Bethlen, a jó király
2013. október 24. írta: kovacspe

Bethlen, a jó király

bethlen_gabor.jpg

Egy zsenire emlékezünk: 400 éve, 1613. október 23-án választotta a kolozsvári országgyűlés Erdély fejedelmévé Bethlen Gábort, aki ezt meghálálva, nem csak Erdély legnagyobb uralkodójává, hanem a magyar történelem egyik leginkább tiszteletre méltó személyiségévé is vált.

Manapság alig beszélünk róla, az iskolában persze megtanítják az évszámokat, a békéket, látjuk a 2000 forintoson, ahogy tudósaival beszélget, ám a közgondolkodásban nincs benne. Pedig Bethlen zseni volt. Született politikai tehetség, aki egy szétdúlt országot kiemelt a káoszból. Korát meghaladó gazdaságpolitikával rendbe tette a pénzügyeit, majd úgy tette a kicsiny Erdélyt európai tényezővé a harmincéves háború forgatagában, hogy „földjét idegen lovak lába nem taposta”. De olyasmit is tudott, amit korában és azóta sem sok magyar politikus: reálisan felmérve országa és a maga lehetőségeit, le tudott mondani személyes ambícióiról. Pusztán a lehetőség ellenére sem koronáztatta meg magát, mert hazája, a három részre szabdalt Magyarország érdeke ezt kívánta.

Bethlen nem készült fejedelmi pályára, a török támadás után a királyi Magyarországról leszakított keleti országrészben, az Erdélyi Fejedelemségben sem számított kiemelkedőnek családja. Ráadásul apja halála után birtokait is elkobozta az akkori fejedelem, Báthory Zsigmond. Az 1580-ban született ifjú azonban hamar kitűnt a gyulafehérvári udvarban, eszes volt, gyorsan tanult. Rengeteget olvasva képezte magát, majd egyre elismertebbé válva követte fejedelmét, amíg tehette. Amíg nem fogott olyan vállalkozásba a 15 éves háború alatt, ami Bethlen megítélése szerint Erdély romlását idézi elő: az egyoldalú Habsburg-párti politikába, a vazallus államot uraló török ellen.

Ekkor vált Bethlen Gábor az Erdélyt megosztó két nagy párt egyikének, a „törökösöknek” az elismert alakjává. Felismerte, hogy a kicsi ország csak a két nagyhatalom közös akaratából, mintegy köztük ellensúlyozva lehet életképes. Pedig szíve mélyén gyűlölte az országot hódító oszmánokat és élete végéig kereste az utat a darabjaira szakadt egykori nagyhatalom, a középkori Magyarország helyreállítására. Bethlen három fejedelmet segített a trónra. Támogatta Székely Mózest a rémuralmat teremtő császári hadvezér, Giorgo Basta elleni fellépésében; komoly érdemei vannak Bocskai török általi elismerésében; és mindenben segíteni igyekezett a nagy ígéretként elkönyvelt Báthory Gábor uralkodását. Ám amikor Báthory emberileg és politikailag is alkalmatlanná vált a neki szánt szerep betöltésére, akkor és csakis akkor döntött úgy, hogy a kiút ő maga lehet, ami török támogatással meg is valósult 1613-ban. Erdélyország fejedelme lett.

Bethlen született vezető volt. Rendet tett a feldúlt Erdélyben és korát megelőzve egyfajta rendi abszolutizmust vezetett be. A kiterjedt fejedelmi birtokokra, személyes tekintélyére és főleg zseniális, gazdaságélénkítő pénzügyi lépéseire támaszkodva megszilárdította a fejedelmi hatalmat. A kincstár növekvő bevételeiből modernizálta a hadsereget, pompázatos udvart alakított ki Gyulafehérváron, de futotta oktatásra és a tudományokra is, ahogy Madarász festményén láthatjuk. Az élete végéig sokat olvasó, művelt fejedelem káprázatos könyvtárat hozott létre, amit a kortársai Mátyás corvináihoz hasonlítottak. Erdély békében virágzott és az egykori királyi Magyarország keleti, kicsit elmaradott tartományából lassan talán tényleg Tündérkertté vált. Azzá, amiként ma is tekintünk Erdélyre. Egyszerre tájként a térben és a lelkünkben. Erdély már Bethlen életében is igazodási ponttá vált a kortársak számára is: nem csak politikai, hanem erkölcsi értelemben is. Ebben segítette Bethlent a korban kialakuló és általa is kihasznált szellemi áramlat, a transsylvanizmus is, amely Erdélyre – bizonyos fokig máig hatóan – mint önálló entitásra, önálló államra tekintett.

A jó fejedelem soha nem tévesztett célt: a kitörő nagy európai háborúba, a harmincéves háborúba úgy kapcsolódott be 1619-ben, hogy széles protestáns szövetségi rendszert hozott létre; támogatta őt (de Bethlen kérésére nem katonákkal) a török; és nem utolsó sorban a királyi Magyarország rendjei is segítségül hívták a vallásszabadság védelmében. A kortársai sem tudták mindig követni Bethlen diplomáciai húzásait, mi is csak sejtjük, hogy valamiféle olyan államrendszeren dolgozott, amely később majd sikerrel tudja kiszorítani az ősellenség törököt és képes lesz helyreállítani Magyarország egységét. Bár a három hadjárata a szövetségesei veresége miatt csak részsikereket hozott, eredményei nem elhanyagolhatóak. Erdély akkor élt békében és gyarapodott minden értelemben, amikor Európában véres vallásháborúban öldökölték egymást a felek, és amikor ugrásra készen várta az újabb hódítási lehetőséget az Oszmán Birodalom Magyarország szívében.

Bethlen emberileg is példát mutatott, századokra előre. Megszerezte a koronát, királlyá választotta a besztercebányai országgyűlés, ám nem koronáztatta meg magát. Mert ezzel kiszolgáltatta volna az ország egészét a törököknek. Tudta, mikor van az ideje a személyes ambíciók megállításának, mikor kell egyet visszalépni, ha az ország érdeke ezt kívánja. Igazi emberi mivoltát itt mérhetjük le igazán.

