Strasbourg felszámolja a kommentbűnözést
2013. október 12. írta: bakó.bea

Strasbourg felszámolja a kommentbűnözést

nocomment.jpg

Az Európai Emberi Jogi Bíróság csütörtöki ítéletét – a bepereltetés és feljelentetés veszélyének tudatában írva mindezt – önérzetes Papcsák Ferenc bizonyára üdvözölné, mi azonban le vagyunk döbbenve. A döntés egy népszerű észt hírportál kérelme nyomán született, amelyet az észt bíróságok korábban kártérítés fizetésére köteleztek bizonyos sértő tartalmú kommentek miatt. A portál ezután fordult a Strasbourgi Bírósághoz, ahol azonban elutasították.

Az ügy még 2006-ban kezdődött, amikor a Delfi nevű észt híroldal arról közölt cikket, hogy egy komptársaság az útvonalainak átrendezése miatt meglévő jég-utakat fog feltörni a szárazföld és egyes szigetek közt, ennek köszönhetően pedig az ott lakók búcsút inthetnek a közlekedés eme legolcsóbb módjának. Természetesen erre a hírre sok kommentelő kiakadt, és nem feltétlenül szalonképes formában küldték melegebb éghajlatra a komptársaságot és annak vezetőjét.

Az oldal az egyik legnagyobb észt híroldal, ahová regisztráció nélkül lehet kommentelni és nincs is különösebb moderálás. A Mandinerhez hasonlóan ott is feltüntetésre került, hogy a hozzászólások nem szerkesztett tartalmak, és szerzőjük véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. Az oldal nem moderálta egyenként a hozzászólásokat, csupán bizonyos obszcén kifejezésekre állítottak be egy szűrőt, de persze ezek mellőzésével is könnyedén lehet sértő tartalmú hozzászólást tenni. Emellett egyetlen kattintással jelenthette bármelyik olvasó, ha sértőnek talált egy kommentet, amit ezután a portál munkatársai megvizsgáltak, és eltávolítottak.

A komptársaság azonban csak hat hét elteltével vette észre ezeket a kommenteket, ekkor e-mailben kérte azok eltávolítását, amit a Delfi azonnal meg is tett. Ettől függetlenül mégis per lett az ügyből, aminek a végén az észt Legfelsőbb Bíróság nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte a Delfit, személyiségi jogok és a jó hírnév megsértése miatt. Bár a kártérítés összege meglehetősen alacsony, mintegy 320 eurót tesz ki, azonban az ügy nyilvánvalóan elvi kérdés, így a portál kérelmet nyújtott be a Strasbourgi Bíróságon, hogy állapítsa meg: az ítélettel Észtország megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezményben is deklarált véleménynyilvánítás szabadságát.

A Delfi azzal érvelt, hogy bár a kommentek kétségtelenül sértő tartalmúak, azonban – mivel a portál a tartalmakat nem szerkeszti, csak tárolja – ezért az okozott jogsértésért a kommentelők a felelősek (akik persze nem, vagy csak nehezen azonosíthatók). A komptársaságról szóló cikkük korrekt és kiegyensúlyozott volt, így a portál nem tehet arról, hogy a kommentelők a hírre esetleg eltúlzott és vulgáris formában reagáltak. Mivel a véleménynyilvánítás szabadságának törvényi korlátozása csak arra vonatkozik, hogy ők maguk nem tehetnek közzé sértő tartalmakat, így nem marasztalhatók el harmadik személyektől származó kommentek miatt, annál is inkább, hogy a napi több ezer komment tartalmi szűrése az egész üzleti modelljük átalakítását követelné meg.

Az észt kormány ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az eddig is alkalmazott minimális automatikus szűrés arra utal, hogy a Delfi igenis tudatában volt a felelősségének. Emellett azzal érvelt, hogy a Delfi, mint profitorientált orgánum, érdekelt volt a kommentek minél nagyobb számában, hiszen a kattintások számával arányosan növekszik a hirdetőktől befolyt bevétele. (Ez az érvelés több okból is sántít: egyrészt a látogatók töredéke adja csak kommentelésre a fejét, így közvetlenül a kommentek és a reklámbevétel között aligha lehet nyilvánvaló és szabályszerű összefüggést kimutatni; másrészt sok hirdető kifejezetten ódzkodik az ellenőrizetlen, felhasználói tartalmaktól, és nem szívesen jelenik meg olyan helyen, ahol hozzá lehet szólni.) A kormány azt is vitatta, hogy a Delfi pusztán passzív, tárolási jellegű tevékenységet végezne a kommentekkel kapcsolatban, mert ez azt jelentené, hogy a hozzászólók utóbb szerkeszteni vagy törölni tudnák korábbi kommentjeiket, valójában azonban ezekkel a jogosultságokkal a hozzászólás mentése után már a Delfi rendelkezett, ami szintén a felelősségét támasztja alá.

Mindezek alapján a Strasbourgi Bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a komptársaságról és a jég-utak megszűnéséről szóló hír megosztó természetének ismeretében a portálnak előre kellett volna látnia a vulgáris jellegű kommentek veszélyét, amelyek amúgy sem ritkák az oldalon. (Valószínűleg a strasbourgi bírák soha nem szoktak mondjuk hírekről, eseményekről vitatkozni az ismerőseikkel és nem tudják, hogy igenis szinte minden hír megosztó, ergo ezzel az érveléssel gyakorlatilag azt várják el, hogy az összes cikk alatt megjelenő összes kommentet folyamatosan ellenőrizze valaki.)

A bíróság rámutatott, hogy a Delfi által alkalmazott minimális szűrők nem voltak elég hatékonyak, mivel nem voltak képesek az összes sértő tartalmú komment kiszűrésére. Az pedig, hogy egyáltalán lehetővé tették a regisztráció nélküli névtelen kommentelést, a Delfi döntése volt, „úgy kell nekik” – vonta le a testület a következtetést. A bíróság az észt kormány azon álláspontját is elfogadta, miszerint a kommentek utólagos szerkesztésére már csak a portál munkatársainak volt módja, az eredeti szerzőknek nem, így megáll a Delfi felelőssége a hozzászólásokért, tehát a véleménynyilvánítás korlátozása ebben az esetben nem sértette az Egyezményt. Az észt bíróság által fizetni rendelt 320 eurós kártérítés pedig – arra is tekintettel, hogy Észtország egyik legnagyobb hírportáljáról van szó – egyáltalán nem mondható aránytalannak.

Összességében az ítéletből az tűnik ki, hogy egy hírportált simán kártérítésre lehet kötelezni az általa deklaráltan nem szerkesztett tartalmak miatt, mert úgyis kevés az a kártérítés, meg se kottyan neki. Akkor meg miért ne fizesse ki a kompvállalat milliomos vezetőjének, akinek még annyira se kottyan meg?

Ez nonszensz. Ha egyes érzékeny lelkű közszereplők és nem közszereplőkveszik a fáradtságot, és többször perelnek különböző sértő kommentek miatt, akkor sok kicsi kártérítéssel is a portálokat csődbe, az újságírókat meg idegbajba lehet kergetni, akik bár korrektül végzik a munkájukat, mégis kénytelenek elvinni a balhét a névtelen trollok helyett. Egyáltalán, miért is kéne bárkinek elvinnie a balhét, miért nem érdemli meg a közügyek szabad megvitatásához fűződő össztársadalmi érdek, hogy az érintett közszereplők félretegyék érzékenységüket? Az ítéletet elemző egyik blogger erre csak annyit felelt: ez itt Európa, nem Amerika.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr865563335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Jog blogajánló 2013.10.18. 09:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Jog blogajánlójában.

Trackback: Strasbourg felszámolja a kommentbűnözést 2013.10.13. 19:30:18

„…A döntés egy népszerű észt hírportál kérelme nyomán született, amelyet az észt bíróságok korábban kártérítés fizetésére köteleztek bizonyos sértő tartalmú kommentek miatt. A portál ezután fordult a Strasbourgi Bírósághoz, ahol azonban elutasíto…

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.12. 12:00:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Strasbourg felszámolja a kommentbűnözést 2013.10.12. 09:52:02

Az Európai Emberi Jogi Bíróság csütörtöki ítéletét az önérzetes Papcsák Ferenc bizonyára üdvözölné, mi azonban le vagyunk döbbenve.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 09:53:22

Európa fasizálódik. Megszabják az emberek öltözködését, vallásokat tiltanak be, most már a szólásszabadság ellen is fellépnek.

Urfang 2013.10.12. 10:03:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Megszabják az emberek öltözködését? A kaposvári dresscode-ra gondolsz? Vallásokat tiltanak be? Az államilag lefokozott egyházakra gondolsz? Fellépnek a szólásszabadság ellen? A Papcsák és Lázár által feljelentett kommentelőkre gondolsz?

De akkor miért Európát mondasz? Miért nem Orbán rezsimet?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.10.12. 10:10:44

@Urfang: Észtország és Strasbourg is Orbán befolyása alatt áll. Rettegj, proletár!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 10:18:56

@Urfang:

Ha csak Orbán csinálná, semmi gond nem lenne. De nem ő csinálja, hanem az EU.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 10:22:13

@Urfang:

"A kaposvári dresscode-ra gondolsz? Az államilag lefokozott egyházakra gondolsz? A Papcsák és Lázár által feljelentett kommentelőkre gondolsz?"

S nem ezekre gondoltam, mert ezek komolytalan ügyek.

Urfang 2013.10.12. 10:31:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkor megemlíted a komoly ügyeket amikre gondoltál?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 10:37:09

@Urfang:

Muzulmánok öltezetébe tiltása Franciaorszában, Svájcban minaret betiltása, Dániában körülmetélés betiltása, Angliában homofób keresztények megbírságolása, karácsonyi jelképek tiltása Spanyolországban, stb. Ezek valóban komoly kérdések, de az, hogy valami hülye rektor röhejes dresszkódot ad ki, az maximum vicc.

Urfang 2013.10.12. 10:47:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ugyan mit tehetne Európa? Ezek szuverén nemzetek önálló döntései, az Európai Unió pedig nem Európai Egyesült Államok, és nem is akarjuk, hogy az legyen. Vagy igen?

Amúgy a fentiekkel én sem értek egyet, de attól a vallásszabadságuk nem sérült, nem fokozták le az egyházukat gittegyletté, csak valami hülye francia röhejes dresszkódot adott ki és valami hülye svájci röhejes városképkódot, az maximum vicc.

jött a csősz és mindenkit hazazavart 2013.10.12. 11:03:14

"Emellett egyetlen kattintással jelenthette bármelyik olvasó, ha sértőnek talált egy kommentet, amit ezután a portál munkatársai megvizsgáltak, és eltávolítottak."

Szemben a Mandinerrel. Ti ugyanis ezt nem tettétek meg.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 11:09:30

@Urfang:

Egyszerre több különböző dolgot vetsz fel.

Eleve mire érv az, hogy "ezek szuverén nemzetek önálló döntései"?

Aztán most beszéljük meg, hogy legyen-e Európai Egyesült Államok? Megbeszélhetjük, de hogy jön a téméhoz?

Utolsó bekezdéseddel nem értek egyet. Vagy komolyan gondolod, hogy egy rektor belső szabályzata és egy francia törvény ugyanaz a szint? Ha komolyan gondolod, akkor komolytalan vagy, s nincs miről tovább beszélni.

aeidennis 2013.10.12. 11:12:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A minaret a muszlim mecsethez vagy dzsámihoz épített vagy illesztett, esetleg különálló, nyúlánk, felfelé elkeskenyedő torony. A lakosság úgy döntött nem szeretné hallgatni a toronyból szóló megafont. Mecsetet ettől függetlenül még bőven építhetnek Svájcban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.12. 11:25:12

Ti még mindig nem értitek, ugye? A moderálatlan (vagy csak szűrőkkel, automatikusan moderált) fórumból csak egy dolog lehet: trollkeltető. És ez kizárólag az üzemeltető felelőssége, nem a trollé. A troll nem felelős semmiért, ezért hívjuk őt trollnak.

Ez nem a vélemény-nyilvánítás szabadságáról szól. A trollnak olyanja nincs. Épp fordítva: a troll a vélemény-nyilvánítás szabadságának korlátja. Ezért kell távol tartani. Ezt kívánja a józan ész is.

Egyébként meg ki nem szarja le az üzleti modelleteket? Ha az üzleti modellbe nem fér bele, hogy elvárható időn belül eltüntessétek a törvényellenes kommenteket, akkor szálljatok ki.

Urfang 2013.10.12. 11:28:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ezt arra kell érteni, hogy egyik említett döntés sem uniós hatáskörben született, hanem mindegyik szuverén nemzetek törvényhozói által, kizárólag helyi hatáskörben. Tehát az Európai Uniót felelősségre vonni ezekért nem lehet. Illetve lehet, hisz te is megtetted, csak éppen teljesen érvénytelen az érvelésed.

Az Európai Egyesült Államok témája úgy jön ide, hogy ha az Európai Unió beleszólna olyan dolgokba, aminek a hatáskörét nem ruházták rá közmegegyezéssel, és megsértené a szuverén nemzetek törvényhozó hatalmát, amit ugye nem tesz meg, és nem is tehet meg, és nem is akarjuk, hogy megtehessen. A kifogásolt törvényekért tehát legfeljebb a helyi törvényhozókat vonhatod felelősségre és nem az Uniót.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 11:36:15

@Urfang:

"Ezt arra kell érteni, hogy egyik említett döntés sem uniós hatáskörben született, hanem mindegyik szuverén nemzetek törvényhozói által, kizárólag helyi hatáskörben. Tehát az Európai Uniót felelősségre vonni ezekért nem lehet. Illetve lehet, hisz te is megtetted, csak éppen teljesen érvénytelen az érvelésed."

Ez csűrés-csavarás, abszurd csúsztatás. A lényeg: ilyet meg lehet tenni az EU-ban, eről beszéltem. Sehol nem írtam, hogy az EU valamely vezető testülete a hibás. Azaz azt cáfolod, amit én nem is állítottam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 11:39:11

@Kettes:

A ti blogotok meg az ellenkező véglet, ott sima ellenvéleményért is tiltás jár. Konkrétan nem rád gondolok, mert pont nálad ezt nem tapasztaltam, de közismert jotunder társad gyalázatos tevékenysége e téren.

Kandeláber 2013.10.12. 11:53:46

Ez Európa.
A Szép új világ.
Aldous Huxley elégedetten csettint a túlvilágon.
Illetve: ez nem Európa.
Ezek az európai bürokraták.

Urfang 2013.10.12. 12:14:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Csak azt cáfoltam amit írtál. Hogy Európa fasizálódik meg betilt ezt meg azt. Helyesebben mondva csak pontosítottam, hogy ezt konkrétan a franciák tiltják, az konkrétan a svájciak, és ők csak részei Európának, de nem ők maguk Európa.

A magyarok között is sokan fasizálódnak, de ha valakik hasonló módon összemosnának mindenkit és az egész magyarságot, köztük engem is fasizálódással vádolnának, akkor én ott is pontosítanék, hogy konkrétan kik fasizálódnak, és hogy ők nem azonosak az egésszel, csak egy büdi részhalmaz.

Kandeláber 2013.10.12. 12:34:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Svájcban népszavazás útján döntöttek arról, hogy nem építhetnek újabb minaretet a muszlimok.
Csak helyeselhető a döntés módja és kivitelezése is.
Amellett Svájc nem tagja az EU-nak.
@Urfang: Ha már "fasizálódásról" beszélnek egyesek - ami egyébként egy ostoba, hangulatkeltő és félrevezető kifejezés - akkor leginkább az USA "fasizálódik", már ami az egyének ellenőrzés alatt tartását és megfigyelését illeti.
Ugyanakkor a szólásszabadság biztosítása területén az USA példát mutat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.12. 12:55:56

Kommentkérdésben a mandinernek hallgass a neve.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.12. 12:57:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Teljes tévedésben vagy. Mi a nácikat és a súlyos idiótákat tiltjuk ki. Ezek bármit írhatnak, akár még olyat is, amivel egyetértünk, akkor is kivágjuk őket. Egyszerű ez: ne legyél náci, ne legyél idióta, és akkor azt írhatsz, amit akarsz.

jött a csősz és mindenkit hazazavart 2013.10.12. 13:15:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Európa fasizálódik. Megszabják az emberek öltözködését, vallásokat tiltanak be, most már a szólásszabadság ellen is fellépnek."

Aha, Kainnak is krvanagy szabadsága volt, mi meg ezt azóta is szopjuk. A szabadság szép és jó dolog, ha a saját kontónkra játsszuk. A névtelen kommentek nem ez a kategória, más fszával verik a csalánt.

jött a csősz és mindenkit hazazavart 2013.10.12. 13:18:16

@Kettes:

Az első kommenteddel egyet kell értenem. A másodikhoz annyit, hogy a kalapácsos ember mindent szögnek lát, ti meg mindenkit nácinak. De ti blogotok, ti dolgotok.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.12. 13:21:03

@jött a csősz és mindenkit hazazavart: Ha mindenkit nácinak néznénk, senki sem kommentelne a blogon. Holott, ugye.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.10.12. 13:21:43

feltüntetésre került? bazmeg, milyen pinák írnak mán ide?

von Putri 2013.10.12. 14:27:58

@Kettes:
Vicces, amikor egy trolloknak szerkesztett blog szerkesztője elkezdi a trollokat kiátkozni. Mire mennétek nélkülük, ki kattintana rátok?

von Putri 2013.10.12. 14:38:23

@Kandeláber:
"a szólásszabadság biztosítása területén az USA példát mutat. "

A népi demokráciában is volt szólásszabadság, csak szólás utáni szabadság nem, mert elvitt a zsernyák

Ennek kicsit rafináltabb módját üzemelteti most USA bácsi, mert bármit leírhatsz, de az bekerül a giga-adatbázisába. Egy bonyolult szűrőrendszer végén aztán kiköpi a rendszer, hogy ki a barát, ki az ellenség, és ki gyanús. Ezekre fókuszálják a napi 24 órás rendszert (teljes elektronikus adatforgalom kontroll)

Magyarán a szólásszabadság azt jelenti, hogy szabadon szállíthatod nekik az adatokat a viselt dolgaidról

Kandeláber 2013.10.12. 14:52:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkor átlag svájci nem írhatna a patkányblogba.
@von Putri: De legalább nem visítoznak percenként holmi "gyűlöletbeszédről".

Alfőmérnök 2013.10.12. 15:17:48

@jött a csősz és mindenkit hazazavart: Ha egyetértesz azzal, amit Kettes írt, akkor már csak azt kell tudnotok megmondani, hogy mi számít "törvényellenes komment"-nek. Egy igazi féreg "törvényellenessé" tud tenni bármit. Például így:

" gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.13. 23:02:05

@Loxon: helyében én kiraknék ide pár könyvajánlót, online könyváruházaktól, akár csak egy-egy érdekesebb klasszikus elég volna. Onnatól ez a blog - mivel reklámoz - üzleti tevékenységet folytatna. Simán be lehetne perelni téged hitelrontásért. A tárgyalásokon előbb-utóbb meg kéne jelenned, különben előállítanak. Egy jó ügyvéd végig viszi simán, bár a büntetés valószínüleg remémnytelen, de az inkongnitódnak vége lenne. Soha többet nem látnánk azt hiszem."

delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18292527

Kandeláber 2013.10.12. 16:20:31

@Kettes: Mi is a "törvényellenes komment", annyira szeretném tudni, különösen ilyen szaktekintélytől. :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 16:34:56

@Kandeláber:
Pl. beírod, hogy lófasz Jótündér seggébe.
Na, ez olyan.
Mer' ott Jótündér a törvény.

maroz 2013.10.12. 17:14:48

@Hepci: És ezzel mi bajod? Ő legalább nem pénzért blogol, szerintem méltányos, ha cserébe nem viseli el, ha egyesek lófaszt kívánnak a seggébe.

rezvez 2013.10.12. 17:18:13

Ha leírod, hogy a fán rohad a barack, máris bekerültél a nyilvántartásba, hogy utalást tettél az USA elnökére.

okosallah 2013.10.12. 17:28:01

@von Putri:
Egy kis kiegészítés: Az usa-ban a "PC" (Politikailag Korrect) iratlan beszédtörvények felülírták az Alkotmány 1. pontját ami a szólásszabadságot védelmezte.

Aki tiltott szavakat használ azt a közéletből eltávolítják miután a "rasszista" "homofób" "xenofób" és egyéb cimkékkel előbb megbélyegezték.

Ez már az egész nyugati világra kiterjedt miután a "Kulturális Marxizmus" az uralkodó ideológia az usa-ban is.
A durva őskommunista szokás helyett - amikor az ÁVÓ a sittre vágott mindenkit - az usákok az anyagi tönkrevágást alkalmazzák.
Aki megnyikkan arra rászállnak az "emberjogi" ügyvédek és "emberi jogsértésért" polgári perköltségekkel hazavágják a nyomorultat. Az anyagi csőd egyenlő értékű 25 év rabsággal a Szolzenyicin gulágján.

Putin lesz az emberiség megmentője...ki hitte volna? Vagy a kinai Csing-Csong-Guk.

♔bаtyu♔ 2013.10.12. 17:32:39

@okosallah: Eljön az az idő amikor Moszkvába megy az ember ha egy kis szabad levegőt akar szívni.

Valóraváltógép 2013.10.12. 17:33:02

Nem ezek akarták felszámolni a cigánypecsenyét is? :)

@maroz: Hogy miért nem lehet leírni, ha egyszer illene bele a lófasz.

Valóraváltógép 2013.10.12. 17:35:20

"ez itt Európa, nem Amerika."

Nem, ez itt nem az.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 17:35:37

@maroz:
Semmi bajom vele és mindenki azt visel el, amit akar.
Nem járok a Vincentre, csak látom itt-ott a panaszt, hogy ott különösen erős a cenzúra.

Kandeláber 2013.10.12. 17:45:33

@Hepci: Most megint a germánok lehetnek a példaképek, mert ők mélyen szembenéztek önmagukkal, és betiltották a "cigánypecsenye" elnevezés használatát.
Talán holnap az itteni "jogvédők" azt fogják követelni, hogy a tornatanároki a cigánykereket nevezzék mondjuk etnikai kanyarnak, csak úgy a polkorrektség nevében.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.10.12. 17:47:33

"miért nem érdemli meg a közügyek szabad megvitatásához fűződő össztársadalmi érdek"

:D:D:D
a blogokra, kommentelésre gondolsz mint "megvitatás?"
:D:D:D:D:D:D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.12. 17:48:35

@bakó.bea:

Ez várható volt! A posztmodern liberális demokrácia ennyit tud: a liberálbolseviki júnijós ejrópa és az ő sztrasszburzsa és oly sokat hivatkozott "európai jogfejlődés"-e gyönyörűen belesimul a posztmodern liberális demokratikus képletbe: értékrelativizmus+véleményterror=totalizált korrupció és hatalmi visszaélések átláthatatlan és áthatolhatatlan szövevénye.

A szólásszabadság és az emberi méltóság védelmének összeegyeztetése, természetesen, egyáltalán nem ördöngős dolog --- no, de ha megoldanánk a problémáinkat, akkor mi lenne a korrupció és a visszaélések lehetőségével?!

bbjnick.blog.hu/2011/07/09/olyan_nincs_hogy_mindent_lehet_a_komment_kerdesrol

bbjnick.blog.hu/2013/03/14/_a_tartalmi_szabalyozas_a_kommentfeluletek_eseteben_is_indokolt_199

Kultúrtörténeti adalék:

Prohászka Ottokár:
A zsidó recepció a morális szempontjából

Itt: gondola.hu/media/prohaszka/Prohaszka22.pdf

1.-11. o.

kvadrillio 2013.10.12. 17:53:37

MI VAN ?
ELKEZDETT HALDOKOLNI AZ INTERNET ???

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 17:56:03

@kvadrillio:
Nem a zinternet haldokol, hanem a mandiner.
Már napok óta.

Valóraváltógép 2013.10.12. 17:56:19

@endike: A blogok meglepően jól visszaadják a köznép általános véleményét a legtöbb kérdéskörben. Sajnos az értelmi színvonalát is...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.12. 17:57:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Inkább idióta. Ha gondolod, tarts közvélemény-kutatást. :)

@Kandeláber: @Alfőmérnök: Re: törvényellenes komment. A törölt hozzászólásaink nagy részét nem a törvényellenessége miatt töröljük. Sőt, szerintem kifejezetten ritkák a törvényellenes kommentek, már amennyire meg tudom ítélni. Egyértelmű, hogy egy szabadidős blogtól nem lehet elvárni, hogy az összes releváns törvénnyel tisztában legyen, ellentétben egy profi portállal, meg az olyan blogokkal, amelyeknek szerkesztőségük van, fizetnek a stock fotókért és nekik is fizetnek a hirdetők. Világos, hogy a bíróság mérlegeli a szerkesztőktől elvárható igyekezetet. Ami a mandinernél tökéletesen hiányzik. Ezért nyüszögnek.

Amit Loxon leírt, létező kockázat. Engem is megfenyegettek perrel egy Széles Gábort érintő vicc miatt, amit a jogászok szerint nyertünk volna, más kérdés, hogy öt percen belül a kurucon találtam volna a személyes adataimat. Ezért inkább leszedtem a posztomat. Képzeljétek el, ha ennyire értékelem a saját vélemény-nyilvánítási szabadságomat, akkor mennyire értékelhetem a trollokét. :))

kvadrillio 2013.10.12. 17:58:06

@kvadrillio: jaaa..., hogy AZÉRT HOZTUK LÉTRE, HOGY MEGSZEREZZÜK AZ ADATOKAT, REKLÁMOZZUNK, AZ PÉNZT HOZ, KERESKEDJÜNK...KURVÁKKAL, KÁBSZEREKKEL, EGYEBEKKEL..., AZ IS PÉNZT HOZ..., STB...STB....NADE VÉLEMÉNYT ?...LEGFELJEBB BEFOLYÁSOLNI ! AZT !, ......MOST MÁR MILLIÁRDOSOK LETTÜNK...., VÉLEMÉNYPAMPOGÁSRA NEM VAGYUNK KIVÁNCSIAK.......

...és egybként is, A NET-RŐL LE IS LEHET SZOKNI.

is 2013.10.12. 17:58:36

Mondjuk a regisztrációhoz kötött kommentfelületnél lehet, hogy más lenne a helyzet. Ez a kis technikai különbség a két helyzet között óriási lehet jogilag, hiszen a regisztrációval megfoghatóvá válik a kommentelő.

is 2013.10.12. 18:00:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a kérdésedből adódik a válasz. ebbe nagyon beletrafáltál, barátom :D .

Valóraváltógép 2013.10.12. 18:00:25

@Kettes: Maxval kibaszott okos, és igen tiszteletre méltó dolgokat vállal fel, a franc tudja, honnan van rá energiája, meg ideje.
Titeket meg ott vincentéknél be kéne tiltani a francba. Jótündérnek meg tényleg egy lófaszt kellene illeszteni a seggébe. A többi rajta lévő lyukat meg bevarrni.

maroz 2013.10.12. 18:02:00

@Hepci: Kérdés, hogy tényleg a cenzúra-e a jó kifejezés. Szerintem nem. Életszemlélet, önigazolás, a sajátcsoport védelme, munka, időnként kisded emberi gyarlóság, de hogy cenzúra lenne? Ez azért szerintem túlzás.

Keverednek itt dolgok, szerintem. Meg kéne hagyni a "cenzúra" fogalmat olyasmire, ami tényleg az, mert ha tényleg befigyel valami ilyesmi, akkor azt már minek fogjuk nevezni? Royal cenzúrának? :)

maroz 2013.10.12. 18:08:06

@Valóraváltógép: De hát az az ő blogja, ő csinálta, na jó, ez nem igaz, de éljünk ezzel a fikcióval, szóval ő csinálta, a saját, és nem a te szórakoztatásodra. Miért is kéne ott eltűrje, hogy te kedvedre lófaszoljad?

Mercel 2013.10.12. 18:18:40

Ez egy szánalmas döntés volt, és nagyon messzire vezetnek majd a következményei.

Leginkább azért mert eleve hivatkozási alap egy ilyen döntés ami leginkább korrupt és ostoba politikusok illetve korrupt és ostoba többnyire gyanús körülmények között meggazdagodott üzletemberek érdekeit fogja szolgálni.
Nem utolsósorban pedig azért mert az amerikai jogrendhez hasonlóan ott is működik a precedens alap.

Felfoghatatlan, hogy pont a Strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság hozott ilyen ítéletet.
Hová lett a józan ész és az igazság melletti kiállás?!

Gondolom a babzsák feri féle férgek örömtáncot jártak a hír hallatán..

"Frigyes"

Valóraváltógép 2013.10.12. 18:18:46

@maroz: Igen, ez valóban nem igaz. :) Ő ott egy alkalmazott.

A dolgokat érdemes folyamatában tekinteni, nagyon kevesen kezdenek el kezdőpozícióból lófaszolni. Általában az van, hogy az index kibiggyeszt egy posztot a kezdőlapra (ebből az adott blognak általában valamilyen módon bevétele származik), az ember megnézi, és leírja a véleményét.
Ez a blognak jó, mert azt mutatja nekik, hogy valakit érdekelnek az agybajaik, erre mások reagálnak, etc. A pénz meg gyűlik.
Namost ha ez a vélemény nem esik egybe a vincenték véleményével, vincenték azt szépen törlik. Ezzel ellopják tőlem azt az energiát, amit én a kommentírásba fektettem, illetve nem tudok reagálni azokra a nyomingereknek, akik nekemesnek, mint ökör az ólajtónak, ami engem bosszant.

Persze megtehetem, hogy nem írok oda többé, és meg is tettem. Megtehetem azt is, hogy jótündért jól megvuduzom, mint ballibbirka a hungarocellt (igen, azt), meg azt is, hogy elintézem egy lófasztaseggébe-vel. Jótündér ezt leszarja, mert van neki elég usere, akik nem lófaszolják, és ettől ő jól érzi magát (ha már mástól nem tudja).
A végeredmény, hogy mindenki boldog. Ilyen ez a demokrácia. Akkor is, ha lassan csak a demo marad belőle. :))

Innentől a lófasz teljesen jogos. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.12. 18:18:47

@Valóraváltógép: Látod, annyi eszed sincs, hogy legalább ne egy trollkommentben próbálj hitelesíteni valakit. Szerinted mit gondolnak az olvasók arról az emberről, akiről egy troll fejezi ki a nagyrabecsülését?

Kandeláber 2013.10.12. 18:19:00

@Kettes: Továbbra is várom a választ arra, hogy MI IS AZ A TÖRVÉNYELLENES KOMMENT.
Mert ebből a lefetyelésből nem sikerült.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.12. 18:20:56

@Valóraváltógép: Milyen bevételről beszélsz? Milyen alkalmazottról? Ez egy hobbi, és mi döntjük el, hogy kit vonunk be és kit nem. Ez az óriási különbség egy üzleti portállal vagy bloggal szemben.

tobias2 2013.10.12. 18:21:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Muzulmánok öltezetébe tiltása Franciaorszában, Svájcban minaret betiltása, Dániában körülmetélés betiltása" Drága maxval, az iszlám egy idióta szekta, amit egy pedofil tömeggyilkos politikus talált ki, úgyhogy a fentiek rendben vannak.

is 2013.10.12. 18:21:45

@bbjnick: melyik zagyvasággenerátorból van ez a kommented?

tobias2 2013.10.12. 18:25:47

@♔bаtyu♔: +Eljön az az idő amikor Moszkvába megy az ember ha egy kis szabad levegőt akar szívni." Ha beszélsz oroszul és van jó szakmád, ott a helyed!

Valóraváltógép 2013.10.12. 18:25:51

@Kettes: Elég labilis önértékelésre vall, hogy "mások mit gondolnak"-hoz méred magadat. No persze, te nem magadról beszéltél. Ugye nem? :)

Öcsifijú, itt hagyd abba, mert ezt én játszom jobban.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 18:26:05

@Kettes: Te még csak harangozni sem hallottál a szólásszabadságról, például az amerikai sajtószabadság hőskorában az anonim publicisztikákról (amik szerzőinek anonimitását az amerikai bíróságok védték meg annak idején) és hasonlókról.

Az internetet mint találmányt jó lenne, ha nem csak az internetezők titkosszolgálatok általi nyomonkövetésére, hanem esetleg vélemények (igen, sértő, durva, stb. vélemények, sőt főleg azok) megjelenítésére is lehetne használni.

Az is jó lenne, ha a szólásszabadság nem a pornófilmekre vonatkozna (ami ugye nem véleményt közöl), míg ha véleményeket nem lehetne államilag üldözni (akármilyen sértőek is, pl. az angol tömegközlekedési eszközön a bevándorlókat szidalmazó angol munkásosztálybeli hölgy véleménye).

Ehelyett a szólásszabadság hőseként ünneplik Hugh Hefnert, miközben újabb és újabb vélemények kerülnek be rosszul definiált "hate speech" körébe.

Alfőmérnök 2013.10.12. 18:26:49

@Kettes: Nem Loxon írta, hanem gloire, Loxonnak, a jósda működtetőjének. Úgy gondolta, hogy engem csak úgy tudnak kipicsázni onnan - sőt, az egész blog.hu-ról -, ha beperelnek, akár valami kamu indokkal. Persze lehet, hogy nem is a jósdáról való kitiltásom volt a célja, hanem hogy megszopasson, tönkretegyen valakit. Nem jött össze a kis szarházinak.

Valóraváltógép 2013.10.12. 18:28:02

@Kettes: Reklámbevételekről, természetesen. Az alkalmazottat itt értelmezheted szabadabban, sokan többre becsülik a látszathatalmat, mint a pénzt.
Ez is elég instabil személyiségjegy, egyébként. :))

CyberPunK 2013.10.12. 18:30:01

@Siri Keeton: Az internet teljesen anonim, csak tudni kell használni.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 18:32:03

@CyberPunK: Nem. Az internet azoknak teljesen anonim, akik rengeteg időt és irdatlan energiát fektetnek abba, hogy anonimok maradjanak. Nyilván nem is fizetnek semmit interneten keresztül (hiszen a hitelkártyán keresztül már megállapítható az azonosságuk). Az ő számukra sem tökéletes a biztonság, ha nagyon meg akarják őket találni, akkor meg is fogják.

