Ilyen volt a századelő igazi Budapestje
2013. június 30. írta: Zsigmond és Péterfy

Ilyen volt a századelő igazi Budapestje

budapest múlt.jpg

„VAJDA ÉS WEISS Budapest, V., Fürdő-utcza 4. szám. Raktáron tart minden szakma részére Reklam plakátot, Reklam naptárt czégnyomással. Utczai (affiche) és kifüggeszthető plakátot papir, galván és celluloid kivitelben. Reklam különlegességek! Képes lev. lapok ujdonságai! Minták, illetve vázlatokkal szívesen szolgálunk.”

A Monarchia korszakához majdnem annyian értenek Magyarországon, mint a focihoz és az izraeli-palesztin konfliktushoz. Ha azonban továbbra is kíváncsiak vagyunk arra, milyen is volt valójában a dualizmus összetett, izgalmas, feszültségektől sem mentes, de azért máig is utolérhetetlen tempóban fejlődő korszaka; böngésszünk egyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár most elkészült új online adatbázisában, amely az előző századvég és századelő Budapesti Czim- és Lakásjegyzék kiadványait dolgozta fel, mindenki számára elérhető módon.

Az adatbázisban összesen 30 kötet, 50523 oldal érhető el kereshető formában. A kézikönyvek egyebek közt tartalmazzák Budapest betűrendes ház- és telekjegyzékét a tulajdonosok nevével, a képviseleti és az államhatalmi szervek, hivatalok adatait, az egyesületek, a vállalatok és különböző foglalkozáscsoportok jegyzékeit, az iparosok, kereskedők és egyéb szolgáltatásokat végzők listáját; továbbá Budapest lakosainak betűrendes lakcímjegyzékét – nem beszélve a jegyzékeket kísérő korabeli, hangulatos hirdetésektől.

A czim- és lakásjegyzékeken keresztül megelevenedik a régi Budapest; ez a német, magyar, tót, rác, zsidó, görög és még ki tudja hány népcsoportból álló, két poros kisvárosból épp hogy csak egyesülő, rohamosan fejlődő olvasztótégely.

Az online adatbázis igazi kincsesbánya mind a történészek, városkutatók, urbanisták, mind a civilek számára. Akinek távoli felmenői is Budán vagy Pesten éltek, kiválóan használhatják a családfakutatás céljaira is, hiszen pontos adatokból lehet összeállítani a dédapa, ükmama életútját, sorsát, élete színhelyeit is.

Szívesen várjuk kommentekben azok történeteit, akik máris találtak információkat saját családjuk múltjáról az adatbázisban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr265381996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 11:01:32

1. ez a múltszázadelő

2. no hát nem is magyar volt a leggyakoribb szó székesfővárosunkban, hanem a német, főleg budán

Szent István egy ökör volt, hogy a sokajkú népet az idegen befogadását propagálta: egy hülye multikulti libsi

a románokat máramarosba úgy hozták szántszándékkal a kenézek a 12. században - lám az is hogy megérte

ELBASZTAD ISTVÁN

lehet, hogy jól is jártunk, hogy Imre herceg meghalt, mert lehet, apja tanácsai mentén sokkal hamarabb, még a török előtt szétbaszódott volna Magyarország, olyan korokban, amikor még nem volt illetlenség az idegent kardéllel fogadni, és a beinvitált idegenek szépen kiszorították volna a magyarságot a Kárpátok karéjából s csakaz maradat volna meg a földjén aki sírgödörbe száll

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 11:19:35

@Zsigmond és Péterfy:

Ebből az adatbázisból nem azt ismerhetjük meg, hogy milyen volt a (XX.) századelő Budapestje, hanem azt, hogy milyen volt a (XX.) századelő budapesti Czim- és Lakásjegyzéke. [.................................../.]

winerprince 2013.06.30. 12:58:20

@Mihailu de Munkachevo: Messzemenően egyetértek.Óriási árat fizettünk(és fizetünk) a kultúra sokszínűségéért.Ha a nagy király nem lett volna államalapító,emlékezhetnénk rá úgy is hogy:az idegenekkel szemben nagyvonalú,őket magasztaló,a sajátjaival szemben viszont türelmetlen,kegyetlen nemzetáruló.

Joejszaka 2013.06.30. 13:37:03

@Mihailu de Munkachevo:

Érdemes eltölteni egy kis időt egy olyan városban, ahol tényleg pörög a gazdaság. És utána érdemes újragondolni ezeket a gondolatokat.

Ugyanis multikultit nem lehet előídézni senkinek.
Ha van gazdaság, jól lehet élni, magasak a fizetések, akkor jön a multikulti magától.

Ha szar a megélhetés kutya se jön, nincs is multikulti.

Szóval a multikulti nem ok, hanem okozat, a jól menő gazdaság okozata. Ahol meg lehet élni, ott mindenféle nép megjelenik, aki a jólét reményével érkezik.

Tessék megnézni, hogy mekkora multikulti van Miskolcon vagy Ózdon.