A magyar lélek fogékony a „jó király” keresésére. Történelmi személyiségeinket ennek fényében nézzük. Szent István, Mátyás és tulajdonképpen Kossuth is ennek az ikonsornak a tagja. Keressük ezt az eszményképet olyanokban is, akik alig, vagy egyáltalán nem érdemlik meg ide helyezésüket. Bethlen azonban emlékezetünkből félig kiesve, nem tartozik közéjük. Pedig talán az egyik legnagyobb volt mindőjük közül. Ám a 20. századi tragédiáinkba bezáródó történelmi emlékezetünk nem lát mélyebbre saját keservénél. Miközben jót tenne egy ilyen emberi nagyság példája. Aki olyan korban képezte magát és lett népe egyik legműveltebb emberévé, amit még a kortársak is a magyar romlás évszázadának tartottak. Aki nem csak másokon tudott úgy uralkodni, hogy azt Erdély aranykorának tartsák, hanem magán is, ha a közjó úgy kívánta. Birtokában volt a koronaláda, ám nem nyúlt utána, mert hazája érdeke mást kívánt.

Halála után Erdély addig virágzott, amíg uralkodói a Bethlen Gábor által kijelölt utat járták. Ahogy letértek róla, égtek a gyulafehérvári könyvtár világhíres, tudást felhalmozó könyvei.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr455596087

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bethlen, a jó király 2013.10.24. 08:39:05

Négyszáz éve választotta a kolozsvári országgyűlés Erdély fejedelmévé Bethlen Gábort. Született vezető volt, soha nem tévesztett célt, Erdély addig virágzott, amíg uralkodói a Bethlen által kijelölt utat járták.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ka_TARZI_s 2013.10.24. 09:17:45

Szerintem meg egy rohadt tetű áruló volt, aki annyira utálta a katolikusokat, hogy gyakorlatilag megpuccsolta elődjének, Báthory Gábornak a Habsburgokkal történő megegyezését.

Pedig ha az ezerhatszázas évek elején létrejön, akkor jó eséllyel nem 150, hanem csak 100 éves török uralomról beszélünk, és talán az etnikai/demográfiai károk is kisebbek lettek volna.

de ő inkább le***ta a nemzeti érdekeket, és a Portának benyalva uralkodott a saját szemétdombján.

A wikiről:

Amikor azonban 1611-ben a fejedelem a Habsburgokhoz való közeledés politikáját kezdeményezte, és hadseregét a törökök ellen gyűjtötte össze, Bethlen figyelmeztette a temesvári pasát a várható fordulatra. Levele azonban Báthory kezébe jutott, így kegyvesztetté lett, 1612 szeptemberében pedig a fejedelem már meg is akarta öletni. Ekkor Bethlen Temesvárra menekült, és nyíltan szakítva Báthorival, Mehmed beglerbéggel kötött szövetséget a fejedelem eltávolítására.[10]

Poroszkai Attila 2013.10.24. 09:29:25

Ez semmi, Bethlen lábon adta el a magyar jobbágyokat a Portának, majd románokat telepített be a pótlásukra. Kétségtelen ügyes diplomata volt, de nemzetközi ügyeket képviselt főleg a saját érdekében. Magyar ügyet sosem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.24. 09:32:46

Ez olyan volt, mint amikor a történelemtanári munkaközösség buzgómócsing tagja ismeretterjesztő cikket ollóz az iskolaújságba (majd aztán az életrajzában a "publikációk" cím alatt tünteti fel).

==T== 2013.10.24. 09:59:15

@ka_TARZI_s: Ez amúgy én voltam ;)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.10.24. 10:02:40

Mi ez a félszeg, ügyetlen alányalás? Új hérosz kell, aki "gazdaságélénkít", de azért "jut végül a tudományra" és az a tény, hogy csak akkor árulja el a fejedelmét a törököknek, amikor az "megítélése szerint Erdély romlását idézi elő", mint a megfontoltság és a bölcsesség apoteózisa van elénk állítva?
Pff.

És mit keres ebben az egészben Kossuth?

Egyetértek az előttem szólókkal. Az erősebb jelzőktől csak azért tartózkodnék mégis, mert valahogyan éreztetni kell a remélhetőleg elmaradó esetleges későbbi részekben, hogy Thököly, a Rákócziak és Kossuth még nála is vitathatóbb hőseink, másrészt meg valóban voltak kisebb érdemei is hősünknek.

Az opportunista hazaáruló hőseink között valóban az ügyesek és eszesek között van a helye, szemben az ügyetlen, ostoba és erőszakos tömeggel.
No persze tisztelhetnénk a hazafiakat is, de annak nincs esélye a kommunista-népnemzeti kuruckultuszban.

Gyóni Gábor 2013.10.24. 10:44:50

Bethlent csak Kádárhoz lehet hasonlítani.
Külső nagyhatalmi támogatással megpuccsolta elődjét és korábbi fejedelemét, majd hosszú, nyugodt békés időszakot biztosított népe számára.
Már csak az a kérdés, ha Bethlen van a 2000 forintoson, Kádár melyik címletre kerüljön?

Gyóni Gábor 2013.10.24. 10:47:15

"Thököly, a Rákócziak és Kossuth még nála is vitathatóbb hőseink"

Egyetértek, Thököly érzelmileg lehet ugyan szimpatikus, de a törököket kiszolgáló politikája az összmagyarság szemszögéből káros volt.
A tót ivadék Kossuth neofita magyar nacionalizmusa nagy károkat okozott. Széchenyi sokkal bölcsebb volt, és az igazság is az ő oldalán állt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.10.24. 10:59:47

444.hu/2013/10/24/a-30-legszervilisebb-magyar-1-resz-a-tol-k-ig/

Sracok, gyorsan mindenki hozzon meg egy embert, mert G Fodor meg Kumin elott alltok szervilissegben.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.24. 12:56:17

@dobray: Nem kell szégyellni, nagy neveket sikerült megelőznötök. A mezőny felső harmadában végezni fociban pótselejtezőt érne.

vizipipa 2013.10.24. 13:09:41

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem (1613–1629).

Kedves posztoló! Áruld el nekem, miért nevezel egy 16 éves periódust "aranykornak". Abban a időszakban, amikor bármilyen "korszak" emlegetéséhez legalább 30-40 év kell.