CyberPunK 2013.10.12. 18:33:28

@Siri Keeton: Azt egy szóval se mondtam, hogy egyszerű, csak azt, hogy megoldható. Megtalálni meg csak azt lehet, akit ismersz.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 18:34:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A fasiszta szó bizonyos kiterjesztő értelmezésével bárki fasisztának tekinthető.

Bambano 2013.10.12. 18:34:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a muzulmánok öltözetét akkor se kellene betiltani, ha rendes géppuska is elfér alatta? vagy ha nem tiltjuk az öltözetet, mert annyira liberálisak vagyunk, akkor azt se tiltsuk, mikor megölik a húgukat mindenféle vélelmezett becsületbeli dolog alapján?

A poszthoz: attól, hogy a bíróság strasbourgi, még lehet inkompetens.

Bambano 2013.10.12. 18:36:59

@Siri Keeton: pár dolog, amit évekkel ezelőtt még fasisztának gondoltak, a multikulti bukásával általánosan elfogadott ideológia lehet.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 18:37:37

@CyberPunK: Namost, a lényeg az, hogy a legtöbb ember számára prohibitívak ezek a költségek. Érted, a legtöbb embernek ennyit nem ér meg az, hogy kommentelgessen, cikkeket olvasson stb. az interneten keresztül. Más szóval, az internet arra használható, hogy a legtöbb ember életét nyomon kövessék a titkosszolgálatok (milyen híreket olvas, mi érdekli, milyen kommenteket ír, stb. stb.), kivéve nyilván azt a nagyon kevés embert, aki rengeteg időt és energiát fektet ennek elkerülésébe.

"Megtalálni meg csak azt lehet, akit ismersz. "

Ha egy titkosszolgálat nagyon kíváncsi arra, hogy ki írta ezt az előbbi hozzászólást, ki áll a CyberPunK nicknév mögött, meg fogja találni előbb-utóbb.

Valóraváltógép 2013.10.12. 18:39:11

@Bambano: Az átlagliberális általában azt gondolja fasisztának, amivel ő nem ért egyet. Ennek mindenféle elmés gyalázkodások közepette szokott hangot adni. Jellemzője még, hogy a saját lelkivilágában előforduló undi dolgokat neked tulajdonítja.

Érdemes hagyni nekik, mert nagyon érdekes dolgokat lehet közben megtudni az illetőről. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 18:43:04

@Siri Keeton: Sosem értettem, miből vontátok le azt a következtetést, hogy a titkosszolgálatokat különösebben érdekli, mikor mit csináltok.
Szvsz inkább arról szól, hogy úgy gondoljátok, vagytok annyira fontosak, hogy egy egész szervezet lesse, melyik a kedvenc fogkrémetek. :))

Példa Béla okleveles kisember ilyenkor átérzi, hogy ő értékes része a társadalomnak, és ettől boldog.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 18:45:28

@Bambano: Én ellenkező irányzatot látok. Pár vélemény, ami tíz-tizenöt éve még teljesen elfogadott mainstream vélemény volt, mára kezd a hate speech irányába eltolódni, pl. az ún. melegházasság kapcsán.

Bambano 2013.10.12. 18:45:49

@Valóraváltógép: bennem mindig felmerült a kérdés, hogy tényleg az a valódi liberalizmus, amit itt példaként elénktártak? és elég sűrűn volt az a válaszom, hogy nem.

Bambano 2013.10.12. 18:47:36

@Siri Keeton: én pl. hajlandó vagyok liberális nézőpontból tekinteni a melegekre, de pl. a bevándorlási politika területén egyre inkább új szelekre várok.

Bambano 2013.10.12. 18:49:08

@Valóraváltógép: a tények azt mutatják, hogy a titkosszolgálatok nagy kanállal kotorásznak a privát szféra adataiban.

ha nem érdekelné őket, minek tennék ezt?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 18:49:55

@Valóraváltógép: Nem hiszem, hogy érdekes vagyok a kormánynak vagy a titkosszolgálatnak. De idővel annyira egyszerű és olcsó lesz a technikai nyomonkövetés, hogy már egy sima komment miatti pénzbírságos perhez is ki fogják nyomozni, hogy ki tette azt a kommentet. Biztos hallottál már róla, hogy állítólag sértő twitter bejegyzések miatt (amiket tinédzserek tettek arról, hogy szerintük nem egy feketét kellett volna valami sportcsapatba nevezni) a rendőrség nyomozásba kezdett, és vette a fáradtságot a bírósági procedúrára.

Ez a cikkben említett bírósági ítélet pedig keményen abba az irányba hat, hogy ne is lehessen anonim kommentelni, inkább minden portál szüntesse meg a kommentelési lehetőséget.

Azaz csak regisztrált nickek lesznek. Azok identitását meg nem bonyolult kitalálni, jotunder nick nem titkosszolgálat, mégis közzé tudta tenni egy sértő komment szerzőjének IRL adatait. Aztán még képmutatóan törölte is, de addigra már elindult a folyamat, aminek a végén kirúgták az állásából.

maroz 2013.10.12. 18:55:18

@Valóraváltógép: Francokat. Egyrészt az Index lófaszt se ad, pláne nem pénzt. Másrészt egy blognak kábé nulla a ráhatása arra, hogy bekerüljön-e a blogketrecbe.

Valójában ha tisztességes lenne az üzletmenet, akkor nem is a bloggernek kéne moderálnia, hanem az Indexnek. Már ugye ha akar. Itt az a szar, hogy egy csomó grafomán idióta írja a maga ökörségeit, egyesek blogban, mások kommentben, de vitán felül hasznos idióta mindegyik, akik után az Index úgy, ahogy, de kaszál. Nem annyira a bloggernek, hanem az Indexnek az érdeke, hogy legyen sok-sok grafomán idióta, mert ettől neki muzsikál a zsidózongora, és akkor ha már az üzlet az övé, akkor legyen a felelősség is.

Persze ettől még a blog adminja is törölhet, ha kedve tartja, de én úgy gondolom, hogy a felelősség tényleg a szájtot üzemeltetőé, hiszen ő pontosan hogy azért választotta ezt az üzleti modellt, mert tudja, hogy a kattintást az idióták hozzák. Ez van, ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni, de akkor már ha ilyen trolletetőre van igénye egy-egy oldalnak, akkor vállalja is ennek a kockázatát.

Bambano 2013.10.12. 18:55:29

@Siri Keeton: ha a törvényi szabályozást nézzük, akkor nincs anonim internet. egyáltalán.

az más kérdés, hogy jogilag kevéssé tájékozott, profitban érdekelt vállalkozói réteg nem mindenben tartja meg a jogszabályokat, ezért ma még van valamennyi lehetőség az anonim hozzászólásokra. Ez alatt a közösségi helyeken levő nyílt wifi biztosítását kell érteni.

Mihelyst lesz egy komolyabb balhé egy ilyenről, ahol falba ütközik a titkosszolgálat, hamarabb fogják betiltani, mint a játékautomatákat. Mondjuk ez egy kicsit rossz megfogalmazás, mert most is tilos, csak nem nézik. Akkor meg valóban is tilos lesz.

Ha pedig nincs éttermi ingyenwifi, akkor minden mást le tudnak nyomozni, nem kell hozzá regisztrált nick. Most is lenyomozzák, ne legyen kétséged, csak most még az ügyek mennyisége, és az érintett terület viszonylag szűk. például vaterás csalókat meg terrorral fenyegetőket lenyomozzák, a vezért anyázókat még nem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.12. 18:59:21

@is:

Elég jóféléből lehet, mert meg sem próbál a fajtád vitába szállni vele, hanem élből leszólni, inszinuálni próbál:-)

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:00:55

@Bambano: Persze hogy nem. :)

@maroz: Egy átlagos blognak igen. A nyomott blogoknál (ilyen egyébként a mandiner is) ez kicsit másképp van. A reklámbevételekből meg elég szép pénz tud összegyűlni, és gyakran nem csak az indexes reklámok mennek.

Havi egy közös fagyizásra azért futja belőle. ;)

Az indexes moderáció megtekinthető az index fórumain. Leginkább az jellemző rá, hogy primitív. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:04:58

@Siri Keeton: Nem hallottam az esetről, mi volt ennyire sértő egy kommentben, hogy ki kellett miatta rúgni valakit?

CyberPunK 2013.10.12. 19:06:06

@Siri Keeton: Persze, hogy megtalál, de én nem is akarok eltűnni. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:08:37

@Bambano: "ha a törvényi szabályozást nézzük, akkor nincs anonim internet. egyáltalán."

Tulajdonképpen messze nem biztos, hogy ez baj. Egy átlagembernek, aki nem bűnöző, semmi problémája nem származik abból, ha esetleg megfigyelik. Oké, zsarolható lesz, mondjuk megmondjuk a feleségednek, hogy a szomszéd Gizikével pajzánkodtál az opera budijában, vagy ilyesmi, de mi a fenéért akarná őt bárki megzsarolni? :)

A bűnözőket meg jobb, ha idejében lekapcsolják. Inkább figyeljenek, minthogy egy ember is meghaljon, vagy egyéb kár érje.
Különben is, bemégy egy plázába, több tucat kamera figyel. Szerintem melltartópróbálgatás közben is. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 19:09:30

@Kettes:

Túl nagy a pofátok, ez a gond veletek. Te meg egy csicska vagy. Lihegsz, segget nyalsz, ingyen. Jótündér legalább pénzért csinálja. De persze ez a te problémád. Ha náci hatalom lenne, a te fajtád embert irtana. Ezért ilyen szar hely Mo., az ilyen mocskok miatt.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 19:10:25

@Bambano: Én is hasonlóan vagyok ezzel, de hadd kalandozzak kicsit offtopik irányba. Megosztok egy véleményt, amit nagy nyilvánosság (és főleg a főnököm) előtt nem biztos, hogy mernék vállalni.

A melegek betegek, ez elég egyértelmű, hiszen evolúciós fitneszüket töredékére csökkentik. (Ez a vélemény könnyen lehet, hogy néhány év múlva gyűlöletbeszédnek fog minősülni.)

Az exkluzív homoszexualitás az állatvilágban a közhiedelemmel ellentétben nagyon ritka, szemben az emberrel és a birkával. Az állatoknál gyakori az a fajta biszexualitás, ahol nőstények híján a hímek egymással kopulálnak, kb. mint a börtönökben vagy bizonyos esetekben a katonaságnál, fiúiskolákban stb. Ezek a hímek, ha lehetőségük van rá, azonnal nőstényekre váltanak.

Az emberi homoszexuálisok nagy része azonban exkluzív homoszexuális: például az interneten ugyanolyan könnyen elérhető a heteroszexuális pornó, mint a homoszexuális, mégis utóbbit keresik. Azt is tudjuk, hogy a homoszexuálisok különböző nemibetegségekkel fertőzik meg egymást (és minél szabadabb a homoszexualitás, annál inkább!), viszont nagyon ritkán fertőznek meg nőket ezekkel: azaz exkluzív homoszexuálisok. (Bár a homoszexuális pornó létezése erre önmagában elegendő bizonyíték.)

Ez alapján a homoszexualitás egy erősen fitnesz-redukáló betegség. Az evolúció rég eltüntette volna (minden elmélet, ami ezt inkluzív fitnesz útján meg próbálja kerülni, teljesen implauzibilis, mivel a homoszexuálisoknak extrém módon meg kéne növelniük a rokonaik fitneszét, amire amúgy a való életben semmi példát nem látunk), tehát nem lehet örökletes. Egyébként azért sem igen lehet örökletes, mert egypetéjű ikrek esetén, ha az egyik iker homoszexuális, akkor a másik is az - az esetek kb. egyötödében. Durva mi? A médiajelentések felületes olvasása (meg egy pár tíz-húsz éve hibás módszertannal végzett kutatás) alapján azt gondolnánk, hogy ez egy örökletes dolog.

Greg Cochran (akinek az elméletét írtam eddig) azt javasolja, hogy az ilyen típusú exkluzív homoszexualitás oka legvalószínűbben egy kórokozó, ami (vagy az amire adott immunválasz) rombolást végez az agynak a szexualitással (főként az ellenkező nem felismerésével) foglalkozó részében. (És pár más helyen is, ismert adatok szerint a homoszexuálisok körében az öngyilkossági rátától kezdve szkizofréniáig minden aránya magasabbnak tűnik.) Erre utal, hogy a birkáknál is hasonló exkluzív homoszexualitást tapasztaltak: a kos nem akar jerkével kopulálni, csak másik kossal.

Namost, ha ez így van, ebből mi következik?

Nyilván betegek, amiről nem tehetnek. Nem választás a részükről ez. Ugyanakkor magukat is mindenféle kockázatnak teszik ki (nemibetegségek - az AIDS is nélkülük egy harmadik világbeli járvány maradt volna), és persze a társadalomnak semmi érdeke nem fűződik, hogy terméketlen melegházasságaikat a gyermekáldással kecsegtető heteroszexuális házasságokkal azonos juttatásokban és kedvezményekben részesítse. Még kevésbé, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe. (A gyereknek tuti nem érdeke.)

Ugyanakkor nyilván nem érdemes emiatt őket gúnyolni, vagy pláne büntetni - ez egy betegség (vagy egy betegség szövődménye), mint a lepra vagy a gyerekbénulás.

Kandeláber 2013.10.12. 19:10:43

@Valóraváltógép: Én is csak hallottam az esetről, egy "tölgy" nicknevű kommentelőt lenyomoztak, aztán besúgták a munkahelyén hogy "rasszista" bejegyzéseket írt.
Szimpla kis besúgók ezek, nyilván viceházmester volt valamelyikőjük felmenője. :D

vazzup 2013.10.12. 19:12:57

@Hepci: ja, ha mocskos buzizni, büdös cigányozni, stb akarsz, ahhoz tényleg erős a cenzúra. Nem nagyon törölgetnek mást, amennyire tudom követni.
Maxot sem azért törölték, mert a véleménye nem egyezett Jótündérével, hiába hazudja be azt, azért törölték, mert nagyon csúnyán volt homofób.
Nem, ha azt írja, hogy ő nem szereti a melegeket, az nem meríti ki a homofóbia esetét...

--

A döntésről annyit, hogy szerintem is csúnyán melléfogott ez alkalommal a tisztelt bíróság. Ez a döntés nonszensz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 19:13:32

@Bambano:

A következő lépés akkor a kötelező egyenruha.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 19:13:39

@Valóraváltógép: Valóban sértő volt, ráadásul baromság is, egy már halott ember (Petschauer Attila) halálának körülményeivel kapcsolatban, valami olyasmit írt, hogy egy rendes férfias szivatás volt, amiből ezer és egy történik mindenütt, csak itt félresikerült.

Tulajdonképpen teljesen mindegy, ez egy baromság. De az vesse rá az első követ, aki még soha nem mondott soha semmi baromságot vagy meggondolatlanságot életében, akár utánanézés stb. nélkül: a kommentelés az élőbeszédhez hasonló, én pl. alig lassabban írok, és általában nem olvasom át még egy egyszer a kommentjeimet, bár néha szerkesztgetem, törölgetek benne, de ez ritka. A magam részéről elég súlyos következménynek tartom, hogy valaki egy állást elveszthet egy komment vagy twitterposzt miatt.

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:15:01

@Kandeláber: Nohát. És hol dolgozott a jóember, ahol ez ekkora problémát jelentett? Mert mondjuk ha kisebbségi ombudsman, akkor érthető. Egyébként meg, kinek mi köze hozzá, ez a véleménye, és kész. Amennyi szar megjelenik...

Továbbá, miért nem vágatta pofán alaposan ezt a tündérvirágot?

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Frankó. Mesélsz róla? Lécci, lécci, léccíííííííííííííí.

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:16:47

@Siri Keeton: Hát, halottról vagy jót, vagy semmit (ezért van csend a temetéseken). Ez bunkóság, tényleg, de emiatt kirúgni...

A Jótündérnek ez valami rokona volt, vagy miért viselte ennyire a kicsi szivin?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 19:20:35

@CyberPunK: Nem olyan egyszerű eltűnni, rengeteg idő és energia kell hozzá. Ráadásul ha csak tök anonim, lenyomozhatatlan helyszínekről írkálsz mindenféle proxikon keresztül kommenteket, akkor is a sima tartalmukból hamar ki lehet deríteni, hogy valaki kicsoda - szerintem jotunder is ilyesmikből tudta meg annak a nicknek az IRL adatait. A kommentekben teszel egy ártatlan megjegyzést, hogy éppen itt vagy vagy ott vagy, vagy hogy mi a szakmád, vagy hogy hol végeztél az egyetemen, vagy hogy hol töltötted a gyerekkorodat, és hogy volt egy nagymamád Kapolcson, egyszer dolgoztál két évig Angliában, stb. stb., és ha egy éven át kommentelgetsz viszonylag sűrűbben azonos nicknéven, lesz egy olyan profilod, ami alapján nagyon könnyen meg tudják állapítani az azonosságodat. Szerintem ha valaki végigolvasná a kommentjeimet, az életkoromat is könnyen meg tudná állapítani, hogy hol végeztem, azt is, onnantól már csak talán száz nevet kellene végigfésülniük. Még néhány szűrő, és öt emberre lehetne szűkíteni a számot - azt meg már egyesével átnézik. Nem bonyolult ez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 19:21:47

@vazzup:

Ez nem igaz. Sosem voltam gyűlölködő, ez közismert rólam. S olyan témában is töröltek, ahol szó se volt homokosokról. Egyszerűen a Vincent egy komolytalan blog, ahol a fő cél a cenzúrázás. Különös az gusztustalan, hogy a szerkesztő válaszol valamit a hozzászólónak, jellemzően igaztalanul megvádolja, majd letiltja, hogy ne tudjon válaszolni. Ez alapvetően szalonképtelen magatartás.

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:24:10

@Siri Keeton: Szegény Dante, milyen kár, hogy nem most él. Egész jó kis kört tudnék elképzelni ilyen tematikára építve.
"És itt láthatóak az önkéntes hobbinyomozók, ők arra ítéltettek, hogy kommentekben elejtett félszavakból ássák kis az információkat, az idők végezetéig".

Meg kéne csinálni. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:24:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Libsik. Mit vársz tőlük? Nem képesek ezek semmire, csak szarkeverésre.

vazzup 2013.10.12. 19:25:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: lehet, hogy akkor én másik esetre emlékszem.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 19:26:08

@Valóraváltógép: Vagy jót, vagy pontosat az eredeti mondás. Merthogy nem tud védekezni, ezért rosszat csak akkor, ha alaposan utánanéztünk. Igaziból nem mondott rosszat róla, csak a halálának a körülményeivel kapcsolatban mentegette a gyilkosait. (Egyébként úgy tudom, a halálának a pontos körülményei nem megnyugtatóan tisztázottak. Illetve amit én olvastam, az mindig ugyanannak az egy személynek a tanúvallomásán alapul, az ilyen vallomások meg eléggé megbízhatatlanok.)

Hasonló mentegetés például Amy Biehl gyilkosaival kapcsolatban (ami egy sima rasszista gyilkosság volt) nem vezetne senkinek az állásvesztéséhez, ezt garantálom neked.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 19:27:21

@Valóraváltógép: Nem hobbinyomozás, szerintem jotunder (vagy az ő egyik ismerőse) ismerte az illetőt IRL korábbról, és a hozzászólásai alapján ráismert.

véres horror 2013.10.12. 19:30:25

@Kettes: szerintem te egy troll vagy, tehát semmihez sincs jogod, ergo a pofádat befogod vagy beperellek!
(érzed, mekkora ökörséget írtál?)

_most_ 2013.10.12. 19:30:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: vedd már észre, hogy téged azért szoktat cenzúrázni mert idegesíted az emberek nagy részét, és ezt egyszerűen még mindig képtelen vagy felfogni, hiába mondták már el neked gondolom ezerszer.

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:30:57

@Siri Keeton: Hát gyilkolni mindenképpen barátságtalan dolog, ezt nem szép mentegetni, akármiért történik.

IRL-ben meg meg kell gondolni, kivel barátkozik az ember. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:33:07

@véres horror: Ha mindenki troll, aki nem ért egyet velem, akkor én libsi vagyok? És mivel aki nem ért egyet a libsikkel az náci, akkor a trollok nácik?
Ennyiért szerintem már akármelyik troll perelhet, mert hogy jön ahhoz valaki, hogy őt nácizza. :))

CyberPunK 2013.10.12. 19:34:44

@Siri Keeton: Várj, itt félreértés van. Én arra gondoltam, hogy az internet felhasználható anonim írások/gondolatok megjelenítésére. Gondolok itt mindenféle elborult, tiltott eszmékre. Erre működhet, van épp elég anonim szolgáltató és még nem szűrik a netet elvileg (leszámítva kínát). Ha meg követőket is találsz, akkor végképp nem kell többet tenned, mint elindítani a dolgot. Ilyen szempontból még anonim a net. A kommentek, közöségi hálók, etc, nem ide tartoznak.

vazzup 2013.10.12. 19:35:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igazad van, rosszul emlékeztem, abban az esetben nem az volt a kiváltó tényező, ez úton elnézésedet kérem a fals vádaskodásért.
S egyben a kettővel fentebbi kommentem azon részét semmisnek kérem tekintem.

A gyűlölködésről, homofóbiáról meg már megvitattuk az álláspontjainkat, nem kívánom itt újranyitni.

véres horror 2013.10.12. 19:35:55

@CyberPunK: én is találtam már meg sok nick IRL adatait (köztük egy félhülye "hacker" gyerekét), pedig nekem még az ehhez szükséges tudás sem áll rendelkezésemre. Aki picit is ért az adatbányászathoz, az kb. a nickek 80%-ának IRL adatait meg tudja találni.

rug82 2013.10.12. 19:36:02

Mi ebben az újdonság??? Írd le az igazat a zsidó világuralmi követelésekről, a holokamuról, a cigánybűnözésről - még aznap "kopogtatnak" a TEK-esek!

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:36:34

@CyberPunK: Szerintem nem csak Kínában szűrik.

A szerelő 2013.10.12. 19:39:16

Ha valaki-bárakárki felírja egy házfalra, hogy: "dögölj meg lézarjani", akkor a ház tulajdonosát be lehet perelni és el is ítélik, mert csak?
A világ legkártékonyabb dolga a bürokrácia.

rug82 2013.10.12. 19:39:21

Ha Sztálin, Mao látná, milyen fokú cenzúrát valósít meg napjainkban a zsidrákok által uralt médium, sírna, hogy neki csak ennek az ezredét sikerült...

vazzup 2013.10.12. 19:39:23

@rug82: jah, mondj csak rosszat az olyan faszokról, akik ilyeneket írogatnak, másnap minden személyes adatod ott figyel a kurucinfón.

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:39:50

@vazzup: Pár napja volt egy homokos poszton, írt oda max is bőven. Szegény poszter jól befürdött vele, mert egy homofób sem akart gyűlölködni... általában véve a "szerencsétlenek betegek" állásponton voltunk. Viszont a kedves érintettek csak úgy fröcsögtek a gyűlölettől.

Szóval ez a homokos téma elég futóhomokos. ;D

CyberPunK 2013.10.12. 19:41:02

@véres horror: Nem nagy kaland, FIDESZ 2/3 után mit vársz az átlagmagyartól? 100+ IQ-t?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 19:41:40

@Valóraváltógép: A gyilkosságot nem szép dolog mentegetni, de esetleg meg lehet próbálni megérteni, amihez kell valamiféle empátia, mintegy belehelyezkedni a gyilkos helyzetébe (kivéve ha pszichopata a tettes, annak a helyébe normális ember nemigen tudja magát beleképzelni), és persze az ilyen fajta gondolkodás könnyen vezethet akár akaratlanul mentegetéshez, vagy amit annak gondolnak.

A vélemények kifejtését a sértő vélemények tilalma hihetetlen mértékben korlátozza.

Jean-Marie Le Pen azt mondta egyszer, hogy ő ugyan nem tudja, volt-e holokauszt, vagy gázkamrák, soha nem tanulmányozta a kérdést, de abban biztos, hogy ez csak egy részletkérdés a második világháború történetében. Ezért hatalmas pénzbüntetést kapott. (Ami elég volt ahhoz, hogy egy átlagembert bőven elriasszon hasonló vélemények kifejtésétől.)

Később (már jóval a büntetés után) pontosította, hogy ha valaki írna egy ezeroldalas könyvet a második világháborúról, abban talán néhány oldal foglalkozna a holokauszttal: ő ezt nevezi részletkérdésnek. Újabb súlyos pénzbírság.

Ehhez képest én olvastam egy kb. 700 oldalas könyvet az első világháborúról, amiben az örmény holokausztról csak néhány oldalon írtak. Nem tudom, hogy kellene megfogalmazni Le Pen gondolatát, de a világháborúnak nem az volt a legfontosabb része, nem befolyásolta a háború végeredményét, nem befolyásolta egyetlen hatalom hadbalépését sem, stb. stb. - azaz hát ez egy kevésbé fontos kérdés a világháború történetében.

De ez a vélemény illegális sok országban. De ez csak egyike a tiltott véleményeknek. Nem lehet etnikai lobbikat bírálni, nem lehet bírálni, ha egy posztra fehér helyett feketét neveznek ki (fordítva viszont a védelem nem vonatkozik, fehért ilyen védelem nem illet meg egy feketével szemben, általában a védelem csak az ún. "védett csoportokat" illeti meg), a francia futballszövetség egyik tisztviselőjének a karrierjét derékba törte, amikor azt javasolta, hogy a fehér fiatalokat kellene az akadémiákra toborozni, mert a válogatottban már túlnyomórészt kisebbségek vannak, stb. stb.

Na, ha nem szereted a bevándorlást, akkor rengeteg leírt és le nem írt, jogszabályba foglalt vagy csak kimondatlan szabályba fogsz ütközni a véleményed kifejtése közben.

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:41:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tisztesség... mikről nem álmodozol. Ez manapság már nem divat.

maroz 2013.10.12. 19:43:16

@Valóraváltógép: Ez marhaság. A legtöbb blog mögött nincs is cég, nincs olyan számlaképes alany, amelyik fel tudná venni a pénzt, még ha lenne is olyan őrült, aki pusztán csak azért akarna adni, mert mi blogolunk.

Röhej, de egy csapatfagyizásra valót sem, mert ha egy öt-tízezer olvasóval bíró blog elkezdene pénzt gyűjteni, akkor már az alapszintű működésnek is akkora költsége lenne, hogy pont fordítva állna a helyzet: a fagyizáson a tagok összedobhatnák a veszteséget.

Annyi lehetőség van ebben mindösszesen, hogy aki akar, az elkezdhet magának hirdetőket keresni, mondjuk odamehet a MOL-hoz, az MVM-hez és ha szerencsés a blog, akkor mit tesz isten, a Paksi Atomerőmű pont nála fog hirdetni, hogy mit, az előttem nem világos, talán Dunamelléki hasított atomot, hiszen hihető, hogy a blog.hu olvasói között sok az olyan, aki él-hal a jóféle hazai atommagért. De azért azt is be kéne látni, hogy csak viszonylag kevés blog ilyen szerencsés, franc se érti mért.

CyberPunK 2013.10.12. 19:43:45

@Valóraváltógép: Szerintem meg amíg az anarchist cookbook beszerezhető google-n keresztül, addig nem igazán. :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 19:45:17

@CyberPunK: Na de hogyan juttatod el a tiltott gondolatokat olyanokhoz, akik mit sem tudnak azokról a gondolatokról (pont mert azok tiltottak)?

Kommentelni akkor nem szabad, gondolom nem üzemeltethetsz féllegális hírportált sem (a kuruc szerkesztőit a demokratikus Franciaországban már rég börtönbe csukták volna), vagy blogot sem, vagy egyáltalán...

Meg különben is, hogyan akarod a nézeteket leírni? Valami teljesen steril filozófiai írás, vagy pedig úgy kezded a történetet, hogy "reggel voltam a közértben, amikor..." - mert az olvasók az utóbbit jobban szeretik, csak ugye azzal elárulsz magadról ezt-azt.

Bambano 2013.10.12. 19:47:02

@Valóraváltógép: de, baj a megfigyelés. amíg a megfigyelés arról szólt, hogy célzottan, egyes embereket, alapos *ELŐZETES* gyanú alapján megfigyeltek és a megszerzett információ kezelése szabályozott volt, addig szemet lehetett hunyni afölött, hogy a személyes szabadságot korlátozták ezzel.

Amióta viszont totális megfigyelés van (értsd: az utolsó bitig mindent), és ez a megfigyelés mondvacsinált indokok alapján, nem publikus célokból történik, ott bizony változtatni kell.

Azt meg egyáltalán nem látom, hogy a bűnözőket lekapcsolgatnák... Ellenük pont nem jó az egész.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: jaja, azoknak a szélsőségeseknek, akiknek csak két féle ruha létezik: a teljes testet fedő lepel meg az egyenruha.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 19:49:57

@maroz:
Cenzúra = eltérő vélemény miatt tüntetnek el egy hozzászólást.
Moderálás = minősíthetetlen stílus/tartalom miatt tüntetnek el egy hozzászólást.
A hozzám innen-onnan (= más blogokon is hozzászóló, többé-kevésbé szavahihető ismerősöktől) eljutó infók alapján vincentéknél az első eset is elő szokott fordulni. Természetesen fogalmam sincs, ezt a Kettes, a Jótündér, a Szempontpuska vagy más nickű urak követik-e el, illetve szándékegységben cselekszenek-e olyankor. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:53:31

@Siri Keeton: ": A gyilkosságot nem szép dolog mentegetni, de esetleg meg lehet próbálni megérteni ..."

Hát az az igazság, hogy a hulla szempontjából őneki tökmindegy, milyen gyerekkori trauma, vagy szociális rászorultság, esetleg másegyéb miatt lett meggyilkolva. ;)

Holokauszt témában sajnos nem vagyok kompetens, sosem mélyedtem el benne. Általában el szoktam hinni, amit mások állítanak, ilyesmit miért hazudna bárki.
Az biztos, hogy minden háborúban történnek szörnyű dolgok, amikről kevés szó, vagy nem elég szó esik... talán több kellene, hogy egyes vadbarmok ne vágyjanak rá annyira, mert nekik nem tetszik az index, vagy a napi hírek.

Mindenkinek megvan a maga igazsága, ilyen szempontból mindenképpen az a jó irány, hogy tartsunk tiszteletben mindenkit.
Aztán hogy ez mennyire valósul meg... az a gyanúm, hogy akármennyire nemes szándékból adódik a túlszabályozás, nem ez lesz a megoldása.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 19:54:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Jótündér hol kap pénzt a blogolásért?
Ő nem egy elmebeteg matematikus az MTA egyik intézetében?

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:54:58

@Bambano: "Amióta viszont totális megfigyelés van (értsd: az utolsó bitig mindent), és ez a megfigyelés mondvacsinált indokok alapján, nem publikus célokból történik, ott bizony változtatni kell."

Miért?

"Azt meg egyáltalán nem látom, hogy a bűnözőket lekapcsolgatnák... "

Hát akiket nem látsz belőlük, azokat azért nem látod, már le vannak kapcsolva, nem? ;)

véres horror 2013.10.12. 19:57:34

@rug82: ja... Szálasi is sírni tudna, ha látná, hogy micsoda gerinctelen szarzsákok követik a tanait.

maroz 2013.10.12. 19:57:47

@Siri Keeton: Francokat, az egy nyílt titok volt, régi szcéna ez és kellően kicsi is, így aki eléggé régóta benne van a játékban az tud majdnem mindent. Ráadásul a szóban forgó illető se nagyon titkolta, szóval kevesebb misztikus elem van ebben, mint gondolnád.

Be kéne látni, hogy ez az internet egy eléggé úgy izé a mi életünkben, így a normái is csak most vannak kialakulóban. Ilyenkor szinte szükségszerűek a kilengések, hiszen nem nagyon van kapaszkodó, nem igazán találunk működőképes analógiákat, de majd szépen idővel kialakul ez is, lesznek írott és íratlan szabályok, és majd az unokáinknak ugyanolyan egyszerű lesz ez is, mint nekünk az újság meg a papír. Kár túlhiszterizálni.

_most_ 2013.10.12. 19:57:58

@Hepci: mondjuk azt nem értem miért akkora probléma, ha egy blogon cenzúráznak, szerintem a blogoló szabadon eldönteni kiknek a kommentjeire kíváncsi, ha meg valakinek nem tetszik a cenzúra, akkor ne látogassa azt a blogot.

Bambano 2013.10.12. 19:59:02

@Valóraváltógép: mert megfigyelni azt kell, aki gyanús. ha mindenkit megfigyelnek, akkor mindenki gyanús. aki azt gondolja, hogy mindenki gyanús, arra az orvosok már alkottak szakkifejezéseket.

ráadásul az is vitára adhat okot, amikor nem tudod, hogy valójában miért figyelnek meg. hogy nem a terroristák kiszűrése céljából, arra ihatod a vitriolt.

azt el is fogadnám, hogy a lekapcsolt bűnözőket nem látom. azt viszont teljesen kizártnak tartom, hogy egy-egy sikeres lekapcsolás után politikai előnyök kovácsolásának céljával ne csapnának hatalmas hírzengést. tehát nem látnám magát a lekapcsolt bűnözőt, de tudnék róla. ehelyett csak bostoni maratonról tudok, meg 11 év után egy darab lepuskárolt /bin/ladenről.

Valóraváltógép 2013.10.12. 19:59:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na de max. Te olyan disztingvált vagy mindig. :) Kettes nem hibás semmiért, ő csak egy áldozat. Egy icipici pont, aki belesodródott ebbe a szmötyibe itt. Légy vele kíméletes.

@CyberPunK: Az micsoda?

@maroz: "A legtöbb blog mögött nincs is cég, nincs olyan számlaképes alany, amelyik fel tudná venni a pénzt"

Ez valóban meg szokta akadályozni az ilyesmit. :D
Egyébként elég sok a szponzorált blog.

Bambano 2013.10.12. 20:01:46

@maroz: több, mint 10 éve vannak írott szabályok, és ahol azért moderálnak, hogy a közösség érdeke érvényesüljön, ott ebből nem is szokott gond lenni, 10 év alatt bőven megtanulták, hogy hol a határ.

amikor viszont hirtelen nem publikus új szempontok kerülnek bele a moderációba, akkor szokott gond lenni.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:02:50

@Valóraváltógép: A hulla szempontjából mindegy, de esetleg ha megértjük, meg tudjuk akadályozni, hogy a jövőben olyan legyen, vagy ha azt nem is... szerintem a valóság megértése önérték.

