elege van már abból, hogy elméletileg vannak nyugati értékek - gyakoratilag egyetlen értéke van a nyugatnak: a PÉNZ. Az infografikák is főleg anyagi fölényről szólnak - ezért nincsen hatásuk. A pénz mindent felülír, sőt a gyakorlat azt mutaja, hogy ezek az "európai értékek", "emberi jogok" csak addig számítanak amyg be nem jön képbe a gazdasági érdek.
A gyakorlatban 25 éve pont az ellenekezőjét lehet tapasztalni. Nyugaton CSAK akkor élhetsz a jogaiddal, ha van pénzed. Ha nincs pénzed jogaid persze akkor is vannak - csak a hajadra kenheted a gyakorlatban. Mivel nekünk alapvetően nincsen annyi pénzünk, mint a "nyugat" hangadóinak, a legtöbb ember számára egyénileg és csoportosan is frusztráló, hogy jogaink és lehetőségeink csak elméletben vannak.
Nagyon sokan úgy látják - részükről teljes joggal - hogy ez csak egy újabb birodalmi megszállás: tankok helyett bankokkal.

A fő probléma szerintem most az, hogy mivel éppen pénzügyi válság van - az egyetlen érték fogy - a puszta propaganda kevés a kohézió fenntartásához.

És akkor bejön a képbe egy másik rendszer alapján működő csapat - erős ideológiájú muszlimok vagy demost az oroszok. Ez persze, hogy szimpatikus sok embernek.
Ráadásul a "nyugat" sem tud egységesen fellépni az "agresszor" ellen, mert a gazdasági érdek (energiafüggés) felülírja az elveket (propaganda). z évek óta szajkózott "alternatív energiákról" és "energiafüggetlenségről" a gyakorlat éppen most bizonyítja be, hogy mese: tündérpor és egyszarvú szellentése.

Pershing a tanyámon kontra húsz orosz az anyámon:
A gyakorlat itt is azt mutaja, hogy a pershing mellé lesz még húsz amerikai is az anyámon.
Lásd Vietnam, Chile, Guantanamo, Irak "vegyi fegyverei", stb.
Szerintem Gyakorlatban egyik sem jobb a másiknál.

A helyzet megítélése pusztán attól függ, hogy ki melyik oldal propagandáját nyalja be.

Feketeleves 2014.03.06. 10:47:15

@jose maria padilla:

"amerikai meg ejrópai hadipotenciállal meg ne jöjjön. lehet bármilyen technika, baszhatják, ha azt homokosok, meg felelőtlen négerek kezelik."

Tényleg?!
Gondolod, hogy ez így van??(buzik stb)
Kérdez meg erről, egy francia idegenlégióst, angol ejtőernyőst,Green Jacket-et, Gurkha-t, SAS-t, amerikai tengerészgyalogost, Rangert, Green Berets-et, Navy Seal-t.....vagy bármelyik hivatásos katonát a NATO-n belül.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 10:49:56

mutassuk meg az oroszoknak! zárjuk el a gázt, és kapcsoljuk le a villanyt. nem főzünk, és nem világítunk!
nem kell a gonosz orosz atom és a gonosz orosz gáz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 10:53:52

@FoersteAndreTredjeMann:
"Nyugaton CSAK akkor élhetsz a jogaiddal, ha van pénzed. "

Ha meg nincs pénzed, akkor börtönbe zárnak. Ez vár ránk.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/csak-lancaitokat-veszthetitek.html

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.06. 10:57:21

@legeslegujabbkor: Nekünk kémkedett. Naná, hogy hiszünk neki – ő a mi emberünk.

@bz249: A modellkísérlet, vagy az, hogy beérjék 10%-kal?

@egyetmondok: Hanyatlás alatt finom konzervatív körökben azt kell érteni, hogy sok a drogos, a buzi és a néger, egy szóval a liberális – ellenben kevés a fasiszta.

Helyes Írás 2014.03.06. 10:59:42

Tisztelt Rajcsányi Úr!

Kit mi zavar, de azért az oroszimádókkal szembeni röpke indulat talán kevésbé indokolt éppen most, amikor az egykori kommunisták és szellemi harcostársaik felfedezik magukban az orosz zsarnoksággal szembeni ősforradalmárt. (Engem anno többször majdnem megbuktattak oroszból, mert nem voltam hajlandó megtanulni a megszállók nyelvét. Nagy marha voltam persze. S ott voltam, amikor Gyurcsány Feri KISZ-titkár vitára hívta a Dialógus mozgalomhoz csatlakozott pécsi főiskolásokat, s hasonszőrű elvtársaival együtt „szelíd erőszakkal” arról akartak meggyőzni bennünket, hogy csak a nyugati atomfegyverek jelentenek veszélyt a világbékére, a „szovjet” atomrakéták, amelyekből egyébként nálunk nincs egy darab sem, védik a békét.)

Önnek egyébként tejesen igaza van, de a Putyinnal való szellemi összebútorozás nem új jelenség, hanem a Jobbik ideológiájával jött be a hazai szellemi életbe. Rajonganak a keleti politikai oligarchák rendszeréért, mert kiábrándultak a nyugati liberálisnak mondott demokráciákból. Ezek az emberek nem képesek differenciáltan látni a dolgokat, csak fekete-fehérben, s nem képesek szkeptikusan élni, hanem belső késztetésük van arra, hogy mindig rajongjanak valamilyen eszméért, hősért vagy tervért, s gyűlöljék azok ellenpárjait. Mindkét szélső oldal ilyen egyébként. Az igazság az, hogy a mindennapi életben az ilyen szenvedélyekből sok hasznos kezdeményezés is születik, de ha a politikában a szenvedélyek elszabadulnak, bűnök esnek.

Egyébként nem csak nálunk jövendölik a Nyugat alkonyát, hanem nyugaton is, nagynevű szellemi emberek is. Egyebet se hallunk, mint azt, hogy a világ centruma a Nyugatról átkerül vagy már át is került más régió(k)ba, Ázsiába, leginkább Kínába, Oroszországba, Latin-Amerikába, stb. Ugyan. Se a tőke, se a tudás nem koncentrálódik olyan mértékben máshol, mint Nyugaton. A nyugati mentalitás eltunyult, mert a nyugati társadalmak elöregedtek és „elgazdagodtak”. De, ha jönnek a válságok, katasztrófák, az éghajlatváltozás és a Nyugat feléled, ismét előnyben lesz más régiókkal szemben. Évszázadokat, évezredeket nem lehet egy-egy ugrással meghaladni.

A Nyugattal szembeni szkepszisnek azonban jelenleg, itt nálunk van alapja. Mert igenis, mi, itt, most a nyugati monopolkapitalizmussal kerültünk függő viszonyba, nem az oroszokkal, mert a Nyugat tőkehatalma van jelen meghatározó tulajdonosként, tehát alakító hatalomként a gazdaságunkban és a társadalmunkban nem az orosz oligarchiáké. Az olaj, gáz vagy atomerőmű vásárlás nem függőség, hanem kölcsönös előnyökkel járó üzlet. Válhat függőséggé, ezért résen kell lennünk, de ez a ricsaj ami most van, nem indokolt, az Ön és a Mandiner más szerzőinek oroszellenes ki- és beszólásai is túlzóak. Szerintem.

Jó Önöknek, hogy nem éreznek kiábrándultságot a Nyugat demokrácia-modelljéből, a Nyugati politika önzőségéből és kétszínűségéből, csalódást az EU működése, elkeseredést a nyugati egyenkapitalizmus elborzasztó, a marxi időket is meghaladó monopolizáltsága, szomorúságot a smith-i liberális kapitalizmus és a szociális-participációs kapitalizmus elhalása miatt. Attól tartok, hogy majd, ha idősebbek lesznek, Önök is hasonlóan fognak érezni.

Yossarian1 2014.03.06. 11:03:34

@FoersteAndreTredjeMann:
Értem.
A nyugat egyetlen értéke a pénz.
Kérlek foglald már össze milyen értékek vannak az oroszoknál, ami vonzóbbá teszi őket a nyugatnál.
Arra is kíváncsi lennék milyen és mennyivel több joga van a pénztelen (értsd nem oligarcha) orosznak, mint nekünk vagy egy nyugatinak.

Az egységes ideológia fontos persze, mert ha az van akkor máris nem zavar ha semmibe veszik az "emberi jogaimat", az se gond ha cenzúra van és a pénz se számít,mert jól lakunk az ideológiával.

Sok minden taszító az usában vagy a nyugaton, de valamiért mégse az oroszoknál próbálnak az emberek új életet kezdeni.
De persze mind hülyék kerek e világon :-))

Virág et. 2014.03.06. 11:04:02

@ArmaGedeon: @szempontpuska: Szrebrenyicában nem NATO, hanem holland ENSZ csapatok voltak. A kéksisakosok meg nem érnek semmit valódi háborús helyzetben, mert kb semmire nem kapnak felhatalmazást a delegáló országtól és az első sérülésre az egész brigádot kivonják. Lásd Ruanda és a kanadaiak. De még lehetne mondani ezer példát.

A NATO-hoz ennek 0 köze van. A holland hadsereg erejéhez se több.

@aristo: Orbán =/= Putyin, csak a nyomában liheg. De fele ennyien nem ugrálnának ezen, ha ellenzékből nem pont ez a derék (G. Fodor Gábori értelembe vett) Államférfi találta volna ki a Putyin-pincsizést meg a többi okosságot. Hát kérem, ha valaki ellenzékből hülyeségeket beszél, akkor az igenis kapja meg kormányon a kemény kritikát.

Orbánéknak nagyobb probléma volt a grúz konfliktus, ami nem határos ország és magyar kisebbséget sem érint, mint az ukrán. Csak azért, mert akkor ellenzékben voltak. Orbánéknak nagyobb függőség volt a Déli Áramlat, mint a paksi szerződés. Ez is csak azért, mert ellenzékben voltak.

Az, hogy neked nincs igényed következetességre, az a te dolgod. Ellenzékből lehet hülyeségeket beszélni, de ha utána kormányra kerül az ember, akkor legyen már szabad szembesíteni őt a korábbi szavaival 2006-2009 között mást sem csinált a jobboldal Gyurcsánnyal. Orbán miért legyen kivétel?

Urfang 2014.03.06. 11:09:30

Gratulálok ergé, látványos és lehengerlő összefoglalás, de vajon ez meggyőzheti az érintetteket? Aligha. Amikor ők a fényes orosz jövőről és a nyugat hanyatlásáról beszélnek, akkor nem ezekre gondolnak.

Az egész dolog ott kezdődik, hogy az ilyen vélemények sulykolóinak a kapitalista versennyel van bajuk, a liberalizmussal van bajuk, a szekuláris és plurális demokráciával van bajuk. Ezek a főbb okok amiért nem szeretik az EU-t és az USA-t. Amit pedig nem szeretnek, annak a hanyatlást és bukást kívánják, ezt pedig ismételgetni kezdik hátha úgy lesz ha elég sokszor mondják.

Az orosz imádat pedig abból ered, hogy a nem szabad kapitalista, nem liberális, nem plurális demokrata térfélen tényleg ők a nagyágyúk. Jobb híján ők a vadkeleti autoriter rendszerek legjobbjai, úgyhogy csak beléjük tudnak kapaszkodni mint akik majd megdöntik a nyugatot. Mert hát mégsem Kuba fogja, és nem is Észak-Korea, marad nekik Oroszország.

Az ő alapproblémájuk pedig meg fog maradni, hisz nyugaton nem tűnik el a kapitalizmus, a demokrácia, és a liberalizmus sem. És e mellé nem fognak beállni akkor sem ha látványosan gazdagabb és erősebb a nyugat. Tovább fogják sulykolni azt, amiről szeretnék ha úgy lenne, hogy az ő ábrándkép Oroszországuk, a keresztény fehér bőrű civilizáció védőbástyája legyűri a dekadens hanyatló multikbankok nyugatot.

Ezen az elvi törésvonalon nem segít a grafikon sem, ami csak azt mutatja, hogy a nyugat népesebb, gazdagabb, és erősebb. Nem ez a bajuk a nyugattal, hanem az hogy kapitalista, demokrata, és liberális konzervatív, ők pedig a verseny nélküli uram-bátyám korporációkra, a centrális erőtérre, és a fundamentalista konzervativizmusra esküsznek.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.03.06. 11:12:18

@FoersteAndreTredjeMann: " gyakoratilag egyetlen értéke van a nyugatnak: a PÉNZ"

Teljesen igaz! Mekkora szerencse,hogy az orosz átlagembernek ötödannyi fizetést kap csak, mint a nyugati, nem fertőzi meg az elanyagiasodás démona. Azt a fertőt meghagyják a pár oligarchának és a korrupt hivatalnokoknak. (Lásd egy főre jutó jövedelem.) Jogod meg ahhoz van, hogy fizess és egyetérts Putyinnal, de ahhoz korlátlan.

@jose maria padilla: egy kedves idézetem: "Sose nyomd fullba' a kretént!"

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 11:13:23

@Feketeleves: hát persze :D
ez melyik filmben volt?
brit illetékesek sokszor elmondták: ha az argentínok csak még1 hétig kibírják, akkor a britek feladták volna a malvin szigeteket és elvonultak volna.

a malvin szigetek argentína, ukrajna pedig összoroszország része. ennyi.

amúgy a hülye argentínok helyében nagyszámú fegyvertelen civillel 'támadnám' meg a szigeteket: pár hullámban 10-20ezer embert partra tenni, oszt jónapot. aztán ha már ott vannak, akkor fel is lehet őket fegyverezni.
angolok mit tennének? lelövik őket? kitoloncolják? mire az angolok reagálni tudnának a szigetek már argentín többségű felfegyverzett lakossággal rendelkezik. na most népszavaztassatok hova akar tartozni a sziget.

anno is itt baszták el az argentínok. a sziget elfoglalása után azonnal meg kellett volna kezdeni civilek betelepítését, hogy komoly fegyveres válaszreakciót ne is lehessen adni

tarackos 2014.03.06. 11:13:39

Nem ez lenne a lényeg hanem a jelenség általában és annak oka.

A jelenség az, hogy ha Viktor holnap kitalálja a mi legjobb barátaink az eszkimók akkor a hívők azon nyomban teljes szívükből imádni fogják az eszkimókat. Ha a pirézekre mutatna akkor őket imádnák. Aki nem az min. egy judeolibsibolsi nemzetáruló karvajtőkebérenc.

Ti is megkapjátok ezt, tisztában kell lennetek ezzel.

Ez szinte minden esetben így van, leginkább a keretszámnál volt megtöbbentő: pénteken még a keretszámokat imádták szombaton már azt képzelték, hogy ők tk. sosem akartak keretszámot.

Ez a végletekig fanatizált hívő tömeg szvsz ön és közveszélyes mert bárkire és bármire 5 perc alatt rá lehet uszítani ráadásult nem restek 100 ezer szám utcára vonulni.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 11:14:18

@Urfang: "szekuláris és plurális demokráciával van bajuk"

az USA aztán kibaszottul plurális :D meg szekuláris...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.06. 11:15:54

@Feketeleves: azért van így, mert haldokló gazdatesten jobb dolga van egy parazitának, mint egy olyanon, amelyik még tenyérrel képes leütni.

tarackos 2014.03.06. 11:16:41

@tarackos: Igen, meg van a baloldali párja is de ők sztem kevésbé veszélyesek. Egyrészt sokkal kevesebben vannak, másrészt nem igazán mennek utcára.

A jobbik viszont egy másik eset. Ők is szerelmetesek az oroszokba mostanság de nyilván nem a Viktor iránti szeretetükből fakadóan. Náluk sztem a nyugat tagadása az ok ahogy a palesztin imádatuknál az izrael ellenesség.

Virág et. 2014.03.06. 11:16:52

@Urfang: Én ezt egyszerűbben úgy mondanám, hogy nekünk Kádár (Horthy stb.) kell, egy erős vezető, aki mellett nem kell gondolkodni, aki megold mindent helyettünk, gondoskodik mindenkiről az ő feltétlen nagy jóságában. A liberalizmus, a kapitalizmus az igazságtalanságaival, a folyamatos versennyel, stresszel, az egyéni szabadságjogok hangsúlyozásával, a társadalmi ellentétekkel túl kényelmetlen a magyarnak. Mi el lettünk kényeztetve a Kádár-rendszer mesterséges langyosvizében.

@tarackos: Ez nagyon igaz.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 11:18:08

@Yossarian1: "Sok minden taszító az usában vagy a nyugaton, de valamiért mégse az oroszoknál próbálnak az emberek új életet kezdeni.
De persze mind hülyék kerek e világon :-))"

ugyanígy mentek a leigázott népek rómába anno.

az, hogy jelenleg így van, nem jelent semmit. vajon meddig tartható fenn az, hogy a világ 5%-t kitevő USA a javak 25-30%-t fogyasztja el?

szempontpuska 2014.03.06. 11:19:01

@Blikknépe: Argentína március közepén szállta meg a Falkland szigeteket. Április végén a britek már megkezdték a támadást...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.06. 11:19:10

@Feketeleves:
idegenlégióst kérdeztem. osztja a véleményem

Mikka-Makka 2014.03.06. 11:25:13

ezen röhögök már jó ideje, mióta Putyin és Orbán örök barátságot kötött, a droidok tűzön-vízen keresztül védik az oroszok minden húzását
ráadásul a legtöbben teljesen el vannak tévedve az orosz gazdaság állapotával kapcsolatban, manapság egyáltalán nem áll stabil lábakon, annak ellenére h a nyersanyagárak az egekben vannak. Putyinnak is csak addig stabil a helye amíg tart a jólét
a hanyatló nyugat toposzára már nem is tudom mit mondjak, a szocializmus alatt is folyton várták h összeomoljon, aztán mégis inkább nálunk lett rendszerváltás

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 11:26:31

@Helyes Írás: " a Putyinnal való szellemi összebútorozás nem új jelenség, hanem a Jobbik ideológiájával jött be a hazai szellemi életbe"

persze. nem gyurcsányapádék igyekeztek dörgölőzni hozzá, nem votl az érvkészlet része, hogy Orbánt még Putyin sem, betteg gyurcsányt...

ha tetszik, ha nem, Putyin ma a világ legbefolyásosabb, elsőszámú vezetője.
És ő még nem támadott meg senkit, nem robbantott ki balhét másik országban, ő elfogadná a jelenlegi status quo-t.

az USA az, amelyik nem akar leállni annak ellenére sem, hogy ő az első, ő addig folytatja, amíg nem kizárólaos globális hatalom. és az sem érdekli ha a szövetséges európában ez gazdasági problémákkal, vagy akár teljes pusztulással jár. FUCK THE EU ugyebár.

oroszoktól, putyintól még nem hallottam/láttam hasonló ideológia mentén kikristályosódó megnyilvánulást.

csak idióták csápolhatnak az USA további erősödésének.

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 11:26:42

@Yossarian1:
@lacalaca:

Sehol nem állítottam, hogy az orosz jobb lenne, mint a másik. A fordítottját sem tartom igaznak - ugye nem baj.
Teljesen magánügy, hogy ki melyik ideológiát teszi magáévá. Ha elég jól sikerül akkor megvéd a valóságtól.

@Blikknépe:
Ez viszont jó :)
Ez az!
Mi az, hogy a gyáva elpuhult merkelista labancnáci plundrás betojik a gázhiánytól ??
Mi nem fogunk twitteren meg fészbúkon tiltakozni - maximum gyertyával rendőri biztosítás mellett - utána hazamenni.
Kardlappal verjük ki a putyinista koncsicár szpecnaz muzsikjait a Krajinákból !!
Eburafakó! HUJHUJHAJRÁ !!

Yossarian1 2014.03.06. 11:27:59

@Blikknépe:
ugyanígy mentek a leigázott népek rómába anno.

az, hogy jelenleg így van, nem jelent semmit. vajon meddig tartható fenn az, hogy a világ 5%-t kitevő USA a javak 25-30%-t fogyasztja el?

Nem tudom, senki sem tudja.
Ha annyi ideig,mint az általad felhozott Róma, akkor még van hátra pár év... :-))

Egyébként abban a pillanatban amikor az usa bedől, összeomlik Kína is és az oroszok is,meg persze az egész világ.
Szóval nyugodtabb lennék,ha az én életemben ez nem következne be.

És ez részemről nem nyugat (usa) imádat, simán puszta önzés.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 11:29:17

Hoppá :D

"Meglepő módon nem várta meg a krími parlament az előrehozott választás eredményét, és állítólag már meg is szavazta a csatlakozást Oroszországhoz. Az ukrán Oknyomozó Újságíró Központ portálja szerint a helyi parlament 78 képviselője megszavazta a népszavazás előrehozatalát március 16-ra és döntött a csatlakozásról."

az ukrán fasiszták meg egyre csak szolgáltatják az indokot a ruszki támadásra

Oroszország további katonai mozgolódása esetén, Moszkvában is kész küzdeni a Viktor Janukovicsot elűző kijevi tiltakozások idején befolyásos erővé nőtt nacionalista Jobb Szektor. Igor Moszijcsuk nem fegyveres harcot ígért és nem terrortámadásokat emlegetett, hanem azzal fenyegetőzött, hogy forradalmat robbant ki Moszkvában Vlagyimir Putyin ellen.

remélem jövőhéten már janukovics lesz az úr kijevben, jaszcenyuk és timosenko meg sitten vagy temetőben végzik.

Alvarez 2014.03.06. 11:30:55

@aristo: "Senki sem "szereti" az oroszokat attól, hogy egy üzletet előnyösnek tart velük"

Mégis milyen előnye van az újabb paksi atomerőműnek? Te talán ismered a titkosított pénzügyi számításokat? Vagy csak vakon elhiszed a Vezérednek, hogy csökkenni fog az áram ára?

Aristo, te vagy a rezsiértemiség tipikus képviselője.

Yossarian1 2014.03.06. 11:32:35

@FoersteAndreTredjeMann:

Nem baj,szíved joga.

Személy szerint én inkább itt élek,mint az oroszoknál.
És addig "maradok" amíg az ország inkább a nyugathoz tartozik, mint a kelethez.
Minden ideológiai vonatkozás nélkül.

danesdzsu2 2014.03.06. 11:34:50

@aristo: 'Senki sem "szereti" az oroszokat attól, hogy egy üzletet előnyösnek tart velük, vagy egy konkrét nemzetközi ügyben legalábbis megérti az álláspontjukat. '

Hejj, ha ezt 2008-ban írod le....

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 11:36:55

@Urfang:

Majdnem teljesen igazat adok neked. Néhány dolgot kivéve:

"nyugaton nem tűnik el a kapitalizmus, a demokrácia, és a liberalizmus sem."
Minden rendszernek birodalomnak vége lett ezidáig és vége lesz egyszer.
Nekem pl. minden nap elmondta az apám, hogy innen az orosz brodalom már soha nem megy ki. Én is ezt hittem.
Mégis kiment - persze be is jött a másik. A lelkesedés elmúlásával a tapasztalat nekem azt mutatja, hogy ez sem jobb semmivel.
Ha majd ezek is megreccsennek és kimennek lesz helyette másik valami más szöveggel.

karamcsand 2014.03.06. 11:40:39

Ha jól értem a fenti érveléseket:

egyik oldal: Az EU és főleg az USA hadereje technikailag fejlettebb, a katonaság magasabb létszámú és jobban képzett, minden harci járműből és fegyverből nem csak korszerűbb típusok, de nagyobb mennyiségek is állnak rendelkezésre.

másik oldal: De az orosz pilóták jobbak, mert nem melegek és nem feketék és jól kiképzik őket (még ha egy kissé elöregedett technológiára is)! De a technika az amcsiknál csak csillog, de nem működik! (Bár az egész világot ők és az EU látják el high-tech cikkekkel minden ágazatban, de nyilván pont itt nullán teljesítenek) De a repülőgép-hordozók semmire sem jók már! (bár Kína most épít azért még egyet, bár az USA más fegyvernemekben is sokszoros túlerőben van)

Az oroszok becsületesebben zárják be válogatás nélkül minden ellenfelüket szibériai táborokba és kobozzák el magántársaságok vagyonát. Bezzeg az amerikaiaknál gonosz piaci verseny van és gonosz demokrácia, ahol gonosz független bíróságok döntenek és a piacon helyt álló bankok és vállalkozások jutnak egyről a kettőre.

Ja és persze nyilván az a katonai felkészültség fokmérője, hogy hadgyakorlatoznak-e a másik fenekében katonák. Nem is az, hogy milyen a haderejük és hány országban van támaszpontjuk.
(Egyébként az USA is szokott gyakorlatozni sok helyen -lásd Korea -, csak valószínűleg most nem így látta jónak)

És a kedvencem: a Nyugat hanyatlik.
Ó igen, nyilván. Az, hogy középkori állapotokkal küzdő országok fejlődési üteme eseteként meghaladja a nyugati fejlett demokráciákét, az nyilván azt jelenti, hogy hanyatlik a nyugat és nem azt, hogy ha lefejelted a talajt, akkor onnan csak felfele vezet az út. Nem számít, hogy Kína, a muszlim államok és Oroszország hadereje együttesen töredéke az USÁénak. Nem számít, hogy Kína egy hosszú távon tarthatatlan módon a világ első számú gyártócsarnoka (az állampolgári igényeik változnak, a korfájuk változik, a versenyképességük változik és akkor nem beszéltünk az államformáról), hogy az iszlám államok többségében vagy olajdiktatúra vagy polgárháborús kvázidemokrácia van, technikailag pedig sehol sincsenek, hogy az oroszok gazdasága a nyersanyagon kívül nem sok mindent tud felmutatni (már ha az oligarchia burjánzása nem érdem).

___________________________ (törölt) 2014.03.06. 11:45:49

A cikkel vitatkozva: képzeljünk el egy olyan scenariot, hogy a oroszok adják a tökösséget, a kínaiak a cuccot (elvégre szövetségesek, Sanghaji Együttműködési Szervezet).

Nem emlékeztet-e ez arra, amikor anno az arabok ellen az izraeliek adták a tökösséget, az amerikaiak a cuccot? És hát bevált. Hiába voltak az izraeliek sokkal kisebbek létszámban, GDP-ben, mindenben, mint az arabok, volt kevés számú, de igen tökös emberük, a felszerelést meg alájuk tolták Amerikából, és ez így együtt elég is volt.

El tuduk esetleg hasonlót képzelni Oroszország + Kína vonalon.

en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

Miért nem beszél erről a szervezetről senki? Nem tűnik fel, hogy nincs már egypólusú világrend, van már ellen-NATO, kvázi új varsói szerződés? Hogy ez olyasmi, amivel foglalkozni kellene, amit komolyan lehetne venni?

Mondjuj az SCO össz-GDP-je is 7 trillió dollár, ami mondjuk az USA 16, EU 16-hoz képest kevés, de hát ez nem mindig ilyen egyszerű matek...

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 11:49:25

@Yossarian1:

"Személy szerint én inkább itt élek,mint az oroszoknál."
Én is inkább itt, mint az orosz vagy a nyugati birodalomban. Valamelyik úgyis mindig idejön :) )

"annyi ideig,mint az általad felhozott Róma"

A jövőt látni - szerencsére - nem lehet :)
Az ismert történelemben eddig kipróbált egymást követő társadalmi rendszerek időtartama elég drasztikusan rövidül.
Az ókori egyiptomi rendszer hosszabb ideig létezett, mint amennyi idő a bukása óta eltelt :)

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 11:51:51

@karamcsand:

"Az oroszok becsületesebben zárják be válogatás nélkül minden ellenfelüket szibériai táborokba és kobozzák el magántársaságok vagyonát."

A nyugat pont most kobozza el "zárolja" néhány ukrán és orosz vagyonát. Mivel szibériájuk nincsen, Guantanamóra viszik és ott dehumanizálják az ellenséget.

Urfang 2014.03.06. 11:52:41

@FoersteAndreTredjeMann: Én sem mondtam, hogy tízmilliárd évig kitartanának ezek a dolgok, de a mi életünket tekintve jobb hozzászokni hosszútávon, hisz egyelőre még csak alternatívájuk sem látszik. Majd ha lesz alternatíva akkor lesz csere is, de nyugaton az nem a putyini és nem is a kínai modell lesz.

Yossarian1 2014.03.06. 11:55:35

@FoersteAndreTredjeMann:
"A jövőt látni - szerencsére - nem lehet :)
Az ismert történelemben eddig kipróbált egymást követő társadalmi rendszerek időtartama elég drasztikusan rövidül.
Az ókori egyiptomi rendszer hosszabb ideig létezett, mint amennyi idő a bukása óta eltelt :)"

Egyet értünk.
Az idézet mondat fricska volt egy másik kommentelőnek.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.06. 11:56:43

@sírjatok: Moravia: Egy asszony, meg a lánya
Nyugati (néger) katonák mentek át az olasz anyán és a lányán, ezt a filmet a szocializmusban bemutatták Mo-on, nem is tudom, a cenzúra miért nem kapcsolt, hogy analógiák merülhetnek fel a magyar néző fejében.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 11:58:15

@szempontpuska: ennyi idő alatt teletettem volna a szigeteket civilekkel

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 11:59:45

@Urfang: @Yossarian1:

Hát....
50 fölöttiként csak halkan megjegyezném, hogy 1988-ban ha valaki nekem azt monda volna, hogy birodalomcsere jön, nem hittem volna el.

Alternetíva? A nyugat sem ez a rendszer volt - nem ennek látszott - régebben :))

Felagund 2014.03.06. 12:00:38

Nagyon szép ez a grafikonosdi, csak éppen körülbelül annyira arbitrális, mint a klasszikusan felmerülő "legyőzné-e az európai lovag a japán szamurájt" kérdéskör.

Az összehasonlítások absztrakt térben lebegnek, a konfliktus viszont egy konkrét helyen van. Lehet akármennyivel fejlettebb a nyugati haditechnika, ha ezt az egészet előbb oda kell cígölni, ott ki kell épülni, folyamatosan ellátmányozni kell, meg a többi. Az oroszok meg ott vannak helyben, az ellátási útvonalaik nagyságrendekkel rövidebbek, ráadásul (jelen állás szerint) a helyi lakosság túlnyomó többsége is velük van (már ha most maradunk egy Krímben eszkalálódó esetleges konfliktusnál), szóval ezek a szép számok nem feltétlenül indikatívak a konkrét kimenetelre nézve...

calabria007 (törölt) 2014.03.06. 12:01:30

@Urfang:

az un. "teljes" demokrácia lényegében lopakodó szocializmus

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 12:01:35

@Yossarian1: " összeomlik Kína is és az oroszok is"

persze, mindig jönnek ezzel a hülyeséggel a dollár, az adósságok stb kapcsán.

miért, másnapra összedőlnek a gyárak? megszűnnek az igények?
átmenetileg lehet, hogy káosz lenne, de pont az oroszok és kína hamar átvészelné.

tudod ők nem csak a hideget bírják jobban, de a nyomort és a nélkülözést is.

@FoersteAndreTredjeMann: láttad azt az önjelölt hisztis hülyegyereket, aki az orosz követség előtt dzsemborizott? remélem a hiszti után felhívta az elműt és a főgázt és lemondta a szolgáltatást.

mutassuk meg nekik!!!

calabria007 (törölt) 2014.03.06. 12:06:10

@Shenpen:

mármint a felvonuló hadsereg létszámát tekintve

Yossarian1 2014.03.06. 12:06:44

@FoersteAndreTredjeMann:
"A nyugat pont most kobozza el "zárolja" néhány ukrán és orosz vagyonát. Mivel szibériájuk nincsen, Guantanamóra viszik és ott dehumanizálják az ellenséget."

Bocs most csúsztatsz.
Nem koboztak el semmit, csak zárolnak -amivel lehet nem egyetérteni - de nagyon nem ugyanaz.
A szibériai táborok és Guantanamó közé egyenlőség jelet tenni minimum érdekes.

calabria007 (törölt) 2014.03.06. 12:08:34

@karamcsand:

az USA már lájtos szocializmusról szól

calabria007 (törölt) 2014.03.06. 12:09:44

@karamcsand:

az USÁ-ban 100 ezer lakosra vetítve több ember van börtönben mint Oroszországban

calabria007 (törölt) 2014.03.06. 12:12:31

@karamcsand:

a 2008 óta végbement FED bailoutok nyomán Oroszország már a magántulajdon védelme tekintetében sem áll olyan rosszul

2008 óta a világtörténelem talán legnagyobb burkolt vagyon újraelosztása ment végbe az USÁ_ban...

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 12:16:13

"Átkelhetetett a Boszporuszon az amerikai Geurge H. W. Bush repülőgép-hordozó anyahajó, így folytathatja útját a Krím-félsziget felé."

nem bírnak magukkal. oroszok helyében már most bejelenteném, hogy kírm csatlakozását elfogadták, és amennyiben amerikai hajó a 43. szélességet átlépi, az háború.

csak keményen, mint kennedy kuba kapcsán.

