Mindez alkotja a királyi koronát
2013. augusztus 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Mindez alkotja a királyi koronát

korona.jpg 

X. A KEGYESSÉGRŐL ÉS AZ IRGALMASSÁGRÓL, VALAMINT A TÖBBI ERÉNYRŐL

Az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját, és a parancsok közt a tizedik. Mert az erények ura a Királyok Királya, miként égi serege áll kereken tíz karból, úgy életed vitele kerekedjék ki tíz parancsból. Kell, hogy a királyt kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse. Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni.

Ennek okából hát, szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz.

Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot.”

Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz.

Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson.

Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben.

Légy majd mértékletes, hogy mértéken túl senkit se büntess vagy kárhoztass.

Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen.

Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess.

Légy szemérmes, hogy elkerüld a bujaság minden bűzét, valamint a halál ösztönzőjét.

Mindez, amit fentebb érintettünk, alkotja a királyi koronát, nélkülük sem itt nem tud senki uralkodni, sem az örök uradalomba bejutni. Ámen.

*

Részlet Szent István király intelmeiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr855463673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tolvajok kezét levágták 2013.08.20. 15:05:38

A tolvajok kezét régebben le kellett vágni az akkori törvények szerint. Valakiét életében, valakiét halála után. A sorsát nem kerülhette el. Egyesek szerint, ez a gondolat nemzetgyalázás. Miért is lenne az, ha egy magyar embert ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2013.08.20. 08:51:46

voices.yahoo.com/the-law-hubris-greeks-pride-341388.html

"... The concept of hubris as a rude and immoral activity existed long before Solon's reforms institutionalized it into a law. Since there was no discrepancy between the definition of the word hubris in the agora and the definition of the word in the courts, it is necessary to define the word to understand the law. Aristotle defined it as a revengeful act that shames the victim for the pleasure that comes from increasing one's own standing by the diminishing of the victim's. Modern scholars define hubris as "the deliberative attack on the timé (honor) of another" and "violence against the knowledgeable and well informed." Douglass MacDowell claims that hubris doesn't need a victim and defines it as an act that is "always involuntary," "always bad," not a religious deed, and characterized by "having energy or power and misusing it self-indulgently." While one absolute definition of hubris is impossible to attain - it is like asking an American for a definition of freedom - the above attempts show the essence of hubris of being exaggerated self pride. ..."

Ez a fenti (post), saját korában divatos lelki tükör Szent István szájába ad olyasmit, amit Ő valószínűleg sohasem mondott.

Több, mint érdekes fejlődésen ment át a közelmúltban Vajk és Koppány megítélése. Először Kádárt és Nagyot látták az alaptörténetbe a túlélő kommunisták (a többi Szárszóra és Gödre menekült), majd Orbánról és Gyurcsányról kezdett hasonlókat képzelegni az erre fogékony, jobber cikkely.

Majd jött Alföldi Róbert, aki szegedi rendezésében materializálja korszerű véleményét, miszerint a két főszereplő együtt a magyarság, amivel is Bródy egyetért, de Szörényi szkeptikusan fogadja.

Loboncnak cruxtürknek egy a hangja? (Vagy mégsem?)

További opciók még:
- egyiknek sincs igaza
- Koppány a haladár, neked tojik a madár

Így lehet visszamenni az időben kétezer évet a mindent tagadással, holott elég lett volna csak annyit megjegyezni / megfogadni:
- Ne terjeszkedj túl a saját kompetenciádon!

Árad a nihil (mint a zöld takony), ami köcsög egy felvett szokás, mivel leszoktat a gondolkodásról. Pedig ugye a hagyomány szerint a Szentkoronánk két részből forrasztatott össze, a keleti és nyugati kereszténység egyaránt benne foglaltatik.

Akkor hát visszakérdezem! Ki a haladó? Vajk vagy Koppány? Esetleg Alföldi? Ki hagyta jóvá az önálló államiságunkat? Amerika, az EU vagy a Goldman? Ki veheti el? Az Ortodox Pátriárka vagy a Római Pápa?

Ahol nincs, ott ne keress! Zsidó-keresztény kultúrát, például.

tristen2006 2013.08.20. 11:30:54

Szép levelet írtál Orbánnak, remélem, megfogadja!

Bloodscalp 2013.08.20. 12:36:45

gellértke nem tudott elmenni a tegnapi kommentek mellett:)

Doom pedig fitymacsattogva olvassa, innen tudom.