Nem lehet mindenkit tiszteletben tartani, mert egy idő után nem tudsz társalogni akkor. A szubjektív megsértődés-érzés nem olyasmi, amit figyelembe kellene venni vélemények megengedésénél.

(Eszemben sincs a holokauszt megtörténtét tagadni, Le Pen sem tette ezt. Pusztán megjegyezte, hogy az elmúlt években egyre erősödő vallásos jellegű kultusz, ami a holokauszt körül alakul, a racionális diskurzust akadályozza. Millió és egy dologgal kapcsolatban jön elő a holokauszt mint valamiféle végső tromf. Egyébként eléggé perverz dolog, hogy a holokausztot az eseményektől eltávolodva egyre kevésbé vagyunk képesek racionálisan elemezni. Napóleonról vagy Dzsingisz kánról eléggé hideg, elemző hangvételű írások születtek, nem kis részük kimondott szimpátiával kezeli tárgyát, és nem foglalkozik Dzsingisz kán tetteinek erkölcsi elítélésével. Ahogy időben távolodik, úgy Hitlernek is ilyen kezelésben kellene részesednie. Ez összefügg a közbeszéd más részeivel, hiszen a holokauszt tagadása és szubjektíven meghatározott "relativizálása" az elsők között tiltott dolgok egyike volt, lényegében a trójai faló, amin keresztül a szólásszabadság korlátozását behozták.)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:04:26

@maroz: Tökmindegy, én is azt mondom, semmi misztikum nem volt ebben, nem nyomozott senki az illető nick után.

A kialakulás jelenleg abba az irányba látszik haladni, hogy az anonim kommentelés és fórumozás idővel megszűnik teljesen.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:04:31

@Bambano: Na de ha nem figyeled, honnan tudnád, hogy gyanús-e? De mondom, szerintem nincs általános megfigyelés. Drága lenne, és még csak nem is hatékony.

"ráadásul az is vitára adhat okot, amikor nem tudod, hogy valójában miért figyelnek meg."

Érdekelnie kellene? Ha érdeklem, figyeljen. Zseniális vagyok és elbűvölő, mindig öröm, ha ezt más is észreveszi. :D

A terroristák elég zűrös dolgok, szerintem. Elképzelni sem tudom, mi vezethet valakit arra, hogy olyanokat bántson, akik nem ártottak neki.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 20:05:04

@_most_:
Ez egy józan vélemény.
A probléma ott van, ha a jó erkölcs, tisztesség, stb. nevében és elvileg értük blogoló pacákok (ilyen többé-kevésbé minden közéleti-politikai blog) vadul cenzúráznak.
Ez itt az ellenkező véglet, ami pl. a beidézett cikkek alatt folyik, az szégyen a Mandinerre nézve, de nyilván sok kattintást hoz - a nyomié pont olyan kattintás, mint a normális emberé. :)

maroz 2013.10.12. 20:06:23

@Hepci: Azt nem értem, hogy a cenzúra fogalmába miért fér az bele, ha mondjuk én a saját blogomról bármit, bármilyen indokkal kitörlök.

A cenzúrának mintha lenne egy eléggé konkrét jelentése. A lényege az, hogy egy tetszőleges információ hozzáférhetetlen legyen. De egy blogkommentnél ilyesmiről szó sincs, hiszen attól, mert a blogadmin kitörli a júzer kb. másfél perc alatt csinálhat magának egy saját blogot és immáron nem kommentben, hanem egyenesen blogon mondhatja el, amit akar.

A komment törlésétől nem záródik el az információ. Mint ahogyan az sem cenzúra, ha mondjuk én nem engedem meg XY-nak, hogy az általam szervezett baráti találkozón elmondjon valamit, amit nem gondolok odavalónak. Még akkor sem cenzúra, ha történetesen pont én hívtam meg az illetőt arra a baráti találkozóra.

Lehet sok egyébnek hívni az ilyesmit, de cenzúrának szerintem nem. A blog az egy magánjószág, és ha azon valaki akármilyen okból korlátozza a hozzászólót az magánügy. Igen, még akkor is, ha a véleménye miatt. Miért is kéne egy magánterületen bárkinek eltűrnie bármiféle neki nem tetsző véleményt?

Sírköves Slomó 2013.10.12. 20:06:24

Egy hírportál azért tartja a kommentoldalt, mert érdeke. Mert népszerübb akar lenni.

Akkor meg a felelősséget is vállalni illik, kevésnek érzem hogy odaírja hogy nem vállal felelősséget..:)

maroz 2013.10.12. 20:08:47

@Valóraváltógép: Nekem úgy tűnik, hogy nem a közélet témában csapatják a szponzoráltak. Most őszintén, ha te cég lennél, akkor mi a répa érdeked lenne abban, hogy a termékedet/a nevedet idióta posztok és még idiótább kommentek mellett lásd viszont? :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:09:50

@Valóraváltógép: Nagyon olcsó dolog általános címszavak alapján rákeresni hozzászólásokra. A technika fejlődésével egyre olcsóbb lesz. Ha jól rémlik, Snowden is valami ilyesmit mondott, hogy csak beír egy nevet a keresőbe, esetleg valamilyen szűkítő tényezőkkel (életkor stb.), és már követni is tudja az illető _minden_ internetes aktivitását - kommentjeit, blogposztjait, tweetjeit, az általa meglátogatott weboldalakat, stb. stb.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:11:36

@Siri Keeton: A másik tiszteletben tartása nem azt jelenti, hogy nem lehet más véleményem. Ha emiatt megakad a társalgás, akkor tudomásul kell venni, és valaki mással társalogni.
A megsértődéssel az van, hogy az igazságon nincs miért megsértődni, máson meg nem érdemes.

Olyan témákról amikhez másoknak komoly sérelmeik fűződnek, nem lehet racionálisan társalogni. Ott az a racionális döntés, hogy meg sem próbálod, mert ezzel jobban belemászol másokba, mint kellene.

Pár napja olvastam valamelyik blogon egy cikket arról, hogy a Vörös Hadsereg hány német nőt erőszakolt meg a 2. vh alatt. Szerintem velük sem tudnál racionálisan társalogni a kommunizmus szépségéről, és arról, hogy Marx mekkora zseni volt.

A PC-vel nem az a baj, hogy létezik, hanem az, hogy olyanok akarják rosszul alkalmazni, akik egyrészt nem értik, másrészt hülyék hozzá. Meg egy kicsit aljasabbak is a kelleténél.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.12. 20:11:48

@Valóraváltógép:

Persze, ezt tudom. De néha ütni kell, ez a helyzet.

Megtanultam: van élethelyzet, amikor a pofánverés az ideális megoldás.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 20:14:28

@maroz:
"A komment törlésétől nem záródik el az információ."

Hümmm, ez elég viszonylagos, gondolom, te is érzed.
Egy rendszeres Index-főoldalas blog nyomi gazdája kitörli a véleményed, amit aznap harmincezren olvasnának, helyette megírhatod (ha mániákus vagy) egy akkor gründolt saját blogon, ahol többhavi szorgos munkával talán eléred, hogy ötvenen olvassák...
Én nem érzem különösebben sértőnek a cenzúra fogalmát, de van eset manapság is, amire illeszkedik - az eltérő, de kulturáltan megfogalmazott vélemény eltávolítása ennek tűnik.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:17:57

@maroz: Fene tudja, a nagy számok törvénye itt is működik. Ha már internetje meg számítógépe van valakinek, akkor képvisel valamilyen szintű fizetőképes keresletet.
Olyan cégek nincsenek (sokáig), akiknek a termékeire nincs kereslet. Mondjuk ha én autógumit gyártanék, teljesen logikus lenne egy napi 5-10 ezres olvasószámú blogon hirdetni, mert ha csak napi 30 megrendelés jön a sokezerből, már megéri.
Atommaggal persze kisebb a merítés. :)

@Siri Keeton: Úgy tudom, ilyesmit a blog.hu is csinál. Meg a google, meg ki tudja még, hogy micsoda. Nem is érdekel, nekem az számít, hogy egyszerű, és kényelmes legyen használni.
A megfigyelősdi nagy része anoním adatok alapján megy, legalábbis ezt állítják. :) Szerintem elég sokáig ahhoz célzott aktivitás kell, hogy személy szerint Téged/engem/akárki mást is nézzenek.
Azt meg nehéz eldönteni, hogy éppen ki ült a gép előtt, mit csinált, éppen olvasta-e, amit néz, ésatöbbi.

maroz 2013.10.12. 20:19:57

@Bambano: Azért ott is elő-előfordulnak határesetek, például az is egy véleményes kérdés, hogy ha mondjuk nekem tudomásom van arról, hogy egy nick mögött ki rejtőzik akkor azt elmondhatom-e a köznek is, és ha igen, akkor miért nem. :)

De mivel a poszt egy bírósági döntésről szól ezért azt is ide kéne venni, és annál már tényleg be kéne látni, hogy ott, a jogban tényleg több idő kell arra, hogy a tanulási folyamat lezajlodjon.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 20:21:25

@Valóraváltógép: 'Azt meg nehéz eldönteni, hogy éppen ki ült a gép előtt, mit csinált, éppen olvasta-e, amit néz, ésatöbbi.'

- Már nemigen adnak el olyan gépet sőt telefont sem amin nincs szembefordított kamera.

Kandeláber 2013.10.12. 20:22:27

@Valóraváltógép: Csak hallomásból értesültem a dologról, akkor még nem voltam itt, mikor történt.
Egyébként állítólag a Pázmányon tanított a bemószerolt ember.
Talán azért nem vágatta pofán a vamzerokat, mert ő nem tudta beazonosítani őket.

maroz 2013.10.12. 20:23:08

@Siri Keeton: Mondjuk erre tényleg utalnak jelek, nézem sokszor, hogy fészbúkon emberek arccal, családi fotókkal, munkahellyel, szóval tökre és igen könnyen beazonosítható módon is úgy nyilvánulnak meg, olyasmiket írnak, kommentelnek, hogy tíz évvel ezelőtt még nettó eldobható, egyszer használatos nickkel se írt olyant az ember. :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:23:13

@Valóraváltógép: Itt nem az a kérdés, hogy _velük_ tudok-e valami árnyalt beszélgetést folytatni a nekik nagy kárt okozó eseményről (egyébként meglepő módon néha sikerül ez), hanem hogy általában lehet-e valamilyen témákról beszélni. A vége az az, hogy bizonyos témákról egyáltalán nem lehet beszélni. Gyűlöletbeszéd megemlíteni, hogy az IQ örökletes, hogy a feketék átlagos IQ-pontszáma minden teszt alapján messze a fehéreké alatt marad, hogy az IQ kiválóan korrelál az agytérfogattal, hogy a feketék agytérfogata is átlagosan természetesen legalább 10%-kal kisebb, hogy a feketék tesztoszteronszintje magasabb, hogy az alacsony IQ és magas tesztoszteron kombinációja nagy átlagban jóval magasabb erőszakos bűncselekmény elkövetést implikál, stb.

Emiatt, hogy erről nem lehet beszélni, ezért tök természetesen (az IQ, örökletes, stb. magyarázatok kizárása után) csakis a fehérek rasszizmusa marad magyarázatnak a feketék gyenge teljesítményére.

A strassburgi bíróság Szlovákiát rasszistának minősítette, mert a cigány gyerekek nagyon nagy hányadát kisegítő iskolába küldték - anélkül, hogy megvizsgálták volna, vajon van-e valami objektív különbség a cigány és fehér gyerekek értelmi képességei között.

Na hát ezért hátrányos a PC. Ha nem beszélhetsz bizonyos dolgokról, akkor automatikusan következik, hogy rasszizmussal leszel bevádolva, és a PC miatt nem védekezhetsz, hiszen az egyetlen plauzibilis magyarázatot nem mondhatod ki.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:23:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jó, jó, de hát itt? Nem túlzás ez?

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Asztali gépeken nincs (csak ha veszel hozzá). Sok laptopon sem.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.10.12. 20:26:32

@Valóraváltógép: "Egy átlagembernek, aki nem bűnöző, semmi problémája nem származik abból, ha esetleg megfigyelik. "

Aki úgy tudja, hogy megfigyelik (akár igaz, akár nem), az az élet számos területén másképpen fog viselkedni. Csak az "ajánlott" TV adásokat fogja nézni, csak a "megfelelő" honlapokat fogja látogatni és a választásokon is mindig az aktuális (=megfigyelő) hatalomra fog szavazni.
Az az ember, aki félelemben nőtt fel, az akkor is fél, ha nem bűnöző. Az ideális állampolgár MINDIG HELYESEN cselekszik.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:27:14

@Valóraváltógép: Én nagyon sokszor rákattintottam egy-egy nickre, ha valamiért érdekesnek találtam egy hozzászólását. Ha egy gombnyomással meg tudtam volna nézni a személyes adatait, a családja körében készült fényképeket, valamint az általa látogatott pornóoldalak listáját, megtettem volna.

Te még mindig abból indulsz ki, hogy valami baromi nehéz megnézni ezeket. Nem. Úgy néz ki, hogy nézi a titokzatos szolga egy kommentet, ki írta, Valóraváltógép, na ki ez a nick, és miket csinál: és már látja is a nevedet, fényképedet, adataidat, munkahelyedet, a látogatott weboldalak listáját, stb. stb. Ez három, nem, inkább két másodperc. Ennyit pedig már bárki megérhet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 20:27:33

@Kandeláber:
Egy ilyen bölcsésznek, mint az érintett Molnár Attila Károly, valószínűleg nem kenyere a pofánverés (vagy -rúgás)...

Sírköves Slomó 2013.10.12. 20:30:30

@Siri Keeton: Ennyi titkosszolga a világon nincs. Viszont magában is hátborzongató, hogy ha vkit kipécéznek, akkor megtehetik, sőt meg is teszik.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:30:32

@Siri Keeton: Próbáld meg úgy felfogni, hogy mindenkiben a pozitív tulajdonságait kell meglátni, és azt erősíteni. Azokat akikben ilyenek nincsenek, nem kell meglátni. ;)
Csak viccelek, természetesen vannak mindenkiben.

Egyébként ennek az idegbeteg túlszabályozásnak az lehet az oka, hogy vannak olyan csoportok, akikben túlteng az agresszió meg a primitívség. És ha ezeket nyíltan és gyakran hangoztatnák, ezek az emberek nem azt vonnák le belőle, hogy ebből hogyan profitálhatnak, hanem azt, hogy kin vegyenek akár erőszakkal is elégtételt a vélt vagy valós sérelmeikért.

Nézz meg egy átlagos magyar blogot, hány kisember keres bűnbakot a gondjaiért. Egytől nem hallottam még, hogy igen, én csináltam, én vagyok a felelős, felvállalom. Ha nyakig vagyok a gödörben, nem ásom magam még mélyebbre, hanem lerakom a lapátot, és szétnézek, hogy kéne kimászni.

Ennek vannak mindenféle okai, én úgy vagyok vele, hogy az emberek ilyenek. Ezzel az emberfajtával nem lehet mit kezdeni. Inkább osszunk nekik segélyt, akármilyen pénzkidobás, mert ha elszabadulnak az indulatok, abból nagyon nagy bajok lesznek.

maroz 2013.10.12. 20:31:07

@Hepci: Viszont azt is vedd hozzá, hogy ahhoz, hogy egy blog olvasott legyen ahhoz bizony a blog szerzőjének/szerzőinek is meg kell dolgoznia. Már elnézést, de én speciel nem azért dolgozok, hogy minden futóbolondnak meglegyen a több tízezres figyelem általam.

A blogketrec egy bloggernek olyan, mint a lutri. Nyilván, lehetnek mindenféle pletykák és összeesküvés-elméletek, de nekem hosszú évek alatt az lett a meggyőződésem, hogy kereken nulla a ráhatásunk arra, hogy kikerülünk-e vagy sem. Tehát még az is áll, hogy az Index blogketrece által generált nagyobb látogatottságot egyáltalán nem én, a blogger "intéztem", így eszem ágában sincs a magánjószág blogomat másmilyen szabályoknak alárendelni emiatt, mint amilyen szabályokat amúgy elképzeltem rá.

Szóval ha találnál egy más kifejezést a cenzúra helyett szerintem előrébb lennénk, mert az által jobban le tudnánk írni a jelenséget.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:34:17

@bunkó: Meg amellé még jógondolos is. :D Ez egy ideig működik, de állandóan nem. Erre a megfigyelésre épül a Big Brother, meg a többi valóságshow.

@Siri Keeton: Megnézni talán másodpercek, na de úgy átnézni, hogy abból megbízható következtetéseket tudj levonni... az többhetes munka.
Ráadásul értelmetlenül, mert kit érdekelne egy hozzám hasonló kis senki?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:35:22

@Valóraváltógép: Engem az az egy dolog érdekel, hogy a szólásszabadság hiánya miatt egy csomó dologról nem lehet egyáltalán beszélni, ami miatt a közéletben a legfontosabb problémákat nemhogy megoldani, még felvetni sem tudjuk.

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Annyi titkosszolga biztosan nincs, hogy mindenkit ellenőrizzenek. De az is elég, ha minden századikat kirúgják a munkahelyéről, vagy ilyesmi.

Aztán a titokzatos szolgának nem kell semmit se csinálnia, csak valahogy az IRL adataid és a nickneved közötti kapcsolatot a munkáltatód tudomására hozni. Nem biztos, hogy olyan nehéz ez, csak egy email. Jotunder meg tudta csinálni, egy titokzatos szolga miért ne tudná?

Sírköves Slomó 2013.10.12. 20:36:30

@maroz: Az hogy te megengeded hogy kitegye az Index a blogodat a címlapra azt jelenti hogy hozzájárulsz és mindenhez ami ezzel jár.

Ez meg nyilván benne van a blog.hu-s regisztráció apróbetüjében.

Kandeláber 2013.10.12. 20:38:28

@Hepci: Esetleg igénybe vehetett volna valamilyen eszközt, mondjuk baseball-ütőt, esetleg sodrófát.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 20:38:49

@Siri Keeton: Mondjuk biztos vk benne hogy ilyet csak kivételes esetben csinálnak, mi a fenének segítene a titkosszolga a munkáltatódnak?

Hacsak az nem a CIA, onnan meg én is kirugdalnám a szabotőröket, ha én lennék a főnök, ahogy a sajátomból is kirugdalom.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:39:00

@Siri Keeton: Ha nem lehetne róluk beszélni, nem is tudnád, hogy léteznek. ;)
A közéletben szerintem oldja meg az a problémákat, aki fizetést kap érte, van erre egy egész csapat mindenféle léhűtő. Én nem fogom. Nem is akarom, nem látom eléggé át az összes vetületüket.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 20:40:17

@maroz:
Ölég jó vagyok nyelvileg, de semmi hasonlóan adekvát nem jut eszembe a - moderáláson túlmutató - cenzúra helyett...

A blogok népszerűségével kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy semmiféle minőséggel és munkamennyiséggel nem tudod még csak megközelíteni se azt az olvasószámot, amit elérhetsz akkor, ha rendszeresen kipakolnak Index-főoldalra. Fogalmam sincs, politikai-közéleti vonalon ez miként megy, gasztronómiai vonalon leginkább mutyik-felszopások és rejtett szponzorációk kérdése az egész...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.12. 20:42:29

@Kandeláber:
Ha Jótündér az a f*szkalap (matematikus), akire emlékszem valami ellenoldali, fényképes leleplezésből, ő se tűnik 1 erőemelőnek, szóval MAK valószínűleg csak a módszer iránti konzervatív viszolygásból nem vállalta fel az ütközetet. :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:43:12

@Valóraváltógép:

"úgy átnézni, hogy abból megbízható következtetéseket tudj levonni... az többhetes munka."

A szoftver elvégzi ezt az elemzést. Kiírja, hogy valószínűleg van egy szeretőd, pusztán a levelezésed elemzéséből ezt meg tudja állapítani. Ha a Google meg tudja állapítani, hogy milyen reklámokkal dobáljon, akkor azt hiszed, olyan nehéz kideríteni, hogy szeretőd van? Egy nő fészbúk profilját naponta hússzor megnézed, miközben a feleséged profilját csak kéthetente egyszer. A szoftver azt is elemzi, hogy a nővel történetesen rengeteg emailt váltasz. Szoktátok telefonon hívogatni egymást (a szoftver ugye összekapcsol minden adatot). A leveleitek olyan kulcsszavakat tartalmaznak, mint a "puncid" vagy a "nedves vagyok", vagy a "rád gondolok", vagy akármi. Ez alapján 99.9999% valószínűséggel a szoftver megállapítja (egyetlen másodperc alatt), hogy a nő a szeretőd. De ez csak egy dolog. Minden mást is ugyanúgy elemezni tud a számítógép.

Bambano 2013.10.12. 20:45:31

@Valóraváltógép: a nagyobb gond az, hogy most, hogy megfigyelték, se tudták meg, hogy gyanús-e. ennek ellenére még mindig ölik a milliárdokat a megfigyelésbe, következésképp nem a terroristák ellen (mert 10 év tapasztalata alapján arra nem jó), hanem mások ellen.

@maroz: az, hogy közzé teheted-e valakinek a valódi nevét, amit ő nem tesz közzé, nem véleményes kérdés, egyértelműen törvénysértés, az már mérlegelés kérdése, hogy egyben bűncselekmény is-e.

A legnagyobb baj ezzel az egésszel, hogy a bíróságnak nem kell tanulnia semmit, az amcsi törvények alapján amit művelnek, az legális. az európai törvények alapján meg mocskos szemétség. ez a legnagyobb baj.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:46:11

@Siri Keeton: Ezt passzolnám, fogalmam sincs, hogy mit használnak hozzá. Elképzelhető, hogy tudja, legalább annyira, hogy el lehessen dönteni, érdemes-e élőlényre bízni az ügyet...
De én akkor sem vagyok célközönség. :) Innentől ez olyan First world problem nekem.

Kandeláber 2013.10.12. 20:46:24

@Hepci: Akkor esetleg felajánlhatta volna Jótündérnek hogy hátrakötteti az egyik kezét, mint Idi Amin Dada annak idején a nála ötven kilóval könnyebb és vagy húsz évvel idősebb Julius Nyerere tanzániai elnöknek, akivel egy határvitát ökölvívó-meccsen kívánt rendezni. :D

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:48:59

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Nem hiszem el, hogy nem érted. Tegyük fel, leírsz valami tiltott véleményt, ami elvileg (papíron) nem tilos. A titokzatos szolga elküldi az IRL identitásoddal a nickedet a munkáltatódnak, aki egy sajtókampánytól tartva (mint a tölgy nevű nicknév esetében) ki fog rúgni. Akkor is, ha magáncég, ha amúgy jó munkaerőnek tart.

@Valóraváltógép: A közéletben a problémák nem maguktól oldódnak meg. Ha bizonyos problémákról nem lehet a nyilvánosságban beszélni, akkor azok a problémák nem fognak megoldódni, hanem súlyosbodni fognak.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:49:00

@Bambano: Nem csak terroristákkal van gond egyébként, ők amolyan bűnözőcelebek. De pl. ki lehet szűrni, hogy olyan ember ne taníthasson, aki pedofil hajlamú, ha rendszeresen maszturbálsz a philosophy of knife-ra akkor valószínűleg nem vagy egy galamblélek, meg hasonlók. ;)

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:50:28

@Hepci: De gáz...

@Siri Keeton: Mondasz erre konkrét példát?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:54:31

@Valóraváltógép: Már fentebb írtam, IQ és fekete-afrikaiak agytérfogata. Amit ott írtam, a munkáltatóm talán még nem rúgna ki amiatt, de ha indul egy tiltakozás (mint anno amiatt a komment miatt indult névtelen feljelentés ügyében ELTE oktatók tiltakoztak), akkor a munkahelyed hamar el fog veszni. A munkáltatódnak nem éri meg megtartani, akármilyen jó munkaerő vagy, ha rossz publicitás társul hozzá.

maroz 2013.10.12. 20:55:55

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Tehát passzívan elfogadom. Nincs alkupozícióm.

Oké, abban igazad van, hogy ha átállítanám a reklámozási opciót akkor nem tennék ki, de ez ölég távol áll attól, amit az takar, hogy nekem erre az egészre _ráhatásom_ lenne.

Valóraváltógép 2013.10.12. 20:58:16

@Siri Keeton: Talán valami mesterséges evolúciós törekvés lehet. Az újabb kutatások azt igazolták, hogy az agy nagyon plasztikus, és formálható dolog. Ha sokszor van olyan követelményeknek kitéve, ami számára szokatlan, előbb-utóbb alkalmazkodik.
Csak tipp, de körülbelül illene az usa vezetési mintájába.

maroz 2013.10.12. 20:58:19

@Hepci: Hidd el, nekem sincs fogalmam, pedig már elég régóta csinálom. :)

Nevezd véleményterrornak. :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 20:59:08

@Valóraváltógép: Mi van? Szerintem nem érted, mit akarok írni, de én meg fáradt vagyok ehhez.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:00:07

@Siri Keeton: Jah a problémára visszatérve, mielőtt leírsz valamit, gondolni kell arra, hogy az alkalmasint számonkérhető rajtad. Persze ez az eset szerintem is értelmetlen példastatuálás volt. El tudom képzelni, hogy valami más is lehetett mögötte, és ez csak ürügy volt a kikészítésére.

Alfőmérnök 2013.10.12. 21:02:16

@Hepci: Igen, jótündér matematikus. Már egyszer meg akarta "látogatni" tölgyet a egyetemi szobájában, mert lecionistázta. Jótündinek "jól jött" tölgy (kétségkívül tahó és ízléstelen) kommentje, végre tudott rúgni egyet a fickóba.
Egyébként MAK helyében én nem csak jótündit, hanem Botos Mátét is pofánbasztam/baszattam volna.
Egy Mátyási Katalin nevű hölgy írta a tölgy-ügy (azóta törölt) facebook oldalán:
"Botos sértett, személyes elégtételről van szó, csak kihasználta az adódó alkalmat."

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:02:25

@Siri Keeton: Ahogy gondolod. :) Szerintem továbbra sem érdemes problémázni azon, hogy miért azok a társadalmi szabályok, amik. Megváltoztatni nem a te dolgod, ez spontán megy.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:04:10

@Alfőmérnök: voila.

Én tényleg totál azt hittem róla, hogy nő.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 21:07:12

@Siri Keeton: Milyen tiltott véleményt pl. ami nem tilos..:)?

A titkosszolgálatot a parlamentek nb-i bizottságai irányítják, amelyek pártkatonákból állnak. Ritka hogy megegyeznének abban hogy mi tilos vélemény.

elküldi a munkáltatódnak....aki sajtókampánytól tartva...

Ennek sincs értelme. Egyrészt mert hogy befolyásolná már a titkosszolgálat a magánsajtót (ez a diktatúrákban tényleg így ment), pláne egységesen. Másrészt mert onnantól nagyon titkos szolga, hogy nyilvános kampányt indít konkrét ember ellen konkrét okból a sajtóban.

maroz 2013.10.12. 21:07:35

@Bambano: Ööö, törvénysértés lenne? Tényleg nem kekeckedésből, de konkrétan mit sért? A tényállás legyen a következő: nekem van a fejemben egy tudomás arról, hogy a 'balambér42' nick az Kovács Jánost takarja, akiről azt is tudom, hogy harangöntő a Quasimodo Bt.-nél. A tényálláshoz még vedd hozzá, hogy az én fejembe ez a tudás teljesen legális módon került, tehát nem hekkeltem, nem sértettem levéltitkot, nem kémkedtem. Valamint azt is, hogy semmi dehonesztálót róla nem állítottam, illetve egészen konkrétan semmit nem állítottam róla, csak annyit közöltem, hogy a 'balambér42' nick mögött Kovács János áll. Milyen konkrét, írott jogot sértettem én ezzel?

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:07:53

@maroz: Te állítod be, nem? Úgy emlékszem, lehet reklámmentes blogot is csinálni.

karamblo 2013.10.12. 21:09:45

"
A korszak egyetlen és utolsó tabuját feszegetőkkel, a holo-dogma renitenseivel szemben természetesen ők is a megtorlás hívei. Ma még csak bilincs és börtön, holnap már bárd és bakó? Közben pedig mossák a kezeiket, hogy szabadságjogi alapon ők úgymond „aligha tapsolnának a magyar gyűlöletbeszéd-törvénynek”. Márpedig Marat-val szólva „a szabadságnak, hogy bármit kimondhassunk, csak azok lehetnek az ellenségei, akik maguknak akarják fenntartani a jogot arra, hogy bármit megtehessenek”.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 21:09:48

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Már írtam példát, vagy olvasd végig az eszmecserét, vagy ne szólj hozzá.

De ott volt ez a jotunder meg a nemtudom kicsoda másik nick sztorija, ahol egy névtelen email és egy szintén anonim blogbejegyzés nyomán indult saját magától a tiltakozó kampány. Pedig nincs diktatúra.

Ha egy névtelen nick tudott emailt írni, akkor miért ne tudna egy titokzatos szolga?

Sírköves Slomó 2013.10.12. 21:12:36

@maroz: Pedig ennyi. Te az Index hátán akarsz forgalmat generálni, elfogadod a feltételeiket.

Ez olyan mint a polcpénz a Supermarketben. Annak ellenére hogy te fizetsz érte hogy árulják a szarodat annyiért amit ők mondanak, tied minden felelősség (szavatosság stb.) is. Jól ki van találva.

Persze az is igaz hogy sokkal kevesebb ember tud egy müködő kereskedelmi modellt alkotni és müködtetni, mint vmi szart kitenni a polcra. És ez a sajtóban is ugyanilyen.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 21:16:14

@Siri Keeton: Névtelen nick? Szerinted a sajtó foglalkozik névtelen levelekkel?

Hagyjál már.

maroz 2013.10.12. 21:18:38

@Valóraváltógép: Lehetni lehet, de annyira semmi értelme, hogy nagyon. Már úgy értem, hogy ezzel a kérdéssel egyáltalán foglalkozni.

Pláne, hogy itt a legtöbb blogger egyedüli jutalma pont az olvasottság. Ahhoz meg nem jön rosszul a blogketrec, de ismétlem, arra a bloggernek semmilyen ráhatása nincs, hogy mikor és milyen feltételekkel kerül be oda, és ez a lényeg. Ha lenne egy olyan díl az Index és a blogger között, hogy a blogketrecért cserébe betart egy általános moderálási szabályzatot, akkor más lenne a helyzet.

Ez van, nem azért csinál az ember blogot, hogy az közpréda legyen. Magánjószág, pont. A saját portáján belül pedig mindenki pont akkora faszkalap lehet, amekkora szeretne, nem ez a cenzúra, ne túlozzunk.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:18:59

Na most miattatok maradtam szerecsendió nélkül. Minden bezárt. :(

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 21:21:02

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Mármost te itt olvastál bármit, amiről eddig szó volt? Konkrét ügy volt, ahol egy emailt írt valaki egy nicknévről a nicknév mögött álló személy munkáltatójának, valamint írt egy blogbejegyzést ugyanarról, és a komment nyomán az ELTE oktatói közül sokan nyilvános tiltakozást írtak a másik egyetem (a munkáltató) rektorának. Az ügyből így vizsgálat lett, aminek nyomán az illetőt (egyetemi oktató) kirúgták az állásából. Ennyi történt.

Ha ez megtörténhet egyszer, egy blogkomment miatt, akkor megtörténhet kétszer, háromszor, akárhányszor.

A konkrét esetben sokan tudták, kicsoda a kommentelő. A titokzatos szolga meg mindig tudja ezt, ez a különbség.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:21:16

@maroz: Gondolom a várható olvasottsági mutatók döntenek ketrec ügyben. Ha olyan cikket írsz, amire rácuppannak a népek (amit most nem jött be, mert vagy öten beszélgetünk itt, meg még gondolom a Jótündér olvassa), akkor nagyobb eséllyel tesznek ki, mint a ma is legyen valami kategóriás bejegyzésekkel.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:24:07

@Siri Keeton: Neki valószínűleg más szempontjai vannak, mint egy önérzetében sértett kis fikablogmoderátornak. Miért feltételezed, hogy egy állami alkalmazottnak célja ártani egy képzett, becsületesen dolgozó állampolgárnak?

maroz 2013.10.12. 21:29:41

@Valóraváltógép: Gondolom lehet előttük egy napló és figyelik, hogy mennyien vannak éppen az oldaladon. Én már olyasmit is megfigyeltem, hogy ha nem olvassák sokan, akkor hamarább leszedik. Ez van, ez nekik egy biznisz, ebből nekik pénz jön, míg nekünk, bloggereknek tényleg vagy hobbi, vagy az elmebajunk megélése , vagy a kettő együtt. :)

Persze a legviccesebb az egészben mégiscsak az, hogy ugyan, mi a fene súlyos hátrány érné a világot azzal, ha balambér45 nick nem írhatja meg a szent titkot, vagy akármit a 'faszomebbeazországba.blog.hu' blog komment-szekciójában.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 21:31:20

@Valóraváltógép: Hátha állami politika lesz bizonyos vélemények tiltása vagy alig tűrése. Hátha már most is állami politika ez. A fekete-afrikaiak agytérfogata mint magyarázat a közbeszédben nem eltűrt dolog már most sem (tudtommal nem illegális sehol, bár a határ elég vékony, mivel a "gyűlöletkeltésre alkalmas" kifejezés eléggé tágan értelmezhető, de mindenesetre bárkinek a karrierjét kettétöri, ha ilyen kijelentést bizonyítanak rá), és hát olyan törvények is születnek, amik ezt folyamatosan szigorítják. Miből gondolod, hogy a kormányok, amik a titkosszolgálatok legfontosabb feladatai között tartják számon a szélsőséges (vagy annak minősített) véleményekkel szembeni fellépést, nem fognak soha a jövőben a szélsőséges blogkommentekkel foglalkozni? Amúgy se nagy munka, pár perc alatt lehet emaileket írni. Minél több kommentelő kap a nyakába munkahelyi vizsgálatot, és minél nagyobb publicitást kapnak az ilyen ügyek, annál valószínűbb, hogy mindenki más is fokozatosan egyre óvatosabban fog kommentelni: bizonyos véleményeket így egyszerűen ki lehet szűrni a nyilvánosságból.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:32:15

@maroz: Ebben a műfajban nagyon nehéz olyan szent titkot megírni, amit más ne írt volna már meg. Ettől csak olvasóközönséget nehezebb találni neki. ;)

Sírköves Slomó 2013.10.12. 21:38:03

@Siri Keeton: 3x olvastam el a kommentet de nem értem mi történt. Le van ez írva valahol értelmesen?

utolsó 100 kommentben nincs semmi a sztoridról.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:43:59

@Siri Keeton: "Miből gondolod, hogy a kormányok, amik a titkosszolgálatok legfontosabb feladatai között tartják számon a szélsőséges (vagy annak minősített) véleményekkel szembeni fellépést, nem fognak soha a jövőben a szélsőséges blogkommentekkel foglalkozni? "

Semmiből. Gondolom foglalkoznak vele, ráérni ráérnek... de ez nem ennyire statikusan működik.

