A teljesítménybe vetett hitet ingatja meg a korrupció
2013. december 11. írta: Redakció

A teljesítménybe vetett hitet ingatja meg a korrupció

A kis csalást alapvetően elnézi a magyar társadalom és ugyan a korrupció burjánzása általánosnak mondható a régióban, de azért nem lehet mindent a poszt-szocializmusra fogni. Martin József Péterrel, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a szervezet legfrissebb jelentéséről és a NAV-mutyiról.

„A korrupció nagyon sok szempontból rossz. Ha a morális sztenderdek csorbát szenvednek egy társadalomban és a morális korlátok leomlanak, akkor az emberek úgy fogják gondolni, hogy ők nem a teljesítményük alapján méretnek meg, hanem valamilyen más szempont szerint. A korrupció latin eredetű szó és rombolást jelent: sérti az emberi méltóságot, aláássa a demokráciát, szétzilálja a társadalmi és gazdasági viszonyokat. Az emberek munkába, becsületbe, teljesítménybe vetett hitét megingatja és ilyen módon alternatív csatornákat kínál az érvényesülésre. Nem azok fognak érvényesülni egy korrupt társadalomban, akik a legrátermettebbek és a legjobban végzik a munkájukat, hanem azok, akik ügyeskednek. Rendkívül káros és előbb-utóbb az egész ország számára visszaüt, ha a piacon való megmérettetés helyett az államhoz kell dörgölőzni akkor, ha valaki sikeres akar lenni. A versenyképességi listákon egyértelműen látszik az összefüggés: azok az országok tudnak tartósan versenyképesek lenni, amelyek átláthatóbbak és kevésbé korruptak. Az egyén, a vállalat és a nemzetgazdaság szintjén is káros hatásai vannak a korrupciónak. Egy korrupt ország élhetetlenné válik.” 

Bakó Bea interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr205685865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2013.12.11. 12:42:54

Horváth András pontosan úgy járt nagyban, mint az egyszeri állampolgár kicsiben. Kit a másod-harmad lófő azzal vigasztalt, hogy holmi pármilliárdos ügyecskékkel egyelőre nem foglalkozunk, mert nagyobbak vannak terítéken, de fel lehet iratkozni a várólistára.
(Erre kiszámoltam, hogy tulajdonképpen 15 év türelmi időt kért.)

A mindenféle feljelentgetések nyomozása alól kibújnak válogatott okokkal, illetékesség hiánya, dokumentáció elégtelensége, más egyebek. Mintha bárkinek joga lenne iratbetekintésre / másolásra - akárhol.

Ugyanakkor informálisan elmondta a helyi főperzekútor, hogy a VII. kerület a magyar Bermuda -háromszög, ott tűnik el minden, továbbá a legforróbb helyekre direkt a leghülyébbeket nevezik ki a magas hatóság.

Sundám subaáron; az átláthatóság alapkövetelmény kellene hogy legyen, másodsorban a lebukott elvtársak diszkvalifikázása, örök élet plusz egy nap.

Most az van, hogy mit nem szabad az ökörnek, nem tudja azt Jupiter.
Az összefonódások (tovább élő hálózatok) tarra legelik a bőtermő olajfa ligeteket.

A törvényes lopásról, mint nemzeti sportról majd legközelebb.

Régi nóta már ez, még Cseh Tamás is megénekelte az ügyes pénzügyesekben.

Megfelelő évfolyfajtárs a megfelelő pozícióban, jó sok lóvé ide-oda, ez az univerzális recept.

2013.12.11. 12:52:37

folytassuk:
a fidesz kormány fő érve az egykulcsos mellett AKI TÖBBET DOLGOZIK KERESSEN TÖBBET.

Ez az egész egy ordas nagy hazugság ugyanis se túlórákat nem fizetik ki a cégeknél(de kényszerítik a munkavállalót rá) vagy nem is lehet többet dolgozni mert a cég képtelen kifizetni a túlórát a brutális járulékok miatt ergo NEM LEHET TÖBBET keresni + munkával. Ha valaki jelenti mi történik az "állam" magára hagyja a munkavállalót kirúgják meghurcolják. Évekig tartan egy ügy ez alatt a munkavállaló esélya az elhelyezkedésre szinte nulla. Valószínű minden korrupciós(vagy csalás, túlmunka, ki nem fizetett túlórák, fekete szürke munka, zsebbe fizetés)ügyről tudnak a munkavállalók de nem mernek és tudnak sehova fordulni mert nem védik meg őket Ez összefügg a korrupcióval mert nem lehet valós teljesítménnyel illetve becsületesen előbbre jutni. Az átlagbért is az elképesztően magas(de kis számú) fizetések húzzák fel a valóságban egész mást mutat. Óriási bajban van ez az ország

vantaan 2013.12.11. 12:52:58

Az Orbán kormány legnagyobb "eredménye" az hogy ma Magyarországon a lopás, az adócsalás az az úri/párttitkári kiváltsággá vált!
Ez által természetesen a teljesítménybe vetett hit erőssége az erősen közelít a nullához.
Ezért is van ,hogy az orbáni rendszer erős hasonlóságot mutat a rákosista rendszerrel.
Lopni csalni büntetlenül csak (Fidesz) párt tagoknak lehet.

