Sólyom, Róna, Ángyán: variációk a lehet másra
2013. június 03. írta: pinter.bence

Sólyom, Róna, Ángyán: variációk a lehet másra

lmp.jpg

Konferenciát szervezett vasárnap az LMP Ökopolisz nevű alapítványa Merre van előre? címmel. Jó kérdés, bár nem egyértelmű, hogy kire vonatkozik: az LMP-re? Vagy az országra? Az előadók elsősorban az országról beszéltek, az előadók személye viszont talán inkább az LMP jövőjéről árulkodott.

A konferencia előtt azonban kénytelen vagyok a szervező párttal foglalkozni. Lassan egy éve értekeztem az új pólusról, melyet a 4K!-val, Millával és a Szolidaritással karöltve hozott volna létre az LMP. Azóta megjelent Bajnai Gordon, és az Együtt 2014-gyel lenyúlta az utóbbi két szervezetet, hogy aztán gyakorlatilag magát az LMP-t is kettészakítsa. Bár a szakadás szervezetileg eléggé megrázta a pártot, nem történt tragédia. A PM csatlakozott Bajnaihoz, a Schiffer-féle LMP pedig megőrizte talán legfőbb báját: a függetlenségét. A kérdés az, hogy ez a tulajdonság elég vonzó lesz-e a választóknak jövőre a parlamentbe jutáshoz.

Mert kikre számíthat az LMP? A 2010-ben hét százalékot elért pártot jelenleg a bejutási küszöb alatt szokták mérni, ami nem meglepő: távozott a PM és velük együtt egy sor ismert politikus (Jávor, Karácsony, Szabó, stb.); megszűnt a frakció; a válás körüli szenvedés pedig szinte az egész őszt és telet elvitte. A PM-mel valószínűleg nem csak az ismert politikusok, hanem a pesti liberális szavazótábor jó része is távozott, ami egyrészről érvágás, másrészről azonban lehetőség: az LMP-nek nem is feltétlenül őket kell visszanyerni, hanem a vidéket és azokat az egykori Fidesz-szavazókat becsatornázni, akik nem elégedettek a kormányzás jelenlegi alakulásával. Röviden összefoglalva annyit mondhatunk, hogy az LMP három fő értékkel bír jelenleg: mind az elmúlt, mind a jelenlegi kormánnyal (egyszerűbben: a rendszerrel) szemben kritikus; a választói közömbösség ellenére sem hagy fel a zöld ügyek hangoztatásával; valamint az égető problémákra nem faék-egyszerűségű válaszokat kínál.

Itt csatlakoznék vissza a vasárnapi rendezvényhez. A fenti megállapításokat összekapcsolva láthatjuk, hogy az LMP-nek olyan támogatókra van szüksége, akik: a) függetlenek b) fontos nekik a fenntartható fejlődés c) saját jogukon elismertek saját szakterületükön d) képesek megszólítani a jobbközép és/vagy bizonytalan szavazókat. S lám: a konferencia első három szónoka Sólyom László, Róna Péter és Ángyán József volt, akik többé-kevésbé megfelelnek a kritériumoknak. Persze Sólyom és Róna LMP-s kötődése nem meglepetés, a Fideszben csalódott Ángyán pedig most sem jelentette be, hogy belép a pártba, az irány azonban mégis világos. Miről beszélt tehát ez a három közéleti személyiség?

Sólyom László szerint fontos leszögezni, hogy nem csak a kiüresedett jobb- meg baloldal van, hanem van egy harmadik út, amit leginkább a szakmai munka jellemez. Szerinte az sem igaz, hogy ma diktatúra lenne, de 2010 előtt sem csak céltalan tévelygés volt. A kérdés az, hogy találunk-e végre közös nyelvet a problémáink megbeszélésére. Sólyom többször is „harmadik utat” említett: nem tudom, hogy ezzel direkt utalt-e a Németh László nevéhez köthető harmadik útra, vagy csak felhasználta ezt a jól hangzó kifejezést.

Róna Péter megállapította, hogy nem sikerült felzárkóznunk a nyugathoz, és hogy a felzárkózáshoz nyolcmilliárd eurónyi beruházásra, valamint a hitelfeltételek normalizálására és a bizalom visszaállítására lenne szükség. Róna szerint a társadalommal az a probléma, hogy a politikai osztály, s így a választópolgárok is huszadik századi harcokat harcolnak, s próbálják végleg legyőzni a másikat, pedig az ország nem lehet egynemű. Szerinte ugyanez az uniformizálási törekvés a probléma az EU-val is.

Ángyán József a konferencián elmondta: erkölcsileg csalódott a kormányban, földkérdésben nem azt csinálták, amire vállalkoztak. A parlamenti képviselő először XI. Piuszt idézve a szubszidiaritásról értekezett, majd arról beszélt: ha az állam elfordul a közösségektől és dezertál a tőkének, akkor nagyon nagy bajban vagyunk. Ángyán szerint például hat „maffiacsalád” agrártámogatásként 15 milliárd forintot vett fel, miközben a háromszázezer embert segítő tanyafejlesztési programra egymilliárd forint jutott. Az állami földbérletekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a földek 41,3 százaléka 11 érdekeltség birtokába jutott.

A felszólalók a hamis, mesterségesen fenntartott jobb-bal megosztottság és a hazai vagy külföldi nagytőkének, valamint az EU-nak való kiszolgáltatottság ellen, illetve a kis közösségek, helyi gazdaságok védelme és a fenntartható fejlődés, azaz egy harmadik út mellett érveltek.

Ezután Schiffer András, Kukorelli István, Istvánffy András (4K!) és Farkas Attila Márton beszélgetésével folytatódott a konferencia. A beszélgetőpartnerek a magyar demokrácia állapotáról beszélgetve jutottak arra a következtetésre, hogy a rendszerváltoztatás utáni évek „demokratái” (az SZDSZ és a liberális sajtó) aufklärista módon, a külföld elvárásával érvelve próbálta megmutatni, hogyan kell demokratának lenni. Ennek pedig az volt az egyetlen eredménye, hogy a magyar emberek nem érzik/érezték magukénak a demokrácia intézményeit, így Orbán Viktornak könnyű volt azokat leépíteni – hangzott el a beszélgetésen,

Az előadók lefektették egy harmadik út alapjait, ami könnyen lehet az LMP útja. A párt hangsúlyos kérdésnek tekinti a vidék problémáját, amivel cáfolhatják az őket gyakran érő, SZDSZ 2.0 jellegű kritikákat. Kínzó kérdés azonban, hogy a fent említett előadók mennyire vesznek majd részt a párt következő egy évében. Az LMP-nek persze az lenne érdeke, hogy minél inkább. Átülne-e például a pártjában erkölcsileg mélyen csalódott Ángyán József egy esetlegesen újjáalakuló LMP-frakcióba? Vállalna-e aktív szerepet Róna Péter? Lenne miniszterelnök-jelölt Sólyom László?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr175341964

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sólyom, Róna, Ángyán: variációk a lehet másra 2013.06.03. 15:52:02

A felszólalók a hamis, mesterségesen fenntartott jobb-bal megosztottság ellen, egy harmadik út mellett érveltek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.06.03. 20:44:29

@hiénaf1: Ez valóban tiszteletreméltó, szinte kár, hogy liberálisok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 20:51:03

@kamerasmobil:

A Fideszt megverni nem a választási rendszer miatt nehéz, hanem azért mert jóval népszerűbb a többi pártnál. Hasonló közvéleménykutatási adatok mellett akkor is nyerne, ha az előző választási rendszer lenne.