Képzeld el Balog Balambér ózdi öntőmunkást (az ózdi öntőmunkások képzeljenek oda egy mátészalkai lakatost), akinek elege van az asszonyból, a gyereke iskolát kerül, a főnöke baszogatja, a szomszédok hepciáskodnak, gondok vannak a prosztatájával, és még a villanyszámla is emelkedik, hogy rohadna meg.

Balog Balambér jómunkásembernek a töke kivan a saját életétől, és erre lássuk be, minden oka megvan. Mondjuk, hogy aránylag békés ember, ezért nem fogja a kocsmában megkéselni a kollégáját, mert az szépen bazsalyog az nejére, hanem kommentelésben éli ki a keserűségét.

Szid és hibáztat mindenkit, a zsidókat, a cigányokat, a reptalianokat, a pirézeket, meg aki még eszébe jut. Ettől megnyugszik. Továbbra is eljár dolgozni, neveli a haszontalan kölykét, ha kelletlenül is, de néha megmássza az asszonyt, egyszóval eltartja a családják, és valószínűleg mindebbe még a nyugdíjkorhatár előtt
bele is nyuvad, ami akárhogy nézzük, tiszta haszon.

Tehát Balog Balambér a maga szintjén hasznos és tevékeny tagja a társadalomnak. Senkinek semmi oka belemászni, ha csak véletlenül nem olyasmibe pofázik bele, amibe nagyon nem kellene. Vagy ha nem vadít pár hasonszőrű jóembert népirtás irányába.
És ez a jellemzőbb felállás.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 21:44:27

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Dehogynem, rohadt sok szó van róla.

Van két blogger/kommentelő, legyen a nevük Buta és Vamzer. Buta írt egy kommentet, amiben nevéhez méltóan butaságot írt. Vamzer nagyon felháborodott ezen a buta kommenten. Mivel ismerte Buta IRL adatait, ezért írt egy blogbejegyzést a buta kommentről, amiben patkánynak stb. nevezte és IRL adatait is közzétette (később ezt megváltoztatta, de csak mire több ezer ember elolvasta, közte én is).

Buta munkáltatója, aki történetesen egy egyetem rektora, kapott egy emailt, amiben felhívták a rektor becses figyelmét a botrányra. Nem tudni, ki írta, Vamzer, vagy valaki más, igaziból emailt akárki írhat, öt perc, azzal együtt, hogy regisztrálsz egy teljesen új email címet. Kovács Zoltán Budapest aláírással is elküldheted, alapvetően egy email anonim.

Az email alapján vizsgálat indult. Mivel nem haladt elég gyorsan (nem rúgták ki azonnal Butát), ezért ha jól rémlik vagy negyven ELTE-s írt alá egy nyilvános tiltakozást, amiben tiltakoztak Buta blogkommentje ellen, és hogy ilyen blogkommenttel egyetemen taníthat valaki.

Ezután Buta elvesztette az állását, Vamzer meg elégedetten hátradőlt, hogy egy patkányt megbüntetett.

picur3ka 2013.10.12. 21:46:19

Ez nem szimplan non-szense, hanem a demokracia lealazasa es a multik elotti aldozas.

maroz 2013.10.12. 21:46:21

@Siri Keeton: Szerintem abban tévedsz, hogy a tökéletesen működő tiltás valójában senkinek sem érdeke. Gondolj bele: vannak, akik arra alapoznak kollektív identitást, hogy ők azok, akik harcolnak a mindenféle mocsok ellen. A ballib tündöklése valahol ennek is volt köszönhető, az SZDSZ-jelenséget nagy mértékben ez is magyarázta. Elhitették egy csomó emberrel, hogy pont ők azok, akik megvédik a békés, jóravaló, tisztességes, humanista, ésatöbbi polgárt a barna mocsoktól.

Namost, ebből aztán gyorsan öncél lett, rájöttek, hogy ez hatalmat, pénzt hoz, időnként és helyenként pedig kulturális dominanciát is. De ennek a hatalomnak a fenntartásához kell az, hogy legyen felmutatható mocsok, kell az, hogy lehessen lengetni újságokat, blogokat, bármit, felmutatva, hogy né, emberek, náci!, náci!, ki kell rekeszteni, tehát kérek még tőletek hatalmat! Ergo a lelkes nácizó sem érdekelt abban, hogy ne írjanak ilyesmiket az emberek, mert akkor mit tudna ő nagy kardsuhogtatások közepette felmutatni?

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:50:38

@maroz: Igen. Ez amolyan kényelmi szolgáltatás itt. Képzelheted úgy, hogy valamire rájöttél, és az ellen harcolhatsz, ha jól esik. Vagy az ellenkezőjéért. A lényeg, hogy leköt. :D

Sírköves Slomó 2013.10.12. 21:54:31

@Siri Keeton: A kirúgással egyetértek, mint mondtam én sem türöm a szabotőröket.

Úgyhogy annyi az érdekes, honnan tudta az IRL adatokat. Ezeket azonban tudhatta akárhonnan, akár magától az érintettől is.

Valóraváltógép 2013.10.12. 21:57:35

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Ez most miért szabotázs? Magánemberként nyilvánított véleményt, semmilyen módon nem szerepelt benne az egyetem.

A másik oldala a dolognak, hogy én az eltések többségének a helyében nagyon mélyen lapítanék, és nem nagyon lenne képem "milyenemberezni". Hátha valaki megnézné őket is, hogy ők milyenek.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 21:58:32

@Valóraváltógép: Volt egy jómunkásember, aki írogatott mindenféle baromságokat. Könyvelőként dolgozott, elég jó cégeknek a könyvelését végezte, miközben arról írt blogbejegyzéseket, hogy beszélt Hitler szellemével meg ilyesmiket. Egy SPLC nevű szeretetbeszédet gyakorló szervezet megszerezte az IRL adatait, amiket nyilvánosságra hozott, ezzel automatikusan elvesztette az ügyfeleit, a családját (a felesége elvált, a fia megtagadta - a fia is könyvelő, úgyhogy lehet, hogy ezt csak azért tette, hogy az ügyfeleit átvehesse, hogy ne haljon éhen az egész család), a megélhetését, úgy általában mindent.

www.splcenter.org/get-informed/intelligence-report/browse-all-issues/2013/summer/the-aryan-accountant#.UblgaZzQ5Wo

Az SPLC egyik legfőbb célja ilyen bloggerek adatait megszerezni, és nyilvánosságra hozni. Erről szól az "Intelligence Project". Namost ez egy jól finanszírozott magánszervezet, de nyilván ha a kormánytól kapna adatokat, még jobban működne.

Az ADL nevű szervezet szintén a gyűlöletbeszéd ellen (a szeretetbeszéd jegyében) tevékenykedik, és hát pontosan illegális adatgyűjtéssel foglalkozott, aminek keretében egy rendőrtiszttől szerzett adatokat. Képzeld el, ha a rendőrség mindenkit figyel, akkor ilyen esetek milyen gyakoriak lesznek?

en.wikipedia.org/wiki/Anti-Defamation_League#The_ADL_files_controversy

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:00:42

@Valóraváltógép: Fogalmam sincs a konkrét ügyről, kommentről.

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:01:06

@Siri Keeton: Oké, de én eddig abban a hitben éltem, hogy Te olyan állampolgárok miatt aggódsz, akik semmi rosszat nem tesznek, csak éppen valamiért kipécézik őket.
A gyűlöletbeszéd semmiképpen sem szép. Hitler szelleme meg... hát izé. Szerintem mázlija volt, hogy nem abba az irányba vitték el az egészet, hogy beszámíthatatlan.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:02:09

@Siri Keeton: Akkor minek beszélsz rébuszokban az ügyről? Lehet értelmesebben szólok hozzá ha ismerem a tényálladékot.

Cirmos Cica 2013.10.12. 22:02:55

Strasbourgi emberi jogi bíróság kis ügyekkel elvből nem foglalkozik. Az volt a "baj", hogy ilyen kicsi összegre marasztalták, mert nem okozott jelentős jogsérelmet. Számtalan eseti döntés szól erről és Strasbourgban "eset jog" van.

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:03:32

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Valaki fentebb leírta, valamilyen haláleseten poénkodott. Magát a kommentet nem láttam, így beszámoló alapján - és blogos viszonyok között - nem tűnt kirívóan durvának.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:03:41

mondjuk vmi link vmi cikkre vagy ilyesmi

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:04:51

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Ez a pontos sztori, egyenesen Vamzer blogposztja:

orulunkvincent.blog.hu/2011/12/17/petschauer_es_a_patkany_nemposzt

A kommentnek, ami miatt a kirúgás történt, semmi köze nem volt a kommentelő munkahelyéhez.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:08:07

@Valóraváltógép: Hát annyit olvastam, hogy ezzel botrányt okozott az ELTÉn.

Ha van egy hülye aki a kollektívámban botrányt okoz és ez sokaknak a társaságban nem tetszik, akkor jól teszem ha a sokakat vagy a hülyét kirúgom.

Elég racionálisnak tünik a hülyét kirúgni, függetlenül attól hogy durva volt vagy nem. Amúgy is valszeg rég utálta mindenki és csak az alkalomra vártak hogy kitegyék.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.12. 22:09:41

@Siri Keeton:

A történetet tovább színesíti, hogy Ungváry Krisztián történész szerint Petschauer szovjet hadifogságban halt meg...

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:11:00

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Legyünk optimisták. Lehet hogy felfelé esett, és elment egy magánegyetemre tanítani, ahol szarrákereste magát az eltés fizujához képest. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:12:48

@Siri Keeton: Elolvastam. A pasas rossz helyre született, az oroszoknál pl. elég divatos ez az elmélet. :))

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:13:43

@Valóraváltógép: Az előbb a zsidókat szidó kisemberről írtál, azért hoztam ide ezt a csávót. Egyébként olvastam néhány cikkét, és azokban nem volt egy szó sem Hitler szelleméről. Az SPLC nem mindig teljesen hitelesen adja vissza az általa támadott véleményeket, úgyhogy lehet, hogy Hitler szelleméről soha nem írt semmit.

A gyűlöletbeszéd nem definiálható. Ha azt írom, hogy J. Philippe Rushton megvizsgálta szerbiai cigányok intelligenciáját, és 70-es IQ-t talált náluk (a szerbiai fehérek IQ-ja alatt két szórásnyival helyezkedett el az átlaguk), az gyűlöletbeszéd? Ha azt írom, hogy ez lehet az oka annak, hogy olyan sok cigány gyerek kerül kisegítőbe (Szlovákiát emiatt marasztalta el egy bíróság rasszizmus miatt), akkor az írható? Dehogyis, te is tudod, hogy ilyet nyilvánosan nem lehet megvitatni. Ha sok cigány gyerek kerül kisegítőbe, annak oka a rasszizmus, semmi más.

Az embercsoportok átlaga közötti drasztikus különbség, amire annak ellenére sok adat van, hogy egyetlen kormány sem ad pénzt ilyenek vizsgálatára - ez a kérdés tabu a nyilvánosságban. Ha leírod, belebukhatsz. A Nobel-díjas Watson belebukott. A Nobel-díjas Shockley számkivetett lett emiatt. Stb. stb.

Ez egy tiltott igazság. Mivel ilyen tiltott igazságok léteznek, ezért engem zavar, ha az internet anonimitását egyre fúrják faragják.

Egyébként van egy másik dolog is. Van egy ismerősöm, akinek volt (van?) egy rendőr haverja tíz éve. Ha valami üzleti kapcsolatra akart lépni valakivel, előtte felhívta a rendőr haverját, aki megnézte a nyilvántartásokban, hogy van-e valami priusza az illetőnek. (Nyilván egy üzleti tárgyaláson nem kérsz erkölcsi bizonyítványt.)

Képzeld el, ha a rendőr hozzáfér az összes létező blogkommentedhez, házasságon kívüli szexuális kapcsolatodhoz, stb. stb. Mi akadályozza meg, hogy azt a haverjának kiadja?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:15:48

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: De ő nem az ELTÉn tanított. Az ELTE oktatóinak nem is volt közük hozzá, ők csak mint magyar polgárok tiltakoztak, hogy egy másik egyetemen taníthat egy ilyen ember.

Továbbá szerinted felháborító véleményeket nem lehet képviselni. A ma elfogadott nézetek (pl. hogy a homokosok házasodhatnak) egykor felháborítónak számítottak. Nagyon durva korlátozása a szólásszabadságnak, ha a felháborodás (egy teljesen szubjektív többségi vélemény) határozza meg, hogy mit lehet képviselni, és mit nem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.12. 22:17:24

@Hepci:

A vincentblognak elvitathatatlan érdeme, hogy mindennél egyértelműbben és világosabban demonstrálja, milyenek is (hogyan éreznek, hogyan gondolkodnak, hogyan beszélnek, milyen reflexek mozgatják őket stb.) a mi liberálbolsevikjeink és judeonácijaink. Én sem hinném el, hogy vannak ilyen emberek, ha a vincentblog nem szembesít vele.

maroz 2013.10.12. 22:17:31

@Siri Keeton: Azt azért vedd figyelembe, hogy Jótündér nem a nettó rosszat akarás miatt írta meg azt a posztot, hanem ő tényleg elhitte, hogy ezzel ő valamiféle nagyobb jót fog szolgálni. És hát mit szépítsem, akkor még én is elhittem neki, hogy ez így is van.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:17:55

@bbjnick: Igen, de a blogkomment is azzal a feltételezéssel született, hogy tényleg fára kergették és vízzel locsolták.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:19:47

@Siri Keeton: Vincentnél kevés szélsőségesebb blog van, rühellem nagyon így elolvasnám máshonnan is.

De a komment ott van. Önmagában nem durva, de az esettel együtt eléggé sértő.

Tehát ha jól veszem le: A zsidón poénkodott a csávó, mire az ELTÉs zsidók ajvékolni kezdtek így a rektor kénytelen volt kirúgni. Kapiskálom?

Dilemmában vk. Jól tette a rektor hogy kirúgta. Ha 40 zsidó össze tudott fogni, az egyebek meg nem tudtak mellette kiállni, akkor biza a békesség érdekében ki kellett rúgni.

Jól mondom? Én is ELTÉs vótam.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:19:48

@maroz: Én ezt elhiszem, semmiféle rossz szándékot nem tulajdonítok jotunder-nek. De ennél sokkal nagyobb rosszakat is lehet elkövetni tiszta lelkiismerettel, a nagyobb jó szolgálatában.

picur3ka 2013.10.12. 22:21:04

Meg inkabb legyunk erosek, hogy ezt a Shir-khan kommentelot mindenki eloszor latja, ki tudja, ki ez.

Az avatarja szinten bizalomgerjeszto.

Ne tanusitson tobbsegi/rasszista alapallast! Miert kene azt az egy szerencsetlen artatlant kirugni, mikor tele a haz munkanelkuliekkel?

@bbjnick:

Ilyen petty dolgokra, mint tortenelmi tenyek, az igazi aktivistak nem adnak.

picur3ka 2013.10.12. 22:22:31

Na, mar kb, tudjuk, hogy ki a Vincent bloggal meg jotunderrel jon, tehat, egy goreny, ennyi.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:24:01

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Kb. jól érted, de szerintem messze nem csak zsidók tiltakoztak.

Csakhogy a szólásszabadság ezzel sérül, mert ha népszerűtlen, sértő, felháborító véleményeket nem lehet képviselni, akkor gyakorlatilag nagyon nagy mértékben leszűkül a képviselhető vélemények köre.

Ráadásul nem ELTE-s oktató volt, hanem pázmányos. Tehát lényegében nem a saját munkahelyi kollektívájában kell megfelelnie (az is elég nehéz lehet), hanem valamiféle országos közvéleménynek, vagy pontosabban az országos közvélemény leghangosabb és legnagyobb nyilvánosságot kapó részének.

Ezért fontos az anonimitás megőrzése: akkor nincs dilemmában a pázmányos rektor sem, hogy ki kell-e rúgnia a felháborító véleményt közlő kommentelőt.

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:24:28

@Siri Keeton: Szerintem attól is függ, ki olvassa. Aki gyűlöletbeszédet akar látni, az azt fog látni. Itt megint a homokos blogot tudnám felhozni, ahol hót nyugodtan, esetleg néha kicsit szarkasztikusan tárgyalt velük mindenki, ők mégis meg voltak róla győződve, hogy őket gyűlölik, és ők áldozatok.

A konkrét példádnál maradva, az IQ-nál komoly szerepe van a környezetnek, az anyagi helyzetnek, a családnak. Ha azok a gyerekek nyomorban élnek, törvényszerűen a kisegítőben landolnak. Aki nem ott köt ki, az más körülmények között talán szuperzseni lenne. Tehát simán lehet szociális kérdés is.
Valószínűleg ha úgy írod, hogy azok az ilyenolyan rohadékok, lám még hülyék is, akkor az már inkább a gyűlöletbeszéd kategóriája. :)

"Képzeld el, ha a rendőr hozzáfér az összes létező blogkommentedhez, házasságon kívüli szexuális kapcsolatodhoz, stb. stb. Mi akadályozza meg, hogy azt a haverjának kiadja?"

Ez nem biztos, hogy olyan rossz dolog. Nyilván nem a személyes adatoknál, az a kutyát nem érdekli egy üzleti tárgyaláson. De nem lenne hülyeség nyilvánossá tenni, hogy valakinek volt-e már dolga a törvénnyel.

Ha reálisan gondolkodsz, ha a rendőrről kiderül hogy mit csinált, ő nagyon megszívja (visszaél a lehetőségeivel).

Másrészt nézzük a B verziót, kiderül rólad valami ami a másiknak nem tetszik, akkor mi van? Nem jön létre az üzlet. Te akarnál olyasvalakivel üzletelni, aki korrupt rendőrökkel haverkodik, és így használja fel a befolyását?

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:31:17

@Siri Keeton: Na várjál. Nem kell semmilyen szólásszabadság. A szólásszabadság hazugság.

Ha szólásszabadság lenne honnan a fenéből lehetne kitalálni hogy ki uralja a Földet?

Naugye.

picur3ka 2013.10.12. 22:32:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

A, egyszeruen mondavacsinalt politikai tamadas volt egy ellenzeki ellen, amivel tele van a padlas, ez sikeres volt, valoszinuleg ezert emlegeti egy csata hose.

Igen gusztustalan, mellesleg is.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:34:33

@Valóraváltógép: Az IQ-ról azért nem annyira kicsi a szakirodalom, természetesen nem az anyagi helyzet függvénye, azt hiszem Kaliforniában pl. a szegény fehér gyerekek jobban teljesítenek, mint a középosztálybeli fekete gyerekek, de még wikipédia oldala is van az intelligence and race kérdésnek, a lényeg, hogy a SES (társadalmi-gazdasági helyzet) nem magyarázza egyáltalán a különbséget. Van egy kisebbségi álláspont, ami szerint genetikai alapú a különbség nagy része, ezzel szemben a mainstream álláspont az, hogy a különbség nagy részének oka valamilyen ismeretlen és megfoghatatlan környezeti változó lehet. :)

A rendőrös dolog nagyon durva, mert a rendőr kiadhatja akármelyik rosszakaródnak, ha van szeretőd, ha van valamilyen betegséged (akár pl. alkoholista vagy), ha van akármilyen titkod (fogyatékos gyereked van, vagy ilyesmi). Elég csak annyi, hogy a rosszakaró a haverja legyen. (A haverom rendőr cimbije ingyen csinálta, csak jó cimborák voltak.) Sőt a rendőr maga is lehet rosszakaród.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:36:07

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: A szólásszabadságnak van egy csomó értelme, nem itt és most fogom elmagyarázni neked.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:41:16

@Siri Keeton: Nem is érdekel senkit az értelme.

Szólásszabadság az egy szó. Tanszabadság az is egy szó.

Azt meg hogy mit tehetsz és mit nem, a pénzed határozza meg nem a szavak. Azt hittem ezt minden felnőtt tudja.

@picur3ka: Ez csak politika, itt nem lehet és nem is kell erkölcsökről beszélni. Harcolni viszont kell(ene) néha.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:44:00

@Valóraváltógép: Akkor jó. Én mint fekete munkanélküli biztonságban vagyok addig, amíg Ő a zúr.

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:44:20

@Siri Keeton: ", természetesen nem az anyagi helyzet függvénye,"

Dehogyisnem függvénye. A könyvek, a mesék, a fejlesztő játékok, a jó oktatás, a plusz órák, az utazások, már maga a gyerekkel való foglalkozás is (azalatt az idő alatt nem dolgozol) rengeteg befektetést jelent. Ahogy nő, csak egyre többet.
Ezek nélkül egy gyerek bepótolhatatlanul lemarad, márpedig ha nincs rá pénz, akkor nem fogja megkapni.

A rendőröshöz: na és ha szeretőm van, mi köze hozzá? Neki nincs? De béna, biztos impotens. Az alkoholizmus látszik. A fogyatékos gyerekre támogatásokat kapok, meg valahová elhordom, tehát nehéz eltitkolni.

Ami a leendő partnert érdekelheti, az a priusz, azon belül is, hogy miért volt problémám (ha az asszonyt vertem félholtra, az irreleváns, de ha gazdasági bűncselekmény miatt, akkor már nem), meg esetleg hogy most van-e valami.
Ha kicsit "életrevalóbb", akkor esetleg megpróbálhat megzsarolni, akkor már bejátszanak a fentiek is. :)

Kicsit az egész kiindulási pontod furcsa nekem. Miért akarna bárki egy alapvetően idegen embernek rosszat?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.12. 22:46:31

@Siri Keeton:

"Igen, de a blogkomment is azzal a feltételezéssel született, hogy tényleg fára kergették és vízzel locsolták." --- írod.

És?

Olvastad te azt a vitát? Tudod, milyen kontextusban hangzott el az a vélemény?

Counter · felcsut.hu/2013/05/07/felcsut-foci-krisztus/ 2011.12.15. 22:58:44
@tölgy: Félreért, elismerem, hogy nem minden muszos került a frontra, sőt, volt időszak, amikor zsidóként paradox módon éppen jobb volt muszosnak lenni és árkot ásni valahol akárhol, mint nem muszosnak lenni és nem árkot ásni. Ez egyébként a közönséges honvédre ugyanennyire, sőt még jobban is igaz: nem minden honvéd harcolt a fronton, és voltak periódusok, amikor jobb volt honvédnek lenni és visszavonulni Németországba vagy fogolytáborban ülni, mint nem lenni honvédnak és civilnek lenni Magyarországon.
Azonban teve eredeti állítása szerint muszos és honvéd ugyanabban az elbánásban részesült. Ez azért így hatalmas ostobaság.

Maga írta: "[m]uszosok pedig a szocializmus idején is voltak". Nekem a "pedig" és az "is" arra utalnak, hogy ezzel mintegy általános trendbe simuló bagatell intézménynek próbálja beállítani azt az intézményt, ami '41-45 között konkrétan egyenruha nélküli, fegyver és hadieszköz nélküli emberek frontra küldését is jelentette, hogy az ismeretes ellátási hiányokról és bányaszolgálatokról, valamint a rangfosztásról ne is beszéljek, továbbá ugyanezzel a két szóval megpróbálja vitatni a musz intézményének bírálásához való jogomat. Maga minek haladár ballerezik folyton figyelmes érvelés helyett?

Az én álláspontom szerint a csak árokásó, kukorica-betakarító, csatornázó és vadászlak(?)-építő katona nem katona, az a hadsereg, amelyben a katonák nem egyenlőek, nem hadsereg, és a II. vh-s musz ugyanúgy rombolta a hadsereg morálját, mint a kádárista. Az egyetlen épeszű érv, amit a magyar körülmények között fennálló sorkatonaság mellett hallottam, az konkrétan az volt, hogy a társadalmi rétegek összekeverésével hozzásegítette ezek tagjait, hogy legalább _tudjanak_ a másikról a személyes megtapasztalás szintjén. Ha már így rákérdezett.

Oakeshott egyébként milyen véleménnyel volna a "létező szocializmus -> ballerek mind gonoszak" moralizáló bakugrásáról, nem lenne egy kicsivel konzervatívabb a kategóriákkal és az erkölcsi ítéletalkotással, valamint az időbeliség ruganyos kezelésével?

Ami a muszosokat gyilkoló katonákat illeti, úgy tudom, némely muszos egység parancsnokát felakasztották a kegyetlenkedéseik miatt. De persze ez bizonyosan alaptalan, mert a komcsik művelték, és a komcsik olyan gonoszak. Nem tudom, hallott-e Petschauer Attiláról, például.

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2011.12.16. 17:11:00
@Counter: Oakeshott kurvára csípte a ballereket. Ja. Meg a libiket. Azokat még jobban. Bizony ítéletet alkotott róluk.
Mint a nyugati jobberek is.
A non-judgementalista ballib képmutatás csak maguknál honos.

Bizony, azt csak a szarszagú mdzsaroknak akarják eladni, hogy "ott, a messzi Nyugaton ez-és-ez nem szokás". Pedig de. Csak maguk nem ismerik a jobber világot sem kívülről, sem belülről, sem sehogy. És unalmas. ámde hazug képet festenek a világról. Az egyik kedvencem volt, amikor az angol állam-egyház elválasztásról értekezett Fodor Gabesz a vallásügyi bizottság vezetőkje.
Hogy a ballerek gonoszok nem mondtam, mivel köztudott. Minek ismételgetni? Kádárék muszosai csak azért érdekesek, mert ma is a ballerkedik az értelmiség, de erről (is) hallgat. Igaz, c és nem zs vitaminosok voltak Kádár idején a muszosok. Próbálja feldolgozni.

Ezt a szegény vívót szívatták, belehalt. Csúnya dolog, nem kérdés. Volt maguk közül valaki valaha katona? Tudja, az állampolgári kötelessége minden demokratának és köztársaságpártinak. Ha talál egy katonaviselt őröltvinszentet, kérdezze meg, hogyan szokták szívatni a katonák _egymást_. Bizony, a férfitársaságok ilyenek.
A maga példája egy durva és rosszul elsült szívatás. Még várom a beszámolókat arról, hogy magyar katonák ölték a muszosokat, módszeresen, tervezetten, szándékosan.

mandiner.blog.hu/2011/12/12/kz_dachau/fullcommentlist/1#c15227869

mandiner.blog.hu/2011/12/12/kz_dachau/fullcommentlist/1#c15234735

Mi ebben a kijelentésben a valótlan vagy sértő?

Sírköves Slomó 2013.10.12. 22:49:21

@Valóraváltógép: Küldök anyukámtól is üdvözletet, hogy tuggyátok meg nem a levegőbe beszélek:

www.youtube.com/watch?v=tpAOwJvTOio

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:53:31

@bbjnick: Ez igazán... elgondolkodtató.
:)

Valóraváltógép 2013.10.12. 22:54:53

Izé, hogy lehet valakit fára kergetni, és vízzel locsolni közben? Vagy azt utána csinálták?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 22:59:08

@Valóraváltógép: Miért nem hiszed el, hogy az általad írt tényezőket (anyagi helyzet stb.) megvizsgálták? Középosztálybeli fehér házaspárok által örökbefogadott fekete és koreai gyerekeket is megvizsgáltak, és a koreai gyerekek okosabbak lettek a fehéreknél (ahogy a koreai szülők által nevelt koreai gyerekek is), míg a fekete gyerekek meg butábbak (ahogy a fekete szülők által neveltek is). Az örökbefogadott gyerekek IQ-ja mindenütt a biológiai, és nem az örökbefogadó szülő IQ-jával korrelál.

De ez részletkérdés. Akár így van, akár úgy, ez egy jelenleg nyilvánosság előtt nem képviselhető álláspont.

"Miért akarna bárki egy alapvetően idegen embernek rosszat?"

Honnan veszed, hogy idegen? Neked nincs rendőr ismerősöd? Vagy olyan, aki valaha rendőr volt, vagy valamikor rendőr lesz?

Egyébként meg emberek szoktak rosszat tenni idegenekkel. Akár lárpúrlár, akár pedig mert van egy haverjuk, aki rosszakaród. Ha több ezer vagy tízezer embernek jogot adsz arra, hogy bárkinek a legféltettebb titkát is kiadja, akkor kizárt dolog, hogy legalább több százan vagy több ezren ne éljenek vissza vele. Ha senki se ellenőrzi, akkor gyakorlatilag mindannyian vissza fognak élni vele, ki jobban, ki kevésbé.

Azt meg nem mondhatod komolyan, hogy embereknek nem lehetnek olyan titkai, amiket nem szeretnének, ha közkinccsé válnának.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 23:04:19

@bbjnick: Szerintem teljesen mindegy. Akármilyen sértő, egy állítólag sértő komment miatt kirúgni valakit az állásából nagyon nagyon kemény retorzió. Ami az én érzékelésem szerint sérti a szólásszabadságot, főleg mivel eredetileg anonimnak szánt komment volt. Az anonimitás megsértését meg külön rossznak gondolom, mivel éppen elég baj, hogy a nem anonim vélemények miatt valakinek hátránya származhat, hiszen az nem is elkerülhető valószínűleg teljesen. De egy anonim vélemény miatti retorzió már súlyos sérelem.

Persze ha már így rákérdeztél, annyira nem tűnik szörnyűnek ez a komment. De nem ez a lényeg.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 23:06:11

Régen, állítólag, ha a pápa kiátkozott valakit annak annyi vót, még ha király vót, akkor is. Világuralma volt az egyháznak a sötét középkorban.

Szerencsére most már senki nem átkoz ki senkit, felvilágosodtunk, szabadok vagyunk és nincs világuralom. Ennyi.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 23:08:36

@Siri Keeton: 'Akármilyen sértő, egy állítólag sértő komment miatt kirúgni valakit az állásából nagyon nagyon kemény retorzió.'

- Nem ez a lényeg, hanem hogy kit sért.

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:13:01

@Siri Keeton: Elhiszem, hogy volt ilyen vizsgálat ilyen eredménnyel. Elhiszed nekem, ha kicsit állítok a változókon, akkor teljesen más eredményt kapok?
A középosztály gyerekei pl. nem abba az iskolába fognak járni, ahová a szegények. Honnan veszed, hogy nem az eltérő követelmények miatt teljesít jobban egy középosztálybeli fekete? Honnan veszed, hogy az iskolai teljesítmény egyértelműen meghatározza majd a későbbi sikerességüket?
Milyen időintervallumon nézed? California melyik részén? Satöbbi.

" Akár így van, akár úgy, ez egy jelenleg nyilvánosság előtt nem képviselhető álláspont."

Ez nem olyan nagy baj. Olyan vizsgálat is volt, hogy amikor a tanár azt hitte, hogy az átlagnál magasabb IQ-jú gyereket kapott, akkor a gyerek már önmagában ettől jobban teljesített. :)

"Neked nincs rendőr ismerősöd?"

De, egy. Ő volt az egyetlen csaj, akit nagyon megvertem a középiskolában. :D

"Azt meg nem mondhatod komolyan, hogy embereknek nem lehetnek olyan titkai, amiket nem szeretnének, ha közkinccsé válnának"

Tőlem bármi lehet nekik. :) De akkor vigyázzanak rá. Vagy tegyék ők közkinccsé, az is drasztikusan lenyomja a rizikófaktort. ;)

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:14:15

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Ebben a kommentben amit bbjnick beidézett, csak én nem látom, hogy mi volt a sértő?

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:14:55

@Siri Keeton: @Valóraváltógép: Azaz rosszabbul. Mindegy, érted mit akartam.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 23:17:45

@Valóraváltógép: Tudod mit, tökmindegy, mit gondolsz arról, mi a valóság IQ-ügyben. Engem az érdekel, hogy ezt a témát nem lehet nyilvánosság előtt megtárgyalni, és ezt hozzád hasonlóan mágiával indokolják, hogy ha másban hiszünk, akkor a valóság majd a hiedelmeinkhez fog igazodni. Ha nem teszi, hát annál rosszabb a valóságnak. Ezért vannak a fehérek pl. Magyarországon cigányellenes rasszizmussal vádolva, mert lényegében semmilyen okot nem vizsgálnak a cigányok problémáira a fehérek rasszizmusán kívül. Így tényleg nem is találnak semmilyen más okot.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 23:19:45

@Valóraváltógép: Mondom nem látod a lényeget, ideológiailag képzetlen vagy. Az a sértő amiről releváns ember azt mondja hogy sértő.

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:22:22

@Siri Keeton: Erről beszélek. Pontosan azért nem lehet, hogy egy, a feketékről 0 ismerettel rendelkező ember ne álljon már eleve negatívan a feketékhez. Ezt nevezheted mágiának, bár inkább alkalmazott pszichológia. Az néhol úgyis határeset. :)

A cigányokhoz sem állunk pozitívan, az igaz. Meg is látszik rajtuk...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 23:28:06

@Valóraváltógép: Eléggé körben forog az érvelésed. A cigányok problémáit nem szabad vizsgálni (nyilvános beszéd nélkül ugye ez lehetetlen), minden kutatást, ami arra utal, hogy esetleg velük van probléma, el kell titkolni. Mivel továbbra is problémák vannak velük, ezért a fehérek rasszizmusa a problémák oka, hiszen más ok nem lehet, mert azt már kizártuk, nehogy véletlen az legyen újabb probléma forrása.

Tehát mivel abból indultál ki, hogy a cigányok problémáinak egyetlen oka a fehérek rasszizmusa lehet, eljutottál oda, hogy a cigányok problémáinak az oka a fehérek rasszizmusa. Hibátlan szillogizmus, de a valóság megismerésének nem a leghatékonyabb módja. Nem baj, hosszú távon ez a gondolkodás nem maradhat fent, mert evolúciósan nem stabil stratégia.

Sírköves Slomó 2013.10.12. 23:33:06

Azt pl. büszkén állítom, hogy attól hogy azt mondom Hitlernek hülye bajsza volt, elmebeteg volt, tömeggyilkos volt, büdös volt a lába és alázta a nőket, és méltán végezte szénné égve a szemétdombon, semmilyen releváns ember nem fog felháborodni, és semmi bántódásom nem esik.

