Mindörökké Moszkva?
2014. január 15. írta: TuRuL_2k2

Mindörökké Moszkva?

Orban_Viktor_Vlagyimir_Putyin_Paks_atomeromu.png

Nem vagyunk ellene a nukleáris energiának, sőt. Ahogy azt az A jövő visszahódítása című reakciós programunkban is írtuk 2007-ben, támogatjuk az atomenergia hosszútávú használatát: „Energiabiztonságunk kulcsa, hogy elfogadjuk: az ország ellátásához szükséges mennyiségű energiát költséghatékonyan egyelőre csak atomerőmű segítségével tudjuk előállítani. Ezen a területen ráadásul – szemben a fosszilis energiahordozókkal – mód van a nemzetközi kiszolgáltatottság keretek közé szorítására. Ezért támogatjuk az atomenergia további, hosszú távú használatát.″ Akkor sem kiáltottuk, hogy hey-hey, ho-ho, nuclear lobby has to go!, amikor a fukushimai balesetet követően Németország úgy döntött, fokozatosan leállítja atomerőműveit – szerintünk rosszul teszik, de ez az ő dolguk.

A kedden, a magyar nyilvánosság számára teljesen váratlanul aláírt moszkvai megállapodással szembeni kételyeink és ellenérzéseink tehát nem valami haragoszöld meggyőződésből fakadnak. Ha igazak a Népszabadság értesülései, és a Rothschild-csoporttól, a német Hengeler Mueller nemzetközi jogi tanácsadó cégen és egy meg nem nevezett iparbárón keresztül, a szintén német energiaügyi biztosig és Barrosóig igazi nagypályás játékosok egyengették az nagy üzlet útjait (illetve adták rá áldásukat), akkor azt sem lehet mondani, hogy előkészítetlen külpolitikai kalandor lépés lenne az egész.

Mégis: erős kétségeink vannak, hogy Magyarország feltétlenól jól jár-e ezzel a – sok részletében még nem ismert – megállapodással. Bár kifejezetten jó véleménnyel vagyunk az atomenergia megbízhatóságáról és a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével nyert energiához képest jóval kisebb helyi károsanyag-kibocsátásáról (Japánban is brutálisan megugrott a széndioxid-kibocsátás az atomerőművek átmenetei leállítása miatt), egy ilyen volumenű beruházásnál komoly megtérülési kockázatok jelentkeznek.

A jelenleg a kormányzat által 3000-3600 milliárd forintos jelenértéken kalkulált beruházás esetében nehéz előre megmondani, hogy mennyi lesz a végső számla és mikorra készül el a nagy mű – ahogy az a hasonló gigafejlesztések esetében világszerte, pláne Magyarországon lenni szokott, gondoljunk csak a szívünknek oly' kedves 4-es metróra vagy éppen a finn Olkiluto atomerőmű épülő harmadik blokkjára. Hogy 10-20 év múlva éppen milyenek lesznek az energiaárak, azt is nehéz pontosan megmondani, a kitűnő Guruló Hordó blog mindenesetre több posztjában részletesen levezette, hogy miért erősen kérdéses a magyar nukleáris bővítés gazdaságossága. Bármennyire szimpatizáljunk is egyébként az atomenergiával, a magyar költségvetést ekkora mértékben és ilyen időtávon megterhelő tételt ugyancsak meg kell fontolni.

És akkor ott van még egy másik, legalább ilyen fontos szempont: a magyar függetlenség, az energiaellátás biztonságának kérdése. Oroszország néhány éve már bizonyította, hogy nem riad vissza az energiahordozók szállításának leállításától, ha úgy van. Jó-e az nekünk, ha az oroszok felé a földgáz- és kőolajbeszerzés (valamint a Paksi Atomerőmű működő blokkjai) miatt már így is meglévő kitettségünket tovább növeljük?

Mert az, hogy a reaktorok építésén túl a fűtőanyag-szállítást és a szervizt is a Roszatomra bíznánk, aligha szolgálná energiaforrásaink diverzifikálását. Akkor sem, ha az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy atomerőművet nem épít minden második iparvállalat, az oroszokon kívül még néhány másik, amerikai, francia, japán, illetve dél-koreai szereplő jöhet szóba – illetve csak jöhetne, mivel Holoda Attila, korábbi energiaügyi helyettes államtitkár szerint a többi lehetséges szállító nem kínált az oroszhoz hasonló rugalmasságú finanszírozást a korlátozott pénzügyi lehetőségekkel bíró magyar állam számára. A meglévő paksi blokkok is kötnek minket technológiailag az oroszokhoz (addig mindenképpen, amíg üzemelnek), emiatt is érdemes kétszer meggondolni, hogy ha eleve ilyen szűk a mozgásterünk, jó ötlet-e további évtizedekre még jobban Moszkvához kötni magunkat e téren.

Ugyanis Lázár János állításával szemben nemhogy nem nő, hanem érdemben csökkenhet Magyarország energiafüggetlensége, ami ellentétes a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott iránnyal. Annyiban nem új a jelenség, hogy már a rezsicsökkentés is a függetlenség ellen hat, mivel jelentősen rontja az energiahatékonysági beruházások megtérülési mutatóit, az átlagfogyasztónak pedig azt üzeni, hogy használj csak annyi energiát, amennyi jól esik, nem lesz drága – a Gazprom meg köszöni szépen, és csak szállít, csak szállít vidáman.

Ami az ellenzéki kritikákat illeti, korábban viszonylag széles körű politikai konszenzus övezte a nukleáris energia használatát. 2009-ben, még miniszterelnökként Bajnai Gordon nemzeti ügynek nevezte Paks bővítését, akkor döntöttek a beruházást koordináló projekttársaság létrehozásáról is. 2009-ben még a kormányzó MSZP és az ellenzéki Fidesz is egyöntetűen támogatta a kapacitásbővítést, akárcsak a kis pártok. Ellenzékben már kevésbé elkötelezett támogatói a bővítésnek, 2011-ben a paksi szocialisták fel is háborodtak Mesterházy Attila ezzel kapcsolatos álláspontján. A 2010-ben bekerülő új politikai erők közül az LMP (és az abból kivált PM) kezdettől fogva ellenzi a hazai atomenergia-használatot, míg a Jobbik határozottan pártolja azt.

És hogy – ha tartalmi kételyeinket félre is tennénk, – mi a baj a megállapodás mikéntjével? Ismerkedjünk meg egy egészen autentikus kritikával 2008-ból, a szó Orbán Viktoré„(...) történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen”. Orbán azt bírálta kijelentésével, hogy a kormány egyelőre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal „a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó” energiakérdésben. (És ehhez képest egészen másodlagos, hogy milyen szórakoztató lesz, amikor az MSZP szembesül akkori álláspontjával, miszerint „sehol a világon, így Európában sem szokás ilyen tárgyalásokról az aláírás előtt információkat kiadni, mivel az idő előtti kiszivárgás rontotta volna a magyar kormány tárgyalási pozícióját.″)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr25758391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paks: az oroszok kijöttek a spájzból 2014.01.15. 13:55:26

Megállapodott Orbán és Putyin: pályáztatás nélkül a Roszatom épít két új erőművi blokkot Pakson. Bár jómagam nem vagyok eleve atomenergia-ellenes, ez - különösen a beruházás költségeiben mutatkozó nagyon komoly bizonytalanságok és a hosszú távú anyagi...

Trackback: Mindörökké Moszkva? 2014.01.15. 07:39:01

Jó-e az nekünk, ha az oroszok felé a földgáz- és kőolajbeszerzés (valamint a Paksi Atomerőmű működő blokkjai) miatt már így is meglévő kitettségünket tovább növeljük?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2014.01.15. 07:49:04

Fordult a kocka (Piszkos Fred).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.15. 07:49:34

A hódítók jönnek-mennek, de egyszer terítsen be minket a radioaktív szutyok, az marad.

vantaan 2014.01.15. 07:51:33

Most amikor Kádár után 1956 után , Orbán a második áruló magyar politikus aki behívta az oroszokat az országba egyéni érdekéből!
Orbán egy áruló!
Orbánt megvették az oroszok!

Alfőmérnök 2014.01.15. 08:14:25

@bbjnick: Legtöbb kérdésben egyet szoktam érteni a zöldekkel, de atom-ügyben nagyon túltolják a bicajt.

Robinzon Kurzor 2014.01.15. 08:30:17

Ja, hogy "erős kételyeitek" vannak.

Akkor semmi ok az aggodalomra, el fog az múlni hamar, még borogatni sem kell.

Lám, már el is kezdtétek a "bezzeg a Gyurcsány is" terelést ...

Robinzon Kurzor 2014.01.15. 08:33:26

@bbjnick: "A hódítók jönnek-mennek, de egyszer terítsen be minket a radioaktív szutyok, az marad."

Ha van földrajzi hely, ahol ennek a legkisebb a kockázata, akkor ez itt van.

A hagyományos erőművek CO2-t kibocsátása viszont folyamatosan jelentkezik: 50 év távlatában az teljes bizonyossággal kikészíti a világot, bármiféle természeti katasztrófa vagy emberi baromság nélkül is.

zsaruvér 2014.01.15. 08:46:29

A politikában semmi sincs ingyen! Kíváncsi vagyok valójában mit kapnak tőlünk az oroszok! De van egy olyan érzésem ennek az "üzletnek" az ellenértékét még az unokáink unokái is fizetni fogják!

WhyCantITouchIt? 2014.01.15. 09:00:44

Ha nekem mond valaki olyan forgatókönyvet, ahol saját forrásból, nem hitelből, nem hazát elárulva(?), nem szennyezve a környezetet sikerül megoldani az ország energia ellátását, akkor azt le****** itt helyben.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.15. 09:18:26

@WhyCantITouchIt?: Széles Gábor. :DDD

@poszt: Kösz a posztot. Nem is csak az atomerőműről szól ez, hanem a tömegdemokrácia problémáiról is. Adott egy kérdés, amihez igazából érteni kellene, de közben elvileg demokrácia van, tekintettel kell lenni a közvéleményre (de az meg nem ért hozzá). Illés Zoltán pár éve népszavaztatott volna a kérdésről. :) Azt is ki lehet keresni (kikeresték már), ahogy az amúgy szintén pikáns MSZP-idézetet is.

vantaan 2014.01.15. 09:33:29

Ez bizony NEMZET ÁRULÁS!

toportyánzsóti 2014.01.15. 09:45:54

Rendesen szembeszarta híveit a csuti,eddig sem volt könnyű a soruk,most viszont hazaárulók lettek vastagon!Persze enélkül is 5%-on állt a fityuszszekta mifelénk.

Urfang 2014.01.15. 09:47:34

Orbán egyszerűen megpuccsolta a saját hazáját, derékba törte a nemzet szuverenitását, és azok gyarmatává tette az országot, akik már kétszer is kioltották nemzeti szabadságunk bontakozó lángját, akiknek a 45 év bolsevista kommunizmust köszönhetjük, akik mindig Moszkvában írták meg nekünk a szerződéseket és mindig találtak hozzá egy hazaárulót aki kimegy behódolni és aláírja a dokumentumot ami kiszolgáltatja az egész nemzetet évtizedekre.

glinolid 2014.01.15. 09:52:22

@Robinzon Kurzor: A nemtek voltak eleg batrak es leszavaztak.

Pelso.. 2014.01.15. 09:52:23

Az még reménynek is édeskevés ma, hogy majd a németek tőlünk vásárolnak áramot, s így talán a nullszaldóba beférjünk. Lényeg most is a győzelem.

Steve the Great 2014.01.15. 09:58:54

Igazából még azt is vicces követni, hogyan változik meg a szolgasajtó ún. véleményformálóinak álláspontja a gazdáik álláspontjának megfelelően. Orbán 2008-as fent idézett véleménye mellé tegyünk ide néhány cikket a magyar hírlapból:
- www.magyarhirlap.hu/velemeny/kiszolgaltatva.html
- www.magyarhirlap.hu/velemeny/az_uj_nepszamlalas.html
- www.magyarhirlap.hu/velemeny/sarkosan_fogalmazva2008_03_26.html

Nyilván ugyanez fordított előjellel megvan a Népszava-Népszabadság vonalon is.

bz249 2014.01.15. 10:16:56

Hat azert 4000 milliard forint ertekben elkotelezodni 60 evre egy olyan ugy kapcsan, ami semmilyen szempontbol nem aktualis (a regi eromuvek 2025-ig elmennek, de cserebe nem tudjuk, hogy milyen osszeuropai energetikai struktruba kellene integralodni... meg ugy altalaban akar megujulo, akar nuklearis, akar fosszilis fronton jelentos technikai fejlesztesek varhatoak a kovetkezo evtizedben)... remelhetoleg nagyon kedvezo az a hitelkonstrukcio, ha ezt igy es most muszaj volt meglepni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.15. 10:24:12

@poszt: "erős kétségeink vannak, hogy Magyarország feltétlenól jól jár-e ezzel a – sok részletében még nem ismert – megállapodással."

Turulmadárnak erős kétségei vannak. :))
És afelől vannak kétségeid, hogy Simicska Lajos vajon jól jár-e vele?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 10:25:30

@Urfang:
Ne feledjuk, hogy az oroszok ugyan egy Birodalom gyarmatositoikent voltak itt, de ettol a Birodalomtol tobb zsozsot kaptunk, mint a mostani "demokrataktol", akik a szabadsagukkal tonkreteszik a magyar nep szakralis alapjait. Ha jo a kizsakmanyolasi dij, miert haboznank elfogadni?

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/01/szamok-nyelven.html

Helyes Írás 2014.01.15. 10:28:25

Nem találom a szövegben az érvet, hogy miért kellene az atomerőmű bővítés kapcsán az orosz energiafüggőség növekedése miatt aggódnunk. Az atomerőmű bővítésének két előnye van. Egyik a környezetkímélő üzemmód (persze kérdés a hulladék-elhelyezés és a leszerelés megítélése), a másik éppen az, hogy növeli a függetlenséget, mert az „üzemanyag” több előállítótól beszerezhető. Az orosz olaj és gázfüggőség önmagában nem igazán csökkenthető, mert nincs tengerpartunk, de ha lenne sem jelent nagyobb biztonságot a tengeri szállítás. Ezért az az érdekünk, hogy ne csak egy irányból (Ukrajnán keresztül) jöjjön hozzánk vezeték, s ezt sikerült elérnünk. Az orosz olaj és gázfüggőséget éppen az atomenerőmű-bővítéssel csökkentjük. Az építő és karbantartó kiválasztása nem függőségi kérdés, hanem üzleti. Üzleti szempontból pedig nagyon is érdekünk az orosz kapcsolat bővítése, mert jóindulatot (pl. MOL-kivásárlási és ehhez hasonló ügyekben) és más termékeink iránti piacnyitást eredményezhet. Mindezt úgy, hogy nem tulajdonosként lépnek be a magyar piacra, tehát cserébe nem piaci vagy ellátási szempontból nemzeti érdekkörbe tartozó cégek és ágazatok tulajdonosi-befolyási jogait kell átengednünk az oroszoknak. Tehát szerintem a kormány orosz irányba nagyon is átgondolt és okos stratégia alapján alakítja a kapcsolatokat.

Robinzon Kurzor 2014.01.15. 10:35:08

@glinolid: "A nemtek voltak eleg batrak es leszavaztak."

Ha magára az atomenergiára gondolsz, akkor inkább úgy kell fogalmazni, hogy a németek voltak elég hülyék és leszavazták.

Robinzon Kurzor 2014.01.15. 10:49:53

@Helyes Írás:

Az atomerőmű nem egy lego, hogy megveszed, aztán játszol vele.
Még egy sima mosógép esetén is ki vagy téve a gyártónak az alkatrész-ellátásban, egy atomerőmű ennél kicsit komolyabb függés.

És most ráadásul még tartozni is fogunk az oroszoknak, pont annyival, mint az einstandolt és azóta elköltött manyup-vagyon.

Hogy az urán sem olyan, mint az olaj, hogy megveszem a tőzsdén, az elhasznált fűtőelemek kezelése szintén egy függőségi pont.

A kérdés csak az, hogy kitől akarunk függni: az euroatlanti (nyugati keresztény) világtól vagy a kelettől.

Az előbbieknek tud(hat)unk olyat adni, amitől a függés esetleg (legalább részben) kölcsönös lesz, az oroszoknak aligha.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.15. 10:51:39

hey-hey, ho-ho, nuclear lobby has to go! - hát ez a vágó meg a kaffer virág teljesen idióta
miért nem inkább a zöldenergia teljes kidolgozásán dolgoznak a performansz helyett?

"Lázár: Egyre élvezetesebb az orosz-magyar érdekházasság"

hát azzal a kenőpénzzel ami kap, nem csodálom hogy egyre jobban élvezi. az ember nem élvezi, ha vesz egy kiló kenyeret a boltban , pénzt ad ki, árának megfelelő terméket kap érte, mit kell ezen élvezni? ja, hogyha több pénzt ad ki más pénzéből, és még meg is fizetik érte, az az igaz buli

vantaan 2014.01.15. 11:10:23

@Helyes Írás: Nézd a szlovák esetet!

"1, A mohi atomerőmű (szlovákul Jadrová elektráreň Mochovce), a valamikori Mohi település határában álló erőmű Nyitra és Léva között, Kálna mellett. Az első blokkot 1998-ban indították be, a másodikat fokozatosan 2000 folyamán, míg a másik kettő 1992 óta felfüggesztett építés alatt állt. 2008-tól a 3. 4. blokkon folytatják az építkezést, feltételezett átadásuk 2012-ben illetve 2013-ban volt várható. Évente egyszer a reaktorokat 3-4 hétre leállítják a fűtőanyag újratöltése és karbantartás miatt. Várható élettartamuk vége 2028-ban, illetve 2030-ban lesz.
Az erőmű bővítése körül széleskörű nemzetközi vita bontakozott ki. Az atomerőmű bővítése ellen egyébként Tatabánya városa is szót emelt.[2]
!!!A 2010 novemberében az erőműben keletkezett tűz eltitkolása ugyancsak nem szolgálta az erőmű biztonságos és átlátható működéséről festett szlovák ígéret teljesülésébe vetett hitet.!!!

2, Nézd a bolgár esetet!
" Zavar a bulgáriai atomerőműben
2013. 10. 28. 17:27|Utolsó módosítás: 2013. 10. 28. 18:29|Vállalatok » Energia
Le kellett választani az áramhálózatról a bulgáriai Kozludujban működő atomerőmű két blokkjának egyikét.

Meghibásodott a kozluduji atomerőmű egyik blokkja.

Az 1000 megawattos, 6-os számú egységet hétfő reggel fél nyolckor leválasztották a villamos energia hálózatról. A létesítmény másik, szintén 1000 megawattos, 5-ös blokkja 100 százalékos teljesítménnyel termel, írja a Novinite. A sérülés a leválasztott blokknak a nukleáris egységeken kívüli részében, a vízelvezető rendszerében történt. Az ezt követő mérések során nem mutatták ki, hogy megnőtt volna a sugárzás az atomerőműben.

Az atomerőműtársaság bejelentését a bolgár nukleáris hatóság megerősítette. Jelenleg munkacsoportok dolgoznak a sérülés elhárításán. A baleset mindössze két nappal azután történt, hogy befejezték a 35 napos, évenként karbantartást az egységben, és szombaton újból üzembe helyezték a blokkot.
Szerző: Világgazdaság Online"

No ennyit így hirtelenjében ,hogy mihez és mennyire értenek az oroszok.