Urfang 2014.03.06. 12:20:57

@Blikknépe:

Azért mielőtt háborúzni kezdenének az oroszok javaslom nekik megtekintésre a 3-as, 7-es, 8-as, 9-es, és 10-es számú grafikont.

Yossarian1 2014.03.06. 12:22:13

@Blikknépe:
"miért, másnapra összedőlnek a gyárak? megszűnnek az igények?
átmenetileg lehet, hogy káosz lenne, de pont az oroszok és kína hamar átvészelné."

Persze ezek mindent kibírnak. :-))

Hamar átvészelnék, ühüm....
Mit és kinek termelnek azok a gyárak? Ha világ fogyasztásának a túlnyomó többségét adó nyugat lefekszik. Ki fogja megvenni vackaikat?

Oroszok meg se éreznék a nyersanyag exportból töredékére eset bevételeiket stb...

Nem kell a nyugat (usa) képességeit - készségeit túl sztárolni, de lenézni sem.

Urfang 2014.03.06. 12:24:06

@FoersteAndreTredjeMann: Nem ennek látszott a nyugat régebben? A nyugatellenes marxista-leninista propaganda idején? Még szép.

aztán ha hiú ábrándokat tápláltál a nyugattal szemben és kolbászból kerítést vártál, az is az ő hibájuk?

tevevanegypupu 2014.03.06. 12:26:29

Nézzünk adatokat az állami és nem állami , jóléti rendszerekről, mondjuk olyanokat, hogy egy főre vetítve mennyi jut egészségügyi ellátásra ? Nyugaton megdöbbentően sok.
Mit értsünk nyugati hanyatlás alatt ?

Volt maga már beteg mondjuk Amerikában ha nincs egészségbiztosítása? vagy akár Nyugat-Európában??Nincs biztosítása mert per pillanat munkanélküli mondjuk..De a hanyatlás tudja nem elsőroban anyagi jellegű - bár úgy tűnik a pénz szempontjából nézzük ugye, a római brodalom sem azért omlott össze mert elszegényedett volna - a hanyatlás legbiztosabb és legpusztítóbb formája a morális hanyatlás..

Yossarian1 2014.03.06. 12:28:21

@Urfang:
Nem érted te ezt.

Az oroszok okosak, kőkemények, jól képzettek, mindent kibírnak, sőt még többet.

Az usákok meg ostobák,kövérek, elpuhultak.
Ja és ezek egytől egyig buzik,zsidók, niggerek vagy a legrosszabb mind közül, ballibek :-)))

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 12:29:01

@rajcsányi.gellért (ergé): A nyugat hanyatlik, az más kérdés, hogy Oroszország is. Az orosz kormányban van szándék a hanyatlás megállítására, de mivel korruptak és inkompetensek, ezért legfeljebb félsikereket érnek el. A nyugati vezetésben semmi ilyen szándék nincs, mert ideologikus okokból nem is ismerik el, hogy probléma van. Ha a nyugati civilizáció az alacsony születésszámmal és magas bevándorlással szerinted fenntartható, akkor van egy eladó hidam a számodra.

Minden civilizáció össze fog omlani, ami fenntarthatatlan, a nyugati civilizáció jelenleg az összeomlás felé tart, és a szólásszabadság hiányosságai miatt még csak beszélni se lehet erről nagy nyilvánosság előtt. Komolyan azt hiszed, hogy amikor Svédország 40%-a szomáli lesz, akkor még mindig civilizált ország lesz?

Yossarian1 2014.03.06. 12:30:23

@tevevanegypupu:
" a hanyatlás legbiztosabb és legpusztítóbb formája a morális hanyatlás.."

Mihez képest van morális hanyatlás?

Egyébként ha meg ez igaz, akkor ennek az országnak már kakukk.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 12:30:29

az NSA ügy meg a kijevi balhé jó apropó lett volna az EU-nak, hogy eltávolodjon az USA-tól, és megkezdje az önálló hatalmi pólussá válást.

de nem, nekünk megint hagyni kell, hogy európában vívják meg a következő amerikai-orosz háborút is a diomédék helyett.

@Urfang: nem az oroszok akarnak háborúzni, hanem az amerikaiak. az oroszoknak teljesen jó volt a fenálló status quo. nem orosz hajók tartanak kuba partjai felé, hogy rakétákat telepítsenek, hanem amerikai hordozó van a fekete tengeren, ami önmagában is hadüzenet a jelen helyzetben.

a világnak közösen kell megállítania az USA-t, mert a saját polgárainak láthatóan nincs ráhatása a politikájára.

@Yossarian1: te azért ugye tanultál történelmet, ugye?
kína a XX. századig bőven elvolt az ókori szinten, és az oroszok is kibírják ha fakéregből készül a liszt 50-100 évig.
egy amerikai faszkalap meddig bírja ki a jelenlei életszínvonal 20-30%-os visszaesését?

szép, hogy ilyen nagy a gazdaságuk, szép, hogy övék a legnagyobb védelmi költségvetés, de ezt a cehhet világ többi része állja. na most mi lesz, ha azt az emberek megelégelik? pusztuljon a világ, ha nem miénk az egész? sokszor hallottam ilyen vélekedést átlagamerikaiaktól...

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 12:32:27

@Virág et.: "egy erős vezető, aki mellett nem kell gondolkodni, aki megold mindent helyettünk"

Nagyon sokan azt élik meg szabadságként, hogy megszabadulnak végre a döntés és a vele járó felelősség terhétől.

Amíg Orbán liberális, később "polgári" volt, addig ezt a mentalitást akarta megváltoztatni, illetve azokra építette a politikáját, akik végre ettől akarnak megszabadulni.

Most ennek pont az ellenkezőjét csinálja; nem egyszerűen kihasználja, hanem táplálja ezt a gondolkodást és olyan helyzeteket igyekszik teremteni, amelyek errefelé terelik az embereket.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 12:35:15

@Yossarian1: "Mihez képest van morális hanyatlás?"

ezt komoylan kérdezed?

amikor az országokat lerohanó, milliókat legyilkoló ország vezetői vádolják jelen esetben oroszországot agresszióval?

amikor kerry és obama olyanokat hazudik, hogy a békét veszélyezteti, aki más országokat lerohan?
amikro a cseh védelmi miniszter szerint nem megbízható partner, aki a külpolitikábában katonaságot használ, de azért az amerikaiak ügynöke?

amikor hangfelvételel sora van arról, hogy ők csinálták az egész balhét, és még mindig az oroszok ekézése folyik minden nyugati médiában?

amikor az EU azok után is hangosan csahol és ugat a gazda érdekeiért, miután egymás után párszor belenyomta a pofánkat a szarba, és kijelentette, hogy szarik arra, ha az ő terjeszkedésének az árát mi európaiak fizetjük meg?

tényleg nincs...

Yossarian1 2014.03.06. 12:37:10

@Siri Keeton:
Azért majd ha ráérsz nézz rá az orosz születésszámra és a halandósági adatokra.
2011-es előrejelzés szerint a 143 milliós Oroszország, 2015-re 139 milliós lesz és egyre gyorsuló ütemben csökken tovább a népesség.
A körülöttük lévő államokban, Kazahsztán, Tadzsikisztán stb, szépen dinamikusan nő a népesség.
Ugyanazokkal a problémákkal küzdenek mint a nyugat.

Urfang 2014.03.06. 12:39:48

@Blikknépe:

A fennálló status quo az, hogy a Krím Ukrajna része. Ezt Oroszország és az USA is garantálta a Budapesti Memorandumban. Az oroszok most megszegik a szerződés és felborítják a status quo-t, ezért megy az amerikai hordozó, hisz valaminek történni kell ilyen esetben.

Ez azonban csak jelzésértékű. Az a hajó nem háborúzni megy. Viszont ha az oroszok megszállják Kelet-Ukrajnát is, akkor oda fog menni még 2-3 hajó jelzésképpen. Ha az oroszok elkezdenek ukránokat irtani, akkor az amerikaiak is beszállhatnak.

Az oroszok csinálják az akciót, az USA meg a reakciót. Az oroszokon múlik, hogy lesz-e háború, de előtte nekik sem árt megnézni a fenti grafikonokat.

tevevanegypupu 2014.03.06. 12:39:50

@Yossarian1:

Hát nem azért, de ennek az országnak eléggé kakukk..és talán kezdhetnénk a rendszerváltástól kakukkolni..A liberalizmus túlkapásai nem tesznek jót egyetlen országnak sem, nem nagyon tudják az emberek kezelni..

vantaan2 2014.03.06. 12:40:11

@Siri Keeton: A nyugat hanyatlik. ....már 1000 éve. Olyan mint a pisai ferde-torony. Dől már évszázadok óta! S a sok hülye magyar, lengyel, ukrán, orosz, román mind ennek a hanyatló nyugatnak akar az állampolgára lenni. Fordított világ ez vagy tényleg hülye a magyar és a többi nemzet???

Yossarian1 2014.03.06. 12:42:04

@Blikknépe:
Értem.
Szóval az a pár száz millió kínai aki már most úgy vagy jobban él,mint az amerikai faszkalap, az simán visszaáll ókori üzemmódra, meg persze az orosz oligarcha is simán fakéreg lisztből készült kenyeret eszeget.

Átkapcsolnak és minden rendben.
Luxus autó helyett villamos...

Mond a te logikád szerint a telepes és rabszolga ősökkel felszerelt amerikai faszkalapok nem képesek átállni?

Amúgy meg a németek és a japók már elkövették azt a hibát,hogy lenézték az amerikaiakat.

Yossarian1 2014.03.06. 12:43:47

@Blikknépe:
Melyik országban gyilkoltak meg milliókat az eu vezetői?
Vagy Merkel,Hollande stb?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 12:44:08

@Yossarian1: Miután explicit leírtam, hogy Oroszország is hanyatlik, ezért csak a tárgyi tévedéseid kijavítására szorítkoznék. Az orosz születésszám és termékenységi ráta jóval az európai átlag alatt volt, mostanában valamivel a fölött ingadozik.

Az oroszok képesek voltak valamit változtatni a hanyatlás sebességén, és legalább a maguk korrupt és inkompetens módján foglalkoznak ezzel, az EU még csak nem is foglalkozik ezzel, illetve komoly képpel állítják, hogy a bevándorló jamaikaiak és szomáliak majd pótolják az elfogyó fehéreket.

egyetmondok 2014.03.06. 12:44:19

@tevevanegypupu:
Volt szerencsém,és nem egy-két évig....
No, az eü ellátást illetően az valóban igaz, hogy az USA esetében valóban lehet egzisztenciális bajba kerülni,ha valakinek nincsen biztosítása. Ám már ezen is változott, pont változó félben van, Obama rendszere,a nagy alkotmányos viták után úgy tűnik, meg tud indulni.
Olyan,az, mint az USA-ban elfordul(t) azonban egyetlen más nyugati országra sem jellemző.

És mégis miben állna a nyugat morális hanyatlása ?

GennyesTus 2014.03.06. 12:44:58

Szerintem az egyetlen ok ami miatt kelet felé vettük az irányt az, hogy nyugaton nem tűrik meg a diktatúrát, az autokráciát. viktátorunk játsza az agyát, és el akar távolodni az EUól, hogy a szemétdomb kiskirálya lehessen. oroszország, kína? Ott ez működik. Az EUban nem.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 12:45:50

@vantaan2: Történészek a nyugati civilizáció hanyatlásának kezdetét 1914 tájára fogják tenni. Akkoriban az egész világ európaiak uralma alatt állt. Két világháború és évtizedekig tartó kulturális hanyatlás után most már biológiailag is eltűnünk rövid idő alatt, hacsak nem változik valami drasztikusan.

Virág et. 2014.03.06. 12:45:57

@Siri Keeton: Szerintem, amit itt leírsz az részben igaz, de részben meg pont az ellenkezője következik belőle, mint amire végül is te jutsz. Az Egyesült Államok vonatkozásában legalábbis. Az USA ugyanis a kezdetektől fogva "csinált" ország, a bevándorlók alakították, a bevándorlásra épült. Az USA-nak a népességfogyást ellensúlyozó bevándorlás nem fogja a vesztét okozni. Ne feledjük, hogy lényegében mindenki bevándorló abban az országban egész a Mayflowerig visszamenőleg, de a többség 1-2-3 generációs csak. Kezdve mindjárt az elnökkel, de mondhatnánk a filmszínészből lett kormányzóból ismét filmszínésszé visszaváltott Schwarzeneggert, aki elsőgenerációs osztrák-amerikai.
Híresek a lengyel-amerikaiak, az olasz-amerikaiak, az ír-amerikaiak. Ezek mind a XX. sz. elején, XIX. sz. végén vándoroltak be az országba és nagymértékben hozzájárultak a XX. sz-i vagy éppen a mai sikerekhez. Az emberek többsége a nincstelen fekete afrikaival azonosítja a bevándorlót, de az USA-ba képzett emberek is utaznak, még a fejlett nyugatról is. Angliában, Írországban a magyarok azért tudják pl. a kórházakban feltölteni az orvosi pozíciókat, mert a helyiek egy kontinenssel nyugatabbra mentek. Nyilván nem mindenhol, de a tendencia érezhető.

Nem mondom, hogy a bevándorlás egyértelműen pozitív dolog, csak azt, hogy lehet belőle jól is kijönni. És ha egy olyan országot veszünk, ahol mindenki bevándorló, akkor ott a szokásos előítéletek talán nem is fogják ezt akadályozni.

Yossarian1 2014.03.06. 12:46:22

@tevevanegypupu:
Az szdsz és holdudvara túlkapásait nem keverném össze a liberalizmussal, pusztán azért mert ezek liberálisnak hívták/hívják magukat.

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 12:52:08

@Urfang:

Nem a kolbászból font kerítésről van szó.
Nem tartozom a "vesztesek" közé - sőt.
Mindössze mindennek minden oldalát megnézegetem.

De tudom, hogy ez egy megfellebbezhetetlen ütőkártya:
Ha elfogynak az érvek akkor azt kell bizonyítani, hogy a másik fél lúzer/hazaáruló/idegenszívű/náci/komcsi stb. Vérmérséklettől és vallási meggyőződéstől függően :))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 12:53:36

@bozon: a világtörténelemben a keresztény társadalomideálhoz eddig semmi sem állt közelebb, mint a liberális demokrácia. "

és ez már az, elvtársak?

@rajcsányi.gellért (ergé): készültek, ja, az orosz cárok pénzelték lenint és kun bélát, még véletlenül se a nagy nyugati bankok, akik az enyhén (helyesen) antiszemita, nacionalista arisztokráciával amúgy nemigen boldogultak volna

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 12:57:32

@rajcsányi.gellért (ergé): atavisztikus, újfent ez a egzotikus szó, minő meglepetés

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 12:58:10

@Siri Keeton: kb

jól beleugrasztotta a 2. VH-ba is egész európát, az amúgy is vérgőzös angolokat addig hergelte, amíg megcsinálták. aztán a háború végére anglia el is vesztette a tenegrek feletti uralmat, és a globális vezető szerepét.

tudom hülye vagyok, mert a tankönyvben nem ez volt.
csak azok a fránya korabeli memorandumok, diplomáciai iratok stb stb.
az amerikaiak már 36ban készültek a japán elleni háborúra.

2 héttel a japán támadás előtt roosevelt maga mondta, hogy úgy kell csinálni, hogy a japánok lőjenek elsőnek.

"t már biológiailag is eltűnünk rövid idő alatt, hacsak nem változik valami drasztikusan."

amerikában már 50%-nál kisebb a nem spanyolajkú fehérek aránya. európával is ez a terv.
de persze ázsia az ázsiaiaké, afrika az afrikaiaké, a muszlim világ a muszlimoké, a fehér európai civilizáció pedig közös...

igenis a 130-140m tömbben élő orosz az utolsó bástya.

Yossarian1 2014.03.06. 13:02:26

@Siri Keeton:
Valóban igazad van, a 2013-ra 1990 óta először tudtak kb 23e fős növekedést elérni.
A fertiliy rate pedig 1,72.
Ez valóban magasabb minden kelet és közép európai államénál.
Nyugaton már vegyes kép,pár példa:
Ausztria:1,42
Dánia: 1,75
Franciao.: 2,03
Németo.:1,36
UK.: 1,98
Hollandia:1,76
Spanyolo.:1,36
USA: 1,8 (fehér nem spanyol ajkú) ennél a spanyoél ajkú illetve a fekete magasabb, az ázsiai alacsonyabb

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 13:04:40

@potinue:
"az egyetlen ok ami miatt kelet felé vettük az irányt"

Az az volt, hogy a keleti birodalom összeroppant.

Egyszer csak a Budapesten kívüli többség számára váratlanul kiderült, hogy van valami "ellenzéki kerekasztal" ami tárgyal, aztán Szűrös elvtárs azt mondta a TV-ben az erkélyről, hogy mégsem az az igaz amit eddig mondott hanem az ellenkezője.

A régi gárda az addigi "közöset" hirtelen magáévá tette, és a régi hévvel nyomta az új ideológiát.
Az új gárda részben leforgácsolódott, részben a régihez csapódott némi pénzért, részben rájött, hogy gazdasági politikai klientúrát köll építeni. Olyan lett, mint a régi volt.
A régi gárda híveit megcsappantotta a gerontológiai törvényszerűség. Az új gárdáét is meg fogja csappantani.

A fiatalok többsége meg most nem gitárral érzi át hogy "No Future", hanem vagy elmegy a kolbászkerítéshez vagy itthon (is) a legújabb ágazatot erősíti.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 13:05:36

@Virág et.: Először is, valóban volt néhány lengyel-, olasz-, ír-amerikai, aki hozzájárult a sikerekhez, de összességében ezek a csoportok nagyon kevéssel, mondhatni semmivel nem járultak hozzá Amerika sikeréhez, az megvolt nélkülük is. Az meg teljesen abszurd feltételezés, hogy az eritreai és mexikói bevándorlók ugyanezt képesek lennének lemásolni, hiszen saját országaik tragikusan nulla teljesítményre képesek, de egyelőre Amerikában sem alkottak semmi kiemelkedőt, és semmi jele, hogy ez meg tudna változni.

Szintén abszurd a feltevésed, hogy az "előítéletek" akadályozták volna a bevándorlás pozitív hatásai, ez szimpla kulturális marxista előítélet, mindenféle alap nélkül.

Az 1880 előtti bevándorlók (túlnyomórészt északnyugat-európaiak) pedig többségükben nem is bevándorlók voltak, a szónak abban az értelmében, hogy beköltöztek egy kész országba. Ehelyett egy üres, sőt néha indiánok által lakott területre költöztek be, azt kemény munkával és sokszor kemény harcok árán a nulláról építették fel. Az amerikai alkotmány preambuluma arról beszél, hogy "mi, az amerikai nép" (egyértelműen a brit nép Amerikába költözött részéről volt szó), és maguknak és leszármazottaiknak ("to ourselves and our Posterity") kívánták az alkotmány áldásait (és nyilván implicite az országot is) biztosítani.

Valamiért az amerikai alapító atyák nem azt írták, hogy "for anybody who happens to come here to enrich our culture".

vantaan2 2014.03.06. 13:08:17

@Siri Keeton: Nem nyugat hanem kelet hanyatlik! Lásd pl a magyar népesség alakulást. S ezt a felelőtlen kormányzati politika csak felerősítette. 500 ezer többségében (90%-ban) nemző és szülni képes magyar hagyta el az országot. Ennek következtében a nyugat megújul kelet meg kiüresedik. KÖSZÖNJE a NEMZET AZ ORBÁNI GAZDASÁGI POLITIKÁNAK.

" Katasztrófát okoz az elvándorlás 2014.02.04
Katasztrófát okoz a fiatal, jól képzett munkaerő elvándorlása Kelet-Európában - írta a Die Welt című német konzervatív lap.

A Die Welt online kiadásában megjelent, budapesti keltezésű írásában a szerző, Boris Kálnoky kiemelte, hogy Nyugat-Európában kelet-európai szegények szociális turizmusától – a munkavállalás helyett a szociális ellátások megszerzését célzó bevándorlásától – tartanak, pedig a munkavállalók vándorlása a feltételezett hatással éppen ellentétes következményekkel jár, vagyis nem Nyugat-Európának, hanem Kelet-Európának árt. A térség "a legjobb koponyáit veszíti el", ők vándorolnak el a gazdag nyugat-európai államokba.

Magyarországról az uniós csatlakozás óta nagyjából 5 ezer orvos vándorolt el, ami akkora veszteség, mintha Németországból egyszer csak elköltözne 40 ezer fiatal orvos. A magyar kórházakban asszisztensekből, ápolókból is "akut hiány" van. Írja a Die Welt szerzője.

Megjegyezte, hogy a kelet-nyugat irányú vándorlás
Az öregedő népességű térséget a legjobban képzett, családalapítás előtt álló fiatalok hagyják el. Ezért "a Nyugat-Európában is ketyegő demográfiai nyugdíjbomba a kelet-európai országokban felér egy atombombával" - mutatott rá Boris Kálnoky.

Hozzátette, hogy nemcsak az emberek, hanem a pénz is áramlik nyugat felé, hiszen "aki Kelet-Európában vásárol egy telefont vagy telefonál, befűti a lakását, hitelt vesz fel, elektronikai cikket szerez be vagy szupermarketben vásárol, rendszerint multinacionális cégeknek adja a pénzét", amelyek a nyereség egy részét kiviszik az országból.

Így végeredményben "a szakértelem, a fiatalok és a pénz is elhagyja az érintett országokat". Ami marad, az a "szürke kilátástalanság" és a "mérhetetlen csalódottság a +szabadság+ és a +demokrácia+ eszméiben".

A magyar kormány egyes intézkedéseit - köztük a multinacionális vállalatokra kivetett különadót és az állami ösztöndíjban részesülő felsőoktatási hallgatókra vonatkozó szabályozást - ismertetve Boris Kálnoky úgy vélte: mindezek a törekvések "elsősorban tehetetlenségről árulkodnak", hiszen "talán még egy annyira határozott kormány sem tudja maradásra kényszeríteni az embereket, mint a budapesti".

A Die Welt szerzője felidézte Matolcsy György becslését, amely szerint a lakosság nagyjából 5 százaléka, mintegy 500 ezer ember dolgozik külföldön.

"Addig pedig az az összefüggés érvényes, hogy a rosszul értelmezett +szegénységi bevándorlás+ gazdagítja a Nyugatot, és nem szegényíti, a Keletet pedig szegényebbé teszi, és nem gazdagítja. Az utolsó majd lekapcsolja a villanyt" - írta Boris Kálnoky.

Urfang 2014.03.06. 13:13:29

@FoersteAndreTredjeMann:

Hát honnan tudjam én, hogy te milyennek láttad a nyugatot régen és hogy milyen csalódások értek immár nyugatiként? Hisz egy mukkot se szóltál róla, csak azt hogy nem ilyet vártál. Azt hoztam fel ami a leggyakoribb motívum erre a témára, hogy sokan halivúdi életet vártak és utána egy kőkemény verseny közepébe csöppentek, ebben állt a nagy csalódásuk. A "lúzer/hazaáruló/idegenszívű/náci/komcsi" dolgokat te hoztad fel, nekem ezek eszembe se jutottak.

Nekem már a rendszerváltás után nőtt be a fejem lágya, sem a marxista propaganda sem a hiú ábrándok nem törtek el bennem, olyannak ismertem meg ezt a rendszert amilyen és nekem ez megfelel. Nem tökéletes, de jobbat nem ismerek, ezt kell még jobbá tenni.

Ha kívánhatnék még, akkor legyen kevesebb bürokrácia, kevesebb adók, hogy az emberek szabadabban vállalkozhassanak és megvalósíthassák önmagukat. És legyen még több szabadság, és az állam ne szóljon bele a magánéletembe. Én betartom a törvényeket, azon túl meg következik az én szabadságom. Szerintem a nyugat ebbe az irányba halad és ez nekem megfelel, én nem kesergek, nem vágyom a kínai meg orosz rendszert.

sztrelnyikov 2014.03.06. 13:18:31

@Doomhammer: Nem is orosz rakétával lőttek az argentinok!

sztrelnyikov 2014.03.06. 13:19:59

@fepe: Nagyon értelmes hozzászólás volt. Gratulálok! Használj gumit mindenképp!

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 13:21:12

@vantaan2:

Az elmúlt x év balfaszságait mindig az éppen aktuális birodalmi helytartó brigádra nyomják.
Kádár et. sem hibázott soha, csak lecserélték a kormányt.

A Die Welt sajnálkozása pedig külön aranyos.
Az időközben demográfiai bombának bizonyult és az erősebb ideológiájuk miatt integrálhatatlan törököket/muszlimokat gyökértelenített fehér niggerekre cserélik. Anyagilag persze mindenkinek megéri, hiszen az ottani fizetés harmada-negyede innen nézve kolbászcsokor.

Minek ide Hitler és Sztálin barbársága, amikor az elsőbbrendű peremnépek kívánt létszámcsökkenését gazdaságilag is lehet automatizálni? A mezőgazdaság már elégg gépesítve van ahhoz, hogy ne kelljen ilyen sok biorobot ida vagy Ukrajnába.

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 13:25:43

@Urfang:

"kőkemény verseny"
Ez a propaganda. Ez volt a szabad versenyes időszak és az "American Dream" RÉGEN.

Ma már verseny csak látszólag van. Az néhány pályán az alacsony akadály papírból, a többin a több és magasabb akadály betonból van.

Mindenhol nyugaton a nyertes felső 1-2%-ról és a VESZTESekről cikkeznek, vakargatják a fejüket és le is írják korrektül, hogy nagyon nem jó.

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 13:28:55

@Urfang:

Ezer bocsánat!
Most olvasom a többit.
A perjeles felsorolással nem személyeskedni akartan, csak rosszul általánosítottam.

Örültem, hogy itt lehettem, köszönöm szépen az eszmecserét Önnek is Uram!

vizipipa 2014.03.06. 13:33:35

Nálam bizony nincs meg a bölcsek köve (elhagytam valahol), ezért nem is mondom meg a tutit (azon kívül persze, hogy Orbán a helikopter).

Inkább teszek két észrevételt a poszthoz, mint irányzati jellemzőt.
- International Institute for Strategic Studies (IISS) adatai szerint 2013-ban az Egyesült Államok védelmi költségvetése 600,4 milliárd dollár volt - posztban még 682 milliárd van, nyilván korábbi adat.
- Az 1940-es évek szintjére csökkenhet az USA hadseregének létszáma nol.hu/kulfold/az_1940-es_evek_szintjere_csokkenhet_az_usa_hadsereg_letszama?ref=sso
Ez persze csak az Army, nem az összes, de ez az irány.
Merthogy a technika, meg satöbbi. Ja igen, és fogy a pénz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 13:36:26

@sztrelnyikov:
Nem, közönséges bombával (a szabadon zuhanó fajtával) intézték el a HMS Coventry-t. Erre egy orosz repülőgép is képes.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 13:37:29

@vizipipa:
"Ja igen, és fogy a pénz. "

Az első jelek már látszanak. A Birodalom agyaglábú óriás.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2014.03.06. 13:40:42

Ejnye, no...mi ez a lázítás itten elvtársam az új legjobb barátaink ellen???

GennyesTus 2014.03.06. 13:44:26

@FoersteAndreTredjeMann
Én ennyire nem ismerem a múltbeli történéseket, de azt látom, hogy eddig folyamatosan közeledtünk az EUhoz. Aztán jött viktor, és mivel sok olyat tett ami nem tetszett az EUnak (kisajátítások, zsarolás, ...), ezért kikiáltotta ellenségnek, és inkább orosz-kína felé vette az irány. A hülye jobbik meg adja alá a lovat az EU kilépéssel, meg hasonlókkal.
És tényleg, újra erősödik a régi klientúra. Csak az a vicc, hogy viktorék kikiálltják az ellenzéket kommunistának, holott ők maguk azok. Nemcsak, hogy szinte ők az egyetlenek, akik még azokban az időkben is politizáltak, hanem úgy is viselkednek.
Nemhiába. viktor a szocializmusban nevelkedett. Visszatér a gyökereihez.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 13:48:18

@Blikknépe: Eskuszom raverek a kezedre, ha megegyszer copy-paste-eled ezt a szart. Az osszes kibaszott blogon ezt kell gorgetnem. Sajat, ertelems gondolat nincs? Tudod mit? Akkor legyen csak sajat.

tarsolya 2014.03.06. 13:59:39

Nekem a fenti összefoglalóból az derül ki, hogy a keleti irányban sokkal nagyobb a gazdasági fejlődési potenciál, mint nyugati irányban, a már meglévő, bebetonozott piacokkal szemben.

Az ideális grafikonon a magyar export iránya 50-50 kellene legyen és nem ilyen egyoldalú.

G. Wolf 2014.03.06. 14:08:10

Ennyi! És ha megnézzük a választások is ilyen pofon egyszerű lesz:

EURÓ 260 – EURÓ 310
ÖSSZEFOGÁS – URALKODÁS
EURÓPAI – FÉL-ÁZSIAI
NYUGATI – KELETI
PÁRBESZÉD – AUTOKRÁCIA
DEMOKRATA – MOSZKOVITA
OSZTRÁK JÖVŐ – UKRÁN JÖVŐ
EURÓPAI UNIÓ – OROSZORSZÁG

Furcsa azért leírni, hogy épp a Fidesz aki Moszkovita... Mind stílusában, mind támogatóit tekintve, de hát a tények makacs dolgok! :)

Sőt tovább menve, ha kicsit is őszintén bárki magába néz, van valaki aki nem az EU (tábabb értelemben "hanyatló" nyugat) irányába indulna el ha elhagyja hazánkat új munkát keresve? Biztos van egy két kivétel, de valamiért 500 ezer vállalkozó kedvű fiatal magyar Londonban van és nem Moszkvában...

Nagy László 0 2014.03.06. 14:09:01

@Doomhammer: nem ártana azért előbb legalább utánaolvasni mielőtt hülyeséget írsz.

a george washington a világ legmodernebb repülőgép-hordozója. dirib darab szarfossá szedhető vele és a felszerelésével egész délkelet-európa.

maradjunk annyiban, hogy putyin ezt nem gondolta át. és még mindig nem áll le, pedig le kéne, mert az lesz a vége, hogy a nato oroszország nyugati határáig fog érni.

Veridicus76 2014.03.06. 14:09:12

Szánalmas ez az atlantista lihegés. Jó éjszakát!

fvipera 2014.03.06. 14:10:13

putyin elfelejtette modernizálni oroszországot. ennek az az eredménye, hogy 100 USD olajár alatt letérdel a költségvetés. akkor putyin más hangnemben fog beszélni.

Stabilo 2014.03.06. 14:11:51

Az oroszok egyértelműen nem akarnak háborút, mint ahogy az amerikaik sem.
Az, hogy útban van egy repülőgép hordozó az amerikaik részéről, inkább szól az amerikai választóknak mint Putyinnak, ez nyilvánvaló.
Ha a nyugat komolyan gondolná a háborús viszály lehetőségét, akkor komolyabb arzenált rendelne oda, több NATO országgal egyetemben.
A Krími félsziget az oroszoké és ezt tudja már mindenki szerintem.
A nyugatnak egyszerűen nem érdeke megmenteni a Krími félszigetet.

molnibalage 2014.03.06. 14:12:57

@OmegaMale: Ha még csak azok mennének. 20-30 évvel ezelőtt eszméletlen mély műszaki tartalommal és mondanivalóval megáldott HT témájú dokufilmek voltak. Az elmúlt 15 évben viszon olyan mélyrepülés van, hogy nagyítóval kellene keresni.

Az jelenlegi gépparkja az oroszoknak meg kb. a '80-as évek beli szovjet színvonalon van kb. 80-90%-ban. A légvédelmi egységeknek vannak újabb double digit SAM rendszerei, de ez önmagában édeskevés, ha kőkeményen egymásnak feszülne a két tömb egy nem nukleáris fegyverekkel vívott összeapásban.

Virág et. 2014.03.06. 14:13:10

@Siri Keeton: A XIX. sz végén és a XX. sz. elején (1930-ig) kb 25 millió ember vándorolt be csak Európából. Ez nem tartalmazza az 5 millió németet, 3 és fél millió britet és 4 és fél millió írt. Ez még ráadásul a II. vh. miatti bevándorlás-cunami előtt történt. Az USA lakossága 1900-ban 76 millió volt. Ehhez vedd ezt a fenti számot, nem kevés.

Ez azért nem jelentéktelen. A kezdeti koloniális időkben sem csak brit, hanem holland, francia és spanyol bevándorlók is voltak szép számmal. Az afrikai rabszolgákat szándékosan nem említem.