Igy van vagy igy van?

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:35:23

@Siri Keeton: Van egy ilyen oldala is, igen. A fehérekben tényleg van egy elég erős rasszizmus. Ha azt nézem, ez az oka annak, hogy emberek manapság is majdnem úgy élnek, mint a fehérek 500 éve, és hogy ebből akkor sem tudnának kikeveredni, ha akarnának. Természetesen nem a cigányt fogod felvenni dolgozni, ha van fehér jelentkező is, és miért ne lenne.

Hogy ez az egyetlen, ezt nem mondtam. A mai társadalmi viszonyok között elég jelentős, és elég ahhoz, hogy esélye se legyen annak a szerencsétlennek kivakarózni a nyomorból. De ez másik téma.

Ez nem a cigányokról szól, hanem arról, hogy Te hogyan indulsz neki egy helyzetnek. Te eleve támadóállásból. Erre hosszabb távon az egyetlen válasz amit kaphatsz, a viszonttámadás lesz. Ekkor majd szépen megnyugszol, hogy no lám, Te megmondtad.

De ez sem baj, ha ezt szeretnéd. Szabad vagy.

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:36:02

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Hol a fenében szagolgattad Te Hitler lábát? :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 23:37:09

@Valóraváltógép: Szerinted létezik objektív valóság odakint? Létezik olyan, hogy nem minden emberből lehet atomfizikus, akárhogy is igyekszik? Olyan meg létezik, hogy ráadásul egy csomó ember nem is igyekszik?

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:39:15

@Siri Keeton: Nem tudom, erről megoszlanak a vélemények. Melyik "odakintre" gondolsz? Az atomfizikus idő kérdése, a másik: az sem tart örökké.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.12. 23:42:04

@Valóraváltógép: Még egyszer. A fejünkön kívül létezik objektív valóság? Vagy csak az létezik, amit elhiszünk?

"Az atomfizikus idő kérdése, a másik: az sem tart örökké."

Ezt nem pontosan értem. Az első tagmondattal kezdjük. Ha elég időt rászán, bárkiből lehet atomfizikus? De azt jól értem, hogy ezek szerint nem gondolod, hogy mindenki azonos idő alatt lehet atomfizikus, ugye? Tehát van aki mondjuk csak tíz év alatt sajátíthatja el ezt a szakmát, ugye? Ami praktikusan lehetetlenné teszi számára a szakma elsajátítását, mert csak hat évig járhat ugyanarra a szakra.

A második tagmondatot egyáltalán nem értem. Mi nem tart örökké? Az igyekvés?

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:43:49

@Siri Keeton: Persze, létezik a Te objektív valóságod, az Ellié, az enyém, meg egy csomó másik. :)

" Ha elég időt rászán, bárkiből lehet atomfizikus? "

Yepp.

Mi nem tart örökké? Az igyekvés?

Yepp.

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:47:45

@Valóraváltógép: Jah a harmadiknál az igyekvés hiányára írtam az örökkét. De az igyekvés sem. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 23:54:37

Szerintetek lehetne egy gyereket Manyup névre anyakönyveztetni? Olyan jó kis név lenne.

Alfőmérnök 2013.10.13. 00:05:51

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: " A zsidón poénkodott a csávó, mire az ELTÉs zsidók ajvékolni kezdtek így a rektor kénytelen volt kirúgni. Kapiskálom?"

Nem egészen. A csávót a Pázmányról rúgták ki, az ELTÉn továbbra is taníthatott, lényegében méltányosabban jártak el vele, mint a "katkó" egyetemen. Én úgy gondolom, hogy jó oktató, tehát azok jártak rosszul, akik megszabadultak tőle.

picur3ka 2013.10.13. 00:24:45

" Ha elég időt rászán, bárkiből lehet atomfizikus? "

Ezt nem tudom, eredetileg ki irta, de aki ilyet gondol, az nyilvan gyagyas.

Egy kivetellel: politikailag, igen. Peldaul a kommunizmus az a vegtelen eselyek vilaga. Gobbi Hilda. A legrandabb homoszexualis faszi-no, a 25 nyelvhibajaval es nem nyelvtudasaval es nem muveltsegevel. Na?

Diva. Minden lehetsz a kommunizmusban.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.10.13. 00:25:38

OFF
Annyi mindenesetre kiderült, hogy a politikusok és egyéb "hatalmasságok" is olvasnak kommenteket. Milyen kár, hogy csak azt veszik észre, amiben anyázzák őket. Milyen szép lenne, ha egy nap pl. így szólna vmelyik: "Tegnap olvastam egy kommentben, hogy az állam nem azért van, hogy a mi és ismerőseink luxus életvitelét/Orbán hobbijait finanszírozza, hanem egész másért. Milyen igaza van! Ezért önként lemondok a jog szerint járó költségtérítésemről, elbeszélgetek Orbán fejével" stb.
Csakhogy ilyet soha a büdös életben nem fognak mondani. És még ők csodálkoznak, ha az ember mérges rájuk!

Bell & Sebastian 2013.10.13. 00:47:10

@bbjnick: Aki benne volt ebben a tűzugratásban (mert itt bizony Tölgyet átugratták a tüzes karikán) azóta is gondolkodhat rajta, szerintem semmi, nekem fel sem tűnt. Akkor eszkalálódott hitvitává, amikor átkerült a Vinszent asztalára. Amiben egy Emlékezetkultúra -fedőnevű fajvédőnek és egy Counter nevezetű másodnick-katalizátornak volt kiemelkedő szerepe.

Tölgy azért lett főellenség, mert rendszeresen lemosta a pályáról az összes farizeust, bármilyen gúnyában is bűjtak elő az ördög seggéből. Mondhatni, nagyon érett már neki a seggberúgás.

Hogy mi történt négyszemközt a rektorral, azt mi nem tudhatjuk. Hogy felnyomták, az tény. Hogy csoportok alakultak pro és kontra az is. Ismert vége és eleje közt a homályzóna, amit mindenki képzelgéssel pótolhat ki, igényei szerint. Akkoriban még Alfi képviselte azt a véleményt, hogy pontos ismeretek híján nem kellene fogadatlan prókátorkodni, leveleket írogatni és a munkáltató felé. De mára ezt már elfelejtette.

Az is tény; a Vinszent is rájött -csak későn-, hogy felhasználták egy piszkos játékban, mire törölte a nyomokat.

Még egyszer mondom, egy túlmozgásos filosémita aktivista és a szintén nyíltan filosémita Counter fújta elefántnyira ezt a hozzászólást, miközben heccelték a kiszemelt áldozatot. E.kult is csak eldobható másodnickje volt egy errefelé járatos arcnak, ezért is alig tudott megmaradni a magára erőltetett műbambaságnál.

Tankönyvbe illő mutatvány volt és egy olyan precedens, amiből mindenki tanult. A harmadik kulcsembert, a figyelőt most nem áll módomban másodszor is megnevezni.

Alfőmérnök 2013.10.13. 01:14:15

@Bell & Sebastian: "Akkoriban még Alfi képviselte azt a véleményt, hogy pontos ismeretek híján nem kellene fogadatlan prókátorkodni, leveleket írogatni és a munkáltató felé. De mára ezt már elfelejtette."

Buta fasz. Azóta talán Alfi megtudott egyet s mást Botosról. Másrészt Alfi azt írta, hogy névtelenül gerinctelenség Botost basztatni azért, mert névtelen feljelentésre cselekedett; továbbá, hogy talán tölgy-et kéne megkérdezni, mielőtt az ő érdekében buzgólkodnánk. Visszaolvasható és igazolható, hogy így történt. Tehát ostoba vagy és hazudsz.

picur3ka 2013.10.13. 01:28:57

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Beloktem ezt a linket, aszongya: Two people are spying on you.

Lol.

picur3ka 2013.10.13. 01:51:47

Nezze, kedves Bell es akarkik, tenyleg bunugyi eljaras ala fogjuk vonni magukat, ha nem tunnek el, es ezt a cyber-bunozest itten nagyon komolyan veszik.

Nem ugy, mint abban a kommunista orszagban, ahol hozza vannak szokva, hogy semminek, semmi kovetkezmenye nincsen.

Megertem, hogy szorakozasnak tekintik, de meglepodhetnek.

2013.10.13. 03:46:44

@Holger Hartland: Az egész tölgy ügy után meg főleg.

hoplita 2013.10.13. 06:31:18

@Kettes:
"...Engem is megfenyegettek perrel egy Széles Gábort érintő vicc miatt, amit a jogászok szerint nyertünk volna, más kérdés, hogy öt percen belül a kurucon találtam volna a személyes adataimat. Ezért inkább leszedtem a posztomat..."

Beszartál kispöcs?
Nagy pofátok csak addig van, amíg valaki ki nem ránt a jótékony homályból és helyt kellene állni a vakogásért, igaz, te buzi?:DDDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 08:07:27

@maroz:

Ez biztos. Igazán rosszat csak jóakarattal lehet csinálni, lásd Lenint, Hitlert, Szálasit, Che Guevarát, Pol Potot, stb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 08:10:29

@Siri Keeton:

Ezért érdemes nem anoním nicket használni (mint én), így nincs mit közétenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 08:25:08

@Hepci:

Jótündér a fő cenzor, Ketteske nem szokta csinálta. Ez tény. Jótündér viszont mániákusan csinálja, most éppen visszafogta magát pár hete, mert már szerkesztőtársainak is elege lett ebből és rászóltak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 08:29:28

@_most_:

Igazad van teljesen. A blogíró szabadon dönthet. Viszont elfelejted, hogy döntéseinek következményei vannak. S az olvasó ugyanígy teljesen szabadon mondhat ítételet az illető blog felett annak alapján többek között, hogy milyen ott a moderációs politika.

maroz 2013.10.13. 08:36:06

@Valóraváltógép: Mert nem ismered fel a ballib kirekesztés zsákutcás anatómiáját.

Ott van ugye az alap, amit kvázi az anyatejjel együtt szívtak magukba, ehhez szocializálódtak, és ezért a szocializációért gondolható el bajként az, hogy komcsi káderek voltak közülük sokan, mert már egész korán hozzászocializálódtak az elittudathoz. Ugye Kádár alatt nem kis mértékben tartotta rajta a kezét a rendszer a kulturális tereinken, ott voltak a mindenféle ennyiperennyis osztályok, abban éltek, hogy a valós és virtuális közterek az övék, ott az és csakis az létezhet, amit ők nem tiltanak, tűrnek esetleg támogatnak.

Aztán lett ez a kis málőr 1989-ben, és onnantól egyre elkeseredettebben, no meg pláne egyre eszköztelenebbül próbálták ennek a kulturális szupremációnak legalább a látszatát fenntartani. Eleinte az egész országban, minden kibaszott falusi dalárdában csak az mehetett, amire ők rárakták a kóserbélyegzőjüket. Ha valami tréflit észleltek egyből elkezdtek a virtuális gumibot után kapdosni, határolódj el, rekeszd ki, gondolom ez ismerős. Ez aztán totálisan kontraproduktívnak bizonyult, az emberek egyre inkább kezdtek rájönni, hogy ez az ideológiai kör gumibot nélkül és a háromperhármasok nélkül fogatlan oroszlán, és emiatt egyre merészebben törtek be a ballib által őrzött kulturális terekre.

A vicces fejezet akkor kezdődött el, amikor a ballib tudat alatt kezdte belátni, hogy nem bírja megvédeni azt a bizonyos kulturális szupremációt. Mit csinált? Elkezdte a tudatába áthelyezni ezt a kirekesztést. Immáron nem kifelé irányult, hanem befelé: a saját tudatából zárt ki mindent, ami nem illett abba a drágalátos kádárista elittudatába. Létrehozott egy alternatív valóságot, saját hálózattal, idolokkal, vélemény-multiplikátorokkal, nyelvvel, szimbólumrendszerrel, és ebből egyúttal ki is zárta a valóságot.

Szinte totálisan zárt, saját világban élnek, és emiatt a kölcsönös értetlenség. A külvilág nem érti őket, hiszen egy saját nyelvet beszélnek, saját szimbólumrendszert használnak, ésatöbbi, valamint ők sem értik a külvilágot, mert egy baszott erős szűrőn keresztül szemlélik, nota bene: ennek a szűrőnek a "tisztaságán" dolgoznak a ballib véleményvezérek, hadd ne mondjak most neveket, orgánumokat, tíz deka párizsikat, szóval van a külvilág és van a ballib alternatív valóság, és nincs az univerzumban olyan tolmács, amelyik közvetíteni bírna a kettő között. Hát ezért a kölcsönös értetlenkedés.

Én abban bízok, hogy 2014 után ezzel már nem fog kelleni törődni, bár sokan azt mondják, hogy már ma sem kéne, hogy lehetne az ember méltányosabb egy haldoklóval, hagyhatná, hogy múljon ki ha nem is csöndben, mert ilyesmire ő úgyis képtelen, hanem ahogyan akar, ha hangosan, üvöltözve, hát úgy, hiszen a haldoklás mégiscsak haldoklás, akárhogyan is van hangszerelve. Nekem speciel semmi kedvem méltányosnak lenni, de hát ugye én sértett vagyok, így érthető is, más meg majd eldönti maga, nekem mindegy.

Kandeláber 2013.10.13. 09:57:39

Mi történt, eltűntek a patkányblogos viceházmesterek?

maroz 2013.10.13. 10:09:05

@Kandeláber: Én még itt vagyok, kérdezz nyugodtan, ha tudok és ha szabad akkor válaszolok. :)

panelburzsuj 2013.10.13. 10:43:20

@maroz:

És tudod mi élteti mégis őket?

Például a te mániákusságig fokozódó, "kitüntetett" figyelmed.

Kandeláber 2013.10.13. 10:44:30

@maroz: A besúgás okoz nektek valamilyen kéjes érzést?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 10:52:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jason Richwine saját nevén a Harvardon írt PhD disszertációját bányászta elő valaki, állapította meg róla, hogy úgymond rasszista (egyébként egyetlen általa írt tényt sem vitattak, hiszen azok vitathatatlanok voltak, egyetlen következtetésénél sem lehetett a logikai láncot megtámadni, de rá lehetett sütni, hogy "rasszista", és ezzel vége is volt a vitának). Azaz a saját neved csak akkor véd meg, ha a véleményed szalonképesnek számít.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 10:57:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Egy időben olvasgattam azt a blogot, mostanában meg már csak ritkán. Így védett vagyok attól, hogy törölgessenek. Ezt csináltam Brendel Mátyás és társai ateizmusos blogján is, miután rájöttem, hogy simán kitörli a beírásomat (majd pedig válaszol rá valamit, méghozzá szalmabáb módon, hogy aki nem olvasta az azóta törölt beírásodat, azt hihesse, hogy valami egész mást írtál, mint amit), azután szépen otthagytam azt a blogot.

Persze valahol zavaró, hogy blogketrecbe kirakott, emiatt olvasottságot kapó blogokban a logikai hibák és hasonlók válasz nélkül maradnak emiatt, de ahol a vitapartner simán törölget ok nélkül, ott nincs mód vitatkozni amúgy sem.

maroz 2013.10.13. 11:00:37

@Kandeláber: Csak a saját érzéseimről számolhatok be neked.

Próbáld meg ezt úgy látni, hogy az a mi szemünkben nem besúgás volt, hiszen a cselekvésetikát sikeresen különválasztottuk a szándéketikától. Küldetéstudatunk volt, nekünk "fel kellett lépni" a barna mocsok ellen, és olyan nagy volt ez a küldetéstudat, hogy az eszközre már oda se figyeltünk.

Járulékos kárnak tekintettük azt, ha egy ember a mi cselekvő buzgalmunk miatt megszívja. Ez olyasmi Jótündér részéről, mint az orális szex tipikus megítélése: ha én szopatok az rendben, ha engem szopatnak az gyalázat. Persze ennek a furcsa moralitásnak a tarthatatlanságára Jótündér időnként rájön, és ilyenkor röstelli magát, próbál valahogyan jól kijönni a dologból legalább saját maga előtt, ezért módosította azt a posztot, és én hiszem azt, hogy neki talán még meglennének olyan alapjai, amelyekre építve korrektebbül is hozzá tudna állni mindehhez, de sajnos iszonyúan rossz társaságba keveredett, és a mispóchéja azonnal visszanyomja a fejét a szarba ahányszor felemelné. Kár, nagy kár.

És akkor a kéjes érzés: igen, ha jól emlékszem nekem okozott. De ismétlem, nem a besúgás, mert nem úgy éltem meg, hanem úgy, hogy én is része vagyok annak a csapatnak, amelyik a Jó Ügyért harcol. A sancta simplicitas kéjes érzése töltött el, az, hogy ha mással nem, de legalább ezzel az öl rőzsével én magam is hozzájárultam a jó ügy diadalra juttatásához.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 11:45:05

@Siri Keeton:

Erről jut eszembe: Jótündér Brendelt is kitiltotta.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 11:48:29

@Siri Keeton:

A megoldás: nem kell törődni ezzel. Engem már neveztek magyarellenesnek, magyar sovinisztának, szélsőséges liberálisnak, nácinak, komcsinak, gyurcsányistának, fideszes bérkommentelőnek, szélsőséges katolikusnak, stb. Engem meg nem zavar, ennyi az egész.

panelburzsuj 2013.10.13. 11:50:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nagy dolog.

Engem meg Matyi és Maroz is kitiltott... - Ahol csak volt hozzá gombjuk... :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 11:50:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jason Richwine elvesztette az állását emiatt. Engem sem érdekel, minek neveznek, csak a megélhetésemet ne sodorják veszélybe. És még gyerekeim sincsenek egyelőre, ha lesznek (mint Richwine-nak), még rosszabb lesz a helyzetem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 11:52:54

@Siri Keeton:

Igen, elismerem, vannak munkahelyek, ahol ez veszélyes lehet.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 12:15:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szinte minden munkahely veszélyes lehet. Az USA-ban Peter Brimelow cikkeket írt a vdare.com bevándorlásellenes portálra, miközben a Wall Street Journal-hoz tartozó marketwatch.com portálon dolgozott elemzőként. Egy idő után kampány indult ellene, hogy a Marketwatch hogyan adhat teret egy rasszistának (különböző befektetési hírlevelek tartalmát foglalta össze az olvasók számára, semmi köze nem volt a vdare.com-os tevékenységéhez), és a végén kirúgták (vagy közös megegyezéssel elváltak a nyomás hatására, vagy ilyesmi).

Angliában volt egy buszsofőr, aki egy helyi tömegközlekedési vállalatnál dolgozott, és egyben belépett a BNP nevű pártba, ahol megválasztották valami tisztségre a helyi szervezetben. A tömegközlekedési vállalat azt állította, hogy a buszon utazó ázsiai utasok panaszt tettek, hogy nehogy már egy rasszista vezesse a buszukat. Emiatt a tömegközlekedési vállalat kirúgta (volt szakszervezet, de az is baloldali volt, ezért nem segített neki). A munkatársai (közte indiaiak) egyébként semmi panaszt nem tettek ellene, azt mondták, nem politizált a munkahelyén, és semmi személyes problémájuk nem volt vele.

A buszsofőr pert indított, amit elvesztett. Megfellebbezte, ott is vesztett. A végén, sok év elteltével Strassburgba jutott az ügy, ahol neki adtak igazat, mivel (most figyelj!) kiderült, hogy egyáltalán nem is panaszkodtak az ázsiai utasok, hanem a tömegközlekedési vállalat saját kezdeményezésre rúgta ki a politikailag nem megfelelő embert.

Ez alapján mit tanulhat egy átlagember?

1) Ha ellenzed a bevándorlást, akkor bármikor kirúghatnak az állásodból, amit csak évekig tartó pereskedés után szerezhetsz vissza.

2) A pereskedés eredménye kétesélyes, mert ha valaki megszervezi, hogy tíz ázsiai utas írjon levelet (vagy aláírjon egy más által megfogalmazott tiltakozást) a kirúgásod érdekében, akkor már a bíróság se fog igazat adni neked.

Tehát ha nem vagy eleve milliomos, akkor nem ajánlott politikailag inkorrekt véleményeket hangoztatnod.

Aztán ott volt az a kanadai lelkész, aki még 2003 táján a Bibliából idézett azon véleménye alátámasztására, hogy a homoszexualitás bűn, és a "melegházasság" immorális. Emiatt gyűlöletbeszéd per indult ellene, aminek során azzal vádolták, hogy micsoda hatalmas lelki sérülést okozott a homoszexuálisoknak, akiket megfélemlített úgymond a gyűlöletbeszédével. A lelkész azzal védekezett, hogy a homoszexuálisok egyáltalán nem félemledtek meg az ő szavaitól, mivel a tíz évvel ezelőtti beszéde óta hatalmas lobbitevékenységet folytattak, aminek következtében a melegházasságot törvénybe iktatták Kanadában még jópár évvel ezelőtt. Továbbá - érvelt a lelkész tovább, fölöttébb észszerűen - ha senki se félemledett meg, akkor a megfélemlítés egyfelől lelki kárt sem okozhatott senkiben, másfelől meg hát ugye kérdéses, hogy egyáltalán megfélemlítőnek minősíthetjük-e a beszédét, ami egy viselkedés erkölcstelenségére a Bibliára hivatkozva mutatott rá, miközben persze egyetlen szóval sem hívott fel erőszakra ellenük.

A bíróság elutasította az érvelést (a józan ész és a logika sose érv egy gyűlöletbeszéd miatt ítélkező szeretetbíróság előtt), és elítélte a lelkészt.

Gyors guglival ezt találtam:

christiannews.net/2013/02/28/canadian-supreme-court-rules-biblical-speech-opposing-homosexual-behavior-is-a-hate-crime/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 12:18:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Na, akkor jól jellemeztem őt, amikor azt vélelmeztem, hogy 1 f*szkalap. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 12:35:46

@panelburzsuj:
Összeférhetetlen vagy, durnyogonc, montam mán...
No de minek jársz ilyen helyekre?

panelburzsuj 2013.10.13. 12:44:25

@Hepci:
Tulajdonképpen érdekes gyűjtemény ám:

Maroz mint vincent.

Maroz mint kakukk.

Brendel mint piroslap.

Moin Moin mint progresszív.

HaFr mint mihazánk. (ő visszakozott)

Csupa lánglelkű szabadságharcos.

Szerintem tanulságos panoptikum.

Alfőmérnök 2013.10.13. 12:45:01

@maroz: Most egészen pontosan leírtad a besúgó kisnyilasok lélektanát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 12:53:11

@Siri Keeton:

Nekem, holott mindig az együttérzést és a méltányosságot tartottam a legfontosabb szempontnak, meggyőződésemmé vált az utóbbi években, hogy a homoszexualitást ismét büntetni kell. Másként nem kerülünk ki abból a dekadens örvényből, amit az emberek természetes erkölcsi érzékének ilyen fokú megsebzésével, a közerkölcs és a törvények ilyen ellentmondásos viszonyával előidézünk.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 12:54:34

@panelburzsuj:
Sajna (?) ezek közül egyedül B. Matyival találkoztam virtuáliában.
Ő f*szkalap, ez nyilvánvaló.
Minapában benéztem a blogjára és megkérdeztem, be van-e még diszpergálva a bugyijába, vagy megjött-e a kedve végre találkozni velem IRL.
Nem néztem meg, mit reagált, de gondolom, azonnal kitiltott. :)

panelburzsuj 2013.10.13. 12:55:20

@bbjnick:
És miért pont ezt szúrtad ki?

Ezt húzta ki a nünükekakadu?

panelburzsuj 2013.10.13. 12:57:58

@Hepci:

Mert te vagy valami sütibíróságon lebzselsz, vagy az aszekelyek-lenin-graycivil háromszögben petyhüdöl.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 12:58:40

@bbjnick:
Nem valószínű, hogy jobban megzavarja a közerkölcsöt, ha buzeránsok melegednek egymás társaságában, mint az, ha az egykori "csuhások, térdre!" mondat gazdája hordozza körbe legájtatosabban a szent jobbot (Szent Jobbot?)....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 13:01:24

@panelburzsuj:
Közéleti-politikai (= szájkarate) szerepvállalási hajlandóságom erősen korlátozott... nagyjából a TG-blogra meg ide korlátozódik... bár ezeken is arat az agyhalál...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 13:02:16

@Siri Keeton:

Hát igen, végülis bármi lehet.

Hiába vagyok pl. én egyszerű szürke aktatologató, bármikor megeshet, hogy valaki kikezd velem, belémköt, s végül a munkaadónak az egész túl nagy teher lesz, így elküld a fenébe. Annak ellenére, hogy nem írtam soha semmit a munkaadóm nevében ill. úgy, hogy azzal őt is bevonjam véleményembe.

Alapvetően ez olyan mint akomcsi diktatúra, csak hosszabb a póráz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 13:07:04

@Hepci:

Tisztességtelen alak. Ugyanis ki lehet tiltani valakit civilizáltan is. Meg lehet mondani "ilyen véleményt nem akarok látni itt" vagy "nem tetszik a pofád", de az, hogy válaszol, majd letilt, hogy ne lehessen visszaválaszolni, az egyszerűen bolsevik módszer.

Annak idején hasonló alakok működtek az Indez fórumán is, mind a mai napi ott vannak, enenk köszönhetően az egykori legnagyobb magayr vitafórum jelentéktelenné vált. Pedig annak idején az Index Fórum pont azért alakult, mert nem fogadta el az Internettó Fórum cenzurását, ott az utolsó nagy főcenzor Andrassew Iván volt, ezért is vicces mindig, amikor pont ő a szólásszabadságról ír...

panelburzsuj 2013.10.13. 13:09:05

@Hepci:
Elég régóta játsszuk a közéleti "ki mint vet, úgy arat"-ot, nem?

Épp ideje, hogy a termés megmutatkozzon.

Valóraváltógép 2013.10.13. 13:11:14

@Siri Keeton: "Tehát ha nem vagy eleve milliomos, akkor nem ajánlott politikailag inkorrekt véleményeket hangoztatnod."

Erre lehet hogy az a megoldás, hogy ha nem ajánlott hangoztatni, akkor nem teszed...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 13:11:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Olyat is láttam már (Molnár B.-ék gasztroblogján), hogy vitatkozom valakivel, aki történetesen moderátor is, és csak egyes hozzászólásaimat engedi be, a többi eltűnik, de nem tilt ki teljesen. :)
No mindegy, felesleges a szarjancsikkal foglalkozni, verbálmaszturbáljanak egymás között.

panelburzsuj 2013.10.13. 13:15:46

@Hepci:
Nevezett nacsasszony IRL legfeljebb a fodrászánál vagy az esztékában jutna közönséghez, nem?

Így meg...

maroz 2013.10.13. 13:16:09

@Alfőmérnök: Túlzás, hogy egészen pontosan, de a lényeg az, hogy ilyesmikből lesznek a besúgók, és amiről ugye nem kéne megfeledkezni: azok is, akik a besúgókat "üzemeltetik".

Aztán hogy éppen milyen színezetű lesz az az éppen aktuális divaton múlik. Ha a kisnyilasságnak van szezonja, akkor az, ha a kamanyistáknak akkor meg az. Nekem például az a nehezen megingatható gyanúm, hogy Jótündérből minden további nélkül válhatott volna egy Eisenberg Benjámin is, neki vélhetőleg nem lettek volna leküzdhetetlen morális skrupulusai azzal szemben, hogy pártállami eszközökhöz nyúljon a Jó Ügy érdekében. No meg ha adódtak is volna, akkor úgyis rábeszéli a mispóche, hogy pár letépett köröm, néhány leszakított vese, amennyi annyi szétbaszott élet egyáltalán nem nagy ár az Ügyért.

Valójában ez nem annyira lélektan, hanem inkább társas lélektan, hiszen nem az az érdekes, hogy milyen az ember, illetve nem csak ez, hanem sokkal inkább az, hogy a társas kapcsolatok hogyan juttatják el oda, ahová. Hogyan tud például egy olyan zsidó, aki súlyos frusztrációkat hordoz magában azért, mert egy rendszer vele csúnyán kibaszott harmóniában élni egy másik rendszer működtetőivel, amelyik ugyanúgy kibaszik más, nem feltétlenül zsidó emberekkel. És ami még ennél is érdekesebb, hogyan tud ez generációsan is átörökítődni. Miért van az, hogy egyes holokauszt-leszármazott zsidók szívesebben vállalnak közösséget olyanokkal, akiknek generációsan roppant erős a pártállami elnyomó elithez a kötődésük, mint inkább olyanokkal, akik a kádárizmus alatt inkább ellenzékiek, vagy legalábbis kibekkelők voltak? Úgy szeretném én ezt érteni, de nem bírom.

Valóraváltógép 2013.10.13. 13:22:19

@maroz: Őszintén szólva, kicsit megleptetek. Az én meglátásom szerint, ez itt egy blog, arra való, hogy a poszter valamiről leírja a véleményét, erre mások reagáljanak, és közben jól szórakozzanak... vagy szenvedjenek tőle, ha éppen ennek látják szükségét a maguk számára. Ezen felül még arra is való, hogy az üzemeltetőnek pénzt termeljen. És körülbelül ennyi.

Ti valami olyan szintű komplexitást és elvont ideológiai megfontolásokat visztek bele ebbe a közegbe, aminek amellett hogy nem biztos hogy ide való, szerintem nem is tud itt hatékonyan működni. Persze ez csak akkor számít, ha esetleg valamit el akarnátok érni vele.

Tulajdonképpen elsőre az ugrott be róla, hogy "értelmiségi cicaharc", olyan szabályokkal, amikkel csak Ti vagytok tisztában. :) Ezzel sincs baj, amolyan fórum a fórumban modellnek teljesen jó... de IRL életekre kiterjeszteni, és ennek alapján ott változásokat generálni, nekem már ingoványos talajnak tűnik.

Összességében nincs vele semmi gondom, csak... furcsa. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 13:22:22

@panelburzsuj:
Szerintem ő meghaladja azt a termelékenységet, ami pusztán lelkesedéssel még magyarázható.
Valószínűleg agitpropos volt Kádár Jani bácsi, a magyar nép igaz s hazaáruló fia alatt.

panelburzsuj 2013.10.13. 13:27:20

@Hepci:
És húsz év "belső erjedése" most verte ki nála a dugót? :)

panelburzsuj 2013.10.13. 13:28:51

@Hepci:

(Egyébként nagyjából kortársad: a te jelenlegi állapotodat mennyiben determinálja a kádárkori státuszod? ... )

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 13:34:29

@panelburzsuj:
Nem hiszem, hogy a kortársam - nyugdíjas, vagy fizetik ezért a ténykedésért. Bármikor ráér... az meg, hogy valaki mit mond magáról, érdektelen, ha nem látható.

Kádár: akkor tanultam nagyüzemi kertészetet, amikor éppen beszart a project. Most talán majd lesznek újra 500 hektáros ültetvények, sejj...

maroz 2013.10.13. 13:35:13

@Valóraváltógép: De hát ez irl is így, meg még ígyebbül működik. Erről szólt az SZDSZ története, például.

A virtuális tér csak megalapoz ennek, illetve csak afféle tükre, lakmuszpapírja a mentalitásoknak. Illetve ma ez a helyzet, mert amikor ballibék hatalmon voltak akkor nem csak ilyen szaros blogos cicaharcokkal küzdöttek a Jó Ügyért, hanem azokkal a poszt-kádárista, a háromperhármasokhoz képest mégiscsak konszolidáltabb és szalonképesebb eszközökkel, amelyek ott és akkor a rendelkezésükre álltak.

Én amúgy hiszek abban, hogy ennek a virtuális ide-odaszarkenésnek értelme szinte semmi, hiszen hatása is úgyszintén lényegtelen, ez csak arra való, hogy a mindenféle változatos pszichés zavarainkat egy viszonylag ártalmatlan módon kiéljük. Most őszintén, még mindig jobb blogot írni, vagy abba beleőrülni, hogy gyémántokleveles kommentelőként szarnak a tízezer karátos véleményünkre, mint ha teszem azt elkezdene az ember láncfűrésszel alakítani egy kicsit a társadalmon.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 13:37:40

@Hepci:

Nem ugyanaz a kategória a kettő: Orb*nék balfékkedése összehasonlíthatatlanul kisebb jelentőségű esemény, mint a szodomiták lélekrombolása.

Valóraváltógép 2013.10.13. 13:41:51

@maroz: "Én amúgy hiszek abban, hogy ennek a virtuális ide-odaszarkenésnek értelme szinte semmi, hiszen hatása is úgyszintén lényegtelen, ez csak arra való, hogy a mindenféle változatos pszichés zavarainkat egy viszonylag ártalmatlan módon kiéljük."

Ez egész élet erre való. ;)
Egyébként kicsit megcsavarva ugyanez a válasz a fenti kérdésedre is, hogy hogyan tud valaki azzal a múlttal, amivel, olyasmiket csinálni, amiket csinál.
így dolgozza fel.

panelburzsuj 2013.10.13. 13:42:01

@Hepci:
1. Sok jelből arra következtetek, hogy reális az általa megadott 1961. Hogy ezzel akár nyuggernyanyának is tűnhet - nos, ezzel nem árt szembenéznünk... :)

2. És mi akarsz lenni, ha nagy lesz a kertészet?

Valóraváltógép 2013.10.13. 13:44:35

@Hepci: Kár. Én szerettem volna, ha megcsináljuk itt a KE.i szilikonvölgyet. Akár úgy is, hogy egymillióan csinálják, a többit meg eltartjuk.
Erre csak tovább termeljük itt a répákat...

Valóraváltógép 2013.10.13. 13:46:24

@maroz: " de a lényeg az, hogy ilyesmikből lesznek a besúgók, és amiről ugye nem kéne megfeledkezni: azok is, akik a besúgókat "üzemeltetik". "

Szerinted a mai viszonyok között van még értelme a hagyományos értelemben vett besúgói rendszernek?

panelburzsuj 2013.10.13. 13:46:26

@Valóraváltógép:
Egymás mellet is lehet(ne) ám.

Vagy az már bonyi?