Nero Bianco 2013.06.03. 20:54:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A Fideszt megverni nem a választási rendszer miatt nehéz"

Persze hogy nem.
Az a belebarmolás pusztán csak a "megtehetjük, hát miért is ne" alapon történt.
Az egyetlen hangsúlyos eleme az az egyfordulós volt, a többi sima prosztóság.

hiénaf1 2013.06.03. 21:00:26

@bbjnick: Hány trafikot kaptál? Vagy titok? :)
Sólyom az egyetlen köztársasági elnök eddig, aki nem csak dísznek volt ott.

hiénaf1 2013.06.03. 21:04:14

@Fejesrob:
én már ideológiákban nem hiszek, csak eredményekben

németh györgy 2013.06.03. 21:05:40

„a Schiffer-féle LMP pedig megőrizte talán legfőbb báját: a függetlenségét. A kérdés az, hogy ez a tulajdonság elég vonzó lesz-e a választóknak jövőre a parlamentbe jutáshoz.”
A függetlenség önmagában biztosan nem. Látni kellene, hogy milyen emberszabású megoldásokat talál/mutat az LMP, a mai magyar társadalom együttélési és gazdasági feltételeinek javításához. Ez még várat magára!

ex-leprás 2013.06.03. 21:11:40

@Brix: izgalmas lenne egy olyan forgatókönyv, hogy a válságát túlélt lmp 2014-ben éppen bent marad a parlamentben (mint a fidesz 20 évvel korábban), aztán négy évvel később kormányváltást visz véghez bizonyos kisgazdákkal szövetkezve (mint a fidesz 20 évvel korábban).

Fejesrob 2013.06.03. 21:13:04

@hiénaf1: Én is az eredmény és nem az ideológia miatt tartom fontosnak.
Mindegyik úgy érzi, hogy ez neki jár, de a liberális valamiért nagyon-nagyon.
Meg lehet nézni pld. Demszky és Tarlós között a különbséget, ég és föld Tarlós javára.

Fejesrob 2013.06.03. 21:19:42

@ex-leprás: Szerintem azért nehéz, mert van egy vastag réteg, a szavazók fele, akik eleve nem szavaznak sem baloldali, sem liberális pártokra. Itt elég, ha benne van a névben a liberális. (pld én is).

Viszont a balliberálisokból kiábrándultak, nem kicsi ma sem ez a csoport, szívesen támogatna egy olyan pártot, amelyik liberális, viszont nem hurcolja magával az MSZP-SZDSZ szélsőségeseit és leszerepelt embereit. Haraszti, Heller, Fodor, Kuncze, Mécs, stb.

vizipipa 2013.06.03. 21:23:20

Nemrégiben érdekes dolgoz olvastam Sólyomról. Ami érthetőbbé teszi úgy az alkotmányát, mind a Zétényi-Takács törvényjavaslat elmeszelését.

"A kilenc unokával büszkélkedő Sólyom László feleségéről adat nem igen található. De bizonyos kutatások után most már leírható, hogy Nagy Erzsébetnek hívják, akinek édesapja, Nagy József előbb az MSZMP Baranya megyei Pártbizottságának titkára, majd első titkára és 1990-ig országgyűlési képviselő volt, s természetesen tagja volt az MSZMP Központi Bizottságának. "

Ez egyébként a wikin is szerepel csak nem a szócikkben, hanem a vitalapon.

Nero Bianco 2013.06.03. 21:24:32

@Fejesrob:
Azért egyre biztosabb vagyok abban, hogy fogalmad sincs azokról, akikkel harcimarcin szembenállsz.

Fejesrob 2013.06.03. 21:30:30

@Nero Bianco: Na hogyne, gondolod, nem figyeltem?

tevevanegypupu 2013.06.03. 21:46:44

Lanyit nem hivtak meg? Erdekes..pedig o aztan tudna meselni arral, hogy lehet mas..Schiffer-Solyom-Angyan-Elek..meg a "lathatatlan Alkotmany"..:)

tevevanegypupu 2013.06.03. 21:50:26

@Szevasztok:

Nem akarom elkeseriteni, de egy igazi konzervativ jobboldali nem szavazna Solyomra..Solyom azert lett koztarsasagi elnok mert Szili Katalin ellen nem volt mas jelolt. De nem felejtettuk el, hogy Solyom nagyszeru alkotmanya miatt nem lehetett Gyurcsanyt elkuldeni, hogy Solyom gyavan viselkedett 2006-ban, hogy Solyom miatt - aki a rendszervaltas utan az Alkotmanybirosag elnoke lett nem kuldhettuk el a fenebe a kommunistakat..tovabba azt sem, hogy Solyom, aki a fidesznek koszonhette, hogy koztarsasagi elnok lett, sertett hiusagaban barmire kepes..Nem kell miniszterelnoknek, nem hiteles. Ahogy a tobbi sem az..Orban ellen nincs eselyuk.

hiénaf1 2013.06.03. 21:50:28

@Fejesrob: Nah, tökéletes gyűjtés (Fodor, Heller, stb) És te ezek közé, és mondjuk egy progresszív, baloldali értékrendet követő Róna közé egyenlőségjelet tennél?

Egyébként én spec tudom, hogy míg Demszky abszolút alkalmatlan, addig Tarlós, az az igazi classic geczi, de igazságos főnök típus!,tehát részemről is 100% Tarlós! :)

tevevanegypupu 2013.06.03. 21:55:02

@bbjnick:

Solyom nem valo miniszterelnoknek, ahogy nem volt valo koztarsasagi elnoknek sem. Sertodott ember, pedig sok oka nem lehet a sertodottsegre, minden renszerben nagyon jol elt, panaszra nem lehet oka.

Wolff 2013.06.03. 22:03:24

@maroz: Te mindig ezekkel a közvéleménykutatásokkal jössz, pedig elégt látványos, hogy legfeljebb a címet olvado el az imsertetésekből. Szerinted ha a válaszolók 55%-a kormábyváltást akar, akkor a többség Orbánt akarja? Furcsa a viszonyod a számokhoz....

Fejesrob 2013.06.03. 22:22:47

@hiénaf1: "progresszív baloldali". Ez az én értelmezésemben egy értelmes szobatudós, akit abban a pillanatban lenyomnak a végtelenül opportunista vérprofik, amint egy picit is közel kerül a hatalomhoz.

Szóval nem igazán ütős érv.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.03. 22:53:20

@Wolff: Számok? 23 > 11+2+2+5 (Tárki)
De majd jövőre lesz választás is.

pocaklakó minimanó 2013.06.03. 23:00:13

@kamerasmobil:

"En egy kormanyvaltas remenyeben orommel szavaznek az LMP-re is ahogy mar legutobb 2010-ben is tettem."

Istenem, egy naiv ember! De jó is ilyet látni a mai zűrös időkben. Egy lélek, amelyet nem érintett meg a valóság szele, egy ember, aki nem mozdult ki az "elefántcsont-odújából" vagy egy évtizede.