Pelso.. 2014.01.15. 11:11:51

@Helyes Írás: Hogy csökken-e gáz s olaj függőség, az több további kérdést s költséges tennivalót vet fel, pl: háztartások és az ipari felhasználók átállnak villamos energiára? A jelenlegi gáz s olaj erőművekkel mi lesz...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.15. 11:13:54

most már az orosz medvének támasztva a hátunkat, tökön rúghatjuk a halódó nyugatot.
addig is minden szart eladunk majd az orosznak. nem véletlenül földben /is/ utazik a fidesz. kényelmes piac az orosz agrárpiac.
éljen putyin, éljen orbán!
remélem orbán előbb utóbb bevezeti az ellenzék putyini kezelésének módszereit is.

Pelso.. 2014.01.15. 11:14:47

@Robinzon Kurzor: Az elmúlt napokban a háttérben többször felmerült a hazai urán kérdése. Kíváncsi vagyok, akad-e szám bárhol leírva, netán egy fejben gondolatként, hogy a mecseki bányák újranyitása mibe kerül ( jelentős részét csak mélyműveléssel lehet..)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.15. 11:14:49

nézzünk orbántól, mégegy idézetet, 1992.10.28-ből:

"Önök is tudják, hogy Budapesten a forradalom évfordulójának napján történt skinheadek általi kopjafaállítás, amit MDF- csoport finanszírozott. (Zaj. - Közbeszólás a jobb oldalról: Hol? Mi közöd hozzá?)

Azt is tudják,+(Zaj.)+ azt is tudják, hogy a skinheadek a forradalom napján, tisztázatlan körülmények között, de nagygyûlést tarthattak az +56-osok székházában. Ezeket a tényeket önök mind tudhatják. Ezek nem titkos tények, nem most beszélünk errõl elõször, én magam is beszéltem errõl a Parlamentben két nappal ezelõtt. A belügyminiszter úrnak arra a kérdésére azonban kell néhány szót vesztegetnünk - megítélésem szerint -, hogy mit is várhatunk el mi a rendõrségtõl. Belügyminiszter Úr, kérem, mi a rendõrségtõl azt várjuk el, hogy egyenlõ mércével mérjen. Erõs legyen, határozott legyen és egyenlõ mércével mérjen. Úgy ítéljük meg, hogyha a garázdaság tényállása felmerül egy tüntetésen, mint történt +91 ön által történt eseményén, s ez megtörténik más esetben, akár szabálysértési alakzatban is - efelõl szerintem vita nem lehet -, akkor a rendõrség egyenlõ mércével mérve lépjen fel akkor is, ha 6-8 emberrõl van szó, mint ahogy tette 15-én, március 15-én, amikor 3-4 emberrõl volt szó."
www.parlament.hu/naplo34/238/2380010.html

Nyilvános gyűléseken többször kifütyülték Gönczöt. Ezek közül a legismertebb az 1992. október 23-ai füttykoncert a Kossuth téren, amikor a mikrofonhoz lépve nem tudta elkezdeni ünnepi beszédét és miután percekkel később sem csendesült a bekiabálás és füttyögés, végül le is tett róla.[2] Az akkori parlamenti ellenzék (MSZP, SZDSZ, Fidesz, Orbán Viktor külön is[3]) azt állította, a fütyülők bőrfejűek voltak és fasiszta jelszavakat kiabáltak, míg a kormánypárt tagjai (például Boross Péter belügyminiszter) azt vetették szemére Göncz Árpádnak – állítva: a fütyülők közt lévő bőrfejűek száma elenyésző volt[4] –, hogy a kritikát az elnök „kisszerű politikai csatározásokba való belebonyolódása miatt” kapta[5], például ellentétbe került 56-os szervezetekkel, akiket az ünnepségen nem engedtek szóhoz jutni, nem írta alá az igazságtételről szóló törvényt, és nehezményezték, hogy Göncz ellenállt Antall azon kérésének, hogy leváltsa a szerinte egyoldalúan baloldali irányt vett média elnökeit. A kifütyülésről szóló MTV-felvétel kapcsán a Magyar Televízió Bánó András vezette Egyenleg című műsora is belekeveredett a botrányba, mivel többen (például az akkor az MTV híradójánál dolgozó Császár Attila) azt állították: az ünnepségről készült felvételt manipulatív módon megvágták, hogy az a baloldal véleményét támassza alá
hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ncz_%C3%81rp%C3%A1d#Szem.C3.A9ly.C3.A9t_.C3.A9rt_t.C3.A1mad.C3.A1sok

vö.:
kkbk.blog.hu/2011/03/10/goncz_arpad_a_patkany

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.15. 11:19:47

@bbjnick:
ne fossál! nem fog robbanni. ha meg igen, hát igen. ránk úgyis a paradicsom vár, a kommunistaliberális alemberekre meg a pokol.
de gondolj bele, mikor a hanyatló nyugaton a dugvillát már csak a hímfeleségük ánuszába tolhatják bele ejrópai barátaink, mink még mindig elektromosan beretválkozunk.

Robinzon Kurzor 2014.01.15. 11:27:25

@Pelso..:

Ahhoz viszont kell valami előfeldolgozás is: ez nem olyan mint a szén, hogy a vájár berakja a csillébe, aztán csak bele kell önteni a kazánba ...

Szerintem amikor volt uránbányászat, akkor az ment a SZU-ba, ott csináltak belőle nukleáris fűtőanyagot (meg bombát).

Pelso.. 2014.01.15. 11:43:50

@Robinzon Kurzor: Igen, Pécsen csak "elődúsító" működött, dobjunk egy ajánlatot a felújítására, újraindítására?:)

Steve the Great 2014.01.15. 11:47:10

@Pelso..: A Közgép szerintem jutányos áron bevállalná.

petraeus 2014.01.15. 11:50:44

Ez a vita nagyon elmeleti, ki tudja mi van a szerzodesben de ha renyleg el is kezdik epiteni, most komolyan, pont egy orosz-magyar vegyes banda lesz kepes befejezni egy ilyen projectet...
Tok mindegy mit irtak ala ebbol ugyse lesz semmi...

harmadik utas 2014.01.15. 12:00:42

40-% os magyar rész. Ismertek nagy magyar építőipari céget?

Jenyei 2014.01.15. 12:02:43

A f@szé nem tudták megvárni, amíg Széles Gábor csodája befut. Onnantól kezdve minden sufniban áramot termelünk, semmi szükség nem lesz a zatomra.

2014.01.15. 12:02:49

a fülkeforradalom után a puccsot is végrehajtotta a kedves vezető. A fidesz 4 év alatt megnyert:
1 fülkeforr
1 puccs
3 rezsiharc
1 stadionforradalom
4-5 szabadságharc a nyugat ellen

továbbá kiosztott

néhány kokit
több ezer trafikmutyit
közgép megrendelést
földmutyit

jó az orosz atom lásd csernobil

Ló Elemér 2014.01.15. 12:03:33

Túlbonyolítjátok a dolgot. Az a lényeg, hogy a beruházásból 40%-ot magyar vállalkozások szerezhetnek meg egy nyilatkozat szerint, vagyis Orbán úgy 1500 milliárd forintot oszthat szét a neki kedves vállalkozások között, a névsort már ismerjük rég. Ráadásul most még az EU sem ugathat bele. Ez a szokásos 20-30%-os ellopási aránnyal számolva 300-400 milliárd forint a cimbiknek, mínusz a visszaosztás, ha van még ilyen egyáltalán a szoros összefonódás miatt. A többit leszarják, utánuk a vízözön...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 12:06:49

@Pelso..:
"Kíváncsi vagyok, akad-e szám bárhol leírva, netán egy fejben gondolatként, hogy a mecseki bányák újranyitása mibe kerül"

Mar nyitjak a mecseki uranbanyat.
www.wildhorse.hu/hu/mecseki-uran-projekt

GregDzsi 2014.01.15. 12:07:10

Értem én ezeket a politikai-szociológia-ökológiai szólamokat, de könyörgöm, tud valaki valami biztosabbat, mint az atom? Ahogy nézem, Turul is így látja. De ha nem a Roszatom, akkor ki? Ha más, akkor jobban tudnánk becsülni a költségeit? Kizárt. A technológiai kockázatokat? Ááááá. Kevésbé lennénk kiszolgáltatottak? Nem, csak másnak. Miért is lenne az jobb nekünk? Nehezebben lehetne további ellentételezést bevonni a dealbe (gázszállítási keret, egyéb kereskedelmi megállapodás), jó eséllyel sokkal gyengébb, vagy még egyáltalán nem létező referenciák lennének, rugalmatlanabb finanszírozás (már ha egyáltalán), és egy "csarnok" alá két eltérő technológia kerülne. Szóval nekem nagyon úgy tűnik, hogy technológiailag a kérdés egyszerű: vagy az oroszok, vagy semmi. Persze üzletileg bőven van és kell mit rugózni a feladaton, de a többi csak porhintés, okoskodás vagy lobbitevékenység. Energiafüggetlenség, persze ... vegyünk mondjuk kínától szenet, meg kanadából vízzel termelt áramot, csak mert a diverzifikáció olyan trendi szó.

Tiborpapa 2014.01.15. 12:08:20

Orbán Viktor segget csinált a szájából. Ezek után is van még, aki örömmel smárol vele? Gusztus dolga.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 12:08:26

gyermekeim az úrban, gondolkoggyunk. (aki ehhez hülye, az nyisson egy sört, oszt maradjon csendben.)
milyen alternatívákat látunk?:
- fosszilis energia. ez megint arról híres, hogy ingyér lehet bazi nagy erőműveket építeni, ráadásul azt az ingyent is kamatmentes hitelre kapjuk. (meg persze olajtó felett gázfelhőn lebeg az ország, ez köztudomású. vagy szénnel akartok fűteni, holott már a roppant környezet-érzékeny kína is rájött, hogy nem látja a napot, és majd megfullad?)
- megújuló energia: ez arányaiban még nagyobb beruházási igényű, a német ipar nem hajlandó kifizedni a drágább áramot, a lakosság meg (nem kevés joggal) prüszköl, hogy drága az áram.
-energiaimport. na, ez aztán az abszolút nem kiszolgáltatottság.

az unió baszik a keleti fertály energia-biztonságára (mint ahogy bármilyen stratégia kérdésben totálisan impotens és inkompetens), ergo nekünk kell megoldani a bulit.
pénz nélkül erőművet nem lehet építeni, ha csak valaki politikai okokból nem ad kölcsön.
itt tartunk, várom ez ellenvetéseket.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 12:09:34

@Tiborpapa: miért, aki eddig a seggét nyalta, annak nics semmi változás. vagy tévednék?

conmorientes 2014.01.15. 12:11:42

Nagy vonalaiban egyet tudok érteni a cikk mondandójával, bár az nem egy újdonság hogy népünk vezére és szabadcsapatai véletlenül mindig a néppel szemben fújó ventillátorba fossa el magát.

Az atomenergia valóban hasznos de a nagy biznic néhány energetikai aspektusa egyszerűen elvész pedig ezekre szükséges volna felhívni a figyelmet.

1) Az atomerőművek villamos energiát termelnek....
Amiből vizont Európában van dögivel, sőt gyakorlatilag túltermelési válság van kialakulóban. Nyugaton telerakták a földeket napelemcellák millióival és az ott olcsón megtermelt energiát szórják szét mindenfelé persze olcsóbban mint az itthon termelt energia. Jelenleg is a villamos energiaszükséglet nagyobb részét vásároljuk olcsón külföldről.

2) Ezzel együtt a felhasznált villamos energiaszükséglet a tudatos fogyasztás, az egyre gazdaságosabb eszközök és a tradicionálisan nagy energiaigényű ipar megszűnése okán legfeljebb stagnál de inkább csökken, így a piacon kapható többlet olcsóbb mint eddig bármikor.

3) A villamos energia jelenlegi formájában nem tárolható, ráadásul az atomerőművek leállítása sem olyan mint amikor elfordítjuk a gyújtáskulcsot.

Fentiek alapján prímán fogunk egy irtózatosan nagy adóságteherrel valószínűleg a piacon elérhető ár többszöröséért áramot termelni dögivel, de legalább elmondhatjuk hogy függetlenek vagyunk.... a rendszerszintű értelmes gondolkodástól legalább is biztosan.

Igaz néhány százmilliárd be lesz pottyantva a közösbe és annak jelentős része a szokás szerint eltulajdonításra kerül, amit mindannyian még az unokáink is fizetni fognak hiteltörlesztésben és havi szinten drága elektromos ellátásban.

Tehát a szerződés létrehozása nagy forradalmi tett volt, ismételt értelmetlen tarhálással egybekötött eladósodás és a nagy orosz/szovjet medve ülepének fényesre nyalása.

JohnnyLillibrogida 2014.01.15. 12:13:21

Úgy tudom Paks egyes reaktorait elöregedés miatt a közeli évtizedekben végleg ki kell vonni a termelésből.

Szükségszerűnek tűnik akár már most is lépni.

Legalább Európában egyeztettek. Itthon egy nemzeti konzultációt sem ért meg az évszazad üzlete és évtizedes giga hitel Putyin Oroszországától. A történelmi példák alapján valahogy az oroszokról a guruló dollárok jutnak eszembe.

lavór 2014.01.15. 12:18:11

Jaj már! Lásd csak az új metrószerelvényeket, remek minőség... Több baj van velük újonnan, mint a 20 éves orosz szerelvényekkel. (Szándékos túlzás, csak szemléltetéscéljából.) Pakson orosz atomerőmű épült évtizedekkel ezelőtt, bizonyította megbízhatóságát, tartósságát. Mi ezzel a gond?

joszip 2014.01.15. 12:19:10

Inkább Erdélyt kellett volna megvenni. Ennyiért már oda is adták volna.

Tiborpapa 2014.01.15. 12:19:44

@milliliteratura: "miért, aki eddig a seggét nyalta, annak nics semmi változás. vagy tévednék? "
Nem tévedsz, de aki csak félre van vezetve szembesülhetne már az ízekkel.

vantaan 2014.01.15. 12:25:59

@lavór: lásd a Mohi és a bolgár erőművet! Mindegyik fiatalabb mint a paksi s nézd meg mennyire "biztonságosak"!
Szerintem nem a nemzet érdeke ez a megállapodás! Ez csak a mindent lenyúlók érdeke. Ráadásul felhatalmazás nélkül köttetett!!!
Ez bizony hazaárulás!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 12:27:31

@Doomhammer: Mondd beteg vagy? Éljen Kádár János és az utódja. Igaz?

conmorientes 2014.01.15. 12:28:48

@milliliteratura:

Az ellenvetésnek számit hogy láthatóan semmit sem értesz a kérdéshez, és ehhez képest nyomatod az értelmetlenségeket ?

Az energia ha nem tudnád ugyanolyan áruféleség mint a kenyér vagy a répa.
Adják és veszik, stratégiákat építenek rá.
Az Únió megalkotta a saját energetikai stratégiáját amiben Magyarország is szerepel. A villamos energia ellátás ebben az országban figyelemmel arra hogy abból a szomszédos országoktól piaci alapon vételezhető, jelen állapotában semmi baj sincs, nem kellett volna hozzányúlni, csak élvezni azt a helyzetet hogy mások nagyberuházásokat hoznak létre amivel a kényszerűen megtermelt villamos energiájukat értékesíteniük kell. Jó pozíciójú piaci vevőkből rossz pozíciójú kofákká leszünk.
Meg fogsz döbbenni de éppen ezért van az hogy a nagy beruházásigényű hazai fosszilis erőművek egy része már vagy leállt, vagy a közeljövőben fog leállni.
Mert miből van teljes függésben ez az ország ? Nem villamos energából hanem gázból amivel ha jól gondolom te is fűtesz, és még véletlenül sem elektromos árammal.
Persze lehet azt mondani hogy majd az olcsó elektromos árammal kifűtjük az országot, csak ahhoz ez a beruházás kevés, és a te arcodra is kíváncsi leszek amikor bejelentik hogy gáz nincs, és tessék a pénztárhoz fáradni olajradiátorért meg hősugárzóért.....
Márpedig ez jottányit sem fog változni sokezermilliárdért megépítendő új atomerőműblokkokkal sem.
Ehhez pedig még a politikának sincs semmi köze csak és kizárólag a józan észnek.

lavór 2014.01.15. 12:30:15

@vantaan:
A terveket nem láttam; bár atomenergetikai szakember sem vagyok, így akár láthattam is volna. Simán lenyúlják az uniós pénzeket is, az nem hazaárulás? Nos mi is a nemzet érdeke pontosan?

2014.01.15. 12:34:14

hadd idézem nagy vezetőnket:

"Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt mostmár mindenki veszedelmesnek látni"

@JohnnyLillibrogida:

nekem eszembe jut csernobil is és az hogy napokig basztak szólni
www.youtube.com/watch?v=AohOLOlcNgg

conmorientes 2014.01.15. 12:34:30

@JohnnyLillibrogida:

Olvass mert rosszul tudod. Az 1. blokk éppen mostanában kapta meg a további 20 évre szóló meghosszabbított működési engedélyét, és a többi három is borítékolhatóan meg fogja kapni ugyanezt.

http://www.haea.gov.hu/web/v2/portal.nsf/att_files/kozmh/$File/20120924_OAH_kozertheto_osszefoglalo.pdf?OpenElement

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 12:35:39

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
1978 ota folyamatosan csak hanyatlunk es neked van keped Kadart szidni?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/01/az-en-igazsagom.html

Olyan gyarmatositot akarunk, aki ad is, nem csak elvesz!

deruyter 2014.01.15. 12:36:21

Hangsúlyozom, nem vagyok hozzáértő, de néhány dolog nagyon b*a a csőrömet.
Először is egyes kommentelők (más blogokon) olyanokat írnak, hogy csernobillal, meg fukisimával nem kell foglalkozni, mert azokat emberi hibák okozták. Ez milyen hülyeség már. A mi új erőművünkben nem lesznek emberek??? Megjegyzem, hogy a paksi baleset is az volt. Vagy például: "Helyes írás" írja, hogy : "Az építő és karbantartó kiválasztása nem függőségi kérdés, hanem üzleti." Ezek szerint ami kicsit olcsóbb, az már tökmindegy hogy tartalmában mi. Hülye ez?? Bizony, hogy függőségi kérdés. És persze üzleti is, de a kettő nem üti ki egymást. Tessék szépen emlékezni az olajválságra. És egyébként aki nem hülye az tudja, hogy a függőségi kérdés egyben üzleti is. Ha valakitől függsz, lehet akármennyi szép papírod aláírva és ráírva, hogy "szerződés" az akkor is ki tud baszni veled. Nem mondom, hopgy az oroszok nagy általánosságban nem teljesítik a gáz és áramszállítást, de az biztos,. hogy rendszeresen zsarolnak vele. A mi esetünkben konkrét példákat nem ismerek, de egy szemernyi illúzióm sincs, hogy ha az érdekük úgy kívánja megteszik. Mint, ahogy rendszeresen bezsarolják a környező utódállamokat. A költségekről meg annyit, hogy az utóbbi időben szinte csak olyan példákat lehet hallani, hogy a költségek menet közben hogy-hogy-nem elszaladtak. pl. a finnek erőművénél, vagy a szocsi olimpiánál. És az ilyen projekteknél nem lehet menet közben kiszállni, vagy csak nagy buktával. Az energiafüggetlensé tekintetében az utóbbi években szinte nagyítóval kell keresni a pozitív döntéseket, egyedül a szlovákok felé épülő vezetékek tartoznak talán ide. Ebben a bagázsban fel sem merül, hogy a függetlenséget úgy is lehet biztosítani, ha csökkentem a fogyasztást. 2010 óta gyakorlatilag minden energiatakarékossági programot leállítottak. Elszomorító, hogy az ellenzék is nagyrészt kussol. Ha jól figyeltem érdemben csak az Együtt-PM és az LMP kritizálta.
A fent leírtak ellenére sem tartom kizártnak, hogy ez lehet egy értelmes döntés. Ugyanakkor végtelenül felháborítónak tartom, hogy a nyilvánosság teljes kizrárásával történik az egész. Nyilván elképzelhető olyan érv, ami indokolhatja a titkosságot (pl. jobb, ha nem tudja a nagyvilág, ha a hazi elemzések szerint rá vagyunk utalva valamire, mert ez felverheti az árat), de a minimum lenne, hogy felálljon egy olyan bizottság kormánypártiakból ellenzékiekből és parlamenten kívüli szakmabeliekből, akik megrágják az ügyet. Ilyen nincs, de én legalábbis nem hallottam róla. És, hogy miért nem ér rá ez k*ra, azt meg végképp nem vágom.

nyomasek 2014.01.15. 12:37:14

@vantaan: Hogy mihez értenek az oroszok?
Emlékszel még a paksi fűtőelem-balesetre? A mai napig szedegetik a cuccot ami kipotyogott. Tudod kik csinálták? A francia csodatudósaid. A franciák csináljanak inkább sajtot, az jobban megy nekik, ez kicsivel több odafigyelést igényel. Szóval ha választani kell, akkor inkább az oroszok csináljanak erőművet.

