Sorsunk a holokauszt
2014. január 27. írta: Redakció

Sorsunk a holokauszt

holokauszt.jpg

Vendégszerzőnk, Petri Lukács Ádám írása a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából. (Fotó: Fortepan)

*

Sokat képzelegtem gyerekkoromban arról a kígyót formáló, rubinszemű aranykarkötőről, amelyet a kerepestarcsai gyűjtőtáborban elvettek a magyar ifjak nagymamától, akit tréfából le is vizeltek. Aztán elvitték nagymamát Auschwitzba. Én egy mindig fázós, mindig elegáns, finom ruhákba öltözött, nagypolgári lakásban élő hölgyként ismertem meg a nagymamámat; aki nedves batiszt zsebkendőt rakott a homlokára, ha „kikészült”, mert valamelyik kedvenc operáját nem értő módon hangzott fel a rádióközvetítésben. Láttam ezt a nagymamát a finom ruháiban s közben hallgattam napra-nap – hiszen gyerekként rengeteg időt töltöttem ott – az auschwitzi mindennapokról. A nácikon, nyilasokon, zsidótörvényeken aratott győzelem nekem abban jelent meg, hogy itt a nagymama és most nagyon szép.

Pofoztuk egymást  mondta , hogy jobb színünk legyen létszámellenőrzéskor.

Egyszer büntetésből – mondta , mert krumplihajat loptam, kiállítottak éjszakára a havas földre, vékony ruhában, egy kutya és egy SS-nő felügyelt rám. Mondták, ha megmoccanok, a kutya széttép. Megszédültem egyszer, a kutya bele is kapott a lábikrámba, az SS-nő leparancsolta rólam és bezavart a barakkba.

A mellettem álló lengyel lány egy nap hisztérikus röhögésben tört ki, amikor váratlanul összetereltek minket. Fiatal, szép arcú katonatiszt nézett rá, lassú volt minden mozdulata, volt valami unalom benne, ahogy homlokon lőtte. Rám is pattant a testnedveiből  mondta a nagymama , de igyekeztem moccanatlan maradni.

Később Schazlarba, a szövőgyárba vittek minket: ha sikoltást hallottam, tudtam, valakinek levitte az ujját a gép; a napi parancsnoktól függött, hogy aki balesetet szenvedett, azt ott lőtték főbe vagy visszavitték a táborba megölni. A végén ástunk. Nagy árkot kellett ásni. Akkor még nem ismertem Örkényt, azóta mindig eszembe jut, ha erre gondolok.

„- Hölderlin ist ihnen unbekannt? - kérdezte dr. K. H. G., miközben a lódögnek a gödröt ásta. - Ki volt az? - kérdezte a német őr.
- Aki a Hyperion-t írta - magyarázta dr. K. H. G. Nagyon szeretett magyarázni. - A német romantika legnagyobb alakja. És például Heine?
- Kik ezek? - kérdezte az őr.
- Költők - mondta dr. K. H. G. - Schiller nevét sem ismeri?
- De ismerem - mondta a német őr.
- És Rilkét?
Őt is - mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte dr. K. H. G.-t."

*

Én inkább Goethét mormoltam magamban Auschwitzban fejből – mondta nagymama , persze németül, hiszen úgy tudtam, úgy szerettem. Mengelére nem nagyon emlékszem, csinos volt, de én majd megfagytam, amikor végigmentem előtte. „Táncolni tud?”  tőlem kérdezte, mástól nem, úgy emlékszem – mondta nagymama.

Néztem nagymamát, nagyon finom kezei voltak. Nem szerette, ha nem ülök egyenesen az asztalnál és nem szerette, hogy nem szerettem az operákat. Azért valami mégis látszott a múltból. Enni nem tudott, csak pépeket, a kilenc hónapos marharépaleves diéta tönkretette a gyomrát. Rettenetesen rettegett nagyapám halála után, a legkisebb jel, emlékidézés – egy háborús film akár  ágy alatti SS-katonák képzeteihez vezetett. 

Anyám 46 évesen lett öngyilkos. Nagymama rögvest a haláltáborból hazafelé, nagyapámmal összetalálkozva ölelkezett össze; s mint sokszor elmeséltem, azért született meg a mamám, mert Hirschler doktornak nem volt brómja az abortuszhoz, bár abban sem volt biztos, hogy nagymama túléli a szülést. De a mamám sose volt egészséges, életét átszőtte a patológiás rettegés, alighanem leginkább önnönmagától.

A 11-es busszal egy megállónyira lakott egymástól a két nagymamám. Gyakran mentem egy nap mind a kettőjükhöz. Apám édesanyja a papámat egyedül nevelte fel, mivel '44-ben Pesten megölték munkaszolgálatos férjét.

Apám nagybátyját, Gellértet Szabadkán ölték meg a bevonuló magyar katonák.

*

Néhány éve, mint hallottam, egy jó nevű gimnáziumban a gyerekek azt a mulatságot találták ki a holokauszt emléknapon, hogy testületileg nem jelennek meg, így aztán a tanárok magukban emlékezhettek.

Azt képzelem, hogy ha láttak volna egy olyan tárlatot, amely úgy van kitalálva, hogy gyerekeket érintsen meg és gyereksorsokról szóljon – amilyen olvasmányaim szerint a Sorsok Háza lesz , és végigmentek volna a kiállításon, talán nem tesznek ilyet.

Sokakkal szemben a névválasztást helyénvalónak tartom. A nagymamám végzete és nem a sorsa volt, hogy Auschwitzban találta magát. Az ott füsté válóknak is.

De bár nekik állít emléket, a mi sorsunkról szól ez a Ház.

Mindannyiunkéról. A „végső megoldás” terve elbukott: maradtak túlélők, s mi a leszármazottaik és mások leszármazottai most itt élünk, békében élünk hetven éve; de fel kell nyitni a családi emlékezeteket, meg kell ismerni, miből és miképp jutottunk ide. Mi, magyarok, akik volnánk közben zsidók, svábok, szlovákok, bármik, de a családunk itt élt. Volt, aki túlélt, volt, aki nem; de most itt vagyunk. A mi sorsunk része a holokauszt, s fontos, hogy ez megjelenik a fiatalokat megérintő módon.

Nem kérdés, hogy az üldözöttek, sárga csillaggal megbélyegzettek ellen a részvétlenségükkel vagy épp gyilkos aktivitással összehasonlíthatatlanul többen tettek, mint ahányan mentették őket. Annál fontosabb a maroknyi magyar vagy épp német, svéd, portugál embermentők emléke. Hogy mindazoknak, akiknek módjukban állt az egyéni választás lehetősége – választhatták a jót.

Ha a Sorsok Házából kijőve megértik a gyerekek, mi történt akkor, és kérdezni kerekedik kedvük – remélhetőleg otthon is –; és válaszokat kutatnak és megértik az iszonyatot, a SOA borzalmát; egyúttal a személyes felelősség, az egyéni út választásáról is benyomást szereznek; mondjuk egyszerűen arról, hogy akár jó ember is lehetsz; akkor is, ha a tömeg ordas – annál fontosabb missziót nem nagyon lehet elképzelni.

Épp ezért ámulattal figyelem, hogy mennyi ellenséges indulatot gerjeszt egy szép idea már születése pillanatában. Ha a Sorsok Házából úgy jönnek ki a gyerekek, hogy nem csak azt tudják meg, mi történt; hanem az az érzet is beléjük költözik, amit Szép Ernő 1942-ben írt a Ne hidd című versében, akkor a Sorsok Háza értelmet nyert.

„Ne hidd, ne hidd, ami igaz,
Ami kegyetlen, ami gaz,
Mi ocsmány és alávaló
Ne hidd, ne hidd, ami való. (...)

Beléd döfték a kést: ne hidd,
Kiszaggathatják beleid,
Míg lélegzel s eszmél agyad,
A bűnt tagadd, tagadd, tagadd.

Megmarkolom két válladat,
Szemembe nézz, ne hadd magad,
Tiszta maradj, maradj szabad,
Ne bukj el, meg ne add magad.

Légy tiszta, hős légy, légy erős,
Holtrészeg légy, légy eszelős,
A Földre felhőkből tekints.
Te légy az isten, hogyha nincs.”

*

Szép lett volna, ha az emlékezést, az évforduló örvén a kormány javaslatára elkészülő Sorsok Házát, a konferenciákat, egyebeket semmi nem zavarja meg. 

De most itt van Gábriel Arkangyal és az őt legyőző német birodalmi sas. György Péter szerint: „Ami történt, véget vetett a szabad identitásválasztás háboríthatatlan jogának, és lehetetlen helyzetbe hozott több nemzedéket, akik hittek, hittünk abban, hogy a hazájukban, a hazánkban úgy lehetnek, lehetünk otthon, ahogyan gondolják, ahogy gondoljuk: a zsidó identitásu(n)król beszélni az ő (mi) dolgu(n)k, és senki másé”. Én azt hiszem, téved, másról van itt szó.

Engem például se ez a kormány, se más, soha nem akadályozott a szabad identitásválasztásomban: volnék én egy egyszeri, egyszerű budai zsidó, meg leginkább petriádám, megvolnék így, és semmiféle nyomást nem érzek, hogy más legyek.

„Bocsánatkéréssel tartozunk az áldozatoknak, a magyar állam bűnös volt a holokausztban. Először azért, mert nem védte meg saját állampolgárait a pusztulástól, másodszor pedig azért, mert segédkezett és anyagi forrásokat biztosított a népirtáshoz. Az akkori magyar állam intézményei felelősek voltak a holokausztért. Ennek a mai magyar állam általi bocsánatkérésnek részévé kell válnia a nemzeti emlékezetnek és identitásnak” – mondta a minap a magyar ENSZ nagykövet. A magyar állam felelősségéről egyebek mellett az igazságügyi miniszter, a külügyminiszter beszélt a kormány nevében az elmúlt időkben, most épp a köztársasági elnök ítélte el a magyar állam nevében végrehajtott „jóvátehetetlen bűnöket”. Természetesen.

Mindebből az a tény következik, hogy a történelemtorzító, abszurd és viszolyogtató emlékműterv igen messze van a kormány történelemszemléletétől is.

Hogy akkor miért védik ezt a menthetetlen hülyeséget? Szerintem (talán Boross Péter sugallatán túl) azért, mert most a különböző politikai pártoknak – mind a két oldalon  nem „borzalmas tagságuk”, hanem borzalmas értelmiségük van; és valamiért rendre mind a két oldalon a legkínosabb dolgokat beszopják tőlük. Ebben a szomorújátékban momentán a Szabadság térre tervezett emlékmű koncepciója vezet, ami, felteszem, a szobrászon, aki csinálja, meg néhány tucat hülyén kívül mindenkinek nagyon rossz. De nem bírják elengedni, mert a kormányokon átívelő tévhit szerint a gyengeség jele lenne a legbéndzsább ügyeinket nem bevédeni.

Bár még most is módosítható a terv. Talán ha már állna a Sorsok Háza, s ott végigment volna az alkotó, akkor feltehetően nem effélék jutnak eszébe, s talán Szakály se az idegenrendészeti eljárásokról magyarázott volna a gyereksorsok megismerése után.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr145784939

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sorsunk a holokauszt 2014.01.27. 14:13:01

Láttam ezt a nagymamát a finom ruháiban s közben hallgattam napra-nap az auschwitzi mindennapokról. A nácikon, nyilasokon, zsidótörvényeken aratott győzelem nekem abban jelent meg, hogy itt a nagymama és most nagyon szép.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.27. 13:58:35

lol
nem tudom ki hiányzott még ide vendégszerzőként.
kíváncsian várom ki határolódik el ezután a mandarin laptól?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.27. 14:04:01

na most mán a cikk is megvolt. szívbemarkoló megtudni, hogy a magyarok micsoda bestiák.

caralho voador 2014.01.27. 14:07:30

Hova süllyed még ez az oldal?

sztrelnyikov 2014.01.27. 14:13:18

Alapvetően egyet tudok érteni a szerzővel. De például jó lenne, ha ő is kiállna és bocsánatot kérne mondjuk tőlem, amiért a hazajött (vagy el sem ment) nagyapja, halálra verte a nagyszüleimet Recsken.

A gimnazistáknak pedig nem n+1-dik holokauszt kiállításra van szükségük, mert attól még cinikusabbak lesznek, hanem mondjuk attól, ha végre békét hagynak nekik. Ahogy a szerző fogalmazott: ha meghagyják nekik az identitásválasztás szabadságát. Például, hogy lehessenek magyar fiatalok anélkül, hogy még mindig büntessék őket nap, mint nap a holocaustért.

Ja és mindeközben egyesek még büszkék is a kommunizmus alatt elkövetett kegyetlenkedéseikre is.

JohnnyLillibrogida 2014.01.27. 14:28:38

Örülök ennek az írásnak, talán ez a generáció már le tudja majd győzni, a törzsi "értelemiségi" csoportok 20-i századi, kádári szellemét, ha ez sikerül akkor sikerülhet a kommentelő szörnyek marginalizálása.
Méricskélni a bűnöket végtelen gumicsont, trollok etetése. Nem véletlen.

Én, Johnny Lillibrogida a legőszintébben szomorkodom a magyar választások eddig nyilvánosságra jutott és középpontba állított kampánytémái miatt.

Szomorkodom mert, a kormányzati és ellenzéki politika, amelynek célja a magyar nép és nemzet demokratikusan ráruházott hatalom megszerzése, azokkal való alázatos szolgálat, a magyar államigazgatásnak a közjóért való írányítása, tízmillió magyar állampolgárt és több millió határontúli magyart tudatosan félrevezeti. A választási kampányban, a jelen problémáinak kibeszélése helyett, a jövő valós kérdéseinek felvetése helyett, szavazatmaximálás és politikai mozgosítás okán a múlt tragédiáiban és félelmeiben fogant hitvitákat melegít fel, tart napirenden.

Szomorkodom, hogy a pluralizmus megszületése után a huszonnyegyedik évben megrendezett választásokon a történelemi múlttal való szembenézés ismét az egyik legélesebb aktuálpolitikai kampánytémává silányult. A magyar politikai pártok számtalanszor bebizonyították, hogy a választási siker érdekében bármilyen magasztos vagy tragikus ügyet a múltból, bármilyen aktuális vagy zsebbevágó közéleti témát a jelenből vagy a jövőre vonatkozó fontos, akár konszenzust igénylő és érdemlő kérdést meg tudnak hamisítani, híveiket az egyoldalún elfogult, a közösség egészére ártalmas cselekvésre tudják bírni.

Memento mori!

Oblomov 2014.01.27. 14:32:20

@sztrelnyikov:
A nagypapi nem egy társasútra fizetett be, hanem elvitték.
Ahogy állítólag a nagyszüleidet is.

A történetekben az lehet a közös, hogy mindezt magyar állami szervek bonyolították le, és magyar polgárok az áldozatok.

Az áldozatok leszármazottai most kérjenek tőled, mint sorstárstól bocsánatot? Mirefel?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.27. 14:33:13

Jó cikk, de György Pétert félreérti. Gy.P. azoknak a zsidóknak a nevében beszélt, akik szerettek volna (szeretnének) magyarok lenni.

Megjegyzem (úgy is, mint rendpárti): engem zavar az első néhány kommentben megjelenő söpredék. Mandineresek: takarítást javaslok. Mert így, ahogy most állunk, nem lesz értelmes beszélgetés.

sárga bögre görbe bögre nyald a seggem körbe körbe 2014.01.27. 14:40:20

@JohnnyLillibrogida:

" a törzsi "értelemiségi" csoportok 20-i századi, kádári szellemét"

te szerencsétlen hülye, ez nem kádári,

hanem többezer éves rasszista törzsiség

vizipipa 2014.01.27. 14:44:42

"részvétlenségükkel vagy épp gyilkos aktivitással összehasonlíthatatlanul többen tettek, mint ahányan mentették őket"

Számszerűleg feltétlenül igaz. És tartalmilag? Eljuthatna oda a szerző, és mentalitásbeli társai, hogy ne fekete-fehérben állítsák be a dolgot.

A legtöbb faluban ugyancsak hirtelen szedték össze a zsidókat. Nem csak őket érte meglepetésként, (szinte) mindenkit. Vitték őket azonnal a körzeti gyűjtőhelyre, el a faluból. A zsidók sem tudták akkor még mi lesz ebből. Más se. Mit kellett volna tenniük a falubelieknek? Nem a mai ismeretekkel, az akkorival!

Természetesen más a helyzet a gyűjtőhelyek településeinél, meg a nagyobb városoknál, ahol néhány hétig az ottani lakosok egy része(!) láthatott egy s mást. Viszont ők sem tudták a hogyan továbbot.

Feleljen a szerző fekete-fehéren: mit kellett volna tenniük?

sztrelnyikov 2014.01.27. 14:49:52

@Oblomov: Ó dehogy! Engem, mint magyart, köteleznek naponta (pl itt oldalt Babarczy Eszter) arra, hogy bocsánatot kérjek, amiért annak idején magyarok zsidókat küldtek a halálba. Ennek analógiájára merészeltem felszólítani a szerzőt, hogy mint zsidó, ő is kérjen bocsánatot azért, hogy itt (szintén sok évvel ezelőtt) zsidók magyarokat öltek.

Tehát szó sincs arról, hogy áldozat(ok leszármazottja) kérne számon valamit más áldozat(ok leszármazottjá)tól!

De én egyébként kiegyeznék azzal is, hogy "hagyjuk már a faszba az egymással gecizést és éljünk tovább". csak hát úgy látszik, hogy vannak ebben az országban olyan áldozatok (illetve hozzátartozóik) akik különben más áldozatoktól (illetve hozzátartozóiktól). Úgyhogy, mint áldozatok hozzátartozója, követelem az egyenlőséget és az egyenlő bánásmódot!

Oblomov 2014.01.27. 15:00:23

Bocsika. Támadt egy olyan rossz benyomásom, mintha kisajátítottad volna magadnak a magyar identitást. Pedig mindannyiunk mindenkori állama lehet a hunyó itten.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.27. 15:00:28

A zsidók úgy tudják magukról, hogy ők valami furcsa g-betűs okból okosak, okosabbak, mint más. Ha tényleg okosak, tudhatják, mivel lehet bármit megutáltatni a legjobban. Ha a csapból is az folyik és kötelező.
Miért keltenek ezek ilyen undort a szegény üldözöttek leszármazottai ellen? Antiszemitizmusból?

JohnnyLillibrogida 2014.01.27. 15:01:31

@sárga bögre görbe bögre nyald a seggem körbe körbe:
lehet hogy egyszer meggyógyulsz
de lehet h nem

Kandeláber 2014.01.27. 15:10:37

Halkan kérdezem: hallott már a szerző a kollektív bűnösségről, illetve annak tilalmáról?
Szerintem nem.
Amúgy pedig: ha már bocsánatot kért a magyar ENSZ nagykövet, a magyar köztársasági elnök, akkor mire föl igénylik állandóan a magyar nemzet bocsánatkérését?
Oké,a magyar állam közigazgatása és hivatalnokai tevékenyen közreműködtek a deportálásokban.
Illetve nem oké, de tény.
A magyar állam mostani képviselői gyakorlatilag a jogfolytonosság elve alapján kértek bocsánatot.
Éppen ezért kéretik békén hagyni a magyar nemzetet, beleértve engem is.

Virág et. 2014.01.27. 15:18:40

Ki a fene akar bárkit is bocsánatkérésre kötelezni? Pláne egyénileg. Olvassátok már el a jó életbe Babarczyt: azzal kezdi, hogy nem akar ítélkezni. Hol kéri Petri, hogy Kandeláber vagy a másik kis izé itt bocsánatot kérjen bármiért is?

Kamu-bocsánatkérések helyett inkább azzal kéne foglalkozni, hogy ne próbáljuk átírni a történelmet és ne próbáljunk úgy tenni, mintha a II. vh. alatt és előtt történtekhez nekünk, mint magyaroknak semmi közünk nem lett volna. Nem kell hajbókolni, de ne hazudjuk már le a csillagokat az égről. A magyar állam szisztematikusan részt vett az összes akkori atrocitásban, amelyek jórészt (de nem kizárólagosan) a zsidóságot érintették. A magyar többségi társadalom legalábbis közönye mellett. Ez a tény. Nem kell bocsánatot kérni, de illik legalább tudomásul venni és nem felelősség-maszatoló emlékművet építeni. Mintha a németek kényszerítettek volna minket bármire is.

Aki a komcsik miatt próbál itt problémázni, annak ajánlom a figyelmébe, hogy az Alaptörvényünkben van beleírva a magyar állam felelőssége. Az meg kb evidencia, hogy a többségi társadalom akkor is magasan tett a meghurcolt kisebbség fájdalmára. Ennyi közös a két korszakban van. Annyi különbség viszont azért akad, hogy a legkeményebb korszak ellen a magyar felkelt. Ellentétben a nácik alatt, amikor ilyenre érdemi szándék sem volt.

sárga bögre görbe bögre nyald a seggem körbe körbe 2014.01.27. 15:28:29

@Virág et.:

előbb talán

a zsidóságnak kellene leszámolni

a gojok között önfeledten végezhető népirtás többezer éves hagyományával

Virág et. 2014.01.27. 15:30:23

@sárga bögre görbe bögre nyald a seggem körbe körbe: Ja, ja, téged most perpill népírtanak a zsidók a chemtraillel.

(ásít)

sztrelnyikov 2014.01.27. 15:32:30

@Oblomov: Ha az állam lenne a hibás a holocaustért, akkor elmentek volna a gimnazisták is a megemlékezésre. A probléma az, hogy a kommunizmus bűneiért az állam a hibás (pont ahogy te felveted), azonban a holocaustért nem az állam, hanem a magyarok. Ezt verik bele a gimisekbe. Ezért nem mennek el az azévi huszonnegyedik holocaust megemlékezésre, mert 23szor meghallgatták leszegett fővel, hogy ők a bűnösök 70 évvel ezelőtti gyilkosságokért, de 24edszerre ehhez már nem füllik a foguk.

Ha mindenki úgy gondolná, mint te, akkor nem lenne közöttünk vita. Ha pl én elmegyek a zsidó barátaimmal sörözni, mi sem azzal kezdjük, hogy "te geci, megölted a nagymamám", mert ha ezzel kezdenénk, akkor egy idő után senki se jönne el sörözni.

Szóval most vagy túllépünk ezen. Vagy azonos mércével mérjük a szembenézést is.

Kandeláber 2014.01.27. 15:38:19

@Virág et.: Ki akarja átírni a történelmet?
Rengeteg könyvet olvastam a korszakról, Ormos Máriától kezdve Vigh Károlyig vagy Kádár Gyuláig, ezért úgy érzem nagyjából át tudom tekinteni.
Talán olvasd el, mit is írtam.
Azt hogy a magyar ÁLLAM felelőssége megáll, de a magyar NEMZET felelőssége nem.
Babarczyt egyébként bírom és eljátszottam azzal amit tanácsolt, gondolatban utánanéztem a felmenőimnek, de semmi szégyellnivalót nem láttam.
No akkor mi is a gond?
Babarczy legalább levetkőzte az eszdéeszes allűrjeit, ellentétben Petri Lukáccsal.

Oblomov 2014.01.27. 15:38:52

@sztrelnyikov:
Akárhogy is nézzük, a népi demokrácia egy diktatúra volt. A Horthy rezsim meg valahol egy demokratikus rendszer. Ha a választópolgárt belekeverjük a dolgokba, akkor bezony rosszul jövünk ki az összehasonlításból, mint "magyarság".

Kandeláber 2014.01.27. 15:39:19

@sztrelnyikov: Így van.
De hiába magyarázod nekik.

sárga bögre görbe bögre nyald a seggem körbe körbe 2014.01.27. 15:41:45

@Virág et.:

nem,

az utóbbi ötven évben alacsony intenzitású háborúkkal és hitelekkel végzik a népirtást

Virág et. 2014.01.27. 15:47:52

@Kandeláber: "Ki akarja átírni a történelmet?"

Aki beleírja az alkotmányba, hogy a magyar nép elveszítette szuverenitását a német megszállással, holott ez nem igaz. Sem a németekre, sem legalábbis a késői kommunizmusra, mert mindkettő aktív kollaborációval működött.

És aki ennek alátámasztására olyan szobor készítését rendeli meg, amely azt szimbolizálja, hogy a szegény, kiszolgáltatott hazát elnyomja a német birodalom. A valóság viszont ettől messze volt.

"Azt hogy a magyar ÁLLAM felelőssége megáll, de a magyar NEMZET felelőssége nem."

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én úgy gondolom, hogy mivel magyar vagyok, ezért valamennyi közöm van mindenhez, amit az előttem itt élő magyarok tettek. A jó dolgokra büszke vagyok, a rosszakra nem. De mindent kicsit a sajátomnak érzek. Az egri győzelem, Mátyás bécsi ostroma vagy Nándorfehérvár mindenkit büszkeséggel tölt el. A kalandozások kegyetlenkedései, a jobbágylázadások embertelen megtorlásai, a mohácsi árulás, vagy éppen a deportálások és a kommunizmus bűnei meg ennek az ellenkezőjével. Egyiken sem akarok "túllépni", mert mind én vagyok és mind hozzátartozik ahhoz, akik mi, mint magyarok vagyunk.

A hibák miatt nem bocsánatot kell kérni, hanem tanulni belőlük, emlékezni rájuk és soha többet nem elkövetni őket.

vantaan 2014.01.27. 15:52:55

@sztrelnyikov: ....No elvtárs de hát azok a hülye gimnazisták akik 23 éven keresztül elmentek miért ne mentek volna el 24-szer is? .... azok a gimnazisták olyan tanulékonyak lennének mint a buvárhencser??? Na neee ezeknél a búvárhencser sokkal de sokkal okosabb.
Talán tudsz róla a búvárhencser utjába egy gödröt ástak, s 14 éven keresztül mindig beleesett s összetörte kezét lábát sőt még a szárnyát is minden alkalommal.
...de a 15. évben kikerülte a helyet ahol a gödör volt!!! Micsoda tanulékonyság! ...igaz pont abban az évben temették be azt a gödröt.

...de ezek a gimnazisták 23 éven keresztül!! Gondolj bele .... s csak a 24. évben nem mentek el.
Azért én többet feltételeztem a magyar ifjúság azon korosztályáról ....mint akik 23 éven keresztül ... te szent ég!

sztrelnyikov 2014.01.27. 15:54:20

@Oblomov: Valószínűleg volt népszavazás a német megszállás előtt. De valahogy a nagyszüleim erről nem értesültek. Akkor aki nem szavazott a német megszállásra az akkor most kap felmentést idénre holocaust-bűntudat alól?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 15:56:58

1) Mikor ilyen vérnősző giccseket olvasok a témában, mindig némi rosszullét vesz rajtam erőt: valamiféle metafizikai iszony-féle ez attól, ahogy a giccsben felázik, málni kezd, szétkenődik, elbagatelizálódik a kimondhatatlan. Érti a szerző, miről beszél Pilinszky, amikor azt mondja "mindaz botrány, ami megtörténhetett, és mindaz szent, ami megtörtént"?