Ajándékképen küldöm neked az alternatív köztársasági elnök személyre szóló üzenetét: www.youtube.com/watch?v=e0PEnRmLIbA

:)

Robinzon Kurzor 2013.06.03. 23:00:24

@vizipipa:

Én nem vagyok egy kifejezett Sólyom-fan (bár az utódaihoz képest egyre jobb a megítélése a szememben), de az apósát aztán végképp nem lehet senkin számon kérni.

Vagy el kellett volna válnia, amikor a felesége apján megyei első titkárnak kinevezték?

Szemethy 2013.06.03. 23:01:43

@jose maria padilla: Amit Ángyán mond, az szóról szóra igaz.

pocaklakó minimanó 2013.06.03. 23:09:20

@Brix:

"Ha az LMP-nek sikerül 2014-ben bennmaradni a parlamentben, akkor..."

Plutharkosz (De garrulitate) szerint, amikor II. Fülöp makedón uralkodó megfenyegette a spártaiakat, hogy ha nem hódolnak be neki, akkor pusztulás vár rájuk, a spártaiak egy szóval válaszoltak: Ha.

ceezare 2013.06.03. 23:18:15

@user792: rona egyedul eleg penzt meg tudna mozgatni ha nagyon akarna...

01234567 2013.06.03. 23:48:07

Ángyánra azt mondtam, ha indul valahol, rá fogok szavazni. Hát nem gondoltam volna, lehet azzal egy Schiffert is támogatok :(
Maradi, konzervatív vagyok abban a kérdésben, nem lehet valakit a felmenőitől elvonatkoztatni. Schiffert sem. Ugyan az káder gyerek vonulat mint Orbán, Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy, Kövér..stb.. ezektől már hányingerem van.

jan 2013.06.04. 00:17:28

Moralisan vallalhatatlan akar a Fideszre, akar a DK-MSZP-Bajnai harmas barmelyik tagjara szavazni. A Jobbik nyilvan komolytalan es vallalhatatlan part, ugyhogy az ertelmes, tisztesseges embereknek marad az LMP.

Persze nyilvan a Fidesz fog nyerni, de ha csak azt sikerul elerni, hogy ne legyen 2/3-uk, mar az hatalmas nyereseg.

Gondoljatok bele, az elmult evek amokfutasai azert voltak lehetsegesek, mert 2/3-dal ugy cincaltak az alkotmanyt, az egesz kozjogi berendezkedest, ahogy akartak.

aleb19 2013.06.04. 00:41:24

ha ezt igy folytatjak meg az is lehet, hogy lesz egy part Agyarorszagon akikre erdemes lesz voksolni...
ehhez erosebben kellene kepviselni a videket+kisgazda erdekeket es a cserbenhagyott 30-40-esek erdekeit is fel kellene vallalni

Adj gázt! 2013.06.04. 01:54:27

Sólyom jogászi életműve a lusztráció elkaszálásában, elnöki életműve pedig a hídon félúton visszafordultában csúcsosodott ki leginkább.

Róna komoly ember, kapitalista bankár, a NABI buszgyár egyik alapítója, sajtkészítő. A legtöbbször nyilvánvalóan jól beszél.

Ángyán is komoly ember, akinek ráadásul igaza is van, és kitart az igaza mellett.

A többi említett közül Schiffer az, aki még ér valamit, a többiek mind gyanús figurák, különösen a libás köré tömörülő exkriptokommunisták.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 02:10:59

@poszt: "lenyúlta az utóbbi két szervezetet, hogy aztán gyakorlatilag magát az LMP-t is kettészakítsa." - ez jó! ez nagyon jó:) nem várná az ember, hogy függetlenek legyetek, de azért ilyen nyíltan hazudni, az nagyon kis hamis:) szóval jött a gonosz bajnai és kettészakította az egyébként acélos lmp-t, aha. pedig úgy tűnik, az lmp-szavazók durván fele átállt, és inkább az e14-et támogatja. nehezen értem, mi legitimálja schifferék politikáját ezek után a szemetekben. mert hogy szerintetek a szavazó a legkevésbé fontos, azt látom.

és jut eszembe, mi is volt a kritika az lmp felé 2010-ben? hogy ők az szdsz 2.0? el kéne dönteni, hogyan címkéztek, még összezavarodnak az olvasóitok:) szerintem érdemes lenne egyeztetni a pártközponttal.

@Kandeláber: "Ángyán lehet a húzónév, vele talán föltornásszák magukat 5.1-re. " - miért nem mondod ki nyíltan, hogy fideszes vagy? nektek tök mindegy, a lényeg, hogy a szekta vezetője legyen a min. elnök. rég nem a szocik zavarnak titeket: hanem mindenki, aki nem orbán.

@: teknős: "No, meg persze a "demokrácia"-n kívül, ami belpesti értelmiségen kívül senkit sem érdekel. " - csak egy-két befektetőt, akik dögivel viszik kifele a pénzüket. lehet látni a hatásait. de mi ez ahhoz képest, hogy milyen tuti kis háborút vívunk a szövetségeseinkkel:)

@maroz: "Ha nekem nem hiszel, nézd meg a legfrissebb közvéleménykutatási adatokat. " - mit kéne látni? hogy az emberek úgy 65% leváltaná a kormányt, csak nincs kire? hogy 50% sehova nem szavaz, a maradéknak nagyobbik része fideszes, de ez a 8 millió választó úgy egyharmada? ez lenne a tuti kormányzás elismerése?

@: Szevasztok: "A most bizonytalan 50%-nyi szavazó között lehetne elég támogatót találni. " - és tessék mondani, eddig miért nem találta meg őket ez a bázis?

"És őt a Fideszből se nagyon tudnák támadni..." - á, dehogy. csak lázár állt bele úgy pár hónapja, hogy ihaj. a fidesz BÁRKIT lejárat, te eddig hol éltél, hogy ezt nem vetted észre? a naivitás a második legrosszabb dolog a szektatudat után

@Brix: "Ha az LMP-nek sikerül 2014-ben bennmaradni a parlamentben, akkor 2018-ban, akár kormányváltó párt is lehet" - a nap második legjobb poénja. igen, majd pont az lmp-t nem fogják lekutyázni. majd pont őket nem fogják alkotmánnyal, házszabállyal, bármivel ellehetetleníteni. mert a fidesz pont nem olyan párt, amelyik minden potenciális kihívót simán legyilkol. arról nem beszélve, hogy továbbra is áll a kérdés: eddig miért nem sikerült az lmp-nek tömegeket megszólítani? biztos bajnai miatt, igen...

@Fejesrob: "Ez viszont szükségszerűen járna együtt azzal, hogy a Fidesz mai konfliktusait kellene felvállalnia. " - te mégis miből gondolod, hogy a fidesz konfliktusait a birkáin kívül bárki is támogatja? abból vezeted le mindezt, hogy a kb 75%-nyi NEM fidesz szavazónak / bizonytalannak nincs pártja? az már egyből támogatja orbánt és a háborúit?

