Az MSZP, Gajdos István és Janukovics
2014. február 24. írta: TuRuL_2k2

Az MSZP, Gajdos István és Janukovics

Gajdos_Istvan_UMDSZ_Mesterhazy_Attila_MSZP.png

Egymást érik az MSZP állásfoglalásai Ukrajna és Viktor Janukovics ügyében, Mesterházy Attila pártelnök és Szanyi Tibor EP-listavezető egymással versengve ítélik el Janukovics és Orbán Viktor rendszerét, s kárhoztatják a kormányt és a magyar diplomáciát.

Kemény és egyenes kiállás. Épp csak Gajdos Istvánról nem esik benne szó, ami meglehetősen hálátlan eljárás az MSZP kárpátaljai stratégiai partnerével szemben, aki 2013 szeptemberében olyan szép szavakkal méltatta Janukovics európai integrációs elkötelezettségét és bírálta az Orbán-kormányt az MSZP vásárosnaményi rendezvényén, Mesterházy Attila jelenlétében.

Gajdos, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke régóta szoros kapcsolatot ápol az MSZP-vel. Ennek a szoros kapcsolatnak az sem tudott ártani, hogy a Janukovics akkori pártjának színeiben induló Gajdos 2002-ben választási csalással lett parlamenti képviselő a másik magyar jelölttel, Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével szemben. Ez a választási csalással nem csak afféle publicisztikai túlzás: strasbourgi ítélet van róla, hogy csalással, a Kucsma- és Janukovics-féle szocialisták kezében lévő közigazgatás jóvoltából jutott parlamenti mandátumhoz 2002-ben. A választások előtt hét olyan falut csatoltak el a kérdéses választókerülettől, ahol korábban a KMKSZ nyert, de ez is kevésnek bizonyult, így aztán további falvak választási eredményét semmisítette meg a hatalom, olyan falvakét, ahol Kovács volt a győztes.

2012-ben Gajdos Janukovics új pártja, a Régiók Pártja színeiben került be ismét a Radába, amihez az MSZP sietett is gratulálni. Mesterházy 2013. november 28-29-én Kárpátalján Gajdossal közösen mutatta be az MSZP új nemzetpolitikai programját. Hogy tisztában legyünk a kronológiával: Ukrajna november 21-én állította le az EU-s társulási megállapodás aláírásához vezető folyamatot, november 25-én pedig már könnygázzal oszlatták Kijevben az EU-párti tüntetőket – Mesterházy-t ez nem zavarta abban, hogy a Janukovics-párt képviselőjével tartson közös sajtótájékoztatót. Gajdos kedden még felszólalt a Majdan ellenében szervezett, hatalompárti demonstrációkon, ahol azt mondta, a kárpátaljai magyarokat képviseli – hogy aztán csütörtökön kihátráljon Janukovics mögül.

(Írtam már korábban, hogy kifejezetten örömteli fordulatnak tartom az MSZP nemzetpolitikai hozzáállásában beállt változásokat. A fentiekkel is csak azt szerettem volna bemutatni, miért olyan nehéz okosnak és hitelesnek maradni, amikor az ukrán belpolitika fejleményeit kommentálja nagy magabiztossággal egy-egy politikus. Lehet, hogy most éppen Janukovicson van a sor a börtönben, Timoshenkót meg az elnöki palota várja – ki tudja, hogy aztán néhány év múlva nem cserélnek-e újra.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr935829934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az MSZP, Gajdos István és Janukovics 2014.02.24. 11:39:01

Gajdos kedden még felszólalt a Majdan ellenében szervezett, hatalompárti demonstrációkon, ahol azt mondta, a kárpátaljai magyarokat képviseli – hogy aztán csütörtökön kihátráljon Janukovics mögül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.02.24. 11:25:36

Captain Sanyi egyetemista szexrabszolgákat tart a Kufirc.info szerint, akiket a munkaidejében kötelez szexmunkavégzésre. Csalódtam, mert eddig azt hittem, hogy homeopátiás alkoholista. Mindegy is, jól megy a soruk ezeknek is még, bírjuk fizetni a hobbijaikat. Mikor hajtjuk már el ezeket is, de végleg?

(Megérne egy riportkönyvet az is, hogyan szedik össze a tandíjra valót az egyetemisták. Lehetne a címe akár; Anyukád tudja?)

graycivil 2014.02.24. 11:32:11

Azért egy "békeidőben" egy "magyar nemzetiségi szervezet vezetőjével" való találkozást párhuzamba állítani a már halottakat produkáló tüntetésekkor az államfő mellé állással (egyoldalúan csak Janukovics szempontjából tálalni a híreket) gyomorforgató csúsztatás.