Szerintem a multikulti annak az indikátora, hogy mennyire jó is a gazdaság egy adott helyen.

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 13:50:27

@Joejszaka: jó sötét éjszaka van a fejedben

olvasd el mégegyszer amit írtam, vaksi

Kandeláber 2013.06.30. 14:08:19

@Mihailu de Munkachevo: Ja, Anjou Nagy Lajos pedig - egyéb hódításai mellett - szépen odacseszett a nápolyiaknak, mert kinyírták az öcsikéjét.
Mi a gond Szent Istvánnal, talán sámánnak tetszik lenni?
Ha nem válunk kereszténnyé, ha nem szívatja meg Koppányt és a többit ( Koppány nem olyan volt, mint Vikidál, nyilván nem énekelt olyan szépen), akkor a magyarság eltűnt volna a süllyesztőben.
Románok meg nem voltak a XII. században, max. vlachok.
Hallottam már olyan baromságot is egy nem teljesen épelméjű, ennek ellenére magyar honfitárstól, hogy a tatárok mellé kellett volna állni IV. Bélának, és akkor minden fasza lett volna, mert a tatárok keleti testvérek.
Hát én nagy ívben leszarom a keleti testvéreket, élükön persze a kazárokkal.

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 14:13:31

@Kandeláber:

"Mi a gond Szent Istvánnal"

leírtam elég világosan, sötétkém

Kandeláber 2013.06.30. 14:28:18

@Mihailu de Munkachevo: Hát a multikulti libsiket én is eléggé rühellem, de ha maga szerint Szent István is olyasmi volt, mint ők, akkor nagy a zavar a maga fejecskéjében.
Bele kéne önteni egy kis forró ólmot, persze fülön keresztül. :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 14:37:30

@Mihailu de Munkachevo: @winerprince:

No, de urak! Milyen multikulti, milyen libsi, milyen nemzetáruló?!

Tudják, miről beszélnek?

"A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák."

mek.oszk.hu/00200/00249/00249.htm

Maguk a mai fogalmaikkal próbálnak értelmezni olyan jelenségeket, amik teljesen más fogalmi keretben születtek. A jó István király nem buta tótokban, szőröstalpú, félállati mócokban, seftes zsidókban és tolvaj cigányokban gondolkodott, mint maguk, amikor a fenti sorokat jóváhagyta! Szükséges részleteznem vagy az idézet elegendő támpont, hogy értelmezzék a kérdést?

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 15:46:58

@Mihailu de Munkachevo:

"Szent István egy ökör volt"

egy kissé szerényebben kéne ezt nyomni...

a szent istváni koncepció - jól-rosszul - de több mint 850 évig működött...

az erőszakos integrációra alapozott kollektivista nacionalizmus pedig bő 50 év alatt szétrobbantotta a történelmi magyar államot...

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 15:52:58

@winerprince:

inkább az "erőszakos integráció" jár jelentős haszonáldozattal, a többé-kevésbé _szegregáltan_ egymás mellett élő kvázi-autonóm közösségekre épülő premodern államokban viszonylag kevés volt a súrlódás,

az emberek döntő többségét nem bántotta az etnikai, nyelvi, ill. vallási diverzitás, mivel a különböző etnikai/nyelvi/vallási csoportok általában elkülönülten éltek a saját kis világukban

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 15:58:26

@calabria007: "az erőszakos integrációra alapozott kollektivista nacionalizmus pedig bő 50 év alatt szétrobbantotta a történelmi magyar államot"

egy párhuzamos univerzumban esetleg:
az erőszakos nacionalizmus 1848ban kezdődött a magyar királyságban a magyarok ELLEN

a továbbiakban felesleges a nikemre írnod, te szemforgató hazug söpredék

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 15:58:27

@Joejszaka:

az ún. modern "multikulturalizmus" egy vicc, lényegében erőszakos integráció

milyen "multikulturalizmus" az, amely erőszakkal akarja integrálni a társadalmat és a szegregáció elleni harc jegyében _homogenizálja_ a népet?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 15:58:43

@calabria007:

Látom, neked a forrásértelmezés nem erősséged:-)

Erőszakos integrációra alapozott kollektivista nacionalizmusként értékelni a dualizmuskori Magyarország, a korabeli Európában kétségtelenül a legliberálisabb, kisebbségpolitikáját, majdnem olyan "lényeglátó" megközelítés, mint "kollektív nemességként" értelmezni azt a tényt, hogy IV. Béla idejében a zsidók a korona "tulajdonát" képezték:-)

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 16:00:36

@bbjnick:

a történelmi magyar államhoz képest az volt

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 16:01:21

@Mihailu de Munkachevo:

az erőszakos nacionalizmus 1848ban kezdődött a magyar királyságban a magyarok ELLEN

mikor Jellasics délszlávjai meg a románok császári támogatással, az udvar igéretei által felbiztatva a magyarokra támadtak:

a falvak civil lakosságára is, nem csak katonákra

Mihailu de Munkachevo 2013.06.30. 16:06:15

@calabria007: mentél a helyi derítőbe szardarab

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 16:08:06

@bbjnick:

az 1868-as nemzetiségi törvény tárgyalásakor a legnacionalistább verzió ment át és azt sem tartották be