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Hasonló közvéleménykutatási adatok mellett" - jelzem, hasonló adatok voltak 2000 óta már nagyon sokszor. navracsics 2006 előtt kétharmadról álmodozott. egyszerűen senki nem hajlandó tudomásul venni, hogy kell olvasni a közvélemény-kutatásokat. tiszta delírium az egész, borzasztó.

@tevevanegypupu: "aki a rendszervaltas utan az Alkotmanybirosag elnoke lett nem kuldhettuk el a fenebe a kommunistakat." - nagy kár, hogy rajtad kívül más is van az országban, ugye? csak háromszor nyertek választást a kommunistáid. de orbán környékén is van belőlük egy pár, gondolom ők nem zavarják a kényes ízlésed.

@aleb19: "cserbenhagyott 30-40-esek erdekeit is fel kellene vallalni " - plusz a nők, a rendőrök, közszolgák, tűzoltók, fiatalok, kisvállalkozók, trafikosok, nem közgép-partner építőipari cégek, satöbbi, satöbbi.

légügyi megfigyelő 2013.06.04. 05:10:19

Ma az LMP és a most felmutatott egyébként tiszteletre méltó személyek (talán Róna Péterrel vannak különösebb fenntartásaim) jelenleg csak arra jók a külön utas elképzelésükkel, hogy a Fidesz választási győzelmét biztosítsák. A pólusalakításnak akkor jön el az ideje, amikor a jogállam helyreáll és a választási rendszer pártok versenyévé válhat, nem pedig a Fidesz sétatere marad.
Akármilyen nehéz belátni, de a rémséges baloldallal együtt kellene gondolkodni, különben marad Orbán.

Az előbb leírtak ugyanakkor nem csak az LMP és a tiszteletre méltó személyek részéről követelnek meg lépéseket. A baloldal "vezető ereje", a jelenleg leginkább támogatott MSZP-nek vissza kell vennie a tavaly november óta feltámadt világ, de legalábbis országmegváltó elméleteiből. Amennyiben a modern Magyarország újra- és felépítése a párt célja, akkor be kell lássa, hogy jelenleg semmiféle vezető szerepet nem játszhat, már azért sem, mert éppen ennek a pártnak van a legnagyobb szerepe az orbáni őrület kialakulásában, természetesen Orbánon túlmenően. Az MSZP továbbra sem számolt el saját hibáival, nem tisztult meg, nem alkalmas arra, hogy bármilyen hivatkozással saját magán kívül többet is vezethessen.

Összefoglalva a menetrend: dezorbanizálás, jogállam helyreállítása, MAJD pólusképzés és tisztességes választásokon való megmérettetés.

Most az LMP és az urak úgy viselkednek, mintha ostrom idején azon kellene vitatkozni, hogy a lebombázott lakás legyen vörösre festve, vagy inkább zöld mintás tapétával borítsuk a falakat. Amelyek momentán téglára bontva hevernek a vitázók körül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.04. 05:12:40

@xxiv:

"Sólyom egyáltalán nem a szívem csücske, de azok után, hogy maga körömszakadtáig védi az erkölcsi nulla Schmitt Pált, annyira nem hiteles a felháborodása" --- írja.

Nos, ha maga itt az erkölcs és a hitel(esség) felkent őre, akkor, nyilván, azzal is tisztában van (mert magának, ugye, a szívekbe és vesékbe is bele kell látnia), hogy ha Sólyom (vagy bárki más) ellen indítottak volna olyan pokoli aljas hecc- és lincskampányt, mint Schmitt ellen, akkor Sóly(o)mot (vagy bárki mást) is (ugyanolyan) körömszakadtáig védtem volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.04. 05:14:52

@hiénaf1:

"Hány trafikot kaptál? Vagy titok? :)" --- kérdezed.

Egyáltalán nem titok. Ezret.:-D (...) :-D (...) :-D ...

maskep 2013.06.04. 06:00:51

@balage_81 reloaded: "de azért ilyen nyíltan hazudni, az nagyon kis hamis:) szóval jött a gonosz bajnai és kettészakította az egyébként acélos lmp-t, aha..."

A Mandiner blog posztjaiban mindig van egy-két közhelyszerű, baloldal-fikázó jelmondat. Jellemzően indoklás nélküli ex-cathedra kijelentések, amiket nyilván igazolni sem kell, annyira belemaródott az agyakba. Az amúgy néhol egészen jó posztok olvasása közben mindig azon rágódom, hogy ezt a "vörös farkat" a szerző azért teszi bele, hogy cinikusan kielégítse olvasóit, vagy maga is annyira bárgyú, hogy elhiszi, amit ír... Néha én is megjegyzem, de belefáradtam: Tudomásul kell venni, hogy bizonyos baromságokat annyira belemostak az agyakba, hogy ész érvekkel lehetetlen vitatkozni velük...

collateral collector (törölt) 2013.06.04. 07:24:04

A földeket nem a külföldiektől, hanem a fideszesektől kéne megvédeni. A külföldiekkel semmi gond nincs, miért ne jöhetne ide egy holland vagy egy osztrák paraszt földet művelni, ha szeretne. Csak a legbutábbak képesek ezt ellenezni.

Az mindenesetre haladás, hogy már van olyan fideszes, aki elismeri, hogy a fideszt főleg patkányok alkotják.

collateral collector (törölt) 2013.06.04. 07:32:26

@légügyi megfigyelő: ".. , a jelenleg leginkább támogatott MSZP-nek vissza kell vennie a tavaly november óta feltámadt világ, de legalábbis országmegváltó elméleteiből. Amennyiben a modern Magyarország újra- és felépítése a párt célja, akkor be kell lássa, hogy jelenleg semmiféle vezető szerepet nem játszhat, már azért sem, mert éppen ennek a pártnak van a legnagyobb szerepe az orbáni őrület kialakulásában, természetesen Orbánon túlmenően. Az MSZP továbbra sem számolt el saját hibáival, nem tisztult meg, nem alkalmas arra, hogy bármilyen hivatkozással saját magán kívül többet is vezethessen .."

Pontosan. Az Mszp létezése elsősorban a Fidesznek az érdeke. Bármilyen ellenzéki győzelem alapfeltétele az lenne, hogy mszp-s nem vállalhat többé közfeladatot az országban, a párt pedig megszűnik. Bár az mszp-kormányok lényegesen kevesebb kárt okoztak a fidesznél, és a lopásban/lenyúlásban is szánalmasan amatőrök voltak a fideszhez képest, sem a szabadságomat, sem a vállalkozásomat, sem az ingatlanomat nem akarták elvenni, de amíg mszp létezik, az emberek nem váltják le a fideszt, pont. Ha ebből a szempontból nézzük, nagy áldozat lenne az országért, ha nem lenne többé mszp? Nem.

Emiksz 2013.06.04. 07:33:58

Én azért drukkolok valami erős jobbos alternatíva létrejöttének, hogy a saját új "egyazászló" választási rendszerét olvasgatva egyszercsak Orbánból is kicsússzon egy csendesebb "húúúbazzeg!"