Igen, tudom hogy rengeteg szócikkben ez szerepel. Van más érved is?

jött a csősz és mindenkit hazazavart 2013.10.24. 17:13:13

Megnyugtató lenne tudni, hogy a szerző nem történészként végzett. Végzett-e?

bömböcz 2013.10.24. 17:19:12

Reálpolitikus volt: kihasználta az akkori lesszabályt!
Mondom: izreál politikus volt!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.10.24. 18:59:57

@dobray: vegre egy verseny ahol tenyleg igaz, hogy nem a gyozelem, hanem a reszvetel fontos;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.24. 22:42:20

@pancho_sanza:

Hát, azért ennyire nem lehetnek szánalmas állapotban a zellenzékimegmondók, hogy olyan médiumokat tűznek pellengérre, mint a mandiner, a jobbklikk vagy a konzervatórium! Vagy mégis?:-)

A mandiner agonizál, a konzervatórium hónapok óta néma, a jobbklikken félévente egyszer ha lepottyan egy-egy békésmárton cikk, egyébként az is döglött...

Csak olyat mernek piszkálni, aki bizonyos, hogy nem üt vissza? Csak alvókat és kezetlen-lábatlanokat mernek kihívni? Már ezekben is vetélytársat látnak?:-]

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.10.25. 06:07:36

@bbjnick: Mint azt a lista fele is igazolja, nem "csak olyat mernek piszkálni, aki bizonyos, hogy nem üt vissza? Csak alvókat és kezetlen-lábatlanokat mernek kihívni", hiszen az agonizálás és némaság nem áll meg a résztvevők nagy részére.
Mi több, a funkcióját vesztettként kóválygó mandi-konzi-jobbklikk sem saját nevén, hanem mint "Fidesz körüli ifjú értelmiség, a szervilis jövő" szerepel.

Ez egy tisztességesen megcsinált Doromboló Cicus-díj. Biztos fáj, hogy a maga kiskedvenceihez repül, de hát a macska olyan állat, hogy tudja, hol esik jól a melegben dorombolás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.25. 08:42:29

@Counter:

1) A listáról nem szóltam. Bár szerintem az is elég ad hocra sikerült: egyrészt, kormányzati tényezőkön vagy állami végrehajtó szervezetek vezetőin számonkérni, hogy "szervilisek", teljességgel értelmetlen, ugyancsak méltánytalan színészeknek vagy cigányprímásokat fikázni (mert nekik az a dolguk, hogy annak játszanak, aki fizet)... És arra is kíváncsi volnék, hogy pld. Vízi E. Sz.-nek konkrétan mi a bűne?!

Hogy a zértelmiség hogyan nyalik vagy nem nyalik, az már egy érdekesebb kérdés, arról érdemes és érdekes volna értekezni, de nem ilyen 444-szinten. (Bár, ha ebben a témában utazik az ember, akkor kihagyhatatlan és igen tanulságos Babarczy Eszter örökbecsű vallomása a baloldal gyurcsányizmusáról --- nem gondolnám, hogy másként van ez jobbon, mint balon.)

2) A Fidesz-körüli ifjú értelmiségről és ezek viszonyáról a Konzervatóriumhoz, a Mandinerhez és a Jobbklikkhez (mert ezek oldalképeivel illusztrálta a 444.hu megjegyzését, azt sugallva, hogy ezek az oldalak keltetői volnának egy új értelmiségnek) csak annyit, hogy ha ez valóban így volna, tehát, hogy ez a három félholt vagy döglött blog volna az új értelmiség záloga, akkor én a baloldal helyében egyáltalán nem aggódnék, amiatt az új értelmiség miatt.:-) (Valamikor 2008 körül a Konzervatóriumnak valóban volt ilyen funkciója, fel is tört onnan vagy 3-4 ambiciózus kispöcs --- akik szorgalmasan látogatták (Navra) Tibi bácsi észtágítóit és ügyesen kaptak a pöttyös labda után ---, de az akkor volt; a 444.hu valószínűleg csak azért gyártotta le ezt a fikciót az ifjúértelmiségről és azok combos médiajelenlétéről, mert jól hangzik.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.10.25. 08:54:18

@bbjnick: 1) Azt hiszem, a lojalitást összekeveri a szervilisséggel. Hoffmann például egészen biztosan szervilis, hiszen a saját méltóságában való megalázást is képes tűrni; Bakondi elképzelhető, hogy csak rettentően lojális.

2) Nézheti úgy is, hogy van valami, ami ilyen rothadt dologból kel ki, és mindenáron értelmiségnek mondatik. Ez pedig aggasztó, egyrészt, mert ami ilyenből kel ki, az súlyosan értékhibás és kártékony, másrészt, ha ezt erővel értelmiségnek fogadtatják el, akkor még kártékonyabb.

Azzal sem védekezhet, hogy ne kelne ki semmi, hiszen az, hogy dolgokból dolgok kelnek ki, a világ rendje; nézzen csak el egy dögkúthoz, például.

A tudat- és véleményformálóknak egy új generációja kikelt már innen, s elképzelhető, hogy most is éppen az zajlik; ki tudja, mi lesz egyszer a mostani szerzőkből is. Már ahol vannak, persze.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 12:20:10

Min vitatkoznak? Ha valaki lefekszik a hatalomnak, akkor szervilisnek fogják nevezni, ez a dolog (egyik, talán még a legkisebb) ára. Az ifjúkonzi blogértelmiség teljes joggal került föl a listára, és csak rajtuk múlik, hogy lejönnek-e onnan.

Természetesen lehetne ilyen listát készíteni az előző kormány talpnyalóiról is, de az már történelem. A mai ellenzék figuráit pedig nem a szervilitásuk, hanem inkább a szánalmasságuk szerint lehetne listázni.

Alfőmérnök 2013.10.25. 13:50:24

@Holger Hartland: Akkor lenne történelem, te balfasz alember, ha már nem élnének.
Egyébként tényleg felesleges listázni őket; számos alkalommal megtették saját maguk. Az egyik kedvencem:
"Ezért támogatjuk a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök
reformjait. Ezért óvjuk honfitársainkat attól a politikától, amely
retorikájában többet ígér, de valójában a reformok megakasztását,
visszafordítását célozza. Ezért tartjuk veszélyesnek az ösztönöket
manipuláló politikusokat.
Csak olyan politikai erő számíthat a közvélemény támogatására, amely az
általa képviselt reformokat kellő magabiztossággal jeleníti meg.
Számítunk rájuk.
Ha így tesznek, számíthatnak ránk!