Alfőmérnök 2013.10.13. 13:47:20

@maroz: Szerintem nem olyan nehéz megérteni. Ezek az emberek félnek. Hogy jogos-e a félelmük, az más kérdés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 13:47:27

@bbjnick:
Ebben nem értünk egyet, nekem semmi bajom a buzzancsokkal, a politikusainkkal meg van bőven.
A pc-beszéd maffia nyugati burjánzása nem tulajdonítható kizárólag a buzzancsoknak, sok más "érinthetetlenség" adódik össze benne. Mégis mit köllene tenni, büntetni kellene en bloc a zsidókat?
Magam 1 buzit ismerek, rendes ember, szerencsére nem tetszem neki. Akik a prájdon rázzák a meztelen valagukat vagy a médiában szájalnak feszt a mérhetetlen megalázottságukról, szerintem a törpe agresszív minoritás közöttük...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 13:50:47

@panelburzsuj:
Nagy tételben, hatalmas sikerdíjjal adok el nekik metszőollót. :)

Valóraváltógép 2013.10.13. 13:52:53

@panelburzsuj: Szerintem bonyi. Sőt, lehetetlen. A társadalomnak van egy olyan tulajdonsága, hogy lefelé nivellál, mert egyszerűbb neki, mint erőfeszítéseket tenni.

Ha az van példaként eléjük állítva, hogy kaszáljad a cornflakeset, az jó és hasznos, megélni is meg tudsz belőle, akkor az egyszeri ember azt fogja csinálni.
Ha az, hogy te bizony éhen döglesz, ha nem fejlődsz tovább, akkor előbb-utóbb megmozdul. Szerintem.

Persze szociális megfontolásból, talán a fejlődésre képtelen népesség számára ez félig vállalható megoldás lenne, éhen mégsem halaszthatjuk őket... de nem tartom jó iránynak.

panelburzsuj 2013.10.13. 13:55:23

@Valóraváltógép:
Neked bonyi - akkor biztos másnak is.

Te kolomp után mész- biztos más is.

Körülbelül így érzed?

Valóraváltógép 2013.10.13. 14:00:59

@panelburzsuj: Igen.:) És másokon is ezt látom. Ha figyelnéd, valószínűleg Te is látnád.

Azt, hogy én megtanulhattam kiiktatni ezeket az ösztönöket, a szerencsének tulajdonítom... de tudom, hogy egy vidéki agrármunkás famíliában felnőve akármennyi szerencsével sem tanultam volna meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 14:12:40

@Hepci:

Nem érted te ezt:-) Nem látod a probléma súlyát. A buziság magánügy, a buziaktivizmus és -propaganda ellenben a kétezer éves keresztény emberkép ellen irányuló nyílt, agresszív támadás, az ember istengyermeki voltának megsemmisítésére irányuló sátáni szándék. Ehhez képest kofalárma az összes polkorrektes sz*rság.

panelburzsuj 2013.10.13. 14:12:58

@Valóraváltógép:

Én elég sok "vidéki agrármunkás famíliát" ismerek - és nagyobb részük hálistennek sokkal nyitottabb és rugalmasabb eszűnek tűnik nálad.

panelburzsuj 2013.10.13. 14:14:35

@Hepci:
De miért pont te?

Meccőolló-koncesszióról még nem hallottál?

panelburzsuj 2013.10.13. 14:17:04

@bbjnick:
Az a "kétezer éves keresztény emberkép" merő véletlenségből nem esik pont egybe az önmagadról kialakított keresztény emberképpel?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 14:18:13

@bbjnick:
Nem értem, BBJ, hát ez van.
Talán megérteném, ha seggbe qrnának, de még ez se biztos. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 14:19:31

@panelburzsuj:
Bármire nyitott vagyok, ami korrupt...
A zállam én vagyok.
Bár nemrégiben leesett a zállam, na.
A többi néma csend.

Szindbad 2013.10.13. 14:26:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: dehát te egy vallási fanatikus vagy, ha jönnél a hülyeségeiddel, én is kitiltanálak.

Valóraváltógép 2013.10.13. 14:28:40

@panelburzsuj: Nem baj. Ez a Te valóságod, neked igaz. Engem meg nem zavar. :))

maroz 2013.10.13. 14:29:28

@Alfőmérnök: Igen, sajnos ez az ország olyan, hogy körbefélik egymást az emberek. De ha valaki fél, az fél, ott nincs túl sok értelme azt firtatni, hogy jogos-e. Ok nélkül félni is ugyanolyan szar érzés és ugyanúgy vezethet irracionális cselekedetekhez, mint az okkal félés.

Valóraváltógép 2013.10.13. 14:32:40

@maroz: Ez nem biztos, hogy az ország hibája. A megoldás meg lehet hogy az, hogy nézz szembe a félelmeiddel, és hagyd abba a rettegést.
Hm? :)

maroz 2013.10.13. 14:36:05

@Valóraváltógép: Nem hinném. Legalábbis annak, ami a háromperhámas és a társai voltak nem. Ma inkább a pozitív megközelítés a produktívabb, mint az elhallgattatás. Aki hatalmat akar az létrehozza a saját hálózatát, diskurzusnyelvét, szimbólumait, kirakja a polcra a saját ikonjait, a hálózati csomópontokba a multiplikátorait, a végpontokba a magyarázókat, és igyekezni fog minél több embert beleterelni ebbe a hálózatba. Aki uralja a véleményt azé a hatalom, amennyire, annyira.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 14:39:29

@panelburzsuj:

Én nem vagyok individualista. Meg 'sztán engem a vallásom és a hitsorsosaim folyamatosan szembesítenek a saját korlátaimmal:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 14:41:37

@Hepci:

Ha nem, hát nem:-) Amíg van térerő és szól a gasztrodzsessz, addig minek is érteni:-)

Valóraváltógép 2013.10.13. 14:42:37

@maroz: Már amennyire ez hatalomnak nevezhető... Az ilyen rendszerekkel az szokott lenni a probléma, hogy a kiépítésénél csak a fenntartása nehezebb. És általában statikus dolgok, nem képesek alkalmazkodni a változásokhoz.
Ha egyszer csak megcsappannak a híveik, az egész hatalmaskodásnak lehúzták a rolót. :))

panelburzsuj 2013.10.13. 14:42:58

@bbjnick:
Óbakker: a bolsevizmus individualista?

Montam olyat, hogy CSAKABBJNICK?

Valóraváltógép 2013.10.13. 14:46:14

Ezt a Kim Dzsongos cikket nézzétek már meg pls. Ezeknek tényleg csak egy atléta van az öltönyük alatt?
Ez valami új koreai divat?

maroz 2013.10.13. 14:46:23

@Valóraváltógép: Annyiban az országé, hogy vannak adottságok, amelyek miatt megnő a félelem kialakulásának a valószínűsége. Nincs például erős középosztály, hanem csak afféle hirtelen lett, és nagyon sokan vannak, akik féltik azt, amit pár év alatt elértek. Nincsenek stabil értékeink, így ide-oda tudnak minket rángatni azok, akik kifejezetten jó egzisztenciát építettek maguknak arra, hogy mi körbeféljük egymást. És még sorolhatnám.

A félelemmel pedig én, a mezei polgár egyedül nem tudok szembe nézni, hiszen ezek jellemzően irracionális félelmek, kivetített, szimbolikus félelmek. Annak a felismeréséhez, hogy mennyire károsak ezek a félelmek és érdemes lenne abbahagyni kellene az elitünk segítsége is, de ők vagy ostobaságból vagy aljasságból inkább hasznot húznak ebből. Gondolj bele milyen jól manipulálható az, aki fél.

panelburzsuj 2013.10.13. 14:46:23

@panelburzsuj:
(Kifejtése: további kétmilliárd recens hominidával egybeesve igazabb, valódibb, "kétezerévesebb" lesz a "keresztény önképed"?)

Valóraváltógép 2013.10.13. 14:50:44

@bbjnick: Én az vagyok. Szerintem jó dolog.

Valóraváltógép 2013.10.13. 14:55:11

@maroz:"Annak a felismeréséhez, hogy mennyire károsak ezek a félelmek és érdemes lenne abbahagyni kellene az elitünk segítsége is,"

Itt mit értesz pontosan elit alatt? Politikai elitet? Gazdaságit? Nemzetközit? Az arisztokrácia romjait?

Alfőmérnök 2013.10.13. 15:06:38

@bbjnick: "A buziság magánügy, a buziaktivizmus és -propaganda ellenben a kétezer éves keresztény emberkép ellen irányuló nyílt, agresszív támadás, az ember istengyermeki voltának megsemmisítésére irányuló sátáni szándék. "

Most akkor a buzikat akarod büntetni, vagy a buziaktivistákat? Esetleg a buzikat a buziaktivisták miatt?
Nem az a baj veled, hogy ostoba vagy, hanem hogy egy erkölcsi nulla szarházi műkeresztény.

Alfőmérnök 2013.10.13. 15:09:13

"Bár a melegházasság nagyon modern ötletnek tűnik, John Boswell, a Yale egyik katolikus tudósa már csaknem két évtizeddel ezelőtt azzal sokkolta a világot, hogy bizonyította: a korai keresztény egyház szentesítette az egyneműek házasságát – emlékeztet az io9 tudományos-ismeretterjesztő portál. Boswell jogi és egyházi dokumentumok tanulmányozása közben több tucat olyan szertartás írásos nyomára bukkant, melynek során két férfi kötötte össze az életét – a heteroszexuális párok házasságkötéséhez hasonló módon. Leszbikus házasságoknak nem találta nyomát, de ezt az is magyarázhatja, hogy a férfiak élettörténete egyébként is jobban dokumentált."
www.nyest.hu/hirek/meleghazassag-mar-az-oskeresztenyeknel

Valóraváltógép 2013.10.13. 15:10:17

@Alfőmérnök: Pedig igaza van. Ha nem hisztériáznának miatta, az egész privát probléma lenne, és nem társadalmi.
Aki nem liheg érte, hogy őt ismerjék el buziként, annak nincs belőle problémája. Az embereket ez általában nem nagyon érdekli.
Ami irritáló, az az erőszakosságuk.

maroz 2013.10.13. 15:11:13

@Valóraváltógép: Ezek a hálózatok önfenntartóak, ha jól vannak megcsinálva. És persze rugalmasak is, lehet őket bővíteni egyik irányba, lehet más irányokat leépíteni, attól függően, hogy mi szolgálja jobban a hatalom érdekeit.

A "hívek" helyett inkább azt mondanám, hogy olyanok, akik a véleményeiket az adott hálózatból veszik. És persze, igaz az, hogy ha megcsappannak azok, akik az adott hálózatba vannak integrálva akkor a hálózat "üzemeltetője" veszít a hatalmából, sőt, oda lehet az egész játéktere is, ha nagyon rosszul csinálja a dolgot. A ballib például Cuslágolt akkor, amikor a jobboldal éppen a saját hálózatát építette ki ezerrel. Azt hitték a hülyéi, hogy szabad nekik tohonya, rugalmatlan faszoknak lenni büntetlenül. Ez aztán megbosszulta magát, mert nem vették észre, hogy lett itt egy aprócska paradigmaváltás, hogy az emberek már nem a Népszabadságból és a Heti Hetesből veszik a véleményeiket elsődlegesen, hanem a sokkal személyesebb hálózatokból.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:11:28

@Valóraváltógép: Elmés a tanácsod.

Arra kívántam rávilágítani, hogy nincs szólásszabadság. Ha én nem képviselhetem ezeket a gondolatokat (és még anonim módon is van okom tartani a következményektől, ha túl hangos leszek, vagy valakinek nem fog tetszeni, amit írok), ott mások sem, azaz ezek a gondolatok nem lesznek képviselve a közbeszédben.

Az látszik, hogy a demokráciát nem rád találták ki, te csak potyautazni akarsz a mások által kivívott szabadságon, de talán megérthetnéd, hogy nem mindenki így gondolkodik.

Alfőmérnök 2013.10.13. 15:12:51

@Valóraváltógép: Csakhogy az előző kommentjében még azt írta, hogy a buzikat büntetné.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:13:48

@maroz: Egyébként ez a fajta hálózat működik a fejlett Nyugaton is, a kedvenc példám az alábbi linken olvasható, amikor egy New York-i hivatalnoknak nyilvánosan meg kellett tagadnia az aritmetikát, mert az úgymond sértő lett volna valakikre nézve.

westhunt.wordpress.com/2013/04/15/recantation/

maroz 2013.10.13. 15:14:43

@Valóraváltógép: A pártpolitikai elitet, az értelmiségi elitet, és egy kis részben a gazdasági elitet is. Figyelj arra, hogy az "elit" fogalmát nem minőségjelzőként használom, hanem sokkal inkább státuszjelzőként. Ez azért fontos, mert nem az a lényeg, hogy mennyire "okos" vagy "jó", hanem az, hogy a státusza miatt van-e a keze alatt olyan eszköz, amelyikkel hatni tud. Aki például milliárdos pénzek fölött diszponál az akkor is elit, ha közben meg segghülye és aljas.

panelburzsuj 2013.10.13. 15:17:27

@Siri Keeton:
És szaporodnak vagy fogynak ezek a hálózatok?

Pontosabban: egyre több van belőlük - vagy egyre kevesebb?

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:20:41

@panelburzsuj: Nem tudom megítélni, nekem úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában és Amerikában szinte tökéletes egyeduralma van egyfajta nézetrendszernek, az attól való bármily csekély eltérés is totális kiközösítéshez, a megélhetés elvesztéséhez, vagy akár még rosszabb, jogi következményekhez vezethet. Ahogy maxval írta, a póráz azért hosszabb, mint a létező szocializmusban volt, de tekintve, hogy a megfigyelés technikai lehetőségei hasonlíthatatlanul nagyobbak, ha tippelnem kéne, nem a nagyobb szabadságra tippelnék a jövőben.

Valóraváltógép 2013.10.13. 15:24:42

@Siri Keeton: "Arra kívántam rávilágítani, hogy nincs szólásszabadság. "

Látom, tegnap is azt próbáltad egész nap... én ezt értem, és igazad van. Nincs szólásszabadság, vannak dolgok, amiket nem lehet kimondani, és vannak dolgok, amiket nem lehet megcsinálni.
Ha bemégy egy akármilyen random templomba, és levizeled az oltást, ott nagyon meg fognak verni, teljesen függetlenül attól, hogy hol, vagy miért csinálod ezt. Mert ezt nem lehet.
A szabályok az élet részei. Itt van egy ilyen szabály. Ennyi.

"Az látszik, hogy a demokráciát nem rád találták ki,"

Hát nem azt fejtegeted már jó ideje, hogy tulajdonképpen nincs is demokrácia? :) Akkor mi a kérdés? A magam részéről én bőven elégnek tartom az adott mennyiségű szabadságot, néhol soknak is.
Meg van értve hogy ezt te nem így gondolod, de tulajdonképpen azon kívül hogy már-már rögeszmésen ismételgeted hogy Te nem érzed jól magad, érdemi megoldásokat még nem írtál.
Olyan megoldásokat, amik az adott keretekbe illeszthetők, és nem kell szétrugdosni hozzájuk mindent, mert Neked az esne jól, és ez kicsit az agyadra ment. (Nem bántani vagy elítélni akarlak ezzel, csak tényleg ezt a benyomást kelted.)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:25:47

@bbjnick: Szerintem a buzik egy mellékvágány, én éppen azon gondolkodnék, volna-e mód (szerintem nincs, de hátha) leválasztani őket a multikulti szekérről.

Ahogy már korábban írtam ugyanezen a thread-en, ez egy betegség, amit legvalószínűbben egy kórokozó (vagy az arra adott immunválasz) okoz az agy bizonyos részeiben okozott roncsolással. (Nem véletlen, hogy az állatvilágban extrém ritka a homoszexuális preferencia, és érdekes módon egyedül egy háziállatnál, a birkánál lehet ezt megfigyelni.)

Betegeket pedig nem büntetnék.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:27:46

@Valóraváltógép: Amiket írok, azokat a gondolatokat mondjuk a huszas évek Amerikájában lehetett hangoztatni, csak valamikor a huszas és a hatvanas évek között illegálissá váltak. Nem világos, miért feltételezed, hogy minden keretet fel kellene rúgni ahhoz, hogy ezek a vélemények kifejthetőek legyenek. Éppen hogy ahhoz kellett rengeteg keretet szétverni, hogy ezeket a véleményeket el lehessen nyomni.

panelburzsuj 2013.10.13. 15:29:24

@Siri Keeton:
Akkor azt talán jól sejtem, hogy személyesen nem igazán tapasztaltad meg, mennyire egyveretű is az a "nyugati véleményterror".

Valóraváltógép 2013.10.13. 15:31:26

@Alfőmérnök: Szerintem érdemes különválasztani a homoszexualitás, mint fogalom megítélését, és az egyes meleg embereket.
És szintén érdemes különválasztani az egésztől azokat a primitív barmokat pro és kontra, akik ezt az egészet csak egy új platformnak látják ahhoz, hogy hisztizhessenek valamin.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:33:25

@panelburzsuj: Nyugat-Európában élek. Ezen a threaden regeteg hozzászólásban fejtettem ki, mik azok a nézetek, amiket jelenleg nem lehet képviselni, és amit társaságban senki sem fog képviselni. Meglepődve tapasztaltam, hogy amikor látják, hogy senki se hallja, akkor négyszemközt sokan hajlandóak igazat adni nekem. Nem így képzeltem el a szabadságot.

Amíg olyan véleményed van, ami teljesen beilleszthető a PC keretek közé, vagy csak itt-ott kandikál ki közülük, addig nincs gond. Nekem se volt addig gondom.

Most van gondom, hogy a valóságról alkotott képem kezdett totálisan eltérni a hivatalos ideológiától - és tulajdonképpen ez kellett ahhoz, hogy rájöjjek, létezik ilyen, hogy hivatalos ideológia, vagy hogy az ettől való eltérés konkrétan nehéz.

Ha néhány példára van szükséged, olvasd végig ezt a threadet, a nicknevemre rákeresve, találsz példákat. Ha kell még példa, tudok még szolgálni ilyenekkel, de először olvasd végig a példáimat, és esetleg próbáld megindokolni, hogy a szólásszabadság azon korlátozása miért is nem korlátozás, vagy miért teljesen jogos.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 15:38:08

@Alfőmérnök:

www.newoxfordreview.org/reviews.jsp?did=1294-viscuso

Boswell egy fiatalon, AIDS-ben meghalt buziaktivista volt. Állításait már a korban megcáfolták. Nem is a vallástörténeti tanszéket nevezték el róla a Yale-en, hanem a Meleg Intézetet!

panelburzsuj 2013.10.13. 15:40:02

@Siri Keeton:
Te azon csodálkozol, hogy minél inkább félrehúzódsz valami extremitás gerillalyukába, annál kevesebb nyíltszíni mainstream bólogatász fog kapni?

Állj be mondjuk furrynak, élj kizárólag köztük közéletet - és meg fogsz döbbenni, hogy milyen sokan osztják a nézeteidet! ... :)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:40:10

@Valóraváltógép: A demográfia miatt tartom ezt ilyen fontosnak. Egy népesség kibír ötven év kommunizmust, de ha a mostani PC folyamatok (bevándorlás stb.) tovább folytatódnak, akkor ötven év múlva az európai (ideértve amerikai, kanadai, stb.) fehér embernek már nem lesz többé lehetősége arra, hogy békés úton saját országai legyenek. Tudom, ez téged nem mozgat meg, de engem igen.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:41:07

@panelburzsuj: Nem bólogatásra vágyom, hanem hogy ne fordulhasson elő, hogy a megélhetésemet elveszítem egy azzal semmilyen összefüggésben nem lévő blogkomment miatt.

Alfőmérnök 2013.10.13. 15:47:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szerintem is, nem azért idéztem, mert egyetértek vele.
"Az egyháztudósok és -hivatalnokok mindent megtettek azért, hogy eltüntessék a melegházasságok nyomait."- nagyjából innentől, gyanúsak nekem az ilyen elméletek.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy van-e alapja annak a megállapításnak, hogy "a házasság még ezer évvel ezelőtt sem a szaporodásról, hanem a vagyonmegosztásról szólt"?

panelburzsuj 2013.10.13. 15:48:00

@Siri Keeton:
Minden rendszer védi a saját koherenciáját.

Ha nem tenné -nem lenne rendszer.

A "megélhetésedet" milliónyi olyan hálózat teszi lehetővé, amelyek nagy részéről nem is tudsz. Vagy nem akarsz tudni.

Vegyél egy tanyát, kerítsd körbe, tilts ki minden "civilizációs ártalmat" a rendőrtől a szervezett orvoslásig és a fémfeldolgozásig - aztán élj...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 15:49:01

@Alfőmérnök: @Siri Keeton: @Valóraváltógép: és akit illet!

Hogy a buziságot mi okozza, mindegy! Ha nem szankcionáljuk, mára megismerhettük, megtanulhattuk, mire képes. Senkinek semmi köze a másik ember magánéletéhez, de ha az azt köznyilvánosan éli vagy propagandaeszközként használja, akkor fel kell ellene lépni.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:49:18

@panelburzsuj: A mostani rendszer nem fenntartható, saját magát ássa alá lassan, csak mire véget ér, addigra Európa Ázsia és Afrika keveréke lesz. Ami engem aggaszt, téged meg tudom nem.

maroz 2013.10.13. 15:49:49

@Siri Keeton: Viszont ugyanez a hálózatosodás jellemző azokra is, akik az általad elmondott jelenségek ellen berzenkednek. Hangsúlyozom, hogy ebben az értelemben a "hálózat" nem egyenlő az internettel. Utóbbi csak egy eszköz a hálózatok létrehozására és működtetésére, egy szükséges, de nem elégséges eszköz csupán.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 15:51:30

@Alfőmérnök:

Eleve egy hatalmas érvelési hiba valamire abból következtetni, hogy nincs nyoma. Ez az összes összeesküvéselmélet alapja.

Alfőmérnök 2013.10.13. 15:51:41

@bbjnick:
Most akkor a buzikat akarod büntetni, vagy a buziaktivistákat? Esetleg a buzikat a buziaktivisták miatt?

Valóraváltógép 2013.10.13. 15:52:48

z@maroz: Én úgy gondolom, hogy az "elit" élete nagyon más, mint egy átlagemberé. Igazán egyik sem látja át a másik szempontjait és motivációit, lassan ott tartunk, hogy tekinthetjük őket két különböző (szellemi értelemben vett), csak éppen összezárt fajnak.
Innentől egyiket hibáztatni a másik viselkedéséért nem biztos, hogy érdemes.

De ha a hazai viszonyoktól elvonatkoztatok, akkor van egy egész csomó, szabadon választható vallás, filozófiai irányzat, motivációs technika, akármi, amivel mindenki a maga szintjén meg van ismertetve, és amióta internet meg könyvtárak vannak, mindenkinek nyitva az út a magasabb szintű megismerésekhez is.
Körülbelül mindegyik ugyanazt mondja, élj, fejlődj, teljesedj ki, ne árts másoknak, lehetőleg segíts neki, amit csinálsz, azt előbb vagy utóbb visszakapod, és ettől függően boldogulsz.
Hogy hajlandó vagy-e eszerint élni, az is a saját akaratod függvénye... de innentől az az ember, aki a saját döntésért mást akar hibáztatni, legalábbis megmosolyogtató.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:53:06

@maroz: Igen, ez igaz, Magyarországon éppenséggel a jobboldal (azon belül a széljobb) is használt hasonló módszereket, bírák lakcímének stb. közzététele, és hasonlók.

Magyarország eléggé különbözik a napos Nyugattól, ahol az ilyen módszerek (egészen a nem tetsző nézeteket vallók megveréséig, halálos fenyegetésekig, stb.) gyakorlatilag kizárólag a baloldal monopóliumát képezik (nálunk legalább annyira jellemző a jobboldalra, mint a balra). Nem tudok olyan baloldali tüntetésről, amit jobboldali ellentüntetők megakadályoztak volna, míg a fordítottja Németországban pl. mindennapos.

panelburzsuj 2013.10.13. 15:53:40

@Siri Keeton:
Pitiáner fajvédő lennél?

Ahhoz kár ekkora siralomvölgyet kubikolni.

Alfőmérnök 2013.10.13. 15:56:01

@bbjnick: "Senkinek semmi köze a másik ember magánéletéhez"

vs.

"Nekem, holott mindig az együttérzést és a méltányosságot tartottam a legfontosabb szempontnak, meggyőződésemmé vált az utóbbi években, hogy a homoszexualitást ismét büntetni kell."

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 15:58:30

@panelburzsuj: Jason Richwine doktori disszertációjának jó lenne ha megcáfolnád valamelyik tényállítását.

És a kedves édesanyádnak, aki bizonyára ma is sok vendéget fogadott, a legjobbakat kívánom. Semmi személyes, de mivel a tehozzád hasonlóan gondolkodók jónak látják az énhozzám hasonlóan gondolkodókat megfosztani a megélhetésüktől, ezért én engedelmeddel bizonyos véleményt alakítok ki rólad, ha te ennek helyeselsz.

Valóraváltógép 2013.10.13. 16:04:31

@bbjnick: És hogyan lépnél fel ellene?

panelburzsuj 2013.10.13. 16:06:14

@Siri Keeton:
Én együl azt kívánom, hogy aki magát felnőtt, felelősségvállaló embernek gondolja, az mérje fel és vállalja a cselekedeti lehetséget következményeit is.

És ha a mártíromságot választja, akkor ne tüszköljön, hogy büdös az égett hús.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.10.13. 16:12:47

@panelburzsuj: Szó nincs mártíromságról, én abba a szarba verem az orrodat, hogy a fejlett Nyugaton nincs szólásszabadság bizonyos kérdésekben, amik döntő jelentőségűek a civilizációnk jövője szempontjából. Ezt utána lehet bagatellizálni a részedről, illetve mártírkodással vádolni (egyébként szó nincs mártírkodásról, egyelőre a munkahelyem köszöni megvan, semmilyen retorzióban soha nem volt részem - de persze csak mert jelentéktelen figura vagyok, akit éppen senkinek nem jutott eszébe kipécézni), de mivel te a cenzúra híve vagy, ezért bizonyos véleményt fogok kialakítani rólad, ami nem lesz hízelgő. Ugyan nem annyira durva (még, és remélem sose lesz) a szituáció, mint annak idején, de az se az erkölcsi kiválóság jele volt, ha valaki 1980-ban a komcsi rendszer híveként röhögött az ellenzékieken. Még akkor se, ha esetleg egy konkrét kérdésben az adott ellenzékinek nem volt igaza.

panelburzsuj 2013.10.13. 16:17:57

@Siri Keeton:
Nálam van szólásszabadság, úgyhogy nyomjad nyugodtan - legfeljebb nem vacakolod veled többet a föltétlenül szükségesnél.

panelburzsuj 2013.10.13. 16:19:07

@panelburzsuj:
Azaz - leszarom a mondókádat.

Egyetlen "retorzióként".

Bell & Sebastian 2013.10.13. 16:21:29

@picur3ka: Oltassa be magát elveszettség ellen.

Valóraváltógép 2013.10.13. 16:24:44

@Alfőmérnök: Mindig is arról szólt. Ez egy ilyen újkori marhaság, hogy érzelmek, meg romantika, meg határtalan örökkévaló szerelem, meg majd én jól szembemegyek a normákkal, meg lóf.sz.

Nem. Vagyonmegosztás + gyarapítás, utódnemzés, egymás valahogy elviselése, a család befolyásának gyarapítása. Ennyi, aztán ezt ki hogy ültette át a gyakorlatba.
Legalábbis a nemességnél, meg ott, ahol volt értékelhető vagyon.

A köznépnél egyszerűbben ment, nem kellett ennyi mindent figyelembe venni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 16:26:32

@Alfőmérnök: @Valóraváltógép:

A buziaktivizmust csak úgy állíthatjuk meg, ha szankcionáljuk a buziságot --- hogyan másként? Ettől még a buziságot --- nyilván --- nem számoljuk fel, de elejét vesszük az olyan képtelenségeknek, minthogy, a hatályos magyar törvények szerint, egy 18. életévét be nem töltött buzi büntetlenül megronthat egy 12 éves gyereket vagy minthogy a buzik köznyilvánosan provokálhatják az épérzésű embereket.

Alfőmérnök 2013.10.13. 16:28:52

@bbjnick: " ha szankcionáljuk a buziságot "

És hogyan, mivel szankcionálnád a buziságot?

Valóraváltógép 2013.10.13. 16:31:52

@bbjnick: Nem elég szankció nekik, hogy buzik? :) Én sajnálom őket, nem elég hogy undorító, még az egészségre is ártalmas. A lelkükről nem is beszélve.
Nem kell népszerűsíteni, és akik bizonytalanok, azokat a normális irányba kell terelni. Szerintem bőven elég ennyi.

Valóraváltógép 2013.10.13. 16:35:19

@Valóraváltógép: Meg persze, aki vissza akar normalizálódni, azt segíteni kell.

Alfőmérnök 2013.10.13. 16:43:47

@Valóraváltógép: bbjnick szerint a buziság nem magánügy, hanem bűn, tehát büntetni kell. Csak gyáva, és nem meri felvállalni az álláspontját, ezért össze-vissza hadovál és terel -- szokásához híven.

maroz 2013.10.13. 16:45:25

@Valóraváltógép: Hát persze, hogy más, legalábbis annyiban más, hogy neki ott vannak az eszközök, az átlagembernek meg nincsenek ott. A Népszabadság főszerkesztője, a nemzeti színház igazgatója, a médiahatóság pénzosztója, és még sorolhatnám mind-mind abban a lényeges tényezőben különbözik az átlagembertől, hogy nagyságrendekkel több eszköz áll a rendelkezésére ahhoz, hogy az emberekre hatni tudjon.

Gondolkodj el azon, hogy akik azt hiszik, hogy nekik lenne saját, önállóan létrehozott véleményük valójában az esetek brutálisan nagy többségében még önmaguknak is füllentenek, hiszen valójában a véleményüket ők is készen vették valamelyik hálózatból. Ami valahol érthető is, hiszen a polgárok zömének sem ideje, sem erőforrása nincs arról, hogy tényleg önállóan alakítsa a véleményét. Nem csak az információhoz kell hozzáférni, hanem rendelkezni kell az információ feldolgozásához szükséges tudással is.

"Körülbelül mindegyik ugyanazt mondja, élj, fejlődj, teljesedj ki, ne árts másoknak, lehetőleg segíts neki, amit csinálsz, azt előbb vagy utóbb visszakapod, és ettől függően boldogulsz."
Látod, én meg közben találtam olyant is, amelyik pont hogy nem ezt mondja. Hanem azt, hogy ez a "fejlődj, teljesedj ki" pont a "teljesedj ki, ne árts másoknak" ellenében hat, hiszen az előbbi arra ösztönöz, hogy befelé, tehát saját magamra figyeljek, míg az utóbbi arra, hogy kifelé, a többi emberre. Az önmegvalósítás, az "éld az életed" filozófiája kiszorítja a másokra figyelést, a jövőbe helyezett örömért, jutalomért történő állhatatos küzdelmet, az aszkézist és a lemondást, azt altruizmust.

Látod, ennyin múlik. A te kezedbe az egyik könyv került, az enyémbe a másik, és már ott is tartunk, hogy eléggé ellentétes véleményekre jutottunk. Ki igazít el minket, vagy hogyan találjunk meg azt a bizonyos helyesnek mondható utat? Kire figyeljünk, ha már beláttuk, hogy saját erőből nem boldogulunk? Hol az az elit, akit hozzáértőnek és hitelesnek ismertünk meg, akinek bátran hagyatkozhatunk a véleményére?

Valóraváltógép 2013.10.13. 16:49:15

@Alfőmérnök: Lelki és vallási értelemben bűn, méghozzá önmagad ellen... de sokak szerint Isten többre értékeli a bűnök megbánását, mint a bűntelenséget, tehát a bűnözés nem is akkora probléma. ;)

Társadalmi szempontból inkább káros, de hülyén venné ki magát, ha büntetnénk. Akkor lehetne büntetni az alkoholizmust, a dohányzást, a gyerektelenséget, a túl sok gyereket, hogy mit eszel, mit olvasol, mivel játszol, akármit.

bbnick szerintem ezek ellen a károk ellen akar fellépni. És mondom, külön kell kezelni a propagandista, hisztérikus, erőszakos buzit, meg azt, aki egyszerűen így akar élni, megtartja magának, és nem zavar vele másokat.
Az sem jó, de elfogadható.

maroz 2013.10.13. 16:51:50

@Siri Keeton: Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy kiépítették a saját hálózataikat. A jobboldalnak ma egy nagyon hatékony hálózata van, míg a baloldal, de pláne a ballib elitje a tengersok eszével addig rekesztgetett kifelé mindent és mindenkit, amíg mára ott ül egy ketrecben, és még ma sem hajlandó észrevenni, hogy nem a világ van kizárva, hanem ő be.

A magyar társadalom pont a dicsőséges ballib nyolc éve alatt - isten éltesse Gyurcsány Ferencet! - annyira eltolódott jobbra, hogy ha most a baloldal emberkedni merne szerintem felfalnák őket ozsonnyára. :)

Bell & Sebastian 2013.10.13. 17:10:16

@maroz: Most okosat mondott, ugyanis szúz véleménye mindenkinek csak abban a tárgyban lehet, amiben a világon a legjobb, nemcsak annak tartják.

Hol lát itt olyat, aki túllépett tanárain? Igazság szerint minden mondatunkat hat oldal lábjegyzettel kellene ellátnunk, nem? Csupán az itt a kérdés, ki a szamár a birkanyájban, illetve melyik a birka a szamárcsordában?

Valóraváltógép 2013.10.13. 17:12:21

@maroz: "A Népszabadság főszerkesztője, a nemzeti színház igazgatója, a médiahatóság pénzosztója, és még sorolhatnám mind-mind abban a lényeges tényezőben különbözik az átlagembertől, hogy nagyságrendekkel több eszköz áll a rendelkezésére ahhoz, hogy az emberekre hatni tudjon."

Ha nem olvasok Népszabadságoz, és nem járok a Nemzetibe, sőt, a többiből is kimaradok, megsüthetik az eszközeiket. Persze közvetetten, azokom keresztül akik olvassák, biztosan hathat rám is, de az édeskevés.

"Gondolkodj el azon, hogy akik azt hiszik, hogy nekik lenne saját, önállóan létrehozott véleményük valójában az esetek brutálisan nagy többségében még önmaguknak is füllentenek, hiszen valójában a véleményüket ők is készen vették valamelyik hálózatból. "
Ez miért baj? Most ott tartunk, hogy lehetetlen mindent ugyanolyan mélységben követni. Éppen ezért mindenki összeválogathatja, hogy őt mi érdekli. Nekem ez jobban tetszik, mintha valaki leközölne egy egységes hírblokkot, hogy "nesze, ez van most a világban".

