Felvidéki városaink III.: Eperjes
2013. december 14. írta: AgentUngur

Felvidéki városaink III.: Eperjes

Eperjes_Fo_utcai_korzo.png

Pozsonytól a lehető legmesszebb, a mai Szlovákia másik végén van Eperjes, az egyik legérdekesebb történelmű és építészetű felvidéki város. Itt hidegebb a táj, nincs sehol az ismerős Duna, és nem is tragikomikus centruma a nemzetépítési törekvéseknek, mint Nyitra. A jóval nagyobb és híresebb Kassa árnyékában él, mégis megéri meglátogatni, gyönyörű kelet-szlovák reneszánsz épületei vetekednek a déli nagy testvér építészeti örökségével.

Azért egy kicsit óvatosnak kell lenni a magyarral, a zsinagóga idős gondnokára rászólhatnak éber nyelvőrök, hogy Szlovákiában nem ildomos a magyar látogatókkal magyarul beszélgetni. Meg szórakozóhelyen se lepődjön meg senki, ha körbeveszik a helyi kemény fiúk a magyar nyelv hallatán, és csak akkor enyhül a légkör, mikor kiderül a budapesti illetőség. Na jó, lehet, hogy csak rossz lapot húztunk.

Eperjes_Fo_utcai_reszlet_Neptun_csatornaval.png

Itt persze még kevésbé szokhatott hozzá az úri közönség a magyarhoz, mint akár Pozsonyban vagy Nyitrán. A városnak ma csak kétszáz magyar polgára van, Eperjes 91 000 lakosának túlnyomó része szlovák vagy roma. Mégsem lehet azt mondani, hogy semmi köze sincs a magyar kultúrához. Eperjes magyar város is.

Az államalapítás után ez a térség, Sáros megye volt a magyar etnikai terület (bár szlovák szemszögből csupán magyar gyarmatosítókról van szó) legészakibb vidéke, ami aztán, a kuruc háborúk és az 1700-as évek délre (a jórészt lakatlan Alföldre) települési hulláma után végleg felszívódott a környező hegyekben élő és Lengyelország felől betelepülő szlávságban, magyar lakosság csak a városban maradt. Sok egyéb mellett tehát az a szlovák nacionalista vád sem igaz, hogy az „ezeréves magyar elnyomás” alatt csak egyirányú, szlovák-magyar volt az asszimiláció, az Eperjes környéki nyelvszigeten túl, már jóval korábban, a szlávságba olvadtak be a Vág-völgyi, a Tátra lábánál létrejött magyar őrfalvak is.

Eperjes_kaszarnya.png

Eperjes persze nem azért magyar város is, mert ötszáz éve ezen a vidéken a magyar etnikum volt a domináns. Ez meglehetősen ostoba érv lenne. Hanem azért, mert máig hatóan a magyar történelem és kultúra része. Erre persze a helyszínen, vagy a szlovák netes tájékoztatók alapján, nehéz rájönni. Megtudhatjuk például, hogy Szlovákiából Eperjes került legutoljára a magyar birodalom hatalma alá, valamikor 1200 előtt, ami nem igaz, csak akkor szervezték meg a sárosi erdőispánságot. Sokkal viccesebb azonban helyben végighallgatni egy idegenvezetőt. Mivel a mi csoportunk nemzetközi volt, az idegenvezetés angol, teljes szabadságában érvényesült az uralkodó történelemszemlélet. Megismerhettük a szlovák nép nagy hősét, František II. Rákoci-t (azt nem tudjuk meg, hogy magyar volt) és  IV. Belo osztrák-magyar (!) királyt, és felfedezhettük, hogy köztük 500 évig szinte nincs a városnak történelme. Legalábbis olyan elem, ami bármilyen módon a magyarokhoz köthető. Szlovákok, osztrákok, lengyelek, németek igen, magyarok nem. Pedig itt volt például Magyarország legrégebbi és legnevezetesebb iskoláinak egyike, az 1667-ben alapított eperjesi evangélikus kollégium.