Aláírók:
Agárdi Péter,
Alpár Erika,
Antal László,
Arató András,
Árvai Péter,
Babai Éva,
Bacsó Béla,
Baki István,
Balázs Anna, dr.,
Balogh István,
Bátoriné, VránicsGizella,
Bauer Gabriella,
Bauer Tamás,
Bauer Gabriella,
Békés Mari,
Berkes Tamás,
Bernáth István,
Bernáth László,
Bernáth István,
Bihari Katalin,
Bojtár Endre,
Bokor Nándor,
Bozsó Albert Dr.
Böjte József
Butkai Enikő,
Bulkai Tamás,
BulkainéAdamosiMargit, Burck Gábor,
Csabai Tamás,
Csabai Tamás,
Csáki György,
Csallóközi Éva,
CsengeyAdrienne,
Csikós Gábor,
Csikós Gáborné,
Csillag Zsuzsanna,
Csomós Lajos,
Csordás Gábor,
D. Tóth Ilona dr.
Dalos György,
Dánel Ivánné,
Daniel Sándor,
Deák Péter dr.,
Decsi Ibolya,
Dessewffy Tibor,
Donáth Ferenc,
Dornbach Alajos, Eisler Irén,
Entesz György,
Eörsy László,
Erdős Judit,
Fagyal Zoltán,
Faragó György,
FarkasRenáta,dr.,
Fazekas Csaba, Fehér Márta, dr.
Forgács Gábor,
Fóti Tamás,
Földvári Péter dr.,
Földvári Zsuzsa,
Frisch Gábor,
Füstöss László,
G. Márkus György,
Gábor Éva,
Gábor György,
Garai László,
Gáspár István,
Gáti András,
Gelei Anna,
Gömöri György,
Háán István,
Hajdú Mariann,
Hanák Katalin,
Harach Andor,
Harkai Zsuzsa,
Hell István,
Hell Judit dr.,
Hetés Andrea,
Honti Mária,
HourausztiFerenc,
HovanyeczLászló,
Huszár Tibor,
Inotai András,
Jolcsi Novákné,
Juhász Pál,
Kádár Judit,
Kálmán C.György,
Kalmár Éva,
Kármán Tamás, KarmazsinEszter,
Karsai László,
Karsai Márta,
Katona M. István,
Kende Tamás,dr.
Kerki Zsuzsanna,
Kertész Ákos,
Kiss István,
Kiss Zoltán,
KissnéLackó Zsuzsanna,
Knopp András,
Kocsár Éva,
KocsisAndrás S. Kókai Ernőné,
Kollin Éva,
Koltai Éva,
Koós Anna dr.
Kovács Juditdr.,
Kozák Gyula,
Kulányi Mária,
Kun István,
Lánczos Veronika
Láng Györgyi,
Lendvai C. Ferenc,
LeskónéPuskásJudit,
Lévai Júlia,
Majsai Tamás,
Marosán György,
Márton László,
MelkvinéTamikóErzsébet
Mérei Dániel,
Mérei Emőke,
Messmann István,
Mesterházi Márton,
Mihályi Péter,
Móricz Miklósné,
Mödlingerné, Kovács Éva, Mucai József,
Müller Endre,
Müller Judit,
Nagy Zsuzsanna,
Nemes László,
Németh László,
Oláh Tamás,
P.SzűcsJulianna, Pajor Róbert,
Palásti Ferenc,
Páll Sándor,
Pallag Erika,
PálnéKovácsIlona, Pásztor András,
Pável Iván dr.,
Perecz László,
Petőcz András,
Petrovics Emil,
Pintér István,
Radnóti Sándor,
Rainer M. János,
Regős Erzsébet,
Rényi András,
Réti Kitty,
Rév Judit, dr.,
Romány Pál,
Roth János,
Rózsa Péter,
Ruttkai Krisztina,
S. Bánhegyi Lídia, Sándor Iván,
Sarlós János,
Sarlós Judit,
Sarlós Mariann,
Sásik László,
Schuller Mária,
SimignéFenyőSarolta,
Simkó János
Simon György,
Sipos Gábor,
Sipos Júlia,
Sipos László,
Somogyi Ágnes,
Stehlik Ferenc,
Strasser Zsuzsanna,
Surányi Péter,
Szabad György,
Szabó Károly,
Szaday Rezső,
Szalai György,
SzalaiGyörgyné,
SzatmáriMariann,dr. Szegezdi Gabriella,
Székely Gábor,
Szekeres István,
Szekeres-VarsaVera Szilágyi András,
Szilágyi Vilmosné,
Szirmai János,
Szlátányi Kornél,
SzombathelyiFerenc, Szomor Éva,
SzőnyinéRózsahegyiZsuzsa, Takács Ferenc,
Tallár Ferenc,
Tóth Anikó,
Tóth Enikő,
Tóth Károly Attila,
Tóth László,
Tóth László Ferenc Dr.
Tóth Mihály,
Tóth Zsolt,
Újvári Mária,
Ungváry Krisztián,
Vágvölgyi B. András,
Vajda Dezső dr.,
Vajda Mihály,
Vajda Miklós,
Vajóczki Gyuláné,
Valker Ádám,
Valker Emil,
Vámos Tibor,
Várady András, dr.,
Varga Győző,
Varsányi Anikó,
Vásárhelyi Mária,
Veres András,
Vermes Éva,
Vértes András,
Vesztergombi Katalin, Vicsek Tamás,
Werner György,
Zoltai Dénes,
Zoltán Mária Flóra"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.10.25. 14:02:40

Tényleg, miközben a nyugati világban a harmincéves háború pusztított, az alatt Bethlen a Keletre támaszkodva tündérmesét, akarom mondani tündérkertet teremtett?

Kire is emlékeztet ez engem?
hetivalasz.hu/jegyzet/europai-tragedia-52901
"A magyar nemzetstratégiának számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy a harmincéves háború újrajátszása nem csupán a képzelet játéka, hanem valóság. Ha így lenne, akkor ma még csak 1627 körül járunk, és még két évtized válságos korszaka lehet előttünk. Mintha még csak a háború középső szakaszában lennénk: az Európai Központi Bank próbálja megmenteni az eurót és megvédeni az eurózóna déli államait a csődtől. Ahogy akkor a dánok, úgy ma az EKB is kudarcot vallhat."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 14:21:06

@Alfőmérnök: A vascső kimaradt. Meg bírod már emelni, vagy még gyúrnod kell rá?