2) Mi az, hogy holokauszt? Azt értem, hogy tömeges jogfosztások, deportálások, gyilkosságok, de mi az, hogy holokauszt? Hogy jön ide a holokauszt?

Kandeláber 2014.01.27. 16:05:58

@Virág et.: Részben elvesztette a szuverenitását.
A Gestapo országgyűlési képviselőket, minisztereket tartóztatott le.
Vajon egy teljesen szuverén állam területén eljárhat-e egy idegen állat "titkosrendőrsége"?
Természetesen mint magyar embernek közöm van ahhoz, ami Magyarországon történt jóval a születésem előtt, de nem lehetek FELELŐS érte, tessék már ezt végre megérteni, vagy annyira nehéz?
Vajon a szüleimnek milyen felelőssége volt mondjuk a '49-es alkotmány létrejöttében, amely többek között megállapította, hogy "A Magyar Népköztársaság szocialista ország"?
Felelősek voltak-e a mosonmagyaróvári vagy a salgótarjáni, meg a többi sortűzért?
Nagy Imre és a többiek kivégzéséért?
De hogy ne legyek egyoldalú, a Köztársaság téri lincselésekért?
Te - a szerzővel egyetértve - burkoltan ugyan, de elfogadod a kollektív felelősség létjogosultságát.
Erre pedig nincs erkölcsi alapotok.

Oblomov 2014.01.27. 16:07:19

@sztrelnyikov:
Ne komolytalankodjunk. Demokratikus rezsimekben vannak választások. Azok kvázi népszavazások egy demokratikus szisztémában. Hivatkozhatunk a korszellemre, vagy a Trianont, és a sikeres revíziókat követő nemzetállami körülményekre, de a népszavazás hiányára semmiképpen.

Meg aztán valakik csak széthordták az üresen maradt zsidók házait.

Oblomov 2014.01.27. 16:08:06

@Oblomov: ... a zsidók üresen maradt házait.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 16:17:29

@Oblomov:

"Meg aztán valakik csak széthordták az üresen maradt zsidók házait." --- írod.

Ezt a narratívát nagyon nem kellene erőltetni, mert ez "csak" annak a pandanja, hogy az erkölcstelen zsidók szétlopták, szétcsalták, szociális nyomorba döntötték az országot.

Oblomov 2014.01.27. 16:22:05

@bbjnick: Én nem így gondolom. Akkor se egy szék, se egy lábas nem maradt.
Az ország meg ma is megvan, és állítólag jobban teljesít.

Yossarian1 2014.01.27. 16:24:31

@bbjnick: A Simicska és az Orbán zsidók???
És ezt ők tudják?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 16:27:11

@Oblomov: @Yossarian1:

Látom, nekiláttatok, a magatok módján, méltó emléket állítani az áldozatoknak!:-]

Yossarian1 2014.01.27. 16:29:40

@bbjnick: Mert te ezzel méltó emléket állítasz ugye?

"Ezt a narratívát nagyon nem kellene erőltetni, mert ez "csak" annak a pandanja, hogy az erkölcstelen zsidók szétlopták, szétcsalták, szociális nyomorba döntötték az országot."

Oblomov 2014.01.27. 16:31:08

@bbjnick: Igen, a magam módján. Nekem nem tetszik az állami emlékmű-project.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 16:35:15

még egy holokauszt? még egy petri?
na menjetek a f*ancba már!!!
mondtam, lehet erről is írni, csak ugyanilyen hévvel kéne a magyarok elleni népirtásokról is, hol is van erről poszt, honlapgongozók?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 16:37:36

@Holger Hartland: így van, az értelmes beszélgetést elősegíti, ha lesöpredékezed a ...
kicsodákat is?
hadd tudjam már meg, hogy én a "söpredék" közé tartozom vagy sem?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 16:43:55

@Oblomov:

Az abszurd az a történetben, hogy ha valami valóban méltó emléket állíthatna az áldozatoknak, akkor az ez (vagy valami ehhez hasonló) szobor lehetne. Sorsközösséget csak attól várhatunk el, akivel sorsközösséget vállalunk. S ez a szobor a sorsközösségről szól. Ehelyett pedig mit hallunk már jóideje: "...a holokauszt áldozatai most másodszor válnak áldozattá... (...) ... a megszállás pillanatában tételezett áldozati közösség hamis, mert közös áldozati (...), angyali erővel tételezi föl a tetteseket és az áldozatokat... (...) ...itt magyar állampolgárokat tettek fel a vonatokra és akik föltették a vonatokra őket, ők is magyar állampolgárok voltak..." stb. Azzal, hogy kollektív bűnösökké minősítjük azokat, akikkel sorsközösségbe vagyunk kényszerítve, azzal sokmindent elérhetünk, de azt nem, hogy ők sorsközösséget érezzenek velünk.

Yossarian1 2014.01.27. 16:46:40

@bbjnick:
Az hogy így van vagy sem, egy más téma amiről lehet beszélgetni.

Én azt kérdeztem,hogy a te megjegyzésed szerinted a méltó megemlékezés az áldozatokra?

Oblomov 2014.01.27. 16:47:23

@tesz-vesz:
Nem igazán követlek, de amit tőled eddig olvastam, annak alapján most az IGEN-nel tudnék neked segíteni.

Kandeláber 2014.01.27. 16:49:19

@Oblomov: Innen már csak egy ugrás a "gyűlöletbeszéd" mantra.
Nesze neked free speech!

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2014.01.27. 16:49:43

@Holger Hartland:

A Kárpát-medencében eltöltött 1100 év után bajos lenne genetikai alapon, "vér szerint" meghatározni a magyar identitást:

a magyar identitás erősen eszmei jellegű, sőt már évszázadokkal az volt.

Ez pedig nem kompatibilis a zsidó törzsi, immanensen rasszista vérvonalmániával.

Épen ezért a zsidó az zsidó és nem lehet magyar:

a magyar zsidó is zsidó és nem magyar.

És aki idegenek seggét nyalja az sem magyar,

legyen bár őse Árpáddal hont foglaló -

A MAGYARSÁG NEM SZÁRMAZÁS HANEM EGY ESZME, S AZ MAGYAR KI EZ ESZMÉT MAGÁÉNAK VALLJA.

Aki csak jelzőként aggatja identitásához a magyart, az nem magyar.

Maga is kapja fel a kaftán, dobja el a fitymát, aztán alijázzon!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 16:50:41

@Yossarian1:

Ha szövegértési gondjaid vannak, azt ne az én szememre vesd! Ismételjem meg a kommentemet?

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 16:17:29
@Oblomov:

'Meg aztán valakik csak széthordták az üresen maradt zsidók házait.' --- írod.

Ezt a narratívát nagyon nem kellene erőltetni, mert ez "csak" annak a pandanja, hogy az erkölcstelen zsidók szétlopták, szétcsalták, szociális nyomorba döntötték az országot."

Fejtsem meg neked, mi van ideírva? Az van oda írva, hogy @Oblomov: ne erőltesse ezt a narratívát, mert abból bizonyosan nem lesz méltó megemlékezés.

Oblomov 2014.01.27. 16:56:16

@bbjnick:
Ha egy asszimilánstól megvonom a már történelmileg neki megadott befogadási nyilatkozatomat, majd elveszem az illetőtől a székét, az utolsó otthagyott lábasát, akkor attól, vagy leszármazottjától én nem kérnék egyetértést ahhoz, hogy a "katalazitornak" állítsunk közösen emlékművet, mert ez a NER itten, vagy mifene.

De nem vagyunk egyformák.

Oblomov 2014.01.27. 16:57:49

@Kandeláber: nem értem, mire gondolsz. De sebaj, ettől ne legyenek álmatlan éjszakáid.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.27. 16:59:34

@tesz-vesz: Nem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy tetszik, amiket írogatsz, de a söpredék azért lejjebb van. Például itt:

@Ezt a népet sajnáljam?: Na, például te vagy a söpredék.

Yossarian1 2014.01.27. 17:06:59

@bbjnick: Nincsenek szövegértési gondjaim, te menekülsz a válasz elől.
Nem vagyok meglepődve, mindig ezt csinálod. :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 17:11:00

@Oblomov:

Magának még nem tűnt fel, hogy a történelem arról szó, hogy közösségek rendre (törzsi, etnikai, vallási, osztály- stb. alapon) megvonják különböző csoportoktól a már történelmileg megadott befogadási nyilatkozatot, majd elveszik tőlük széküket, utolsó lábasukat, elüldözik, legyilkolják őket. A megmaradtak aztán, a közösség tagjaként, egy következő körben ugyanezt teszik egy másik csoporttal. Magyarországon csak a XX. században hány ilyen kört futottunk már? Van olyan magyar, aki ne esett volna bele valamelyik szórásba?

Gondolkodjunk már egy kicsit!

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2014.01.27. 17:13:01

@Ezt a népet sajnáljam?: @Holger Hartland:

Betérés nélkül csak szolga leszel: egy samesz.

Mint a szaros kis cidriző megzsarolt ügynökök a III/III-nál.
Vagy neked bejön a jelentgetősdi? "Hazafias elkötelezettségből" lennél szorgosan jelentő spicli?

Mennyire vagy szar ember, Holger? Már annyira, hogy simán, undor nélkül is megy a reggeli tükörbenézés?

Vagy amúgy sem lelki alkatod a magyar?

Bell & Sebastian 2014.01.27. 17:16:58

Legszentebb, teljesen elégő áldozatokká válnánk Isten oltárán, a holocaustumban? Tisztára olyan ez, mint egy hittétel.

Most keresem a sintoista megfelelőjét, 2 db atombomba ugyebár.

Ha szabad vallásválasztás és gyakorlás van, akkor nem gyalázzuk más vallását, ez a természetes minimum. De hogy kötelező dogmákat átvegyek, amik enyhén szólva ütik az enyémet, no, azt már inkább nem!

Értik maguk egyáltalán, miről van itt szó?

Kandeláber 2014.01.27. 17:22:31

Várható vendégszerzőként Tóta W., Szanyi kapitány, esetleg Bauer Tamás is?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 17:22:48

@Bell & Sebastian:

És az a legdurvább az egészben, hogy a holohit egy destruktív zsidó szektából mára már (nem is zsidó, hanem) újpogány vallássá vált!

Yossarian1 2014.01.27. 17:25:10

@bbjnick: Ez is a méltó megemlékezésed része?

Oblomov 2014.01.27. 17:25:24

@bbjnick:
De ha én nem vagyok ilyen elvevő típus, akkor most murdeljem meg, vagy szégyeljem el magamat?

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2014.01.27. 17:27:13

@Bell & Sebastian:

Mindenesetre a 88-as számú bloggerről lehullott a maszk.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.27. 17:31:52

@Ezt a népet sajnáljam?: Hajrá, söpredék! Mutass magadból minél többet - itt lehet! :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 17:32:06

@Yossarian1:

Már mi? A holohit? Az semmiképp. Azzal nagyon sok zsidónak is komoly bajai vannak, a vallásos zsidók egy része pedig egyenesen a szentségtörésnek, a zsidóság meggyalázásnak tartja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 17:37:20

@Oblomov:

Én sem vagyok elvevős típus, de a családomat pld. már kollektivizálták, vettek el tőlünk mindent --- úgyhogy, így vagy úgy, de utólér a történelem, nem úszhatja meg ezt senki.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2014.01.27. 17:37:23

@Bell & Sebastian: @Ezt a népet sajnáljam?:

és ez érdekesen egybeesik a mandiner közelmúltban bekövetkezett fordulatával:
a mandiner visszapattant és robog a túloldal felé

Bell & Sebastian 2014.01.27. 17:43:41

@Ezt a népet sajnáljam?: Onnan datálja, amikor Orbán eladta a lelkét 30 ezüstért a Knesszetben, vagy hol is járt Kanosszát.

Bell & Sebastian 2014.01.27. 17:45:46

@bbjnick: Örüljön, hogy nem a buziknak jutott először az eszébe, mert most válogathatnánk a lelencben.

Yossarian1 2014.01.27. 17:53:33

@bbjnick: A holokauszt állandó arcunkba nyomása és pénzzé tétele valóban elérte már azt a szintet ami sok.

Ettől függetlenül én úgy gondolom nagyon sok zsidó honfitársunk pusztult el a vészkorszakban, akikről ma méltó módon meg kell emlékeznünk.
Ők biztosan nem tehetnek semmiről ami azóta történt.

A többire meg ráérünk holnap.

Oblomov 2014.01.27. 17:59:11

@bbjnick:
Már volt bevallottan részleges kárpótlás - ha nem is "törzsi, etnikai, vallási, osztály- stb. alapon" - (mi is kaptunk), amit a kétharmad sem tud/akar überelni.

Such is life.

Virág et. 2014.01.27. 18:03:49

@Kandeláber: Dehogy vagy felelős érte. Nincs egyéni felelősséged, a kollektív felelősségnek meg az elmélete is téves eleve.

Attól, hogy személy szerint te vagy én nem vagyunk felelősek, attól még emlékezni kell ezekre a dolgokra. Azért, hogy ne felejtsük el a múlt hibáit, amelyeket nem mi követtünk el ugyan, de attól még bekövetkeztek. Túllépni majd akkor lehet ezeken a dolgokon, ha a társadalomban nem lesz meg a potenciál az újrázásra. Nyilván ma már nincs érdemi lehetősége egy mohácsi duplázásnak, mivel egyrészt nem jön a török, másrészt nincs rendi állam, nincsenek túlerős arisztokraták és nincs király sem. A problémákat meghaladta a kor, lehet róla hideg fejjel emlékezni vagy meghagyni az egész témát az iskolapadnak és a tudománynak.

Az izmusok nem ilyenek, azok a mai napig feltűnnek a világban, a mai napig keserítik meg emberek életét. Olvass egy kis kurucot és látni fogod, hogy mai napig vannak olyanok, akik szívesen deportálnák honfitársaikat. Vagy hallgasd meg Biszku Béla bácsit, hogy mit gondol a kommunista karhatalomról és igazságszolgáltatásról. Ezek még élő problémák, nem lehet rajtuk túllépni, emlékezni kell rájuk, mert ha nem tesszük, akkor újra elkövethetjük ugyanazokat a hibákat. Ha meghamisítjuk az emlékezetet, hogy szebb színben tüntessük fel magunkat, akkor ugyanezt a hibát követjük el.

Bocsánatot nem kell kérni, személyes felelősséget nem kell más által elkövetett 70-50 évvel ezelőtti dolgokért vállalni.

Kandeláber 2014.01.27. 18:09:30

@Virág et.: Na látod, van közös nevező.

Oblomov 2014.01.27. 18:16:42

@bbjnick: "így vagy úgy, de utólér a történelem, nem úszhatja meg ezt senki."

Trafikom, vagy takarékszövetkezeti tulajdonom nem volt, de a MANYUP-einstandot megúsztam. Elmentem, és nyilatkoztam, hogy ezt azért már mégsem. Én lepődtem meg a legjobban, hogy a "Pássztorok" ennyiben hagyták.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.27. 18:23:59

@Virág et.:

1) Hogyan kérhet valaki bocsánatot olyasmiért, amit nem követett el, mi annak a technikája és mi az értelme?

2) A gonosz a világban nem úgy közlekedik, hogy fel egyszerűen felismerhető legyen, mindig új és új arc mögé bújuk. Amíg ti a klerikálfasizmus miatt aggódtok és bocsánatot kéregettek egymástól annak egykori bűneiért, addig a dekadenssé vált (bal)liberalizmus destruktív terrorja rendesen taccsravágja körülöttünk a világot, amíg a tradicionális házasság személyiségelnyomó, az önmegvalósítást gátló börtöne ellen küzdötök, addig a buzipárok vígan rákapnak örökbefogadott gyerekeik módszeres abuzálására stb.

Szóval, bonyolult dolgok ezek!

Kandeláber 2014.01.27. 18:31:38

@Virág et.:"Bocsánatot nem kell kérni, személyes felelősséget nem kell más által elkövetett 70-50 évvel ezelőtti dolgokért vállalni."
Eltaláltad szarva között a tőgyét, ugyanezt mondom én is.
Sokadjára.

Veridicus76 2014.01.27. 18:36:34

Kíváncsi vagyok, hogy a Népszava mikor ad lehetőséget valamelyik markáns keresztény nemzeti szerzőnek arra, hogy a kommunizmus százmillió áldozatára emlékezzen, megemlítve természetesen, hogy a kommunista gyilkosok között igen sok zsidó volt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 18:55:39

Engem például se ez a kormány, se más, soha nem akadályozott a szabad identitásválasztásomban: volnék én egy egyszeri, egyszerű budai zsidó"

édes istenem..

Oblomov 2014.01.27. 18:58:23

@Veridicus76:
Te nem a Magyar Nemzetet járatod, hanem a Népszavát? :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 18:58:45

@Oblomov: najó, de a te véleményed nem számít, mert ostoba vagy. azért maradjunk már meg a realitások talaján elvtársak, nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát!

Oblomov 2014.01.27. 19:00:22

@tesz-vesz:
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:10:09

@vizipipa: @sztrelnyikov: @bbjnick: most illő alkalom ez, hogy megnézzük mit mondd ungvári az atv-n.
ugye, neki szervezett gyűjtést a mandiner és nagy becsben tartják, mit is mond:

- a német megszállás nem okozott lényegi változást az ország életében, állítja, ugyanaz az elit maradt hatalomban

- a kommunisták áldozatainak "egy része" tömeggyilkosok voltak, kínoztak és öltek olyanokat is, akik nem ártatlanok, mert pl megszavazták a zsidótörvényeket

- a keresztény középosztály zsidó polgártársai kirablásában jeleskedett

mindegyik mondata nemcsak hazug, de nagyon káros is!

www.youtube.com/watch?v=lYDJ66-FDwU&feature=youtu.be&t=10m46s

ungvári, a kommunista kínzásokban az áldozatok egy része tömeggyilkos?! a másik része meg ártatlan, na erre varrjál gombot ungvárikám. aki zsidótörvényt megszavaz az tömeggyilkos? az kínhalált érdemel?

miért nem foglalkozunk inkább a zsidókérdéssel, ehelyett?
www.kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet

a zsidóknak is "egy része" tömeggyilkos volt, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ezek a zsidók "nem ártatlanok voltak", hanem internacionalista kommunisták (vö.: zsidótörvényt megszavazó).

a keresztény középosztály zsidó polgártársai kirablásában jeleskedett?! van erre statisztikád is, mert olyanokat én is tudok mondani - még ha nem is értek vele egyet - hogy a zsidók abban jeleskedtek, hogyan fosszák ki a magyarokat 1940 előtt.

ja Salkaházi Sára is magyar volt, meg a NYILAS is, aki a Dunába lőtte

a szoborállítás gumicsont, semmilyen értelmes embert nem érdekel ez a ronda szobor.
mi a baj Wass Alberttel és Tormay Cecillel? nem tetszik a zsidóknak és filoszemitáknak? miért számít MAGYARországon egy kisebbség véleménye, h akár beleszóljanak (haha) a tantervbe, vagy az utacanévválasztásunkba?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:16:48

@Virág et.: "hogy ne próbáljuk átírni a történelmet "

teljesen egyetértek! csak tudod, mi, ha akarnánk se tudnánk átírni a történelmet, mert a (poszt)kommunisták vannak hatalomban, és nekik volt szokásuk átírni a történelmet, nekik szokásuk most is meghatározni, hogy kinek mit kelljen gondolnia

Kandeláber 2014.01.27. 19:17:52

@tesz-vesz: Pontosan ez a gondjuk.
Az, hogy nem ők diktálnak, mint amikor a szocikkal együtt voltak kormányon.
Gyakorlatilag semmi nem tetszik nekik, ami nem úgy van, ahogyan ők akarják.
Nemzeti-Vígszínház (itt Balázs Péter meghátrált előttük)- Kossuth tér-József Attila szobor-Horthy szobor-oktatás (hit-és erkölcstan, Wass Albert, Nyírő stb.., talán Kahána Mózes kéne)-Új Színház stb...: kultúra/oktatás.
Gazdasági téren a bankok, multik "elleni" intézkedések.
És mindezeket a lépéseket kvázi antiszemitizmusként interpretálják.
Őrület.
Közben pedig a vezető kormánypárt deklaráltan a Likud testvérpártja.
Érdekes szituáció.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:19:57

@Kandeláber: babarci még az őszödi beszédet se képtelen megérteni, igazságbeszédnek hiszi

ungvári meg nem tudja mi a különbség az 1944. március 19-i megszállás, és a NATO-csapatok által a kilencvenes években létesített támaszpontok között.
lásd a töriblogot. ő azért sztártörténész, mert az apja elintézte neki, ahogy a borászatát is. kontraszelektált történész.

Oblomov 2014.01.27. 19:22:40

@tesz-vesz:
Korlátozni kéne hivatalból a kisebbségeink véleményét? A véleménynyilvánítási jog még nem egyetértési, vagy vétójog. Ráadásul el se jut a többséghez, ha ügyesek a közszolgáltatók.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:25:09

@Kandeláber:
a fidesz is ugyanolyan filoszemita és cionista ugyanolyan szolgalelkűen hunyászkodik meg az izraeli tőke és a moszad előtt mint az mszp.
tom lantos-intézet, holokauszt intézet a pályaudvaron. likud, rogán elhatárolódáse a fidesz nevében Horthytól, parlamenti képviselők elhatárolódása Horthytól, előtte rogán fellépett a gyöngyösi-kijelentés ellen a zsidószínpadon.

ők diktálnak, nem lett Tormay utca se.
a bankok elleni intézkedések csak propagandák.

Oblomov 2014.01.27. 19:26:15

@Oblomov:
Nem semmi ez a Rudi bácsi. Elintézte a mandisoknál is a gyűjtést, meghogy sztárolják a fiát mint történészt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:26:16

@Oblomov: én a véleményt nem korlátoznám, a hatalmat azt igen, tudod hogy? demokratikusan: egy kisebbség az a parlamentben is kisebbség.

Oblomov 2014.01.27. 19:28:05

@tesz-vesz: de ez már el van intézve: a kisebbség a perlementben is kisebbség.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:31:56

@Virág et.: mondd, te azt fel tudod fogni, hogy a német bevonuláskor a miniszterelnöknek el kellett menekülnie? a török nagykövetségre?
és amikor megtalálták, a fiával együtt koncentrációs táborba került?
keresztes-fischer dettó.

szerinted szuverén egy ország, ha a miniszterelnökét koncentrációs táborba zárják?
arról a 10 magyar katonáról nem is beszélnék, aki meghalt a német megszálláskor ,mert szerinted biztos megbotlottak és beestek tankok alá, nyilván.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:32:48

@Oblomov: igen? akkor értesítsd erről a filoszemita pártokat is. mindkét nagy párt ilyen.

Oblomov 2014.01.27. 19:34:37

@tesz-vesz:
Najó. Te nagyon el vagy varázsolva.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:42:53

@Veridicus76: ők túlságosan progresszívak ehhez

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 19:44:29

@Oblomov: miért is? azt beszéltük hogy a kisebbség, kisebbségként jelenjen meg a parlamentben, de hogy, ha mindkét nagy párt teljesen képviseli az érdekeiket a kisebbségnek? akkor ez nem is demokratikus, nem is igazságos.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.27. 19:57:29

Az ilyen posztoknál bontakozik ki igazán a mandiner moderációs elveinek felsőbbrendűsége. Mély, kulturált, pezsgő vita, a posztra érzékenyen reflektáló, önmérsékletet tanúsító hozzászólások, a végén mindenki gazdagodik a másik véleményével.

Ja, nem, bocs, épp fordítva. Náci férgek zsidóznak tele szájjal. Helló Világ, Isten hozott a mandiner blogon.

Ákos, hogy a kutya basszon a farkatokkal, ha csak náci hancúrral tudtok hozzájárulni a holokauszt-témához, miért nem tartotok zárva kegyeletből, legalább ezen a napon?

Bell & Sebastian 2014.01.27. 20:07:39

@Kettes: Nem dörzsölni erogén zóna, nem lenni késztetés. Posztban a reakció, a vélemény még szabad.

tevevanegypupu 2014.01.27. 20:22:49

Apám akkor 22 éves egyetemista önkéntes volt SAS behívóval Lengyelországban a fronton mínusz húsz fokban lapátolták az elesett fiatal katonák jéggé fagyott holttesteit egy közös gödörbe, nem zsidók voltak..apósom megjött a Don kanyarból egypár napra de már ment is vissza a keleti frontra, nagybátyám szintén ott voltak, hivatásos katonatisztek, szóval ők tudták mit csinálnak.. nevelőapám akkor már tanár volt, szintén arrafelé hívták be..aztán négy évig volt hadifogoly Szibériában.. Anyámék Sopronban rohantak éjjelente a bombázások elől az óvóhelyre, anyósom két kicsi gyerekkel Szombathelyen..Budapest felszabadulásának első napján anyósom nővérének férjét elvitték krumplit pucolni, pár nap múlva halálhíre érkezett. Apósom két lánytestvérét megerőszakolták a sümegi templomban a szovjet katonák, egyikük ebbe beleőrült..Örülök, hogy voltak akik megmenekültek és képesek voltak viszonylagosan normális életet élni ezek után, jómagam később születtem, szóval sajnálkozáson és megdöbbenésen kívül mást nem érzek.

Oblomov 2014.01.27. 20:27:00

@tesz-vesz:
Az emlékezéskultúráról, vagy annak hiányáról:

www.youtube.com/watch?v=z1t4CVe2PDc

mondjuk úgy 0:47-től, hogy ne terheljelek túl.