Kandeláber 2013.06.04. 07:46:16

@balage_81 reloaded: Miféle szektáról hablatyolsz?
A bajnaivárókról, akik szerint aki nincs velük, az ellenük, akik az új népfrontot az "egy a tábor, egy a zászló" jelszóval képzelik el?
Akiknek mindenki fideszes, még Schiffer is, aki nem borul a Szende lába elé?

maroz 2013.06.04. 08:15:09

@Wolff: Én eddig olyan durván tíz országgyűlési választáson szavaztam, és a kezembe került a szavazólapokon még egyetlen egyszer sem láttam olyan ikszelhető opciót, hogy "elégedetlen a kormányfővel".

Eddig én csak olyant láttam, hogy "XY jelölt, QZ párt támogatásával". Biztosan tudod hogy működik a dolog, fogják ezeket a lapokat, szétcsapják egy mátrixba, megszámolják, és kijön egy végeredmény, na, ez az a végeredmény, amit a közvéleménykutatók megpróbálnak előre megbecsülni, aztán vagy sikerül, vagy nem, de azért többnyire nem állnak annyira távol tőle, hogy te erre komoly vágyvezérelte akármiket építhetnél.

Persze ha csak az általad olyannyira preferált önhülyítés a szándékod, akkor hülyézz csak le bátran, személyeskedj, mondd azt, hogy egy akkora idióta vagyok, aki még csak tovább se tud jutni a cím elolvasásánál, olyan jól esik ez nekem, junó, édes nosztalgia, mintha még mindig ott lennék azok között az elitista faszok között, akikkel te is oly boldogan vallod kánonban, hogy ti, ti, ti, és mindenki más helikopter. Figyelj, jut eszembe, add hozzá az orbángyűlölők vélelmezett számához még az üregi nyulakat is, hátha attól jobb lesz annak a kibaszott kis elitista lelkecskédnek, hm? Remélem segítettem, te faszfej.

maroz 2013.06.04. 08:16:51

@balage_81 reloaded: A hülye Orbán, most mondd meg. Nem 'balage_81 reloaded' nick elismerését akarja megnyerni, hanem a választást. Még egy ekkora ostobát, ki érti ezt... :)))

maskep 2013.06.04. 08:32:33

@Emiksz: Orbán a banán a jobboldali majomcsapdában: Vele, általa tud az egyatábor nyerni. Tisztában vannak még a mandineresek is, hogy ha nem volna Orbán, akinek az eddigi huszonegynéhány-éves politikai múltjából bárki csemegézhet ízlése szerint, svédasztal-szerűen, akkor a jobboldalt ugyanúgy elemeire repesztenék a belső ellentétek, mint a poszt-Horn és poszt-Gyurcsány baloldalt. Elveszne az egységes nemzeti oldal, a "Haza" oldalának mítosza, tisztázni és esetleg egyeztetni kéne az elveket-örökségeket, elveszne a könnyű választás lehetősége pusztán a futballmez színe alapján, és valódi vitákat kéne folytatni a baloldallal. Végső soron még a frontvonalak meg a jobb-bal címke is változna...

Ehhez intellektuális bátorság kell, több szellemi erő, mint amennyi egy majomnak van, amelyik nem bírja a szűk odúban megragadott banánt elengedni, akkor sem, ha a saját létét kockáztatja.

És ezt csak félig írom gúnyosan: A baloldalnak is nehéz volt, pedig a vezérkultuszra ők Magyarországon kevésbé fogékonyak. Nem lesz könnyű, mindannyiunknak fájni fog, mire a jobboldal elengedi Orbánt...

Gábor Pápay 2013.06.04. 08:35:16

Sólyom, mint miniszterelnök?????

Állam-vizsga 2013.06.04. 08:47:29

@jan: Egyetértek.

Magyarországnak meg kell fizetnie a tanulópénzt. A fidesz nyer 2014-ben ha máshogy nem akkor a Jobbikkal összeborulva. Akkor legalább a Fidesz a saját csapdáiba fog belegázolni és saját maga fogja elerodálni a támogatottságát. 2018-ban van esély valamit változtatni.

2014-ben mindenkinek az a felelőssége hogy elmenjen szavazni. Ezt kellene hirdetnie minden pártnak és civil kezdeményezésnek. Aki arra hivatkozik hogy nincs kire az egyszerűen tájékozatlan, lusta és nem törődik a jövőjével, szembe köpi azokat akik anno sokat tettek azért hogy demokrácia lehessen ebben az országban. Belgiumban pl. kötelező a választás. 4 évenként fél óra mindenkinek beleférne az idejébe.

xxiv 2013.06.04. 09:01:13

@bbjnick: Azt hiszem (talán) tényleg megtette volna, de a (szánalmas) Bajnai elleni szánalmas fideszes kampány elleni is felemeli a szavát?

tevevanegypupu 2013.06.04. 09:23:45

@xxiv:

Bajnai ellen tulajdonkeppen felesleges kampanyt folytatni, palyafutasa magaert beszel. Meg ha a Hajdu Bet-et nem is vesszuk figyelembe (de muszaj, ott vannak a kisemmizett gazdak, roluk nem lehet elfelejtkezni) , Gyurcsany gazdasagi miniszterekent tisztaban volt a Gyurcsany-kormany minden hazugsagaval, reszt is vett benne, ezenkivul egy eves miniszterelnoksege, amely az IMF teljes kiszolgalasaval mult el, feledhetetlenne teszi. Ha valaki tole remel barmifele fellendulest az teved. Gondoljanak peldaul a 13. havi nyugdij es fizetes elvetelere..amire az mszp-szdsz katasztrofalis tevekenysege miatt kerult sor. Es ez csak a kezdet volt..

Kandeláber 2013.06.04. 09:29:04

@tevevanegypupu: Én a legjobban akkor mulattam a bajnaivárókon, amikor tavaly október 23-án a bálványuk sűrű pislogások között nagy nehezen abszolvált egy beszédet, és ettől a teljes szoclib "véleményformáló értelmiség" olyan eufóriás állapotba került, mintha jointot szívott volna.
Aztán novemberben a Hann-féle Medián bemérte Bajnait csak úgy magában 14 %-ra, az eufória az egekig szökött.
Aztán kicsit lelankadt. :D

tevevanegypupu 2013.06.04. 09:29:49

@balage_81 reloaded:

Igen, haromszor nyertek a kommunistaim.;es ne feledkezzunk meg a liberalisokrol sem, akik ugyebar rendszervaltokent teljes egeszeben szinten mellejuk alltak. Akkor is mikor Gyurcsany hazudott ejjel, este meg reggel..A fidesz kommunistai legalabb valtoztak a rendszervaltasnal..mikor adott volt a lehetoseg. Melyik a becstelenebb: akik a kommunistak ellen kuzdottek - allitolag - es a hatalomert azonnal csatlakoztak hozzajuk, vagy azok akik ugyan kommunistak voltak, de a rendszervaltasnal belattak, hogy tevedtek es azota valtozatlanul valoban ott maradnak a polgari oldal mellett..

nu pagagyí 2013.06.04. 09:51:43

Nekem a képen látható egyik politikus sem a szívem csücske, de becsületes embernek tartom őket. Egy demokráciában szükség van ilyen emberekre és az általuk képviselt értékekre is. Egy pici probléma van, jelenleg nincs demokrácia, addig beszélhetnek, amíg a hatalom hasznosnak véli.

pocaklakó minimanó 2013.06.04. 10:00:36

@collateral collector:

"...miért ne jöhetne ide egy holland vagy egy osztrák paraszt földet művelni, ha szeretne."