"túlnyomórészt északnyugat-európaiak"

Igen, voltak vagy két és fél millióan az egész országban. Nem számottevőek. A "we the people" nem azt jelenti, hogy "we who were on the mayflower". Félreértelmezed az amerikai alkotmányt.

molnibalage 2014.03.06. 14:17:37

@Doomhammer: Van egy frászt... A norvégoknál vannak ehhez talán a legközlebb.

www.defenseindustrydaily.com/norwegian-contract-launches-nsm-missile-03417/

A jenkik AGM-158 JASSM meg nem csak ASM célokra jó. Na, ilyet kapnak azok a finnek, akiknek 15 éve még csapásmérő kapacitása sem volt.

Az alacsony észlelhetős meg nem lelőhetetlen célt jelent. Ebből is elég komoly mennyiség kell. Ne feledd, a jenki CSG-nek nagyon durva körkörös védelme van. Jelenleg a CSG-re messz a legnagyobb veszélyt a tengeralattjárók jelentik és nem az ASM ...

Urfang 2014.03.06. 14:17:44

@tarsolya:

Hát mi akadályozza meg, hogy 50-50% legyen az export aránya és ne 70-3%?

Oroszbarát kormányunk van, aki a keleti szél politikáját nyomja. Miért mégis csak 3% az exportunk oda? Az oroszok is szeretnek minket, a történelem során többször is bizonyították. Miért nem vesznek több magyar terméket mint a nyugatiak?

Ha az Oroszbarát kormány és a magyarbarát Oroszország történelmi szövetsége csak 3%-nyi exportra képes, akkor lehet tényleg az a baj, hogy az agyaglábú óriás csak a térképen néz ki nagynak.

Nagy László 0 2014.03.06. 14:18:56

@Stabilo: olyannyira útban van, hogy estére oda is ér.

egyébként meg valószínű csak pr céllal van ott. az eu országok fegyverzete is bőven elég az oroszok ellen.

ha tovább megy a keménykedés, beúszik még néhány repülőgép-hordozó a fekete-tengerre a rombolóikkal egyetemben. attól már azért mindenki beszarna :D

Stabilo 2014.03.06. 14:18:58

@Nagy László 0: Ebben igazad van, de a mai háborúkat nem így vívják. A nyugati hatalmak néhány óra alatt térde raknák az oroszokat, sőt az amerikai egymaguk is.
De ez az egy hajó semmi, ez nem elég semmire. Ezzel csak egy nagyon hülye menne neki bárkinek (Iraknak se ennyivel mentek neki...).
Ezzel pont azt üzenik Putyinnak, hogy nem akarnak fegyveres konfliktust.
Nyugatnak egyetlen baja van, a pénz és az ennek mentén való politikája. A Krími félsziget egyszerűen nem ér annyit, mint amennyit egy akárcsak kisebb fegyveres konfliktus is elvinne. Főleg nem egy olyan országgal szemben, aminek azért jelentős hadereje van és inkább politizál elvek mentén.

calabria007 (törölt) 2014.03.06. 14:21:09

@Virág et.:

"a II. vh. miatti bevándorlás-cunami"

az meg mi a fene?

legal immigrants to usa by decade
www.trivisonno.com/wp-content/uploads/USA-Immigration-by-Decade.jpg

molnibalage 2014.03.06. 14:23:26

@Doomhammer: Mert mozog... Az ICBM-ek fix célpontok ellen vannak. A legrövidebb repülési ideje is a célpont felé 10-15 perc, ha a célpont az Atlanti-óceánon van. Még, ha tökéletesen ismernéd a jenki CSG pozícióját, mire átcsorog a rendszeren az infó és az utolsó ismet pozíciót megcélozza az ICBM már km-kel odébb jár a kötelék. Mire oda is ér 10 km-rel. Persze a közelben bevköetkező 100-200 kt-ás hatóerő az EW rendszereknek nem tetszene annyira, de maga a kötelék simán túléléné.

Soha nem szánták ICBM-ek hordozó kötelékek ellen. Nem véletlenül voltak erre a célra a Tu-16/22M gépek ASM rakétái adott estben nukleáris robbanófejjel...

Ezen felül valahol vicces, hogy te egyből atomfegyverek bevetésével dobálózól és egyből stratégiaival...

Stabilo 2014.03.06. 14:23:42

A kegyetlen igazság az, hogy adott egy ország amitől egyszerűen elvesznek egy területet (mondjuk az is megér egy misét, hogy ez a terület sose volt Ukrajna része...).
Nyilván az oroszok részéről ez elég nagy agresszió, ezt kár vitatni. A nyugat részéről azonban ismét megmutatkozik, hogy a "szabadság eszméje" szigorúan be van "árazva..."

calabria007 (törölt) 2014.03.06. 14:24:07

@Siri Keeton:

a koldusszegény ír bevándorlókat hol helyeznéd el a csilivili elméletedben? :)

grani 2014.03.06. 14:24:23

Hát szép táblázataim nekem is vannak. Csak valahogy nem azt mutatják, mint a blogolóé.
Azt sem kell elfelejteni, hogy Oroszország romokból jött vissza a II. vh után. Valamint azt, hogy 7o kommunizmusa is meglátszik rajta, 1998-ban csődbe ment. 1999-ben az átlag fizetés 8O dollár volt.
Mindenkinek ehhez hasonló fejlődést :) Ja, és szabad legyen már rühelleni a nyugatot. Vagy esetleg feljelentetek ezért?
databank.worldbank.org/data/download/GDP.pdf
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_federal_subjects_by_GDP_per_capita
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ukrainian_subdivisions_by_GDP
Ja, Ukrajna jobb pozícióból indult a SZU szétesése idején. Nem ment csődbe és nyugat felé orientálódott mindig. Az eredmény magáért beszél.
Ha MO annyit fejlődött volna az utóbbi tíz évben, mint Oroszország, akkor ma az USA szintjén lennénk.

Nagy László 0 2014.03.06. 14:25:01

@Stabilo: ld. a feletted lévő hsz:)

egyébként persze. putyin szarban van, mert megkaphatja a krímet, de akkor ukrajna meg nato-tag lesz. kell nekik, hogy 500 km-re moszkvától legyen a nato határa? nagyon nem....

kell nekik vízumkényszer az eu-ba és usa-ba? nagyon nem.

kell kereskedelmi embargó? nagyon nem.

putyin először az olimpiával csinált magából hülyét. aztán jött a (feltehetően) nyugat pénzelte puccs volt ukrajnában. napokig csak lesett hogy az egész világ rajta röhög. és ezt már nem tűrhette, hiszen ő putyin. most meg szóltak neki, hogy csak a képeken lehet 1.90 magas, és álljon szépen a tornasor végére.

majd most meglátjuk, mennyit duzzog.

inkább azon érdemes elgondolkozni, hogy ezek után a nyugat hagyni fogja-e, hogy az EU széle felé egy felcsúti derék legény orosz szólamokat hangoztasson meg orosz atomot akarjon telepíteni. fogadunk?

dávidf 2014.03.06. 14:25:45

A kommentek tökéletesen megmutatják, hogy Magyarország népe Kádár kézből etetett tudatlan korlátolt népe. Félelmetes.

"hanyatló Nyugat"
"morális hanyatlás"
"erős orosz gazdaság"

Gratulálok.

Ideje világot látni, mert belefulladunk a saját sötétségünkbe.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.03.06. 14:26:46

@grani: "Azt sem kell elfelejteni, hogy Oroszország romokból jött vissza a II. vh után."

Bezzeg Németország!

molnibalage 2014.03.06. 14:27:09

@Doomhammer: Viccnek jó vagy ember, de másra nemigen...

grani 2014.03.06. 14:28:22

@rajcsányi.gellért (ergé): Bezzeg Marshall segély, amit helyettünk is felvettek és soha nem adták vissza!!!!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.03.06. 14:30:14

@grani: nem is tudom, ki tiltotta meg nekünk, hogy felvegyük a felajánlott Marshall-segélyt, oh wait a minute...

molnibalage 2014.03.06. 14:32:09

@Doomhammer: A hülyeség csúcsa egy 40 éves elavult angol légvédelmi rendszerrel érvelni. A jelenleg elterjedt jenki AEGIS rensdzer és az általad említett rendszer között kb. akkora eltérés van, mint a Ford T modell és egy mai luxusautó között de inkább nagyobb...

Érdkes, hogy ezt a szemléletet az orosz légvédelmi rakétarendszerekre valahogy nem alkalmazod. Bocs, de HT téren úgy látom, hogy te a pojáca szint alatt vagy. Sokkal..

Stabilo 2014.03.06. 14:32:15

@Nagy László 0: Ez politika. Putyin népszerűbb mint valaha Oroszországban és neki ez az egyik legfontosabb.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 14:33:40

@Virág et.: A szaporodási rátája irdatlanul magas volt annak a két és félmilliónak, olyannyira, hogy becslések szerint most is a legnagyobb az angolszász hozzájárulás az amerikai fehér génállományhoz. (Még írek nélkül is.)

A második világháború idején alig érkeztek bevándorlók (1924-65 között általában sem nagyon), és azt se felejtsd el, hogy az 1880 utáni bevándorlási hullám mekkora társadalmi problémákat és feszültségeket okozott, amik csak a bevándorlásmentes közel fél évszázad oldott fel, vagy legalábbis enyhített erősen. És akkor még arról nem is beszéltem, hogy pl. Lengyelország mennyivel jobban hasonlított kulturálisan Angliára (pl. szabad nemesek választásán alapuló köztársaság volt a kora újkorban már), mint Mexikó.

És akkor még a rassz kérdéséről nem is beszéltünk.

@Nagy László 0: A NATO mindenhogyan Oroszország nyugati határáig ér, Észtországot tekintve már most is, de Timosenko hatalomrajutása után már Ukrajna csatlakozása is borítékolható volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 14:33:51

@molnibalage:
Es te, te mit tudsz a fejlett haditechnikarol, kulonos tekintettel a hordozokotelekek ellen hatasos modszerekrol? Semmit, ez a helyzet. Dobalozol olyan roviditesekkel, hogy CSG, mikozben osszes katonai ismeretedet a Call of Duty aktualis verziojabol szerezted.

Igazam van vagy igazam van?

Globetrotter2014 2014.03.06. 14:34:09

Ez egy nagyon korrekt poszt. Kevés címoldara érdemesebb posztot olvastam.

A számok kegyetlenek, a cikkben pedig ott van pár apróság, ami nemhogy árnyalná de még erősíti őket.

De hát a nyakas magyart a tények ritkán zavarták.

grani 2014.03.06. 14:37:43

@rajcsányi.gellért (ergé): Ja ja... Összemosni a SZU-t és Oroszországot. Ébresztő, a SZU halott....
Egyébként a rendszerváltozás után mintha az USA kérte volna az érintett országokat, hogy illene kamatostul megadni, a "barátaink" meg ugye azt mondták, hogy kár beléjük....
Azt sem értem, miért azt a nyugatot majmoljuk, amely jó pár évszázadon keresztül folyamatosan támadott, lehetőleg hátba, gyarmati sorba taszított stb. Mondjuk most is azt teszik...
Na mentem, nem érdekel tovább ez a blog.

Netuddki. 2014.03.06. 14:38:32

Mi van, kinyitott a homokozó? Utoljára óvodás korunkban ment az izmozás, hogy a ruszki nyomja le az amcsit vagy fordítva. Ha van egy kis eszetek akkor annak szurkoltok ne kapjanak össze mert akkor itt qrva világ lesz. Igen, itt is B+! A magyar balfasz politikusok meg általában mindig a rosszabbik oldalra szoktak állni. De nem baj, én nem lennék ellene ha Ausztriához csatolnának bennünket itt a nyugati végen. Persze ha egyáltalán megérném...

Szelid sunmalac 2014.03.06. 14:40:13

@Stabilo: Mostanaban sok helyrol hallom, hogy a Krim sosem volt Ukrajna resze, meg tortenelmileg Oroszorszaghoz tartozott stb. Ezt hozzak fel ervkent arra, hogy miert kell kurva mindegy legyen azUkranoknak, es kulonben is.
Nos,
-tortenelmileg Magyarorszag a Szovjetuniohoz tartozott (kvazi az oroszokhoz)
- tortenelmileg Magyarorszag a harmadik birodalomhoz, vagyis a nemetkhez tartozott
- tortenelmileg Karpatalja, Romania jokora resze, Felvidek, Vajdasag Magyarorszaghoz tartoztak
- tortenelmileg Magyarorszag az osztrakokhoz tartozott
- tortenelmileg Magyarorszag a torokokhoz tartozott
- tortenelmileg a Dunanatul Romahoz, vagyis a mostani olaszokhoz tartozott
- tortenelmileg Magyarorszag nem is volt itten sosem.

de,
- tortenelmileg India angol, az USA angol, vagy meginkabb indian, Afrika europai, Egyiptom olasz stb.

Hagyjuk mar ezt a faszsagot! Hivatalosan a Krimi felsziget Ukrajna resze, az oroszok onkent atadtak. Punktum.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.06. 14:41:11

@rajcsányi.gellért (ergé): Oroszország, mint terjeszkedő birodalom orosz és szovjet korában egyaránt tipikus nyugati know-how-val üzemelt. A nyugati ballib értelmiség kedvenc hőse az a Nagy Péter, aki még a szakálldivatot is görcsösen másolni igyekezett és aki nyugati protestáns államegyházak mintájára államosította az orosz ortodox egyházat, eltörölve az állam és egyház különválasztott voltának addigi orosz modelljét. A bolsevik rezsimnek pedig ideológiai-szervezeti gyökerei mind Nyugat-európában vannak, káderanyagát meg nem kell ragozni, honnan származott.
A 49-ben nálunk is beavaztozó orosz cári sereg tábornoki karában hemzsegtek a német nevek, ahogy egy időben a pétervári luxuskurvákat "vengerkáknak" hívták (pesti zsidó nők lévén), az a birodalom a hagyományos Nyugatnak egy olyan keleti terjeszkedő frontierje volt, amilyen nyugati frontierje az USA... A német tábornokok úgy irányították az orosz seregben a csecsenek lemészárlását, ahogy nemegy német, svájci, francia, netán magyar, vagy lengyel tiszt vehetett részt a US Army indiánmészárlásaiban.

Stabilo 2014.03.06. 14:43:53

Azért az is vicces, hogy mindenki arról beszél, hogy melyik országnak mekkora a hadereje, mintha ez számítana jelen helyzetben.
Egyelőre még egyetlen orosznak sem lett zárolva bankszámlája...
Egyelőre még az oroszok egy cseppel sem küldenek kevesebb gázt az Unióba mint eddig...
Egyelőre az Unió még egyetlen egy szankciót nem érvényesített Oroszország ellen, ahogy az Államok sem.
Csupa ilyen-olyan bármikor felújítható egyezségek lettek leállítva, de egyelőre mi magyarok komolyabb gazdasági szankciókat kaptunk az EU-tól az elmúlt 2 évben, mint most az oroszok...
Ugye senki nem gondolja, hogy ezeket elnézve az amerikai harcolni küldik oda azt a repülőgép hordozót? :)

molnibalage 2014.03.06. 14:44:22

@Doomhammer: Nem játszottam FPS-sel 2005 januárja óta. A BiA első része volt az utolsó.

És, ha játszanék. A linkelt anyagaim miről árulkodnak...?

Inkébb kussoltál volna balfasz.

Medgar 2014.03.06. 14:44:34

@Stabilo: Nem kicsit vagy szűk látókörű. A nyugati hatalmak néhány óra alatt térde raknák az oroszokat, sőt az amerikai egymaguk is.

Ahogy Irakot és Afganisztánt is. Azért az európai nagyvárosokat még lenne idejük rendesen megszórni... Vagy esetleg jönne a nem hagyományos hadviselés az EU és az USA területén.

Nem véletlen, hogy az EU kizárta a katonai konfliktus lehetőségét.

Bónuszként két grafikon amiről a mandiner "véletlenül" elfeledkezett:
hu.tradingeconomics.com/russia/government-debt-to-gdp

hu.tradingeconomics.com/united-states/government-debt-to-gdp

Szelid sunmalac 2014.03.06. 14:45:15

@Stabilo: Addig orulj, amig egyelore nincs mas, csak izmozas. Mint az allatvilagban is, a harc az utolso megoldas, ha el lehet kerulni izmozassal, akkor inkabb azt.

Mekk Meister 2014.03.06. 14:46:23

Szerintem az egész felhajtásban ott rejlik a sorok között, hogy Kínával szemben kell már az erőket átcsoportosítani az Egyesült Államoknak, hogy fékezzék egy kicsit az emancipálódását, vagyis növeljék azt a pár évtizedet, mire letolja az USA-t. Ehhez viszont egy beszorított, helyén kezelt (vagyis a katonai erőn kívül nem nagyhatalom) Oroszország kell, ami nem köphet nagyot a levesbe. Ezért az EU-USA-Oroszország összehasonlításhoz Kínát is oda raknám, más lenne a kép...

Stabilo 2014.03.06. 14:46:45

@Szelid sunmalac: Én meg azt gondolom, ideje lenni felnőni és figyelembe venni az ott élő emberek véleményét is...
Persze semmiképpen nem ilyen formában kellene ennek történnie, de jó lenne ha egyszer eljutnánk oda, hogy maga az ember fontosabb lenne, mint egy térképész által megrajzolt vonal...

Nagy László 0 2014.03.06. 14:47:39

@Doomhammer: nincs igazad, de mivel a körülötted lévők bólogatnak és a vezér fizet a kommentekért, azt hiszel amit akarsz. bárki tud egy vonatnyi nyugdíjast, aki ütemre bólogat egy-egy bözsiért. de ettől még a vélemények nem lesznek tények.

Stabilo 2014.03.06. 14:48:57

@Medgar: A térdre rakás nem azt jelenti, hogy földig bombázzák őket. Oroszország nem Irak, Putyin nem Huszein.

Mekk Meister 2014.03.06. 14:48:58

@Nagy László 0: Az EU magasról tesz Paksra, hidd el! Ez csak az itthoni folyton megfelelni akarók lózungja, hogy most aztán az EU minden percében a felcsúti vajdával meg a reaktorával foglalkozik.

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 14:51:04

@Yossarian1:

Az elkobzás és zárolás tényleg nem ugyanaz.
A tulajdonjog végleges megszüntetése illetve feltételes megszüntetése.
A kapitalizmus alapértéke a tulajdonjog. Azért mostam egybe részben, mert a zárolt vagyonok tulajdonosai ellen jelenleg még semmiféle végzés nincs. A tegnapi hírek fényében most éppen azt sem tudni, hogy ki lövetett civilekre a Majdanon.

Janukovics luxusába már betekinthettünk neten. A Timosenko vagy mittudoménki más luxusába miért nem ? Az arany kotyókefe önmagában miért is meglepő? A keleti vezető (nyíltan despota - látszatra demokrata) fizikai aranyban harácsol, a nyugati vezető (nyíltan demokrata - látszatra despota)
technikailag fejlettebb módon pl. aranykötvényben.

"A szibériai táborok és Guantanamó közé egyenlőség jelet tenni minimum érdekes"

Miért érdekes?
Ha két ember(csoport) szenvedésének egyenlőséget megkérdőjelezném akkor az emberek egyenlőségét kérdőjelezném meg - ami ugye a polgári liberalizmus alapértéke.

Az orosz birodalom a SZU megreccsenése óta például nem indított látszatérvek alapján kegyetlen háborúkat.
Azt most az USA tudja megtenni - legutóbb Irakban.

Egyik kutya másik eb.

Medgar 2014.03.06. 14:51:12

@Stabilo: Egész pontosan mit jelent a térdre rakás? Gondolod, ha bármilyen formában támadás éri a nato részéről az orosz erőket, akkor mosolyogva letérdelnek?

Nagy László 0 2014.03.06. 14:52:18

@Mekk Meister: önmagában magyarország valószínű kevéssé érdekli az eu-t.

de, a vajda elmúlt néhány éves ámokfutása azért a keleti blokkban néhány országban már felvetett olyan gondolatokat, amik nem biztos, hogy a nyugati országok érdekeit szolgálják.

magyarul: jó lenne, ha nem üvöltözne valaki a tömött szobában egyfolytában arról, hogy mennyire jó kint. mert a végén még mindenki kimegy, és vége a bulinak.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 14:54:22

@Stabilo: Oh igen. Ebben egyetertunk. Szep lenne. Akarcsak az, hogy ne legyen tobb ehezes, jarvanyok, es mindenki egyenlo legyen a vilagon.
Mellesleg ez itt megintcsak vakvagany, ugyanis "tortenelmileg" nem oroszok laktak ott, hanem pl. tatarok, akiket az oroszok kedvesen kitessekeltek onnan. Igaz, tobbseguk nem erkezett meg sehova.
Cserebe telepitettek oda oroszokat.
Viszont ha most megnezed mondjuk Erdelyt, vagy csak a hatarkozelben mondjuk Szatmarnemetit, akkor per pillanat mar joval tobb roman el ott, mint magyar. Ugyanis komplett falvakat huztak fel a kornyeken, a varosba pedig romanokat telepitettek.
Igy tehat ha valoban ragaszkodsz a meglatasodhoz es nem akarsz nyivanvalo kettosmercet alkalmazni, akkor Magyarorszagnak az egvilagon semmi koze nincs Erdelyhez.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 15:07:33

@molnibalage:
"A linkelt anyagaim miről árulkodnak...?

Inkébb kussoltál volna balfasz. "

Hogy ez a megjegyzesed mirol arulkodik?
Azt inkabb megtartom magamnak.

Te ugye nagyon profi vagy "HT"-ban, kulonosen a haditengereszettel kapcsolatos ismeretekben?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.03.06. 15:08:52

@grani: " Összemosni a SZU-t és Oroszországot. Ébresztő, a SZU halott...."

Ja, nem is a szovjet KGB-ből jött Oroszország mai tartós elnöke...

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 15:09:14

nembaj, sokat nem veszítünk, moszkvába is lehet menni szobalánynak, feketemosónak...

molnibalage 2014.03.06. 15:10:20

@Doomhammer: Légierő és légvédelem terén több, mint otthonosan mozgok, de haditengerészet terén sem jövök azért annyira zavarba.

A te kommentjeid vérgázosak. 16 évesen többet tudtam a témában, mint amit a te kommentjeid itten mutatnak...

Tibkel 2014.03.06. 15:11:09

Kitűnő poszt, végre!
Amúgy nem zavar senkit, hogy az egyik legolvasottabb hazai hírportál címlapján (Index) 24 órája egy gusztustalan putyini hazugság virít a kievi tüntetők állítólagos "önlövetéséről"?
Mindig ez a bolsi taktika: pár napig pártatlannak látszani, aztán hazudni ezerrel!
Magyarként kezdem magam szégyellni az ilyen hazug bolsevikok miatt!

Kim Jong il 2014.03.06. 15:11:42

Vajon, az allamadossagok, meg az aranytartalekok miert lettek kifelejtve?

Esetleg meg a felfedezett foldgaz es olaj vagyon merete is erdekes lenne.

Ez az egesz igy bullshit.
Siman beirhattatok volna, hogy az angol anyanyelvuek szama es aranya is sokkal nagyobb mint a ruszkiknal. :D

Idiotak.

vargánya 2014.03.06. 15:12:23

Az eddigi - vehemensen oroszellenes - hozzászólók figyelmébe ajánlom a "fotelkalandor.blog.hu" által márc. 4.-én felvetett szempontokat, forgatókönyveket, térképeket, hogy a kockázatmentes indulatok helyett szakmai, reálpolitikai szempontok is helyet kapjanak.

Medgar 2014.03.06. 15:12:29

@Stabilo: A kedvedért és a (mandiner kedvéért) megnéztem a 2013-as adatokat:

Az orosz haderő a 2. legerősebb az index szerint:
index.hu/tech/2013/06/22/melyik_a_vilag_legerosebb_hadserege/

És az adatok:

Teljes személyi állomány: 3 037 000 fő
ebből 1 037 000 aktív.
Tartalék: 1 500 000 fő

Szárazföldi eszközök: 33 000 db ebből harckocsi 19 000
Légvédelem: 3186 rv komplexum
Ágyúk, tarackok, aknavetők: 30 000 db
Önjáró lövegek: 6 010 db
Nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerek: 1000 db
Repülők, helikopterek: 3 800 db

Hadi tengerészet:
12 db nukleáris hajtóműves rakétahordozó tengeralattjáró (Delta III-IV., Typhoon)
40 db tengeralattjáró (vadász-tengeralattjárók)
1 db repülőgép-hordozó (Kuznyecov) (további négy most épül)
7 db cirkáló
14 db romboló
10 db fregatt
88 db járőrhajó
60 db aknakereső/rakó hajó
22 db deszant hajó
436 db vegyes feladatú hajó

Jelen pillanatban az oroszok képesek csapást mérni az USA szárazföldi területeire, ez még nem történt meg amerika fennállása óta.

Nagy László 0 2014.03.06. 15:13:18

@Siri Keeton: csodás, de ez jelenleg nincs kész és nincs az oroszoknál.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:14:09

@Emmanuel Goldstein: Igen, csak ott nem elsz meg belole.

_most_ 2014.03.06. 15:14:24

egyetértek, gusztustalan, amit a magyar jobboldal művel az oroszok seggnyalása terén, értem én, hogy nem szeretik USA-t, meg Európát, de azért ennyire gerinctelenül nyalni azoknak, akik negyven évig megszállva tartották az országot, az még tőlük is visszataszító.

laci_52 2014.03.06. 15:14:58

A grafikonok valóban imponálóak, de az is tény, hogy ha egyszer egy hideg tél(lesz még olyan!) közepén az oroszok elzárják a gázcsapot, akkor mi megfagyunk.

Szúnyog 2014.03.06. 15:15:30

A cikk legnagyobb baja az, hogy a szerző ostobán áll a sztereotíp szemlélet talaján.
Nem arról van, hogy valaki az oroszokat akarja. Arról van szó, hogy '89-ben megegyeztek, kinek mi az érdekszférája. Ezt az oroszok sose rúgták fel, az amerikaiak többször is.
Most odáig pofátlankodik a cionista vezetésű nyugat, hogy még Ukrajnába is betelepedne, ennek érdekében csinált egy puccsot.
Ha valaki fenyegeti itt a békét, akkor az az álszent cionista nyugat.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 15:15:43

@Nagy László 0: A paksi erőmű sincs kész, és az meg nem is lesz az oroszoknál soha.

levento 2014.03.06. 15:15:48

Itt mindenki a ruszkikat vagy az amcsikat szopkodja(tisztelet a kivétel),had kúrják egymás valagát szét!!Az EUnak,meg leginkább nekünk középen kellene lavírozni,és elhatárolódni minden katonai akciótól,és ha kell kilépni a NATOból!Csak is így tudnánk túlélni egy nagyobb katonai konfliktust a mi kis Kárpát medencékben!A sok nagymenő meg lője egymást halomra!Nem kellene megint a szopót fasz rossz oldalán állni,mint azt eddig is tettük!Kinek hiányzik egy Trianon 2.0!!!!!!

xxiv 2014.03.06. 15:15:59

@molnibalage: csak szólok mielőtt teljesen felhúzod magad, Doomhammer viccezik.

♔bаtyu♔ 2014.03.06. 15:16:44

Nem arról van szó, hogy Putyin istencsászár lenne, hanem "csak" arról, hogy ezt a balhét az EU és az USA robbantotta ki.

A képmutatás pedig nyilván nem tetszik a többségnek akkor sem, ha az az EU és az USA.

HunMag 2014.03.06. 15:17:02

rajcsányigellért: az nem baj, ha valaki ennyire hülye mint te, de azért tájékozódhatna, na nem a 89 előtti újságokból, hanem a való életből....

amit te oldschool technikának tartasz, az nagyon régen, 25 évvel ezelőtt volt, mielőtt hülyeségeket írsz, tájékozódj !!!

most az emberanyagról ne is beszéljünk, az orosz katona tűrési, nélkülözési képességéről, akik olyan körülmények közt is harcolnak, amikor az amerikai operettkatona már lázad...

de azon elgondolkodhatnál, ha volna mivel, hogy a jugoszláv háború idején miért nem mertek az amerikaiak szárazföldi harcokat kezdeményezni, valahogy nagyon nem kívánták a szerbeket közelebbről megismerni...

az amerikaiak csak a kecskeb...ó arabokkal mertek vagánykodni, ott nagy pofájuk volt, de a II. világháború óta mindig csak vesztesként kullognak el, lásd Korea, Vietnam, Afganisztán...

Szúnyog 2014.03.06. 15:17:04

@_most_: a blogszféra egyik legbutább figurája vagy, sosem látsz ki a képernyőd mögül, bármiről van szó, nyomod a napi frázisokat.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:18:29

@levento: Mert ha nem hatarolodunk el, mi lesz? Epitunk egy hidat? Vagy majd jol megtisztitjuk a vizet?
Szerinted ki nem szarja le, hogy Magyarorszag katonailag benne van-e egyaltalan a NATO-ban?

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:19:17

@♔bаtyu♔: Szerintem meg a zsidok, leginkabb Soros es a kulfoldi komcsik segitsegevel.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.06. 15:19:40

@Nagy László 0: 1.Egy atomhatalmat nem szokás megtámadni, legalábbis nem konvencionális módon
2. Nem vagyok benne biztos hogy a G.W., elbírna az orosz légvédelmi rendszerrel,amely már alacsonyan szálló robotrepülőgépek megsemmisítésére is képes. Az USA a korábbi évtizedekben olyan országok ellen viselt hadat, mint Irak, Szerbia, Líbia, amelyek jórészt elavult szovjet technológiával rendelkeztek. Az elmúlt 10-15 évben rendkívül sok fejlesztést hajtottak végre az orosz haderőn belül. Van pl. saját 5. generációs vadászgépük, teljesen új fejlesztésű légvédelmi rendszerük.

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 15:20:11

@Szelid sunmalac: akkor miért is a bevándorlók csinálják?

deruyter 2014.03.06. 15:20:16

Biztos nagyon jó hely lehet az az Oroszország. Ezért is költözik el onnan, aki már elég pénzt összelopott. Ezért is van annyi kib* sok alkoholista, ezért is fogy komoly tempóban a népessége. Ezért is lehet, hogy mindig ugyanaz az elnök és kormányzó párt. Ezért is van, hogy kib* nagy a korrupció. Ezért is van, hogy az oligarchái a szó szerinti kommunizmus zéró vállalkozói rétegéből a mienkénél is sokkal gyorsabban és sokkal gazdagabbra harácsolták magukat. Ezért is van, hogy a gazdasági növekedés, ha van, szinte csak a nyersanyag kitermelő iparra alapozódik. stb. stb.
Lehet, hogy külön külön vannak nagyon kedves orosz emberek, de bizony nagy tömegben ugyanolyan barmok, mint régen. És nem érdekel, hogy van "balsoj " balett, meg puskin, stb. - megjegyzem egy 140 milliós országnak illik is kitermelni legalább néhány értelmiségit, művészt - de ne legyen már etalon. Pláne, hogy 25 év még utáltuk őket mint a szart. Ne gondolja senki, hogy egy társadalom a lelke mélyén levő torzulásait csak úgy levedli magáról. Pl, nekünk sem sikerült.
Az más kérdés, hogy a NATO-val összehasonlítva gyengébb haderejével egy konfliktusban természetesen nagy pusztítást tudna végezni. Ezzel azonban hódítani, elfoglalni nem lehet, csak sajátját megvédeni, a máséban minél nagyobb kárt okozni. Ha csecsenfölddel csak iszonyú áldozatok révén tudtak megbírkózni, vajon mit kezdenének, több százezer vagy millió ukránnal... Szerintem ők is hallottak már az IRA-ról pl.

fepe 2014.03.06. 15:20:54

@sztrelnyikov: Hahaha... Örülök, hogy rájöttél, hogy mekkora baromságot írtál eredetileg.

Nagy László 0 2014.03.06. 15:22:57

@A megvalósult amerikai ólom..: a délkelet-európai országokat írtam a haderejükkel együtt, nem az oroszokat.

aztán, mint lejjebb írtam, az amcsi anyahajó csak pr. nyilván nem érdekük háborúzni.

ezt a szuper orosz haditechnikát meg hagyjuk már. biztos hogy fejlődtek, biztos, hogy szuper dolgaik vannak, de most komolyan gondolja bárki, hogy van bármi esélyük az EU és az USA ellen?

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:25:38

@Emmanuel Goldstein: Mert van mas munka is, amit a helyiek szivesebben csinalnak. De ettol meg a mosogato is megel.
Nem ertem, mit nem ertesz. Nemetorszagban is megel a takarito is, meg a vezerigazgato is. De valakinek kell igazgatni, valakinek meg takaritani is. Nem lehet mindenki takarito, meg igazgato sem. Ezert aztan ertelmezhetetlen miert jossz a takaritassal, vagy mosogatassal.