Conchobar 2013.08.20. 12:59:04

"Majd jött Alföldi Róbert, aki szegedi rendezésében materializálja korszerű véleményét, miszerint a két főszereplő együtt a magyarság, amivel is Bródy egyetért" - Ez a baj, hogy szüntelen tematizájuk, "materializáljuk", 'korszerűsítjük' a történelmünket, napi érdekeink, mondanivalóink mentén. Koppány vagy Vajk? Szabadság vagy mittudoménmi, kereszténység? Ilyesmiről szól nekünk a darab, és közben jól átver bennünket, mert azt hisszük, hogy az akkori valóságot látjuk. A Róma és a bajorok felé orientálódó István és főhatalmat magának vindikáló pogány Koppány mellől hiányzik a keleti kereszténység és a bolgár hatalom felé orientálódó Ajtony és Gyula

Alfőmérnök 2013.08.20. 13:26:27

„A sötét és barbár szemita hullám – saját magának és a világnak ellensége –, amely minden hierarchia őrjöngő szétrombolásával, a gyengék, a kitagadottak, az eredettelenek és hagyománytalanok magasztalásával, a minden erő, rátermettség, bölcsesség és arisztokrácia elleni gyűlöletével, kirekesztő és térítő fanatizmusával valójában megmérgezte Róma nagyságát; ugyanakkor a bomlás minden ázsiai-déli tényezője számára az a galvanizáló szubsztancia volt, amely behatolt Róma szövedékébe, és a legfőbb oka volt annak, amit a Nyugat alkonyának nevezünk.
A görög-római, majd az északi világ szemitává tételének folyamata – amely nagyrészt a kereszténységnek „köszönhető” – ama rasszok alsó néprétegeinek felkelése volt, amelyek leigázása révén jutottak az árja-északi népek a maguk ragyogó kultúrájához.
(…)
Anti-Európa, antiszemitizmus, antikrisztianizmus: ez a jelszavunk.
(...)
Szögezzünk le valamit. Különbséget kell tennünk a kereszténység és a katolicizmus között.
A kereszténység, mint olyan – vagyis eredeti és forradalmi szemita aspektusában – a tegnap francia forradalmának, a ma kommunizmusának és szocializmusának felel meg. Ezzel szemben a kereszténység mint katolikus egyház részben átveszi a pogány-római rend egyes formáit: ez viszont valami nagyon ellentmondásos dolog, mivel ezeket olyan tartalommal, olyan érték- és hitrendszerrel kapcsolja össze, amely ellenkezik a római pogányság „szoláris” szellemével.
Ebben a belső ellentmondásban kell annak okát keresnünk, hogy az egyház hegemonisztikus igényei csődöt mondottak; hogy valójában nem volt képes képviselni a hagyatékot, amelyet az ázsiai-szemita felkelés elpusztított: a Római Világbirodalmat.
Valójában a katolikus egyház nem elég pogány ahhoz, hogy a kettősséget teljesen felszámolja: ezért különbözteti meg és választja el a spiritualitás területét a politikáétól, a „lelki” ügyeket a világi ügyektől. Hiába fáradozik azután, hogy a két részt újra egyesítse. Zsákutcába jutott.”
(Julius Evola: Pogány Imperializmus)

Bell & Sebastian 2013.08.20. 14:20:42

A könyv ismertetését nem vállalom, mivel Evola sem statikus gondolkodó volt, kiadása után többször is átszerkesztette művét, pontosította és kiegészítette.

Evola ebben a könyvében a fasiszta etikát próbálja desztillálni, visszanyúlva egészen a kereszténység előtti Rómáig. Jellemzően mindenki félreértette, akit csak megemlít benne, maguk a fasiszták, az Egyház, az olaszok, a németek.
(Jellemzően a keresztény Nietzsche is így járt fő művével.)

Egy-kettővel több-kevesebb - nem oszt - nem szoroz.

Alfőmérnök 2013.08.20. 14:50:50

@Bell & Sebastian: Taníts, Mester!