Alpharius 2014.01.27. 20:30:17

"Azt képzelem, hogy ha láttak volna egy olyan tárlatot, amely úgy van kitalálva, hogy gyerekeket érintsen meg és gyereksorsokról szóljon – amilyen olvasmányaim szerint a Sorsok Háza lesz –, és végigmentek volna a kiállításon, talán nem tesznek ilyet." - MÉG HATÉKONYABB FELVILÁGOSÍTÁST! Nem lehet elég korán kezdeni!!! Hadd tudja meg a genetikusan alávaló, fasiszta magyar már a bölcsődében, hogy ő bizony rút, és fasiszta!
DE A SORSOK HÁZA ÁTVERÉS, TÚL PUHA ESZKÖZ, AMIVEL AZ ÚJNYILAS MAGYAR CSÜRHE EL AKARJA SZABOTÁLNI A VALÓBAN HATÉKONY MEGOLDÁST!!!
Az igazi az volna, ha SS-nyilas-magyargárdistáknak, meg vonagábornak, meg hortimiklósnak, meg szálasiferencnek öltözött ortodox rabbik a HOLOKAUSZT EMLÉKNAPJÁN, kivétel nélkül, minden büdös, náci magyar kölyköt elvernének egy szeneslapáttal!!! Minden évben, egész amíg be nem töltik az 50. életévüket!!! Akkor megértenék a szenvedést, és toleránsak lennének! Aki meg nem jelenik meg, azokat Dunába kellene lőni, amit élő egyenesben közvetíthet a tévé! Tanulna belőle a 10 millió fasiszta!!! NE ÜLJÜNK FÖL AZ ÁTVERÉSNEK, LE A SORSOK HÁZÁVAL, VALÓDI MEGOLDÁSOKAT!!! VALÓDI BŰNTUDATOT!!!

tevevanegypupu 2014.01.27. 20:35:20

Most nézem a francia híradót, rögtön rosszul leszek, szó nincs benne a holocaustról..pedig aztán lehetne mit mondani nekik is, legalább azt, hogy Franciaország tök ártatlan. Munkanélküliségről van szó, az elnöki pár különválásáról meg két kiskorú hülye gyerekről akik elszöktek Szíriába djihadban részt venni, de elkaptál őket és viszik vissza..

legeslegujabbkor 2014.01.27. 20:52:32

A történelem száraz tényeit a visszaemlékezések lehet, hogy torzítják, de sokkal átélhetőbbé teszik.
Mindenkinek vannak családi történetei, ilyen zaklatott korból csak felkavaró családmesék vannak. Miért keveselljük mások veszteségét, mikor a miénk fájdalmához mérjük?
Közben pedig elvakultan mindenkitől követeljük az utólagos igazságtételt. Csak magunknak.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.27. 21:07:23

pl.scribd.com/doc/19932993/the-holocaust-victims-accuse-by-reb-moshe-shonfeld

Holocaust Victims Accuse

Egy rabbi könyve a zsidómentést tudatosan szabotáló cionista vezetőkről.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.27. 21:20:18

Nemcsak németek felelősek a Holokausztért? Nyilvánvaló, ahogy az is, hogy nem minden német bűnös benne.

A búnösök, vagy együttműködésre kényszerítettek között akadtak magyarok is, zsidók is, és még sorolhatnánk. Felvethető az is, hogy néha túl precízen végezték a munkájukat, ezzel megkönnyítve a népirtók dolgát:

Hannah Arendt írta hogy a zsidó vezetőség "majdnem kivétel nélkül" együttműködött a nácikkal. "Eichmann Jeruzsálemben" című könyvében írta: "Amszerdamban éppúgy, mint Varsóban, Berlinben ugyanúgy, mint Budapesten zsidó tisztviselőkre bízhatták az emberek és vagyonuk listájának összeállítását, a pénz megszerzését a deportáltaktól saját deportálásuk és megsemmisítésük költségeinek fedezésére, az üres lakások nyilvántartását, a rendőrség támogatását a zsidók elfogásában és bevagonírozásában, míg egy utolsó gesztusként precíz rendben átadták a zsidó közösség vagyonát a végső elkobzás céljára. Ők osztottták ki a sárga csillagokat (és néha árusítottak) szövet és csinos műanyag karszalagokat, melyek moshatók voltak." (117. old.)

Arendt szerint, ha a zsidók teljesen szervezetlenek és vezetés nélküliek lettek volna, óriási káosz és nyomorúság lett volna, de a halottak összlétszáma jóval kisebb lett volna. (125. old.)

Bell & Sebastian 2014.01.27. 21:37:42

@ArmaGedeon: Mit szól Padilla megmondásához, hogy tudni illik a síkvidéki, progresszív, lutheránus német vetemedett lelkében fogant a gondolat, nem a hegyvidéki katolikuséban. Ugyanis a katolikusok még komolyan gondolják a Ne ölj! -t, nem ismerik a finom distinkciót az ölés és gyilkolás közt.

Vagy ahhoz (esetleg), hogy a demográfiai helyzet mellett (mint ok és részben okozat) mindenki hajlamos elsiklani, mint a paradicsomi kígyó.

Mert ha innen nézzük, egy jókora, ketyegő időzített bombán csücsül minden magyar. Már amelyik, meg szlovák, meg cseh, meg lengyel, meg román, meg, meg. Ezért tabu a nemzetállam, mindenféle nacionalizmus, területi integritás, politikai önállóság.
Csakhogy nem mindegy, hogy ezt a pakkot erőltetik, vagy józan belátás után dugják járomba a fejüket a barmok.

Aztán jön az újrafelosztás. Kit hová vet a szerencséje, úgy húz rá gyufát. Majd jön az amcsi csősz, és mindenkit kizavar?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.27. 21:50:07

@Bell & Sebastian: Hol mondta Padilla? A lutheránus "német" témához javaslom elolvasni a zsidóenciklopédia "Reformáció" szócikkét. Amikor európai kabbalisták elújságolták szentföldi mesterüknek a Luther fickó viselt dolgait, az Luthert Messiásnak kiáltotta ki, aki eltörli a gonosz keresztény vallást és visszavezeti az eltévedt bárányokat Izrael nyájába:

www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0017_0_16560.html

Bell & Sebastian 2014.01.27. 21:52:08

Ha nem lenne világos, mire akartam kifuttatni a monológot, elmondom a lényeget. A tradicionálisan európai kultúrkörök (legalább négy fő vonulat van) igyekeznek betagozni még kettő nagyot és sok kicsit akkor, amikor még a régiek közti feszültség sincs kioltva annyira, hogy befogadhassák az újakat.

Itt valamiért valakinek nagyon sietős lett a dolga, türelmetlenségében felrúg mindent, ami csak az útjába áll, vágtára sarkantyúzza a progressziót, csakhogy egyesítse a földi seregeit.

De kinek a zászlaja alatt? Ez a szónoki kérdés, mert nem mindegy.

Bell & Sebastian 2014.01.27. 21:58:15

@ArmaGedeon: Nézzen szét A sas leszáll -alatt.

www.katolikus-honlap.hu/1101/juden.htm
hetek.hu/hit_es_ertekek/201305/luther_het_pontja_a_vegso_megoldasra

Mondjuk a kettős térképet ajánlanám figyelmébe. Meg a maga szerencséjét, hogy más bányászta ki.

Ha így nézzük, az eszme töretlen, amit már régóta vallok magam is azzal a megjegyzéssel, hogy pár rosszuljártat bevettek a buliba, másik párat meg nem.

De hogy ez a Negyedik Birodalom, az tótziher!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 22:01:19

@Oblomov: és ez min változtat? a kisebbség kisebbség, wass albert megítélésében is. nehogy már a magyaroknak kelljen alkalmazkodni a saját hazájukban, Magyarországnak nem szabad olyannak lennie, mint a mandinernek, nem szabad tudat nélküli asszimilált filoszemitának lennie,
persze gyilkosokról most nincsen szó.
lehet wass albertet utálni hivatalosan: izraelben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 22:04:05

@Kettes: hozzátettél te is a kulturált, pezsgő vitához, a kommentelőkre érzékenyen reflektáló, önmérsékletet tanúsító viselkedésessel.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 22:05:01

@ArmaGedeon: @Bell & Sebastian:
Ajvé córesz, sokadszorra is fordítva ültök a bilin. Az antiszemitizmus az összkereszténység antagonisztikus önellentétéből ered, nevezetesen az "istengyilkos" titulusból. Luther bácsi csupán kissé túllihegte a témát, a zsidókkal szemben vette védelmébe a zsidó Jézuskát. Erre hab a tortán gedeon megszokott önellentmondása, merthogy szerinte a zsidó az eredendő gonosz, gyűlöl mindent ami gój. De akkor ki a picsát akar visszavezetni a nyájba? A gójokat?

2014.01.27. 22:13:35

Lenne egy gyöngéd javaslatom. Fejezzük be ezt a 150 éves történetet. Mivel magyar és zsidó egymást nem állta, nem állja és soha nem is fogja állani, valamelyiknek távoznia kell. Nekünk nincs hová menni. Nekik immár van. Nem, nem Gácsországra gondolok, hanem nemzeti hazájukra, Izraelre.
Tessék elmenni oda és ott folytatni az életet.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 22:16:12

@csi: Ki az a "nekünk"? Te valami képviseleti organizmus valál?

Bell & Sebastian 2014.01.27. 22:16:49

@biboldó: Most fogott padlót a tudománya Bibi, én még életemben nem hallottam katolikus pap szájából, hogy a zsidók intézték el Jézust. Azt annál inkább, hogy a farizeusok (na jó, a léviták is benne voltak), akikkel fasírtban állt.

Azaz az SZDSZ elődje. Ha Pál nem teszi nemzetközivé a kereszténységet, Kis-ázsiai probléma maradt volna az egész bar abbázás.

Maga vagy nem ismeri, vagy lenézi a keresztény teológiát, annak katolikus ágáról még csak sejtése sincs. Mondjuk Luthert speciel sohasem szerettük, de jópofát vágunk hozzá, maga meg az idősebb testvérünk lesz, ha beadjuk a derekunkat. Ami egyre távolabbra tolódik, hosszú jegyesség várható, persze a gyűrű visszaadása előtt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 22:23:21

@csi: én is ezen gondolkodok amúgy, ha nem tetszik wass albert meg a Tormay utca, meg a Horthy-szobor, akkor lehet innen menni.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.27. 22:28:13

Miért szerették az idősebb tesók Luthert, még a zsidózást is megbocsátva:

www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0017_0_16560.html

About 1524, Jews coming from Europe described with joy to the kabbalist Abraham b. Eliezer *ha-Levi in Jerusalem the iconoclastic and anti-clerical tendencies of the reformers. On the basis of this much exaggerated report the kabbalists regarded Luther as a kind of *Crypto-Jew who was trying gradually to educate Christians away from the bad elements of their faith (Abraham's letter of 1525; see KS, 7 (1930/31), 444–5).

Luther, a kabbalisták szerint kriptozsidó??? :-)

As noted, Jewish reaction to the Reformation was related from the beginning to the actions and expressions of the movement, but from the very first moment the Jews appreciated the element of revolutionary breakthrough, as they had done much earlier in relation to other heretical and revolutionary movements in Christianity, as evident in their disputations and in their attitude toward the *Hussites. Old traditions and ideas looked to a change in Christianity that would bring back its beliefs to the right Jewish way that they had erroneously departed from. Some made an extreme evaluation of the reports of the new leader and his acts. In a "prophecy" ascribed to "the sage and astronomer R. Abraham *Zacuto," Abraham b. Eliezer includes "what a great astrologer in Spain, named R. Joseph, wrote in a forecast on the significance of the sun's eclipse in the year 1478. He states: 'Having no desire to favor any particular religion or mores I say that a man will arise who will be great, valiant, and mighty. He will pursue justice and loathe butchery. He will marshal vast armies, originate a religion, and destroy the houses of worship and clergy. In his days Jerusalem shall be rebuilt.'" Abraham b. Eliezer adds that "at first glance we believed that the man foreshadowed by the stars was Messiah b. Joseph [see *Messiah]. But now it is evident that he is none other than the man mentioned [by all; i.e., Luther, according to the general trend of Abraham b. Eliezer's thought at this time], who is exceedingly noble in all his undertakings and all these forecasts are realized in his person" (in H.H. Ben-Sasson, Yehudim mul ha-Reformaẓyah (1969/70), Eng. translation in bibl.).

A zsidó lexikonból idéztem...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 22:29:10

@Bell & Sebastian: Spec a levitáknak semmi közük az állítólagos rómaiaknak súgó háromperhármasokhoz, ők csupán a szentélybeli szertartások sameszei voltak. Azt már nem tudom, hogy a Károli féle biblia melyik változatában olvastam, de szerinte a zsidó ármány feszítette meg a zsidó Jézuskát.
Bocs, ha tévedek, szívesen veszek bármiféle józanul logikus infót.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 22:36:30

@ArmaGedeon: Lófaszt zsidó lexikon. Annyira kb. miként zsidó eredetű a cionbölcsi.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 22:37:37

@Guilelmus: Akkor lesz emléknapja, ha a sváb szervezetek rendeznek ilyet. Mi az akadálya?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 22:47:27

s talán Szakály se az idegenrendészeti eljárásokról magyarázott volna ha végigment volna az 5 mrd-ba kerülő új holo múzeumon"!

a haza fényre derül egy újabb holokausztmúzeummal, azért bökjük már ki végre!
az milyen beteges már, hogy csak a saját gyászuk élteti őket, és erre egy egész országot húznának rá. kivetítik mindenkire
ami ízléstelen, és kegyeletsértő.

ok, szörnyű, de hagyjál már engem békén! minek rángatsz petri te minden nap engem temetésre?
minek sajátítjátok ti ki az én országomat, hogy ez legyen a központi kérdés? erre költsük válság idején a forrásokat?

nem fog megszűnni, a gyerek fiatal korában lesz immunis a holobizniszre, mégis mit képzeltek ti magatokról? a történelmet ne írják rá a zsidókra? ők legyenek a honfoglalók is? ők legyenek a történelemben is központi kérdés?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.27. 22:49:42

@biboldó: Úgy ismered az ilyeneket, mint akik tudnak bármit a pampogáson kívül?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 22:53:19

@tesz-vesz:" minek sajátítjátok ti ki az én országomat..."
Beszarás:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 23:05:52

@Holger Hartland:
Lehet, hogy meg kéne kérdezni az orvosom és gyógyszerészem, hátha van valami ellenszer az optimizmus ellen.

calabria007 (törölt) 2014.01.27. 23:09:00

@biboldó:

jelenleg még ott tartunk, hogy a sváb kitelepítést előterjesztő miniszternek _ Nagy Imrének -szobra van a parlament tőszomszédságában...

a kitelepítés lebonyolítását irányító kommunista kollaboráns főmuftinak - idősebb Antall Józsefnek - a fia pedig miniszterelnök volt a 90-es években...

calabria007 (törölt) 2014.01.27. 23:10:42

@tesz-vesz:

te meg Budapestet kerülhetnéd el széles ívben a __kisebbségi___ nézeteiddel együtt:)

calabria007 (törölt) 2014.01.27. 23:12:08

@csi:

te is visszamehetnél a kedves papa szülőfalujába:)

ott van a te hazád:)

Guilelmus 2014.01.27. 23:13:02

@Holger Hartland: ja igen, múlt év decemberében fogadta el az OGY! :) és mi a helyzet a svábok kárpótlásával és a másfél milliárdért épülő emlékművükkel?:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 23:14:40

@calabria007: Nahát!
Tiltakozz Nagy Imre újratemetése ellen, gecizd le Antallt!
Mi köze mindezeknek a témához?

Sapika 2014.01.27. 23:18:24

@bbjnick: "Hogy jön ide a holokauszt?"
Valaha olvastam erről abban Braham kiadásban, melyet még Schmidt Mária lektorált. Írták benne, hogy a szóban forgó idegenrendészeti eljárás eredményezte az első konkrét bizonyítékokat a népirtásról: magyar tisztek távolból fényképezgették az eseményeket, majd eljuttatták a képeket Magyarországba akkreditált svájci újságíróknak. Így a bizonyító képek svájci lapokban megjelentek.
---------
"Mi az, hogy holokauszt? Azt értem, hogy tömeges jogfosztások, deportálások, gyilkosságok, de mi az, hogy holokauszt? "
Érdeklődnék, hogy ezekre a kérdésekre válaszolnak-e az alábbi linkek:
www.news.va/en/news/pope-francis-the-horror-of-the-holocaust-must-neve
lexikon.katolikus.hu/S/soah.html

Guilelmus 2014.01.27. 23:18:31

@biboldó: az a köze, h csak a broncipellős-lúdtalpas fajtád ellen állítólagosan elkövetett bűnök zavarnak, de mások szenvedését leszarod!

calabria007 (törölt) 2014.01.27. 23:19:23

@biboldó:

pl. kőkemény __kettős mérce___

vagyis miért kóser az, hogy egy etnikai tisztogatásban kulcsszerepet vállaló kommunista politikusból "hős" lesz nálunk?!

ilyen "hős" kell nekünk?!

ez az ember Antall bácsival együtt ugyanúgy deportált mint Eichmann csak jobb helyre mentek a transzportok...

vizipipa 2014.01.27. 23:45:59

@tesz-vesz:

A deportálásokat rendre úgy adják elő mintha arról az emberek mind tudtak volna - beleértve a végcélt is - és tudatosan közönyösen nézte volna mindenki az egészet. Holott valójában nem így volt. Igen, kollektív felelőssé akarnak tenni mindenkit, pedig a nagy többség Auschwitzról sem hallott soha, nemhogy arról mi folyik ott. A Zsidó Tanács persze mindig kimarad a dologból (őket Izraelben egy perben fel is mentették), pedig ők április óta tudták mi történik ott, és szándékosan hallgattak.
Van az ügynek pár ezer felelőse és néhány tízezer haszonlesője, nem vitás. A többieknek csak pletyka jutott - az is jóval később - meg persze a háborús propaganda, ami már évek óta folyt.

Ungváry még 4-5 évvel ezelőtt lényegesen korrektebbnek tűnt nekem, mint mostanában.

Azoknak, akik a történelmünk ezen periódusáról egy kicsit többet tudnak ajánlom, hogy olvassák el a kőrösmezői degob cikk
www.degob.hu/index.php?showarticle=19
külön boxaiban hivatkozott jegyzőkönyveket. Elgondolkodhatnak az orális történelem részleteinek megbízhatóságán.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 23:50:48

@Guilelmus: Tőlem kérdezed, hogy szittyamagor hősök mitől faszagyerekek?

Oké, mára ennyi voltam.

Bell & Sebastian 2014.01.28. 02:12:47

@biboldó: Elnézést, ószövetségi szóhasználatban a papi rendet nevezték lévitáknak, Jézus korában már csak segédkeztek a szertartásoknál, mint alternatív katonai szolgálatosok.

Maga a per három részre bontható
1. előkihallgatás Annásnál (Kajafás apósa, az értelmi szerző)
2. vallási per, a Főtanács előtt (bizonyítani nem tudták a "hamis megváltó" vádját, de elismerte, hogy Messiás) halálra ítélik
3. politikai jóváhagyás Pilátus előtt (határozottan ellenezte a halálos ítéletet), de a vád itt vallásiból politikaivá változott, mintegy csőbe húzva a helytartót
Pilátus átpasszolja az ügyet Heródesnek (római kisfőnök)
A zsidó törvény szerint kövezés járt volna, de némi hóhmecolás árán a főpapok rásózták a kivégzést a rómaiakra.

+1 a népszavazás Barabás vs. Bar Abba (Isten fia)
Bármit is kiáltott a nép a ravaszul feltett kérdésre, cinkes volt a válasz.
Ecce homo!

Üdvtörténetileg a vádlott Jézus, a vádló a Sátán, tanuk Jézus tanítványai.

Történetileg a főpapokat (akik általában szadduceusok voltak / az uralkodó pártot adták) és farizeusokat illeti a vérvád, ugyanis vallási _és_ politikai okokból is érdekükben állt Jézus eltávolítása.
Az esszénusoknak (keresztelők) vagy lázadó zélótáknak ebben a buliban nem osztottak lapot, a népet meg pont úgy verték át, mint manapság szokás.

A piszkos munkát elvégeztették a rómaiakkal és egy manipulált népszavazással (amin csak a sameszek lehettek jelen) megerősíttették az ítéletet.

Ezért semmilyen formában nem állítja senki, hogy a teljes zsidóságon az Istengyilkosság bűne.

Deicidium

Az "istengyilkosság" vádja természetesen tökéletesen értelmetlen, hiszen Isten természeténél fogva örökkévaló és halhatatlan - annál is inkább, mert Jézus Krisztus harmadnapra feltámadt a halálból.

A II. Vatikáni Zsinat tett pontot egyszer s mindenkorra erre a fel-felbukkanó, képtelen vádra.
/1962. október 11 - 1965. december 8/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.28. 04:35:17

@Sapika:

1) Olvasd el az eredeti vatikáni hírt!

it.radiovaticana.va/news/2014/01/27/giornata_memoria._il_papa:_non_si_ripetano_pi%C3%B9_tali_orrori,_vergogna/it1-767673

Hol olvasol abban holokausztról? S, szerinted, vajon miért nem?

2) Hogy mi a soah, pontosan tudom. No, de te tudod-e, hogy mi a holokauszt?!

lexikon.katolikus.hu/H/holokauszt.html

Még mindig nem vágod, hogy hol a probléma? És hogy hová vezethet a holokosztolás?!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.28. 04:37:28

@Oscar Schmidt:

Petri Lukács feljelentette Pozsonyi Ádámot? Komoly a fiú!:-D

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.28. 08:38:18

Rutinműfaj az ausvicból hazajött nagymamáról valami ellesett emberi pillanatképpel meghatni a közönséget. Többedszer olvasok már ilyet. Nem tudnak újat kitalálni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 09:19:33

@calabria007: miért? budapest egy izraeli városállam? én úgy tudtam, hogy magyar főváros

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.28. 09:44:46

Hülye bibi nem tud angolul, de azért nagy mellénnynel kétségbe vonja az idézett angol nyelvű zsidólexikon zsidóságát... :-)

Morrancs 2014.01.28. 10:01:27

@Ezt a népet sajnáljam?: Gondolom, te magyarnak tartod magad. A többi magyar jó része meg szégyenkezik miattad.

dávidf 2014.01.28. 11:03:36

A magyar nemzet a német koncentrációs táborba a saját lelkét küldte elégni.

Az itt felsorakozott cinikus faszkalapok pedig tökéletes példái annak, hogy milyen egy saját seggébe fordult, a semmire a mellét verő frusztrált és önképzavaros társadalom.

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 11:12:22

@dávidf:

"egy saját seggébe fordult, a semmire a mellét verő frusztrált és önképzavaros társadalom"

aminek te is a része vagy...

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 11:15:17

@tesz-vesz:

az 1880-as évekig echte német város volt...

egy olyan német város amit eredetileg volgai bolgár mohamedán böszörmények alapítottak Taksony fejedelem jóvoltából...

(Pest úgy cirka 300 éven át a mohamedán böszörményekről szólt...

utána meg a német polgárokról...

osztán meg a "gyüttmentekről":) )

Kandeláber 2014.01.28. 12:26:32

@tesz-vesz: Babarczy egy duna tévés vitaműsorban kimondta azt, amit előtte senki: tudniillik hogy Orbán gyakorlatilag IMF-diktátumokat valósít meg, IMF nélkül.
Ezt sem előtte, sem utána nem hallottam mástól.
Egyszer előttem vett cigit egy Nemzeti Dohányboltban az Oktogonon.
Köszöntem neki, és visszaköszönt, pedig kopasz vagyok. :D

Sapika 2014.01.28. 13:00:48

@bbjnick: Ha jól értem, már a szó etimológiáján is fennakadsz. Történetesen a Wikipédiában van egy szócikk erről hivatkozásokkal:
en.wikipedia.org/wiki/Names_of_the_Holocaust#The_Holocaust
Eszerint a holocaustum kifejezés a maihoz hasonló értelemben már középkori krónikákban felbukkant, még 1200 előtt. Az újkortól kezdve általában nagy tömegmészárlásokat értettek alatta.
A szócikk ezután angol értelmező szótárakat és az Encyclopædia Britannica-t idézi, a ma szokásos szóhasználat kapcsán, de ezen felül, nagyon helyesen add forrásokat arról, hogy a cigányok szisztematikus öldöklését is holokausztnak nevezzük.
------
Az általad adott olasz nyelvű anyagból -- nyelvtudás híján -- csak annyit vettem ki, hogy Ferenc pápa olaszul a shoah szót használta, melyet azonban a vatikáni hivatalos hírügynökség angolra már "holocaust"-ként fordított.
De végül is tök mindegy, hogy melyik nyelven melyik kifejezést használjuk, a lényeg Ferenc pápának ez a mondata:
"non si ripetano più tali orrori, vergogna dell’umanità"
mely valami olyasmit jelenthet, hogy
az ilyen szörnyűségek ne ismétlődjenek meg, ez az emberiség szégyene
----
A kérdés az, mit tehetünk annak érdekében, hogy az ilyen szörnyűségek ne ismétlődjenek meg. Nem pont a zsidókkal, hanem senki mással sem.
Mivel igény lenne a dologra. Még itt ezen a nyomorú fórumon is feljebb leíratott, hogy száműzni kell mindenkit, aki nem ért egyet például a Tormay Cecil utca elnevezéssel, amihez hasonló mondásokat azért csak a legsötétebb történelmi korszakokban találunk. Stb. Stb,
Az első lépés annak megismerése lenne, hogy mi történt. Mivel ez nálunk elmaradt. Rákosiék idejében említés sem történt a holokausztra; olvastam idézeteket a korabeli történelem könyvekből, szégyen, amit írtak. (Nem mintha ez lett volna a legnagyobb baj a Rákosi rendszerrel, de a sok közül ez is egy.) Ugyanebből a szemelvénygyűjteményből kitűnt, hogy a kádár rendszer tankönyveiben is csak meglehetősen érintőlegesen szerepelt a kérdéskör. (Meg egy sor más kérdéskör is.)
======
A holokauszt emlékének életben tartására és hazugságoktól mentes megismerése elsősorban nem a zsidók érdekében szükséges. Őket feltámasztani már nem lehet, de lassan már a túlélők gyerekei is kihalnak.
Egyrészt azért kell, mert a történelmet is, mint minden más tudományt, hazugságoktól mentesen kell megismerni.
Másrészt azért kell, hogy a cigányokat, bosnyákokat, kisebbségben élő magyarokat, stb. ne lehessen többet lemészárolni. Van a dologra igény (sok jel mutat rá), de az erre vágyóknak látni kell: a világ nem felejti ezt el, és a népirtók nem bújhatnak el az igazságszolgáltatás elől. Ha 90 éves korukig bujkálnak, akkor 90 éves korukban kerülnek bíróság elé.
Én ez utóbbi szempontból tartanám fontosnak, hogy Ferenc pápa szavai és gondolatai is beszűrődjenek a hazai tudatba, még ide a mandiner.blog.hu-ra is.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.28. 13:11:32

@Kandeláber:
gondolom, babarci úgy volt vele, inkább köszön egy büdös nácinak, aztán elszí egy cigit, mint hogy maga gyújtsa meg őtet.

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 13:21:37

@Sapika:

mi a fenét vársz addig amíg az egész II. vh. lényegében egy hivatalos propagandára alapozott _legendagyűjtemény_?!

a XX. század történelmével együtt...

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2014.01.28. 13:23:54

Ismerni kell a múltat, hogy annak hibái ne ismétlődhessenek meg.
Elszomorít, hogy csendes emlékezés helyett van, aki képes gyűlölködve fröcsögni és zsidózni. Nézzetek meg egy gyereket lágerben mutató fotót, gondoljátok mögé a valószínű személyes történeteket. És maradjatok csendben.