Yossarian1 2014.03.06. 15:26:15

@FoersteAndreTredjeMann:
" Az arany kotyókefe önmagában miért is meglepő? A keleti vezető (nyíltan despota - látszatra demokrata) fizikai aranyban harácsol, a nyugati vezető (nyíltan demokrata - látszatra despota)
technikailag fejlettebb módon pl. aranykötvényben."

Azért majd ha ráérsz keress rá a riportra amit egy orosz újság (vagy tv) csinált.
Soha nem fogsz tudni arról meggyőzni,hogy egy keleti despota és egy nyugati vezető között a "a technikailag fejletebb módok"használata a különbség és csak remélni tudom te sem gondolod komolyan.
(Ez persze nem azt jelenti,hogy az egyik jobb vagy rosszabb ember lenne, hanem azt hogy ekkora a különbség a nyugati demorácia és keleti despotizmus között)

Szibéria és Guantanamó közötti különbség nem minőségi hanem mennyiségi.

Irak vagy Afganisztán megtámadása maximálisan elítélendő.

Grúzia, Csecsenföld stb.
Biztos,hogy nem indítottak háborúkat?

S=klogW 2014.03.06. 15:28:19

@rajcsányi.gellért (ergé):

Meg kellene már értenie a sok hülye ilyen-olyan libsinek, hogy

a szovjet múlt Oroszországban nem egy idegen megszálló hatalmat vagy annak csatlósát jelenti.

levento 2014.03.06. 15:30:40

@Szelid sunmalac: Látom te örülnél egy kis csihi-puhinak te kis G.I sünmalac!!!

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 15:32:22

@Szelid sunmalac: tányérmosiból tucc kecót bérelni, vagy inkább szobát? napi megélhetésre elég? kicsit félre is tucc tenni belőle, h utána idehaza vehess egy újépítésű lakást és családot alapíts?

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:34:09

@levento: Ezt nem tudom mibol szurted le! En csak azt mondtam, hogy Magyarorszag sulytalan az egesz temaban. Nekunk legfeljebb kurva kellemetlen lehet, hogy tetszik-nem teszik, mar allunk az egyik oldalon, es ha amasik oldal mellett allunk ki, akkor bizony jogosan cibaljak majd meg a fulunk. Ezt egyebkent pont mondjuk a csordakent begeto fideszeseknek kene megerteni. Olyan ez, mint a partfegyelem.

De haborut? Isten ments! Az meg soha senkinek nem volt jo, az USA-t kiveve, aki mindig csak mas foldjen haboruzott.

molnibalage 2014.03.06. 15:34:36

@Medgar: Bárki aki indexről haditechnikát linkel, azt körberöhögöm... Még egyetlen szinte megközelítően pontos írás sem volt, amit ők készítettek volna a témában. Kevéséb visszafogottan, többnyire irgalmatlan baromásgokat írnak.

kvadrillio 2014.03.06. 15:36:17

Vagyim Ferszovics
Tegnap, 11:17
Kerry a Krímbe való behatolásról és az iráni háborúról
Kerry a Krímbe való behatolásról és az iráni háborúról

Fotó: EPA

Az Egyesült Államok külügyminisztere „pimasz agressziónak” nevezte a Krímben levő orosz bázisok megerősítését. Ezt megelőzően pedig utalt arra, hogy a Pentagon folytatja az előkészületeket az Irán elleni támadásra.

Nem lehet saját érdekek védelmében kiagyalt ürüggyel betörni egy másik országba” – jelentette ki John Kerry az NBC-nek adott interjújában. Ez nem annak a beismerése volt, hogy a fals ürügyekkel indított értelmetlen „keleti kampányok” nem megfelelő módszerei ezernyi amerikai polgár életét követelték a távoli országokban. Az amerikai külügyminiszter nem búslakodott azon az amerikai betöréseket követően az adott országokban a békés lakosok százezrei pusztultak el, a menekültek száma pedig milliókra tehető. Kerry nem fejezte ki sajnálatát az iraki és az afganisztáni háborúra költött dollárbilliók miatt.

A „pimasz agresszió” megfogalmazás azokra az akciókra vonatkozott, amelyeket az orosz Fekete-tengeri Flotta tett – egyetlen puskalövés nélkül – a Krímben levő katonai bázisok körül a védelem megszilárdítására és a rend fenntartására.

Nem titok, hogy az amerikai külügyminiszter rendszeresen ad sajátos értékelést a gyorsan változó nemzetközi helyzetről. Az amerikai elemzők szerint, Kerry a Fehér Ház szócsöve,é s csak azt teljesíti, amit neki mondanak. Ezt a tulajdonságot nagyra értékelik Washingtonban. „ Ő mindig tartani fogja magát az előre megírt forgatókönyvhöz”. Az „ukrán”forgatókönyvben pedig az van írva, hogy Oroszország betört Ukrajnába. Kerry pedig mindaddig ezt fogja állítani, amíg a forgatókönyv nem változik.

Ezt a furcsaságát már korábban, Kerry külügyminiszteri kinevezése előtt is – 2011-ben - észrevette Bret Stephens (Wall Streat Journal): „A rendszer elleni március 16-i első tömeges tüntetést követő napon John Kerry kijelentette, hogy Aszad tartja a szavát, és velem nagyon nemesen viselkedett”. Később Washingtonba visszatérve Kerry „Jó barátnak” nevezte Aszadot. De már 2013. szeptember 2-án más szöveget kap, és a „jó barátot” Hitlerhez és Szaddam Husszeinhez hasonlítja.

Nemrégiben ugyancsak volt egy furcsa dolog. A világközösség tudja, hogy Iránnal sikerült áttörést elérni a nukleáris problematikában. De Kerry a múlt héten ismét sajátos látásmódról tett bizonyságot. „Mi kezdeményeztük és erőfeszítéseket tettünk a törekvésekben, hogy mielőtt megkezdődne a háború, tisztázzuk, van-e lehetőség a békés megoldásra”. Maguk az amerikaiak sem értették: arról beszél, hogy tervezik a háborút, vagy nem vette észre, hogy megváltozott a helyzet?!

Egy diplomata számára azonban különösen veszélyes, ha azt látja, amit akar, és nem azt, ami a valóságban van.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:37:22

@Emmanuel Goldstein: A valasz igen. De nem en, tehat ne ram vetitsd a hulyesegeket. Ismeroseim viszont siman. En koszonom, jol megvagyok. Van otthon is "kecom" ketto is, nyaralo is, itt is berlek egyet, meg fizet egyet a ceg is, felretenni is tudok valamennyit es csalad is van, tehat en nem vagyok relevans ebben a kerdesben.

Medgar 2014.03.06. 15:39:37

@molnibalage: Tehát a mandiner hitelesebb forrás?

Spiro 2014.03.06. 15:40:57

Nekem teljesen mindegy, ki nyeri a f*sz összemérő versenyt, de ha már ennyit gugliztál kitérhettél volna arra is, hogy az USA adósságállomány >17.000 MRD USD (> a GDP 101%-a, és nő), míg az Orosz 56 MRD USD (~= GDP 8%-a és eddig csökkent, illetve most stagnál, és óriási aranytartalékkal rendelkeznek).

Az oroszok ráadásul elég sok nyersanyagban, energiahordozóban export világelsők, mígy az USA import világelső.

kvadrillio 2014.03.06. 15:41:43

"Torkig vagyok azzal az egyre terjedő itthoni közvélekedéssel, mely szerint a hanyatló Nyugatot, amerikástul és európai unióstól lassan megelőzi, kiüti, lenyeli, legyőzi, lehagyja a putyini Oroszország. "

...hmmm.....lehet, hogy torkig vagy, de !!!!!!... KIJAFASZT ÉRDEKEL MAJD EZ A SOK STATISZTIKAI MACHINÁCIÓ AKKOR, AMIKOR EGY ESETLEGES ATOMHÁBORÚ UTÁN 1 /EGY/ DB SKORPIÓ MARAD CSAK ÉLETBEN ?????? HE ??? :o)

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 15:45:37

@Szelid sunmalac: nem szoktam személyeskedni, ennél sokkal kifinomultabb troll vok...
szóval, ha valaki egy szegényebb országból elmegy egy gazdagabb (város-)államba a saját szociális státuszánál alantasabb munkára, az belátható időn belül hazatérve valamivel jobb körülmények közé kerül.
moszkva egy marhagazdag város és ha így mennek a világ dolgai, hamarosan már nem engednek minket londonba :)

hacsaturján 2014.03.06. 15:45:58

tessenek mondani, hogyé aggyák a szaratov fridzsidert az arbaton? (öreganyám mán fönt ül a szuzuki tetejin)

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:46:57

@Spiro: Igen. De mint a tobbi, ez sem fekete-feher. Ugyanis az oroszok az exportbol elnek. es rohadt mindegy mennyi nyersanyaguk van, ha nem veszik meg toluk. Azonkivul az egesz kereskedelem es nyereseg egy szuk csoportnal csapodik le, amibol a nepesseg egy arva kanyit sem lat. Mit gondolsz, a kommunizmus eszmeje hogyan tudott elterjedni? Miert nyirtak ki a cari csaladot? Hat most ugyanaz a helyzet, csak pepitaban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.06. 15:47:12

@ZF2: Egy szuronyos magyar katona is felért anno 100 rágógumizó, elpuhult jenkivel... nem újkeletű a Nyugat becsmérlése.

OK, azóta a férfiasság-élményt a félmeztelen tigrisvadász-elnökök iránti fülledt rajongás szolgáltatja. Ez van.

Egyallampolgar 2014.03.06. 15:47:32

Micsoda semmirekellő poszt ez?

Kit akar ez győzködni?

Az elvtelen senkiháziaknak akik itthon most nácik többnyire csak a mese számít!! A tények sosem. Bolsevik diktatúra rossz, náci Németo. jó. Zsidóüldözés sosem volt.
Ez ma treni! Putyin pedig egy nemzeties maffiózó aki lábbal tiporja az emberi jogokat (liberalizmus). Ezért szeretik itthon is azok akik lábbal szeretnék tiporni az emberi jogokat.
A módszerekben ezek a szemét alakok sosem válogatnának. "Lámpavasra minden cigányt akkor majd megtanulják a zsidók!" Ismerős?

Hát Putyin sem nagyon válogat. Ez itthon vonzó.

"csak van oka annak, hogy ha valaki itthonról egy jobb élet, több perspektíva reményében külföldre indul, akkor Bécs, és nem Kurszk felé veszi az irányt."

Ez meg mi?? A hazai náci söpredék még soha nem próbált szerencsét sehol. Mert ostoba, nem beszél nyelvet, nem nyitott semmiféle új látásmód felé.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:48:59

@Emmanuel Goldstein: Nem, nem. Moszkva egy marha DRAGA varos, de korantsem gazdag. Az igaz, hogy az osszes gazdag jobbara Szentpetervarott es Moszkvaban tomorul, de ebbol a szempontbol kar osszemosni Oroszorszaggal. Raadasul a mosogato Moszkvaban pont ezert nem tud megelni, mert annyira draga, es a mosogatok ott nem keresnek annyit sem, hogy szobat bereljenek.

Tomycat 2014.03.06. 15:49:55

Napoleon es Hitler is a grafikak alapjan dontott az oroszok megtamadasarol. Szoval ennyit errol.

baliY 2014.03.06. 15:50:22

@Doomhammer: Még ha így is lenne: azok a gépek nem jutnak el odaáig hogy fordulgassanak az f16-osok körül:) Nézz csak utána.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.06. 15:53:02

@rajcsányi.gellért (ergé): Felétek járja a pártállami múltról, ugye, hogy nem az a lényeg, honnan jött, hanem hogy hová tart? :-P

vajdasagi 2014.03.06. 15:53:15

@Urfang: Ennél jobban nem lehet ezt elmondani. +1 :-)
Mindenki jól teszi, ha visszamegy és elolvassa ezt a kommentet.

liebend 2014.03.06. 15:53:38

Jó írás, mert releváns adatokat közölsz. Szerintem kevesen vannak, akik oroszpártiak, én sem azt mondom, hogy Oroszország a király, de vannak geopolitikai területek, ahol megkerülhetetlenek. És most pont egy ilyen területen probálkozott az (atlantista kötődésű) EU, úgy hogy tudnia kellett, hogy valamilyen fokú és veszélyes kényszerhelyzetbe hozza a ruszkikat. Ez nem egy totális háború, ahol mindent tarolnak az összehasonlítható mutatók, hanem kihívás és válasz konfliktushelyzet. ami az Ázsiába való "áttolást" illeti, az hogy az oroszok antidemokratikusak ill. autoriterek, még nem azt jelenti hogy ne lehetne (rész)igazságuk valamiben. Az sem baj továbbá, ha üzletelünk velük jobban, mint eddig (a nyugatiak is ezt teszik általában). Ezt a konfliktust nyugaton gerjesztik, valószínűleg azért, hogy az EU ne tudjon kiegyezni Oroszországgal, ami az amerikai érdekekre végzetes lenne. Tulajdonképpen zseniálisan jártak el, úgy lavírozták az oroszokat ebbe a helyzetbe, hogy az oroszoknak kellett ehhez agresszorként szerződéseket szegve megjelenni a világ előtt, ezáltal EU eltávolodott az oroszoktól, a mi térségünkben pedig a megtépázott atlantizmust meg lehet erősíteni a történelmi okokból generált félelmeken. Kit érdekel ezután majd a Wikileaks meg az NSA-ügy, be lehet dobni csont nélkül a közös piaci együttműködést és elszigetelni az oroszokat.

Balt 2014.03.06. 15:54:30

@bozon: Pont ezt akartam mondani. (1919 és általános "összehasonlítás" terén is egyetértek. Mármint: 1919-et tekintve veled, nem Gellérttel.)

Azonban még (legalább) egy dolgot még vegyünk figyelembe: a nemzeti önrendelkezés (heh, de szép is lett volna Trianonban ez az anakonisztikus"Wilson-i eszme"...?) az oroszokat pont úgy meg kell illesse, mint mondjuk a kárpátaljai magyarokat. Nekünk ez utóbbi az érdekes, őket kell szem előtt tartanunk állásfoglalásainkban, bár tény, Ukrajnán belül (is) ez a kérdés alapvetően az oroszokra van kihegyezve...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.06. 15:55:35

@xxiv:
Azért nem teljesen viccezek. Nincs Magyarországon senki, aki érdemben hozzá tudna szólni egy hordozócsoport bevetésének kérdéseihez. Ezért mulatságos, ha találok valakit, aki a szakértelmét bizonygatja.

Balt 2014.03.06. 15:55:52

@Urfang: "az ilyen vélemények sulykolóinak a kapitalista versennyel van bajuk, a liberalizmussal van bajuk, a szekuláris és plurális demokráciával van bajuk."

:)) OK, meglátjuk a "verseny" állását április 7-én...

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:55:52

@S=klogW: Nekem ugy remlik Shakespeare.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 15:57:22

@Doomhammer: Azert vannak tobben is, csak nem biztos, hogy epp itt kommentelnek. Szemelyesn is van olyan katona ismerosom, aki nemzetkozi szinten is tobb orszaggal egyutt gyakorlatozik es mondjuk amcsi katonai vezetokkel egyutt vesz reszt kepzeseken.

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 15:59:01

@Szelid sunmalac: egy pillanatig se akartam összemosni oroszországal, az olyan, mint itt borsod, csak cigányok se kellenek hozzá..

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 15:59:45

@Yossarian1:

Nekem tényleg egyformák.

Ha az emberélet elvétele mennyiségi alapon számít(ana) akkor az áltad említett háborúk a halottak száma alapján említést sem érdemel(né)nek pl. az iraki tömegpusztítás mellett.
A technikai fejlettsége miatt a nyugat tömegpusztításban és marketingben (casus belli generálása és filmes utómunkálatok) is messze megelőzi az elmaradott oroszokat, de mindenki mást is.

Ettől nem jobb, nem rosszabb, csak másképp ugyanaz.

Szelid sunmalac 2014.03.06. 16:00:24

@Emmanuel Goldstein: Nagyjabol. Oroszorszagban a mai napig elnek olyan nepcsoportok, akik meg nem is lattak oroszt, vagy olyan, aki meg sosem jart varosban.

S=klogW 2014.03.06. 16:01:07

@baliY:

Az öböl-háború megmutatta, hogy levegőből nem lehet legyőzni és uralom alá hajtani egy országot, csak lerombolni. Ahhoz megszállás kell.

Oroszország pedig nem csendőrködni akar, ő kétféle háborúban lehet: megszálló vagy védekező. Egyiknél sem a legierő a fontos, hanem a különböző földi erők: márpedig abban elég jók az oroszok.

molnibalage 2014.03.06. 16:02:33

@Medgar: Nagyon ritkán olvasom. Most részletekbe menően vagy általánosságban beszélünk...?

A magyar blogszférában talán, ha féltucat olyan blog van, ami HT terén elfogadható.

kvadrillio 2014.03.06. 16:03:19

két ország szomszédos egymással. Tegyük fel, hogy mindkét fél 25-25, a hirosimaival megegyező bombával (21 kilotonna) és azonos méretű töltettel lepi meg az ellen nagyvárosait! Mindezek tudatában kijelenthető, hogy a halálos áldozatok száma körülbelül 20-30 millió fő közé tehető, pusztán az első hetek alatt. Ezek a szerencsétlen emberek a radioaktív sugárzásba, az elektromágneses impulzus hősugárzása által kialakuló tűzbe, magába a bomba földre érkezésekor keletkező lökéshullámba, vagy az abból kerekedő pusztítás valamilyen formájába (szálló törmelék, összedőlő házak, kiszakadó fák, stb.) halhatnak bele.

Az is kijelenthető, hogy sajnos a sokmilliós emberveszteség ebben az esetben a legkisebb gondot jelenti, legalábbis globális szempontból nézve. Miért mondom ezt? Mert a robbanások hatására több millió tonna törmelék kerül a levegőbe, ami felszáll és belepi az atmoszférát, minek következtében vastag, felhőszerű réteg keletkezik, amely meggátolja a napfény átáramlását. Ennek következtében csökken az átlaghőmérséklet, a csapadék mennyisége, és lerövidül a földön megtermő növények, valamint az ott élő állatok vegetációs időszaka. Ebből egyenesen következik, hogy az élelemtermelés és a növénytermesztés drasztikus mértékben visszazuhan. Így nyer értelmet a Fallout-féle „zárjuk el magunkat a külvilágtól, és neveljük gyermekeinket egy hegy gyomrában, a föld alatt lelakatolva” menekülési megoldás. Természetesen a fenti példa 50 atomrakétája nem lenne elég az egész világ felperzseléséhez, de már ennyi robbanófej is érezhető hatást fejtene ki a Föld minden pontján. Például az USA kukoricatermelése 12 százalékkal zuhanna, Kína pedig 25 százalékkal kevesebb rizst tudna előállítani.

Atomrobbanás
Az atombomba jellegzetes gombafelhője sok
játékosban megfagyasztja a vért

Több száz (ezer?) robbanás esetében viszont a kinti kísérőkörülmények élhetetlenné tennék a bolygót felszíni részét, ráadásul a túléléshez szükséges élelmiszereket, vizet mesterséges módon kell előállítani, mivel a felszín súlyosan sugárszennyezetté válhat. Az ivóvízkészletet szennyvíztisztással egy ideig újrahasznosíthatják, így aztán érthető, hogy a nagyobb gond rövidesen az ennivaló előállításából fakad. Naptól és friss levegőtől mentes környezetben komoly feladat egy egész földalatti kolóniát életben tartani, nem is beszélve a betegségekről, amelyek megtámadhatják a növényeket és a túlélők szervezetét. Az életben maradás esélye tehát igen kérdéses, ám az eléggé szívós menekültek képesek lehetnek életben maradni még az ilyen mostoha körülmények között is.

Most, hogy sikeresen lehúztam a kedvetek, és a sarokban kuporogva zokogtok a végen merengve, megpróbálom kicsit felvillanyozni a társaságot egy kis ízelítővel: nemsokára megjelenik a cikksorozat 3. része, amely mindenki kedvenc agyzabáló élőhallottjaival lesz kapcsolatos. Maradjatok netközelben!

EZ NEM JÁTÉK ! EZ A VALÓ VILÁG !!!

Balt 2014.03.06. 16:04:00

@Robinzon Kurzor: Egyelőre Irakba és Afganisztánba beletört a bicskájuk, na nem mintha a "megsemmisítés" nem menne remekül, csak éppen a' (társadalom)"építés" kevésbé...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.03.06. 16:05:06

@Doomhammer: Örülhetsz neki, majomgyerek, de szólok, hogy ez a Te fejed fölött is fog zajlani. És ha a Te házad romjai közt is füstölögni fog egy repülőroncs, már mindegy lesz neked, hogy az Mig29 vagy F16 lesz, ha bent égett a családod, idióta.

kvadrillio 2014.03.06. 16:07:20

És eljő a világvége, 2. rész - Az atomháború
A múlt hónapban a sugárfertőzésről beszéltünk, és most sem kalandozunk jóval messzebbre. Vajon milyen lehet egy atomháború?
Írta: DreamerInstinct
Dátum: 2014. február. 16. 16:00

Egyetlen dolog van, ami a zombiapokalipszisnél is jobban megállítja bennem az ütőt, ez pedig nem más, mint egy modern háború gondolata. Egy olyan létközösségben élünk, ahol a világ nagyhatalmai milliárdokat költenek fegyverkezésre, hadakozásra. Még szerencse, hogy az 1945-ben véget ért második világháború óta nem rontottak egymás torkának a vezető országok, különben jó ég tudja, mi lett volna. Nem egy játék foglalkozik ezzel a témával, szóval amondó vagyok: ugorjunk fejest az adatok és páratlan történetek tengerbe!

A bálna- és famentő akcióiról híres Greenpeace adatai szerint világszerte mintegy 30 ezer nukleáris fegyver található, és mindezek persze más-más országok birtokában vannak. Ráadásul ennek az irdatlanul nagy számnak egy jelentős része -- körülbelül 5 ezer darab -- bármelyik pillanatban indulásra készen állva porosodik, titkos katonai bázisokon. Ha ezeket a tölteteket egyszerre élesítik, az eredmény katasztrófába torkollhat: harmincszor nagyobb pusztítást képesek végezni, mint amilyet Little Boy ért el az 1945-ös, Hirosima elleni támadás napján (sőt, a valaha robbantott legnagyobb erejű hidrogénbomba, a szovjet Cár 50-58 megatonnás volt, 1961-ben). Képzeljétek el: mi lenne, ha valamennyit egyszerre lőnék ki! Így is kellően ijesztőek ezek a gondolatok és számok, de még rémisztőbbnek fog látszani, amint meglátjátok az országok közti lebontást.

Hirosima
Hirosimai látkép az atombomba első
éles bevetése után

A hidegháborúban elindult fegyverkezési harc okán az USA és Oroszország szépen ellátta magát tűzerővel. Az amcsik 9962 rakétájából 5735 szállítható, míg a ruszkik 16 ezres létszámából 5830 darab kapta meg a mobilis minősítést. A „kisebb” országok közül az Egyesült Királyság mindössze 200 töltetet tudhat magáénak (ezen felül 110 amerikai tulajdonban lévő fegyver is található az ország területén), Franciaország 348-at, a Kínai Népköztársaság 200-at -- ebből 145 szállítható minősítésű --, Izrael 100-at, India 40-50 darabbal büszkélkedhet, Pakisztán 50 és 60 között, Észak-Korea pedig 10-et számlál(hat, mert pontos adatok az ország elzárkózása révén nem állnak rendelkezésre). Ha ennyi még nem lenne elég, akkor itt vannak a NATO töltetei is, amely szám a hivatalos adatok szerint 480 darabot jelent: Németország 150, Olaszország 90, Törökország 90, Hollandia 20, Belgium 20 (és Egyesült Királyság 110).

Most pedig, e tudás birtokában vizsgáljuk meg közelebbről a játékipar és a rajongók által oly nagybecsben tartott Fallout-sorozatot! Figyelem, a következő rész NEM tartalmaz spoilereket, mivel csakis az alapokat vesszük górcső alá, tehát akik még nem játszották végig valamelyik részt, de tervezik, azok se féljenek továbbgörgetni a szemükkel.

Nos, a Fallout alapszituációját szerintem valamennyien ismerjük, de azért a biztonság kedvéért felvázolom a helyzetet. A széria univerzuma igen komplex, ám a fő cselekményszál a játék elején elmesélt katasztrófa köré épül. A (nem is olyan) hirtelen bekövetkezett nyersanyagválság súlyos következményekbe torkollott: miután a világ országai nem tudtak közös nevezőre jutni az ügyet illetően, ezért a szócsaták és a fenyegetések záros határidőn belül háborúhoz vezetettek, melynek végkifejlete... nos, inkább fogalmazzunk úgy, hogy senki sem nyert. A szuperhatalmak atomfegyverek bevetésével igázták le egymást, gyakorlatilag simára gyalulva a Föld felszínét. Az emberiség egy része biztonságban élte tovább életét a föld alatt egy olyan rendszerben, amelyet az egyszerűség kedvéért „bunkernek” neveztek el. Az odakint rekedtek azonban áldozatul estek a szélsőséges időjárásnak és az egyéb mostoha körülményeknek.

A Fallout 3 Washingtonja annyira nem áll
távol a nukleáris valóságtól

Ahhoz, hogy jobban átlássuk ezt az elsőre nem is olyan bonyolult helyzetet, tanulmányozzuk át, pontosan mi zajlik le akkor, amikor egy atombomba a működésbe lép! Egy Nobel-díjas kutatócsoport, a Physicians for Social Responsibility (mostantól röviden PSR) tudósai készítettek egy lehetséges kárelemzést, amely egy Pakisztán és India közti atomháború esetleges végkimenetelét tárja fel a nagyközönség számára. Emlékeztetőül: Pakisztán 50-60, míg India közel ugyanennyi fegyverrel van ellátva, ráadásul ...OLVASS TE TÖKFEJ ! :)))

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 16:08:10

@Yossarian1:

"keress rá a riportra amit egy orosz újság"

Tényleg nem hőzöngés - bár itt a neten azt is lehet :)
Oroszul, angolul a visszajelzések szerint egész jól, néhány latin és néhány skandináv nyelven tűrhetően olvasok és beszélek.

Ha Te is olvasnád az orosz netet és sajtót megdöbbennél, hogy mennyire más "igazságot" kapnak ott mint itt - bár gondolom sejted.

Sőt még jobban megdöbbennél, hogy ezt az itteni vitát (orosz vagy EU/nyugat) majdem ugyanígy megtalálhatod norvég vagy finn blogokon - és ott még "kommunizmus" sem volt :)

kvadrillio 2014.03.06. 16:10:16

AZ ATOMHÁBORÚ NEM JÁTÉK !
HANEM A VALÓ VILÁG !!!

Gerilgfx 2014.03.06. 16:14:23

a repülőgéphordozós grafikon faszságnak tűnik, szerintem erősen outdated (30+ éves?) adat.

amúgy meg, ki nem szarja le, hogy hány repülőgéphordozója van melyik országnak?

egy szabad, szuverén, emberi jogaimat tiszteletben tartó, libertáriánus, a fajomat megvédő, nem színesbőrű bevándorló előemberek által lakott országban akarok élni! az európai unió szélsőséges femi-imperialista-euroatlantista, demokráciát és szuverenitást csökkentő terrorpolitikája ettől nagyon messze van.

nem mondom, hogy oroszország a szabadság, az emberi jogok, a kultúra, és a technológia földje, DE nagyságrendekkel közelebb áll az emberi lét ideális állapotához, mint az a szélsőséges, jogállamot és demokratikus értékrendet veszélyeztető és elvitató liberalizmus és imperialista szociálkapitalizmus, amit az eu és a nyugati terrorállamok képviselnek.

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 16:15:43

@kvadrillio: miért kell atomháború, ha a kakaskodást már több mint húsz éve világszinten lehet kívülálló országok szétcincálása mentén intézni ???

Gerilgfx 2014.03.06. 16:15:59

@kvadrillio: azok már elavultak. már a termonukleáris fegyverek a menők: 50 kilóméteres tűzgömb, ami 150 kilóméteres körzetben elporlaszt mindent, és a nap energiájának 1%-át sugározza ki néhány tíz másodpercen át.

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 16:18:03

@Szelid sunmalac: amúgy, ja, megkérdeztem a helyi oroszokat, tényleg nem lehet megélni belőle moszkvában se...

kvadrillio 2014.03.06. 16:18:08

@levento: MAJD BEZUPÁLNAK, OCCT MEHECC AZ ELSŐ VONALBA HŐSKÖDNI A KARDODDAL ! :)))))))

Bell & Sebastian 2014.03.06. 16:18:17

Ergé! Ha a meggyőződését írta le, nagyon tudom sajnálni, mert a propagandán kívül nem ragadt meg semmi. Az elvtelen megalkuvásnak is van valahol egy határa. Okosabbak közt kellene lebzselnie, akik már megértették, semmi nem tart örökké. Az a mocsadék Amerika sem.

Yossarian1 2014.03.06. 16:19:20

"Oroszul, angolul a visszajelzések szerint egész jól, néhány latin és néhány skandináv nyelven tűrhetően olvasok és beszélek."

Ehhez csak gratulálni tudok.
Nekem az angol megy, oroszul még tanultam a gimiben, de mivel a családom találkozása a szovjet "felszabadítással" - hogy is mondjam - nem volt pozítiv, ezért nálunk az ellenállás része volt,hogy 2-esünk legyen oroszból. Elvi kérdés volt.
Visszatekintve ez persze nevetséges, de akkor úgy éreztük megmutattuk nekik :-)))

"Ha Te is olvasnád az orosz netet és sajtót megdöbbennél, hogy mennyire más "igazságot" kapnak ott mint itt - bár gondolom sejted."

Igen, sejtem.

Nagyon jó barátom felesége kazah, 14 éves korától Moszkvában élt a családjával - mióta férjhez ment - csak látogatóba járnak haza (kb 8 éve élnek itthon).
Sokat szokott mesélni, régi és mai időkről is.
Mondjuk így, érdekes világ

tarsolya 2014.03.06. 16:19:34

@Urfang: Nem mondtam, hogy akadályozza bármi is, arra céloztam, hogy a keleti nyitás jó és indokolható lépés.

Az export diverzifikálása nyilván nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni, főleg nem úgy hogy ennyire el van tolva az EU irányába.

kvadrillio 2014.03.06. 16:19:49

@Gerilgfx: HJAHHH ! SKORPIJÓÓÓ LEGYEN A HASÁN, AKI TÚLÉLNÉ ! :)

kvadrillio 2014.03.06. 16:21:21

@Bell & Sebastian: HMMM........ vigyázz ! én......BUGRIS MAGYAR VAGYOK !

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.03.06. 16:21:24

@Gerilgfx: Már az is elavult. Ma inkább bábkormányt állítanak, aki eladósítja az országot, majd megveszik kilóra.

kvadrillio 2014.03.06. 16:22:37

@Bell & Sebastian: MÉGECCER........VIGYÁZZ ! ÉN...BUGRIS MAGYAR VAGYOK !!!!!!!!!

kvadrillio 2014.03.06. 16:23:14

@Bell & Sebastian: Íugye.....ugye.....:)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.03.06. 16:24:25

@Gerilgfx:
fajodat megvédő országban?

Nekem azt tanították, neandervölgyiek kihaltak.

Alfőmérnök 2014.03.06. 16:24:39

"Amikor 15 éve Vlagyimir Putyin hatalomra került Oroszországban, az egész világ találgatta, kicsoda valójában Mr. Putyin – írja a Die Welt c. lapban Alexander Rahr ismert német Oroszország-szakértő.

Putyin ma egyesek számára autokrata vezér, aki lábbal tapossa az emberi jogokat és a Szovjetunió visszaállításán fáradozik. Mások szerint előrelátó államférfi, aki megmentette Oroszországot az összeomlástól, stabilitást teremtett és visszaszerezte Oroszország tekintélyét.

Putyin ma a „másik Európa” vezérének tekinthető. Putyint az ultraliberális Európával szemben álló keresztény-konzervatív értékek védelmezőjének és vezérének tekintik sokan, Oroszországban, de Európában is.

Ha a Nyugat valóban meg akarja ismerni Putyint, tanulmányoznia kell Alekszandr Szolzsenyicin munkásságát, akivel az orosz elnök sok éven keresztül konzultált. Szolzsenyicin ideálja a kommunista Szovjetunió erős orosz nemzetállammá alakítása volt, és ezt akarja elérni az orosz elnök is – írja Rahr. Putyin, véleménye szerint nem demokrata, de nem is ellensége az Európai Uniónak. Putyin mindig is együttműködést ajánlott az EU-nak, 2001. szeptember 11-e után segítette az Egyesült Államokat, és óvatos dialógust folytat kritikusaival.