" a "fejlődj, teljesedj ki" pont a "teljesedj ki, ne árts másoknak" ellenében hat, hiszen az előbbi arra ösztönöz, hogy befelé, tehát saját magamra figyeljek, míg az utóbbi arra, hogy kifelé, a többi emberre. "

Kapiskálod. Itt van a dolog trükkje elásva. :)

"Az önmegvalósítás, az "éld az életed" filozófiája kiszorítja a másokra figyelést, a jövőbe helyezett örömért, jutalomért történő állhatatos küzdelmet, az aszkézist és a lemondást, azt altruizmust. "

Miért szorítaná ki? Lehet ezt párhuzamosan is művelni. Az embernek levés arról szól, hogy ne egy ösztönvezérelt kis undormány legyél, hanem a magasabb funkcióid irányítsanak. Már akinek vannak persze. :))

"A te kezedbe az egyik könyv került, az enyémbe a másik, és már ott is tartunk, hogy eléggé ellentétes véleményekre jutottunk. "

Szerintem nem vagyunk ellentétes véleményen. :) Nekem tetszik, amerre elindultál.

"Ki igazít el minket, vagy hogyan találjunk meg azt a bizonyos helyesnek mondható utat? "

Senki. Neked kell eldöntened, és viselned a következményeit is.
Szabadságra, meg szabad akaratra vágytatok. Hát itt van. Éljetek vele.

Bell & Sebastian 2013.10.13. 17:12:48

@Valóraváltógép: Ott téved, hogy a kinyilatkoztatás elleni bűn, tehát, rajtunk kívülálló vonatkoztatási rendszeren tesz erőszakot a buzi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 17:19:07

@Alfőmérnök: @Valóraváltógép:

Ha holokauszttagadásért vagy közösség tagja elleni erőszakért lehet kapni két-három év dutyit, akkor szerintem buziságért is lehetne annyit kiróni.

És: Én tiszteletbe tartom mások magánéletét. Ahogy a legtöbb bűncselekményt, a buziságot is csak más sérelmére lehet(ne) elkövetni. Mindenki privátim úgy buzi, ahogy neki tetszik, de ha másokat ezzel sért, zaklat vagy másokban ezzel félelmet kelt vagy másoknak lelki sérelmet okoz és az följelenti, akkor jön(ne) a szankció.

Valóraváltógép 2013.10.13. 17:19:55

@Bell & Sebastian: Azt a szabad akarat felülírja. Megteheti. Majd megkapja érte a magáét.

Legalábbis eddig ez volt. Most fogalmam sincs, mi van. Ha mázlim van, akkor most is.

Valóraváltógép 2013.10.13. 17:21:50

@bbjnick: Ebben az esetben kénytelen leszel világuralomra szert tenni, és akkor semmi akadálya nem lesz, hogy ezt bevezesd. :))

Valóraváltógép 2013.10.13. 17:22:54

Nos Uraim, én most kicsit kiszállok, majd későn este még visszanézek... ne hagyjatok ki semmi érdekesből. ;)

maroz 2013.10.13. 17:23:17

@Bell & Sebastian: Nem kellene ellátnunk semmivel, hanem inkább saját magunk előtt is tisztában kéne lennünk azzal, hogy hol vannak a mi korlátaink. Nem az a baj, hogy nem tudunk mindent, hanem az, hogy meg vagyunk győződve az ellenkezőjéről. Eleve nincsenek kérdéseink, nincs bennünk egy centi bizonytalanság sem, így viszont fejlődni sem fogunk tudni, hiszen ha nincsenek kérdéseink a válaszokat sem fogjuk keresni rájuk.

Bell & Sebastian 2013.10.13. 17:25:29

@Valóraváltógép: Elsiklott a lényeg fölött. Úgy van, mint mindig is volt, csak vagy nem sikerült elmagyaráznom, vagy magának megérteni.

Nem kritikának szánom, százból 99 keresztény így van vele, sőt, még papok is, nem kevesen.

Valóraváltógép 2013.10.13. 17:27:03

@Bell & Sebastian: Nagyon remélem, hogy igazad van... na tényleg léptem, sürgős randiznivalóm van.

Bell & Sebastian 2013.10.13. 17:27:41

@maroz: Na látja, az okosabbal ezért nem vitatkozunk, csak kérdezünk tőle. De marad még így is rés bőven annak, aki kellőképpen küldetéstudatos. :)

Valóraváltógép 2013.10.13. 17:30:54

@Bell & Sebastian: Nagyon remélem, hogy igazad van... na tényleg léptem, sürgős randiznivalóm van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 17:35:26

@maroz:

"Nem kellene ellátnunk semmivel, hanem inkább saját magunk előtt is tisztában kéne lennünk azzal, hogy hol vannak a mi korlátaink. Nem az a baj, hogy nem tudunk mindent, hanem az, hogy meg vagyunk győződve az ellenkezőjéről. Eleve nincsenek kérdéseink, nincs bennünk egy centi bizonytalanság sem, így viszont fejlődni sem fogunk tudni, hiszen ha nincsenek kérdéseink a válaszokat sem fogjuk keresni rájuk." --- írod.

1) Csak úgy ismerhetnénk a korlátainkat, ha túllépnénk azokon --- ez így paradox.

2) Te meg vagy győződve arról, hogy mindent tudsz? Mert én nem.

3) Neked nincsenek kérdéseid? Benned nincs bizonytalanság? Mert nekem vannak. És van bennem bizonytalanság is.

3+1) Ha valaki mindent tud, nincsenek kérdései és nincs benne bizonytalanság, miért volna szüksége fejlődésre?

maroz 2013.10.13. 17:36:26

@Bell & Sebastian: Engem a balliberális oldalon ahhoz kondicionáltak hozzá, hogy olyan nincs. Már ugye olyan, hogy valaki okosabb legyen nálam. Fogalmilag ki van zárva. :)

maroz 2013.10.13. 18:59:30

@bbjnick: Általános alanyt használtam, ezzel szerettem volna azt érzékeltetni, hogy egy általam megfigyelt, általános jelenségről beszélek, amit egy adott közegre eléggé jellemzőnek gondolok.

A korlátainkhoz: az én négy osztályt alig elvégzett nagyanyám igen jól tudta, hogy hol vannak az ő tudásának a korlátai anélkül, hogy egyáltalán megpróbálta volna átugrani azokat. "Jajj, fiacskám, hát én ehhez nem értek!" - mondta, és nem is osztotta az észt az adott témában. De ugyanez szokott előfordulni egy amúgy nagyon okos, a saját szakterületén ismert és elismert professzor nagybácsikánkkal: ahogy egy asztali kvaterkázásban előkerül egy téma és előkerülnek súlyosabb kérdések mindig eljön az a pillanat, amikor felteszi a kezét és beismeri frankón, hogy neki erről a kérdésről nem lehet komoly véleménye, hiszen tudja magáról, hogy ehhez se tudása se ismerete. Ilyesmikre gondoltam ezzel a korlát-dologgal.

Az általános alany miatt ez tehát nem rólam és nem rólad szólt konkrétan, de ha már megkérdeztél, akkor válaszolok: igen, sajnos túl sokszor belecsúszok abba, hogy nagyin durván túlértékelem a saját tudásom. Próbálok erről leszokni, de nagyon nehéz. Sajnos az általam egészségesnek gondolthoz képest úgy érzem, hogy túl kevés bennem a kérdés és túl kevés a bizonytalanság. Ezen is dolgozgatok, de nem igazán állok nyerésre.

A 3+1-hez: a saját értékelése szerint tényleg nincs, de egy kívülálló ettől még láthatja azt, hogy ráférne, nem? És akkor ugye azt is látja, hogy pont ez a mindenttudás-érzés az akadálya a fejlődésnek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 19:16:37

@bbjnick:
A Meleg Intézet nem lehet rossz, mert például az egyetemünkön az utolsó években alig fűtöttek télen...

Alfőmérnök 2013.10.13. 20:16:17

@Valóraváltógép: „bbnick szerintem ezek ellen a károk ellen akar fellépni.”

Bbjnick szerint a jelenleg hatályos alaptörvény azért nem lehet hiteles, mert egy - állítólag, nem tudom, hogy igaz-e, de az biztos, hogy nem hangoztatja - buzi (Szájer) szövegezte. Ennyit az ő buzikkal kapcsolatos nézeteiről. Valószínűleg megmondták neki kiskorában, hogy félni kell a buziktól, mint a rézfaszú bagolytól, és leragadt ezen a szinten. A gyűlöletével küszködik a fickó. Ezért ír teljesen logikátlan dolgokat, először – ekkor még vállalva a véleményét, vagy inkább vágyálmát -, hogy a homoszexualitást büntetni kell („ismét”, tehát úgy, mint Kádár idejébe'), aztán, hogy a buziaktivisták ellen kell küzdeni - de ugye azt csak úgy lehet, ha a buzik ellen küzdünk, úgy nem lehet, hogy a buziaktivisták ellen küzdünk -, aztán már csak azokat a buzikat „szankcionálná”, akik bűncselekményt követnek el, ugyanolyanokat, amiket heterok is elkövetnek. Az ő logikája szerint tehát buzit nem lehet feljelenteni zaklatásért, félelemkeltésért, stb, ezen kell változtatni, ezt akarta mondani azzal, hogy „a homoszexualitást ismét büntetni kell”.

(És, ha nem értenéd, az egész mögött a zsidók állnak . Ugyanis holotagadásért két év jár, buziságért meg egy se, hogy szakadna le a pofájuk a büdös zsidóknak. Mer ugye az egész buzipropaganda azért lett kitalálva, hogy a gojok kihaljanak Magyarországon.)

Bell & Sebastian 2013.10.13. 20:22:32

Magyar hangja: Csáákáányi Lászloúú!

Valóraváltógép 2013.10.13. 21:24:04

@Alfőmérnök: A zsidók minden mögött ott állnak. Nem is nagyon lehetne másképp, még paranoia sem kell hozzá; sok köztük az okos és tehetséges ember, és elsősorban szellemi munkát végeznek.

A buzifelvonulások engem is irritálnak, főleg mert tönkrevágják a belváros közlekedését. Boldogabb lennék, ha mondjuk ózdon vonulnának, ott a kutyát sem zavarnák, de hát ez van.

Szankcionálás ügyben lásd a véleményem fentebb. :)

@Hepci: Fázoltán?

Valóraváltógép 2013.10.13. 21:24:55

@Alfőmérnök: Úgy egyébként nekem nem tűnik úgy, hogy gyűlölködne. Talán kicsit kategorikus.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.13. 21:28:57

@Valóraváltógép:
Nem vagyok fázós (és még akkor leléptem onnan, amikor rendesen fűtöttek).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.13. 21:33:24

@Alfőmérnök:

Hosszú ámokfutásodra mindig számíthatunk [..................................................../.]

Valóraváltógép 2013.10.13. 21:38:24

@bbjnick: Ti miért utáljátok egymást?

Alfőmérnök 2013.10.13. 21:49:40

@Valóraváltógép: "Úgy egyébként nekem nem tűnik úgy, hogy gyűlölködne."

Egyrészt mert az ostobák előtt jól leplezi, másrészt nem olvastad azokat a kommentjeit, amikor előbújt az igazi (gyűlöletbeteg) Énje. Ha kell, kikeresek neked ilyet, bár sok kedvem nincs hozzá, mert úgyis meg fogja magyarázni, hogy azt nem gyűlöletből írta, és a balfasz hívei meg be is szopják a műkeresztény dumáját.

És nem utálom, sőt, kifejezetten élvezem, hogy egy nyomi álmagyar, álkatolikus, álkonzervatív véglény viselkedését pipettás edényben vizsgálhatom.

Valóraváltógép 2013.10.13. 22:12:04

@Alfőmérnök: Aha. Lehet hogy én is utálni foglak. :)

Alfőmérnök 2013.10.13. 22:17:41

@Valóraváltógép: Te írnál olyat, hogy az Alkotmány (alaptörvény) eleve nem lehet jó, mivel egy buzi szövegezte?

Valóraváltógép 2013.10.13. 22:24:38

@Alfőmérnök: Nem hiszem, bár nem tudom milyen szövegkörnyezetben volt. De a szexuális beállítottságának mi köze lenne a munkájához?

Alfőmérnök 2013.10.13. 22:26:06

@Valóraváltógép: Olyan szövegkörnyezetben volt, hogy amit írt, az azt jelentette, hogy az új alaptörvény eleve nem lehet jó, mert egy buzi szövegezte.

Valóraváltógép 2013.10.13. 22:28:33

@Alfőmérnök: Aha. Hát ez így ebben a formában hülyeség.

picur3ka 2013.10.13. 23:46:09

Na, latom, a homar teman vagyunk, nem erre szamitottam.

Epp most olvastam viszont, hogy egy homar elvtarsat elcsalt egy 17 eves gyerek az erdobe, aztan ott jol osszevertek es kiraboltak.

Bell & Sebastian 2013.10.14. 00:07:14

@maroz: Amit Kettes mondott a Vinszent moderálási elveiről, az igaz. Először repülnek a papucsállatkák és a barnák. Kékek maradhatnak, még az egysejtűek is. -ám ezt nem tette hozzá. Az árnyoldala a dolognak; a kínzó szellemi éhség arra, hogy végre legyőzhessenek egy méltó ellenfelet, ne csak egymásnak nyújtsanak örömöt a sivár, munkahelyi mókuskerekezés közben.
Ez egyelőre még várat magára, marad helyette a belterjes szószaporítás.
(Na ja, ha vagy buta, vagy barna, akkor mindenképpen elnyeli a szingularitás.)

Olvastam a vitáját is a köménymaggal, ám de pártatlan nézőpontból. Úgy gondolom, kontra produktív a tevékenységük, amiért minden segítséget megérdemelnek, például tőlem. Azóta emberszámba veszem a rajongótáborukat, igyekszem udvarias, csalafintán szellemes és kegyelemmel teljes lenni, ha félévente odatévedek. És nem vágnak ki -amint mondtam-, az első mártír példája még nagy hatással van mindenkire.

Azaz: - Még eddig se, tovább meg végképp nem!

Bell & Sebastian 2013.10.14. 00:09:26

@picur3ka: Ezt hol olvasta, a hivatalos hírekben nem egészen így van. Talán ezért figyeli párban az elhárítás, mert még egymásban sem bíznak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.14. 00:39:58

@Valóraváltógép:

Nem utálok senkit --- főként nicket nem, mivel a mögötte álló személyt még csak nem ismer(het)em, akkor hogyan gyűlölhetném?!:-)

@Alfőmérnök nem egészen százas és az a rossz szokása, hogy időnként rácuppan egy-egy nickre és az összes mentális problémáját és rögeszméjét rázúdítja:-( Elég sokunkat megkínált már ezzel, a többség ismeri és helyiértékén kezeli ezeket az @alfis attrakciókat.

Alfőmérnök 2013.10.14. 04:26:16

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Kandeláber 2013.10.14. 05:57:19

@maroz: A küldetéstudat - nagyrészt - elvakultságot feltételez.
Szánalmas ez a magyarázkodás.
Benneteket szinte még utálni sem lehet, inkább sajnálatra méltó lelki sérültek vagytok.
Így érezhetett Pavel Morozov is, amikor följelentette az apját és a rokonait, mint ti.

maroz 2013.10.14. 08:39:59

@Bell & Sebastian: A győzelemvágy kielégül, van rá módszer. Klasszikus módszer amúgy, több helyen is ez működik: a ballib a nagy kirekesztési lendületében ketrecbe zárja magát, de mindig akad pár portyázó, aki rendre be-behoz egy kapitálisnak gondolt vadat a külvilágból.

Egy idézetet valamelyik nem baloldali orgánumból, egy kommentet blogról, fészbúkról, mindegy is, hogy honnan, szóval beviszi, ráköti egy totemoszlopra (önkritika: amit történetesen pont én építettem) és a törzs elkezdi szimbolikusan legyőzni a jelképet. Dupla öröm, hiszen egyrészt - milyen meglepő - legyőzik, másrészt pedig ad egy kis önértékelési mankót: lám, mi ennél mennyivel okosabbak vagyunk!

maroz 2013.10.14. 08:59:17

@Kandeláber: Pedig lehet, nézd meg milyen lelkesen utáljuk egymást és persze nem utolsó sorban saját magunkat. De hát ezen változtatni nem lehet, mert jön a mispóche és úgy szétordít, hogy onnantól már kapcarongynak se lesz jó az ember. Engem speciel ezért az írásomért gyűlöltek meg annyira, hogy hozzákötöttek a saját magam ácsolta totemoszlophoz és rituálisan ki is végeztek:

kakukkfeszek.blog.hu/2013/02/22/de_ki_nacitlanitja_a_nacitlanitokat

A mai napig nem értem, hogy mi volt ezzel az írással a baj, mert nekem nem mondta el senki, csak annyit, hogy baj és hogy gyűlölnek, mert a mispóche ezt parancsolta.

Bell & Sebastian 2013.10.14. 10:36:02

@maroz: Régi igazság, hogy az értelem a tárgyi tudás és kombinációs készség szorzata, a hóhmecolás nem képes pótolni.

Feltéve, hogy valóban zsebben a bölcsek köve, birtoklása nem jár előjogokkal, inkább kötelességekkel. És itt bicsaklik meg a Vinszent hamis, önigazoló léttudata. A törzsi létbe ragadt csoporttal a társadalom nem tud mit kezdeni. (Pontosabban: mindig ugyanaz a vége.)

Ebből logikusan következik, hogy azok számára, akik például az államvallás szervező erejében hisznek, (mint például én), a törzsi létezés alacsonyabb rendű.

Az uniós (föderatív már nem jó) szervezési forma sem ismer el diaszpórában partizánharcát vívó törzset, viszont kiváló terepe az effajta, bolseviki felforgatásnak, minek közben is könnyebb lehúzni a hasznot, szublimálni a ködből névtelenül, mint névvel és konkrét nációó -tól.

Az csak a ráadás, hogy közben tagadnak mindent, ami efölött a szint fölött (törzs) felüti a fejét és a legnagyobb közös osztójuk a soá, mint az egyetlen, atavisztikus, mély tudati csoportélmény.

Azért azt becsülöm bennük, hogy nem húzták el a főcsapás irányát a (szekunder) cigány fajvédelem felé, a priori célok elkenése mellett, mint mondjuk bizonyos ELTÉ -ből vezérelt blogok esetén. Vagy csak simán önzőbbek ennél.

Törzsi Híradó, jól mondja.

Kandeláber 2013.10.14. 11:36:14

@maroz: Az a véleményterror, amelyet az úgynevezett liberálisok nagyjából a nyolcvanas évek óta gyakorolnak ebben az országban, Európában szinte példátlan.
Talán az általam egyébként kedvelt Spiró "Jönnek" című versével kezdődött, amelyet akkor még anélkül helyre lehetett tenni, hogy az embert a rasszizmus vádjával illették volna.
'90 után azonban elszabadult a pokol.
Önmaguk által kinevezett gondolatrendőrök minősítgetnek mindenkit, aki nem az ízlésüknek megfelelően nyilvánul meg.
Egyébként önmagában a minősítgetéssel még nem is lenne gond. A baj ott kezdődik, amikor a liberális polgártársak ezen túllépve meg kívánják nyirbálni a véleménynyilvánítás szabadságát, és erre az egyik legismertebb eszközük ez a gyűlöletbeszédesdi.

panelburzsuj 2013.10.14. 11:47:27

@maroz:

Nem búsulj annyit, pajti, itt pont jó helyen riszálsz: új ordasok szimatolják a hátsódat.

Bell & Sebastian 2013.10.14. 12:07:47

@panelburzsuj: Tán a régieknek nagyobbacska orruk volt? Most meg kéne orrolni a megjegyzésére, ami ordas csúsztatás, ormányos bőrű?

maroz 2013.10.14. 12:37:16

@Bell & Sebastian: Így van, az én megfigyelésem is az, hogy önzőségből. Egyrészt ugye ha a cigány témát is beveszik az arzenálba akkor azt csak a belvárosi liberális műmájer humanista narratívája mentén tehetik, de az nem jó, mert ellent mond a legfőbb csoportképző elvnek, jelesül annak, hogy széles e kibaszott univerzumban a zsidószenvedésen kívül is létezhet szenvedés. Másrészt pedig a cigány az olyan barnácska, majdnem olyan, mint egy arab, és ha picit nem figyelünk oda máris megtörténhet az a szörnyűség, hogy valakik párhuzamot vonnak a cigányok és a gázai övezet csóringerei között, és elkezdenek beszélni arról, hogy lám, mintha az erec is fasisztácska lenne egy icipicit, amire pedig a mispóche kötelezően előírja Izrael állam védelmét, így a kultúrliberális műhumanista cigány-narratíva ütközne a protofasiszta Izrael-védéssel, tehát egy újabb ok arra, hogy a cigányokról inkább sehogyan se beszéljünk.

Helyes Írás 2013.10.14. 14:24:38

Na és ahhoz mit szólna kedves Bakó Bea, ha ezentúl csak beazonosítható névvel megszemélyesíthetően lehetne véleményt nyilvánítani az interneten és a sértő szövegekért bárki perelhetné annak íróját? Nem sérülne a véleményszabadság, csak mérséklődne ez a sunyi világkocsma, amin szerintem semmi védeni való nincs, mert a szólásszabadsághoz semmi köze. A szólásszabadság nem azonos a hőbörgés szabadságával. Itt is érvényes az az elv, hogy a szabadságunk addig terjedhet, ameddig mások szabadságát nem sértjük. Technikailag egész biztosan megteremthető a személyes felelősség világa az interneten is, ha arra képesek, hogy bárhol, bárkit ellenőrizzenek. Úgyhogy üdvözlöm a nemzetközi bíróság döntését, mert csak ezen az úton kényszeríthető ki a társadalomból a felelős internethasználat!!

panelburzsuj 2013.10.14. 14:58:42

@Helyes Írás:

Felvirradna végre Lencsés István csillaga! :))

panelburzsuj 2013.10.14. 15:59:52

@Hepci:
Hát annyira azért nem nyűgözött le, hogy nyomozzak utána.

De erősen bele van gabalyodva a szerepbe, mert tán két hónapja ráuntam a mondatkezdés, nagybetűire és elkezdtem a "szerelmemmel üldözni". Pár nap után képes volt panelburzsujnak e-mailt írni, hogy ő igaz heteró, és kopjak már le... És azt is a "közismert" nevén írta alá.

Szóval lehet, hogy Lencsés is - de biztosabb, hogy Hangyás....

Valóraváltógép 2013.10.14. 20:11:46

@bbjnick: Ahhá... értem. Talán. :D

@Kandeláber: "A küldetéstudat - nagyrészt - elvakultságot feltételez."

Tényleg? Ezt vezesd már le nekem, légyszíves, hogy miért.

Valóraváltógép 2013.10.14. 20:16:18

@maroz: Nem kombinálod Te ezt egy kicsit túl?..

maroz 2013.10.14. 21:09:16

@Valóraváltógép: Fogalmam sincs, én csak elmondtam a megfigyeléseimet, aztán hogy ez túlkombinált-e vagy sem, azt döntse el a kedves olvasó.

Valóraváltógép 2013.10.14. 22:32:01

@maroz: Aki mindehol a baglyot keresi, az sok baglyot fog látni. Pedig a baglyok nem mindig azok, aminek látszanak. Néha ők maguk sem tudják, hogy micsodák.

maroz 2013.10.15. 07:53:26

@Valóraváltógép: Biztos igazad van, ornitológiai ismereteim valahol a zöldikénél megállnak, bár egyszer megfigyelhettem egy búbosbankát is, amelyik éppen ideiglenesen a kertünkben tartózkodott. Persze lehet, hogy csak egy furcsán sminkelt bagoly volt, ki tudja.

(Nem vagy te véletlenül balliberális? ;))

Alfőmérnök 2013.10.15. 21:11:22

@Valóraváltógép: Majd akkor érted meg, ha megérted, hogy miért nem reagál erre:
mandiner.blog.hu/2013/10/12/strasbourg_felszamolja_a_kommentbunozest/fullcommentlist/1#c20808539

(Vagy ha fog, akkor össze-vissza fog hadoválni és hazudozni.)

Valóraváltógép 2013.10.15. 22:43:54

@maroz: Értem. Én meg egyszer láttam két galambot szexelni egy parkban. Elég gyorsan elintézték, olyan 4-5 sec lehetett talán. Nem is értem miért vannak oda a nők a szerelmes galambokért.

"(Nem vagy te véletlenül balliberális? ;)) "

Az attól függ, mit értesz balliberális alatt. Nekem mindegy, akármi lehetek.

@Alfőmérnök: Gondolom nincs értelme megpróbálni kényszeríteni rá. :) Ha nem akar, nem akar.

picur3ka 2013.10.16. 00:40:26

@Valóraváltógép:

Maga soha nem latott galambot szexelni, csak a partanc tovabb tart.

Pagnar 2013.10.16. 02:51:22

@Kettes: max tokeletesen kifejtette mi veletek a gond a patkanyblogotokon.

"Túl nagy a pofátok, ez a gond veletek. Te meg egy csicska vagy. Lihegsz, segget nyalsz, ingyen. Jótündér legalább pénzért csinálja. De persze ez a te problémád. Ha náci hatalom lenne, a te fajtád embert irtana. Ezért ilyen szar hely Mo., az ilyen mocskok miatt."

Azt meg nagyon helyesen tetted, hogy torolted azt a bejegyzest, mert ha a kuruc kirakna a nevedet-cimedet, biztos benne lennek az elso tizben akivel veletlenul osszeszolalkozol az utcan.

a fenti kijelentesemmel kapcsolatban pedig varom a feljelentesedet te kis patkany.

Valóraváltógép 2013.10.16. 20:44:27

@picur3ka: Azt nem számoltam bele. Gondoltam sétálnak. Maga a szex nem volt több, galambbácsi ráugrott a galambnéni hátára, és úgy megcsinálta, mint a pinty.

Alfőmérnök 2013.10.16. 21:17:55

@Valóraváltógép: Elég sok mindent elárul valakiről, hogy mire akar és mire nem akar válaszolni.

Valóraváltógép 2013.10.16. 21:21:16

@Alfőmérnök: Nézd a jó oldalát. Legalább nem buzi.

Alfőmérnök 2013.10.16. 21:27:47

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Valóraváltógép 2013.10.16. 22:10:10

@Alfőmérnök: Szerintem ti itt mind paranoidok vagytok.

Alfőmérnök 2013.10.16. 22:55:05

@Valóraváltógép: Mi alapján gondolod, hogy paranoiás vagyok?

BBjnick ezt írta:
"@Alfőmérnök nem egészen százas és az a rossz szokása, hogy időnként rácuppan egy-egy nickre és az összes mentális problémáját és rögeszméjét rázúdítja:-( Elég sokunkat megkínált már ezzel, a többség ismeri és helyiértékén kezeli ezeket az @alfis attrakciókat. "

És erre reagáltam ezt (és nem kaptam választ):

" Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"? "

Miért gondolod ez alapján, hogy paranoiás vagyok?

Alfőmérnök 2013.10.16. 22:55:50

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.10.21. 19:58:34

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.10.23. 13:47:05

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.10.24. 19:57:42

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.10.24. 20:28:48

@Valóraváltógép: Kösz, megvagyok. Csakhát nem szeretem, ha rágalmaznak. Márpedig bbjnick ezt tette, mikor ezt írta:

"@Alfőmérnök nem egészen százas és az a rossz szokása, hogy időnként rácuppan egy-egy nickre és az összes mentális problémáját és rögeszméjét rázúdítja:-( Elég sokunkat megkínált már ezzel, a többség ismeri és helyiértékén kezeli ezeket az @alfis attrakciókat. "

Erre írtam az alábbiakat, de még nem érkezett rá válasz:

"Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?"

Valóraváltógép 2013.10.24. 20:41:09

@Alfőmérnök: Aha, akkor jó.
Én tényleg hagynám ezt a témát a fenébe, de hát már mondtad, hogy te nem akarod. A lényeg, hogy nem fogod fel tragikusan.

Alfőmérnök 2013.10.24. 22:15:14

@Valóraváltógép: A rágalmazás a virtuális világban is tisztességtelen dolog. Mondjuk a gloire nevű szarkupacnál tisztességesebb bbjnick kussolása; neki ugyanis ez volt a reakciója erre:

"(Kis magyarázat gyengeelméjüknek: Rozika azt sugallta, hogy én valamiféle ÁVO-s patkány vagyok, aki rá vadászik. Ezt valszleg nem mindenki értette. De nyilván én vagyok a gonosz, mert én erre azt mondom, hogy egy paranoiás picsa. Nem ő, aki alaptalanul vádol. Egyébként amit csinál, azt a való világban és jogi nyelven úgy havják: rágalmazás.) "

" gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.13. 23:02:05
@Alfőmérnök: "Egyébként amit csinál, azt a való világban és jogi nyelven úgy havják: rágalmazás.)"

Egyébként, amit te csinálsz, az valóban majdnem az. De csak majdnem. Viszont:

@Loxon: helyében én kiraknék ide pár könyvajánlót, online könyváruházaktól, akár csak egy-egy érdekesebb klasszikus elég volna. Onnatól ez a blog - mivel reklámoz - üzleti tevékenységet folytatna. Simán be lehetne perelni téged hitelrontásért. A tárgyalásokon előbb-utóbb meg kéne jelenned, különben előállítanak. Egy jó ügyvéd végig viszi simán, bár a büntetés valószínüleg remémnytelen, de az inkongnitódnak vége lenne. Soha többet nem látnánk azt hiszem. "

Mikor Loxonnál, a blog üzemetetőjénél rákérdeztem, hogy hogyan viszonyul ehhez a javaslathoz, ahelyett, hogy elküldte volna a kurvaanyjába a kisnyilas-ávós lelkületű patkányt, engem oktatott ki, "kiskátét" írt nekem arról, hogy mire kell és mire nem kell reagálni. Többek között ezért tartom Loxont egy gerinctelen, aljadék és egyben szánalmas kis pöcsnek.

Alfőmérnök 2013.10.24. 23:10:22

@Alfőmérnök: " a gloire nevű szarkupacnál"
= "a gloire nevű szarkupacnál reakciójánál"

Alfőmérnök 2013.10.24. 23:11:20

namégegyszer: a gloire nevű szarkupac reakciójánál

Alfőmérnök 2013.11.02. 01:15:42

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.11.04. 21:10:38

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

picur3ka 2013.11.05. 00:45:22

@Alfőmérnök:

Ezt az alapallast felveszi azokkal szemben is, akikkel nem ert egyet, ugye, csak mint az erkolcs bajnoka, aminek szeretne magat latszatni.

Tamogatja BBj-t, Gloiret, etc., amikor igazuk van, ugye?

Alfőmérnök 2013.11.06. 00:59:44

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.11.07. 01:11:48

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.11.09. 16:00:15

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Jack Torrance 2013.11.11. 19:06:39

@bbjnick: szerintem sokkal kevesebb 18 éves (vagy fiatalabb) buzi ront meg fiatalabbakat, mint ahány pap. Akkor a vallásosságot is szankcionálni kéne?

Jack Torrance 2013.11.11. 19:09:59

@bbjnick: a buziság előbb volt, mint a keresztény emberkép. ennyire előrelátók lettek volna? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.11. 20:29:58

@Jack Torrance:

"szerintem sokkal kevesebb 18 éves (vagy fiatalabb) buzi ront meg fiatalabbakat, mint ahány pap." --- írod.

Vannak erről adataid is?

"Akkor a vallásosságot is szankcionálni kéne?" --- írod.

A vallás azt tanítja, hogy buzuljunk és rontsunk meg gyerekeket? Mert a buziaktivizmus azt propagálja, hogy buzuljunk. S a buziaktivizmus már kijárta az utat a pedofilaktivizmus előtt is: a buziházasság engedélyezésére hivatkozással engedélyezték Hollandiában a pedofil pártot.

Adalék: „Egy amerikai tanulmány (K. Freund - R. I. Watson: The Proportions of Heterosexual and Homosexual Pedophiles Among Sex Offenders Against Children - An Exploratory Study, Journal of Sex and Marital Therapy 18) szerint homoszexuálisok körében háromszor nagyobb a hajlam a pedofíliára, és jóval nagyobb a hajlam a visszaeső magatartásra, mint a heteroszexuálisoknál.” (www.magyarkurir.hu/en/node/1809)

"a buziság előbb volt, mint a keresztény emberkép. ennyire előrelátók lettek volna? :)" --- írod.

Isten előbb volt, mint a buziság. A kereszténység (Krisztus tanítása és megváltó áldozata) az eredendő bűnre adott isteni válasz.

Alfőmérnök 2013.11.11. 20:33:34

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Jack Torrance 2013.11.11. 21:59:47

@bbjnick: "Vannak erről adataid is?"

Nincsenek, csak tippelek. Neked vannak?

"Mert a buziaktivizmus azt propagálja, hogy buzuljunk"

Nem. Csak azt propagálja, hogy ne üldözzük a buzikat. A másság elfogadásához nem kell mássá válnod, mint ahogy ha nem vagy rasszista, attól még nem leszel néger, cigány, zsidó vagy bármi.
Ellenben te most a vallás nevében valakik üldözésére szólítasz fel. Veszélyes vagy.

"Isten előbb volt, mint a buziság. A kereszténység (Krisztus tanítása és megváltó áldozata) az eredendő bűnre adott isteni válasz."

Melyik isten? Sokról van adatunk korábbról, de Istenről nincs.
Nézd, buziság mindenfelé van a földön, kereszténység ehhez képest elenyésző. Nem hinném, hogy kisajátíthatná a jogokat efféle ítélkezésre. Amúgy pedig, ha a buziság Isten szerint bűn, akkor majd ő ítélkezik, amikor eljön az ideje. Mi emberek maradjunk a konkrét bűnöknél. A megrontás büntethető, a pedofília pláne, nem kell kollektíve bűnösnek tekinteni senkit. Avagy ha ragaszkodsz hozzá, akkor a papokat is szankcionálni kell, mivel köztük is nagyobb a hajlam a pedofíliára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.12. 11:22:13

@Jack Torrance:

Mindenek előtt tárgyi tévedéseidet:

1) A világban kb. 2 milliárd keresztény él (+ 1,5 milliárd muszlim), míg buzeráns, a buziaktivisták általánosan használt (1-2%-os) hivatkozása szerint is, egy-kétszáz millió.