___________________________ (törölt) 2013.12.11. 12:55:10

Igen, én is így hittem egy darabig, ma már komplexebben látom.

A korrupció legjellegzetesebb formája, hogy vesztegetés révén a közhivatali, közszolgálati feladatkört magánérdekek szolgálatába állítják. A megvesztegett hivatalnok tehát valami olyasmit növel, ami az övé, a magánvagyonát, és ezért azt használja fel, ami nem az övé, csak kölcsönbe kapta, a hivatalát. A korrupció tehát egy nem saját (közfunkció) -> saját (bankszámla) transzfer, ezért is hívjuk lopásnak is, mert az is az. Na jó, ez eddig nem nagy okosság, spanyolviasz.

Amit ebből kihoznék: a korrupció talán csökkenthető lenne azzal, ha valamilyen formában el lehetne érni, hogy az emberek az általuk betöltött közfunkciót a sajátjuknak érezzék. Mert magától nem lop az ember. Egyfajta "itt én vagyok a gazda" mentalitást.

Nem tudom, hogy ezt pontosan hogyan lehetne.

Ugye azt tudjuk, hogy végső soron a kényelmen túl a pénz, a vagyon fő funkciója a társadalmi státusz, tekintély, irigység megszerzése. Az élet kicsit olyan, mint egy számítógépes játék: az egyik fő játék benne a presztízspontok gyűjtögetése.

Ha a közhivataloknak meglenne a maga tekintélye, rangja, státusza, és ugyanakkor a vagyon tekintélye csökkenne, akkor az csökkentené valahogy a korrupciót. Úgy értem, ha polgármesternek lenni több presztízspontot érne, mint BMW-vel járni, akkor nem éri meg kilopni a hivatalból a pénzt, hogy BMW-t vehessen, ugye?

Érdemes lenne valahogy ebbe az irányba gondolkozni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.12.11. 13:08:38

"A versenyképességi listákon egyértelműen látszik az összefüggés: azok az országok tudnak tartósan versenyképesek lenni, amelyek átláthatóbbak és kevésbé korruptak. "

Ezt mondja a bukott neoliberalizmus. Az Uj Vilagban azok az orszagok sikeresek, ahol a szakralis rend kristalyszepsege uralkodik.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/05/kristalyszepseg.html

___________________________ (törölt) 2013.12.11. 13:10:26

@Belpo: nem hiszem, hogy az egykulcsos arra lett volna kitalálva, hogy a túlórábérben gondolkozó, jellemzően fizikai munkásnak több maradjon a zsebében. Nem tudom, lehet, hogy ezt kommunikálják PR-érvnek, mert PR-nek jó, de egészen nyilvánvalóan nem ez a lényeg.

Hanem az, hogy közismerten a vállalkozói középosztály annyit csal százon, hogy hihetetlen, gyakorlatilag aki ma bevall négyszáz bruttót az vagy multialkalmazott, vagy köztisztviselő, vagy az átlagos kocsmáros szemében egy komplett naív szent őrült.

Innen kezdve a tényleg bevallott négyszáz bruttó akkora becsületességi fegyverténynek számít, hogy igazán megérdemli, hogy ne legyen arányaiban magasabb, hanem csak végösszegben magasabb az adója.

Szerintem ez a lényeg. Ahol keveset csalnak, oké a progresszív adó, de ilyen helyzetben teljesen abszurd volt magasabb kulccsal sújtani azt a kevés középosztálybeli, 400 bruttó környéki vállalkozót, aki van olyan bolond, naív, becsületes, szent őrült, hogy be is vallja.

Mert valahol ezek az emberek azok, akikre építeni lehet. Nem is a magasabb keresetük, hanem a tisztességük miatt.

A szegényebb rétegek között ugyanez a logika úgy néz ki, hogy hétköznap rendes bér, a hét végén, szabadság alatt betonozás fusiba'. Azt soha senki nem vallja be. De ha bevallanák, azért azzal már át lehetne éppen csúszni egy olyan kategóriába, ahol jól jön az egykulcsos.

Magyarán egykulcsos = "szürkegazdaság kifehérítése".

Nem a szorgos túlórázás.

Nem vagyok naprakész mondjuk a Fidesz PR-ban, lehet, hogy a túlórát tolják, mert népszerűb, vagy valami.