@Doomhammer: A Nyugat már a kora újkorban is egy bűzös disznóól volt. Most láttam ezt a címet az Indexen: "Disznókat lopott V. Károly". Német-római császárbűnözés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 14:29:13

@Alfőmérnök: Szóval még nem megy. Szólok, a megemelés után forgatni is meg kell tanulni, ha harcban akarod használni. Sokat kell még edzened.

Alfőmérnök 2013.10.25. 14:33:28

@Holger Hartland: Kár, hogy azt már nem fogod látni, mert addigra szarrá fognak verni a benga niggerek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.25. 16:31:38

@Counter: @Holger Hartland:

"...A tudat- és véleményformálóknak egy új generációja kikelt már innen..." & "Az ifjúkonzi blogértelmiség teljes joggal került föl a listára..." --- írják.

Tudnának neveket (vagy legalább nickeket) is mondani? Vagy ezek az ifjúkonzi értelmiségiek is olyan megfoghatatlan (csak érzetük révén jelenlévő) fantomok, mint az utcákon randalírozó náczifasiszta hordák?

Ha pedig (csak) trollkodni akarnak, akkor trollkodjanak rendesen, mint pld. ez a szerencsétlen:

"gipsz.jakab 2013.10.24. 05:09:00
sajnos '56 ban a forradalom elbukott
(persze szovjet segíccséggel) vertékl le Orbán elftársék...
sajnos azóta is itt élősködnek a hitvány komcsi/dakoták!
mikor lesz ennek vége ?"

magyarinfo.blog.hu/2013/10/23/egy_elfelejtett_forradalmar_angyal_istvan/fullcommentlist/1#c20878201

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.25. 16:35:13

@Dózsa György: Thököly max. a tatároknak lehetne szimpatikus, neki köszönhetően sok magyart vihettek el. Persze a protkók tisztelik, mert nem tudják, ki volt. Igaz, te is tisztelheted, mint elvtársat... (Dózsa)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.10.25. 16:37:59

@bbjnick: Megadja, robin_masters, lelkylola, aztán Stumpf András (aki lehet, hogy határeset). És nem én vagyok az a kövérlászló, aki kis kartotékot vezet az érdeklődését felkeltő emberekről, ugye.

Egyébként pedig: "Nézheti úgy is, hogy van valami, ami ilyen rothadt dologból kel ki, és mindenáron értelmiségnek mondatik. Ez pedig aggasztó, egyrészt, mert ami ilyenből kel ki, az súlyosan értékhibás és kártékony, másrészt, ha ezt erővel értelmiségnek fogadtatják el, akkor még kártékonyabb."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 16:51:38

@bbjnick: Kezdetnek tessék:

mandiner.blog.hu/2013/10/18/minden_idok_legviccesebb_hocipo-cimlapja_mindnyajunknak_el_kell_menni/fullcommentlist/1#c20848993

Aztán:

jobbklikk.hu/index.php?Szerzok

...és aztán google.

Folytatás később, unom az ismétlést, és már elnézést, de nem szívesen vesztegetem az időt komoly beszélgetésre, ha nem érdemes.

@Alfőmérnök: Szóval arról már lemondtál, hogy férfiként, egy az egyben állj ki? Becsülöm a realitásérzékedet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.10.25. 16:52:30

@ArmaGedeon: Bocsánat, de az nem II. Rákóczi György volt?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 16:58:58

@Counter: Plusz a másik dokumentumfilmes, plusz a webszerkesztő főszerkesztő, plusz van még egy, akiről csak félig publikus (mások írták róla), és plusz még egy, aki csak tipp, de mivel itt eddig mindig utólag derült ki minden, akár igaz is lehet, de erről ennyit. Annak idején Tóta W. legalább előre bejelentette, hogy képmesék lesznek, oda lőjünk. :) Na, estig viszlát.

Alfőmérnök 2013.10.25. 17:10:23

@Holger Hartland: Tudsz azon kívül mást is mondani, féreg, minthogy a feltételezett fizikai alkatomon "humorizálsz"?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.25. 18:32:13

@Counter: @Holger Hartland:

Összegezzünk:

1) Megadja

2) robin_masters

3) lelkylola

4) Stumpf András (aki lehet, hogy határeset)

5) a másik dokumentumfilmes

6) a webszerkesztő főszerkesztő

7) van még egy, akiről csak félig publikus (mások írták róla)

8) plusz még egy, aki csak tipp, de mivel itt eddig mindig utólag derült ki minden, akár igaz is lehet

Tehát ők volnának "a Fidesz körüli ifjú értelmiség, a szervilis jövő"? Ők volnának "A közeg, amelyben az önálló gondolat hátrány. Ahol az előre nem egyeztetett, patikamérlegen le nem mért kritika halálos bűn. Ahol L. Simon Lászlók üzennek Navarcsics Tiboroknak, és Navracsics Tiborok Orbán Viktoroknak. Ahol Havasi Bertalanok és Szijjártó Péterek termelődnek. Ahonnan száműzték az önreflexiót. Ez az a kör, amelyben a résztvevők teljesen képtelenek rá, hogy bárkit vagy bármit a pártok érdekeitől független koordináta-rendszerben helyezzenek el."? Mind a nyolcan? Kemény, ez a csapat kemény. Meg is értem, hogy a baloldal képtelen magáratalálni ilyen brutális Fidesz körüli ifjú értelmiségi nyomás alatt!