Az 1868. évi nemzetiségi törvény és következményei
korunk.org/?q=node/10569

A Mocsonyi Sándor képviselő által beterjesztett nemzetiségi javaslat lényegében a svájci kantonális rendszer irányába mozdult volna el (6 hivatalos nyelv, etnikai határok mentén átértelmezett megyerendszer autonóm megyékkel)

Az Eötvös József által beterjesztett javaslat is a nemzetiségi egyenjogúsítás (Gleichberechtigung) alapjára helyezkedett,

DE

végül a Deák-féle verzió nyert

idézzünk a cikkből:

"Ekkor lépett fel Deák Ferenc, akinek volt sajátosan kidolgozott válasza arra a kérdésre, hogy miféle politikai intézményhez viszonyítva kell értelmezni a törvényben foglalt kisebbségi (elsősorban: nyelvhasználati) jogokat, és ezzel máig kihatóan új irányt adott a vitának. 1868. november 24-ei felszólalásában a kisebbségi javaslatot teljesen mellőzte, míg a központi bizottság javaslatáról azt mondta: „igen sok pontjaiban megegyez az én nézetemmel; de nem egyez meg a szövegek fölosztására, a szerkezetek logikai folyamára nézve.” Az általa kívánatosnak tartott „logikai” (azaz az elvekben való előrehaladásra vonatkozó) sorrendnek megfelelően az „egy politikai nemzet” máig vitatott alapelvét emelte törvénnyé. A törvény bevezetőjéből közismert megfogalmazás szerint: „Magyarország összes honpolgárai, az alkotmány alapelvei szerint is, politikai tekintetben egy nemzetet képeznek, az oszthatatlan egységes magyar nemzetet, melynek a hon minden polgára, bármely nemzetiséghez tartozzék is, egyenjogú tagja.” "

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 16:15:30

@bbjnick:

és mint mondtam az 1868-as nemzetiségi törvényt sem tartották be...

a legszebb példa erre az ún. "Lex Apponyi", amely gyakorlatilag már a _kisiskolásokat_ is magyarosítani akarta...

"A törvény asszimilációs szándékait talán a 19. § túlzott nyelvi követelményeket állító paragrafusa árulta el a legjobban. A magyar nyelv elsajátításának a korábbi minisztériumi tervek hatéves oktatási folyamat keretében elképzelt penzumát a Lex Apponyi négy év alatt teljesítendő feladattá tette. „A nem magyar tanítási nyelvű elemi iskolákban, akár részesülnek állami segélyben, akár nem, a magyar nyelv a mindennapi tanfolyam valamennyi osztályában a vallás- és közoktatásügyi miniszter által a hitfelekezeti iskolafenntartó meghallgatásával megállapított tanítási terv szerint és kijelölt óraszámban oly mérvben tanítandó, hogy a nem magyar anyanyelvű gyermek a negyedik évfolyam bevégeztével gondolatait magyarul élőszóval és írásban érthetően ki tudja fejezni.”17"

Modernizáció és magyarosítás
korunk.org/?q=node/8746

hát ez a sztori nagyon visszafelé sült el...

erről leginkább azok tudnának mesélni, akik Csonka-Magyarországon kívül rekedtek...

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 16:43:39

@bbjnick:

elméletileg a de facto autonóm szabad királyi városok is a korona "tulajdonát" képezték

hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_kir%C3%A1lyi_v%C3%A1ros

mi több az erdélyi és a szepesi szászok de facto autonóm városai is

és a király néha élt is ezzel a "látens" joggal

pl. a pénzszűkében lévő Zsigmond - a privilégiumaik fenntartása mellett - egyszerűen zálogba adta a Szepességet II Ulászló lengyel királynak...

1412. november 8. | Zsigmond elzálogosítja a szepesi városokat
www.rubicon.hu/magyar/nyomtathato_verzio/1412_november_8_zsigmond_elzalogositja_a_szepesi_varosokat/

360 évig lengyel kézen is maradtak...

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 16:48:57

@bbjnick:

Szent István idejében valószínűleg enyha szláv többség volt a Magyar Királyság területén

Kristó Gyula

Etnikai viszonyok Magyarországon Szent István király korában
www.hhrf.org/kisebbsegkutatas/kk_2000_03/cikk.php?id=293

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 16:50:07

@bbjnick:

a jó István királynak semmi baja sem volt a zsidókkal és a muzulmánokkal (böszörményekkel)

winerprince 2013.06.30. 16:55:21

@bbjnick: A szent István-i intelmek egy utópia,semmi más.Tele egy csomó derék dologgal,idealizált erénnyel.Működött is volna egy tökéletes világban,de olyan nincs és akkor sem volt.
Jó példa erre Vazul megvakíttatása:Imre herceg halála után az immár öreg király-miközben Orseolo és Vazul között hezitált-futárt küldött Nyitrába,hogy engedjék ki a rokont.Azonban az Orseolo pártiak,élükön Gizellával közbeszólt,és mire a futár odaért,már a parancs úgy szólt hogy:szemkitolás+ólom a fülbe.Ez üzenet volt a királynak hogy:Öreg,a te időd lejárt....De felhozhatom példaként a pilisi tragédiát is,láttatva hogy milyen az,amikor hagyják hogy a vendég visszaéljen a vendégszeretettel.