Ha.

pocaklakó minimanó 2013.06.04. 10:02:52

@Állam-vizsga:

"2014-ben mindenkinek az a felelőssége hogy elmenjen szavazni. Ezt kellene hirdetnie minden pártnak és civil kezdeményezésnek. Aki arra hivatkozik hogy nincs kire az egyszerűen tájékozatlan, lusta és nem törődik a jövőjével, szembe köpi azokat akik anno sokat tettek azért hogy demokrácia lehessen ebben az országban. Belgiumban pl. kötelező a választás. 4 évenként fél óra mindenkinek beleférne az idejébe."

A ballib prolik számára utálatos szó szerepel ebben a szövegben: KÖTELEZŐ.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 10:05:30

egy kárpát-medencei zöld pártnak lenne esélye. gyűjthet szavazatot középről, (szélső) jobboldalról és a határon kívülről.

pocaklakó minimanó 2013.06.04. 10:06:18

@nu pagagyí:

"Egy pici probléma van, jelenleg nincs demokrácia, ADDIG BESZÉLHETNEK, AMÍG a hatalom hasznosnak véli."

Vö.: "Esterházy Péter az Esti című kötete német fordításának megjelenése alkalmából vesz részt a német nyelvterület egyik legnagyobb szabású irodalmi közönségfesztiválján. A vasárnapig tartó könyvvásár első napján egy rendezvényen úgy fogalmazott, 'a kormányunk jól szidható kormány, de NEM KÉNYSZERÍT HALLGATÁSRA'."

Amatőr valamelyik a kettő közül. Szerintem nu pagagyí nick lesz az. :)

zwingli (törölt) 2013.06.04. 10:10:49

@tevevanegypupu:
sólyom, schiffer, róna, ángyán (potenciális) tartományi miniszterelnök jelöltek. csakhogy magyarország nem föderális, hanem feudális.

maskep 2013.06.04. 10:17:25

@Gábor Pápay: Hjakérem, nagy a hiány olyan prominens mérsékelt jobboldali káderben, aki nem kompromittálta magát Orbán önkényuralmi törvényeinek megszavazásával... Nekem Surányi jutott eszembe, aki Gyurcsány után azért nem vállalta az átmeneti válság-miniszterelnökséget, mer Orbán barátilag figyelmeztette, hogy bárki tölti be a pozíciót, azt kicsinálja. Mármint karakterileg - és persze állítólag...

2013.06.04. 10:33:46

@user792: Nem volt semmiféle ismeretlen amerikai eredetű pénz, egy amerikás magyar támogatta őket, nyilvánosan.

2013.06.04. 10:34:29

@iii: Bocsánat, Magyaországon élő amerikai egész pontosan :)

A 3 per hármas nyúl 2013.06.04. 10:34:37

"Átülne-e például a pártjában erkölcsileg mélyen csalódott Ángyán József egy esetlegesen újjáalakuló LMP-frakcióba? "

Nem.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 10:39:26

@Brix:
bajnai leginkább úgy szerezhet szavazatokat, ha valódi önkormányzatiságot kínál a városias körzeteknek. a lakosság fele ezekben él. kepfeltoltes.hu/130604/agglomeraciok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

zwingli (törölt) 2013.06.04. 11:03:33

@légügyi megfigyelő:
a magyarok (relatív) többsége felvilágosult abszolutizmust akar. modern kori cárságot. az nem jogállam. ez a probléma.

tevevanegypupu 2013.06.04. 11:12:12

@Kandeláber:

Bajnait valosagaban kell nezni, es aki elhiszi, hogy barmilyen ujdonsagot kepes hozni, hogy az orszag "megmentojekent" lehet feltuntetni az vagy hulye, vagy gazember vagy mindketto. Az emberek emlekezete ketsegtelenul rovid, az is igaz, hogy nem elunk tul jol mostanaban, valoban nagy aremelesek voltak es nem hiszem, hogy ebbol egyhamar ki lehet kerulni. De ezert kizarolag azok a kormanyok a felelosek, amik 2002-tol voltak hatalmon 2010-ig. Az eladosodas, a devizahitelek, az EU-nak es az IMF-nek egyre jobban kiszolgaltatott orszag, az mind az o muvuk. A rendezest Orbanekra hagytak, es vannak olyan pimaszok, hogy a fideszt hibaztatjak azert az eletszinvonalcsokkenesert, amit az mszp-szdsz okozott. Ha masert nem is, mar ezert is eleg, hogy soha tobbet ne lehessenek kormanyon, de meg a parlamentben sem. Sajnos vannak olyanok akik ezt meg felfogni sem kepesek..es amig vannak, addig felhetunk, hogy ha belfoldon nem is, de kivulrol, kulso elvtarsak segitsegevel sokat arthatnak. Raadasul Bajnai vezetesevel. Hogy az lmp Solyommal, Elekkel, Ronaval vagy Angyannal mit tud kezdeni az kerdeses..a liberalisoknak ott van Bajnai, a fideszpartiak nem fognak rajuk szavazni..maximum a baloldalt osztjak meg inkabb reszeire..

tevevanegypupu 2013.06.04. 11:15:23

@zwingli:

Magyarorszag a rendszervaltas utan szeretne vegre talpraallni es amennyire lehet a nemzeti szuverenitasat megorizni. A maga altal felsoroltakkal nemigen lehet. Marad a fidesz es a jobbik..A kiralysag gondolata nem idegen sokaktol, valami normalis arisztokratat talalni viszont nem konnyu, Orbant vagy Vonat megsem koronazhatjuk kirallya, szoval egyelore marad a ket veglet: jobb es baloldal, kis athallasokkal.

zwingli (törölt) 2013.06.04. 11:45:08

@tevevanegypupu:
a magyar belpolitika tradicionálisan nem az ország (country), hanem a megyék (county) szuverenitására épül. magyarország tradicionálisan 64 kanton.

tevevanegypupu 2013.06.04. 12:01:33

@zwingli:

A 64 varmegye. Ketsegtelen, hogy a megyek kulonboznek, foldrajzi, gazdasagi, foglalkoztatottsagi, nepessegi sot kulturalis szempontok szerint is. De azert valaminak ossze kell fogni oket. Az allamforma..hat az az, amit a vilag rakenyszerit egy orszagra. Manapsag legalabbis. Ugy tunik meglehetos rahatassal kormanyozhatnak kivulrol is orszagokat kulonbozo hatalmak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.04. 12:45:04

@xxiv:

"Azt hiszem (talán) tényleg megtette volna, de a (szánalmas) Bajnai elleni szánalmas fideszes kampány elleni is felemeli a szavát?" --- kérdezi.