Alfőmérnök 2013.10.25. 19:46:50

@Holger Hartland: Egyébként, nyomoronc, hol írtam én, hogy meg foglak verni?
De nyugodtan idézzél olyan kommentet, ahol másokat fenyegettem. Olyat is idézhetsz, ami szerinted "perképes". Majd elmagyarázom az ostoba fejednek, hogy mire volt az reakció, és miért írtam.
Az van, hogy azt hiszed magadról, hogy kibaszottul okos, humoros, tisztességes ember vagy. Valójában egy prolihumorú, szellemtelen, szellemi éhenkórász kis féreg vagy. Mikor ez nyilvánvalóvá válik, a fizikai erőfölényedet fitogtatod, te kis szervilis senki.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.10.25. 19:57:06

@bbjnick: azért persze bármilyen szomorú, ezek a kaliberek a rettegett főszervilis újkonzerv kölökértelmisik. az értelmiségnek nevezett szarhalmaz bizony megfiatalodott. így aztán a tudás és értelem nélküli nemzedék lett az értelmesség. és ezek vannak, ezektől rettegnek hasonló gyengeelméjű balos értelmetlenek.
és ugyanez a politikában is. ha a fideszből kiveszed az alapítókat, szinte állati szinten lévő kölykök maradnak. és a baloldal szintúgy. nem véletlenül béna az ellenzék. a horni zseniális gazemberek helyett tökkelütött legények csinálnak politikát. hát oyan is.
az egész a generációs degenerálódásról szól. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.10.25. 20:00:32

@Alfőmérnök:

"Az van, hogy azt hiszed magadról, hogy kibaszottul okos, humoros, tisztességes ember vagy. Valójában egy prolihumorú, szellemtelen, szellemi éhenkórász kis féreg vagy. "

ez pontos :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.25. 20:11:47

@Counter: II. György csak hülye volt és valóban gazember, amikor országára hozta a tatárokat, mert nem mondott le időben és sajnálta a pénzt a török megnyugtatására, amit amúgy is az erdélyiekből szipolyozott ki a családja.
Ellenben Thököly rendszeresen tatár segédhadakat kapott maga mellé a töröktől és tűrnie kellett, hogy a "segítsége" magyar lakosokat fűz rabszíjra. De ugyanezt elmondhatjuk akár Bercsényiről is, lásd utolsó tatárjárás.

Alfőmérnök 2013.10.25. 20:35:06

@jose maria padilla: Ez a patkány úgy gondolja, hogy a Megyó-Gyurcsány-Bajnai-rezsim seggnyalóinak a seggnyalása már történelem. Ugye az nem számít, hogy az országrombolásuk hatása még most is érződik. Meg az se, hogy jóval kiterjedtebb a hálózatuk (és most is aktív), Orbánék hendikepesek, csak most kezdték azt, amiben ők már profik. Persze, gusztustalan, amit csinálnak, csakhogy ez csak a „baloldali” gusztustalankodás imitációja.

Egyébként én arra tippelek, hogy Oviék meg fogják nyerni ezt a választást, de aztán saját magukat fogják kinyírni, mert a gazemberséget elég jól kitanulták, és ideológiailag nem egységesek. Azaz valahol mégiscsak igaza volt a népi komcsi bbjnicknek Kötcsével kapcsolatban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 21:14:02

@bbjnick: Plusz a jobbklikk, plusz a konzi. A Bede által írt jellemzés találó. Nincs önálló gondolat, csak óvatosan kimért álkritika ("patyolat", ahogy egyesek írják), nincs önreflexió, csak sunnyogás, és (néhány esetben) haszonszerzés. Ennél sokkal egyenesebb és becsülhetőbb lenne még az is, ha nyíltan azt mondanák, "igen, mi támogatjuk ezt a kormányt, mellette vagyunk".

Hogy a baloldal képtelen magára találni? A liberálisok is, azokat kifelejtette. Igen, azok sem jobbak. Csak ők most nem olyan érdekesek, mert jól megbuktak, és azóta sem álltak fel. Azon kívül tőlük nem is várt mást senki 2010 előtt, csak hogy bukjanak már meg végre. És ezt szépen teljesítették is. :)

Bell & Sebastian 2013.10.25. 21:29:30

@Holger Hartland: Ha az elvártaknak megfelelően viselkedne -például maga- a munkahelyén, rövid úton kirúgnák. Ha itt őszintén kommentálna, könnyen meglehet, akkor is.

Egy poszt csak gondolatébresztő, akkor jó, ha vitára ingerel és ott sorakozik alatta mindenféle. A nyálas olvasó majd kiválogatja az övéit.

Ez egy könnyed műfaj, igazság szerint már akkor félrecsúszott, amikor felfedezték, használni kezdték és pénzkereseti lehetőséggé vált. Miért is ne?

Tartson mindenki három véleményt, egyet a köznek, egyet a haveroknak, egyet meg meg-magának.

Kádár alatt is jól elvoltunk evvel, a posztkádári, bal-globál-liberális érában miért is gond ez? Hány éves vagy királyfi? Kurucinfót minden fórum elé?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 21:59:28

@Bell & Sebastian: Meg kell még szokni, hogy ez itt a jobboldali Népszava, utána nem lesz hőbörgés, megígérhetem. :) Hiszen onnantól újra tiszta víz van a pohárban.

Alfőmérnök 2013.10.25. 22:08:27

@Holger Hartland: Egyébként, nyomoronc, hol írtam én, hogy meg foglak verni?
De nyugodtan idézzél olyan kommentet, ahol másokat fenyegettem. Olyat is idézhetsz, ami szerinted "perképes". Majd elmagyarázom az ostoba fejednek, hogy mire volt az reakció, és miért írtam.
Az van, hogy azt hiszed magadról, hogy kibaszottul okos, humoros, tisztességes ember vagy. Valójában egy prolihumorú, szellemtelen, szellemi éhenkórász kis féreg vagy. Mikor ez nyilvánvalóvá válik, a fizikai erőfölényedet fitogtatod, te kis szervilis senki.

Valóraváltógép 2013.10.25. 22:08:29

@Holger Hartland: "jól megbuktak és azóta nem álltak fel"

Tényleg? Szerintem eleve négykézláb kezdték, aztán lehasaltak. De hogy álltak volna valamikor....

Alfőmérnök 2013.10.25. 22:23:40

@Valóraváltógép: HH alember szerint a fidesz és az mszp egyik kutya másik eb.
Ami bizonyos szempontból igaz is, csak nem az ő szempontjából. Az ő szempontja az, hogy az "egzisztenciája" ne sérüljön, tehát ha véletlenül kiderülne, hogy ki áll a nickje mögött, akkor is megmaradjon a "jófiú" szerepében.