Tegnap hallgattam Bolgár úr műsorát, ott épp egy komoly ember bizonygatta, hogy nem kell az atom, mert Dél-Franciaországban már építik a fúziós erőművet, nekünk is azt kéne. És annak nem lesz radioaktív szennyezése, csak némi elekroszmog, de azt nagyon egyszerű árnyékolni. Na kb. ennyit tud a technológiáról a sok észlény.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 12:37:44

@Doomhammer: Miért? Szerinted 78-ban ki volt hatalmon Magyarországon?

DezInf 2014.01.15. 12:41:14

Az idegenszívű nemzetellenes moszkovityák egy kisebb kuktafazékért eladták az országot.
Biztosan szükségük van rá a pályinkafőzéshez.

Mennyivel okosabbak voltak a szlávok, ők egy egész lovat kaptak érte:))

Helyes Írás 2014.01.15. 12:42:32

@Robinzon Kurzor:
A fűtőelemek esetében nincs függés, mert beszerezni sok helyről lehet, a használt elemek elhelyezésére pedig már épül a hazai földalatti tározó.
Az atomerőművek ellenőrzésére nagyon komoly nemzetközi hálózat épült ki, nagyon komoly nemzetközi előírások érvényesülnek, s ezeket az oroszok is betartják. (Nem Csernobil előtt vagyunk.)

dukeekud 2014.01.15. 12:48:40

Hat ebbol a 3000 ezer milliardbol inkabb, nap, szel, geotermikus eromuveket kellett volna epiteni. Olcsobb az uzemeltetese, kockazat mentes, es teljesen megszunne a fuggosegunk.

bz249 2014.01.15. 12:49:41

@Helyes Írás: "A fűtőelemek esetében nincs függés, mert beszerezni sok helyről lehet"

Minden olyan helyrol, amelyik az adott geometriaba beillesztheto futoelemeket gyart... (per pillanat fogalmam sincs mennyire szabvanyosak az eromuvi uzemanyagrudak)

Gyűrött Papír 2014.01.15. 12:50:30

És mi van Széles találmányával, ami évtizedekre biztosítja a hatalmon maradást? Vagy ez lenne az?
Kirepült a madárka Moszkvába? :)

Robinzon Kurzor 2014.01.15. 12:51:37

@Helyes Írás: "A fűtőelemek esetében nincs függés, mert beszerezni sok helyről lehet"

Esetleg a gyártó csak az általa kijelölt forrásból származó fűtőelem mellett garantálja, hogy az erőmű biztonságosan üzemel.

deruyter 2014.01.15. 12:51:57

@deruyter: Bocsika, a finnek törölve, az francia buli volt.

Trackers 2014.01.15. 12:54:01

@vantaan:
Mint ahogyan olvashattad 2009-ben az MSZP is hasonló szerződést kötött az oroszokkal GYurcsány vezetésével.

Őket miért hagytad ki a hazaáruló listáról ?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.15. 12:55:16

@Robinzon Kurzor: Fűtőelemet konkrét reaktorba gyártanak, megrendelésre. Nem csak úgy legyártanak két vagonnal, és eláll az hátul, max leírják selejtbe...

Helyes Írás 2014.01.15. 12:58:42

@vantaan:

Az atomerőművek biztonsága egy másik kérdés, nem az orosz függőség kérdése.

A hibák kezelésével és minősítésével nemzetközi ellenőrző intézmény foglalkozik. Ebben lehet bízni vagy kétkedni, de a kiindulópontot jelentő írás nem ezzel foglalkozik. Az atomerőművet v. alternatív energiát problémát máshogy kell megvitatni. Magyarország energiában szegény terület, jobb ha nagyon óvatosak vagyunk, mert a hosszú távon is biztonságos energiaellátás megoldása fennmaradási kérdés.

konrada 2014.01.15. 13:01:16

@dukeekud:
...s az lenne kb tized akkora kapacitású...

nyomasek 2014.01.15. 13:01:31

@dukeekud: Azt a kérdést egy valódi energetikai szakemberrel kéne egyeztetned, olyannal aki nem zöld szemüvegen keresztül nézi a világot.
Kishazánkban sem a nap-, sem a szélerőmű nem tartozik a valaha is megtérülő beruházások közé. Még a nálunk sokkal jobb adottságokkal rendelkező országokban is kétséges hogy visszahozzák valaha is az árukat.
Természetesen vannak nagyon biztató fejlesztések pl. a tórium körül is, de ezekből ugyan úgy mint a fúziósból sem várható ipari technológia 20-30 éven belül.

Helyes Írás 2014.01.15. 13:03:12

@Pelso..:

Az olaj előbb, a gáz valamivel később, de már belátható idő múlva elfogy, pontosabban úgy megdrágul, hogy a most még drágább villamosenergia válik olcsóbbá és ehhez igazodik majd a technológiai fejlődés. Az energia biztosításáról nem néhány évvel, hanem évtizedekkel előre kell dönteni, s természetes, hogy nem látható előre a technikai fejlődés iránya.

Helyes Írás 2014.01.15. 13:05:23

@Robinzon Kurzor:

Ugyan már, mi vagy te, atomerőmű mérnök? Ne fantáziálj, hanem érvelj az álláspontod mellett.

vantaan 2014.01.15. 13:05:27

@Trackers: Tehát Orbán ugyanolyan hazaáruló mint Gyurcsány szerinted! ...lehet, hogy Te Gyurcsány fan vagy???,

GabikA 2014.01.15. 13:07:19

@vantaan: paks1-nek is volt 2013-ban 2 v. 3 nem tervezett leallasa (meghibasodas)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.15. 13:08:02

Kertész leszek…

Kertész leszek, fát nevelek,
S midőn jőnek fagyos telek,
Fák feléből rakok tüzet,
Többiből lesz spirálfüzet.

Fűzfavesszős füzetspirál!
E találmány úgy inspirál,
Váltok s válok bizniszmenné
(S nejem így lesz bizniszmen-né).

Elhízik a malacpersely,
Fényes szelek fújnak rám, sej!
Lesz sok fűzfaspirál gyáram,
S erőművem – kell az áram!

Víz-erőműm lesz, meg atom-,
Összes erdőt kivágatom,
S profitomból „Fát a rétre!”
Alapítványt hozok létre…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/06/kertesz-leszek.html

GabikA 2014.01.15. 13:08:13

@nyomasek: francia volt a fovallalkozo, de a gyakorlatban nemetek cisnaltak (olvasd el a vizsgalati jelentest az incidensrol)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 13:11:19

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Eppen ez az. 1978-ban Kadar volt hatalmon es az oroszok gyarmatositottak minket. Megis akkor eltunk a legjobban es azota a Nyugat "demokraciaja" es "szabadsaga" folyamatosan rombolja a magyar letalapokat.

Igenis ki kell mondani, hogy az oroszok jo gyarmatositok voltak!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2014.01.15. 13:12:28

Mijaz srácok, a KISZ titkár idolotoknak hiányzott a ruszki segg hogy futott belebújni? Ti meg véditek a védhetetlent, ejnye, de nehezen keresitek a napi betevőre valót...

vantaan 2014.01.15. 13:12:35

@Helyes Írás: Az atomerőművek biztonságának kérdése nem másik kérdés!!!! A közvetlen környezetünkben 3 atomerőművel vannak, voltak biztonsági problémák és mind orosz gyártmány!!! Csernobil, Mohi és a bolgár erőmű!!!!
A paksi probléma nem francia rendszer probléma volt addig mind a mohi-i mind a csernobili az az orosz rendszer probléma volt.
S akkor amikor villamosenergia többlet van Európában, akkor amikor a technológiai-hatékonysági fejlődés felgyorsult akkor 30-évre elkötelezni magunkat az igenis nemzet ellenes tett! A magyar nemzet érdekei és jövője elleni merénylet!

vantaan 2014.01.15. 13:16:10

@GabikA: Igaz de tudomásom szerint "csak" a jelentési kötelezettség határát érte el de az előzőek 4-5x nagyobb balesetek voltak.

kamerasmobil 2014.01.15. 13:18:04

@Helyes Írás: Nem tudom szoltak-e de volt ez a palagaz forradalom nevu kis esemeny az utobbi evekben. Egyelore az uj technologiakkal olyan szaz evre elore megoldott az olcso szenhidrogenek kitermelese. Az USA pl. onellato lesz sot akar exportalni is kezdhet ha megoldjak a foldgaz olcso cseppfolyositasat.

nyomasek 2014.01.15. 13:18:24

@GabikA: Köszi, így még szebb a történet :(

Peterpapo 2014.01.15. 13:18:52

Számomra ennek az egésznek az a lényege, hogy Viktor álláspontja az évek folyamán ismét a szöges ellentéte lett az eredetivel szemben. Ergo: hazudik, mint a vízfolyás. Pofázik valamit ez a szarjankó, majd az ellenkezőjét csinálja.

kamerasmobil 2014.01.15. 13:19:13

Az oroszoknak foleg az atomtengeralattjaroik reaktorai szoktak mindenfele jopofa katasztrofakat okozni...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 13:21:32

@conmorientes: drága barátom, hol nyomattam én bármit is? pontosan a közös gondolkodásra hívtam fel a figyelmet. ahelyett, hogy beszopjuk a politikusok által nyomatott dumát, érdemesebb lenne a tények mentén elindulni. ennyit a felütésedről.

mivel most mindenki arról picsog (beleértve az itt fellelhető posztot is), hogy kinek a szolgái leszünk, meg energiafüggetlenség, ezért e két elemet adottnak véve gondoltam végig a lehetőségeket.
ha azt mondom, hogy hülyeséget beszélnek a politikusok, meg miattuk az emberek, és nem kell energiafüggetlenség, akkor más a helyzet, akár vehetünk is külföldről. ugyanakkor mint hozzáértő, bizonyosan tudod, hogy erőművet egy nap alatt építeni nem lehet, tehát ha gyökeresen változik bármi okokból a mostani helyzet, akkor az importra való beállás kockázatokat hordoz magában. (és csak remélhetjük, hogy e változásokat időben észleljük, és tudunk majd cselekedni.) ((meg azt gondolom te se szeretnéd, hogy 100%-ban importáljunk, ha a fossziliseket sorra zárjuk, és paks is kidől, nem kéne azért valami biztonsági tartalék?))
pontosan a keleti zóna gázellátására, meg a nabuccóra céloztam, amikor az unió stratégiai balfaszságáról tettem hitet. mert itt bizony európai-szintű érdekérvényesítésre és cselekvésre van szükség. (amennyiben a nabucco túl drága, érdemes lenne alternatívát keresni. én nem tudok ilyenről.)

a hozzászólásodat köszönöm, mert íme akkor az alternatíva: olcsón tudunk megbízható forrásból venni.
várom a többi opciót.

Egyallampolgar 2014.01.15. 13:23:45

@Robinzon Kurzor:
CO2 kibocsájtás bizony sokba fog kerülni. De a nukleáris szemét kerülgetése még többe(Bátaapáti működése 10 000 év index.hu/tudomany/2012/12/14/68_milliardos_temeto_az_atomhulladeknak/)

Ha nem sikerül kikerülni a hulladék útjából mert pl. egy geológiai törésvonalon van mint Paks akkor az még nagyobb baj.

A megoldás természetesen a megújulú energiák és a kevesebb energia fogyasztása. De hazánk esetében a geotermikus erőműveknek is jó adottságai vannak, ha már vízlépcsőzni értelmetlen, és apály-dagály sincs a Balcsin :)

Crystah Mastah (törölt) 2014.01.15. 13:28:55

@Jenyei:
"A f@szé nem tudták megvárni, amíg Széles Gábor csodája befut. Onnantól kezdve minden sufniban áramot termelünk, semmi szükség nem lesz a zatomra."

Nekem is ez jutott eszembe. A kalitkából kirepült madárka smafu? :]

@deruyter:
Ilyen bizottság nincs és nem is lesz. Nálunk a lényegi kérdés, hogy ki mennyit tud lopni és talán apró pontként a sarokban épül egy erőmű.

Az energiatakarékosság kapcsán egyetértünk; de szakmailag kár belemenni, ezer sebből vérzik a téma, sajnos.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 13:31:33

@Doomhammer: S mégis hogyan gondolod? Azt hiszed, ha az oroszok fektetnek be a gazdaságba azok nem viszik ki a hasznot? (azok is üzletemberek)
Mutogathatsz itt bármerre, az igazság, az igazság marad. Az országnak sem nyersanyaga, sem pénze, csak olcsó, képzetlen (s Orbánék a mostani oktatási törvénnyel tettek is róla, hogy így is maradjon) munkaereje van.
Ebből kiútat csakis hosszú távon a képzettség révén elérhető szellemi tudás adott volna.

Crystah Mastah (törölt) 2014.01.15. 13:31:35

@GabikA:
"paks1-nek is volt 2013-ban 2 v. 3 nem tervezett leallasa (meghibasodas)"

Legyél kedves hozzátenni, hogy egy átlagos (random választott) atomerőműben hány nem tervezett leállás szokott lenni. Te választhatsz, forrásmegjelölést viszont ne felejts el. Köszi!

Úgy már kevésbé fog hangulatkeltésnek tűnni...

Szociknak vége 2014.01.15. 13:33:54

Na unom ezt a hülye mellébeszélést.

Az mszp-t és csatolmányait végképp el kell törölni.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 13:34:34

@vantaan: a probléma ott van, hogy kb minden állam szopott már az atommal, akiktől lehetne venni, az amcsiknak ott van three mile, a briteknek skóciában volt gebasz, a franciák finnországban mutatták be a profi projektmunkát, a japóknak fukushima. a koreaiaktól nem rémlik hirtelen semmi. a csernobilozásod meg gyerekes, mert az nem standard szitu volt, hanem kiprovokálták a balesetet.
lehet azzal jönni, hogy nem akarsz atomenergiát, de csak az oroszokat kipécézni necces.

♔batyu♔ 2014.01.15. 13:36:16

Itt nem az a szempont, hogy jól jár e vagy sem, hanem az, hogy rákényszerül e vagy sem.

Nyilván rákényszerül.

Orbánozni pedig nem érdemes, egy atomerőmű elég nyilvánvalóan sok pénzbe kerül, akkor is, ha a franciák építik, szinte egyetlen szempont, ki mekkora hányadot finanszíroz és mennyi belső erőforrást használ.

Az oroszoknak érdekük volt egy jó ajánlat.

vantaan 2014.01.15. 13:37:13

@milliliteratura:

"Az atomlobbi és más gazdasági körök pedig állami pénzből 1000-1500 milliárdért akarják meghosszabbítani a paksi atomerőmű élettartamát, annál is inkább, mert az ilyen adófizetői pénzből finanszírozott állami nagy beruházásból jó sokat lehet lopni. "
S talán az egész lényege ez amit még Illés Zoltán mondott 2008-ban!

...csak mohóbbak lettek a fiúk ...már 3000 milliárdról van szó!

S 3000 milliárdból bizony "jó sokat lehet LOPNI!"

A nemzet meg úgyis le van szarva ...mert mindenki annyit is ér amennyije van neki!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 13:39:20

@Brúsz Pringstein: Nos én is majdnem így látom. Az MSZMP csatolmányait (MSZP, Fidesz) végképp le kell törölni a térképről.

Szociknak vége 2014.01.15. 13:41:43

@vantaan: 30 év alatt....azalatt még minden színü kormány lesz, tehát mindenki fog lopni, nem kell izgulni.

paaj 2014.01.15. 13:42:15

@Helyes Írás: Nem akarlak elkeseríteni de nem lehet akárhonnan beszerezni fűtőelemet. Azt reaktortípusokra gyártják mindig olyanra, hogy adott reaktor a legoptimálisabban működjön velük. Emlékeim szerint pl. Paksra csak orosz forrásból lehet fűtőelemet beszerezni.
A kiégett elemek tárolására pedig NEM végleges hanem átmeneti tároló épül kis hazánkban, a végleges tárolásuk szintén orosz területen lesz. Vagyis itt is az oroszokra vagyunk utalva.

2014.01.15. 13:43:41

@Belpo: aztán kik basztak napokig szólni?

BSz 2014.01.15. 13:46:02

@Alfőmérnök:
Sajnos van egy két jó pontjuk a sötétzöldeknek:
1) az áram árába nincs benne a megépítés / leszerelés költsége
1b) nincs benne egy esetleges katasztrófa költsége (Japán gazdaságot elég megfektette, pedig kicsit nagyobbak)
2) mi a fitty fenét csinálsz az 1000 évig sugárzó szarral (20 évig visszaveszik az oroszok, vagy nem, mert egy új EU-s szabályozás bármikor befigyelhet)?!
2b) mennyibe is fog kerülni az üzemanyag 20 év múlva, és annak utókezelése?
3) mi egy kurva vörösiszap tárolót sem tudunk megépíteni úgy, hogy egyben maradjon, az is itt lesz 1000 évig egyébként.
4) Mo-n hogyan tudnál egy 2080-ig tartó beruházás megtérüléséről beszélni (2053-ig fizetjük a törlesztőt), mikor a legtöbb politikus 4 években gondolkozik (bizony a Fidesz is)?!
4b) Valaki előre látja 50 évre az energiahordozók árának alakulását?!

Ezekre aki tud válaszolni, annak csak gratulálni tudok.

