Amerikai osztódó államok
2013. október 05. írta: Földi Bence

Amerikai osztódó államok

jefferson_state_flag.jpg

Az amerikai szövetségi állam és a tagállamok közötti növekedő feszültség újabb állomásaként két új állam is létrejönne az Egyesült Államokon belül. Az egyik Colorado államban – Észak-Colorado néven. Néhány dél-oregoni és észak-kaliforniai agrármegye is kiszakadna jelenlegi államából és létrehozná az Egyesült Államok 51. tagállamát, amelyet Thomas Jeffersonról neveznének el. A képzeletbeli Jefferson állam közepén fekvő republikánus többségű Siskiyou megyében egyenesen odáig elmentek, hogy az önkormányzati testület 4:1 arányban megszavazta: ki kell válni a demokraták által irányított Észak-Kaliforniából. Sőt, a napokban már a második észak-kaliforniai megye, Modoc vezetői is így szavaztak – 4-0 arányban. A két megyének egyébként együtt mintegy ötvenezer lakosa van.

A térség szeparatista törekvései nem a föld alól felbukkanó agitátorok tevékenységének eredményei: többször is nagy felháborodást keltett, hogy a dél-oregoni (Salem) és az észak-kaliforniai székhelyek (Sacramento) mindenfélét összeígérgettek a helyi mezőgazdaságból élő lakosságnak, de ezek túlnyomó többségét nem teljesítették. Éppen ezt szimbolizálja a Jefferson Államnak elképzelt két X is: a hegyi határon élők kétszeres „átejtettségét” a salemi és sacramentói elit által. Az x-ek egyébként arany mezőben szerepelnek, ez pedig a térség aranykészleteire utalnak.

A zászló maga a szeparatista mozgalom eddigi legemlékezetesebb évéhez, 1941-hez kötődik. Ekkor, november 17-én gyűlt össze Yrekában (vagy Eurekában – amely azért érdekes, mert az ausztrál függetlenedés egyik emblematikus eseménye is egy Eureka nevű helyen zajlott) öt hegyvidéki megye képviselője. Eredeti tervük az volt, hogy szövetséget kössenek, amellyel híd- és útjavításra költhető szövetségi segélyért folyamodhatnak. A tanácskozás révén viszont odáig jutottak, hogy megszavaztak száz dollárt egy kutatásra, amely a Kaliforniától való elszakadás és az akkor még 49. amerikai állam megalapításának lehetőségeit vizsgálná. Ezt követően egy helyi újság szavaztatta meg olvasóit, hogy mi legyen az új állam neve (felmerült a Klamath, Shasta és a Bonanza név is), itt nyert Thomas Jefferson. Az ezt követő napokban Yrekát ideiglenes fővárosnak kiáltották ki, ahol megalapították Jefferson Állam Polgárainak Bizottságát. Ez fogalmazta meg Jefferson Állam Függetlenségi Nyilatkozatát, amellyel – 1941. november 27-én – Jefferson Állam kiszakadt Kaliforniából és Oregonból. A nyilatkozatot pedig mindenki megkapta, aki a blokád alá vont a 99-es úton haladt.

Ebben az időben az Egyesült Államok újságjaiban (főleg a nyugati parton) nagyjából egy szinten szerepelt Jefferson Állam függetlenedése és Németország európai cselekedetei a világháborúban. December negyedikén megválasztották a John L. Childs bírót az állam első kormányzójának, ám „pünkösdi királysága” pár nappal később véget ért Pearl Harbor bombázása miatt: a függetlenségért harcoló polgárok ismét dolgozni kezdtek a háborús erőfeszítések miatt. De mint láthatjuk, a szeparatista szellem máig nem tűnt el a térség lakóinak gondolatvilágából.

kal-or-col.pngAz érintett államok: Oregon, Kalifornia és Colorado

De nem csak az Oregon–Kalifornia-határvidéken élő hegyvidéki emberekre jellemző a függetlenségi vágy, hanem a Colorado állam észak-keleti részén fekvő nyolc agrármegyében is komoly szeparatista mozgalom működik. Az itt élőknek szintén elege van a demokrata székhely, Denver politikájából, ahogy a liberálisok számára fontos ügyekből – a fegyvertartás korlátozása, megújuló energiaforrások használatának megkétszerezése – is. Úgy vélik, hogy ezen ügyekben az állami kormányzat hadjáratot folytat a vidéki Colorado ellen.