Valóraváltógép 2013.10.25. 22:33:35

Megmondom mit kéne nektek csinálni: egy szép, nagy, össznépi, közös asztalaláivódást. Akkor egyrészt mindenki tudná hogy kinek a nickje mögött ki van, másrészt meg mindenki mindenkit zsarolhatna a kompromittáló képekkel.

Alfőmérnök 2013.10.25. 22:58:42

@Valóraváltógép: Elég valószínű. Ha érdekli kifejtem, hogy miért.
Ami az asztalaláivódást illeti, már történt ilyen. Nem tudom, hogy HH-férget meghívták-e rá, de sokakat, akikkel haragban voltam/vagyok, tudom, hogy meghívtak rá. És én el is mentem, vállalva azt, hogy olyanok is lesznek ott, akikkel (úgymond) konfliktusaim voltak. Ők akkor nem jöttek el, én meg nem fogok elmenni addig ilyenre, amíg elnézést nem kérnek a szerintem méltatlan inszinuációikért.

Valóraváltógép 2013.10.25. 23:12:08

@Alfőmérnök: Érdekel, persze.

Akkor az ívás kicsukva.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 23:36:21

@Alfőmérnök: Nem a bíróságon vagy, a szemetedet meg nem fogom összeszedni.

@Valóraváltógép: Meglehet. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.25. 23:44:26

@Valóraváltógép: Nem vagyok bennfentes. Okosan írok, ezért a tudatlanok azt hiszik, hogy talán bennfentes vagyok, pedig valójában csak egy állampolgár a tízmillióból. Ennyit számít a véleményem:

0,000000125

(Ez itten egy elosztva nyolcmillióval, amennyi potenciális szavazat van.)

Van olyan dolog is, amiben kicsit (nem sokkal) többet, de az nem a politika. Egyébként könnyű kinyomozni, hogy ki vagyok, és biztos, hogy egy csomóan tudják is, csak Alfinak még nem sikerült. Róla is egy csomóan tudjuk, de nincs jelentősége.

Rólad meg biztosan sokan azt fogják hinni, hogy egy régi nick reinkarnációja vagy, és ki tudja. De nem érdekes, ennek sincs jelentősége.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.25. 23:48:10

@jose maria padilla:

Tudod, hogy engem nem kell arról győzködnöd, hogy "valami itt korcsosul"!

Ugyanakkor, továbbra sem vagyok meggyőződve, hogy az újságírók és pláne a bloggerek (bármilyen értelemben vagy megközelítésben is) értelmiségiek volnának:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.25. 23:50:27

@Holger Hartland:

Már mitől volna ez a nyolc + x hivatalnokocska, újságírócska és bloggerka értelmiségi?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.26. 00:03:52

@bbjnick: Mitől ne lenne az? Ez nem feltétlenül pozitív értékítélet. Ha Mihancsik Zsófia vagy Braun Róbert értelmiségi, akkor ők miért ne lennének?

Értse már meg, persze, hogy nem rosszabbak ők, mint... és lehetne sorolni a neveket. Csak annál rosszabbak, amit a naiv hülye olvasó gondolt volna. Lehet, hogy a naiv hülye olvasó a hibás, valóban. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.26. 00:37:35

@Holger Hartland:

M*hancsik Zs. soha nem volt értelmiségi (világ életében agitpropos volt), ahogy Br*un R. se, ( ő meg valami ügynökféleség).

Ahogy atyai jóbarátom magyarázta volt, értelmiségi az, aki értelmiségi módon gondolkodik és él. Babarczy E. vagy T. G. M. értelmiségi, ahogy Bayer, Kerényi vagy Bogár tanárúr is az. No, de a mandineresek, konzervatóriumosok közül ki az? Lehet, hogy van "Fidesz körüli ifjú értelmiség", de hogy azoknak jóideje semmi köze (vagy sose volt) a mandinerhez vagy a konzervatóriumhoz, az ziher. A jobbklikk pedig igazán sohasem működött: ha jól számoltam, három-négy arc alkalmi publikációs felülete volt/van, évente néhány közléssel (ma már lehet, hogy csak egy-két ember ügye) --- nem tartom kizártnak, hogy az én nulla látogatottságú hobbi-hülyeblogomat többen olvasták, mint a jobbklikket.

Nekem se kutyám, se macskám egyik portál vagy blogger sem, nem vagyok érintett, annyira nem is igen érdekel, de ezeket a portálokat és blogokat a Fidesz körüli újértelmiség keltetőinek leírni kb. annyira értelmes és szellemes, mint (ez szintén a 444.hu leleménye azon a bizonyos listán!) az Orb*n R*chel fenekéhez a farkát dörgölő arcot (aki nem kizárt, hogy a férje!:-)) a rezsim seggnyalójának minősíteni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.26. 01:20:46

@bbjnick: Nyugodtan lehet őket értelmiséginek nevezni, ahogy MZS-t és BR-t is. Van a szónak olyan közkeletű jelentése, amelybe ez bőven belefér. De amúgy ez mellékvágány, mert a listára nem az értelmiségi címke, hanem a szervilitás miatt kerültek. Tőlem lehetnek szervilis kvázi-értelmiségiek is, nekem mindegy.

A cím egyébként "A Fidesz körüli ifjú értelmiség, a szervilis jövő" volt, ebbe a mellékelt képen szereplő három orgánumon kívül sok mindenki más is beleérthető, például az Oroján Sándor-szerű figurák, vagy az a kislány, aki egy rakás pénzt kapott Orbántól külpolitikai tanácsokért, valamint a komplett Fidelitas, amely Navracsics tervei szerint pártszerv létére az államigazgatás utánpótlását adja. A politikai karrierre ácsingózó fideszes fiatal egy elég jól megfigyelhető társadalmi és generációs jelenség.