Látja, abban igaza van, hogy a Bajnai elleni fideszes kampány valóban szánalmas. Abból a téves elképzelésből indul(nak) ki, hogy egy ilyen kampány hasonló hatást gyakorol "abban" a "táborban" is. Pedig dehogyis! A gyurcsányoknak, bajnaiknak ez (a botrány, a káosz, a manipuláció stb.) a természetes közege, abban jók, attól váltak azzá akik, hogy magabiztosan siklanak az "örvény" hátán. Ha "így" támadják őket, azzal csak szívességet tesznek nekik: lehetőséget biztosítanak számukra, hogy (méginkább) bizonyítsák "övéiknek" rátermettségüket.

xxiv 2013.06.04. 13:55:08

@bbjnick: Nem vagyok azzal vádolható, hogy kedvelném a komcsikat, de ez a megközelítés [hogy két részre osztjuk az országot (hú ezt még leírni is olyan komcsis), és mi vagyunk a jók] tényleg nagyon-nagyon hozzájárul ahhoz, hogy itt tartunk. Komolyan gondolja, hogy "ebben a táborban" más erkölcsiségű emberek vannak en bloc?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 14:52:10

@Kandeláber: arról a szektáról, amelyiknek a tagjai hozzád hasonlóan gombnyomásra működnek. ha a pártközpont valakit kényelmetlennek talál (igen, azért mert be van fosva tőle), elég csak bedobni a szokásos panelt: komcsi, mszp-s, áruló, nemzetellenes. és már böfögitek is vissza örömittasan a kommunikációs sablont. mindezt gondolkodás, érdemi mérlegelés, bármilyen úgynevezett kritikus megközelítés nélkül. nos, ilyen szavazók vagytok ti. pölö:

"Lázár: Sólyom László felelős a rendszerváltás csődjéért"

hvg.hu/itthon/20130209_Lazar_Solyom_Laszlo_felelos_a_rendszerval

tehát sólyom, aki aztán kőemeszpés, sőt, bajnaista, mint tudjuk, felelős a rendszerváltás csődjéért. mert kritizálni merészelte a ner-t. nézd csak meg, hogy köpik vissza a szaros kis szájukkal a barátaid ugyanezeket a dumákat itt a fórumon.

bajnai annyit kért, üljenek le beszélgetni, ki és mit szeretne a rezsimváltás érdekében. ezt másképp értelmezni a rád is jellemző sima fideszes csúsztatás, hazudozás, hernyóság. az lmp volt az, ami kijelentette, hogy mindenki bűnös, aki eddig politizálni merészelt. mondjuk érveket - ahogy ti is - elfelejtettek csatolni pl bajnai kormányzása ellen, de hát ki várja el a retardáltaktól, hogy érveljenek is, ugyan!

@tevevanegypupu: ha te is elismered, hogy 3x nyertek a komcsik, akkor mit szövegelsz itt sólyomról? akkor tehát a választók nem akarták őket elküldeni, vagyis hülyeségeket beszélsz. utána meg terelsz, már liberálisozol (akiket ugyanúgy megszavaztak a választók 2002-ben és 2006-ban is) koalíciós partnernek, akkor miről is van tehát szó? értem, neked nem tetszik mások akarata, ezért többséget gondolsz magad mögé és "mi" el akartuk volna küldeni a komcsikat. értem. ez azt hiszem a valóság téves értelmezése, de ez legyen a te bajod. ahogy az opportunista ex-komcsikat mosdatod, az külön vicces

@maroz: ez a kisebbik probléma. a nagyobbik, hogy a többség sem kér belőle. attól, hogy nem találnak pártot, még nem támogatják ezt a majmot. a gazdaság romokban, de legalább ti boldogok vagytok és hát ez is valami. lassan kezdhettek örülni, mert ha mesterházy tényleg min. elnök akar lenni és az mszp híres rövidlátása érvényesül, többen a kétfarkúra szavazunk. de ez még nyitott. én pedig külföldön leszek újból, tehát mindegy is. ellenben aki itthon marad, arra simán rárohad az ország, mert képzett munkaerő és cégek is elindulnak szépen, nem csinálnak végig még 4 év ner-t.

maroz 2013.06.04. 15:25:02

@balage_81 reloaded: Ez Mr. Wolf okossága, neki magyarázd, ő az, aki közjogi hatást tulajdonít a "nem kér belőle" attitűdnek. :)))))

És nyilván, lökjed bátran a ballib mantrát, hogy én vagyok a hibás Orbánért, mert nem hiszek eléggé abban, hogy ha egy lassan faszomszázaléknyi frusztrált hülye naponta százszor leírja egymásnak, hogy atöbbségnemkérbelőle, agazdaságromokban, no meg: diktatúra!!!!!, akkor pusztán ettől Orbán meg fog szűnni létezni és..., öööö, izé, és..., na, mindegy, lesz valami, amitől ez az említett faszomszázaléknyi ballib lihegve elélvez.

Az végképp eszébe ne jusson egyik ballib trollnak se, hogy a baloldal, no meg desőtpláne a liberális oldal teljes szarráválásáért talán egy egészen elenyésző mértékben maga a balliberális oldal is hát, hogy is mondjam csak, felelőske lenne. Legalább egy icipicit. Á, nem, ez ki van zárva, orbánahibás.

És igen, pá-pá, eriggyél, te életed, amiből tudtommal mindenkinek csak egy darab van, így az én értékeim szerint semmi kifogásolni való nincs abban, ha te azt a saját szájad íze szerint akarod leélni, de valahol tisztességesnek tartanám, ha nem köpködnél vissza. Belátjuk, hogy ez az ország nem érdemel meg téged, sajnálattal tudomásul vesszük, hogy szarfaszú sutyerákok vagyunk hozzád képest, mindent, amit csak akarsz, engem még az se zavarna úgy komolyabban, ha te is küldenél "nyaljátok ki a seggem!"-fotókat, mint az a másik ballib ikon, a Dániel Péter Izraelből, sőt, tudod mit? Egészen jó ötletnek találnám, ha a hozzád hasonlóan gondolkodó ballibek en gros elmennének a... na jó, nem oda, hanem oda, ahol jól érzik magukat. Ha már ezt az országot a ballib hatalom 12 évnyi kormányzás után odabaszta, hogy nincs baloldali vagy liberális, aki jól tudná érezni magát benne.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.04. 15:44:51

@maroz: kis koma, olvasni tudsz-e? fidesz-troll-e vagy? ki írta itt, hogy ő balliberális? ki írta, hogy jöjjön vissza az mszp? ezt írtam én? na fussál csak neki még egyszer nyugodtan, majd utána balliberálisozzál...ezt az országot a hozzád hasonlók juttatják oda, ahova jut. gondolkodni képtelen, panelekben, sablonokban jeleskedő kritikátlan idióták. még varga is elismeri, hogy a bankok nem hiteleznek, ide juttattátok a gazdaságot. hiába igyekszel az ellenkezőjét bizonyítani, amit a ballib 2006-ig csinált, azt más módszerekkel ugyan, de a fidesz zseniálisan folytatja. és amikor matolcsy meg a többiek sírnak hogy 500 ezer magyar van kint, és haza kéne őket hozni, akkor nem úgy tűnik, hogy nagyon örülne, hogy csak te maradtál neki.

maroz 2013.06.04. 16:41:19

@balage_81 reloaded: Kis komád neked a Farkasházy Teddyke, ő is arra veri, hogy a magyarok 9/10-e hülye, eriggy, nyígjatok egymás vállán, hogy mindenki panelekben, sablonokban és talán még szabásmintákban is gondolkodó idióta, csak ő a helikopter. :))))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.04. 17:04:15

@xxiv:

"Komolyan gondolja, hogy "ebben a táborban" más erkölcsiségű emberek vannak en bloc?" --- kérdezi.