Eperjes_evangelikus_kollegium.png

Hírneve miatt becézték Eperjest Tarca-parti Athénnak is. Íróink közül itt tanult a kassai Márai Sándor, Kazinczy Ferenc és az eperjesi születésű Hamvas Béla. Soraikban, életművükben, tehát a magyar irodalomban, ott vannak az eperjesi iskolapadok és macskaköves utcák. De itt, a nemrég felújított evangélikus kollégiumban tanult egy kisebb szabadságharcos liga, Thököly Imrétől, Kossuth Lajosig és Pulszky Ferencig, vagy a Habsburgok által kivégzett Dessewffy Arisztidtől a szovjet kollaboránsok által kivégzett (eperjesi születésű) Maléter Pálig. Bercsényi László, Bercsényi Miklós fia, a Rákóczi-szabadságharc kitűnő katonája, szintén Eperjesen látta meg a napvilágot. Franciaország későbbi marsalljaként egyébként a máig létező elit 1. Francia Huszárezred alapítója, és a magyar 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj névadója.

A flamand betelepülők által várossá fejlesztett, a középkor végétől kezdve egyre inkább szláv környezetben fekvő Eperjes persze ugyanúgy produkált fontos szlovák személyiségeket, abban az értelemben, ahogy Eperjes ma magyar város (is), éppenséggel Budapest vagy Esztergom szlovák város (is). Ami lehangoló, hogy a város jelen szlovák bemutatása csak „magyar hódítást” ismer, magyar értékteremtést, kultúrát nem. Pedig ha valahol, ebben a régióban különösen harmonikus volt az 1920 előtt egyébként sem túl kiélezett magyar-szlovák viszony. A szlovák népességben is erős volt a Magyarországhoz való tartozás tudata, és egy esetleges népszavazáskor egyáltalán nem biztos, hogy a város és térsége Csehszlovákiához került volna. Az 1919 júniusában a cseh megszállókat kiűző magyar csapatokat itt is valódi lelkesedés fogadta, nem csak Kassán, amit csak a Tanácsköztársaság valódi természetével való (rövidre sikerült) ismerkedés csökkentett.

Eperjes valójában iskolapéldája, hogy a végbement „magyarosodás” messze nem volt annyira „magyarosítás”, tehát kényszer diktálta folyamat, mint azt ma Szlovákiában állítják. Az egyébként igen látványos, tömegesnek mondható magyarosodás túlnyomó része Eperjesen is a zsidók és a németek önkéntes asszimilációját jelentette, a város szlovákságát kisebb mértékben, a környező vidéket pedig egyáltalán nem érintette.

Eperjes_zsinagoga_zsido_iskola_katolikus_fogimnazium.png

1910-ben a város 16 000 lakosából 50%, azaz 8 000 fő vallotta magát magyarnak, 6 500 szlováknak és 1 400 németnek. A nyolcezer fő túlnyomó része persze friss asszimilánsként kettős identitású volt. Főként emiatt, a hatalomváltás utáni erőteljes csehszlovák nyomás alatt, 1931-re a magukat magyarnak vallók száma 1000 főre csökkent. Ebben persze szerepet játszott a munkájából elbocsátott magyar államigazgatás és a városi elit egy részének Magyarországra menekülése is.

Eperjes_zsinagoga.png

A magyar élet Eperjesen a holokauszttal vált teljesen jelentéktelenné, a magyar nyelv, mint a hétköznapok egyik használt nyelve, ekkor tűnt el örökre a középkori utcákról. Eperjesről 1942-ben (teljes mértékben a szlovák államigazgatás szervezésében) 6400-an kerültek először szlovák, majd német koncentrációs táborba, de csak néhány százan tértek vissza. Köztük az az idős úr, akit lelkes szlovák hazafiak leintettek, mert magyarul szólt a magyar látogatóhoz.

Eperjes_Karaffa_borton.png

A mai szlovák Eperjes kettős arcú város. Vannak rettenetes szegénységben élő roma tömegek a hatalmas szocialista lakótelepeken, lepusztult gyárak. Itt nem dübörög a gazdaság, sokan költöznek Pozsony környékére, de Csehországba és Nyugat-Európába is. És ott van a ragyogó belváros, sétálóutcákkal, a felső-magyarországi reneszánsz gyönyörű emlékeivel, köztük Rákóczi Zsigmond palotájával és a Caraffa-börtönnel. A flamand telepesek emlékét őrzi az impozáns méretű gótikus, bár a 19. században jelentősen átalakított Szent Miklós templom.

Ha már erre jár az ember, nehéz megállni, hogy belekóstoljon a helyi különlegességként hirdetett szlovák tokajiba. Eperjes nem a tradicionális tokaji borvidék része, de évszázadokon át itt haladt át Lengyelország felé a magyar bor, ezért elnézhető ez a kis turpisság. Ingyen reklám nincs, de a történelmi városmagban több helyen is lehet kiváló Tokajit kóstolni. És ha megjön a jó hangulat, a cigánybanda ékes magyarsággal énekli az „Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék” kezdetűt, amire a jelenlévő szlovákok is tombolni kezdenek.