Alfőmérnök 2013.10.26. 07:58:08

@Valóraváltógép: Ha érdekli, innen megtudhatja, hogy miért:
delphoijosda.blog.hu/2012/09/16/xxi_230/fullcommentlist/1#c17900380
mandiner.blog.hu/2013/09/09/a_magat_nepbaratnak_mondo_rezsicsokkentes?fullcommentlist=1#comments

Nekem nincs kedvem kielemezni; egyszerűen érdektelen a fazon, nem okoz szellemi izgalmat a basztatása.
A nagy össznépi ívás eleve naiv ötlet volt. Ugyanis nyilvánvalóan nem akar találkozni mindenki mindenkivel. Pláne nem mennek el egy találkozóra, ha nem tudják, hogy ki lesz ott. Úgyhogy vagy nem is reagálnak a meghívásra, vagy udvariasan megköszönik és valamilyen indokra hivatkozva távol maradnak. (Persze vannak más esetek is. A legvicesebb a Bélagyári Megálló nevű alember reakciója volt, aki kikérte magának a meghívást és nevetséges műkonzi stílusban kioktatta a meghívót küldő kishölgyet. :)) )

Alfőmérnök 2013.10.26. 08:03:38

@bbjnick: A jobbklikket lehet, hogy kevesen olvassák, de a mandinert (a .hu-t és a blogot) biztos, hogy nem. Szervilisnek éppen nem mondanám őket, talán elég arra utalni, hogy a galamusférgektől kezdve a népszaváig mindenféle szemetet kitesznek az ajánlóba, a blogon meg HercselAdél- és Lakner-féle libik írnak.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.10.26. 08:22:52

@Alfőmérnök:
miután a fidesz ideológia nélküli zsákmánypárt, ideológiai viták biztos nem emésztik majd fel :)
és amíg orbán van, addig nem lesz szétesés.
és ez így van jól.
jótündérek, kettesek, állnak zokogva a barna esőben

tevevanegypupu 2013.10.26. 09:01:47

Latom Alfi lelkieletenek kitargyalasa meglehetos elegedettseget okoz nevezettnek..vegre foglalkozva van vele ugy, ahogy aztat o elkepzelte. Konkluzio: Alfi a jo kiraly.:)

Valóraváltógép 2013.10.26. 10:47:07

@Alfőmérnök: Én olyan nagyon senkivel, nekem így vagytok kényelmesek, ahogy vagytok. Valószínűleg nektek is kényelmesebb a találgatós játék, mintha unalmas tények lennének a kezetekben, szóval nincs ezzel baj.

Mi mióta magázódunk?

Anselmo 2013.10.26. 13:17:20

Azért az megdöbbent, hogy egy 400 éves történet kapcsán ugyanolyan indulatokat és beszólásokat látok egyes kommentekben, mintha aktuálpolitikai témáról lenne szó.

Ami a törökök kiszolgálását illeti: a magyar nemzet kipusztítását a törökök és az osztrákok együtt vitték véghez, ugyanis Magyarország területe folymatosan csatatér volt. Az osztrákok is annyi embert öltek meg minden bevonulásukkor, amennyit csak bírtak, de ezt valahogy nem őrzi az emlékezet, nyilván az emlékezet is alkalmazkodik a mai viszonyokhoz. Más népeket is megszállt a török a balkánon, ők mégis jobban jöttek ki belőle, mert az ő orszéguk nem vált két birodalom frontvonalává.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.10.26. 13:23:52

@Anselmo: Az osztrákok terhére rótt cselekményeket árnyalja, hogy a tartós osztrák uralom alá került területek és a tartós oszmán uralom alá került területek egészen eltérő irányban fejlődtek a 150 év alatt.

Egyébként a görög, albán vagy éppen szerb nép elég gyatrán jött ki a megszállásból. A görögök az etnikai, az albánok és részben a szerbek pedig a vallási identitásukat vesztették el.

Az indulatok pedig érthetőek, ha aktuális felhangokkal kiszínezve kerül elénk a 400 éves sztori.

jött a csősz és mindenkit hazazavart 2013.10.26. 13:25:38

@Anselmo:

"Más népeket is megszállt a török a balkánon, ők mégis jobban jöttek ki belőle, mert az ő orszéguk nem vált két birodalom frontvonalává. "

Viccelsz ugye?

Alfőmérnök 2013.10.26. 20:03:34

@jose maria padilla: Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam: nem az ideológiai viták miatt fog szétforgácsolódni a fidex, hanem érdekellentétek miatt (mivel nincs egységes ideológia, vagy ha így jobban tetszik, „koncepció”). Szerintem egy ciklusig még kitartanak, de sajnos Orbánon is a hanyatlás jelei mutatkoznak. (Milyen vezető az, aki hülyéket gyűjt maga köré?)
Persze ha az MSZ(M)P és népi zenekara végre oda kerül, ahol a helye van (a történelem szemétdombjára), akkor már megérte...

Alfőmérnök 2013.10.26. 20:06:19

@jose maria padilla: „Ez a rendszer természetesen magában hordozza annak szükségességét, hogy mindenekelőtt eliteket teremtsünk: valóságos, nem csupán névleges eliteket; ahol a tekintély nem a hivatalon alapul, hanem a hivatal a tekintélyen, a tekintély pedig a valóságos magasabbrendűségen. Minden olyan hierarchia, amely más előfeltevésekből indul ki, csupán látszathierarchia, sőt a hierarchia ellentéte: erőszakos és mesterséges képződmény, amely az igazságtalanság és következésképpen az anarchia princípiumát rejti magában.” (Evola)

Alfőmérnök 2013.10.26. 20:07:28

@tevevanegypupu: Nincs lelkem, így lelkiéletem sincs.

Alfőmérnök 2013.10.26. 20:13:14

@Valóraváltógép: Én nem nagyon találgattam, az én nickem mögé képzeltem paranoid faszkalapok mindenfélét. Akit érdekes arcnak tartottam azzal már találkoztam, vagy privátban tartom a kapcsolatot - hogy velük fogok-e találkozni, az nem rajtam múlik. A többieket meg leszarom. (Kivéve aristot, mert nagy poén lenne, ha kiderülne, hogy ő Botos. GFG értelmesebb, nem tartom valószínűnek, hogy ő az.)

Alfőmérnök 2013.10.26. 20:13:55

@Alfőmérnök: jav. az én nickem mögé képzeltek

picur3ka 2013.10.26. 20:36:24

@Alfőmérnök:

Nem Okos ez az Evola? Mit lattunk a Gyurcsany diktaturaban, ha nem anarchiat?

Alfőmérnök 2013.10.26. 21:57:02

@picur3ka: És kiket vontak felelősségre, mi lett az elszámoltatásból? A kilőtt szemű srác öngyilkos lett, ennyi.
süti beállítások módosítása