Bell & Sebastian 2013.06.30. 19:41:41

Van itt némi zavar a multikulti tartalmát illetően. Az elkülönült, békés egymás mellett élés nem azzal azonos az amorf zagyvalékkal, amit ezen a címen manapság elsütnek. Ha mindenből kivesszük a szárnyát és combját, ki eszi meg a püspökfalatját?

Az utolsó, értékelhető kulturális seregszemle a velünk élő (és nem megdögölt) nemzetiségek jegyében Rákosi elvtárs hatvanadik szülinapi zsúrja volt, de sajnos még eléldegélt utána egy darabig Igazságtalan Mátyás.

Éppen ma olvastam egy kimerítő esszét a Donauschachtel történetéről, aminek fedélzetén csorogtak le a Dunán az itt élő német ajkúak ősei, akik nem tévesztendők össze a magukat _nagyon ravaszul_ svábnak álcázó zsidókkal.

Az a megjegyzendő, hogy a Landknechtnek bizony ki kellett fizetniük egy szakajtónyi megváltást, alig valamit hozhattak csak el, az első év túléléséhez pénz is kellett, a szabályozatlan Duna örvényei meg rendszeresen szedte áldozatait, sokan odavesztek, volt, hogy egyszerre nyolcvanan.

Szóval, nagy kaland volt a betelepülés egy idegen országba. Mindez nem is olyan régen történt, éppen hogy 250 éve.

Akárkiket is értünk magyarok alatt, sosem tudták teleszaporodni és belakni az országukat. A vendégek ezekben a műfajokban ügyesebbek voltak.

Csakúgy, mint manapság.
('48, a kiegyezés és a Monarchia hozta csak el a végromlást, túl jó lett a muster, mert mások nem kértek belőle sorozatot.)

Azt azért szögezzük le, hogy a lusta és bárgyú magyar urak mindig is setétek voltak, mint az éjszaka, igazi ágyútölteleknek valók. Végigverekedtek kétezer évet, olyan lett az ország, mint a krumpli - java a föld alatt.

Maradékát kolorádó rágja.

Bell & Sebastian 2013.06.30. 20:03:22

Nagyjából ez az alacsony merülésű alkalmatlanosság szórta szét a németeket a Fekete -tengerig és a Kaukázusba, majd fel, a Volga (Etel) mentén.

Csak völgymenetre alkalmas, hegymenethez vontatni kell, vagy húsz ökörrel/lóval, de csak ha van vontatóút a parton.

de.wikipedia.org/wiki/Ulmer_Schachtel

Bell & Sebastian 2013.06.30. 20:39:43

Ezt még megmutatom!

index.hu/belfold/2013/06/30/a_tokeletes_mozdulat_keresese/

Ez csak úgy jön ide, hogy amíg ilyen Coca-Cola mámorban fetrengő (legenyhébb esetben) faszkalapok irkálnak olyasmiről, amihez lövésük sincs (hogy stílszerű maradjak), nem kell azon csodálkozni, hogy a jelen történelemszemlélete olyan, amilyen.

(Minden, szorosabb összefüggés nélkül hozzátenném, hogy a Hapag -nak két irodája is működött a háború Auschwitzban, ahol azzal kábították a (szegény) jónépet, hogy csak az ő (méregdrága) hajójegyükkel lehet Amerikába bevándorolni. Ki nem találnák, hogy ez a hajózási vállalat is Lloyd -tulajdon, mind annyi minden, más.)

tevevanegypupu 2013.06.30. 22:29:04

Mi varosilag multikultik vagyunk, a foutcankon minimum negy kinai bolt van es a tobbi utcainkban is vannak kinaiak, ettermek, bovliruhak, stb..szoval fejlettek vagyunk. Seftelo zsidok mar nincsenek, amit szinte sajnalok, nekik ugyani s haboru elott konyvesboltjuk meg nyomdajuk volt meg szuper elelmiszerboltjuk, minosegi szovetaruk, porcelan, meg ilyesmik..ketsegtelen, hogy felvasaroltak mindent, de minoseget arultak olcson, viszonylagosan integralodtak sot mecenaltak is..A mostaniakra mar nem vesztegetnek szot, inkabb a kinaiak..:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 23:04:15

@winerprince:

Az Intelmek nem utópia, hanem királytükör (tágabb értelemben fejedelmi tükör).