A bejegyzést Bozótharcos kollégának ajánlom szeretettel. Köszönet Vhailornak a pontosításokért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr505683454

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Agrárországok és a jövő 2013.12.14. 10:12:57

Talán jó "szakértő" lehet a mezőgazdasági kérdésben Raskó György....Ezt írta a HaszonAgrárMagazin 2013.márciusában: "A varsói Agrárminisztérium úgy döntött, csak 2016-tól vásárolhatnak a külföldiek korlátlanul földterületet. A földvétel most is le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.14. 10:05:39

miénk lesz majd kassa, pozsony, eperjes.

amúgy délen egy dübörgő gazdaság esetén, amikor már más dolgunk nincsen, én szerintem jó lenne kialakítani egy természetes határt, baranya-háromszög a minimium drávával, a revízió miatt,
de talán a Duna és Tisza vonaláig érdemes lenne elmenni, amikor már nincs kőolaj. ott lehetne az Új-Délvidék. temerin pont benne van. nagy terület, de merjünk nagyot álmodni. :)

Urfang 2013.12.14. 11:23:16

@tesz-vesz:

Egy kárpátaljai offenzíva sokkal időszerűbb lenne. Az oroszok úgy is épp fenekednek Ukrajna ellen, ha megindulnak mi is sunyin hátba kaphatjuk őket és egy átkaroló hadművelettel bevehetjük az Ungvár-Munkács-Beregszász régiót. Az Árpád vonal visszaállítása után már könnyen lehet megindítani a felvidéki és erdélyi frontokat is.

Érdemes lenne megpróbálni, határ a csillagos ég, vagy a Don-kanyar.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.14. 11:33:12

@Urfang: a közeljövőben az olajkorszak bukása után vagy fegyverkezünk és harcolunk, vagy elveszik tőlünk a följeinket, vizeinket. egyelőre nincs létező technológia, ami háborúmentes szcenáriót vetne fel a távoli jövőnkben, vagy mi leszünk az agresszorok vagy mi leszünk a rabszolgák, te mi lennél szívesebben, gazdag ember, vagy halott, esetleg szolga?
ha megszállnak minket, akkor az egész magyar kultúránk tűnhet el.
békére számítani, amikor az erőforrások szűkében vannak, már nem naivság, hanem ostobaság.
csak úgy élhetünk túl hogyha nagyhatalom vagyunk a régióban, különben jön a nagyobb hal, aki bekap minket.
persze ha feltalálják a napelemes önjavító kombájnokat és traktorokat akkor nem szóltam semmit.

Urfang 2013.12.14. 12:38:31

@tesz-vesz:

Hiába fegyverkezünk, mert az olajkorszak bukása után nem fognak működni sem a tankjaink, sem a repülőink. Csak az atom. Csak a szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakéták atomtöltettel. Az lesz az utolsó esélyünk.

Ezért kéne mihamarabb beindítani az ilyen irányú genetikai kutatásokat, hogy az új radioaktivitást jól tűrő szupermagyar faj gond nélkül bevonulhasson a nukleáris sivataggá bombázott Felvidékre és Kárpátaljára és kezdetét vegye az új honfoglalás, mert nagy szükségünk lesz az Árpád-vonal újjáalakítására mielőtt még Góg és Magóg seregei megindulnak a lezárt szorosból, hogy birtokba vegyék a pilisi szívcsakrát, az egyetlen helyet, ahonnan megérkezhetnek a szíriuszi ősmagyar felmentő csapatok.

S=klogW 2013.12.14. 14:07:57

eperjesről ábrándozni helytörténeti ismeretterjesztésen túl bénító múltbarévedés
és ugyanez áll kassára is

a Szepsitől keletre és a Sátoraljaújhely - Nagykapos vonaltól északra fekvö területekről érdemesebb lemondani mint visszakívánni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.14. 14:34:55

@Urfang: igen de amíg van benzin tartalékba addig az nyer aki használja, az veszít, akinek elfogy.
és a fegyverkezés nem csak benzinről és tankről, repülőről szól, hanem töltényekről, kézifegyverekről, gerillahadviselésről, kiképzésről, svájcra vessük szép szemünket.