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 13:29:56

@Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke:

te meg nézd meg ezt és közben gondolj arra, hogy a filmben szereplő tömeggyilkosok jelentős része még ma is nemzeti hős az EU-fővárosban

(pl. lipót bácsi még múlt évben is kapott ott szobrot)

White King, Red Rubber, Black Death (2004)
www.youtube.com/watch?v=aUZLtkLA0VE

a XX. században minimum 170 millió ember esett az állami erőszak áldozatául...

nem kéne ilyen mereven leragadni az amúgy is masszívan _aktuálpolitizált_a holokausztnál...

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2014.01.28. 13:34:26

@calabria007: Nem értelek. Mereven, leragadni, én? Akik itt fröcsögnek a zsidók ellen, azok ragadtak le, még az óvodában.

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 13:55:16

@Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke:

az lehet, de azt nagyon jól megérezték, hogy rengetegen csak __használják__ ezt a történetet

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2014.01.28. 14:01:46

Van aki rákos gyerekek szüleinek kétségbeeséséből csinál pénzt... Hogy jópáran csak használják a sztorit, attól még a holokauszt borzalmas dolog. És sajnos, ha nem emlékez(tet)ünk rá, akkor az ilyen marhák képesek újra asszisztálni hozzá.

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 14:05:19

@Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke:

pl. a múlttal való valódi szembenézés ilyen filmekkel kezdődik

The Soviet Story (2008) Documentary
www.youtube.com/watch?v=udMOkD_nJSM

nagyon szépen körbejárják benne pl. az 1940 körüli naagy náci-komcsi barátságot

pl. egy érdekes epizód

Gestapo–NKVD Conferences
en.wikipedia.org/wiki/Gestapo%E2%80%93NKVD_Conferences

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 14:09:01

@Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke:

ami pedig a kevésbé _divatos_ (azaz aktuálpolitikai vonalon kevésbé _hasznos_) népirtásokat illeti van abból bőven

pl. a drága Josip Broz Tito és baráti köre is nyugodtan Hitler mellé kívánkozik...

Ethnic Germans: A Forgotten Genocide
www.youtube.com/watch?v=23pNOPJt93s

PS.: mi csak "kulturáltan" kiraboltuk és kirúgtuk a (gazdagabb) németeket, a főkolomposok - pl. a drááága Nagy Imre - még ma is nemzeti hős státuszban vannak...

Spacecake 2014.01.28. 14:13:39

en szivesen bocsanatot kerek akarmiert,csak ne kelljen mar allandoan ezt a beragadt szalagot hallgatnom....

szamarhegy 2014.01.28. 14:51:25

Letaglózó visszagondolni erre a tragédiára, akik unják, meg miért nem olvasgatnak ilyenkor sporthíreket, vagy akármit..?
Persze és azt se értem, hogy sokan nem értik a zsidóság sorsa, a holokauszt előtt időszak hangulatkeltése, a hisztéria, a belső félelmek, zsigeri indulatok kihasználása, bárki és bármelyik társadalmi csoport ellen megismétlődhet és bárkiből lehet 'zsidó' , ahogy az én apai ágamból 'zsidó' kulák lett, a svábokból, felvidéki magyarokból, itteni szlovákokból, székelyekből, mindenből kiforgatott 'zsidó' hontalan, ahogy az ún. polgári elemek a Hortobágyon élték át ugyanezt, stb.
Az emberi psziché és a tömeglélektan nagyon könnyen elviheti az embereket a kontrollálatlan gyilokig, lásd exjugó háború.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.28. 15:03:45

@Sapika:

Ferenc pápa azért használja a soah-t a holokauszt helyett, mert pontosan tudja, hogy a kettő között mi a különbség. A fogalomhasználata (nem kicsit, nagyon) tudatos.

A holokauszt, a teljesen elégő áldozat, mint szimbólum, a keresztény mártíriumból került az irodalomba (az általad csatolt linkek alatt is van néhány keresztény irodalmi hivatkozás). Amikor Nero, a keresztényüldözések, idején egy római főutat keresztre feszített, szurokkal bekent égő keresztényekkel világíttatott ki, akkor emlegették a rómaiak gúnyosan az eseményt holokausztnak --- innét ered az átvitt értelmű használata.

A zsidók XX. századi üldöztetésére úgy a zsidóság, mint a szakirodalom a soah kifejezést alkalmazta (magyarul: vészkorszak) egészen az 1980-as évekig. (A soah utalás Izajás könyvére (pontosabban: Iz 10.1), ahol a próféta arról beszél, hogy az Izraelre mért isteni büntetés (ami ott Asszíria) bármilyen súlyos, de véget ér és Asszírra elvész, de Izrael tovább él.) A holokauszt a nyolcvanas években egy amerikai zsidó kampány révén került be a köztudatba. Nyilván, azért ezt a kifejezést választották, mert (magához a görög kifejezéshez) nem kötődött konkrét zsidó vallási képzet, így a nem vallásos zsidókat is lehetett vele mozgósítani. Csakhogy a kampány túl jól sikerült és a kifejezés is megtalálta a maga zsidó tartalmát! A soah vallásos zsidó olvasatával ellentétben a holokauszthoz nem vallási, hanem faji misztikus képzetek társultak: az megemlékezés egyfajta hitté, kultusszá vált.

Hogy ez mennyire így van: Ferenc pápa soah-megemlékezésén zsidók és keresztények együtt muzsikálnak a remény jegyében, míg a holohitű belpesti történészek tiltakoznak a német megszállás-emlékmű ellen, mert (szerintük) "...a megszállás pillanatában tételezett áldozati közösség hamis, mert közös áldozati (...), angyali erővel tételezi föl a tetteseket és az áldozatokat..." (s ha e közösség szerintük akkor hamis volt, nyilván, ma is az; különben miért tiltakoznának?!).

Annak, hogy a holokauszt-kultusz bármilyen módon is meggátolja a rossz térnyerését a világban, erősen ellentmond az, hogy bár ma már a kultusz Izraelben ott tart, hogy őseik lágerbéli nyilvántartószámait tetováltatják magukra a holohívők identitásuk megerősítéseként, ez a legkevésbé sem gátolja meg őket abban, hogy palesztinokat gyilkoljanak, ha a helyzet úgy kívánja.

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 15:06:04

@szamarhegy:

talán pont ezért nem kéne ennyire görcsösen erőltetni a zsidó tragédiát

hisz volt bőven más is

pl. lásd alább:

www.youtube.com/watch?v=bz7scck2bXI

ez is _holokauszt_ volt vhol...

és ez is...

www.youtube.com/watch?v=aRtZIHa9DsA

szamarhegy 2014.01.28. 15:30:09

@calabria007: Nem értettél meg, nincs zsidó tragédia, éppen ez a lényeg, hogy emberek egy csoportja úgy döntött, hogy hogy emberek egy csoportját kivezényli otthonából, hogy pár száz kilométerre onnan kivégezze őket, a többiek (barátok, munkatársak) meg szimplán tudomásul vették. Félmillió embert csak azért, mert az utca 'páratlan számú oldalában' éltek elvittek és kiírtottak. A magyar zsidóság (cigányság) tragédiája egyben a miénk is, de természetesen együtt érzek bármilyen emberi gazság áldozataival. Szerintem (látva sok hozzászólást) egyáltalán nincs túlbeszélve, sőt sok mai fiatal felteszi a kérdést, hogy igaz-e ez az egész..... A történelem sajnos azt mutatja, hogy nincs az a borzalom, amit az emberek el ne felednének és ismételnének meg sokadjára is. Egyébként annyira nincs túlbeszélve, hogy az én településem (Polgár Hajdú-Bihar) magyar-zsidóságának kiírtásáról annyit tudok, amennyit a szüleim elmondtak..., egy sort konkrét leírást se találtam arról, hogy mi történt 1944-ben a polgári zsidósággal. holott egyébként pl. felmenőim adófizetési kötelezettségéről már az 1800-as évek elejéről is van dokumentum.

sántán sándor 2014.01.28. 16:01:55

kit érdekel mindez, a törökök meg karóba húzták a magyarokat és 150 évig megszálltak, mégsincs Törökországban emlékév a magyar áldozatoknak,
elég az agymosásból, hagyják élni békében a gyerekeinket, menjenek innen a választott hazájukba károgni a zsidó leszármazottak.

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 17:34:16

@szamarhegy:

ezekkel a gondolatokkal a modern antiszemitizmus, ill. az erőszakos hatalomátvétel és az agresszív társadalom-mérnökösködés fő inspirátorához Marx atyánkhoz érkezel vissza, akit még ma is rengetegen istenítenek kis hazánkban...

“A nem zsidó zsidó” – 190 éve született Karl Marx
www.judapest.org/190-eve-szuletett-karl-marx/

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 17:36:48

@szamarhegy:

+ az efféle agresszív társadalom-"restrukturálás" már évtizedekkel korábban gőzerővel megindult a - teljesen szükségtelen I vh-s USA intervenció nyomán kialakuló - munkás-paraszt paradicsomban...

www.youtube.com/watch?v=udMOkD_nJSM#t=1797

calabria007 (törölt) 2014.01.28. 17:37:42

@sántán sándor:

te is "hazamehetsz" a kedves ősök falujába...

Sapika 2014.01.28. 18:11:17

@bbjnick: Már korábban is megértettem a soah és a holokauszt kifejezések mögöttes tartalmait.
Ettől függetlenül, ha a vatikáni hírügynökség azt akarja, hogy az angol anyanyelvű hívők és nem-hívők megértsék a pápa szavait, kénytelenek azt a kifejezést használni, amit a világban megértenek. Nálunk sincs ez másképpen.
Én egy fontos gyakorlati különbséget látok a két szó között: a soah speciálisan a szidó vészkorszakra vonatkozik. A holokauszt viszont mindenfajta, modern eszközökkel és ipari technológiával kivitelezett népirtásra. Eddig kettő ilyen már biztos volt (zsidó és cigány holokauszt), vszínűleg idesorolható az örmény népirtás, és nekem személy szerint nincs kifogásom a tatár holokauszt kifejezés ellen sem (melyen természetesen nem a tatárjárás értendő, hanem a krimi tatárok felének elpusztítása a Szovjetunióban). Ha nem vigyázunk [mi, az emberiség], még jöhetnek továbbiak is, például Kínában.
====
A Szabadság téri emlékművel több baj van. Az egyik, hogy nem volt társadalmi vita előtte, nem volt nyílt pályázat, nem volt színvonalas zsűriztetés, hanem mint derült égből villámcsapás megérkezett.
A másik baj az, hogy egy történelmi hazugságot próbálnak most már kőbe is vésni.
====
Természetesen nincs kifogásom, ha az 1941-től 1945-ig (vagy 1953-ig vagy 1958-ig) terjedő korszak áldozatai közös emlékműveket kapnak.
Részemről ehhez az egyetértés minimális feltétele az, ha olyan színvonalú pályáztatás és zsűriztetés történik ehhez, mint például a parlament építésekor volt. (Erről a Szépművészeti Múzeumban láttam szép kiállítást úgy 2000 körül.) De persze az sem árt, ha a tervezett szimbólumokat előtte a szakemberek megvitatják.
----
Egyébként nekem az angyal ellen nincs kifogásom, úgy láttam temetőkben is előfordulnak angyalok a síremlékeken, így sztem az angyal megfelelhet a hazai emlékezetkultúrának. Bár persze nem értek hozzá. A német sas viszont már egy hazugság része lenne (melyet egyébként tudtommal még a német nagykövetség is rosszal, teljes joggal.)

Sapika 2014.01.28. 18:14:53

@Sapika: Elírás:
szidó vészkorszak --> zsidó vészkorszak

szamarhegy 2014.01.28. 18:30:02

@calabria007: Nem baj...., viszont a szüleim csak egyszerű alföldi emberek voltak :) , akik 1945 előtt és az 50-es években is az emberségben és szoros családi, közösségi életben hittek, ez szerintem még ma is érvényes álláspont, legalábbis a XX. sz. kihívásait kibírta egyenes gerinccel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:36:40

@calabria007: ügyes vagy

@Kandeláber: de most ronda rövid haja van, nem? vagy akkor nem volt ronda?

a imf segít vikinek is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:38:14

@Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke: ezen mi már túl vagyunk, nekünk a hazug propagandával van bajunk

szamarhegy 2014.01.28. 18:51:53

@tesz-vesz: Ezek szerint akkor calabria007 dupla bért kap a központban, esetleg ő is kap pár felügyelt kommunikációs munkást?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.28. 22:00:34

@ArmaGedeon: Síkagy gedeon nem tud mit kezdeni az ellentmondásaival, merthogy önálló gondolata nincs, idióta kopizásba menekül. Fingja nincs a tartalmukról, különben nem kéne folyton menekülnie.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.28. 22:11:32

@Bell & Sebastian: A frigyláda léte óta a kohaniták végezték a szertartások érdemi részét, a leviták előkészítettek, cipekedtek, takarítottak.
A keresztrefeszítős aknamunkával az a gondom, hogy a győztesek, a leigázók, a megszállók írták, illetve tették bibliai tézissé.
Világos, hogy ma az információáramlás világában ezek már nem igazán közvélemény formáló tényezők, de kétezer éven keresztül megkérdőjelezhetetlen dogmák voltak. Mikből adódtak khmmm túlkapások. Manapság az örökös túlkapások következményeinek magyarázatai a közvélemény formáló tényezők.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.29. 00:12:39

jó lenne, ha néha azért nemzeti érzelmű vendégszerzők is lennének a mandarinon
lehet ide hívogatni szdsz-eseket, persze, miért ne? ők is emberek jogilag, csak akkor már ugyanilyen lendülettel kéne idehívni (vagy kiharcolni a főnökségben a reprezentálásukat) a "széljobbos csürhét" is.

engem bármikor felkérhettek egy 2013-as évértékelésre, nem kérek érte sokat :) sőt, még politikakörkép elemezést is készítek szinte féláron!

Bell & Sebastian 2014.01.29. 00:22:38

@biboldó: Jaja, rossz tájszólásban szóltam a papi rendről. Hitvitának indult a társalgás, nevezetesen másik vérvád -témában, amit cáfolni igyekeztem történeti, üdvtörténeti és vallás-filozófiai szempontból. (Viszont válasz nélkül hagyta a kohanitákra és farizeusokra mutató vádat.)

Ha így se jó, akkor erre több időt ne is fecséreljünk.

Ha azt gondolja, hogy az úgynevezett "szabad információáramlás" amortizálja a történelmi vallásokat (amiben benne van az is, hogy az új kihívásokra megfelelő választ kell találni a lelkek folyamatos fogságban tartása érdekében), akkor erre azt mondom, hogy részben (vagy inkább felszínesen) igaza van. A felismerésig már mindenki eljutott, ám problémára adott válaszok gyökeresen eltérnek egymástól.

Nekem az a gondolatom, hogy a halmozódó információnak logaritmikusan szaporodik a kivetülése.
Egyre több tudás egyre kevesebb változást okoz, lövészárok -háború zajlik. Egyébként a tudás is koncentrálódik (a tőkéhez hasonlóan), amit szóvá fognak tenni a páriák és az nem lesz szép.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.29. 08:26:38

@Sapika:

"...a soah speciálisan a szidó vészkorszakra vonatkozik. A holokauszt viszont mindenfajta, modern eszközökkel és ipari technológiával kivitelezett népirtásra." --- írod.

Hogy mennyire nincs igazad, mi sem demonstrálja jobban, minthogy az ENSZ Holokauszt Emléknapját (jan. 27.) az auschwitzi koncentrációs tábor 1945-ös felszabadulásának évfordulójára tette.

Egyébként, ha nekem nem hiszel, próbálj meg nagy nyilvánosság előtt a holokauszt-fogalom általános érvénye mellett érvelni, elvonatkoztatni azt a zsidóság XX. századi tragédiájától: jó eséllyel fel fognak jelenteni holokauszt relativizálásért (mert lesz rá ember s mert a törvények lehetőséget adnak rá).:-]

A holokauszt kultusz sok mindenre alkalmas, de arra bizonyosan nem hogy meggátolja újabb vallási, nemzetiségi, etnikai konfliktusok, tömeges üldöztetések vagy népirtások létrejöttét. Olvass holokauszt-szakirodalmat: a holokauszt ideológiája a holokauszt egyediségét, rendkívüliségét, mással összehasonlíthatatlanságát hangsúlyozza, kifejezetten etnicista jellegű kultusz (van aki odáig megy el, hogy teológiai fogalomként értelmezi --- így válik a kultusz hitté).

Gondolj bele, mit jelent az, amikor a német megszállás-emlékmű ellen tiltakozó holohitűek "a megszállás pillanatában tételezett áldozati közösség hamis"-ságáról beszélnek! Elutasítják, tagadják a sorsközösséget, elhatárolják magukat a korabeli és a mai magyarságtól. Ez a holohit logikájának következménye. Olyan ez, mintha valaki tiltakozna egy '56-os emlékmű felállítása ellen, mivel az emlékmű által tételezett sorsközösség nem állt fenn '56-ban (hiszen voltak, akik kollaboráltak a kommunista rezsimmel és a szovjet megszállókkal és volt osztályalapú megkülönböztetés is). Ez abszurd!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.29. 09:13:20

Egyáltalán nem is értem, hogy miért nincs még az alkotmányba foglalva, hogy Magyarországon bármilyen közügyben, kormánydöntésben, emlékműálljtási ügyben, stb. először meg kell kérdezni A ZSIDÓKAT, és ha megvan A JÓVÁHAGYÁS, akkor kezdhetnek a genetikailag alattvalók bármit is tenni.

Sapika 2014.01.29. 09:43:03

@bbjnick: Kommented első négy bekezdése ténybeli tévedéseket tartalmaz.
Például a "roma holokauszt" keresésre (így idézőjelben) a gugli 78 ezer találatot ad, közöttük egy hivatalos emléknapot.
Az "örmény holokauszt" keresésre (idézőjelekkel limitálva a keresést a konkrét szókapcsolatra) 5.480 találat van, közöttük jól ismert, köztiszteletben álló honlapok is.
Ezeket senki semmiért fel nem jelenti.
A zsidó holokausztot a másik kettőtől a meggyilkolt emberek száma különbözteti meg.
Az utolsó bekezdésednek nem néztem utána, nem is érdekel. A szólásszabadságba belefér, hogy olyan nézeteket is ki lehessen fejteni, melyek neked nem tetszenek. Addig a pontig természetesen, amíg a törvényes keretek között maradnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.29. 10:18:54

@Sapika:

1) Bár szerintem az égvilágon semmit nem igazol vagy cáfol egy guglis keresés, de ha szerinted igen, akkor mondd meg te: az alábbi adatok a te álláspontodat vagy az én álláspontomat igazolják?

holocaust: Nagyjából 16 400 000 találat

"armenian holocaust": Nagyjából 59 200 találat

"roma holocaust": Nagyjából 47 100 találat

holokauszt: Nagyjából 1 830 000 találat

"örmény holokauszt": Nagyjából 5 780 találat

"roma holokauszt": Nagyjából 79 800 találat

2) Mennyi holokauszt irodalmat olvastál? Az efféle "kinyilatkoztatások" szerinted hogyan értelmezhetők másként, mint a holokauszt egyediségére, rendkívüliségére, mással összehasonlíthatatlanságára, kultusz/hit jellegére való utalások?

"(...)A kommunizmus gyilkosságai morálisan ugyanúgy ítélendők meg, mint a nácizmus gyilkosságai. Tömeggyilkosság és tömeggyilkosság között nincs morális különbség. A különbség »teológiai« jellegű. A zsidók esetében a nácizmus nem az »ellenséget« akarta kiirtani, ahogy a Szovjetunió, hanem egy népet, amely ráadásul a monoteizmus hagyományainak a megtestesítője. A holokauszt valójában Isten elleni harc volt. (...)" (www.hetek.hu/fokusz/201001/interju_heller_agnes_filozofussal)

"(...) ...a holocaust ugyanis – lényegi jellemvonása szerint – nem történelmi esemény, mint ahogyan másrészt, mondjuk, úgyszintén nem történelmi esemény, hogy Sinai hegyén az Úr egy betűkkel televésett kőtáblát adott át Mózesnek. (...) A holocaustot túlélt erkölcsiség tragikus világtudása, ha megőrződik, talán megtermékenyítheti még a válsággal küszködő európai tudatot, amiként a barbársággal szembenéző, a perzsa háborút vívó görög géniusz megteremtette az örök mintául szolgáló antik tragédiát. Ha a holocaust mára kultúrát teremtett – mint ahogyan ez tagadhatatlanul megtörtént és történik –, irodalma innen: a Szentírásból és a görög tragédiából, az európai kultúra e két kútfőjéből merítheti ihletét, hogy a jóvátehetetlen realitás megszülje a jóvátételt: a szellemet, a katarzist. (...)" (dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=364&secId=32783&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Kert%C3%A9sz+Imre&limit=1000&pageSet=1)

3) "Az utolsó bekezdésednek nem néztem utána, nem is érdekel. A szólásszabadságba belefér, hogy olyan nézeteket is ki lehessen fejteni, melyek neked nem tetszenek. Addig a pontig természetesen, amíg a törvényes keretek között maradnak." --- írod.

Tudsz róla, hogy egy sunyi, gyáva szar vagy?:-)

vantaan2 2014.01.29. 10:56:12

@bbjnick:" Tudsz róla, hogy egy sunyi, gyáva szar vagy?:-)"

No no azért hátrébb az agarakkal!
Az hogy van valami lelki frusztráltságod vagy ép az aktuális kurzus vélt igényeinek akarsz csak megfelelni azért még maradhatnál az általánosan elfogadott elveknél! ... vagy elfogytak érveid? ...netán "hazugságon kaptak"?
...az a baj , hogy túl szelektív a "tudásod" az emlékezeted.

Vesd már le magadról a megfelelési kényszert ....

Sapika 2014.01.29. 10:58:23

@bbjnick:
(1) a gugli találatokkal azt akartam bizonyítani, hogy
(a) a holokauszt tágabb értelmezéséért szemlátomást nem jár feljelentéssel. (A holokauszt tagadás vagy relativizálás törvényi tilalma nem ezt jelenti.)
(b) hivatalosan is használják hazánkban, például a "roma holokauszt" kifejezésben.

(2) Miért kellene nekem filozófusokat olvasnom?
A saját, reál tudományok közé eső szakterületemen évente kb. 20 külföldi cikk bírálatát próbálják rám sózni, melynek a felét el is vállalom. A 10-ből 8-at visszautasítok, mert silány és színvonaltalan. Egyet azért eresztek át, mert ugyan nem értek vele egyet (konkrétan hülyeségnek tartom) de legalább gondos munkával készült. Egyet pedig ténylegesen is elfogadhatónak vagy jónak tartok. (((Más bírálók viszont kevéssé szőrös szívűek, így a szakirodalomba bekerülnek szép számmal a silány munkák is.))) Így teljesen természetes, hogy még a kísérletekre épülő, kísérletileg igazolható, vagy megcáfolható tények szakirodalmában is a megjelenő munkák többségével
nem értek egyet.

Heller Ágnest távolról nézve rokonszenves néninek tartom, és örülök, hogy még nem sikerült elüldözni őt hazánkból. Amit idéztél tőle, az egy érdekes vetülete lehet a kérdésnek, mutatva, hogy mennyiféleképpen lehet egy kérdést nézni. De olyan különösebben engem a teológiai viták sohasem érdekeltek, ez a te műfajod lehet.

A másik idézet gondolom Kertész Ákostól lehet. (A link nem működik, rákattintani nem tudtam.) Tőle egy regényt olvastam, a Sorstalanságot, azt kétszer is, és a felét még Darvas Iván felolvasásában is meghallgattam. Sztem nagyon igaz (történelmi hátterét tekintve, sok adatot ismerek hozzá), nagyon megrázó, sztem nagyon egyéni stílusban.
Amit viszont te itt idéztél tőle, az nekem, tudatlan reálszakosnak csak zavaros bölcsészhalandzsának tűnik. Gondolom, nem az én dolgom kimutatni róla, hogy hülyeség.

A "sunyi, gyáva szar" minősítésre gondolom az itteni etikett hasonló, de még rusnyább válasz szidalmak szórását írja elő. Nem strapálnám magam ilyenekkel, ha igényled, kérlek szemezgess Alfőmérnök hozzád írt tirádáiból kedvedre.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.29. 11:19:43

@Sapika: "Tőle egy regényt olvastam, a Sorstalanságot, azt kétszer is, és a felét még Darvas Iván felolvasásában is meghallgattam. Sztem nagyon igaz (történelmi hátterét tekintve, sok adatot ismerek hozzá), nagyon megrázó, sztem nagyon egyéni stílusban."

lol lol lol

Sapika 2014.01.29. 11:20:10

@Sapika: Hibajavítás: Kertész Imre (nem Ákos), bocsánat!

calabria007 (törölt) 2014.01.29. 11:37:48

@Sapika:

az örmény "holokauszt" nagyobb arányban érintette az örmény népet, mint a zsidó holokauszt a zsidót

de sajnos nagyon sok nép esetében lehet hasonló véráldozatról beszámolni

pl. a Sztálin elvtárs által deportált volga-németek vagy a csecsenek is hasonló népességcsökkenést szenvedtek el mint a zsidó nép

Kelet-Poroszország lakosságának a sorsát is minden további nélkül össze lehet vetni a zsidó nép sorsával

mi több akár Königsberg polgári lakossága és a varsói gettó között is párhuzamot lehet vonni

(az ostromot túlélők többsége néhány hónap alatt egyszerűen éhen halt vagy jobb esetben a Szibériába küldték egy kicsit dolgozni vmi elcseszett lágerba...)

a dunai svábokét is

a krími vagy a kaukázusi németekét is

stb.,stb.,stb.

nagyon sokáig lehet folytatni ezt a sort...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.29. 11:51:20

@Sapika:

1) A "sunyi, gyáva szar" annyit jelent, hogy "sunyi, gyáva szar", se többet, se kevesebbet. Akkor jöhetnél nekem olyan szövegekkel, hogy "az utolsó bekezdésednek nem néztem utána, nem is érdekel; a szólásszabadságba belefér, hogy olyan nézeteket is ki lehessen fejteni, melyek neked nem tetszenek; addig a pontig természetesen, amíg a törvényes keretek között maradnak.", ha én akarnám egy holokauszt emlékmű felállítását megakadályozni és nem a holohitűek egy német megszállási emlékműét és ha én akarnék holohitűeket bebörtönöztetni és nem holohitűek jelentgenének föl és juttatnának börtönbe szerte a világon (szerintük) holokauszttagadókat és -relativizálókat. Szóval, a jelző, esetedben, erősen helytálló.

2) "Miért kellene nekem filozófusokat olvasnom?" --- kérdezed.

