Szabad-e fotóznunk csak úgy másokat?
2013. június 18. írta: Redakció

Szabad-e fotóznunk csak úgy másokat?

Kedves Olvasó! Nem akarjuk elkeseríteni, sem megrémíteni, kioktatni pedig pláne nem; de tudnia kell, hogy amióta a digitális kamerájával és az okostelefonjával készített képeket megosztja a Facebookon, azóta rengeteg jogsértést követett el. Mindenki vallja be magának nyugodtan, nem sűrűn gondolunk bele, hogy az internetről képeket letölteni, és a Facebookon megosztani elvileg nem lehet! Valószínűleg az áradó Dunát fotózók sem voltak tisztában vele, hogy egyáltalán nem etikusan instagramoznak és osztják meg egymással a képeiket. És higgyék el nekünk, esély sincs arra, hogy mindez jobb legyen. Ön, ha nem vigyáz, egyre több jogsértést követhet el. Mi szóltunk. Itt pedig a magyarázat a Főszerkesztők Fórumáról.

Hercsel Adél tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr15366836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2013.06.18. 10:38:32

Ebben a kérdésben az angolszász országok joggyakorlata a legnormálisabb. Ott közterületen bárkit le lehet fotózni, a képet pedig szabadon lehet értékesíteni, publikálni, kiállítani stb. A közterületen készült képeken szereplő személyektől csak ahhoz kell jóváhagyást kérni - de akkor muszáj! - ha a képpel valamit reklámozni óhajtanak. Ez így korrekt. Ilyen szabályozás volna jó nálunk is, legfeljebb azzal a szigorítással, hogy önhibájukon kívül méltatlan helyzetbe került embereket - hajléktalanokat, baleseti sérülteket, támadások áldozatait stb. - ne lehessen engedély nélkül fotózni. Ez, ami most van - és ezután lesz -, hogy bárki perelhet, akiről kép készül az utcán, akkor is abszurd, ha máshol is akad példa ilyenre.

ILLED 2013.06.18. 11:23:43

1. Bűncselekményt az követ el, aki a Btk. szerinti tényállásokat valósítja meg. Ilyen tényállás nincs a Btk-ban.
2. A Ptk szerint nem akkor nem kell beleegyezés, ha valaki közszereplő, hanem, ha nyilvános közszereplésről van szó. Az árvízi védekezés szerintem simán nyilvános közszereplés.

Robinzon Kurzor 2013.06.18. 14:00:39

@ILLED:

1. Nem csak az lehet tilos, amit a Btk. büntetni rendel.

2. Az új Ptk. köti majd a nyilvános helyen fénykép készítését a beleegyezéshez.

ILLED 2013.06.18. 14:26:39

@Robinzon Kurzor:
1. Az igaz, de ettől még nem bűncselekmény. A cikk hosszabb változatánál szerepelt ez, de ha jól látom, ezt már javították is jogsértésre.
2. Általános félreértés, amikor a jelenlegi Ptk. idézett közszereplés szabályát közszereplőre, mint a személytől függő kategóriára, és nem közszereplésre, azaz cselekmény szerinti kategóriára értik. Csupán erre szerettem volna felhívni a figyelmet, mert pl. az árvizes képek így már szerintem nem valósítják meg a képmással való visszaélést.
süti beállítások módosítása