Bogar 2014.01.15. 13:47:17

Sajnos a blog teljesen tájékozatlan, vagy szándékosan ferdít!
1. Az energia függetlenségünk igenis növekszik, hisz nukleáris fűtőanyagot akár több évre is be lehet tartalékolni!
2. Nukleáris fűtőanyagot más is tud szállítani Paksnak!
Így Dél-Ukranai és a Cseh atomerőműnek a Westinghouse is szállított üzemanyagot!
3. Más kérdés, hogy az orosz üzemanyag a hírek szerint olcsóbb.
4. Vajon mi a célja az energia függetlenségnek? - Hogy olcsóbb legyen a beszállítás! - Hát az orosz eleve olcsóbb!
5. A kis aktivitású radioaktiv hulladék probléma megoldott!
6. Nagy aktivitású azaz kiégett üzemanyag orosz visszavétele nem igazán függés! Itt nincs szükség gyors cselekvésre. A kiégett üzemanyag 10-20-30 akár 50-100 évig is itt maradhat! Nem olcsó az sem, de nem sürgős, ami függést eredményezne!
Más kérdés, hogy a tárolás is és a visszaszállítás is pénzbe kerül!
De legdrágább a kiégett fütőanyag esetleges hazai VÉGLEGES Tárolása

2014.01.15. 13:47:39

@vantaan: ...meg amerikában is meg japánban is orosz probléma volt? Inkább írd le még egyszer, hogy ez hazaárulás!

vantaan 2014.01.15. 13:47:58

@Brúsz Pringstein: Mindenki csak aki először nyúl a teli pénztárba annak több jut! S miért volt olyan sürgős ez a választások előtt 75-80 nappal?
itt kérem LOPNI fognak! ...s nem kicsit, hanem nagyot!!!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 13:48:31

@vantaan: van egy rossz hírem, az erőmű nélkül is folytatódik a lopás, legfeljebb nem egy nagy keretszerződésben lesz lepapírozva, hanem sok kicsiben.

egyébként nem hiszem, hogy különösebben a mohóság az oka a dupla árnak (ráadásul ez a 3000 milliárd egyáltalán nem biztos). nem mindegy hogy egy meglévő rendszert kell felújítani/élettartamot növelni, vagy zöldmezősen építeni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 13:48:52

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
"Azt hiszed, ha az oroszok fektetnek be a gazdaságba azok nem viszik ki a hasznot?"

Tenykerdes, hogy amikor az oroszok voltak itt, akkor letgyarapodas volt, amiota viszont betette a labat a nyugati toke, azota letpusztulas van. Az oroszok is kiviszik a hasznot, de ok tudjak, hogy a birkat etetni is kell, hogy nyirni lehessen!

őrkutya2 2014.01.15. 13:51:24

Emberek, a hatásvizsgálatot és a döntés-előkészítő tanulmányt (műszaki-gazdasági-pénzügyi-környezeti) senki nem hiányolja??? Amit ki kéne raknia pl. a hülye parlamentnek a honlapjára, hagyni az embereknek 3-4 hónapot az észrevételezésre, majd utána plenáris ülésen megvitatni?? Majd ezt követően minősített többség követelményével szavazni róla??

Én pl. szeretném ismerni az energiaigény-előrejelzést a vállalni kívánt hitelfelvétel időszakára. Továbbá kíváncsi lennék egy költség-haszon elemzésre, hogy mit hozna, ha az állam ugyanezen forrás terhére telerakná az összes magyar panelház tetejét napkollektorral, miután leszigeteltette őket (erre bezzeg leálltak a pályázatok). Már csak, mert mi rögvest elfeleztük a villanyszámlánkat, pedig csak 2 nyamvadt kollektorelemet rakattunk fel és lecseréltük az ablakokat 3 rétegűre.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 13:51:42

@BSz: én már annak is örülnék, ha bármely politikai erő négy évig ugyanabba az (ország számára nem halálos) irányba menne. de itt ötletelgetés meg kókányolás megy állandóan.

Bogar 2014.01.15. 13:54:19

@BSz: Gratulálhatsz!
1) az áram árába nincs benne a megépítés / leszerelés költsége - benne van: Ez a leghanyobb hányad!
1b) nincs benne egy esetleges katasztrófa költsége (Japán gazdaságot elég megfektette, pedig kicsit nagyobbak) Katasztrófára van biztosítás, de itt cunami nam várható 25000 áldozattal amiből az AEM-től senki nem sérült!
2) mi a fitty fenét csinálsz az 1000 évig sugárzó szarral (20 évig visszaveszik az oroszok, vagy nem, mert egy új EU-s szabályozás bármikor befigyelhet)?!
Ld. Bogár bejegyzését alább!
2b) mennyibe is fog kerülni az üzemanyag 20 év múlva, és annak utókezelése? Ezt valóban nam tudjuk - de mint írtam az üzemanyag a megépítés pár %-a
3) mi egy kurva vörösiszap tárolót sem tudunk megépíteni úgy, hogy egyben maradjon, az is itt lesz 1000 évig egyébként. - Pass hisztériával nam foglakozom!
4) Mo-n hogyan tudnál egy 2080-ig tartó beruházás megtérüléséről beszélni (2053-ig fizetjük a törlesztőt), mikor a legtöbb politikus 4 években gondolkozik (bizony a Fidesz is)?! O.V. -20 éver tervez! Az jobb???
4b) Valaki előre látja 50 évre az energiahordozók árának alakulását?! - Ezt tényleg nem tudni - de hogy energia kell az biztos!

Ezekre aki tud válaszolni, annak csak gratulálni tudok.

vantaan 2014.01.15. 13:55:06

@tfedo: Velem lehet beszélni! Ez bizony hazaárulás!

GabikA 2014.01.15. 13:56:17

@Crystah Mastah: ok, pax1-et valasztom, 2-3db :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 13:56:40

@Doomhammer: A ténykérdés az, hogy nem az oroszok, hanem a szovjetek voltak itt! A kettő nem ugyanaz.

csababácsi 2014.01.15. 13:58:27

@milliliteratura: Pubikám!
Olyanról még nem hallottál, hogy nemzetközi tender?
Ja persze ez a jobboldalon ismeretlen!!

GabikA 2014.01.15. 13:59:20

@Crystah Mastah: itt megtalalhatod az osszeset

atomeromu.hu/transzparencia

iden is volt mar egy fel leallas ugy latom (valoszinuleg turbinaproblema, mert felkapacitason ment tovabb a blokk)

Bogar 2014.01.15. 13:59:38

@paaj:
1. Nukleáris fűtőanyagot más is tud szállítani Paksnak!
Így az orosz VVER Dél-Ukranai és a Cseh atomerőműnek a Westinghouse is szállított üzemanyagot!
2. Más kérdés, hogy az orosz üzemanyag a hírek szerint olcsóbb.
3. Vajon mi a célja az energia függetlenségnek? - Hogy olcsóbb legyen a beszállítás! - Hát az orosz eleve olcsóbb!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 14:00:27

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
A Szovjetunio az Orosz Birodalom egy ujabb valtozata volt. Pont, ahogy a mostani Oroszorszag is csak az Orosz Birodalom egy ujabb valtozata.

A lenyeg az, hogy az oroszok tobbet adtak akkor es most is tobbet adnak.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 14:02:07

@Doomhammer: Ne próbálgass meggyőzni, mert nem tudsz. Köszönöm, nem kérek az oroszokból elég volt a 44 év!

Helyes Írás 2014.01.15. 14:04:25

@vantaan:

Cukor túltermelés is volt pár évvel ezelőtt és leszereltették a cukorgyárakat. Azután hiány lett. Jól néznénk ki, ha ilyesmire alapoznánk egy ország energiapolitikáját.

A beruházásról kötött szerződésekben pedig előírhatunk bármilyen feltételt. Elég nevetségesnek tűnik, hogy kommentpozícióból bárki megmondja, kik tudnak atomerőművet építeni és kik nem.

Pamuk 2014.01.15. 14:05:48

Nekem is erős kétségeim vannak vezetőink megvesztegethetetlenségét, és elmeállapotát illetően.
Ugyanis mindkettő kritikus szinten van.

Mink becsületes magyar emberek csak azt tudjuk tenni, hogy jól kitolunk az oroszokkal. Megcsinálják drága pénzért a beruházást, aztán majd nem használjuk :))))))

Peterpapo 2014.01.15. 14:08:11

@Doomhammer:

Ja azt ismerjük. Rubelelszámolás volt.

- De hát ez nem annyi!
- Hát elszámoltuk.

:)

Bell & Sebastian 2014.01.15. 14:10:32

>>>
"Принципиальное политическое решение принято. В течение шести месяцев должны быть подготовлены и зафиксированы контрактные соглашения", - рассказал потом журналистам глава "Росатома" Сергей Кириенко. Дополнительно будет подготовлено соглашение между министерствами финансов по предоставлению Венгрии госкредита на строительство.
<<<
www.rg.ru/2014/01/15/putin.html

Itt azt írja az Ójság, hogy fél éven belül kell kidolgozni a részleteket mint a finanszírozás, mint az építéssel kapcsolatos kérdések területén.

Meg azt is, hogy Oroszország a harmadik, legjelentősebb kereskedelmi partnerünk No. és A. után. (Onnan jön a kőolaj és földgáz.)

Meg azt is, hogy a kulturális együttműködés és diákcsere egyre csak fokozódik.

Abból ítélve, hogy vidéki nyaralóban bonyolódott a Nagy Találkozó (és a visszafogott, orosz sajtóvisszhangokból), nekem nagyon úgy tűnik, hogy Medvéék nem spílázták agyon a bulit, szó nincs áttörésről, minden megy a szabott útján, ez is csak egy (fontos) állomása az együttműködésnek.

Szóval, a folyamat nem négy éve kezdődött. Végre valami, amiben az az összes kutyaütő egyetért.
Ami felettébb gyanús, mert ilyen nem szokott lenni.

Ez a látogatás a választási propaganda része, újabb rajzszög Mesterházyék seggébe. Kutya ugat - karaván halad.

Bogar 2014.01.15. 14:10:53

@vantaan:
Mohiban és Bulgáriában NEM volt probléma!
A Paksi mosó tartály pedig igenis Areva-Siemens probléma volt! Az oroszok jobban megvsinálták volna!
Cernobyl - más tészta: az egy 2 célú (katonai-polgári) reaktor volt amit polgárira alkalmaztak! más Cernobil tipusok megfelelően működnek Orosz o. -ban.
Mindent el lehet rontani: Pophal India vegyi üzem 25000 halálos áldozat! Közlekedés: sok ezer áldozat! Mégsem tiltjuk be az autót!!

♔batyu♔ 2014.01.15. 14:11:07

Öröm látni, hogy a ballibsik mennyire elkeseredettek. Öröm olvasni most az Indexet.

Igen és ahogy Orbánt ismerjük, lesz a Putyin féle csomagban szerinte, egy újabb 10%-os rezsicsökkentés is.

Helyes Írás 2014.01.15. 14:11:19

@kamerasmobil:

Hozzám olyan információk jutottak el eddig, hogy a palagáz kitermelés még kezdeti stádiumban van, meglehetősen drága technológia lesz, ezért még nem lehetünk biztosak abban, hogy kitolja az olajkorszak végét. Arról nem is beszélve, hogy a népességrobbanással és az ún. fejlődő országok exponenciálisan növekvő igényeivel is számolni kell. Jobb, ha ilyen kérdésekben figyeljük az erre szakosodott kutatók álláspontját.

tobeor 2014.01.15. 14:16:27

Már a poszt 2. mondatából kiderül, hogy nem értetek hozzá, hisz egy 2007-es (!) anyagra hivatkozva támogatjátok az atomenergiát. Ez full amatőr, az elmúlt 7 évben (de még az elmúlt 3-ban is) nagyot fordult a világ az energetikában.
Ennyi erővel a mai mobiltelefonokat is a 2007-es viszonyok alapján lehetne megítélni.

A függőség természetesen nő, Orbán orosz gyarmatot csinál az országból, és ez ellentétes a magyar érdekkel, amelynek pont az a célja, hogy a függőség csökkenjen.

Az szintén a nemzeti érdek nyílt, látványos elárulása, hogy minden idők legnagyobb magyar beruházására nem volt nemzetközi versenyeztetés. Már csak ezért a károkozásért is távoznia kéne Orbánnak a közéletből.

Az már csak hab a tortán, hogy Orbán saját tettét már előre magyarellenes puccsnak minősítette, ezért is távoznia kéne - vagy a Fideszes frakciónak kéne leváltania az alkalmatlan és méltatlan kormányfőt egy kevésbé szar arcra.

konrada 2014.01.15. 14:17:52

@csababácsi:
Persze hogy van olyan. Amiben aztán kiírják, hogy milyen hosszú, mekkora stb... paraméterek, aminek aztán valahogy egyetlen gyártó tud megfelelni.;)

...és ez esetben még nem is kell túl sokat molyolni ezzel, mert nem egy új erőmű építése van becélozva, hanem a meglévőbe új reaktorok, így azoknak az erőmű rendszerébe kell beilleszthetőnek lenni, ami speciel orosz. Így azért elég egyesélyes volna...;))

tobeor 2014.01.15. 14:19:05

@Kettes:
"És afelől vannak kétségeid, hogy Simicska Lajos vajon jól jár-e vele?"

Simicska már járt nagyon jól Paksi beruházással:

"a Közgép a becsült árnál csaknem 50 százalékkal drágább ajánlattal nyert el egy munkát az állami tulajdonú MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től."

hvg.hu/itthon/20130224_Javor_Benedek_tularazott_paksi_projektet

conmorientes 2014.01.15. 14:19:33

@milliliteratura:

A félreértések két helyen szoktak keletkezni. Adói vagy vevői oldalon :)
Nem lehetek biztos benne hogy nem értettelek félre, ezért te se légy biztos abban hogy az írás összhatása nem a valódi mondandód kiemelését szolgálta.

Nylvtani elemzésekbe meg nem bocsátkoznék ha igazi vita közöttünk nincs...

Annyit megjegyeznék hogy szerintem nem a függőségi picsogás az ami ennek az ügynek a lényegét képezi.
Ugyan szakértőnek tituláltál, amit köszönettel el kell hárítanom, mert igazából nem kent fel senki energiaügyekben az igazságosztásra, csupán magamnak magyarázva és a körülményeket elég jól ismerve próbálom minősíteni a helyzetet.

Ami a függőséget illeti, az egy totális hülyeség. Japánnak amely egy szgetcsoport semmilyen nyersanyaga nincs mindenből behozatalra szorul és mégis működik, tudom Fukujima, de ettől tekintsünk el mert balesetek mindig lesznek.

Itt a földrajzi viszonyok miatt sem képzelhető el olyan szcenárió amikor nem kaphatunk bármely környező országtól megfelelő mennyiségű villamos energiát, illetve csak akkor lehetséges ha akkora a probléma amely az egész kontinenst érinti, akkor meg úgyis harangoztak.

Jelen állás szerint 2032-2037-ig bizonyosan működik Paks, de meg merem kockáztatni hogy még 30-50 évig korszerűsítésel simán üzemelni fog. A világ legrégebbi atomerőművei folyamatos upgradedel 1969-1970 óta üzemelnek, mint például a Svájci Doettingeni reaktor, ami jelenleg úgy 45 éves és szó sincs a megszüntetéséről. Ezért attól félni hogy Paksot ami egy nem rossz konstrukciójú és biztonságú erőműnek tekinthető, ne lehetne még 40-50 évig üzemeltetni a jelenlegi kapacitása megtartásával több mint hülyeség.

Valóban komoly erőművet így atomerőművet sem lehet rövid idő alatt, tehát öt éven belül építeni, de ki igazolja azt hogy erre egyáltalán szükség lenne.

Vicces lesz amit mondok de van olyan lobbiérdek Oroszországban és Európában is amely meglévő atomenergetikai technika használatával nem ilyen méretű beruházásokat hanem arányaiban kisebb és ezért jóval olcsóbb lokális megoldásokat szorgalmaz ami egyebekben sokkal hatékonyabb is. Erről csak annyit hogy a legkisebb nukleáris meghajtású tengeralattjáró reaktora, amelynek mérete egy családi házénak felel meg simán képes egy 2-500.000-es város villamos energia szükségletét egymaga lefedni töredékáron.

Persze ez még valamilyen olany mű amitől lehet parázni.
Arról nem is beszélve hogy ma van már megfelelő technika arra hogy a háztartások energiaellátását függetleníteni lehessen, ne pedig az országét.
Képzeld el hogy ez a mérhetetlenháromezermilliárd forintból mennyi kamattámogatást lehetne adni neked vagy nekem ahhoz hogy egy átlagosan háztartásonként 6-8Milliós beruházás előfeinanszírozását úgy lehessen megoldani hogy a jelenlegi rezsiköltséged majd 90%-át magad termeld meg és azt mondjuk 10 évig ne a rezsidre azaz a kukába, hanem a finanszírozásra fordítsd apránként.
Elárulom, majd az egész országét.
Az sem titok hogy ebben az esetben nem néhány kivételezett jár jól hanem egy egész ország azzal hogy ténylegesen munkahelyek százezreit teremtené a prosperitás, megindulna a honi energia innováció, legalább 5-10 évig virágozna az építőipar, az ingatlanárak emelkednének mert indokolatlanul olcsó fenntartásúak lennének, így érdemes volna a külföldieknek is ide költözni, a bankszektor nem kicsit prosperálna, ráadásul beáramlana a külföldi működő tőke mert berendezéseket gyártani és fejleszteni itt volna a leghatékonyabb ahol a piac felszívja, nem utolsósorban minden magyar polgárnak megadódna a tényleges függetlenség.

Na ez az ami egyetlen politikusnak sem lehet érdeke, csak neked meg nekem, de mi le vagyunk....

Helyes Írás 2014.01.15. 14:19:53

@paaj:

Bocs, de el vagy maradva. Végleges tároló kerül kialakításra Baranyában. Keress rá az infóra a neten.

Fűtőelem kérdésben pedig láthatóan egyikünk sem szakember, de teljesen logikátlan amit mondasz. Miért ne tudnának a franciák vagy a japánok olyan fűtőelemet előállítani, amilyenre megrendelést kapnak? Ilyen függésről sehol nem olvastam, ellenben amit én mondok, hogy a fűtőelemek bárhonnan beszerezhetők, szakmai elemzésekből származó információ. (Gyerekes vitáknak nincs sok értelme.)

steery 2014.01.15. 14:20:21

Négy éve egy választási nagygyűlésen mindenki előtt megkérdeztem Vonát, hogyan akarják megoldani az ország súlyos energiafüggőségét? Mivel mindenről dumált, csak erről, a lényegről nem. Rögtön visszavett a hőzöngésből és nagyon óvatosan, szinte már félve azt válaszolta, hogy majd építenek geotermikus erőműveket, nap és szél erőműveket, meg biomassza hasznosítókat. Ebből ahogy elnézem, semmi sem valósult meg. És ami a legfeltűnőbb volt a nagy jobbikos ígérgetések közben, hogy Vona láthatóan félt az energiakérdéstől. Benne volt a szemében, hogy ez kínos téma és ezen a téren nem mer hőzöngeni, nagyokat mondani. Nyilván fél az energia lobbitól (értsd: maffia), nehogy eltegyék láb alól, ha nekik rossz döntéseket hoz. Nos, úgy látom bejött a sejtésem, mert most már ők is a főgengszterek seggét nyalják és támogatják az atomenergiát. Nehogy már tényleg független legyen ez a gyarmat és ne kelljen súlyos pénzeket kifizetnünk, finanszírozva az elnyomó orosz birodalmat! :-D

dr. trafik nomac 2014.01.15. 14:20:23

@♔batyu♔: Oroszokkal spsem lett meg jo vege az uzletnek, majd pont most orbannal igaz, aki meg par eve pont az ellenkezojet monda. Megint mas, hogy attol meg az oroszokat lehet gazdasagi partnerkent kezelni, es kell is, de ez megint az ellenkezoje amit a ifju csapat mondot. Beteg allatok...

kamerasmobil 2014.01.15. 14:27:28

@Helyes Írás: Ezek sok eves informaciok. Olvasgasd pl. a gurulohordo blogot - ok energiaipari szakemberek es kelloen kepben vannak.