Nem kell filozófusokat olvasnod, ha ne boldogulsz a befogadásukkal, de akkor, nem értem, honnét veszed az indíttatást és a bátorságot, hogy olyan kérdésekben véleményt nyilváníts (mi több: vitát nyiss), amelyekről, saját bevallásod szerint, semmiféle ismereted és fogalmad sincs?!:-)

3) Nincs neked önbecsülésed? Ha egy vitában alulmaradsz, miért jobb az, ha handabandázással próbálod összemaszatolni/szétkenni a témát, mintha hallgatsz?

vantaan2 2014.01.29. 12:13:14

@bbjnick:" Nincs neked önbecsülésed? Ha egy vitában alulmaradsz, miért jobb az, ha handabandázással próbálod összemaszatolni/szétkenni a témát, mintha hallgatsz?"

No b+ neked aztán van képed! Olvasd vissza amiket magadról írtál ... nem idézlek ,mert más ne emlegesse föl neked!

vantaan2 2014.01.29. 12:32:44

@bbjnick: segítek!

.... segg,

.... Kádár,

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.29. 12:41:25

@vantaan2:

Linkeld, hogy hol mondtam, akkor kiderül az is (talán számodra is) mit mondtam!:-)

vantaan2 2014.01.29. 12:49:19

@bbjnick: No akkor Te ... aki Kádár seggéből bújtál elő .... s nem kell ide link, olvasd vissza azt amit pl. vantaan-nak/nekem válaszoltál anno .... nem keresem én. Találd meg te s magyarázd meg ... aki Kádár seggéből ....

vantaan2 2014.01.29. 13:03:55

@bbjnick: Te aki Kádár seggéből bújtál elő ..... számomra nem vagy hiteles!
Azt mondasz rám amit akarsz ....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.29. 13:07:05

@vantaan2:

Te, aki hazudsz, nem vagy számomra hiteles! Mondhatsz rám, amit akarsz:-)

Kandeláber 2014.01.29. 13:15:28

@tesz-vesz: Jól nézett ki. Ez tavaly ősszel történt.
Ja, nemzeti érzelmű vendégszerzőket ne várj ide.
A fideszen is csak nemzeti máz van, ezért még a mandi saját, belterjes szerzői is kimutatják a foguk fehérjét.
Az ilyen petrilukácsádám-féle vendégszerzők pedig a valódi, kendőzetlen szellemiségüket képviselik.
@jose maria padilla: :D
@calabria007: Königsberget porig rombolta a különös anyagból gyúrt emberekből álló hős Vörös Hadsere, meg a szocialozmus.
A "Földgömb" című folyóiratban (a Magyar Földrajzi Társaság lapja, kenterbe veri a NatGeot) olvastam egy cikket a városról és környékéről. Az egykor gyönyörű épületekkel teli városból sikerült szocreál betondzsungelt varázsolni, így már nem különbözik egyetlen, az egykori Szovjetúnió területén lévő hasonló förtelemtől.
No és persze szemérmesen hallgatnak a lemészárolt civilek százezreiről is Európa-szerte, akiknek csak az volt a bűnük, hogy németek.
Összeadta már valaki a kelet-poroszországi, szudéta-vidéki, bácska-bánsági német áldozatokat?
Ja. ők ugyanúgy nem számítanak, mint a Maniu-gárda meg a szerb komcsi partizánok által lemészárolt magyarok.

Kandeláber 2014.01.29. 13:24:51

@bbjnick: Zakkanttal nem érdemes vitába szállni...
Csak el kell olvasni néhány firkálmányát.

vantaan2 2014.01.29. 14:55:18

@Kandeláber: No azért ez szép dolog! Általatok a CÖF mellett talán megalakult a Kádár Seggéből Előbújtak Nemzeti Szövetsége a KáSeNSzöv?
S ki lesz a vezető?

Sapika 2014.01.29. 17:33:46

@bbjnick: Itt a blogtársak az előbb már megvilágították, mi a valószínű magyarázata a személyes sértegetéseidnek.
»vagy elfogytak érveid? ...netán "hazugságon kaptak"?« ( @vantaan2: )

Mondjuk ilyen erősen magamtól nem fogalmaznék, de azt látom, hogy írtál itt pár dolgot, melyek ténybelileg nem igazak, és zokon vetted, amikor erre rávilágítottam. Na de maradjunk az utolsó műalkotásodnál.

(1) Elég világosan leírtam, mi a bajom az emlékművel. Nem érdekelnek a „holohitűek”, azt sem tudom, kik azok. Viszont arról van fogalmam, hogy az épeszű mezei szoclibeknek mi a bajuk az emlékművel. Például mert beszélgetek velük, mert olvasok 4 szoclib hetilapot, és még a klubrádióból is hallgatok naponta átlag félórát. (Azt persze nem állítom, hogy ettől szakértő lennék szoclib ügyben.) Úgy vettem ki, hogy nagyjából azok az ellenvetések, amelyeket mér írtam:

(a) Történelemhamisítást próbálnak kőbe vésni

(b) Nem volt nyílt pályáztatás a szobortervre, elfogadható zsűri sincs

(c) Nem kérték ki a szakmai testületek véleményét. Legalább is nincs hír arról, hogy pl. az MTA testületei megtárgyalták volna (ellentétben a Béke utca és a Béke tér önkényuralmi aspektusainak izgalmas és fontos kérdéskörével például)

(d) idebasztak nekünk egy bortánykát közvetlenül a választások előtt, mint derült égből villámcsapást, hogy arról beszéljünk, ne pedig az életünket közvetlenül érintő témákról. Például hogy mitől lett mostanra a szegények aránya a társadalomban a legmagasabb az európai OECD országok közül nálunk (index.hu/chart/2014/01/28/oecd/ ) ;
vagy mi van az egyetemekkel; vagy miért kellett egy eszelőst megtenni az MNB élére (amitől a Ft/Euro arány most éppen 310); vagy miért kell szisztematikusan elijeszteni a befektetőket; vagy miért kellett növelni a függőségünket Oroszországtól úgy ötven évre. Stb. Szóval lenne egyéb beszédtéma is
================

(2) Nem a holokauszt filozófiai hátteréről nyitottam vitát, hanem csak egyszerű tények szintjén mutattam rá, hogy a holokauszt szót ebben az értelemben még a vatikáni hírügynökség is használja. Továbbá hogy a holokauszt kibővített értelmezése nem tiltott és nem von feljelentést maga után. Olyannyira nem, hogy nálunk például a „roma holokauszt” hivatalos kifejezés.

(3) A fentiek zöme egyszerű tény, sok vitázni való nincs rajtuk. Elég sokszor előfordult itt a blog.hu-n hogy az eszmecserében meggyőztek a blogtársak. Ilyenkor általában megköszöntem, hogy tanulhattam valamit. (Hartland, Maroz, Counter, esetében fordult elő mostanában. Régebben Doomhammer több mindenről is meggyőzött, de mostanában sajnos csak a köztörvényes bűnügyekkel foglalkozik..) Olyan is volt már, hogy nem győződtem meg a másik igazáról, de értékeltem, hogy egy kiváló szakértővel volt módomban beszélgetni. (Például a Rasid al-Maghribi nevű nikkel az atomerőművekről, bár az lehet, hogy a mandiner.hu-n volt.)
Jelen esetben azonban egyikről sincs szó.

gyalog.galopp 2014.01.29. 19:12:11

@Sapika:
Nézd , 1944 március 19.-én egy országgyűlési képviselőt, Bajcsy Zsilinszky Endrét a Gestapó letartóztatja. Ez a tény már nem utal német-magyar fegyverbarátságra, szövetségesi viszonyra, ez megszállásra utal.
Azt, hogy ki , mit tehetett volna ebben az időben, bármiéért, vagy bármi ellen ,amikor a 2. magyar hadsereget lőtték szét az oroszok, amikor már csak öregek, nők és gyerekek maradtak a kiéhezett országban, azt a józan belátásodra bízom ....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.29. 19:28:28

@Sapika:

Csak hogy jól értelek-e, összegezzük:

--- a holokult/hit destruktív voltára cáfolat, hogy a vatikáni hírügynökség is leírja a holokauszt szót és hogy pld. a romaholokauszt vagy örményholokauszt szavak leírása vagy kimondása nem tiltott és nem von feljelentést maga után

--- a német megszállás-emlékű történelemhamisító voltára bizonyíték, hogy néhány mezei szoclib, a klubrádió és 4 szoclib hetilap azt mondja és hogy a szobortervre nem volt nyílt pályáztatás

Jól értelek?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.29. 19:32:08

@Sapika:

"Ilyenkor általában megköszöntem, hogy tanulhattam valamit. (Hartland, Maroz, Counter, esetében fordult elő mostanában."

LOLOL

Alfőmérnök 2014.01.29. 20:21:45

@Sapika: bbj-t nem nehéz hazugságon kapni, mert egy sunyi, suttyó paraszt, de maga meg egy fárasztó balfasz.

Alfőmérnök 2014.01.29. 20:34:18

Azért az apukának jobb tolla volt.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.29. 20:44:37

@Bell & Sebastian:
"Viszont válasz nélkül hagyta a kohanitákra és farizeusokra mutató vádat."

Erre lett volna válasz, hogy a "megszállók" (ez most a trendi) írták a sztorit. Ráadásul gugli nélkül jócskán utólag. Csak logikai alapon tudom kifejteni, hogy enyhén szólva is necces, életszerűtlen. A zsidó vallás messiásváró, de az nem úgy történik, hogy pl
-te vagy a messiás?
-te mondád
-akkor ki leszel csinálva, mert féltem az állásom.
Egy tömegeket megszólítani tudó rabbi csak és kizárólag a megszállókat zavarja, mert túl azon, hogy olyan ideológiát képvisel ami nem ismeri el római uralkodó isteni mivoltát, egy meglehetősen lázongó, forradalmi légkörben tömegeket agitál.

Tudás és fejlődés viszonylatában nincs vitatni való, azzal is egyetértek, hogy páriák már a spájzban vannak.

Bell & Sebastian 2014.01.29. 21:40:38

@biboldó: Én meg azt gondolom, Jézus kiválóan ismerte korának zsidó pátjait és a belső erőviszonyokat.

Úgy volt Ő a rómaiakkal, kohanitákkal és farizeusokkal, mint például mi az Unióval, MSZP -vel (plusz szatellit pártjai) és SZDSZ -szel.

Egyáltalán nem előzmény nélküli a koncepciós meghurcolása és megölése, logikusan következik az okozott konfliktusokból.

Tizenkettő egy tucat vallásreformernek indult, aki nem földindulást okozott, hanem világméretű változásokat - minden téren.

Maga azt állítja, hogy a rómaiak útjában állt, én meg azt, hogy áá, dehogy. Fellépése a belpolitikát jobban felkavarta, mint az impérium urait.

Nagyon bizonygatnom sem kell az igazamat, mivel létezik a történetnek párhuzama a mában, egy Orbán nevű fickó olyan fájó tüske lett az itthoni neodótok körme alatt, hogy bármit megtennének egy ilyen per lefolytatásáért. Ennek érdekében fellármáznak hegyet-völgyet a birodalomban, csak végre valaki tekerje ki a nyakát, lehetőleg Brüsszel és máma még!

Mi van akkor, ha Jézus megegyezik a szadduceusokkal és farizeusokkal, felosztják a játékteret. Jó mindenkinek, jó Rómának.

Mi van akkor, ha Orbán kiegyezik a szadduceusokkal és farizeusokkal? Jó mindenkinek, jó Brüsszelnek.

Akkor ebből nem lesz megváltás-reloaded, csak az a kérdés, mikor jönnek a zélóták, Massada és szétszóratás.

Maga szerint ki választott jól? És mi az állandó ebben a végtelen történetben? Meg is válaszolom; Jézus Krisztus, a szadduceusok és hipokrita farizeusok, míg az ég és föld el nem múlik.

Bell & Sebastian 2014.01.29. 21:57:11

A neogót értelemzavaró elírás, eredetileg szamojéd akart lenni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.29. 22:01:09

@Bell & Sebastian:
Na, ebből sem lesz konszenzus:)
"
Tizenkettő egy tucat vallásreformernek indult, aki nem földindulást okozott, hanem világméretű változásokat - minden téren."

Csakhogy ez a földindulás keresztre feszítése után cca 300 évvel indult világhódító útjára. Az elindító ok nem a kis megszállt picsányi terület belpolitikai helyzete volt, hanem a birodalom alapjainak recseg-ropogása.
Az analógiák szellemesek, de közük nincs a zsidó vallási hierarchiához, szellemiséghez. Hosszabb okfejtést kívánna ennek kibontása, ezt próbáltam érzékeltetni a párbeszéddel.

Alfőmérnök 2014.01.29. 22:01:10

@biboldó: Csak szólok, hogy ez a roncs Marschalkó Lajos műveit tartja megbízható forrásnak, azt linkelte itt bőszen még anno, hogy "búú bazmeg, végre valaki megmondta a tutit". (Ha valaki nem tudná, a szerző háborús bűnös, a nyilas emigráció jellegzetes alakja, művei tele vannak egyértelmű csúsztatásokkal, hazugságokkal, nyilvánvalóan a háborús bűneit igazolandó.)

Bell & Sebastian 2014.01.29. 22:20:59

@biboldó: Ne kíméljen, beoltattam magam veszettség ellen. Nos, miért is nem a két, domináns párt tetette el láb alól a rómaiakkal?

@Alfőmérnök: Én legalább elolvastam, pöcsi.

Alfőmérnök 2014.01.29. 22:23:28

@Bell & Sebastian: Én is, ostoba szarházi.

Bell & Sebastian 2014.01.29. 22:26:05

@Alfőmérnök: Egyébként van egy olyan fura érzésem, hogy te preventív jelleggel szoktál beavatkozni a beszélgetésekbe bizonyos kérdéseknél és ha jól számolom, ezt az én oldalamon pontosan egyszer sem (nulla) tetted meg idáig. Nem vagy te elfogult kicsit?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.29. 22:37:03

@Bell & Sebastian: Mert semmi okuk nem volt rá. A zsidó vallásfilozófiai felállásban nincs hatalmi, konkurencia harc. Nincsenek dogmák, hasonlítható akár egy bloghoz is. Mindenki mondja a magáét, mindenki leszűri a konzekvenciát. Hangsúlyozom, vallási értelmezésekről beszélek, nem pedig államberendezésről. Utóbbiról egy megszállt területen nincs is értelme baszakodni. Az "istengyilkos" figura már csak azért is skizo, mert keveri a kettőt. Nem egyéb sima projektálásnál.
És ismétlem, a messiás eljövetele nem bemondás kérdése.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.29. 22:57:40

Kikapcsolódásként és példának okáért egy zsidó vallásfilozófiai blog posztjának lehetséges témája:
A Mindenható tud olyan nagy követ teremteni amit nem bír felemelni?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.29. 23:09:24

@biboldó: Az semmi. Tud-e olyan viccet kitalálni, amit nem bír elmesélni röhögés nélkül?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.29. 23:13:40

@Holger Hartland: Azért mindenható, hogy mindent tudjon. Az itteni baszakodásokat is meg tudta teremteni és jókat röhög.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 00:24:09

@biboldó: Akkoriban éppen összefonódott vallás és politika, pontosabban mióta Jonatán összekapcsolta. (Kr.e. II .szd. - 2. Templom pusztulása)

Ez tudja, mit jelent? Ha megszűnik az arisztokrácia hegemóniája vallási kérdésekben, kiesik kezükből a politikai hatalom, mehetnek tarhonyát kapálni.

A szemforgató farizeusokat meg nem kell bemutatni, szó szerint veszik az írást és ha beisznak kóser szilvából, kitörik a forradalom.

(Az nem lehet, hogy ebben a témában vackorba harapott?)

Bell & Sebastian 2014.01.30. 00:30:21

Hát ja, a messiásvárók csak várnak, várnak, Godot meg nem jön. Illetve egyszer jött, csak megoszlottak a vélemények.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 09:08:08

Ez most vicc vagy komoly? Mert viccnek kicsit durva!

"(...)

A holokauszt magyar áldozatairól emlékeztek meg hétfőn a Berlin térségében fekvő egykori sachsenhauseni koncentrációs táborban kialakított emlékhelyen.

(...)

Beszédet mondott a megemlékezésen beszédet mondott Konrád György Kossuth-díjas magyar író, szociológus. Kiemelte, hogy a második világháború kimenetelét tekintve "Adolf Hitler vesztes volt", de "a zsidók kiirtásáról szóló álmát illetően szinte győztesnek tekinthetjük". Hozzátette, hogy Berettyóújfaluban, ahol felnőtt, az 1000 zsidó lakos közül 670-et meggyilkoltak, és az ő családja volt az egyetlen, amelyben a szülők és a gyerekek is túlélték a holokausztot.

Egyebek között hozzátette, hogy a zsidók mindig is "elkötelezett európaiak voltak", "Közép-Európában ők képviselték Nyugat-Európát, akkor is, ha Kelet-Európából jöttek". Az európai kultúrában a zsidó örökség kiemelésével "megdöbbentő hiány" keletkezne, "eltűnne például a kereszténység"- mondta Konrád György.

A holokauszt "a nacionalizmus legfelső foka volt", de 1945 után a kommunizmus is zsidóellenes volt. A zsidók a második világháború előtt a magángazdaságban találtak megélhetést, így a háború után "kizsákmányoló osztályellenségnek" minősítették őket. Ezért a túlélők egy része elhagyta a hazáját 1945 és 1948 között, vagy később, amikor lehetőség adódott - fejtette ki Konrád György az MTI-hez eljuttatott beszédében.

Hangsúlyozta: "az új antiszemitizmus, amely a neofasizmussal együtt terjed, az antikapitalizmusból és az antikommunizmusból táplálkozik", és egyesülhet benne a baloldali és a jobboldali radikalizmus.

(...)"

nepszava.hu/cikk/1009132-holokauszt-emleknap-a-sachsenhauseni-koncentracios-taborban

Bell & Sebastian 2014.01.30. 09:29:36

@bbjnick: Jó szakmunkásból ott is hiány van, németet nem találtak. Kicsit túltolta a kerékpárját a felsőbbrendű kultúrára vonatkozó kiszólással, de hát Istenem, sárkány ellen sárkányfű dukál.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 10:34:45

@Bell & Sebastian:

Ha már szakmunka! Az orulunkvincent.blog.hu liberálbolseviki-judeonáczi patkányblog "levadászta" és kipakolta a szégyen- és gúnytáblára Hugo Klein mörlenbachi lakost, aki a Weinheimer Nachricten c. weinheimi helyi lapnak írott olvasói levelében nem átallott pozitívan nyilatkozni a mai magyar kormányzatról.

orulunkvincent.blog.hu/2014/01/28/kumin_vilaga

Azért ez is egyfajta képesség!

vantaan2 2014.01.30. 10:52:36

"Elfogadhatatlannak tartják a „mi – a magyarok, ők – a zsidók” szóbeszédet, még ha úgy is hangzik el, hogy „mi, magyarok, megvédjük a kisebbségeinket”.

A többi között elfogadhatatlannak és a történelem tudatos hamisításának tartják „a céltudatos felelősség-áthárítás minden formáját, az áldozatok és bűnösök összemosását, a német megszállásra és a szuverenitás elvesztésére való hivatkozást. Ezt nem teszi igazzá semmilyen történelemhamisító ál-emlékmű”
„már a náci megszállásig is legalább 60 ezer áldozata volt a Magyarországi zsidógyűlöletnek, közöttük az ’idegenrendészeti eljárás’ 18 ezer áldozata is.

"Gyermeteg magyarázkodás az az állítás, hogy az akkori kormány vétsége lenne, hogy „nem védte meg zsidó polgárait és anyagi eszközöket bocsájtott rendelkezésre az üldözésükhöz”.
„A magyar állam, a regnáló kormányok évek, évtizedek alatt tudatosan készítették elő a genocídiumot, az ország zsidóktól való megtisztításának soha nem látott bűnét, ezért a zsidó polgárokat kizárólag saját maga ellen kellett volna megvédenie. Ehelyett ellenük mozgósította a kétszázezres államapparátus minden bevethető közegét” – áll a közleményben.

„Ezekben a kérdésekben sajnálatunkra nem történt határozott állásfoglalás a 2014. január 27-i Holokauszt Emléknapon elhangzott legmagasabb szintű miniszterelnöki üzenetben sem.

Ezen nem változtat a tény, hogy Navracsics Tibor helyettes miniszterelnök Úr, vagy Rétváry Bence államtitkár Úr nemzetközi rendezvényeken magyar felelősségről beszél. A valós történések iránya ezt nem követi”
„Mindez őszintétlenné teszi a Magyar Kormány hozzáállását a Megemlékezés Éve szervezésében és anyagi támogatásában” – fogalmaz az Érsekújvári Zsidó Hitközség.

„Nem adhatjuk nevünket sem a történelemhamisítás, sem a Horthy-rendszer szerecsenmosdatásának szolgálatához. Meggyilkolt szüleink, nagyszüleink, testvéreink emlékének kegyelete számunkra mindennél előbbre való, ezért ebben a folyamatban nem kívánunk részt venni. Mindezek miatt az Érsekújvári Zsidó Hitközség vezetősége egyhangúan úgy döntött, hogy a Magyar Kormány Civil Alapja adta, a megemlékezési rendezvényeket támogató pénzügyi támogatást nem fogadja el, és a már megítélt 1,5 millió Ft hozzájárulásra szerződést nem köt” – áll az Érsekújvári Zsidó Hitközség elöljárósága által jegyzett kommünikében.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 10:52:44

@Sapika:

a tiritarka ellenzék is imádja ezeket a __gumicsontokat__

és a nagy jegybankok is hasonló unortodox vezetés alatt állnak

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 11:01:18

@biboldó: "A zsidó vallásfilozófiai felállásban nincs hatalmi, konkurencia harc. Nincsenek dogmák, hasonlítható akár egy bloghoz is. Mindenki mondja a magáét, mindenki leszűri a konzekvenciát. "

Itt a vége, fuss el véle, és most jöjjenek a tények:

www.angelfire.com/zine2/judeolog/shahak/shahak3.htm

Zsidó inkvizíció a zsidó vallási elhajlók ellen, Izrael Sahak könyvéből:

"Lengyelországtól eltekintve a zsidó közösségnek sehol sem volt több hatalma a zsidók fölött, és nem használta ezt olyan nyíltan - a halálbüntetést beleértve- a nyilvánosság szeme előtt. A 11. századtól szokásos volt kasztíliában, karékat (egy zsidó szekta tagjait) addig korbácsolni (akár halálra is), amíg nem mutattak megbánást. Olyan zsidó nőket, akiknek nemzsidókkal viszonya volt, levágták az orrát, és elmagyarázták, hogy emiatt a nő elveszti szépségét és nemzsidó szeretője gyűlölni fogja emiatt. Zsidóknak, akik egy zsidó bírót megtámadtak, levágták a kezét. Házasságtörőket a zsidónegyedben vesszőfutásra kényszerítettek és utána bebörtönöztek őket. Vallási viták esetén állítólagos istentagadóknak kivágták a nyelvét. "

"...I. Péter a kasztíliai zsidókra ruházta a jogot, hogy az országban inkvizíciót folytassanak zsidó vallási eltérők ellen, és ez 100 évvel az ismertebb katolikus szent inkvizíció kezdete előtt történt. "

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 11:07:22

@Sapika:

a "roma holokauszt" kifejezés egy kissé kontraproduktív, mivel a szó eredeti jelentése („teljes elégés/pusztulás”) egy kissé "disszonáns" viszonyban van a valódi eseményekkel

(és ezzel egy pillanatig sem vonom kétségbe azt, hogy üldözték őket a származásuk miatt)

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 11:09:10

@ArmaGedeon:

ezek inkább "decentralizált" "ad hoc" középkori népítéletekre emlékeztetnek, nem pedig egy hierarchikus, centralizált szervezet ténykedésére

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 11:09:53

@vantaan2:

Minden tiszteletem az Érsekújvári Zsidó Hitközség elöljáróságának, de ha "elfogadhatatlannak tartják a 'mi – a magyarok, ők – a zsidók' szóbeszédet, még ha úgy is hangzik el, hogy 'mi, magyarok, megvédjük a kisebbségeinket' ", akkor ők ezt a megkülönböztetést miért alkalmazzák a német megszállás-emlékmű esetében?

Bell & Sebastian 2014.01.30. 11:10:26

@bbjnick: Vélemény, de nem szabad

A közmunkaprogram körül tört ki a parasztgyalázat, Kumin Ferenc sajtószemléje szórásába bekerült egy 75 éves, német dédpapi cikke, aki jártas a magyar valóságban és jónak tartotta, hogy itt valamit tenni is kell a segíjjért, ott meg nem, csak úgy adják szíre-szóra. (mondom ezt másoknak)

Erre Winsainték rákerestek a névre és kiugrott egy arckép önéletrajzzal, akiről azon melegében le is szedték a keresztvizet a törzsszentek.

Vízentál lecsap. Két legyet egyszerre. Mocskos, német nyugdíjas (biztos JugendSS is volt), aki itt veri el az ájróját és nem szidja elég hangosan Hüvelykputyint! Le vele!

Hát micsoda hely lett ez a Germánia, hogy nem eszik a kósert, kiszöknek nassolni!

El kellene hurcolni az ilyeneket és belelőni a Holt -tenger jege alá! Még ilyet!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 11:12:14

@calabria007: Nem, ez a spanyolországi zsidó vallási elit inkvizíciója volt a vallási elhajlók ellen, amire királyi kiváltság hatalmazta fel őket. Nem igaz, hogy a judaizmus mindig egy vitaklub volt, ahol a más nézeten levő rabbikat legfeljebb jól kiszerkesztik valami belső fórumon és veszekszenek. Ez gyakran vérre ment.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 11:16:06

@bbjnick: Ha az érsekújvári hitközség bűnösöket keres, kik szabotálták a zsidómentést, érdemes lenne megismerkedniük egy egykori szomszédjuk, a nyitrai Weissmandl rabbi beszámolójával:

www.jewsnotzionists.org/minhametzarexcerpt1.htm

"
"Az alábbi kivonat szó szerinti fordítása a levélnek, amit a csehszlovákiai Zsidómentő Bizottság kapott a cionista "Zsidó" Ügynökség igazgatóságától Svájcból:"

"Ez válasz volt a Zsidómentő Bizottság bizonyító dokumentumokkal ellátott segítségkérő levelére a nácik által megszállt Európa zsidósága milliói ügyében."