2) Hogy a buzeránsok között jóval magasabb a pedofilok aránya az átlagnál azt bűnügyi statisztikák és tudományos kutatások bizonyítják. Hogy a papok között magasabb volna, azt pedig cáfolják. A leglátványosabb libbantmalőr ezügyben Hollandiához kötődik: néhány éve Hollandiában kitört a pedofilhisztéria (miközben Hollandiában bejegyezték a világ első pedofilpártját, azzal párhuzamosan a holland liberális sajtó a Holland Katolikus Egyházat támadta pedofil fertőzöttsége miatt:-)). A holland kormány egy vizsgálóbizottságot hozott létre a pedofilügyek kivizsgálására. A Deetman-bizottság 32000 személyt kérdezett meg (akik 1945 és az ezredforduló között jártak iskolába) arról, hogy érte-e őket tanulmányaik alatt szexuális zaklatás: a vizsgálat azzal zárult, hogy a hollandok 10%-át zaklatták (különböző mértékben) gyermekkorában, a kollégiumokban, internátusokban, egyéb bennlakásos intézményekben, sportegyesületekben stb. ez az arány 20% --- függetlenül attól, hogy katolikus, más felekezetű vagy vallástalan megkérdezettekről volt-e szó (a hollandok kb. fele felekezetenkívülinek/ateistának vallja magát) és attól, hogy milyen fenntartású iskolába járt vagy milyen közösségi intézménynek/szervezetnek volt tagja! Azaz semmiféle speciális összefüggést nem tudtak kimutatni a katolikus oktatási intézmények és a pedofília között!

Valamint: a homoszexualitás nem rassz, hanem szexuális praxis. Szóval, semmi rasszizmus nincs abban, ha néhány fartúró buzi kedvéért az emberek többsége nem akarja hagyni odaveszni azokat az évezredes intézményeket és értékeket, amelyek élete alapjait képezik. Négyfal között mindenki azt és oda dug, ahova akar, lelke rajta, de amikor deviáns csoportok a közösségi alapokat kezdik el módszeresen rombolni, az már nem vicces, annak semmi köze a toleranciához. (A tolerancia jelentése türelem, társadalmilag egy olyan keret, amelyben különböző közösségek úgy élnek egymás mellett, hogy nem sértik egymás köreit --- mi köze annak a toleranciához, amikor egy buziaktivista-hecc kapcsán az Egyenlő Bánásmód Hatóság írásba adja, hogy: "a közerkölcs védelmének nem a közerkölcs védelme a célja, hanem a kisebbség jogainak védelme a többség értékítéletével (a közerkölcsökkel) szemben (www.egyenlobanasmod.hu/jogesetek/hu/41-2013.pdf )."???!!!

És: hogy te vagy én itt most szabadon véleményt nyilváníthatunk, hogy az egyenlőség eszméje létezhet, azt senki másnak, mint a keresztények Istenének köszönthetjük. Ugyanis a kereszténység előtt senki, sehol és semmikor nem tekintette evidensnek az emberek (Isten előtti) egyenlőségét. A mi dekadens, posztmodern liberális demokráciáink sehol máshol nem jöhettek volna létre, csak és kizárólag keresztény bázison.

Úgyhogy, aki ma kikel a keresztény házasság eszméje ellen, mert az (állítólag) diszkriminálja a buzikat, az készüljön fel lélekben arra, hogy holnap már a rabszolgaság intézménye ellen/mellett kell majd érvelnie...

szesztű_hányni 2013.11.12. 11:26:08

blogmotor, eriggy-halaggy!

Alfőmérnök 2013.11.12. 18:14:13

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Jack Torrance 2013.11.13. 16:04:31

@bbjnick:
1. nem azt mondtam, hogy több buzi van, mint keresztény, hanem hogy ők mindenhol élnek a földön ahol emberek élnek, ott is, ahol keresztények nem, vagy csak látogatóban.

2. "amikor deviáns csoportok a közösségi alapokat kezdik el módszeresen rombolni"

Erre valami bizonyíték? Mióta emberiség van, buziság is van, és közösség is van. Ugyan folyamatosan változik, de van és az emberiség gyarapszik. Nem csak neked van üldözési mániád?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 16:34:45

@Jack Torrance:

Tudsz nekem a történelemben arra példát mutatni, hogy egy kultúra saját emberképének megváltoztatását tűzte volna ki célul, hogy néhány zakkant buzi igényeihez igazodjon? Mert ha tudsz, akkor neked van igazad. Parancsolj!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 17:49:19

@Jack Torrance:

A saját dekadens posztmodern liberális demokráciánk ebben unikum.

Jack Torrance 2013.11.13. 17:54:24

@bbjnick: de ez nem magyarázat az állításodra. Kik rombolnak módszeresen és mit?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 18:32:43

@Jack Torrance:

"A huszadik században a második világháborús propagandát követő leghatékonyabb manipulációs marketing stratégiának nevezi a „meleglobbi” programját David Kupelian amerikai újságíró. A neokonzervatív szerző The Marketing of Evil (A gonoszság marketingje, WND Books) című műve részletesen elemzi az elmúlt 25 év gondosan felépített kampánysorozatát. Kupelian könyve 2005-ben jelent meg először, és azóta a kibővített, aktualizált változat már a tizenkettedik kiadásnál tart. A szerző a 19. századi radikális társadalmi forradalmárok által elért fordulathoz hasonlítja a nyugati társadalmakat alapvetően átformáló mozgalmat, amelynek célkitűzései nem állnak meg az életmód szabad megválasztásánál, hanem ennél sokkal mélyebb, civilizációs fordulatot szeretne elérni..."

Bővebben itt:

hetek.hu/hit_es_ertekek/201308/hogyan_alakitotta_at_a_homoszexualis_lobbi_a_tarsadalmakat

Alfőmérnök 2013.11.13. 21:44:44

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Jack Torrance 2013.11.13. 22:22:25

@bbjnick: ha jól értem, a fő bűnük az, hogy azért lobbiznak, hogy ne üldözzék őket?
És ezzel nálad kiérdemlik, hogy üldözd őket. Ügyes, nekifutás nélkül logikai bukfenc. Van valami kevésbé marhaság érved is?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 22:40:08

@Jack Torrance:

Nem jól érted. A bűnük nem az, hogy azért lobbiznak, hogy ne üldözzék őket, hanem az, hogy olyan civilizációs és emberképi változásokat akarnak elérni (s e célok érdekében nem riadnak vissza a legaljasabb eszközöktől sem), amelyek, ha megvalósul(ná)nak, az kultúránk és civilizációnk összeomlását vonná maga után.

Jack Torrance 2013.11.13. 22:44:34

@bbjnick: erre mondj már valami konkrét példát, mert így túl elvont. Ha lehet, indoklással, miért is vonná maga után az összeomlást az a bizonyos változás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.13. 23:21:53

@Jack Torrance:

Linkeltem egy cikket, ha az nem volt számodra világos, akkor egy másik mitől volna világosabb?

A homoszexualitás mindig is a társadalmi lét árnyékzónájában létezett, devianciának tekintették (mert az). Az USÁ-ban már komoly kutatások vannak a témában, mert kezdenek jelentkezni a problémák: a buzik (és egyéb szexuális alternatívok) között gyakoribb a párkapcsolati erőszak, a buzik között háromszor gyakoribb a pedofília és a visszaesők is leggyakrabban közülük kerülnek ki stb. Ha most ebből (egy devianciából) emberjogi programot csinálunk, akkor azzal nem teszünk mást, mint a társadalmi létezés kereteit lehetetlenítjük el. (Fentebb már idéztem: "a közerkölcs védelmének nem a közerkölcs védelme a célja, hanem a kisebbség jogainak védelme a többség értékítéletével (a közerkölcsökkel) szemben". Ennek ez az ára, gondold végig, hová vezet ez?!)

Lehet itt lilulni, hogy "mindenkinek joga van" és "virágozzék száz virág", meg efféle hülyeségek, de a következményekkel valamennyiünknek szembe kell néznie! Húsz évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, hogy a buzik olyan igényekkel lépnek fel, mint amik ma a buziaktivisták célkitűzései. Holnap milyen igényekkel lépnek föl? És melyik lesz a következő deviáns csoport, amely a buzijogokra hivatkozva követelőzni kezd? És azt mire hivatkozva utasítod el? És a következményekkel (pld. engedélyezzük a buziknak az örökbefogadást, akik között bizonyítottan (bűnügyi és orvosi statisztikák/vizsgálatok bizonyítják) jóval magasabb a pedofilok aránya) hogyan számolunk el?!

Gondolkodni kellene egy kicsit!

Fentebb már írtam: ...aki ma kikel a keresztény házasság eszméje ellen, mert az (állítólag) diszkriminálja a buzikat, az készüljön fel lélekben arra, hogy holnap már a rabszolgaság intézménye ellen/mellett kell majd érvelnie...

Alfőmérnök 2013.11.13. 23:27:34

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Jack Torrance 2013.11.13. 23:51:36

@bbjnick: "A homoszexualitás mindig is a társadalmi lét árnyékzónájában létezett, devianciának tekintették (mert az)"

Ez a keresztény kultúrkörre igaz, a többire nem.

Alfőmérnök 2013.11.13. 23:59:33

@bbjnick: Már csak azt kéne megmondanod, hogy a buziaktivizmust miért csak úgy állíthatjuk meg ha (idézet tőled) "szankcionáljuk a buziságot"?

Miért kell a buziaktivisták miatt bűnhődniük a buziknak?
Emlékeztetőül:
ezt írtad:
"Nekem, holott mindig az együttérzést és a méltányosságot tartottam a legfontosabb szempontnak, meggyőződésemmé vált az utóbbi években, hogy a homoszexualitást ismét büntetni kell."
mandiner.blog.hu/2013/10/12/strasbourg_felszamolja_a_kommentbunozest/fullcommentlist/1#c20804090

Alfőmérnök 2013.11.14. 00:14:36

@bbjnick: Hazudsz, paraszt! Ezek nem válaszok, hanem azok az állítások, amikre a kérdéseim vonatkoztak.

picur3ka 2013.11.14. 01:08:09

@Jack Torrance:

Legyen kedves, idezzen!

Hol tekintettek normalitasnak?

Hol tekintettek elfogadhatonak - kulonos tekintettel olyan allamokra, akik ez utan hamar megszuntek letezni?

---

Ne viccelodjek! Ez csak egy rasszkartya bunozoi dolog, rendzavaras celjabol vannak a buzik/buzi ugy kihasznalva. Mint a romak. Semmi komplikacio, rendkivul ecceru a tema.

Jack Torrance 2013.11.14. 11:03:01

@bbjnick: arra, hogy nem tekintik devianciának, az egyetlen bizonyíték, hogy házasodhattak-e? Nem tudok róla, hogy házasodhattak, talán nem is akartak, nem tudom. Mindenesetre sokáig és sok helyen nem üldözték őket, és a mai napig is sok helyen simán elfogadják őket.

Jack Torrance 2013.11.14. 11:04:53

@picur3ka: hol nem tekintették normalitásnak? Nem nagyobb "devianciának", mint a kancsalságot, vagy a szőke hajat?
És ugyan, mondjon már egy olyan államot, amely a buzik miatt szűnt meg létezni :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.14. 15:19:20

@Jack Torrance:

A homoszexuális kapcsolatot sehol nem tekintették normalitásnak. Hogy házastársi kapcsolatnak pedig végképp nem (amiért, ugye, most nálunk, a Nyugaton, folyik az emberjogi harc --- komoly sikerrel), azt bizonyítja, hogy fel sem merült senkiben ez az őrültség. Az antikvitás emberképe merőben más volt, mint a keresztény vagy a nyugati liberális emberkép. Nem ismerték a személy szabadságának és méltóságának fogalmát (életüket a kényszerek és a fátum irányította), természetes volt számukra a szolgalét és a szolgatartás (a kiszolgáltatottság és a kiszolgáltatás) --- szexuális téren is. Ebbe bőven belefért, hogyha valaki megtehette, akkor bármilyen formában kiélhette szexuális ösztöneit is (természetesen, nem akárkin, csak azon, aki fölött joga volt rendelkezni!).

Ez azonban nem jelentette azt, hogy ez a fajta szexualitás magátólértetődő vagy azonos megítélésű lett volna az egészséges heteroszexuális kapcsolattal, hogy ezt normális párkapcsolatnak, pláne nem, hogy házasságnak számít(hat)ott volna!

Ha látnám értelmét (ha eddig minden érdemi érvemet nem kerülted volna ki), akkor hoznék neked példákat is a görögöktől és Rómából, hogy hogyan ítélték meg ők a "kilengőket".

picur3ka 2013.11.15. 02:08:32

@Jack Torrance:

Nem valaszolt egyik kerdesre sem, mert nem tud, nyilvan.

A hanyatlo, lebuko tarsadalmakban ezek a perverz jelensegek tortenelmileg elobuknak.

Semmi mast nem jelentenek, mint hanyatlast, amikor eloterbe kerulnek, az allam megszunik letezni, anarchia.

Nem, nem a buzik teszik tonkre a tarsadalmat, hanem azok a hulyek, akik azt hiszik, a buzik kepes tarsadalom. Aka, maga.

Alfőmérnök 2013.11.17. 18:53:35

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2013.11.17. 23:11:58

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Jack Torrance 2013.11.18. 10:49:07

@bbjnick: @picur3ka: nem nekem kell válaszolnom a kérdésekre, hanem nektek, hiszen ti állítjátok, hogy világégést okoz a buzilobbi. MIközben egyetlen példát sem tudtok felsorolni ami igazolná a félelmeteket. Buzik már akkor voltak, amikor az ember még fel sem egyenesedett. Nyilván mint kisebbség, sosem tekinteték teljesen normalitásnak, miként a balkezességet, a törpe- és óriásnövést, az albínókat és még sok mást sem. De ezen idő és a világ nagy részében nem üldözték őket és nem akarták se betiltani, se szankciónálni. Nyilván minden kisebbség akkor kezd el hangosan egyenlő jogokat követelni, amikor megfosztják őket ezektől. A kereszténységnek jóval rövidebb története van és területileg jóval kisebb helyen koncentrálódik, mégis sokkal nagyobb jogokat követel. Most például már ők akarják szabályozni azoknak az életét is, akikhez semmi közük. Ráadásul a kereszténység volt az, amelyik erőszakkal terjeszkedett, amelyik rátelepül mindenki életére, és aztán mindenféle ellenségképet farag magának, és saját szabályait akarja betartatni mindenki mással is.

Na ki vele, mikor és hol bukott állam a buzik miatt? Vagy azért, mert valakik nem utálták a buzikat?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 12:55:47

@Jack Torrance:

Ha hozol nekem egy példát a történelemből, hogy bárhol, bármikor intézményesítették a homoszexuális kapcsolatokat (házasodhattak, gyerekeket fogadhattak örökbe stb.), akkor vitapartnernek vagy tekinthető és --- összevethető érvek mentén --- érdemben folytatható a vita! Egyébként...

Jack Torrance 2013.11.18. 13:15:49

@bbjnick: mivel a házasság is újabb találmány mint a buzik, értelmetlen a kérdés is. És miért kellene nekem példát hoznom? Azelőtt kereszténység sem volt, akkor most az is iszonyú veszélyes volt amikor lett?

Amúgy számos példa van arra, hogy egy házasságban élő és gyerekeket nemző vagy szülő ember később ébred rá, hogy ő homoszexuális. Akkor neki gyorsan el kell válnia és lemondani a gyerekről? És sok buzi megházasodik alibiből, gyerekeket is nevel, alibiből. Szerinted ez mennyivel jobb, mint nyíltan csinálni?

Áruld már el, mi olyan rettenetesen borzasztó abban, ha ilyen jogaik lesznek? És mire alapozod ezt a súlyos félelmedet?
Ti vádaskodtok, ne nekem kelljen már bizonygatnom, hogy miért hülyeség amit mondtok, támasszátok alá szépen, miért lenne igaz?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 13:34:56

@Jack Torrance:

Te kezdesz erősen értelmetlen lenni!:-)

Ha a házasság értelmetlen, akkor miért követelik a buzik a házasodás jogát? Most akkor akarja a buziság a házasságot vagy nem akarja?:-)

Jack Torrance 2013.11.18. 13:46:03

@bbjnick: nem a házasságra mondtam, hogy értelmetlen, hanem a kérdésre, hogy soroljam a régi példákat :)
Szóval?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 15:28:35

@Jack Torrance:

Ha vitázni szeretnél, talán össze kellene szedned magad!:-)

Olvasd vissza a kommentjeidet! Kb. ott tartasz, hogy minden átmeneti, újkeletű, esetleges, egy örökérvényű, örökkévaló igazság létezik: a buziság:-D

Összehasonlítva azokkal az érvekkel, amiket fentebb, a kommentsorban, prezentáltam neked, ez így elég kínoska!

Jack Torrance 2013.11.18. 15:49:11

@bbjnick: rosszul olvastad a kommentjeimet :)

Nézd, a dolog a következőképp néz ki jelenleg. Jönnek a buzik, és azt mondják, szeretnének házasodni és örökbefogadni. Az ember elgondolkodik: ma már a négerek is együtt lehetnek a fehérekkel, ok, nem volt veszélyes. Ma már a nők is hordhatnak nadrágot, dolgozhatnak, ok, túléltük. Megadtuk nekik a választójogot, ez is megvolt, nem rossz. Mi baj lehet, ha a buzik is házasodhatnak, és gyereket fogadhatnak örökbe? Szerintem semmi és még sok más szerint semmi.

Erre jöttök ti, és kongatjátok a vészharangot, hogy ez katasztrófa lesz. Tisztelettel megkérdem, miért is?

Nyilván a pedofília büntethető és büntetendő, és ha hiszünk is a statisztikádnak, hogy több pedofil van a buzik között, akkor is ezek kiszűrhetők (az örökbefogadásnál a hetero szülőket is szűrik alkalmasságra), szankcionálhatók, a közvetlen veszély minimális. Örökbefogadás pipa, legalábbis pedofília ügyben.

A többi érvetek indoklás nélkül csak fantazmagória, a társadalom összeomlása, a fertő, a civilizáció pusztulása merő kitaláció, se precedens nincs rá, se rendes érvetek olyan, ami értelmezhető a kereszténységen kívül, de még azon belül is csak nehezen.
Érvelnetek nektek kell, nem nekem. És nem bullshittel, a keresztény értékek gyalázásával és hasonlókkal, mert az csak a keresztényeknek van, másnak nem kell tekintettel lenni rájuk. A buzik nem akarnak templomban házasodni, a polgárihoz meg semelyik vallásnak semmi köze.
Mondjatok valami valós veszélyt, amitől elpusztulna a civilizáció, vagy bármi más nagy katasztrófa történne.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 17:15:34

@Jack Torrance:

Ott követsz el alapvető hibát, hogy a homoszexuális házasságot emberijogi kérdésnek tekinted, holott nem jogi, hanem antropológiai kérdés!

Egy különböző nemű pár, ha bőrszínük különbözik is, akkor is alkothat a hagyományos értelemben vett családot (ahogy mindig is volt ilyen), azonos neműek viszont nem. Vicces, hogy az emberijogisták milyen vehemensen küzdenek a buzik házasodási jogáért, az ezekben a "családokban" fölnövekvő gyerekek jogairól viszont látványosan megfeledkeznek! Mit jelent egy ilyen "pár" kezére adott gyerek számára speciális helyzete, hogyan éli ő azt meg, hogyan tudja feldolgozni? Milyen hiányokat, sérüléseket szenved el? Erről például miért nem szól a fáma?!

Valamint, nagyvonalúan átléphetünk a homoszexuális pedofília (amit erősen fokoz(hat), ha homoszexuális pároknak velük azonos nemű és semmilyen vérségi kapcsolatban lévő gyerekeket szolgáltatunk ki) és az azonosneműek (ill. alternatív szexualitásúak) közötti magas(abb) arányú párkapcsolati erőszak problémáján, azzal, hogy majd jogilag szankcionáljuk, ha visszaélések történnek, de amikor a házasság intézményének autonómiája (milyen mértékben lehet törvényekkel belenyúlni a család belső életébe?) máig vitatott kérdés, ugyan, hogyan szolgáltathatnánk ki gyerekeket a hagyományos családi viszonyoknál jóval ismeretlenebb (és így bizonytalanabb) viszonyoknak?

Gondolkodni kéne, mielőtt beszopod a buzikukit!

Robinzon Kurzor 2013.11.18. 18:08:26

@bbjnick: "Gondolkodni kéne, mielőtt beszopod a buzikukit!"

Ha neked az örökbefogadásról is a buzikuki gondolkodás nélküli beszopása jut eszedbe, akkor ott súlyos lelki problémák lehetnek a háttérben.

Hogy egy gyerek mit és hogyan tud feldolgozni, az szerintem is a legfontosabb kérdés.
Most persze adná magát, hogy vajon téged milyen trauma érhetett gyerekkorodban, hogy állandóan a buzikuki beszopásán jár az eszed, de ezzel birkózz meg magad.

Nagyon is lényeges kérdés, hogy mennyivel jobb vagy rosszabb egy gyereknek ha egy hagyományos értelemben vett, de vak komondoros család helyett egy buzi pár neveli, akik mondjuk sem az ő, sem egymás fejét nem verik a korlátba.

Vagy mi a helyzet a csonka családban, apa nélkül felnövő gyerekekkel. Az vajon mekkora sérülés? Az miért nem tilos?

Esetleg tényleg jobb-e állami gondozásban vagy pedofil papkomák törődése közepette felnőni, vagy ehhez képest megváltás egy rendezett anyagi körülmények között, kiegyensúlyozott érzelmi közegben egy azonos nemű pár gyerekeként cseperedni.

Nem egyszerű kérdések ezek, nem is állítom, hogy kész válaszaim lennének rá.

De abban biztos vagyok, hogy egy magadfajta aberráltnak, akinek mindenről azonnal a buzikuki leszopása jut az eszébe, nem lehet releváns véleménye ebben a kérdésben. (Mondani persze mondhatod, ahhoz jogod van. Csak komolyan nem lehet venni.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.18. 18:28:55

@Robinzon Kurzor:

Értem, tehát te apa nélkül nőttél fel és pedofil papkomák törődtek veled!:-) Ha a te logikádat követve értelmezem a kommentedet, akkor ezt tudom kiolvasni belőle:-)

Robinzon Kurzor 2013.11.18. 18:55:30

@bbjnick: " Ha a te logikádat követve értelmezem a kommentedet, akkor ezt tudom kiolvasni belőle"

Amit te követni tudsz, az a saját logikád, esetleg az, amit a saját "logikád" alapján az enyémnek képzelsz.
És akkor a kiolvasásról ne is beszéljünk.

Mellesleg -- látod, nekem a női mell jut eszembe, neked a buzikuki beszopása --, szóval érdemben persze nem tudtál reagálni.
Ezzel magad is alátámasztottad, amit állítottam: értelmes vitára alkalmatlan vagy ebben a témában (is).
Buzikuki beszopásáról fantáziálni, ezt a lapot osztották neked ebben a kérdésben.

Robinzon Kurzor 2013.11.18. 19:23:23

@bbjnick:

Nézd, én egyáltalán nem gondolom, hogy a homoerotikus fantáziálásod miatt lennél kevésbé értékes tagja a társadalomnak (hogy értsd: nem amiatt nem vagy az), de azért a heteroszexuális asszociációm miatt hadd ne legyen már bűntudatom.

Gondolj megint a buzikukira nyugodtan, ha úgy könnyebb elviselni az életedet.

picur3ka 2013.11.18. 20:51:02

@Jack Torrance:

"De ezen idő és a világ nagy részében nem üldözték őket és nem akarták se betiltani, se szankciónálni. Nyilván minden kisebbség akkor kezd el hangosan egyenlő jogokat követelni, amikor megfosztják őket ezektől."

A teljesen ellenkezoje a helyzet, semmi mas problema nincs es nem lenne veluk tovabbra sem.

Jack Torrance 2013.11.19. 09:04:43

@bbjnick: "Mit jelent egy ilyen "pár" kezére adott gyerek számára speciális helyzete, hogyan éli ő azt meg, hogyan tudja feldolgozni? Milyen hiányokat, sérüléseket szenved el?"

Szerinted hogyan és milyeneket? Fel kell dolgoznia? Elszenved?

Lehet persze, hogy a társaitól, vagy a hozzád hasonló homofóboktól éri kritika vagy sajnálat, de erről legkevésbé a buzi szülei tehetnek, ha hátrányosnak érzi a helyzetét, azt a környezete táplálja belé.

A gyereknek a legfontosabb a szeretetteljes környezet, a biztonság, ezt simán megkaphatja homoszexuálisoktól is, sőt. Ha pedig a nemi szerepeket hiányolod, hidd el, a buzi pároknál is megvannak ezek, ugyanúgy megtanulja a férfias és a nőies mintákat. Ráadásul sokkal jobban, mint mondjuk egy egyedülálló szülőnél.

Jack Torrance 2013.11.19. 09:05:36

@picur3ka: ez elég dedósra sikerült, érvelni is tudnál?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.19. 15:42:54

@Jack Torrance:

"...15 ezer fő megkérdezésével végzett kutatás, a New Family Structures Study (NFSS)...

...a homoszexuális vagy leszbikus pártok által nevelt gyermekek közt (akik az egyik fél korábbi, heteroszexuális kapcsolatból származó biológiai gyermekei) később háromszor annyi a munkanélküli, mint a hagyományos családokban nevelkedettek között, és csaknem négyszer annyian szorulnak szociális segítségre. Azon fiatal felnőtteknek, akiket olyan nő nevelt, akinek volt leszbikus kapcsolata, a 28 százaléka munkanélküli, szemben a hagyományos családban nevelkedettek 8 százalékával. Az első kategóriába tartozók 40 százaléka csalta meg házastársát vagy élettársát, míg a második csoportba tartozóknak csak a 13 százaléka. Az első csoport 19 százaléka vett részt pszichoterápiás kezelésen depresszió, aggályoskodás vagy épp kapcsolatai sikertelensége miatt, míg a második csoportnak csak a 8 százaléka...

...az azonos neművel viszonyt folytató szülők kapcsolata az esetek többségében sokkal instabilabbnak és változékonyabbnak bizonyult, mint a házas különneműeké. A homoszexuális férfiak esetében kicsit jobb a helyzet, mint a leszbikusoknál, de azon gyermekek, akiknek biológiai apja homoszexuális viszonyt folytatott, általában hosszú ideig éltek együtt apjukkal, apjuk azonos neművel fenntartott partnerkapcsolatai azonban sosem tartottak tovább három évnél...

...A leszbikus kapcsolatban élő nők gyermekeinek a 14 százaléka nevelőszülőknél nevelkedett, szemben a heteroszexuális párok gyermekeivel, akiknek csak a 2 százaléka járt így; a leszbikus kapcsolatban élő nők gyermekeinek a 40 százalékát nevelték a nagyszülei, szemben a heteroszexuális szülők gyermekeinek 10 százalékával; a leszbikus kapcsolatban élő nők gyermekeinek 19 százaléka élt valamikor egyedül 18 éves kora előtt, szemben a heteroszexuális szülők gyermekeinek a 4 százalékával. Tulajdonképpen a leszbikus kapcsolatban élő nők gyermekeinek csak a 2 százaléka töltötte élete első 18 évét végig az édesanyjával.

Igazán sokkolóak a kutatás korai szexuális iniciációra és molesztálásra vonatkozó adatai. A leszbikus anya által nevelt gyerekek 23 százaléka bevallotta, hogy „szexuálisan érintette” őt az anya vagy a partnernője. 31 százalék bevallotta, hogy szexre kényszerítették akarata ellenére. Ugyanez vonatkozik a homoszexuális apa által nevelt gyerekek 25 százalékára. A leszbikus anyák által neveltek 20 százaléka és a homoszexuális apa által neveltek 25 százaléka nemi úton szerzett betegségben szenvedett..."

www.csaladhalo.hu/cikk/hatter/vajon-milyen-hatranyok-erhetik-gyereket-ha-meleg-parok-nevelik-oket

Uliverius 2013.11.19. 17:21:56

Én egyszer örökbefogadtam egy szöcskét. De elugrott, úgyhogy mibe fogadunk, hogy semmi sem örök.

Alfőmérnök 2013.11.19. 20:45:23

@bbjnick: Csak az hiányzik a statisztikából, hogy mondjuk a nevelőintézetben "nevelt" gyerekek milyen helyzetben vannak a homokosok által örökbefogadott gyermekekhez képest?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.19. 21:19:53

@Alfőmérnök:

Mivel a tanulmány címe: New Family Structures Study.

Egyébként pedig: le vagy maradva egy brosúrával, @Alfi! Ma már sem az USÁ-ban, sem Magyarországon nem jellemző a nevelőintézeti elhelyezés. Gyerekek max. átmeneti jelleggel kerülnek nevelőintézetbe, ahonnét rövidesen nevelőszülőkhöz, nevelőcsaládokhoz helyezik el őket.

Alfőmérnök 2013.11.19. 21:28:28

@bbjnick: "Ma már sem az USÁ-ban, sem Magyarországon nem jellemző a nevelőintézeti elhelyezés. Gyerekek max. átmeneti jelleggel kerülnek nevelőintézetbe, ahonnét rövidesen nevelőszülőkhöz, nevelőcsaládokhoz helyezik el őket."

Erre tudsz forrást adni?

Alfőmérnök 2013.11.19. 22:23:57

@bbjnick: Ezek a statisztikák teljesen "objektívek", semmiféle lobbi érdekeit nem képviselik?

Alfőmérnök 2013.11.19. 22:45:55

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök 2014.01.26. 14:53:51

@jött a csősz és mindenkit hazazavart: Ki kérte komment eltávolítását?
Én csak arra emlékszem, hogy abból volt hisztéria, mikor eltávolítottak egy kommentet.

Alfőmérnök 2014.02.28. 17:21:39

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Bell & Sebastian 2014.02.28. 20:04:13

Na tessék, böcsületes vitatkozás helyett már megint megy a Ki / mikor / hányszor nézett csúnyán Alfélére?

Alfőmérnök 2014.02.28. 20:27:54

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Bell & Sebastian 2014.02.28. 20:52:09

Nem akarok árulkodni, de a rögeszméidre rá sem sem kérdezel, mert azt is mondta ám.

Alfőmérnök 2014.02.28. 21:21:32

@Bell & Sebastian: A böcsületes vitatkozás talán az lenne, ostoba náci, ha egy függőben hagyott kérdést nem hagynának megválaszolatlanul.

Alfőmérnök 2014.02.28. 21:22:40

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

picur3ka 2014.02.28. 23:34:32

@bbjnick:

Én nem is értem, ez mitől meglepő, ha az.

picur3ka 2014.02.28. 23:39:04

@Jack Torrance:

Mikor fosztották meg a cigányokat a jogaiktól, melyektol, egész pontosan.

Jack Torrance 2014.02.28. 23:43:30

@picur3ka: olvasni tanulj meg először, meg szöveget érteni, aztán kérdezz, jó? ki a faszom beszélt a cigányokról?

Alfőmérnök 2014.03.05. 00:17:23

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

a-kjudíit 2014.03.05. 12:25:36

@bbjnick:
Végeztek-e olyan kutatásokat, hogy a később magukat leszbikusnak, melegnek és biszexuálisnak vallók milyen házasságokból, milyen neveltetésű, hátterű családokból kerültek ki?

Alfőmérnök 2014.03.31. 11:02:47

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak, hogy rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök91 2014.06.25. 16:22:51

@bbjnick: em a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök91 2014.07.10. 16:22:48

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök91 2014.07.12. 18:08:35

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy ez rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.07.12. 18:21:31

@Jack Torrance:

pedig tudunk egyet, és az pont a római birodalom MIUTÁN keresztény lett. :-DDDDD

Alfőmérnök91 2014.07.12. 22:28:00

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy ez rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Alfőmérnök91 2014.07.13. 12:24:40

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy ez rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Bell & Sebastian 2014.07.13. 20:26:38

Aki nem hisz semmiben, az nem a semmiben hisz, hanem bármiben!
(Ezt állítólag Chesterton mondta, akinek van rá ideje, ellenőrizze le.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.13. 20:37:05

Tényleg írt valami ilyesmit; ha jól emlékszem, az Igazságot! (Orthodoxy) c. munkájában:-)

Alfőmérnök91 2014.07.13. 20:37:40

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy ez rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Bell & Sebastian 2014.07.13. 21:05:35

@bbjnick: Ott lelték fel, ahol azt bizonygatták, hogy a haladás záloga legalább egyötöd részt a protkó munkaetika. Kína azért húzta fel magát, mert elképesztő méretekben terjed a kereszténység, mi meg azért húzzuk le magunkat a WC -n, mert üresek a templomok.

Szóval, szorgalmasan kell dolgozni és takarékoskodni.

Munkád legyen imádságod!
Monte Cassino, Bakonybél, Bp., Győr, Tihany, Pannonhalma és nem ora et labora.

Bell & Sebastian 2014.07.13. 21:10:05

Egyszer már mondtam hogy félrefordítjuk az eredeti jelmondatot (mit nem?), az értelme nem az, hogy: imádkozz és dolgozz (paraszt)!, hanem az, hogy: munkád legyen imádságod!

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.07.22. 20:58:12

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy ez rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.07.27. 14:37:41

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy ez rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Bell & Sebastian 2014.07.27. 19:02:40

@ALFI: A saját ostobaságod és aljasságod áldozata vagy. Sokan és sokszor mondták, nem újdonság.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.07.27. 20:21:56

@bbjnick: Nem a mentális problémáimat zúdítom rá a nickekre, hanem a saját ostobaságukat és aljasságukat. Nem tudom, hogy ez rossz szokás-e, de engem szórakoztat.
Az viszont nem csak rossz szokás, de jellemtelenség is, hogy a téged szarrá alázó vitapartnereidet "nem 100-asnak", vagy "aspergeres értelmifogyonc"-nak (legutóbb Robinson Kurzort minősítetted így, aki lehet, hogy egy hülye libi, de egyértelmű, hogy épelméjű) titulálod.
Én nem hagyom annyiban, hogy ilyen suttyó paraszt módjára inszinuáljanak, úgyhogy játsszuk le a meccset:
ki vele, ez esetben milyen rögeszmémet "zúdítottam rád"?

Bell & Sebastian 2014.07.28. 19:58:45

@ALFI: Jó lenne, ha bemásolnád még egyszer hátha észreveszi.

Tempus-Anh 2014.07.29. 13:11:47

Az észt ezúttal fölöslegesen osztja az észt :)
süti beállítások módosítása