"királytükör: kora középkori irodalmi műfaj (→tükör). - A Karoling-birod. bomlása után vált népszerűvé. Rendeltetése, hogy mintegy tükröt tartva a kir. elé bemutassa a jó uralkodó mintaképét. Antik hagyományok nyomán szerették valamely nagy tekintélyű uralkodó saját tanításaként előadni. - Mo-i példája az I. (Szt) István kir-nak (ur. 997-1038) tulajdonított →Intelmek. M.F."

lexikon.katolikus.hu/K/kir%C3%A1lyt%C3%BCk%C3%B6r.html

"Fejedelmi tükör, királytükör

A fejedelmi tükör, királytükör didaktikus célú mű, mely a leendő uralkodóhoz fordulva rajzolja meg az eszményi államfő alakját. Többnyire intelemjelleggel gyakorlati tanácsokat ad az uralkodáshoz, ill. a főrangú ifjak megfelelő szellemű neveléséhez. A műfaj legősibb darabja a babiloni Királytükör, Kr. e. 8-7. sz., klasszikus európai mintája Xenophón Kürosz neveltetése c. műve. A reneszánsz korából kiemelkedik Erasmusnak A keresztény fejedelem nevelése, 1516 és Machiavellinek A fejedelem, 1532 című munkája. A királytükör ismert magyar példája a Szent István királynak tulajdonított Intelmek könyve Imre herceghez, 11.sz. A műfaj a magyarországi reneszánszban is elterjedt (Pataki Füsüs J. Királyoknak tüköre, 1626; Prágay A. Fejedelmeknek serkentő órája, 1636)."

enciklopedia.fazekas.hu/mufaj/Fejedelmi_tukor_kiralytukor.htm

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 23:18:39

@Bell & Sebastian:

"Azt azért szögezzük le, hogy a lusta és bárgyú magyar urak mindig is setétek voltak, mint az éjszaka, igazi ágyútölteleknek valók. Végigverekedtek kétezer évet, olyan lett az ország, mint a krumpli - java a föld alatt." --- írja.

Ejha!

S=klogW 2013.06.30. 23:25:30

@bbjnick: ebben sajnos van igazság
rozsda narja nem ragyog én magyar nemes vagyok

meg úgy általában is: az elmúlt száz évben sokat silányodott a magyar
a teleki, bethlen, tisza kvalitású arisztokraták sajnos gyanítom inkább a kevés kivétel volt

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 23:29:33

@calabria007:

Kérdezhetek? Mi volna, ha miközben vitatkozni próbálsz, időnként rendeznéd gondolatait (gondolkodnál) is?! Mert ez így csak halandzsa, üres floodolás.

Igény szerint akár sorra is vehetjük a fentebb általad felvetett kérdéseket, de csak akkor érdemes, ha képes vagy okulni, épülni is belőle (ú. é. abból).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 23:35:28

@S=klogW:

"rozsda narja nem ragyog én magyar nemes vagyok" --- írja.

Ez így, általanicer, egy elemisták számára fröccsöntött kommancs toposz: az úri osztályok mindig is silányak, semmirekellők voltak. Aztán ha megpiszkáljuk, konkretizálni próbáljuk a kérdést, akkor rendre kiderül, hogy talán mégsem olyan egyszerű ez.

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 23:39:21

@bbjnick:

te is csak floodolsz, időnként meg mocskos-szájúan személyeskedsz:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.30. 23:44:56

@calabria007:

Akarod mondani, aki nem helyesel neked vagy szavainak befogadás minimális gondolkodást igényelne részedről, az floodol és mocskolódik?:-)

Bell & Sebastian 2013.07.01. 00:03:00

@bbjnick: A cseheknek legalább van mentségük arra, hogy plebejus (proli) az elitjük. A saját nemeseik odavesztek (kard vagy páncélban víz alá süllyedés által) a második, morvamezei (dürnkruti) csatában, ami egyben a Hapsburgok felemelkedésének és a kun, könnyűlovas harcmodor európai elterjedésének kezdete.

Ki nem találja, hogy ebből a jelentős győzelemből (Ottokár túlerőben volt) mit profitáltunk?

Így is maradtunk, mi, a csehek és Ottó.

Bell & Sebastian 2013.07.01. 00:40:44

Eredetileg azt kerestem, hogy ki késte le a magyar főurak közül készakarva a morvamezei csatát és lám, mit találtam?
Ajánlanám Bébéjének, a linkkel együtt.
Merthogy a kép sokkal árnyaltabb annál, mint amit hivatalosan sugallnak.