atomot csak északkorea vetne be az elhízott hülyefejűvel, értékes földeket vízeket nem tennének tönkre az ellenfeleink.
De persze ha rendelkezünk atomfegyverekkel az a nemzetközi életben komoly mikrofon.
nem kormánygép kell hogy komolyan vegyenek minket (turulnak elment az esze), hanem atom, ez így igaz.
a GMO, nem használ csak árt. az evolúció alkalmazni fogja a búzára is a hatásait. a gmo csak üzletről szól jelenleg és ez nem fog változni ,mivel olyan drága nincs lehetőségünk beleszólni.

természetesen nem akarom megszállni oktalanul szerbiát, de revízió valamilyen mértékben szükséges és kötelező a magyar ember számára most is.
olyan jó lenne ha egyértelmű határaink lennének, a szlovákok, románok, szerbek összefognak fogni ha elfogy az olaj, és fel fogják osztani egymás közt Magyarországot, főldjeinket, hogy ők arassanak, mi meg csak leshetünk, ezt fogják tenni, míg ti a pacifizmusról papoltok.
a kisantatiak tolvajok, mégis ők utálnak minket jobban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.14. 14:43:35

@Urfang: és felesleges gúnyolódni a szívcsakrával, ezt minden magyarnak tisztelnie kell, mert ez a globalobölléreknek olyan mint a napfény a patkánynak!
(vicc)
nálam jobban kevesen utálják az ilyen hülyéket, akik ilyen baromságokat emlegetnek.
én pl a Puzsér-panorámán mindig halálra nevetem magam, ha nézem:
puzser.blog.hu/2013/03/21/puzser-panorama

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.14. 14:49:05

"kelet-szlovákiai reneszánsz"

Ilyen nem létezik. El sem hiszem hogy a magát szerzőnek nevező tehetségtelen skribler ilyet le mert írni.

"Meg szórakozóhelyen se lepődjön meg senki, ha körbeveszik a helyi kemény fiúk a magyar nyelv hallatán"

Miért , normális ha a magyar beszédért körbeveszik fenyegetőleg a magyar embert? Nagyon beteg lelkivilágú aki ezt így leírta.

"Eperjes persze nem azért magyar város is, mert ötszáz éve ezen a vidéken a magyar etnikum volt a domináns. Ez meglehetősen ostoba érv lenne."

Ostobaság úgy ostobázni, hogy a tehetségtelen skribler nem fejti ki, miért ostoba amit együgyűségében annak címkézett.

A debil cikkszerző úgy tesz, mintha nevetséges lenne a tót történelemhamisítás, ami pedig valójában veszélyes. Ez bizonyítja hogy még egy kitalált történelem is milyen veszélyes tud lenni. Veszélyes mert működik, és mert nem látni olyat ami a hamisítási hullámot megállítaná, vagy akár lassítaná.

"Ami lehangoló, hogy a város jelen szlovák bemutatása csak „magyar hódítást” ismer, magyar értékteremtést, kultúrát nem."

Az előbb még nevetséges volt, aztán lehangoló. Ez tudathasadásra utaló jel. Újabb nyom egy beteg elme megértéséhez.

Kénytelen vagyok sajnálattal beszámolni róla, hogy a cikk velejéig romlott és hazug. Amolyan tipikusan liberális fennsőbbrendűségtudattól áthatott, ugyanakkor persze szánalmas és jelentéktelen összehányt szóhalmaz. A képi világból kiderül még egy érdekesség: a zsinagóga az egyetlen épület, amelyről két nézőpontból is van fénykép.

A liberálisokra olyannyira jellemző gyakorlat ez, hogy megpróbálják a magyar történelmet a sajátjukénak hamisítani, és mindenféle teljesen oda nem illő elemekkel egybemosni. Az ember csak találgatni tud, miféle lelki betegségek vezetnek oda, hogy az ember lelkivilága ilyen mértékben, mint a liberálisoké, degenerálódjék, és ezáltal tudatos történelemhamisításra vetemedjenek.

S=klogW 2013.12.14. 14:54:26

@Nemzetstratégia:

az irónia ugye nem erősséged?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.14. 16:32:55

@S=klogW: ha a magyarságról van szó, valahogy nem...

ezt inkább meghagynám a húdefölvilágosult belvárosi liberális véleményformálóknak

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.14. 18:29:56

@Urfang: Jude, te sem szereted, ha beleszólnak a zsidók dolgába. Hát ezzel mi is így vagyunk. Mi sem szeretjük, ha beleszólnak a magyarok dolgába.