Urfang 2013.08.20. 15:19:33

Kegyes és irgalmas király volt az Isti, bár tesójának a felaprítása egy picit húzós volt, de ez a legjobb családban is előfordul.

a mór 2013.08.20. 15:23:11

kb. ezer évvel ezelőtt István Országában a libatolvajoknak levágták a kezét!!!
Az ilyen és hasonló Bűnökért felelni kellett!
Talán megint el kell telni 1000 évnek, hogy az
igazság ez a sarkpont legyen? Nehagyjátok magyarok!

Urfang 2013.08.20. 15:38:16

@a mór:

És a földtolvajokkal mit csináltak? Karó?

calabria007 (törölt) 2013.08.20. 17:21:43

@a mór:

szerintem keversz vmit, István törvényei inkább pragmatikusak voltak... némi pénzzel és néhány tinóval lényegében mindent el lehetett simítani...

(összhangban a korábbi szokásjoggal... különösen a vérdíj jogintézménye "szórakoztató".... a delikvens gyilkolt, majd fizetett és böjtölt egyet, esetleg zarándokútra ment...)

Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve
www.1000ev.hu/index.php?a=2&k=1&f=258&param=258#tv258

calabria007 (törölt) 2013.08.20. 17:22:38

@Urfang:

ellenkező esetben a "tesója" aprította volna fel...

a mór 2013.08.20. 17:56:35

@calabria007: mostanra - ballibes faszok, nektek persze természetes a lopás és a büntetés hiánya! Nálatok még a drog és a másság is megengedett ....
Elfajzott töltelékek a magyar nép elnéző kegyelméből. Anno nem élték volna túl a kommentjüket, vagy kaloda, vagy bitófa !

Urfang 2013.08.20. 18:00:25

@calabria007:

Ja, hogy csak megelőző csapás volt. Az más. Bár a kegyesség és irgalmasság nevében talán elég lett volna hűvösre tenni egy időre mintsem azonnal szétaprítani.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.08.20. 20:07:51

Akkor ez a felnégyelés simán belefért a politikai csatározásba. Ezt innen, a modernitás bűzös pöcegödréből nem is lehet megítélni.

Alfőmérnök 2013.08.20. 22:00:59

@Alfőmérnök: Igaz ez?

"Eredeti transzcendentális faji gondolatát a nacionalizmusra cserélve végül Evola az SS és Heinrich Himmler ügynökeként tevékenykedett Bécsben, ahol is 1945-ben egy bombázás alkalmával megnyomorodott."
epa.oszk.hu/00400/00458/00115/1774.html

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.08.20. 22:04:48

Ennyi relativizálót egy SZDSZ gyűlésen nem lehetett találni, mint itt. Alföldi büszke lenne, ha olvasná. István és Koppány története nem üzen semmit a mának, mert az ő koruk fogalmi viszonyait nem ismerjük. Amit ismerünk, az a meghamisított történelem, az meg semmire nem jó.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.08.20. 22:07:47

@Bloodscalp:
Egy szánalmas poloska vagy, ha a témáról csak ennyi jut eszedbe.

vizipipa 2013.08.20. 23:03:31

Az egyik felfogás szerint István létrehozta a keresztény államot és ez volt "az" államalapítás. Tűzzel-vassal (meg németekkel).

Vajon mit hozott volna létre Koppány? Hisz már az apja Szörénd (Zerind) / Mihály is keresztény volt. Még ha bizánci is. Anyja meg egy lengyel hercegnő.

A keresztény egyház ekkor még egységes volt, hisz a szakadás dátuma 1054.

Aztán jött Ajtony és Gyula. Ők is keresztények voltak. Ők mit hoztak volna létre, ha nyer egyikük?

Van válasz?

calabria007 (törölt) 2013.08.20. 23:03:50

@a mór:

"mostanra - ballibes faszok, nektek persze természetes a lopás és a büntetés hiánya! "

no hát akkor idézzünk Szent Istvántól:)

„Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve
www.1000ev.hu/index.php?a=2&k=1&f=258&param=258#tv258

13. Fejezet az EMBERÖLÉSRŐL, először is, ha történetből esik

Ha valaki történetesen öl meg valakit, TIZENKÉT ARANY PÉNZT fizessen és BŐJTÖLJÖN, mint a kánonok rendelik.
1. § Ha pedig szabad ember a szolgáját öli meg valakinek, adjon más szolgát érte, vagy árán váltsa meg és bőjtöljön a kánonok szerint.”
Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve

14. Fejezet azokról szól, a kik feleségöket ÖLIK MEG

Ha valaki az ispánok közül megkeménykedvén az ő szivében, lelke idvességével nem gondolván, a mi távol járjon a hivők elméjétől, felesége vérében fertőznék, engesztelje meg az asszony rokonságát ÖTVEN TINÓVAL, mint a királyi tanács végezte, és BŐJTÖLJÖN a kánonok rendelése szerint.
1. § Ha pedig valamely jóravaló vitéz esik azon vétekbe, adjon a rokonoknak tiz tinót ugyanazon tanácsi végzésből, és bőjtöljön a mint mondtuk.
2. § És ha közrendü ember cselekeszi azon gonoszságot, békéljen meg öt tinón az atyafiakkal és alázza magát bőjtölésben, mint elől mondatott.
Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve

16. Fejezet a SZÁNDÉKOS EMBERÖLÉSRŐL

Ha valaki haragra gerjedvén és felfuvalkodván kevélységgel, szándékos emberölést követ el, tudja meg, hogy SZÁZTIZ ARANY PÉNZT fizet érte, a mint a mi tanácsunk végezte.
1. § Ebből ötvenet a király kincstárába vigyenek, a más ötvenet adják a rokonoknak, tize pedig az itélőbiráké és közbenjáróké legyen. És maga a gyilkos BŐJTÖLJÖN a kánonok rendelése szerint.”

De találsz még ilyeneket bőségesen…
Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve
www.1000ev.hu/index.php?a=2&k=1&f=258&param=258#tv258

calabria007 (törölt) 2013.08.20. 23:05:30

@a mór:

"mostanra - ballibes faszok, nektek persze természetes a lopás és a büntetés hiánya! "

még mielőtt nagyon elragadtatnád magadat Szent István a magyar nép SZOKÁSJOGÁT tartotta tiszteletben...

így mentek akkoriban a dolgok...

calabria007 (törölt) 2013.08.20. 23:10:02

@a mór:

"Nálatok még a drog és a másság is megengedett ...."

a "drog" 1945 előtt különösebben senkit sem érdekelt ebben az országban

pl. anno még a a Horthy rendszerben is besétáltál a patikába és gyakorlatilag legálisan mindenhez hozzájutottál...

ami pedig a másságot illeti: ezt a topic-ot is a XX. században fújták fel hatalmasra...

egy rakás egyéb sík hülye téveszmével együtt, amelyekben szerintem te is nyakig merültél...

calabria007 (törölt) 2013.08.20. 23:18:45

@a mór:

ihol lenne a lopással kapcsolatos rész is:

"Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve

41. Fejezet arról, ha szabad ember LOP egyszer, kétszer és háromszor

Szabad embernek, ha lopásban vétkezik, ily törvényt szerzettünk bünhödésére: hogy egyszer VÁLTSA MEG MAGÁT, ha tudja; ha pedig nem, adják el szolgaságra.
1. § Ha eladatván lopand, a szolgák törvénye alá vettessék.
2. § Ha másodszor is, ugyanazon törvény teljék be rajta. Ha pedig harmadszor, élete veszszen.
"
www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=299

a cél a károsult KÁRTALANÍTÁSA volt (nem pedig vmi absztrakt igazságszolgáltatás...)

a magyar szokásjoggal összhangban a Szent István-i jogalkotás felettébb PRAGMATIKUS volt...

unionista (törölt) 2013.08.21. 04:02:54

@vizipipa:
koppány terve alighanem az volt, hogy a magyarok a relatív többségüket kihasználva szupremáciát hirdetnek a kárpát-medence népei felett. ajtony és gyula pedig az így létrejövő nagy-magyar uruszágban szervezett volna rezervátumokat. birodalmi nemzetállam a kelet indoeurópai (magyar) többségnek, és abban etnikai alapú területi autonómia a hasonló nyelvet beszélő őseurázsiai (szittya) kisebbségeknek. ez következett a kettős honfoglalás hagyományaiból. ez adta fel géza és vajk.

a mór 2013.08.21. 08:45:50

@calabria007: Te féleszű ez is engem igazol!! Mi kell ahhoz,hogy eszetek is legyen, ne a messiást várjátok?

Virág et. 2013.08.21. 08:53:06

@calabria007: Gyöngy, disznók ... Csak szólok.

Bell & Sebastian 2013.08.21. 08:57:55

Gratulálok szabóZ -nek az indexre kitett színikritikájáért.

