Jobb-e az osztrák olaszrizling a magyarnál? Olaszrizling-e a welschriesling? Miben más, ha igen? Hol van több izgalom a borban, határon innen vagy túl? És: elég-e az izgalmasság a jó olaszrizlinghez? Megannyi kérdés, de mik a válaszok?
Egy ideje egyre többet beszélünk az olaszrizlingről. Pár éve talán Jásdi István dobta bele a követ az állóvízbe azzal, hogy összehívta a fajtával komolyan foglalkozó borászokat egy találkozóra. Ezt követte a Kovács András István által szerkesztett, a fajtával már csak a neve miatt is kiemelten foglalkozó Olaszrizling blog, majd egyre több tematikus kóstoló, hogy végül elérkezzünk a Winelovers csapata és a Borászportál-Vinoport team által szervezett Olaszrizling Október mozgalomhoz, amely azon ügyködik, hogy közelebb vigye az itthon legtöbbet termesztett szőlőfajtából készült borokat a fogyasztók szívéhez. Magyarul: van egy csomó olaszrizlingünk, ami tök jó. De el is kell adni.
Bukovics Martin riportját Mandiner.bor oldalunkon olvashatják.