„Valóban, Putyin folytatja az Eurázsiai Unió projektjét. Ukrajnát és Belaruszt ugyanúgy mesterséges képződménynek tekinti, mint ahogy valaha a nyugatnémetek az NDK-t. Az Eurázsiai Unió révén akar úgy bekerülni a történelembe, mint az orosz földek összegyűjtője.”

Az Eurázsiai Unió azonban nem az EU "ellensúlyaként" lett kitalálva, és a jövőben még az is lehetséges, hogy az EU-val integrálódik.

Putyin nem akar és nem tud fenyegetést jelenteni az EU számára, de az értékrendről többet nem fog dialógust folytatni Európával. „Az EU-nak tőkét és technológiát kell Oroszországba szállítania, nem demokráciát.”"
oroszvilag.hu/?t1=sajtoszemle&hid=4541

6EQUJ5 2014.03.06. 16:24:41

Nagyon szép számok, de önmagukban nem sokat mondanak. A nagy Amerikának beletört a bicskája Vietnámba, az oroszoknak meg Afganisztánba. Az, hogy mekkora a belső fogyasztás, mekkora hülyeségekre költenek az emberek nyugaton, aminek semmi katonai haszna nincs, nem mutat semmit. Ami mutat valamit, az a katonák száma és a fegyverzet fejlettsége és ebben azért nincs olyan nagy különbség, ráadásul sokat jelent a meglepetés ereje is egy háborúban. Nem szurkolok senkinek, de nem lehet leírni az oroszokat. Azt sem tudjuk, hogy kinek lehetnek titkos fegyverei. Kínáról sem szabad elfeledkezni, mert ők is besegíthetnek az oroszoknak és akkor máris változnak a számarányok. Jelenleg őket támogatják. A hatalmas terület is egy tényező, illetve az, hogy ki tud több gerillaharcost bevetni. Nem világos, hogy mit keres ott az amerikai repülőgép hordozó. Kérdés, hogy ki fog engedni, mert ezt jelenleg nem látni. Eléggé hasonlít a szituáció a II.Világháború előtti időkre. Egy lezüllött, majd magára talált hatalom, amelyik tele van ambíciókkal és erősnek akar mutatkozni. Ebbe nem fér bele a meghunyászkodás, de a másik oldalnak sem fér bele. Eléggé patthelyzet és a jobbik eset egy elhúzódó válság. A rosszabb esetbe bele se nagyon gondoljunk!
Amit a keleti nyitásról el kell mondani, az az, hogy ha arányaiban kevés az Oroszországba irányuló export, akkor ebből miért következik az, hogy nem kell nyitni a keleti piac felé? Éppen ott vannak lehetőségek a bővülésre. Nem kicsit, nagyon! Nem szabad csak egy irányba elköteleződni, mert ennek már megitta ez az ország a levét! Alapjában véve logikus politikát folytat a kormány, ami nem nyugatellenes. Pl Németország miért üzletel Kínával, Oroszországgal? Ők is Orbánisták? Sorry, de evvel nem lehet választást nyerni!

kvadrillio 2014.03.06. 16:25:32

@Bell & Sebastian: NEM NÉZZÜK LE RASSZISTÁN A CSÓRÓ MAGYAR NÉPET, MERT LEHET, HOGY OKOSABB NÁLAD !
ÉS NEM ÁHITOZUNK A MAGYAR SZABADSÁG TÉRRE HOLOEMLÉKSZOBROKAT, MERT NEM ODA VALÓK !!!!!

Yossarian1 2014.03.06. 16:26:00

@Gerilgfx:
Egy kicsit rasszistának tetszik festeni magát.

Oroszo. az egyik legvisszataszítóbb ország amit jó minél messzebbre elkerülni.

♔bаtyu♔ 2014.03.06. 16:28:02

Exportunk és importunknak inkább a vámokhoz van köze.

A többiről pedig annyit, hogy nehogy már az döntsön értékítéletemben, milyen gazdag a nyugat és milyen csórók az oroszok. Kifejezetten örülök annak, hogy Paksot nem egy francia cég újítja fel.

Ebben a konfliktusban egyértelműen azt látom, hogy az EU és az USA kiprovokált egy kormányváltást és a demokráciával fedezi magát ami nevetséges.

A Krímről pedig olvassátok el ezt:
betyarvilag.hu/ami-kimaradt-a-hirekbol/

Ez is érdekes
betyarvilag.hu/ugyanazok-a-mesterloveszek-lottek-mindket-oldalt-kijevben-a-jelenlegi-usaeu-hatteru-hatalom-megbizasabol-videoval/

grani 2014.03.06. 16:32:37

@rajcsányi.gellért (ergé): na és? Mintha nem lett volna MO-n valami helyi KGB ügynök miniszterelnök. Meg valami pufajkás is...

béla a görög (törölt) 2014.03.06. 16:36:45

Sosem gondoltam, hogy ezt fogom mondani, írni: - Egyetértünk!
(igazából nem is értem, hogy akkor itt ez most, hogy van - de ha csak azt nézem ami le van irva egyetértünk.)

Igazából 3 dolgot nem értek (de ez már független magától az írástól)
- az egyik, hogy a szélsőjobb szimpatizánsoknak tökmindegy ki csak erőt / hadsereget mutasson parancsoljon és akkor az náluk már nyerő???
- ugyanennek fordítottja: miért zavar annyi embert a változatosság a választhatóság az egyéni döntéshozatal (az hogy lehetőségek vannak amikre rá is lehet faragni meg nyerni is lehet); az hogy nem egy út van hanem több
- Miért gondolják azt, hogyaz USA és az EU meg fog dögleni a SZU meg nem?

Muad\\\'Dib 2014.03.06. 16:38:15

@Tibkel:
Bírom az ilyen "szakértőket", akik úgy lendületből eldöntik, mi az igazság. Jövő héten reméljük kifingod a lottószámokat meg a rák és AIDS ellenszerét is...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.06. 16:47:54

@Nagy László 0: Azok a területek, amelykért Ororsz o. és a nyugat rivalizál, az oroszokhoz van közelebb, és ez lényeges, mivel nyilván nem világméretű konfliktusról van szó. Ebben a mezőben viszont az oroszok katonai ereje bőségesen elég. Jelenleg is ez történik . Simán megszállhatja a fekete-tengeri térség stratégiailag igen fontos részét, a nyugat pedig mégcsak szankciók meghozására sem képes, sőt úgy tűnik hogy az új ukrán vezetés szemét is aprópénzzel tevezik kiszúrni.
Katonai csapásról pedig szó se lehet. Itt az ellenfél nem Szerbia vagy Líbia..

herbert 2014.03.06. 16:48:57

@sztrelnyikov: ezt azért így nem merném kijelenteni... www.origo.hu/nagyvilag/20001208legi.html Én kvázi öngyilkosságnak tartom az orosz fürdőkádba beküldeni egy rhordozót, azokkal értek egyet, akik szerint ezzel jelzik az amcsik, h ők sem komolyból keménykednek.

Szerintem egyébként az oroszoknak nem megszállni, hanem megvenni kellett volna a krímet (és kelet-ukrajnát is), és még bőven a vadbarom januka első országlása idején, akár német pénzügyi segítséggel. Szerintem a nyugatiak is szívesen szakadtak volna, ha így megszabadulhatnak janukától, a tatár visszatelepülés is lehetne normálisan, autonómiával, és kisukrajna oroszbarát euintegráns lehetne, mindenki megelégedésére.

De persze megint könnyebb volt a ruszkiknak meg az amcsiknak is erőltetni a zéró végösszegű játszmát, ami most már erősen a vesztes-vesztes verzió felé halad.

kvadrillio 2014.03.06. 16:49:22

@grani: VOLT !!!! PUFAJKÁS IS VOLT !!!:) SZERETTEM IS ŐT ! :) JÓ FEJ VOLT ! BÁR AZ Ő KOPONYÁJÁT SENKI NEM AKARTA ELLOPNI ! :o)

grani 2014.03.06. 16:51:13

@kvadrillio: Én is kedveltem a pufajkást, nyugodjék békében. Megtette, amit meg kellett.

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 16:52:23

@♔bаtyu♔: ócska magyarázkodás. de gondolom, a lendvai uccában már mennek a gyorstalpaló orosztanmfolyamok, taváris komisszár, nem leszünk gyarmat, csak neked!

kvadrillio 2014.03.06. 16:52:31

@herbert: HMMM...MAJD.....A VILÁGKORMÁNY ÉS A BANKUNIO DÖNT ! :)))))

grani 2014.03.06. 16:53:16

@herbert: Az Orosz Föderáció egyik tagállama Tatárföld. Szép nagy terület, gazdag is. Nem kell a Krími tatároknak sehová menni. Már járt ott a Tatárföldi elnök.

Bell & Sebastian 2014.03.06. 16:56:58

@kvadrillio: Ne ordítozzon, kérem szépen, mert nem ér ennyit az egész.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.06. 16:59:10

@grani: Ráadásul megyó egy külső megszálló nagyhatalmat szolgált ki, míg Putyin esetében értelemszerűen erről nem lehetett szó..
A ballerek gond nélkül szemethutytak megyó, meg Horn Gyufa múltja fölött.

kvadrillio 2014.03.06. 17:00:29

Putyint kikerülik a szankciók Nyilas Gergely
márc. 6. 16:41

Számlák befagyasztását, a vízumkiadás megtagadását rendelte el Barack Obama azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak az esetében, akik tevékenységükkel fenyegetik Ukrajna függetlenségét és területi integritását. A listán azonban nincsen rajta Vlagyimir Putyin. "Rendkívül szokatlan volna, csak különleges helyzetben fordulhat elő, hogy egy államfőt is szankciók érnek. Ilyet nem tervezünk" – idézte a Fehér Házból egyik forrását a Reuters."""

....ÉS...SIMON ANDRÁS....AZ ATV HÍRBEMONDÓJA ...KAJÁN POFÁVAL ÖSSZEDÖRZSÖLTE "HÓFEHÉR" kezejit ! :O)))))))

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 17:01:04

@Yossarian1: Szóval azt mondani, hogy hánysz az oroszoktól, az nem "rasszizmus", de ha valakinek nem tetszik, hogy szomáliak lepik el Európát, az "rasszista".

Szerintem amíg Európa határai nincsenek védve a gyarmatosítóktól, addig ne foglalkozzunk Ukrajna határainak védelmével.

kvadrillio 2014.03.06. 17:03:20

@Bell & Sebastian: :O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
szar ügy mi ???! :) SZAR ÜGY MI ?????:o)))))

MÉG, még..., MÉG, a hangyának.... A HANGYÁNAK... IS FÜLE VAN, a hangyának is füle van..., ÉS MINDEN LÁÁÁÁT MEG HALL VELE ! és mindent lát és hall vele !!!!!!!

kvadrillio 2014.03.06. 17:04:57

@Bell & Sebastian: ...jahhh.... suttogva dícsért gáááábrielt ! :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 17:05:45

@aristo: Teszik ezt azoknak a valódi muszkavezetőknek a fiai és unokái, akik ténylegesen kétszer is behívták az oroszokat és akik - ezek nélkül az oroszok nélkül - továbbra is cselédek és disznópásztorok lennének. Bár ez - bizonyára -mindenkinek jobb lenne."

úristen, engedi az ilyet kritikát a mandiner egy belsőstől? csak nem a "majdnem beszervezett" orbán elvtársról van szó? meg a kedves apuról?
de én még csányit is ide sorolnám

tényleg jobb lett volna mindenkinek , ha a hazug, komcsi orbán az nb2-ben játszik csányi meg a teheneket feji a falujában, ahova való:
kkbk.blog.hu/2013/04/03/angyan_pecsen

kvadrillio 2014.03.06. 17:05:52

@Bell & Sebastian: ..hmm...és ne pimaszkoggyon a NÉP-......vell !!!!!!! :O)

♔bаtyu♔ 2014.03.06. 17:08:49

@Emmanuel Goldstein: Idézetek voltak te ostoba, milyen Lendvai utcáról beszélsz?

kvadrillio 2014.03.06. 17:08:51

VILÁGBÉKE KELL ! ÉS HÁBORÚ NEM KELL !!!!!
IRÁNBAN SEM KELL HÁBORÚ !!!!!

zobod 2014.03.06. 17:09:16

Ez is egy vélemény... azt viszont nem értem, miért húz valaki egyik vagy másik oldalhoz, mikor ez egy olyan konfliktus amitől mi jobb, ha távol maradunk.

Ad Dio 2014.03.06. 17:10:09

Nem tudom Te merre jártál a napokban Ergé, de én nem találkoztam az önjelölt muszkavezér hordákkal. Ez a stíl messze nem jellemző azokra a fórumokra amiken én jártam.

Akadtak viszont szép számmal, akik úgy ítélték meg a helyzetet, hogy bizony az EU (Nyugat) olyan lépést tett, amivel megsértette Oroszország mint nagyhatalom érdekeit. Mégpedig aránytalanul és így veszélyes lépésre kényszerítette Moszkvát.

EU-párti vagyok. Emellett ráadásképpen családi beidegződések és egyebek kapcsán elég erős negatív előítélettel vagyok az oroszok felé. Ennek ellenére úgy vélem, hogy a jelen helyzetben nem ők a hunyók. A Nyugat felborította a status quo-t és lépésre késztette az oroszokat.

Remélem ez a konfliktus mihamarabb rendeződik, mégpedig békésen. De megmondom őszintén eddig sem tetszett a demokrácia exportnak nevezett gyarmatosítás/befolyás növelés, eztán sem leszek tőle eldőlve. Ráadásul amit lehet egy csúzlikkal felszerelt iraki zsebdiktátorral szemben, azt nem tanácsos az atomfegyverekkel támogatott Putyinnal szemben. A 3. vh-ben nem lesznek sem győztesek sem vesztesek. Csak hullák.

Kerek négyszög 2014.03.06. 17:12:27

@A megvalósult amerikai ólom..:

"A ballerek gond nélkül szemethutytak megyó, meg Horn Gyufa múltja fölött. "

Már úgy unom bemásolgatni a jelenleg is aktív jobboldali politikusok egykori MSZMP-s múltját, belső elhárítós titulusait. Jó hosszú lista.

Kéred?

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.06. 17:12:47

@béla a görög: A szélsőjobb szimpatizánsok egy olyan politikai személyiséget látnak Putyinban, amely gátat kíván vetni a nyugati hatalmak és nagyvállalataik minden határon túli terjeszkedésének, mert ne legyen kétségünk a tét az, hogy Közép-Ázsia kinek az érdekszférájába kerül, és Ukrajna is ebből a szempontból fontos.

kvadrillio 2014.03.06. 17:14:32

IMÁDOM A HÍREKET..... mindenhonnan...a lehető legtöbb hírt elolvasni........például a katonai csapatmozgásokat, hadieszközök vonulását már több, mint 1 hónapja lehet olvasni az Oroszország Hangján.....:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 17:14:57

@ArmaGedeon: így van, ők az ostobák arany elvtárssal, szik

kvadrillio 2014.03.06. 17:16:02

@a nemzet fogatlan provokátora: sztem......MINDENKI AZT LÁT, AMIT AKAR ! :?)

Kerek négyszög 2014.03.06. 17:16:34

“Az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából soha sem akar többé a Kelet része lenni. Éppen azért jöttünk ide, mert ott már nem találtuk a helyünket. Szerencsétlen és igazságtalan nagyhatalmi paktumok szorítottak ki a nyugati világból. Egy nyugati kultúrnemzet életére rátelepedett a Kelet uralma, amely megmételyezte és tönkre tette országunkat. Nyugatos nép a keleti önkény hálójában. Ez a magyarok tragédiája, amelyet a XX. századi kommunizmus hozott a nyakunkra. Kékcédulás választás, a szovjet felszabadítás hamis mítosza, a vas és acél országának lázas látomása, a munkásosztály hatalmáról és a Nyugat bukásáról táplált beteges propaganda.
A keleti politika nem tűri az önállóságot, nem tűri a függetlenséget, és nem tűri a szabadságot. Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, ha kell, megfélemlít. A hatalomtól függő élet láncába fűz.
Mióta a Kelet betette a lábát Magyarországra, a magunkfajta szabadságszerető magyarok mindig ugyanazt akarták; szabadulni sorvasztó öleléséből, és elzavarni hazai helytartóikat. A keleti önkény világa helyett megalkotni a magunk szabad magyar világát, kiszakadni a hatalomtól függő élet láncolatából, visszaszerezni, újrateremteni az önálló és független polgári élet garanciáit; tisztességes munkát, tulajdont, szabad vállalkozást és védelmet nyújtó jogrendet. Mindig is ez volt a kívánságunk.
Nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméjére épül. Mindig is harcoltunk az áldemokrácia ellen, ahol az élet rendjét az emberek helyett a hatalom szabja meg, a hatalom önkénye működteti, ha érdekei úgy kívánják, hazugsággal, csalással, maffiapolitikával, ha kell, erőszakkal is.
Megszokhattuk már, lombhulláskor eltiport szabadságharcainkra egymagunk emlékezünk. Aki győzelmét ünnepelhetné, az már nincs sehol. S valóban, hol van a mohácsi és a világosi síkon, vagy a budapesti utcán felülkerekedni látszó ottomán, Habsburg- vagy szovjet birodalom?
A szovjetek birodalma is a múlté. Eltűnt, de nem enyészett el nyomtalanul. Helyén ma egy életerős, újratatarozott keleti hatalom emelkedik fel. Izmosodik, terjeszkedik, újraéleszti és pártfogolja egykori híveit, Ukrajnától Közép-Európán át a Balkánig.
A világ lassan ráébred, hogy a történelmi kihívást nem a kommunizmus előtti veszélyes eszmék újjáéledése jelenti, mert azok gyökerei alól a történelmi változások már kimosták a talajt. A nyugati világ számára a történelmi kihívást a keleti új rend gyarapodó erői jelentik, melynek leheletét, jelenlétét, kisugárzását már a bőrünkön érezhetjük.
A beszéd így folytatódik:
Tisztelt hölgyeim és uraim! Nézzünk hát szét az ünnep magaslatáról a mai magyar életen.
Hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, sutba hajított felelősség, intézményesített korrupció, maffiamódszerek. Demokrácia nélküli többpártrendszer, szociális válság, tömeges elszegényedés, munkanélküliség, eladósodás, kiszolgáltatott magyar gazdaság. Dobra vert ország.
A független, szabad élet elfojtása, amerre csak nézünk. Adókkal megfojtott kisvállalkozások, sorsukból kilábalni képtelen, máról-holnapra élő kiszolgáltatott kisemberek, tíz körmével hiába kapaszkodó, süllyedő polgárság. Nincstelenné, kiszolgáltatottá tett emberek, akik nem mernek felszólalni és kiállni az igazukért, mert a hatalomtól függ a másnapi megélhetésük. Hiába a NATO és uniós tagság, ez nem a Nyugat, és nem a XXI. század. Ez a keleti élet, és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér, körülfon és visszahúz bennünket."

Orbán Viktor 2007

Virág et. 2014.03.06. 17:18:50

@calabria007: Az az ábrádnak a 40-es évektől meginduló felfelé kunkorodása. Ha megnézed, a nagy migrációs időszak gyakorlatilag az 1910-es évekre véget ért, 1930-ra lezuhant minimálisra (ez a nemzetállamok kora, talán nem is meglepő). A II. vh. után viszont egész napjainkig megfigyelhető meredek emelkedés látszik a bevándorlók számában. Sok közülük a zsidó vagy a kommunista rezsimek menekülői (hogy magyarokat érintő kategóriákat említsek) és sok a gazdasági okokból bevándorló. A lényeg: a II. vh. után folyamatosan növekedett a bevándorlók száma. Ezekkel egyáltalán nem számolok a fenti beszélgetésben, pedig ezek sem mind tarisznyás mexikóiak, sőt.

@Siri Keeton: A bevándorlás mindig okoz problémákat. Bár faji problémákat a fehér európai bevándorlók esetében nem hiszem, a bevándorlóellenes amerikaiak sem ilyenekkel számolnak, sőt általában ez a jó példájuk (kifogásuk) arra, hogy ők nem is bevándorlásellenesek, csak lehetőleg fehérek jöjjenek.

Nem azt mondtam, hogy a bevándorlás a csodafegyver. Csak azt, hogy az USA a történelme folyamán már hozzászokott ehhez, tudja kezelni és tud belőle erényt, erőt kovácsolni. Nem hiszek abban, hogy a XVIII. sz-i amerikaik tősgyökeres amerikaiak lennének. Washington és a többiek ugyanolyan bevándorlók. Washington felmenői pl. Angliából vándoroltak be dédapja idején. Az USA történelme folyamán mindig is egy nagy katyvasz volt, ahol a világ összes népe mosódott össze.

Megoldják majd ezt is.

Spiro 2014.03.06. 17:18:59

@Szelid sunmalac:
Én pusztán a poszt egy gyengeségére próbáltam felhívni a figyelmet.

Amihez még azt tenném hozzátenni, hogy a posztban ilyen olyan gazdasági mutatatók összehasonlítása során azt is vizsgálni kellene, hogy a RUB/USD árfolyam mennyire tükrözi a realitást (pl. az eltérő eladósodottság messze nem indokol ~36-os átváltási arányt, és ha erősödik a Rubel akkor arányosan az növekszik pl. az orosz GDP USD-ben kifejezve).

Pl. a globalizált világ egymásra utaltsága miatt a beharangozott szankciók végrehajthatatlanok (vagy végtelenségig nem fenntarthatóak), és a Krím meg(vissza)szerzése hosszútávon kedvező az oroszoknak.

Az USA, és a Nyugat-Ezropa sem az Ukránok miatt aggódik, hanem az orosz expanzió miatt (egyébként az NDK, NSZK-hoz történő csatlakozásakor ugyan ilyen cirkuszt lehetett volna csinálni)) -értem a különbséget ne írd le!

„…Azonkivul az egesz kereskedelem es nyereseg egy szuk csoportnal csapodik le, amibol a nepesseg egy arva kanyit sem lat…”

Ez pont úgy igaz a világ összes többi országára is, pl. az USA esetében a felső 1% rendelkezik az össz. vagyon 90%-val (Diktátor című filmben, Sacha Baron Cohe-nek (Ali G.) van ezzel kapcsolatosan egy remek eszmefuttatása).

A mai tudásunk szerint egyébként életvitel vonatkozásában, szinte mindenki az USA-t választaná Oroszországgal szemben (maguk az oroszok is), de mint minden ez is változhat.

kvadrillio 2014.03.06. 17:19:36

ÉN NEM LÁTOK ELLENSÉGEKET AZOKBAN, AKIK AMÚGY JÓL MEGVANNAK EGYMÁSSAL ! :)

az alattomos hátsó intrikát, aknamunkát, álszent dumát viszont ki nem állhatom !!!....bár tudom....MINDIG IS LÉTEZNI FOG !.....FOGATLANUL IS ! :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.06. 17:21:06

@Kerek négyszög: Tudom van az a bugyuta lista, amely önálló életet él a blogzónán ,és tele van téves adatokkal( Pl. Kövér soha nem volt párttag, mindössze egy mszmp intézetben dolgozott fiatalon de ehhez nem kellett párttagság).
Ettől függetlenül biztos hogy bölcs dolog összemérni SZT tisztteket, pufajkásokat, magasrangú pártfunkcikat mezei párttagokkal?

kvadrillio 2014.03.06. 17:21:43

@Spiro: JAHHH... EZÉRT IS JÖTT LÉTRE OTT IS KIBASZOTTUL GAZDAG OLIGARCHÁK TÖMKELEGE..........ÉS NYOMORULT TÖMEGEK MILLIÓI..... ugye.........

kvadrillio 2014.03.06. 17:23:46

@A megvalósult amerikai ólom..: jahhh.....MÉRLEGEN A VALÓSÁG !!!!!.....ÉSAKKKKOR OTT VANUGYEJAZ N SA.......NSA......MEGAZ NSA,,,,,,,:))) mega többi...nsaaaa......

kvadrillio 2014.03.06. 17:25:47

annyi információt szolgáltat a zembereknek ez a fránya internet, hogy MÁR NEM TUDJÁK SZEGÉNYEK HOVA TENNI, OCCT CSAK GYŰLIK A FEJÜKBEN...., GYŰLIK.....MÍG KI NEM BUGGYAN BELÜLE.....:)

avocado_ 2014.03.06. 17:26:19

@Gerilgfx: Akkor takarodj innen a picsába de futólépésben és kurvagyorsan, mert ez nem olyan hely ami neked tetszene vagy ahol megtűrnénk a hozzád hasonló nácikat.

herbert 2014.03.06. 17:26:58

@grani: ejnye, ennyire egykutya a krími tatár a volgaival? :) ez olyan, mintha okés lenne a székelyeket kitoloncolni erdélyből, mert végül is van már egy magyarország. (bár ha meggondoljuk, mindkét néppel úgy bánt az anyaország a saját szülőföldjükön, h költöztek "maguktól" tömegesen)

kvadrillio 2014.03.06. 17:27:54

@A megvalósult amerikai ólom..: EZAZ INFORMÁCIJÓS FORRADALOM A ZOKA MINDENNEK ! :)
zember csak olvas....meg olvas....meg olvas...., azután meg rendszerez....., rendszerez ! HÁT RENDSZER EZ??????? :)

Sapika 2014.03.06. 17:29:42

@rajcsányi.gellért (ergé): Már reggel írtam a mandiner.hu változatban, de elkerülte a figyelmét, így ismételném: sztem az egy főre eső GDP ügyben tévedésből Kína adatait rajzolta be. Talán lehetne javítani, hátha megmarad a post az utókornak ;-)

Azóta itt Grani blogtárs is idézte a korrekt adatokat.

=================
Bocs az ismétlésért, ezt írtam a mandiner.hu-ra:

»A cikkel egyetértek. Ezen a grafikonon viszont elakadtam: "Egy főre jutó GDP, 2012, dollár"
Egyrészt mivel azt vásárlóerő-paritáson kell nézni (PPP). Másrészt mivel például az angol nyelvű Wikipédiában 2,5× magasabb érték van:
nominálisan $15.700 körül, PPP alapon pedig $19.000 körül.
Az itt közölt $6.600-nál még Kínának is nagyobb a Wikipédia szerint az egy főre eső nominális GDP értéke ($6.853, PPP: $10.253) «

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 17:31:32

@Virág et.: Nem, az amerikai történelem kezdetén (a gyarmati időkben és utána kb. a 19. század második feléig) túlnyomórészt brit szigetekről származó lakosságuk volt, ez egészült ki némi északnémet (ideértve a hollandot) és skandináv bevándorlással. Az írek kivételével egymástól nem túl messze álló népekről van szó. 1880-ra már a világ egyik legnagyobb ipari hatalmát építették fel. És a "bevándorlás", mint említettem, egész más, ha egy létező társadalomba mész, meg ha egy lakatlan területen pionír vagy, utóbbi sokkal-sokkal keményebb. És utóbbiak leszármazottai mondhatják, hogy ők építették fel az országot, előbbiek csak beleültek a készbe.

És az olaszok még ehhez képest is sokkal hasonlóbbak voltak (és nézd csak meg, milyen élhető országot építettek Olaszországban), ehhez képest Mexikó... És akkor még nem is beszéltem a szomáli meg eritreai bevándorlásról.

kvadrillio 2014.03.06. 17:31:33

@avocado_: FUTÓLÉPÉS....... egy.....kettő.....egy....kettő........három.....BUMMMMMM !!!!! bebaszott egy nimirúúú ! :)

nu...nincs időm illen erőlködésekre, megyek "tényeket" olvasgatni, meraz idő DERÁGA !!! :)

tobeor 2014.03.06. 17:36:39

Szépek a grafikonok, kellenek is a sok ostoba "hanyatlik a nyugat-emelkednek a ruszkik"-bolondnak, de a pont a legfontosabbat nem mutatják: az értékeket. A személyes, a politikai, az emberi értékeket, jogokat, a szabad és értelmes emberi élet lehetőségét. És most szigorúan nem az anyagi oldaláról beszélek.

Most nem kezdek hosszas kifejtésbe, Orbán a maga módján ezt szépen levezette még 7 éve, sokat idézik most az akkori szövegét.

Amúgy kár erről beszélni, mert információ-hiányról van szó a jobbosoknál, hanem egyszerűen annyira gyűlölik a nyugatot (azon belül főleg az USA-t, de a többit is), a nyugati értékeket, és annyira imponál nekik az Erő, Putyin önkényuralmának "hatékonysága", hogy ezekből fakad a többi hülyeség. Szomorú de ez van és nem fognak megváltozni, és a keletnek fognak drukkolni a nyugat helyett (aminek pedig mi is részei vagyunk, még ha csak a legszélén is).

♔bаtyu♔ 2014.03.06. 17:36:44

@a nemzet fogatlan provokátora: A szélsőbal pedig azt nem "veszi észre", ha az USA "ügyeskedik.

FoersteAndreTredjeMann 2014.03.06. 17:39:18

@Yossarian1:

Azbirodalomváltások az én családomat is megdobálták.
Kis országokban ez főleg szerencs kérdése.
És akkor még aránlyag jó helyre születtünk a lehetségesek közül.

Az élet tényleg érdekes. Nagyon :)

Mr. Rustical 2014.03.06. 17:40:56

Az, hogy az EU és az USA sokkal gazdagabb, és katonailag is erősebb Oroszországnál, még nem jelenti azt, hogy joguk van kettős mércét alkalmazni, és leckéztetni Oroszországot. Vagy bárkit.

Ha a fasisztákat nem szeretjük, akkor ne szeressük a Pravij Szektort se.
Ha demokratikusan választott hatalmat tiszteljük, akkor nem ismerjük el a puccsal létrehozott hatalmat.
Ha az emberi értékekre kényesek vagyunk, akkor nem küldünk bérgyilkosokat Kijevbe, hogy lelövöldözzék az embereket, s aztán vádolni lehessen az ellenfeleket, hogy ők tették. Hol vannak ezek a titokzatos "terrorisáK"? A román ún. forradalom során sok száz ember halt meg a "terroristák" támadása következtében. Aztán a mai napig nem sikerült egyet se azonosítani közülük. Fogadjunk, hogy a kijeviek se lesznek meg.
Ha nem szabad megsérteni egy másik ország szuverenitását, akkor sem, ha ott komoly veszélyben vannak a -jelen esetben- orosz lakosok, akkor nem szabad megsérteni Afganisztán, Irak és Irán szuverenitását se.

Mutathatsz akármennyi chartot, attól még nem lesz igazuk az amerikaiaknak Ukrajna ügyében.

Laci A Lakli 2014.03.06. 17:49:10

Basszuskulcs legalabb rendesen utana neztek volna, hogy milyen adatokat posztol ki valaki.
Egy fore juto GDP Ruszkiknal: 6663 USD,
havi fizu pedig: 806 USD.
Azaz havi fizu 806*12=9672 USD
Ezt meg hogyan hoztatok ossze, hogy nagyobb a ruszki munkasnak a fizetese, mint az a GDP amit megtermel?
Ja persze tudom ugy, hogy annyira hanyatlik az Oroszorszag, hogy a semmibe termel, mint a regi SZU-ban. :D

Szoval nezzetek mar meg, hogy a ket egymas alatt levo tablazat legalabb ne mondjon ellen ennyire egymasnak, mert igy az egesz hiteltelen.

engelbert (törölt) 2014.03.06. 17:50:44

Tény és való hogy Oroszország nem veheti fel a versenyt a Nyugattal,de nem is volt itt ilyesmiről szó.A Szovjetunió sem volt képes erre soha. Az oroszok egyszerűen csak belengették, hogy ha piszkálják az orosz kisebbséget, akkor odalépnek,ehhez viszont van elég erejük és pénzük és befolyásuk. Nincs itt szó globális háborúról,de néhány százezer négyzetkilométert,közvetlenül a határaik mentén,képesek lennének megszerezni és megtartani,főleg ha ilyen ellenállásba ütköznek mint a Krímen.

Spiro 2014.03.06. 17:54:15

@kvadrillio:
„JAHHH... EZÉRT IS JÖTT LÉTRE OTT IS KIBASZOTTUL GAZDAG OLIGARCHÁK TÖMKELEGE..........ÉS NYOMORULT TÖMEGEK MILLIÓI..... ugye.........”

Mi van veled, semmi? Minek kiabálsz?