Pontosan fogalmaz. Ez jó:-) Komolyan gondolom, hogy a két táborban "más erkölcsiségű" emberek vannak. Nem feltétlenül jobbak vagy rosszabbak, de "más erkölcsiségűek".

Bell & Sebastian 2013.06.04. 23:49:21

Egy összetartó focicsapatban kölcsönadják egymásnak a feleségeiket. Így tesznek a politikában is, csak a móriai kerti törpe pont akkora, mint a német kulcstartója.

Az odáig rendben, hogy kellenek a Dagobertek támogatásai. A probléma az, hogy kamatostól vissza is várják a pénzüket. És spájzolni is muszáj a megszerzett pozíciókban.

Akkor veszti el hímporát az összes hernyó, amikor kezdenek el-eltünedezni a dolgok.

Ne hajtsd el a legyeket, mert csak éhesebbek jönnek!
/ Dosztojevszkij - Feljegyzések a kerti budiból /

Kandeláber 2013.06.05. 11:14:39

@balage_81 reloaded: Te kis idióta, te lennél a független megmondó?
A libásod szalámiztatta meg az LMP-t, mert Schiffer nem akart leborulni elé, erre az ágenseit kiléptette, Jávor, Karácsony a két Szabó, Timike és Rebeka az ő mantráit ismételgették/ismételgetik már fél éve.
A pislogós bálványod Gyurcsány bábja volt, aztán hernyóból pillangóvá változott (gondolja ó, és a hozzád hasonló IMF-imádó internacionalisták, nektek mindenki fidesz-troll, aki nem szopja bő nyállal a libást).
Meg az "500000 magyar van kinn", Tito idejében a horvátok húsz százaléka nyugaton dolgozott, utalták haza a kemény valutát, és részben ők tartották el Jugoszláviát, meg az idegenforgalom.
Sólyom pedig az Alkotmánybíróságával megakadályozta az igazságtételt, megsemmisítette a Zétényi-Takács féle törvényt, plusz azt, hogy az elzabrált vagyonokat visszakapják a jogos tulajdonosok.
Szánalmas az erőlködésed, tizennégy százaléknyi kripto-eszdéeszes nevében akarsz itt kinyilatkoztatni, de csak a sablonokat ismételgeted reggeltől estig.

Tehetetlen Dodó 2013.06.05. 12:17:31

@Kandeláber: Ne ijesztgess. Erősen remélem, hogy ezekből nincs már 14 százalékra való.

Kandeláber 2013.06.05. 12:23:44

@Tehetetlen Dodó: A Mediános Hann, akinek élő adásban esett ki a foga, tavaly novemberben 14 %-ra mérte be a libást, amitől Kálmán Olgának permanens orgazmusa volt az Egyenes Beszédben.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.06.05. 22:48:04

@Kandeláber: te szerencsétlen istenbarma te... és hová mentek schiffer szavazói? őket is kényszerítette bajnai? nem lehet, hogy schiffer jár rossz úton? nem lehet, hogy csak te szopod be ezt az olcsó fideszes imf-dumát? igen, aki ezt nyomatja, bajnaizik, de még ángyánékat is lekutyázza, az csak egy aljas kis fideszes lehet, semmi más. nem bajnai a te bajod, hanem mindenki, aki nem orbán faszát szopja. te szánalmas fideszkurva te.

Blickfang 2013.06.07. 05:09:21

@balage_81 reloaded: Éppen Kandelábert lefideszkurvázni elég nagy mellélövés. :) Szerintem fejezd be a szájhabzást, mert csak magadat égeted vele.
(Na meg egy picit az imádott Bajnaidat is, tanúságot téve róla, hogy milyen támogatói vannak.)

Jack Torrance 2013.06.07. 09:40:30

@bbjnick: azert titokban erosen azt gondolod, hogy az egyik taborban jobbak :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.07. 13:37:42

@Jack Torrance:

Hogy ki jobb vagy rosszabb, azt ---általánosan --- az dönti el, hogy milyen következetes erkölcsi értékrendjéhez. Egy dolog, hogy hozzám mely erkölcsiség áll közel (nyilván az, amelyet jobbnak tartok) s egy másik, hogy, az azt vallók, ezt milyen következetesen követik.

bömböcz 2013.06.07. 16:25:27

@bbjnick:
Remélem a zsidó-keresztény hitvilág sem befolyásolja az elkövetkezendőkben...

bömböcz 2013.06.07. 16:50:13

@bbjnick:
Csak a jelenlegi Ó- és Újtestamentum világi-vezetői összeborulására és az ebből sarjadó nwo-ra szerettem volna utalni...

2013.06.22. 00:33:08

Kiderült már hova ül át Ángyán? LMP? Független? Etc?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.22. 18:23:58

@Lion K: Tudom, a kétbites fideszdroid agyaddal nehéz megemészteni, de Ángyán nem az LMP és nem is a komcsik embere. Elkötelezett egy (szakmailag megalapozott) program mellett, aminek a megvalósításával ORBÁN BÌZTA MEG.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.22. 18:29:11

@ALFI:

"Ángyán nem az LMP és nem is a komcsik embere. Elkötelezett egy (szakmailag megalapozott) program mellett, aminek a megvalósításával ORBÁN BÌZTA MEG." --- írod.

Ez szó szerint így van! Igaz, engem némiképp meglepett, hogy most, amikor kilépett a Fidesz-frakcióból, mint listán bejutott képviselő, nem adta vissza a mandátumát, de, gyanítom, ez csak idő kérdése: hamarosan meg fog történni ez is.

S=klogW 2013.06.22. 18:58:58

@jose maria padilla: ha a gyereke kijárta az ovit remélem maga is tesz egy lépést kifele az infantilizmusból

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.06.22. 19:24:29

@S=klogW:
éjdes uram, a leginfantilisebb dolog az lenne, ha komoly lennék egy olyan blogon, ahol egy lakner szerző lehet

S=klogW 2013.06.22. 20:08:21

@jose maria padilla: ez sajnos jogos megállapítás, de lehetne rosszabb is

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.22. 20:19:47

@bbjnick: Begombázott és haluzik.
Ángyán meg bízott benne, hogy az utsó pillanatban meggondolják magukat és visszatérnek az eredeti programjukhhoz (ami az utolsó esélye a vidéknek). Nem tették meg, rá fognak baszni.

2013.06.23. 02:22:58

@jose maria padilla: Á, dehogy. Csak egy idióta kretén :)

@ALFI: Szerinted érdekel ez a fasz? Magasról leszarom.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.23. 03:02:21

@Lion K: Nem lep meg, hogy egy lelkiszegény szellemi éhenkórászt hidegen hagy egy tisztességes ember.

2013.06.23. 03:13:27

@ALFI: Idióták véleménye mindig is hidegen hagyott :)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.23. 11:13:18

@Lion K: Majd ha tönkremegy a vidék (ami még maradt belőle), akkor talán nem fog hidegen hagyni.

bömböcz 2013.06.23. 13:27:13

Ezt a földforgalmi törvényt zsideszék igazi tórai megfogalmazással készítették el, ráadásul a főrabbik nem is szavazták meg...
süti beállítások módosítása