A palagazzal az EU van most lemaradva de a nemet ipari cegek mar kemenyen lobbiznak mert versenyhatranyba fognak kerulni.
Putyin meg harcos kornyezetvedo lett hiszen senkit nem fog erdekelni a draga orosz energiahordozo ha van olcsobban olyan orszagban ami kozelebb is van meg szabadabb is es biztonsagosabb uzletelni vele.
Ezert is merhetetlen ostobasag volt most megkotni ezt az uzletet. Pont a kovetkezo tiz evben varhato hogy az EU viszonyai is teljesen atrendezodnek.

Persze mindannyian sejtjuk hogy mi volt a fo erdek.

Totof 2014.01.15. 14:32:33

@conmorientes: "Itt a földrajzi viszonyok miatt sem képzelhető el olyan szcenárió amikor nem kaphatunk bármely környező országtól megfelelő mennyiségű villamos energiát, illetve csak akkor lehetséges ha akkora a probléma amely az egész kontinenst érinti, akkor meg úgyis harangoztak. "
Földrajzi viszonyok nem, de politikai igen.
Teszem azt, olyan szerződést ír valaki alá az oroszokkal, hogy minden külföldről (nem oroszországból) vásárolt áram 1 €-ja után 2 €-t a Gazpromnak kell utalni bánatpénz (kötbér, hűtlenségi járulék, akármi) címen.

Bell & Sebastian 2014.01.15. 14:36:12

@conmorientes: Csak arról feledkezett meg, hogy ez egy közepesen sűrűn lakott, tízmilliós ország. Nem vagyunk annyian, mint London vagy Moszkva, például.

(amúgy; kiváló eszmefuttatás, mivel a birodalmak közti hintapolitika és az éppen aktuális helytartó szabadságfoka közti összefüggést, azaz, mindezek lényegét ragadja meg)

tobeor 2014.01.15. 14:37:33

Hm.

2010 Decemberében, a Roszatom 6,3 milliárd euróért vállalt atomerőmű építést a bolgároknak, 2x1000 MW-ost (amit később a bolgárok lefújtak, mert még ezt is drágállották):

en.wikipedia.org/wiki/Belene_Nuclear_Power_Plant

Nekünk ugyebár hivatalosan 12 milliárdért (ami egyébként is sokkal több lesz) építenek 2x1200 MW-ost.

Bolgároknak 2000 MW: 6,3 mrd euró.
Nekünk meg 2400 MW: 12 mrd euró.

Azaz 1000 MW a bolgároknak 3,15 mrd euró, nekünk magyaroknak 1000 MW 5 mrd euró.

Az 5 milliárd a 3,15 mrd-nak több mint a másfélszerese, a 160%-a.

Azaz nekünk bő másfélszeres áron épül a két blokk. Ha nem 160, hanem 100%-os áron, fajlagosan annyiért épülne mint amennyiért a bolgároknál volt róla szó, akkor 7,5 milliárdért épülhetne a bővítés.

Ezen mi bukunk 4,5 milliárdot. Ennyit buktunk a nemzetközi tender elmaradása miatt.

Nekünk miért 160%-os áron lesz? Orbán nyomja az extraprofitot a ruszkiknak?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 14:37:37

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Nem is akarlak teged meggyozni, meg van mar gyozve a magyar nep. A szavazok tudjak, mikor volt malacpori es ma kik miatt nincs!

Bell & Sebastian 2014.01.15. 14:44:42

@steery: Egyrészt; nem Vona Gábor van kormányon, másrészt, ha maga azt gondolja, hogy egy lokális miniszterelnököcske tényező ezekben a birodalmi játszmákban, hát, nagyot téved.

Arról nem is szólva, hogy a legalapvetőbb stratéga is több lábon álló forgatókönyvvel operál.
Ha már forradalom, a mindentől függetlenné váló fogyasztó megfinanszírozása lett volna az üdvösebb, csak hát ugye "nem ez volt megbeszélve", mondjuk Rothschilddal. Vagy Merkellel vagy Shalommal.

Szociknak vége 2014.01.15. 14:49:30

@vantaan: Te ezt gondolom úgy képzeled el hogy legközelebb Orbán vezeti Moszkvába a pénzvonatot tömve a 3000 milliárddal, így aztán aki hamarabb lop az többet lop...

De ez sok projekt lesz, 30 évre széthúzva, és úgysem lesz meg időben és egy csomószor újra lesz tárgyalva.

kamerasmobil 2014.01.15. 14:49:33

@tobeor: Vagy a ruszkik nyomjak vissza az extraprofitot Orbannak. Ezen a bizniszen szazmilliardokat lehet ellopni.

Szociknak vége 2014.01.15. 14:56:03

@kamerasmobil: Ennyire bizol benne hogy 30 évig Orbán lesz kormányon?

Vagy azt hiszed most holnap egyösszegben csengeti a 3000 milliárdot?

tobeor 2014.01.15. 14:56:17

@kamerasmobil: Eleve azért csinálják (még lenne idő bőven), és azért így csinálják, hogy lophassanak.

Az a projekt a bolgároknak kínált árhoz képest 4,5 milliárd euróval, azaz 1350 mrd ft-tal túl van árazva. Ha csak ennek a 20%-át lenyelték kenőpénznek, az is több mint 250 mrd ft.

JohnnyLillibrogida 2014.01.15. 15:01:53

@conmorientes: te olvasod rosszul
közeli évtizedeket írtam, a 2 az közeli nem?

conmorientes 2014.01.15. 15:03:48

@JohnnyLillibrogida:

Ha úgy akkor a 2 feltétlenül :)

Bell & Sebastian 2014.01.15. 15:08:21

@tobeor: Ha végigolvassa, több sebtől is vérzett a projekt, a végére már felment az ára, mivel kicserélték a technológiát biztonságosabbra.

Az ellenérvek közül a legfontosabb az, hogy tektonikusan aktív területre épült.

stefiapo 2014.01.15. 15:12:40

Ja, mellesleg minden piszlicsáré ügyben leveleznek az emberekkel ezt nem kellett vóna megvitatni, HE???

tobeor 2014.01.15. 15:13:08

@Bell & Sebastian: H végigolvasod kiderül, hogy a bolgárok azért léptek vissza, mert még ezt is sokallták, 5 milliárd euró alá akartak menni.

Az a hazaárulásos puccs amit épp most csinál Orbán Magyarország ellen, ez égbekiáltó magyarellenes bűntett.

Szociknak vége 2014.01.15. 15:14:03

@Bell & Sebastian: Lófaszt aktív. Mikor mozgott a föld Pakson? Soha.

Mikor lett földrengésből gond a fullatom Japánban ahol minden héten reng a föld? Soha.

Veridicus76 2014.01.15. 15:17:20

Fárasztó ez a beteges russzofóbia. Ez egy jó megállapodás, és igenis csökken a függőség.

Totof 2014.01.15. 15:19:26

@tobeor: Biztos a geológiai viszonyok megnehezítik.

Szociknak vége 2014.01.15. 15:19:34

A megállapodást utólag se kell nyilvánosságra hozni, ez a tanulság.

A parasztot az érdekli hogy legyen áram a konektorba, a többihez nincs köze.

Bell & Sebastian 2014.01.15. 15:20:10

@Brúsz Pringstein: A bolgár, baszod!

@tobeor: Ha már beidézte, elolvastam. Volt az már a végén 7 is. Hogy Orbán hazaáruló? Vitattam volna? Naugye.

tobeor 2014.01.15. 15:28:11

@Totof: A geológiai viszonyok a bolgároknál drágítanak, nem nálunk, ha ezt beszámítjuk, levonjuk a bolgár árból, még durván drágábban árulta el Orbán Magyarországot.

tobeor 2014.01.15. 15:29:48

@Bell & Sebastian:
6,3 milliárd euró:

"on December 2, a non-binding memoranda of understanding was signed between NEK EAD, Rosatom, Altran and Fortum, setting up a 6.3 bln. euro price on the power station"

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 15:45:44

@Doomhammer: Hát igen. Ilyen birka, könnyen befolyásolható nép nincs még egy a környéken.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 15:47:27

@csababácsi: én hallottam róla, viktorék nem. de ettől függetlenül mivel ez kapcsolt ügylet, és az oroszok finanszírozzák a mi erőművünket, szinte biztos, hogy a legolcsóbb nekünk így. (értsd jól: maga az atomerőmű a legolcsóbb.) mindenki más piaci alapon finanszírozna, ami csak drágább lehet. de ettől persze még kellett volna ajánlatokat kérni.

Bell & Sebastian 2014.01.15. 15:47:37

@tobeor: Read the text, faszkivan!
>>>
There is controversy over the Environmental Impact Assessment (EIA), which "does not contain adequate information on the seismic conditions, nor does it address beyond design basis accidents or give details of the potential impacts of decommissioning".[13] Furthermore, following legal action by environmental groups, the authors of the original EIA confirmed, in court, that it was flawed and would require a new EIA once a designer and builder were appointed. The total cost of the project is now estimated by the operator to be around €7 billion (€4 billion for the power stations plus associated infrastructure development...
<<<

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.01.15. 15:48:11

ha az oroszokkal epittettuk volna a 4-es metrot, mar reg jarna
es a 2-es 3-ason is uj oorosz szerelvenyek lennenek

magyarorszagnak kell az atomeromu, nincs alternativaja
a paksi orosz
az oroszok ertenek hozza / ne gyertek csernobillal, mert ott 1 idiota szorakozott/
meg is fogjak csinalni

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 15:49:32

@Helyes Írás: pedig ez egy rohadt szűk piac, nagyjából öt szereplővel. konkrét számot azért nem mondok, mert mostanában voltak felvásárlások, és nem vagyok képben mi lett az új leosztás.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.15. 15:50:08

Még jó, hogy nem függünk az oroszoktól. Hisz a MOL-ból is hogy kiebrudaltuk őket.

Bell & Sebastian 2014.01.15. 15:50:18

@Brúsz Pringstein: Beszélni mink bolgár reaktorról itten, capisce?

Helyes Írás 2014.01.15. 16:01:16

@kamerasmobil:

ffek.hu/blog/hetesi_zsolt/nincsenek_csodafegyverek

Én pedig inkább azt gondolom, hogy mint általában az új kutatásokkal kapcsolatban, komoly szakértői viták folynak a világban erről a kérdésről is, nem beszélve arról, hogy hatalmas érdekek kötődnek a kutatások és technológiai fejlesztések államok általi támogatásához illetve az állami adminisztrációk meggyőzéséhez.

Egy ilyen viszonylag kis országnak, mint Magyarország, vannak biztonsági és egyéb kapcsolódó érdekei is, ahogy arra az indító bejegyzésemben is utaltam. Ilyen pl. a hátrányos orosz üzleti-politikai törekvések leszerelése és az orosz piacokon nagyobb részesedés szerzése.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 16:03:32

@conmorientes: viszont példaértékű, hogy egymás szellemi képességeit milyen civilizáltan tudjuk megkérdőjelezni, sokan tanulhatnának tőlünk :)

azt nem merném megbecsülni, paks meddig tartható életben, de tény, hogy nem a legöregebb erőmű a világon.

ha 6-8 millió egy háztartás, és szűk négymillió háztartásunk van, akkor ugye ~25.000 milliárd azoknak az energetikai fejlesztése, ehhez képest az erőmű nem is drága :) de kétségtelen, hogy az ostoba gázártámogatások (szó szerint elégetjük a pénzt!) meg rezsicsökkentések helyett a hatékonyságot kéne növelni, és 3000 milliárdból valóban csodát lehetne csinálni.

Helyes Írás 2014.01.15. 16:04:03

Lehet, de az öt is jóval több, mint az egy, arról nem is beszélve, hogy ki tudja mi lesz húsz év múlva.

zorki 2014.01.15. 16:05:14

@Helyes Írás: Mivel a részletek tisztázatlanok, így elég nehéz vitázni. De...
A függőséget jelen esetben nem csak energetikai kérdések jelentik.
Az építés első fele a tervek szerint másfél évtizedig tart.
Addig -az eddig ismertek szerint- az építtető állja a számlákat.
Hallottál már ennél nagyobb kitettségről? Közben -másfél évtized alatt- rengeteg szempont, energetiakai és más piaci tények, állapotok változhatnak, ami jobb esetben gyorsíthatja, rosszabb esetben lassíthatja az építkezést, és mindez az építő-finanszírozó érdekeinek a függvényében. Amiről most még nem tudhatjuk, hogy nem mikor lesz ellentétes a mi érdekeinkkel.

Az meg hiú ábránd, hogy ők finanszírozzák az építést -ami még javában zajlik, amikor az első blokk beindul, és más adná a fütőanyagot.
Ezt nem gondolhatod komolyan, ez nagyon gyenge érvelés.

A leginkább megfontolandó kérdés, hogy 2025-ben szükség lesz-e egyik napról a másikra, 1000 MW plussz forrásra atomerőművi módon -egész napos szolgáltatás- és áron?
A szakemberek szerint nem biztos.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 16:06:22

@steery: ez baromság, egyszerűen nem ért hozzá, meg jó eséllyel nem érdekli a téma. (nincs ezzel egyedül a politikusaink közt)
ahhoz, hogy egy ilyen horderejű témában értelmeset tudjon mondani valaki, egyszerre kéne mondjuk energetikai mérnöknek meg közgazdásznak lenni, plusz széles körben tájékozottnak lenni, hogy milyen nyersanyag hogyan érhető el. ennél egyszerűbb témákban sem képesek a pártjaink értelmeset böffenni, miért várjuk el, hogy egy ennyire komplex témában meg tudjon szólalni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 16:06:34

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Gratulalok, raadasul a magyarsagot gyalazod, mikozben a nepboldogulas ellensege vagy! Nem vagy te veletlenul kripto-SZDSZ-es?

vantaan 2014.01.15. 16:07:43

@Helyes Írás: "Egy ilyen viszonylag kis országnak, mint Magyarország, vannak biztonsági és egyéb kapcsolódó érdekei is, ahogy arra az indító bejegyzésemben is utaltam. Ilyen pl. a hátrányos orosz üzleti-politikai törekvések leszerelése és az orosz piacokon nagyobb részesedés szerzése."

No igen , ha az a hülye Kádár is ezt mondta volna akkor már elfogadható az orosz/szovjet jelenlét!

Valamiért nekem úgy tünik ,hogy gerinctelen a magyar .....

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 16:15:37

@Doomhammer: SzDSz-es? Azok is ugyanabból a bagázsból valók, mint az Mszp és a Fidesz. (MSZMP)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 16:17:04

@Doomhammer: Egyébként marha jó a szöveged. Én vagyok a népboldogulás ellensége mi? Akkor az MSZP és a Fidesz mi?

vantaan 2014.01.15. 16:17:32

@csárli hárper: Most márcsak az kell hogy valami Fidesz droid előjöjjön azzal hogy 1944-45-ben a magyar lányok és asszonyok tömegével erőszakolták meg a szovjet katonákat! ....mert ezektől ez is kitelik!!!

J.László 2014.01.15. 16:20:26

Az orosz építésű atomerőművel nem nő, hanem hapsi Magyarország energiafüggetlensége.

tobeor 2014.01.15. 16:22:37

@Bell & Sebastian: kedves faszkivan
az már nem arra vonatkozik, hogy mennyiért kötöttek megállapodást 2010 decemberében, hanem ara, hogy jóval később mennyire becsülte az üzemeltető a költséget. Mellesleg az igazán durva rész aztán jön: "€4 billion for the power stations plus associated infrastructure development costs" Azaz ez a becslés csak 4 milliárdra tette az erőművet, a többit a kapcsolód infrastruktúrára értette.
Nem mellesleg a 7 is olcsóbb lenne sokkal, mert akkor a magyar ár nem 160%-a lenne a bolgár árnak, hanem "csak" 143%-a, és tegyük hozzá a bolgár áron is nyilván volt profit.

De tökmindegy, a 2010-es megállapodásban 6,3 mrd euró van, ez tény.

Orbán bő másfélszeres áron ütötte ezt nyélbe, 12 mrd helyett 7,5 mrd-ért is meg lehetett volna csinálni, Orbán a 12 és a 7,5 különbségét, azaz 4,5 mrd euró (1350 mrd Ft) kárt okozott tegnap Magyarországnak.

Már azokon a károkon túl, hogy növelte az orosz függést, és hogy puccsot hajtott végre a saját népe ellen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 16:32:01

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Orban legalabb olcso aramot ad a nepnek evtizedekre. Te mivel jarultal hozza ma a nemzet felemelkesehez?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 16:39:54

@Doomhammer: ja, várjál, azt nem tudtam, hogy viktor saját zsebből csengeti a 3000 milliárdot. így viszont jó üzlet :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 16:41:45

@Doomhammer: Azzal, hogy én nem nyalom orbán (így csupa kisbetűvel) seggét.

Uva 2014.01.15. 16:45:10

4 évvel ezelőttig a hazaárulás minősített esete volt oroszokkal, kínaiakkal szóba állni, most meg, miután orbán rájött, hogy onnan különösebb játékszabályok betartása nélkül lejmolhat lóvét, ki sem látszik az említett országok főnökeinek seggéből

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 16:58:36

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Amikor a Miniszterelnok Ur a fenntarthato rezsicsokkentesen dolgozik, akkor nem kritizalni kell, hanem segiteni. Ez hazafias kotelesseg.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 17:01:57

@Doomhammer: Nyaljad akkor, teljes sebességgel azt a cigány fenekét.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.15. 17:04:40

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Jo, ne segitsel a nemzeti ugyben. De akkor villanyvilagitas helyett egesd este a butyokmagcserje szivos kerget. Rohadt budos, azt elmondhatom.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.01.15. 17:04:44

@Doomhammer: Amikor majd szólítják a "Miniszterelnök Urat" az oszlop alatt, hogy álljon fel a sámlira, nos akkor majd felsegítem.

Helyes Írás 2014.01.15. 17:22:33

@zorki:

A részletek ismeretében valószínűleg még nehezebb lenne vitázni, mert rengeteg háttérinformációt, elemzést kellene ismerni hozzá.

Bevallom, nem értem miről szeretnél meggyőzni. Nem az oroszok finanszírozzák a beruházást és nem kényükre-kedvükre dolgoznak. Az orosz állam hitelt nyújt a magyar államnak (feltehetően az MFB-n keresztül), valószínűleg részletekben, s a hitel lehívása igazodik a beruházási szerződésben foglalt ütemezéshez. De a finanszírozó a magyar állam lesz, a szerződő pedig egy magyar szervezet, kézenfekvően az MVM. A beruházást végző pedig egy orosz szervezet. Az állami kezdeményezés alapján a megrendelő és a beruházó szerződést köt. Abban mindenféle műszaki előírás, határidő, garancia, stb lesz - ahogy ez szokott - s ha a beruházó nem teljesít, érvénybe lépnek a garanciák. Az orosz állam nem szereplő a beruházásban, a magyar állam érdekeit nem tudja befolyásolni, fel sem merül mondjuk a politikai befolyásolás, hiszen az egész hitelezési ügylet nyilván akkor indul, ha a megrendelő és a beruházó megállapodik egymással. Addig bármelyik fél visszaléphet, ha nem felelnek meg neki a feltételek. Ugyanígy mennének a dolgok, ha a beruházó német, francia, japán vagy koreai lenne.