Az ami az oroszoknál, és az egyéb nemrég rendszert váltott Európai országokban, így nálunk is most zajlik (csak most sokkal gyorsabban és „hatékonyabban”), az az USA-ban az 1910-20-as években zajlott le, J.P Morgan, Rockefellerek idejében. Oligarchákkal, monopóliumokkal, nyomorul tömegekkel.

tobeor 2014.03.06. 18:03:15

Így beleolvasva a kommentekbe, az azért egész egyszerűen BETEGES, hogy sok idióta annyira elhitette önmagával, hogy aki nem fideszbolsi az mind komcsi, hogy most nem értik, hogy most a sok "komcsi" miért nem a ruszki agressziónak szurkol :) Meg számon kérik rajtuk az ő beteg fejükben tényleg létező "pálfordulást" :)

Ezeket a saját kretén előítéleteik szellemi börtönébe zárt nyomorultakat nem lehet megmenteni önmaguktól. Ha a valóság cáfolja a hülyeségeiket, akkor sem ők tévedtek, hanem a valóság téved... beteges, erre nincs más szó, szekták szokták ennyire elhülyíteni a tagjaikat.

Globetrotter2014 2014.03.06. 18:06:39

@engelbert: csak ez a "kisebbség" elég érdekes dolog. Kinéznek egy országot, orosz állampolgárságot adnak az oroszul beszélőknek aztán szépen küldik is a tankokat a "kisebbség" megvédésére, mint Grúziában.

Amíg ülsz egy csomó atomfegyveren addig úgyse fog senki meglátogatni, és a rémesen elavult és alulfizetett orosz hadsereg még így is erősebb mint a legtöbb környező. De egy általános mozgósítás érdekes eredményeket hozna... Kiderülne a sok kéz alatt eladott cucc hiánya, a csak papíron létező eszközök, a különösebben nem motivált közlegények (bár erre érdekes dolgokat mondott egy litván barátom).

♔bаtyu♔ 2014.03.06. 18:07:39

@Mr. Rustical: Valahol nevetséges ez a ballib média.

Támogatod, Paks bővítését az oroszokkal? Akkor te nyilván újból kommunizmust, orosz megszállást szeretnél és hasonló baromságok.

Orbán megpróbál eladni pár ezer csirkét a kínaiaknak?
Orbán ki akar lépni az EU-ból és Kína része akar lenni.

Az ember elgondolkodik, az újságíró ennyire ostoba, vagy az aki a lapot fenntartja és ellátja őket instrukciókkal.

grani 2014.03.06. 18:08:30

@herbert: na, egy kis csúsztatás nekem is belefér :) Ki fene gondúta vóna, hogy valaki tudja, hogy a kettő nem ugyanaz :( Egy olyan országban, ahol a ruszin is ukrán, sőt a kárpátaljai magyar is az. Persze, nincs még egy olyan ország a világon, amely egy népszavazáson le tagadja a saját fajtáját...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.06. 18:11:16

@engelbert: molnibalage nick egy másik topikban eléggé meggyőzött arról, hogy ha a nyugat katonai erőt vonultatna fel, akkor hagyományos erőkkel is meg tudnák állítani Ukrajnában az oroszokat, ehhez kb. a török és lengyel légierő elég lenne.

Persze sose lehet tudni, Putyin elég kredibilisen játssza az elborult elmebeteget, aki következményekkel nem számolva hajlandó elmenni a falig és még azon túl is. Azaz az ellenfelei tényleg úgy tűnik, szó szerint a harmadik világháborút kockáztatják.

Szúnyog 2014.03.06. 18:15:46

@avocado_: Szerintem Te takarodj, s még gyorsabban. Pl a cigánysorra lakni.

Ezt írta: "egy szabad, szuverén, emberi jogaimat tiszteletben tartó, libertáriánus, a fajomat megvédő, nem színesbőrű bevándorló előemberek által lakott országban akarok élni! az európai unió szélsőséges femi-imperialista-euroatlantista, demokráciát és szuverenitást csökkentő terrorpolitikája ettől nagyon messze van. "

Miben is nincs igaza?

Emmanuel Goldstein 2014.03.06. 18:16:14

@♔bаtyu♔: arról, ahol lemaradtál a szovjet nyelvtanfolyamról, mert arra most akkora tülekedés van fideszes körökbe :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.06. 18:16:27

Ukrajnanak nincs hivatalos, demokratikusan megvalasztott elnoke es kormanya
az oroszoknak meg kell vedeniuk a krimet, amely felsziget lakosainak tobbsege az oroszokhoz akar tartozni, de legalabb teljes autonomiat akar
nyugateuropa ne ugraljon
az amerikaiak meg plane
johogynem mar a krimbe megyunk haboruzni
Obama fogja be...

vantaan2 2014.03.06. 18:16:33

@♔bаtyu♔: Orbán paksi ténykedése az = a hazaárulással! S minden olyan párt és szervezet amely ezt a jelenlegi formájában támogatja az haza és nemzetáruló! a többi az csak rizsa .....vagy moslék amit a moslék zabálók megesznek!

vantaan2 2014.03.06. 18:21:13

@Gerilgfx: Kérlek alássan Te bizony ecsém HÜLYE vagy ha Oroszországot demokratikusabb helynek látod mint az általad kárhoztatott nyugatot!

Persze ....most állítólag a hülyéknek áll a világ (Magyarországon)

Szúnyog 2014.03.06. 18:23:05

@vantaan2: nem demokratikusabb, de ezt nem fogod megérteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.06. 18:23:44

@vantaan2: paks egy uzlet
es jo uzlet
nem kell belekeverni a politikat

zobod 2014.03.06. 18:26:23

@Mr. Rustical: teljesen mindegy kinek van igaza, sosem az számított. Amiben bízni lehet, hogy az USA és Oroszország is kölcsönösen képes iszonyat sok pusztítást és szenvedést okozni a másiknak, ezért nem fognak egymásnak esni. Az USA -nak állítólag 14, az oroszoknak pedig 10 stratégiai csapásmérő tengeralattjárója van, gondolom folyamatosan ugrásra készen. Egy-egy ilyen tengeralattjárón, amennyiben a publikus infók megbízhatók 16-24 rakéta, rakétánként 6-12 harci fej van amik külön-külön is száz kilotonnás nagyságrendű pusztító erővel bírnak. Remélem, hogy egy Krím miatt nem fog egymással az USA és Oroszország komolyan háborúzni.

kvadrillio 2014.03.06. 18:28:20

@Spiro: hmmm.....avagy a történelem ismétli önmagát !
...és....akkor....mi is jöhet még ?????????...várjáááál...... gondolkodom............:)

...pedig asszittem ez már egy lejárt lemez.......és nem !mindig akadnak, akik újráznak !+......vajh..... MEGÉRI NEKIK ???????--.-......++++++++++++++

vantaan2 2014.03.06. 18:34:10

@hagyma:Paks nem üzlet hanem HAZAÁRULÁS! .... és LOPÁSI KÍSÉRLET! (ma még)

kvadrillio 2014.03.06. 18:34:34

11 városban indult holokauszt-oktatási tanárképzési program

Írta: Szombat információ - 2014-03-06 Rovat: Hírek - lapszemle
1szaz

iTeach: Multimédiás tananyagok az oktatásban. A Zachor Alapítvány és a USC Soá Alapítvány interjú-alapú tanár-továbbképzési programja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával.

2014. március 1-jén a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet és a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának együttműködésében, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával kezdetét vette a Multimédiás tananyagok az oktatásban című, 11 városi helyszínt érintő tanárképzés.
Az első képzésre a USC Soá Alapítvány partneriskolájában, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban került sor 27 fő részvételével. A nap kezdetén a gimnázium igazgatója, Gyulai Sándor köszöntötte a résztvevőket.

A hajdúböszörményi volt a tanárképzés első állomása

„Mindent, amit csak tudunk, meg kell tennünk azért, hogy ennek a közösségnek, az itt élt embereknek legalább az emléke fennmaradjon. Megértésre és elfogadásra kell nevelni gyermekeinket. Egyre inkább meggyőződésem, hogy elméletek, eszmék és ideák helyett az embereket kell bemutatnunk, emberi sorsokat. „Emberek vannak. Nincs emberiség” – mondja Moviszter doktor Kosztolányinál. Ha tanulóink megtanulják az egyes embert meglátni, s a másikban az embert értékelni, kevésbé lehet másokkal szembe fordítani őket.”

Az egynapos képzésen a Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumának videóinterjúiból készült multimédiás oktatási anyagok tanórai felhasználási lehetőségeivel, céljaival, a tananyagok sajátosságaival, a videóinterjúkkal való oktatás pedagógiai módszertanával, továbbá mindezek elméleti, pedagógiai és pszichológiai hátterével ismerkedhettek meg az ország több pontjáról érkező pedagógusok.

Forrás-Biró Aletta és Szőnyi Andrea előadók elméleti és gyakorlati foglalkozásai, illetve kérdésfelvetései mellett Tóth Júlia tananyagfejlesztő, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanára a már elkészült oktatási anyagok közül személyesen mutatta be sajátját, melyet a USC Soá Alapítvány Videóinterjúk a 21. század oktatásában című tanár-továbbképzési program résztvevőjeként dolgozott ki, s amelyet pedagógiai munkájába is sikeresen beépített.

A résztvevők között hajdúböszörményi iskolákban tanító pedagógusok mellett, többek között Debrecenből, Békéscsabáról, Gyöngyösről, Kondorosról, Dombóvárról, Nyíregyházáról, Bercelből, Balmazújvárosból, Kurdról is érkeztek az oktatás különböző területein dolgozó pedagógusok. A résztvevők intézményi háttere mellett a tantárgyak képviselete is sokszínű volt: történelem, magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, média és mozgóképismeret, erkölcstan és etika, filozófia, illetve dráma szakos tanárok is részt vettek a képzésen.

A résztvevők visszajelzéseiből kiderült, hogy a tanárok nagy érdeklődéssel ismerkednek a holokausztoktatás és előítélet-mentesség oktatása témában kidolgozott új pedagógiai megközelítésekkel és módszerekkel, így a videóinterjús tananyagok alkalmazásával az oktatásban. Különös érdeklődés kísérte a digitális műveltség fejlesztésére is alkalmas online oktatási platform, az IWitness bemutatását. A résztvevők előtt új lehetőségek és ötletek tárultak fel, amelyeket konstruktív módon tudnak beépíteni saját tantárgyi programjukba.

A képzéssorozat március 4-én folytatódott Székesfehérvárott, a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumban 22 székesfehérvári, veszprémi, dunaújvárosi, zirci, üllői és kincsesbányai pedagógus részvételével. További képzési helyszínek: Sopron, Kalocsa, Szabadka, Szombathely, Budapest, Eger, Hódmezővásárhely, Szeged, Pécs.

A hajdúböszörményi képzés fotói itt tekinthetők meg.

A székesfehérvári képzés fotói itt tekinthetők meg.

mijez ?????

A MAGYAROK A TAVASZNAK AKARNAK ÖRÜLNI, NEM A 70 ÉVVEL EZELŐTTI HOLON ELMÉLKEDNI ! VIDÁMKODNI, ÖRÜLNI AKARNAK AZ ÉLETNEK !!! KIJAFASZ AKAR HOLO-TANÁROKAT KÉPEZNI ????? KI EZ AZ AGYALÁGYULT EBBEN AZ ORSZÁGBAN ???????

vantaan2 2014.03.06. 18:36:06

@Szúnyog: ... nem is akarom megérteni! Esetleg ha Te Moszkvába emigrálnál. Te is jól járnál ....meg mi magyarok is!

tobeor 2014.03.06. 18:38:49

@Szelid sunmalac:
Az semmi.

De csak azért van most minimális orosz többség Krímen, mert Sztálin kiirtotta-deportálta onnan a tatárok nagy részét, majd betelepítettek egy rakás ruszkit.

Még a tatár-irtás után is ukrán-tatár többség volt sokáig, csak rengeteg orosz betelepítésével sikerült megfordítani az arányt.

Aki az ilyen, vérrel és vassal megváltoztatott etnikai viszonyokra hivatkozva ágál az oroszok mellett, az ezzel utólag legitimálja a vérengzést, illetve általában elfogadja azt az elvet, hogy:
"erővel, deportálással, népirtással változtassuk meg egy terület etnikai arányait, aztán jöjjön a demokrácia".

Különösen a krími tatároknak lehet most nagy öröm, hogy szüleik, nagyszüleik, testvéreik gyilkosai most még a hazájukat is beolvasztják magukba.

vantaan2 2014.03.06. 18:39:02

@kvadrillio: Nagyon helyes hogy a nemzet szembe néz a saját ocsmányságának következményeivel! Tisztelet az áldozatoknak s örök megvetés az elkövetőknek!

kvadrillio 2014.03.06. 18:39:15

VAN ELÉG HOLOEMLÉKMŰ MÁR AZ ORSZÁGBAN !
A LEDÖNTÖTT SZTÁLIN SZOBROK HELYETT ! MIÉRT AKARJÁK A GYEREKEINKET IS A HALÁLRA TANÍTANI ??? A ZSIDÓK MÁR A MAGYAR TANKÖNYVEK TARTALMÁBA IS BELESZÓLNAK, HOGY LEGYEN BENNE TÖBB HOLOKAUSZT !!!
VAJON A MAGYAROK IS MEGSZABJÁK , HOGY IZRAELBEN MILYEN ESEMÉNYEKET TARTALMAZZANAK AZ ISKOLÁSOK TANKÖNYVEI ????? HOGY MIT, HOGYAN OKTASSANAK AZ IZRAELI TANÁROK AZ IZRAELI GYEREKEKNEK ?!
TÉNYLEG KINYÍLIK A BICSKA A ZEMBER KEZÉBEN-ZSEBÉBEN !!!!!
MIJAFASZT KÉPZELNEK A ZSIDÓK MAGUKRÓL ITT, MAGYARORSZÁGON ???????????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.06. 18:40:39

@vantaan2: tehat egy atomeromubovites az hazaarulas?
ertelek

Helyes Írás 2014.03.06. 18:46:11

@Blikknépe:
És ehhez az értelmetlen szöveghez nekem mi közöm? Tanulj meg előbb olvasni és szöveget értelmezni, s nekem azután írogass. ... És apád a Gyurcsány neked, szellemileg kb. azonos szinten vagytok.

vantaan2 2014.03.06. 18:46:13

@hagyma: Nem az atomerőmű bővítés az NEM HAZAÁRULÁS!

A HAZAÁRULÁS AZ AHOGY ORBÁN ELADTA A HAZÁT AZ OROSZOKNAK! Az a hazaárulás.

vantaan2 2014.03.06. 18:48:37

@kvadrillio: Miért haragszol a zsidókra? .... csak nem kiheréltek téged?

Kim lr Szen 2014.03.06. 18:49:39

@kvadrillio: elgurult a gyógyszered? Félsz hogy kiabálsz? Ha pánik rohamod van, orvoshoz menj, ne a számítógéphez!

Helyes Írás 2014.03.06. 18:50:50

@tesz-vesz:
Úgy látom aristo célba talált. Jó érzés.

Kim lr Szen 2014.03.06. 18:51:22

@vantaan2: Ez a @kvadrillio: nem tudja feldolgozni, hogy az anyja mindig emlegette hogy azért született, mert a zsidó boltos nem adott neki kotont hitelbe, amikor kiállt a sarokra.

Kim lr Szen 2014.03.06. 18:52:44

@tobeor: Értem. Akkor most nekünk is vissza kell adnunk Szvatopluk utódainak a Kárpát medencét?

engelbert (törölt) 2014.03.06. 18:54:57

@ZF2: Így csinálják,de ha most valaki a Krímben él akkor fontolóra veheti hogy az államcsőd küszöbén álló Ukrajna, vagy pedig az úgy ahogy, de működő Oroszország állampolgára legyen.

Kim lr Szen 2014.03.06. 18:55:35

@♔bаtyu♔: Hmmm... a gond az hogy amikor Orbán megvette azt a sok MOL részvényt, akkor meg ugye az volt a duma hogy az orosz befolyást akarja kiküszöbölni.

kvadrillio 2014.03.06. 18:59:43

@Kim lr Szen: háááááát.....őszintén...... NEM TECCIK EZ A NAGYMÉRTÉKŰ ZSIDÓ NYOMULÁS ! PLÁNE NEM, HOGY A PARLAMENTBEN IS ELFOGLALTÁK A MAI, A KÖVETKEZŐ MEG A JÖVŐ HÉTEN ESEDÉKES KITÜNTETÉSEK, KITÜNTETETTEK ELSŐ SORÁT ! CSAK KAPKOGGYAJA ZEMBER E FEJÉT, HOGY MENNYI KITÜNTETÉST NYÚLNAK LE.......MEG MENNYIT KAPTAK AZ ÉVEK SORÁN (PL. HOLOKUTATÁSÉRT ??!!) , AMIKET MOSTANÁBAN VISSZAADOGATNAK....:)))

A HOLOKAUSZTOT MEG OTTHON, A HAZÁJUKBAN OKTATGASSÁK A SAJÁT GYEREKEIKNEK ORRBA-SZÁJBA !e NÁLUNK ELÉG AZ RÓLA, AMIT EDDIG IS TARTALMAZTAK A TANKÖNYVEK !

ÉS, HA EZ NEM TECCIK, AKKOR VAN EGY SZÉP ORSZÁG, A NEVE: IZRAEL ! ODA LEHET HAZA.....MENNNI............:)

kvadrillio 2014.03.06. 19:02:01

@Kim lr Szen: ..HMM....ÉS....TE !....HOGY SZÜLETTÉÉÉÉÉ ERRE VILÁGRA ???? MINGGYÁÁÁÁÁ MEGMETÉLTEK ??????? :o)))))

kvadrillio 2014.03.06. 19:03:23

@kvadrillio: ÉS A GÁBRIEL FARKANGYALKA RÖGTÖN BELEÜLT A PÖCSÖDBE ???! :)

...OKOSAKAT ÉN IS TUDOK ÁM e! :o)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.06. 19:04:06

@vantaan2: ha franciaknak adja a megbizast akkor neki adja el?
egy metrot nem tudnak megcsinalni:)
amugy meg miert kiabalsz
felsz egyedul?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.06. 19:10:40

@rajcsányi.gellért (ergé):
mekkora egy pöcs tudsz lenni, bazmeg! ez "a putyin hűha kágébés volt" szar szöveg, ez felér az orbán kiszes volt fossal. és mikor a szarházi nagyimre mártíriumán önfellálsz, akkor eszedbe jut, hogy honnan jött az a senkiházi?

vantaan2 2014.03.06. 19:12:08

@hagyma:Én nem kiabálok! Nem is tudok.

Orbán egy hazaáruló! Halgasd meg a PA Dö Dö Háj Háj Szása című dalát s talán még Te is megérted. (remélem)

Kim lr Szen 2014.03.06. 19:14:55

@kvadrillio: Nyugszik a beteg! Mindjárt jön a nővér a haloperidollal. A SHIFT nyomogatása, vagy a CAPS LOCK bekapcsolása, komoly ingerültséget és félelmet mutat, úgyhogy dupla adagot kapsz. Az agyadban sok kárt már úgysem lehet tenni. -))

engelbert (törölt) 2014.03.06. 19:15:42

@Siri Keeton: Lehet hogy így van,de a világpolitika mellékszereplői ritkán szoktak kapkodni az ilyen feladatokért. Azt mondanák:menjenek előre az amerikaiak,vagy a franciák,és akkor majd esetleg mi is...nem hinném hogy szívesen magukra vállalnák egy Oroszország elleni háború kezdőlépését.

Sir Bates dö Hól 2014.03.06. 19:15:57

Ez egy korrekt poszt szerintem. Így is lehet a fideszre szavazni. Egyéni érdekek mentén. Azzal nincs baj.

A kommentek haláliak.

Putyin mellett érvelőknek ajánlom a "szuverén" demokrácia-modellben élést. Az is haláli olykor-olykor.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.06. 19:16:06

@vantaan2: nem vagyok egy padodo rajongo
valami baj baj szasara emlekszem
nem emlekszem, hogy arrol szol, hogy paksot nem epithetik az oroszok

midnight coder 2014.03.06. 19:17:09

@engelbert: Arról nem is szólva, hogy a nagy EU az euróövezeti görögöket is csak azért nem hagyta csődbe menni, mert a legnagyobb hitelezői a német bankok, így ha a görögök mennek a levesbe, akkor velük együtt mennek a németek is - és ezzel az egész EU. Nagyon tájékozatlan az az ukrán aki az EU-ban látja a reményt.

midnight coder 2014.03.06. 19:18:39

@vantaan2: Az a két förmedvény hájzsák már 20 éve is ciki volt.

vantaan2 2014.03.06. 19:20:00

@hagyma: No hallgasd csak meg azt a Háj háj Szását!

midnight coder 2014.03.06. 19:20:36

@zobod: Az USA a saját érdekszférájában sem tud már rendet tartani. Ami annyiból pozitívum, hogy az arabok először a zsidókat eszik meg reggelire, és csak aztán az EU-t.

vantaan2 2014.03.06. 19:21:36

@midnight coder: Nem meg.... kell hanem meghallgatni!!! Fosol??????????????????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.06. 19:29:02

@vantaan2: hat kihagyom de en tovabbra is bye- bye szasara emlekszem
de...
en ugy tudtam nem az orosz csapatokat hivtuk vissza, hanem az altaluk epitett atomeromu boviteset biztuk rajuk, nem rossz feltetelekkel
/de ahogy elnezlek, ha gyurcsanyi kototte volna a szerzodest, az elso sorban tapsolnal:)/

Bell & Sebastian 2014.03.06. 19:30:34

@kvadrillio: Nyugodjon meg, az orosz nyelvet is negyven évig tanították, aztán mi ragadt meg? Megyen itten a nyálverés, de még egy épkézláb linkkel nem állt elő senki, ahonnan az okosságait szerzi be.

A keresztény etika holovallásra áttérítése sem lesz olyan egyszerű, mint ahogyan azt Móritzkáék elképzelik.

A pedadóguszokat lehajthatják Sion hegyéről Moloch elé, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenki csökkent értelmi képességű és beveszi a maszlagot.

Én például egyetlenegyet sem ismerek, akinek már csak ez az egyetlen dolog hiányzik a nappalija polcáról, a nippek közül.

Ez a baromság is elmúlik egyszer a többi, marxista izével együtt, mint például a liberális balfaszságnak álcázott szexbolsevizmus.
Ugyanis, mivel a holooktatás máshová be nem sorolható műfaj, ezért a szexuális perverzió kategóriája.

vantaan2 2014.03.06. 19:33:05

@hagyma: B+ Te komcsi vagy teljesen! Fosol meghallgatni egy dalt mert nehogy a párt megtudja. .... no és még titokban gondolkodni sem mersz.

( csak nem a házmester a szomszédod?)

Bell & Sebastian 2014.03.06. 19:34:31

@vantaan2: Maga se nem normális, ha kötözött sonkák társaságában múlatja az idejét. Se zene, se szöveg, se látvány, akkor mi az? Politikai uszítás az Eszdéesz cukorkászacskójából.

kvadrillio 2014.03.06. 19:35:03

@Kim lr Szen: OK !.....AKKOR MOSTANTÓÚL FENNAKADT SZEMEKKEL TÉGED HALLGATLAK, OLVASLAK !.....SZERETNÉD ????... ugye...ugye......:)

kvadrillio 2014.03.06. 19:38:21

Üzent a kormánynak a Wiesenthal Központ

A Simon Wiesenthal Központ felszólította a magyar kormányt, hogy figyeljen oda a magyarországi zsidó közösség hangjára, és tisztességgel emlékezzen meg a magyarországi holokauszt évfordulójáról, ahelyett, hogy politikai szándékokból meghamisítaná a történelmet.

A zsidó jogvédő szervezet a honlapján március 5-i keltezéssel közzétett felhívásban arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy működjön együtt a magyar zsidó közösséggel, és tartózkodjon e közösség megfélemlítésére tett kísérletektől.

A felhívásban idézik Mark Weitzmant, a Wiesenthal Központ kormányzati ügyekkel foglalkozó igazgatóját, aki Szapáry György washingtoni magyar nagykövettel beszélve kijelentette: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár minapi kijelentése, amely szerint "kudarccal fenyeget a holokauszt-emlékév megünneplése a Mazsihisz (az ünnepségről való távolmaradást kilátásba helyzező) ultimátuma miatt", nyilvánvaló kísérlet a magyar zsidó közösség megfélemlítésére. Ezzel arra akarják rábírni a zsidó közösséget, hogy fogadja el azt a "hibás folyamatot", amely inkább a magyar kollaboráció tisztára mosását, semmint a holokausztra való tisztességes emlékezést célozza.

Úgy látszik, hogy a történelmi eseményekkel való becsületes szembenézés helyett, beleértve a nácikkal való kollaborálást több mint félmillió zsidó meggyilkolásában, a legutóbbi magyar lépések, például a német megszállás emlékművének tervezett felállítása vagy a kommunista elnyomás áldozataira való emlékezés előtérbe helyezése inkább azt célozzák, hogy Magyarországot áldozatnak állítsák be, amely semmilyen felelősséget nem visel a holokauszt idején elkövetett cselekményekért. Ez az a magatartás, amely arra késztette a zsidó közösséget, hogy elálljon a részvételtől - hangoztatta a szervezet.

"Nyomatékosan sürgetjük a magyar kormányt, figyeljen oda a zsidó közösség hangjára, és tegye prioritássá a tisztességes megemlékezést a magyarországi holokausztról, ahelyett, hogy politikai szándékokból meghamisítaná a történelmet" - fejeződik be a felhívás.

MTI

NAHÁT ! ŰŰŰŰZENET A JÖVŐBŰŰŰL ! VÍÍZENJÁÁÁR... KÖSSZ !...PONT ! MÁÁÁÁ CSAK TUGGYA, MITŐL DÖG...LIKA HALLLLLLLL...:)

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 19:39:31

@Doomhammer: A fordulékony migjeid meg se látják a NATO gépeid, mire égő roncsok lesznek a "gagyi eelektronikától". A Topol meg sosem fog eltalálni egy mozgó célpontot, arra más fegyver való.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 19:42:13

@Calaf il principe ignoto: az itt meghonosodott demokratikus berendezkedés egyik legnagyobb előnye, hogy rugalmasan tud reagálni a kihívásokra"

pl? mert atekintetben amit te is mondasz, abban rugalmas az orosz oligarcha vezetés is rugalmas

a mi oligarcháin a pénzt, a multikat szolgálják. ez nem előny, utálom a komcsikat, de ilyen kizsákmányolást a nép irányába még kádár se engedte volna.
msot mindent eladnak , szétlopnak. nincsenek értékek, nicns közmorál, nincs közbiztonság.

kvadrillio 2014.03.06. 19:42:18

HELLÓÓÓÓ ! VÍÍZENJÁÁÁRÓK !!!! JÓ LESZ ODAFIGYELNI ARRA IS, HOGY NETÁN..NYAÚÚÚÚ NEM CSINÁLT-É VALAMI ROSSZAT MOSTANNNÁBAN, OCCT ODACSAPNI A PRACLIJÁRA !!!!!
NE TESSENEK MÁ CSAKIS CSŐLÁTNI ÁLLANDÓJANB, mer az egyirányúsítás nem vezet jóra !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.06. 19:42:32

@vantaan2: felenk nincs hazmester, ez egy
amerikaban keves a komcsi, en sem vagyok az
semmi kedvem padodot hallgatni, mert valoszinusthetoen nem valtoztatja meg a paksrol alkotott velemenyemet
ha teged falusi mariann es lang gyorgyi vezerel az ugyben, az nem engem minosit:)

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 19:44:47

@OmegaMale: Azért nem nem így van, a modernebb harckocsik a gyalogsági páncéltörők elleni is jobban védettek, és a "gyalogsági harcjárművek" sem csak géppuskával vannak felszerelve, az első Öböl-háborúban a Bradley-k több iraki tankot pusztítottak el, mint az Abrams-ek.

Helyes Írás 2014.03.06. 19:46:02

@Virág et.:
Ez igaz, csak olcsó kielégülés. Mint egy kurvával. Ennél sokkal jobb érzés mindig, minden alapállásból mindenről a saját fejünkkel gondolkozni és következetesnek lenni, s a dolgot magát nézni.
Az abházok nem akartak a grúz hatalmaskodás alatt élni és az önrendelkezésük védelmében Putyin megleckéztette a grúzokat. A krími oroszok nem akarnak tovább a hatalmaskodó galíciai ukránokkal együtt élni és vissza szeretnének térni Oroszországhoz. Putyin megvédi őket. Igen ám, de az ugyanott őshonos tatárok nem akarnak visszamenni Oroszországhoz. Most mi legyen? Talán lenne a problémára megoldás, de senki sem erről beszél, hanem a világ Ukrajna szuverenitásáról locsog, meg arról, hogy Putyin fasiszta, meg arról, hogy bezzeg az USA mit csinált Irakban. Rémes, és mi magyarok különösen ismerjük a mellébeszélésnek és a szelektív hatalmi gondolkodásnak ezeket a mintáit. Ráadásul az ellentábor szemében hős Putyin ugyanezzel a mellébeszéléssel és szelektív hatalmi észjárással kezeli a csecsenek önrendelkezési törekvéseit. ... S mindenütt ártatlan emberek halnak meg. (Sajnos egyáltalán nem hihetetlen az, hogy Kijevben a "forradalmár" provokátorok lőttek mindkét irányba, s ártatlan rendőrök és ártatlan tüntetők haltak meg, ki tudja milyen nagyhatalmi érdekek és helyi hőzöngők eszközeként.)

Húsleves 2014.03.06. 19:47:08

Azért ez teljesítmény. Megértük, hogy egy magát demokratának tituláló droid azt tolja a pofánkba, hogy kussoljon mindenki, Amerika a gazdagabb és több fegyvere van, tehát neki van igaza.
Azt mondom én neked blogger, hogy vedd fel a kedvenc szivárványszínű nacidat, sétálj egyet Kijevben, aztán gyere vissza és meséld el nekünk hogy milyenek a forradalmárok. Megvárunk.

_most_ 2014.03.06. 19:48:31

addig nem tudok nyugodtan aludni, míg végre meg nem tudom, hogy USA vagy Oroszország hadserege az erősebb, szerintem ezt a vitát csak úgy lehetne meggyőzően eldönteni, ha háborúznának egyet, ennyit megérne, hogy végre minden kommentelő tisztán lásson.

kvadrillio 2014.03.06. 19:48:49

@Bell & Sebastian: 11 városban indult holokauszt-oktatási tanárképzési program

Írta: Szombat információ - 2014-03-06 Rovat: Hírek - lapszemle
1szaz

iTeach: Multimédiás tananyagok az oktatásban. A Zachor Alapítvány és a USC Soá Alapítvány interjú-alapú tanár-továbbképzési programja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával.

2014. március 1-jén a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet és a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának együttműködésében, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával kezdetét vette a Multimédiás tananyagok az oktatásban című, 11 városi helyszínt érintő tanárképzés.""

NU, EZ ITT LINK !.... dolog.......

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.06. 19:52:13

@A megvalósult amerikai ólom..: "Simán megszállhatja a fekete-tengeri térség stratégiailag igen fontos részét, a nyugat pedig mégcsak szankciók meghozására sem képes,"

Egyszer elmondhatná valaki, hogy stratégiailag mi fontos a Fekete-tengerben.

Ha egyszer kiakarna hajózni onnan az orosz flotta csinálni valamit, két szűk szoros is van, ahol simán szarrá lőhetnék, ha akarnák az ellene felvonulók. Ha jól tudom, Törökországtól engedélyt kellene kérniük az átvonuláshoz.

vantaan2 2014.03.06. 19:53:30

@Bell & Sebastian: Ó drága keresztény testvérem! Én nem látom a kötözött sonkákat. Én csak hallgatok .... zenét! Te is félsz? .... hallgatni vagy gondolkodni???

Csodálkozz rá a világra! ... mert" A templomharang bronzán pihegve alszik egy csöppnyi lepke".

S miféle eszdéesz?????????????? ....

kvadrillio 2014.03.06. 19:56:00

@Kim lr Szen: .látod...látod........ez a te bajod......mindig, mindenhol SZEMÉLYESKEDSZ !... pedig én is mondhatnám, hogy AGYATLAN VAGY !!!!!.... pedig AZ VAGY ! :)

J.László 2014.03.06. 19:57:49

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
Pontosan leírtad a Fekete tenger stratégiai jelentőségét.
Oroszország egyik hagyományos terjeszkedési iránya kb. Nagy Péter óta a két tengerszoros. Ide a Fekete tengeren keresztül vezet az út, legalábbis Oroszország szempontjából nézve. A Krím pedig egy óriási repülőgép anyahajó ezen a Fekete tengeren.

kvadrillio 2014.03.06. 20:04:09

"Magyarországot áldozatnak állítsák be, amely semmilyen felelősséget nem visel a holokauszt idején elkövetett cselekményekért. "....