Szatmári István: Morvamezei csata

>>> Az 1237-ben második magyarok után kutató ázsiai űtjáról hazatérő Julián barát hírt hozott a tatárok közeledéséről. 1238-ban IV.Béla IX.Gergely pápa engedélyével ismét zsidó és szaracén tőkéseknek adta át ill. bérbe az állami jövedelmeket ami, valamint a várföldek visszavétele, növelte az egyházi és világi főurak elégedetlenségét. E kritikus időben Béla, serege növelésére engedélyt adott a tatárok elől menekülő kunok hazánkba költözésére. A kőmonostori ülés elhatározta letelepítésüket. Az egyházi és világi nagybirtokosok, akik Béla egész kormányzatával -- elsősorban az állami jövedelmek zsidó kézre juttatása és az adományozások visszavétele miatt -- közönyösen fogadták Kiev bevételinek hírét. /1240, dec. 6./. 1241 jan.-febr.-ban a főurak alig reagáltak a "véres kard" körülhordoztatásán.Február tizedikén a Kuten kun kán kiadását kérő tatár követeket a főurak Óbudán megölték. A tatár betöréskor Béla által segítségre hívott Frigyes meg is érkezett de a kunok ellen lázította az amúgy is neheztelő főurakat, kik megölték Kutent mire Frigyes dolga jól végeztével hazament Ausztriába. Ugyanis a kunok a magyarok ellen fordultak, Buleau tasnádi püspök és Barc fia Miklós seregét szétverték, miközben a tatárok elözönlötték Erdélyt és Lengyelország felől is betörtek az országba. A muhi csata után Frigyeshez menekült Bélát Frigyes fogságba vetette és a magyarok archívumát, kincseit elkobozták. Itt veszhettek el nemzeti történeti irataink. Elzálogosult Moson, Sopron és Pozsony megye.
Frigyes Győrig pusztított. A pápához és a francia királyhoz segítségért forduló Bélát elutasították. /Maradjon a "kereszténység védőpajzsa" ő egyedmagában... A tatárok kivonulás után IV.Béla visszaváltoztatta előbbi pusztató politikáját, s a várföldek elkobzása helyett inkább ösztönözte a várak építését, és megkezdte az idegenek nagyszámú betelepítését.
Történetirásunk kérdéseket támaszt, pl. hogy a tatárdulás által „TELJESEN ELPUSZTITOTT ORSZÁG” hogyan volt képes már 5 év mulva, 1246-ban, a magyarok a Lajta menti csatát ha elveszítették is de ott Frigyest megölték. 1248-ban betörünk Styriába, 1249-ben ismét, mire Berman bádeni határőrgróf betör Nyugat-Magyarorszigba, mire IV. BÉLA KUN csapataival megrohanja Ausztriát. II. Frigyes és Herman őrgróf halála után az osztrák rendek Ottokár, cseh trónörököst választják hercegükké. Ezért kitört az ellenségeskedés IV.Béla és Ottokár között.
1252-ben „a tatárok által teljesen kiirtott” magyarok elfoglalták Styriát és Alsó-Ausztriát. 1253-ban Morvaországot pusztították. Junius 25.-én Olmütz alá érkeztek . Közben Styriában is nagy harcok dultak. Béla Bécset is ostromolta. Három magyar hadsereg is harcolt nyugaton és valószínü, hogy az anyaországot sem hagyták védtelenül -- azok a magyar harcosok akiket a tatárok "mind egy szálig kiirtottak" ... Ez a "szellemhadsereg" térdre kényszeriti Ottokárt aki 1254 május 1.-én békét köt Pozsonyban melynek értelmében Styria IV. Béláé maradt. Béla ugyanakkor Velencétől visszavívja Zárát, fia István nőül veszi a kun vezér lányát, Erzsébetet. (137-138.o.) <<<

canadahun.com/temak/t%C3%B6rt%C3%A9nelem.6797/page-25

Bell & Sebastian 2013.07.01. 00:44:51

Ja, és Árpád -ház konyec filma!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.01. 01:16:32

A monarchizmus egy neológ zsidó irányzat. Mindenki eldöntheti, mennyire hasznos. Például nekik köszönhetjük történelmünk meghamisítását. Mondjuk, én szeretem a halat, meg szaunám is van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.01. 03:23:33

@calabria007:

"kérte vki, hogy helyeselj? :)" --- írod.

Hát, olyat, ha adsz valamit is arra, hogy normálisnak tartanak-e vagy sem, ne is kérj senkitől, hogy olyasfélékhez helyeseljen, minthogy a dualizmuskori Magyarország kisebbségipolitikája erőszakos integrációra alapozott kollektivista nacionalizmus volt, hogy IV. Béla király privilégiumlevele nyomán a zsidók "kollektív nemességgel" rendelkeztek Magyarországon vagy hogy a Kárpát-medence szentistvánkori etnikai összetétele relevanciával bírt Magyarország 1920-as feldarabolásában!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.01. 03:31:23

@Bell & Sebastian:

Ne haragudjon, nem értem, hová akar kilyukadni! De szívesen elolvasom, ha leírja!

Az idézett szöveghez azt tudom hozzáfűzni, hogy abban nemigen van semmi meglepő: ilyen volt a XIII. századi rendi Európában a napi ügymenet: és nem csak Lengyelországban vagy Magyarországon, hanem (mondjuk) német-, francia- és angolföldön is.

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 09:54:50

@bbjnick:

ha olyan szuper jó volt a nemzetiségeknek az 1914 előtti dualista államban, akkor miért robbant szét 4 év múlva a történelmi magyar állam?

és miért marad egyben 850 évig a magyar rendi állam?