Az elégedetlenkedő agrármegyék egészen a függetlenségig elmennének: augusztus végén eldőlt, népszavazást tartanak novemberben arról, hogy az érintett megyék lakói kívánnak-e egy új, Észak-Colorado nevű államban élni.

Ám akármennyire is szeretnék létrehozni Jefferson és Észak-Colorado államot, jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a szeparatista mozgalmárok törekvése elérhetetlen. Egy államból való kiszakadáshoz ugyanis a jelenlegi amerikai törvények szerint egyrészt az állami törvényhozás jóváhagyása szükséges – a főleg republikánus megyék kiszakadását a demokrata többségű állami kongresszusok jó eséllyel elutasítanák. De ez még mindig nem elegendő: egy új állam létrehozását a szövetségi kormányzatnál kellene kérvényezni, a kongresszus és a szenátus jóváhagyása is szükséges – de az elnöké nem.

Ráadásul az elmúlt évtizedek példái – Kalifornia, New York, Kansas és Washington államokban – sem kecsegtetnek sikerrel. Eddig egyébként is mindösszesen két államnak sikerült elszakadnia egy másik államtól: 1820-ban Maine-nek Massachusetts-től, a polgárháborúban pedig Nyugat-Virginiának Virginiától.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr885540821

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerikai osztódó államok 2013.10.05. 13:26:02

Az amerikai szövetségi állam és a tagállamok közötti növekedő feszültség újabb állomásaként két új állam is létrejönne az Egyesült Államokon belül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wuppi 2013.10.05. 11:51:49

Erre mit lehet mondani? Sokasodjatok és szaporodjatok :D

disfear 2013.10.05. 12:26:04

Érdekes egyébként, bár az USA-ban gyakran feltörnek hasonló gondolatok, sőt, az államok szövetségi államtól való függetlenedési törekvései is elég gyakoriak (már ahogy), igaz legtöbbször néhány 100 fős leginkább libertarianus csoportok tüntetéseiben. Ez talán ennél komolyabbnak tűnhet.

Viszont ami ennél jobban érdekel, és ha már USA: Puerto Rico-val mi a helyzet? Ugyebár az elnökválasztáskor volt népszavazás, ahol nyertek a szövetségi állam formája mellett kardoskodók, de azóta nem hallottam semmit az esetről...

2013.10.05. 13:54:14

Az ellentétek felsorolásánál kimaradt a legfontosabb: a bevándorlás. Az USA nagyvárosok vonzáskörzetében dübörög a latin-amerikai bevándorlás. Az európai származású amerikai nép lecserélődőben van. Ettől, és ennek következményeitől próbálják magukat megvédeni.

mitmiért? 2013.10.05. 14:47:43

Semmi gond nincs vele. Az usat mint országot a vállalkozás szabadsága es a szabadságjogok tisztelete összetartja.

Samott 2013.10.05. 19:07:15

"A két megyének egyébként együtt mintegy ötvenezer lakosa van." - most akkor ez valami vicc? Kalifornianak meg 38 millio lakosa van... mintha Cegled akarna kivalni Pest megyebol.

kvadrillio 2013.10.05. 20:23:56

Globális jelentés az elöregedésről: Magyarország a középmezőnyben

MTI
- vilag@hetivalasz.hu
Utolsó módosítás:
2013.10.05. - 03:53
Létrehozás:
2013.10.01. - 21:00

Svédországban a legjobb megöregedni - ezt mutatja az idősek átfogó helyzetéről először elkészített globális lista, amelyen Magyarország a 91 ország közül a negyvenedik helyet foglalja el. A dokumentum előrejelzése szerint 2050-re a világ 60 éven felüli lakosságának létszáma felülmúlja majd a 15 éven aluliakét.
hirdetés

..DE...EZ A HÍR ORBÁN VIKTORT SEM ÉRDEKLI MÁR, MERT AKKOR MÁR Ő IS 87 ÉVES LENNE.....HA MEGÉRNÉ !...:)

profilo 2013.10.05. 20:30:16

@kvadrillio:

Vazze!
Ha már mindenképpen írnod kellett Orbánról,mert nincs meg a mai kvótád és így elúszna a prémiumod,akkor legalább kapcsold a poszt témájához a hülyeségedet.