A beruházás előkészítésében, tervezésében nyilván részt vesz a minisztériumi apparátus és a az MTA illetékes intézetei is. Tételezzük már fel, hogy tudják, mit, miért terveznek. Ez a szint már nem kormányfüggő, a döntés után minden részlet szakkérdéssé válik.

Alfőmérnök 2014.01.15. 17:27:38

@BSz: Egyszer elég alaposan utánajártam a témának, és akkor arra a következtetésre jutottam, hogy a Paksi erőmű esetében elég minimális a katasztrófa esélye ahhoz, hogy ne féljek. Persze nem nulla, de ilyen alapon nemhogy egy repülőre nem mernék felülni, de az utcára sem mernék kilépni. (Egyébként nekem tök mindegy, hogy csak én halok meg, vagy az egész világ elpusztul. A halálom után felőlem az egész világegyetem elpusztulhat, leszarom. Ezt azért írom zárójelben, mert tudom, hogy vannak, akiket érdekel, hogy mi lesz a haláluk után a világgal.)

Nem tartom valószínűnek, hogy 50-60 év múlva az atomnál sokkal hatékonyabb energiaforrást fognak kitalálni. (Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy szél-, vagy napenergia majd pótolja Paksot.)
Max. biztonságosabbat, de erről lásd a fentieket.

Hogy ez most mennyire volt/lesz jó üzlet, azt nem tudom felmérni, de ha nem az, nem a zöldek ellenérvei miatt nem.
És egyébként hiába próbálkozik ironizálni Doomi, Magyarország igenis a nyugatról felvett kölcsönök miatt adósodott el.

kamerasmobil 2014.01.15. 17:29:00

@Helyes Írás: Egy darab sehol nem jegyzett es "fenntarthato energia" mellett elkotelezett blogon valakinek a velemenye all szemben gyakorlatilag a teljes vilageval es benne az anyagilag masszivan erdekelt iparvallalatokkal. Felejtsuk is el azonnal a palagazt.

Helyes Írás 2014.01.15. 17:31:08

@vantaan:

Hagyjuk már a direkt politikát, semmi értelme úgy viselkedni, mint a viccbéli Móricka.

Teljesen természetes, hogy miután egy kormány eldöntötte, hogy atomerőművet fejleszt és nem mást, a partner kiválasztása során egyéb stratégiai szempontok is szerepet játszanak. Az lenne a baj, ha nem így lenne. S ez független attól, hogy milyen színű a kormány. Köztudott, hogy Bajnai és Gyurcsány is foglalkozott az atomerőmű fejlesztéssel, hazai szakértői szinten is, a nyilvánosság előtt is és bizonyára nemzetközi tárgyalások keretében is.

2014.01.15. 17:47:40

@Alfőmérnök: "Magyarország igenis a nyugatról felvett kölcsönök miatt adósodott el."

nem tök mindegy kitől vettük fel????? pl anno Kádár elvtárs biztos kért a ruszkiktól de azoknak már nem volt, kínának meg még nem volt, sőt Kubának se, az akkori rezsicsökkentést pedig finanszironi köllött. hajrá valutaalap.már megint a rohadt nyugat. na, most meg a ruszkiktól veszünk fel oszt jónapot? a probléma nem az atommal van sőt a bővítéssel se, inkább a mikéntjével plusz a nightmare fokozatban zúzó seggszáj faktorral kezdve orbántól illésig. Biztos hogy rossz üzlet már csak azért is mert ruszkik vannak benne.

Helyes Írás 2014.01.15. 17:53:28

@kamerasmobil:

Én nem tudom, hogy ki a "jegyzett" és ki nem "jegyzett", ill. mennyire "jegyzett" (és hol). Nem is tartom magam szakértőnek. Mindenkit szívesen hallgatok és olvasok, aki érvelő beszédmódban közelíti meg a vitatott témákat. Számomra az a kérdés, hogy mennyi információ elegendő számomra az állásfoglaláshoz (amely mindenkor mindannyiunk esetében szükségszerűen közéleti-politikai jellegű).

Azt sem tudom, hogy mi az "egész világ" véleménye, de azt gondolom, hogy ilyen nincs. S nagyon mélyen el kell merülni egy témában (sok tanulmányt el kell olvasni, konferenciákon részt venni) ahhoz, hogy valakinek benyomása legyen a szakértői viták súlyozásához. Nekünk egyszerű, korlátozottan tájékozott állampolgároknak ennél jóval hamarabb meg kell állnunk.

conmorientes 2014.01.15. 18:47:28

@milliliteratura:

:)))) szépen mondta.....
Viszont rosszul értett. Nem adnàm oda a pógàrtàrsaknak az otthononkénti 6-8 milliócskàt
mert abból aztàn csúnya vilàg volna és ez az összeg nem lenne elegendő, arra viszont tökéletesen elég hogy kamatmentesen finanszírozzam a 25000 milliàrdnyi beruhàzàst.....

zorki 2014.01.15. 18:59:19

@Helyes Írás:
Természetesen a finanszírozó az aki, a hitelt adja.
Ez mondjuk az alap, amin kár vitázni.
Itt már felemlegették azt, hogy a világban folyó atomerőmű beruházások -szerződések ellenére- nem akarnak időben megvalósulni.
Az ilyen beruházásoknál mindig akad ezer műszaki, környezetvédelmi és egyéb ok, amire lehet fogni a késedelmet.
Fontos tényező lesz az energetikai piac és különösen az áram árának alakulása.
Ennek függvényében alakulhat a beruházás sorsa is.
A finanszirozó Roszatom anyagi helyzete is változhat.
Arról nem beszélve, hogy ilyen hosszú idő során a magyar állam érdekei is sokat változhatnak.

Sem az MVM sem a Roszatom nem független a tulajdonosától és emiatt a politikától sem. Nem is tudom ezt miért feltételezed?

Mindkét állami fél tagadta, hogy a gázárak függenének ettől az ügylettől.
Ennek ellenére, ha már elkezdett beruházás közben, a felek közt vita támad, az orosz félnek van lehetősége arra, hogy visszaéljen ezzel a lehetőséggel, mert a magyar fél nem tud máshonnan rendelni.
Bár ha azt sem látod be, hogy ki finanszírozza a beruházást, akkor nem nagyon van értelme tovább vitázni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.15. 19:32:21

@Doomhammer:

"Orban legalabb olcso aramot ad a nepnek evtizedekre. Te mivel jarultal hozza ma a nemzet felemelkesehez? "

3000 Mrd Ft ember!

Ezt vissza kell fizetni!

Miből fizeted vissza?

conmorientes 2014.01.15. 19:34:39

@Totof:
Ne bolondozzék kérem....
Oroszorszàg olyan messze van hogy onnan legfeljebb annyi àramot vehetnénk ami legfeljebb ahhoz elegendő hogy valami fény gyúljék az agyàban....

Az àramszolgàltatàs egy piac, ott alapesetben nincs bratyizàs, tehàt az àltalad írtak megvalósulàsa esélytelen. Persze ha Ausztria ismét a szovjet megszàllàsi övezet alà fog tartozni ez sem elképzelhetetlen de akkor màr nekünk is harangoztak.

Egyébként meg a vilàgon nem szokàs gazdasàgi érdek alapú politikai megàllapodàsokat megtartani. Làsd: Molotov-Ribbentrop paktum.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.15. 19:36:41

@Robinzon Kurzor:

"Ha van földrajzi hely, ahol ennek a legkisebb a kockázata, akkor ez itt van." --- írod.

Paks a kecskeméti törésvonal közvetlen közelében áll, folyami hordalékon. Ha nem a szocializmusban épül, nem épülhetett volna meg.

conmorientes 2014.01.15. 20:02:24

@Bell & Sebastian:

Legyen oly kedves megmondani mire gondolt a népsűrűség emlegetésével ?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.15. 20:05:02

...A Hírtv híre szerint (mno.hu/hirtvkulfold/buvarokkal-keresik-a-becsapodott-meteoritot-1139357) a Cseljabinszk közelében felrobbant és lehullott meteor „hatókörében” hat nukleáris létesítmény van. Ha bármelyiket „telibekapja”, a közelében robban van csapódik be (egy nagyobb darabja), akkor kisnyúl... (Innét: mandiner.blog.hu/2013/02/06/rezsicsokkentes_helyett_energiahatekonysagot?fullcommentlist=1#comments)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 20:12:05

@conmorientes: már hogy értettem volna félre? gondolkozzék!

van 25.000 beruházás (illetve ennek tetszőleges szelete), aminek mondjuk 3% esetén 750 a kamata (illetve ennek tetszőleges része) ÉVENTE. na most nehezen hiszem, hogy ekkora összeget öt röpke év alatt visszatörlesztünk, különben már több a kamat mint ez a rongyos 3000.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.15. 20:14:12

@bbjnick: úgy. bezzeg ha moszkvát kapja telibe a meteor, annak nincs pusztító ereje. azt kéne észrevenni, hogy ha meteor gyün, akkor a becsapódás helyének rohadt mindegy, hogy épp van-e ott reaktor. (mekkora esélye van egyébként egy atomerőműnyi földfelszínnek arra, hogy meteor-becsapódás áldozata legyen?)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.15. 20:38:58

@milliliteratura:

"ha meteor gyün, akkor a becsapódás helyének rohadt mindegy, hogy épp van-e ott reaktor" --- írod.

És nem! A szétszóródó radioaktív szötyi az egész bolygót megfertőzheti.

"mekkora esélye van egyébként egy atomerőműnyi földfelszínnek arra, hogy meteor-becsapódás áldozata legyen?" --- kérdezed.

50%. Van telibekapja egy meteor vagy nem.

Alfőmérnök 2014.01.15. 20:43:39

@Belpo: @bbjnick: " Biztos hogy rossz üzlet már csak azért is mert ruszkik vannak benne. "

"A zatom a sátány trükkje!"

Módfelett kifinomult érvek!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.15. 20:46:12

@Alfőmérnök:

Bizony, annyira kifinomult, hogy a te képességeidet messze meghaladja, @Alfi!

Alfőmérnök 2014.01.15. 20:48:18

@bbjnick: Mikor elfogynak az érveid, megint hülyének próbálod beállítani a másikat, ostoba paraszt?

Totof 2014.01.15. 21:53:43

@tobeor: Épp erre gondoltam. Még kitalálják majd, hogy az új blokkokat Paks felől is csak a Dunán átkelve lehet majd elérni, az egyik irányba hídon, a másik irányba alagúton keresztül. Merhogy a geológiai viszonyok ugya.

steery 2014.01.15. 22:03:56

@milliliteratura: Na persze, nem értek hozzá. Nem értem miért hoznak az ország vezetői folyamatosan olyan döntéseket, amikkel egyre rosszabb helyzetbe hozzák a lakosságot és közben folyton arról hadoválnak, hogy milyen jó lesz ez nekünk. És különben is, nincs ennél jobb megoldás és örüljünk, hogy ők helyettünk is tudják, mi a tuti.
Te egészen véletlenül nem a kormánynak dolgozol? Mennyit tejelnek azért, hogy ilyen hazugságokat írkálj ide?

kamerasmobil 2014.01.15. 23:04:33

@Helyes Írás: Nezd en evek ota kovetem a vonatkozo sajtoban a kapcsolodo hireket es ez az egesz palagaz dolog nem mai talalmany. Vannak mar most is kovetkezmenyei - marpedig mire egy ilyen fordulat atszivarog a hetkoznapokba addigra mar nem nagyon lehet vitatni.

Az USA visszavonja a csapatait az egesz Kozel-Keletrol. Az amerikai cegek hazatelepitik a gyartast a Tavol-Keletrol mert az olcso energia kontra novekvo kinai berek mar ezt teszi gazdasagossa. Putyin masszivan kampanyol a palagaz kitermeles ellen kornyezetvedelmi okokra hivatkozva (LOL).

kamerasmobil 2014.01.15. 23:06:33

Ami meg ezt az egesz bizniszt illeti. Szeretnek latni valami adatot arra hogy 3000 milliard forintot mi masra lehetne meg elkolteni ugy hogy az jot tegyen az orszag energiaellatasanak.

Peldaul hany szaz evig vehetnek ebbol akar sokkal dragabban is foldgazt akarkitol? Es meg sorolhatnam...

kamerasmobil 2014.01.15. 23:51:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A palagazban pont az az erdekes hogy nem eppen az oroszoknak van belole sok itt az EU-ban.

Ott van peldaul Lengyelorszag akik iden kezdik elinditani a kitermelest. Vagy Litvania is tervezi. Es azt hiszem Ukrajnaban is komoly keszletek vannak - nem veletlenul probaljak pont most ennyire veszekedett tempoban az orosz erdekkorbe betonozni.

Sokkal jobban orulnek ha veluk bizniszelne a magyar kormany es nem Putyinnal. Azt is raernenk meg vagy 5-10 evig atgondolni hogy biztosan atomeromu kell-e.

Ezek miatt vagyok biztos benne hogy itt megint hatso szandekok mozgatjak a kormany kezet. Persze az utobbi evek tapasztalatai alapjan eleve mindenrol ezt kell feltetelezni - csak itt meg nem is kell sokat keresni az ellenerveket.

Robinzon Kurzor 2014.01.16. 00:53:33

@bbjnick: "Paks a kecskeméti törésvonal közvetlen közelében áll, folyami hordalékon."

Hát persze.

A "kecskeméti törésvonal" tudod hol van?
A te fejedben.

A google-keresés csak a Mandinerről ad találatot erre a kifejezésre, és mind tőled van.

Egy egy olyan szupertitkos törésvonal, amit a bolsevikok mindenki elől eltitkoltak, csak előled nem sikerült.
Esetleg megsúgták neked a Hangok.

erreisarrais (törölt) 2014.01.16. 04:59:30

@Robinzon Kurzor: kecskeméti 1911-es földrengés mond valamit?

vantaan 2014.01.16. 07:44:49

@erreisarrais: @Robinzon Kurzor:
"1911. JÚLIUS 8. KECSKEMÉT (M=5.6, IMAX=VIII)

Az első rengést erről a területről 1739-ben jegyezték fel, melynek a fészke Nagykőrös környezetében lehetett. Kecskeméten 1753-ban figyeltek meg egy EMS V intenzitású rengést. Az 1911-es nagy rengés kipattanásáig 84 földrengésről tudunk e környéken.

A főrengés Kecskeméttől ÉK-re, a város határában 1911. június 8-án éjjel keletkezett. E földrengésnek nagy sajtója volt, amelynek alapján értékelve (néhány újságcikktől eltekintve) a rengést akár katasztrofális jelzővel is illethetnénk. A rengés éjjel történt, ennek ellenére haláleset nem volt, épületek tehát nem dőltek össze. Szerencsére a rengés után közvetlenül néhány kutató (Ballenegger R. 1911, Cholnoky J. 1912, Réthly A. 1911) a helyszínre látogatott, és a keletkezett károkról fényképfelvételekkel illusztrált részletes leírást adott. A kutatásaik során összegyűjtött anyag fontos forrása volt a későbbi vizsgálatoknak.

Az 1911-es kecskeméti földrengés (M=5.6) szeizmogramja ahogy azt a korabeli temesvári (TIM), zágrábi (ZAG) és ógyallai (HRB) mérőállomások regisztrálták

Az 1911-es földrengés (M=5.6)

A főrengéseket követő utórengések területi eloszlása is megerősíti a főrengés keletkezési helyére vonatkozó feltételezést. Cholnoky J. (1911) épületkár elemzései is egy ÉK-DNy-i irányú főlökést valószínűsítenek. Az épületkár elemzésekből egy DNy-i forrás is feltételezhető, de a Nagykőrös-Kecskemét között keletkezett több utórengés ezt a feltételezést kizárja.

Az 1911-es kecskeméti földrengés (M=5.6) során iszapvulkánt figyeltek meg, mely a bekövetkező talajfolyósodás bizonyítéka

A vizsgált területen több fúrást mélyítettek, és megszerkesztették a neogén képződmények aljzatának, valamint az alsó-felső-pannóniai határnak a szintvonalas térképét. A neogén aljzat Kecskemét Ny-i részén 2000 m mélyen helyezkedik el, majd K-i irányban 1200 m-t emelkedik 9 km-es távolságon. Az emelkedés nem egyenletes, vannak olyan szakaszok, ahol
!!!!! 1 km-es vízszintes távolságon 300 m-t emelkedik az aljzat.!!!!!
Az alsó-felső-pannoniai határ már az egész város területén 900 m mélységben található. Az egész terület a negyedkor folyamán süllyedt, Kecskemét szűkebb környezete 100 m-t, a távolabbi részek 200 m-t.
!!!!!!! Ez a kép a terület jelenkori aktivitását támasztja alá."!!!!!!

Robinzon Kurzor 2014.01.16. 09:02:15

@erreisarrais:

A kecskeméti földrengés Kecskeméten volt, a Paksi Atomerőmű meg Pakson van.

Robinzon Kurzor 2014.01.16. 09:05:28

@bbjnick:

"kecskeméti törésvonal" ezekben sincs.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.01.16. 10:07:29

Hát azért most kissé finomabban fogalmaztál, mint amikor ezt írtad:
"inkább nézzük amerikai topmenedzserek gyakran visszatetsző ámokfutását Budapesten, mint hogy a Putyin által reaktivált KGB és a vele összefonódott orosz maffia foglalja el (újra) a magyar nemzetgazdaság kulcspozícióit."

vantaan 2014.01.16. 10:21:09

S talán a magyar nemzet megalázásának Mont-Everestje ,hogy mind ezt Orbán a Doni katasztrófa évfordulóját követő 2. napon teszi! SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT EZ BIZONY HAZAÁRULÁS!

S talán ilyen szembeköpés rávilágít arra is, hogy az a nemzeti radikalizmust hirdető Jobbik csak Orbán seggét nyalja és a hallgatásával asszisztál ehhez a gyalázathoz! Szégyen és gyalázat!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.16. 10:33:16

@bbjnick: persze hogy megfertőzheti az egész bolygót. pont úgy, ahogy mi meg se születtünk a kísérleti atomrobbantások nyomán, meg hirosima-nagaszaki miatt. én meghaltam már csernobilban, meg tavalyelőtt fukusimában is, meg a többi halálos atomerőművi balesetekben (mert hogy volt már olyan fukusima előtt is japánban, meg valamelyik évben a franciáknál, bizony.)
50%? aha. tehát minden második atomerőművet elpusztított idáig meteorbecsapódás. elhajolok érveid súlya elől.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.16. 10:34:49

@steery: nem magázlak te szerencsétlen. a kormánytól meg annyit kapok, amennyi a te szövegértési képességed. viszont ha a kormányszolgák olvasnak, jelentem korrumpálható vagyok.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.16. 10:35:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: sajnos a gázfüggőségen keveset javít az atom. amíg az ország gázzal fűt, addig baszhatjuk.

vantaan 2014.01.16. 10:57:08

@Alfőmérnök: ...na ja! A thaiföldi cunami pl még Madagaszkáron is okozott ember halált!!!! kb. ennyit ér az a 80 km!

vantaan 2014.01.16. 11:05:33

Az ember kínjában már csak röhögni tud! SZÉGYEN!