Alvarez 2014.02.24. 11:41:35

Szánalmas ez a mosakodás, ami ormányunk keleti nyitását próbálja jobb fényben feltüntetni/menteni a menthetőt. Ha dobálsz egy kis sarat az MSZP-re, akkor már nem is tűnik külpolitikai balfácánnak a Vezéred?

Szerintem kommentáld ezt a 444.hu-s posztot is:

velemenyvezer.444.hu/2014/02/24/megint-a-vesztes-oldalra-alltunk/

Bell & Sebastian 2014.02.24. 11:41:48

2004 -es Ufi

www.ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=34

Ironikus fejlemény, hogy szaladna a Fidesz szoknyája alá ez a maffiavezér. Remélem, rálépnek a farkincájára a demokratikus erők. Hacsaknem éppen ő a demokratikus erő, láttunk már ilyet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.02.24. 11:43:22

Hirtelenjében nem tudom, mi a frászkarikán is kéne most meglepődni.

Ez az Ukrajna nevű izé meg rá fogja még gyújtani a házat ojrópára, az fix.

tevevanegypupu 2014.02.24. 11:49:03

@Bell & Sebastian:

Ajvé..pedig milyen jóarcú, komoly emberek ezek itt a képen..Nem hittem volna.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2014.02.24. 11:54:51

@graycivil:
Békeidő = már megkapták az első adag könnygázt Kijevben az EU-párti tüntetők.

Bell & Sebastian 2014.02.24. 11:57:01

@Alvarez: Véleményvezér egy seggfej, szó sincsen itt szabadságharcolásról, amerikai segítséggel megdöntötték a maffiarendszert. Azt honnan tudja ez a főokos, hogy az amerikai befolyás nőni fog Európában?

Ha a németek és franciák más elképzelést vallanak erről, akkor egy hosszú folyamat veszi kezdetét.

Amerika most bedobta a büdös dorcóját az ebédlőasztalra. Nem biztos, hogy jó húzás kicsukni az oroszokat az együttműködésből azzal, hogy elveszik előlük az ételt (Ukrajnát), mert ha Kínával akar Sam bácsi birkózni később, több haver is elkelne neki, mint amennyi most van.

Egy kiherélt EU -t ugrani kész oroszlánnak láttatni ostobaság. Hanyatt feküdni Amerikának sem túl biztató perspektíva.

tevevanegypupu 2014.02.24. 11:58:11

@Alvarez:

A választási csalás nem zavarja ugye? Vagy azt esetleg nem olvasta el..

Bell & Sebastian 2014.02.24. 12:01:36

@tevevanegypupu: Jóllakott napközis -pofák, kiknek elvették a játékát. Most nagyon durcásak.

graycivil 2014.02.24. 12:06:31

@TuRuL_2k2: Mi köze egy kárpátaljai magyar vezetőnek a kijevi könnygázhoz? Akkor a Fradi-Újpest meccsek után alkalmazott könnygáz is az emberiség elleni bűntett?

És hogyan hasonlítható mindez azzal. hogy Orbán azt az Erdogánt, mint überdemokratát méltatta bőszen, akinek PARANCSÁRA már a méltatáskor legalább 8 halott volt Törökországban?

Alvarez 2014.02.24. 12:21:12

@tevevanegypupu: téged mennyire zavart a bajai választási csalás?

Alvarez 2014.02.24. 12:24:52

@Bell & Sebastian: inkább az EU-t kiheréltnek látni ostobaság. Janukovicsot úgy döntötték meg, hogy az EU kiszedte alóla az oligarcháit a vagyonok eu-s zárolásával. Ügyes húzás volt.

Süttő 2014.02.24. 13:13:19

Ez a mesterházy mekkor egy köpönyegforgató ember...mit hisz ez már magáról?

Erről egy hétköznapi csalódások szám részlete jut az eszembe:

"forgatom, pörgetem, ahogy a szél fúj a köpönyegem..."

vizipipa 2014.02.24. 14:05:47

Megnéztem a linkeket is, ez egy jól összeszedett cikk. Persze elfogult, de ettől még jól elhelyezhető a "képben".
Miről is szól? Gajdosról meg az ő itteni hátországáról, az MSZP-ről.
A kommentek ehhez képest eléggé elkanyargók.