Annyi a hozzáfűznivalóm, hogy az ordenáré a jó szó, amit keresett. A.R. mindent beleadott, tűzijáték módjára repkedtek a bombák, fénylettek a csillagok, még a képet is kimerevítette itt-ott, hogy a hülyék is értsék. De mit is? Háát, pont ez az.

index.hu/kultur/2013/08/21/istvan_az_allamtitkar/

Végignéztem, de minek? Posztmodern ballib, benne minden, 's ennyit is ér. Értett meg az egészből. Egy szellemi homeless. De legalább volt benne egy anál is. Amikor mekk-mekk a ribit...

Baszd meg a kecskét, Robi!

Kandeláber 2013.08.21. 11:02:12

Én az "István, a királyt" még a fénykorában sem láttam, túllihegett-túldicsért baromságnak tartottam, aminek a zenéjéből egy-két szám jó volt.
Most meg az úgynevezett "liberálisok" azon örvendeznek, hogy összeborult Alföldi-Szörényi-Bródí, és az eredetiből egy bomlott elme víziójára hajazó akármit kotyvasztottak.
Nekem Istvánnál sokkal szimpatikusabb Szent László, akinek ilyen törvényei voltak:
Zsidók és kerestzény nők házasságáról

Ha zsidók keresztény feleséget vesznek el, vagy valamely keresztény személyt tartanak maguknál szolgálatban, ezeket vegyék el tőlük, és bocsássák őket szabadon, az olyanoktól pedig, akik ezeket eladták, ezek árát vegyék el, és a püspökök jövedelmét képezze.

Az ünnepnapokon dolgozó zsidókról

Ha valaki vasárnap vagy más nagyobb ünnepen zsidót dolgozni lát, hogy meg ne botránkozzanak a keresztények, eszközeit, amelyekkel dolgozott, veszítse el.

Leány vagy asszony ellen elkövetett erőszakról

Ha valaki leányon vagy asszonyon, aki egyik faluból a másikba megy, erőszakot követ el, úgy bűnhődjék, mintha embert ölt volna.
Az olyan tolvajról, akik tíz vagy hat dénár értékűt lopnak

a) Ha szabad ( ember ) tíz dénár értékűt lop, minden vagyonával együtt vesszen el, ha kevesebbet, egyik szemét vájják ki, és Szent István törvényei szerint ítéljék meg.

b) Ha a szolga hat dénár értékűt lop, veszítse el mindkét szemét, ha kevesebbet ( lop ), egyik szemét, és amit lopott, ura kétszeresen adja vissza.
Hogy senki se merjen a tolvajjal kiegyezni

Senki se merjen a tolvajjal kiegyezni, ha pedig valaki ezt teszi, ötvenöt penzát fizessen.
A pert halogató bírókról

Ha valaki a perben való ítélethozatalt harminc napnál tovább halogatja, verjék meg.

Stb...

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2013.08.21. 11:43:32

@Urfang: Tudja a fene, amilyen "börtönviszonyok" lehettek akkortájt, szerintem humánusabb volt kivégezni.

calabria007 (törölt) 2013.08.21. 12:04:45

@Kandeláber:

Azért szimpatikusabbak neked Szent László törvényei mert nem érted a kontextust...

pl. a rabszolgák felszabadítása nemcsak a zsidókhoz kapcsolódott, hanem általánosságban következett be akkoriban (köszönhetően az egyházi kánonjog térnyerésének...)

DE

ennek komoly következményei voltak,

pl. brutális _kézlevágós_, _testcsonkítós_ törvények

mivel ezek pontosan azt váltották ki, hogy korábban a _fizetésképtelen_ bűnöst rabszolgának adták el és abból _kártalanították_ a károsultat...

a rabszolgából újra lehetett szabad ember, a levágott kéz azonban többet nem nő ki...

a megcsonkított ember pedig elvesztette a munkaereje jó részét, nyomorult koldus lett... (és valószínűleg gyorsan meghalt...)

Szóval ennyit Szent László hű-de-jó, "humánus" törvényeiről...