S=klogW 2013.12.14. 18:48:10

@Nemzetstratégia:

felesleges sőt káros ostobaság így rágörcsölni bármire is

nem egy felvidéki kocsmában fogsz tudni elégtételt venni trianonért

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.12.14. 20:07:48

Az nem európai ország, ahol nem szólalhatsz meg tetszőleges nyelven.

Mesterlövész 2013.12.14. 20:19:42

@enpera: Az sem európai ország, amelyik félázsiai. Nem feltétlenül kötekedésből, csak hogy tudatosítsam, hogy azért itt sem hűde rózsás az élet.

Mesterlövész 2013.12.14. 20:20:19

A cikkbe nem szeretnék belekötni, de mióta vannak felvidéki városAINK?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.14. 20:21:48

Eperjes főtere benne van Huszárik Szindbádjának egyik külsős, téli jelenetében (o:38:29-től):

www.youtube.com/watch?v=ibd4uvqjYEA

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.12.14. 20:35:24

@Mesterlövész: de, igen. Itt ha szlovákul beszélsz, nem vernek meg,

bömböcz 2013.12.15. 03:33:56

Eperjesen '88-ban egy cigány "kárórát" ajánlott, ha elmenekítem valahova a Skoda 1000MB-mel...
Nem álltam kötélnek, erre megátkozott valami iszonyú méretű kopott, rozsdás tábla tövében.
A táblán ez állhatott kábé:
Leninu hulecu potrovácski...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.15. 09:23:57

@Mesterlövész: Nektek zsidóknak sosem voltak. Nektek kizárólag Izraelben vannak városaitok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.15. 13:11:07

@tauglich: nagyon szép film. 68 után már nem forgathattuk volna ott a filmet :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.15. 17:04:16

@tesz-vesz: a Szindbád 1971-es film. :)
A külsős jelenetek javarészt egyébként mind a Felvidéken forogtak.

Alfőmérnök 2013.12.15. 20:33:20

@tauglich: A végén nem a csíksomlyói búcsú van?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.15. 21:18:02

@Alfőmérnök: úgy rémlik hogy Máriapócs, de ebben nem vagyok biztos. Csak abban, hogy az pont tényleg nem a Felvidék.

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 21:37:56

@Nemzetstratégia:

mikor keverted magad össze a nemzettel?

PS.: ezek után egy kissé komikus amikor liberális "megmondóemberekről" fantáziálsz...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.12.15. 23:26:53

@tesz-vesz: Egyelőre a pozsonyi hídfő kiszélesítése és Hollóháza környéke Kassához csatolása van napirenden, ez, ellentétben a te vágyaiddal, realitás...

Alfőmérnök 2013.12.16. 00:36:07

@tauglich: Kb. 20-szor láttam a filmet, és mindig azt hittem, hogy azt a részt Csíksomlyón vették fel.
Azt nem tudod, 0:13-nál melyik templom látható?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.12.16. 09:50:37

@Nemzetstratégia: Hát, neked tényleg nem erősséged az irónia. Ezek a cikkek ismertető jelleggel íródnak, mert Magyarországon az emberek döntő többsége még azt sem tudja, hogy hol vannak ezek a városok.

AgentUngur 2013.12.16. 11:44:01

@Vhailor: Kolléga, Nemzetstratégia barátunk legalább elolvasta, és ez pozitív.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.16. 11:50:25

@tauglich: óó, de hülye vagyok, elnéztem egy évtizedet, azt hittem 66-ban halt meg LAtinovits, nem 76-ban.
pedig tudom hogy 70-es végén

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.16. 16:41:43

@Alfőmérnök: fúú, régi nagy kedvencem az a pár másodperces fahrt! A helyszín talán Garamszentbenedek? Összehasonlítva a mai fotókkal, nem vagyok róla meggyőződve, de érdemes lenne kinyomozni. Szerintem nem is lenne nagy ügy. De biztosan egy felvidéki erődtemplom.

Alfőmérnök 2013.12.16. 18:07:02

@tauglich: A filmen nem látszik a teljes templom, csak a templomkert, meg a helyek. Azok alapján elég valószínű, hogy az volt a helyszín.
www.delmagyar.hu/forum-kepek/223/B2223085.jpg

calabria007 (törölt) 2013.12.16. 20:54:12

@AgentUngur:

és mindenről ugyanaz jut az eszébe...

szóval tökmindegy, hogy mit olvas...
süti beállítások módosítása