Bell & Sebastian 2013.12.11. 13:14:18

@Shenpen: Transzparenciával és kiegyenlített esélyekkel. Ugyanis rengeteg, közérdekű adatot fölöslegesen védenek, továbbá emberrel nem találkoztam az utóbbi 25 évben, aki ne "diktált" szerződést írt volna alá. A törvény előtti egyenlőség lázálmát ezek után már nem is kell említenem.

(Csak hab a szaros tortán, hogy például a benzinárba épített kötelező biztosítás a világ legigazságosabb rendszere volt. Azon felül, hogy olcsó.)

Az is megér(ne) egy nagymisét, hogy kifizettették a magyar paraszttal (a benzinárban) a MOL terjeszkedését, majd most újra fizethetjük a bővítmények elkótyavetyélését. No meg indirektben a Fociakadémiát, holott a kutya nem kérdezett arról, mi a hobbim (az autókázáson kívül).

De ez már állami átbaszás, a törvényes lopás kategóriája.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.12.11. 13:19:12

a világ minden szegletében jelenlévő, minden helyzetben lévő ember természetes jövedelemforrássa, a korrupcióból származó jövedelem, csak a lúzereknek fáj.

Bell & Sebastian 2013.12.11. 13:19:46

@Doomhammer: A neolibsik (neokohnok) télapózsákjából nekünk csak a joint jutott, no meg a buzifelvonulás. Pedig minden szoci a nótájukra táncolt. Itt valaki hazudik, talán maga.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.12.11. 13:20:12

a bakó nevű nuni meg inkább csináljon interjút markoló ivánnal, hogy hol a lóvé? elitta, srácokra költötte?

Bell & Sebastian 2013.12.11. 13:22:18

@jose maria padilla: Hát ja, mert végső soron az ő pénzüket osztogatják, az élő szerszámokét. Jól megzsidult a vaj a csákója alatt, mondhatom.

Bell & Sebastian 2013.12.11. 13:23:39

@jose maria padilla: Felmarkolta, ha már ott volt, maga lúzer!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.12.11. 13:25:51

@Bell & Sebastian:
tekintsen úgy az adójából lefaragott lére, hogy az -és maguk miatt, mert sírnak, ha valaki jól keres- fizetéskiegészítésre megy a vezetőknek, befolyásosoknak, stb.

vantaan 2013.12.11. 13:26:40

@Doomhammer: Ennél nagyobb hülyeséget miért nem tud írni? Képezze már magát!

2013.12.11. 13:27:01

@Shenpen:
értelek de kifelejted a járulékot. pont telibe...a a munkaadó mennyi az adó őt a járulékok jobban érdeklik. akkor tud + munkaerőt vagy emelést adni ha nem lenne ennyi járuléka az adót meg fizeti a polgár. Amúgy nem tudom de még infos cégeknél is van fekete bér. na, akkor már nagy gond van és az elmút 3 (haha) csak rátett egy lappáttal. amúgy az egykulcsossal semmi baj nincs megfelelően bevezetve. de ez katasztrófa volt ahogy csinálták

Bell & Sebastian 2013.12.11. 13:27:36

@jose maria padilla: Kurvára mellélőtt, de mindegy. És még ittam is, mi?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.12.11. 13:30:08

@Bell & Sebastian:
ne vegye magára.
csak megnézném az itten igazságosságheveskedőket, mikor bekínálnának nekik tíz percentet :))

___________________________ (törölt) 2013.12.11. 13:30:45

@Bell & Sebastian: ez nem rossz, de sok köze nincs ahhoz, amit én írtam.

A transzparencia meg akkor lenne hasznos, ha a választók nem pont letojnák, hogy ki és mennyit.

Bell & Sebastian 2013.12.11. 13:35:54

@jose maria padilla: Az sok, 3-5% még normális. De harminc azért túlzás!

Bell & Sebastian 2013.12.11. 13:43:23

@Shenpen: A választókat csak az érdekli, nekik mennyi jut. Ausztria is korrupt, mint az állat, csak ügyesebben csinálják. Hagynak morzsát az élő szerszámnak is, amely kifejezést eddig még csak cigótól és ciontól hallottam, valószínűleg az alember szinonimájaként használják. Aki a megnyírandó birka, azért van, őt gyapjáért tartják!

A korrupció a munkahelyek elvesztésében és munkaerő értékének devalválódásában kulminálódik.
Egyébként látens, csak a kísérőjelenségei árulják el.
Például az ÁFA mértéke (is).

Tehát; Magyarországon elviselhetetlen mérető az államilag engedélyezett korrupció. A állam nem én vagyok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.12.11. 13:52:20

@Bell & Sebastian: @vantaan:
Nemtelen gyalazkodasuk lepereg rolam. A duhkitoreseikbol egyetlen kovetkeztetes adodik, hogy maguk is a neokonzervativok/neoliberalisok szekeret toljak es mar erzik, hogy kozel az a nap, amikor a gusztustalan Birodalmuk darabokra hullik! Hat csak gyalazkodjanak, hat csak kopkodjenek! A nemzetallamban gondolkodok annal biztosabban erzik majd, hogy kozel a gyozelem!