PS.: a _fizetésképtelen_ jelzőt pedig nem véletlenül emeltem ki fentebb...

a _váltságdíj_ és a _vérdíj_ továbbélt Szent László alatt...

ergo, a gazdag ember lényegében azt csinált amit akart, utána esetleg fizetett mint a katonatiszt + böjtölt esetleg zarándokútra ment amíg elcsitultak otthon a kedélyek...

calabria007 (törölt) 2013.08.21. 12:08:06

@Kandeláber:

és azt külön kiemelném, hogy Szent László elrettentő törvényei pontosan a károsult kártalanításával mentek szembe... pedig a károsultnak ez volt a legfontosabb...

calabria007 (törölt) 2013.08.21. 12:14:28

@Kandeláber:

no itt van neked egy jó példa:)

ha a delikvensnek van 110 aranya akkor még a gyilkosságot is megúszta... szabadon távozhat...

"Szent László Király Dekrétomainak Második Könyve

8. Fejezet az emberölésről

A ki kivont karddal embert öl, vessék tömlöczbe a király itélete szerint és oszszák három részre minden vagyonát: ugymint szőlleit, földeit, cselédségét, szolgáit.
1. § Ebből két rész illesse a megöltnek rokonságát, a harmadikat adják a gyilkos fiainak és feleségének.
2. § Ha pedig SZÁZTÍZ PÉNZ érőnél kevesebb vagyona lenne, szabadságát is veszitse el."

www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=364

calabria007 (törölt) 2013.08.21. 12:27:03

@Kandeláber:

no újabb "gumitörvény", mely szerint csak 10 dénár értékű lopás felett jár "automatikusan" akasztófa, 10 dénár alatt azonban _fizethet_ a delikvens...

ezen a ponton három dolgot emelnék ki:

1.) az áldozat a _kártérítésben_ érdekelt
2.) akkoriban nem volt _közvádló_ szóval a delikvensek úgy csűrték csavarták az ügyet ahogy akarták.... (a felperes inkább pénzt akart mint vért...)
3.) 10 dérár akkoriban óriási összeg volt, egészen pontosan 10 márka, azaz kb. 2 KILÓ EZÜST...

mek.niif.hu/07100/07139/html/0004/0004/0002-231.html
hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9n%C3%A1r

ihol lenne egyébként a törvény is:

"Szent László Király Dekrétomainak Második Könyve

14. Fejezet a lopásban talált szabad emberről

Ha valamely szabad ember tiz dénár árát lop, akaszszák fel. Ha tiz dénárnál kevesebb érő leszen, adja meg a lopást tizenkétszer és egy ökörrel váltsa meg magát.
1. § Ha pedig szolga lop annyit, kétszer adja meg és bünhödjék az orrával érte.
2. § A szökevény szolgát, ha valahol tolvajságban tapasztaltatik, vakitsák meg; és azért végezők, hogy se fel ne akaszszák, se nyelvét ki ne messék, hogy ha annakutána az ő ura megtalálja őt, rajta kereshesse, ha valamit elvesztett volna."
www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=370

PS.: egyébként meglehetősen következetlenek és ötletszerűek ezek a Szent László által hozott törvények....

calabria007 (törölt) 2013.08.21. 12:35:18

@Kandeláber:

újabb érdekes törvény "gavallér" királyunktól:)

"Szent László Király Dekrétomainak Harmadik Könyve

7. Fejezet a lopó leányról

Ha valamely hajadon leány lop, adják el és ne nyerje vissza többé szabadságát.
1. § És ha valaki felszabaditja, veszitse el az árát, a leányt pedig vigyék a király udvarába."
www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=381

calabria007 (törölt) 2013.08.21. 12:43:45

@Kandeláber:

és a gyilkosság büntetése kapcsán fentebb belinkelt, 110 arany vérdíjról rendelkező, törvény tekintetében az alábbi idézeted is más fénybe kerül...

"Ha valaki leányon vagy asszonyon, aki egyik faluból a másikba megy, erőszakot követ el, úgy bűnhődjék, mintha embert ölt volna."

ergo

ha a delikvensnek pénze volt akkor még mindig ott volt az az opció, hogy fizetett és szabadon távozott...

meg hát aztán helyben ki tudja, hogy folytak az ügyek...

valószínűleg a korábbi, még lazább, szokásjogot preferálták + a helyi erőviszonyokat sem lehetett megkerülni... nem véletlenül beszélnek sokan a középkor kapcsán _ököljogról_...

calabria007 (törölt) 2013.08.21. 13:24:12

@Thasaidon:

akkortájt börtön helyett inkább (rab)szolgaságban gondolkodtak, a gazdagabb embereket pedig váltságdíj fejében tartották, gyakran igen igen jó körülmények között, fogva

Koppány esetében egyik opció sem játszott

Kandeláber 2013.08.21. 13:57:26

@calabria007: Mondtam én, hogy humánusak voltak azok a törvények?