Például:

Orbán megosztó politikája miatt válna ki néhány megye Colorado államból.

Lehet,hogy a Központ még értékelné is kreativitásodat.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.05. 21:08:06

@profilo: A szarházi Orbán miatt kapott ki ma a PÉcs!

Készül az Orbán stadion a felcsúti háza mellett, jövőre választás! Az nem lehet , hogy a teljesen felesleges stadion megépül és szégyenszemre nem NB 1-es a csapat. Ezért venni kell a pontokat.
Most a Pécs kapott 1 milliárdot stadionra, ezért otthon szépen kikapott!

A listás Kubatov a Fradi elnöke, leadták a 3 pontot a múlt héten.

Bóvli kormány, bóvli ország, bóvli foci.

Ilyen sunyi, aljas, szemét az orbáni diktatúra és kormánya.

Hogy mit csinálnak most Baján az elcsalt választás után, azt mindenkinek látnia kéne! A szemétségüknek nincs határa, a választók házaik előtt hangszórós autókkal zavarják és félemlítik a népet. Szidják, ekézik az ellenzéket!

mrZ (törölt) 2013.10.05. 21:40:06

Az internet lehetővé teszi a szeparatista igények összekapcsolódását. Az oroszok 20 éve erről a folyamatról beszélnek, mint az usa széthullásának jeléről.
Szerintem 5-10 éven belül nálunk is számolni kell majd a városok/megyék függetlenedési igényével.

pierre bayle 2013.10.05. 21:45:09

South Park Dél- vagy Észak-Coloradoban van?

vladimir964 2013.10.05. 21:55:05

Azért az egy érdekes dolog és elgondolkodtató (meg persze logikus is), hogy mindig a dolgos és ennélfogva gazdagabb területek akarnak elszakadni a kiszipolyozó senkiházi dologtalanoktól
Nálunk nagyjából 5-10 év múlva várható ez Győr-Sopron megyével.

BigPi 2013.10.05. 21:58:52

@Samott: Nagykőrös nem ezt tervezi?

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2013.10.05. 22:13:50

@BigPi: Nagykőrös átpártolna Bács-Kiskun megyéhez, nem pedig új megyét alapít! Azért van különbség! :)

75. Vladys 2013.10.05. 22:32:00

@vladimir964: Nem jól látod. A náci fasiszta elnyomó had akar mindig elszakadni a szegény szerencsétlen kizsákmányolt területtől, hogy még jobb elnyomhassák és kizsákmányolhassák őket.

sorstalan gáz 2013.10.06. 00:27:23

Kicserélik majd a lobogón a csillagokat kettővel többre?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.06. 02:10:16

"Éppen ezt szimbolizálja a Jefferson Államnak elképzelt két X is: a hegyi határon élők kétszeres „átejtettségét” a salemi és sacramentói elit által."

Affenéket: az a két x (xx) a "hugs and kisses" rövidítése.

Földi Bence 2013.10.06. 12:11:03

@pierre bayle: "The boys live in the fictional small town of South Park, located within the real life South Park basin in the Rocky Mountains of central Colorado." Wiki :)

picur3ka 2013.10.07. 01:08:51

Nehany eve egy italiai varos, varoallamnak nevezte ki magat.

Minel tobb kommunizmust es anarchiat nyomatnak, ez annal gyakoribb lesz, haborut kell majd uzenniuk az adott helynek, mert maskepp nem fog menni.

Mondtam mar sokszor, le fog dolni az egesz 'nem doguzunk, a bor szinunkre gyujtunk penzt vilagnezet' koceraja. Dogolj ehen, ez az adofizetok valasza es oket elnyomni nem lehet.

___________________________ (törölt) 2013.10.07. 14:30:05

@csi: elképzelhető. Haveromat munkaadója elküldte egy kisebb projektre a Szilíciumvölgybe. Gondolta, angolul tud, gond nem lehet. Azt mondta, így utólag lehet, hogy nem ártott volna spanyolul is tanulni előtte egy kicsit, akkor talán az újságárussal is tudott volna két szót váltani...
süti beállítások módosítása