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/kleine-fische-gute-fische.html

ϟϟϟ 2013.12.11. 14:13:05

A korrupcióba vetett hitet ingatja meg a teljesítmény.

Bell & Sebastian 2013.12.11. 14:15:13

@Doomhammer: Nem rendezek vitézi párbajt Vantaannal, hogy melyikünk rántsa magával magát Dugonicsként a várfalról, amikor összecsapunk mi, a nemzetállam hős védői az állati sorban vegetáló neokohn hordákkal.

Nem hiszem, hogy képes lenne felmászni a létrán, maga inkább az a fajta, aki döglött macskákat dobál ballistán a menza kondérjába, hogy feljavítsa a védők élelmezését.

vantaan 2013.12.11. 14:54:59

@Sörnagy úr: Tisztelt SőrnagyÚr! Maga kérem fejen tetszett találni a kalapácsot!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.12.11. 15:00:11

@Bell & Sebastian:
Dugonics? Inkabb Hegedus hadnagykent askalodnak maguk itt ketten a globalerok altal ostromlott nemzetallamban. Nincs mar messze a pillanat, amikor a magyarsag szamara vilagos lesz, kinek az oldalan allnak maguk!

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/01/2011-te-csillag.html

vantaan 2013.12.11. 15:23:49

S Ön tisztelt @Doomhammer kinek az oldalán áll? S milyen nemzetállamról méltóztatik írni? ...... mert írásaiból nem derül ki.
Látva a sok helyesírási hibáját, még betelepült bozgornak is gondolhatja a tisztességes magyar ember!

vantaan 2013.12.11. 15:34:02

@Doomhammer: Biztosan? ..... mert néha mintha nagy I nélküli oldalon állna! Érti-e?

Bell & Sebastian 2013.12.11. 15:44:38

@Doomhammer: Jó sok döglött macskája lehet.

toportyánzsóti 2013.12.11. 16:45:12

Aki a korrupció ellenére sikerre viszi vállalkozását még mindig kaphat 1 NAV ellenőrzéssorozattal kombinált visszautasíthatatlan ajánlatot valamelyik narancsbűnözőtől!Már Gattyán is inkább máshol adózik annyi ellenőrzést kapott!

toportyánzsóti 2013.12.11. 16:48:21

@Doomhammer: Szánalomverseny van közted és a csuti csókkirály között "Mester"?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.11. 17:00:30

egy honlapgondozói vállalkozást indítottunk pár éve még ismerősi körben, nagyon komoly programozói társaság gyűlt össze, nagyon komoly szakismerettel bírtunk a CSS-ek, WXt-k és a H5 szinten is. próbáltuk szervezni komoly workshopokat és ismert embereknek, művészeknek, politikusoknak szerettük volna elkészíteni a honlapját akár még csak levelezői lista szinten is, hisz ezekben is nagyon jól dolgoztunk, korábban, referenciaanyagunkban szerepel, hogy nonprofit társaságoknak készítettünk honlapokat 5 éven keresztül, évi 4 millióért.

De a korrupció a teljesítménybe vetett hitet ingatta meg nálunk.

igaz, hogy tanultam, dolgoztam és kitartottam, de a körülményekre hivatkoztam, nem is vittem semmire, nagyon el van keseredve a tím

gyalog.galopp 2013.12.12. 16:49:18

"A versenyképességi listákon egyértelműen látszik az összefüggés: azok az országok tudnak tartósan versenyképesek lenni, amelyek átláthatóbbak és kevésbé korruptak. "

Ez egy ritka nagy baromság, mert azok az országok tudnak versenyképesek lenni, amelyek korrumpálni tudnak más országokat.

Nézzük például a csodált svédeket, hogyan tudták eladni a szar Gripenjeiket, az IKEA hol és hogyan termelteti a gagyijait. Nincs olyan multi cégeket felvonultató ország, ahol korrumpáló cégek ne merültek volna fel.

jogalany 2013.12.13. 23:35:18

@gyalog.galopp:
Nem baromság. Ahol nagy a korrupció pl. Göröghon, romania, bulgária, stb. egy sem a tiszteséges állam példaképei. És hol is vannak?
Persze megtévelyedett emberek mindenhol vannak, de ahol csak néhány, ott az etika létező mindennapi dolog, és fejlődnek.
Az elöbbinél szinte minden államnál dolgozó megvásárolható, mig at etikát komolyan vevőknél ez ritka jelenség - volt, mert elfertőzzük Őket is.
süti beállítások módosítása