.... de azért röhögjük ki magunkat, mert a világ ugyis röhög rajtunk!

" „Történelmi függetlenségi nyilatkozatot írtunk alá a baráti Oroszországgal, ezzel Magyarország saját kezébe vette az irányítást” - jelentette be a paksi bővítésről szóló megállapodás után Orbán Viktor. Moszkvai sajtótájékoztatóján a miniszterelnök elmondta: egészen apró dolgokat kért cserébe Vlagyimir Putyin, amiket a magyar kormány amúgy is megtett volna.

„Négy-öt Putyin-szobor, kis módosítások a zászlón, és az orosz pártrendszer átvétele - voltaképpen ezek a keleti nyitás stratégia alapkövei voltak eredetileg is, nem mondhatjuk, hogy bármilyen függőségbe kerülnénk a bővítés miatt” - nyugtatta meg a kedélyeket Orbán Viktor, majd hozzátette: a hazánkba hamarosan érkező orosz katonák pusztán a paksi beruházás biztonságát garantálják majd, a közös Békemenet-felvonulások pedig a két nép barátságát bizonyíthatják az eddigieknél sokkal erőteljesebben.

„Sokáig éljen országcsináló Orbán úr” - nyilatkozta a sajtótákékoztatóra reagálva Csizmadia László, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) vezetője, majd elindult megvédeni az országot a külföldi oligarcháktól és az előnytelen, Magyarországot több évtizedre nagyhatalmakhoz kötő sunyi megállapodásoktól."

Helyes Írás 2014.01.16. 12:47:18

@zorki:

Továbbra sem értem, miről szeretnél meggyőzni.

A beruházás finanszírozója természetesen nem a hitelnyújtó. Ha te hitelt veszel fel lakásépítésre a banktól, a finanszírozó te vagy, a bank csak abban illetékes, ami a szerződésbe bekerül. Államközi viszonylatban is így van, s a hitelszerződésbe semmiképp sem kerül be olyasmi, amelyről előzetesen a finanszírozó magyar állam, ill. a megbízottja és a beruházást végző nem állapodott meg.

Amit a továbbiakban írsz, az minden hosszú távú beruházásra jellemző, illetve más szerződő fél esetében is ugyanilyen kockázatokkal járna - azaz nem oroszspecifikus. Gondolj a 4-es metró esetére, mekkora balhék voltak a franciákkal, kötbérrel, akadályoztatás miatti kártérítéssel, perrel fenyegetések, műszaki zsarolások stb. Az oroszokkal való szerződéskötés nem jár külön kockázatokkal.

Az oroszokkal való politikai és gazdasági kapcsolatok természetesen hordoznak sajátos kockázatokat, de elsősorban akkor, ha tulajdonosi befolyást szereznek. Műszaki-lebonyolítási szerződések esetén inkább tárgyalási, magatartási sajátosságok merülnek fel, politikai zsarolás aligha.

S nem véletlen, hogy aki kormányra kerül, az mindig pozitívan áll az orosz üzletekhez, ellenzékben viszont úgy érzi, hogy oroszellenes megnyilatkozásokkal politikai előnyöket lehet szerezni.

Helyes Írás 2014.01.16. 13:09:38

@kamerasmobil:

Lehet, hogy a palagáz kitermelés jelentősen kitolja az olajkorszak végét, én azonban hajlok a szkepticizmusra. Egyrészt technológiai okok miatt (kis adagokban lehet kinyerni a gázt és ugyanúgy nincsenek még értékelhető tapasztalatok a környezeti hatásokról, mint a génkezelt növények esetében), másrészt amiatt, mert a hatalmas olajmultiknak sajátos üzleti érdekeltségük van ebben, s ilyenkor nem szokásuk egyéb szempontokat is beszámítani.

Az atomenergia viszont eddig is az olajenergiák alternatívája volt, s ezen a palagáz-technológia sem változtat. Önmagában nem söpri le az atomenergiát. S természetesen elismerem az atomenergia-fejlesztés vitathatóságát, de pl. a francia stratégia egész sikeresnek tűnik. Nem hiszem, hogy döntő érvek lennének az olaj-technológiák mellett, akkor sem, ha a palagázas fejlesztések sikeresek lesznek.

ingyenebed 2014.01.16. 13:20:35

na szerintem meg ez közönséges bűncselekmény.
csakúgy mint a manyupos zsarolás.

kamerasmobil 2014.01.16. 13:29:37

@Helyes Írás: Mindez nem valtoztat azon az allitasomon hogy tul korai volt megallapodni az atomeromu epiteserol az oroszokkal. Sem nyomas nincs rajtunk hogy mar most lepjunk sem pedig azt nem lehet megmondani hogy melyik az elonyosebb irany.

Tehat ez a dontes - ahogy mar irtam - korrupciotol buzlik.

zorki 2014.01.16. 13:53:05

@Helyes Írás:
A finanszírozó mindig az, aki a pénzt adja, jelen esetben a Rosatom a külső finanszírozó. Ez közgazdasági alapfogalom.
A hitelezővel szemben eleve függőségi viszonyban van a hitelfelvevő. Lásd: IFM.
Jelen helyzetben a kivitelező adja a hitelt, ami plusz kockázatokat rejt magában. (Pl: Ha teljesítési vita támad a magyart fél nehéz helyzetbe kerülhet. Ha ragaszkodik ahhoz, hogy a beruházás a magyar állam kívánalmai szerint teljesüljön az indítás időpontját is veszélyeztetheti, amivel a törlesztési lehetőségeit rontja. )
A 4-es Metro rossz példa. Senki soha nem feltételezte, hogy az a beruházás üzleti alapon megtérül. Itt meg erről van szó. (ráadásul az uniónak nem kell visszafizetni ezt a pénzt.)

Csupán azon állításoddal vitáztam, mely szerint Magyarország energiafüggősége az oroszoktól nem romlik ezzel a lépéssel. Egy ekkora beruházás beindítása ugyanis egyirányú utca, más irányba már nem tekintgethetünk. Ráadásul a finanszírozó és a kivitelező ugyanaz a cég illetve tulajdonképpen az orosz állam.
Ezt nevezik függőségnek és mint tudjuk ez igaz a gázra is. Ráadásul mindkét esetben ugyanarról az államról van szó, ami növeli a kockázatot.
Addig el sem jutottam, hogy megkérdőjelezzem a döntést.
Csak felhívtam a figyelmet bizonyos tényekre.
Ha a magyar állam biztos abban, hogy ezeket a negatív hatásokat képes kiiktatni, akkor lehet gondolkodni azon kell-e?
Akkor még mindig nyitva maradt egy fontos kérdés: 2022 körül szüksége lesz-e Magyarországnak ekkora napi plussz teljesítményre az akkori árampiacot figyelembe véve és a paksi áram előállításának árával számolva.
Ha még mindig nem érted, nem tom tovább ragozni.

steery 2014.01.16. 15:19:11

@milliliteratura: bocsi. Én csak egy analfabéta, diszlexiás, vaksüket, mínusz egyes IQ-jú választópolgár vagyok, aki nem ért a bonyolult megfogalmazásokhoz.

erreisarrais (törölt) 2014.01.16. 23:24:22

@Robinzon Kurzor: a szökőár a csendes óceánon volt, a fukusimai erőmű meg honsú szigetén... pff

Helyes Írás 2014.01.17. 08:46:04

@kamerasmobil:

Úgy emlékszem, hogy a paksi erőmű "üzemideje" valamikor a 2020-as évek elején lejár, s ha a lehetséges hosszabbítással is számolunk, akkor is itt volt az ideje a döntésnek, hogy fenntartjuk-e hosszabb távon az atomenergia kapacitást vagy mással pótoljuk, esetleg arra rendezkedünk be, hogy másoktól vásároljuk majd a kieső villamosenergiát. Nem véletlen, hogy ezt a témát az előző kormány vitte az országgyűlés elé és megalapozottan feltételezhető, hogy az oroszokkal való tárgyalásokat is ők kezdték el szakértői és politikai szinten egyaránt. (A politika természetéhez tartozik, hogy soha nem beszélhet mindenről őszintén, illetve a politikai szereplők a nyilvánosság felé szerepeket játszanak el. Az utóbbin az LMP sem tudott változtatni, mert nem lehet rajta változtatni.)

Nem tudom, milyen korrupcióra gondolsz. Itt a mi régiónkban, ahol gyenge a gazdaság hazai szereplőinek tőkeerereje, a pártfinanszírozás beruházások költségvetésébe építve történik. (Lásd autópálya alagút, völgyhíd, működésképtelen uszoda-wellness központok, stb.) Ez nyilván működni fog az atomerőmű beruházás esetén is, de mivel bármilyen beruházás megteszi, nem feltételezhetjük, hogy ez a fajta korrupció indítéka az atomerőmű blokk építéséről hozott döntésnek.

Azt feltételezni, hogy mondjuk Putyin megvette OV-t, teljesen kizárható. Ilyet még a nagytőkével szorosabb kapcsolatot tartó politikusainkról sem feltételezhetünk. Ugyanakkor a magyar gazdaság érdeke az orosz kapcsolatok bővítése, a Putyin által fizetőképessé tett orosz gazdaság importjában nagyobb részesedés szerzése.

vantaan 2014.01.17. 08:56:16

@Helyes Írás:Orbánt megvették az oroszok! Ezek után ez tény. ....hogy olcsón v drágán? Az lényegtelen. A szégyen minden magyar szégyene.

Helyes Írás 2014.01.17. 09:25:12

@zorki:

Kedves barátom, ha te ragaszkodsz ahhoz az állításhoz, hogy az oroszok által épített atomerőmű növeli az orosz energiafüggőségünket, ám legyen - nem életcélom nekem, hogy az ellenkezőjéről meggyőzzelek. Csupán arra szeretnélek inteni, hogy logikusan és ne gyerekesen érvelj. Az hogy neked milyen közgazdasági alapfogalmaid vannak, a te dolgod. Én közgazdász vagyok és tudom, ki a hitelező és miben különbözik a kivitelezőtől, s láttam már hitelszerződést és beruházási szerződést, te viszont aligha. De elegendő lesz, ha ismét átolvasod a híreket.

Tehát: az orosz állam - a megfelelő intézményén keresztül - ad hitelt a magyar államnak, amiből a magyar állam finanszírozza az MVM beruházását és a hitelt a magyar állam a hitelszerződésben foglaltak szerint a központi költségvetésből fizeti vissza. A kivitelező orosz vállalatnak a hitelhez semmi köze nem lesz. (Láttál te már olyan kőművest, aki hitelt ad a megrendelőnek azért, hogy abból finanszírozza az ő munkáját?) Az MVM, mint magyar vállalat kivitelezői szerződést köt az orosz vállalattal, aki egyébként fővállalkozó lesz, és tendereket ír ki az egyes munkafázisokra. A cél állítólag az, hogy 40%-ban magyar beszállítói legyenek. Ha ez megvalósul, az óriási lökést adhat a magyar gazdaságnak. (Ha az oroszok erre nyitottak, akkor jobb partnerek, mint a nyugatiak, mert ők azt preferálják, hogy lehetőleg minden általuk hitelezett vagy EU-támogatott nagyberuházás kivitelezését a saját cégeik vigyék el.

Még egyszer: ezek a szerződések hordoznak üzleti kockázatot, de politikai kockázatot nem, és igenis összehasonlítható a 4-es metró projekttel, mert az, hogy az egyes beruházások hogyan térülnek meg, az más tészta. (Az EU-nak ugyan nem kell visszafizetni a metróra adott pénzt, ugyanakkor eszement feltételt támasztott ennek fejében, mert az, hogy csak pénzért lehessen beautózni a főváros belső kerületeibe, nem nevezhető másnak és óriási balhé lesz még belőle. Ismét kísérleti nyúlként kezelnek bennünket, mert ilyen nagy területű korlátozás sehol máshol nincs.)

Azt, hogy a beruházáshoz kik és milyen számításokat végeztek, nem tudjuk, de nyilván nem OV vagy Lázár J számolta. Az MTA-nak van külön atomenergiával foglalkozó kutatóintézete, s valószínűleg az MVM szakemberei is értenek valamihez...

vantaan 2014.01.17. 09:37:26

@Helyes Írás: S mégis hogy van az hogy az 500 mrd-os MOL pakettet azért kellett megvenni hogy ne legyen Magyarország orosz befolyás alatt akkor ez az üzlet az mit szolgál???
Orbán hazudik éjjel nappal s elárulta a hazát ez a valóság. ..... ha érdeke úgy hozza be fogja hívni az orosz tankokat is!!!! ...mert ő ilyen.

Helyes Írás 2014.01.17. 09:54:45

@vantaan:

Hogy mi a tény, azt inkább nem mondom ki, mert eddig normális stílusban vitatkoztunk egymással.

Lehet egy közszereplőt, politikust nem szeretni, sőt utálni is (bár az ilyen erős érzelmek inkább a saját frusztrációnkat fejezik ki), de ha az erős ellenérzéseinkből fakadó megalapozatlan állításainkat el is hisszük, mint tényeket, azzal csak magunkat hülyítjük. Politikában különösen önveszélyes, ha valaki ténynek tekinti azt, amivel a másikat vádolja.

OV-t sok mindennel lehet vádolni, de azt még az ellenfelei sem hiszik el róla, hogy pénzért a hazája érdekei ellen cselekedne. Ha valaki, akkor ő biztos nem, többek között épp emiatt tartanak ki mellette a hívei.

Ráadásul a vitatott döntés mellett számos racionális érv hozható fel, ebben a kommentfolyamban is elhangzott néhány.

Bell & Sebastian 2014.01.17. 10:00:44

@conmorientes: Valami olyasmire, hogy egy sűrűbben lakott helyen törvényszerűen többen jajdulnak fel, ha a közvetlen környezetükbe valamilyen-akármilyen veszélyforrást telepítenek, mint egy ritkábban.

@tobeor: Magával nehéz vitatkozni, mert mindig "van máásik" (érve). Attól még, hogy mindkét erőmű nyomott vizes, nem összehasonlíthatóak. Fentebb egyszer már írtam, hogy a következő fél évben kötik meg a szerződést mint a kivitelezésre, mint a finanszírozásra, azaz, pontos számokat nem ismerhetünk.

De amilyen elszántsággal védik a Fidesz "nagyágyúi" a régóta húzódó projektet (négy év alatt meg az Unió jóváhagyását), ez lehet az évszázad üzlete, vagy akár átverése is.

Tekintettel arra, hogy egy politikus általában lófaszhoz sem ért, pláne szakkérdésekhez. Az első kérdésük mindig az szok lenni; na jó, de ebben _nekem_ mi a biznic?

Helyes Írás 2014.01.17. 10:07:59

@vantaan:

Na jó, ilyen színvonal alatti megnyilvánulásokkal én nem foglalkozom, ehhez keress magadnak más partnert!

A tulajdonosi befolyás és a szerződéses üzleti partnerség között óriási különbség van - ezt még talán te is be tudod látni. Ha nem, akkor forogj csak a saját indulataid levében.

vantaan 2014.01.17. 10:11:07

@Helyes Írás: "OV-t sok mindennel lehet vádolni, de azt még az ellenfelei sem hiszik el róla, hogy pénzért a hazája érdekei ellen cselekedne. Ha valaki, akkor ő biztos nem, többek között épp emiatt tartanak ki mellette a hívei."

Pedig ma Orbán az egyik legnagyobb ellensége a magyarság egészének! ... s hogy pénzért mire képes talán emlékeztetnélek a felcsúti stadion pénz forrására!!! .... vagy itt van a MOL pakett ügye vs. Paks. Jól látható ,hogy mind a két ügylet csak a magán zsebekbe tehető pénzről szól! Az 500 milliárdos MOL ügylet cc. 15-20 milliárdot jelenthetett magán zsebbe (a "bonyolítás" ilyenkor 3-4% a jutalék) ...de kellett rá a függetlenségi harc máza ..... s mi van most??? Most nem számít az orosz függőség? .... s az árak Lásd a bolgár ár és a "tervezett" magyar ár közti fajlagos költséget.
Ki hiheti ezek után Orbán nemzeti elkötelezettségét??? Ki hiheti ezek után ,hogy nem a zsebbe tett milliárdok döntenek???
Persze meg lehet enni az orbáni maszlagot ..... de azért néha legalább gondolkodjunk!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.17. 11:36:37

@bbjnick: hülye vagy te bazmeg! néhány évtizede az áramról írtad volna eztet.
az atony veszélyes. persze. de ha megcigizteted a békát, az is felrobban.

tobeor 2014.01.17. 11:41:56

@Bell & Sebastian: Tévedés, vitatkozni velem nagyon könnyű, csak tisztességes hozzáállás, a beszélgetéshez szükséges minimális jóhiszeműség és érvek kellenek. Az hogy egy oda nem illő "érvvel" jössz, aztán arra azt mondom hogy az másra vonatkozik, az nem engem minősít.

Ami Paksot illeti: hazaárulás volt. Ma már nemcsak Orbán saját szavaival lehet ezt bizonyítani, de az időközben előkerült Lázár-videóval, ami még konkrétabb. Na nem mintha a teljesen evidens igazság felismeréséhez szükség lenne hazaárulók régebbi nyilatkozataira.

Bell & Sebastian 2014.01.17. 12:07:01

@tobeor: Nem teszek úgy, mintha szakértő lennék, de ha se vízi erőmű, se atom, se nullemissziós (önellátó) ház nem kell ide, akkor mi legyen? Vagy az a baj, hogy az oroszokkal bótoltuk ezt össze, kormányokon átívelőn?

Onnan indultunk, hogy a bolgároknál elhalt a nukleáris téma. Erre maga azt állította, hogy az olcsót is drágállották. Erre én, hogy ezer más oka is volt annak, hogy nem valósult meg. Erre maga, hogy Orbán egy hazaáruló, mert drágán vett szart a nép megkérdezése nélkül.

Tudja mit, elhiszem. És most akkor most mi lesz? Szavazzunk a baloldalra, vagy irány Izland?

Bell & Sebastian 2014.01.17. 12:17:55

@jose maria padilla: A villamosautózás nagy előnye, hogy csak bedugom és megyek. Olyan környezetbarát, na. Hogy honnan az áram? Csak összedugom a pozitront a neutronnal. Ha el nem esek a kecske láncában.

conmorientes 2014.01.17. 12:33:38

@Bell & Sebastian:

Lehet ez is szempont, de mondjuk csak a példának okáért a világ egyig legsűrűbben lakott országa Japán ami tele van tűzve atomerőművekkel.
Tudom Fukujima és ebben van is igazság, bár annak a megrongálódását emlékeim szerint természeti katasztrófa okozta nem pedig az hogy nem megfelelő lett volna a biztonsága.
Vis Maiorra pedig felkészülni nem lehet.

tobeor 2014.01.17. 12:40:23

@Bell & Sebastian:
Egy 9,5 milliós ország energiaellátása nem olyan, hogy egy egysoros kérdésre egysoros válasz, oszt ennyi....
Azért pár kulcsszó:
nagyon okos energiamix,
energiahatékonyság,
szigetelés,
energiatudatosság,
diverzifikáció,
úgy általában minden 1 Ft-náa nagyobb döntés előtt: alapos tájékozódás, gondolkodás, stb.
nemzetközit energiahelyzet és tendenciák felmérése
technológiai fejlődés és tendenciák felmérése
fenti tendenciák alapján annak eldöntése hogy egyáltalán érdemes most dönteni vagy ha van idő, akkor érdemes-e később kivárva pl. hogy az energetikai forradalom mire vezet.