....ÉS CSAK LOVAGOLNAK A SZÖVEGEN.....LOVAGOLNAK A SZÖVEGEN.....LOVAGOLNAK A SZÖVEGEN ÉS MÉG MINDIG NEM TÖRTE FÖL A SEGGÜKET A LÓ MEG A HÜLYE SZÖVEGÜK SZÜGYE !!! MER NÁLUK, MOST EZ A TRENDI ! MERT NEM ELÉG AZ A sok milliárd kárpótlás, amit eddig már lenyeltek még ! még ! még ! kellene nekik !
egy szart !!!!!!!!!!!!!
telhetetlen, kapzsi, harácsoló nép !

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2014.03.06. 20:10:38

en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Grenada
en.wikipedia.org/wiki/Falklands_War
"Ám ha egyszer mégis hitelt érdemlően bebizonyosodna Bawlf állítása, az igen nagy kavarodást okozhatna Kanada és az USA kapcsolatában, mivel a két ország között lévő államhatárt az európai gyarmatosítás alapján jelölték ki "
- juharizsuzsanna.blog.hu/2014/03/04/megis_letezett_a_titkos_utazas
Ők a demokrácia hiteles képviselői:) Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Jókaiék 1848-as megbuktatását leszámítva leszámítva mindig mi mentünk neki az oroszok medvének. Fel is rúgtak, minta bolondgombát és meg is szívattak cserébe, minta nyuszit a két zöld ászért a az erdei huszonegyezésben:) Üdv

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.06. 20:14:25

@J.László: Izmozhatnak Ukrajnában, mert csak azért nem lőttek rájuk az Ukránok, mert Kelet-Ikrajnában oroszok élnek, és a konfliktusból egy F
dél-szlávszerű vérrontás lenne. Oroszországnak az a stratégiai fegyvere, hogy eladja a gázt.

Egy hagyományos háborúban úgy szarrá verné a NATO az összes szaros tankjukkal együtt, hogy vért szarnának.

Eddig, ha MIF.ek meg D-ek összecsaptak, 10:1 arányban szopott az orosz technika. Abhrams tankot meg még nem lőtt ki soha egyetlen T sem, viszont nagyjából ezres tételben véreztek el vele szemben.

Egy valódi konfliktusban el sem tudnák hagyni a Fekete-tengert a ruszkik. A két szoros között lenne elsüllyesztve az összes ócskavasuk.

Sics68 2014.03.06. 20:14:56

@zobod:

Én igazán szeretnék távol maradni tőle - de ... részint Ukrajna a mi határunkon van ... azaz egy olyan ország lehetséges széthullásáról, polgárháborús állapotba kerüléséről, netán az EU-val szemben ellenséges ország általi megszállásáról/bekebelezéséről beszélünk, ami a országunkkal szomszédos.

Hogy a bánatba "maradhatnék távol" ettől ??

És akkor még csak a dolog földrajzi vonatkozásáról beszéltünk...

Egyes eszmék, gondolatok, "ideológiák" nem állnak meg a határokon - azt kell eldöntenünk, hogy európa felé szeretnénk-e menni ( európai módon élni, európai értékeket követni) ... azaz nyugati típusú demokráciában szeretnénk-e élni úgy alapvetően, vagy inkább vonzó számunkra a parancsuralmi/önkényuralmi rendszer (és az ehhez kapcsolódó korrupció) (ami most Kínában, Oroszországban vagy éppen Észak-Koreában figyelhető meg .. vagy ami volt a náci Németországban)

J.László 2014.03.06. 20:17:58

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
Amit írsz, az független a Fekete tenger jelentőségétől.

Egyébiránt 1941-ben az egész világ azt hitte, hogy az oroszok nudlik, miután Sztálin 1937-38-ban felmosta a padlót a vörös hadsereggel, majd 1940-ben égtek Finnországban, mint a Reichstag. A németek is azt hitték, aztán nézd meg, mi lett belőle.

kvadrillio 2014.03.06. 20:22:55

Bumeráng-szabály: kinek ártanak az Oroszország elleni szankciók
Bumeráng-szabály: kinek ártanak az Oroszország elleni szankciók

Kollázs: Oroszország Hangja

Európa nem siet csatlakozni az oroszok elleni amerikai szankciókhoz.

Tegnap Washington bejelentette, hogy befagyasztja a katonai, kereskedelmi és befektetési együttműködést Moszkvával, és felszólította az európaiakat, hogy tegyenek hasonló lépéseket. Ugyanakkor több EU-ország nem akarja kockára tenni gazdasági kapcsolatait Ukrajna kedvéért, amelyet egyelőre nem akarnak látni az Európai Unióban.

Az európai országok nagyon szoros kapcsolatokat tartanak fenn Oroszországgal. Az évi forgalom 460 milliárd dollár. Ha megszakítják ezeket a kapcsolatokat, ezzel csapást mérnek az EU-gazdaságra, amely éppen csak kezdett talpra állni. Azonban Európa nem tud teljesen ellentmondani az USA-nak. Ezért „kis vér” árán akarja megoldani a dilemmát: bevezethet vízum korlátozásokat és hasonló intézkedéseket Oroszországgal szemben.

José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter tegnap rámutatott, hogy megtagadhatják a vízumot az oroszoktól, ha Moszkva nem vizsgálja felül Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását. Európa nagyon népszerű orosz turisták körében. Ha viszont Európa úgy dönt, hogy lezárja a határokat, akkor az oroszok Törökországban, Thaiföldön és más népszerű helyeken üdülhetnek. Ennek eredményeként az európai vállalkozók szenvednek kárt Ukrajna kedvéért, amelyet látni sem akarnak az EU-ban. Ezt a napokban nyíltan jelentette ki Marie Le Pen a francia Nemzeti Front vezetője.

Ami a közös beruházásokat illeti, itt még bonyolultabb a helyzet. Így a brit BP olajtársaság és a Shell angol-holland cég bejelentette, hogy folytatni fogja együttműködést Oroszországgal annak ellenére, hogy az európai és az amerikai hatóságok szankciókkal fenyegetik. Joe Kaeser a német Siemens konszern vezetője sem támogatta az oroszok elleni szankciókat. Üzletemberek tudatában vannak, hogy bármilyen szankció komoly kockázattal jár – fogalmazta meg Fjodor Vojtolovszkij orosz professzor:

A mai világban különböző országok gazdaságilag függenek egymástól, ezért szankciók bevezetése nem válik hasznára egyik félnek sem. Azok a szankciók, amelyeket Washington be akar vezetni és amelyeket megvitatnak az EU-országokban, jelentős kárt okoznak mind amerikai, mind európai befektetőknek, akik Oroszországban dolgoznak. Itt ugyanis nem csak gazdaságról és a pénzügyekről van szó, hanem a tudomány, az oktatás és a kultúra terén, valamint a nukleáris energia és az űrkutatás szférájában folytatott együttműködésről.

Ha a nyugati országok mégis bevezetik a szankciókat Moszkva ellen, akkor az orosz szenátorok megfelelő választ adnak rá. A Föderációs Tanács jelenleg dolgozik egy törvényjavaslaton, amely felhatalmazza az elnököt és az orosz kormányt, hogy fagyassza be külföldi cégek számláit, hogy lefoglalják vagyonukat, beleértve az elkobzást is. A képviselők remélik, hogy a dokumentum nem kerül alkalmazásra. De készek támogatni ezt a törvényjavaslatot az orosz parlament mind az alsó-, mind pedig a felsőházában.
USA, Oroszország, szankciók, EU, Forradalom Ukrajnában, Politika

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 20:25:09

@Blikknépe:

mert az eu az usa, illetve aki az usát irányítja, az irányítja az eu-t is, ők rakják be az embereket az igazán fontos posztokba, barroso, rompuy szerinted ellent merne mondani egy usa-akaratnak? soha, onnan kapják a prémiumot, meg az imf -vezetők stb, mind amerikai, európai (?) multisok érdekköre.

nincs túl sok különbség, van minimális angol francia, német érdek, de az usát képviselő emberek vannak a döntéshozó helyen dieológiát iletőleg.
meg vannak olyan naivák (képviselők, ), mint ergé, akik azt hiszik, hogy az usa egy bátor hős állam
most remélem azért hogy a lehallgatások miatt a nemzetállamok kicsit jobban nacionalisták lesznek, és kevésbé szolgák, de nem hinném h sokat várhatunk ettől.

kicsit több alanyt használj, mert nem értem mint mondasz, melyik mondat kire vonatkozik

nem igazán értem a gázos kérdésedet. ha meg akarnák puccsolni, már rég megtették volna

milyen balhé miatt? paks 2? TÖBB KONKRÉT ALANYT, ez hol balhé hivatalosan?

több wikiliksz kéne olvasnom, hol van ez a link? és ha valaki akarja, egy amerikai lázár, és az amerikai csányi meg az orosz atomban érdekelt, akkor mi van? melyik az amerikai? mind az, mégis egyfajta véleményt ovlastál.

"az amerikai-orosz kereskedelem jelentéktelen, de európának igencsaj fájhatnak majd a szankciók."

és miért lennének eu-ellenes szankciók? nem tudlak követni, miért írtad ezt?

"amerikának mi a lóf*szt kéne csinálnia ahhoz, hogy vele szemben hörrdüljünk fel ilyen látványosan."

ja te eddig hol voltál? guantamónál hol voltál? ahol ártatlanokat is kinoztak jenkik? szíriánál hol voltál, ahol már rakétázni akart obama, mikor ki se derült. még most se derült ki..

irak, afganisztán? hosszan lehetne sorolni a háborús bűncselekményeket és MEGSZÁLLÁSOKAT, mert nem találtak vegyi fegyvert iránban, nem láttad a FAIR GAME c híres filmet? ez volt az indok, de a jelentést MEGHAMISÍTOTTÁK!

az új korcs robotzsaru címűt láttad? a robotok már IRÁNBAN "közrendészeti" feladatokat látnak el, ott járőröznek, nem hittem a szememnek milyen prolik a jenkik, a nagytőkés zsidó hálivudi filmesek tudják mi a dörgés, tudják mi a jó ájer iránya, már iránt szállnák meg a jenkik a következő országot. iránt.
ezek nem háborús bűncselekmények?

akkor hadd ne fájjon már a szívem Krímért, ahol 60 %-os az oroszok aránya, vagy több:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/UkraineNativeLanguagesCensus2001detailed.PNG?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201403

és amit a félhülye hruscsov dobott el

meg grúziáért:

az Európai Unió Heidi Tagliavini svájci diplomatanő által vezetett vizsgálóbizottsága 2009. szeptember 30-án kiadott hivatalos jelentése megállapította: a háborút Grúzia kezdte, a grúz állítások az előzetes orosz támadásról hamisak
news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8281990.stm

"itt az oroszok még pofán csem csaptak senkit, eddig csak a virágotkat meg a csókokat láthattuk, és mi már amerika leggusztustalanabb kutyájaként óbégatunk azok háta mögül az ő érdekeikért. vicces és groteszk is a helyzet."

ja akkor te nem úgy értetted, bocs, lehet végig kellett volna olvasnom a kommenteket, nemcsak a bekezdést (dehát úgy uncsi), most már ki nem törlöm! így marad

egyetértek ebben tehát veled

kvadrillio 2014.03.06. 20:30:41

@Sics68: nem! azt akarjuk eldönteni, HOGY AKARJUK-E, HOGY MAGYARORSZÁGON A TÁRSADALOM 2/3-A NYOMOROGJON, VEGETÁLJON, RABSZOLGA MÓDON KIZSÁKMÁNYOLVA ÉLJEN, AZ 1-2 DÚSGAZDAG OLIGARCHA ELNYOMÁSA ALATT VAGY A PICSÁBA ZAVARJA EL ŐKET AZÉRT, HOGY ÉLHETŐ ÉLETET ÉLJENEK AZ EMBEREK EZEN A BOLYGÓN !

...MIKNDENFÉLE KAMU-ÉRTÉKELMÉLETEKET, KAMU-DEMOKRÁCIA ESZMÉKET FÉLRETÉVE...

Sir Bates dö Hól 2014.03.06. 20:31:08

@midnight coder: azért a németek azt hidd el kibírnák, ha hirtelen elveszne a sublódból egy 100mrd... nem örülnének annak, de túlélnék...

kvadrillio 2014.03.06. 20:31:51

az 1-2 oligarcha idézőjelben értendő....:)

kvadrillio 2014.03.06. 20:36:30

Ideje volt: megvonták az állampárt egykori tisztviselőinek jubileumi juttatását
2014, március 6 - 19:32

Belföld
Friss hírek

Nem jár a szépkorúak jubileumi jutalma azoknak a korábbi állampárti tisztviselőknek, akiktől tavaly megvonták a nyugdíjpótlékot. Az erről szóló kormánydöntés csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A Jobbik hosszú évek óta követelte ezt a kormánytól, kérdés, hogy miért kellett vele eddig várni.

Az Országgyűlés fideszes és jobbikos képviselők javaslatára 2012 nyarán döntött úgy, meg kell vonni a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel, mert részt vettek 1945 és 1949 között a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, az 1956-os forradalom leverésében és a megtorlásokban, vagy mert 1948 és 1990 májusa közötti titkosszolgálati tevékenységük, állami vezetői tisztségük vagy az állampártban, illetve a Kommunista Ifjúsági Szövetségben ellátott vezető tisztségük miatt érdemtelenek rá.

A havi 8-16 ezer forintos juttatásokat 2013. augusztus 1-jével vonták meg 142 érintettől, köztük Biszku Béla egykori belügyminisztertől, Nyers Rezső korábbi pénzügyminisztertől, az MSZMP Központi Bizottságának, Politikai Bizottságának tagjától, és az 1975 és 1990 között a legfőbb ügyészi posztot betöltő Szíjártó Károlytól.

A Gyurcsány-kormány 2008-ban döntött a szépkorúak jubileumi köszöntéséről, amellyel okirat és juttatás jár: a 90. évüket betöltők 90 ezer, a 95. évüket betöltők 95 ezer, a 100. évüket betöltők 100 ezer forintot kapnak a költségvetésből, és így tovább.

A kommunizmus áldozatai forognak a sírjukban

A Jobbik szerint nem lehet méltósággal megemlékezni a kommunizmus áldozatainak emléknapján addig, míg nem történt meg az állambiztonsági múlt, így többek közt az ügynöklisták feltárása, a pártállami vezetők közéletből való kitiltása és a kommunista luxusnyugdíjak megvonása - olvasható Murányi Levente és Novák Előd a Jobbik országgyűlési képviselői által február végén kiadott közleményben.

A Jobbik három legfontosabb antikommunista programpontját kormányra kerülése esetén haladéktalanul megvalósítja. Az elmúlt 24 év, az MSZP- és Fidesz-kormányok közös szégyene, hogy ezekben az ügyekben eddig csak maszatolás történt, ezért a kommunizmus áldozatai forognak a sírjukban.

Az egypárti Nemzeti Emlékezet Bizottsága csak a további időhúzást szolgálja, miközben még a kormánynak is tagja lehet a D-209-es fedőnevű Medgyessy Péter egykori kollégája, egy szintén III/II-es ügynök. Ezért a Jobbik szerint a 2060-ig titkosított, mágnesszalagokon rögzített aktákat kutathatóvá kell tenni.

Elfogadhatatlan, hogy az egykori kommunista vezetők ebben az állítólag új rendszerben szintén meghatározó politikusok lehetnek, így többek közt az MSZMP Központi Bizottságának tagjai ma is országgyűlési képviselők az MSZP soraiban. A Jobbik az állami cégek éléről is eltávolítaná a pártállami vezetőket.

A kommunista luxusnyugdíjak folyósítása a legfelháborítóbb. Félmegoldásnak is kevés látszatintézkedés a kommunista kitüntetések után járó, néhány ezer forintos nyugdíjpótlékok megvonása az érintettek tizedénél, miközben a Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő ügyész, Mátsik György juttatása egy forinttal sem csökkent, és Biszku Béla is még többszázezres luxusnyugdíjat kap havonta. Az előző rendszerben pártállami vezetőként kiemelt bérezésben, ezáltal ma akár pótlék nélkül is kiemelt alapnyugdíjban részesülők juttatásának felülvizsgálatához a Jobbik által már 2010 júliusában benyújtott törvényjavaslat elfogadása volna szükséges, amelyet számtalan alkalommal szavazott le az Országgyűlés az MSZP és a Fidesz összefogásával, Biszku legnagyobb örömére - zárul a közlemény.

...és.... MAJD EZT IS ODA ADJÁK A 2X 50 %-OS JÁRADÉKEMELT ZSIDÓKNAK ??????????

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.06. 20:36:34

@J.László: Csak az atomtöltetek, amik megakadályoznák, hogy felmossák velük a padlót.

A jelenlegi technikai viszonyok mellett felmorzsolnák az előre tolt légierőt, amit nem a tajga közepén dugnak el. Egy hét alatt felszámolható lenne a teljes légierejük, tankokból meg lehetne tízszer annyijuk is akár, amit elővesznek, abban bent égne a személyzet. Ma olyan kazettás bombák vannak, amik kinyílva a tölteteik célzottan a páncélos járműveket semmisítik meg. Egy ilyen bombát eleresztve akár tucatszámra semmisítene meg tankokat, BMP-ket, BTR-ket. Gyalogság ellen nagy területre ott az "acéleső". AMi a ruszkiknak van, az 40 éves elavult tank, PSZH. AMitől lehetne tartani, azok a katyúsák, de az amerikaiak látnák az összeset a Pentagonból, és lőtávon belülre sem kerülhetnének.

J.László 2014.03.06. 20:40:14

Churchill, aki nem mindig volt jó taktikus, ellenben nagy stratéga volt, nem véletlenül forszírozta 1915-ben mint tengerészeti miniszter a Gallipoli partraszállást (hogy totál blamázs lett belőle, az más kérdés). Törökország volt a központi hatalmak leggyengébb láncszeme és nem volt kizárható, hogy a törököket felőrlik az oroszok a kaukázusi fronton. Ha Törökország összeomlik, az oroszok kezébe kerülnek a tengerszorosok. Ezt Churchill mindenképpen meg kívánta akadályozni, még úgy is, hogy Oroszország ekkor Nagy-Britannia szövetségese volt.

Amikor 1944 nyarán az oroszok a (sokadik) román árulás következtében lerohanták a Balkánt, a britek és az amerikaiak világosan Sztálint tudtára adták, hogy Görögországhoz egy újjal nem nyúlhat. Sztálin ezt be is tartotta. Ha Lengyelországot, aki miatt a britek hadat üzentek 1939-ben Németországnak, lényegében seggbebaszták az oroszok 1944-ben, elképzelhetjük, hogy az agolszászok egészen komolyan gondolták a figyelmeztetésüket, ha Sztálin tartott magát ehhez. A szorosokat Törökország fedezi, a szorosok kijáratát, az Égei tengert pedig Görögország. Többek között emiatt dédelgetett kedvence a nyugatnak Görögország. Elbaszhatnak mindent ötször egymás után, kivakarják őket a szarból. Törökország sem a vakvéletlen folytán lett NATO tagállam.

A tengerszorosok és az Égei tenger feletti nyugati felügyelettel áll szemben az orosz Fekete tenger. E tenger kulcsa pedig a Krím. Az oroszok ezért nem fogják hagyni soha, hogy az kikerüljön az ellenőrzésük alól. A német és a lengyel külügyminisztérium igazán beírathatná Merkelt, Steinmeiert és Sikorskit egy geostratégia tanfolyamra.

Sir Bates dö Hól 2014.03.06. 20:44:55

@kvadrillio: most akkor ismertetted a kreml agit-prop osztályának kommünikéjét.

kvadrillio 2014.03.06. 20:45:20

@kvadrillio: SZEGÉÉÉÉÉNY ORBÁN VIKTOR ! TE SE KABSZ SZÉPKORÚ JUBILEUMIT, MER ALAPSZERVI KISZ-TITKÁR VOLTÁL A GIMIBEN ! :)))))))

...vagy te már SZÉPKORÚ SE LESZEL ???????????

karamcsand 2014.03.06. 20:45:22

@FoersteAndreTredjeMann:
A zárolás nem jelenti, hogy aztán neki is állnak elkölteni a pénzt, szemben a vagyonelkobzással. Ez is az egyik apró, de lényeges különbség.

Szibéria és Guantanamo: Nézd már meg, melyik helyen hány ember van és milyen okkal vitték őket oda. Az egyik helyen a bűnözők mellett olyanok vannak, akik kritikával illették az orosz rendszert, vagy más módon csípték a vezetők szemét. És sok ezres létszámban. Guantanamo uszkve 350 fogollyal rendelkezik és azok a foglyok bizony nem azért kerültek oda, mert fölül semmiben grasszáltak egy templomban. Ja és Guantanamo megszüntetése napirenden van. A szibériai táborokra ez nem igaz.

kvadrillio 2014.03.06. 20:45:52

@kvadrillio: MI LESZEL, HA NAGY LESZERL ??? VIDEO.....:)

urambátyám 2014.03.06. 20:47:16

@hagyma: Itt írja legy egy szakember a BME Energetikai (stb.) Tanszékéről, a politikát bele nem keverve, hogy milyen üzlet is Paks 2:

www.energia.bme.hu/images/hirek/2014/Paks%20II%20egy%20szakember%20szemevel.pdf

Valakinek persze biztos jó üzlet. Az országnak nem az :(

Sics68 2014.03.06. 20:49:48

@kvadrillio: ezzel most mit is akarsz mondani? Mert nem értelek...

- Ha hagyjuk az oroszokat nyerni, tért nyerni, és mi (Magyarország) is be/átmegyünk az ő "védőernyőjük alá, akkor egy orosz/kínai típusú önkényuralmi rendszerbe kerülünk, oligarchákkal és korrupcióval ( mint amilyen Janukovics Ukrajnája volt, vagy mint amilyen Putyin Oroszországa. Stb.)

- Ha ragaszkodunk "Európához", akkor egy a globáltőke által irányított és ellenőrzött médiademokráciában fogunk élni, ahol szintén van korrupció és ahol szintén vannak bajok: szegénység-probléma, társadalom kettészakadás, látszat-demokrácia, valamekkora korrupció.

Lehet választani ... "jó" választás nincs, csak rossz és még rosszabb :)

Ad Dio 2014.03.06. 20:58:13

@J.László:

Jó összefoglaló és benne a lényeg. A Krím az oroszok számára kulcsfontosságú stratégiai pont. Nem fogják hagyni NATO kézre kerülni. Merthogy ne legyenek illúzióid: ahogy az oroszok, úgy a Nyugat sem fejezte be a "versengést" (hidegháborút ha úgy tetszik), ők épp úgy hajtanak a Krímre, mint az oroszok. Csakhogy a Krím az oroszoké. Nem az ukránoké és végképp nem a Nyugaté. Az oroszoké. 3. vh-s kockázat megpróbálni elvenni.

Az oroszok eddig szerintem példás módon fegyelmezetten és visszafogottan reagáltak. Épp annyi határozottságot mutatva, amennyit muszáj volt. A Nyugat meg mintha nagyot hallana. Vagy előjött volna a dawn szindrómája. Nem érti, vagy nem akarja érteni, hogy 3. vh-t kockáztat aki nem fogadja el a status quo-t.

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 20:59:27

@Shenpen: Szóval az a felvetésed, hogy a világnak attól kéne rettegnie, hogy a tökös orosz legények olyan kínai vason fogják meghódítani a nyugatot, amit a kínaiak 10 év alatt másoltak le a húsz évvel ezelőtti orosz technikáról? Briliáns.

Gerilgfx 2014.03.06. 21:01:45

@vantaan2: te viszont nem csak enyhén :3

Ad Dio 2014.03.06. 21:01:47

@Sics68:

Azért ez sem fekete és fehér. Ugyan középen nem lehet állni, valahová el kell köteleződni, de azért fenntartható a jogos kritika és a jogos távolságtartás.

Ennek alapja lehetne az a bizonyos nemzeti konszenzus, ami egyelőre hiányzik. Végletek vannak csak. Az meg nem vezet előre.

Gerilgfx 2014.03.06. 21:04:13

@Hiryu 2,0: ugyan, te is életben maradtál valahogy

Gerilgfx 2014.03.06. 21:05:04

@Yossarian1: nem is azt mondtam, hogy csatlakozzunk hozzájuk - épp ez az.

Gerilgfx 2014.03.06. 21:05:54

@avocado_: ha ennyire zavarnak a ,,nácik'', miért nem költözöl izraelbe?

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.06. 21:06:23

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: A Fekete-tenger elsősorban a Kaukázus, és a Balkán szempontjából fontos.
Azt nem tudom hogy Törökország engedélyéhez kötött e a szoroson való áthaladás, de nem hinném hogy megkockáztatnának egy orosz flotta elleni támadást.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.03.06. 21:08:33

@kvadrillio: Kimenő van a diliházban vagy csak sikerült valahogy hozzáférned a doktor úr gépéhez?:)))

Szúnyog 2014.03.06. 21:11:14

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: beképzelt duma. Soha, sehol, senki nem nyert csak a levegőből. Az amerikaiak különösen nem.
Az emberek harci moráljáról nem is beszélve.

Robinzon Kurzor 2014.03.06. 21:11:34

@Balt:

Katonai potenciálról van szó, nem társadalom építésről.

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 21:19:12

@grani: .Az a baj ezzel a "fejlődéssel", hogy nem a gazdasági megújulás hozta el, hanem az energiahordozók árnövekedése..

komplikato 2014.03.06. 21:23:44

Rohadt nagy mázlitok van, hogy véletlenül sem tettétek oda a mutató számok mellé Magyarországot magában is. :D
Bár így is levágható volt, hogy emigrálok a ruszkikhoz, akkor SOKKAL több lesz a várható élettartamom ...

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 21:25:36

@Doomhammer: Nézd már meg a linkelt cikkek szerzőjét hülyegyerek :)

Kard 2014.03.06. 21:26:02

@Ad Dio: A "Nyugat" bármikor megszopathatja az oroszokat. Ha nem most akkor néhány éven belül. Néhány LNG terminél és izélhetik a gázukat (ez az egy adu van a kezükben). Ha pedig nincs kinek eladni a nyersanyagot akkor szívás van mert másuk sincs az oroszoknak. Van egy orosz termék is amit bemész a boltba és megvehetsz? Én egyről sem tudok.

komplikato 2014.03.06. 21:29:24

@Kard: Hát a Mammut mögötti piac sarkában van orosz élelmiszer üzlet, de ha jól sejtem nem erre gondoltál. :D
Túl sok mindent nem lehet kapni. De már szinte minden termék kínai, ami nem, az hamis.

alex4 2014.03.06. 21:34:50

@hagyma:
„...nem az orosz csapatokat hivtuk vissza, hanem az altaluk epitett atomeromu boviteset biztuk rajuk, nem rossz feltetelekkel..."
.
Lehetne tudni, hogy mik azok a feltételek, ill., hogy manapság mi köze egy önállóan működő atomerőműblokknak (kvázi egy külön atomerőműnek) ahhoz, hogy ki építette a mellette lévőt, melynek lejár az élettartama.
.
Értem én én, hogy a f*deszagitprop próbálja menteni, amit lehet, és azt hangsúlyozza, hogy milyen rossz dolog az atomerőműellenesség és milyen gonoszak azok, akik atomerőműellenesek.
.
Mindezt azért, hogy az újabb - az országnak sokkal költségesebb - MUTYI-ról eltereljék a szót és a figyelmet.
.
Igazából arról van szó, hogy miért most hirtelen és miért lapítva, titkolózva...
.
A jelenlegi blokkok élettartam csak 2037-ben jár le, így min. 4-5 de talán 10 év múlva is eldönthető lenne egy ilyen horderejű kérdés - az AKKORI technológiai tudás figyelembevételével (mind az atomerőműiparban, mind a más erőművi területeken) és a széles szakmai nyilvánosság előtt!
.
Nem is beszélve arról, hogy a pénzügyi mutyi lehetőségét egy sokszereplős versenytárgyalással vissza lehetne szorítani - itt láthatóan nem ez volt a cél, sőt! - nem is beszélve a győztesnek fizetett árról, ami tőlem lehet orosz is, ha versenyképes... A mutyiszerű ügykezelésből az is látszik, hogy most ez sem volt szempont!
.
Ezek itt a fő aggályok, nem az atomenergia - akárhogy is próbálják elterelni a figyelmet a pártagitprop osztályon!
.
Természetesen, ha bizonyítani tudod, hogy „...nem rossz feltetelekkel..." lesz a szerződés, akkor szívesen látjuk a számokkal alátámasztott bizonyítékokat - máris nem hiába látogattuk ezt az oldalt és többet fogunk megtudni, mint az információ elől elzárt szakértők! :)))

Ad Dio 2014.03.06. 21:34:51

@Kard:

Eljöhet az idő, hogy Oroszország tényleg elveszíti a nagyhatalmi státusát. Ma még az, helyzet van az asztalom, ezzel kell játszani.

Atomfegyverei vannak. Érti amit mondok? Az atomháború pedig az utolsó mind közül.

Ad Dio 2014.03.06. 21:40:54

@Kard:

A jövő egyik lehetséges forgatókönyve az, hogy Oroszország és Kína egymásra talál. Atomhatalom és a gazdaság. A Nyugat legalábbis elég erősen nyomja a fleket egymás irányába.

Ennek az LNG dolognak meg nézz utána picit jobban...

Sir Bates dö Hól 2014.03.06. 21:42:12

@Kard: legkésőbb '17-re átadják a kanadaiak az új-funlandi lng terminált, a németek már leszerződtek velük... azt is ritkán olvasom, hogy a gázcső mindkét felet köti, azt többször, hogy az orosz gazdaság hasít, mert a BRICS blablabla.. (az oroszok ipari kibocsátása és hatékonysága a bajor zsákfaluban levő csökkent képességűek szociális foglalkoztatójának szintjét is eléri lassan a fejlődés hatására... írnám, ha a közeg értékelné az iróniát... de nem olyan, így nem írom)

Sir Bates dö Hól 2014.03.06. 21:45:42

@Szúnyog: "Az emberek harci moráljáról nem is beszélve."

Ezt kifejtenéd bővebben is? Érdekelne...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.06. 21:47:42

@Blikknépe: és ez honnan van? miért nincs forrás megj?

Kard 2014.03.06. 22:08:07

@Ad Dio: Miért mi a baj az LNG-vel?

Kard 2014.03.06. 22:09:32

@Ad Dio: Igen, ez a szerencséje, hogy nem csapták már őket szét. Ez volt a mi balszerencsénk is, mert ha nincs akkor 56-ban lehet lett volna nyugati segítség.

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 22:10:49

@Laci A Lakli: Ugyan nem néztem utána, hogy pontosak-e az adatok, de ha kicsit is belegondolsz, az gdp/fő, és a fő alatt a teljes lakosságot értik, nem csak a jómunkásembereket.

Magyar gdp/fő 2,8 millió forint, a bruttó 230 ezres átlagbérre meg évi 3,5 millió jön ki, mint a munkáltató teljes költsége.

Helmut von Offenburg 2014.03.06. 22:13:09

Nekem meg rókáznom kell ettől a "mindenképpen nyugatiak vagyunk" című valagnyaló stílustól, ahol csak szolgának tartanak minket. Ha nem lenne világos, az Eu naponta törli belénk a cipőjét, közben nyomja a propagandadumát, hogy ennyit meg ennyit költött ránk. Egy túróst. Legalább a felét-kérharmadát vissza is viszi innen.
Ki nem sza.ja le az Eu és az Usa hihetetlen vagyonát és gazdasági potenciálját. Mibelőlünk élnek és nem fordítva. Ők azért tudják magukat magasra pozicionálni, mert elszipkázzák a pénzt az erőforrásokat és a javakat a gyengéktől.
Az orosz haderőről szóló fikázó mondatokra inkább nem is reflektálok, (hogy szanaszét verné még az eu-sereg is) (ami nincs is momentán) mert akkora egetverő marhaság. Hihetetlen tájékozatlanságra vall.
A munkám révén nagyon jól belelátok ennek a gittegyletnek a lényegébe, úgyhogy az a szöveg - nekünk az eu a jó, ez a fejlődés juj, meg hű, inkább csak üres szólam. De azt el kell ismerni k.vajól igazítják a firhangot a polgárok szeme előtt.
A magyaroknak csak akkor lesz jövője, ha függetlenek lesznek, és nem fognak tartozni egyik "oldalhoz" sem. Meg lehetett volna csinálni, de mostmár csak az isteni csoda segíthetne ebben.

Kard 2014.03.06. 22:15:10

@komplikato: A kínai termék az a low-end kategóriában van. Ha valami normálisat akarsz vagy olyat amit tartósan használsz...na ott nem nagyon van kínai. Elég csak az autókra vagy bármilyen építőanyagra gondolni. Kínai szolgáltatásokkal se nagyon találkozunk és még lehetne sorolni.
A másik pedig, hogy amikor megveszel egy kínában gyártott IPhone-t abban mondjuk $30 a kínai melót hozzáadott értéke és $570 meg az amerikai mérnöké. Persze ettől még made in china de az arányak azért mást mondanak.