PS.: a kollektivista nacionalizmus nemcsak a magyarok, hanem a nemzetiségek között is hódított, de ez a sztori ebben az államban a magyarok között indult el először, akik 1844-ben meglehetősen "bumfordi" módon nyúltak a kérdéshez.

1844. évi II. törvénycikk

a magyar nyelv és nemzetiségről
www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=5255

jó kis tömör törvénycikk, pl. ezentúl _kirekesztőleg_ (sic!) magyar lészen az országgyűlés nyelve, minden bíróság magyarul fog működni, mi több a "hazafiak" a "közoktatásban" is csak asszimilációs eszközt láttak, minden adott volt már ekkor az 1848-as etnikai polgárháborúhoz... (pl. Erdélyben 48-ban, 49-ben az volt...)

ami pedig a zsidókat illeti:

kb. onnan indult el a diskurzus, hogy a IV. Béla-féle privilégiumlevél volt az első átfogó jogszabály a zsidók kapcsán, úgy tűnik, hogy ezt már nem vitatod...

a IV. Béla-féle privilégium-levél nagyon kedvező volt a zsidók számára ezért írtam azt, hogy _de facto_ szinte kollektív nemességgel ért fel (visszanézheted ott van a _de facto_, nem állítottam egy szóval se, hogy "de jure" kollektív nemességet adtak volna nekik...)

és a privilégiumlevelet kb. 100 évig nagyjából be is tartották, a problémák csak az 1360 táján kezdődtek, amikor Nagy Lajos kiűzte a zsidókat az országból...

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 10:26:16

@bbjnick:

némi kiegészítés IV. Béla kiváltságleveléhez:

"Kiváltságlevél. Különleges jogok biztosítására adták ki a magyar királyok. IV. Béla nevezte így a ZSIDÓtörvényét is. Nemcsak a személyi, vagyoni jogbiztonságot és vallásszabadságot biztosította a zsidók számára, de bizonyos KIVÁLTSÁGOS helyzetben részesítette őket több tekintetben a keresztény lakosok, sőt nem ritkán a kiváltságos városok polgárai fölött. L. Béla [IV.] zsidótörvénye."

zsidlex.uni.hu/keret.cgi?/szocikk/12628.htm

bővebben pedig itt:

mek.niif.hu/04000/04093/html/szocikk/10501.htm

néhány érdekes pont:

"Ez a törvény, ellentétben az osztrák joggal, magában foglalja egyben a zsidók FEGYVERVISELÉSI jogát is. "

"A törvény a zsidók személyét, életét, vagyonát erélyesen VÉDELMEZI , az egész országban háborítatlan mozgási SZABADSÁGOT biztosít számukra, üzletüket oltalmazza és vallási meggyőződésüket és szertartásaikat tiszteletben tartja. A törvény utolsó pontja a törvényben foglalt ily értelmű jogok mellett fenntartja a zsidók régebbi jogait is és elrendeli azon városbíró elmozdítását, aki a zsidókkal szemben jogtalanságot követ el."

gyalog.galopp 2013.07.01. 10:39:27

@calabria007:

"ha olyan szuper jó volt a nemzetiségeknek az 1914 előtti dualista államban, akkor miért robbant szét 4 év múlva a történelmi magyar állam?"

Nem tetszik érezni egy jókora logikai bukfencet ebben a mondatban?
Az egyéb körülményekről meg már ne is beszéljünk.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.07.01. 11:24:17

@calabria007:

mondjuk esetleg ellenállhatatlan vágyat az alijára

csak mert tudod, pont úgy hápogsz, mint a kacsák szoktak
és hát végül is ha kicsit bonyolult meg hosszadalmas meg kellemetlen is, akár be is lehet térni

gyalog.galopp 2013.07.01. 11:56:32

@calabria007:

Azt, hogy ami szétrobbant az nem a történelmi magyar állam volt, hanem a dualizmus, aminek ugye Bécs volt a központja. Egy mondatban használni mindkét fogalmat értelmezhetetlen. De biztos van akinek ez is megy.:)

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:14:24

@gyalog.galopp:

a jelek szerint ez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karán is hódít:)

még könyvet is írtak ilyen címmel:)

A dualista magyar nemzetállam
hunteka.uni-nke.hu/kozigazgatasi/index.jsp;jsessionid=0A75466E319F8DDBEEAF35ECDAA414BC?from_page=details&page=details&dbname=database&bib1id=4&bib1field=0&term=192663

PS.: egyébként igazat adok neked egy kissé furcsa ez a kifejezés, de ettől még használt...