"Azért írunk Önöknek, hogy emlékeztessünk arra tényezőre, amit soha nem szabad szem elől veszíteniük: hogy végül a Szövetségesek fogják megnyerni a háborút. Győzelmük után az országhatárok át lesznek szabva, akárcsak az első világháború után. Akkor nyitva lesz az út mostani célunk felé. Mivel közeledik a háború vége, mindent meg kell tennünk, ami módunkban áll, hogy Eretz Yisroel-t Medinat Yisrael-é változtassuk (Izrael Földjét, Országát Izrael Állammá) és máris sok lépést tettünk ennek érdekében. Ezért süket füleket kell mutatnunk a Kelet-Európából áradó követelések és sirámok felé. Emlékezzenek erre: a szövetségesek mind súlyos veszteségeket szenvedtek és ha mi nem nyújtunk hozzájuk hasonlóan emberi áldozatokat, hogyan nyerhetünk jogot arra, hogy a konferenciaasztalnál ülhessünk, ahol újraszabják az országhatárokat? Emiatt meggondolatlanság és arcátlanság lenne részünkről tárgyalni a zsidó életekért cserébe nyújtott pénzről, vagy árukészletekről. Hogy merészelhetnénk arra kérni a szövetségeseket, hogy pénzt cseréljenek életekre, amikor naponta súlyos veszteségeket szenvednek el? Tehát, ami a tömegeket illeti: RAK B'DAM TIHJE LANU HAAREZ, (Erec Jiszroel csak úgy lesz a miénk, ha vérrel fizetünk érte), ami viszont a belső köreinket illeti: ATEM TAJLU. A küldönc, aki ezt a levelet viszi, el fogja látni Önöket pénzzel erre a célra".

"Mikor képes voltam elolvasni ezt a nem szokványos írást, reszketni kezdtem, amikor felfogtam a "RAK B'DAM TIHJE LANU HAAREZ" jelentését. De hosszú hetek teltek el és még mindig nem értettem az ATEM TAJLU jelentését. Egyszer csak egy napon belémhasított: ATEM TAJLU azt jelentette: "Ti meneküljetek!", ahol a "tiyul" (kirándulás) szót használták eufémikus rejtjelként a "menekülés"-re. Ezen azt értették, hogy ti, "a Belső Párt tagjai" tizenöten, vagy huszan meneküljetek el Csehszlovákiából és mentsétek az irhátokat. Erec Jiszroel ára a férfiak és nők, ősz aggastyánok és karonülő csecsemők vére - de nem a TI véretek! Ne rontsuk el ezt a tervet azzal, hogy a tengelyhatalmakat támogatjuk zsidó életek mentéséért cserébe. De nektek, Elvtársak, mellékeltem az utiköltséget a menekülésetekhez. Ez egy rémálom! A cionista ügynök "diplomata" eljön Csehszlovákiába és azt mondja: 'Ez egy nagyon drámai időszak. De ahhoz képest ez egyáltalán nem drámai nektek, csapdába esett zsidóknak. Mivel van egy sokkal fontosabb szükséglet, konkrétan a BINYAN HA-ARETZ (a Medinat Yisrael-ért fizetendő ár). Boldogan ontsátok a véreteket, mert a ti véretek olcsó. De a ti véretekért cserébe az Ország (Izrael) a miénk lesz!' "

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 11:26:01

@ArmaGedeon:

__helyi__ szinten akár arra is mehetett, mivel a zsidók fölött zsidók ítélkeztek jóformán minden belső ügyben

PS.: a korabeli keresztény bíróságok gyakorlatából is csemegézhetsz:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 11:39:30

@calabria007: Idézetem a spanyol viszonyokról arra volt válasz, hogy Bibi szerint zsidók nem ítéltek halálra más zsidót vallási vita miatt. Nem a fenét.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 11:41:38

@calabria007: És persze a keresztény inkvizíció is elég decentralizált volt. Nyilvánvaló, hogy a pápaságnak, az egyházi hierarchiának nincs párhuzama a rabbinikus judaizmusban, de az inkvizíciós hozzáállásnak nem ez a lényege.

vantaan2 2014.01.30. 11:43:48

@ArmaGedeon: Olvasd az Inkvizíció történelmét!
.... vagy Dosztojevszkij Nagy Inkvizítorát!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 11:50:05

@Bell & Sebastian:

Nem is tudom, hol keressük ma a nácikat?!

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 11:54:34

@ArmaGedeon:

az eredetileg pápai főhatóság alatt állt...

en.wikipedia.org/wiki/Medieval_Inquisition

a __spanyol__ inkvizícióval is az volt a baja a pápának, hogy az nem pápai hanem__királyi__ főhatóság alatt állt...

en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Inquisition

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 11:55:46

@ArmaGedeon:

bibi is a XII. századi kasztíliai viszonyokról írt?!

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 11:57:56

@ArmaGedeon:

ilyen alapon már az ókori Mezopotámiában is volt "inkvizíció":)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:01:08

@calabria007: Nem, a világháborús vicc szerint mindenki veszteségeit odaát dobolják! :-) Bibi általánosságban álljtotta, hogy zsidók nem végeznek ki zsidókat vallási vita miatt. A kasztíliai példa is cáfolja, de voltak máshol is hasonlók.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:06:31

@ArmaGedeon:

Izrael szimplán a brit birodalmi politika terméke

(divide et impera... oszd meg és uralkodj...mindenütt ezt játszották...)

nem értékelném különösebben túl a "zsidó összeesküvés" vonalat...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 12:06:36

@calabria007:

"A zsidó vallásfilozófiai felállásban nincs hatalmi, konkurencia harc. Nincsenek dogmák, hasonlítható akár egy bloghoz is. Mindenki mondja a magáét, mindenki leszűri a konzekvenciát. Hangsúlyozom, vallási értelmezésekről beszélek, nem pedig államberendezésről." @biboldó Jézus perével kapcsolatban, általános jelleggel válaszolta ezt @Bell & Sebastiannak. Ezt cáfolta @ArmaGedeon a kasztíliai példával. Mi nem érthető ezen?

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:07:35

@ArmaGedeon:

meg hát aztán rengeteg nép szenvedett iszonyatos véráldozatot a II. vh-ban - és a kutya sem foglalkozott velük...

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:08:27

@bbjnick:

pl. az hogy hová akart kilyukadni ezzel

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:10:04

@calabria007: És kit érdekel, hogy te mit értékelsz túl? Van egy sor hiteles nyilatkozatunk cionista vezetőktől és dokumentumunk, amik igazolják, hogy a cionista cél nem a zsidó népirtás megakadályozása volt, mert neki haszna volt belőle, hanem a cionizmus számára szükséges emberanyag kiválogatása és a többiekből egy nagy áldozatszám biztosítása, amire hivatkozni lehet, hogy kárpótlásul nekik állam jár.

Tehát nem a magyar csendőrök és váltóőrök voltak a tudatos zsidóirtási együttműködők, hanem a cionista vezérkar.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:15:32

@ArmaGedeon:

esetleg a Brit Birodalom történetével és a "divide et impera" alapelven nyugvó - felettébb __költséghatékony__ - kormányzati gyakorlatával is megismerkedhetnél...

rád fér némi "látókör" bővítés

különösen mivel az USA is ezt a vonalat fejlesztette tovább...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:17:15

@calabria007:

www.truetorahjews.org/bengurion

"Ben-Gurion ( a cionista mozgalom egyik fő vezetője, Izrael állam első miniszterelnöke) mondta 1938-ban:

"Ha tudnám, hogy az összes németországi (zsidó) gyereket kimenthetjük Angliába, vagy csak a gyerekek felét Erec Izraelbe, én a második megoldást választanám. Mivel nekünk nemcsak e gyerekek életét kell számításba vennünk, hanem Izrael népének történelmét is." "

Ez elég egyenes beszéd, nem perifériális cionista személyiségtől, nem???

Egyáltalán nem az volt a nagyhatalmú pártfogókkal rendelkező cionista vezetés célja, hogy minél több zsidót megmentsen, hanem hogy úgy irányjtsa az eseméyneket, hogy a magalakítandó Izraelt feltöltse a maga által kiszelektált (fiatal, képzett, stb.) zsidó emberanyagal, a többiek kellenek áldozatnak hivatkozási alapul, a gojok ürük bűntudatának okául, tehát a cionisták AKADÁLYOZZÁS A ZSIDÓMENTÉST, arról nem beszélve, hogy eleve az ő bábrezsimjük a náci rezsim. Ugyanis a hitleri politika súlyosan németellenes volt, kizárólag a cionisták nyertek vele. Német nemzeti érdekből sose folytattak volna ilyen öngyilkos és zsidógyilkos politikát.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:18:31

@bbjnick:

visszaolvastam: te általánosságban írtál, a kolléga pedig néhány - ki tudja honnan szedett - elszigetelt tiritarka esettel jött... olyanokkal ahol még a házasságtörő nők is előkerültek...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:19:47

@calabria007: A Brit Birodalom megszűnt a háború eredményeként, Izrael megalakult, az USA pedig úgy lett az első számú hatalom, hogy külpolitikáját (és pénzügyeit, meg sok mást) az Izrael-lobbi irányjtja. De szerinted a sorvadó brit farok csóválta az izmos USRAEL-kutyát...

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:20:51

@ArmaGedeon:

az 1930-as évek előtt a cionisták periferiális szerepet játszottak a zsidó közösségen belül...

abban persze nincs vita, hogy szélsőségesek

de mintha egy kissé túldimenzionálnád te ezt...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:21:55

@calabria007: "meg hát aztán rengeteg nép szenvedett iszonyatos véráldozatot a II. vh-ban - és a kutya sem foglalkozott velük..."

Mert azok gojok... Hogy hasonlíthatnád azok "szenvedéseit" a Választott Nép kozmikus jelentőségű mártíromságához??? :-)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:23:58

@calabria007: Persze, minek is enyi szót vesztegetni erre a Holokausztra, aminek eredményeképp épp azok a zsidó tömegek ritkultak meg, akik nem voltak cionisták, tehát a cionizmus periférikusból egyből fősodorrá lépett elő a túlélésre kiszelektáltak között... :-)

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:24:48

@ArmaGedeon:

a brit birodalom _lényege_ az USA monetáris imperializmusban él tovább

a "zsidó vonalat" pedig továbbra sem hangsúlyoznám túl, mivel ezzel csak a

zsidó = übermensch

nem-zsidó = untermensch

__hitedhez__ jutunk el és azt már többször kiveséztünk, hogy szerintem szimplán __hülyeség__...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:26:30

@calabria007: Ugyan, kinek jutna eszébe kapcsolatot keresni a FED és a zsidók között... :-)

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:27:54

@ArmaGedeon:

a XX. században minimum 170 millió ember esett az állami erőszak áldozatául…

kíváncsian várom a fennmaradó 164 millió áldozattal kapcsolatos összeesküvés-elméleteidet:)

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:29:30

@ArmaGedeon:

pl. azoknak az inflációhívő náciknak, akik ugyanúgy a bankóprés hitben élnek...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:49:54

@calabria007: Ne tőlem várd. A fennmaradó 164 millió áldozatról kevés szó esik, politikusok világszerte az elenyésző kisebbség emlékműveit avatják és emléknapjait pakolják az állami tantervbe. Ez összeesküvés, elmélet nélkül...

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 13:23:34

@ArmaGedeon:

b) verzió:

a _valódi nagyhalak_ csak hivatkozási alapnak használják, mivel nagyon jól ismerik a "divide et impera" lényegét:

azaz az etnikai és a vallási feszültségszítást...

anno a britek párezer hivatalnokkal minden további elkormányozták a "British Raj" keretében a többszáz "független" "államból" álló indiai szubkontinenst:)

en.wikipedia.org/wiki/British_Raj

gondolom az is csak egy zsidó machináció volt:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 13:26:36

@calabria007: És hogy jött ez ide? A british israelism egy ismert fogalom.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 13:27:36

@ArmaGedeon:

mellesleg felettébb fárasztó az, ahogy a nem-zsidókat, pl. a magyarokat folyamatosan implicite az untermensch szerepre degradálod a mondókáddal

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 13:28:27

@ArmaGedeon:

akkor most te is untermensch vagy? :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 15:54:17

@calabria007: Komolytalan a felvetésed, ha semmi konkréttal nem támasztod alá.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 16:15:27

@ArmaGedeon:

a "zsidó=übermensch" hit beazonosítása 100%-ban logikus következtetés a globális zsidó irányítást/háttérhatalmat sugallók esetében...

hisz _logikusan_ végiggondolva ők ilyen csacskaságokkal etetnek minket és menet közben minden nem-zsidót implicite untermensch-nek nyilvánítanak...

(nyersebben: az okos nép vezeti a hülyéket... vagy vmi hasonló balfasz&ság...)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 17:55:41

@calabria007: Ez egyáltalán nem okosság, hanem antiszociális viselkedés kérdése. A bűnöző előnyben van a társadalom azon tagjaival szemben, akik betartják az emberi együttélés szabályait. Tehát nem übermencs, hanem bűnöző.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 17:58:14

@ArmaGedeon:

ne haragudj, de ez egy illogikus bullshit:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.30. 18:09:59

@calabria007: Tökéletesen logikus. Ha nem tartod be a szabályokat, előzhetsz, hátrahagyva azokat, akik betartják. Az így szerzett haszonból megveszed a rendőrt, a bírót, a politikust. (pl. a maffiózók) Abszolút logikus és reális jelenség, mindenki látja nap mint nap. A mások feletti kisebbségi uralom oka nem az "okosság", mert okos a filozófusprofesszor, vagy Böjte Csaba is, mégse uralkodnak másokon elnyomó jelleggel, az ok a közösségi viselkedési szabályok gátlástalan áthágása. És persze egy ezt elősegítő ideológia illetve szubkulturális közösségi értékrend. (lásd a bűnözőknél is). Abban igazad van, hogy a saját vilgáképükben kialakítrottak magukról egy magasabbrendűségi képet, de ez hamis. Az áldozataik nem alacsonyabbrendűek, hanem erkölcsi átlagszintjük terén jobban szocializáltak, csak éppen sajnos hiányzik egy közösségi immunrendszer, ami a parazita potyautas csoportokat kordában tartaná. A szóbanforgó potyautas szubkultúra ezért igyekszik régóta leépíteni a társadalmak létező immunrendszerét, az erkölcsi értékrendet, stb. Nagy sikerrel.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 19:21:18

@ArmaGedeon: Átlátszó és baromira logikátlan az igyekezeted, amivel az iszlám összes balhéját akarod a zsidóknak tulajdonítani. Nők orrának levágása, öngyilkos áldozat a világ lángba borítása céljából, hitviták miatti halálra ítélések - itt jegyzem meg pl egy vers miattit - ha ez igaz lenne a zsidóknál, te már rég a túlvilágról hörögnéd baromságaidat. Folytathatnám a sort pl "a keresztényeket a nyájba terelésével." Köztudott, sőt sokszor kirekesztőnek titulált alakulat a zsidóság, amiért szemben az iszlámmal nem térítő.
A spanyol inkvizíció a zsidók kerszténységre térítése céljából ügyködött, nem pedig fordítva.
A zsidó vallásnak nincsenek dogmái, kizárólag a Tóra az alapja. Azt meg tőbbféleképpen lehet értelmezni, ebből adódnak irányzatok, kik nem harcolnak egymás ellen, ugyanúgy leszarják egymást, mint téged.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 19:29:28

@Alfőmérnök: Kösz!
Bocs, de nálam más a mérce. Elég ideje baszom a rezet különböző fórumokon ahhoz, hogy a zsidós nickjeimre eleve reagálásokon szórakozni tudjak. Vannak "finomlelkű" magukat gyűlöletmentesnek valló nickek, kik jóságukat deklarálni akarásból úgy reagálnak, hogy süt a leereszkedés kelletlensége, mint amikor az úrikisasszony kisujját eltartva szopja a szopandót. És vannak "nácikok"-nak tituláltak, kikkel jókat lehet baszakodni, olyanra is volt példa, hogy sörözni is.
A nyájban bégetés meg pláne nem szórakoztat, semmi sportérték.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 19:44:48

@Bell & Sebastian: Ezen a blogon is kilométeres viták zajlanak hetven éve történt eseményekről. Kétezer éves sztorival kapcsolatban csak a gyakorlatra és a logikára hagyatkozhatunk. Mármint a római birodalom hatalmi gyakorlatára bármely megszállt területen akár. A jóságos római megszállók olyannyira respektálták a zsidó szuverenitást, olyannyira hagyták magukat befolyásolni magukat a leigázottaktól, hogy lerombolták szentélyüket, átnevezték a fővárost és az egész térséget. Abból a célból, hogy sóval szórják be az emléküket is. Emellett nekik lett volna szükségük egy kis prédikátor keresztre feszítése miatti kézmosásra?
Emellett lehetett bármilyen vallási alapú államberendezkedés?
Semmi vackor, csak a bűnbak szerepből uncsi.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 20:02:04

@biboldó: Másképpen látom. Ha csak egyetlen könyvet olvashatna el életében mindenki, csakis az Újszövetséget választanám, mivel semmit sem veszített az időszerűségéből. Kiválóan eligazít a 2014 -es, magyar belpolitikában, például.

Nem hitvitában állunk, hanem csak azt akarom elismertetni, hogy bizonyos alaphelyzetek örök érvényűek, a történelem (a félkarú rabló) sokszor kidobja a szilva-citrom-citromot.

Nincsen új a nap alatt és egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy fejlődünk, mondjuk spirituálisan.

Jézus Krisztust kétezer év után is pontosan ugyanúgy, rövid úton megfeszítenék a szaddik és farik (Achtung, nicht das ganze Volk!), mint ahogyan tették azt a Templom kárpitja meghasadtakor.

Miért is? Mert kétségbe vonta kiválasztottságukat a vezetésre és kinevette az ostoba ragaszkodásukat az írott malaszt minden betűjéhez, legyen az a Tóra vagy Marx Töke, makkmindegy.

Ennyire egyszerű ez.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 20:10:25

@Bell & Sebastian: Szokás szerint szellemes az analógia, csak sajnos csálé. A zsidóknál a messiás várása azt jelenti, hogy eljötte után kitör a világbéke. Nos, ez nem úgy néz ki, hogy valaki bemondja, hogy eljöttem, hanem megcsinálja a világbékét és passz. Semmi dicsekvés, semmi személyi kultusz. Ebből adódóan ha valaki dicsekedni kezd, azt nem szükséges megfeszíteni, mivel senkinek nem konkurencia. Az meg abszolute nonszensz, hogy egy megváltótól kéne zsíros állást félteni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 20:22:44

@biboldó:

"A spanyol inkvizíció a zsidók kerszténységre térítése céljából ügyködött, nem pedig fordítva." --- írod.

A spanyol inkvizíció soha nem ügyködött a zsidók kereszténységre térítésén, módja sem igen lehetett volna rá, mivel megalapítását követően (kb. 15 évvel) a zsidókat kiüldözték Spanyolországból. Keresztény eretnekekkel foglalkozott, így azokkal a kikeresztelkedett zsidókkal és muzulmánokkal is, aki csak névleg vették föl az új vallást, de folytatták tovább régi hitük vallási gyakorlatait is.

Ennyit a te megbízható tudásodról!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 20:27:03

@bbjnick: Nézz utána mielőtt minősítsz. Naná, hogy kiüldözték azokat, kiket nem sikerült megtéríteni. Ha nem lett volna bajuk a judaizmussal, miért üldözték el a megtéríteni nem sikerülteket? A "keresztény eretnekek" kik voltak?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 20:41:25

@biboldó:

Az inkvizíció az 1470-es évektől (talán 1478-tól) az 1830-as évekig tevékenykedett, a zsidókat (ha jól emlékszem) 1492-ben űzték ki Spanyolországból. Szerinted hogyan téríthetett volna a spanyol inkvizíció közel négyszáz éven keresztül zsidókat, ha azok nem voltak Spanyolországban?

A keresztény eretnekek azok a keresztény eretnekek: azok a keresztények, akik nem hitük tanításai szerint élték keresztény életüket.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 20:41:43

Ismeri a Tanakhot?

„Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr: és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával. Nem ama szövetség szerint, a melyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, a melyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de a kik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr.” (…)
(Ószövetség, Jeremiás könyve, 31:31-32; fordította Károli Gáspár)

A Jelenések Könyve nem képezi a Zsidó Biblia részét, ez igaz. Az is, hogy annyifelé ágazik a judaizmus, hogy csak belsős tudja lekövetni azt, tulajdonképpen ki miben hisz, ha a Magyarázat képes ütni az Írást.

A zsidók pejoratív megnevezése mai napig: messiásvárók. Ha a világbéke elhozóját óhajtják annyira, nem csodálom, hogy annyiszor mellényúltak.

Fűben-fában-vaskarikában keresik, holott az orruk előtt van.

Ám alaposan elkanyarodtunk a kályha mellől. Tartozik az Újtestamentum cáfolatával, abból is a Keresztút stációit vitatta, ha még emlékszik.

Árulja el nekünk, autentikus zsidó verzióban hogyan festett Jézus próféta khm... teleportálása a feladónak. Mózes öt könyve nekünk is megvan, abban nincsen benne.

Valóraváltógép 2014.01.30. 20:54:49

@Bell & Sebastian: Maga okos. Mondjon még ilyeneket.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:01:37

@Bell & Sebastian: Így van, a Tanach kizárólag Mózes öt könyve. A magyarázata(i) nem üti az írást, hanem miként a megfogalmazás is adja magát, magyarázza.
A világbéke elhozójával semmi mellényúlás, csupán még nem jött el. Ezért a "várják" ige.
Bocs, tényleg nem emlékszem, hol próbáltam cáfolni a stációkat. Ha netán ez lenne: szerintem egyelőre még nem tört ki a világbéke.
Mózes öt könyve nem foglalkozik Jézussal, miként Mohameddel és Buddhával sem. Ennélfogva semmi pro vagy kontra álláspont.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 21:05:26

@Valóraváltógép: Lehagytam a forrást, mert egy bolgár kertésztől kopiztam. Zongorázni is tudok. Ajánlat?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:11:03

@bbjnick: Ha jól emlékszem, 1492 Amerika felfedezése.
Évszámbáborúban nem vagyok kifejezetten jó, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a spanyol inkvizíció kifejezetten a judaizmus megsemmisítése érdekében munkálkodott. Ha azok a keresztények ellen, kik nem élnek keresztényi életet, akkor a mai napig a legfoglalkoztatottabb intézmény lehetne. Oké, nem akarom elhumorizálni a kérdést, de nincs ingerenciám beütni a gugliba oszt játszani az okost.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 21:19:29

@biboldó: Gondoltam, csak van valami előírás, hagyomány, esetleg jó poén a keresztre, Jézus származására (de ezt itt ne is részletezze, hacsak nem akar a tervezettnél korábban meggyónni, tartogassa magát inkább Húsvétra), esetleg INRI kiszavazására - a zsidóknál. Ha nem publikus, akkor nem is erőltetném, de szomorú lennék, ha a tévképzeletemre kellene hagyatkoznom a továbbiakban.

Ha már egyszer megpedzette, akkor tessék bekapni vagy otthagyni, haladjon az a sor!

Valóraváltógép 2014.01.30. 21:22:32

@Bell & Sebastian: Ha életmódváltás mellett határozza el magát, elvehet feleségül. De csak ha szépen játszik.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:30:24

@Bell & Sebastian: Minderre megtalálható a válasz az Újszövetségben. Az "istengyilkos" figurát nem tanachi, csupán logikai alapon vitatom. A többivel semmi gondom, mindenki bírkózzon a saját ellentmondásaival.

Alfőmérnök 2014.01.30. 21:32:19

@biboldó: Az un. nácik egy részével én is jól el szoktam csevegni, főleg, ha intelligensek és szellemesek (általában ezek nem is nácik, csak ügyes provokátorok, mint padilla, vagy falafel). Ettől persze még buta nácik is a blogszférában, a vicces, hogy egy olyan belterjes társaságban, mint a jósda, őket ugyanúgy nem szabadott nevén nevezni, mint más belterjes társaságban mondjuk a zsidókat, vagy a komcsikat.
B&S egy buta náci. Indulatát, butaságát, tájékozatlanságát pisi-kakis ovis viccekkel és afáziás szó- és mondathasználattal igyekszik leplezni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:33:00

@Bell & Sebastian: Torquemada ragyogó bizonyíték, engem igazol. A "megtérített" moszkovita zsidó eklatáns példája, ki igyekezetében túllihegte szerepét.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 21:33:02

@Valóraváltógép: Ha maga tőkés, páncélt hozok.

www.roncskutatas.hu/node/7299

(holnap úgyis lemondom, de addig legyen egy jó napja)

Bell & Sebastian 2014.01.30. 21:38:54

@biboldó: No de kérem, az istengyilkosság logikai lehetetlenség (lapozzon vissza pár százat), itt az "eszközeiről" beszélünk, akik ugyan nem tették meg (mert rásózták a rómérókra), de igényük az megvoltvan rá.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:39:36

@Alfőmérnök: Nálam az intelligencia mértékegysége az, hogy a "náci" mennyi idő után küld el a picsába vagy egyáltalán nem. A nevezett páciens állja a sarat:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:41:36

@Bell & Sebastian: Ez tetszik, elismerése egy önellentmondásnak. Az igényeket meg hadd határozzák meg a benyújtók, ne akarjuk a szájukba adni.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 21:45:22

@biboldó: Csak kénytelen lesz ennek utánaolvasni, ha kifogyott a tölténye. Nem sürgetem.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:47:48

@Bell & Sebastian: Nekem nem sürgős, igényem sincs után olvasásra.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 21:48:26

@biboldó: Melyik lenne az oximora? Hogy az örökkévalót megfeszítették vagy a megszavaztatása?

Bell & Sebastian 2014.01.30. 21:50:11

@biboldó: Akkor jó sokat beszélgettünk a lovakról.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:54:22

@Bell & Sebastian: A két állítólagos esemény különválasztása.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.30. 21:55:57

@Bell & Sebastian: A póniló is madár.

Valóraváltógép 2014.01.30. 22:20:35

@Bell & Sebastian: Ez mi? Bogrács paprikáskrumplihoz? Btw, amennyit maga tud rólam, annak alapján akár tökös is lehetek...

Alfőmérnök 2014.01.30. 22:24:48

@biboldó: Nem küld el a picsába, de ahogy fogynak az érvei, azzal arányosan kezdenek az afáziás tünetei súlyosbodni, a végén meg nevetséges személyeskedésbe kezd, persze azzal az illetővel, akit éppen a nicked mögé hallucinál (velem kapcsolatban kb. 4-szer lőtt mellé a balfasz).
Egyébként, ha nem is küld el a picsába, azért a jósdán nyilvánvalóan a picsába elküldőnek drukkolt volna. Persze szánalmasságban nem tudja felülmúlni Loxont, aki bloggazdaként igyekezett mindig mással elvégeztetni a piszkos munkát (te és falafel esetében padillával).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 22:51:33

@biboldó:

"Évszámbáborúban nem vagyok kifejezetten jó, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a spanyol inkvizíció kifejezetten a judaizmus megsemmisítése érdekében munkálkodott." --- írod.