Kelletteznekem? 2013.08.27. 12:19:05

@Bell & Sebastian: Végignéztem, de minek? Posztmodern ballib, benne minden, 's ennyit is ér. Értett meg az egészből. Egy szellemi homeless. De legalább volt benne egy anál is. Amikor mekk-mekk a ribit...

Baszd meg a kecskét, Robi! "

Ööööö, bocs, de a kecskebaszó mozdulat az eredeti filmben is benne volt, a mekk-mekk-mekkre, nem???

(nem mintha ez mentené Alföldit, csak a tények kedvéért)

meg is kerestem, lásd csodát ( a 3 férfi "vonatba" imitaálja az anált)

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=NZsAeCEiV3Y#t=2215

Bell & Sebastian 2013.08.27. 13:13:32

@Kelletteznekem?: Belátom, Alföldi nagyobb művész, mert a threesome egyértelmű, míg Robinál egy főúr imitálta csak és a kecske nemde bár lehet lány is.

Úgy meg mindjárt más. Ezért is kínáltam föl neki.

Alfőmérnök 2013.08.27. 19:44:54

@Bell & Sebastian: Ritka ostoba náci vagy.

Alfőmérnök 2013.08.27. 23:36:48

@Bell & Sebastian: Két napja még tapadtál rám, buzi.

Bell & Sebastian 2013.08.28. 00:26:23

@Alfőmérnök: Volt Szóba Állási Engedélyem, de visszavonták pártvonalon.

Alfőmérnök 2013.08.28. 21:01:13

@Bell & Sebastian: A titokjósdán? Még mindig nem küldtél el magát, ostoba náci szarkupacot a picsába az értékközpontú konzervatívok?

Bell & Sebastian 2013.08.28. 21:22:57

@Alfőmérnök: Nem beszélhetek, mert visszadobnak a keleti frontra.

Alfőmérnök 2013.08.28. 21:27:49

@Bell & Sebastian: A helyükben Zyklon-B-vel kezeltetném magát.

Alfőmérnök 2013.08.28. 21:38:16

@Bell & Sebastian: Ja próbálod védeni magad, ostoba náci.
Azért fogalmazol kétértelműen, hogy a gyilkos indulataidat le tudd tagadni, te ócska alember.
Tudod te jól, hogy a Zyklon-B-vel lehet embert ölni. Csak szégyelled, hogy ilyen gyilkos hajlamú féreg vagy, hogy ezt leírtad. A többiek meg beszopják, hogy máshogy értetted, vagy "vicceltél".
*kiköp*

Bell & Sebastian 2013.08.28. 21:42:02

@Alfőmérnök: Mennyi kellene, ne cigánykodjon már ennyit! Szobára vagy az egész lakásra?

Alfőmérnök 2013.08.28. 21:54:28

@Bell & Sebastian: Ne vetítsd ki rám a perverz vágyaidat, buzi.
Én csak azt nem értem, hogy egy ilyen ócska, elmebeteg alemberrel miért cseverésznek értelmesebb emberek, ahelyett hogy kibeleznék.

Bell & Sebastian 2013.08.28. 22:09:08

@Alfőmérnök: Akkor vakarózzon tovább, nix ugribugris ingyendose.

Alfőmérnök 2013.08.28. 22:12:34

@Bell & Sebastian: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

Aztakurva, hogy magának micsoda humora van.

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDDű

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

Jajjjjajjjajjajjjj, nem bírom.

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.28. 22:17:11

@Alfőmérnök: lassan már leállhatnál, csöppet szánalmas vagy, csak szólok

Bell & Sebastian 2013.08.28. 22:27:56

@Alfőmérnök: Ha ennyire csiklandós, ne piszkálja, mert gerincsorvadást kap. Randa látvány a tévében.

Alfőmérnök 2013.08.28. 22:47:25

@Bell & Sebastian: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

Aztakurva, hogy magának micsoda humora van.

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDDű

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

Jajjjjajjjajjajjjj, nem bírom.

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD

:DDD (...) :DDD (...) :DDD
süti beállítások módosítása