és akkor még szó sem volt a politikai szempontokról, szuverenitás, egyebek.

az pedig, hogy a bolgár erőmű miért nem valósult meg, az egyáltalán nem befolyásolja a tényt, hogy létezett egy megállapodás egy összegről, ami sokkal kevesebb összeg volt mint amiért a pincsi aláírt.

hogy ki hova szavaz, annak semmi köze a fenti kérdésekhez.

Helyes Írás 2014.01.17. 12:44:49

@vantaan:

Jól van öreg ... Megkérlek, ettől kezdve tisztelj meg valaki mást a hülyeségeiddel! ... Azt gondoltam komolyabb emberrel beszélgetek, nem egy mániákus futóbolonddal.

Bell & Sebastian 2014.01.17. 13:09:57

@tobeor: Egyikünk sincs döntési helyzetben és minden olyan információ birtokában, ami ehhez kellene.
Gyanítom, Orbán sincs. Tanácsadók vannak és mértékadó vélemények. Egy létező iparág (monopol-multi) sosem fog önmegsemmisítésre törekedni.

Elgáncsolni csak a politika tudja, ha akarja. Magyarázat mindenre akad, csak nem biztos, hogy el is mondják vagy igaz.
Ha lenne civilkurázsi, nosza, tüntetésre fel, hív a vasút, vár Budapest és a tömegoszlatás.

@conmorientes: Bolondbiztos erőmű akkor sincs, ha már minden, műszaki kockázatot a minimumra szorítottak a mérnökök. A japán fegyelmezett népség, úgy működik, mint egy hangyaboly. A magyar se nem olyan, se nem öntudatára ébredt humanista, hanem kertaljai turmix tarkamagyar.

Nincsenek analógiák, esetek vannak.

tobeor 2014.01.17. 13:18:44

@Bell & Sebastian:
"Egyikünk sincs döntési helyzetben"
És állította valaki az ellenkezőjét? Hogy jön ez ide?

"és minden olyan információ birtokában, ami ehhez kellene."
Pont az a baj hogy Putyin pincsije se...

" Egy létező iparág (monopol-multi) sosem fog önmegsemmisítésre törekedni."
na erről aztán végképp sejtelmem sincs arra hogy jön ide? Ki állított ilyet? Kit érdekelnek az ő szempontjaik? Mi véletlenül nem a magyar érdek felől nézzük az egészet? Mert én egészen biztosan. Te nem?

"Ha lenne civilkurázsi, nosza, tüntetésre fel, hív a vasút, vár Budapest és a tömegoszlatás."
Ez nekem szól, vagy úgy általában mindenkinek?

(Inkább veled nem könnyű vitázni... ezt a széteső csapongást)

vantaan 2014.01.17. 13:41:36

@Helyes Írás: Neked ha 15-20 milliárd nem pénz??? ... s ki tudja mennyi a Paksért akkor szerintem Te vagy részese vagy ennek a nemzeti szabadságharcnak -rezsiharcnak - fülkeforradalomnak titulált tolvajlásnak vagy logikai képességed egyenlő a nullával.
Mi értelme volt a MOL pakett megvásárlásának???? Mi haszna volt-lett belőle a magyarságnak???

Orbán egy hazaáruló! Saját maga által mondottak szerint is. Lásd a MOL pakett vásárlásának indoklását s amit most cáfol a Paksi ügylettel!

De emlékeztetnélek Lázár János 2009es v. 2010-es nyilatkozatáról ,hogy mi várható kelet felől.

bz249 2014.01.17. 13:51:54

@conmorientes: nemregiben jott ki a jelentes... Fukushima igen-igen nagy reszben emberi hibak sorozata okozta az ott tortenteket. (pl. nem voltak hidrogen rekombinatorok, aminek a hasznossagat nagyjabol Three Miles Island ota ismertek)

bpe 2014.01.18. 04:40:43

"a kitűnő Guruló Hordó blog mindenesetre"

ezzelszemben:

indavideo.hu/video/InfoRadio_-_Arena_-_Aszodi_Attila_1resz_1

srácok, amíg se számokról, se atomreaktorokról lövésetek sincs, tökételesen érdektelen cikkek lesznek csak a kimeneten, mostéppenitt.

cifra blogfosásnak persze überkirály, h így dagad a kontent, csak ehhez nem ártana némi felkészültebbség.

szal, ez így gyönge nagyon. :/

zorki 2014.01.18. 08:43:02

@Helyes Írás:
Legjobb tudomásom szerint a Rosatom az orosz állam tulajdona. Bár még nem ismert a hitelszerződés, de feltételesen elfogadom, hogy igazad van és az orosz állam adja.
Akkor pedig a kőműves gazdája adja a hitelt, a képlet semmit nem változott. Azt pedig senki sem vitathatja, hogy a gazda -az orosz állam- politikai tényező.
(Pl. elég nyilvánvaló, hogy a magyar állam azért vásárol földgáztárolót, mert gazdaságpolitikai céljai vannak vele. Nyilván az orosz állam is ezért ad hitelt Paksra.)
A politikával és a gazdaságpolitikával ebben a hosszútávú üzletben egy nagy baj van, hogy annak érdekei és céljai ilyen időtávon - de akár csak egy választás után- nagyokat változnak. Akár mindkét oldalon. De nekünk lesz egy legalább háromezermilliárd forintos elkötelezettségünk, amin -ha az üzlet megköttetik- már nem lehet sokat változtatni. Ezt nevezik függőségnek.

Kikandikál egy "farkastappancs" érvelésed "zsákjából". Egy szóval sem említettem sem Orbánt, sem Lázárt nem is utaltam rájuk. Igazából nem is gondolkodtam róluk nagyon, mert úgy hiszem, hogy az ellenzék is képes lenne ugyanerre. (Legfeljebb soha nem lenne annyira erős, hogy tender nélkül vállalja.)
Ha már így felemlegeted őket, hát készségesen elismerem, hogy nem ők végezték a számításokat, de döntést -eddig- azért nyilvánvalóan ők hozták. Másképpen miért is állt volna oda Orbán Viktor az aláíráshoz?

Ami sajnálatos még az ügyben, hogy elismerten olyan döntés született, amelynek árát az unokáinknak és a ma még meg sem született gyermekeknek kell majd megfizetniük. Közben az állam állandóan az államadósság elleni harcról beszél.

Most, hogy így mondod valóban van hasonlóság a 4-es Metro beruházás és a mostani között. A döntés előkészítésben -az ellenvélemények negligálása- és abban, hogy negatív hatásaival nem a döntéshozóknak kell majd megküzdeniük.

Azt gondolom, hogy a döntés meghozatalát most semmiféle gazdasági, energetikai indok nem sürgette. Lehetett volna erről később dönteni.

Aztán Te kényedre-kedvedre nevezheted ezeket az érveket gyerekeseknek, azzal nem engem, hanem saját vitastílusodat minősíted.

zorki 2014.01.18. 09:15:19

@bpe: A rádióban elmondottakkal szemben van a német valóság, ahol atomenergia nélkül is el tudnak képzelni alaperőművet.
Most néhol elejtett mondatokból azt sejteni, hogy a német iparra számítanak energia fogyasztóként. Az előkészítésben is gyanúsan ott vannak.
Akkor jól érteném, hogy ide "importálnák" az atomerőműveiket? Hmmm...

tarackos 2014.01.18. 20:31:35

Nekem az a véleményem, hogy ez az üzlet pont úgy kötettett meg mint az első két blokkra.

A vér nem válik vízzé...

Ja, azt majd 50 éve döntötték el. Ennyit változott a módi...

Helyes Írás 2014.01.19. 10:11:49

@zorki:

Nem ezeket az érveidet neveztem gyerekesnek, csak azt, amikor ragaszkodtál valamihez, ami nyilvánvalóan nem úgy van.

Amit függőségként körülírsz, (s ami engem kevésbé aggaszt, mint téged) az ugyanígy fennállna, ha a japánokkal, franciákkal, amerikaiakkal kötnénk meg ugyanezt az üzletet. Természetesen az oroszoknak is érdeke az üzlet, mert arra számíthatnak, hogy ha nem következik be valamilyen törés a magyar-orosz kapcsolatokban, akkor tőlük vásároljuk majd a fűtőanyagot és velük végeztetjük a felújításokat. És nekünk is érdekünk az oroszokkal a hosszú távú, kölcsönös előnyökkel járó gazdasági kapcsolatok bővítése.

(Fiatal koromban azért nem tanultam az orosz nyelvet az iskolában, mert a hódítók nyelve volt, amit ránk kényszerítettek. Ha tudtam volna, hogy elmennek ... mert így már egész más a helyzet. Persze, ha megpróbálnának ismét beavatkozni az életünkbe, ismét tartanék tőlük, de most nem ők akarnak mértéket és méltányosságot túllépve beavatkozni a dolgainkba, hanem felfuvalkodott nyugatiak. Természetesen ez a jobbik eset, de törekedjünk csak az egyensúlyra.)

Nem tudom, milyen kilógó lábra gondolsz, én csak arra utaltam, hogy ebben az esetben nem előkészítetlen politikusi döntések születtek, de természetesen politikai döntések. És a másik politikai garnitúra is meghozta volna, - talán nagyobb eséllyel nyugati üzlettársakkal, mert befolyásolhatóbbak a nagytőke által - de jó eséllyel ugyanezt a döntést hozták volna. S akkor most a Fidesz "oroszozna".

Atomerőműről csak ilyen hosszú távra lehet döntést hozni, ez a dolog természete, s igazad van, ezzel együtt járnak bizonyos hosszú távú kockázatok. De ez így lenne, bárki, bármikor hozna döntést atomerőmű építésről. Ez a döntés most a működő blokkok élettartamát tekintve optimális időpontban született, de nyilvánvalóan közrejátszott benne az, hogy a jelenlegi kormány küszködik a növekedés beindításával és az ún. "keleti nyitás" politikájában eddig sem kínai, sem arab viszonylatban nem sikerült áttörést elérni, szükség van az orosz vonal erősítésére is.

Alighanem neked is - és még sokaknak - magával az atomenergiával van gondod. Ezt megértem, fiatal koromban, különösen Csernobil után egy ideig én is ellene voltam. Azóta megváltozott a véleményem. Kínában több mint másfélezer szénbánya ég a föld alatt, elolthatatlanul, Szibériában órákig lehet repülni az olajjal elöntött területek fölött, s szándékosan orosz példát hoztam, de szinte vég nélkül lehetne folytatni. Globális környezeti katasztrófa fenyegeti a Földet, s nem az atomenergia miatt. A fosszilis energiahordozók kitermelését tulajdonképpen azonnal abba kéne hagyni, s még akkor sem lehetne gyorsan megfordítani a folyamatokat. A nap és szélenergia kapacitásokat viszont sajnos nem lehet olyan gyorsan kiépíteni, hogy ki tudja váltani az olajat és a szenet. Aki ebben a helyzetben az atomenergia ellen kampányol, az "olajat önt a tűzre", konkrétan és képletesen is.

vantaan 2014.01.19. 11:32:01

@Helyes Írás: Putyin palota pincsije HAZAÁRULÓ! ....nem kell magyarázni a megmagyarázhatatlant. Orbán egy hazaáruló.

zorki 2014.01.20. 12:07:39

@Helyes Írás:
Függőség tekintetében azért nincs igazad, mert az oroszokon kívül nincs másik, aki a gázszükségletünk 80 százalékát fedezné.
Ha pedig az oroszok az ukránokkal való részben politikai, részben gazdasági vitában a gázcsapokat fegyverként használhatták, miért ne tehetnék meg velünk is? Csak mi soha nem tanulunk.

Nem gondolom, hogy ideális időpont lenne a mostani kezdés, négy-öt évet még bőven lehetne várni és az energetikai világpiac állása is ezt indokolná. Akkor még mindig több, mint egy évtizedig dolgozhatnak a paksi meglévő blokkok. Szerintem tovább is -lásd USA-, ebben az esetben egy a mostaniaknál nagyobb teljesítményű blokk megépítését kellene megfontolni, mert nyilván szükség lenne karbantartás miatti leállásokra.
Nem értem mi indokolja a honi elektromos energiatermelés ilyen mérvű növelését?
A kb 3000 milliárdot és kamatait, a sok százmilliárdos önrészt, -ráadásul vagy egy "tárolórerőműre" vagy egy könnyen szabályozható gázerőműre a csúcsidőkben is szükség lesz- ami szintén sok százmilliárd, ha ezeket beszámoljuk, nem maradhatnánk továbbra is inkább az importnál? Az unión belül -bárhogy szorongatnak is minket (szerinted) nyugatról- szabad energiaáramlás van, és azt semmi sem gátolja. Örülnek neki, ha veszünk áramot. Ha másnak olcsóbb előállítani, mint nekünk, akkor miért ne vennénk?

Jelen ismeretek szerint senki nem jósol Magyarországon intenzív elektromos energia fogyasztás (ipari/lakossági) növekedést.
Itt egy eldugott érvet sejtek, hogy 2020 után zárják be a német atomerőműveket, és nagy áremelkedésre számítanak.

Te azt mondod, hogy olaj a tűzre. Nahh és az a rengeteg sugárzóhulladék? Valóban az a megoldás, ha jó mélyre elássuk? Ennél jobb terved nincs? A már meglévő hulladék legalább akkora csapás, mint a foszilis. Nem beszélve arról, hogy az atomerőművel is hőt termelünk.

Amúgy nem hiszem, hogy a következő két évben ennek a beruházásnak már jelentős gazdasági hatásai lennének.
No és miért kell nekünk a keleti nyitás? Miért kifelé tekintgetünk-kuncsorgunk? Ha eladható termékeink vannak, akkor azt megveszik nyugaton és keleten, Kínában és Arábiában. Mint ahogy az itt gyártott Mercedesekkel vagy Audikkal vagy a magyar Prezikkel történik.
Erre kellene koncentrálni. Jó lenne, ha legalább ebben mindenki egyetértene.

vantaan 2014.01.21. 08:20:57

@jött a csősz és mindenkit hazazavart: ...csak, hogy Te is megértsd! Igaz így sem bízom benne hogy értenéd agymosott.
Putyin palota pincsije bizony bizony HAZAÁRULÓ! S egy hazaáruló s minden hazaáruló legyen átkozott!

bpe 2014.01.22. 18:37:21

@zorki: oké, de az aszódi a magyar helyzetre értette.

importálná(n)k?.. hát, ilyenre nem emléxem. :) mi exportál(hat)nánk áramot, ha mexorulnak, bár nemtom, mennyire reális szcenárió ez. a lehetőség meglesz rá..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.25. 21:11:47

Tegnap a DW Tomorrow Today műsorában láttam, hogy Németországban ma már az energiaszükséglet 25%-át megújuló energiából biztosítják. Folyamatosan új technológiákat kísérleteznek, pld. a szélerőművekben termelődő felesleges --- ú. é. amit éppen nem vesz föl a hálózat --- elektromos árammal vízből hidrogént állítanak elő, amit betáplál(hat)nak a földgáz-hálózatba. Mivel a hálózat jellege miatt max. 2% lehet csak a hidrogén aránya a keverékben, ezért kidolgoztak egy olyan technológiát is, amivel hidrogénből, szén-dioxid hozzáadásával metánt állíthatnak elő, az így előállított metánt aztán korlátozás nélkül lehet keverni a földgázzal (a földgáz több, mint 90%-a eleve metán!).

Ezen az úton kellene nekünk is haladnunk, nem elmebeteg atomerőmű-projektekbe bonyolódnunk.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.25. 22:42:18

@bbjnick:
"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Nukleáris hulladék kockázatai
A CALLA szemléletformáló kampányánban a nukeláris fűtőanyag életciklusát és annak gazdasági vonatkozásait bemutatva hívja fel a figyelmet az atomenergia kockázataira.

4 000 EUR"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Kérdések a paksi erőmű élettartam meghosszabbításáról
Az energiaellátás kérdésében a magyar kormány az utóbbi időkben egyre inkább az atomenergiát látszik támogatni a fenntartható megoldások ellenében. Mióta a paksi erőmű első blokkja 2012-ben megkapta az üzemidő hosszabbításra vonatkozó engedélyt, az erőmű két új egységgel való bővítése került a fókuszba. Mindeközben folyamatban van a maradék három blokk üzemidő hosszabbítása is. Ezen lépéseket követi nyomon és véleményezi folyamatosan az Energiaklub, együttműködve a zöld pártokkal és civil szervezetekkel.

7 650 EUR"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Közös projekt

3 350 EUR"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Tájékoztatatás a stressz tesztről
A FEA a nukleáris stressz tesztek eredményeiről tájékoztatja a nyilvánosságot és közvéleménykutatást készít arról, hogy a fukushimai katasztrófa után mit gondolnak az emberek a nukleáris kockázatokról. A projekt emellett felhívja a figyelmet a Belene és a Kozloudy 7 Atomerőművek építési és üzemidő hosszabbítási terveinek részleteire.

3 770 EUR"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Civil nukleáris monitoring
A Civil Nukleáris monitoring projektben a folyamatban levő lengyelországi atomerőmű beruházásokról közöl információkat a Social Ecological Institute civil szervezet. Célja, hogy átfogó és átlátható képet mutasson a nukleáris tervekről, bemutatva azok hiányosságait és az európai társadalomra, gazdaságra és környezetre gyakorolt hatásait.

2 700 eur"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Hírlevél a kiegyensúlyozott tájékoztatásért
A cseh szervezet a dukovany-i atomerőmű tervezett meghosszabbításával kapcsolatos tájékoztatásra koncentrál projektjében, Dukovanyról szóló hírekkel egészíti ki hírlevelét melyet levelező listájának kiterjesztésével minél több az erőmű környékén élő embernek eljuttat.

2 750 EUR"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Nukleáris fejlesztések ellenőrzése Romániában
A projekt során a romániai civil szervezet a következő tevékenységéket végzi társadalmi ellenőrzés keretében: Figyelemmel követi a Radioaktív Hulladék Irányelv átültetését és a Saligny végleges radioaktív hulladéklerakó építését, részt vesz az utóbbi folyamat társadalmi konzultációjában (amennyiben elkezdődik). Nyilvánosságra hozza a folyamatban levő romániai stressz teszt mérések eredményeit és információkat gyűjt és közöl a romániai nukleáris (tárolási és leszerelési ) pénzalapokról. Igyekszik megállítani a további atomenergia fejlesztést célzó beruházásokat (Cernavoda erőmű 3-as és 4-es blokkja, melyek nemrég kapták meg környezeti engedélyüket).

7 600 EUR"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Kampány az új erőművek ellen
A Za Zemiata a Kozloudy erőmű bővítése (Kozloudy 7), a meglévő egységek (6,7) engedélyeinek hosszabbítása és a Belenei Erőmű többször leállított építkezésének újrakezdése ellen szervez kampányt.

3 855 EUR"

"Alternatíva az atomenergiára

Nukleáris kockázat és társadalmi ellenőrzés 2013-14 / Közös projekt

3 855 EUR"

www.okotars.hu/tamogatott_projektek
süti beállítások módosítása