No, de hogyan, ha Spanyolországban nem voltak zsidók? S ha lettek volna is, az inkvizíciónak csak keresztények felett volt joghatósága, tehát a zsidókkal semmi ügyük nem volt. A zsidók 1492-es kiüldözése is királyi rendelet volt, nem inkvizíciós vagy egyházi ügy. Kikeresztelkedett zsidók és muzulmánok voltak Spanyolországban, de velük szemben, ha eljárt, nem azért járt el az inkvizíció, mert valaha zsidók vagy muzulmánok volt, hanem mert a kereszténységükkel hibádzott valami.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.30. 22:53:02

@bbjnick:

valaha zsidók vagy muzulmánok volt=valaha zsidók vagy muzulmánok voltak

Bell & Sebastian 2014.01.31. 00:36:21

@biboldó: Nem mondhatja, hogy monomániásan forszírozom a maga verzióját, pedig csak annyit árult el belőle, hogy a vallási deviánsokat a megszállók szokták eliminálni, ezért az inkriminált esetben is ez történt.

Ami lássuk be, édeskevés, ugyanis az alapállításra se sok példát hozott -konkrétan egyet sem-, amiből csak az következik, hogy a kétezer éves visszakövetkeztetése valószínűtlen.

Más. Az első pogromot csak a zsidók harmada vészelte át Hispániában, azok is kikeresztelkedés árán, a többi kivándorolt vagy áldozatul esett / meghalt. Torquemada a maradék körül szimatolt, ugyanis sokan párhuzamosan megtartották saját rítusaikat, két úrnak szolgáltak, némi éllel fogalmazva.

Azt tegye mindig hozzá, kit ért zsidón, származás vagy vallás alapján válogat?

A műlovarnő és bohóc esetére meg keressen rá, mert nem ismeri.

@Valóraváltógép: Bemondásra megy, ki micsoda, de fájdalom, letelt a napja, ugrott a mésailianca.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 00:42:25

@Alfőmérnök: Háppersze, amikor a Fészbucidból idéztem, nyomban felmásztál a falra. A homályban settenkedő Alfi. Ugyanmá.

Messzi Vetek 2014.01.31. 00:47:54

@biboldó: @Bell&Sebastian:
uraim, Önöket élvezet olvasni!

Alfőmérnök 2014.01.31. 07:49:49

@Bell & Sebastian: Baromi nagy teljesítmény volt, miután tíz éve ismerjük egymást, már a ballagásomon is ott voltál, igaz?

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 09:51:02

@ArmaGedeon:

Inkább tökéletesen illogikus…

pl. próbáld, ki mondjuk egy zsúfolt áruházban, hogy mire mész az antiszociális viselkedéssel…

Jó sanszod van rá, hogy néhány órán belül a rendőrségen kötsz ki…

PS: egyébként ezen a ponton már kőkeményen kevered a fogalmakat, mivel az „antiszociális” jelzővel __legális__ tevékenységre próbálsz utalni…

Azon a ponton pedig végképp __öngólt__ rúgsz, hogy az efféle __ etikátlan__, de __legális__ tevékenységnek __etnikai__ jelleget próbálsz adni, mivel ha ezt komolyan vesszük, akkor újra oda érkezünk el, hogy a rafkós zsidó „übermenschek”, még a buta nem-zsidó „untermenschek” __elitjét__ is úgy verik át ahogy nekik tetszik… ami nyilvánvalóan egy ménkű nagy balfasz&ság…

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 09:59:16

@calabria007: Bárhogy vergődsz, az én álljtásomra még a Biblia is bizonyjtékot szolgáltat. Például ott a Tórában a parancsolat, a zsidó számára, hogy zsidó testvérednek ne kölcsönözz kamatra, a gojtól azonban szedhetsz kamatot. Hozzáteszi a Szentírás,. hogy ennek köszönhetően te, Izrael uralkodhatsz majd a népek felett , de semmilyen nép nem uralkodhat feletted.
Teljesen egyértelmű, hogy itt nem a szuperemberi minőség győzi le az emberalattit, hanem kettős mércét szab erkölcsi normaként a saját Törvényük, a törzsön kívülit prédaként kijelölve.

A többiek azért esnek ennek áldozatul, mert többynire nem tudják, hogy ilyen programszerűen ellene való parazitizmusra neveltekkel van dolga és a nemzsidó vezetőket a saját oldalukra állítják a kettős mércéjűek, lásd Eszter könyvét. Vagy a magyar Reformkort, ahol a magyar vezetők úgy követeltek zsidóemancipációt, hogy vagy fogalmuk sem volt a zsidók parazita programjáról, vagy gondosan titkolták. Nem lehet a bűnözőt emancipálnia z áldozattal, illetve lehetett, de nem igazságos.
Nem übermencsek, hanem antiszociálisok szereztek hatalmat az egységes mérce szerinti normakövetők felett.
Ha nem fogadod el érvelésemet, melyet cáfolni nem tudsz, az a paraziták melletti elkötelezettséged jele.
Ez ilyen pofonegyszerű.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 10:02:44

@bbjnick: És ne feledjük már megemlíteni Torquemada zsidó származását, tehát van itt egy csavarás, hogy a marranókat egy marranó gyilkolászta a legnagyobb számban... :-)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 10:09:45

@biboldó: A moszkovita zsidók végig kapcsolatban álltak cionista testvéreikkel, 56 után a volt ávós Komlós volt a moszat pesti képviselője és a SZU bukásakor a volt KGB-s, STASI-s és hasonló ávószsidók tömegesen kaptak izraeli állampolgárságot, Ott senki nem vélte őket antiszemita zsidónak, csak olyannak, akik a Cion szent ügyét ávós egyenruhában szolgálták, a Cionból érkező útmutatások alapján.

Amikor a magyar ÁVÓ zsidó káderei zsidópogromokat szerveztek Diósgyőrben, Kunmadarason, a lengyel ávószsidók meg Kielcében (álljtólag bábukat kidöbva az emeletről, ott halott nélkül, de Diósgyőrben, Kunmadarason volt nem egy halott), ezt sem a cionista vezérkar rosszallásával tették, hanem nagyon is a tervekbe illően.
A jó öreg öntámadások, hogy idomítható legyen a megrettent zsidóság.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 10:25:15

@ArmaGedeon:

ezen a ponton újra egy ménkű nagy __öngólt__ rúgsz az antiszemita __legendáiddal__, mivel a Bibliának önmagában a kamattal sohasem volt baja

jó példa erre a 325-ben megtartott__niceai zsinat__, amely az __egyház által__ szedhető __etikus kamatplafont__ évi 12,7%-ban határozta meg...

en.wikipedia.org/wiki/Usury#Historical_meaning

az 1179-es lateráni zsinathoz kapcsolódó uzsoramizéria is leginkább arról szólt, hogy a __katolikus__ egyház __átvette a bank bizniszt__

en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Knights_Templar#Bankers

lényegében az templomosok lettek a „fővállalkozók” és zsidók pedig az „alvállalkozók”

PS.: eredetileg a tóra is csak a __személyi hitel__ mellett szedett kamatot tartotta etikátlannak… a valódi __jelzáloghitellel__ semmi baja sem volt…

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 10:27:39

@ArmaGedeon:

a III. században még olyan szent pápa is volt, aki csődbe vitte a keresztények __részleges tartalékolású bankját__:)

en.wikipedia.org/wiki/Pope_Callixtus_I

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 10:27:59

@calabria007: Én nem a zsinatokról írok, hanem , hogy a Bibliában olvashatod a kettős mérce intézményesítését a zsidók számára. Más zsidótól ne szedj kamatot, a gojtól szedj, ennek köszönhetően te fogsz uralkodni rajta. Házi feladat: Keresd ki az erre vonatkozó részt. Nem a kamat itt a lényeg, hanem a kettős mérce és a világuralom programja.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 10:32:08

@ArmaGedeon:

a közékorban is a __pápa__ bankára volt az igazi király a pályán:)

Medici Bank
en.wikipedia.org/wiki/Medici_Bank

a legsikeresebb bankárcsalád még a szentszéket is megszállta:)

List of popes from the Medici family
en.wikipedia.org/wiki/List_of_popes_from_the_Medici_family

az államkölcsönök körül is leginkább a __jezsuiták__ kavartak:)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 10:33:31

@ArmaGedeon:

no és melyik verzióból idézel?

a 22. vagy a 23. fordításból? :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 10:34:04

@calabria007: Az, hogy a Vatikán is bankáruralom alá került időnként, nem cáfolja a kettős mérce parazita jellegét.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 10:35:25

@calabria007: Hozz egy neked tetsző verziót, amit hitelesnek tartasz. Lehet héberül. Abban is benne van. Mivel a mai fordítások törekszenek a szöveghűségre és ma van is ehhez tudás.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 10:37:50

@ArmaGedeon:

a bankároknak még védőszentjük is van:)

St. Matthew the Apostle (Patron of Bankers)
apostle.com/st.-matthew-the-apostle-patron-of-bankers?chapter=2

PS.: Ez a cím istenigazából a __bankcsőd-hős-pápát__Szent Kallixtuszt illetné, de gondolom őt rossz ómennek tartották:)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 10:42:26

@ArmaGedeon:

ezt már nagyon rég körbejárták,

a kamat-topic-ban a _bank bizniszt_ átvevő __katolikus__ egyház csinált totális zűrzavart…

emiatt áttételesen a katolikus egyház kulcsszerepet játszott a részleges tartalékolású bankbiznisz térnyerésében…

a XVI. századra – a nagy Biblia-fordítások idejére – már teljesen egybefolyt a __kamat és az uzsora__ korábban jól megkülönböztetett fogalma, ami például a korábbi __görög__ Biblia-verziókban még világosan látszik…

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:09:59

@ArmaGedeon:

itt jól körbejárják ezt a topic-ot:)

Usury, Interest, and Loans: A Brief Summary of Biblical Teaching, With Bibliography

Gary North
www.garynorth.com/public/4007.cfm

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 11:12:31

@calabria007: De témánk nem az uzsora,hanem, hogy aki zsidóuralomról beszél, az a zsidók magasabbrendűségét reklámozza-e. A kamatszedési előírás a Bibliából csak egy támpont a jelenség megértéséhez.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:14:12

@ArmaGedeon:

Kapsz még egy idézetet is az Újszövetségből:)


25. Azért félvén, elmentem és _elástam_ a te tálentomodat a földbe; ímé megvan a mi a tied.
26. Az ő ura pedig felelvén, monda néki: Gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, a hol nem vetettem, és ott is takarok, a hol nem vetettem;
27. El kellett volna tehát HELYEZNED AZ ÉN PÉNZEMET A PÉNZVÁLTÓKNÁL; és én, megjövén, NYERESÉGGEL kaptam volna meg a magamét.


Máté Evangyélioma 25. rész
biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=40&c=25&v=30

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:15:09

@ArmaGedeon:

erre már megkaptad ma a válaszodat...

"Inkább tökéletesen illogikus…

pl. próbáld, ki mondjuk egy zsúfolt áruházban, hogy mire mész az antiszociális viselkedéssel…

Jó sanszod van rá, hogy néhány órán belül a rendőrségen kötsz ki…

PS: egyébként ezen a ponton már kőkeményen kevered a fogalmakat, mivel az „antiszociális” jelzővel __legális__ tevékenységre próbálsz utalni…

Azon a ponton pedig végképp __öngólt__ rúgsz, hogy az efféle __ etikátlan__, de __legális__ tevékenységnek __etnikai__ jelleget próbálsz adni, mivel ha ezt komolyan vesszük, akkor újra oda érkezünk el, hogy a rafkós zsidó „übermenschek”, még a buta nem-zsidó „untermenschek” __elitjét__ is úgy verik át ahogy nekik tetszik… ami nyilvánvalóan egy ménkű nagy balfasz&ság…
"

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:16:04

@ArmaGedeon:

és tegnap is kaptál egy remek választ...

"a "zsidó=übermensch" hit beazonosítása 100%-ban logikus következtetés a globális zsidó irányítást/háttérhatalmat sugallók esetében...

hisz _logikusan_ végiggondolva ők ilyen csacskaságokkal etetnek minket és menet közben minden nem-zsidót implicite untermensch-nek nyilvánítanak...

(nyersebben: az okos nép vezeti a hülyéket... vagy vmi hasonló balfasz&ság...) "

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:21:36

@ArmaGedeon:

visszatérve Máté evangéliumához nagyon csúnya sorsot szánnak a "BANKI SZOLGÁLTATÁSOK" igénybevételével dacoló szolgának:)


25. Azért félvén, elmentem és _elástam_ a te tálentomodat a földbe; ímé megvan a mi a tied.
26. Az ő ura pedig felelvén, monda néki: Gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, a hol nem vetettem, és ott is takarok, a hol nem vetettem;
27. El kellett volna tehát HELYEZNED AZ ÉN PÉNZEMET A PÉNZVÁLTÓKNÁL; és én, megjövén, NYERESÉGGEL kaptam volna meg a magamét.


"30.
És a HASZONTALAN SZOLGÁT VESSÉTEK A KÜLSŐ SÖTÉTSÉGRE; OTT LÉSZEN SÍRÁS ÉS FOGCSIKORGATÁS."

Máté Evangyélioma 25. rész
biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=40&c=25&v=30

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.31. 11:24:53

@calabria007: blablabla

A gátlástalan uralkodik az erényesebbeken. A cél, hogy az erényes(ebb)ek ne csak maguk tartsák be a szabályokat, hanem tudják megvédeni a közösségi rendet a szabályszegőktől. Ehhez mechanizmus kell, ehhez többek között reális történelemismeret kell. Pl. a Holokauszt eseményeinek hiteles feltárása. Ez ma törvénybe ütközik...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 11:28:09

@Bell & Sebastian: @ArmaGedeon:

A nagy zsidópogromok az 1390-es években voltak Spanyolországban, ezek az 1440-es években újra föllángoltak. Az inkvizíció feladata nem a judaizmus üldözése volt, hanem a kereszténység védelme. Mivel sok neofitát (exzsidót, exmuzulmánt) ért az a vád (mint fentebb is írtam), hogy csak színleg keresztény, de valójában megmaradt eredeti hite mellett (emiatt számos "népítéletre" is sor került), az inkvizíció feladata lett, hogy (többek között) tisztázza ezeket az ügyeket is. Tehát azt mondani, hogy az inkvizíció a zsidók üldözésére jött létre, a helyzet teljes félreértése vagy félremagyarázása.

A zsidók 1492-es kiutasítása leginkább közrendvédelmi lépés volt, ehhez hasonlóra sokszor-sokkhelyütt sor került a történelemben: például az 1860-as években Oroszországban fellángoló pogromhullámnak is úgy vetett véget a cári kormányzat, hogy kiutasították azokat a zsidókat, akikért a helyi elöljáróságok nem álltak jót. Ezen zsidók igen tekintélyes része nálunk landolt...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 11:35:52

@ArmaGedeon:

1945 után Magyarországon (is) nagyon sok cionista lépett be a kommunista pártba: ez egyfajta természetes út volt azok számára, akik nem alijáztak. Például Heller Ági néni is közéjük tartozott:-)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:37:52

@ArmaGedeon:

Nofene! Kapituláltál?

PS.: Bocs, hogy belepiszkáltam a "zsidó=übermensch" hitedbe:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 11:44:47

@calabria007:

Maga egy ostoba terelőgép! Totálisan félreértelmezi a szentírási szövegeket, mivel összefüggésükben nem látja azokat.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 11:48:40

@bbjnick: Luther mellett Torquemada is Adolf egyik előképe volt. Asszimilációs és demográfiai problémákat oldottak meg igen drasztikus eszközökkel. Az egyik kulturális, a másik politikai jellegű, csak annyi a közös bennük, hogy utólag nem pofádzanak róluk vala, üstökön ragadván az problemát, kezdék rögtön az okozattal, míg az ok jótékony homályban marada.

(Mondjuk a cári család áldozatául is esett Tevjéék nemtelen bosszújának, ahogyan szívott egy jókorát az orosz nép is. Hiába, az élet nem hálivúdi mjuzikell!)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:51:11

@ArmaGedeon:

No, akkor lássuk az előbbi BIBLIAI mondatok __értelmezését__

„24,45-51 A két szolga. (ld. Lk 12,41-48). A két szolga története AZ ÉBERSÉGET ÉS A VIRRASZTÁS HIÁNYÁT ÁLLÍTJA SZEMBE. A hűséges és okos szolga (45-47. v.) teszi a dolgát. Amikor ura visszatér és munkában találja őt, bőségesen megjutalmazza. A GONOSZ SZOLGA (48-51. v.) kihasználja az úr elhúzódó távollétét, ROSSZUL BÁNIK A TÖBBI SZOLGÁVAL ÉS OSTOBA ÉLVEZETEKKEL VESZTEGETI AZ IDŐT. Az úr egyszer biztosan visszatér. Ekkor megbünteti a gonosz szolgát. A TANULSÁG, hogy az állandó éberség jutalmat és az ÉBERSÉG HIÁNYA BÜNTETÉST NYER, mikor az Emberfia eljön. „

SZEGEDI KOMMENTÁR
ÚJSZÖVETSÉG

Daniel J. Harrington, S.J.

Evangélium
Szent Máté szerint
mek.niif.hu/00100/00188/html/1mate.htm#XII. A KIRÁLYSÁG ELJÖVETELE

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:51:45

@bbjnick:

a fenti linkkel vitatkozz, "zsenikém"! :)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 11:54:36

@bbjnick:

A katolikus Biblia egyébként az idézett helyen explicite KAMATRÓL beszél...

„26. Te mihaszna, lusta szolga! - kiáltott rá ura. - Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyûjtök, ahol nem szórtam.
27. Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet KAMATOSTUL kaptam volna vissza.”

Máté evangéliuma, 25

Leia mais em: www.bibliacatolica.com.br/katolikus-biblia/mate-evangeliuma/25/#ixzz2ryLGncCg

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 12:08:29

@calabria007:

Mondom, hogy nem látód összefüggésben a dolgot!

A példabeszéd így hangzik:

Mt 25.13
Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát.
Mt 25.14
Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát.
Mt 25.15
Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.
Mt 25.16
Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta.
Mt 25.17
Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett.
Mt 25.18
Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét.
Mt 25.19
Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott.
Mt 25.20
Jött, aki öt talentumot kapott, és felmutatta a másik öt talentumot: Uram, öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta. -
Mt 25.21
Jól van, te hűséges, derék szolga - mondta neki ura. - Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!
Mt 25.22
Jött az is, aki két talentumot kapott, s így szólt: Uram, két talentumot adtál, nézd, másik kettőt szereztem. -
Mt 25.23
Jól van, te hűséges, derék szolga. Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!
Mt 25.24
Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Ez így beszélt: Uram, tudtam, hogy kemény ember vagy. Aratsz, ahol nem vetettél, és gyűjtesz, ahol nem szórtál.
Mt 25.25
Ezért félelmemben mentem, elástam a földbe talentumodat. Itt van, ami a tiéd. -
Mt 25.26
Te mihaszna, lusta szolga! - kiáltott rá ura. - Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyűjtök, ahol nem szórtam.
Mt 25.27
Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza.
Mt 25.28
Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van!
Mt 25.29
Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik.
Mt 25.30
Ezt a mihaszna szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 12:11:37

@bbjnick:

esetleg erre is reagálhatnál...

„24,45-51 A két szolga. (ld. Lk 12,41-48). A két szolga története AZ ÉBERSÉGET ÉS A VIRRASZTÁS HIÁNYÁT ÁLLÍTJA SZEMBE. A hűséges és okos szolga (45-47. v.) teszi a dolgát. Amikor ura visszatér és munkában találja őt, bőségesen megjutalmazza. A GONOSZ SZOLGA (48-51. v.) kihasználja az úr elhúzódó távollétét, ROSSZUL BÁNIK A TÖBBI SZOLGÁVAL ÉS OSTOBA ÉLVEZETEKKEL VESZTEGETI AZ IDŐT. Az úr egyszer biztosan visszatér. Ekkor megbünteti a gonosz szolgát. A TANULSÁG, hogy az állandó éberség jutalmat és az ÉBERSÉG HIÁNYA BÜNTETÉST NYER, mikor az Emberfia eljön. „

SZEGEDI KOMMENTÁR
ÚJSZÖVETSÉG

mek.niif.hu/00100/00188/html/1mate.htm#XII

Bell & Sebastian 2014.01.31. 12:13:44

@calabria007: Sok fáradságtól megkíméli magát, ha belenéz a Katolikus Lexikonba.

Lényegében az uzsora tilalma volt érvényben minden zsidóra vonathozóan, mióta Mózes lehozta a Tízparancsolatot a Sínai .hegyről és az első kiadást szétverte az Aranybornyút hájpolók fején.

Ezt nevezzük Ószövetségnek, amit felváltott az új.

Akik benne ragadtak ebben, azok számára máig érvényes, akik megkötötték az Újat, azok is átvették, kötelező jelleggel.

Szóval, az uzsorakamat tilos mindkettő felekezetre nézve. Hogy ez alól mondjuk Rothschild hogyan bújt ki, az keresse meg a Talmudban, ha benne van.

Armageddon szerint benne, engem meg nem érdekel annyira, hogy mi a hóhmec az egyértelmű meghágására.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 12:14:34

@bbjnick:

Arra válaszoltam, amit nekem címeztél:-) Lesz érdemi párbeszéd vagy csak terelés?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 12:21:17

@Bell & Sebastian: @calabria007:

Az ószövetségi tilalom itt van a levitákban (Jézus ezt kiterjeszti mindenkire, azaz eltörli a zsidó és nemzsidó közötti különbséget, így mindenkire kimondja az uzsorázás és a rabszolgatartás tilalmát):

Lev 25.35
Ha veled élő testvéred nyomorba jut és nincs biztosítva a megélhetése nálad, akkor segítsd úgy, mint az idegent és a vendéget, s maradjon veled.
Lev 25.36
Ne vondd meg tőle a munkát, ne végy tőle kamatot, hanem féld Istenedet, hogy testvéred eléldegélhessen melletted.
Lev 25.37
Ne kölcsönözz neki pénzt azért, hogy hasznot húzz belőle, sem pedig ételt, hogy kamatostul kapd vissza.
Lev 25.38
Én vagyok az Úr, a ti Istenetek, aki kihoztalak benneteket Egyiptomból, hogy nektek adjam Kánaán földjét, és Istenetek legyek.
Lev 25.39
Ha testvéred akkor szegényedik el, amikor ki van neked szolgáltatva, és eladja magát neked, ne terheld a rabszolga munkájával.
Lev 25.40
Inkább úgy legyen nálad, mint a zsellér vagy a vendég, s dolgozzék neked a jubileumi évig.
Lev 25.41
Akkor menjen el gyermekeivel együtt, térjen vissza nemzetségéhez, és kapja vissza atyáinak birtokát.
Lev 25.42
Mert hiszen az én szolgáim, akiket kihoztam Egyiptomból, nem szabad hát őket rabszolga módjára eladni.
Lev 25.43
Nem bánhatsz vele kényed-kedved szerint, hanem féld Istenedet.
Lev 25.44
Szolgáitok és szolgálóitok azokból a népekből kerüljenek ki, amelyek körülvesznek benneteket, közülük szerezzetek szolgákat és szolgálókat.
Lev 25.45
Azonkívül szerezhettek azoknak az idegeneknek a gyermekei közül is, akik köztetek élnek, továbbá rokonaiktól, akik körötökben élnek, és akik megtelepedtek földeteken. Ők lehetnek a tulajdonotok,
Lev 25.46
és magatok után örökségül hagyhatjátok őket gyermekeitekre, hogy örök jogon az övéik legyenek. Ők lehetnek a rabszolgáitok, de testvéreitek fölött, Izrael fiai fölött nem rendelkezhettek kényetek-kedvetek szerint.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 12:34:38

@Bell & Sebastian:

te meg olvasd el ezt:)

Usury, Interest, and Loans: A Brief Summary of Biblical Teaching, With Bibliography

Gary North
www.garynorth.com/public/4007.cfm

az uzsora __etikátlan__ volta csak a SZEGÉNY HITTESTVÉREK esetében élt...

mivel ők ADÓSRABSZOLGÁK lehettek a sztori végén...

nekik un. __jótékonysági__ azaz __kamatmentes__ kölcsön nyújtása volt __etikus__

__GAZDAG__ hittestvérnek azonban BÁRMIKOR lehetett zálogtárgy vagy elzálogosított föld fejében KAMATRA hitelezni...

Bell & Sebastian 2014.01.31. 12:37:16

@bbjnick: Ez így van, csakhogy azóta folyik a vita arról, mi tekintendő (a keresztények számára) elfogadható kamatlábnak és mi minősül uzsorakamatnak, ha az utóbbi egyértelműen tilos!

A zsidók ezt elintézték pragmatikusan, a brancsbelieknek szinte ingyé van lóvé, a gój birkákat nyírni meg dicsőség, Istennek tetsző cselekedet.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 12:40:02

@calabria007: És ez mennyiben mond ellent az állításomnak, mi szerint keresztényeknek tilos az uzsora, szoc. segélynél nincs kamat, egyébként meg a kitermelhető szintig?

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 12:41:17

@Bell & Sebastian:

és ha már a régi zsidóknál tartunk akkor arról se feledkezzünk el, hogy még kamatmentes _jótékonysági_ hitel esetében is _etikusnak_ tartották _nem teljesítés_ esetén a _6 év_ adósrabszolgaságot...

www.garynorth.com/public/4007.cfm

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 12:44:00

@Bell & Sebastian:

a csevej onnan indult, hogy a Bibliának úgy alapjáraton csak az uzsorával van problémája a kamattal azonban nem...

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 12:45:33

@Bell & Sebastian:

és uzsoráról csak jótékonysági hitel esetében lehet beszélni...

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 12:47:13

@Bell & Sebastian:

nem volt kötelező _jótékonysági_ hitelt nyújtani még a nyomorban élő hittársaknak se...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 12:47:14

@calabria007: @Bell & Sebastian:

Folytatom:

Lev 25.8
Számolj hét évhetet, hétszer hét esztendőt vagy hét évhét idejét, negyvenkilenc évet.
Lev 25.9
A hetedik hónapban, a hónap tizedik napján szólaltasd meg a harsonát: az engesztelés napján fújd meg a harsonát az egész országban.
Lev 25.10
Legyen ez jubileum számotokra: mindenki kapja vissza birtokát, mindenki térjen vissza családjához.
Lev 25.11
Ez az ötvenedik esztendő legyen jubileumi év számotokra: ne vessetek, ne arassátok le a kalászt, ne kössétek kévébe, és ne szüreteljétek le a fürtöket, amelyek maguktól nőnek.
Lev 25.12
A jubileumot tartsátok szent dolognak: egyétek a földek termését.
Lev 25.13
Ebben a jubileumi évben mindenki kapja vissza a birtokát.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 12:49:09

Jut eszembe, az sincs benne a Bibliában, hogy bankja csak zsidónak lehet és csak bankból szabad pénzt kölcsönözni. Az viszont történelmi tény, hogy a keresztények előszeretettel bíztak meg zsidókat a pénzügyeik intézésével, mesés hozamok reményében.