Ha már MSZP, miért Gajdos? Mert nincs másik. Vagyis pragmatizmus. Ennek megfelelően elvtelen (aljas, visszataszító, stb.).
A baj inkább az, hogy ilyen cikk Fidesz viszonylatban is megírható (rajta Vincent!). Mert ők is pragmatikusak.

Lehet választani, hogy melyikük pragmatizmusa jobb (rosszabb)?

Kandeláber 2014.02.24. 15:01:08

És az a baromi jó régi-új ukrán parlament gyorsan megsemmisítette a kettős nyelvhasználatról szóló törvényt.
Irány Európa!

Bell & Sebastian 2014.02.24. 15:02:50

@Alvarez: Nem így voltvan, de mindegy.

@ismerőseid közül te lehetsz az első... : Thx., régi ügy ez, de még mindig elképesztő.

tevevanegypupu 2014.02.24. 15:20:23

@Bell & Sebastian:

Napközisek? Ezek nem napközisek, ők fizetnek az ennivalóért.. ezek ingyenkonyhán tömik magukat.

tevevanegypupu 2014.02.24. 15:22:47

@Alvarez:

Zavart, de ugy tünik a demokratikus ellenzéket nem zavarta, sőt olyan hülyék voltak, hogy egy primitív videót kész ténynek vettek. Egyébként nyilván nem érte meglepetésként, hogy a mások szavazásnál is a fidesz nyert nagy fölénnyel..szóval ki is csalt?

Bell & Sebastian 2014.02.24. 17:06:38

@tevevanegypupu: Teve, bajai Zsidó Róbert (= népies ragadványneve) viselt dolgairól a messze-távolból véleményt mondani igen nehéz, mert elég súlytalan a csóka, úgy értse: azért nem értelmi fogyatékos.

Nagy szerencséje volt pártjának ezzel a talált videóval, de neki többet nem lesz. Olyan már a város, mintha kivette volna gebinbe - tök ingyen. Utólag meg fogják neki hálálni a választói. Hacsak nem feldob 50 rongyot a billegő körökben egy szavazatért, ahogy ez szokás.

tevevanegypupu 2014.02.24. 18:14:06

@Bell & Sebastian:

Jó polgármester ritka mint a fehérarany, pártfüggetlenül nehéz találni. Nem azt mondtam, hogy az érintett polgármester jó, hanem hogy az a video micsoda hülyeség ..Bár kétségtelen, hogy hazánk liberális szellemi elitjének ez is jó volt, kapva kaptak rajta..és aztán jellemző, hogy a főkészítők maradtak, a főszóvivő meg a főszerkesztő bukott nagyot. Pedig azzal együtt, hogy nagyon örültek neki, legfeljebb reménykedő hülyeséggel lehet őket vádolni..

Bell & Sebastian 2014.02.24. 18:23:36

@tevevanegypupu: Az a húsvéti tojás ebben a videóban az, hogy akár így is történhetett volna, vagy talán így is történt.

Ebben is szétválik a jog az igazságtól, hogy átvegye szerepüket a kommunikáció. Csak annyi ragadjon meg, hogy ismét felsült az Emeszpé, se több - se kevesebb.

Jó pénzért megint homokot vetettek az arabokkal, pedig azok eladni akartak.

tevevanegypupu 2014.02.24. 18:40:53

@Bell & Sebastian:

Nem fogjuk megtudni, hogy valóban történnek-e ilyenek, csak sejthetjük, hogy de. Az elmutthuszonkét év a legrosszabbakat (is) hozta ki az országból

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.24. 18:42:30

@vizipipa: esetleg egy 3. , 4. pragmatizmus?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.24. 18:58:23

Budapesten tárgyal csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Viktor Janukovics kormányaiban korábban első miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Mikola Azarov ukrán kormányfő, a politikus szerdán érkezett háromnapos hivatalos látogatásra Magyarországra.

www.fidesz.hu/hirek/2013-03-28/orban-viktor-az-ukran-kormanyf337vel-targyal/

orbánt ez nem zavarta abban, hogy a Janukovics-párt képviselőjével tartson közös sajtótájékoztatót.

Mesterházy-t ? nem mesterházyt? Rousseau-val, Moliere-rel, Leslie-vel, de Balzackkal, Bachhal, Félixszel, Wellsszel

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.24. 18:59:54

janukovics korábban sem volt művelt értelmes, független és tisztességes,

Jack Torrance 2014.02.24. 21:56:57

@tevevanegypupu: "szóval ki is csalt?"

nyilván a győztes

Eleve 2014.03.01. 02:41:21

Ukrán válság; Az ukrán válság; Ukrajnai válság...
süti beállítások módosítása