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:15:45

@gyalog.galopp:

no, miután átugrottuk a "csipkelődés" részt jöhet az érdemi kritika:)

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:16:37

@Az Olei Hagardom terroristái:

uncsi és sablonos vagy picinyem:)

kreatívabb is lehetnél:)

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.07.01. 12:18:44

@calabria007:

"még könyvet is írtak ilyen címmel"

még egy könyvcímet sem vagy hajlandó felfogni

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.07.01. 12:24:33

@calabria007:

"A dualista magyar nemzetállam"

nem ugyanaz mint a dualista állam és
nem ugyanaz mint a történelmi magyar állam

csak csavargatni próbálod a szavakat: süt belőled a gerinctelenség, de hát nincs emmen semmi meglepő:
szar embernek szar jön ki a száján is

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:24:52

@Az Olei Hagardom terroristái:

pl. azért, hogy vki - esetleg - komolyan vegyen:)

(bár ilyen névvel is ilyen gyengus kommentekkel ez nehéz lesz:) )

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:26:03

@Az Olei Hagardom terroristái:

ti meg sikeresen kiválasztottatok egy - a mondanivaló szempontjából - lényegtelen részt, szóval jöhetne vmi érdemi kritika is:)

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:28:38

@Az Olei Hagardom terroristái:

belőled meg a korlátoltsággal vegyes bunkóság süt, aranyom:)

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:32:20

@Az Olei Hagardom terroristái:

hát akkor értelmezd már nekem a "dualista magyar nemzetállam" kifejezést, te ménkű nagy "észkombájn":)

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:33:25

@Az Olei Hagardom terroristái:

óh, micsoda "vitakultúra":)

máskülönben ki állította azt, hogy komolyan veszlek? :)

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.07.01. 12:33:43

@calabria007:

egy ilyen magadfajta szar ember szócsavargató hazudozásaira nem létezik érdemi kritika

csak a kirekesztés:

ahogy a szennyvizet is elrekesztik a környezettől

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 12:34:01

@Az Olei Hagardom terroristái:

csak az élcelődésem tárgya vagy, te szerencsétlen:)

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.07.01. 12:35:36

@calabria007:

magam is szomorúan konstatálom hogy sajnos csak ezt a "vitakultúrát" vagy képes kezelni,

mert magasabb szinten rögtön elkezdesz hazudni,

igazi szar ember tempóban

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.07.01. 12:36:31

@calabria007:

az élcelődéshez több intelligencia kell annál, mint ami egy magadfajta szar embernek jut

2013.07.01. 13:22:33

Ha évszázadok alatt nem lett volna "multikulti", akkor olyan "szép" beltenyészetű génállománnyal rendelkeznénk, mint pl. az angolok...

gyalog.galopp 2013.07.01. 13:49:17

@calabria007:

".... kissé furcsa ez a kifejezés, de ettől még használt..."

Hát ez nem a józan ész kritikája!:)

S=klogW 2013.07.01. 14:11:06

@ANOka: ha a párválasztásban, családalapításban (génállománycserében) is megjelent volna olyan mértékben a multikulti, amilyen mértékben a lakosság számarányaiban jelen volt?
akkor nem maradtak volna fenn nagy homogén etnikai tömbök

semmi szükség nem volt ennyi bevándoroltatottra

csakhogya magyar elit kapzsisága minél több sajtolható adófizetőt kívánt, a pénznek meg ugye nincs szaga, jöjjön magyar vagy akár oláh, rác vagy német kézből

MP 2013.07.01. 14:55:08

Meg persze. De ez nem meglepő egy olyan családban ami az 1300-as évekig vissza tudja vezetni a családfát. :)

fűzfavirág 2013.07.01. 18:04:07

Meg :) Ott van ükapám. Mondjuk tudtam, de jó látni.

bömböcz 2013.07.01. 18:09:03

@Az Olei Hagardom terroristái:
Elfelejti, hogy a "vitapartner" fajtársai által gyártott szóösszetételen vitatkoznak?!
Már vesztett!

Bell & Sebastian 2013.07.01. 18:28:00

@bbjnick: Oda akartam kilyukadni, hogy

- a második morvamezei csata vízválasztó volt
- a történetében minden menne van, amit a magyarok lejtmenetéről tudni érdemes
- mindig is ütközőzónának használt a nyugat, Hitler/Merkelig bezárólag
- a törzsszövetségi lét mindent túlélt, más szavakkal: a ritka összefogás is csak parciális érdekek mentén sikerült
- az elit sohasem viselte az államalkotók felelősségét

Ez a káros szemlélet ott érhető tetten, hogy a mai napig idegenek kezelik a pénzt, mindenki arra törekszik, hogy valamilyen transzfer -láncba épüljön be, a sötét átlag visszarántja a sárba a kiemelkedőt és nyalható segg nélkül szart sem ér a magyar élte.

Mindenki mindenki ellen, csak dolgozni (gondolkodni) ne kelljen, ahogyan azt legnagyobb fűzfapoétáink egyike megfogalmazta.

bömböcz 2013.07.01. 18:33:56

@Bell & Sebastian:
Ráadásul meg itt van a globális felmelegedés is...
Nem lesz ennek jó nemzeti megemlékezés szaga!

esomar 2013.07.02. 12:07:04

"két poros kisvárosból épp hogy csak egyesülő, rohamosan fejlődő olvasztótégely"
Három város egyesült. Buda, Óbuda és Pest.
süti beállítások módosítása