Az egyetlen kivétel Svájc, ahol a leghamarabb oldották fel a kamatszedés tilalmát (keresztényeknek), pontosabban piaci alapra helyezték a kamatláb meghatározását és nem hitvitákat folytattak róla.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 12:52:57

@calabria007: Annál is inkább, mert még nem vált el élesen a két fogalom. Pontosabban úgy vált el, hogy termelési kölcsönről vagy megélhetésiről van szó?

Bell & Sebastian 2014.01.31. 12:57:29

Minden hetedik évben -egymás közt- kiegyenlítették a zsidók az ezen időszak alatt keletkezett gazdasági különbségeket. Hogy ez pontosan hogyan zajlott, arról fogalmam sincs.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 13:03:54

@bbjnick: Hoppá, minden ötvenedik évben! Akkor tévedtem egy nagyot.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 13:04:12

@Bell & Sebastian:

Ötven évenként eltörölték az adósságokat. Pont:-)

Bell & Sebastian 2014.01.31. 13:06:35

@bbjnick: És mondja csak, nem járt még le?

Bell & Sebastian 2014.01.31. 13:12:55

@bbjnick: Derengett a posztja. De ez a szabál csak az egymás közti ügyletekre vonatkozik, mi gyapjas jószágok valánk e szempontból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 13:17:54

@Bell & Sebastian:

Maga szerint miről beszél Prohászka, amikor zsidó morálist és keresztény morálist emleget és a gazdaság keresztény átalakításának szükségességét hangsúlyozza?

Bell & Sebastian 2014.01.31. 13:23:03

@bbjnick: Nem írunk közösen egy cikkelyt Globális pénzszivattyú -címmel a Katolikus Lexikonba? Természetesen Doomhammer álnéven.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 13:24:19

@bbjnick: Az antiszemita Prohászka? Hát a zsidókról.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 13:40:01

@Bell & Sebastian:

Szerintem benne van már az a Lexikonban, csak értően kell olvasni!:-)

No, de hová tűnt a kalábriai 007-es gazdaságteológusunk?!:-)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 14:33:59

@bbjnick:

az uzsora csak a __szegény__ ember kapcsán van értelmezve a Bibliában...

uzsora = __szegény__ hitsorstársnak nyújtott kamatos kölcsön

25 Ha pénzt adsz kölcsön népemnek, A NEHÉZ SORBAN LEVŐNEK, aki veled van,+ne légy az uzsorása. Ne számítsatok fel neki kamatot."
Mózes 2. könyve, a kivonulásról 22:25

www.jw.org/hu/kiadvanyok/biblia/nwt/k%C3%B6nyvek/2M%C3%B3zes/22/

ugyanez egy másik fordításban

„”Ha pénzt adsz kölcsön a népemből való SZEGÉNY EMBERNEK, ne légy neki uzsorása, ne vessetek ki rá uzsorát!”

Mózes 2. könyve, a kivonulásról 22:25
www.immanuel.hu/biblia/biblia.php?konyv=2&fejezet=22&o1=2&o2=3&o3=4

35 Ha testvéred ELSZEGÉNYEDIK és tönkremegy melletted,+ akkor viseld gondját.+ Mint jövevény+ vagy telepes éljen melletted. 36 Ne végy tőle kamatot vagy uzsorát,+ hanem féld a te Istenedet;+ és éljen a te testvéred melletted. 37 Ne add neki pénzed kamatra,+ és ne add neki ételed uzsoráért.
www.jw.org/hu/kiadvanyok/biblia/nwt/k%C3%B6nyvek/3M%C3%B3zes/25/
Mózes 3. könyve

az összes többi említés csak utal az uzsorára és nem értelmezi azt...

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 14:35:23

@Bell & Sebastian:

Sorry, a fenti választ neked szántam, de talán BBJ is okul belőle:)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 14:40:05

@Bell & Sebastian:

az uzsoramizériát mindig is nagyon egyszerű volt megkerülni egy REPO ügylettel...

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 14:50:08

@Bell & Sebastian:

ihol lenne a bevett középkori REPO gyakorlat,

lásd __keresztény__ pénzügyek

Contractum trinius
en.wikipedia.org/wiki/Contractum_trinius

tök lazán meg lehetett kerülni azokat a csúnya uzsora jogszabályokat (amiket a __templomosok__ helyzetbehozására találtak ki...)

ellenben elmosódott a valódi hitel és a valódi betét közötti különbség

innen datálódik a __részleges tartalékolású__ bankbiznisz térnyerése...

egyenesen a __keresztény bankárok__ gyakorlatából...

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 14:52:15

@Bell & Sebastian:

„Minden hetedik évben -egymás közt- kiegyenlítették a zsidók az ezen időszak alatt keletkezett gazdasági különbségeketdon.+””

Csak a _jótékonysági_ hitelek kapcsán volt ilyen _etikai_ tehát __nem kötelező__ (!!!) elvárás…

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 14:54:36

@Bell & Sebastian:

nem tévedtél, olyan is volt

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 15:05:26

@Bell & Sebastian: @bbjnick:

nekem vmi olyan jött le, hogy a Biblia csak _arany_ és _ezüst_, ill. egyéb _árupiaci termékek_ vonatkozásban szól a _pénzről_

szóval ha már ilyen lelkes _hívők_ vagytok, akkor ideje lenne csatlakozni az pénzverési monopólium _nélkül_ értelmezett _árupénzstandard_ klubhoz is:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 15:09:47

@calabria007:

"Csak a _jótékonysági_ hitelek kapcsán volt ilyen _etikai_ tehát __nem kötelező__ (!!!) elvárás…" --- írod.

Ezt honnét vetted?:-) ha elolvasod a Leviták könyvét (ahonnét a jubileumi hivatkozás is való), ott világosan le van írva, hogy valamennyi ügyletüket a jubileumra való tekintettel bonyolítsák!

Lev 25.13
Ebben a jubileumi évben mindenki kapja vissza a birtokát.
Lev 25.14
Ha eladsz vagy veszel népedből valótól, ne csapd be testvéredet.
Lev 25.15
A jubileumi esztendő óta eltelt évek száma szerint vásárolj népedből valótól. Ő meg a termés éveinek száma szerint határozza meg az eladási árat.
Lev 25.16
Minél nagyobb a hátralevő évek száma, annál jobban emeld az árat, s minél kevesebb az év, annál jobban csökkentsd, hiszen bizonyos számú aratást adsz el neki.
Lev 25.17
Senki se csapja hát be a népéből valót, hanem féld Istenedet, mivel én vagyok az Úr, a te Istened.
Lev 25.18
Tartsátok meg törvényeimet és parancsaimat, tartsátok meg úgy, hogy teljesítitek, s akkor biztonságot élveztek az országában.

Miért kamuzol, @calabria007:?:-)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 15:10:31

@bbjnick:

b.) verzió:

rosszul értelmezte a Bibliát...

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 15:11:38

a bibliai ÁRUPÉNZ mániához...

pl. Ésaiás próféta valószínűleg az inflációtól és a monetáris politikától se lenne elragadtatva...

"„21. Mint lett paráznává a hű város, mely
teljes volt jogossággal, igazság lakozott
benne, most pedig gyilkosok!
22. EZÜSTÖD SALAKKÁ LETT, TISZTA BOROD
VÍZZEL ELEGYÍTVE;
23. Fejedelmeid megátalkodottak és
tolvajok társai: mind szereti az ajándékot
és vesztegetést hajhász, árvát nem pártol−
nak, és az özvegy ügye nem kerül eléjük.”
"
ÉSAIÁS KÖNYVE 1. 2.
www.krisztusszeretete-egyhaz.hu/ftp/Konyvek/oszovetseg.pdf

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 15:13:34

@calabria007:

Ki értelmezte rosszul a Bibliát? Mózes apánk?:-)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 15:17:45

@bbjnick:

etikai elvárás volt

máskülönben aki ilyen hitelt adott az _klientúrát_ épített

szóval megvolt vele a célja...

PS.: tudom, hogy imádjátok __MARX__ atyánk "bölcs" gondolatait, de nem kéne összekeverni az ókori zsidó társadalmat vmi szocialista agymenéssel...

épelméjű ember kamat nélkül csak cimborának/atyafinak ad hitelt vagy _klientúrát_ épít...

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 15:18:55

@bbjnick:

az a Prohászka nevezetű izébizé

pl. a korona inflációval miért nem volt problémája?

a bankóprés is benne van a Bibliában?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 15:25:27

@calabria007:

Te csak kombinálsz; semmiféle érdemi ismereteid nincsenek a szentírásról!

S=klogW 2014.01.31. 15:28:28

@bbjnick:

Ez egy gúgel-vikipédia félműveltségű kommentbohóc, kár rá időt pazarolni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 15:30:05

@calabria007:

S ahol a Szentírásról, úgy Prohászkáról sincsenek semmiféle érdemi ismereteid:-)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 15:33:04

@S=klogW:

Egy újabb kereszténynek álcázott _kripto-marxistához_ van szerencsém? :)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 15:35:24

@bbjnick:

te is csak kombinálsz és csemegézel a szentírásból

pl. hun van ott szó állami bankjegy-kibocsátási monopóliumról?

vagy a pénzkínálat tudományos alapon történő szabályozásáról

mi mond ezzel kapcsolatban a Szentírás? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 16:05:35

@calabria007:

Nem csemegézek a Szentírásból, hanem szentírási idézetekkel cáfolom hamis állításaidat:-)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 16:36:41

@bbjnick:

no pá én egyelőre befejezem, tied a pálya:)

S=klogW 2014.01.31. 17:25:12

@bbjnick:

Ezt az alakot szűrni kell, az a legnagyobb fájdalma, ha le se szarják.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 18:01:53

@bbjnick: @S=klogW: Maguk értették, hogy mit akart mondani? Mert az is sokat elárul, ki honnan, melyik Biblia fordításból idéz, melyik a kedvence.

S=klogW 2014.01.31. 18:52:12

@Bell & Sebastian:

Az az igazság, hogy nem _érdekel_, mit akar mondani, mert nem mondani akar bármit is, hanem önmagának tetszelegve feltűnni.

Van egy másik hasonló nik (ha eszébe jut niket váltani? (: ), @neoteny. Ez(ek) valami gép előtt, laborban rohadó szakbarbár tahó(k), akik a külvilág reflexióitól elzárva a szakbarbárságuktól elájulva azt hiszik, hogy mindenhez értenek.

Szűrni kell mindkét niket, bár a @neoteny-t nem látom itt mostanában.

S=klogW 2014.01.31. 18:54:04

@Bell & Sebastian:

Az az igazság, hogy nem _érdekel_, mit akar mondani, mert nem mondani akar bármit is, hanem önmagának tetszelegve feltűnni.

Van egy másik hasonló nik (ha eszébe jut niket váltani? (: ), @neoteny. Ez(ek) valami gép előtt, laborban rohadó szakbarbár tahó(k), akik a külvilág reflexióitól elzárva a szakbarbárságuktól elájulva azt hiszik, hogy mindenhez értenek.

Szűrni kell mindkét niket, bár a @neoteny-t nem látom itt mostanában.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 19:06:02

@S=klogW: Szűrni kő mindent, nehogy má megzavarják az emberfia agyát! Pláne nyájban a hatásos sikerélmény.
Seggfej, a keresztrejtvény inkább a te műfajod. Ablakzsiráf, dörmögő dömötör.....

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 19:14:04

@Bell & Sebastian: Nofene, ahány fordítás annyi igazság? Azt hiszem ,már ezen a blogfelületen leírtam, de talán illik ide.
"... a kétkedés, gondolkozás nem csorbítja a hitet, sőt erősíti azt. Az igazi hit az, amikor a tudás meggyőződéssé válik" by kabbala

Máshol van egy felsorolás a "kétkedőkről", a negyedik, azaz legalsó fokozat: "aki kérdezni sem tud"

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 19:19:28

@ArmaGedeon: Fogadjunk, hogy erre is millió hiteles forrásod van, mikben az is benne van, hogy a zsidók vissza akarják a nyájba terelni a gójokat, két sorral arrább, hogy meg, hogy gyűlölik őket, el akarják veszejteni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 19:39:14

@Bell & Sebastian: Nincs verzióm a valós történetre, de, ha valami abszolute logikátlan, ellentmondó azt szóvá teszem. Persze csak, ha a szeretet nevében tendenciózusan nyomja a gyűlöletet.

A Torquemadás részben nincs vitatni valóm, ajánlom bbj figyelmébe. Ide annyi, hogy miként az előzményben állítod, nem a zsidó egyedekkel volt baj, hisz meg lehetett "térni" vagy záros határidőn belül távozni. Nem népirtás volt a cél, hanem a judaizmus eltörlése. Konkurencia vagy nélküle könnyebb a bűnbakságuk szajkóztatása?

Senki nem állítja, hogy zsidóság vegytiszta skizomentes grál lovag egyedek összessége. A moszkovita Torquemadnak örökös bizonyítási kényszere volt, túllihegte szerepét, merthogy igazolnia kellett, hogy ő immár jó elvtárs. Egy biztos, az anyaszentegyház szolgálatában állt, nem pedig sejtelmes cionista szervezet ügynöke. Hogy genetikailag ettől még zsidó maradt-e? Semmit nem számít.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 19:43:24

@S=klogW: A @nőstény buzi, de nem hülye.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 19:46:19

@biboldó: Ez bizony egy Nagyigazság. Ezek után már semmin sem csodálkozom, ha a zsidók ezt hitbéli kérdésekre is érvényesnek vélik.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 19:47:04

@S=klogW:

bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű :)

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 19:48:05

@S=klogW:

azt szűrsz akit akarsz különösebben nem érdekel:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 19:51:19

@Bell & Sebastian: Igen, hitbéli kérdésekben is ez a hozzáállás. Ezért nevetségesek pl gedeon faszságai is, mikor a saját fejével próbál gondolkozni zsidó kérdésekben.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 19:51:47

@biboldó:
- a valósra nekem sincs másik permutációm
- magán sem csodálkozom
- Egy ország, egy nép, egy vallás! -volt Torquemada jelmondata, ha jól idézem

(Hasonlókat más is tudott mondani.) De majd most... véget vetünk ennek. -gondolta Stirlitz,

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 19:54:50

@bbjnick:

bakker ezek után beszélsz te nekem szöveg hű Biblia-interpretációról?!

bbjnick.blog.hu/2011/09/01/ordogtol_valo_e_orszagok_adossagelengedesnek_felvetese_egy_vezervelemeny

a jegybankokat és a rendeleti pénzt miért nem akarod felszámolni? (az sincs a bibliában)

nem is beszélve arról, hogy a jelenlegi progresszív monetáris inflációra és rendeleti pénzre alapozott rendszerben _menet közben inflálják_ el az adósságokat

lehet, hogy nem tűnt fel neked:

de ez a rendszer a _végtelenített jubileumi évről_ szól (különösen az államadósságok tekintetében...)

Bell & Sebastian 2014.01.31. 19:55:39

@biboldó: Arma másként nézi a világot, ezért olyasmit is észrevesz, amit más nem. Amit meg más, azt ő nem.
Adjon neki egy gumioptikát, változtatható fókusszal és máris kikérheti a sörét.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 19:56:10

@Bell & Sebastian:

"- Egy ország, egy nép, egy vallás! -volt Torquemada jelmondata, ha jól idézem"

Bizonyos demokráciákban ez az egyetlen érvényesülési lehetőség.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 20:00:03

@calabria007: Nem akarom nyugtalanítani, de ha kevesebb szakfecsegést vinne bele, könnyebben értenénk a... hozzászólásait. Próbálja megfogalmazni röviden, hogy mi abajgassa, oszt maj meglássuk, hogy lódoktor kell ide vagy bálnavadász.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 20:01:01

@Bell & Sebastian: arma egy kategória, a söröm meg kellemesen hűs. Így kerek, habos.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 20:05:31

@biboldó: A másik ország, másik nép, másik vallás! -az hogy hangzana? Mondjuk a többség szájából a kisebbség felé. Teniszben a három oda nem szokott hosszú meccset előrevetíteni, itt meg jól elvagyunk. Holografikusan.

calabria007 (törölt) 2014.01.31. 20:06:13

@Bell & Sebastian:

pl. BBJ keveri a szezont a fazonnal...

Bell & Sebastian 2014.01.31. 20:07:15

@biboldó:

- Milyen hús ez?
- Kuta?
- Micsoda?
- Akkor kácá.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 20:08:10

@Bell & Sebastian: Volt már ilyesmi jelmondatokra is példa, az sem jött be. Meg kell tanulni ász szervát fogadni, talán az segít.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 20:11:02

@calabria007: Hosszú a botja, kacskaringós a vége, kizárólag berbécsre megy vele. Ha magának föláll a füle, akkor kuta.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 20:12:36

@biboldó: Az volt a harmadik lehetőség, neve is van, Bajnai.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 20:12:53

@Bell & Sebastian:
Kohn a halálos ágyán:
- Ráchel, hívd ide a sáthent (házasságközvetítő), aki ötven évvel ezelőtt összehozott minket.
- el akarsz búcsúzni?
- meg akarok bocsátani.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 20:19:48

@biboldó: A hapsburg liberalizmusnak én nem bocsátok meg soha, a hapsburg uniós eszmének meg a franciák.

Mondjuk ez az elegy másodszor is előállt és mi lett belőle? Ki ne mondja.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 20:20:38

@Bell & Sebastian: Spec nem rá gondoltam, de felőlem akár.
Ráchel?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 20:22:41

@Bell & Sebastian: Nem mondom ki, hogy ász.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 20:32:58

@biboldó: A leggyorsabb út, ami a pokolba visz. Előzékenyen előreengedem, grádicson mindig a férfi megy hátul. Maguknál aknamezőn is.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 20:42:50

@Bell & Sebastian: Attól függ, hogy milyen irányba megyünk a grádicson.
A kérdés inkább az, hogy ki rakta le az aknákat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 20:50:06

@biboldó:

Ha már eszembe jutott, leírom:

láttam magam előtt, ahogy ezt a dumát előadod Mózesnek. Szerintem nem jutnál el a végéig, előbb agyonütne. Indulatos ember volt, és nagyon erős:-)

Valóraváltógép 2014.01.31. 20:50:11

@Bell & Sebastian: Én tulajdonképpen csak egy szimpla dugásra gondoltam. :)
De azért ne becsülje le magát ennyire.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 20:57:20

@bbjnick: Akit te ismersz, az nem Mózes, hanem Béla a kricsmiből.
Tudod, aki nem olyan.

Valóraváltógép 2014.01.31. 21:10:41

@biboldó: Hagyjuk az ilyesmit a hanyatló nyugat ópiumának...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 21:22:31

@bbjnick: Mózestől sem, nemhogy a Béla. Te próbáltál riogatni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 21:23:43

@Valóraváltógép: Nem úgy tűnik, hogy a haldokló nyugat nyalna be a ...........

Valóraváltógép 2014.01.31. 21:27:42

@biboldó: Nem érdemes félni Mózestől. Meg van halva, olyankor nem bánt.

A nyugatot meg hagyjuk nyugodtan haldoklani. Van elég baja. Pl. a franc sem gondolta, hogy addig mondogatják a sok hülyének hogy éljenek egészségesen, hogy nem akarnak majd meghalni... aztán most meg belefulladnak a sok vén hülyébe.

Háború kell ide, meglátod. Vagy egy Mózes.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.31. 21:30:08

@biboldó:

Jobb félni Mózestől, mint megijedni Bélától!

Valóraváltógép 2014.01.31. 21:31:33

@bbjnick: Béla el van foglalva Ádámmal.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 21:31:41

@Valóraváltógép: Pedig a sok hülye vén kecske is megnyalja...

Ha már választási lehetőség, inkább a Mózes.

Valóraváltógép 2014.01.31. 21:33:07

@biboldó: Hívd vissza. Ha sikerül iderángatni, elintézem hogy Alfi leszopjon. ;)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 21:35:16

@Valóraváltógép: Akkor inkább maradjon ha lehet, te meg vigyázz a Mozartkugerrel:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 21:38:40

@Valóraváltógép: Valami gondod van?
Akarsz róla mesélni?
Vagy ellopták a te nickedet is, mint calabriáét?

Ehhh, nincs több kérdésem.

Valóraváltógép 2014.01.31. 21:50:15

@biboldó: Nem nagyon. De a bloghuzás eleve a lefelé nivellálás elég súlyos tünete nálam.

Gondolod kéne valakinek? Neked adjam?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.31. 22:06:27

@Valóraváltógép: De, nagyon. Viszont magánügyed, távol áll tőlem a vájkálás szándéka. Hülye dolog, de bloghuzás árulkodó tud lenni.
Nézd a jó oldalát, "háchol letov". Mondja a művelt francia Záhonynál.
Nem feladvány, szabad fordításban "minden a jóhoz vezet"

Alfőmérnök 2014.01.31. 22:17:11

@Valóraváltógép: Önmagában a bloghuzás nem ciki. A ciki, ha valaki olyan szarháziaknak drukkol, mint Loxon, gloire, vagy B&S.

Bell & Sebastian 2014.01.31. 23:08:01

@biboldó: Beugrató kérdés volt, lépcsőn _mindig_ a ffi megy elöl.

@Valóraváltógép: Maga álmodik engem, honnan tudjam, hogy mit akar?

@Alfőmérnök: Nekrológja kész az öreg harcosnak?

Valóraváltógép 2014.02.01. 12:41:36

@Bell & Sebastian: Már elment magától a kedvem. Rántson egyet rá. Vagy ne. Tökmindegy.

Bell & Sebastian 2014.02.01. 12:47:52

@Valóraváltógép: Ragadozóval mi dolga a báránynak?

Valóraváltógép 2014.02.01. 12:48:57

@Bell & Sebastian: Ne féljen már ennyire, most mondtam, hogy nem eszem meg. :)

Valóraváltógép 2014.02.01. 13:01:10

@Bell & Sebastian: Neked, drága szép árja virágom, az a szerencséd, hogy én most magamat rágcsálom. Az isten irgalmazzon mindannyiunknak, ha ez egyszer megváltozik...

Bell & Sebastian 2014.02.01. 13:05:20

@Valóraváltógép: Benyomott világos nappal? Kell a francnak egy míszes nőci.

Valóraváltógép 2014.02.01. 13:12:52

:)

Még hogy mésailianca....

Bell & Sebastian 2014.02.01. 13:29:55

@Valóraváltógép: No látja, vagy négy lépéssel maga előtt járok.

Bell & Sebastian 2014.02.01. 13:57:57

@Valóraváltógép: Ezt is fenyegetésként értelmezem, mert magából kinézem, hogy képtelen veszíteni.

Valóraváltógép 2014.02.01. 17:03:28

@Bell & Sebastian: Ne ijedezzen, csak nagyon ritkán szoktam fenyegetni bárkit is. :) Magát nem fogom. Nincs miért.

Bell & Sebastian 2014.02.01. 19:13:41

@Valóraváltógép: Nincsen közvetlen összefüggés, ha fenyegetnek, nem biztos, hogy be is rezelek.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.02.02. 16:30:32

en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Ghetto_Police

“A Zsidó Gettórendőrség (németül: Jüdische Ghetto-Polizei, Jüdischer Ordnungsdienst), szintén ismert, mint Zsidó Rendfenntartó Szolgálat, amit a zsidók “A Zsidó Rendőrség” néven emlegettek, kisegítő rendőri egységek voltak, melyeket a megszálló német nácik parancsára a helyi Zsidótanácsok (Judenrat) szerveztek a európai zsidógettókban.”

“A németek elsősorban a többi zsidó koncentrációs táborba deportálásának biztosítására használták őket.”

“Emanuel Ringelblum lengyel-zsidó történész és a Varsói Gettó levéltárosa a gettórendőrség kegyetlenségét úgy jellemezte, mint “időnként nagyobb volt, mint a németek, ukránok és a lettek kegyetlensége.”[4]

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.02.02. 16:33:29

A lengyel Ireneusz T. Lisiak “Hitler zsidó kollaboránsai” c. könyve a minap jelent meg, nagyrészt a történész szerző amiatti felháborodásának eredményeként, amit a lengyel zsidó körökben tömeges hasonló vádak váltottak ki, mint a mi vádaskodóinké, hogy a lengyelek például kirabolták az elhurcolt, vagy bújkáló zsidókat. És persze ezért az egész lengyel nemzet felelős, bűnös, ma is.
Részlet a könyv ismertetéséből:

“A zsidó gettórendőrség a kollaborációt a munkatáborokba való emberösszefogdosással kezdte. Ebből a zsidók kivásárolhatták magukat. Ludwik Hirschfeldprofesszor írta visszaemlékezéseiben: ‘Behívták az illetőt a zsidótanácshoz és követeltek tőle egy bizonyos összeget, mondjuk 200 złotyt havonta. Az alkudozás végén 20 złotyban maradtak. Akinek pedig nem volt ennyije, az ment a munkatáborba.’
A rendőrök is szedtek kenőpénzt. Ezek a – többek között a megsemmisítőtáborokba történő deportálási akciók során – összerabolt pénzek és értéktárgyak a túlélés esélyét adták a rendőröknek. Volt mivel megfizetniük a rejtegetésért a gettó felszámolása után. A háború és megszállás brutális törvénye volt, hogy a legnagyobb esélye a túlélésre a gazdag zsidóknak volt. A rendőrök gazdagsága azonban azoknak az áldozatoknak a tulajdonából származott, akiket ők rángattak ki lakásaikból és tereltek a munkatáborok, vagy megsemmisítőtáborok felé tartó transzportokba.

‘Soha és semmivel nem lehet igazolni a Zsidó Rendfenntartó Szolgálat szerepét, mely oly buzgó volt az emberek transzportba történő összefogdosásában és beszennyeződött a hátrahagyott javak elrablásával és ellopásával, gyalázatot hozott magára a transzportba kerülés elleni váltságdíj kikövetelésével’ – írta Stefan Ernest az események közelségében, még a német megszállás idején.”

bömböcz 2014.02.02. 16:59:59

Mert egyesek mindig ellenállnak a kitalált jónak...

Alfőmérnök 2014.02.02. 23:42:26

@Valóraváltógép: Bell a beszűkült tudatú ember prototípusa. Eufemisztikusan "csőlátásúnak" szokták nevezni, valójában ebből a típusból kerülnek ki azok, akik adott esetben csecsemőket is gyilkolnak.
Nincs ebben semmi rendkívüli, a társadalom néhány százalékát mindig ilyen ostoba alemberek teszik ki. Jobb helyeken megfelelő pszichiátriai kezelést kapnak.
A meglepő az, mikor az ilyen elmeroggyantakat magukat "konzervatívnak" tekintők befogadják, másokat meg egy kurvaanyázásért kiközösítenek.
Vagy lehet, hogy nem is meglepő, hanem pontosan jellemzi az un. "konzervatívok" álszentségét, képmutatását.

Bell & Sebastian 2014.02.03. 09:09:12

@Alfőmérnök: Ejha, csecsemőgyilkos kontra káromkodós? Nincs ebben némi eufemizmus? Kiválóan eligazodsz a világban, nem vitás.
süti beállítások módosítása