Kard 2014.03.06. 22:22:01

@Helmut von Offenburg: Huuhhh, de okosat mondtál.
Ha nem lennének itt a nyugati cégek akkor szerinted miből élne a magyar? Talán a sok adócsaló kisvállalkozásból? Kicsit fordítva ülsz a lovon mert te élsz belőlük. Bizony. Ő bármikor elviheti innen a gyárát, szolgáltató cégét mert jelentkező van rá elég.
Kb. olyan az érvelésed mintha a sarki boltos a 8 általánossal elkezdeni ugatni a vevőkre, hogy mekkora köcsögök mert bőlelő élnek. Nyilván a hülyének az nem jut eszébe, hogy boltból mindig lesz tömérdek mennyiségben viszont pénzes vevőből már annál kevesebb.

J.László 2014.03.06. 22:42:57

@Feketeleves:
Ha tíz éve nem tudnak elbánni Afganisztánnal vagy Irakkal, akkor talán mégsem akkora elképesztően felkészült specialisták. Az USA az én véleményem szerint a 2008-as ingatlanbuboréknál is nagyobb lufi, a haderejét is beleértve.

Occam beretvája 2014.03.06. 22:48:35

@Kard: Te szerencsétlen agyhalott.
Tudom mivel kezdték a sliccelt szemű japók a SONY-nál?A megszálló ami sereg rádióinak javításával.
Ne legyenek illúzióid az ázsiaiak képességei iránt.
A multi tőke már rég kiengedte a szellemet a palackból.
Az USA-ban a legsikeresebb egyetemi hallgatók a sárgák.
Kínában és Tajvanon is rengeteg szakembert csábított magához az Apple, a hírek szerint pedig minderre azért kerítettek sort, hogy a jövőben több iPhone-t, illetve gyakrabban adhassanak ki.
A The Wall Street Journal értesülései szerint az Apple Tajpejben egy külön mérnökcsapatot is létrehozott, amelynek a feladata az új iPhone fejlesztése. Az almás cég HTC-től és más hasonló kisebb riválisoktól igazolta el a szakembereket, akik között csak Kínában lévő mérnökből 600 fő található.

Sir Bates dö Hól 2014.03.06. 22:54:01

@J.László: csecsenföld, dagesztán?... ott bebizonyította az orosz hadsereg, hogy mint kell "elbánni" valakivel, nincs is gond a területen, nem?... ostoba példát bárki tud hozni... (mindegyik hegyvidéki terület egyszerűen pacifikálhatatlan; irakkal pedig más a gond)

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 22:55:29

@A megvalósult amerikai ólom..: A törökök röhögve elkennék a fekete-tengeri flotta száját, nem hogy akkor, ha még házhoz is jönne a pofonért.

Kard 2014.03.06. 22:55:38

@Occam beretvája: Ja a sárgák a legjobbak a világon. Kurvára nem a bőrszín számít hanem az, hogy az adott ország milyen feltételeket biztosít a vállalkozó kedvű állampolgárainak.
"Az USA-ban a legsikeresebb egyetemi hallgatók a sárgák." - szerinted miért mennek oda tanulni? Vajon? Netán azért mert ott vannak a legjobb egyetemek a világon? Vajon miért van az, hogy minden kicsit is magára adó internetes cég ahogy elkezd nőni átteszi a székhelyét Californiába? Na vajon miért nem Kínába viszik a cég vezetését?
Ha kicsit is lenne fogalmad a gazdasági dolgokról akkor nem irkálnál ekkora baromságokat.

Sir Bates dö Hól 2014.03.06. 22:59:49

@Occam beretvája: azért a technológia még mindig az usában van... ezen a téren az eu is elmarad tőlük jócskán... nem hogy kína vagy oroszország... s a XXI. század inkább a nanotechnológiáról fog szólni, s nem az acél- és olajbárókról... de ez csak szerintem...

J.László 2014.03.06. 23:01:00

@Sir Bates dö Hól:
Koreát keservesen kihozták döntetlenre. A vietnami háborút elveszítették. Afganisztán és Irak egy-egy arcra esés. Egyedül az 1991-es iraki hadjáratukra mondhatják azt, hogy megnyerték. Ez elég gyenge teljesítmény, ha tekintetbe vesszük, hogy százmilliárd dollárokat költenek évente fegyverkezésre. Ha engem kérdezel, nem is értem, hogy tudták megnyerni a második világháborút. Ha egyedül vannak, valószínűleg azt is bukják.

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 23:03:06

@J.László: Pedig a haderőt hetek alatt legyalázták mindkét helyen. A katonai képességük a gyors pacifikálásra is meglett volna, csak azt nem venné be a nyugati gyomor. De szerintem még így is elérték a valódi céljukat, a hadszintér iszlám területre került át, nem hogy külföldi terroristák nem érkeznek nyugatra, de még a nyugati arra fogékony emberek nagy része is elment Irakba, Afganisztánba meghalni. Azóta Szíria képében kaptak a radikális muszlimok még egy homokozót, amiben bónusznak egymást ölik, egy orosz szövetséges államban. És hidd el kurvára nem érdekli a nyugatot, ha mindez az egy bitesek szemében vereség.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:06:59

@tesz-vesz: ez? fent a BBC-n is pl, de nem nagyon feszegette a világsajtó, csak a fuck the EU-n lovagoltak 1 napot.

pedig elolvasva kiderül mire vonatkozik ez

beírod google-ba, hogy nuland-pyatt conversation transcript oszt jónapot.
@alex4: fideszagitprop,mi?

tudod mi döntötte el, hogy nem kiváltani kell paksi blokkokat, hanem új erőműveket építeni?
tudod ki dolgozta át az energiapolitikai stratégiát, hogy ezt lehetővé tegyék?
tudod ki nyilatkozta, hogy a cél az atom részarányának 80%-ra emelése?
tudod kik hoztak döntést erről a parlamentben?

az MSZP

Podolák György, Józsa István, Magda Sándor, Szanyi Tibor, Tóbiás József, Kárpáti Tibor, Orosz Sándor és Mesterházy Attila által benyújtott módosító indítvány törli az energiapolitikai koncepcióból a meglévő kapacításokat kiváltó kitételt(tehát nem a régi helyett, hanem mellé, vele párhuzamosan), és a feltételes mód helyett felszólítja a kormányt új atomerőművek létesítésének megkezdésére. 2008. március 31.
A javaslat indoklásában az áll, hogy így "szeretnék a nukleáris energia hasznosítása területén bátrabb lépések megtételére ösztönözni a Kormányt". Bátrabb, azaz 2 új, legalább 1000MW-os blokk építésének elkezdése, és majd 10-20 év múlva mégegy erőmű PAKS I kiváltására.
www.parlament.hu/irom38/04858/04858-0024.pdf

A sajtó már 2009-ben is úgy értelmezte ezt, hogy a paksi bővítés eldöntött tény:
"Legalább fél évszázadra meghatározza Magyarország energiapolitikáját az a döntés, amellyel az Országgyűlés idén márciusban felhatalmazást adott egy új atomerőmű építésére."
"Vagyis a parlament két dolgot mondott ki: lehet új nukleáris blokkot vagy blokkokat építeni, és azoknak Pakson kell megépülniük."
És az 1996-ban elfogadott atomtörvény is úgy szól, hogy "új nukleáris létesítmény ... illetőleg meglévő atomerőmű további atomreaktort tartalmazó egységgel való bővítéséhez az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulása szükséges". Pontosan ilyen elvi hozzájárulást adott a Gyurcsány-Bajnai kormány 2009. márciusában.
Energia Klub 2009: "a jogszabály szerint ugyanis már meglevő atomerőmű bővítésének "előkészítéséhez" nem szükséges az Országgyűlés hozzájárulása, ilyen engedély már magához a bővítéshez kell."
Tehát ha született egy ilyen jogszabály, az csakis a bővítésről születhetett.

Gyurcsány Ferenc Parlament 2009 február :"szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük - ha mindezeket megtesszük, akkor Magyarország a régióban olyan ország lesz, amelynek nem kell attól rettegnie, hogy ha valahol baj van az energetikai rendszerben, akkor nem tudunk fűteni, vagy le kell kapcsolni a villanyt, hanem olyan ország lesz, amely, ha kell, akkor a legrosszabb körülmények között is meg tudja védeni saját érdekét, esetleg segíteni még másoknak is."

szóval kuss!

Nemzeti Dohányos 2014.03.06. 23:09:03

@J.László: "Significant numbers of British Churchill and Matilda tanks along with US M3 Lee were shipped to the USSR after becoming obsolete on the African Front. The Churchills, supplied by the arctic convoys, saw action around Leningrad while tanks shipped by the Persian route supplied the Caucasian Front. With the USSR giving priority to the defence of Moscow for domestically produced tanks this resulted in 40% of tanks in service on the Caucasian Front being Lend-Lease models."

"In total, the US deliveries through Lend-Lease amounted to $11 billion in materials: over 400,000 jeeps and trucks; 12,000 armored vehicles (including 7,000 tanks); 11,400 aircraft and 1.75 million tons of food."

Csak ezzel a szovjet történetírás nem büszkélkedett különösebben.

herbert 2014.03.06. 23:13:12

@Blikknépe: Először nem tudtam honnan ennyire ismerős a stílus, de utána beugrott Robert S. Wilson :)

J.László 2014.03.06. 23:13:38

@Nemzeti Dohányos:
Így van. Aztán 2-3 millió elesett katona után bedobták volna a törölközőt. Jó, 4-5 millió után.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:14:14

Egyrészt nem vendég diákokról szólt a felmérés.
A bőrszín viselői hordozzak kulturális tulajdonságokat.
Úgy mint fegyelmezettség monotónia tűrés, háttérbe szorított individualizmus stb.
Most még barátom most még az USA.
De ez csak addig amíg mindenki hisz abban a zöldhasuban amit ott nyomnak. Meg amíg az ebből adódó nyereségből fenn tudják tartani a sereget.
Csakhogy kínaiak 8x akkorák .
A hozzád hasonló libertariánus majmok indították el
őket azon az úton ahonnan már nincs visszaút.
Wall Street?
Mintha lett volna már egyszer ott valami műugró bajnokság.
S a történelem mint tudjuk ismétli önmagát.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:20:15

@tesz-vesz:

nesze

www.bbc.co.uk/news/world-europe-26079957

a lényeges rész

Nuland: OK... one more wrinkle for you Geoff. [A click can be heard] I can't remember if I told you this, or if I only told Washington this, that when I talked to Jeff Feltman [United Nations Under-Secretary-General for Political Affairs] this morning, he had a new name for the UN guy Robert Serry did I write you that this morning?

Pyatt: Yeah I saw that.

Nuland: OK. He's now gotten both Serry and [UN Secretary General] Ban Ki-moon to agree that Serry could come in Monday or Tuesday. So that would be great, I think, to help glue this thing and to have the UN help glue it and, you know, Fuck the EU.

ez az a Serry akit tegnap 'megtámadtak' orosz fegyveresek a krímben.

+a tegnapi ashton beszélgetés, és mnden normális ember számára egyértelmű, hogy itt arról van szó, hogy az USA-nak nem elég az első hely, nem jó nekik a status quo, kizárólagos hatalmi ambícióik vannak, és képesek az oroszokat is basztatni, akik az elmúlt 25 évben elég szépen bebizonyították, hogy nekik teljesen jó a jelenlegi helyzet, azzal meg tudnak békélni, éljünk egymás mellett békében, de az összorosz területekre ne is gondoljunk.
és hogy a balhé árát az oroszok mellett mi, a szövetségesük isszuk meg? le van szarva, fuck the EU.

két legyet ütnek 1 csapásra: már ajánlgatják a saját gázukat. az atomberuhásáokra ők is ácsingóztak, ezt a wikileaksből mindenki tudhatja, így ők külön jól járnak ha visszarántják kicsit a láncos kutya EU-t az oroszoktól, mielőtt még nagyon összemelegednénk.

mikor volt utoljára ilyen harcias az EU szankció-ügyben? izrael ellen már csak beszélni róla is náci bűncselekmény?

NSA ügy, merkel lehallgatásával, nuland beszélgetés, mi kell még az EU-nak, hogy a sarkára álljon???
amíg nincs egy putyin-lavrov párosunk, addig dróton rángatnak minket az amerikai hülyegyerekek.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:23:37

@herbert: az ki?
csak goldie wilsont ismerek, ő volt hill valley első fekete polgármestere.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:25:18

@Nemzeti Dohányos: szovjet történetírás nem büszkélkedett különösebben.Hát nem.
De én meg azokról páncélosokról hallgattam volna amit
a szövetségesek küldtek.
Ritka szar harckocsik voltak.

Krisz11 2014.03.06. 23:26:32

@Helmut von Offenburg:
"A magyaroknak csak akkor lesz jövője, ha függetlenek lesznek, és nem fognak tartozni egyik "oldalhoz" sem."
Ezzel egyetértek. Törekedni kell az egyensúlyra, amin segíthet az oroszok jelenléte.
A főcímet illetően: "A nyugat vs Oroszország: ki a király?" helyett nyugat vs keletet kellett volna írni. Akkor már kiderül, hogy már kétpólusú világban élünk. Kína magában vásárlóerő paritáson meg fogja rövidesen előzni az usa+eu-t együttesen, a maga 1,4 milliárd emberével, szemben az atlanti társulat 700 millió fogyasztójával. A tudományban is az élre fog lépni rövidesen, ami az emberiségnek jó hír, ha újabb tudósok százezrei kezdenek kutatni és fejleszteni.
És ez csak kína. De ott lesz mellette Oroszország, vagy pl: vietnám emberi erőforrása is.
Akkor ki a király kelet vagy nyugat?
És még valami, sokan álmodoznak a nyugati életszinvonalról, de arra nincs garancia, hogy az ő életszinvonaluk (ami csak kb az utóbbi 60 évben ívelt fel, előtte pl: Svédnek lenni nem volt nagy kaland) ott is marad az emberiség legfelső 1%-ában. A Vietnámiak vannak olyan intelligensek mint pl: a hollandok, ez alapján az ő életszínvonaluknak is el kell érni a holland szintet idővel, vagy azokénak lecsökkenni.

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:41:38

@Nemzeti Dohányos: nem nagy szám a saját maguk gyártotta tankok számához.

pár éve került napvilágra a hitler-mannerheim beszélgetés hangfelvétele, amin hitler szörnyűlködik, hogy elképzelhetetlennek tartotta volna, hogy egy országnak 35ezer tankja legyen...

Hitler: If somebody had told me a nation could start with 35,000 tanks, then I'd have said: "You are crazy!"

Mannerheim: 35,000?

Hitler: 35,000 tanks.

Another voice in the background: 35,000 yes!

Hitler: We have destroyed - right now - more than 34,000 tanks. If someone had told this, I'd have said: "You!" if you are one of my generals had stated that any nation has 35,000 tanks I'd have said: "You, my good sir, you see everything twice or ten times. You are crazy; you see ghosts." This I would have deemed possible. I told you earlier we found factories, one of them at Kramatorskaja, for example, two years ago there were just a couple of hundred [tanks]. We didn't know anything. Today, there is a tank plant, where - during the first shift a little more than 30,000, and 'round the clock a little more than 60,000, workers would have labored - a single tank plant! a gigantic factory! masses of workers who certainly, lived like animals and.

Another voice in the background: (Interrupting) In the Donets area?

Hitler: In the Donets area.

igen, ez az a donyeck :)

Krisz11 2014.03.06. 23:42:49

@Sir Bates dö Hól: "azért a technológia még mindig az usában van."
Igen, de hány évig még? Szerintem maximum 20, de lehet, hogy csak 5-10. Kínát én úgy képzelem mint 10 db Japánt összetéve. És Japán a II. vh után az 1970-es években már nagyon ott volt. Kína most űrtechnolgiában második, okos telefonokban szorosan ott van az élboly mögött, számítógép és autógyártásban szintén. Innen már nem sok (az ő emberállományukkal, és növekedésükkel), hogy ne az élboly mögött, hanem előtt legyen 1 lépéssel, akkor pedig mindenki kínai csúcstechnológiát fog venni.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:43:47

@Sir Bates dö Hól: Nem vitás.
Még működik a brain drain.
DE trendek szerintem már mást mutatnak .
Sajnos.
Mert ezt mi szívjuk meg a legjobban.:-(

Blikknépe (törölt) 2014.03.06. 23:50:35

@Krisz11: "kína most űrtechnolgiában második,"

inkább harmadik. azért a második helyet őrzik az amerikaiak.

Occam beretvája 2014.03.06. 23:53:36

@Krisz11: S tedd hozzá hogy a kínaiak a szakadatlan
fejlődésüket hogyan élik meg mentálisan.Vannak helyek ahol csak végre jól lakhatnak.
és vannak ahol már meghaladták a mi életszínvonalunkat.És nem lázadoznak mert konfucionalisták.
Most gondolj bele hogy valaki kijelentené az USA-ban hogy megszorítások következnek, és nem zabálhatnak
a Jabba seggű átlagjenkik hatezer kalóriát. :-)

alex4 2014.03.07. 00:11:59

@Blikknépe:
.
Fölösleges volt ezt az agitprop szöveget idenyomni - nem látok benne semmi olyat, hogy (1) az oroszok építsék (bár ezzel - ahogy írtam - önmagában nem lenne gond), (2) MUTYIban, titkosítva (3) versenytárgyalás nélkül legyen bővítés.
.
Javaslom az általam leírt szöveg újraolvasását, mert láthatólag előszörre nem sikerült az értelmezése - talán a most felsorolt három pont segít ebben...
.
Stílusod meg érthető - ez szokott történni, ha valaki nem tud érdemi választ adni...

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:12:51

@Krisz11: azért a technológia kifejlesztése és esetleges lemásolása/ellopása nem ugyanaz... kína: csökkenő népesség, amire lehet azt mondani, hogy akkor is sokan lesznek, de a csökkenő aktívaknak kell eltartani a növekvő passzívak számát... nincs tiszta adatod kína valódi belső pénzügyi helyzetéről (van-e belső hitelválsága/buboréka esetleg)... ugyan pont most jelentették be , hogy a belső piac lesz a gazdaság motorja, de ez nem olyan egyszerű→ miből vásárolnak a belső piacon, kell-e ehhez emelni a munkabért, akkor ki viszi oda a termelést, vagy ki veszi meg az emelkedő áru termékeit... arról nem beszélve, hogy a nyugaton végzettek csak a kiemelt övezetekbe akarnak visszatérni tudásukat kamatoztatni, az ország kettészakad, ez milyen társadalmi változásokkal jár... ez nem olyan egyszerü, hogy gyere gombóc, hamm bekaplak... meg fogja haladni az usa gdp-jét... és?... az usáét 300m, kínáét 1400m (arányok, nem pontos számok) állítja elő... és még megannyi kérdés, melyet a változó társadalom dinamikája tesz fel...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.03.07. 00:18:01

@Occam beretvája:

wow, maó elvtársat a libsik kényszerítették ki, már ezért megérte. ugye a kambodzsai népirtásért sem a komcsik, hanem a rohadék libsik a felelősek, kérlek, világosíts fel. :)

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 00:20:53

@alex4: ne magatokból indulj ki trockij elvtárs

ezek a ti szavaitok :)

hogy lehet értelmezni azt a gyurcsányi mondatot, hogy a paksi erőmű kapacítását megkétszerezni?

a te szövegedben előjött a patópálúraskodás ejráértünkvolnamég. ideáig olvastam.

nem, nem értünk volna rá.
elárulom neked, hogy az MSZP is további 2-3 atomerőművel számolt hosszútávon. pl szőnynél.
podolák szerint max 20% lehet nálunk megújuló, a maradék 80%-t atomból kell megoldani.
miért? mert így lehet legjobban csökkenteni a függést az orosz gáztól.
a gázt félperc elzárni, a fűtőelemnek meg 24 hónapos a ciklusa. ez sem mind1.

minek versenytárgyalás? ez nem egy villamosbeszerzés, vagy médiavásárlás vazzeg.

a szerződés meg nyilván titkos, főleg mikor a bruházásra ácsingózó amerikai szövetségesünk ipari kémkedésre használja az NSA-t, és ha kedve van, akkor egy másik atomhatalom érdekszférájába is képes behatolni.

a paksi bővítés eddig a legjobb biznisz, amit a rendszerváltás óta akármelyik kormány kötött.
euró tízmilliárdokat fog hozni a legpesszimistább becslések szerint is

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:20:57

@alex4: a vitában elvérzettnek fog nyilvánítani... mindig ezt teszi:-)... innen-onnan felcsippentet felületes információk jelentik tudását... reménytelen eset...

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:24:35

"a paksi bővítés eddig a legjobb biznisz, amit a rendszerváltás óta akármelyik kormány kötött.
euró tízmilliárdokat fog hozni a legpesszimistább becslések szerint is"

Sok baromságot olvastam ma itt, de ez dobogós.
@Blikknépe: köszönöm.

Feketeleves 2014.03.07. 00:25:38

@J.László:

Na, akkor nézzünk egy olyan forrást aminek a hitelességét és hozzá értését nincs értelme megkérdőjelezni!

A ZMNE-n jelent meg az írás:

-az Iraki Szabadság Hadművelet valójában könnyű, gyors és kockázatmentes háborús győzelmet hozott az Amerikai Egyesült Államoknak és Nagy Britanniának.(kb 3 hét)

forrás:
www.zmne.hu/Forum/03aprilmaj/obol.htm

Persze, azon már lehet vitatkozni, hogy Irakban a háború után mennyire volt sikeres az új politika rendszer kialakítása, a társadalom, és az egyének mennyire tudtak élni, integrálódni az új helyzettel/helyzetben.
De a kettőt ne keverd össze.Katonai értelemben a második öbölháború
gyors, agresszív és sikeres volt a NATO szempontjából.Az utána következő események már más lapra tartoznak.

Afganisztán:

Speciális helyzet.Lényegében, hagyományos értelemben vett háború nem is zajlott.Igazából senki nem nyert, és tény hogy az USA és szövetségesei is a kivonulás mellett döntöttek.
Az ország mint olyan egyszerűen nem létezik.Egy törzsi viszonyokon alapuló ,fejeltségi szintjén valahol a középkornak megfelelő "országról" beszélünk.
Hozzáteszem, a szovjeteknek(oroszoknak) ha úgy tetszik pontosan annyira beletört a bicskájuk, mint a "nyugatiaknak".
Ezek alapján mégsem mondjuk azt hogy az "afgán" vagy "tálib" esetleg "mudzsahedin" csoportok a legjobb haderők a világon.

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 00:29:01

@Sir Bates dö Hól: hűű gyorsan megcáfoltál.
soroltad az érveket, számításokat és legyőztél.
jah mégsem :DDDDD

csak neked:

Paks II

rendelkezésre állás: 90%
élettartam: 60+(20-30)év
kapacítás: 2x1200MW
éves energiamennyiség: 18 934 560MWh - 19m MWh
teljes élettartam: 1136.073.600MWh (60év) - 1704.110.400Mwh (90év)

bevétel:
50 EUR/MWh - 15Ft/KWh
85205.520.000 EUR - 85Mrd EUR 90 év alatt (57Mrd EUR 60 év alatt)
hinkley point áron (115EUR/MWh - 35Ft/KWh) - 195Mrd EUR
átlag: 140Mrd EUR

költségek:
4,5% kamat 8 év halasztás, 22 év törlesztés
felvett hitel jövőértéke(annuitásos) - 40Mrd EUR (2045-ös árakon)
teljes pénzáram jelenéréke 2014-es árakon:
2%-os átlagos EUR inflációnál 22Mrd EUR, 1%-nál 30Mrd. átlag: 26Mrd EUR

hitelt visszafizetve marad:
legrosszabb eset: csak 60év élettartam, 50EUR/MWh, 1%-os átlagos EUR infláció
57Mrd bevétel - 30Mrd kiadás = 27Mrd EUR/60 év -> 450m EUR/év - 135Mrd Ft/év

legjobb eset: 90év, hinkley-i és hazai ár átlagán, 2%-os átlagos EUR infláció mellett
140MRd bevétel - 22Mrd kiadás = 118Mrd EUR/90év -> 1,3Mrd EUR/év - 400Mrd Ft/év

átlag: 267Mrd Ft/év

----------------------------------------------------------------------

Fogyasztói áron számolt bevétel

fogyasztói ár: 30Ft/KWh+ÁFA (8Ft)
bevétel: 570Mrd Ft/év + 150Mrd Ft/év Áfa = 720MRd Ft/év
ebből paksi erőmű bevétele: 220Mrd Ft/év (12Ft/KWh erőművi ár)
elosztó bevétele: 350Mrd Ft/év
ÁFA bevétel: 150Mrd Mrd/év

-----------------

Megtérül a beruházás?

legrosszabb eset(nincs üzemidő-hosszabítás, csak 1%-os átlagos EUR infláció a futamidő alatt):
teljes költség 30Mrd EUR, ezzel egyenértékű bevétel 60év alatt -> 500m EUR éves eredmény mellett térül meg.(+8Ft/KWh)

lejobb eset(90 év, 2%):
teljes költség 22Mrd EUR, ezzel egyenértékű bevétel 90év alatt -> 245m EUR éves eredmény mellett térül meg.(+4Ft/KWh)

PAKS I jelenlegi éves árbevétele 600m EUR feletti, ebből a profit 100-150m EUR -> Működési költség 450-500mEUR/év
Termelt mennyiség 15m MWh/év - fedezeti ár: 30-33EUR/MWh (9Ft/KWh) - értékesítési ár 38-40EUR/MWh (12Ft/KWh)

AES 2006 működési költségei kisebbek a gyártó szerint - újabb, hatékonyabb technológia, csak 2 reaktor a 4 helyett.
legrosszabb eset: (működési költségek változatlanok) 500m EUR/év
legjobb eset: (pl 33%-kal kisebb működési költség esetén) 450m * 0.67 = 300m EUR/év

Piaci megtérülést jelentő áramár:
Termelt mennyiség: 19m MWh/év
legjobb eset: 300m EUR működés + 250m EUR eredmény = 550m EUR éves bevételnél térül meg -> 30EUR/MWh = 9Ft/KWh Jelenlegi paksi ár!!!
legrosszabb eset: 500m EUR működés + 500m EUR eredmény = 1Mrd EUR bevételnél térül meg -> 52EUR/MWh = 16Ft/KWh
átlag: 12.5 Ft/KWh

Összehasonlítás:
Finnországi garantált átvételi ár tulajdonosok felé (önköltségi ár) - 50EUR/MWh
Törökország garantált átvételi ár - 95EUR/MWh = 29Ft/KWh
Hinkley Point garantált átvételi ár - 115EUR/MWh = 35Ft/Kwh
hazai fogyasztói ár - 100EUR/Mwh = 30Ft/KWh + ÁFA (8Ft/KWh)

Konklúzió: legjobb esetben akár a jelenlegi paksi áramár mellett is megtérül a beruházás, de a legrosszabb esetben is a Finn önköltségi árral megegyező áramárnál megtérül.

Ha megköveteljük, hogy már a törlesztés 22 éves futamideje alatt is nyereséges legyen:
Fizetendő éves törlesztés: 1.1Mrd EUR
Működési költség: 300m-500m EUR/év
Elvárt bevétel ebben az esetben: 1.4-1.6Mrd EUR (átlag 1.5Mrd EUR) -> 80EUR/MWh = 24Ft/KWh (jelenlegi hazai és hinkley-i ár átlaga)
Ebben az esetben a nyereség a teljes élettartam alatt:
Bevétel: 90MRd EUR(60év) - 135Mrd EUR(90év)
Költség: 22-30Mrd EUR
Profit: 60-110Mrd EUR

-------------

Lehetséges export és extra devizabevétel

Stratégiai eredmény: áramigény 100% hazai forrásból történő kielégíthetőség, nem kell import.
Ezen felül legalább 10 éven át extra devizabevétel az áramexportból.

áramtermelés aránya jelenleg: PAKS I 40%, egyéb hazai 35%, import 25%

10évig történő párhuzamos üzemelés mellett:
ha PAKS I 40%, akkor PAKS II (+5% rendelkezésre állás, +20% kapacítás) 40%*1,2*1,05=50%
PAKS I 40%, PAKS II 50%, egyéb hazai 35% = 125% - nem kel import, és 25% felesleg exportálható.

25% felesleg (azaz egy teljes PAKS II blokk által termelt mennyiség) értékesítése 10 éven át:

ha PAKS II éves termelése 19m MWh, akkor 1 blokk 9,5m MWh/év, ez 10 éven át 95m MWh.
értékesítés nyomott 33EUR/MWh áron -> 313m EUR éves devizabevétel - 3,1 Mrd EUR 10 év alatt
értékesítés a Finn ár (50EUR/MWh) és hinkley-i ár(115EUR/MWh) átlagán(82,5EUR/Mwh) -> 800m EUR - 8Mrd EUR 10 év alatt

Ezután folyamatosan állnak le a régi paksi blokkok, tehát egy ideig még lesz exportálható felesleg(15 majd 5%), ami +1-2Mrd EUR még.

Tehát PAKS I és PAKS II együttes üzemelése kb 4-10Mrd EUR extra devizabevételt jelent.
emlékeztetőül a felvett hitel összege: 10MRd EUR

lécci csak vmi hasonlót.

vhogy jöjjön az ki, hogy az évi 19m MWh 60-90 éven át nem hoz profitot.

vantaan2 2014.03.07. 00:54:26

@Blikknépe: Huuuu a Zannya Ez aztán a Züzlet!!! Minden sarokra 1 Paksot s a haza fényre derül!

De hát nem hülyék ezek a Zoroszok ???? Ilyen tuti üzletet ilyen ócson aggyák??? ....vagy a többi vagy a németek ..... azok nem számolnak???? A Zannya most megfogtuk a Zisten lábát!
Szerintem! .... ezt a sok tudós gazdasági és atom szagembert biztosan a Zakadémiákon képzik! A foci Akadémiákon!!!!! ..... mert a focihoz nem értenek s helyette a maghasadást tanulják s képzik a paksi meg az orosz tuti üzletet! Huuuuu de jó!

Sir Bates dö Hól 2014.03.07. 00:56:35

@Blikknépe: miért cáfolnálak?... szép a számításod, de a költségeket és a hitelszerződés adatait honnan veszed?... az addicionális létesítmények költségei benne vannak?... milyen exportról van szó?...
Σ azért szépen levezetted, de ne csodálkozz, ha erre még a garancsi sem ad hitelt, hiába hívnának akár orbánnak is...

Blikknépe (törölt) 2014.03.07. 01:22:52

@vantaan2: a szerződés után az orosz sajtó értetlenkedett, hogy putyin miért ilyen nagylelkű a magyarokkal, főleg orbán tekintetében, hisz a beloruszok kaptak ugyanilyen ajánlatot.

Finnország
típus: AES-2006 1 blokk 1x1200MW (PAKS II 2 ilyen blokk)
ár: 5Mrd EUR (fajlagosan u.annyi, mint nálunk) + 500m EUR (fűtőelemek 10 évre - nálunk az árban 20évnyi mennyiség, azaz 1MRd EUR)
garantált átvételi ár: 50EUR/MWh

DE! Roszatom 34%-os tulajdonrészt is szerez, így az áram 1 része is őt illeti majd!!!
Függetlenség? Orosz befolyás? Ugyan, üzlet - Finnország EU és NATO tag, akárcsak Magyarország.
Rossz tapasztalat nyugati technológiával - épülő új típusú EPR (EU/francia) - erdeti időpont 2009, jelenlegi terv: 2016
7 év csúszás, költségek már több, mint a duplájukra emelkedtek -> soha nem térül meg.

Roszatom - kiforrott VVER technológia folyamatosan fejlesztve: garantált 52 hónapos átadás (nemzetközi példák sora)

Törökország
típus: szintén AES-2006 4 blokk 4x1200MW
ár: 25Mrd $ - 19Mrd EUR fűtőelemek nélkül
garantált átvételi ár: 95EUR/MWh (PAKS I erőművi árának több, mint duplája)

DE! BOO konstrukció - build-own-operate, azaz oroszok maguk felépítik, üzemeltetik és a tulajdonukban is marad.
PAKS II magyar tulajdon, magyar üzemeltetés.
Függetlenség? Orosz befolyás? Ez is csak üzlet - Törökoszág szintén NATO tag, a fegyveres erők nagyságát tekintve a második.

@Sir Bates dö Hól:
mert nem tudsz. mert nem szántál rá 10 percet eddig soha, hogy utánaszámolj.

pedig a lényeg csak annyi, hogy paks I 15m MWh/év, PAKS II 19m MWh/év.

költség