Jövővárók, jövővárosok – újra itt az Anilogue
2013. november 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Jövővárók, jövővárosok – újra itt az Anilogue

anilogue.jpg

Javában zajlik az Anilogue animációs filmes fesztivál Budapesten. A különböző mozikban tartott nemzetközi animációs feszten mindig találhatunk különösen érdekes alkotásokat. Pár éve a Kells titka, ez a részben magyar alkotók által készített, a klasszikus magyar népmeséket is megidéző, a kelta legendáriumot életre keltő ír rajzfilm volt az egyik kedvenc anilogue-s találatom. Idén is izgalmasnak ígérkezik a program, főleg azok számára, akik a sci-fi vagy más jövő-témájú alkotások rajongói. Lássunk néhány ajánlót!

Itt van például A futurológiai kongresszus / The Congress (Ari Folman; Izrael, Németország, Lengyelország, Luxembourg, Franciaország, Belgium 2013, 122'): a saját magát alakító Robin Wright ajánlatot kap egy nagy stúdiótól, hogy adja el nekik a filmes személyazonosságát: minden mérhető adatát felveszik és lemásolják, hogy megkötések nélkül használhassák az alakját mindenféle hollywoodi filmben - még azokban a reklámkampány-szerű filmekben is, amiket korábban elutasított. Cserébe rengeteg pénzt kap, de ami ennél is fontosabb: a stúdió beleegyezik, hogy a számítógépes karakterét örökké fiatalon hagyják, az összes filmjükben. A szerződés 20 évig érvényes. A futurológiai kongresszus onnantól követi nyomon Robin életét, hogy a szerződése lejárt, és visszatér a jövőbeli fantáziamozi világába.

Érdekesnek tűnik a Rio 2096: A szerelem és düh története / Rio 2096: A Story of Love and Fury / Uma História de Amor e Fúria is (Luiz Bolognesi, Brazília 2012, 75'): a már több, mint 600 évet megélt főszereplő Brazília négy különböző történelmi időszakának történéseit meséli el, mindig a gyengébb fél oldalán harcolva, az igaz szerelmet keresve.

Szintén a jövőbe pillant a Babeldom (Paul Bush, Egyesült Királyság 2012, 84'): a város már így is hatalmas, de akkora sebességgel növekszik, hogy hamarosan már maga a fény sem fogni tudni menekülni a gravitációs erejétől. Hogy fogja így tartani a kapcsolatot a két szerető, mikor egyikük a városban él, a másik a városon kívül Ez a városi élet elégiája, a jövő városának portréja, a világ számos területéről; tudományból, technológiából, iparból és építészetből gyűjtött mozgóképekből összeállítva.

Az idei Anilogue-ról még egy programot emelünk ki: külön blokkot kap az erdélyi magyar animáció: számos alkotó mutatkozik be kisfilmjeivel a fesztiválon. Csak egy pár cím, étvágygerjesztőnek:

Székelyindiánok (Balázs Zoltán – Kopacz Annamária, 2010, 3´53); Hello Tourist (Gergely Szilárd, 2010, 1´50; Communism2010 (Sántha Dénes – Damó Zsolt, 2010, 1´); Planet RO2012 (Török Tihamér, Csont Zsombor, 2011, 1´12); Mátyás Rulez (Török Tihamér, 0´409; Tango con Anita (Fekete Szabolcs, 2013, 3´05); Animation Haiku (Fekete Szabolcs, 2012, 3´08); Phobiarium (Kádár Melinda, 2010, 1´57); Make Love not Sex (Szőcs Tamás, 2010, 1´08).

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr145667683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.30. 15:04:26

és mi van a cycle-vel? azt ki látta? az már semmit se ér?
süti beállítások módosítása